Bağlan

View Full Version : Kuzu Göbeği mantarı üretimi

liberty_caps
05-06-2011, 09:53
kuzu göbeği mantarı üretilebilir mi?

liberty_caps
05-06-2011, 09:55
devamı..

liberty_caps
06-06-2011, 07:37
Kimsenin ilgisini çekmemiş sanırım..

KAPTANzst
06-06-2011, 07:44
Günaydın.
Benim ilgimi çekti mesela.
Ama istediğim bilgiyi bulamadım, benimde bilgim yok:o
Bu fotoğraflarla ne anlatılmak istenmiş, oda yok.:confused:
Açıklayıcı bilgi olsa takip edenler artar.
Saygılarımla

liberty_caps
06-06-2011, 08:46
ilk iki fotoğrafta mantarın sporlarının alınışı var. Doğadan toplanan mantarlarda böcek ve kurt olabileceği için bir gece buzdolabında bekletmek gerekiyor ki eğer kurt böcek vs. varsa mantardan ayrılsın. Daha sonra mantarlarımızı alkolle sterilize ettiğimiz uygun cam kaplara mantarın kendisi temas etmeyecek şekilde (kürdan ayaklar) yerleştirip üzerini alüminyum folyoyla kapatıyoruz. Ancak folyonun az birşey hava alması gerekiyor ki mantarlar kururken oluşacak nem cam kaba dökülen sporlara zarar vermesin. Mantarlar kuruduğunda cam kaba sporlar dökülecek (beyaz sis benzeri tabaka oluşacak. Youtube da "morel spores" diye arama yapıldığında bu olay izlenebilir.

liberty_caps
06-06-2011, 08:53
Besi yerinin hazırlanması için yaşadığım şehirde çavdar bulamadığım için çim tohumu ve ballı cornflakes karışımı kullandım. cornflkesteki bal ve dekstroz ideal besin ortamı sağlıyor. Bir gece önceden suda bekletilmiş çim tohumuyla karıştırıp uygun kavanozlara 2/3 oranında dolduruyoruz daha sonra üzerine nemlendirilmiş çiçek toprağı (2 parmak kalınlığında) koyarak kavanozları düdüklüde 1 saat 15 dk sterilize ediyoruz.

liberty_caps
06-06-2011, 08:57
Süre dolunca düdüklünün kapağını açmadan soğuyuncaya kadar bekliyoruz. Sterilize edilmiş kavanozlara steril olarak sporları aşılıyoruz. Aşılanan kavanozları 21 C derece sıcaklıkta 5 hafta kadar ışık almayacak şekilde bekletiyoruz. Bu aşamada eğer bakteri kontaminasyonu olmamışsa mantar miselleri kavanozun içini saracaktır.(6. fotoğraf)

liberty_caps
06-06-2011, 09:01
5. haftanın sonlarına doğru miseller farklılaşarak sclerotia oluşumuna başlayacaktır. Bu evreye gelince %50 si organik materyal (soya unu çim tohumu, ağaç talaşı vb.) %20 kum, %30 da çiçek toprağından hazırlanan meyvelenme besi ortamını hazırlıyor ve gene hazırladığımız toprak karışımını sterilize ediyoruz

liberty_caps
06-06-2011, 09:06
Uygun bir plastik kabı oksijenli suyla sterilize ederek 3 parmak kalınlığında sterilize edilip soğutulmuş meyvelenme toprağı koyuyoruz. Bunun üzerine sclerotia oluşumu gözlenen kavanozdaki miselleri steril bir çatalla toprağın üzerine yayıyoruz ve gene üzerine 3 parmak kalınlığında meyvelenme toprağı ile misellerin üzerini kapatıyoruz. ve 21 C derecede sclerotia oluşumu gerçekleşinceye kadar bekletiyoruz. Bu sırada mantar miselleri bakteriyal bulaşma yoksa toprağın üzerini kaplamaya başlayacaktır.

liberty_caps
06-06-2011, 09:08
Ben de henüz bu aşamaya geldim.

üzüm
06-06-2011, 10:26
Sayın liberty_caps, güzel bir çalışma oluyor; takip edeceğim.

Üretimini denediğiniz başka türler var mı?

liberty_caps
06-06-2011, 10:34
Bazı Panaeolus türlerinin üretimi yapmıştım. Ama kuzu göbeği mantarı ekonomik değerinin yüksek oluşuyla dikkati çekmektedir. İlk fırsatta deneyeceğim tür ise domalan (trüf mantarı). Bu iki çeşidi kültür ortamında yetiştirebilen çok fazla kişi olduğunu sanmıyorum. mycorrhizal mantarla birlikte geliştikleri için sanırım

eylems
06-06-2011, 10:58
Çalışmanız benim çok ilgimi çekti.Dikkatle yeni mesajlarınızı bekliyeceğim.

the_mc
06-06-2011, 13:58
Kuzu Göbeği Mantarı Üretimi

Morchella cinsi mantarlar makro mantar olup mikorrhiza sınıfına girmektedir. Bu mantarlar bazı ağaç türleri ile sıkı bir ilişki içerisinde olup ağaçların köklerinde mikorrhitik olarak yaşamaktadırlar. Bu özelliklerinden dolayı çok uzun yıllar üzerinde kültüre alma çalışmaları yapılmış ancak başarılı olunamamıştır. 1982 yılında Ower isimli araştırıcı bu mantarı laboratuar şartlarında kültüre almayı başararak ve üretim tekniği üzerine patent almıştır. Bugün bu mantar türünün inokulumları hazırlanarak doğal ortamlarda populasyonu artırma yönünde uygulamalar mevcuttur.

Misel Üretim Tekniği

Kurutulmuş Morchella askokarpları oda sıcaklığında 6-12 saat süreyle distile suda bırakılarak elde edilen askosporlar kullanılabilir. Mantar alkolle sterlize edilebilir, steril saf su içerisine bırakılır. 6-12 saat sonra askosporlar dökülür ve misel üretimi için kullanılacak duruma gelmiş olur. Spor çimlendirmesi %2 malt ekstrakt agarda yapılır.

Saf Kültür Üretimi

-PDAYE 1 litre saf suya 39 g PDA, 1.5 g yeast ekstract, 1 g pepton, 1 g flor.
-MEA 1 litre suya 20 g malt ekstract, 20 g bakto agar.
-CYM 1 litre suya 20 g destroz, 2 g pepton, 0.5 g MgSO4. 7H2O, 1 g K2HPO4, 0.46 g KH2PO4, 0.12 g kazamino asit, 20 g bakto agar, 1 g yeast ekstract.

Besi ortamlarının pH’ları 6.5′e ayarlanmalıdır.

Tohumluk Misel Üretimi

Çavdar, pepton, yeast ekstract, iz element solüsyonu, kazamino asit besi yerinde buğday taneleri kullanılır. Bu materyallerden karışım hazırlanır ve kavanozlara (250 ml’ lik cam kavanoz) 100′er gram ilave edilir.

Bunun üzerine zayıf besleyici ortam ilave edilir. 3 kısım A. bisporus örtü toprağı (humus, perlit, kum karışımı), 1 kısım yosun, 2 kısım su karışımı bulamaç haline getirilir. pH’sı 5.8′e ayarlanıp kavanozlara doldurulup 121 0c’de 30 dakika otoklavlanır ve aşılama yapılır.

Yetiştirme Tekniği

Bu mantar türlerinin üretimlerine yönelik yapılan çalışmaların sonucunda çeşitli üretim metotları geliştirilmiştir. Bu metotlara kısaca değinilecektir.

Üretim metodunda izlenen yol şu şekildedir.

1- Morchella spp. kültürü mantarların doğadan toplanmasıyla başlar. Doğadan toplanan mantarlar kısa sürede laboratuara getirilir ve steril kabinde besi ortamına mantarı salmak suretiyle spor aşılama işlemi gerçekleştirilir.
2- Aşılanan ortamlar 12.7-26.6 0c arasında inkubasyona tabii tutulur ve misellerin gelişmesi sağlanır. Gelişme sonrası alt kültüre alınarak tohumluk miseller hazırlanır. Bu amaçla en fazla pirinç, kenevir, cin darı ve kolza kullanılmaktadır.
3- Tohum üretimi için hububatların 24 saat suda bekletilmesi yeterli olacaktır. Kültür ortamı hazırlamada ise öncelikle 1 hacim turba toprağı, 5 hacim ıslak hububatla karıştırılır ve 110 ml’lik kavanozlara doldurulur. 121 0c’de bir saatlik sterlizasyon sonrası morchella ana kültüründen aşılama işlemi gerçekleştirilir.
4- Aşılanan ortamlar karanlıkta 20-21.6 0c ‘de 4-6 haftalık inkubasyona tutularak sclerotia gelişimi sağlanır ve tohumluk misel hazırlanmış olur. Üretim için kompost hazırlığında bir tepsiye suda şişkinleştirilmiş pirinç konarak üzeri kağıtla kaplanır. Bunun üzerine ise %50 talaş (dış budak, meşe, akçaağaç, kayın vb.) %30 turba toprağı, %20 kum, %10 pirinç kauzu, %5 soya unu ,%5 sphagnum karışımı konur, sulanır. Söz konusu karışım 121 0c’de sterlize edilir. Yukarda açıklanan tohumun bu karışıma aşılaması yapılarak 4-6 hafta 18.3-21.1 0c’de inkubasyonu sağlanır. Misel gelişme sonrası ortam 3.3-4.4 0c’de iki hafta süreyle buzdolabında soğuk şokuna tabi tutulur. İki hafta sonra üretim odasına alınarak (nem %85-95, sıcaklık 22.7-25 0c, günde 8 saat aydınlatma, CO2 miktarı 900 ppm’den az) üzerine örtü toprağı serilir ve mantar oluşumu sağlanır.

liberty_caps
06-06-2011, 14:52
Küçük bir derin dondurucuyu sıcaklık kontrol ünitesine bağladım. Bu sayede sıcaklığı istediğim düzeyde şu an için 21 dereceye ayarlı. 23 C derece olduğunda buzdolabına elektrik gidiyor ve 19 C derece olunca durduruyor.

the_mc
07-06-2011, 01:54
ısı sadece kuzugöbegi için oluşumu için yeterli olmuyor. senin gibi çok insan denedi bunu :) bende denedim. akademisyenlerde bu mantar üzerine çok ugraştılar. mantar oluşumunu tetikleyen başka faktörler var ama daha biz çözemedik sanırım çinlilerin açık alanlarda mevsimsel ürettiklerini biliyorum. bunun için bir ot türüyle beraber alana uyguluyorlar. ama o da patentli bir şey bilinmiyor yani ne otu oldugu.

liberty_caps
07-06-2011, 02:11
Fotoğraftaki kişinin tekniğini deniyorum. Umarım doğrudur.

liberty_caps
07-06-2011, 02:13
http://www.thefarm.org/mushroom/morel.html

liberty_caps
07-06-2011, 02:24
Bazı kaynaklarda meyvelenme toprağına Streptomyces lydicus kültürü aşılanması tavsiye ediliyor. Malesef yaşadığım şehirde bulamadığım için kullanamadım.

liberty_caps
07-06-2011, 02:49
Mantar oluşumunu yağmurların tetiklediği ve pH değerinin 7.1 - 7.3 olması gerektiğini yazmış. Sıcaklık ise 17 C derece.

the_mc
07-06-2011, 10:58
bu fotoraflarıda o küvetlerin içinde de ot var. birde Ertugrul hocaya bu fotorafları geçen sene gösterdiğimde sahte bunlar demişti. insanın agzı sulanıyo valla fotraftakilere koparıp yiyesi geliyo insanın :D

http://www.thefarm.org/mushroom/morel.html bunu yapan adamın sonunu biliyorsundur sanırım başına neler gelmiş. ayrıca bu zaten olmuyo olsaydı şimdiye kadar marketlerde kuzu göbegini yenilirdi. zaten Türkiye kuzugöbegi zamanı topladıgımızı kendimiz yedimiz halde bir de ihraçat yapılıyor. anlaşılan avrupalı bizden daha çok yiyiyor bu mantarı.
http://www.youtube.com/watch?v=la6PRdgKUXA

liberty_caps
07-06-2011, 11:25
http://www.shroomery.org/forums/showflat.php/Number/9479734/fpart/1/vc/1 bu sitede detaylı olarak tartışılmış zaten.

liberty_caps
07-06-2011, 11:59
Bu gün çektiğim fotoğraflar.

the_mc
07-06-2011, 14:17
bireysel olarak üretim safhası kapalı ortamda başaramıyoruz o zaman o şıkkı eleyelim o zaman ormanlarda bu mantarın miktarını azaltacak kadar aşırı toplama söz konusu bizde bu mantarın miselini subart - marta kadar veya mayısta toplananı agustos - eylül arası tekrar ormana belirli bölgelere uygun şekilde her bu mantarı toplayan insanlar koysa inanıyorum ki topladıklarının 3 mislini mevsim şartlarınıda göz önünde bulundurursak toplarlar. ben bizim orda anlattıgımda, bu olay geçen seneydi ilgilenen olmuştu bu sefer faydalı olur inşallah bu konu. habitat kitini arazide nasıl uygulandıgınıda ileride irdelemek isteriz.

liberty_caps
07-06-2011, 14:53
Zaten bir kısmını habitat kit olarak kullanacağım Mycorrhizal mantar kültürü de ilave edeceğim. Bence önemli olan henüz yeterli olgunluğa erişmemiş mantarların bilinçsizce toplanması. Adıgüzel barajını biliyorsunuzdur. O ekosistemde toplanan mantar miktarı sürekli düşmekte, mantar azaldıkça da köylüler kısır döngü gibi olgunlaşmamış olanları da toplamaktalar malesef firmalar da alım yapıyorlar.

liberty_caps
07-06-2011, 14:55
Bu arada toğrağın üzerinde duran beyaz tabletler akvaryumcularda satılan oksijen tabletleri..

liberty_caps
07-06-2011, 15:12
http://www.youtube.com/watch?v=dJvwoGLxmhs&feature=player_embedded

liberty_caps
07-06-2011, 15:17
http://www.youtube.com/watch?v=dAUuNWZrGg4

Kuzu göbeği habitat kit uygulaması.

the_mc
09-06-2011, 15:02
birde yazılı şekilde alsak olur mu? maddeler halide :)

SEMRA45
09-06-2011, 15:23
Daha bu sene nisanın sonuna doğru toplamaya gitmiştik annemle ormana ama sadece 1-2 tane bulabilmiştik. Şimdi o resimdekileri görünce canım çekti.

Delimus
10-06-2011, 11:19
Benim ekonmist dergisinde okuduğumda lab. koşullarında üretim başarılmıştı ege üni. çalışması yayınlanan hocanın yanına gittiğimde ilgim yok deyip yalanladı haberi (günümüz eğitim değerleri ticari kaygı içermekte) ozaman öyle kalmıştı bu konu yani mümkün fakat gözden kaçan birşey var sanırım.

merlict
10-06-2011, 11:50
Benim ekonmist dergisinde okuduğumda lab. koşullarında üretim başarılmıştı ege üni. çalışması yayınlanan hocanın yanına gittiğimde ilgim yok deyip yalanladı haberi (günümüz eğitim değerleri ticari kaygı içermekte) ozaman öyle kalmıştı bu konu yani mümkün fakat gözden kaçan birşey var sanırım.

Konu aslında biraz doğru biraz yalan gibi.Gerçi kimin yalan olduğunu daha çözemedim ya neyse...
Bu denemeye sebep olan 2 kişiden biri benim.Ben ve eşimin dayısı.Yatağanda oturuyor kendisi.Yılı tam hatırlamıyorum ama sanırım 2004-2006 yılları arasındaydı.Kuzu göbeği üretimi üzerine yaptığımız tartışmalar sonrasında bazı üniversitelerin ziraat fakülteleri ile görüştüm.Hepsi "işinmi yok senin" der gibi konuştular ama yılmadık, bir hocayı ikna ettik.Ormanlık alandan toprağı ile birlikte kuzu göbeği numuneleri getirdik Ege üniversitesine.Bu numuneleri ilk getirdiğimizde bize gülmüşlerdi. Hatta küçümseyerek bakan öğretim görevlilerine sinir olmuştum.Uzun denemeler ve incelemeler sonrasında kapı dışında bekleyen biz meraklı iki kişiye "olmuyor" demek kadar kısa sürmüştü açıklamaları.Bir A4 sayfasına 2 satır yazıpta veremeyecek kadar aciz kurum proflarına mı kızalım, o kadar numune ve toprağı her hafta Yatağandan İzmire taşımayamı yanalım, işimi bırakıp sonuçları almak için her ege üniversitesine gittiğimde iş yerinden duyduğum fırçayamı yanayım yoksa Ege üniversitesi güvenliklerine dert anlatmak için saatlerce uğraşıp içeri girememenin yanında okula ayran getiren aracın soğutucu kasasında gizliden içeri girme çalışmalarıma mı... Bu denemeler sırasında yaptığımız harcamaları kenara koysak ve getirdiğimiz kuzu göbeği numunelerini satsak inanın aracımın yıllık yakıt-bakım masraflarını karşılardı.Biz meraklı ve azimli 2 kişi dayı-yeğenin inadını kıramadılar ama böyle çıkarcı-amaçsız-bilinçsiz-komik insanların arasında yaşamak bana zor geliyor.

Belki o denemelerimiz başarılı oldu ama bizim merakımızın yanında birileri şimdi darphane kurdular para basıyorlar, belki de o denemeleri önemsemedikleri için sonuçlar başarısız oldu.Her ne olduysa bu ülke ve meraklı insanlar kaybetti.

Konuyu ilgi ile takip ediyor olacağım.

the_mc
10-06-2011, 13:43
Belki o denemelerimiz başarılı oldu ama bizim merakımızın yanında birileri şimdi darphane kurdular para basıyorlar, belki de o denemeleri önemsemedikleri için sonuçlar başarısız oldu.Her ne olduysa bu ülke ve meraklı insanlar kaybetti.

darphane kuramadıkları kesin genelde taklitci takılıyor hepsi. yabancı dilden çeviri yapıp belirli statüse ulaşıyorlar. yani sizin anlıyacagınız beleşci takılıyorlar dogru düzgün bir çalışma yapmadan sallama degerlerle makalenin sonunu getiriveriyorlar :D :D

önceki mesajlarımda dediğim gibi biz kapalı alanda yapamıyorsak o zaman açık alanda mantarın kendi ortamında da üretebiliriz kimseye beş kuruş vermeden kendimizde başarabiliriz. bu ağaç dikmeye benziyor. herkes evide agaç üretip ormana ağaç dikilmesi gibi. sonuçta hem doğa kazanıyor hem biz kazanıyoruz. habitat kitini irdelemeye devam etmeyi öneriyorum.

liberty_caps
10-06-2011, 14:29
Kuzu göbeği mantarına benzeyen ama zehirlenmeye neden olan mantar türlerinden biri.

http://2.bp.blogspot.com/-Egji8uxZM5U/Ta6rBixCkKI/AAAAAAAABgI/1chGhwdu9Q4/s1600/nadon_gyromitra_esculenta_02.jpg
Gyromitra esculenta

liberty_caps
10-06-2011, 14:54
Kuzu göbeği mantarının yaşam döngüsü anlatılmış.

http://botit.botany.wisc.edu/toms_fungi/morel.html

Delimus
11-06-2011, 09:37
liberty_caps Siz hangi aşamada başarısız oldunuz ?

liberty_caps
11-06-2011, 10:42
Şu an bi başarısızlık yok. Misel gelişimi sağlıklı devam ediyor.

liberty_caps
11-06-2011, 20:59
Bu kavanoza yaklaşık 2 hafta önce gelişmekte olan misel kültüründen aşılama yapmıştım. Miseller bu kavanozda da sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam ediyorlar.

the_mc
11-06-2011, 21:28
arpa degil mi bunlar? bugday yok muydu? birde haşlamadınmı sen bunları?

bakalım güzel tohumluk olursa bizde üretelim ellaam :D:D yollarsın gari 20 - 30 dene arpa :D

liberty_caps
11-06-2011, 22:10
Çim tohumu onlar. Evet bir önceki resimde buğdaya aşılanmış bir kavanoz vardı. Çim tohumu ve buğday kullanmamın nedeni burada şu an çavdar bulamayışım. Tohumları direkt haşladığınız zaman bakteriyal bozulmanın daha fazla olduğunu gördüğüm için tohumları bir gece önceden ıslatıp daha sonra düdüklü tencerede sterilize ediyorum.

Delimus
12-06-2011, 00:29
Fakat düdüklü tencere besin değerlerini epey yok ediyordur başka bir yöntem düşünülmeli sonuçta ondaki değerlerle beslenmiyecekmi?
Sütü kaynatmakla pastörize arasında besin değeri farkı olduğu gibi...

liberty_caps
12-06-2011, 03:27
Sterilizasyon için zaten 121 C dereceye çıkması gerekiyor. Farklı kimyasallarla sterilizasyon uygulamaları var ( etilen oksit gazı veya oksijenli su vb.) ama ben denemedim. Nasıl uygulanacağını da pek bilmiyorum.

liberty_caps
12-06-2011, 15:44
Elimdeki misel miktarını çoğaltmak için gelişmekte olan sağlıklı miselleri çoğaltmak için ballı mısır gevreklerini blenderdan geçirdim ve yeteri kadar suyla muhallebi kıvamına getirdim. Gene düdüklü tencerede 1 saat 15 dakika sterilize ettikten sonra hazırladığım besi yeri ortamlarına aşıladım. Böylece 8 kavanoz daha misel üretebileceğim.

liberty_caps
12-06-2011, 15:46
Malesef agar agar bulamadığım için böyle bir yol izledim.

liberty_caps
12-06-2011, 15:50
Toprakta gelişmeye devam eden misellerin son görüntüleri. Steril suyla yüzeyi nemlendirdiğim için yüzeydeki miseller pek seçilmiyor ama şu an için bir sorun yok gibi. yaklaşık 4 hafta sonra buzdolabı koşullarına ( 4 C derece) alacağım.

the_mc
12-06-2011, 19:44
Malesef agar agar bulamadığım için böyle bir yol izledim.

bakteriler veya başka mantarlar ürüyor bende başka malzemelerle denedim. direk miselyumu tohumlukların içine koyabilirsin böyle olunca daha saglıklı oluyorlar. havadan patojen bulaşmıyor mu hiç? çogu zaman bulaşır.

liberty_caps
12-06-2011, 20:06
Bakteri ve mantarlar bende de çok sıkıntı oluyor. En büyük sıkıntı mantarlar ormandan toplandığı için sporların steril olmaması oldu. Çoğunda spor alırken spor yerine mantardan düşen kurçuklar vardı ki bi gece buzdolabında bekletmiştim. Bakteri veya küf yüzünden sorun yaşadığımda üzerine biraz sofra tuzu döküyorum bakteri ve küfün yayılmasını engelliyor. Yurt dışından sipariş verme imkanın varsa antibiyotikli agar bulunan hazır petri kapları var. Yanlış hatırlamıyorsam gentamisin kullanıyolar sıcaklıkla bozulmadığı için.

liberty_caps
12-06-2011, 20:08
Aslında çok da fazla ümidim yok bazı yerlerde misel yorgunluğundan bahsediyorlar. Bunlar aynı spordan üçüncü misel aktarımı olacak. Ben de merakla bekliyorum.

liberty_caps
14-06-2011, 06:35
3. gün..

liberty_caps
14-06-2011, 07:14
Toprakta gelişmekte olan misellerin son durumu.

the_mc
14-06-2011, 16:23
maşallah iyi gidiyo valla. internetteki bazı kuzugöbegi miselleri sarı neden acaba?

liberty_caps
14-06-2011, 16:33
Sclerotia oluşumu başladığı zaman miseller sarı renk alıyor. Topraktakiler sarı renk aldığı zaman buzdolabı koşullarına (4 C derece) alacağım ben de. Yaklaşık 2-3 hafta buzdolabında bekleyecekler. Ondan sonra da 17 C derecede ascocarp oluşumu başlayacak bi terslik olmazsa.

Delimus
14-06-2011, 21:33
Mantar kitaplarını kurcalıyorum yetişcem kısmet olmassa bir kaç güne bende denemek istiyorum Çimlendirme odam boş orada yapıcam yalıtımlı.

liberty_caps
15-06-2011, 06:54
4. gün..

the_mc
17-06-2011, 13:48
gerçekten ilginç bir görünüm kazanmışlar :)

eylems
17-06-2011, 15:07
Ben iyiden iyiye heveslendim bu çalışmaya. İnşallah sonuç harika olur.

mustafacln
17-06-2011, 22:35
Merhabalar. Acizane bir bilgi vermek isterim. Kuzu göbegi toplayan köylülerden duyduğum bir bilgi. Kuzu göbeği mantarlarının daha çok birkaç yıl önce yanmış bölgelerde daha çok çıktığını söylemişlerdi.
Aslında bu ortamda mikoriza mantarlarının da daha iyi ürediği Biochar diye adlandırılan bir nevi odun kömürü olan ürünün tanıtımında da okumuştum. Etkisi olabilir.

liberty_caps
20-06-2011, 10:15
Toprakta gelişmekte olan miseller. Misellerde hafif sarıya doğru renk değişimi var.

eylems
20-06-2011, 14:50
Merhabalar. Acizane bir bilgi vermek isterim. Kuzu göbegi toplayan köylülerden duyduğum bir bilgi. Kuzu göbeği mantarlarının daha çok birkaç yıl önce yanmış bölgelerde daha çok çıktığını söylemişlerdi.
Aslında bu ortamda mikoriza mantarlarının da daha iyi ürediği Biochar diye adlandırılan bir nevi odun kömürü olan ürünün tanıtımında da okumuştum. Etkisi olabilir.

Bunu babamdan bende duymuştum. Piknik için rast gele yapılan ocakların içinde küllerin arasında diğer yerlerden daha çok ürediğini sölemişti.

Delimus
20-06-2011, 15:07
Buradada tohum satılıyormuş sayfanın en altında not olarak düşmüşler.
http://www.agromantar.com/agromycel.html

liberty_caps
20-06-2011, 16:09
Külün toprak pH'sını yükselttiğini ve toprağın su tutma özelliklerini iyileştirdiğini de unutmamak lazım.

fskandemir
20-06-2011, 16:15
Kuzugöbeği mantarı özellikle bir önceki yaz yanmış ormanlarda çok fazla olmaktadır. Bazı orman yangınlarının sebebleri arasında da olduğu söylenir...

İnternetten satılan kuzugöbeği mantar kitlerinin bazılarında küle gömmeyi de tavsiye etmektedir. Youtube' da bir çok videosu vardır:)

Yazdan çimento torbası veya bobin kavatası gömülerek, üzeri sürekli nemli tutulursa kuzugöbeği çıktığını duydum, emin olmamakla denemesi fazla maliyetli değil.

liberty_caps
22-06-2011, 10:01
Çok güzel bir video. 2. dakikadan itibaren üretimi gösteriyor.

http://vsx.onstreammedia.com/vsx/pbssaf/search/PBSPlayer?assetId=68886&ccstart=2278690&pt=0&preview=undefined&entire=yes

eylems
30-06-2011, 16:16
Mükemmel bir video denemek için can atıyorum ama gerekli şartları yakalamam, hazırlamam gerek.

Delimus
30-06-2011, 18:41

http://vsx.onstreammedia.com/vsx/pbssaf/search/PBSPlayer?assetId=68886&ccstart=2278690&pt=0&preview=undefined&entire=yes

Üretim kısmını türkçeleştirirmisin veya özet olarak buraya yazarmısınız

the_mc
02-07-2011, 13:07
http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=830623#post830623

kuzu göbegi için yanmış ormanlık alanları belgeselde de söylüyor. güzel bir belgesel izlemelisiniz.

the_mc
02-07-2011, 13:19
Üretim kısmını türkçeleştirirmisin veya özet olarak buraya yazarmısınız
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=817358&postcount=14
ben yardımcı olayım kankime :D :D

ne de olsa eski kurtlardan delimus. adamın hevesini kaçırcaksınız. biride cıkıp yarım etmez. sen bana dua et :D herkes görsün diye foruma koydum. kankimede yollaya bilirdim sadece sizde delismusa dua edin:D

hadi hayırlısı bakalım kim üretirse yımırtalı kuzu göbegi yemeye gelecem yanına:D

Delimus
02-07-2011, 19:36
Şim bu ne kadar zamanda hasat olgunluğuna geliyor birde kaç derece istiyor bunlar belli mi ...

Saol the mc sende olmasan zate....
:D

the_mc
05-07-2011, 18:50
1- ilk misel gelişmesi
Açıklanan tohumun bu karışıma aşılaması yapılarak 4-6 hafta 18.3-21.1 0c’de inkubasyonu sağlanır. (burda konuşmuştuk turuncu bir renk alacak sonra şoklanacak.)
2- şaşırtma yöntemi (şoklama)
Misel gelişme sonrası ortam 3.3-4.4 0c’de iki hafta süreyle buzdolabında soğuk şokuna tabi tutulur.
3-ana üretim alanına alıması (üretim kısmı)
İki hafta sonra üretim odasına alınarak (nem %85-95, sıcaklık 22.7-25 0c, günde 8 saat aydınlatma, CO2 miktarı 900 ppm’den az) üzerine örtü toprağı serilir ve mantar oluşumu sağlanır.

valla ben hiç üreteni görmediğim için en son hasat süresi veya olgunluga kadar olan süre mecullarda :) bende başka bir siteden bulmuştum bunu geçen sene olması lazım o siteninde accont süresi bittiginden kapatılmış.

Delimus
10-08-2011, 18:49
SOn durum nedir ?

liberty_caps
23-09-2011, 05:02
Misel gelişimini tamamlayanlar şu an buzdolabında yaklaşık 4 C derecede 3 haftadır bekliyorlar.

liberty_caps
23-09-2011, 05:24
ingilizcem çok iyi değil ama güzel bir kaynak. https://rirdc.infoservices.com.au/downloads/04-024.pdf

liberty_caps
09-10-2011, 13:19
Buzdolabında bir aydan fazla süre bekledikten sonra sonbahar yağmurlarıyla bahçeye çıkardım. Umarım olur.

münevver
01-12-2011, 16:20
Sn Liberty caps,
Son durum nedir.
Mantarlarınız oldu mu ?

adonis-
04-05-2012, 20:11
Mantarlar benim daha çok ilgimi çekiyor sebze **** ağaçtan daha ayrı daha başka bi yerde benim için az olduğundan daha bi başka sanırım önemi. kuzu göbeği iç anadoluda ve mersinin yaylarında yetişen bi mantar bildiğim kadarıyla ve şuana kadar yediğim en lezzetli mantarlardan biri. bigün bunuda deniyeceğim umarım başarılı olurum bilgiler için teşekkürler

izzeterisen
04-05-2012, 20:49
Geçenlerde Fethiyede yol kenarında satıyorlardı. kilosu 120 TL.

aydost18
10-05-2012, 19:48
:) merak edip okudum ama şu son karışımdan cıkan mantar yenilirmi bilmiyorum kolay gelsin

nemeon
24-05-2012, 19:11
Sayın Libert_caps ilgiyle okudum elinize sağlık ama uzun süredir güncel bir yazı gelmemiş son durum hakkında bilgi verseniz bizde meraktan kurtulsak.

triode
31-05-2012, 22:20
Bu mantarlar aynı ağacın çevresine yayılmışlar.1.resimde mantarın; ağacın kökleri ile ilişki içinde olduğu söylenebilir.En iyisi özel bir yeşil alan seçip yetiştiriciliği oralarda yapmak..

suplilumas
03-06-2012, 07:58
Ağaçların çevresinde bulunuyorlar ama ağaçlarla olan ilişkilerinin ne olduğu henüz bilinmiyor. Ben hiç ağaç olmayan yerde de çıktığını gördüm. Ağaçla olan ilişkisi ağacın köküyle mi yaprağı ile mi ya da ağaçta yaşayan bir bakteri böcek ile mi ilgili bilinmiyor. Pirinçte ve agarda misel üretimi çok basit ve hızlı tek sorun meyve alamamak. Şu an için en mantıklı üretim yolu bölgenizde yetişiyorsa yetişen türü klonlayıp misel üretmek ve bu miselleri bahçenizde ya da bölgenizde yetiştiği ağaçların bulunduğu yerlere aşılamak. Garantisi olmamakla birlikte bu yöntem ile yılda bir kez ürün alma şansınız var.
Yanık ormanlarla ilişkisini de ben yanıp üzeri açılmış toprağın nemi daha kolay kaybetmesine bağlıyorum. Gözlemlediğim kadarı ile bitki yaprak gibi örtücü gölgeleyici şeylerin olmadığı yerlerde daha çok çıkıyorlar. Genelde çıktıkları yer bir şekilde kelleşmiş toprak parçaları oluyor. O nedenle üzerine yukardaki gibi yanık odun koymanın bir faydası olmayacaktır hatta çıkmasına engel olur. Kül toprağın sertliğini değiştiriyor ve belkide çıkışının bir diğer nedeni toprağın uygun ph değerini alması olabilir ama yanık odun yerine yine kül denemek daha mantıklı. Toprağı örtmemiş olursunuz. Ayrıca yukarıdaki karışım çok fazla sulanmış hatta çamur olmuş bu miselin hava almayarak boğulmasına neden olur.

Playmakers
20-06-2012, 19:57
Liberty caps, kuzu göbeğinde son durum nedir mantar çıktımı

suplilumas
23-06-2012, 01:50
O karışımdan mantar çıkmaz :)

the_mc
07-07-2012, 21:30
bu sene bizim burarlarda kuzugöbegi ormanda hiç yoktu. kuzu göbeginin kırda merada cıkan türü varda bulamadım resmini.

murer
17-07-2012, 10:03
Ben de bir mantar meraklısı olarak konuyu ilgiyle okudum.Bir amatör olarak güzel bir çalışma olmuş.Aslında kooperatif gibi bişi kursak konuya meraklı kişilerce ve kuzu göbeği yetiştirme çalışmaları yapılsa daha verimli olur kanısındayım.Vakti ve yeri uygun olan merkalı kişilere sponsor olursak daha bilimsel çalışmalar olabilir.Bu sadece kuzu göbeği için değil, porcini, imparator mantarı gibi önemli turlerle de beraber yürütülebilir.Katılımcıların araştırmaları ve fikirleri de önem arzedecektir bu konuda.
Suplilumas ın da dediği gibi misel almak ve olgunlaştırmak kolay sorun meyva alamamakta.Uygun ortamda misel gelişimi sağlandıktan sonra meyva alımı için çeşitli teknikler tartışılır ve denenir.İmkanı olan katılımcılar doğada, mantarın olduğu bölgelerde incelmeler yapar.Mantarın çıktığı topraklardan numune alınıp labaratuar testi yaptırılabilir.Isı ölçümleri, PH ölçümleri kayıt altına alınır.Bulunduğu ortamdaki bitki ve ağaçlar incelenir vs...İnternetten ve incelemelerden sonra oluşturulacak bilgi bankasına dayanarak tartışılır ve denemeler yapılır.
Benim fikrim tabi :))

Playmakers
17-07-2012, 16:18

Optimize for your system... (http://vsx.onstreammedia.com/vsx/pbssaf/search/PBSPlayer?assetId=68886&ccstart=2278690&pt=0&preview=undefined&entire=yes)

bu videoda kavanozdaki toprağı ve üretilen toprak karışımını bilen varmı?

suplilumas
18-07-2012, 15:27
murer söylediğiniz şeylerin kooperatif kurularak yapılabileceğini pek sanmıyorum ancak hobi olarak üretenler yine hoibi amaçlı uğraşırlar. Yazdığınız şeylerden çoğunu da yabancı ülkelerde yapanlar var. Forumlarda deneyimlerini paylaşıp bu işi çözmeye çalışıyorlar ama hala olumlu bir sonuç alan yok. Olay biraz basit görünse bile çok karmaşık. Mantarın meyve vermesi için ısı nem ve ışık faktörlerinin doğadaki haline uygun olması gerekiyor. İşte bu ortamları inceleyip bulmak neredeyse imkansız bir şey. Çünkü ölçmeyi deneyeceğiniz şey doğa. Öncelikle kuzugöbeği sadece bir tür mantar değil. Benzer şekillerde görünmesi hepsini aynı algılamamızı sağlıyor ama bir çok türü var. Yaklaşık 80 falan yanlış hatırlamıyorsam. Birinci sorun herkesin aynı tür üzerinde araştırma yapacak olması. Bunu bir çok kişinin organize yapabilmesi için aynı türün aynı miseli üzerinde deneme yapmak gerekiyor. Bu sorunu aştığımızı varsayalım sırada doğayı ölçme sorunu çıkıyor. Şöyle düşünelim bu mantar burada mart sonu nisan ayında çıkıyor bizim miseli buradan dağık herkes onun üzerinde çalışacak. Şimdi iki ayın saniye saniye nem ışık ph ve ısı oranlarını öğrenip not etmemiz gerekiyor. İşte bulmacanın en büyük sorunu bu elimizdeki milyonlarca kombinasyondan hangisinin misele meyve vermesi için gerekli tetiklemeyi yaptığını bulmak. Diyelim ki onu da bulduk meyveyi aldık sonuçta elimize geçecek olan şey iyi bir mantar yemeği. Bu mantarın fiyatının diğerlerinden biraz daha yüksek olması meraklılar için cazip geliyor ama kaçırmamamız gereken bir şey var. Bu mantarın fiyatı doğadan toplandığından öyle ürtetildiği an fiyatı diğerleri ile aynı seviyeye iner.
Özetle bu mantarı üretmek isteyen hobici arkadaşların öncellikler mantarların ne tür bir canlı olduğunu ve nasıl yetiştiklerini öğrenmeleri ve ayrıca kültürü yapılabilen mantarların bir çok türünü sorunsuz üretebilmeleri gerekiyor. Mantar üretimine sakın bu tür mantarlarla başlamayın sıkılır daha hiç bir şey öğrenemeden vazgeçersiniz.

murer
19-07-2012, 08:45
Sayın Suplilumas,
Soyledikleriniz mantıklı.Dunyada birçok amator ve profesyonel bu mantar turunu yetiştirmeyi deniyor ve bunlacaklarına inanıyorum.Bu tesadüf sonucu bir amator tarafından da olabilir, bilimsel bir çalışma sonucu da olabilir.
Ben bir çok vahşi mantar türünü doğadan toplarım.Mesela porcini mantarını toplarken belirlediğim noktalar vardır.Bu noktolara gidersem hiç elim boş dönmem.Bir ağacın altında sürekli çıkarlar.Şimdi ben bu ağacın altına bir ısı ölçer kayıt cihazı koyarsam 3 ay buyonca kayıt yaparım ve elimde bir veri oluşur.Abartmıyorum mantarın çıktığı yerden en fazla 1 metre hatayla ısı kaydı alabilirim.Bu ısı kayıt cihazlarının sayısını artırıp 2 sene doğadan gözlem yapsak elimizde ortalama bir veri oluşur.Aynı şekilde ışık ve PH değerleri de ölçülebilir.Ben asıl meyva alımında asıl sorunun ısı ışık ve PH olduğunu sanmıyorum.bu değerler biraz oynasa bile ürün verimi düşer ama ürün gene alınır.Meyva vermesini etkileyen başka bir neden var biz bunu araştırmalıyız.Hiç kimsenin aklına gelmemiş basit bir şey de olabilir bu.
Diyelim ki onu da bulduk meyveyi aldık sonuçta elimize geçecek olan şey iyi bir mantar yemeği.
[COLOR="Black"]Buna katılmıyorum.Üretim tekniğine patant alınırsa ciddi paralar kazanılır bu işten.Mantarın fiyatı zamanla düşecektir ama bu zaman alır ve o zamana kadar da köşe olunur.Benim amacım para kazanmak değil bu işten merakım olduğu için üzerine düşünüyorum.
Kooperatiften kastım ayrı bir forum oluşturulur.Yeterli katılımcı ve sponsor olursa denemeler başlar.Mesela ben çok olmasa bile her ay belli bir maddi destek verebilirim.Kazayla bi başarı elde edilirse tüm forum üyeleri kazanca ortak olur.Eğlenceli de olur bence.

suplilumas
23-07-2012, 20:56
Sayın murer,
Dediğiniz gibi bir şey atlandığı ya da denenmediği için meyve alınamıyordur benim düşüncem de o yönde. Misele patent alınabilir ona da katılıyorum hatta bir başlıkta Türkiyedeki yetiştiricilerin misellerini acilen ıslah edip patentlerini almaları gerektiğini de yazmıştım ama üretime patent alamazsınız. Sadece ne yaptığınızı gizlersiniz birileri çözene kadar gizli kalırsa üretilmez. Bu imal ettiğiniz ya da ürettiğiniz size ait bir ürün değil bir canlı çoğaltılmasına engel olamazsınız. Sadece kendi ıslah ettiğiniz ırkı korma altına alırsınız. Aynı özellikleri genleri taşıyan canlı çoğaltılamaz. Başka bir foruma gerek olacağını düşünmüyorum burayı kullanarak dileyen fikirlerini söyler ya da yanlış gördüğü noktaları anlatır. Üretimi başaranlardan birinin videosu yukarıda var görebilirsiniz. O adam köşeyi falan dönmedi henüz. Para kazanıyorsa başka mantardan ne kazanıyorsa aynını kazanıyordur belki biraz daha fazla. Prochini konumuz dışında ama Morchella ile kıyaslanırsa iş daha kolay. Porchini mikorhizal bir mantar ağacın köküne bağlı yaşıyor eğer o altında mantar topladığınız ağacı söküp bahçenize taşırsanız her yıl bahçenizde çıkacaktır. Morchella ise bu kısımda bile büyük bir sorundur mikorhizal ya da saprotrof olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor. Isı ölçüm konusu ise daha önce söylediğim gibi imkansızdır. 3 ay boyunca kayıt yapar veri toplarsınız ama o verinin bir anlamı olmaz. Şöyle ki misel toprağın altında gelişiyor uygun ortamı bulunca da meyve üretmesi için gereken şeyleri yapmaya başlıyor. Bu bir ağacın çiçek açıp meyve vermesi gibi bir olay değil. Siz toprağın neresini ölçeceksiniz? Yüzeyi ölçseniz misel altta altı ölçelim desek kaç santime kadar inmemiz gerekiyor? Aynı şekilde toprak yüzeyindeki olaylar da önemli çünkü çıkan bebeklerin çürümemesi kurumaması yok olmaması gerekiyor. Alan farkının ısısı dahi bu ölçümlerin sonuçsuz kalmasına neden olur şöyle ki benim Morchella topladığım yerler var bazı yerlerde bir tür grup olarak tek noktada çıkıyor başka tek bir mantar bulamazsınız o alanda. Kendi doğal ortamı miselinden sporuna kadar her şeyi yayılmış durumda başka mantar çıkmamış olmasının tek açıklaması şu ısı nem ve yiyeceğin uygun olduğu tek notktada yaşayabiliyor. Demek ki biz 5 santim ötesini ölçmüş olsak bize hiç bir faydası olmayacak. Bunun haricinde yetiştiği bazı noktalara misel ya da spor aşıladım sonuç sıfır. Dediğim gibi bu yaptığım işlem doğal ortamı yani yaşaması için gerekli ne varsa hazır ve nazır olan yerler. Kısaca ölçümlerin bir işe yarayacağını sanmıyorum ayrıca tesadüfen kazara bulunacağına da inanmıyorum. Bu mantardan şu durumda özellikle Türkiyede ciddi paralar kazanılacağını da düşünmüyorum. Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı. Şu an kültürü yapılan mantarların üreticileri dahi doğru dürüst para kazanamıyor.

murer
24-07-2012, 13:46
Şu bahsi geçen videoyu ben izleyemedim bi türlü.Açılmıyor bende link.Ben bu mantarın üretilbildiğini sanmıyorum.Az miktarda üretilmişse bile bu da yaşadığı ortamlar taklit edilerek ve yaşadığı toprak kullanılarak olmuştur.Ama belli bir teknik geliştiğini sanmıyorum.Üretilebiliyor olsa şu an bu fiyatlarda olmazdı.
Isı ölçümlerini neden bu kadar abartıyorsunuz anlamadım.Bu mantar çok hassas bir ısı değerinde çıksa zaten doğada da 100-200 senede bir çıkardı.Ama aynı yerlerde genelde her yıl bu mantar çıkar ve senelere gore 3-5 derecelik ısı farklılıkları da olabilir.Isı ölçümü yer altından yer üstünden heryerden alınabilir ve 1 metrelik fark bile olsa en fazla 1 derece oynar.Bence en basit olan ısı değerleri.Aynı yerde aynı zamanda mantar çıkmamasına şaşırmam çünkü morchella erkenci soğuk donem mantarıdır.Bu dÖnemde yetişen mantar çeşidi kısıtlı.Ama mayıs sonu haziran donemi mesela birçok mantar çeşidini yanyana bulabilirsin.Doğada toprağa misel aşılamak akıl karı değil bence.Birsürü mikrop, bakteri, böcek düşmanı varken.Ama doğadaki çürümüş ağaçlara olabilir.Doğaya misel aşılamak şöle olabilir.Mantarın yetişeceği uygun ortam vardır ama bölegede hiç morchella görünmuyordur.O zaman birçok noktaya aşılama yapılarak az da olsa başarı elde edilebilir.Ama ben misel yerine spor aşılamanın daha uygun olcağını sanıyorum .
Misele patent alma işi saçma geliyor bana ki üretim tekniğinden çok daha kolaydır misel çoğaltmak.Herneyse patent olaylarını çok bilmiyorum.
Ben bir müddet italyanlarla çalıştım turkiyede.Bu çalıştığım dönemde beraber mantar topladığımız da oldu ve inanın porchini mantarını o kadar çok seviyorlarki bu italyanlar altın bulsalar o kadar sevinmezler heralde.Sırf ülkemizdeki mantar bolluğu yüzünden ülkemize yerleşenler oldu.Şimdi sen pocini matarını üretmeyi başar ve üretim resimlerini bir italyan dergisinde yayınlat.Bak neler oluyor.İnan bana arkadaşına eşine dostuna hava atmak için senden bu tekniği milyon dolara alacak adam bulursun.Hatta italyan hükümeti sana vatandaşlık felan verebilir gel burda üret diye.

suplilumas
24-07-2012, 18:42
Az miktarda değil baya üretiliyor üretim yeri amerika ayrıca bildiğim başka bir patent sahibi avrupada var onun üretim yapıp yapmadığını bilmiyorum. Sadece benim araştırmalarımda gördüğüm iki ayrı üretim tekniğine alınmış patent var.
Isı ölçümlerini abartmıyorum siz sanırım mantar üretmediğinizden önemini henüz fark etmemişsiniz. Tavsiyem kültürü yapılan türlerden birinin kitlerini alıp üretmeniz sonra da klonlama ve misel üretmeyi denerseniz bazı şeyleri boşuna tartışmamış oluruz. Bu şekilde ısı ışık nem denemeleri de istediğiniz şeklde yaparsınız ve sonuçların nasıl değiştiğini de gözünüzle görmüş olursunuz.
Aynı yerde aynı zamanda başka bir tür mantardan değil aynı tür mantardan bahsetmiştim sanırım orayı atlamışsınız. Aynı yer aynı zaman ve aynı mantar olacak. Erkenci ise aynı türün bütün bireyleri erkenci hepsinin çıkması gerekiyor değilse hiç birinin. Örneğin 10 m2 lik bir alanda tek bir morcella çıkması şaşırtıcıdır.
Şu an için morcella nın tek başarılı ve kolay üretim şekli yetiştiği bölgelere misel aşılamaktır. Sporlar misellerle aynı sonucu vermez ve yazıdığınız şeyler sporları misellerden daha çok etkiler. Yetiştiricilerin hiç biri mecbur kalmadıkça spordan üretim yapmayı tercih etmez. Yine bu konuyu iyi anlamanız için yukarıda yazdığım üretim denemelerini yapmanız gerekiyor.
Misele patent alma işi saçma değil. Ben yurtdışındayım şu an evde kütüğe aşıladığım shiitake mantarı var bu miseller patentli. Örneğin bendeki 360 denilen tür patentli bir firmaya ait. Şekil lezzet ve ürün açısından en iyisi. Bu miseli evde kütüğe aşılayıp çıkan mantarı yiyebiliyorum ama kesinlikle bu mantarların satışını hiç bir yere yapamam. Satışı yapacağım yer bana önce miselin kaynağını ve patentini sorar. Bir diğer örnek eringii mantarı miseli. Bu miseli kütüğe aşılanması ve kütükten üretilmesi yasak patent koreye ait. Pazarda mantar satışını düşünürseniz patente gerek yok. Ama işi büyük tutacaksanız miselinizin patenti olması gerekiyor.
İtalyanlar porchini mantarını severler ama bunun için italyayı terk etmezler. Çünkü istedikleri zaman satın alabilirler. Burası italya olmamasına rağmen burada dahi bütün marketlerde satılıyor. Bulunduğum ülkenin vatandaşlığını bile almayı düşünmediğimden başka bir yerin vatandaşlığında gözüm yok :D Taşıdığım pasaporttan memnunum. Espriyi bir kenara bırakırsak eğer size bir yabancı mantar için bir yere yerleştiğini söylediyse o kişi ya araştırmacı biridir o tür sadece oraya aittir ve tür üzerinde çalışma yapıyordur ki böyle biri binde bir çıkar. Ya da başka bir niyeti vardır size söylediği şey sadece amacını gizleyecek bir bahanedir. Hiç kimse mantar yemek için ya da başka bir yemek için ülkesini terk edecek kadar deli değildir.
Porchini dediğimiz gibi konumuz dışında merak ediyorsanız başka bir başlık altında onu konuşuruz. Kısaca internetten üretimini araştırın ağacın köklerine bağımlı olduğundan aşılanmış ağaçlarla üretilebildiğini göreceksiniz. Türf mantarları da o şekilde yetiştiriliyor. Astarı yüzünden pahalıya patladığından tutulan bir yöntem değil. Yinde diyorum porchini yemek istiyorsanız altında topladığınız ağacı köküyle söküp bahçenize ekin bir süre sonra bahçenizde çıkmaya başlayacaktır. Tabi aynı iklim ve bölgede iseniz.

pria
24-07-2012, 18:46
Buradada tohum satılıyormuş sayfanın en altında not olarak düşmüşler.
Trkiye nin Mantarclk Merkezi (http://www.agromantar.com/agromycel.html)
İlginizi çekebilir:

Misel Çeşitlerimiz « erkel.net.tr (http://erkel.net.tr/urunlerimiz/misel-cesitlerimiz/)

erkel ME (http://erkel.net.tr/misel/misel-cesitlerimiz/erkel-me-kuzu-gobegi-mantari/)
erkel MC (http://erkel.net.tr/misel/misel-cesitlerimiz/erkel-mc-kuzu-gobegi-mantari/)

---------------------------------
ERKEL Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
Ücretsiz Destek Hattı

0800 261 6543
İletişim Hattı

0216 3076345
bilgi@erkel.net.tr
Sorumlu:
Nevzat ERKEL (Kimya Mühendisi) – 0532 6588465
Refiye ERKEL (Kimya Mühendisi) – 0533 6296964

Adres:
Velibaba Mah. Devran Sok. No 16/A Pendik
İstanbul – Türkiye

kdr1965
25-07-2012, 00:24
bizde üretim başlamış sanırım

Trüf Çiftlik Kurulum (http://www.trufturk.com/default.aspx)

murer
26-07-2012, 03:54
Üretim tekniğine patent alınamaz sadece misele patent alınır demiştiniz.Bu mesajınızda üretim tekniğine patent alınmış diyorsunuz.eğer bu mantar patentli de olsa üretiliyorsa araştırmak isterim.Şu anki morchella fiyatlarıyla verimi yüksekse iyi para kazanılır ve yatırımda yapmak isterim.Kilosu 25 liradan satılan tarım ürünü çok az tr de.
Isı önemsiz demiyorum sadece doğadan ölçülebilir olduğunu iddaa ediyorum.Misel üretmeyi çok araştırdım ama denemedim.Vaktim olursa en kısa zamanda denicem zor olduğunu sanmıyorum.
Aynı yerde aynı mantardan çok fazla çıkmaması bence normal.Mantarın gizemi de burda zaten.Her uygun ortamdan çok fazla mantar çıksa ertesi yıl matar alamazdık o bolgeden.Miseller ortamın çürümesine ve ortamdan mantar için gerekli olan bilşenleri hızlı tuketmesine sebep olur.Bazı çayır mantarlarının daire şeklinde çıkması bu sebeptendir.Her yıl daire büyür aynı yerden çıkmazlar.
Siz de doğaya misel aşılamışsınız başarılı olmamış.Bolu ve düzce yöresinde birçok alanda birçok çeşit mantar topladım ama morchellaya hiç rastlamadım ki ortamın da morchella için çok uygun olduğunu düşünüyorum.Surunun sebebi de sporunun bu bölgeye ulaşmadığı kanısındayım.Bu bölgelere spor ekimi yapılsa başarı sağlanacağı kanısındayım.Misel de aşılanabilir.Misele patent alınması şu şekil saçma buluyorum.Ben şimdi porcini mantarının misel patentini aldım diyelim.Ama bu mantar kapalı ortamda üretilemiyor.Biri çıktı bu mantarı üretmeyi başardı ama patent bende.Saçmalık olur.ama derseniz ki misel yanında üretim tekniği, araştırılmış ısı değerleri, hangi kompstun kullanılacağı vs.. bunu saçma bulmam.Siz üretim tekniğine patent alınamıyor dediniz o yüzden dedim.
İtalyanlar mantar için ülkesini terk etmez demişsiniz bir yönden haklısınız ama ben bunlarla mantar toplarken imparator mantarı bulduk bir defasında.Adamların bi secdeye kapanmadığı kaldı mantara :)Kendi ülkesinde bu mantarı bulamıyor ki satışını da hiçbiryerde görmedim bu mantarın az bulunan bir cinstir.bunun yanında kendi ülkesinde mantarı oramandan en fazla 2 kilo toplayabiliyorken tr de sepet sepet toplayabiliyor.Kışın ava çıkıyor istediği kadar domuz vuruyor.Sadece porcini için olmasa da mantar büyük etken.
Porcini mantarına gelince yeni bir konu açılması iyi olur aslında.Bizim halkımız bu mantarın kıymetini bilmiyor.Çoğu köylü kanlıca mantarı toplarken bu mantara da rastlar ama toplamaz.Odunluk meşe ağaçlarının olduğu yerlerde çıkıyor genelde ve seyrek meşe ormanlarında daha fazla çıkar.Meşe kayın karışımı ormanlarda daha fazla çıktığını gördüm.Ağacın köküyle direk alakalı deniyor ama ben bu mantarın orman yollarında yağmurların açtığı derin yarıklarda çıktığına çok şahit oldum.Hatta mantarı kopardıktan sonra biraz kazmamıza rağmen toprak harici hiçbirşey göremedik.trüf mantarına hiç rastlamadım ama emekli olursam bir av köpeği yetiştirmeyi düşünüyorum bunun için :)

suplilumas
26-07-2012, 19:23
Teknik patenti şöyle açıklarsam sanırım daha anlaşılır olur. Şimdi amerikada A üretim şekli patentini adam almış. Siz araştırdınız uğraştınız üretim yolunu buldunuz bunu da patent ile sağlama almaya çalışıyorsunuz. Bu Amerikalı ürettiğinizi gördü ve bu teknik benim dedi incelenir teknik onun çıkarsa siz üretemezsiniz ama sizin yöntem farklı ise başka. Değim gibi iki ayrı farklı tekniğe patent aldıklarını duydum ama ne kadar işletebiliyorlar bilmem. Üretim tekniğinin patenti bu nedenle sağlam değil sizin tekniğinizle üretilmez ama bazı değişiklikler uygulanıp başkalaştırılan teknikle üretimine kimse karışamaz. Misel ise çok farklıdır onu da şöyle basit bir şekilde açıklayayım sizin yıllarca uğraşıp ıslah ettiğiniz bir köpek var diyelim bu bir kaniş. Bu köpeğin rengi boyutu duruşu her şeyi sizin ıslah ettiğiniz özel bir şekilde bunun patentini aldınız. Başkası kaniş üretebilir ama sizin kanişin yavrusunu alıp üretim yapıp sizden izinsiz satamaz. Çünkü sizin kanişin genleri belli bir kopyası daha olmaz. Misellerde de aynı durum söz konusudur aynı mantarın misellerinin genetik özellikleri farklı farklıdır. Ayrıca üreticiler secere tutar ilk ırkın nerden geldiğini falan patent alırken bildirir. Bir patent örneği vardı bir ara internette bulabilirsem yazarım size anlattıklarımı detaylı olarak anlamış olursunuz.
Üretim yapan amerikalının ismini ve sitesini biliyordum ama şu an hatırlamıyorum daha sonra bulup yazarım yazışırsınız. İzin vereceğini sanmıyorum ama verirse üretimi yaparsınız. Yılın her mevsiminde taze kuzugöbeği diye bir siteleri vardı.
Aynı ortamda aynı mantarın çıkmaması normal değil dediğniz yiyecekler her yıl aynı yerde bulunuyor. Yiyecek tükenirse bütün bireyler için tükenir dediğim gibi 10 m2 alanda sadece 1 adet mantar çıkmış olması yiyeceğinin tükenmesi ile açıklanamaz. Çayır mantarı farklı bir mantardır morchella ile yakından uzaktan bağı yoktur. Ayrıca eğer aynı mantarı konuşuyorsak o dediğiniz daire miselin büyüklüğünü gösteriyor. Yani mantarın çıktığı kızım miselin uç noktası. Misel o dairenin merkezinde de de sağlıklı olarak yaşamını sürdüyor. Bu türün halkalarından biri fransada 600m genişliğinde ve 700 yaşında olduğu düşünülüyor. O nedenle aynı örneklendirme yanlış olur. Biri kedi ise diğeri kuştur. Kuşun kanadı var o halde kedide de kanat çıkması gerekiyor demek gibi bir şey ayrı tür mantarları karşılaştırmak.
Miselin tutmaması benim bir şeyi eksik yapmamdan kaynaklanıyor. Yapan ve başarılı olan bir çok kişi var. Youtube da ararsanız açıklamaları ve görüntüleri ile bir kaç video bulabilirsiniz. Boluda çıkmıyor olması bana mantıklı gelmiyor. Bence sadece karşılaşmamışsınız. Ben tokyodayım her yer bina olmasına rağmen evimin çevresi bu mantarla dolu sadece tam zamanını ve yerini bilmek gerekiyor. Uygun habitat yoksa o tür için bir şey diyemem ama doğuanadoluda çıkan bir tane mantarın sporu rüzgar ile değil boluya londraya dahi ulaşıyordur.
Misel patenti konusunu yukarıda yazdım ama aynı verdiğiniz örnek ile detaylandırayım. Siz şimdi porchini miselinin patentini aldınız. Dikkat edin mantar değil miselin patentinden söz ediyorum. Bu miselin genetik özellikleri bellidir ve patentle koruma altında olur. Ben de porchini üretim tekniği buldum kolay bir şekilde üretebiliyorum. Siz şikayetçi olursanız benim kullandığım miseller incelenir. Sizin miselinizin kopyası ise o miselden üretim yapmam sizden izin almam ya da size gerekli ücreti ödemem gerekir. Misel sizin misel ile alakasız ise istediğimi yaparım karışamazsınız.
Her gördüğünüz mantarın miselini alıp gidip patent alamazsınız. Diyelim doğadan bir mantar buldunuz bunun miselini aldınız. Bu misele patent almak isterseniz eli boş dönersiniz. Çünkü yaptığınız size ait olan hiç bir şey yok. Doğada kendiliğinden yetişen bir canlı. Patent için önce miseli ıslah etmeniz gerekir ki sizin olabilsin. Islahtan sonra gidersiniz meyve özelliklerinden kokusuna kadar genetik bütün özellikleri kayıt edilir iş biter. Bir daha kimse izinsiz o miseli kullanamaz üretim yapamaz. Markette satılan mantarlara bir bakın çoğunun boyu şekli rengi farklı farklıdır. Bu şekil olmasının nedeni ıslah edilmemiş misellerden üretiliyor olmasından kaynaklı.
İmparator mantarına satış izni verilmez o nedenle bol bulunsa dahi kolay kolay satılamaz. Çünkü en tehlikeli mantarlarla aynı gruptan. En ufak bir hata mezarda bitiyor biliyorsunuz. Mantar toplamayı spor olarak yapan bir çok kişi var ayrıca bazıları özellikle mantar yemeyi çok seviyorlar. Gerçi sevilmeyecek şeyler de değiller. :D Bir japona kaliteli matsutakenin kilosunu 200 - 300 dolara çok rahat satabilirsiniz ama bu japonyada bulunmadığı anlamına gelmiyor. Dış ülkelerde mantar Türkiyeden daha çok tüketiliyor. İtalyan mutfağında neredeyse mantarsız yemek yok gibi. Kendi ülkelerinde toplanan mantarlar ihtiyacı karşılamadığı için fiyatları bu kadar yüksek. Türkiyede tüketilen mantar yok denecek kadar az ya gider iyice bilmediği mantarı toplar yer kendini öldürür ya da markette gördüğü kültür mantarına kobra yılanı muamelesi yapar. Bunun yanında bir de üretici olacakları yukarıda ki mesajdaki gibi hayal tacirleri avlamaya çalışıyor. Üretim bir sorun üretilen ürünü satmak başka bir sorun orada.
Porchini hakkında çok fazla bilgim yok ama köke bağımlı olduğunu biliyorum. Gerçi mantarların henüz tamamen ne yaptıkları çözülemediğinden konuşulan şeylerin hiç biri garanti değil. Bundan bir kaç yıl önce kuzugöbeğine de köke bağımlı deniyordu ama şuan emin değil kimse. Çünkü dediğiniz gibi hiç ağaç ya da kök olmayan yerlerde de çıkıyor. Benim şüphelendiğim şeylerden biri şu. Bu mantar ağaca bağımlı olabilir belki ama köküne değil ağacın ürettiği bir şeye bağımlı. Örneğin çiçek, meyve ya da yaprak. Rüzgar bunları bir yere taşıyorsa orada da çıkabiliyor. Deneme yapacam ama bu sezon fırsat bulamadım. Eğer her şey yolunda giderse elimdeki miselleri gelecek ilk baharda aynı ağaçların yaprak meyve ve çiçeklerinden oluşan komposta aşılayacam. Bakalım sonuç ne olacak. :D
Bence siz hiç beklemeden markete gidip beğendiğiniz bir mantarı alıp misel üretme denemelerine başlayın. İnanın işi gücü bırakıp miselerle uğraşıp duracaksınız. Mantara merakım vardı evde saksıda üretilir mi diye düşünüp araştırmaya başladım. Şimdi sadece misel örneklerini tutuğum bir tane buzdolabı var evde. :D Düşünebileceğinizden çok çok daha ilginç canlılar. Ayrıca bir çok bitki ve insan hastalığından genetik bilimine kadar bir çok şeyi miselleri öğrenirken öğrenmiş olacaksınız.

kavsi
19-09-2012, 14:08
Merhabalar.mantar üretiminde biraz bilgi edinmek istiyorum.Burdaki başlıkları okudum
1 aydır üretim için malzeme topluyorum fakat mantar miselini nereden bulacağım.

Yukarıdaki resimlerde sn.liberty caps mantar miseli üretmiş anladığım kadarı ile
marketten aldığım mantarları bu yönteme maruz edip misel üretebilirmiyim.

Yine bir üstad sıfırdan anlatma ihtimalı varsa misel üretimini memnun olurum.

gokic
02-02-2013, 18:05
Sayın libery üretimi gerceklestirebildinizmi cok merak ettim

Asl ı
12-02-2013, 22:43
Uygun bir plastik kabı oksijenli suyla sterilize ederek 3 parmak kalınlığında sterilize edilip soğutulmuş meyvelenme toprağı koyuyoruz. Bunun üzerine sclerotia oluşumu gözlenen kavanozdaki miselleri steril bir çatalla toprağın üzerine yayıyoruz ve gene üzerine 3 parmak kalınlığında meyvelenme toprağı ile misellerin üzerini kapatıyoruz. ve 21 C derecede sclerotia oluşumu gerçekleşinceye kadar bekletiyoruz. Bu sırada mantar miselleri bakteriyal bulaşma yoksa toprağın üzerini kaplamaya başlayacaktır.
hala sonuca ulaşıp ulaşmadığın hakkında bi bilgi yok çalışmanı okudum ve gerçekten merak ediyorum sonuca ulaşıp kuzugöbeği mantarını üretebildin mi?

liberty_caps
02-03-2013, 08:51
?Morchella Esculenta??á???? - ??? (http://www.chinavivers.com/html/334.html)

liberty_caps
02-03-2013, 08:53
Çinliler üretmişler..

suplilumas
02-03-2013, 10:37
Çin diyince durup 101 kez düşünmek gerekiyor :D Karton kutudan hamburger yapıp yiyen bir ülkeden bahsediyoruz :D

kaya07
27-03-2013, 23:10
Merhabalar kuzu göbeği gönüllüleri; Herhangi bir sonuca varıp yetiştirmeyi başarabilenler varmı aramızda , varsa hangi aşamaları takip etmeliyiz yardımcı olursanız sevinirim

kaya07
21-04-2013, 18:09
Kuzu göbeği yetiştiriciliği ile kimsenin bilgisi yok herhalde

Dima
21-04-2013, 23:47
Yuhhh çinliler gerçekten üretmiş :(

Melix
04-05-2013, 03:28
Ege Üniversitesinde öğrenciyim mantar labında boş vakitlerimde çalışıyorum kuzu göbeği hakkında hocalarla çok konuştuk.riski fazla verimi düşük ticari olarak bu yüzden yetiştirilmiyormuş yoksa üretimi yapılabilir. şapka oluşum evresi sorunlu ağaç kökleri ile ilişkişi varmış.

murer
04-05-2013, 05:30
Sayın Melix,
Bildiğim kadarıyla kuzu gobeğinin ağaç kokleriyle ilişkisi yok.Mukorizal olduğu sanılıyordu ama öle olmadığı anlaşıldı.

sadecegeçen
15-01-2014, 20:56
Sanırım sayın liberty_caps, başaramadı. Başka deneyen arkadaş var mı?

suplilumas
19-01-2014, 11:02
@Melix
Murer'in yazdıklarına katılıyorum. Bu mantarları doğada gözlemlemem yaklaşık 8 yıl olmuştur. Ağaç kökünün hiç olmadığı alanlarda da yetişiyor ama toprağa kesinlikle bağımlı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca belli ağaçların bulunduğu bölgelerde sadece o türü yetişiyor diğer türlerine hiç raslanmıyor. Bundan dolayı eskiden ağacın köküne bağımlı olduğu düşünülüyordu. Yani hocaların size verdiği bilgi eskiden kalma. Gözlemlediğim türlerden birinin bağımlı olduğu ağacın dişisi ve erkeği var. Meyve döken ağaçın bulunduğu alanda daha çok çıkıyorlar. Benim iki tahminim var bu yönde. Birincisi meyvelerde bulunan bir maddeyi seviyorlar. İkincisi ise meyvelerin düştüğü yerlerde bulunan bitkiler gelişemediğinden açık alan oluşturduğundan o bölgelerde daha çok meyve verebiliyorlar. İkinci tahminmi şundan dolayı yapıyorum. Bu mantar her zaman bitkiden ari yerde çıkmayı seviyor. Çıktığı alan küçükte olsa bitki olmayan kel toprak parçası ya da yaprakların örtmüş olduğu yerler. Riskli ve verimi düşük diye üretilmiyor görüşü de bence yanlış. Üretimini bilmek demek verimli bir şekilde üretmeyi bilmek demektir. Saldım çayıra mevlam kayıra tekniği ile üretilirse patates de verimi düşük ve riskli bir üründür.

wehde
01-04-2014, 21:30
yangın çıkan ormanlarda oluyor daha çok

ayzek20
17-04-2014, 13:15
Bulması çok sorun. Üretimi olsa da doya doya yesek :)

liberty_caps
03-05-2014, 10:42
http://www.youtube.com/watch?v=lB5Hl1QgNoc

alisinasiseven
06-05-2014, 22:54

Video açılmıyor. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum. :)
Ayrıca ben bu kuzu göbeği mantarının kültürünü oluşturacağım.

mujdat_tastemel
11-05-2014, 00:15
ben antalya da ikamet etmekteyim.bu mantarı aramak istiyorum.ne tarafa gitmem lazımmm

ibrahimgenc01
16-05-2014, 10:33
Herkese selalar. artık bende aranızdayım. Kuzu göbeği konusunda baya bir ilgiliyim. Denemelere geçmek için sabırsızlanıyorum. Bu mantarı üretmek için gerekirse çine giderim. Hepinize başarılar.

A-zimli
02-08-2014, 00:45
selamlar;

kurutulmuş kuzu göbeği mantarından misell elde edebilirmiyim yoksa illaki doğadan yeni toplanmışınamı ihtiyaç var.

suplilumas
08-08-2014, 15:42
@A-zimli
Kurutulmuş mantarlarda sporlar yaşamaya devam ediyor ama tazesine göre başarılı bir şekilde misel üretmek daha zor. Hele bir de meyve vermeyen bir türde bunu denemeniz çok mantıklı değil. Tazesini bulma şansınız yoksa deneyebilirsiniz.

A-zimli
13-08-2014, 04:16
@A-zimli
Kurutulmuş mantarlarda sporlar yaşamaya devam ediyor ama tazesine göre başarılı bir şekilde misel üretmek daha zor. Hele bir de meyve vermeyen bir türde bunu denemeniz çok mantıklı değil. Tazesini bulma şansınız yoksa deneyebilirsiniz.

cevap için teşekkür ederim;
sporları elde etmem için önerebileceğiniz (kuru için) bir yöntem varmıdır. bilmiyorum forumda hep tazesi için verilmiş bilgiler var, kuruda negibi bir yol izlemeliyim

suplilumas
14-08-2014, 12:56
@A-zimli
Kırıntılarını petriye alın. Çoğu kontamine olacaktır o nedenle çok fazla sayıda petri hazırlamanız gerekiyor.

Imay
24-08-2014, 11:21
Merhabalar herkese. İşinize yarar bir bilgi olur mu bilmem ama kuzugöbeği ile ilgili beni çok şaşırtan bir durumu paylaşmak istiyorum. Aydınlıyım. Zeytinliklerimizde bulunabilen bir mantarmış eskiden. Şimdilerde ise çok nadir rastlanabiliyor. Köylerde özellikle yaşlıların mutfaklarında ipe dizili, kurutulmuş birkaç kuzugöbeği bulunurdu.

Annemin bir tanıdığı köye babasını ziyarete gitmiş. Dönüşte annemlerle karşılaşmış. Elinde bir poşet kuzugöbeği varmış. Bizimkiler nasıl buldunuz diye sorunca anlatmış. Babasının bahçesinde bir ayva ağacı varmış. O ayva ağacının altında ekili gibi kuzugöbeği çıkmış. Daha öncesinde yokmuş bu mantardan ve sadece o ağacın altında ortaya çıkmışlar. Ağaçtaki ayvaları, babası o yıl toplamamış. Ayvalar çürüyüp yere dökülmüş. Ağacın yaprakları da dökülmüş. Sonrasında kuzugöbekleri... Mantarın bahçede çıkmasını ve sadece ayvanın sınırında olmasını çürümüş ayvalara bağlıyorlar.

Anneciğim de çürüyen, lekelenen ayvaları toprağa attı o yıl. Hiçbir şey çıkmadı.
Bu arada kurutulmuş kuzugöbekleri şu amaçla kullanılıyor: Birine akrep sokarsa hemen bir miktar su kaynatılır içine bu kurutulmuş mantar atılır, çay gibi demlenirmiş. Akrep sokan kişiye içirikirmiş. Yani eskiden böyleymiş...

kenan11
27-11-2014, 20:25
konuyu okudum , biraz bilgi eksiği var gibi geldi ,uzun süredir bilinen şeyleri aktarayım istedim
1- kuzu göbeği ağaç köklerinde yaşayan mantarlardan , genellikle karaağaçla birlikte yaşıyor karşılıklı gıda sağlıyorlar
2- ağaç sağlam olduğu sürece yer üstünde meyve üretmiyor , yaşayıp gidiyorlar
3- bir stres durumunda , yani ağaç çürümeye kurumaya başladığında yangında depremde selde vs. mantar batan gemiyi terketmek için meyve çıkarıp sporlarıyla üremeye devam etmeye çalışıyor.
4- bilinen üretim yöntemleri de b u esas üzerinden gidiyor. biyerlerde bahsedilmiş alınan patent de bu şekilde . karaağaç fidanı köklerine aşılanıyor daha sonra ağacın kuruduğu izlenimi yaratacak stres oluşturuluyor suni yöntemlerle ve meyve bu arada oluşuyor.

suplilumas
30-11-2014, 15:34
@kenan11
1 - Yanlış. Ağaç köküne bağımlı olan bir tür değil ama belli ağaçların bulunduğu yerde çıkar.

2 Yanlış. Sağlıklı ağaçların çevresinde de çıkar.

3 Yanlış. Ağacın sağlığı stresi vs. ile Morchellanın meyve vermesi arasında bi bağlantı yok. Mutlu mesut sağlıklı yaşayan ağaçların altında da üzerinde mangal dahi yakılmamış toprakta da meyve verir.

4 Üretim yöntemlerinden biri doğada aşılı bulunan ağaçları taşımak ama tek yöntem bu değil. Ağaçsız sadece toprakta üretenler var. Yukarıda video ve resimler olacaktı izlersen iç mekanda ağaçsız sadece toprak kaplarda üretildiğini görürsün. Alınan patent bu yöntem üzerine.
Yukarıda anlattığın yöntemler ve özellikler Morchella değil truf mantarı türlerine ait.

suplilumas
30-11-2014, 15:42
@Imay
Çürümüş ayvanın mantarın verimi üzerinde bir etkisi olabilir ama annenizin sonuç almamasının nedeni daha çok çürümüş ayvayı mantara çevirmeye çalışması sanırım :). Eğer ayva ağacının altında yetişiyorsa bölge iklim şartları da aynı ise ayva ağacının altındaki toprağa mantarın miselini aşılamanız gerekir. Ağacın gövdesinin gölgesinin hareketi ve saati dahi miselin meyve vermesini tetiklemede etki eden bir etmendir.

kenan11
30-11-2014, 21:25
Truf icin yaptiklari bi uygulama var
Mantarin oldugunu bildikleri agacin dibine fideler dikiyolar. Bir sene sonra bu fideleri sokup yeni yerlerine dikip beklemeye basliyolar. Belki bundada ise yarar

suplilumas
03-12-2014, 12:30
@kenan11
Trüf mantarı çok pahalı bir mantar olduğundan bu yöntemin maliyetini yıllar sonra ürün satışı ile çıkarıp kara geçme ihtimali az da olsa var ama diğer türlerde bu uygulama başarılı olsa dahi ticari bir anlamı yok. Astarı yüzünden pahalıya gelmiş olur anlayacağın.

kenan11
09-12-2014, 22:20
ticari olarak yap diye söylememiştim, zaten uygulanan bilinen bir yöntem de değil.
deneme açısından yapılabilir belki .

suplilumas
10-12-2014, 13:44
@kenan11
Yöntem çok bilinen ve trüf mantarlarında çok uygulanan bir yöntem.

kenan11
13-12-2014, 00:33
onu kuzukulağı için dememiştim ama neyse
daha açık yazmak lazım tabi
bravo yakalamışsınız

kenan11
16-03-2015, 10:33
çinli yapmış
?Morchella Esculenta??á??? - ??? (http://www.chinavivers.com/html/200854_165241_pInP.html)

Erdem-
23-04-2015, 18:00
Toprağa nasıl ektiğimiz kısmı hakkında bilgi verebilirmisiniz

Erdem-
23-04-2015, 23:03
Üretimden sonuç aldınızmu arkadaşlar ?

Erdem-
23-04-2015, 23:05
Üretimden sonuç aldınızmı

kenan11
24-04-2015, 11:04
teknik olarak bu mantar bildiğimiz diğerleri gibi buyumuyo, bildiğim türkiyede bu işi yapanda yok
Misel kompostu sarınca bir grup ağaç çalı kökünde yerleşen bir bakteriyle karşılaşması gerekiyo. O karşılaşmada yeraltında yumrular yapmaya başlıyo sonrada mantar buradan çıkıyo.
Bu arada üretimi yapılan kuzu kulağının lezzetinin kötü olduğuna dair bilgiler var, yöntemi bulup patentini alan çiftlik de batmış
Yeni bir yöntem duydum denemedim . Şişenin dibine 1/3 ü kadar arpa konupüstü folyo ile kapatılıp sterilize ediliyo folyoda bir delik açılıp üst kısma besin değeri az toprak içine misel konuyo . Misel toprakta yayılıp delikten arpaya ulaşıyor ve burada yumruları yapıyo . Sonrada topraküstüne çıkması bekleniyo.
Değişik lezzetli lüks üretim yapmak isteyen için birsürü kolay başka tür var , bence kuzu kulağı şimdilik gereksiz çaba.

Erdem-
24-04-2015, 14:12
Liberty_caps sonuç alabildinmi acaba ?

Erdem-
26-04-2015, 00:00
Kenan11 o dediğiniz yöntemi ayrıntılı bi şekilde anlatma imkanınız varmı acaba ?

kenan11
27-04-2015, 16:24
Shroomery org a bakın orda detaylı denemeler var

dost2011
29-04-2015, 21:51
Sayın suplilumas arkadaşım misel üretimi sonrası kuzu göbeği mantarı alabildinizmi.Elbette başardıysanız bunu nasıl yaptığınızı sormam yakışık almaz.Ancak sonucunu merak ediyorum.Şu an elimde 4 kavanoz buğdaya sardırılmış kuzu göbeği miseli var(burdaki yazılar ve kültür mantarı üretimi yaptığım dönemlerden gelen bilgilerimle buraya kadar getirdim.Ayrıca yukarıdaki mesajlardan birinde geçen ayva ağacı ve altında yetişmesi bende bazı düşünceler oluşturdu.Demişsinizki düşen ayvalarda mantarın sevdiği bir besin olmalı,Evet sorun burda.Düsen ayvaların hepsinde doğal şeker bulunuyor,Sanırım sebebi bu olmalı diye düşünüyorum.Saygılarımla.

Kurt Dede
10-05-2015, 19:42
arkadaşlar merhabalar ben 19 mayıs üniversitesinde okuyorum ve kuzu göbeğini kültüre almakla ilgili bir projemiz var bu konuda deney yapan arkadaşlardan yardım istiyoruz.çok teşekkür ederim...

A_NOMAD
10-05-2015, 20:53
arkadaşlar merhabalar ben 19 mayıs üniversitesinde okuyorum ve kuzu göbeğini kültüre almakla ilgili bir projemiz var bu konuda deney yapan arkadaşlardan yardım istiyoruz.çok teşekkür ederim...

Bu konuyu ilk sayfadan itibaren okursanız (ki bu pek zor değil, sadece 5 sayfa var) mevcut bütün deneyimlerden haberdar olmuş olursunuz :)

kenan11
11-05-2015, 15:26

çok fazla kaynak bulamayacaksınız. değişik aşamalarda başarısı sorunlu deneyler var .
spordan veya klondan başlayıp misel yapısı oluşturmak kolay ama meyveye döndürme kısmı zor.

şuradan teorik basit bilgi alabilirsiniz
Morels (http://www.thefarm.org/mushroom/morel.html)

bu patentler yardımcı olabilir
Cultivation of morchella - Neogen Corporation (http://www.freepatentsonline.com/4594809.html)
Cultivation of morchella - Neogen Corporation (http://www.freepatentsonline.com/4757640.html)
Cultivation of morchella - Neogen Corporation (http://www.freepatentsonline.com/4866878.html)
yeni çalışmalar için şuraya (https://www.google.com.tr/search?tbo=p&tbm=pts&hl=en&q=morel+grow+inassignee:Neogen&num=10&gws_rd=cr,ssl&ei=-axQVZLxNYOXsAHCkYFo) bakın

burada bir yöntem anlatılıyor , başarısından emin değilim ama tarifler detaylı
MykoWeb: Morel Cultivation for the Adventurous and Observant (http://www.mykoweb.com/articles/morel_cultivation.html)

kolay gelsin

irmak43
21-06-2015, 15:54
kuzu göbeğini yetiştirmeyi başaran var mı gerçekten?

relic
04-07-2015, 23:40
çinliler yapmış, sanırım almanlar da yapmış ama piyasa değerinin hala yüksek olmasına bakarsak sanırım çok rantabıl değil. bizim türklerden de bir amca yapmış ama(öyle diyor) sırrını vermem diyor. ne enteresan insanımız var ya!

relic
10-07-2015, 20:32
https://www.youtube.com/watch?v=AzGGNRnDrOE

https://www.youtube.com/watch?v=lTFugHA2WaI

engineerr
28-02-2016, 14:28
bunu boyle anlattığınıza göre ürün almıssınızdır? sanmıyorum ama...

Bayram18
14-03-2016, 09:20
liberty_caps mantarların çıktıysa fotograflarını atabilirmisin

evrimsel
04-05-2016, 19:07
Efsane bir konu olmuş. google aramalarından geldim :) Ama sanırım olumlu reel bir sonuca ulaşan en azından burada kimse yok.

Zeytinci
04-05-2016, 21:02
Ayva ağacımın altında geçen yıl iki adet bulmuştum. Kurtlu ayvalar dökülüp toprağa karışmıştı.
Bu yıl görmedim, dökülen Ayvaları çöpe atmıştım. Ayva ile konuk ilişkisi olma ihtimali var sanıyorum.

Doku_Kültürcü
05-05-2016, 00:07
Kuzu göbeği mantarını kültüre alma konusunda Amerikan Patent Ofisinde kayıt altına alınmış patentler var. Bunlardan bazıları 20 yıldan eski olduğu için patent koruma kanunu kapsamında değil. İngilizce bilmeniz gerekiyor.

United States Patent: 4866878 (http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect2=PTO1&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&d=PALL&RefSrch=yes&Query=PN%2F4866878)

asduskun
22-06-2016, 23:34
İyi akşamlar arkadaşlar ben bu konularda yeniyim internetten kuzu göbeği miseli aldım ektim. Satıcı kompost olarak saman ve kavak **** kayın talaşı karışımı yeter dedi öyle yaptım karanlık bi yerde nerdeyse 2 aydır nemlendirerek bekletiyorum biz posetin beyazlatmasini beklerken resimdeki gibi bişeyle karşılaştım bugün bu nedir acaba? Satıcı poşet bembeyaz olduktan sonra çam diplerine bulamazsan çam talaşı kullanarak saksilara ek dedi ama biz beyazlamadan böyle bişey oldu şimdi ne yapmalıyım?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160622/6ebc8a2a63f7ca745145334b5b1f6159.jpg

şafak
14-07-2016, 10:46
küflenmiş gözüküyor.
hiçbir işe yaramaz artık.

sırça
15-07-2016, 10:44
Sevgili katılımcılar,
Kuzugöbeği mantarı,turf mantarı, reişi mantarı... Bu mantarların birbirinden farkı var mı? Özellikleri nelerdir? kolayca nasıl bulacağız?
Sevgi ile,

Doku_Kültürcü
15-07-2016, 12:14
Sevgili katılımcılar,
Kuzugöbeği mantarı,turf mantarı, reişi mantarı... Bu mantarların birbirinden farkı var mı? Özellikleri nelerdir? kolayca nasıl bulacağız?
Sevgi ile,

Reishi (Ganoderma lucidum), polipor türü bir mantardır, selüloz çürükçül bir mantardır. Çok serttir, pişirip yiyemezsiniz. Çayını yapabilirsiniz. Öğütüp, kapsüle doldurarak tüketebilirsiniz. Tadı acımsıdır, lezzetli değildir.
Kuzugöbeği (Morchella esculenta, Morchella conica), çürükçül veya simbiyoz (mikoriza) olabilir. Mikoriza, bir mantarın bitki kökleriyle oluşturduğu ortaklık anlamına gelir. Mantar, bitkiye pH yüksekliği gibi nedenlerden topraktan alamadığı demir, fosfor gibi elementleri ve bazı organik maddeleri sağlar, bitki de ona şeker ve bazı maddeleri verir. Karşılıklı yarar söz konusudur.
Türüf mantarı (Tuber albidum, Tuber melanosporum, Tuber aestivum), fıstık çamı, fındık, meşe köklerinde gelişir (mikoriza). Toprak altında bulunur, yüzeye nadiren çıkarlar. Mantar, köklerde geliştiği için bulunduğu bitkinin taç alanının altında başka bir bitki gelişmez ve "yanık bölge" tabir edilen ot gelişmeyen bir alan oluşturur. Bu alanda toprağı eşelediğinizde mantar yumrularına rastlayabilirsiniz. Oluştuğu mevsim konusunda bir bilgim yok. Eğer bir köpek edinip, onu bu mantarları bulma konusunda eğitirseniz, işiniz oldukça kolaylaşacaktır. Avrupa'da önceleri bu mantarı bulmak için domuz kullanıyorlarmış Ama, domuz, bulduğu mantarın önemli bir kısmını yediği için insanlar köpek kullanmaya başlamışlar. Okuduğum bir sitede şöyle diyordu," köpeği bir - iki adet köpek bisküvisi ile ödüllendirip çok pahalı olan mantarı kurtarabilirsiniz, ama söz konusu domuz olunca ürünün büyük kısmını yer".
Amerika'da Fungi Perfecti firması True Morel Grain Master Jar - Fungi.com (http://www.fungi.com/product-detail/product/true-morel-grain-master-jar.html) hububat danerine sardırılmış Morchella esculenta miselyumunu 69$ gibi bir fiyata satıyor. Aynı firma Reishi miselide satıyor. Türkiye'ye getirtmek sorun olabilir.

m1sstaaa
08-11-2016, 13:11
konuyu merak ettim ve üye oldum bir yerden sonra liberty caps den hiç ses soluk çıkmıyor acaba sonuçları ne oldu bende denemek istiyorum fakat ufak tefek sorularıma cevap bulamadığım için denemekde nasip olmadı henüz

karaselvi
08-05-2017, 11:57
Miseli arpaya sardırıp ağaç talaşı yaprak gibi şeyleri attığımı bir yere dış ortamda ekip gerisini Allaha bırakmaktan başka şu anda yapılabilecek bir şey yok.

verdoque
08-05-2017, 15:26
Bahçemdeki başarılı denememle ilgili gönderim:

http://www.agaclar.net/forum/1504881-post76.htm

Crocs
02-08-2017, 11:25
merhaba. Eski bir konuyu hortlatmış oluyorum ama benim çok ilgim var bu konuda. Yalnız ben daha bilimsel ve teknolojik yaklaşmak istiyorum olaya. Bunu kapalı ve kontrollü bir ortamda sürekli yetiştirmek mümkün mü? mesela kültür mantarı gibi?

Doku_Kültürcü
02-08-2017, 13:43
merhaba. Eski bir konuyu hortlatmış oluyorum ama benim çok ilgim var bu konuda. Yalnız ben daha bilimsel ve teknolojik yaklaşmak istiyorum olaya. Bunu kapalı ve kontrollü bir ortamda sürekli yetiştirmek mümkün mü? mesela kültür mantarı gibi?

Amerika'da kuzu göbeği mantarı üretimi için alınmış patentler var. Bir patentin koruma süresi 20 yıldır. Bu sürenin sonunda isteyen bütün kişiler bu patentten ücretsiz olarak faydalanır. Mesela 1986 yılında, bu konuda alınmış olan patent:

United States Patent: 4594809 (http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect2=PTO1&Sect2=HITOFF&p=1&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-bool.html&r=1&f=G&l=50&d=PALL&RefSrch=yes&Query=PN%2F4594809)

trbluesky
16-09-2017, 18:43
Emeğiniz için teşekkür ediyorum.. konu takibimdedir..

SM-N930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi