Bağlan

View Full Version : Birol Ketenci / Balkon

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:26
Geçen yıl bir tane limon fidanı ile başladı evde yeşil merakı. Aslen Rize'li olunca yeşille aramız hep iyiydi ancak şimdiye kadar evde yetiştirmek için ortam müsait olmadı. Şu sıralar kiracı da olsak geniş balkonu bulunca elimizi attığımız tohum, fide, fidan yer buldu kendine balkonun bir köşesinde. Taşınırsak bir arabada saksılar için tutacağız mecburen :D
Hergün yeni bitkiler tanıyorum burada.
Bir ara kendini bitki delisi olarak tanımlayan arkadaşlar gördüm. Bende onlar gibi deli miyim? Yeni yeni deliriyor muyum? Karar vermek güç.
Şimdilik bakımı nispeten kolay, her yerde kolay bulunan çiçeklerim var. Zamanla tecrübe kazandıkça ender bulunan, bakım isteyen bitkilerimde olacaktır.

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:31
Önce tohumdan yetiştirmeye başladığım birkaç çiçekle başlayalım. Daha doğrusu fide ile...
Dahlia variabilis
220402
Cüce latin çiçeklerim
220401
Petunyalarım biraz daha gelişsin esas yerlerine geçecekler.
220400

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:35
Yıldız Çadırlarım yakından.
220403
11 kardeş bir arada artık sarılmaya başladılar. Boylarına bakmadan çiçek tomurcuğu çıkaranlar bile var arada.
220404
Çingene eteği papatyalarım.
220405

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:38
Zambaklarım yavaş yavaş açmaya başlıyorlar.
220406
Rengine bayıldım bunun
220408
Sarısıda fena sayılmaz
220407

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:41
Gün güzelim yanlızlık hissediyor olabilir. Kendi cinsinin tek bireyi.
220409
Pembe mor arası galam
220411
Sarı galam
220410

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:45
Koyu mor galamda şu an 3 çiçek açmaya çalışıyor.
220412
Bu yıl diktiğim çelikler nedense öldü. Pembe gülüm geçen yıl diktiğim çelikten.
220413
Bunun ismini bilmiyorum aslında. Yapraklarının rengi hoşuma gittiği için dikmiştim.
220414

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:47
Olmazsa olmaz sardunyalar.
220415
220416
220417

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:48
220418
220419
220420

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:52
Balkonun genel görünüşü, daha pekçok saksı için yer var ancak çok fazla güneş alıyor. Küpe çiçeği için eski bir perde hoş durmasa daçardakta branda görevini üstlendi.
220422
220421
Kızımın şişme havuzu şebeke suyunun dinlenme havuzu oldu:D
220423

Birol Ketenci
04-06-2011, 18:56
Küpelerim bir ay önce poşette minik birer fide iken almıştım. Boylandılar ve biri çiçek tomurcuğu dökmeye başladı. Hergün spreyle duş almak yaradı galiba.
220424
220425
Bunu tomurcuklu haliyle almıştım. Satıcı bayan pembe demişti ama hata yapmış.
220426

Birol Ketenci
06-06-2011, 14:40
Mayer limon fidanlarım. Geçen yıldan bu yana sadece bir limon büyütebildim. O da piliç yumurtası kadar henüz.
220983
220984

seyyah53
06-06-2011, 16:04
Baktım soy isim Ketenci ...dedimki kesin bizdendir diye...:)

Haklıymışımda...daha parağrafın başında belli etti kendini...

Balkonunuz hayırlı olsun Sn.Ketenci...

S.E.Tüysüz-Rize-Çayeli

Birol Ketenci
06-06-2011, 16:53
Teşekkür ederim Seyyah53. Rize Salarha'danım ancak doğma büyüme Balıkesir'deyim.

artemisia10
06-06-2011, 17:36
Hepsi birbirinden güzel liliumlar harika sardunyalarda öyle saksıda limonu ben beceremedim gübre isteği falan fazla oluyor budama çok önemli. Balkonunuz geniş bu güzel merakla dolup taşacaktır eminim ve inanın hiç farkına varmadan çoğalıveriyorlar bence çiçekler için ayrıca kamyon tutmanız gerekebilir :) Balkon sayfanız hayırlı olsun bol çiçekli bir yaz diliyorum...

Vildan Sönmez
06-06-2011, 21:08
Sardunyalarınız ne güzel olmuş, onlar benim için de olmazsa olmaz.

Birol Ketenci
06-06-2011, 22:02
Hepsi birbirinden güzel liliumlar harika sardunyalarda öyle saksıda limonu ben beceremedim gübre isteği falan fazla oluyor budama çok önemli. Balkonunuz geniş bu güzel merakla dolup taşacaktır eminim ve inanın hiç farkına varmadan çoğalıveriyorlar bence çiçekler için ayrıca kamyon tutmanız gerekebilir :) Balkon sayfanız hayırlı olsun bol çiçekli bir yaz diliyorum...

Lilyumlardan bugün diğer kırmızı (gran paradiso) açtı, sırada açmayı bekleyen beyaz,turuncu ve pembeli beyazlı var. Limonda aslında limon beklentim yok çiçeklerinin kokusu bana yetiyor tabii limon olursa istemem yan cebime koy hesabı olacak. Geçen yıldan beri kırmızı örümceklerle başım belada hiç eksik olmadılar. Suda eriyen kükürtle müdahale etsemde kısa sürede tekrar çoğalıyorlar hatta artık galalara da musallat olmaya başlamışlar.
Çiçek adedi gerçekten çok hızlı artıyor. Geçen yıl iki olan saksı adedi minikleride sayarsam şimdiden yetmişi geçti.

Birol Ketenci
06-06-2011, 22:11
Sardunyalarınız ne güzel olmuş, onlar benim için de olmazsa olmaz.

Vildan ablacığım;
Sizlerin çiçeklerini gördükçe iştahımız kabarıyor.
Nisan ayında arkadaşın ev sahibi sardunyaları budayınca çelikler almıştım. Nasıl becerebildiysek diktiğimiz tüm büyük çelikler kırmızı çıktı :( Sakızların kırmızı beyaz olanı kayınvalidemin hediyesi gerisi pazardan.
Ayrı saksılardan aldığım küçük çelikleri minik saksılara diktim farklı renk çıkar ümidiyle. Ne diyelim; ya nasip...
221223

Bartunç
07-06-2011, 02:26
Sayfanız hayırlı olsun.Balkonunuz çok düzenli ve ferah.Bitkilerinizde bir o kadar sağlıklı.Yıldız çadırlarından bol tohum alırsanız isterim:).Saygılar...

Periş
07-06-2011, 08:04
Sevgili Birol balkonunu zevkle dolaştım zambaklar, sardunyalar, Küpeliler bir harika ellerinize emeginize saglık

Birol Ketenci
07-06-2011, 10:26
Sayfanız hayırlı olsun.Balkonunuz çok düzenli ve ferah.Bitkilerinizde bir o kadar sağlıklı.Yıldız çadırlarından bol tohum alırsanız isterim:).Saygılar...

Teşekkür ederim. Tohumu bol almaya gerek yok, ne kadar çıkarsa isteyenle kardeş payı yaparız :)

Birol Ketenci
07-06-2011, 10:35
Sevgili Birol balkonunu zevkle dolaştım zambaklar, sardunyalar, Küpeliler bir harika ellerinize emeginize saglık

Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Aslında kapıda girişe koymak lazımdı bu karanfili; hoş kokusuyla karşılasın diye misafirleri.
221348

MİRBE
07-06-2011, 11:10
Balkon çiçekler hepsi birbirinden güzeller.

Balıkesir çok severim çocukluğum geçti ablam orada senede bir giderim mutlaka.

Birol Ketenci
07-06-2011, 12:47
Termosa çayı doldurup çıkacaksın şimdi Atatürk anıtının yanına. Etraf yeşil tonlarındadır bu mevsimde. Çam ormanının ardında serilecek ayaklarının altına Balıkesir.

k_donmez
07-06-2011, 21:18
Sayın Birol Ketenci,
Balkonunuz çok güzel. Sağlıkla oturun.

6 nolu mesajda
"Bunun ismini bilmiyorum aslında. Yapraklarının rengi hoşuma gittiği için dikmiştim."
şeklinde yazdığınız bitki bir Canna. Muhtemelen turuncu renkli çiçek açacak. İlgili başlığı incelemenizi öneririm.

Geçen yıl sizden gelen pembe domates tohumlarını ikinci yıldır kullanıyorum. Balkonunuzda domates de göreceğimi umuyordum. Belki ilerde görebilirim. Selamlar.

djoz
07-06-2011, 21:32
Çiçekleriniz biribirinden güzel.
Yalnız duvar üstüne koyulan saksılar beni hep tedirgin etmiştir.

Birol Ketenci
08-06-2011, 00:05
Sayın Birol Ketenci,
Geçen yıl sizden gelen pembe domates tohumlarını ikinci yıldır kullanıyorum. Balkonunuzda domates de göreceğimi umuyordum. Belki ilerde görebilirim. Selamlar.

Canna başlığına hemen göz atıyorum. Domates konusunda geç kalmış durumdayım. Hiç olmazsa bir fide bari olsun diye tek bir tohum çimlendirdim. Biraz daha büyüsün saksısı toprağı hazır bekliyor.

Birol Ketenci
08-06-2011, 00:17
Sn Djoz;

Aynı tereddüt bende de vardı ancak saksıları koyduğum kısım Bandırma'da hakim kuzey rüzgarlarına karşı korunaklı kalıyor. Saksıların düşebilme ihtimali az da olsa hep var ama düşerse de zeytin ağaçları olan bahçeye düşeceği için içim rahat.
Kiracı olunca her yere, her istediğini yapamıyorsun yoksa tüm duvarları raflarla, tüm rafları saksılarla doldururdum.
Şimdilik en büyük korkum sert lodoslar eserse çiçekleri nasıl korurum. Geçen yıl bir gün esmişti ve limonlarda yaprak bırakmamıştı.

Birol Ketenci
08-06-2011, 00:34
Bunlarda içeride olanlar.
İlk göz ağrım Kızılay çiçeğim. Bir ara fena bozulmuştu sararan, dökülen yaprakların arkası kesilmeyecek gibiydi. Artık bir hayli toparladı kendini ama boy atmasına karşın yeni çıkan yaprakları biraz zayıf.
221794
Çilli begonyam ev sahibemin hediyesi. Geldiği günkü duruma göre çok yol katetti.
221795
Yılbaşı çiçeklerim geldiğinde çiçekliydi. Kimi çiçek döküldü, kimisi açıp geçti. Hala yaprakları göründüğü gibi gevrek değil sanki susuz kalmış gibi biraz yumuşak.
221797
Difenbahyanın talibi çok, 4-5 yavru çıkardı ama mevsimini bilmediğim için ayırma yapamıyorum.
221796
Yaprağı güzel laf aramızda çalıntı bir çelikten büyüdü.
221798

Birol Ketenci
09-06-2011, 10:28
Galalarım artık renklerini aldı. Son bir tane gala iki çiçeğini açmaya çalışıyor. Açtığı zaman onu da paylaşırım.
222243
222244
222245
Servi sarmaşıklar ilk çiçeklerini bu sabah günyüzüne çıkarmışlar. Tohumlarda 3 renk deniyordu. İlki kırmızı çıktı, beyaz ve pembe renklerini de görürüz umarım.
222246

Birol Ketenci
10-06-2011, 00:31
Mor renkli begonvilim üstündeki çiçekleri dökmüştü, şimdi tekrar çiçek tomurcukları vermeye başladı.
222390

kamuranbaba
10-06-2011, 10:53
valla çok güzel çiçekler Limonda çok iyi durumda ama bende sizde şöyle bol limonumuzun olduğu bir ağaca sahip olabilsek ne güzel olurdu dimi ben sanırım bu sene daha derin bir saksıya alıcam bir limonumu denemek için bakalım dahada ağaçlaştıkça güzelleşecekmi

Birol Ketenci
10-06-2011, 12:59
Limonları ediniş amacım çiçeklerinin kokusuydu ilk başlarda. Hatta ikincisi hediye amaçlı alınmıştı ama o da elimizde kaldı. Şimdilerde üzerlerinde limonlar olsa fena olmazdı. Saksıların biri bir hayli büyük diğeri de küçük sayılmaz ancak gübreleme istiyor galiba.

Birol Ketenci
13-06-2011, 10:43
Dünkü yağmurların ardından turuncu lilyumum da kendini göstermeye karar vermiş.
223805

Biraz şekil bozukluğu olsa da çingene eteği papatyam ilk çiçeğini açtı.
223807

Arka tarafta kalınca kızımdan bir sürede olsa kurtulmayı başaran çileklerim. Ne çare ki artık yakalandılar :D
223808

Ekilen 3 tohumdan başarıyla çimlenen tek sellukam bir süredir beklemedeydi. Nihayet boy atmaya karar vermiş.
223809

Bunlar da ön cephedeki elektrik bağlantı noktasında ikamet eden kumrularımızın ikizleri. İki demir parçasının üstüne yerleştirilen birkaç kuru dal parçası üzerinde hayata tutundular.
223806

bettyycim
13-06-2011, 10:49
Kumrular da pek güzelmiş, benim de saksıma bir kumru yuva yaptı bakalım çiçeği ölmeden kurtarabilecekmiyim :(

Periş
13-06-2011, 10:56
Sevgili Birol lilium çok güzel maşallah çileklerde olmuş harika görünüyor kumrulara bayıldım ellerinize saglık...

Birol Ketenci
13-06-2011, 10:59
Kumrular ürkek kuşlardır ama zamanla insana çok alışıyorlar. Sizin zarar vermeyeceğinizden emin olunca balkondaki varlığınızdan rahatsız olmuyorlar. Çiçeğe isteyerek zarar vereceklerini sanmam tabii bu yuva yaptıkları çiçeğin türüne de bağlı.

Birol Ketenci
13-06-2011, 11:17
Sevgili Birol lilium çok güzel maşallah çileklerde olmuş harika görünüyor kumrulara bayıldım ellerinize saglık...

Teşekkür ederim. Çileklerde hafif bir şekil bozukluğu olsun kızım yemiyor bu sayede bizde tadına bakabiliyoruz. 4 yıl önce almıştım fidelerini yediveren aromas cinsi ama adındaki aromas tadında yok malesef.
Kumrular gerçekten harikalar, bir ara yumurtada yatarken farketmiştim onları eşim yavrular var dediğinde alaycı bir şekilde onların neresi yavru demiştim ama bizim yumurtalar çoktan yavruya dönüşüp büyümeye başlamışlar bile.

Birol Ketenci
14-06-2011, 16:07
Bu sabah geç uyanınca balkona uğrayamadan evden ayrılmak zorunda kalmıştım oysa bizim beyaz lilyum uyanmış ta bizi bekliyormuş.
224472

Askılı saksım olmadığı için sakızlar balkon duvarının üzerinde duruyordu. Kızgın güneş mermeri mermerde sakızları haşlamaya başlamıştı. Bende normal saksılara askı yapmaya çalıştım. Saksıların kenarlarından üçer delik delerek bu deliklerden dörde katladığım ipi geçirdim. İnce sac parçasından yapılan kancalarla çardaktaki yerlerini aldılar.
224471

Bu çiçeğim impatiens balsamina. Bodur varyete olsada 20-30 cm boylanması gerekiyordu ama nedense olması gerekenden çok daha bodur kaldı. Buna rağmen çiçeklenmeye başladı. Fotoğrafta farkedilmiyor ancak dört adet çiçek taşıyor. Büyüseydi hoş bir görüntüsü olacak gibi.
224470

Fideden büyüyen küpeli çiçeklerini açmaya başladı. O da sonradan olma askılı saksısında.
224473

Bu da küçük bir renk cümbüşü.
224469

türkansultan
14-06-2011, 20:05
Sevgili Birol.

Maşallah ne kadar büyük ve güzel bir balkonunuz var.

Ayrıca çiçeklerinizde çok güzel ileride herhalde o balkon çiçekten geçilmez.Birde kumruları görünce geçen yıl benim balkonu mesken tutmuşlardı iki yavru olmuştu benim balkon sayfamda resimleri var bana hatıra kaldı her şey gönlünüzce olsun.

Birol Ketenci
14-06-2011, 21:09
Türkan Ablacığım;
Balkon yaklaşık 55 m2 kadar, genelde ben yıkarım ve eskiden saksı yokken bu kadar büyük gelmiyordu, şimdi saksı arkalarında dökülen yaprak ve sağolsun kızımın döktüğü toprakları yıkarken büyüklüğünü daha iyi anlıyorum. Yıka yıka bitmiyor.
Kiracı olunca kendimi biraz tutuyorum aslında. En azından bu yıl için saksı ve çiçek alımına son verdim. Seneye edinilecekler listelenmeye başlandı tabii :)
Kumrularınızı gördüm, bir hayli keyiflerine düşkünlermiş ki kombili yuva edinmişler :D

günebakan
14-06-2011, 21:29
Hepsi harika görünüyor özellikle hava da asılı gibi duran saksılar. Ellerinize sağlık:)

ykolko
14-06-2011, 22:04
Sayın, Birol Ketenci, balkonunuz çok ferah,bitkileriniz çok düzenli ve keyifli, ellerinize sağlık, yanlız benim sizden bir ricam var,yukarıdaki fotoraflardan, balkonunuzun tamamını gösterenini, önümüzdeki sene aynı noktadan çekilmiş bir fotoğrafla yan yana koymanızı rica ediyorum, bakalım seneye kaç cm2 boş yeriniz kalmış beraber karşılaştıralım :D
Latife bir yana, muhteşem balkonunuzdan mutluluklar eksik olmasın.

Periş
15-06-2011, 12:03
Sevgili Birol kumruları bende çok seviyorum her gün sabah muhakkak benim balkondalar beyaz lilium harika düünceniz çok güzel normal saksıları askılı saksı yapma fikri çok güzel bendemi denesem güzel görünüyor Sakızlar küpeli çiçeginiz harika maşallah renk cümbüşü evet bu köşe gerçekten çok güzel olmuş ellerinize o güzel yüreginize saglık

Birol Ketenci
15-06-2011, 18:32
Hepsi harika görünüyor özellikle hava da asılı gibi duran saksılar. Ellerinize sağlık:)

Sayın Günebakan;
Benimde hoşuma gitti böylesi. Saksı alımına son vermiştim ama birkaç saksı daha alıp aynı yöntemle asmam gerekecek zira petunyaların fideleri dikilecek kadar oldular.
Teşekkürler.

Birol Ketenci
15-06-2011, 18:46
Sayın Ykolko;

Balkonda oturmayı hiç sevmezdim eskiden şimdi bir ayağım hep balkonda. Çiçeklere zarar gelir diye kızımın hamağını kurmayı bile geçiktiriyorum. Nasipten ötesi olmazmış, seneyede burada olursak bir bu kadar daha saksı garanti.
İnşallah o mutluluk tüm balkonlarda bizlerle olur.

Birol Ketenci
15-06-2011, 19:04
Sevgili Birol kumruları bende çok seviyorum her gün sabah muhakkak benim balkondalar beyaz lilium harika düünceniz çok güzel normal saksıları askılı saksı yapma fikri çok güzel bendemi denesem güzel görünüyor Sakızlar küpeli çiçeginiz harika maşallah renk cümbüşü evet bu köşe gerçekten çok güzel olmuş ellerinize o güzel yüreginize saglık

Sayın Periş;
Çocukluğumdan bu yana kuşlara karşı ilgim fazla olmuştur. Kumruların tuhaf bir çekiciliği var. Hem sizden korkarlar hem de ''bak sana güveniyorum'' der gibi tedirgin bir şekilde yakınlaşmaya çalışırlar.
Vardır belki ama askılı saksıların büyüklerini ben görmedim. Küpelinin birini askılı saksıda almıştım, gözüme küçük görünüyor. Askılı saksıyı kendin yapınca istediğin büyüklükte saksı kullanabiliyor askıyı dilediğince uzatabiliyorsun.
Düşünüyorum da askıları ayarlayıp 4-5 sıra üst üste saksıda yetişen petunyalardan petunya duvarı yapılabilir.
Askı kısmının iplerini boncuklarla süslemekte mümkün.

Birol Ketenci
16-07-2011, 19:53
20 günlük tatilin ardından biraz hüzünlü karşıladı bizi balkon. Sağolsun emanet ettiğimiz arkadaş vakti ölçüsünde, elinden geldiğince sulamış ancak başta küpeler olmak üzere galaların ve yeni ektiğim gaillardia ve bazı petunya fidelerim keyfi kaçırmış.
Bunun yanında hoş sürprizler de yok değil.
Celosia'larım açmışlar.
234423

Galaların saksılarına paylaştırdığım petunyalar açmaya başlamışlar.
234427

Melisa çiçek tomurcuklarını büyütmeye başlamış.
234425

Lablab sarmaşık çiçeklenmeye başlıyor.
234424

Kudret narı meyvelerini vermeye başlamış.
234426

Birol Ketenci
16-07-2011, 20:04
Çingene eteği papatyalar yıpransalar da çiçek açıyorlar.
234431

Bunlarda kedi tırnaklarım.
234435

Kızılay çiçeğimin sürgünleri tavana ulaşıp geri döndüler, hala da uzamakta.
234434

Cosmos çiçeklerimde papatyalar gibi yıpranmışlar, ilk çiçekleri mor.
234432

Çiçekleri geçmeye başlayan sarı galamın rengi kaçmış. Üzerindeki oluşumlar tohum sanırım.
234433

Bu arada komşumuz kumrular yavruları uçurmuşlar. Yeri beğenmiş olmalılar ki aynı yerde yeni yavruları büyütüyorlar.

Azelia Kara
16-07-2011, 23:19
Ellerinize, emeklerinize sağlık.
İnşallah istediğiniz gibi bir eve sahibi olursunuz.

serkan_istanbul
16-07-2011, 23:26
çok güzeller maşallah

Periş
17-07-2011, 09:32
Sevgili Birol lablab sarmaşığı kedi tırnakları harika görünüyor komşularınız sizi sevmişler demekki yeni yavrularını büyütüyorlar kutluyorum sizi ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler...

Birol Ketenci
18-07-2011, 16:18
Ellerinize, emeklerinize sağlık.
İnşallah istediğiniz gibi bir eve sahibi olursunuz.

İnşallah hepimiz birgün hayalimizdeki evlerde otururuz.

çok güzeller maşallah

Teşekkür ederim.

Sevgili Birol lablab sarmaşığı kedi tırnakları harika görünüyor komşularınız sizi sevmişler demekki yeni yavrularını büyütüyorlar kutluyorum sizi ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler...

Bizde komşularımızı çok seviyoruz. Balkona bıraktığımız kızımın bıldırcınlarının yemlerini afiyetle yerken perde arkasından seyretmesi harika.