View Full Version : banzay / Sageretia
Sizlere acemiliğimi atmak için üzerinde zalimce çalışmalar yapacağım bir bonsai yi tanıtmak istiyorum. Eskişehir'de bir çiçekçiden satın aldım. Her ne kadar en güzeli herşeyi ile bir bondaiyi baştan oluşturmaksa da el alışkanlığı kazanmak için böyle bir yol seçtim. Şu anda aldığım şekli ile yani kendi saksısında duruyor. Arkasındaki kaya ile son derece uyumlu görünse de ben onu büyük bir saksıya alacağım. Mevsimsel olarak etkilenip etkilenmeyeceğini sormak istiyorum sizlere. Şu anda doğrudan güneş almayan fakat aydınlık bir yerde tutuyorum. Bir iki yaprağında sararma oluştu. Suyu istediği zaman veriyorum. Toprağı kontrol ediyorum suyu vermek için. Sanırım yarın saksı değişimi yaparım. Sizce doğru mudur?
Satan çiçekçi bu bitkiyi Yalova'dan getirdiklerini oraya da Hollanda'dan geldiğini söyledi.
5519
5520
Örnek linkler:
http://www.bonsaigardener.org/chinese-bird-plum-bonsai.html
http://www.bonsai-bci.com/species/sageretia.html
bonsaireef
23-11-2006, 20:26
Büyük saksıya almanda sakınca yok bence. Köklerini çok ellemezsin. Olduğu gibi daha büyük saksıya alırsın. Büyük ihtimalle toprağı kalmamıştır. Biraz da budama yaparsan iyi olur. Bayağı form kaybetmiş.
bonsaireef
23-11-2006, 20:36
Bak sana bir sageretia bonsaisi ekledim. Mini mini. :)
Nasıl budadığına bak. Sen de böyle budamalısın.
5523
http://www.infojardin.com/fichas/bonsai/sageretia-thea-sageretia-theezans-bonsai.htm
Teşekkür ederim Bonsaireef. Aldığım günden bu yana sadece sulama yaptım desem yeridir. Sık sık kontrol ediyorum tabiiki. Sanırım söylediğin gibi biraz budama yapmanın zamanı geldi. Toprağı gerçekten çok az kalmış. Sağlıklı büyümesi için büyük saksıya alacağım. Karışım olarak torf ve perliti kullanacağım. Yoksa daha farklı başka bir karışım mı kullanmalıyım? Bir mağazadan aldığım Fukien tea için de aynı karışımı kullanmıştım. Şu anda durumu fena değil.
Aklıma budamadan sonra alacağım ve atacağım sürgünler, küçük dallar geldi. Onları suya koysam köklenir mi acaba? Bir kaç tane de kendi ürettiğim Sageretia' m olsa hiç fena olmazdı doğrusu.
bonsaireef
24-11-2006, 12:58
Dalları direk suya koyarsan köklenirmi bilmiyorum. Ama en güzeli çelik olarak kullanıp toprağa dikmen.
Torf perlit karışımı iyidir. Bulabilsen birazda dere kumu koysan çok daha iyi olur.
Bu açıdan en güzeli söğüt kocaman kırık bir dal bulmuştum vakti zamanında, ondan o kadar çok fidan elde ettimki inanamazsınız. İnce dallar bile tuttu onlarıda ayrı şeylerde kullanacağım. Ve yaklaşık 30 tutmuş (artık kendi dalları bile var) çeliği ilkbaharda doğaya salacağım. Böylece doğadan almaya başlamadan vermeye başlayacağım. :D
Umarım çeliklerin tutar banzay.
Banzay, bende senin gibi atmaya kıyamam. Mutlaka bir saksının dibine dürtüveririm:) Biraz kaba bir tabir oldu ama aynen öyle oluyor ne yapayım.
Banzay kendinden bahsetsen biraz. Ne zamandır ilgilisin?
Daha önce denemeler yaptın mı? kaç ağaç öldürdün, kaçını kuşa çevirdin? ağaçlarına nerede bakıyorsun? bahçede mi balkon veya terastamı? Çiçek ve bitki sevdası nerden geliyor? İlk bitkine sahip olduğunda kaç yaşındaydın? En sevdiğin ağaç hangisi? En beğendiğin bonsai stili hangisi?
Daha sorayım mı?:)) Neyse bunlar benim merak ettiklerim. Cevapları verirsen seni daha iyi tanırız ve ona görede her konuda yardımcı olurken daha noktasal fikirler veririz. Ne dersin? İyi olmaz mı? (bir soru daha oldu)...
Höh yani makinalı tüfek gibi. :D İstediği sorudan başlayabilirmi zavallıcık.
Banzay istediğinden başlayabilirsin:)
Murare sen de bir alemsin. Belki daha çok faydalı olabiliriz arkadaşımıza? Üstelik onun da bize öğreteceği çok şey vardır. Biraz tanısak fena mı yani:)
Banzay sende bana sorabilirsin. Hiç çekinme!! :)
Arkadaşlar çok teşekkür ederim. Çok fazla olmasa da mesajlarım her geçen gün artış gösteriyor. Ben bonsai ile ilgilenmeye sanırım 10 sene kadar önce başladım. Aslına bakarsanız Japonya' nın kültürel yapısı ile çok uzun zamandır ilgiliyim zaten. Bonsai de bu kültürün bir parçası. Oldum olası bu olağanüstü zor ve sabır isteyen uğraşa hayranlıkla bakmışımdır. Bilim ve Teknik dergisinde uzun yıllar önce gördüğüm bir makale ile ilgim giderek arttı. Sonrasında işlerim dolayısı ile yakından ilgilenemedim. Son 4-5 yıl ise bilgi toplamakla geçti. Pratikse ancak iki yıldır var. İlk girişimim ise yediğim keçiboynuzu tohumlarını toprağa ekmekle oldu. İnternette gezinirken sizin forumunuza rastladım ve üye olmadan bir süre uzaktan izledim. Acar ajan gibi davrandım bir bakıma. Sonra baktımki bu forumda insanlar birbirlerine sürekli bilgi akışı sağlamaktalar. Üstelik bunu hiçbir karşılık istemeden yapıyorlar. Bilgilerse sürekli yenileniyor, ekleniyor ve çok faydalı. Böyle uzaktan verilen emeği izlemektense ben de belki katkıda bulunabilirim diyerek üye oldum. Yani bu işin çok başındayım. Sizlerin tecrübesine ulaşmam da biraz zaman alacak. Başarabilirsem birkaç bonsai elde edip başarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bitkilerime baharda ve yazın balkonda bakıyorum. Kışın ise kapalı bir balkon var oraya alıyorum. Indoor olanları evin içinde aydınlık ve çok sıcak olmayan bir köşeye koyuyorum.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sonra devam edeceğim.
Sageretia'yı büyük saksıya aldıktan sonra biraz yakın plan çekim yaptım. Saksının arkasındaki kayayı saksıya sabitlemişler. Bitkiyi zedelemeden sökmek için biraz uğraşmam gerekti. Yine de bunu başardım sanırım.Umarım fazla örselememişimdir. Toprağında kum da vardı. Elimde bulunmadığı için şimdilik torf ve perlit karışımına aldım.
5559
5560
selamlar, bende bugün bu bitkiden aldım ama bu sayfayı bulana kadar yani adını öğrenene kadar çok site gezdik. şansımıza çok güzel bir formda yakında resimlerinide ekliyeceğim.
benim Sageretia'yam şeklini çok sevdiğim için hemen aldım bir marketten sizce nasıl? budama yapmalımıyım? hergün suluyorum toprağı hemen kuruyor az güneş alan ama aydınlık cam önüne koydum haftada bir sıvı gübre veriyorum şu an sağlıklı. ;)
bonsaisan
24-02-2010, 08:17
Şİmdi satın aldığınız bu ufak bonsai saksı konusunda sıkıntı çekiçektir.
Ticari mantık içinde saksıya yerleştirilen bu ufaklık toprak olarak ilkbahar ayında sonraki aşamaları atlatmaya bilir.
Bu yüzden bir boy büüyk bir saksıya ve iyideranjlı bir torpak karışımına geçirmenzi gerekeçektir.
Hazır alınna bonsailerde bu uygulama yapılmalıdır.
Yapılmadığı takdirde yaşamsal durumu risk altına giriçektir.
Saygılar
Merhabalar bende yaklasık 1 hafta once Sageretia cinsi bir bonsai aldım. ama saksısı ufakmıdır sizce? değiştirmem gerekirmi? Birde bauhaus tan sıvı bonsai besini aldım mart ayında 15 günde bir suyla vermeyi düsünüyorum. Üstadların bir tavsiyesi veya uyarıları varsa öğrenmek isterim.
satan yetkili dediki: 2 ay saksısını değiştirmeyin sıvı besini hafatada bir verin bilemiyorum belkide saksı değişiimi yeni yaptıkları için öyle dediler. yaprak küçültme bu ağaca uygulanıyormu uygulanıyorsa hangi mevsim yapmalıyız? çok narin yaprakları var kıyılmaz bunlara yazık:rolleyes: ama küçük olursa yaprakları daha şık duracağını sanıyorum.Şİmdi satın aldığınız bu ufak bonsai saksı konusunda sıkıntı çekiçektir.
Ticari mantık içinde saksıya yerleştirilen bu ufaklık toprak olarak ilkbahar ayında sonraki aşamaları atlatmaya bilir.
Bu yüzden bir boy büüyk bir saksıya ve iyideranjlı bir torpak karışımına geçirmenzi gerekeçektir.
Hazır alınna bonsailerde bu uygulama yapılmalıdır.
Yapılmadığı takdirde yaşamsal durumu risk altına giriçektir.
Saygılar
oyekcin senin bonsain daha güzel formlu gülegüle büyüt.Merhabalar bende yaklasık 1 hafta once Sageretia cinsi bir bonsai aldım. ama saksısı ufakmıdır sizce? değiştirmem gerekirmi? Birde bauhaus tan sıvı bonsai besini aldım mart ayında 15 günde bir suyla vermeyi düsünüyorum. Üstadların bir tavsiyesi veya uyarıları varsa öğrenmek isterim.
oyekcin senin bonsain daha güzel formlu gülegüle büyüt.
Tesekkür ederim Algül seninkide fena değil.. umarım öldürmeden bakmayı başarabilirim :)
bonsaisan
25-02-2010, 11:59
Sayın oyekcin
ağaçınızın saksı ufak.
Aşağıdaki çizime göre daların izdüşümü kırmızı cizgi ile belirlediğim.
Saksı boyutunuz bu olmalı dalar saksıdan farklı bir form oluşmadığı sürece dışarı çıkmamalı.
Saksılama sırasında yine çizimde yer alan şekilde denge önemli bu yüzden ağaçınızı saksının ortasına değiş şekilde görüldğü gibi yerleştiriniz.
Saksının 2/1 kısmına ve uzuzn dal görselde görüldüğü gibi olmalıdır.
Saksı sıkıntısı olan bir ülkedeyiz ama satışlar kısmına göz atınız.
Size bu konuda yardımcı olamaya çalışırım.
127058
Saygılar.
Sayın bonsaisan cok tesekkür ediyorum. Senin gibi bir üstadın önerileri ve tavsiyeleri bizim için gercekten çok önemli.
sn. bonsaisan , peki derinliği konusunda yorumunuzu alabilirmiyim ? saksının derinliği uygunmudur ? daha derin saksıya alınması gerekirmi?
bonsaisan
04-03-2010, 18:11
Bu ağaçın kök sistemi ile ilgili eğer ki ağaçınızın kök sistemi uygun şekilde değil ise derin bir saksı şu an için normal bir diğer konu kök sistemi zaman içinde her yıl yapılan düzenli budamalar ile gittikce sığlaşaçak ve toprağa paralel kök sistemi iyice belirginleşeçektir.
Hemen olmasa bile bir kaç yıl için de uygun kök sistemi sağlanarak saksı iyice sığlaşa bilir.
Şu ana için ideal bir sığlık seçilen saksı ve ağaçın kök sisteminin uygun olmasıdır.
gkhn3561
23-06-2013, 16:46
Aklıma budamadan sonra alacağım ve atacağım sürgünler, küçük dallar geldi. Onları suya koysam köklenir mi acaba? Bir kaç tane de kendi ürettiğim Sageretia' m olsa hiç fena olmazdı doğrusu.
benim sageretia dan kesip köklendirdiğim dallar :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.