PDA

View Full Version : Afrika menekşelerinde tohumla üretim

menekşecibaba
01-06-2011, 09:21
AFRİKA MENEKŞELERİNDE TOHUMLA ÜRETİM =

407358
Tohum ile üretimi 4 safhada incelemek gerekir.

http://www.meneksecibaba.com/images/a_5bumbl_e0.gif
1. adım. ÇİMLENME İÇİN GEREKLİ KARIŞIM ve KAP IN HAZIRLANMASI

Şeffaf kapaklı şarküteri kapları üretimimiz için oldukça uygundur.Afrika menekşesi tohumları, ağzı sıkıca kapanan bir cam kutu veya saydam bir plastik kabın içine ekilebilir. Uygulamadan sonra sera etkisi için üstünü örtecek şeffaf kapağı veya şeffaf naylon torbamız hazır olsun.

(Hiç gübre içermeyen) eşit miktarda torf+perlit+vermikulit karışımımızı iyice dinlendirilmiş musluk suyu ile nemlendirin.3 cm kalınlık olması yeterlidir.Dokunduğumuzda hafif ıslaklığını hissedelim,çok sulu çamur gibi olmasın.Kaptaki nemli karışım düz bir şekilde tesviye edilmiş olsun.

2. adım. TOHUM U SERPMEK

Afrika menekşesi tohumları çok miniktir.. Dikkatlice kabından çıkarıp , bir parça beyaz kağıt üzerine dökün.Sonra yavaş yavaş
bunları eşit olarak yüzey üzerine serpin.

407359

ASLA KARIŞIM MIX İLE TOHUMLARA KAPAK YAPMAYIN ÜZERLERİNİ ÖRTMEYİN,BASKI YAPMAYIN.
Çünkü afrika menekşelerinin çimlenebilmesi için kesinlikle ışık görmesi gerekir.

Tohumları serptikten sonra nemli ortamı muhafaza edebilmek için şeffaf kapağını veya naylonumuzu üzerine örtelim.

Bu koşullar altında çimlenme orta nemli bir ortamda kapak veya plastik örtü altında oluşturulur.Karışım mix imizin kurumasına izin vermeyin.

407361

407362
3. adım. IŞIĞIN ve SICAKLIĞIN AYARLANMASI.

İdeal çimlenme için uygun sıcaklık ve ışık değerleri şu şekilde olmalıdır.İdeal sıcaklık 70 ve - 85 ° F dir. Daha yüksek sıcaklıklarda düşük çimlenme ve verim alınır.

Çimlenme için ideal ışık mini seramızın 20-30 cm. üzerindeki bir flüoresan ile sağlanabilir. Günde 12-14 saat ışıkları açık tutun. Veya pencere pervazında soğuk olmayan bir ortamda gerekli ışık gördüğü sürece çimlenme için gerekli şartlar sağlanabilir. Doğrudan güneş ışığı nın güçlü olduğu ortamdan uzak durulmalıdır.
http://www.meneksecibaba.com/images/tohum2.jpg
Tohumlar yaklaşık 14 -20 gün içinde çimlenme başlar. Yeni filizler küçüktür ve yavaş yavaş büyür. 3-4 Gün içinde diğerler ide çimlenir.
Ekimden sonra yaklaşık 30 gün içinde küçük fidanların yavaş yavaş oda koşullarına uyum sağlaması sağlanır.Nemin kaçmasına fırsat vermeyecek şekilde arada havalandırma yapılır.
Nem (¼ düşük konsantrasyonlu su içeren galon başına 1 çay kaşığı dengeli bir gübre kullanarak ) 12-12-12. oranında vererek fidelerin daha hızlı büyümesi sağlanabilir.

http://www.meneksecibaba.com/images/tohum/tohum.jpg

4. adım. TAŞIMAK

Küçücük fidanları küçük kaplara mümkün olduğu kadar zedelemeden cımbızla olabilir, nakletmek gerekir , viyoller olabilir,1 hafta üstleri kapalı olarak kaldıktan sonra 5 cm' lik saksılara alınır.
Torflu karışım (Turba yosun, vermikulit karışımı ve perlit) içine nakledebilirsiniz. Gerekli besleme ve suyunu vererek çiçekli bir sürü menekşeye kavuşursunuz.

nuray
01-06-2011, 14:09
afrika menekşesinden tohumu nasıl elde ediyoruz.

menekşecibaba
01-06-2011, 16:14
afrika menekşesinden tohumu nasıl elde ediyoruz.

O konudaki bilgileri de buradan http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23340
veya buradan (http://www.meneksecibaba.com)
öğrenebilirsiniz .

nuray
02-06-2011, 09:24
O konudaki bilgileri de buradan http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23340
veya buradan (http://www.meneksecibaba.com)
öğrenebilirsiniz .

BU sayfayı okudum ama ne yalan söyleyeyim bişey anlamadım .Ben bu site sayesinde çiçekler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmaya başladım.

menekşecibaba
02-06-2011, 12:18
BU sayfayı okudum ama ne yalan söyleyeyim bişey anlamadım .Ben bu site sayesinde çiçekler hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmaya başladım.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=754134&postcount=4
ve http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=754243&postcount=5
mesajlarda afrika menekşelerinden nasıl tohum alınabileceği ayrıntılı şekilde anlatılıyor.Aslında yapılacak işlem çok basit . doğada arıların , böceklerin yaptığı işlemi siz yapacaksınız.Ama menekşeler çok hassas olduğundan biraz daha dikkat istiyor. Olgun bir erkek , genç bir dişi olmalı ; Tozlaşma ince bir çubukla küçük bir fırça veya pamukla yapılabilir . Tozlaşma için kullanılacak alıcı olan çiçeğin stigması parlak görünümlü ,yapışkan olmalıdır. Poleni yapışkan stigmaya uygulayın. Eğer çaprazlamada başarılı olduysanız tohum pod şeklinde başlayacak ve buna bağlı olarak 10-14 gün içinde olgunlaşacaktır.
Ama bu o kadarda basit oluşan birşey değildir.Bütün bu şartlara uyarak yaptığım 100 e yakın denemeden 6 tohum kesesi oluşturabildim .Denemek + sabır + denemek + sabır bu işin formülü bu.
Denemek isteyene ayrıca elimde bir miktar tohum var. İlgilenenler arayabilir.

maki01
15-06-2011, 12:01
Afrika Menekşeleri ile aynı familyada yer alan chirita tohumları çimlendi, ve gelişmeye devam ediyor. Bir kısmını ayrı kaplara alma zamanı geldi gibi...

Sevgili menekşecibaba'nın verdiği bilgilere ek olarak nemin sürekliliğini sağlamak amacıyla yetiştirme kabının en altına 1 cm kadar diatomit koyarak, torf, perlit ve vermikulit karışımından olan harca tohumları ektim. Karışım oranım ise 2 ölçü torf, 2 ölçü perlit ve 1 ölçü vermukulitten oluşuyor.

30.04.2011'de minik filizler çıkmaya başlamış.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=207331&d=1304115116

Ve bugün.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=224698&d=1308131601

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=224700&d=1308131601

maki01
15-06-2011, 12:02
Sevgili menekşecibaba,

Tohumlar çaprazlamayı denediğin tohumlar mı? Hala fazla tohum varsa, ben de denemek isterim.

menekşecibaba
16-06-2011, 09:28
Sevgili menekşecibaba,

Tohumlar çaprazlamayı denediğin tohumlar mı? Hala fazla tohum varsa, ben de denemek isterim.
Hayır o tohumlar daha kuruma döneminde ,yakında onları da ekecegim.Ektiğim tohumlar ABD. den getirttiğim tohumlar.Standart , Mınıature (minyatür) , Traıler 3 çeşit.Devamıda var listeme ekledim.

Kahraman Koray
25-06-2011, 19:22
Arkadaşlar afrika menekşesi grubuna yazdığım mesajın bağlantısını gönderiyorum. Orada hibritlemede vardığım son durumu anlatan fotoğraflar var. Eski mesajlarımda da hibritleme ve tohum üretimi ile ayrıntılı bilgi bulmanız mümkün. Bana teşekkür eden tüm arkadaşlara sevgilerimi gönderiyorum. Benden başka birilerinin de amatör ortamlarda menekşe hibritlemiş olmasını görmek mutluluk verici. Başarılarınızın devamını diliyorum. Tohumdan üretim sayasinde yurt dışından farklı tohum ve türlerin gelmesi ile türk menekşeciliğinde bir çığır açılacağını düşünüyorum. Hepinize sevgiler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=827662#post827662

maki01
26-06-2011, 15:06
Minik chiratalar elle tutulacak kadar büyüdü. En gelişmiş olanları şaşırtılarak yeni kaplarına alındı :)

228302

228303

menekşecibaba
27-06-2011, 20:19
Sayın Kahraman Koray tekrar aramıza gelişine cok sevindim , hoşgeldiniz.Geçmişte yapmış olduğunuz çalışmalar çok güzel teşekkür ederiz.Milletimize has imece usulüyle , bilgi paylaşımıyla çok güzel şeyleri paylaşacağımıza inanıyorum.Yeterki sebat ve sabırla çalışalım ve birbirimizi destekleyelim.Yapamayacağımız ve başaramayacağımız hiçbirşeyin olmadığına inanıyorum.
Sayın Maki01 (Dilara Hanım) , çalışmalarınız çok güzel , yeni filizler çok canlı ve sağlıklı . Bu sıcak aylarda tohumdan üretim oldukca riskli ama siz başarıyla şaşırtmayı da halletmişsiniz. Bundan sonra artık sağlıklı çiçeklerini görmekte sıra :) kolay gelsin.

menekşecibaba
04-10-2011, 07:42
Tohumdan ürettiğim standart , minyatür , trailer lerin son halleri.Çok yavaş büyüyorlar ama olsun yerim olmadığı için bir yandan da seviniyorum. :)

maki01
04-10-2011, 18:35
Muhteşem bir manzara sevgili menekşecibaba. Şaşırtmayı ne zaman yaptınız? Ayırdığınızda kaç yaprak vermişti?

Merak ettiğim diğer konu ise variegated yani alacalı yapraklı, picasso çıkar oldu mu?

menekşecibaba
05-10-2011, 08:04
Şaşırtmayı cesaret ettiğim zaman yaptım :) Yapraklar çok cılızdı biraz etlenmeye başlayınca , genellikle 3 yaprak oluştuktan sonra deneye deneye yaptım o arada birkaç fire verdim.Bitkinin kendini toparlaması gerekiyorsera ortamında sık sık havalandırıyorum.Akşam üzeri hafif güneş görüyor.
Dışardan belirgin picasso anlaşılmıyor ama bazıları beyazımsı onların içlerinde picasso çıkabileceğini tahmin ediyorum.Yalnız yapraktan üretimden çok farklı gelişimleri .Örneğin daha nazik , daha ince yapılı daha fazla koruma istiyor , sürekli hafif nemli tutmak gerekiyor (fazla değil).
İlk çıktıklarında afrika menekşesi olduklarına inanamıyorsunuz.Yavaş yavaş güçlenmelerini hissediyorsunuz.Simetrik büyüdükleri için izlemesi çok zevkli.

maki01
15-12-2011, 11:31
Ben de ilk şaşırtmamı yaptım. Tohum sayısı azdı 3 trailer, 2 minyatür türde tohumum çimlendi.

259585

259586

kartal124
10-01-2012, 21:47
Arkadaşlar,
Menekşemin bir çiçeğinde galiba tohum oluşumu başladı.

maki01
11-01-2012, 00:22
Bence de başlamış sevgili kartal124:) Tohumların olgunlaşıp kurumasına kadar geçen süre 4-5 ayı buluyor.

Çaprazlama yaptığınız menekşelerden biri mi bu?

emily14
11-01-2012, 10:48
sanıyorum o zaman bunlarda tohum oluşumu. 4-5 ay çiçeğin üstünde mi bırakmak gerekecek peki. bir de tohumları çıkarmak için bu bohçaları yırtacağız sanıyorum. bu arada çaprazlamayı ben yapmadım... tam bir sürpriz olacak :)
hava çok kapalı ve telefonla çekmek zorunda kaldım biraz bulanık kusura bakmayın.

kartal124
11-01-2012, 12:04
Sayın Maki01 valla o menekşenin hemen hemen tüm çiçeklerine yapmıştım çaprazlamayı, ama bu o çaprazlamalrın sonucu mu yoksa doğal olarak kendi kendine mi oluştu şimdilik bilemiyorum.
4-5 ay tohumun olgunlaşmasını bekle, sonra o tohumu dik filizlenmesini bekle, filizlensin büyümesini bekle, büyüsün çiçeklenmesini bekle sanırım bu süreç 1 yılı bulur.Balkalım neler olacak?

maki01
11-01-2012, 15:44
Tohumdan sonrası kolay sevgili kartal124, elbette süre ama inanın çok zevkli :)

Benim menekşelerimde hiç kendiliğinden tozlaşma gerçekleşmedi. Yapay tozlaşmayı ise başaramadım. Bir isimsiz menekşemle hibrit menekşeyi deniyorum ancak yakını görmekte zorlandığım için başarılı olacak mı bilmiyorum.

maki01
16-03-2012, 23:00
Sevgili menekşecibaba,

Senden gelen tohumlardan yetiştirdiğim trailer türü minişlerimden biri :)

Trailer türü menekşelerin , gövden toprağa doğru uzunan kökler geliştirerek saksıya yayıldığını bu miniklerle öğrendim.

274427

maki01
12-05-2012, 11:03
Tohumdan yetiştirdiğim chirita :)

30.04.2011 de tohumlar çimlendi.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/207331d1304115116-img_4531.jpg

Ve bugünlerde ilk çiçekler açmaya başladı :)

294576

menekşecibaba
19-05-2012, 13:37
Yeni oluşan tohumlar
3. sıradaki de tohumdan büyüyen traillerden birisi ilk çiçeğini açtı

aycan01
27-05-2012, 20:09
Fotoğrafını eklediğim menekşemin tohum verip vermediği hakkında bilgisi olanlar varsa yorumlarını paylaşırlarsa sevinirim.

menekşecibaba
29-05-2012, 07:45
Sevgili aycan01 bu bir tohum oluşumu şimdi 4-5 ay kuruyup olgunlaşmasını bekliyeceksiniz.
Kolay gelsin.

menekşecibaba
02-06-2012, 18:43
Evet bir saksıda 8 tohum rekorumu kırdım ..:)

Cizmeli Kedi
04-06-2012, 22:45
Eyvah bu kadar çok menekşeyi ne yapacaksınız :))

ntetik73
08-06-2012, 09:06
maşallahhhhhh gözlerime inanamıyorum menekşeci baba.tebrikler...

dağol
08-06-2012, 22:00
merhabalar ben çok şaşırdım menekşe tohumu da oluyormuymuş.Ben yeni başladım pek bilgim yok ama başaracağım en az 10 çeşit yapacağım menekşelerimi.tohumlar nereden alınıyor :(

maki01
17-06-2012, 15:07
Tohumdan yetiştirdiğim chirita , ilk çiçeğinde tohum kesesi oluşturdu :)

Yaklaşık bir sene gibi bir sürede tohumdan, tohuma...

309815

maki01
17-06-2012, 15:21
Evet bir saksıda 8 tohum rekorumu kırdım ..:)

Kutlarım sevgili arkadaşım , emeğine sağlık :)

Ben hala menekşeden tohum elde edemedim. Yapay tozlaştırma olayını başaramıyorum, doğal tozlaşmayı sağlayacak börtü böcek ise ortalarda yok.

maki01
21-02-2013, 15:37
Tuz tanesinden bile küçük bir tohum, çimlendi hayata tutundu.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/259586d1323945049-img_5071.jpg

Bugünlerde ise ilk çiçeğini büyütmeye çalışıyor :)

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/371644d1361455547-102_2001.jpg

maki01
26-03-2013, 16:44
Nihayet ilk çiçeği görebildim :)

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/379778d1363701276-img_1845.jpg

sla
30-04-2013, 18:58
Merhaba sevgili üyeler, bir çok menekşem tohum oluşturdu. Benim istediğim katmerli mor menekşemin tohum vermesi ancak çiçek yaprakları orta kısmını çok kapatıyor. Katmerli bir menekşeden tohum üretebilmenin yolu nedir ?

kılıçh
30-04-2013, 20:07
Bir tane çiçeği feda edin.Onun polenlerini alıp diğerlerinin ortasına sürün işe yarayacaktır diye düşünüyorum sn sla.:D

sami ulus
17-05-2013, 09:57
Tohumdan ilk denememde elde ettiğim yavru menekşeler

maki01
17-05-2013, 13:31
Kutluyorum sevgili Sami Ulus, bu menekşelerin çiçeklerini merakla bekleyeceğim.

Çapraz tozlaştırma yolu ile elde edilen tohumlardan üretilen ikinci menekşeler olacak sizinkiler. Sevgili Kahraman Koray da başarmıştı ancak gelişmelerini izlememiz mümkün olmamıştı.

Sizin miniklerin serüvenini hep birlikte takip etmeyi diliyorum.

sami ulus
17-05-2013, 14:24
Kutluyorum sevgili Sami Ulus, bu menekşelerin çiçeklerini merakla bekleyeceğim.

Çapraz tozlaştırma yolu ile elde edilen tohumlardan üretilen ikinci menekşeler olacak sizinkiler. Sevgili Kahraman Koray da başarmıştı ancak gelişmelerini izlememiz mümkün olmamıştı.

Sizin miniklerin serüvenini hep birlikte takip etmeyi diliyorum.

İlginize ve bizlere değerli bilgileriyle yardımcı olan diğer tüm arkadaşlarada buradan teşekkür ederim. Hepinizinde degerli bilgilerini takip ediyorum. Gelişmeleri aktarıcam merak etmeyin en büyük korkum o minicik filizleri sürekli oda sıcaklığı sabit olmuyo havalar bir ısınıyo bir soguyor bu yüzden büyümeden kurumaları endişem var. Mesajı okuyunca silebilirsiniz. Yeniden teşekkür ederim.

kadiryasar
20-05-2013, 17:16
Bende de 4 pot var. kurumalarını bekliyorum. sanırım bu çimlenme heyecanını yıl sonu gibi bende yaşayacağım.. tebrikler sami_ulus bey..

sami ulus
30-05-2013, 13:00
Minik tohumların son halleri

eceyıldız
12-06-2013, 14:08
Miniklerin son hali

tozlaştırma yapmadan menekşeler kendiliklerinden tohum yaparlarmı bende ki menekşemin birinde yanılmıyorsam bir kese oluşmuş bunda tohum olurmu acaba?

kadiryasar
12-06-2013, 16:10
evet sizin dışınızda doğal yollarla da olmuş olabilir. Arı, sinek, rüzgar vs...
Kesede tohum olur. Ancak tohumun çiçek üzerinde kuruması gereklidir. Bu süreç yaklaşık 4 ay gibidir.
Ancak kese kahve rengine dönüşüp kuruduğundan emin olmalısınız. Sonraki adımlar bu başlıkta yer alıyor zaten..

sami ulus
12-06-2013, 16:33
Minikler yarım santim oldu

eceyıldız
12-06-2013, 17:27
evet sizin dışınızda doğal yollarla da olmuş olabilir. Arı, sinek, rüzgar vs...
Kesede tohum olur. Ancak tohumun çiçek üzerinde kuruması gereklidir. Bu süreç yaklaşık 4 ay gibidir.
Ancak kese kahve rengine dönüşüp kuruduğundan emin olmalısınız. Sonraki adımlar bu başlıkta yer alıyor zaten..

teşekkür ederim şimdi sevindim işte sabırsızlıkla bekleyeceğim....

eceyıldız
22-06-2013, 09:24
tohum keselerinden biri kurudu yani öldü neden acaba yardım lütfen.

kadiryasar
22-06-2013, 10:38
tohum keselerinden biri kurudu yani öldü neden acaba yardım lütfen.

Tohumlar olgunluğa eriştiğinde kesenin zaten kuruması gerekiyor. Kese oluşumu üzerinden 3-4 ay geçmiş olması gerekir. Ne kadar oldu ?

eceyıldız
22-06-2013, 11:54
Tohumlar olgunluğa eriştiğinde kesenin zaten kuruması gerekiyor. Kese oluşumu üzerinden 3-4 ay geçmiş olması gerekir. Ne kadar oldu ?

işte bu yüzden öldü dedim çünkü daha 3 hafta oldu.bayağı belirginleşmişti kese yanında ki çiçekler kuruyunca oda kurudu yoksa tutmamışmıydı acaba bunu ben tozlaştırmıştım, ama kendiliğinden oluşan hala canlı o yaklaşık bir ay oldu. inşallah ona birşey olmaz

eceyıldız
22-06-2013, 12:03
umarım yanlış bilmiyorumdur bu bir aydan fazla bir süredir böyle ve kendiliğinden oldu

sami ulus
03-07-2013, 08:46
Galiba büyüyorlar ama çok ince ve zayıflar

eceyıldız
03-07-2013, 09:25
benim tohum kesesi öldü neden acaba

sami ulus
03-07-2013, 14:15
benim tohum kesesi öldü neden acaba

İşin ilmi yönünü bilmiyorum sadece kendi menekşelerimde gördügüm bazı tohum keseleri boş oluyor biraz büyümeye başlayınca hemen ölüyor.

eceyıldız
03-07-2013, 20:24
İşin ilmi yönünü bilmiyorum sadece kendi menekşelerimde gördügüm bazı tohum keseleri boş oluyor biraz büyümeye başlayınca hemen ölüyor.

bende içine baktım boştu hevesim kursağımda kaldı çok üzüldüm. ya nasılda seviniyordum...

kadiryasar
29-07-2013, 15:19
Az kaldı Sami Bey, yakında ben de ilk tohum filizimi yayınlayacağım... ;)

haticeilhan
12-08-2013, 22:09
ben ilk tohumları elde ettim. tohumları çiçekten ayırdıktan hemen sonra ekebilir miyiz yoksa her hangi bir süre beklemek lazım mı? lütfen yardım edin

menekşecibaba
13-08-2013, 08:02
ben ilk tohumları elde ettim. tohumları çiçekten ayırdıktan hemen sonra ekebilir miyiz yoksa her hangi bir süre beklemek lazım mı? lütfen yardım edin

Eğer iyice kuruyup olgunlaştıysa ekebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23340-2.htm

sami ulus
16-08-2013, 07:38
Bunlar büyüsede çiçeklerini görsem artık.

haticeilhan
28-08-2013, 22:02
nedenini bilmiyorum ama benim tohumlarım yeşermediler. Gayet sağlıklı görünüyor tohumlar ama niye yeşermedi bilmiyorum

sami ulus
29-08-2013, 13:01
Perde gerisinden serin yerde biraz güneş vermeye başladım. Işık yetersizliğinden zayıftılar. Sanki iyi geldi ğibi.

maki01
29-08-2013, 16:27
Gelişmelerine sevindim sevgili sami ulus. Gövdeleri ışığa ulaşmak için uzamış olmalı. Elinizde perlit varsa gövdeye destek olması için kullanmanızda fayda var.

sami ulus
23-09-2013, 09:57
Şeffaf peynir kabında daha fazla gelişim gösteremeyince risk alıp beş tenesini bu şekilde taşıdım. Şimdilik iyi görünüyorlar. Taşıma için yeterlimiydiler bilmiyorum fakat peynir kabında gövdeleri saydam ince ip gibi oldular ve o şekildede sürekli boyu uzuyor gövdeyi taşıyamıyorlar. Bakalım havalarda gayet güzel umarım tutarlar.

maki01
23-09-2013, 13:20
Sulamaya ve ışığa dikkat ederseniz bu minikler büyümeyi başaracak kadar sağlıklı görünüyorlar sevgili sami ulus, kutlarım :)

Sulamayı alttan yapmanızı öneririm. Üsten sulamada toprak oturarak narin gövdelerine zarar verebilir.

sami ulus
23-09-2013, 16:13
Sulamaya ve ışığa dikkat ederseniz bu minikler büyümeyi başaracak kadar sağlıklı görünüyorlar sevgili sami ulus, kutlarım :)

Sulamayı alttan yapmanızı öneririm. Üsten sulamasa toprak oturarak narin gövdelerine zarar verebilir.

Teşekkür ederim Sayın Maki01.Katılıyorum alttan sulamak lazım. Kardeşleri şeffaf kabda duruyorlar kuruyan olursa takviye yaparım ayrıca tenbellik ettim bir türlü perlit temin etmedim. Birtane tutarsa yapraktan çoğaltma yaparak çogaltıcam gerisi önemli degil. Ayrıca yapraktan çoğaltma yavru menekşelerim çok fazla oldu hatta hediyeler geldiğinde kendiminkileri büyük bir saksıya topluca aktarma yaptım inanılmaz şekilde hepsi üredi. Benim bir prensibimde çiçekleri tam açtırıp o halde isteyenlere veriyorum. Elimdeki yetişen yavrular bir an önce çiçek açsalarda dagıtsam artık çünki hediye gelen yapraklarım kablarına sıgmıyorlar bir an önce onlara yer açılsınki kışa kadar onlara çiçek açtırmak istiyorum.

kadiryasar
23-09-2013, 17:13
Sami Bey, Tohumdan üretimdeki başarınızdan dolayı tebrik ediyorum...
Ben de çiçeklenmemiş bitkiyi hediye etmekten hoşlanmıyorum... Ancak, geçenlerde hediye gönderdiğim bir ahbaba çiçeği bende olmayan bir şey olursa **** elimdeki ölürse yaprak vermek kaydıyla evlatlık veriyorum :D
Başarılar...

menekşecibaba
24-09-2013, 19:27
Sami Bey tebrikler . Ben tohumdan ürettiğim tüm menekşeleri üstten suladım hepside tutttu hiç bir sorun yaşamadım.Şaşırttıktan sonra aralarda hızlı gelişenleri biraz daha büyük saksılara aldım.Hatta zayıf kalanları bir sene sonra bile ektim.
Bu geçiş aylarında hava birden soğuduğu için bitkide ısı ve nem kontrolü zor oluyor o yüzden alttan sulama mantari hastalıklar ve kök çürümesine yol açabilir uyarmak istedim. Bence en ideali üstten azar azar sulamak arada yaprakların canlı kalması için (sabahları ılık suyla) fısfısla takviye etmek.
Kolay gelsin.

maki01
25-09-2013, 00:39
Sevgili menekşecibaba,

Normal gelişmiş bir yavru için üstten sulama sorun oluşturmaz ancak bu yavruların daha önce toprak üzerine uzayan ince bir gövdeleri vardı. Şaşırtma sırasında ince ve uzun gövdeler toprağın içinde kalacak şekilde dikildi. Ben de bu nedenle alttan sulamayı önerdim.

menekşecibaba
25-09-2013, 08:26
Sevgili maki01 ,
O konuda haklısınız sulama dediğiniz gibi veya fitilli uygulanabilir , uygun olabilir ama benim dikkat çekmek istediğim konu zamanlama. Havaların aşırı değişim geçirdiği ortamlarda sulama çok dikkatli yapılmalıdır , böyle zamanlarda dikkatsizlikten çok kayba uğradığım olmuştur.Sulamayı havanın serinlemesiyle orantılı azaltmanız gerekir. Ben sadece uyarmak istedim.

sami ulus
22-10-2013, 15:51
En son halleri. Aşırı sıcaklık düşmesi ve yükselmesi oluyor. Küçük yavru menekşeler ne kadar direnselerde etkileniyorlar ama ikisi yinede çok iyi durumda.

haticeilhan
09-11-2013, 22:27
resim eklemeyi becerebilseydim ben de gönderektim resimlerini 5 adet büyüttüm sami beyin menekşeleri kadar oldular :)

sami ulus
21-11-2013, 07:23
Tohumdan üretilenlerin kalanlarını bu şekilde yer değiştirme yaptım. Önceki ayırdıklarımıda poşete geçirdim şimdilik sorun yok gibi. Ayrıca çelikten çogaltmak yerine artık tamamen tohuma yöneleceğim. Çelikden üretim bir öncekinin aynısı fakat tohumdan üretimde iki farklı rengin birleşiminden nasıl bir şey ortaya çıkacak diye insan meraka düşüyor. Hemde degişik çiçekler elde etmemiz çok sınırlı, çiçekciler hep aynı model ve renkleri getiriyor. Bende değişik renklerimi kendim elde etmek istiyorum. Menekşe büyütmek bayağı zahmetli ( Nazik olmaları açısından söylüyorum) Şimdiye kadar bu kısmı başardığıma inanıyorum inşallah tohum olayınıda başarırım.

sami ulus
05-12-2013, 13:02
En son hali, ben hep korkuyorum çok zayıflar kurur diye onlar beni hep şaşırtıyor yaşama öyle bağlanıyorlarki.

sami ulus
18-12-2013, 14:51
Galiba büyüyorlar. Bakalım ilkbahara olgunlaşacaklarmı. Büyürlerse isteyen bütün arkadaşlara gönderecegim. Ayrıca elde ettiğim tohumları buradaki tecrübeli arkadaşlardan isteyen olursa onlara gönermek istiyorum. Çünkü onların üretim ortamları daha profosyonel. Hem ekim işini doğru yapıyorlar ben karadüzen bir şekilde evimin penceresinde yapıyorum zor oluyor. Onlar daha hızlı büyütebilirler diye düşünüyorum. Şuan çiçeksiz bir dönem geçiriyorum umarım en yakın zamanda açarlar.

haticeilhan
21-12-2013, 22:56
http://u1312.hizliresim.com/1j/p/vs1r3.png (http://bit.ly/c25MCx)
bu da benim çaprazladığım bir tohumdan elde ettiğim ilk 4 menekşeden :)

maki01
22-12-2013, 01:03
Öncelikle başarılı çalışmanız için kutlarım sevgili haticeilhan.

Çaprazladığınız menekşeler ne renkti ?

haticeilhan
22-12-2013, 10:35
http://u1312.hizliresim.com/1j/q/vsck9.png (http://bit.ly/c25MCx)

eceyıldız
23-12-2013, 08:37
Arkadaşlar bu mevsim çapraz tozlaşma yapmak için uygun mu. Denemek istiyorum, ama mevsim uygunsa deneme yapmak daha uygun olur diye düşündüm siz ne dersiniz.

menekşecibaba
23-12-2013, 13:07
Çapraz tozlaşma yapmak için mevsimden çok bulunulan ortam önemlidir. 20-25 derece ısı ,hafif güneş ve günde 12-14 saat ışık ve anaç olgun çiçekli bitkiler olması gerekir.
Sayın haticeilhan çaprazlama için tebrikler ama isimli hibrit menekşelerle çaprazlama yaparsanız daha başarılı olursunuz. Noid menekşelerle yaptığınız çaprazlamalarla sadece kendinizi tatmin edersiniz belirli bir tür elde edemezsiniz .(Anaclar stabil olmadığı için çok çeşitli varyasyonlar ortaya çıkar) Ben o şekilde 2-3 denemem oldu hepsini dağıttım.
Ama bu işlemleri renkleri kanıtlanmış hibrit menekşelerle kayıtlı olarak yaparsanız , 3 nesil sonrasında da aynı rengi elde ederseniz AVSA ya kayıt ettirme şansınız olur. Kolay gelsin.

haticeilhan
23-12-2013, 14:11
sayın menekşeci baba ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ederim
ben menekşe yetiştirme konusunda çok yeni bir kardeşinizin öyle ki ilk menekşemi edineli henüz bir sene olmadı. ama sürekli ve hırsla sizin gibi ustaların paylaştığı bilgileri ediniyorum. uyarılarınızı elbetteki dikkate alacağım. çaprazlama zamanında elimde sadece o iki menekşe vardı ve o an kendimden emin olmadan yaptığım bir denemenin bu kadar iyi sonuç vereceğini sanmadan başlamıştım. menekşe konusunda bilgi ve menekşe türlerini biriktirme olarak daha çok yol almam gerekiyor :) bu denemeyi de tecrübe oldu diyelim artık

kadiryasar
23-12-2013, 14:16
Çapraz tozlaşma yapmak için mevsimden çok bulunulan ortam önemlidir. 20-25 derece ısı ,hafif güneş ve günde 12-14 saat ışık ve anaç olgun çiçekli bitkiler olması gerekir.
Sayın haticeilhan çaprazlama için tebrikler ama isimli hibrit menekşelerle çaprazlama yaparsanız daha başarılı olursunuz. Noid menekşelerle yaptığınız çaprazlamalarla sadece kendinizi tatmin edersiniz belirli bir tür elde edemezsiniz .(Anaclar stabil olmadığı için çok çeşitli varyasyonlar ortaya çıkar) Ben o şekilde 2-3 denemem oldu hepsini dağıttım.
Ama bu işlemleri renkleri kanıtlanmış hibrit menekşelerle kayıtlı olarak yaparsanız , 3 nesil sonrasında da aynı rengi elde ederseniz AVSA ya kayıt ettirme şansınız olur. Kolay gelsin.

Menekşecibaba, 3 Nesilden sonra kayıt edilebilir. Demişsiniz.

Nesil olarak yapraktan üretilen yavru 1 nesil sayılıyor değil mi ?

AVSA bunu nasıl denetleyecek.?

Ana ve / veya Baba NOID olsa bile 3. nesil stabil bir tür üretilirse Register edilmeyecek mi ?

menekşecibaba
24-12-2013, 08:42
Menekşecibaba, 3 Nesilden sonra kayıt edilebilir. Demişsiniz.

Nesil olarak yapraktan üretilen yavru 1 nesil sayılıyor değil mi ?

AVSA bunu nasıl denetleyecek.?

Ana ve / veya Baba NOID olsa bile 3. nesil stabil bir tür üretilirse Register edilmeyecek mi ?
Sevgili kadiryasar ,evet çaprazlama yapıp tohum elde edildikten sonra o tohumlar ekiliyor ortalama 100 civarı yeni bitki elde ediliyor . Bu bitkiler büyütülüp çiçeklendikten sonra içlerinden en güzel olanlar seçiliyor.Diyelim 5 adet seçtik diğer bitkileri bırakıp bu 5 bitkiden yaprakla üretim yapıyoruz aynı yaprak çeliklerinden aynı çiçek leri 3 nesil tekrarlarsak o bitkiyi register için AVSA ya belirli bir ücret ödeyerek bildiriyoruz. Bitki hakkında tuttuğumuz şecereyi de bildiriyoruz. Benim genel bilgim bu kadar bu konuda sayın Paul Sorano ve Rob Robinson a sorduğum sorular a aldığım cevaplar bunları içeriyor.
Herhalde bu karşılıklı güven meselesi .. Moralinizi bozmasın ama 15.000 in üzerinde kayıt oluşmuş..:)
3.sorunun cevabını ben de merak ediyorum ,ayrıca sport oluşumlar var çok güzel ayrı bir tür . Cevresel etkileşimlerle mutasyon değişimler var bunlar ın registerı mümkün olması lazım .

eceyıldız
24-12-2013, 08:45
[QUOTE=menekşecibaba;1232096]Çapraz tozlaşma yapmak için mevsimden çok bulunulan ortam önemlidir. 20-25 derece ısı ,hafif güneş ve günde 12-14 saat ışık ve anaç olgun çiçekli bitkiler olması gerekir.

Menekşelerim sabah güneşi alan pencere önünda kullanılmayan bir odada sanırım sıcaklık 20 derece vardır ama ışık için aynı şeyi söyleyemeyeceğim 9 saat kadar ışık alıyorlar. Tozlaştırma yapmak istediğim menekşe 4 yaşında diğerini ise daha yeni aldım. Deneme yapmak için uygun mu acaba...

kadiryasar
24-12-2013, 13:51
Sevgili kadiryasar ,evet çaprazlama yapıp tohum elde edildikten sonra o tohumlar ekiliyor ortalama 100 civarı yeni bitki elde ediliyor . Bu bitkiler büyütülüp çiçeklendikten sonra içlerinden en güzel olanlar seçiliyor.Diyelim 5 adet seçtik diğer bitkileri bırakıp bu 5 bitkiden yaprakla üretim yapıyoruz aynı yaprak çeliklerinden aynı çiçek leri 3 nesil tekrarlarsak o bitkiyi register için AVSA ya belirli bir ücret ödeyerek bildiriyoruz. Bitki hakkında tuttuğumuz şecereyi de bildiriyoruz. Benim genel bilgim bu kadar bu konuda sayın Paul Sorano ve Rob Robinson a sorduğum sorular a aldığım cevaplar bunları içeriyor.
Herhalde bu karşılıklı güven meselesi .. Moralinizi bozmasın ama 15.000 in üzerinde kayıt oluşmuş..:)
3.sorunun cevabını ben de merak ediyorum ,ayrıca sport oluşumlar var çok güzel ayrı bir tür . Cevresel etkileşimlerle mutasyon değişimler var bunlar ın registerı mümkün olması lazım .

Teşekkür ederim...
15000 Tür moralimi bozmaz aksine sayıyı az bile buluyorum... Popülasyona oranlarsak daha ortaya çıkması gereken bir çok tür olduğu anlaşılıyor.

Başka bir tartışma konusu bu ancak, yanlış anlamadıysam AVSA bir sosyal topluluk olarak register ediyor. Oysaki bunun bilimsel olarak register edilmesi gerekmez mi? Örneğin üniversiteler...(bilimsel sınıflandırma )

Avsa'nın kaynaklarını yetersiz buluyorum..(Çok detay incelemedim ama ) Elinizdeki türü araştırıp bulmak tam bir işkence. Menekşenin tanımı düz metin biçiminde yaprak türü çiçek türü bu. renk aralığı şu ... gibi bir arama kriteri sitelerinde yok...

menekşecibaba
24-12-2013, 15:30
AVSA Sitesini ynilemiş register la ilgili sayfası bu sefer açıklayıcı bilgiler koymuşlar AVSA Plant Registration | African Violet Society of America (http://www.avsa.org/plant-registration)
Birde Kayıtlı türlerin listelendiği First Class 2 isimli bir program CD si var .

sami ulus
13-02-2014, 16:01
Zorla büyüyorlar. Tohumdan üretim tam sabır işi. Son büyüklükleri artık menekşe gövdesine benzemeye başladılar. Ayrıca kırmızı beyaz menekşenin kışın tek açan oydu kendi tozuyla tohum aldım üç adet. Dalından yeni koparıp kagıt külah yapıp içinde kurumasını bekliyorum. Ayrıca kırmızı beyaz ile eflatunu eflatunun üzerinde tozlaştırdım dört adette şu an eflatun üzerinde var gövde üzerinde iyice kurumasını bekliycem. Sadece birer kese kendime ayırıp diğerlerini isteyene verecegim.

sami ulus
13-02-2014, 16:17
İşte bunlar gövde üzerinde iyice kurudu. Dün gövdeden ayırdım kagıt içinde muhafaza edip iyice kurumalarını bekliycem( Resim bir ay öncenin. Kapsülü ayırdığımda çiçek kısmı tam kurumuştu)

ngr33
13-02-2014, 16:32
Sn sami ulus sabrınızdan dolayı sizi kutluyorum..Tıpkı çocuk buyutmek gibi menekse yetiştirmek sürekli gözünün önünde olunca hic büyümuyor gibi ama kocaman olmuşlar..maşallah

sami ulus
14-02-2014, 09:58
Sn sami ulus sabrınızdan dolayı sizi kutluyorum..Tıpkı çocuk buyutmek gibi menekse yetiştirmek sürekli gözünün önünde olunca hic büyümuyor gibi ama kocaman olmuşlar..maşallah

Gerçekten cocuk gibiler her şeyiyle takip etmek zorundasınız. Dogal ortamları olayınca o ortamı evde oluşturmak ve sürdürmek gerekiyor. ****** ev ortamınızda bir menekşenin yaşıyabilecegi ortalama şartların olması lazım. Son iki ayda eve çok misafir gelip gitti yatılı olarakta. Bu yüzden çelikten üretilen fidelerimi takipde zorlandım küçük yapraklarında çürümeler oldu düştü büyümeleri geçkti. Yanlış anlaşılmasın misafirlikden şikayet değil menekşelerin nasıl takip gerktiğini anlatmak istedim efendim.

SUDEM
14-02-2014, 10:13
Sami bey tohum dediğiniz çiçeklerin ortasında kalan kapsül değil mi? Peki o gözüken bir kapsül parçalanmadan toprakla buluşup tek menekşe mi oluyor?Yani tohum bu kadar büyük mü oluyor?

sami ulus
14-02-2014, 12:52
Sami bey tohum dediğiniz çiçeklerin ortasında kalan kapsül değil mi? Peki o gözüken bir kapsül parçalanmadan toprakla buluşup tek menekşe mi oluyor?Yani tohum bu kadar büyük mü oluyor?

Sayın Sudem biraz uzun anlatalım. Evet o kapsülün içinde yüzlerce (Menekşecibaba ortalama 100 tohum olabilecegini söylüyor) toz benzeri tohumlar oluyor. Önce o kapsülü çiçek üzerinde çiçek epeyce tıkır tıkır kuruyuncaya kadar almıyorum. Aldıkdan sonrada en az üç ay kuru bir yerde rutubet olmayacak şekilde kurumasını bekliyorum. Gerkirse daha uzun bekletilebilir. Hemen arka sayfada şeffaf peynir kabına üç santim kadar toprak koydum. Sora kapsülü yarıp içindeki toz gibi tohumları yüzeye çok yakın iki milim derinlik ortalama ekim yapıp hafifce çok az toprakla üstünü örttüm. Su verdim ara ara plastik kutunun kapagını açıp havalandırdım. ARKA SAYFADAN bu sayfaya aşamalarını görebilirsiniz. Yalnız ekim yaparken çok düzensiz oldu. Ben ilk defa yaptığım için tutmaz diye biraz özen göstermedim oda beni şaşırttı. O üç tane diğerlerinin kardeşi onları erken ayırdığım için büyümeleri hızlı oldu efendim.

SUDEM
14-02-2014, 13:04
anladım.teşekkür ederim..yine siteden kıymetli bir üye benimle bardak menekşe tohumu paylaşmıştı.ben de aynen tarifiniz gibi yaptım ancak aylardır hiçbir hareket olmadı..halen bekliyorum.

sami ulus
14-02-2014, 13:08
Az önce evde resimlerini çektim henüz dalında olgunlaşmasını beklediğim yeni tohum kapsülleri ve mayıs ayında ektiğim bahse konu olan tohumdan üç yavru menekşemiz. Sizinkilerin çıkmaması; ben Mayıs ayında diktim çok uygun bir iklim vardı.
Ayrıca resimlerin çok yer kaplamaması için yapılacak bir işlem varsa yönetici arkadaşlarımızdan bilği bekliyorum teşekkür ederim.

maki01
14-02-2014, 13:30
Ellerinize sağlık sevgili Sami Ulus :) Fotoğraflarınız biraz daha küçük olabilir ancak bu haliyle de problem yok.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Menekşe tohumlarını çinlendirirken üzerine örtü olarak toprak eklemeden çimlendirmek mümkün. Tohumu yüzeye bırakıp spray ile toprağı nemlendirdikten sonra sera uygulayarak nemi korumak yeterli oluyor.

Emine
14-02-2014, 16:47
Sayın Sami Ulus;
Bu linkteki programı kullanması çok basit, tavsiye ederim.
https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.tamindir.com%2Fphotoscape%2F&ei=Gjr-UprVDdOO7QaxqYHYCA&usg=AFQjCNFmP5S0hyQiuvTlX7Q4eGvrfHRnmA

sami ulus
27-02-2014, 13:38
Boyları uzadı. Kardeşlerinden çoğu öldü ama kalanlar gayretli

fatitoo
27-02-2014, 13:44
Ay kıyamam epey toparlanmışlar maşallah:) Minyatür değiller değil mi?

sami ulus
14-03-2014, 08:00
Büyüdüler üçü birarada küçük yere sığmadılar. Üçünüde ayıracağım ama korkuyorum sanki birşey olurda kurursalar diye. Mayıs ayından beri ancak bu kadar oldular 11 ay dile kolay. Yeni başlayan arkadaşlara bir not çiçek sabır işi ve birazda özen göstermek.

menekşecibaba
14-03-2014, 09:43
Bu soğuklar geçince ayırın tam zamanı ,daha fazla beklerlerse iyice cılızlaşırlar. Evet bilhassa tohumdan üretilenler çok yavaş büyüyor.

sami ulus
25-03-2014, 08:23
Bu tohumu gövdeden ayırma zamanı. Çiçek tamtakır kurudu kese sanırım yeterince olgunlaştı. İki ay kuru bir yerde muhafaza edip ekim yapmayı düşünüyorum.

maki01
26-03-2014, 15:03
Tohum kesesinin tamamen kurumasını beklemiyor musunuz sevgili sami ulus?

kadiryasar
26-03-2014, 16:05
Ben sap dahil kurumadan hasat etmiyorum...

sami ulus
02-04-2014, 09:04
Üç ayrı menekşeden yeni hasat

ngr33
02-04-2014, 09:49
Harikaaaa masallah..
nasıl tohum oluşuyor Sami bey doğal,kendiliğinden mi sizin yaptığınız birşeyvar mi?

Diğer sayfada cevabı vermissiniz simdi gördüm ;)

sami ulus
02-04-2014, 09:56
Harikaaaa masallah..
nasıl tohum oluşuyor Sami bey doğal,kendiliğinden mi sizin yaptığınız birşeyvar mi?

Sayın ngr33 elimle tozlaştırıyorum, resimlerle nasıl yaptığımı buraya ekliycem ozaman daha anlaşılır olur, hem bütün arkadaşlara örnek. Tabiatta açık alanda olmadığı için arı vs gibi hayvanlar olmayınca bu işi elimle yapıyorum oda oluyor.

sami ulus
21-04-2014, 09:21
Cep telefonunuyla yakından iyi fotoğraf alamadım. Üstteki kırmızı beyazın sarı toz kesesini tırnagımla koparıyorum. Bir sonra yine tırnağımla patlatıp parmağıma resimde görüldüğü gibi yapışan tozları diğer mor çiçeğin uzun kısmın ucuna rast gele sürüyorum. bunu dört beşgün arayla aynı çiçeğe tekrar yapıyorum tutuyor. Tutmadığıda oluyor. Tuttuğunu nasıl anlıyorum bir iki hafta içinde tozu sürdügüm sivri kısımın altı irileşiyor tohum kesesinin altı oluşuyor gözle fark ediliyor. Sonra büyüyor tüp halinde belirginleşiyor. Bu tozlaşmayı son tohum alıncaya kadar daha iyi resimlerle aşamalarını yayınlayıp paylaşacagım.

ayse7478
30-04-2014, 08:02
sayın sami ulus farklı menekşeleri çifleştirmişsiniz ya sonuç ebruli oluyor mu tohumlarda? böyle yapıp çiçeklerini gördüğünüz menekşeniz var mı? ben geçen gün pembe torlu menekşe aldım ve aynı cins beyazım var onun sarı kısımlarını beyazıma sürdüm ama inşallah ebruli tohumlarım olur. olur değil mi? cinsleri de aynı hem :)

sami ulus
30-04-2014, 15:57
sayın sami ulus farklı menekşeleri çifleştirmişsiniz ya sonuç ebruli oluyor mu tohumlarda? böyle yapıp çiçeklerini gördüğünüz menekşeniz var mı? ben geçen gün pembe torlu menekşe aldım ve aynı cins beyazım var onun sarı kısımlarını beyazıma sürdüm ama inşallah ebruli tohumlarım olur. olur değil mi? cinsleri de aynı hem :)

Sayın ayse7478 geçenyıl ilk defa tohumdan fide elde ettim resimleri yukarıdaki mesajlarda. Birkaç güne kadar ilk defa çiçek açmış olacak, ne renk verecek bilmiyorum. Yani hangi renkler karıştırılırsa nasıl bir renk alırız bilmiyorum. Ben burada çok kıymetli abimiz Menekşecibaba ve yine çok kıymetli ablamız Sayın Maki01 in mesajlarını takip ediyorum. Anladığım kadarıyla elle tozlaştırma yaptıklarımızda çok kalite üretim olmadığı şeklinde. Ben sırf fantazi ve heves olarak yapıyorum. Birşeyler başarmış olma hissi kendimi iyi hissetiriyor. Bir nevi terapi. Çok geçmişi olan tecrübe ve bilgiye sahib değilim.

maki01
30-04-2014, 18:52
Sevgili sami ulus,

Yapay tozlaştırmada ben hiç başarılı olamadım, gözlükle bile polenleri göremiyorum :) Tozlaştırma denemesi yaptığım hiçbir çiçekte senin menekşendeki gibi bol polen oluşmadı. 2-3 sene önce denemekten vazgeçtim. Nedeni ise hibrit menekşelerin özellikle katmerli türlerinde yapay tozlaştırmanın sağlıksız olması idi.

Ama elle yapılan yapay tozlaştırma ile ilgili olumsuz bir yazıya bugüne kadar denk gelmedim. Videolarda da elle tozlaştırma yapılıyor idi. Mantıklı olarak bir şekilde polen tozlarıyla stigmanın buluşmasını sağlamak amaçlandığına göre ha elle ha da bir alet yardımıyla olmasının sorun yaratacacığını hiç sanmıyorum. Merakla menekşenin çiçeğini bekleyeceğim :)

Tek kural var. Polen alınan menekşenin (erkek) olgun olması, tozlaştırma yapılanın (Dişi) ise genç olması.

hasarigirl
01-05-2014, 16:20
sayin sami ulus calismanizi merakla zevkle okudum.
Tesekkurler iyi calismalar..

tuncel06
01-05-2014, 16:35
Menekşecibaba ağabeyciğim, üşenmemiş harika bir video kayıt yapmışsınız. Çok faydalandım. Ellerinize sağlık. Az önce izledim. Çok işime yaradı.

menekşecibaba
02-05-2014, 08:49
Sami Bey ellerinize sağlık , çalışmalarınız çok güzel tebrik ederim. Benimde 5-6 senedir tohum çalışmalarım var bir çok tohum kapsulü elde etmeme rağmen istediğim neticeleri elde edememiştim.Ya elde ettiğim tohumlar ıslandı **** istediğim türler arasında tohum oluşmamıştı , yerim kısıtlı olduğu için de biraz boşlamıştım . Ama son çalışmamda Rob's Macko Devil(picasso) ile Rob's Ouıter Orbit arasında yaptığım çalışma netice verdi tohum kapsülü oluştu onu gözlemliyorum video olarak yakında yayınlayacağım.Bakalım hayırlısı..
Bu konuda elimde çok döküm var renk sıkalasıyla ilgili çalışmaları kaydettiğim yeri bulamadım bulur bulmaz burada yayınlayacağım.Ayrıca hangi türlerin karışımından hangi hibritlerin çıktığı , çok güzel çalışmalar.
Biz elimizden geleni yapalım yararlı olabildiysek ne mutlu bize.Teşekkürler.

sami ulus
02-05-2014, 14:31
Sevgili sami ulus,

Yapay tozlaştırmada ben hiç başarılı olamadım, gözlükle bile polenleri göremiyorum :) Tozlaştırma denemesi yaptığım hiçbir çiçekte senin menekşendeki gibi bol polen oluşmadı. 2-3 sene önce denemekten vazgeçtim. Nedeni ise hibrit menekşelerin özellikle katmerli türlerinde yapay tozlaştırmanın sağlıksız olması idi.

Ama elle yapılan yapay tozlaştırma ile ilgili olumsuz bir yazıya bugüne kadar denk gelmedim. Videolarda da elle tozlaştırma yapılıyor idi. Mantıklı olarak bir şekilde polen tozlarıyla stigmanın buluşmasını sağlamak amaçlandığına göre ha elle ha da bir alet yardımıyla olmasının sorun yaratacacığını hiç sanmıyorum. Merakla menekşenin çiçeğini bekleyeceğim :)

Tek kural var. Polen alınan menekşenin (erkek) olgun olması, tozlaştırma yapılanın (Dişi) ise genç olması.

Saygıdeğer Ablam Maki01 maalesef göz problemi bendede var. Son beşyılda iyice ilerledi. Tozlaşmada söylediklerinizi nacizane tecrübe ettim. Yani polen ve yeni tam gelişmiş çiçek konusuda. Eger biraz gecikirse (dişi) tozlaşma başarısız oluyor. Kalite yönünden önceki sayfalarda Sayın abimiz Menekşecibaba nın şöyle bir mesajı var( Mesaj 76) Noid menekşelerde belirl bir menekşe üretilemediği yönünde. Noid kelimesinin tanımını bulamadım ama kalite düşük olarak yorumladım. Yanılmış olabilirim. Ayrıca elimdeki menekşelerin hepsinde tozlaşmayı başaramadım. Özellikle yukardaki tozlaşmasını yaptığım menekşe. Bende ısrarla uğraşıyorum. Onun rengi hem güzel hem çok büyük çiçek açıyor. Olmazsa diğerlerinde devam eder yayınlarım

maki01
03-05-2014, 00:14
Sevgili Sami,

NOID= No identificition, yani isimi bilinmeyen, tanımsız kimliksiz demek. Şu ya da bu nedenle tür adı bilinmiyorsa NOID diye tanımlanıyor.

Sevgili menekşecibaba'nın anlatmak istediği ise, çapraz tozlaşma ile ürettiğiniz bir menekşeye isim verip size ait bir tür olarak AVSA gibi uluslarası kuruluştan sertifika almayı düşünüyorsanız tür adı bilinen menekşeleri çaprazlamanızın zorunlu olmasıdır. Anne adı, baba adı gibi bilgileri vermek zorundayız yani :)

Yabancı sitelerden edindiğim bilgilere göre tür adı bilinse de katmerli, fırfırlı 2 renkli vb. türlerde yapay tozlaşmayı sağlamanın çok zor olduğu, daha yalın türlerle denemenin başarı sanşsını arttırdığı idi. Ben başaramadım ama sizlerden umutluyum :)

menekşecibaba
03-05-2014, 09:17
Evet sevgili maki01 in de söylediği gibi (NOID= No identificition, yani isimi bilinmeyen, tanımsız kimliksiz demek)
Üretilmesi kolay genellikle vasıfsız , özellikleri tam oturmamış hızlı ve çok üretime uygun sanayi tipi menekşe.
Noid konusunda şöyle düşünelim. Değişik farklı özellikler olmayan renkler kenarda fırfırlar, çift renklilik ,yapraklarda değişik form lar vs. Ve bunun için hummalı bir çalışmaya giriyorsunuz.
Önce oluşması istediğiniz özelliklere uygun anaç anne baba bitkileri seçiyorsunuz. Çiçeklenme dönemlerinde uygun tozlaştırmayı yapıyorsunuz. Oluşan yüzlerce bitkiden istediğinize uygun çıkan bitkileri ayırıyorsunuz . Ve bunlardan üretime başlıyorsunuz bazıları tekrar değişime uğruyor onları da ayırıyorsunuz .İstediğiniz özellikleri yansıtan aynı bitkileri yine üretiyorsunuz . Bu şekilde üç nesil ürettip aynı neticeyi elde ettikten sonra artık çalıştığınız hibrit menekşesinde genetik özellikler oturmuş oluyor. Bundan sonraki üretimlerinde de aynı özellikler devam ediyor.
Aşagıda verdiğim tablolarda hibrit çalışmaları için kriter olan özellik ler sınıflandırılmışdır.

menekşecibaba
03-05-2014, 09:20
Aşagıda verdiğim tablolarda hibrit çalışmaları için kriter olan özellik ler sınıflandırılmışdır.

Afrika menekşeleri içinde bilinen genetik özelliklerin listesi =

menekşecibaba
03-05-2014, 09:29
15 Gün kadar önce son yaptığım tozlaşmada ne zamandır aynı dönem çiçeklenmesini beklediğim Rob's Ouiter Orbit ile Rob's Macho devil arasında etkileşimi sağladım.

menekşecibaba
03-05-2014, 09:40
10-12 son sonra oluşan tohumlar.
Ve aynı dönemde çiçekli olan Honey Blue Ace ve Chimera Humako Shanon ve birkaç bitki arasında da tozlaşma yaptırdım . Karışıklık olmasın diye sadece Rob's Macho Devil in polenlerini kullandım.

Ve orada süpriz olarak Chimera Humako Shanon da da neticeye ulaştım ..:)
Bakalım bundan sonrası uzun bir süre sabır ve titiz bir bekleme süresi.

maki01
03-05-2014, 14:01
İşte budur sevgili menekşecibaba, kutlarım :)

Yapay tozlaştırma ile yeni tür elde etmeye çalışırken, olası doğal tozlaşmayı engellemek için polen keselerin alınması gerekmiyor mu?

menekşecibaba
03-05-2014, 14:32
Menekşeler kapalı çiçek yapısına sahip oldukları için buna gerek yok diye biliyorum. Zaten polenlerin açılabilmesi için ya kesmek gerekiyor veya trips gibi böceklerin poleni parçalaması.
Zaten yapay tozlaşmayı yaptıktan çok kısa bir süre sonra yumurtalıklardaki oluşum farkediliyor.
Birde polenleri alırken bitkiye de zarar vermek olası.

maki01
03-05-2014, 14:44
NOID tanımını "sanayi" tipi yani kitlesel üretim yapılan bitkilerle sınırlamanın doğru olmayacağını düşünüyorum sevgili menekşecibaba. Humako, Lyon London ve tanımadığımız pek çok büyük ve kitlesel üretim yapan üreticinin menekşelerini tür adlarıyla satın almamız mümkün oluyor.

Genellikle yerel seralarda yapılan etiketsiz üretimler nedeniyle menekşeler isimsiz kalıp tanımsız yani NOID olarak bizlere ulaşıyor.

menekşecibaba
03-05-2014, 15:03
Evet ama Rob The Violet Barn , Lyon London olsun , bu konunun uzmanları bilhassa sattıklarının hobby menekşesi olduklarını vurguluyorlar. Çünkü hibrit çeşitlerin bir çoğu daha nazlı , o güzelliklerini gösterebilmek için biraz daha ilgi istiyorlar bazıları çok zor üretilebiliyor.

menekşecibaba
03-05-2014, 15:40
Bu da Rambling in bir çalışmasından demek ki polenleri almamış.

http://2.bp.blogspot.com/-I6gauNXO0uM/UCy0pTYkS6I/AAAAAAAAAVw/B7EC2-PD8bg/s320/DSC_2624.jpg

maki01
03-05-2014, 18:49
Hibrit çalışmaları ile ilgili sizin kadar detay bilgim yok , izlediğim bir videoda polen keselerinin alınması öneriliyordu.

Biliyorsunuz sizlerin çalışmalarını ilgi ile izliyorum ve son tohum keselerinin sonuçlarını heyecanla takip edenlerden olacağım. Şimdiden "İsmi ne olabilir"i düşünmeye başladım bile :)

menekşecibaba
03-05-2014, 19:39
Hele bir o safhaya gelelim hep beraber koyarız..:)

sami ulus
05-05-2014, 15:11
Nihayet açtı. Üç kardeşten ilk açan, ikincide açmak üzere. Geçenyıl üstteki beyaz ve mor menekşeden tozlaştırdığım tohumları mayıs ayında ekim yapmıştım. Tam bir yılda çiçek açtı. Tohumu beyazın üzerinden elde ettim. Ne beyaza ne mora ikisinin ortası bir renk çıktı. En alttaki resim fark belli olsun diye yan yana fotoğraflamaya çalıştım. Bu yılda üç ayrı menekşeden tohum aldım. Onlarıda acilen ekim yapacagım. Bilmiyorum ben çok zevk aldım. Cünki nasıl bir renk elde edeceginizi merakla beklemek heyecan verici. Darısı uğraş veren varsa diğer arkadaşlara.

sami ulus
05-05-2014, 15:42
Buda ikinci kardeş açmak üzere.

sami ulus
07-05-2014, 14:34
Bu kışın yeni tohumları. Üç çeşit elde ettim. Küçücük tohumdan neredeyse toz halinde onlarca tohum çıktı. Üç ayrı tohumu geçenyıl tohum ektiğim plastik peynir kabına üç ayrı çizgi halinde ektim. Umarım geçen yıl gibi başarılı olurum. Geriye sabır sabır sabır.( Peynir kabı kapalı olduğu sürece içi nemli kalıyor. Bazen akşama kadar bazen birkaç saat, kışın havanın durumuna göre kapagını açıp havalandırıyorum. Kapalı olduğu için toprağın su ve nem miktarı kaybolmuyor. Heleki kışın çok nadiren su verdim. Tohum topragın üzerine serpildiği için toprak neminin kaybolmaması gerekiyor. Bunuda peynir kabı kapalı olduğu sürece nem kaybı olmuyor. ****** sıksık kapağı açıp havalandırmak gerekiyor. Yani toprağa sıksık su serpmenize gerek kalmıyor. Heleki iki üç gün kapalı bırakırsanız kabın hertarafı su damlacıklarıyla doluyor. Kış günü hava serin olduğu için tohumdan çıkan fideler hiç bozulmuyor bilakis nem hoşlarına gidiyor. Geçenyılki karadüzen tekniklerimle buradaki mesajları takip ederek edindiğim
tecrübeleri nacizane sizlere aktarmaya çalıştım. Bakalım bu yıl neler olacak.)

sami ulus
08-05-2014, 13:37
Geçen yıl tohumundan fide üretbildiğim beyazı şimdide eflatunla karşılıklı tozlaştırmaya çalışıyorum.(Elleri yıkayıp iki tozun birbirine karışamasını sağlıyoruz) Geçenyıl beyazla mordan, menekşe elde ettik. Sanırım beyazla eflatun çok fantastik bir renk verir. Birde hediye çeliklerimden bir tane minyatür çiçek açtı diğerleri beklemede. Galiba nisan ayına kadar perde gerisinden güneş ışıgı verdiğim oda artık aşırı sıcak olduğu için salon pencereme hepsinide taşıdım. Onlarda çiçek filizleri olmasına rağmen yer değişikliği olumsuz etkilemiş olacakki tomurcukları öylece bekletiyorlar. Yeni yeni kıpırdama var. Onlardan elde edeceğim tohumlarla inanılmaz karışımlar elimize geçecek galiba.Bir hatırlatma: Ev ortamında buradan edindiğim bilgileri el yordamıyla uygulayıp birşeyler elde etmemin başarısındaki ana etken evimin serin, rutubetli ve pencerelerimin uygun aydınlıkda olması. Yazında merkezi soğutma olması hesabıyla çiçek kaybı yaşamıyorum diyebilirim. Temmuz-Agustos aylarında ara ara aşırı sıcakta menekşeleri yere alıyorum. Beton soğuğu kurtarıyor. Ayrıca sayfamızı aşırı kullanıp gereksiz mesaj yayınlama durumuna düşersem yöneticilerimiz gerekeni yapıp silebilirler.

maki01
08-05-2014, 13:53
Bırakın şikayet etmeyi "Vazgeçtim, ben bu işi başaramıyorum" dememe rağmen sayenizde tekrar deneme yapmak istedim ama yine olmadı sevgili Sami. Polen tozu ya yok ya da ben göremiyorum :)

Mesajı yazdım ve yolladım. Yine hareketlendim :) Yaşasın, polen buldum ve hemen taze bir çiçeğe uyguladım. Bakalım bu sefer olacak mı :)

sami ulus
08-05-2014, 14:09
Bırakın şikayet etmeyi "Vazgeçtim, ben bu işi başaramıyorum" dememe rağmen sayenizde tekrar deneme yapmak istedim ama yine olmadı sevgili Sami. Polen tozu ya yok ya da ben göremiyorum :)

Mesajı yazdım ve yolladım. Yine hareketlendim :) Yaşasın, polen buldum ve hemen taze bir çiçeğe uyguladım. Bakalım bu sefer olacak mı :)

Birtane ablam bir defada olmuyor. Ben üç dört günde bir polenleri patlatıp tozlaşma yapıyorum. Yani eliniz boş durmuycak koparıp koparıp yapın. Eger evde çocuklarınız varsa veya komşulardan yardım alıp onlara yaptırsanız. Benim fotoğraflardan gösterirsiniz nasıl olacağını. Tırnakla koparıp yine tırnakla patlattığınızda tırnaga ve parmağınıza polenler bulaşıyor. Onu sürüyorsunuz oluyor. Birde ben polenleri menekşe üzerindeki bütün çiçeklere sürüp tutma sansını artırıyorum Nacizane tecrübem.

ayse7478
08-05-2014, 14:36
sn.sami ulus şimdi bu çiçeklerden biri genç biri yaşlı olacak ya. hangisi genç olacak mesela sarı polen kapları genç mi olmalı olgunlaşmış mı olmalı? benim de beyaz ve pembe ile denemem olacaktı ama beyazımın biraz sıkıntıları var şimdilik kaldı gibi ama öğreneyim de yapayım. sarı polen kapları genç mi olacak yaşlı menekşenin mi olacak ya da poleni sürdüğümüz menekşe genç olmalı değil mi kafam karıştı

kadiryasar
08-05-2014, 15:56
sn.sami ulus şimdi bu çiçeklerden biri genç biri yaşlı olacak ya. hangisi genç olacak mesela sarı polen kapları genç mi olmalı olgunlaşmış mı olmalı? benim de beyaz ve pembe ile denemem olacaktı ama beyazımın biraz sıkıntıları var şimdilik kaldı gibi ama öğreneyim de yapayım. sarı polen kapları genç mi olacak yaşlı menekşenin mi olacak ya da poleni sürdüğümüz menekşe genç olmalı değil mi kafam karıştı

Sayın Ayse7478,
Polen aldığınız Çiçek Baba, Tohum kesesini taşıyacak çiçek ise Anne olur.
Annenin genç(Çiçeğini tam olarak yeni açmış) , Babanın daha olgun olması şansınızı artırır.

yenerr
10-05-2014, 14:04
Sami Bey ellerinize sağlık , çalışmalarınız çok güzel tebrik ederim. Benimde 5-6 senedir tohum çalışmalarım var bir çok tohum kapsulü elde etmeme rağmen istediğim neticeleri elde edememiştim.Ya elde ettiğim tohumlar ıslandı **** istediğim türler arasında tohum oluşmamıştı , yerim kısıtlı olduğu için de biraz boşlamıştım . Ama son çalışmamda Rob's Macko Devil(picasso) ile Rob's Ouıter Orbit arasında yaptığım çalışma netice verdi tohum kapsülü oluştu onu gözlemliyorum video olarak yakında yayınlayacağım.Bakalım hayırlısı..
Bu konuda elimde çok döküm var renk sıkalasıyla ilgili çalışmaları kaydettiğim yeri bulamadım bulur bulmaz burada yayınlayacağım.Ayrıca hangi türlerin karışımından hangi hibritlerin çıktığı , çok güzel çalışmalar.
Biz elimizden geleni yapalım yararlı olabildiysek ne mutlu bize.Teşekkürler.

Değerli Menekşecibaba,
Bu önemli çalışmanızla içime bir ümit ışığı doğdu, tarif edilmez bir heyecana kapıldım inanın. İnşallah ülkemiz adına tescillenecek güzel bir tür ortaya çıkacağını ümit ediyorum. Dökümanlarınızla, denemelerinizle, tecrübelerinizle paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Sizin sayenizde elimde bir çok hibrit türlerim oldu. Bir çoğu yeni üretim aşamasında, fakat çiçeklenen hibritlerimde dikkatle, elimden geldiğince bu çalışmaları yapmak istiyorum.
Sn Sami Ulus Bey,
Çalışmalarınız çok önemli ve değerli. Sevgi, emek, sabır hepsi var. Ve sonunda başarmış olmanın mutluluğu... Tebrikler. Acaba hibrit türlerden denemeleriniz oldumu? Olduysa; Deneyimlerinize göre Sanayi tipi menekşelerin tozlaşmasıyla, hibrit türlerin tozlaşması arasında nasıl bir fark gözlemlediniz? Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim,
Selamlar...

menekşecibaba
10-05-2014, 17:40
Teşekkür ederim Yenerr Bey evet heyecanılmayacak gibi değil. Gözünüz gibi baktığınız kıymetli türler arasında neticeye varıp tohum elde edince tatlı bir sevinç kaplıyor insanı .
Ve ben bunu desteklerinizle yeni bir projeye çevirmek istiyorum = Afrika menekşesi İmece Hibrit Projesi (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/34634.htm#post1282373) .
Sorunuza gelince hiç bir farkı yok , önemli olan Sami Ulus Beyin de dediği gibi ısrarla devam etmek ,Taktik yaşlı erkek anther (polen) ,genç anne . Hibrit türlerde problem bazılarının stigma kısmı gözükmüyor veya körleşmiş . Bilhassa çok katmerli olan çiçeklerde çok zorluk çekiliyor.

sami ulus
12-05-2014, 13:49
Sayın Yenerr çok teşekkür ederim. Bir tenbellik yüzünden sorunuza sağlıklı cevap veremiyorum. Yani şimdiye kadar elimdekilerin tür ve isimlerini hiç öğrenmedim. Birde kıymetli abimiz Menekşecibabanın bilgi ve araştırmalarını okuyarak. evde el yordamıyla ilk defa tohumdan menekşe elde ettim. geçmişe dönük tecrübelerim ve bilgim yok. Elimdekilerin isim ve türünü buralarda geçici olarak yayınlayıp ne olduklarını öğrenirsem sağlıklı cevap verebilirim.

maki01
12-05-2014, 16:39
Sevgili sami_ulus,

Menekşeyi ya da çeliğini alırken üzerinde tür etiketi yoksa daha sonra türünü tanımlamak neredeyse imkansız. Çiçeğinden tahmin etmeye çalışsak yaprak özelliği tutmayabiliyor. Birbirine çok benzeyen o kadar çok tür var ki, doğru tür adını bulmak nafile çabası :)

Tür adını bilerek diktiğim çeliklerin yavrularını ayırırken etiketlemeyi unuttuğum menekşelerin tür adını bilmem mümkün olmuyor.

491986

Etiketlemeyi unutmuşum ve tür adını bilemiyorum nedeni ise çiçekleri birbirine çok benzeyen birden fazla türümün olması ve yavru ayırırken isimsiz kalması :)

sami ulus
13-05-2014, 13:37
Daha güzel açtı

sami ulus
15-05-2014, 09:52
Üç kardeşten ikinciside açtı

kadiryasar
22-05-2014, 14:48
Nihayet bende kendi üretimim tohumları çimlendirmeyi başardım. :p

Bunlar ilk baş gösterenler, hala küçük küçük çimler var...
Anne Single(Yalın kat) Koyu Mor renkte Baba, yalın kat fırfırlı beyaz üzerine mavili mor chimera tarzı

sonuçları merakla bekleyeceğim..

kadiryasar
31-05-2014, 16:10
Janet (http://www.rachelsreflections.org/Janet.htm) Tohum ekme ve yavru ayırma süreci ile ilgili bir sayfa

merkürvenüs
23-06-2014, 13:50
Merhaba,

Afrika menekşem tohum oluşturmuş ama fark edemedim ve yaklaşık iki saat önce dalıyla kopardım. Tohum kapsülü olduğunu anlayınca dalı suya koydum. Tohum kapsülünü kaybetmemek için ne yapmalıyım? Suda mı kalsın, kurutayım mı?

kadiryasar
23-06-2014, 14:20
Merhaba,

Afrika menekşem tohum oluşturmuş ama fark edemedim ve yaklaşık iki saat önce dalıyla kopardım. Tohum kapsülü olduğunu anlayınca dalı suya koydum. Tohum kapsülünü kaybetmemek için ne yapmalıyım? Suda mı kalsın, kurutayım mı?

Tohum kesesinin sapı hala tazeyse yapacak bir şey yok.. Kayıp gözüyle bakmalısınız... Ancak tohum kesesi ve sap kopartılmadan önce kurmuşsa tohumlar olgunlaşmış olabilir.

kadiryasar
23-06-2014, 14:35
18 Nisan da toprakla buluşan tohumlarım 2. ayını doldurduktan sonra daha fazla çimler kendini gösterdi. Menekşecibaba söylemişti böyle olacağını... Son iki ayda yağışlı ve serin havaya rağmen gelişimleri beni memnun ediyor.

merkürvenüs
23-06-2014, 17:26
Tohum sapı ve kesesi kurumamıştı sn.kadiryaşar, bu durumda tohumu kaybetmiş oluyorum. Üzüldüm... Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...

kadiryasar
05-08-2014, 17:04
Arkadaşlar ne dersiniz? Şaşırtma zamanı gelmiş midir?

maki01
05-08-2014, 18:46
Ben bu aşamada 3-5 yaprak olanları şaşırtmıştım. Daha küçük olanları aynı yere bırakıp eksilen toprağı tamamlamıştım :)

Zoroğlu
30-05-2015, 17:57
menekşecibaba verdiğiniz tohumları ektim teşekkür ederim.Gelişmeleri buradan paylaşırım.

Zoroğlu
30-05-2015, 18:21
menekşecibaba verdiğiniz tohumları ektim teşekkür ederim.Gelişmeleri buradan paylaşırım.

menekşeci_şirin
01-06-2015, 20:44
Bugün tohumla üretim için ilk adımı attım cımbızla erkek menekşeden bir adet polen kesesi koparıp patlattım ve anne menekşeye polenleri tatbik ettim bakalım tohum alabilecek miyiz yoksa hüsran mı olacak ? Herkese bol şans... :)

saisha
16-06-2015, 13:32
ben de bu tohumları kendim tozlaşma yaptırdım, ancak tohumlar ne kadar süredir duruyor bilmiyorum :? yani 3-6 ay kısmını... ilk oluştuğunda çok şişikti (keşke resmini çekseydim o zaman) şimdi ufaldılar. olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilemiyorum. daha bekleteyim mi? bekleteceksem ne kadar bekleteyim? yok olgunlaşmışsa ne zaman ekeyim? daha önce de kendi oluşturduğu tohumu vardı, onun da olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum ama ben onu kurumuş çiçekleri toplarken yanlışlıkla kopardım, tohumlarımı biriktirdiğim poşetin içine koydum :? bekliyor...

menekşeci_şirin
17-06-2015, 16:14
Tam emin olmamakla birlikte sanırım ilk tohum üretme girişimim şimdilik başarılı oldu haziran 1 de başlamışım yukardaki yorumdan bu görülüyor ve daha annesinden ayrılmadan çiçek açan yavru menekşemde yaptığım uygulama başarılı olmuş gibi umarım kese içinde tohum gelişimi de başarılı olur. Orta göbek baya şişkin kendinden çok büyük çiçeklerin göbeğinin bile iki katı oldu.

http://i.hizliresim.com/2gdElq.jpg (http://hizliresim.com/2gdElq)

menekşeci_şirin
17-06-2015, 16:23
ben de bu tohumları kendim tozlaşma yaptırdım, ancak tohumlar ne kadar süredir duruyor bilmiyorum :? yani 3-6 ay kısmını... ilk oluştuğunda çok şişikti (keşke resmini çekseydim o zaman) şimdi ufaldılar. olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilemiyorum. daha bekleteyim mi? bekleteceksem ne kadar bekleteyim? yok olgunlaşmışsa ne zaman ekeyim? daha önce de kendi oluşturduğu tohumu vardı, onun da olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum ama ben onu kurumuş çiçekleri toplarken yanlışlıkla kopardım, tohumlarımı biriktirdiğim poşetin içine koydum :? bekliyor...

Sayın saisha yukarda Menekşecibabanın da belirttiği gibi tohumun tamamen oluşması 6 ayı buluyor ne zaman koparacağınıza gelince tohum kesesinin olduğu dal kuruyunca keseyi dalla birlikte koparıp alacaksınız ancak menekşecibabanın da belirttiği gibi kese bir süre sonra kuruduğu için küçülüyor bu noktadan sonra iyi takip etmeniz lazım tohumların olduğu keseyi de koparıp atmayın diye zaten bu hatayı daha önce yapmışsınız. :)
Bol şans...

saisha
18-06-2015, 19:32
menekşeci_şirin cevabınız için çok teşekkür ederim. dalları kurudu, yanlışlıkla kopardığımında kurumuştu, o zaman bir ihtimal kopardığım tohumların olgunlaşmış olma ihtimali var. peki şimdi tohumları alıp hemen ekmelimiyim? belli bir zamanı var mı?

menekşeci_şirin
19-06-2015, 01:06
menekşeci_şirin cevabınız için çok teşekkür ederim. dalları kurudu, yanlışlıkla kopardığımında kurumuştu, o zaman bir ihtimal kopardığım tohumların olgunlaşmış olma ihtimali var. peki şimdi tohumları alıp hemen ekmelimiyim? belli bir zamanı var mı?

Sanırım belirli bir zamanı yok ekim için ancak yavruların ve ekilen tohumun yüksek bir nem istediği yazıyor bu yüzden sıcak ve kuru yaz ayları ne kadar uygun olur bilemem.Serin ve kuru yerde muhafaza edilirse 1 yıl kadar bekleyebilirmiş tohumlar belki tohumları bu şekilde saklayıp havaların uygun olması beklenebilir ekim için.

Bol şans...

maki01
21-06-2015, 11:13
Tüm bitkiler gibi menekşe tohumkarının da çimlenmesi için ısı ve ışığa ihtiyacı var. En uygun dönem ilkbahar sanki. Soğuk ve gün ışığının az olduğu kış günlerinde başarı şansı düşüyor.

happymuti
14-09-2015, 15:06
Bütün mesajları okudum arkadaşlarımızın heyecan verici deneyimlerini keyifle takip ettim yalnız yaz ayının girmesiyle mesajlar bitmiş. lütfen devam edermisiniz. sami beyin yeni çaprazlamasının sonucunu merak ediyorum.

ezo.
01-02-2016, 15:44
evdeki menekşelerimden tohum elde etmek isdiyorum ama nasıl yapıcağımı bilmiyorum.bana yardımcı olurmusunuz.

mevla
28-10-2017, 18:57
arkadaşlar merhaba o dediklerinizden hiç bişi anlamadım tralinin falan :D bana acıkca sarı yerlerini söye söyle yapman gerekiyo deyin biri bana açıklasın lütfeeeen :( yapraktan 2 tanesinin yavruları cıktı bunu başardım birde tohumdan yapmak istiyorum türkçe olarak lütfen :D