View Full Version : topraksız tarım, bileşik kaplarda hareketli sistem
idris şenol
28-05-2011, 17:14
uzun süreden beri toprkasız tarım çalışmalarınızı ilgi ile izledim
çalışmalarla ilgili resim vidoo ve yazılarınız çok güzel
ciddi çalışma yapana tüm arkadaşları kutlıyorum
sayın kudret tezel beyle gürüşme imkanım oldu ,
hakikatten hayat dolu samimi bir insan ,komşum olduğnu burdan öğrendim:))
bu sistem: harketli durgun su sistemi
sayın todor un serasından esinlendim,
yerim çok kısıtlı güneşi çok az görüyor
idris şenol
28-05-2011, 17:43
sistemnin ikici bölümü
sevgili arkadaşlar 200 litrelik pılastik fıçaların altını 30 cm kesip yaklaşık 30 ile 35 litrelik su kapları elde ettik
balkonum küçük olduğu için böyle bir sisitem yapmak gereği duydum
sistem :bütün kaplarda su sirkilüsyon yapıyor,aynı zamanda hava motoru ile en alttaki kaba hem hava verip hem pompa vasıtasısyla suyu en üsteki kaba taşıyorum,bir tarafta su dolarken diyer taraftaki boru sayesinde su eşit seviyede bir alttakine geçip suyu tüm kaplara aynı seviyede doluyor ve diyer kaba geçip en alta tekrar dönüyor ve sistem bu döngü içersinse zaman sayacı ile 15 er dakikalık periotlala devam ediyor
idris şenol
28-05-2011, 18:01
fotoğrafların devamı
sistem şuanda tamamlanmadı
kapakları sıkmak için aparat geliştirdik,damlamaları kestik
sistem testine devam ettik
Ellerinize sağlık , Epey emek vermişsiniz resimlerden belli.
Bu sistemin artısı ne olucak anlamadım , borularla neden yapmadınızda zor bir yöntem tercih ettiniz?
idris şenol
29-05-2011, 14:35
yorumunuz için teşekkür ederim sayın delimus ,sizin seranız ve bilginizi biliyorum çok güzel ve profosyenelce hazırlanmış ,, bizimkisi varsayım:))
topraksız tarımı ilk olarak todorun serasınıda gördüm ,durgunsu sisteminde akarsu kültürü
olduğu söyledi çok ilgimi çekti,birde bulunduğmuz evin balkonu çok küçük ve güneşi çok az zaman görüyor bu kısacık güneş zamanı dilimine ancak bukadar yoğun bir sisitem kurulabilrdi kanti uyandı,elimizde bu bidonlarından bol miktarda vardı
boru sisteminde geniş bir alan olması gerekiyor enazından buraya göre küçük , birde enaz 100 veya 150 lik borular olması gerekiyormuş
su kaplarında her bir kapta ortalama 35 litereye kadar su alabiliyor ,sistemde 165,,170 litre su sürekli devir daim ediyor ,suyun ve besin elementlerin bol olması bana zaman kazandıracağnı inanıyorum vira bismillah ..
Anladım , Bitkileri yerleştirdiğinizdede resim ekleyin bekliyorum , kolay gelsin.
idris şenol
15-06-2011, 18:18
nihayet biraz ilerleme katedebildik
kudret beyden almış olduğmuz ecmetre beklediğimizden daha kullanışlı çıktı
besin eriyikleride tamam
ama malesef küçük bir sorun var
zorla beni izne gönderiyorlar:))
idris şenol
19-06-2011, 10:27
çalışmalar devam ediyor ama maalesef izin konusundan muzdripim
bitkilere bakacak kimseyi bulamadım
Kudret Tezel
19-06-2011, 13:35
sayın İdris şenol, tatiliniz 15-20 günlük bir tatil olsa gerek. Bu kadarlık bir zaman süresince bu boydaki bitkilerinizin zarar göreceğini tahmin etmiyorum.Zira besin tanklarınız yeterince büyük. Gözünüz arkada kalmasın rahatlıkla tatilinizi yapabilirsiniz.İyi tatiller dilerim.
varakula
30-06-2011, 14:23
sayın kudret bey,
sizin üretiminiz olan ec metrelerden 1 adet satın almak istiyorum, mümkün müdür?
süleymanizmir
13-07-2011, 14:19
sayın kudret bey.hayırlı günler.Bende yeni emekli olacağım yıllardır esintili 5.kat terasımda domates yetiştirmek istiyordum ve her denememde ,toprak veya toprak+perlit olmasından herhalde başarısız.ancak 3 gündür sizin yazılarınızı okuyor ve terasımda topraksız tarım yapacağım inşallah.Hangisini öneriyorsunuz ve Sizden ricam besin eriyiklerini ve PH ve EC ölcerleri bana temin edebilirmisiniz.Kaç paraya ihtiyaç olduğunu da yazarsanız size göndereyim.Teşekkürler Süleymanİzmir
idris şenol
25-07-2011, 16:58
Topraksız tarım hatta sıfır katı ortamın zorlukları beni biraz daha derinden etkiledi:(,konuyu takip edenler bilir,,tam bu işe başladık zoraki izin çıktı ortaya!
sistemide kendi haline bırakıp gidemedim,izinden geleli biraz zaman oldu ama ben bu sefer konuya hakim olamadım:(
az bilgi çok arzulu olan arkadaşlarımız çok güzel yollar kat ettiklerini görünce bizde biraz hız verdik ****** herşeyi imkana bağlamak doğru deyil ama balkonum kuzey cepheli oluşu akşam saatinde inanırmısınız 46 dakika güneş alıyor bu şartlarda nasıl dometes yetişecek bilmiyorum elimizde red robin cinsi olsaydı belki olurdu diyorum neyse yanlarında çengelköy hıyarı ve altın kiraz mevcut belki onlardan birşeyler yaparız diyorum
idris şenol
25-07-2011, 17:00
devamı
idris şenol
25-07-2011, 17:03
çengelköy badem, tohumdan yetiştirdik
idris şenol
25-07-2011, 17:05
son resimler
seco258963
26-07-2011, 20:53
sn İDRİS BEY çok güzel bir sitem yapmışsınız gelişmeleri merakla bekleyeceğim.
idris şenol
28-07-2011, 18:34
sn İDRİS BEY çok güzel bir sitem yapmışsınız gelişmeleri merakla bekleyeceğim.
teşekkür ederim
dometesler kendine gelmeye başladı
kuryan yaprakların yerine yenileri çıktı
dometes,badem ve altın çilekleri ipe alma zamanı geldi geçti bile
idris şenol
06-08-2011, 22:37
ph 6 ec 2.4 gelişim güzel görünyor
Sn İdris Şenol dar mekanlar (balkon) için örnek bir proje emeginiz ve paylaşımınız için teşekkürler.Kapalı balkonda buzlu camlar sonbahar-kış aylarında sorun yaratabilir , fotograflardan görebildigim kadarıyla üst sıra buzlu cam. Bitkilerimiz; aydınlatma, havalandırma, düzenli besin gereksinimi, ph ayarlanması,co2(gündüz) , o2 (gece) sukunet,huzur, sterilasyon ve benzeri bir çok koşul birlikte beraber eş zamanlı saglanabildigi çalışmalarda maksimum gelişme ürün kalitesi ve verim verebilmekte. Saygılarımla..
idris şenol
07-08-2011, 06:57
Sn İdris Şenol dar mekanlar (balkon) için örnek bir proje emeginiz ve paylaşımınız için teşekkürler.Kapalı balkonda buzlu camlar sonbahar-kış aylarında sorun yaratabilir , fotograflardan görebildigim kadarıyla üst sıra buzlu cam. Bitkilerimiz; aydınlatma, havalandırma, düzenli besin gereksinimi, ph ayarlanması,co2(gündüz) , o2 (gece) sukunet,huzur, sterilasyon ve benzeri bir çok koşul birlikte beraber eş zamanlı saglanabildigi çalışmalarda maksimum gelişme ürün kalitesi ve verim verebilmekte. Saygılarımla..
sayın fusion1 balkon bile emanet:))bu yüzden fazla müdhale edemiyorum
bu sene biraz geç kaldım,izin çıkmam ,sisitemi kurmam biraz geç oldu
ama geleck için ümitliyim,hiç 0lmazsa bitkilere yakın oldum,sorumluluk alabildik
ec ph nasıl merakı ve ciddiyeti uyandı
dahada önemlisi biz de bişeyler yapabilmenin zevkine erdik
inşallah gelecek yıl başka bir sistemle çalışmalara devam edicem
Hepimiz için bir başlangıç gerekliydi. Başlamanız ve paylaşımınız ilerde yapabileceklerinizin göstergesi yolunuz ,çabalarınız, deneyleriniz şüphesiz önümüzü aydınlatacak. Bu paylaşım ve başlangıcı sunan bizleri bilgilemdiren nerde neyi, aramamızı ögreten dostlara Saygılarımla..
idris şenol
13-08-2011, 23:28
çalışmalara devem ediliyor
eylül ayı için kıvırcık fidesi ,tohum ekimi yapıldı
idris şenol
13-08-2011, 23:45
son olarak kıvırcık tohumlarının üzerini sayın epsody nin göndermiş olduğu solcan gübresi ile kapattık
Roa adlı organik gübre ile hem bileşik kaplardaki sistemdeki dometesleri,salata ve altın çilekleri fiskiye yardımyla kapladık
roa :sertifikalı organik VE mikrobiel gübredir
http://www.roa-turkiye.com/ROA-SU-Topraksiz%20Tarim1.html
roa türkiye sitesinde topraksız tarımda kullanıldığnı öğrendim bu sistemdede kullanmaya karar veridim,yapraklardaki hastalık ve besin eksikliğini giderildiğini
verimi arttırdığnı hatta topraksız tarımda çilek yetiştircsi sayın Mtuğrul33 hocada kullandığnu söyledi,,http://81.22.102.157/forum/showthread.php?t=24383
idris şenol
29-08-2011, 14:18
dometes,altın çilek ve son ekilen çengelköy hıyarları:))
idris şenol
29-08-2011, 14:20
balkonumuz güneş almadığı için son ekilen kıvırcıklar boylanıp kırılyor
idris şenol
29-08-2011, 14:23
çiçeklenme, altın çilek hariç durum iyi
idris şenol
29-08-2011, 14:27
ec 2,5 hergün takip edip besin takviyesi yapıyorum,
amatör açgözlü olurmuş derler:))
bu günlerde su ve gübre sarfiyatı arttı
sisteme hergün su ve gübre takviyesim yapıyorum
köydeki topraklı tarım çalışmalarım
http://81.22.102.157/forum/showthread.php?t=24908
Ellerinize sağlık sayın idris şenol. Sisteminiz "Aquaponic system"e çok benziyor. 18 nolu mesajınızdaki fırında balık resmine bakınca... Acaba mı? dedim...
gokturkseyhan
23-09-2011, 22:21
Tebrik ederim sistem çok güzel olmuş ellerinize sağlık :)
idris şenol
26-09-2011, 16:58
sevgili arkadaşlar topraksız tarım çalışmalarımda nerdeyse sona geldim
tam bu konuda sizlere neyi nasıl anlatıcam derken!!! birden karşımda onu gördüm:dilli:tüm yanlışlarımı tekrar baştan yorumladım
sezsizce virgülü koyup gitemek vardı demek bize yakışmazdı
sonuçta istenilen başarıyı alamdık
sayın kamun,sn göktürkseyhan yorumunuz için teşekkür ederim
idris şenol
26-09-2011, 17:09
yapılan yanlış ,eksik, **** imkanlar herneyse
1..evimiz kuzey cepeheli güneşi 30 ile 40 dakika alıyor
2..sistemi geç kurdum
3..yeterli hava sağlayamadım
4..çok sık dikim yapıldı ,,kudret hocamın dediği gibi AMATÖR AÇ GÖZLÜ olurmuş:))
5..kırmızı örümcek ürünlere çok zarar verdi ilaç kullanmak grekliydi Roa ismindeki organik gübre ve ilaç elimde çok az kalmış tekrar siperiş vermekte geçikince almadık ,,, bitkilerin gelişimi beni kandırdı:(kırmızı örümcek ağalarını sezce ördü
idris şenol
26-09-2011, 17:14
sonuç 1 adt çengelköy badem yetiştirmenin gururu ve onuru tarif edilemez bir duygu:)
ismail 55
26-09-2011, 17:55
afiyet olsun güzel gözüküyor
akkelebek
12-10-2011, 19:11
Sayın İdris Şenol,
Başından beri heyecanla takip ediyorum sizi.. "Çalışmamın sonuna geldim" diyince ilk meyve fotoğrafını koydunuz sandım, en az sizin kadar üzülmüşümdür..(yok sizin kadar üzülememişimdir, o kadar emek verdiniz)
Denemeniz takdire şayandı, sizi tebrik ederim. Çengelköy bademinizin tadını bizler için de çıkarın..
Sevgiler
Sayın İdris Şenol,
Paylaşımınız için teşekkür ederim. İnanın verdiğiniz emek ne sizin için ne de benim gibi bu işe yeni başlayanlar için boşa gitmiyor. İleride daha başarılı uygulamalar gerçekleştirmeniz dileğiyle.
idris şenol
29-10-2011, 19:18
Sayın İdris Şenol,
Başından beri heyecanla takip ediyorum sizi.. "Çalışmamın sonuna geldim" diyince ilk meyve fotoğrafını koydunuz sandım, en az sizin kadar üzülmüşümdür..(yok sizin kadar üzülememişimdir, o kadar emek verdiniz)
Denemeniz takdire şayandı, sizi tebrik ederim. Çengelköy bademinizin tadını bizler için de çıkarın..
Sevgiler
hani bir söz vardır sanatçı enerjisini halkın ilgisinden alır:)
bu çalışmalar ve sonuç beni yıldırmadı aksine dahada heycandırdı
çalışmaların yaz bölümü bitti
badem askı iplerini sökerken küt diye bir ses geldi
hanıma sordum ne sesiydi diye
bana bademdir diye şaka mayetinde söyledi:D
birde ne göreyim hakkikatten badem:)
dikkatimi çeken sebze yetişen bölümler güneşi kırk dakkada olsa gören yerlerde
arkadaşlar güneş **** o ölçüde ışık olmazsa olmazlarda
sayın akkelebek ilginize teşekkür ederim
idris şenol
29-10-2011, 19:20
Sayın İdris Şenol,
Paylaşımınız için teşekkür ederim. İnanın verdiğiniz emek ne sizin için ne de benim gibi bu işe yeni başlayanlar için boşa gitmiyor. İleride daha başarılı uygulamalar gerçekleştirmeniz dileğiyle.
sayın öztürkb ilginize teşekkür ederim eksik olmayın
yazılan hiçbir yazının boşa gitmediğini yıllar sonrada olsa bizlere ışık olacağandan ve olduğunu bizzat görüyoruz
idris şenol
29-10-2011, 19:26
yaz çalışmalarımı daha önce makina arızasaı yüzünden yayınlayamadım
yeni çalışmalarla en kısa zamada sizlerleyim
idris şenol
17-12-2011, 18:38
kış bahçesi:))
herşeyi zamında yapmak çok önemli:confused:
ben biraz geç kaldım:(
yinede:o
zararın neresinden dönersek kardır:dilli:
idris şenol
20-12-2011, 17:56
bugün itibariyle bir demet soğan yaklaşık 400gr geliyor 3,5 tl
giderek çiftçiliğin bittiği ülkemizde biran önce enaz maliyetle yüksek kalite ve verim almalıyız
idris şenol
22-12-2011, 21:25
sn kudret tezel beyin son olarak geliştirmiş olduğu ph ölçüm kiti
hem hesaplı hem kullanımı kolay
ph ve iletkenlik topraksız tarımda olmazssa olmazlardan
idris şenol
30-12-2011, 10:14
SEVGİLİ arkadaşlar topraksız tarım dipsiz kuyu gibi nereyi kazsan bişeyler çıkıyor,kimsenin ne yaptığı,,, nerelerde belli deyil ,
genel olarak tarım ve gübre konusunda uzman olan bir dostumuz( kendisi Antalyada seralarada olan deyerli bir insan) ,benim topraksız tarıma olan merakımı biliyor sağ olsun bıkmadan sorularıma cevap veriyor
30/12/2011 in son söyleyişisi
LÜTFEN OKUYUN:))
Alıntı:
idris senol´isimli üyeden alıntı
sayın Alper size mümkünse size sorum olacak
Roa nın etkileri konusunda
toprakalı seralarda ve topraksız seralarda roa nasıl bir etkiye sahip
verim ,bitkinin sağlıklı gelişimi hakkında,hasatalıklara direnç hk
kısaca topraklı tarımdamı roa daha etkili !!!topraksız tarımdamı!!!
.................................................. ................
birde ayrıca&
siz çiftçilerle daha yakınsınız
topraksız tarımla uğraşan çiftçiler verimden memnunmu
bir arkadaşımdan duyumuma göre topraksız bir serada yeni bir firma
çilekte dönümden 10 ton aldığnı duydum ,sizin bu konuda bilginiz varmı
şimdiden teşekkür ederim saygılarımla
İdris Bey Merhaba ;
Topraksız tarımda sizinde bildiğiniz üzere topraklı tarıma göre kök hastalıkları açısından oldukça avantajlı durumdadır.
Topraksız tarımda kullandıkları sulama suyunun kalitesi , gübreleme programı ve sera içerisindeki ısıtma tertibatı ile bacasız fabrika şeklinde üretim yapmaktadırlar. Ancak bu üretim aşamasında da haftalık düzenli olarak 4-5 çeşit yapraktan kimyasal ilaçlar , bakırlı ve kükürtlü preparatlar kullanılmakta. Bu ilaçların uygulama sebebi yapraktaki mantari hastalıklar, bakteriyel hastalıklar , zararlı böcekler için uygulanmakta .
Topraksız tarım olmasına rağmen Hatta bazı durumlarda kök bölgesinde fusarium hastalığı meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda Roa yı topraksız tarımlarda kök bölgesinede uygulayabiliyoruz.
Geçen yıldan beri konu başlığımızda da izlediğiniz üzere topraksız tarım tesislerinde Roa yapraktan başarı ile kullanılmaktadır. Üreticilerimiz ; Haftada 1 sefer düzenli yaprak uygulamaları sayesinde yapraktan hiçbir kimyasal ilaç uygulamadan sağlıklı , tonajlı ürünler elde etmektedirler.
Dolayısı ile hem ilaçlama maliyetlerinde hemde işçilikten tasarruf etmelerinin yanı sıra Roa nın döl tutumuna katkısı , yaprakların sağlıklı şekilde gelişmesi , hastalık ve zararlıların olumsuz yönde etkilenmesini sağlaması , içeride bulunan bambus arılarının sürekli çalışması üretimin tonajını olumlu yönde etkilemektedir.
Ayrıca ürünlerinide yurt dışına ihrac ederken Roa nın ürettikleri domatesin raf ömrüne olan katkısı , ilaç kalıntısız üretim gerçekleştirmelerine olanak sağlamasıda yanında bonus oluyor.
Roa şu an itibariyle Topraksız Tarım tesisi olarak 3 Ayrı tesiste 90.000m2 , 60.000m2 , 20.000 m2 olmak üzere düzenli olarak uygulanmakta ve uygulama sonuçları bizleri ve Roa kullanıcılarımızı memnun etmektedir.
Bunun dışında 15 günde 1 ayda 1 sefer yapraktan ve kökten kimyasal ilaçlarla dönüşümlü olarak bu Kök ve Kök Boğazı Çürüklüğü (Fusarium oxyporum fsp. radicis-lycopersici) hastalığa ROA Türkiye ve bu Bakteriyel Kanser ve Solgunluk (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)
Bakteriyel Leke (Xanthomonas vesicatoria) hastalıklara ROA Türkiye Roa kullanan 7 ayrı topraksız tarım tesiside bulunmakta .
Geçen sene 20.000m2 lik Topraksız tarım tesisinde uyugulanan gübreleme programı ( kullanılan npk , makro ve mikro elementlerin dozajları Hollandadan danışmanlık yapılmakta ) , ısıtma ( kışın 15 derecenin altına düşürmemek suretiyle ) ve yapraktan sadece düzenli Roa uygulamaları sayesinde 1 dönümden 47 Ton A kalitede domates hasat edildi…
Geçen Yılki domatesin durumu !!!
Bu sene yine aynı tesiste üretim devam etmekte ve bu yılda şuana kadar olan gidişat mükemmel !!!
BU yılki domatesin durumu !!!
Topraklı seralardaki Roa uygulamalarımızda yine forumdan izlediğiniz üzere Roa ile kök uygulamaları sayesinde sağlıklı kök yapısı , tarafımızdan hazırlanan gübreleme programı , yapraktan düzenli Roa uygulamaları ile zehirli ilaçlar , bakırlı ve kükürtlü preparatlar , köklendirici ürünleri kullanılmadan ilaç ve gübrelemede tasarruf ve meyve ve sebze kalitesi ve tonajlı olarak üretim sağlamaktayız.
Dolayısı ile ROA hem topraklı tarımda hemde topraksız tarımda ürünümüzün başarılı şekilde kullanılmaktadır.
Roa ile topraklı seralarda da içeriyi istenilen şekilde ısıtabilirsek
( kışın içeriyi 15 derecede tutabilirsek )elde edilen ürün tonajında topraksız seralar ile yarışabileceğimizi düşünüyorum.
Çilek ile ilgili sorunuza gelince ;
Topraksız tarımda gübreleme programı , ilaçlama programı , ısıtmayı düzeninde yapan üretim yapan üreticiler topraksız tarım üretiminden memnunlar…
Topraksız kültürde çilek üretiminde 1 dönüme dikilecek olan çilek fidesi sayısı , uygun ve düzenli gübreleme ve ilaçlama programı , ısıtma sayesinde bahsettiğiniz dönümden 10 Ton çilek tonajı rakamının üzerinde tonaj alınabileceğini düşünüyorum 1 dönüme 30.000 fide dikimi gerçekleştirildiğinde ve yukarıdaki açıkladığım gübreleme programı , ilaçlama programı , ısıtmayı düzeninde yapılabildiğinde fide başı minimum 600gr a kalite çilek elde edilebileceğini ve bu da 30.000 fidede 1 dönümden 18 ton ürün elde edilebilecektir.
Saygı ve Sevgilerimle...
İYİ SENELER !!!
zekkayseri
28-01-2012, 10:28
arkadaşlar biraz karışık bir konu olduğu için soruyorum. bu topraksız tarım için mutlaka bir motor şartmıdır. suyun devirdayımı için
arkadaşlar biraz karışık bir konu olduğu için soruyorum. bu topraksız tarım için mutlaka bir motor şartmıdır. suyun devirdayımı için
manuel (elle) sulama da olur. Ancak suyun içersindeki tuzların agreratta kurumaması için sık sık sulanması gerekmekte.
Başlangıçta ben de elle sulamayı düşünüyordum. Ancak Kudret Tezel hocamızla müzakere ederken bu konunun üzerini özellikle çizdi.
idris şenol
30-01-2012, 19:02
suyun devir daimi şart olduğna inanyorum
en azından içeriğindeki elementler dolaşmı gerekli
fakat
minumum bu kadar devir /dakka ne olduğnu bilmiyorum:confused:
idris şenol
23-02-2012, 20:25
topraksız tarım güneyde hızla ilerliyor:)
idris şenol
28-02-2012, 15:29
yaklaşık olarak dikimden itibaren 22 . gün
Çilekler çok güzel gözüküyor PH, Ec değerlerini biliyor musunuz? Cocopeatte ekili sanırım,
Marullar göbek yapmaya başlamış :)
idris şenol
28-02-2012, 20:05
Çilekler çok güzel gözüküyor PH, Ec değerlerini biliyor musunuz? Cocopeatte ekili sanırım,
Marullar göbek yapmaya bağlamış :)
sayın delimus, sanırım öğrenebiliriz
roa (oğuz Alper) sorarım
çok kısa zamanda marullar olgunlaştı ,iklim farkını gözardı edemeyiz
Çok güzeller İdris bey marulların olgunlaşması roaya mı? Ait.
limon_sever
01-03-2012, 13:44
Roa'nın Em teknolojisine göre fiyatının çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Neredeyse 4 katı fiyatı var.
zekkayseri
01-03-2012, 17:52
emeksiz yemek olmaz. gerçekten emek verilmiş. Tebrik ederim
idris şenol
02-03-2012, 06:52
roa ,oğuz alperin sayfasından kaçırdıklarımız
gözümüz gönlümüz açılsın:)
Antalya ,topraksız tarımda sınırlarını aşmış
Sayın limon sever bu roaya muadil bir ürün var mı?
Sayın Şenol , çilekler gerçekten çok güzel görünüyorlar.yetiştiren arkadaşı tebrik ederim.
ismail 55
05-03-2012, 16:41
sayın idris şenol bey çilekte tonaj hesaplaması benim fikrimce yanlış çilek bitkisi 25 derecenin üstünde sıcaklıkta çilek verimi çok düşer çilekte acan çiçekleri meyveye yatırabilirseniz ve istediği sıcaklığı verebilirseniz mükembel sonuc alınır ve topraksız tarımda 600 gr cokrahat alınır roa kullanmadan saygılar
idris şenol
08-03-2012, 11:25
sayın Alpere rica ettik sistemdeki malzemeleri fotoğrafladı
sistmede suyun devirdaimi 24 saat yağni sürekli ve resimdeki hava pompası yine 24 saat çalışmakta
hava pompasını çalıştırılmadığı zaman kıvırcık köklerde kararma meydana geliyormuş!!!!
idris şenol
08-03-2012, 11:31
272910
272911
272912
272913
272914
idris şenol
08-03-2012, 11:37
sayın idris şenol bey çilekte tonaj hesaplaması benim fikrimce yanlış çilek bitkisi 25 derecenin üstünde sıcaklıkta çilek verimi çok düşer çilekte acan çiçekleri meyveye yatırabilirseniz ve istediği sıcaklığı verebilirseniz mükembel sonuc alınır ve topraksız tarımda 600 gr cokrahat alınır roa kullanmadan saygılar
sayın ismail bey çilek tonaj yanlış derken anlamadım kusuruma bakmayın
sayın Alper bu konun içersinde sera konusunu ona srabilirsiniz
benim bilgim naçzane sizden daha iyi deyil:(
ismail 55
08-03-2012, 16:22
sayın idris şenol bey bende sizingibi amötürüm acizane yaptıgım denemelerden edindigim bilgilerden yola cıkarak söyledim bir örnek vermek gerekirse ben bursada yaşıyorum bu işi bursanın içinde yaparsanız ürünü mayısta dikelim bir hafta sonra çiçeklenme yapar köklerin gelişmesine izin vermek için çiçekleri koparmak zorundayız çiçeleri koparmazsak hem çilegi hemde kök gelişimini cok yavaşlatırız çiçekleri kopardıktansonra çiçek acıp örün vermesi 30 veya 35 gün buda hazirana denk gelir sıcaklık bir sefer olmak kaydıyla güzel çilek alınır sonra temuz bu ay sıkıntılı 30 derece bolbol kardeşleme yapar temuz agustos 2 ay hasat yok demek buda beklenen kiloyu vermez yüksek yerde fazla sıcak olmayan yerde devamlı çilek toplanır mayıstan ekime kadar buda beklenen kiloyu almak demek saygılarımla
idris şenol
12-03-2012, 16:50
sayın oğuz alperin topraksız tarım denemesi kıvırcık yetiştirme sona geliyor
dispaser
14-03-2012, 10:51
tebrikler, güzel görünüyorlar.
idris şenol
26-03-2012, 10:20
toros gübre firması topraksız tarımda kullanabilceğmizi idda etti iz element gübresi ilgimi çekti
TOROS TARIM > rnler > Bitki Besleme > z Elementler > Tradecorp Az II (http://www.toros.com.tr/urunler-baslik-detay.asp?kategoriNo=1&grupNo=3&baslikNo=41&baslikAdi=Tradecorp) Az II
şu ifade yer almış
Suda yetiştirilen ürünlerde (hidroponik): 1.000 litre suya 2-3 kg karıştrılarak kullanılır (100 kez yoğunlaştırılmış)
.Alıntı:
http://www.akvaryumkulubu.org/
DIY PMDD (sıvı bitki gübresi yapımı)
--------------------------------------------------------------------------------
akvaryum bitkilerine sıvı gübre hazırlanması ile ilgili
Her yerde karşılaştığımız meşhur formülün oranları aşağıda.
Fe %7, B %1.3, Mn %2, Mo %0.06, Zn %0.4, Cu %0.1, Mg %1.5 + EDTA
Ama bunu yapabilmek için bir takım minik hesaplamalara gereksinim var. Bu hesaplamalar yapılmadan DIY sıvı gübreyi de yapmak pek doğru olmayacaktır.
200 gr. lık toz karışımı hazırlamayı planladğımızı var sayalım ve hesaplara başlayalım.
Kimya dilinde periyodik tablo olarak söz edilen toblodan, kullanılacak materyallerin atomik ağırlıklarına bakarak işleme devam edelim.
Demir atomik ağırlığı= 55.845,
Sülfat kısmından, sülfürün atomik ağırlığı= 32.066
Oksijen 16x4
Su kısmında ise 7x Hidrojen1x2=2
Oksijen kısmı ise 16
Hidrojen ile Oksijeni topladigimizda 18 ediyor. 18 in önünde 7 olduğu için 7x18= 126 ediyor.
Buna göre;
Demir 55.884+Sülfat kısmı 32.066+Su kısmı126= 277.907 ediyor.
Demir sülfatın içindeki demir yüzdesini bulmak için,
55.884/277.907x100= 20.09 sonucu çıkıyor.
Yukarıdaki meşhur oranda demirin %7 olduğu yazılı. Buna göre, 200 gr. toz karışımı hazırlayacağımız varsayımından yola çıkarak, 200 gr. toz karışımında %7 lik demir oranını yakalamak için ne kadar demir sülfat koymamız gerektiğini bulacağız.
%7 x 200 gr. / 20.09= 69.68 yaklaşık 70 gr. demir sülfat sonucu çıkmakta.
Diğer materyaller için de bu hesaplamayı yapıp çıkan sonuçları topladığmızda 132.884 gram sonucu ortaya çıkıyor.
Ne kadar EDTA koyacağızın yanıtı ise;
200 gr. - 132.884 gr.=67.16 gram da EDTA eklemekle net 200 gr. toz karışımı elde ediliyor.
Bu karışımın 9 gramını 300 ml. suda cözüp, gerekli dozlarda bitkilerimize afiyetle yediriyoruz.
200 gr. toz hazırlamıştık. Kac defa 300 ml. lik gübre elde edeceğimizi hesaplarsak,
200 / 9= 22.2222 defa. Buda, 300 ml. x 22.222= 6.666 ml eder.
Ömür boyu gübreler...
Tek sorun MOLIBDEN' in çok pahalı oluşu. Ama bir şekilde ortaklaşa alınabilir.
Diğer hesaplamaların detayları da aşağıdadır.
Demir Sülfat / FeSO4.7H2O
55.845 + 32.066 + 126= 277.907
55.845 / 277.907x100= 20.09
%7 x 200 gr. / 20.09= 69.68 ? 70 gr. olarak çıkmakta.
Borik Asit / BO3H3
10.811 + 16x3 + 1x3= 61.811
10.811 / 61.811 x 100= 17.490
%1.3 x 200 gr. / 17.490= 14.865 gr. olarak çıkmakta.
Mangan Sülfat / MnO4S.H2O
54.938 + 64 + 32.066 + 18= 169.004
54.938 / 169.004 x 100= 32.506
%2 x 200 / 32.506= 12.305 gr. olarak çıkmakta.
Amonyum Molibdat / Mo7O24(NH4)6.4H2O
95.94 x 7 + 16x24 + (14.006 + 1 x 4 ) x 6* + 4 x 18
671.58 + 384 + 108.36+ 72= 1235.94
671.58 / 1235.94 x 100=* 54.337
%0.06 x 200 / 54.337= 0.220 gr. olarak çıkmakta.
Çinko Sülfat / ZnSO4.7H2O
65.39 + 96.066 + 64 + 126= 351.456
65.39 / 351.456 x 100= 18.605
%0.4 x 200 gr. / 18.605= 4.299 gr. olarak çıkmakta.
Bakır Sülfat / CuSO4.5H2O
63.546+ ( 32.066 + 64 ) + 5 x ( 2+16 )
63.546 + 96.066 + 90= 249.612
63.546 / 249.612 x 100= 25.457
%0.1 x 200 gr. / 25.457= 0.785 gr. olarak çıkmakta.
Magnezyum Sülfat / MgSO4.7H2O
24.3050+ 96.066 + 126= 246.371
24.3050 / 246.371 x 100= 9.865
%1.5 x 200 / 9.865= 30.410 gr. olarak çıkmakta.
Paylaş
Sitesinde Paylaş Digg
Del.icio.us
Technorati
Twitter
idris şenol
12-04-2012, 11:21
http://www.agaclar.net/forum/187205-post2.htm
idris şenol
12-04-2012, 12:09
besin eksikliği sevebiyle marullar maalesef olmadı
bu şekilde marul yetişmiyor,araştırmaya devam:)
Idris abi gecmis olsun. Uzuldum. 9 bin adet marulu atmis biri olarak halini anliyorum. Besin erigi olarak ne koydun acaba hata neden kaynaklandi biliyorsan paylasirmisin.
idris şenol
14-04-2012, 23:43
Idris abi gecmis olsun. Uzuldum. 9 bin adet marulu atmis biri olarak halini anliyorum. Besin erigi olarak ne koydun acaba hata neden kaynaklandi biliyorsan paylasirmisin.
başaraları paylaşanlara gıpta ediyorum ,
amaşu var
bence sadece başarılar deyil, tüm günahlarımızı sevaplarımızı hepsini paylaşırsak başarıya ulaşırız
yılmıyacağız
ALLAH yar ve yardımcınız olsun
tekrar çalışmalar başlıyorum:))
Başarı hiç düşmemek deyil ,düştüğünde tekrar ayağa kalkmıktır
idris şenol
14-04-2012, 23:49
sayın my1981 muhtemelen aldımız gübre içerikleri farklı
gübre temini
http://www.ibreliler.com/fidan-malzemeleri/2884-akdar-gubre-her-turlu-gubre-cesitler.html
idris şenol
09-05-2012, 07:35
topraksız tarımda son nokta bu olsa gerek,paylaşmadan duramdım
http://www.ibreliler.com/gubreleme-ve-toprak/1201-roa-plus-organik-sivi-gubre-roa-natura-mikrobiyal-gubre-177.html
idris şenol
09-05-2012, 07:40
topraksız tarım çalışmaları
çalıntı:Roa +Plus Organik Sıvı Gübre - Roa Natura Mikrobiyal Gübre - Sayfa 177 (http://www.ibreliler.com/gubreleme-ve-toprak/1201-roa-plus-organik-sivi-gubre-roa-natura-mikrobiyal-gubre-177.html)
http://81.22.102.157/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/21636.htm
tebrikler çok güzel..........
MustafaTepe
23-05-2016, 18:59
İdris Bey
Ben de bu işe yeni başlayan biri olarak yeterli verimi alamazsam diye çok korkuyorum. İhtiyacım olan her şeyi aldım kanısındayım. Sera bekçisi ph metre ec metre saksılar dranajlar toplama tankları tek sorunum var rüzgar yağmur bunbu da terasın üzerini kapatınca aşmış olacağız kanısındayım sizin paylaşımlarınızı görünce beklentilerimin altında olduğunu gördüm benim beklentim daha yüksek ben katı ortam denemesi yapıyorum. Amatörler için en uygununun bu olduğunu söyledi Kudret Bey 3 ölçek Kokopit 1 ölçek perlit karışımı artık hasadı bekleyeceğiz umarım acemilik emeğimi mahvetmez.
k.yurtsever
18-07-2020, 18:57
Hidrofonic sistemde kullanılması gereken (domates - biber - salacalık) mineraller ile oranları hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.