View Full Version : Zairsuzrik / Durgun su denemelerim
Zairsuzrik
20-05-2011, 21:30
Arkadaşlar herkese merhaba..
Yaklaşık 10 gün boyunca yazılanları takip ettim, anladığım ve Kudret Bey'in anlattıkları sayesinde bugün durgun suda ilk denememe başladım.
Umarım herşey yolunda gider, adım adım yaptıklarımı resim ve yazılarımla anlatmaya çalışacağım. İşin çook çok başında olduğum için üstadların da yardımına ihtiyacım olacak.
Lütfen aklınıza takılanları, eleştirilerinizi vs. yazın ki hep birlikte tecrübelerimizi arttıralım.
214468
Foam Board (strafor), Uzatma Kablosu, yaklaşık 15 lt.lik saksı, hava motoru, havayı vermek için hortum, zaman ayarlı priz ve sırık domates fidemizin yeni yuvası (içindekiler çakıl taşı)
214469
Arkadaşımın "Sen kesin bunu öldürürsün, birkaç tane daha al" demesiyle, kendime olan güvenimi kaybederek aldığım 4 adet Ayaş ve 1 adet Sırık domates fidelerim :) (Durgun sudaki domatesin gelişimine göre bunların akıbeti belli olacak) Sistemi kurdum ve çalıştırmaya başladım. Havayı akşam 9, sabah 7 ve öğleden sonra 2'de yarım saat (günde 1,5 saat) çalışacak şekilde ayarladım.
214470
Fidemin yakından görünüşü ve besin tanklarım. (Kudret Bey'in başını çok ağrıttım, sağolsun bir kere bile of demeden her şeyi sabırla anlattı)
214471
214472
Renkleri, şekilleri, görüntüleri ayrıntılı bir şekilde belli olsun ki, sağlığı veya bugüne kadarki gelişimi açısından değerli yorumlarınızı alabileyim diye çektiklerim.
Sistemi çalıştırdıktan sonra EC ve pH ölçümü yaptım.
EC değeri 1,8 pH değeri 6 çıktı.
EC'yi artırmak için 14 lt suya, A ve B tanklarından yaklaşık 30'ar cc besin eriyiği ilave ettim, ancak tekrar EC değerini ölçmedim.
Her akşam rutin olarak kontrolleri yapmayı ve anormal bir durumla karşılaşmadığım takdirde, haftada bir bitkinin gelişimini fotoğraflayarak sizlerle paylaşmayı planlıyorum.
Saygılar.
Dipnot: Paylaşımlarıyla bizleri bilgilendiren Sn. Envor ve Sn. Todor'a, serasını ziyaret ettiğim ve incelemelerde bulunduğum Sn. İbrahim Doğan'a, ileride sisteme entegre etmeyi düşündüğüm otomasyon sisteminin detaylı anlatımları için Sn. Elektronik'e ve her zaman aynı sevecenlik, aynı sıcaklık, aynı özveriyle sorularımı bıkmadan cevaplayan, olmasaydı bu işi yapamayacağımı düşündüğüm Sn. Kudret Tezel'e ve adlarını unuttuğum ancak yazıları/soruları/yorumlarıyla bizi aydınlatan/düşündüren/düşünmeye sevk eden diğer tüm arkadaşlara, sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Sn. Zairsuzrik sisteminiz hayırlı olsun bol domatesler yemenizi dilerim. Bazı önerilerim olacak siz siz olun her ilaveden sonra mutlaka ec ve ph değerini ölçün. Hata payınızı düşürür ve pratiklik kazanırsınız. Bir de havayı daha fazla verebilirsiniz. Ne kadar hava o kadar iyi gelişim. Kolay gelsin.
Zairsuzrik domates fidelerini ulustan mı aldın? hemen toprağa diktim benim ki zor zar kendini toparlayabildi.
Zairsuzrik
21-05-2011, 12:30
Yok Ulus değil, Karşıyaka'dan bir tanıdığım aracılığı ile aldım. Hatta kendisi seçti fideleri, 3-4 fide de bir arkadaşım aldı. 5 tanesini bugün ya da yarın toprağa almayı düşünüyorum, hala aldığım şekilde balkonda durmalarına rağmen gayet sağlıklı görünüyorlar.
Zairsuzrik
25-05-2011, 06:45
Arkadaşlar merhaba.
Dün yeni aldığım salatalık fidelerim için de yeni bir sistem kurdum.
Resimler aşağıdadır.
Salatalıkların ph'ı 6 EC değeri ise 2.
Gelişmeleri rutin olarak resimleyip fikirlerinizi de alarak ilerlemeye devam edeceğim.
Domateste aklıma takılan birşey oldu.
2. gün yaptığım EC ve pH ölçümünde değerler 2,3 ve 6 çıktı.
21.05.2011'den bu yana yaptığım ölçümlerde ise bu değerlerde herhangi bir değişiklik olmadığını gördüm. Yani bitkinin beslenmediğini düşünüyorum, ancak çakıllardan bir ikisini kaldırdığımda kökün geliştiğini gözlemledim.
Acaba EC'yi kullanması için çok mu erken bugün 6. gün.
Teşekkürler, saygılar.
Ölmesin diye toprağa diktiğim fidelerim :)
216200
216201
Domates ve salatalıklar...
216202
216203
216204
Hakan Öncü
25-05-2011, 08:45
Merhaba,
Valla hoşgeldiniz mi desem geçmiş olsun mu desem karar veremedim.
Topraksız tarım bir hastalık ve biraz da bulaşıcı.
Çevrenizde görenler önce olmaz öyle şey diyecek, sonra hormonlu sağlık lı değil diyecekler. Sonra etrafında dolanıp anlamaya çalışacak. Sonrasında da bana da bir sistem kuralım diyecekler.
Öncelikle 1-2 hatırlatma yapmak isterim. Havayı 7/24 kesintisiz verin hiç zararı yoktur aksine yararlı ve verimi artırır.
Hava hortumun önüne bir hava taşı koyun ki daha güzel hava karışsın suya. Hava taşını saksının dibine plastik vantuzlarla sabitlerseniz kompresör çalıştıkça hava taşınız dolaşmaz.
Benim geçen sene yaşadığım bir sıkıntıdır. Domates kökleri o kadar uzadı ki hava taşının etrafını ve deliklerini sardı. Kompresör çalışıyor ama hiç hava çıkmıyordu. Bu besin dağılımını ve oksijen miktarını ciddi oranda etkiliyor.
Besinlerinizi karanlık bir ortamda muhafaza edebilirseniz daha iyi olur..
Domates fidenizi bağlamak için düzeneğinizi şimdiden hazırlayın ki uzamak için daha iyi fırsat bulsun ,hatta yavaş yavaş bağlayın.
Ölçümlerinizi haftada en az 1-2 kez yaparasanız sıkıntı yaşamazsınız.
Plastik bardağın altında kökler için yeterli miktarda delik vardır muhtemelen ama sık sık kontrol ederseniz iyi olur.
Fideler küçük iken besin kullanımı çok fazla olmuyor. Ama ileride su ve bein kullanımı artacaktır.
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar , Aklınıza bir şeyler takıldıkça sormaktan çekinmeyin lütfen.
Kolay gelsin.
Keyifli günler dilerim.
Zairsuzrik
25-05-2011, 11:00
Ben bu işi öğrenmek için tek fide alarak başlamayı düşünmüştüm. Ama işte dediğiniz gibi bu bir hastalık :)
Salatalıkların olduğu tankta hava taşı var ve bunu sabitledim, ancak domatesin bulunduğu tankta da dediğiniz şekilde bi uygulamam olacak.
Bununla beraber diğer uyarılarınızı da dikkate alacağım, teşekkürler.
Zairsuzrik
27-05-2011, 18:34
Herkese selam..
Arkadaşlar herşey güzel giderken bu akşam eve döndüğümde bitkimi boynu bükük buldum :(
Hemen EC ve pH ölçümü yaptım.
EC:2,2 pH:6 çıktı.
Yaprakların renklerinde bir gariplik söz konusu değil, ancak bitkim çok halsiz gözüküyor.
Beslediğim ortam cam balkon ile kapalı ve en üst katta oturuyoruz.
Acaba çok sıcak oldu da bu yüzden mi bu hale geldi diye düşünüyorum.
Güneş sürekli tepesinde değil, sadece sabah bir kaç saat güneş görüyor ama cam balkon olduğu için içerideki sıcaklık mı etkiledi bilemiyorum dediğim gibi ? :(
Ayrıca üzerindeki çiçekler de ayın 19'undan bu yana açmadı. :(
Kök gelişmeye devam ediyor, dipteki çakılların yanından dışarı bile çıkmaya başladılar, güneş görmesin diye ben üstünü kapattıkça başka bir yandan çıkıyor.
Resimlere bir göz atıp değerli düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Saygılar..
Emrah'tan, domatesim için gelsin "Boynu bükükler" :)
217424
217425
217426
217427
Hakan Öncü
27-05-2011, 20:05
Gerçekten kötü görünüyorlar.
İçerisinin sıcaklığı ne kadar oluyordur gündüzleri size göre.
Sorun bu ec be ph değerlerine göre sıcaklık gibi görünüyor.
ustalar sanırım daha mantıklı bir yorum yaparlar.
Zairsuzrik
27-05-2011, 21:33
Gündüzleri sıcaklık 26-30 derece arasında değişiyor, bugün ise 22:45 itibariyle sıcaklık 20 derece..
Sayın zairsuzrik birincisi besinlerle ilgili bir problem olmadığını düşünerek söylüyorum öncelikle havalandırmada bir hata olablir mi? ikincisi çakıl taşları çok sıkıştırmışsa bitkiyi o da yapabilir.
Kudret Tezel
28-05-2011, 11:38
Sayın Zairsuzrik,böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen kontrol edilmesi gereken bir şey var bence, bu durumu yaşadım tecrübemdir. Bitkilerde kökboğazı çürüklüğü diye tabir edilen bir hastalık var. Bitkiye bakıyorsunuz sapasağlam , ancak bir gün sonra baktığınızda bitki kendinden geçmiş can çekişiyor.Bir kaç kere başıma geldi.
Yapacağınız iş bitki sapının hemen toprak üstünü elinizle hafifçe sıkarak kontrol etmek, sap sağlammı , yoksa içi boşalmış sıkıldığında esneyen bir halmi almış. dilerim böyle değildir ancak ani değişmelerede ilk aklıma gelen bu oluyor. Eğer böyle ise bildiğim kadarıyla çaresi yok gerçi ziraat mühendisi arkadaşlarımız daha iyi bilirler ama diğer fidelere bulaşmadan hemen söküp atmak. Asla böyle olmasını dilemem ama kontrol etmekte fayda var.
Zairsuzrik
28-05-2011, 13:20
Kudret Hocam'ın dediği testi yaptım ancak gövde sapasağlam duruyor. Kök gelişimi de güzel ama bu akut bitkinlik nerden çıktı bilemiyorum.
Az sonra Kudret Hocam'ın söylediği gibi, tanktaki tüm suyu yenileyip, bitkiyi de süngere saracağım. (Kudret Hocam'a da her zamanki gibi teşekkürü bir borç bilirim.) Gelişmeleri tekrar fotoğraflayarak aktarırım.
Bitkimin bugün 14:20 itibariyle son durumu. Eşimle sürekli başında duruyoruz, ölmesini istemiyoruz :(
217612
217613
217614
217615
Zairsuzrik
28-05-2011, 13:42
Köklerin durumu;
217628
217629
Gövdede oluşmaya başlayan köklerin, straforun kalınlığından ötürü suya değmediğini farkettim, sadece alttaki köklerden besleniyor, az sonra süngere yerleştirmemi müteakip tüm kökler suya girecek inşallah.
217630
217631
Zairsuzrik
28-05-2011, 16:26
Az önce tankın suyunu değiştirdim, bitkimi süngere aldım, şimdi tüm kökler (gövdeden çıkanlar dahil) suyun içerisinde.
Besin eriyiklerini koydum ve EC:2 pH: 6,5 olarak ölçtüm..
Bakalım neler olacak, umarım kurtulur...
Hakan Öncü
28-05-2011, 17:52
Bitkinin kökü bana pekte sağlıklı görünmedi. Ben nedense beyaz ve gür bir kök bekliyordum. Sizinkisi koyu sarı ve cılız geldi bana.
Ben geçen sene direk suya ekmiştim. Belki içine ektiğin taşların bir problemi vardır.
Umarım düzelir.
Zairsuzrik
28-05-2011, 18:40
Evet kökler çok sağlıklı değil gibi. Yeni su ve besinlerle toparlayacağını umarak beklemekten başka bir şey şu anda elimden gelmiyor malesef. İçine ektiğim taşları da çıkarttım ve bitkiyi süngere koydum. Teşekkürler.
Sayın Zairsuzrik, köklerinizin rengi kullandığınız besin eriyiğindeki demirden kaynaklanmıyorsa, çok sağlıklı görünmüyorlar. Ana kökten gövdedeki köklere kadar olan bölümdeki kahverengilik bu linkte (http://www.bitkisagligi.net/Domates_Fusarium_Hastalik_Etmenleri.htm) anlatılanlara bir parça uyuyormuş gibime geldi. Siz bitkiyi birebir gördüğünüz için karşılaştırmanız daha kolay olur.
Ama yine de ustalar daha kesin bilgiler verecektir. Geçmiş olsun.
Zairsuzrik
30-05-2011, 08:46
Sn. Malbman verdiğiniz linki inceledim. Evet sizin de söylediğiniz gibi orada tarif edilenlere uyuyor bitkimdeki durum. Ama suyu değiştirdikten, EC ve pH'ı tekrar ayarladıktan sonra bitkide gözle görülür bir canlanma oldu. Belki de iyiye gidiyordur. Şu anda iş yerinde olduğum için fotoğraflayamadım ama akşam eve geçtiğimde ilk işim fotoğraflayarak sizlere göstermek olacak.
Bilgi için teşekkür ederim.
Saygılar.
Zairsuzrik
30-05-2011, 18:36
Arkadaşlar merhaba,
Cumartesi günü süngere yerleştirerek, yeni besin hazırladığım bitkimi Pazar sabahı dimdik ayakta buldum ve çok sevindim.
Pazar gününü de güzelce atlattıktan sonra bu sabah kendisini yeniden balkondaki eski yerine koydum.
Öğleden sonra eşime bitkinin durumunu sorduğumda bana "Cumartesi sabahki boynu bükük hali ile aynı olduğunu söyledi."
Az önce eve geldim, ph ve EC ölçümü yaptım, değerler 7 ve 1.9 çıktı. Yani Cumartesi gününden bu yana EC azalmış, pH ise artmış.
Gövdenin su içinde kalan kısmında köklenme başlamış ancak eski köklerin durumu aynı (Renkler kahverengimsi ve cılız). Sizce bitkimin kurtulma ihtimali var mıdır? 11 gündür bırakın gelişmeyi, koparttığım dal ile birlikte geriye gitme var diyebiliriz. Eğer kurtulma ihtimali yok denirse yeni bir fide alarak çalışmaya tekrar başlamayı düşünüyorum.
Konu ile ilgili şahsi fikrim, balkon evin içinden daha sıcak olduğu ve saksı koyu renk olduğu için (sıcaklığı muhafaza ediyor) bitkinin kökleri sıcaktan zarar gördüğü yönünde.
Sizin de değerli fikirlerinizi almak istiyorum.
Bununla beraber, pH değerini düşürmek için her yerde asit aramama rağmen bulamıyorum, çıldırmak üzereyim. Evde bulunan herhangi bir madde ile pH'ı düşürmeyi deneyen ve başarılı olan var mı bunu da öğrenirsem sevinirim. Hoş bu konuda Kudret Bey beni asite yönlendirdi ancak bir türlü bulamadım yukarıda da belirttiğim gibi.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Koparttığım dal;
218416
Yeni çıkan köklerin durumu;
218417
Eski köklerin durumu;
218418
218419
Sayın zairsuzrik inanın bana sizin için çok zor olduğunu biliyorum ama bence yeni fideyle yolunuza devam edin ve kesinlikle bu kullandığınız aletleri güzel dezenfekte ederek yeni fidelerle yola devam edin. Artık bunlar size sadece üzüntü yapacak, güzel bir gelişimde gösteremeyecekler.
Zairsuzrik
30-05-2011, 20:47
Anlıyorum, yeni fide almam bir kaç günü bulabilecek zaten en azından o süre zarfında belki de son bir şansı olur :(
Sn. Zairsuzrik,
Biz amatörler için fide belirli bir süre sonra çoçuğumuz gibi oluyor. Yeni fide alsanız bile bu fidenizi atmayın ve kurtarmaya çalışın. Göreceksiniz ki sizin için büyük bir tecrübe olacaktır. Fidede yeni kökler çıkararak kurtulmak yolunda zaten. Bir süre sonra yeni kökler çıkınca hasta kökleri uygun bir yerden keserek fideden ayırın ve fideniz sapasağlam olsun. belirli bir süre sonra koltuk alma işlemine başlayacaksınız, göreceksiniz ki koltuklar biraz büyüyünce atmaya kıyamayacak onlarıda kopardıktan sonra köklendireceksiniz ve bir sürü genç fideleriniz olacak. Siz bu işi ticari olarak yapmıyorsunuz, bir fideyi yaşatmayı öğrenmek bile ilginç bir deneyim. Kolay gelsin.
Evde bulunan herhangi bir madde ile pH'ı düşürmeyi deneyen ve başarılı olan var mı bunu da öğrenirsem sevinirim.
Sayın Zairsuzrik,
Limon tuzunu deneyin. Ama forumda bir yerlerde fazla kullanılması halinde besin eriyiğindeki elementlerden bazılarının çökmesine neden olduğunu okumuştum. Yine de, az miktarda ve bir kaç defa kullanılması durumunda çok ta zararı olacağını sanmıyorum.
Zairsuzrik
31-05-2011, 19:04
Sn. malbman, limon tuzunu denedim ve pH'ı aşşağı çekmeyi başardım. Çok teşekkür ederim.
Zairsuzrik
02-06-2011, 21:47
Arkadaşlar selam,
Bugün domatesimin köklenmesine baktım, Sn. Sarıcan'ın tavsiyesine uyup sağlıksız kökleri keseceğim ancak yeni çıkan köklerin biraz daha büyümesini beklemeli miyim diye sormak istedim, yoksa işaretlediğim yerden şimdi kesmem bir sorun teşkil eder mi?
Bu arada güzel haber, EC değerinin azaldığını gözlemledim, demek ki yeni köklerden beslenme başlamış :)
219908
Yeni kökler...
219909
Genel görünüm...
219910
Ve hıyarlarım...
219911
219912
Bence kesebilirsin. Çünki ben koltuk almadan çıkan dalları defalarca köklendirip yeni fideler yaptım. Fideniz kurtulmuş gibi görünüyor. Hastalıklı kısım boşuna gövdenin ve suyun içinde kalmasın.
Gerçi köklerdeki eski sarılık kaybolmuş, sanki hasta köklerde düzelmiş gibi. Daha dikkatli bakınca farkettim. İsterseniz biraz daha beklesin. Kesersenizde fideniz yeniden köklenerek büyümeye devam eder.
Zairsuzrik
03-06-2011, 10:55
Sn. Sarıcan, hafta sonu şehir dışında olacağım ve köklerin durumuna Pazar günü döndüğümde bakacağım. Kesip kesmemeye o zaman karar vereceğim. Olmazsa yine resim çeker yollarım, hep birlikte değerlendiririz.
mehmetrifat
07-06-2011, 09:40
hocam *** ben de domates fidesi yetiştiriyorum durgn su yöntemi ile fideleri yerleştirdiğim pet bardağa sigara ateşiyle delikler açtım fideyi de bu bardağın içine yerleştirdim ve fidenin dik durabilmesi için bardağı çakıl taşı ile doldurdum
bardağın tamamı na yakını besin eriyiğne temas ediyor acaba bu sorun yaratır mı
bir de fidenin dik durması için bardağa yerleştirdiğim çakıllar bir sorun yaratır mı
bir de şu anda elimde ec metre yok acaba ölçümleri nasıl yapabilirim çok teşekkür ederim
Sn. mehmetrifat,
1- Yaptığın işlemler bitkiye bir zarar vermez ama pet bardaklara sigara ateşi ile delik açmaya karar verirsen yakında akciğerlerinden olursun.
2- EC metre olmadan nasıl ölçüm yapabilirsin? Sen bir cevap ver bakalım.
3- Aynı mesajı dört ayrı başlıkta tekrarlayan arkadaşlara biz çok kızıyoruz ve genellikle sorularına cevap vermiyoruz. Bu yüzden tekrarlı mesajlarını silersen çok iyi olur.
Ekleme:
Sevgili Mehmet,
Ben sana akciğerin için mesaj yazarken sen aynı mesajı beşinci başlığada eklemişsin.
Sn. mehmetrifat,
1- Yaptığın işlemler bitkiye bir zarar vermez ama pet bardaklara sigara ateşi ile delik açmaya karar verirsen yakında akciğerlerinden olursun.
2- EC metre olmadan nasıl ölçüm yapabilirsin? Sen bir cevap ver bakalım.
3- Aynı mesajı dört ayrı başlıkta tekrarlayan arkadaşlara biz çok kızıyoruz ve genellikle sorularına cevap vermiyoruz. Bu yüzden tekrarlı mesajlarını silersen çok iyi olur.
Ekleme:
Sevgili Mehmet,
Ben sana akciğerin için mesaj yazarken sen aynı mesajı beşinci başlığada eklemişsin.
Sayın Sarıcan. Bu acemi arkadaşa forum kuralları ve topraksız tarım konusunda siz yardımcı olun. Ben de akciğerleriyle ilgili bilgi isterse yardımcı olayım. Yoksa gidişat hem bitkiler hem kendisi için iyi değil.:D:D
Sevgili katsu,
Akciğerinin birini kedilere kaptırmış biri olarak birinci maddeye akciğere ayırdım. Topraksız tarım kısmı basit, onu bir hafta sonra öğrenir gider. En fazla bir iki tane fide ziyan eder ama akciğer öyle mi? Ne pazarda satılıyor ki alasın, ne de EC, pH ayarı ile eski haline geliyorki ayar yapasın. Önce sağlık...
Forum kurallarını ben öğretmezsem onuda zamanla öğrenir. Aynı mesajı birden fazla başlığa yazmanın iyi olmadığını, mesajları büyük harfle yazmanın karşı tarafa bağırmak olduğunu vb. Ben Mehmet' in iyi niyetinden eminim. Kısa süre sonra bu ailenin bir parçası olur gider. Aynı mesajı forumdakilerle alay eder gibi birden fazla başlığa reklam amaçlı yazanlar var. Asıl ben onlara tahammül edemiyorum.
mehmetrifat
07-06-2011, 14:30
hocam sizleri rahatsız ettiysem cidden özür dilerim ama amacım bir an önce kafamdaki sorulara cevap almaktı aynı soruyu bir kaç yerde sormamı forumdaki acemiliğime ve topraksız tarım heyecanına verirseniz çok sevinirim ayrıca anlayışınız için
de teşekkür ederim büyük harfle yazmaya gelince geröekten kimsye bağırmak gibi bir niyetim olmaz zaten bilgi paylaşımında bulunacak abilerime böyle bir üslup takınmak bana bir şey kazandırmaz dediğim gibi heyecanımı bağışlayın
mehmetrifat
07-06-2011, 16:42
hocam çektiğim resimleri site kabul etmiyor bu konuda ne yapabilirim acaba
Zairsuzrik
07-06-2011, 18:15
Arkadaşlar herkese selam.
Sn.mehmetrifat siteye yüklemeye çalıştığın resimlerin boyutlarını 800*600 ya da daha küçük yaparsan yükleyebileceğini düşünüyorum.
Sn. Sarıcan'ın tavsiyesine ve kendi içgüdülerime uyarak 05.06.2011 tarihinde domatesimi budadım. Alttan bir dalı ve kökün bir kısmını uçurdum. Koyu renk saksı kullandığım için ısınmasından ötürü bitkinin gelişimine zarar verdiğini düşündüğüm tankı da değiştirdim.
EC ve pH ayarlarını yaparak gözlemlemeye başladım. Bu arada 02.06.2011 tarihinde suya verdiğim hıyarlarımda gerçekten inanamadığım bir gelişme var. Çiçeklendi ve meyveleri ufacık ufacık görünmeye başladı. Dallarının her yeri tomurcuk doldu. Sanırım tüm yaz hıyar yiyeceğiz. Sormak istediğim bir husus var; hıyarlar ipe alınır mı yoksa kendi kendine yayılarak gelişir mi? şu aralar ipe almayı düşünüyorum, yol gösterirseniz sevinirim.
Saygılarımla...
İşte domatesin yeni yuvası, kök gelişimi ve hidroponik ortamdaki hıyarlarım ile topraktaki hıyarım (aradaki gelişme farkı gerçekten etkileyici)
221606
221607
221603
221604
221605
hocam sizleri rahatsız ettiysem cidden özür dilerim ama amacım bir an önce kafamdaki sorulara cevap almaktı aynı soruyu bir kaç yerde sormamı forumdaki acemiliğime ve topraksız tarım heyecanına verirseniz çok sevinirim ayrıca anlayışınız için
de teşekkür ederim büyük harfle yazmaya gelince geröekten kimsye bağırmak gibi bir niyetim olmaz zaten bilgi paylaşımında bulunacak abilerime böyle bir üslup takınmak bana bir şey kazandırmaz dediğim gibi heyecanımı bağışlayın
Sevgili mehmetrifat,
Ben senin heyecan ve aceleden yazdığını tahmin ettim. Yaptığın bütün mesaj hatalarını mesajın sağ alt köşesindeki düzelt tuşu ile düzeltebilirsin. Hem senin için mesaj düzeltme ve silme antremanı olur hemde hatalarından kurtulmuş olursun.
Tekrarlı mesajlarını düzelt menüsündeki mesajı sil seçeneği ile silebilirsin, büyük harfle yazdığın mesajları yeniden düzenleyip imla kurallarına uygun düzelttikten sonra kaydedebilirsin. Bu arada eklemen gereken sorular varsa onlarıda ekler ve değişiklikleri kaydet seçeneği ile mesajları güncelleyebilirsin.
Foruma resim ekleyebilmen için önce çektiğin resimleri herhangi bir fotoğraf düzenleme programı ya da hiç bulamazsan Windows' un paintbrush programında önce 800x600 pixel boyutlarına küçült sonra yükle.
mehmetrifat
07-06-2011, 19:05
sayın sarıcan önerileriniz için teşekkürler bir daha deneyeceğim
Zairsuzrik
07-06-2011, 19:20
Az önce farkettim ve anlayamadım, toprakta yetiştirdiğim bir fidenin üzerinde yeşil beyaz örümcek tarzı mahlukatlar var. Bunlar sanırım zararlı, diğer bitkilere sıçrar mı? Bu fideyi karantinaya almalı mıyım? Bunun yanında, önerebileceğiniz bir ilaç varsa sevinirim?
221614
221615
mehmetrifat
07-06-2011, 19:40
hocam çalışmalarınız gerçekten çok güzel
benim fidelerin resimlerini ekledim yorum ve önerilerinizi bekliyorum
bir de aklıma takıldı ben fideyi yerleştirdiğim pet pardağın içine çakıl taşı koymuştum sizinkiler sarımsağa benzeyen birşeyler acaba onların ne olduğunu öğrenebilirmiyim ve acaba bitkiye artı olarak bir faydası var mı
ve kurduğum başka düzenektede marul yetiştirmek istiyorum acaba marulun da domates gibi fideleri mi var yoksa tohum şeklinde mi satılıyor
şimdiden çok teşekkürler
Zairsuzrik
07-06-2011, 20:10
Benim koyduklarım da çakıl taşı, ilk mesajlarımda kullandığım malzemeleri yazmıştım.marul konusunda açıkcası okuduklarımdan başka bilgim yok maalesef. O yüzden benim birşey söylemem çok doğru olmaz..
Hakan Öncü
08-06-2011, 07:39
Az önce farkettim ve anlayamadım, toprakta yetiştirdiğim bir fidenin üzerinde yeşil beyaz örümcek tarzı mahlukatlar var. Bunlar sanırım zararlı, diğer bitkilere sıçrar mı? Bu fideyi karantinaya almalı mıyım? Bunun yanında, önerebileceğiniz bir ilaç varsa sevinirim?
221614
221615
Bence ne olduğunu anlayana kadar kesinlikle ayır imha et karantinaya al. Bişey yap sonra iş işten geçince üzülürsün.
Domatesiniz kurtul muş gibi görünüyor. Fide nizi atmayıp Sayın Sarıcanın tavsiyeleri dinleyerek hem fideyi kurtardınız hemde önemli bir deneyim elde ettiniz.
Geçen sene bende topraksız tarıma yeni başladığımda bol bol okudum ve hemen deneye karar verdim. Bir sürü benden kaynaklanan bilgisizliğimden kaynaklanan hatalar yaptım. Buna rağmen okuyarak öğrenemeyeceğim bir sürü tecrübem oldu. Yinede 4 fideden 13 14 kilo domates yemeyi başardım.
Geçen seneki sistemimi gören 3 yakınım da bu sene benle beraber topraksız tarıma başladı. Tabi onların ilk senesi. Genelde tecrübelerimi dinliyorlar ama 1 tanesi var ki dediklerimi yapmıyor. Ya geç ya da eksik yapıyor. Oda benim geçen sene gördüğüm gibi görecek ki bu iş o kadar kolay ve basit olmadığını öğrenecek. Tecrübe hayatımızdaki en büyük birikimimizdir. Bunu da sanrım hepimiz illa yaşayarak öğreneceğiz. Şimdi sizde bir domates fidesinde bazı tecrübeler edindiniz ve biliyorum ki artık geçen sefer yaptığınız hataları yapmayacaksınız.
Tabi biliyorum ki daha ne tecrübeler edineceğiz ve daha ne fideler kaybedeceğiz. Yapabildiğimiz kadar mücadele edip hemen vazgeçmeyip savaşacağız.
Kolay gelsin.
O böcek sarmış bitkilerinizi ne olduğunu öğrenene kadar karantinaya almayı unutmayın.
topraksiztarım
08-06-2011, 15:09
Selamlar Kolay gelsın bır sorum olacak tı plastık bardaklara torfa tohum ektım bıraz buyudukten sonra hydrotona almak isitiyorum alıp durgun suya yerlesırıcem ama sorum su bunları topraktan nasıl ayırıcaz da hydrotona koycaz yardımcı olurmusunuz
Fideyi toprağı ile birlikte saksıdan çıkarın, fideye zarar vermeden dökülebildiği kadar topraklarını dökün. Köklere yapışık kalan toprağı en güzel musluk altına tutarak çıkarabilirsiniz. Lavabonun çamurdan tıkanmaması için önlem alarak lavaboda veya klozetin tazyikli suyu ile temizleyebilirsiniz. Kökleri koparıp zarar vermeyecek şekilde pırıl pırıl yıkayabilirsiniz. Daha sonra da hydrotona koyabilirsiniz.
221614
221615
Sayın Zairsuzrik, fidenize dadanan mahluk yeşil bit. bildiğim kadarıyla emici, sokucu bir zararlı. Bunlara karşı şu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD+ila%E7lar) çok güzel ev yapımı ilaçlarımız mevcut. Bir inceleyin isterseniz.
Ama, ilaçlardan bir sonuç alıncaya dek fidenizi diğerlerinden izole edin ki onlara da sıçramasınlar.
topraksiztarım
08-06-2011, 22:27
Fideyi toprağı ile birlikte saksıdan çıkarın, fideye zarar vermeden dökülebildiği kadar topraklarını dökün. Köklere yapışık kalan toprağı en güzel musluk altına tutarak çıkarabilirsiniz. Lavabonun çamurdan tıkanmaması için önlem alarak lavaboda veya klozetin tazyikli suyu ile temizleyebilirsiniz. Kökleri koparıp zarar vermeyecek şekilde pırıl pırıl yıkayabilirsiniz. Daha sonra da hydrotona koyabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim.
Zairsuzrik
10-06-2011, 06:58
Sağolun Sn. Hakan Öncü ve malbman.
Bitkiyi diğerlerinden ayırdım ve verdiğiniz linkteki ilaçlardan uygun olanını hazırlamak için yarın gerekli materyalleri alacağım. Tekrar teşekkürler.
Zairsuzrik
10-06-2011, 18:49
Arkadaşlar merhaba.
Salatalıklarım daha önce de söylediğim gibi inanılmaz gelişiyorlar.
Artık tanktan dışarı sarkmaya ve birbirlerine sarılmaya başladılar. Yarın hepsini ipe alacağım. Salatalıkla ilgili başlıkları okudum ancak kafam çok karıştı.
Aydınlatırsanız çok sevinirim;
1- Gelişimin güzel olması için ilk açan çiçekleri kopartmalı mıyım?
2- Sanırım meyve dişi çiçekte oluşuyor ama ben erkek dişi ayrımını yapamıyorum. Aşşağıdaki fotolar üzerinden beni aydınlatabilir misiniz bu ayrımı yapma konusunda?
3- Erkek çiçek sayısı çok fazla olursa bunları kopartmalı mıyım?
4- Daha iyi verim alabilmek için yapılması gereken ekstra işlemler var mıdır?
Çok teşekkür ederim
222655
222656
222657
222658
Sayın Zairsuzrik, arkasında minik salatalık müsveddeleri:p:p olan çiçekler dişi çiçek. Diğer sorularınızı salatalığı daha iyi bilen arkadaşlar daha sağlıklı olarak cevaplayacaktır.
Zairsuzrik
11-06-2011, 18:37
Arkadaşlar selam. Bugün itibariyle balkonumun son durumu :)
3-4 saatimi vererek balkonu düzenledim, tüm bitkilerimi ipe/sırığa aldım. Bazıları biraz yıprandı, birkaç dal zayiat verdim ama bence değdi. Bu arada Sn. malbman 5 tane müsvedde saydım bakalım gelişmeleri hep birlikte göreceğiz...
Ölümden döndürdüğüm domatesim (Sn. Sarıcan'a ve Sn. Kudret Hocam'a teşekkürler)
223096
Bunlarda balkonumdan genel görünüm: topraklı ve hidroponik sistemdeki bitkilerim (Salatalıklardan 5 tanesini salon camının önüne astığım plastik kafese sardıracağım, içeriden de görebilmek amacıyla, 3 tanesi de ipte :) )
223097
223098
223099
223100
Zairsuzrik
17-06-2011, 13:23
Arkadaşlar merhaba. 17.06.2011 tarihi itibariyle ezik domates fidem ve boy atmakla meşgul olan, ancak bir türlü meyveleri büyümeyen hıyarlarım :)
Domateste yaklaşık 10 gün evvel hazırladığım besinde ec değeri sabit iken pH değerinde artma oldu. Bugün sülfirik asit alarak, su ile 1'e 1 oranında seyreltip, 7 lt.'lik suya 10 cc ilave ettim. pH değerini 6'ya çektim ancak dediğim gibi ec değeri sabit duruyor. Yaprak rengi ve köklerin durumu gayet iyi, bir problem var mı sizce?
Teşekkür ederim.
İşte domatesimin durumu;
225656
Topraktaki domateslerim;
225657
Hıyarların genel görüntüsü (Öndekiler güneşi engellediği için arkadakiler (sol sıra) biraz bodur kaldı sanırım) )
225658
Heryer dişi çiçek dolu ama hıyarlar bitki kadar hızlı gelişim göstermiyor :(
225659
225660
Hakan Öncü
17-06-2011, 14:38
Bence güzel görünüyorlar.
Olabildiğince güneşe koyun.
Güne gelişimini ciddi oranda etkiliyor.
Domates inize giden hava hortumu arada sıkışmış gibi duruyor.
Hava vermesinde bir sorun yoktur onun dimi.
İyi günler.
Zairsuzrik
17-06-2011, 15:26
Teşekkürler Sn. Hakan Öncü, hortumda herhangi bir problem yok gayet güzel hava veriyor. Bitkilerimi güneşe koymaya çalışıyorum ancak balkonun olduğu cephe biraz sıkıntılı, sadece sabah 2 saat kadar güneş alabiliyorlar. Onunla da bu kadar gelişebildiler işte :(
Zairsuzrik
03-07-2011, 11:00
Arkadaşlar iyi günler;
Bu sabah kalktığımda şok edici bir manzarayla karşılaştım balkonumda. Hıyarlarım resimlerde de göreceğiniz gibi boyunlarını bükmüşlerdi.
Hemen besin tankını kontrol ettim, işin gerçeği yaklaşık 10 gündür besin tankındaki su seviyesini kontrol etmediğim için içerisindeki tüm su bitmiş.
Az evvel, yeni besin eriyiğini hazırlayarak sistemi yeniden aktive ettim. Susuz kalmalarının üzerinden yaklaşık 15 saat falan geçti.
Sizce salatalıklarımın kurtulma ihtimalim var mı? Tam da kornişonlarımın hasat zamanı geliyordu :(
Teşekkürler...
230568
230569
230570
230571
Benimde başıma domateslerimde buna benzer bi durum gelmişti.Tıkanan bir damlama deliği yüzünden bütün gün susuz kalmış ve boynunu bükmüştü.Tabi ben erken farkettiğimden sadece üst yapraklar bayılmıştı.Sulamaya başlar başlamazda kendine geldi.Resimlerinizden gördüğüm kadarıyla sizin suyunuz biteli birkaç gün olmuş.Ama endişe etmeyin eminim sizinkilerde yarına düzelmiş olurlar.
Zairsuzrik
03-07-2011, 20:27
Merhabalar, dün akşamüstü kontrol ettiğimde bitkilerin durumu oldukça iyiydi, herhangi bir problem yoktu yani su biteli 15 saat bile olmadı belki, bundan eminim. Neyse ki ben de suya koyar koymaz toparladılar, şu an durumları iyi, biraz budama yaptım çok kendinden geçmiş yaprakları, ancak şimdi her şey normal.
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Zairsuzrik
09-07-2011, 18:23
Durgun sudaki salatalık ve domateslerin son hali. Tatlarına bakmak için sabırsızlanıyorum :)
232864
232865
232866
232867
232868
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.