PDA

View Full Version : Graptopetalum

Maude
13-04-2008, 08:21
Graptopetalum pentandrum, Doktorumum sekreteri saksıda pekçok sayıda bulunan bu bitkiden fotoğrafta gördüğünüzü bana verdi. Burada gördüklerime benzettim ve okuduklarımdan yola çıkarak fazla sulamadım. 1 aya yaklaştı ekeli, toprağı kuru ama alttan iki yaprağının yumuşması dışında bir sorun yok gibi. Bir gelişme de yok ama.. Siz ne dersiniz?

Maude
14-04-2008, 11:44
Bakalım çiçeklerini gösterecek mi bana.

İlkin
14-04-2008, 14:04
Benimkinin çiçekleri.

Maude
14-04-2008, 16:58
Sevgili İlkin, ne güzelmiş! Benimki daha pek minik ama o da büyüyecek, sabırla bekliyorum :). Bakımı konusunda da bilgilendirirsen beni çok mutlu olurum. Ektiğim zamandan beri yaklaşık 3 hafta oldu, alttan iki yaprağı yumuşayıp koptu. O gün bugündür bu durumda. Çok az su verdim bu kadar zamandır. Sabah güneşi alan bir pencerenin önünde. Köklenip köklenmediğini bile bilmiyorum. Özellikle sulama nasıl olmalı. Destek bekliyorum.

zenfree
14-04-2008, 19:37
Sevgili İlkin tek kelimeyle muhteşem. Nasıl baktığını anlatmalısın.
Benimki kelaynak kuşları gibi görünüyor malesef.:(

taita
15-04-2008, 09:23
Benimkilerde bu sene epey keyifliler.

zeonka
15-04-2008, 10:22
Sn.taita hiç bukadar güzel bir echeveria görmemiştim 41 kere maşallah.Kaç senede bu hale geldi acaba?

taita
15-04-2008, 11:01
Cok tesekkur ederim sn.Zeonka. Inanin hatirlamiyorum,ama tahmini3-4 sene olmustur, kopan yapragi dibine batirdim, zaten kuslar tepesine cikarakta kiriyorlardi... sonuc boyle iste. Hani sikayetcide degilim ;))

Maude
16-04-2008, 22:49
Sevgili Taita,
ısrarla bakım şartlarını soruyorum forumda ama hala net bir cevap alamadım. Sizinki öyle güzel ki... Güneş almalı mı, suyu ne miktarda hangi aralıklarla verilmeli, anlatırsanız sevinirim. Benim "Graptopetalum pentandrum" umun fotoğrafı yukarıda. Sabırsızlıkla cevabınızı bekliyor olacağım

İlkin
17-04-2008, 09:27
Çok özel birşey yapmıyorum, sabah güneşi alan yerde, 3-4 saat güneş alıyor en fazla. Toprağı kurudukça su veriyorum. Yazın su verme oranı daha da artacak sıcakların artması ile birlikte. Toprağı da torf, toprak ve minik taşlar... Bahar'la birlikte tüm kaktüs ve sukulentlerime 2'şer hafta aralıklarla organik gübre verdim.

Maude
17-04-2008, 09:58
Sevgili İlkin, sağol.

Ben şu sulama işini beceremiyorum galiba. Yani bu bitkide çuvallayabilirim. Çok kuru bıraktım galiba, çok az su verdim bugüne kadar(üç-dört haftadır bende). Bu sabah bir yaprak daha yumuşayıp büzüşmüştü. Belki de büyüme şekli budur. Sabah güneşi alan penceremin önünde, yazdığın gibi 3-4 saat güneş alıyor. Sulamasını da ayarlayabilirsem çiçeklenmiş halinin keyfini ben de yaşarım herhalde.

İlkin
17-04-2008, 10:04
Geçirgen bir toprak harcı oluşturman lazım demek ki, ben suyu verir vermez hemen aşağıdan süzülüyor, saksı tabağında da su birikmeyecek. Umarım başarılı olursun.

Maude
17-04-2008, 10:20
İlkin, sağol. Toprak ve sulama konusunda önerini uygulamaya çalışacağım. Bir müddet sonra sonucu bildiririm ;).

taita
17-04-2008, 12:44
Selam herkese
Ilkın hanımın dedıgı gıbı, bende kurudukca su verıyorum, ısın aslını sorarsanız su vermeyı unuttugumda cok oluyor. Gunese gelınce, benım balkon 12 kadar gunes alıyor, bu da yetıyor herhalde ona. Genelde butun bıtkılerımı kıs aylarında kapalı balkonuma alıyorum, ama bu sene bıraz abartmısım mıktarı ve cocugunu acık alanda bıraktım. Musambadan uydurma bır sera ortamı yarattım,hepsı de sagsaglım atlattılar kısı.
Fakat kapalı balkonda kalanların bır cogunun keyfı kackın.

ardabora
23-05-2011, 10:25
bendeki Graptopetalum paraguayense yaklaşık 4 yıllık. saksısını değiştiremiyorum zira kırılıp dökülüyor.

suyu sevmiyor,kuraklığa ciddi şekilde dayanıklı...bir hafta kar altında kalmasına rağmen donmadı. yaprağını toprağa soksanız bile tutuyor,bazen düşen yapraklarından kendi kendine de yetişebiliyor.

çiçeği pek alımlı değil,renginden dolayı seviyorum..

ardabora
13-06-2011, 02:05
Bunlar da yapraktan üreyen çiçek yavrucukları :p

İkihafta kadar önce bu konu başlığını açarken yaprakları toprağa sokmuştum.

zenfree
25-07-2011, 15:53
Kuşlar Graptopetalum'ları hiç rahat bırakmıyor. Geçen ay toprağa düşüp kendiliğinden filizlenen yavruların çoğunu sökmüşlerdi. Şimdi kocaman rozeti tamamen kopartıp başka bir saksının için atmışlar.:mad: Saksıya öylesine bıraktım, umarım yeniden filizlenir.

zenfree
30-07-2011, 20:51
Kuşlar Graptopetalum'ları hiç rahat bırakmıyor. Geçen ay toprağa düşüp kendiliğinden filizlenen yavruların çoğunu sökmüşlerdi. Şimdi kocaman rozeti tamamen kopartıp başka bir saksının için atmışlar.:mad: Saksıya öylesine bıraktım, umarım yeniden filizlenir.

Bugün bir rozeti daha koparmışlar. Yerini değiştirmiştim ama yine de kurtaramadım.:(

nılgun_dogan
16-08-2011, 21:56
Herkeze selam arkadaşlar benim bu çiçeğimin alt yaprakları buruşuyor neden acaba bilgilendirirseniz sevinirim.

maysan80
23-10-2011, 17:57
bende bir tane yavru var. ama ne zaman çiçkelenir bilmiyorum.
bilen varsa bilgi alabilir miyim? hangi dönemde çiçeklenir? yavrudan yetiştirirken ne zaman çiçek verir? ben bunların çiçeğine hastayım.

ardabora
27-10-2011, 23:36
2 no.lu mesajdaki bitkilerim büyüdü...

zenfree
29-10-2011, 13:07
Çok çabuk büyümüşler, tebrikler. Ne tür toprak kullanıyorsun?

ilknurberil
29-10-2011, 15:20
ne kadar çabuk büyümüşler, bende yeni aldım dün elime geçti. Bakalım sizinkiler gibi çabuk büyüyecek mi benimkiler?

cemo
29-10-2011, 15:39
5 ayda minicik yavrular devleşmiş sanki. Bence cok hızlı büyüyen bir tür bu. Ve rengi cok güzel. Heyere dikmeli, hoş siz dikmeseniz de, o yaprağından kendiliğinden ürüyor zaten.

ardabora
29-10-2011, 17:27
Bahçemin kırmızı-sarı,killi kumlu toprağını kullanıyorum, en iyi bu toprakta gelişiyorlar.

Daha önceleri bir iki yaprağı güzel toprak karışımında köklendirmeyi denedim ama pek başarılı olamadım.

Saksıları sularken veya taşırken kırdığım yaprakları bahçede yerlere attım öylesine,baktım ki hepsi çimlendi. Sonra bu toprağı kullanmaya başladım.

ayseldeniz
24-11-2011, 07:45
Bende 15 gün önce diktim umudum yoktu yavru vermeye başlamışlar.

paophi
28-11-2011, 00:12
2 no.lu mesajdaki bebişler büyüdü...

ne kadar hızlı buyumusler oyle.. bayıldım tam benlık sabırsız cabuk buyusun dıyen bırısıne uygun bır bıtkı ....

ardabora
04-12-2011, 00:27
Üstelik bakımı da çok kolay...Aranjmanlara da çok yakışıyor.

Bahçede toprak testi içinde dikili olanlar yağmurdan zarar görse de kendini çabuk topluyor.

Testide dikili olanların son hali...

maysan80
04-12-2011, 18:23
hangi mevsimde çiçek veriyor

ardabora
04-12-2011, 23:02
Nisanın ikinci yarısı tomurcuklar oluşmuş hep (eski resimlere baktım).

Mayıs ayının tamamında ve bazı yıllarda da haziran ayının yarısında çiçekli kalmış.

mandalinci
05-12-2011, 07:01
Benim Bodrum'da çok beğenerek aldığım, çok güzel bir bitki. Temmuzda üzerinde çiçeği vardı.

Seralarda da açıkta duruyor diye güvenip, bahçede bırakıp geldim, bakalım ne olacak.

Çiçeğiniz de arajman da çok güzel, güle güle büyütün.

ardabora
09-02-2012, 16:12
Graptopetalumlara kar pek yakıştı :)

maysan80
09-02-2012, 21:36
kırılmamışlar iyi valla

zenfree
10-02-2012, 19:09
Karda harika görünüyorlar. Gece de dışarıda mı kalıyor? Ben cesaret edemedim. Palemeriler hariç iç mekana aldım.

günebakan
10-02-2012, 20:17
Bende bir kapalı balkona bir dışarı taşıyıp duruyordum en iyisi balkon dedim şimdi balkonda hepsi de:)

ardabora
10-02-2012, 20:58
Resimlerime baktım, bu testileri temmuz 2009'da hazırlamışım. O tarihten beri hep aynı yerde duruyorlar,yaz kış...

MİRBE
11-02-2012, 18:40
Ardabora yolladıkların yoğurt kabındalar keyifleri gayet iyi...

zenfree
14-02-2012, 00:14
Resimlerime baktım, bu testileri temmuz 2009'da hazırlamışım. O tarihten beri hep aynı yerde duruyorlar,yaz kış...

Peki karın altına iken, ya da yağmurda yapraklarında yumuşama oluyor mu?

bettyycim
14-02-2012, 09:51
Olmuyor sevgili zenfree, bu soğuklarda bir çok sukulentimi kaybettim ama Graptopetalumların bebekleri bile sağlam.

ardabora
14-02-2012, 21:45
aynen...dediğim gibi 2009 yazından beri aynı testi içinde aynı yerde duruyorlar. ne toprak değişimi yaptım ne başka birşey...

Laleci_03
02-02-2015, 14:20
Bu başlık terk edilmiş galiba :D
Ama bizim çiçekimiz var çiçekimiz :D

B e t ü l
20-02-2015, 22:10
Çiçeğinize maaşallah. Bol çiçekli günler

Bal Kaktüs
21-02-2015, 00:20
Bende kaktüs ve sukulent yetiştiriyorum. Kendiminkiler dahil, hiç buradakiler kadar güzel Graptopetalum paraguayense görmedim. Tüm resimler çok. Ama kar altında olan görüntüye bayıldım. Ayrıca tümüde çok güzel çiçekler açmış. Hepinizim eline emeğine sağlık.
Graptopetalum güneşi sever. Suyu sever. soğuğa dayanıklıdır. Ama bir kusuru var. Dokunmaya ve sarsılmaya karşı çok hassastır. Hemen kırılır. Kargoda en çok zarar gören çeşitlerdendir. Bazen gönderdiğiniz bitkinin yaprakları tamamen ayrılır. Gideceği yere gövde ayrı, yapraklar ayrı ulaşır. :p Neredeyse yanında aldığınız nefesten kırılacaktırlar. Yani kuşların kabahati yok. Bitki narin. Birde salyangozların çok sevdiği bir çeşittir.
10-15 günde bir besin verilmeli (Bu besin lafıda yeni çıktı. aslı gübre. Ama ticari kaygılarla herkes ürününe ayrı bir hava katmak için besin, mineral, coşturan, azdıran gibi isimlerle lanse ediyor). Bahar ve yaz aylarında tabi. Bunu bir gübreli su, bir sek su şeklinde uygularsanız. Yazın 10 günde bir gübre uygulaması yapılmış olur.

Laleci_03
07-03-2015, 09:03
Az kaldı az, biraz daha sabır...;) İlk defa göreceğim çiçeğini :rolleyes:

gökhan Arslan
04-05-2015, 12:48
Anne, yavrular ve çiçekleri :)

mclog
04-05-2015, 15:54
Anne, yavrular ve çiçekleri :)

Maşallah ortadaki resimde tam bir kreş havası var. :p
Çok güzel görünüyorlar. :)

gökhan Arslan
04-05-2015, 16:40
Maşallah ortadaki resimde tam bir kreş havası var. :p
Çok güzel görünüyorlar. :)

Teşekkür ederim Sayın mclog :) Vallahi başka benzetme bulunamazdı ağzınıza sağlık :D

dawneloise
01-04-2016, 11:57
Sizin Graptopetalumlarınız ne kadar da güzeller sayın kullanıcılar...
Ben bu miniği yolda, baya yağmur görmüş küçük bi saksının içinde buldum, çekim kötü oldu, daha güzellerini çekip paylaşacağım büyüdükçe.
Bulduğumda boynu bükük ve gövdesi çatlaktı, ben de bir çıtaya bağlayıp dikleştirdim miniği... umarım sizinkiler kadar şanslı olur da güzel büyür...
bize şans dileyin :)

Dionysos
15-06-2016, 11:46
iyi günler, dik tutmanıza gerek yok bırakın saksıda yatsın zaten daldan da sürgün vermesi mümkün, ve bir kaç arkadaş da sormuş alt yapraklar büzüşüp düşüyor diye; bu çiçeğin büyüme şekliyle alakalı gelişim devam ettikçe ilk yapraklar zamanla kuruyup düşüyor endişe edilecek bi durum değil, benim de 5-6 senelik bir bebeğim var nadiren çiçek açması dışında pek bir sorunumuz yok bir de saksısını değiştiremiyorum kırılmasından korktuğum için, ama mahalledeki herkesin balkonunda görebilirsiniz, sayemde :D herkes bi yaprak alıp dikiyor bu durum beni mutlu ediyor tabi ki :D

bb_re
21-08-2017, 20:40
Merhaba, hediye olarak edindiğim sukulentleri forumdaki resimlerden teşhis etmeye çalışıyorum. Bir Graptopetalum'um olduğunu öğrendim ;). Yalnız bitkileri Latince ve Türkçe adlarıyla öğrenmeye özen gösteriyorum. Forumda Graptopetalum'un Türkçesine rastlamadım. Bir blogda ( *TOPRAK ve AHŞAP*: gel tanışalım önce, sen kısaca G.P. (http://toprakveahsap.blogspot.com.tr/2013/10/gel-tansalm-once-sen-ksaca-gp.html?m=1) ) boyalı taçyaprak denmiş. Bu ismi kullanabilir miyiz?

Graptopetalum'u teşhis edip saksısını değiştireli 10 gün oluyor. Diğer sukulentlerle beraber 10 gün arayla suluyorum. Elimde kum, volkanik tüf, perlit gibi maddeler olmadığı için Yaprak marka bahçe ve saksı toprağı ile dekor amaçlı satılan beyaz çakıl karışımını kullanıyorum. Şimdilik durumunda kötüleşme yok. Güney cephe pencereden devamlı gün ışığı, akşamları da güneş batmaya yakın 1-2 saat doğrudan güneş ışığı geliyor.

aloe
05-11-2019, 13:58
700496Selam arkadaşlar. Echeveria sandığım sukulentimin sn Mesut Temiz sayesinde graptopetalum olduğuna kanaat getirdim galiba :) ( sukulentimi seviyorum da nedense echeveria isminde gönlüm. Belki daha rahat söyleyebildiğim içindir :D ) bazı yapraklarını ayırmış ve küçük bi yerlerde köklendirmiştim. Bugün yeni yerine aldım. Bakalım zamanla neler olacak. En alttaki resimde de anaçlar görünüyor

evandevan5
06-11-2019, 08:24
esheveria bende de var bol akvaryum suyu verdim. büyüyorlar.

derin35
31-05-2020, 17:43
Hava 10 gün içinde 39 dereceye çıkıp, 20 derecelere düşünce, çok yaprak kaybetti. Ama dayanıklı bir sukulent türü.

derin35
31-05-2020, 17:52
Bu da sanırım, aynı cinsin iri bir türü. İsmi başka da olabilir.