View Full Version : eticin / kaktüs ve sukulentlerim
On yaşından beri kaktüslerle ilgiliyim. O zamanlar hem yaşadığım yer, hemde koşullar itibariyle şimdiki gibi çeşit çoğaltmak ta mümkün değildi. Şimdi imkanlar daha geniş ama bu kez de mekan sıkıntım var. :(
annemde bıraktıklarım.. çiçekli zamanlarını yakalayamadım gerçi.
bahtiyar02
16-05-2011, 14:18
Mekan herzaman biz bitki severlerin baş problemi olmuştur. Bulduğunuz yer zamanla yetersiz gelecektir çünkü gönlünüz geniş.
Saygılar
en eski emektarlarım bunlar.
2 yıl önce gövdede sebebini çözemediğim bir kuruma oluştu. anneme göre güneş yanığı olduğu için saksısını kenara çekmiş biraz ve kurtarmış :) yanığına rağmen çiçeklerini esirgemiyor :)
yaz ortasında çiçekleniyor, umarım bu yıl fotograflayabilirim
çiçeğini görmek kısmet olmadı henüz ama olsunn ;)
tomurcuklandı ama bu yıl daha az gibi.
yine çiçeğini görmek kısmet olmayan kaktüslerim
araya sukulent sıkıştırayım dedim ;) çiçekleri eflatuna yakın bir renk, bu yıl ilk defa açtı. ben tam kurumak üzereyken görebildim.:(
annem de elinden geldiğince bana bu konuda yardımcı. komşudan alıp dikmiş, son gittiğimde bana süpriz oldu :)
Yanık kaktüsünüzün bu kadar uzaması normal değil sanırım.. Bilenler yazacaktır zaten.. Kalanchoe çok güzel gelişmiş.. Çiçekleri şahane.. Elinize sağlık.. ;)
İyiki araya sıkışmış o sukulent:) Kalanşo çok güzel. Güle güle büyütün bol çiçeklerle:)
Bitkileriniz çok güzel yetişmişler, ellerinize sağlık sayın eticin. Tabi annenizin de. Mammillaria'nızın gövdesindeki kuruma canınızı sıkmasın çiçeklerinin güzelliğinden oraya bakmadım bile.
Sütun kaktüslerinizin gövdelerinde yer yer incelmeler farkettim, bunun sebebi eğer sık sık yer değiştiriyorsanız yetersiz ışık aldığından olabilir. Ama sonradan normal gövde kalınlığına dönmüş, şimdiki yerlerinden memnunlar sanırım.
gövdede incelme yapanlar yer darlığından dolayı benim evden anneme taşınanlar :) güneş görme süresi daha az olduğu için formları bende bozuldu..
Kuruma yüzünden endişelenmiştim ama bir değişiklik olmadı. Ayrıca uzayarak büyümesini çözemedim. güneş yeterli diye düşünüyorum çünkü yanındakilerin formu bozulmadı. **** başka bir nedenden, bilemiyorum.
Sayın eticin, sayfanız hayırlı olsun.:) Mammillaria'nız çok güzel çiçeklenmiş. Kalanchoe'nizin eflatun çiçekleri de çok hoş. Son fotograftaki bitki sanırım paskalya kaktüsü yani rhipsalidopsis. Aşağıdaki başlıkta iki türün arasındaki farklılıklar ayrıntılarıyla yazılmış. Belki bakmak istersiniz. Bitkileriniz ve siz aramıza hoşgeldiniz.:)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1787
çok teşekkürler sayın zenfree, hoşbulduk :) sizin sayfanızı bende hayranlıkla takip ediyorum açıkcası. bilgilendirme linki içinde ayrıca teşekkür ederim.
benim evde olanlardan da bahsedeyimde alınmasılar ;)
Sayın eticin, sayfanız hayırlı uğurlu olsun. Kaktüslerinizin gelişmişliğinden de belli oluyor eski bir kaktüs sever olduğunuz, paylaşımın devamını bekliyoruz.
Maşşallah, maşşallah, hepside güzel.
Sayın eticin aramıza hoşgeldiniz. Sayfanız hayırlı olsun.
Yalnız bir mesajınızda paskalya kaktüsüne yılbaşı kaktüsü demişsiniz. Devamında da sevgili zenfree bu konuda sizi uyarmış. Fakat herhangi bir düzeltme yapmamışsınız. Ben de söylemek isterim ki bitkiniz paskalya kaktüsüdür. Ayrıca yılbaşılar için çiçek açma zamanı olarak sadece Aralık-Ocak ayları düşünülmemelidir. Bir çok arkadaşımız farklı zamanlarda açan yılbaşılar için zamanı şaşırdıklarını söylerler ki bu kısmen doğru kısmen yanlış bir düşüncedir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1787&page=27 linki sevgili zenfree' nin de vermiş olduğu linktir. Fakat bu linkte başlık "yılbaşı kaktüs" olmasına rağmen iki bitki birbirine karıştırılmış olarak yer almaktadır. Ben özellikle 27. sayfanın linkini verdim. Burda benim yazmış olduğum 1067 numaralı mesaja bakarsanız yukarıda söylediklerimi daha rahat görebileceksiniz.
Sağlıklı bitkiler dilerim. Saygılarımla...
teşekkürler arkadaşlar.
sayın sarıefe, bir süredir giremedim siteye, yoksa neden düzeltmeyeyim.
bendeki 20 yıldır yılbaşı zamanlarında çiçekleniyor. gerçi bana göre açsınlar da ne zaman açarlarsa açsınlar :D
bettyycim
24-05-2011, 10:26
Çiçekleriniz harika Sevgili eticin, Atlasınız ne renk açıyor acaba :confused:
Vildan Sönmez
24-05-2011, 20:56
Yaralı mammilarianızın direncine hayran oldum. Ödülünü de kendi yaratmış muhteşem bir tacı var...Harika...
...sayın sarıefe, bir süredir giremedim siteye, yoksa neden düzeltmeyeyim...
Sayın eticin, amacım sadece hatırlatmaktı. Bu hatırlatmayıda, sayın zenfree' nin mesajından sonra mesajınız olduğu için yapma gereği duymuştum. Umarım farklı algılanmamışımdır.
Saygılarımla...
Sayın eticin 10 numaralı kaktüsünüz muhteşem adı nedir dala sarılması cok egzotik duruyor güle güle büyütün . benim yılbaşında bir tuhaflık var bu sene kırmızıya bulandı her yaprak kan renginde cıkarıyor muhteşem bir görüntüye sahip sizdekilerde,de böyle bir durum oldumu
bettyycim
25-05-2011, 07:51
2 yıl önce gövdede sebebini çözemediğim bir kuruma oluştu. anneme göre güneş yanığı olduğu için saksısını kenara çekmiş biraz ve kurtarmış :) yanığına rağmen çiçeklerini esirgemiyor :)
Camdan gizlice aşığına bakan bir güzel gibi çıkmış, ellerinize sağlık ;)
Sevgili eticin ellerine saglık hepsi çok güzel atlasın çiçekleri hangi renk acaba
sayın bettyycim ve periş öncelikle çok sağolun. atlas kırmızı açıyor.
Sayın eticin 10 numaralı kaktüsünüz muhteşem adı nedir dala sarılması cok egzotik duruyor güle güle büyütün . benim yılbaşında bir tuhaflık var bu sene kırmızıya bulandı her yaprak kan renginde cıkarıyor muhteşem bir görüntüye sahip sizdekilerde,de böyle bir durum oldumu
sayın iris41, açıkcası ismini bilmiyorum. ilk zamanlar hepsinin ismini araştırıp buluyordum ama şimdi ne isimlerini/türlerini hatırlıyorum ne de araştırıyorum. çubuklara sardırmak annemin işi. aslında saksıdan aşağı doğru sarkarak büyüyor.
yılbaşınızın yapraklarındaki kırmızılık olayı ile ben karşılaşmadım. ilk çıkarken pembemsi oluyor ama büyüdükçe yeşilleniyor. belki fikri olan arkadaşlar vardır.
en sevdiğim kaktüslerimden biri. kök kısmından başlayıp gövdeye doğru renk değişimi oldu. :( kaybetmem umarım bu yüzden.
2.5 yılda milimetrik büyüme gösterdi. sabıır sabıırrrr ;)
yine favorilerimden biri.
confuest
26-05-2011, 14:08
sayin eticin,
34 uncu mesajinizdaki renk degisimi olan kaktüsü bir süre sulamayın Ankara'da yetistiriyorsunuz kaktüsleri herhalde, Havalar malesef bikac gundur cok bozuk, havalarin duzelmesiyle birlikte kendini toplayacagini umid ediyorum :)
sayın confuest, 1 yıldır aynı durumda ve yumuşama yok odunlaşma gibi bir sertlik var ama deneyeyim önerinizi.
en sevdiğim kaktüslerimden biri. kök kısmından başlayıp gövdeye doğru renk değişimi oldu. :( kaybetmem umarım bu yüzden.
Sayın eticin belki fotoğraftan belki de yeni suladığınızdan toprak biraz fazla nemli gözüküyor. Çok net anlaşılmıyor ama topraktan çıkarıp kök yapısını bir kontrol etmenizde fayda var. Böylece herhangi bir çürümeye erken müdahale etmiş olursunuz. Uzun zamandır kaktüs baktığınız için buna dikkat ettiğinizi düşünüyorum ama fotoğrafın söylettiği budur. Umarım kaybetmezsiniz.
2.5 yılda milimetrik büyüme gösterdi. sabıır sabıırrrr ;)
Yine fotoğraftan, gelişmeyi engelleyen faktörün toprak olduğunu düşünüyorum. Eğer toprak değişimi yapmaz ya da besin maddeleriyle takviye etmezseniz bitki gelişimi durur. Hatta zamanla geriye gider. Mesela 37. mesajdaki Mammillaria longimamma' da besin eksikliğine bağlı formsuzluk olduğunu düşünüyorum. Ortalama 2 yılda bir toprak değişimi ve bu mevsimde 20-30 günde bir besin takviyesi yapmak kaktüslere iyi gelecektir.
sayın sarıefe sular sulamaz cektim fotografı doğru. 35 nolu mesajdaki kaktüs ile aynı zamanda saksı değişimi yaptığım diğer kaktüsler açarken ve büyürken onda değişiklik olmamasının nedenini besinsizlik olarak düşünmedim haliyle. uzun yıllar bakıyorum ama yeni sorunlarla da karışılaşıyorum, o nedenle fikir almak çok yardımcı oluyor. önerileriniz için teşekkür ederim.
sayfadaki son 5 kaktüs hariç (benim evde olanlar) hiç biri soğuklara dayanamamış ve ölmüşler. içlerinde çok uzun yıllardır benimle olanlar vardı.. birşeyler kaybetmiş gibiyim :'(
Kedi Tırnağı
29-03-2012, 00:03
Çok acı:) Geçmiş olsun.
hepsi çok güzel ellerinize sağlık ..
annemde bıraktıklarım.. çiçekli zamanlarını yakalayamadım gerçi.
bu ne güzel bir tür adı ne acaba ...... bende bulabilirmiyim acaba ..
Güzin Çakar
29-03-2012, 08:34
sayfadaki son 5 kaktüs hariç (benim evde olanlar) hiç biri soğuklara dayanamamış ve ölmüşler. içlerinde çok uzun yıllardır benimle olanlar vardı.. birşeyler kaybetmiş gibiyim :'(
Sizi anladığımı sanıyorum, ben de çok üzüldüm :(
yazın ortasından beri sürekli açan leş kaktüsüm mutlu etti etmesine ama çiçek boyunu bu kadar küçük beklemiyordum açıkcası
Sayın eticin selam.
Çiçekleri çok küçük ama çok şirin.
Çok güzel, maşallah. Kaktüsleriniz çok güzel:)
Hepsi birbirinden güzel....Emeklerinize sağlık...
teşekkürler, daha güzelleri sizlerin olsun :)
Sayın Emmi'nin paylaştıkları büyüdü, gelişti ve açtııı :rolleyes:
36 numaralı mesajımdaki kaktüsümün minik çiçekleri ;)
flaneuse
05-11-2015, 14:00
Çiçek açtırma sırlarınızı paylaşmanızı bekliyoruz Sayın Eticin :)
Aslında bunlar sürekli açanlar. Bir de hiç açmayanlar var :( deneyimlerime göre çok büyük saksılarda olmamaları gerekiyor. iki yıldır da aralık tan marta kadar karanlıkta su vermeden uyutuyorum
sayın eticin karanlık derken gerçekten karanlık mı yoksa gölge mi ??
münevver48
11-11-2015, 08:21
sevgili eticin, aramıza hoş geldiniz. sayfanız hayırlı olsun. hepsi çok güzel.
ibocandan
11-11-2015, 08:43
Kapalı ortam derken gün yüzü görmüyorlarmı?
Uyku ortamını soran arkadaşlar; bodruma koyuyorum, tamamen karanlık.
Teşekkürler Münevver48, hoşbuldum :)
Sn. eticin hoş geldiniz, sayfanız çok güzel..
Bodrumumuz olmayınca biz nasıl uyutacağız kaktüsleri diye düşünmekteyim..
Uyanık kalsalar olmaz mı? ;)
Sadece sulamasak..
Teşekkürler jakin, ben biraz deneme yanılma yoluyla öğrendim açıkcası. Kışın sıcak ortamda bulununca büyümeye devam ediyorlar haliyle formları bozuluyor. Bana göre Mersin de uyutmaya gerek yok. Ankara kadar kış olmuyor sonuçta ve güneşi daha çok alıyorlar. Kapalı balkonunuz varsa oraya alın derim.
Sn. eticin cevap için teşekkürler. Kapalı balkonum yok, balkon güney-batı yönüne bakıyor. En iyisi ben yağmurdan etkilenmeyeceği, iç duvar kenarına yerleştireyim. Deneme-yanılma en iyi metot. :)
Arkadaşlar sararan ve dokununca düşen yapraklar hakkında bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Kaktüsümü kaybedicem gibi :(
Sn. eticin saksısı küçük mü geliyor acaba? Bir de kaktüsünüz içeride mi duruyor?
618781
Benzer durum benim kaktüsümde de oldu..
Hep içeride duruyordu, dışarı aldığım gün bu hale geldi.. Hem buruşmuş, solmuş, hem de kopmuş..
Belki hava değişimi, belki rüzgar, belki de kuşlar etkili olmuştur benimkinin değişiminde..
Yazın sabah güneşi gören pencere önüne alıyorum her yıl. ilk kez böyle oldu :(
Bu kaktüsüm 10 yaşından fazla ama bu güne kadar hiç çiçek açmadı. Açmayan bir cins mi sizce?
her çiçek büyük mutluluk ;)
Bu kaktüsünüzün adı nedir? Maşallah çiçekleri çok güzel.
Bu kaktüsüm 10 yaşından fazla ama bu güne kadar hiç çiçek açmadı. Açmayan bir cins mi sizce?
Merhabalar.Biryerlerde okuduğum bilgiye göre sütun gibi boyuna uzayan cereus tiplerinde derinliğine nazaran yayvan yatay saksıların kullanılması öneriliyor. Bunun yanında kış aylarında çok eksi dereceleri görmeyecek şekilde dışarıda bırakılarak kış boyu biraz soğuk görmesi ve bahar ayında azot oranı düşük fosfor oranı yüksek hafif bir gübreleme yapılması faydalı olacaktır.Mevcut saksısının dibinde delikler ve toprak yapısı açısından iyi bir direnaj mevcutmudur? Şayet saksınını değiştirecekseniz toprağın kaktüslerin seveceği yapıda olmasını sağlamanız ve saksı dibine iyi bir direnaj uygulamanız yine faydalı olacaktır diye düşünüyorum.Kolaylıklar dilerim.
Bu kaktüsünüzün adı nedir? Maşallah çiçekleri çok güzel.
Sayın cleryaa gymnocalycium baldianum gibi görünüyor
Merhabalar.Biryerlerde okuduğum bilgiye göre sütun gibi boyuna uzayan cereus tiplerinde derinliğine nazaran yayvan yatay saksıların kullanılması öneriliyor. Bunun yanında kış aylarında çok eksi dereceleri görmeyecek şekilde dışarıda bırakılarak kış boyu biraz soğuk görmesi ve bahar ayında azot oranı düşük fosfor oranı yüksek hafif bir gübreleme yapılması faydalı olacaktır.Mevcut saksısının dibinde delikler ve toprak yapısı açısından iyi bir direnaj mevcutmudur? Şayet saksınını değiştirecekseniz toprağın kaktüslerin seveceği yapıda olmasını sağlamanız ve saksı dibine iyi bir direnaj uygulamanız yine faydalı olacaktır diye düşünüyorum.Kolaylıklar dilerim.
Sayfamda 8 nolu mesajdaki kaktüsün son hali bu. Yayvan bir saksıdaydı, yavruyken aldığımda yuvarlak hatlıydı ama dikine büyüdü ve büyüdükçe denge problemi olduğu için bu tür saksıya geçirdim. Ankara'da kışın eksi dereceleri çok görüyoruz 1 ve 2 nolu (atlas ve yılbaşı çiçeği) mesajdakileri don yüzünden kaybettim ve bir daha aynı atlas türünü ne yazık ki bulamadım. O yüzden Kasım sonundan Mart başına kadar susuz ve serin ve çok az güneş alan bir odada tutuyorum. Öneriniz şeklinde gübreleme yapayım, teşekkürler
Saksının toprağı sürekli kabardığı için sulama payı kalmıyordu (12 cm lik saksıdaydı), kök gelişimi fazla zannedip saksıyı değiştireyim dedim, karşılaştığım manzara bu!
Yeni sürgün saksının içine doğru büyümüş. Bu şekilde yeniden diktim umarım çürümez :rolleyes:
Saksının toprağı sürekli kabardığı için sulama payı kalmıyordu (12 cm lik saksıdaydı), kök gelişimi fazla zannedip saksıyı değiştireyim dedim, karşılaştığım manzara bu!
Yeni sürgün saksının içine doğru büyümüş. Bu şekilde yeniden diktim umarım çürümez :rolleyes:
Bu Senecio stapeliformis mi? Toprak altında yürümeyi sever kendileri.
H Doğan sanıyorum öyle çünkü ismi yazmıyordu aldığımda. Sevse de toprak altında gidecek pek yeri olmadığı için dışarıda koşsun diye çıkardım bakalım :)
63 nolu mesajdaki kaktüsün geçen baharda fındık boyutundayken ayırdığım yavrusu erkenci davrandı
her çiçek büyük mutluluk ;)
69 nolu mesajımdaki kaktüsün görünüşü normal gibi olmasına rağmen gittikçe yumuşuyor. sebebi ne olabilir? kurtarabilir miyim?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.