PDA

View Full Version : Kaybolan Elma Çeşitleri




feyzon
11-05-2011, 14:14
Bu konuyu açmamdaki amaç bildiğimiz veya bilmediğimiz küçüklüğümüzde gördüğümüz meyveleri hatırlamak, bulunanları da çoğaltmaya yardımcı olmak. Aşağıda facebookta gördüğüm bir sayfanın linkini ve bahsedilen meyve ile ilgili bilgileri veriyorum.
http://tr-tr.facebook.com/note.php?note_id=128212197206665

"MEYVE BAHÇELERİ

Eskiden İstanbul`un muhtelif yerlerinde meyva bağları bulunuyordu. Üsküdar`da,Kadıköy`ünde,Boğaz`ın bazı semtlerindeki bağlara hükümdarlarda gider buralarda vakit geçirirlerdi.
19. asırda İstanbul`da mevcut meyva meraklıları arasında Hekimbaşı Salih Efendi ile,Abdülmecid`in Validesi Bezmialem sultan da bulunuyordu.
Valide sultan bu merakı Salih Efendi`den edinmiş ve 1848 yılında Hekimbaşı vasıtasile memleketten getirttiği fidanlarla 573 cins meyveli bir bağ tesis etmişti.
Bu bağda yetiştirilmiş olan meyvalardan mühim bir kısmı bugün unutulmuş ve İstanbul`da artık cinsleride tükenmiştir. Bu meşhur bağda 206 armut,98 elma,25 ayva,43 şeftali,13 vişne,31 kiraz,21 kayısı,9 nar,11 incir ve dut,15 muşmula,59 üzüm,31 portakal cinsi bulunuyordu.
206 cins olarak yetiştirilmiş armutların bugün bize yabancı gelen isimleri vardı.(patlıcan armudu,bıldırcın armudu,türbe armudu,hümayun armudu,Preveze armudu,yazma armudu,cücük armudu,kabartmalı armudu,tıntın armudu,mum armudu,yusfi armudu,Belgrat armudu,pazar armudu,kraliçe armudu,tahiri armudu,gül fındık efendi armudu,bey armudu,manolaki armudu,kız limonu armudu... bu 206 ayrı isimli armuttan bazılarını evsafı anlatılmaktadır.(yerebasmaz armudu,saksıda yetişir,büyük bir tarafı al bir gül diğer tarafı mordur. Varna armudu, beheri 300 dirhem ağırlığındadır,elma kokuludur,uzun boylu tatlı armut,beheri yarım okka gelir,suludur. kavsara armudu yeşil kopardıktan sonra açık sarı olur,küçük,sulu,kumsuz;5-6 ay kadar durur,kokusu güzeldir. Kolma baca armudu beheri 100 dirhem ağırlığında mayısta olur sarı yuvarlaktır)
Valide sultan bağındaki 98 elma çeşitleri arasında (vişne elması,kavun elması,al şerbetçi elması,tavşanbaşı elması,şahrum elması,ekmek elması,kabak elması,civan elması,şeker elması,şarab elması,yağlı kızıl elması,....) gibi isimlileri vardır.
Eriklere gelince,(vardar eriği,mor patlıcan eriği,siyah Arnavut eriği,damaskina eriği,aynülbakar eriği,hekim eriği,bal eriği,pazar eriği,şeyhülazim eriği,al parmak eriği,ferman eriği,yumurta eriği,çatal eriği,şilte tabir olunur gayet tatlı,mor renkte,erik,aynaroz eriği) gibi cinsleri bulunmaktadır.
43 şeftali cinside dışarıdan getirilmişti.(sarı papa denir ala cinsten şeftali,beylerbeyi sarayından,büyük kıtalı az sulu yarma şeftali,paristen yeşil renkte türbe şeftalisi,Bursa`dan,büyük kıtada al renkte,mayhoşça şeftali,Tarabya kasrından,tüysüz,mayhoş papa şeftalisi,İranlı Raşid Ağa`dan bostani şeftali,Hekimbaşıdan şamdan,rengi gayet beyaz kış şeftalisi Halepten,Fransız şeftalisi,Beyoğlu`ndan Frenk bahçesinden lal renginde bir gül kokusu güzel misket elması büyüklüğünde şeftali,Bursa`dan ve Beylerbeyi Sarayından herbiri birer okkalık sulu şeftali Yenişehirden lezzetli Frenk şeftalisi derler. Cebellübnan şeftalisi Beyrut`tan alrenk iri taneli ufak çekirdekli ve sulu şeftali Varnadan...)
Bağdaki vişnelerde (çiçek vişnesi,süpürge vişnesi,ağustos vişnesi,kadı vişnesi,cafer vişnesi,morina vişnesi) gibi isimler alıyordu. Morina vişnesi nemçeden gelmiş,çırağan sarayı bahçesine ekilmiş ve oradanda valide sultanın meyva bağına aldırtılmıştı.
Valide sultan,31 çeşit kirazların çoğunu istinyede İbrahim bey yalısının bahçesinden getirtmişti. Bu yalıdan gelen kirazlar arasında (virani kiraz,dalbastı kiraz,tatlıoğlu kirazı) gibi isim alanları vardı.
Eskiden evlerimizi makbul meyvalrından birinide narlar teşkil ediyordu. Valide sultanın bağında 9 cins nar arasında (çiçek narı,kayısı kokulu nar,kadı narı,nifan tabir olunur nar,derviş nadi narı,şerbet narı,şurup narı) gibi isimlendirilirdi.
Muşmulaların da nevi vardı yumurta iriliğinde muşmula bahçıvan İzzet ağadan,aşısı frenkistandan gelmiştir. Çengelköyünden gelme ceviz büyüklüğünde nar,girebol tabir olunur,frenk üzümü gibi toplu,salkımlı olur,manzara ve çeşnisi gayet hoş muşmula, kıtası büyük yassı şekilde muşmula tokattan,hamdi paşa yalısından,kiraz renginde,20 tanesi bir yerde salkım salkım,kokusu güzel taneleri iri yarma muşmula,şamdan elma iriliğinde muşmula,donmaz bilakis çiçek açar rengi sarı olur.
Üzümlere gelince bununda 50 çeşidi vardı. Bunlardan bazıları (karadünya,bulgaristandan getirilmişti,yerli karaüzüm Boğaziçinden,kabuğu ince çekirdeği az karaüzüm,İzmir siyahı derler Ödemiş ve aydından taneleri iri,rengi sarı çekirdeksiz üzüm altı türlüdür. Edirne`den,İzmir`den kabak üzümü Tokattan,Merdivenköyünden siyah ve beyaz her salkımda karışık tatlı üzüm. Bağ üzümleri 7 türlüdür. Adanadan,Ankaradan,Konyadan,İzmirden lal renginde asma üzümü Tarabyadan,parmak üzümü Beyoğlundan,Erzurumdan siyah hanım parmağı,Topkapı sarayından,yediveren üzüm Çırağan sarayından,ceviz iriliğinde beyaz kabak üzümü Çeşmeden,Erenköy siyahı tabir olunan üzüm Erenköyden,Yeniköyden şam üzümü lezzeti hafif,tilki kuyruğu denilen tatlı üzüm)
Bağın serlerinde limonlarında envaı yetiştiriliyordu.(iri ve kabuğunun üzeri dilimli Bektaşi limonu yediveren limonu,çekirdeksiz limon,bardak limonu,iri ve sert az çekirdekli suyu az erkek limonu,Rodos limonu,armut limonu,biri diğerinin içinde hasıl olur sulu limon,birbirine yapışık çekirdeksiz limon,turunç limonu...)
Valide Sultanın bağında 11 türlüde portakal bulunuyordu. (Hindistan portakalı,büyük kıtalı portakal,dışı turunç resminde kızıl renkte ekşi portakal,Bağdat portakalı,kokusu pek latif sulu ve tatlı çekirdeksiz portakal,kan portakalı,mersin portakalı...)
Bağın incirleride nadide cinsten bulunuyordu. (patlıcan inciri,löp inciri,çiçek inciri,yaban inciri,beyaz incir,kavak taklidi tatlı ve ufak,lezzetli incir,en ala cinsten Sultan Selim iniciri,Tarabyadan beheri yarım okka gelir,siyah,tatlı incir,herbiri 100 dirhem ağırlığında lezzetli incir,yarısı siyah yarısı beyaz sakız inciri...)
Bağın her mevsiminde çeşitli meyvaları pek itinalı bir şekilde yetiştirilmiş bulunuyor ve valide bağı devrinin en meşhur meyva bağları arasında bulunuyordu."

Bu bahsedilen bahçe Validebağ korusu Öğretmen evinin olduğu koru sanırım. Hala bir çok armut ağacı yoldan geçerken dikkat çekiyor. Ancak bakımsızlıktan orman olmuş halde.




feyzon
11-05-2011, 14:23
Kaybolan meyve çeşitleri ile ilgili elmalara ilişkin bilgisi olanlar buraya paylaşım yaparlarsa ve ilerde fidan paylaşımı yapılırsa sanırım çok şey başarılmış olacaktır. Ben elmanın yanında armut, kiraz, dut ve üzüm gibi Boluda yetişen diğer meyveleri de paylaşmak istiyordum. ANcak hepsi bir arada çok fazla yer kaplayacağı için ayrı ayrı konu açmak daha uygun olacaktır. Yardımlarınızı bekliyorum.
Çocukluğumda bildiğim ve şu an kaybolan bizim ve komşuların bahçelerinde yetişen yaklaşık 7 veya 8 çeşit elma bulunmaktaydı. Bunlar erkenci ve geççi, tatlı ve ekşi türlerdi. Bunlardan ferik elmasını geçen yıl pazarda Kocaelide görünce ne kadar sevindiğimi anlatamam. Çekirdeklerini diktim ve bir tanesi çimlendi. İnşallah aynı özellikleri gösterir.
İlk mesajda belirtilen elmalardan kavun elması ise Dedemin Bolu Çepni köyündeki bahçesindeki bir tane ağaç şeklinde bulunuyor. Annemin dediğine göre. Aşılama sonucu kendi bahçemize getirdik. Bu elmanın kokusu kavuna benziyormuş. Kışlık ve biraz küçük bir meyve. İnşallah bu yaz fotoğraflayıp buraya yüklemeye çalışacağım.

serdar1
11-05-2011, 15:56
Sayın feyzon benim özel merakımdan biride nesli kabolmaya yüz tutmuş meyve ceşitlerini arazimde tekrar coğaltmaktır.Bir miktar meyve ağacını bu şekilde bahcemde coğaltmaya başladım .Özellikle elma,armut,dut. gibi bir kaç nesli tükenmiye yüz tutmuş ceşitlerden çoğaltmayı başardım.Mesala mor armut aynı patlıcan moru şeklinde ağacını yaşlı artık kurumuş vaziyette iken son dalından aşılma yaparak bu yıl tutturmayı başardım.Ben bodur tip meyve ağaçlarını arazime dikmem ağaç dediğin ulu heybetli olacak nesli kaybollan ve kaybolmaya yüz tutmuş ağaçlarımız hep ulu tip ağaçlardı.

feyzon
11-05-2011, 19:11
Serdar bey
bizim bahçemizde de armut, kiraz ağaçları var. Bende yeni cinsler yerine eskiden kalan ağaçları yetiştirmeyi daha çok istiyorum. Yeniler her yerde var. Ama diğerlerini bulmak mümkün değil. Bu ağaçlar şimdi olmasa da ilerde kıymetleri anlaşılınca ekonomik açıdan daha önemli olacaktır. Bu yıl Pazarda altın çilek satan kişi aynı fiyata ahlat da satıyordu.

kazanlik
18-09-2011, 18:04
bembeyaz meyveleri olan tadi eksi elmayi yemeyeli 20 sene olmustu. en sonunda meyveyi yurtdisinda buldum ve aldim, sonra resim yuklerim,

amatör hobici
18-09-2011, 20:05
Çocukluğumuzda Ferik Elması diye fazla büyük olmayan kokuku meyvesi hafif uzun sarı kırmızı çizgili, kütür kütür elma vardı. Hemen hemen oruz senedir görmüyürum. Ticari değeri fazla olmasığı için sanırın tarihe karıştı.

denizakvaryumu
19-09-2011, 10:22
http://www.siyasalbirikim.com.tr/haber.php?haber_id=275

Uzun elma gibisi yoktur :)

kazanlik
19-09-2011, 11:26
beyaz elmalar, eksimsi, sert sulu. raf omru cok uzun olur diye tahmin ediyorum,

feyzon
20-09-2011, 22:13
Çocukluğumuzda Ferik Elması diye fazla büyük olmayan kokuku meyvesi hafif uzun sarı kırmızı çizgili, kütür kütür elma vardı. Hemen hemen oruz senedir görmüyürum. Ticari değeri fazla olmasığı için sanırın tarihe karıştı.

Sayın amatör hobici Ferik elmasını geçen yıl İzmit Perşembe pazarında gördüm. Aldım, ancak yılbaşından sonra olduğu için biraz samanlanmıştı. Ancak ferik elmasıydı. Dediğiniz gibi hafif uzun sarı kırmızı çizgili. Bizim bahçemizde de eskiden ağacı vardı, ancak en az otuz yıldır bende görmemiştim.
İzmit civarında köylerden aldığını söylemişti satan amca. Ancak neresi tam olarak bilmiyorum.
Selamlar

feyzon
30-10-2011, 20:10
Bu yıl ferik elması satıyorlardı. İzmitteki perşembe pazarında. Elma fotoğrafı aşağıda. Bu yıl çok irileşmemiş, tadı pek güzel değildi.

253418

253419

253420

karnabat
30-10-2011, 20:18
az miktarda olsa ferik elma fidanı elimde mevcut elimizdeki anaç ağaçtan yıllık bir miktar aşılıyoruzmeraklısı varsa fidan temini kolay

Ilgaz Toydemir
30-10-2011, 22:31
facebook da ''meyve mirası'' yazın ve sayfayı inceleyin ilginç eski elmalardan bulacağınıza eminim. ben tam bodur elma dikmek istiyorum bahçeme ... her cinsten istiyorum... bu yerli ırklardanda tam bodur fidan yetiştirenler olursa almak çok isterim

denizakvaryumu
31-10-2011, 08:12
az miktarda olsa ferik elma fidanı elimde mevcut elimizdeki anaç ağaçtan yıllık bir miktar aşılıyoruzmeraklısı varsa fidan temini kolay

Fidanların resimleri var mı?

Başka hangi fidanları üretiyorsunuz?

feyzon
01-11-2011, 22:36
Sivaslı bir arkadaşımın anlattığı pek çok yerli elma çeşitleri var. İsimleri öğrenebilirsem buraya yazarım. Eğer ferik elması fidanı bulunuyorsa bende almak isterim.

Ilgaz Toydemir
16-11-2011, 19:23
Bu beyaz elmalardan buldum şimdi üretim için çalışmaya başlıyorum

kopshtar
17-11-2011, 08:30
Bu ferik elmasının benzeri , belkide aynısı, Kütahya'da gelincik elması diye biliniyor. Artık pazarlarda çok zor bulunuyor. Bulanlar çok miktarda alıp bütün kış tüketebiliyorlar. Söylenene göre çok şifalı bir elmaymış.

metehan561
08-01-2012, 16:57
Ilk defa duyup görüyorum bu çeşitleri.modern meyvecilikte yeni türler çıktığı için hep yenileri biliyoruz artık....

denizakvaryumu
17-04-2012, 12:46
283909


Türkiye’deki 25 tür elma çeşidi içerisinde Uzun Elma Kağızman’a özeldir. Dikine büyüyen bu elma ağacının boyu 10 metreyi aşmaktadır. Uzunca dalları meyve verip ağırlaşınca bir yay misali eğilerek aşağı sarkmaktadır. Uzun Elma ağacı büyürken uzununa büyür ve yanlara açılmaz. Bu büyüme tıpkı kavaklardaki gibi olup elmalar içinde kendine has bir özelliğidir.

Uzun Elma yumurtadan daha uzun olup, 10–12 santim uzunluğunda 5–6 santim eninde, alt ve üst kısımları beyaz, güneş gören orta kısımları al rengindedir. Aynı familyadan olan ağaçlara göz ve kalem aşıları koyularak üretilen Uzun Elma’nın hasadı Kağızman’ın Kurtuluş Bayramı olan 1 Ekim dolaylarında yapılarak toplanır ve damlara doldurulur. Serin yerde muhafaza edilen Uzun Elma suyunu ve lezzetli tadını kaybetmeden bir sonraki yılın Haziran ayına kadar çürümeden dayanır. Fakat büzüşme gösterir. Uzun Elma’nın çürüyeni yanındaki elmalara zarar vermeden, bulaşmadan siyahımsı ve kahverengi bir renk alarak çörüşüp kalır.

283910

1864 yılında doğup 1939 yılında vefat eden Selesker Şerif Yıldız, Rusya Azerbaycan’dan muhacir olarak gelip Kağızman’a yerleşir.

Uzun Elma’nın ve nesli son yıllarda tükenmekte olan Taş Elma’nın aşısını getirerek Kağızman’da bu iki elmayı icat eder. Ali Ataman Caddesindeki Selesker Sokağı’nda ki kendi bahçesinde Uzun Elma’yı ve Taş Elma’yı yetiştirir. Bütün Kağızman bağlarına yayarak çoğaltır. Bundan dolayıdır ki Kağızmanlılar bu elmayı “Şerifin İcadı”, “Selesker Şerif’in Elması” diye de adlandırırlar. Bu Uzun Elma Nahçivan’da var olup Iğdır’da da birkaç mevcut bahçede bulunmaktadır.

283911

denizakvaryumu
17-04-2012, 12:49
Arkadaşlar

Tüplü Kağızman Uzun Elma Fidanı, Kağızman Uzun Elma | (http://www.e-fidancim.com/Tuplu-Kagizman-Uzun-Elma-Fidani,PR-2524.html)

UZUN ELMA fdanlarını yukardaki linkte bulabilirsiniz.

Kaybolmakta olan yerel türlere gösterdği özel ilgiden dolayı;
E-Fidancım ekibine ve özellikle
BİLAL HOCAMA TEŞEKKÜR EDERİM.

denizakvaryumu
17-04-2012, 13:38
Dünyada sadece Kağızman'da yetişen ve "uzun elma" diye adlandırılan Kağızman elması bir yanı kırmızı, bir yanı beyaz ve ortadan enine bölündüğünde içerisinden çıkan ay yıldızıyla dikkat çekiyor. Yeterince reklamı yapılamadığı için uzun yıllar önce yetiştirilmesinden vazgeçilen elmanın, yeniden yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Bir dönem üretimi bırakılan Kağızman elması için, vatandaşlar elmanın kırmızı- beyaz rengi ve içerisindeki belirgin yıldızı nedeniyle yeniden harekete geçti. Tek sorunları sulama istasyonu ve teşvik olan Kağızmanlılar, son yıllarda çoğaltmaya başladıkları elmanın bu sorunların giderilmesiyle ihracatını bile yapabileceklerini söyledi.

283933

Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce, Kağızman elmasının sadece ilçede yetişmesine rağmen yeteri kadar reklamının yapılmadığını, bundan doğan sorunlar nedeniyle piyasaya sürülmediği için halkın üretimi kestiğini dile getirdi. Yüce ayrıca, vatandaşların bunun bilincine varmalarıyla yeniden üretime başladıklarını vurgulayarak, "Bu elmanın en büyük özelliği sadece Kağızman'ın toprağında yetişmesidir. Ekim ayının ilk haftasında toplanmaya başlanır. Hoş bir tadı var. Ayrıca bu elmayı Iğdır'da, Malatya'da bile denediler; ama uzun elma elde edemediler. Oralarda elma yuvarlak olarak yetişti. Kağızman'ın bahçelerinde yetişen uzun elma, yurt dışına kadar gidebilecek dayanıklılığı olan, soğuk hava deposuna konulmadan dayanabilen bir elmadır" dedi.

Kağızman'da geniş bir elma bahçesine sahip olan ve özellikle de uzun elma yetiştiren Halil Bilen, elmanın çok sulu olduğunu ve lezzetinin ise hiçbir elmada bulunmayacak kadar güzel olduğunu ifade etti. Elmanın bir tarafının kızardığını bir tarafının ise beyaz kaldığını dile getiren Bilen, "Bu elma sadece Kağızman'da olur. Elmanın bir tarafı kırmızı, bir tarafı beyaz, ortasında ay yıldızı olan tek elmadır. Bu ay yıldızı görünce yemeğe bile kıyamıyoruz. Bir de sulama sorunumuz olmazsa Türkiye'ye yetebilir mahsul alabiliriz" şeklinde konuştu.

Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce ve elma bahçesi sahibi Halil Bilen, yıldızlı elmalara bakarak hayranlıklarını gizleyemediklerini söyledi.

Ay yıldızılı elma teşvik bekliyor (http://www.kenthaber.com/dogu-anadolu/kars/kagizman/Haber/ekonomi/Normal/ay-yildizili-elma-tesvik-bekliyor/7ea66112-f895-4f05-bf4f-6637514bba8b)

denizakvaryumu
22-10-2012, 23:13
Online Kars Kağızman Elma fidanı, satışı,budaması, ekimi, özellikleri - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=IpIAED2U9bs&feature=plcp)

Uzun elma konusunda Türkiye'deki tek bilgilendirici video...

serdar1
23-10-2012, 07:52
Bu yıl ferik elması satıyorlardı. İzmitteki perşembe pazarında. Elma fotoğrafı aşağıda. Bu yıl çok irileşmemiş, tadı pek güzel değildi.

253418

253419

253420
Ferik elması diye bilinen çeşit yöremizde İstanbul Elması diye bilinir 2 çeşidi vardır.Bir tanesi Kağızman elmasına benzer sanırım bir kaç ağacı kaldı buralarda, ama ferik elması denen çeşit bol miktarda bulunur. Yıllar önce 1987 yılında yaptığım aşı ile 2 adet ferik elması bahçemde mevcuttur. Kağızman elmasına benzeyen diğer çeşidi bu günlerde dağ köylerinden pazara gelmek üzeredir.Ağacın bir özelliğide aşılama yapıldıkdan sonra diğer elmalar gibi hemen ertesi yıl elma vermemesi 3-7 yıl sonra meyve vermesi gibi özelliği vardır.

serdar1
23-10-2012, 08:16
Yöremizde kaybolan elma çeşididir. Son ağaç kurumadan aşı alıp bahçemede korumaya aldığım elma çeşididir ama ne tür olduğunu bilmiyorum. İçi olgunlaşınca hafif ekşi ballı ve güzel kokusu olan bir elmadır.

athena -asena
23-10-2012, 09:11
Yöremizde kaybolan elma çeşididir. Son ağaç kurumadan aşı alıp bahçemede korumaya aldığım elma çeşididir ama ne tür olduğunu bilmiyorum. İçi olgunlaşınca hafif ekşi ballı ve güzel kokusu olan bir elmadır.

Benim bahçede 2 adet elma ağacı var. Biz burada Ak Mehmet elması deriz. Resim de görülen elmaların ikisi de Ak Mehmet elmasıdır ama biri tepede diğeri çukurda olduğu için görüntüsü de tadı da faklıdır.

feyzon
02-11-2012, 21:27
Trabzon dan ürün getiren bir manavda satılan Kabak armudu. İkinci fotoğraftaki diğer armut deveci armudu. Tatları biraz benziyor.

343136

Soldaki armut deveci.
343137

feyzon
02-11-2012, 21:29
Buradaki bağlantıdan Trabzon armut ve diğer meyveleri ile bilgiler bulunuyor.

MEYVELERİMİZ : Güneysu Derneği (http://www.guneysudernegi.org/www/?page_id=5742)

milne
02-01-2013, 23:36
Çocukluğumuzda yediğimiz o yağlı , kokulu lezzet küpü elmalar kalmadı hakikaten bunun için hususi eski bağları gezip aşı için gözler topluyorum

Ben fakir
03-01-2013, 00:12
Sevgili arkadaşlar,

Ferik elması dediğimiz cinsten çocukluğumda bahçeemizde vardı.

Rengi sarı ve kırmızı boyuna çizgiler halindedir.

En önemli özelliği ise, ele alınıp sallandığında, olgun meyvenin çeirdeklerinin içeride sallandığı net olarak duyulur.

Bunların dışında bahçede şimdi artık göremediğim meyvelerden; "altın ayvası", "ayıboğan armudu". "Ankara armudu", "bardak eriği", "çakal eriği", "üvez", "devetabanı inciri" ve "patlıcan inciri"ni hatırlyorum.

feyzon
18-03-2013, 12:39
Bu armutu Bolu da pazarda satılırken gördüm. Satıcı kışlık Hamdi Sünger diye söyledi. Ancak sanırım biraz erken toplanmıştı ya da ben olgunlaşmasını sağlayamadım. Sarardığı halde tadı güzel değildi. Sert ve yeşil kalmıştı. Seben den geldiğini söylediler. Oldukça iri güzel görünüşlü bir armut çeşidi.

379513


379514

serdar1
28-03-2014, 08:18
[QUOTE=feyzon;1122800]Bu armutu Bolu da pazarda satılırken gördüm. Satıcı kışlık Hamdi Sünger diye söyledi. Ancak sanırım biraz erken toplanmıştı ya da ben olgunlaşmasını sağlayamadım. Sarardığı halde tadı güzel değildi. Sert ve yeşil kalmıştı. Seben den geldiğini söylediler. Oldukça iri güzel görünüşlü bir armut çeşidi.

Bu çeşidin aynısı bende var Elmaya aşılanınca bu çeşit 1,5 kğ oluyor.

h_dogan
28-03-2014, 08:35
Sn. Serdar1 armut klimakterik özellik gösteren bir meyvedir. Yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra toplanırsa kendi kendine veya etilen üreten bir madde ile beraber olgunlaştırılabilir. Yani armutlar genelde tam yeme olgunluğuna ulaşmadan toplanır ki depolama ve nakliyeye dayanıklı olsun.

feyzon
15-05-2014, 09:52
Daha önce de bahsettiğim Sivaslı arkadaşımdan duyduğum elma çeşitleri şunlar:
Hünkar (Tatov) elması
Kara yaprak
Sulu misket
Hünkar elmasının internetten bulduğum fotoğraflarını da yüklüyorum.
492811

492812


Ayrıca internette bulduğum bir yazının linkini de buraya ekliyorum.
http://www.bitkikorumabulteni.gov.tr/index.php/bitki/article/viewFile/750/725

Çeşitli illerdeki elma çeşitlerine ilişkin bilgiler var. Sanırım 50 nin üzerinde elma çeşidi var hiç duyulmamış. Bu tip çeşitler büyük bir zenginlik diye düşünüyorum. Bu konuda devlet veya üniversitelere büyük görev düşüyor, bunların muhafazası adına.

feyzon
08-07-2014, 11:42
Sevgili arkadaşlar,

Ferik elması dediğimiz cinsten çocukluğumda bahçeemizde vardı.

Rengi sarı ve kırmızı boyuna çizgiler halindedir.

En önemli özelliği ise, ele alınıp sallandığında, olgun meyvenin çeirdeklerinin içeride sallandığı net olarak duyulur.

Bunların dışında bahçede şimdi artık göremediğim meyvelerden; "altın ayvası", "ayıboğan armudu". "Ankara armudu", "bardak eriği", "çakal eriği", "üvez", "devetabanı inciri" ve "patlıcan inciri"ni hatırlyorum.

Selamlar.
Altın ayvası Gebze de vergi dairesi yanındaki bir bahçede var. Henüz küçük bir ağaç, göz aşısı için belki bir dal alınabilir.
Avşa adasında karadut plajı denilen yerde ekşi karadut ağaçları vardı. Çok güzel bir meyvesi var. Alıp yetiştirmenizi tavsiye ederim.

feyzon
08-07-2014, 11:47
Kavun elması diyerek dedemin bahçesinden getirdiğimiz elma aşısının ilk meyveleri. Bakalım nasıl bir meyve olacak.

feyzon
08-07-2014, 11:56
Daha önceki mesajlarımda bahsettiğim dökümanlardaki elmaları sıralayınca böyle bir liste çıktı. Bazıları aynı olabilir. Ama yinede çok büyük bir çeşitlilik gözüküyor.

Sıra Satır Etiketleri
1 Afyon elması
2 Ak misket
3 Amasya elması
4 Amasya misketi
5 Amasya'nın külah elması
6 Amerikan elması
7 Amerikan lot
8 Ayva elması
9 Ayva lezzetli elma
10 Ayvaniye elmasa
11 Berberhasan elması
12 Beyaz kış elması
13 Boş köl elması
14 Cawril
15 Cawxil
16 Cebesığmaz
17 Çakal elması
18 Çayır elma
19 Çepni Yerli
20 Çifci elması
21 Çiğit elma
22 Çorbacı
23 Daldalbir
24 Damgacı
25 Danaburnu
26 Demir elma
27 Diğer çeşitler
28 Diğer çeşitleri
29 Donralı
30 Durak elması
31 Dümeli elması
32 Ekşi elma
33 Ekşi yaz elması
34 Ekşi yazlık
35 Eski cilveli
36 Ferik elması
37 Gazoz elması
38 Gelincik
39 Göbekli elma
40 Gök elma
41 Gök elması
42 Gölbaşı
43 Gönen
44 Guzgölbaşısı
45 Gül elması
46 Güllâbi
47 Gümüşhame
48 Gümüşhane
49 Gürcü, elması
50 Güreli elması
51 Güz elması
52 Güz yusufu
53 Güz Yusuf'u
54 Hamam elması
55 Hanımkız
56 Hasılcı elması
57 Hünkâr elması
58 Hüsnü Yusuf
59 İngiliz elması
60 İngiliz sultanisi
61 îri tatlı elma
62 İsparta elması
63 Kaba elma
64 Kaba kış elması
65 Kaba müslim elma
66 Kaba yerli elma
67 Kabak elması
68 Kalifornia
69 Kaliforniya
70 Kanada Reinette
71 Kantar topu
72 Kara yaprak
73 Karahisar elması
74 Karasaki
75 Karayaprak
76 Karık elması
77 Kastamonu misketi
78 Kavun elması
79 Kaylan elması
80 Kayseri elması
81 Kelek elması
82 Kırmızı elma
83 Kırmızı İri güzlük
84 Kırmızı misket
85 Kırmızı papaz
86 Kırmızı tatlı elma
87 Kış Yusufu
88 Kışlık ekşi elma
89 Kışlık elma
90 Kuyubaşı
91 Kürt elması
92 Limon elması
93 Malakburnu
94 Malatya güzlük
95 Mayhoş köşeli
96 Mayıs elması
97 Misket elması
98 Mor elma
99 Muz elması
100 Nane elması
101 Nar elması
102 Niğde elması
103 Osmanbey
104 Öküz elması
105 Paşa elması
106 Polonya
107 Roma Beauty
108 Safran
109 Sarı İngiliz
110 Sarı sultan
111 Sinop elması
112 Söğüt elması
113 Starking
114 Staymared
115 Süt elması
116 Şah elması
117 Şalgam elma
118 Şeker elma
119 Şık Osman elması
120 Taş elması
121 Tatlı elma
122 Tatlı kışlık - Ekşi
123 Tatlı yaz elması
124 Tavşanbaşı
125 Tengerlek
126 Uluborlu elması
127 Umusun elması
128 Ürgüp
129 Ürgüp elması
130 Vehbi elması
131 Washington
132 Yabancı kırmızı
133 Yahyalı elması
134 Yaz elması
135 Yazlık beyaz
136 Yazlık elma
137 Yazlık mayhoş elması
138 Yazlık süt elma
139 Yazlık tatlı elma
140 Yazlık Yerli
141 Yerli misket
142 Yerlikışı
143 Yeşil papaz
144 Yusuf elması

ozanemre
08-07-2014, 13:43
Gümüşhane ve ilçe köylerinde kamu ve özel kurumlarca yapılan son projeler ile 15 yy.dan beri süre gelen ve bölgede yer alan, 1990 lardan itibaren de azalan yerli elma çeşitlerinden Gelin Elması, Sandık Elması, Ekşi Elma, Bey Elması, Ciğit Elması, Karanfil Elması, Kodil Elması, Limon Elması, Mahsusa Elması, Misket Elması, Narin Elması, Karagöbek Elması, Sarıhıdır Elması, Söğüt Elması, Taraklı Elması, Reçel Elması, Göbek Elması, Tatlı Elması, Yaz Elması, Arpa Elması, Köpük Elması, Demir Elması, Yaban Elması, Tilki Kuyruğu Elması, Tavşanbağı Elması, Beyelması gibi çeşitler tekrar geri kazandırılıyor.

Muda
29-12-2014, 22:06
Aldığım dağbağda bazı elma çeşitleri var. Hemen hemen hepsi eski çeşit elmalardan. Yazlık elma veya çatlak elma dediğimiz tatlı sulu elma da var. Yanından bir sürü elma fidanı oluşuyor. Zor koşullarda yaşıyorlar. Çok iyi olmasa da fotoğrafları var. Geçtiğimiz yıl bir kere ilaçlandı. Bu yıl ise hiç ilaç kullanmadım. O nedenle görünümleri çok iyi değil. Ancak ben tadını çok beğeniyorum. Nedense fotoğraf gönderemiyorum.

Sagun
01-05-2017, 16:32
bu konuyla alakalı ben de uzun zamandır düşünüyordum. ticari kaygılar neticesinde asırlardan beri gelen zenginlik kayboluyor. eskiden ala kirazlar olurdu bal gibi. şimdi kırmızıdan başka renk yok kirazda.(z0900, napolyon early burlat vs..), sulu bal gibi çeşit çeşit armutlar olurdu ayrıca. şimdi? deveci, santa maria, vs.. Evimizin arkasındaki bahçede büyükçe bir elma ağacı vardı. bir yıl vermez sonraki yıl ise yıkılırdı adeta. güzel hoş kokulu idi. şimdi starking,grani smith, fuji vs.. Yerli değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz nedense. bu değerlerin belediyeler veya sivil toplum örgütleri tarafından da korunması lazım. özellikle hobi amaçlı bahçe yapanların aşı yöntemiyle nesli tükenmekte olan bu çeşitleri tekrar kazanmaları mümkündür. ben kendi yöremizdeki yerel bir armudu aşı yolu ile çoğaltmaya başladım. bir hobi bahçemiz var orada beğenmediğim ağaç olursa kesip yerel çeşitlerden aşı yapıyorum. ama böyle bir konunun açılması çok güzel olmuş buradan birbirimize aşı kalemi konusunda da yardımcı olabiliriz.

Gökbayrak
25-05-2019, 10:38
Agaclar.netin değerli uyeleri merhaba..
Cocuklugumda rahmetli Babamin yetiştirdiği Ferik elmalarini butun kis yerdik.
Heryerde fidanini aradim ama bulamadım. yardimci olacak arkadaş olursa cok sevineceğim..
Tesekkur ederim.

Harunkantarci
16-01-2021, 12:26
beyaz elmalar, eksimsi, sert sulu. raf omru cok uzun olur diye tahmin ediyorum,

Merhaba bu elmanın türü nedir acaba ? Bende arıyorum bulamadım, ekşi yassı birazda büyük bir elma değilmi? Büyünce saarıp birazdaha mayhoş bir tadı oluyor.. değilmi ?

yavuz10
14-12-2023, 22:24
Çok heyecanlıyım, ferik elması buldum. Eskiden buralarda her yerde o elmadan varmış ama artık kalmamış. Araya araya, sora sora köyde komşumuzun bağında bakımsız sıska bi ağaç buldum sonunda. Çelikten çoğaltmayı deneyeceğim.

Ağacı buldum haftasına balık halindeki manavda meyvesini de gördüm. Şekli gerçekten değişikmiş. Babamlar yumurta gibi derlerdi ama hiç bu kadar yumurtaya benzeyeceğini düşünmezdim. Keşke fotoğrafını çekseydim, hiç aklıma gelmedi.

Sıra şimdi diğer yerel türlerde, düştük yine bi maceraya :) pamuk elma, şeker elma ve demir elma gibi farklı elma çeşitleri de varmış ama onların sadece adını bulabildim. Daha ağaçlarını keşfedemedim. Değişik armutlarda varmış. Onların ne adı var ne ağacı. Sadece tadını duydum. Kimi armut ekşiymiş kimi tatlı kimi kumluymuş.

CornusMas
16-12-2023, 08:50
Çok heyecanlıyım, ferik elması buldum. Eskiden buralarda her yerde o elmadan varmış ama artık kalmamış. Araya araya, sora sora köyde komşumuzun bağında bakımsız sıska bi ağaç buldum sonunda. Çelikten çoğaltmayı deneyeceğim.

Bir de aşı yapmayı deneyin derim. Elma yine elma anacı üzerinde aşıya çok iyi tepki veriyor Kabukla gövde arasına konan kalem aşısında ya da modifiye kalem aşısında başarısız olma şansınız neredeyse yok.

yavuz10
16-12-2023, 08:57
Bir de aşı yapmayı deneyin derim. Elma yine elma anacı üzerinde aşıya çok iyi tepki veriyor Kabukla gövde arasına konan kalem aşısında ya da modifiye kalem aşısında başarısız olma şansınız neredeyse yok.


Evet haklısınız, çok teşekkür ederim. Aşı çok daha pratik ve zaman kazandıracaktır ama elma anacı maalesef yok, ah keşke bulabilsem. Anacım olsa aşı yapacağım bi kaç çeşit elma daha var :D