View Full Version : Gaura Çalısı
Sevgi Durul
03-05-2011, 11:54
Tesadüfen, beğenerek aldığım yeni bitkimin gaura çalısı olduğunu öğrendim.
Bu güzel bitkiyi yetiştiren arkadaşların, yetiştirme ve bakım koşulları ile ilgili deneyimlerini paylaşmalarını bekliyorum.
208448 208449
nurguldk
03-05-2011, 15:45
Başlığı açtığınıza çok sevindim. Bende de var bahçeye güneşli bir alana diktim. Tecrübeleri olanlar varsa çok sevinirim. Bu arada dalından çelik alarak çok kolay kökleniyor bilginize..
Sevgi Durul
03-05-2011, 17:22
Bende de var bahçeye güneşli bir alana diktim. Tecrübeleri olanlar varsa çok sevinirim. Bu arada dalından çelik alarak çok kolay kökleniyor bilginize..
Sizinki de yeni mi? Ankara'da kışı bahçede geçirebilecek mi? Ya da geçirdi mi?
nurcanaybay
03-05-2011, 19:11
Geçen yıl 3 kök dikmiştim.Şu an da dalları bir mt'ye yakın uzamış durumda.Dağınık bir görüntüsü var , çiçekçime durumu anlattığım da ,düzgün bir formda olmasını istiyorsam budamam gerektiğini söyledi.
Kabuklu bite hassas bir çalı dikkatli olmak gerekiyor.
ciceksever70
03-05-2011, 19:23
Ben tohumlarini diktim ancak henüz bir hareket yok. Cimlenirse detaylari yazarim.
Yaz sonu bahçeye dikmiştim. Ufak olduğu için kışın köpekler üzerinde dolaşmışlar ve yamyassı yapmışlar; toparlanacağını düşünmüyordum ama durumu gayet iyi.
Soğuğa dayanıklılık aralığı oldukça geniş bir bitki (zone 5-10). Susuzluğa da dayanıklı.
nurguldk
04-05-2011, 14:24
Sizinki de yeni mi? Ankara'da kışı bahçede geçirebilecek mi? Ya da geçirdi mi?
Henüz ben de yeni diktim. Ama okuduğum kaynaklarda soğuğa dayanıklı olduğu yazıyor. Aşırı donlarda bitkinin üst aksamı kaybolsa bile, baharla birlikte köklerinden tekrar sürgün veriyormuş. Ayrıca güneşli alan seviyormuş.
Bu arada geçen hafta iş dolayısıyla Antalyadaydım. Algıda seçicilik diye buna diyorlar herhalde. Yol kenarlarında ve kaldığım otelin yürüme yollarının kenarlarında yoğun bir şekilde, çalı biçiminde Gauralar gördüm. Keşke fotoğrafını çekseydim. Harika pembe çiçekleri vardı :)
Ve sanki bazılarının yaprakları mora yakınken bazılarının daha yeşildi. Bendekiler de öyle. Tür mü farklı acaba?
Sevgi Durul
05-05-2011, 23:42
Arkadaşlar katkılarınız için teşekkürler. Şimdiye kadar öğrendiklerimizi özetleyecek olursak;
1-Soğuğa dayanıklı,
2-Güneşi seviyor,
3-Kabuklu bite karşı hassas,
Bilgiler çoğaldıkça, maddelere ekleriz. Gauralarınızdan fotoğraflar yok mu?
İlk görüntü benden olsun:)
İsteği nedir kesin bilmiyorum. Tüm gün güneş alan yerde. Cimler sulandıkca su içiyor. Bir kere budadım, son durum budur.
Sevgili cemo, bendeki Gaura seninkinin biraz daha cılızı. Budamayı ne zaman yaptın?
Çoğaltmayı da düşünüyorum, acaba çelik alma dönemi ne zamandır?
Şubat gibiydi budadım. Budadığım dalları perlite koydum hepsi köklendi.
Şimdi bile budasan olur bence, hala havalar serin çünkü. Budadıklarını daldır, cok arsız hemen kök yapıyor
Teşekkürler, yarın sabah ilk iş yaparım.
Adalet Yağcı
07-05-2011, 20:56
Gaura konusunda nette çok değişik bilgiler var, çoğunlukla derin soğuklara bile dayandığı yazıyor yabancı sitelerde.
Gaura herkesin sahip olması gereken bir bitki, kokusu yok ama, değişik renkleri, kelebek ve arıları çeken gösterişli çiçekleri, neredeyse dokuz ay çiçekli kalması onu çekici kılıyor.
Ayrıca bitkinin gelişimi çok hızlı, 10 cm. cik bir çelik bir kaç ay içinde göz dolduracak kadar yer kapladı.
Bence güneşi seviyor, suya da pek itirazı yok, Son baharda toprak üstünden budanırsa daha canlı ve düzgün dallar veriyor.
Bahçemdeki gaura (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=669852&postcount=2410)(geçen yıl)
sındırgılı
07-05-2011, 21:27
Kurstaki ogretmenlere sormali (hepsi, Istanbul Belediyesinin Park ve Bahcelerden sorumlu Muhendisleri ).
Gorsel olarak gercekten guzel, Ada`ya yakisir. :)
nurguldk
10-05-2011, 13:39
Benim minik Gauralar,
210796
Adalet Yağcı
10-05-2011, 15:31
Siz onların böyle minik göründüğüne bakmayın, iki üç ay sonra bunları tanıyamayacaksınız :)
nurguldk
10-05-2011, 15:36
Umarım öyle olur. Benim bahçede herşey daha minik olduğundan sabırsızlanıyorum :))
Bir gaura'da benden olsun.
Sevgi Durul
10-05-2011, 20:01
Arkadaşlar, sizlerin gauraları epey gelişmiş. Benimkinin yaprakları minicik. Saksıdan bahçeye mi geçirmeliyim?
Sayın SDurul, bahçede iyi gelişiyor. 'Y' şeklinde 20cm'lik gövde ve üzerinde sayılı yaprağı, 2 tanecik çiçeği olan Gaura'yı yaz sonu bahçeye dikmiştim. Kısa bir sürede gelişti ve kışa dolgun bir formda girdi.
Arkadaşlar, sizlerin gauraları epey gelişmiş. Benimkinin yaprakları minicik. Saksıdan bahçeye mi geçirmeliyim?
Bence hiç vakit geçirmeyin hemen dikin derim.
Merhabalar. Bu güzel çiçekden tohum zamanı gelince tohum alırmısınız.Hayırınıza olmayanlar için...
Sevgi Durul
14-05-2011, 12:40
Sayın SDurul, bahçede iyi gelişiyor.
Teşekkür ederim sayın üzüm, bitkimi bahçeye, bol güneş alan bir yere geçirdim.
211966
Ben de bugün 4 saksı gaura aldım. Yaprakları kızarıyor dedi satıcı.
Cemo'nun bahçesinde görmüş ve beğenmiştim.
Sdurul, benim aldığım bir saksı sizinkinin yarısı kadar.
4 taneyi ne kadar aralıkla dikmeliyim acaba?
Araştırırken bulduğum bilgiyi paylaşayım sizlerle.
Beyaz kelebekler Gaura
Güneşi gördükçe canlanan bu gösterişli çiçekler, ılıman iklimlerin vazgeçilmezidir. Romantik havasına siz de kendinizi kaptıracaksınız.
TOPRAK: Drenajı çok iyi, orta derecede organik besin içeren kumlu topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
BAKIM: Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Kuraklığa uzun süre dayanıklı olmasına rağmen yarı gölge alanlar onun için daha uygundur. Kurak ve sıcak yaz günlerinde daha sağlıklı kalabilmesi için sulamanız gerekir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için sıcak iklimlerde kaya bahçelerinde, bahçelerde çiçek tarhlarında ve doğal bahçelerde kullanıma uygundur.
ÜRETİM: Tohum ve çelikle üretilir. Çelikler ilkbahardan yaz sonuna kadar çiçek açmayan filizlerden alınır. Çelikler köklendirme toprağında 15-20 günde köklenir ve dikim için hazır duruma gelir. Diktikten sonra can suyunu vermeyi unutmayın.
ÇİÇEKLERİ: Çiçekleri köklerinden çıkan ince uzun çiçek sapları üzerinde seyrek olarak bulunurlar. Yaz boyunca çiçek açan bir bitki olsa da kış aylarında da keyfini sürmeye devam edebilirsiniz. Çiçeklerinde azalma başlayınca çiçek saplarını kökünden kesin. Sonbaharda yeniden çiçeklenmeye başladığını göreceksiniz. Gauranın, altın sarısı benekli, pembe ve kırmızı olmak üzere değişik renkleri bulunur.
Kaynak (http://www.evbahce.com.tr/bahcivan/39-latest-news/255-beyaz-kelebekler-gaura.html)
Benim gaura tüm gün güneş altındaydı gecen yıl. Sürekli çiçek açtı. 6-7 tane celik yaptım tuttular. Onlarıda kaya bahceme diktim. Şimdi izleyeceğim hangisi daha iyi gelişiyor bakalım. Yarı gölge mi, güneş mi.:))
Fotoğraf ekleyemedin, sitede sorun var sanırım:(
Şimdi ekleyebildim. İlk fotoğraf şu andaki gaura. İkinci, Ankara dan aldğım alacalı yapraklı. Bu aylarda yapraklar kızarıyor, görüntü cok hoş. Yakında çiçeklenir.
Sevgi Durul
18-05-2011, 22:52
Benimki değişik mi? Yaprakları kızarmıyor.
Farklı türleri varmış, çiçek acsında varsın kızarmasın:))
Sevgi Durul
18-05-2011, 23:33
Ben de bugün 4 saksı gaura aldım. Yaprakları kızarıyor dedi satıcı.
Cemo'nun bahçesinde görmüş ve beğenmiştim.
Sdurul, benim aldığım bir saksı sizinkinin yarısı kadar.
4 taneyi ne kadar aralıkla dikmeliyim acaba?
Aslında bu bitkiyi yeni tanıdığım ve edindiğim için hiç bir fikrim yok. Yazılanlardan çabuk geliştiğini anlıyorum. Bu durumda çok yakın dikmemek gerektiğini düşünüyorum.
Gaura çok seçici olmıyan ve kolay yetişebilen güzel görünümlü bir bitki.
Ben bolca üretip arkadaşlara dağıtıyorum.Üretim 100% başarılı oluyor diyebilirim.
Güzel bir tercih yapmışsınız.
Kolay gelsin.
ciceksever70
22-05-2011, 16:28
Gaura çok seçici olmıyan ve kolay yetişebilen güzel görünümlü bir bitki.
Ben bolca üretip arkadaşlara dağıtıyorum.Üretim 100% başarılı oluyor diyebilirim.
Güzel bir tercih yapmışsınız.
Kolay gelsin.
Tohumdan üretiyorsaniz nasil bir yol izlediniz acaba? Benim tohumlarim Nisan basindan beri cimlenmedi.
Tohumdan üretiyorsaniz nasil bir yol izlediniz acaba? Benim tohumlarim Nisan basindan beri cimlenmedi.
Sayın ciceksever70 tohuma gerek yok ki.4-5 cm lik çeliklerden üretiyorum.
Küçük bir daldan yüzlerce çelik yapılabiliyor.
Köklenmiş olan çelik 15 günlük çeliktir.Daha sonra onları T-28 boyutundaki Naylon keselere aktarıyorum.Torfun içine de altı aylık gübre karıştırıyorum.Hepsi bu.
ciceksever70
22-05-2011, 21:25
Sayın ciceksever70 tohuma gerek yok ki.4-5 cm lik çeliklerden üretiyorum.
Küçük bir daldan yüzlerce çelik yapılabiliyor.
Köklenmiş olan çelik 15 günlük çeliktir.Daha sonra onları T-28 boyutundaki Naylon keselere aktarıyorum.Torfun içine de altı aylık gübre karıştırıyorum.Hepsi bu.
Iste asil mesele o celigi bulabilmek sayin karavan. Sevgili Fikreteren bana birkac tohum göndermisti sagolsun ama birbucuk aydir henüz cimlenemedi.
Iste asil mesele o celigi bulabilmek sayin karavan. Sevgili Fikreteren bana birkac tohum göndermisti sagolsun ama birbucuk aydir henüz cimlenemedi.
Çevrenizdeki parklarda,bahçelerde bu bitkiden olması lazım çok yaygın bir bitki aslında.Antalyada heryerde bulunabiliyor keşke yardımcı olabilseydim.
Bu arada yapabileceğim birşey olursa elimden geleni yaparım.Aklınızda olsun.
Sevgi Durul
10-07-2011, 11:46
Nazsız, kaprissiz, üzmeyen bir bitki. Kısa sürede, fark edilir derecede büyüdü.
232921
232922
Bendeki Gaura çalısı yaklaşık bir aydır çiçeklenmiyor oysaki geçen sene sonbaharda aldığımda üzerinde çiçeği vardı. Çeşitli kaynaklarda da sonbahara kadar çiçeklenmesinin sürdüğü yazıyor.
Acaba sizdekiler hala çiçekte mi?
Ben bu yaz aldığımda biraz çiçeği vardı, şimdi tek tük açıyor, neredeyse çiçeği yok.
Sizinki de azaldıysa panik yapmayayım.
Çok severek aldığım bir bitkiydi. Son zamanlarda bakımını da iyi yapmama rağmen çiçeklenmemesine üzülüyordum. Herhalde sıcaklar fazla geldi. :(
Orhan Özbilgiç
04-08-2011, 20:23
Sizleri okuyunca, benimkilerinde çiçeklenmesinin adeta durduğu aklıma geldi. Hemen bahçeye iniip fotoğrafladım.
Sanırım bir süreliğine dinleniyorlar.:)
238506
238507
Bahçemdeki kırmızı Gaurada tek tük çiçek var, beyaz ve pembe olanlarda ise hiç çiçek kalmadı. Bitkiler sağlıklı şekilde duruyor.
Sevgi Durul
05-08-2011, 23:43
Orta boy saksıda aldığım gauram, bahçede inanılmaz gelişti. Aldığımdan beri sürekli çiçekli. Son günlerde çiçeklerinde azalma söz konusu. Çiçek sapları ana bitkiden çok uzun ve çiçekler cılız.
238704
238705
Orhan Bey, Güler Hanım, Sayın SDurul, bilgiler için teşekkür ederim. Havaların biraz serinlemesini bekleyip, çiçeklenmezse yarı gölgeye taşıyacağım. :(
Sevgi Durul
23-09-2011, 14:04
Uzun saplar üzerinde tek tük açmaya devam ediyor. Kötü bir görüntü oluştu.
Arkadaşlar, gauranın budanma zamanını ve şeklini yazabilir misiniz? Teşekkürler...
247483
Bu bahar çelikten yetiştirdiğim gauralarım sürekli açıyorlar. Tam gün güneş altındalar.
Çok çabuk köklenen bir bitki. Perlite koyduğum çeliklerim, bahceye almama fırsat kalmadan açmaya başlamışlar.
Yanılmıyorsam, gecen seneden olanı sonbaharda budamıştım ben. Budancıkca çoşan bir bitki bence.
Sevgi ciğim, seneye senin gaurayı tanıyamazsın inan ki.
Fotoğraftakiler, bu bahar diktiğim 10 cm lik çeliklerin bugünkü hali.
Benimki ful çiçek olmasa da bu hafta çok güzelleşti, alalı beri pek çiçeğini görmemiştim, şimdi iyi ki almışım diyorum.
Adalet Yağcı
23-09-2011, 19:02
Uzun saplar üzerinde tek tük açmaya devam ediyor. Kötü bir görüntü oluştu.
Arkadaşlar, gauranın budanma zamanını ve şeklini yazabilir misiniz? Teşekkürler...
Sevgili Durul,
Gaura her ne kadar nazsız bir bitki olsa da, birazcık şımartılmaktan hoşlanıyor.
Benim gauramın bir ay önce geldiğimde, sadece uçlarda tek tük çiçeği görünüyordu.
Hemen çiçek saplarını budadım, bolca da suladım, şimdi pek keyifli, üzeri çiçek dolu.
Ben Mart başında budamıştım bu sene, hem de yerden 10 cm. bırakarak.
247545
Fotoğrafı iki gün önce çekmiştim.
Sevgili Durul,
Gaura her ne kadar nazsız bir bitki olsa da, birazcık şımartılmaktan hoşlanıyor.
Benim gauramın bir ay önce geldiğimde, sadece uçlarda tek tük çiçeği görünüyordu.
Hemen çiçek saplarını budadım, bolca da suladım, şimdi pek keyifli, üzeri çiçek dolu.
Ben Mart başında budamıştım bu sene, hem de yerden 10 cm. bırakarak.
Fotoğrafı iki gün önce çekmiştim.
Gaura ilk bitkilerimden ve bu çiçek hakkında deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
İki kez buduyorum çünkü gövde çok çabuk odunlaşıyor, gevrekleşiyor ve düzensiz görünüm alıyor. İlk budamayı mart ayında bitki yeni uyanmaya başlarken yapıyorum. Odunsu kısımları nerdeyse tamamiyle kesiyorum. Sonra yaz başı ilk çiçeklenme bittikten sonra sadece uçlardan 10-15cm lik bir budama yapıyorum. Bu da sonbaharda bol çiçeklenmesini sağlıyor. Dona dayanıklı, susuzluğa dayanıklı, kumlu toprak seviyor. Fotoğraflar 4 gün öncesine ait.
Adalet Yağcı
23-09-2011, 21:47
Odunsu kısımları nerdeyse tamamiyle kesiyorum.
Sevgili Lir,
Benim gaura senin torunun biliyorsun :)
"odunsu kısımları tamamen buduyorum" derken, toprak üstünde kaç santim bırakıyorsun?
Ben tamamını budamaya korkmuştum.
Sevgili Lir,
Benim gaura senin torunun biliyorsun :)
"odunsu kısımları tamamen buduyorum" derken, toprak üstünde kaç santim bırakıyorsun?
Ben tamamını budamaya korkmuştum.
Kış bitiminde kalın odunsu bölge zaten kuru oluyor , dibten yan sürgünleri patlatmaya başlamış da oluyor. O zaman bu odunsu bölgeyi yan sürgünlerin hemen üst hizasından kesiyorum ablam. Beyazı ayrı güzel, beyaz kelebek gibi.
Sizinki de azaldıysa panik yapmayayım.
Çok severek aldığım bir bitkiydi. Son zamanlarda bakımını da iyi yapmama rağmen çiçeklenmemesine üzülüyordum. Herhalde sıcaklar fazla geldi. :(
Sevgili üzüm onun için çöl bitkisi denilebilir. Güneşi çok seviyor. Çok suladıysanız ya da gölgedeyse yeşilliği artıyor, çiçeği azalıyor.
günebakan
23-09-2011, 22:00
Bugün beyazı ve koyu pembe gaura gördüm onlarda çok güzel görünüyorlar:)
Sevgi Durul
24-09-2011, 12:11
Arkadaşlar, bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Mart ayında derin budama, çiçekleri geçtikten sonra çiçek saplarından budama yapılacak. O halde benim gauranın şu anda budanması gerekiyor.
Budadıktan sonra çiçekleri kurut ve gelişi güzel bir yerlere at. Tohumdan bu şekilde 4 fidem var . Kolilere ek yapacağım onları:p
Geçen hafta ben de gauraları budamak istedim ama o kadar çok çiçeklendiler ki kıyamadım. Oysa iki ay önce üzerlerinde tek tük çiçek kalmıştı.
Dağınık formunu daha çok seviyorum.
düşbahçesi
23-10-2011, 22:04
Merhaba,
Ben de bugün aldığım gauraları çoğaltmak istiyorum .
Acaba çelikleme için odunsu dalları mı yoksa uçlardan taze dalları mı çelikleme için kullanmak gerekir.
Bir de seradaki görevli sıcak seviyor dedi. Buna göre çelikleri içeride mi tutmalı yoksa açık veya kapalı balkonda mı ?
Yardımlarınız için teşekkürler
Bugün Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde gördüm,çok hoşuma gitti.Uçuşan kelebekler gibiydi.Hatta'kelebek çalısı bu mu acaba?' dedim.Şİmdi,tesadüfen bu sayfaya girdim ve guara çalısı olduğunu öğrendim. Saksıda oluyorsa ekebilirim,görünüşleri çok güzel.
Merhaba,
Ben de bugün aldığım gauraları çoğaltmak istiyorum .
Acaba çelikleme için odunsu dalları mı yoksa uçlardan taze dalları mı çelikleme için kullanmak gerekir.
Bir de seradaki görevli sıcak seviyor dedi. Buna göre çelikleri içeride mi tutmalı yoksa açık veya kapalı balkonda mı ?
Yardımlarınız için teşekkürler
Gaura o kadar hızlı büyüyor ki, çok yakında kök bile ayırabilirsiniz. Uç dallardan çiçeklerin bitimineki 4-5 cm kısım ideal çelik bölgesi. Çabuk çimlenme istiyorsanız içerde sera ortamında tutun. Sevgiler.
Bugün Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinde gördüm,çok hoşuma gitti.Uçuşan kelebekler gibiydi.Hatta'kelebek çalısı bu mu acaba?' dedim.Şİmdi,tesadüfen bu sayfaya girdim ve guara çalısı olduğunu öğrendim. Saksıda oluyorsa ekebilirim,görünüşleri çok güzel.
Saksıda rahat yetiştirebilirsiniz ama kolay odunlaşan dallarını ya sık sık budamanız ya da bonzaisini yapmanız gerekir. Sevgiler.
Sevgi Durul
24-10-2011, 07:59
Ben de geçen hafta gauranın budadığım çeliklerini, toplu halde bahçenin bir köşesine diktim.
Tutarlarsa sonucu burada yazarım.
düşbahçesi
24-10-2011, 21:07
Sevgili Lir,
Mesajınız için teşekkür ederim.
Pazar akşamı büyük bir telaşla kestim gauradan odunsu dalları ve getirdim buraya ( Tuzla'dan , Gayrettepe'ye ) . Artık, bahtıma ne çıkar bilinmez ama dediğiniz gibi evde sera ortamı yaptım çeliklerime, ya tutarsa diye diye :)))
Gauralarımı ancak haftasonu görebileceğim ve o zaman dediğiniz gibi çiçeklenmemiş dallardan deneyeceğim köklendirmeyi.
Umarım bu bitkide başarırım artık köklendirmeyi !
Arkadaşlar,
benim gaura çalısını dün geceki fırtına budamış:))
Topraktan yaklaşık 3-4 parmak kadar üstten kırılmış.İki parça olan kırık dalları hemen yanına diktim ama yanlış yaptım sanırım. Küçük çelikler yapıp kapalı balkonda köklendirmem daha mı iyi olur? Ayrıca geride kalan köklü bitki sürgün verir mi?
Çelik yapmadım ama bir iki kere ben de kısa budamıştım, yeniden daha çok olarak fışkırdılar. Merak etmeyin sizinkiler de çoğalır.
Sağolun Güler hanım,rahatladım.gündüz kırılan dallardan kısa çelikler yapıp daldırdım.Tutarsa dağıtılacak ne çok gaura çalısı olacak :)
kelebek çalısı
03-03-2012, 19:32
Gauralar çiçeksiz halleri ile bile çok güzeller. Bir defa açtıktan sonra, çok uzun süre çiçekli kalıyorlar. Çiçeklenme geçer geçmez budama yapıyorum, ve kısa süre içinde ikinci çiçeklenmeyi yapıyorlar. Bütün bir yaz sürecek görsel şölen için şimdilerde hazırlanıyorlar.
yarenimex
04-03-2012, 18:04
Soğuğa dayanıklı,kolay kökleniyor,uzun süre çiçekli ve harika bir görüntü..
Tam da budama zamanı..Güllerime kardeş olmak üzere çelik gönderebilecek bir arkadaş olursa çok memnun olurum..
penguenn
16-03-2012, 12:40
Ben de çok seviyorum. Bir çok peyzaj çalışmalarında çokça kullandığımız bir bitki. çiçekliyken bile sık sık budamakta hiç sakınca yok. Çok daha bol ve güzel çiçek açıyor.Yaz boyunca çiçekleri üzerinde kalıyor. Ege'de bile kışın biraz keyfi kaçıyor ama baharla beraber tekrar toparlanıyor. Budadığımız çiçekler kurutulduğunda da başka güzel.
kelebek çalısı
17-03-2012, 18:18
Gaura çalılarından birinin yanında 15cm boyunda topraktan çıkan bir dal farkettim. Aklıma ilk gelen, gauradan bir tohum çimlenmiş olabilir mi diye düşünmek oldu. Toprak yaş ve yabani otlarla yoğun şekilde kaplı olduğundan, küçük el küreğini alarak hemen yerinden almak istedim. Bu sırada farkettim ki uzunca bir dal toprağa kendiliğinden dalmış ve bu benim almaya çalıştığım, dalın toprakta köklenmesi sonucu ayrı bir kök oluşturma yoluna gitmiş. Gerçi çok küçük, üç adet 2cm lik kök atmış henüz. Ama ben yine de çimlendirme torfunun içine aldım bu dalı, suladım ve gölgeye aldığım saksı da tutup tutmayacağını şimdi heyecanla beklemekteyim.
Bakalım artık tutarsa, önümüzdeki sene bu şekilde gauraları çoğaltmayı hedefliyorum. Adi daldırma methodu benim için çelik almaktan daha pratik olacaktır. Umarım tutar.
serkan_istanbul
17-03-2012, 19:25
Bu gidişle terasımda yer kalmayacak guarada alacağım.
kelebek çalısı
04-04-2012, 22:35
Gaura çalılarının üzeri çiçek tomurcukları ile dolu. Bakalım ilk çiçek ne zaman açacak.
Daldırma yaptığım gaura ise gölgede, torflu saksıda hayatından memnun gibi, tutacak sanırım.
Tomurcuklardan birini fotoğrafladım.
Adalet Yağcı
04-04-2012, 22:38
Çok güzeller, şölen başlıyor desenize.
Bendekiler daha uyanmadı, Girne ısındı tabi, Kasım sonuna kadar pembe kelebeklerinizi izlersiniz.
kelebek çalısı
04-04-2012, 22:45
Çok güzeller, şölen başlıyor desenize.
Bendekiler daha uyanmadı, Girne ısındı tabi, Kasım sonuna kadar pembe kelebeklerinizi izlersiniz.
Merhaba Sn. Adalet Yağcı,
teşekkür ediyorum, çok güzel boylandılar ve sağlıklı, güçlü sürgünler verdiler bu sene. Hastalığı, zararlısı da yok, pembe kelebekler uçuşacak gerçekten bahçemin o köşesinde :)
Sevgi Durul
04-04-2012, 22:49
Sayın kelebek çalısı çok güzeller. İklim yönünden şanslısınız.
Sevgili Adalet hanım, bendekiler de uyanmadı. Halâ ümit var mı dersiniz?
Adalet Yağcı
04-04-2012, 22:56
Tabii canım, merak etmeyin, bu sene hava çok soğuk gitti, kış uzun sürdü.
On güne kalmaz güzel yapraklarını görürüz inşallah.
kelebek çalısı
16-04-2012, 19:10
Gaura çalısı için, uzamış bir dalı, toprak altına daldırma yöntemiyle köklendirmek başarılı bir sonuç veriyormuş. Daha önce belirttiğim gibi Gauralardan birinde bu durum kendiliğinden oluşmuş ve ben bunu kırılmış dal zannedip çektiğimde topraktan sökülüp çıkmıştı. Minik köklenmeleri görünce hemen torflu saksıya aldığım dal bugün artık tutmuş bir fide sayılır. Fotoğrafını ekliyorum.
Bu arada gaura çalısının bu seneki ilk çiçeğini dün görmek kısmet oldu :) Onu da ekliyorum. Görmemişin gaurası çiçek açmış diyebilirsiniz :D
Bu baharda, kıştan sonra kuru dallar halinde kalan gaurayı, yerden bir karış yukarıdan budadım. Daha derin budamaya korktum, bazı bitkiler derin budayınca, alttan sürgün veremiyor (bir lavanta denemesinden sonra anlamıştım). Geçen gün, toprak hizasından yeni yapraklar çıktığını gördüm, demek ki daha derin budayabilirmişim.
Sevgi Durul
16-04-2012, 20:15
Sevgili Kiraz, benim fotoğrafını yüklediğim gaura halâ uyanmadı. Sizinkinin uyanmasına sevindim. Mümkünse toprak hizasından hayata merhaba diyen, yeni sürgünleri fotoğraflayabilir misiniz?
Ben sonbaharda budamıştım, şu anda iki karıştan fazla uzunluktalar. Şimdiden sonra tekrar budamam uygun olur mu?
Sevgili Sdurul, ben de merakla bekliyordum, üstelik yer de değiştirmiştim ama iki gün önce yaprakları gördüm. İlk fırsatta fotoğraflayacağım (en geç cuma günü).
Üst kısımlar kuru ise zaten kestikçe anlarsınız, biraz kısaltın isterseniz, zaten uynamamış.
Sevgili Sdurul, ben de merakla bekliyordum, üstelik yer de değiştirmiştim ama iki gün önce yaprakları gördüm. İlk fırsatta fotoğraflayacağım (en geç cuma günü).
Üst kısımlar kuru ise zaten kestikçe anlarsınız, biraz kısaltın isterseniz, zaten uynamamış.
Gaura çok çabuk odunsu kalın dallara sahip oluyor. Derin gençlik budaması yapılmazsa kalın gövde çirkin görünüyor. Bu bölge bir müddet sonra yapraksız kalıyor.
Sevgili Kiraz önce yaklaşık 1 karış kalacak şekilde buduyorum. Sonra yanlardan ve alttan sürgünlerin biraz büyümesini bekliyorum. Sonra o az budadığım kalın dalları iyice kısaltıyorum. Sevgiler.
Sevgili Kiraz, benim fotoğrafını yüklediğim gaura halâ uyanmadı. Sizinkinin uyanmasına sevindim. Mümkünse toprak hizasından hayata merhaba diyen, yeni sürgünleri fotoğraflayabilir misiniz?
Ben sonbaharda budamıştım, şu anda iki karıştan fazla uzunluktalar. Şimdiden sonra tekrar budamam uygun olur mu?
Gaura yeni yeni uyanıyor. Seninkiler 1-2 hafta içinde uyanır, için rahat olsun.
kelebek çalısı
25-04-2012, 21:49
Gaura çalısının boyu sanırım daha uzamayacaktır. Çiçek açan mızrakların boyu aldı başını gitti, görüleceği üzere.
140 cm' e ulaşan bu boyu, budamaya borçlu olduğumu biliyorum. Budanan bitki daha sağlıkla gelişiyor ve kuvvetleniyor.
Sevgi Durul
02-05-2012, 07:39
Gaura yeni yeni uyanıyor. Seninkiler 1-2 hafta içinde
uyanır, için rahat olsun.
Tabii canım, merak etmeyin, bu sene hava çok soğuk gitti, kış uzun sürdü.
On güne kalmaz güzel yapraklarını görürüz inşallah.
Sevgili jineop, sevgili Adalet Hanım, haklıymışsınız, gaura uyandı.:)
289886
Sevgili SDurul, gözünüz aydın. Fotoğraf yükleme sözü vermiştim, çektim ama yükleyemedim, benimki de aynı durumdaydı.
Adalet Yağcı
02-05-2012, 15:12
Gözleriniz aydın Durul'cuğum, bendekiler de iyi durumdalar, bu kışı atlattıklarına göre korku yok demektir.
Geçen yıldan tohum dökülmüş toprağa, bir kaç tane çimlenmiş, görünce çok sevindim, doğal şekilde çimleniyor demek ki.
kelebek çalısı
02-05-2012, 15:17
Sn. Adalet Yağcı,
tohumlardan çimlenmesi ve bu yolla çoğalması da düşündüğüm kadar zor olmuyor o zaman. Çok güzel :)
Gelişimlerini paylaşırsanız sevinirim, tohum yoluyla büyüme hızını öğrenmek isterim.
Adalet Yağcı
02-05-2012, 15:30
Ne zaman çimlendiğinin farkında değilim, bir tanesi naıl olmuşsa alakasız bir yere uçup orada çimlenmiş ve çiçek bile açmış :)
Diğerleri çok küçüktü fotoğraflayamadım.
Çimlenen burada. (http://www.agaclar.net/forum/953160-post3027.htm)
kelebek çalısı
06-05-2012, 01:16
Coşmaya başladılar. Coştukça coşuyorlar güzel de, formları sağa sola eğiliyor haliyle bu kadar çiçeğin ağırlığı altında. Düzenli durmaları için yumuşak tel ile bağladım. Bu arada burada yılanlar uyandı. Bugün yeni doğmuş genç bir yılan benden çılgınca kaçtı ;):(
İki duyguyu bir anda yaşadım, hem ürktüm, hem de güldüm. Hepsi bu kadar korkak olsa keşke.
Gaura çalıları gibi yere kadar yoğun yapraklı bitkilere nasıl ilgi göstereceğim artık bilmem, bu yaz zor geçecek!
Orhan Özbilgiç
06-05-2012, 08:06
Bu kış, bir türlü anlayamadığım bir nedenle şeker pembesi renkli açan Gaura çalım, fotoğraftada görüldüğü gibi, neredeyse toprak seviyesine kadar kurudu.
Diğeri, oldukça sağlıklı sürgünler verirken bunda, 20 günden bu yana, hiç bir yeniden canlanma işareti yok! Hazirana kadar sabırla bekleyeceğim.:( Canlanır inşallah.
291678
291678
NOT:Nasıl yaptımsa, aynı fotoğrafı iki kez yayınlamışım. Özür dilerim.
Adalet Yağcı
06-05-2012, 09:46
Orhan bey, Nisan ortalarında hava birden ısındı ve gauralar uyandı, ama şimdi ısı çok düştü, gelişimleri geçici olarak durmuş gibi.
Hava sıcaklıkları mevsim normallerine döndüğünde hızla gelişip çiçekleneceklerdir, üzülmeyin.
Gaura çeliklerden çok çabuk kökleniyor, bu ayın sonuna doğru bir kaç çelik dikerseniz kaybettiğiniz bitkinin yerine dikebilirsiniz.
Kurudu dediğinizi de şimdilik sökmeyin, biraz daha beklesin, Haziran başına kadar hareket olmazsa sökebilirsiniz.
ciceksever70
08-06-2012, 10:40
Hurra !!! Yasasinnnn!!! Ne bulduguma inanamayacaksiniz. Bugün cocuklarla yürürken baktim belediye yeni saksi düzenlemeleri yapmis. Bir saksida ufacik bir gaura görmeyeyim mi? Gözlerim yuvalarindan firladi. Cok tereddüt ettim iki kere ayni sokaktan döndüm tekrar baktim, cok zoruma gider öyle yol ortasindan celik almak ama dayanamadim caktirmadan iki dal kopariverdim. Bitki henüz cok minikti, odunsu dal yoktu hic cok ümitli degilim ama tutarsa cok sevinecegim.
Adalet Yağcı
08-06-2012, 12:40
Toprağını nemli tutmaya çalış ciceksever'im, çok çabuk köklenirler.
Keşeke daha fazla alsaymışın :)
ciceksever70
08-06-2012, 13:37
Bitki o kadar kücüktü ki fazla alamadim. Neyse kaynagini biliyorum artik. Biraz gelisince gider gelir yolarim.
Sakdag'ın yolladığı fideyi yaşatamadım.. çiçeksever70 den kopya çekip birkaç kalın ve ince dal çelik aldım.. Okuduğum kadarıyla ikisini de önermişler.. Hangisi tutarsa..
Sevgi Durul
11-06-2012, 14:26
Sevgili jineop'un gönderdiği minik, uzak bahçede yerini sevdi gelişmeye başladı.
307429
Adalet Yağcı
11-06-2012, 18:23
Bu yılın sonunda 70*70 yer kaplarsa hiç şaşırma Durul'cuğum.
Bu gauralar çok şımarık oluyorlar :)
kelebek çalısı
11-06-2012, 19:12
Yanyana 3 Gaura :cool:
Geçen yıl dikilen gauralar, çok güzel gelişti.
400443
Evimin kaldırımını kapladılar. Bahçe de onlara yer ayıramayınca :) :)
Emine Akman
31-05-2013, 11:48
Bu sıte ve bu sitede bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkes bir öğretmen benim için. Nisanda aldgm gaura çeliklerinin 7 tanesi köklenmiş, o minik beyaz uzantılar, bir insanı bu kadar mı sevindirir, 3 tanesi bu kadar yer kaplarsa 7 tanesi? Ama bu gelişim 1 senede olmamıştır sanırım. Köklenen gauralarımı biraz daha büyük kaplara aldım, biraz daha gelişince bahçeye geçireceğim.
413125
kelebek çalısı
13-04-2014, 12:16
10. Yıl kutlamasında paylaşılan tohumların isimlerinde bir karışıklık olmuş ki bana haseki küpesi tohumu olarak açıklanan tohumlar gaura çalısı tohumu olarak çıktı. Haseki küpesinin kapsülü zannederek aslında tanıdığım bir tohum hakkında yanılgıya düştüğüm için benim de eksikliğim var tabi.
Ben de bu tohumları sokaktaki tretuar kenarlarını çiçeklendirme amacı ile bu tohumları ekerek çevreye bir güzellik katmak adına çimlendireceğim. Çünkü tam anlamıyla neye niyet, neye kısmet durumu oldu :)
Emine Akman
27-05-2014, 08:48
Bu çiçeği tanıdıkça insanın sevgisi artıyor. Geçen yıl gaura köklendirmeye çalıştığımda dudak büken annem, hele de bu yıl İstanbul'a giderken yol kenarlarında gauralarla yapılan düzenlemeleri gördükçe tüm bahçeye bordür olarak ekelim demeye başladı. Bir kökü bile bahçeyi şenlendirmeye yeter, üstelik hastalıkları, kaprisleri olan bir bitki de değil, sadece bol su ve güneş. Bu yıl belediyenin ektiklerine sanırım çok su verilmediğinden alttan tüm yapraklarını boşaltmış, çıplak, ince uzun ve zavallı görünümdeler. Ama sadece düzenli su ve güneşle...
Bu ayda guaradan çelik alamazmıyım acaba? en yakın ne zaman çelik almak uygun olur?
serkan_istanbul
10-11-2014, 15:48
Alabilirsiniz dip kısmından alın çelikleri hemen dikin sorunsuz tutuyorlar.
Mücevher Çalısı
07-05-2015, 12:41
Arkadaşlar Gaura saksıda da yetiştirilebiliyormuş. 2 lt'lik saksıda bile olmam demiyormuş :p Tabii ne kadar büyümesini istiyorsanız o kadar büyük saksıda yetiştirmelisiniz.
Bu güzellik büyükçe bir saksıda, çoğu bitkim gibi arkadaşlarıyla sıkış tepiş :D
551135
551136
Geçen sene yazın o kavurucu sıcaklarında birçok çiçeğim iflas bayrağını çekti, Gaura tek tük bile olsa çiçek açtı ;)
lenavita
10-05-2015, 17:26
selam arkadaşlar dün parkta gördüm gaura dan çelik aldım , diktim inşallah köklenir bahçeme çok güzel yakışacak , sabırsızlıkla bekliyorum
lenavita
12-05-2015, 16:22
selam arkadaşlar bence bu çiçeğin ismi akdeniz orkidesi olmalı .çok heyecanlıyım daha köklenmedi bekliyorum
selam arkadaşlar bence bu çiçeğin ismi akdeniz orkidesi olmalı .çok heyecanlıyım daha köklenmedi bekliyorum
Çelikleriniz ne durumda arkadaş? Bende çelik alacağım bir park biliyorum, cevabınıza göre hareket edeyim diye sordum, eğer tutmayacaksa yürümeyeyim taa o o parka, tutacaksa budama makasımla düşeyim yollara bu rüzgarlı günde :) Ayrıca fotograf ekleme imkanınız varsa mutlu olurum.
Mücevher Çalısı
29-05-2015, 17:43
555958
Bu ebruli renkli Gaura 102 nolu mesajımdaki pembeden daha uzun boylu, daha dayanıklı, daha çok çiçekli ve bana göre daha zarif. Alttaki resimdeki de aynı kökün çiçeği. Hazeranla birbirilerine yakıştılar ;)
555959
Dün bahsettiğim parka gittim ve gauradan bir dal aldım 50 cm. Kadar bir dal, sanırım onu dörde bölerek dikeceğim bugün. Sonucu bildiririm.
12. Günümüzdeyiz ve mutlu görünüyoruz. Gauradan aldığım uzunca bir dalı 4e bölerek dikmiştim. Dalın uç kısmı ve köke yakın olan kısmı pek umut vermiyor ama orta kısımdan aldığım çelikler gayet iyi durumda.. Gaura çelikleri ne kadar zamanda köklenir?
Binbirçeşit
05-02-2016, 09:29
Buda benim busene aşdığım guaram .heycanla yazı bekliyorum .çiçek açmasını.
594647
gunes tor
21-06-2016, 22:09
Gaura konusunda nette çok değişik bilgiler var, çoğunlukla derin soğuklara bile dayandığı yazıyor yabancı sitelerde.
Gaura herkesin sahip olması gereken bir bitki, kokusu yok ama, değişik renkleri, kelebek ve arıları çeken gösterişli çiçekleri, neredeyse dokuz ay çiçekli kalması onu çekici kılıyor.
Ayrıca bitkinin gelişimi çok hızlı, 10 cm. cik bir çelik bir kaç ay içinde göz dolduracak kadar yer kapladı.
Bence güneşi seviyor, suya da pek itirazı yok, Son baharda toprak üstünden budanırsa daha canlı ve düzgün dallar veriyor.
Bahçemdeki gaura (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=669852&postcount=2410)(geçen yıl)
Adalet hanım bu resimdeki gaura tek kök mü? eğer öyleyse yaklaşık olarak kaç cm bir çapı oluşuyor acaba ve boyu ne kadar uzadı sızınkinin? Bu arada muteşem gözüküyor;)
Adalet Yağcı
21-06-2016, 22:38
Sevgili gunes tor, evet fotoğraftaki Gaura minicik bir fideden bir yılda bu hale geldi, tek köktü.
Yarı gölge bir alanda çok sularsanız boyu bir metreye kadar uzaya bilir.
Çapı da 60-70 cm.i bula bilir.
Size tavsiyem, güneşli bir alanda kontrollü sulayarak daha dolgun bitkiler elde edin.
gunes tor
22-06-2016, 22:12
Adalet hanım bende tam bunu soracaktım..Ne yazık ki benim bahcemde gölge alan sadece bahcemızın bıryerı var orası da çim..Çim olan yere de hiçbir şey dikmeyin dedikleri için geriye hiç gölge alan kalmıyor,her yer bol güneşli..bende bu sene bir deneyeceğim ,bakalım sizinki gibi güzel sonuçlar alabilcekmiyiz :) teşekkürler
Adalet Yağcı
22-06-2016, 22:21
Gaura çalısı güneşten korkmaz aslında, Mersin'in cayır cayır güneşli parklarına dikiyorlar her sene.
Ben fazla boylanmasını istemediğim için güneşli bir alanda yetiştirin dedim.
Sulamayı abartırsanız fazla uzayacaktır, bitkinin derli toplu duruşu bozuluyor o zaman.
Hatta fide olarak alırsanız tepe budaması yapın, daha çok dallansın, daha çok dal daha yoğun çiçek demek.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.