View Full Version : Şakayık (Paeonia)
hocam100
30-04-2011, 20:25
Bilimsel Sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Ranunculales
Familya: Ranunculaceae
Cins: Paeonia sp.
Genel Özellikleri
Çok yıllık, gövdesi otsu veya odunsu olup yazın yeşil çalı formundadır. Yapraklar bileşik tüysü yaprak görünümünde ve yapraklar 15 - 25 cm uzunluğundadır. Yaprakçıklar yumurta biçiminde ve saplıdır. Doğal formdakilerin çiçekleri yalınkat, kültür formlarınki
katmerlidir. Çiçekler mayıs haziran arasında çiçeklenir. Çiçek rengi pembe, beyaz, kırmızı olabilir.
Üretimi
Tohum ve kalem aşı ile üretilmektedir. Tohumla üretim yalınkat çeşitlerde kullanılır.
Ancak tohumla üretimde bitkinin gelişimi yavaştır ve beş yıl sonra çiçek açarlar.
Tohumlar olgunlaştıktan sonra toplanır ve ertesi ilkbahara kadar katlamaya bırakılmalıdır. İlkbaharda soğuk yastıklara ekilir. Diğer bir yöntem ise toplanan tohumlar hemen soğuk yastıklara veya saksılara ekilirler. Tohumlar eğer birkaç yıllık ise ekimden önce birkaç gün suda bekletilerek sert kabukları yumuşatılır. Ekimden sonra ilk yıl kök görülür, ikinci yıl sürgün gelişimi görülür. Aşı ile de üretim yapılmaktadır. Aşı ile üretim hibrit çeşitlerde kullanılır. Aşılar ağustos ekim veya aralık- mart arasında yapılmaktadır.
Aşı yöntemi olarak kakma aşı uygulanır. Otsu türlerde nisanda ya da ekimde kök parçaları ile üretim yapılabilir. Fidanlar 90 cm ara ile 5 – 7,5 cm derinlikte yerleştirilir.
Ekolojik İstekleri
Sıcak ve ılıman iklimden hoşlanır. Güneşli yerleri sever. Derin bitki besin maddelerince zengin, kireçli topraklarda iyi yetişir. Kurak ve rutubetli topraklarda yetişir. Her iki yılda bir iyi yanmış ahır gübresi ile şubat aylarında gübrelenmelidir.
Peyzajda Kullanımı
Güzel çiçekli süs bitkilerindendir. Park ve bahçelerde güzel çiçekleri ile ortamın
havasını değiştirir. Kesme çiçek olarak da kullanılır. Zehirlidir.
Önemli Türleri
Paeonia lactiflora (Bahçe şakayık çiçeği)
Anavatanı Çin, Japonya ve Sibirya’ dır. Çok geniş bir alanda rastlanan bir türdür. Gür
çiçek açmaktadır. Zarif çiçekleri beyaz ve kırmızı renkleri ile değer kazanmıştır. Çiçekleri iri, basit, sık ve yarı sık dallı, katmerlidir. Çiçek taşıyan gövdeler tüylü, iyi yapraklanmış olup, yükseklikleri bir metreyi bulmaktadır. Mayıs ayında çiçek açar. Bazı türlerin çiçeklerinde hafif güzel bir koku vardır. En önemli türlerinin çiçekleri beyaz, kırmızı damarlı, iri çiçekli olabildiği gibi beyaz, sarımsıpembe nüanslı da olabilmektedir.
Paeonia officinalis (Adi şakayık , Bahçe şakayıkı)
Ìsviçre, İtalya’ dan gelmiştir. Uzunluğu 60–80 cm’ ye kadar boylanabilir. Yumru köklü, kümeler hâlinde gelişen, çalımsı, otsu bir bitkidir. Mayıs – haziran aylarında çiçeklenir. Çiçek rengi kırmızı, koyu kırmızıdır. Yaprakları tüylü, 1–2,5 cm genişliğinde, derin yırtmaçlı ve yeşil renklidir.
P. albiflora’ dan 14 gün evveli açar, daha fazla kırmızı
renklidir. Çiçek bahçelerimizde rastlanır. Tohumla ve yumru kökleri ile üretilir. Yumru kökler sonbaharda sökülerek küçük parçalara ayrılır. Daha sonra yerlerine dikilir. Aydınlık yarı gölge yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Organik maddece zengin, drenajı iyi, bol yaprak çürüğü içeren, kalkersiz toprakları tercih eder. Az fakat düzenli sulanmalıdır. Yer değiştirmeye karşı duyarlıdır. Çiçek parterlerinde gruplar hâlinde, bordürlerde, karışık düzenlenmiş çiçek alanlarında rahatlıkla kullanılır. Ağaçların altlarında ve yol kenarlarında rahatlıkla dikilebilir.
Paeonia peregrina (Yabani şakayık çiçeği)
KAYNAK:http://hobibahcemiz.net/
Bahcemizde,bunun beyaz rengi olanindan var.Burda ona BOJUR diye ad ile aniliyor.
Yari golge bir yerde.
hocam100
08-05-2012, 19:23
Bu yıl şakayıklarım daha hoş oldu.
hocam100
09-05-2012, 11:19
Yükleme fırsatım olmadı en kısa sürede yükleyeyim.
hocam100
09-05-2012, 15:49
Nihayet yükleyebildim.Bu yıl güzel olması kışa hazırlık olması için hafif yanmış hayvan gübresi ile malç yapmam oldu.Geçen yıla göre bariz bir fark var.
Sergüzen
15-05-2012, 20:05
Bunlar da özgür dağların şakayıkları
Sizinkiler de guzelmis Serguzen
Orhan Özbilgiç
21-05-2012, 15:40
Mart ayında Bauhaus ve Eminönü'nden alıp diktiğim üç yumru ive bahçemde geçen yıldan var olan diğeri ile birlikte şimdi dört şakayığım oldu.
Geçen yıl bir tane açan, kırmızıya yakın koyu pembe çiçeklisi dört tomurcuk verdi ama yine bir tane açtı.
298514
Bu yıl aldıklarımdan (Bauhaus'tan), paketin üstündeki fotoğrafta açık pembe çiçekli olarak görünen ''Pinky'' çok farklı çıktı. Ama ben sevdim.:p Kenarları pembe, ortası yavru ağzı...
298516
298515
Mart ayında Bauhaus ve Eminönü'nden alıp diktiğim üç yumru ive bahçemde geçen yıldan var olan diğeri ile birlikte şimdi dört şakayığım oldu.
Geçen yıl bir tane açan, kırmızıya yakın koyu pembe çiçeklisi dört tomurcuk verdi ama yine bir tane açtı.
298514
Bu yıl aldıklarımdan (Bauhaus'tan), paketin üstündeki fotoğrafta açık pembe çiçekli olarak görünen ''Pinky'' çok farklı çıktı. Ama ben sevdim.:p Kenarları pembe, ortası yavru ağzı...
298516
298515
Çok güzel.
Çiçeksever41
22-05-2012, 20:41
Yaz bakimlari nasil acaba
Orhan Özbilgiç
22-05-2012, 21:03
Sayın Çiçeksever41;
Özel bir bakım gerekmiyor.
-Çiçekler solduktan sonra, güllerde olduğu gibi tohum kesesini kesmek gerekiyor. Toprak altında daha çok ve sağlıklı yumrular geliştirebilmesi için.
-Yumrularının veya bitkinin yerini değiştirmek en az bir yıl kaybettiriyor.
-Dallar iyice kurumadan kopartmamak, yumrularını büyütebilmesi için gerekli.
Özetle;
Bitkinin toprak üstündeki bölümü iyice kuruyuncaya kadar, çiçekliymişcesine azar azar sulamaya devam edilir. Kazma (Çapalama) gerekmez. Gelecek yıl martta kendiliğinden toprak yüzeyine fışkırır.
Merhaba sayın üyeler, Zengarden'in satışa sunduğu Paeonia "Şakayık" yumrularından aldım. Yetiştiren arkadaşlardan yardım rica ediyorum, en az yarım metre yakınına bitki dikilmemesi önerisine uymaz isem sakıncası olur mu? :o Mevsimlik çiçekler ekmeyi düşünüyorum bahar da etrafına. Teşekkürler. :)
Orhan Özbilgiç
14-12-2012, 08:47
Merhaba sayın üyeler, Zengarden'in satışa sunduğu Paeonia "Şakayık" yumrularından aldım. Yetiştiren arkadaşlardan yardım rica ediyorum, en az yarım metre yakınına bitki dikilmemesi önerisine uymaz isem sakıncası olur mu? :o Mevsimlik çiçekler ekmeyi düşünüyorum bahar da etrafına. Teşekkürler. :)
Sayın Sudenur;
Yıllardır şakayık yetiştiren biri değilim. Ama mantığım; ''Dikmeseniz daha iyi olur.'' Diyor.
Zira;
Şakayık yumrularının saçaklarıda, mevsimlikler gibi çok derinlere gitmiyor. Genelde en fazla 40 cm. derinlik içinde saçak kök yapıyor.
Şayet dikerseniz;
Çok fazla bir olumsuz etkisi olacağını sanmıyorum. Ama şakayıkın yayıldığı toprağın gücünün, daha hızlı tükenmesine yol açarsınız.
Ama bunada çözüm olarak;
15-20 gün aralıklarla iyi yanmış(En az bir yıllık!) ahır gübresi kullanmanız yeterli olur. Diye düşünüyorum.
Artık günümüzde, konsantre ahır gübreleride, yaklaşık 25 kg.lik ambalajlarda, tarımsal mücadele ilacı ve tohum satan dükkanlarda bulunabiliyor. 25 kg.lik paketler, 10-15 tl fiyatlardan satılıyor.
Eğer kokusuna (Çürük yumurta kokusu) 10 gün katlanabilirseniz, ayni boyutta, aynı fiyata, iki kat daha etkili,konsantre tavuk gübreside bulursanız alabilirsiniz.;)
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim Orhan bey. :)
Aldığım yumrular, internette sergilenenler gibi iri ve gelişmiş olmadığından ne yöne dikeceğimi bilemedim. :confused: Sürgün vermeye başlamış pembe uçları aşağı kısma mı getireyim? :o
354649
354651
354654
354655
Yarı gölge mi, güneşli bir ortam mı seviyor? Tekrar teşekkür ediyorum, meşguliyet verdim kusuruma bakmayınız. :)
Orhan Özbilgiç
14-12-2012, 16:54
Sevgili Sudenur;
Asıl birikimlerimi paylaşma fırsatı verdiğiniz için, ben teşekkür ederim.
Aldığınız yumrular son derece sağlıklı. Baksanıza şimdiden sürgün vermişler. Benim Bauhaus' tan aldıklarımda ancak bu kadar sağlıklıydılar.
Sondan başlıyayım.
Güneşli alanları seviyor.
O pembe uçlar dal sürgünleri. Mümkün olduğu ölçüde yukarıya dönük dikmeye çalışın. (Yanlarada bakabilir. Onlar yüzeye çıkarken dikleşir.)
Dikeceğiniz yeri derin işleyin. 30 cm. den ince olmasınki kolay köklenebilsin.
Diktikten sonra, sürgün uçlarını, iki parmak kalınlığında kapatacak kadar toprakla örtmeniz yeterli.
Güle güle büyütün.
Not: İlk fırsatta bahçe sayfalarınızı görmek için uğrayacağım.:(
Cymbelina
14-12-2012, 18:38
Sayın Özbilgiç, bu şakayık ile linkini vereceğim şakayık aynı çiçek midir? Yoksa aynı ailenin farklı türleri mi? Belki de ben karıştırdım.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2496.htm
Orhan Özbilgiç
14-12-2012, 19:25
Sayın Özbilgiç, bu şakayık ile linkini vereceğim şakayık aynı çiçek midir? Yoksa aynı ailenin farklı türleri mi? Belki de ben karıştırdım.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2496.htm
Sevgili Cymbelina;
Şakayık genelde çalı formlu olanlarının genel adı.
Link' ini verdiğiniz bitkiye daha çok; Erengül, Girit lalesi, Yer şakayığı deniliyor.
Yani Şakayık denildiğinde, Paeonia kastediliyor.
Yer Şakayığı denildiğinde, Ranunculus kastediliyor.
Anlaşılacağı üzere aynı aileden değiller. Gerçek Şakayık, Paeonia' dır.
Aslında Şakayığın gerçek çalı ( dallarıda çok yıllık ) olanı var. Çin orijinlisi. Güler Hanımda o da var. Ben aldım ama repikaj görmeden( bahçeden sökülüp saksıya adapte oluncaya kadar beklemeden) saksılanmış olarak sattıkları için toprağa aktardığımda kurudu.
Cymbelina
15-12-2012, 01:13
Sayın Özbilgiç, oldukça benziyorlar, karıştırmamak çok zor benim için. Çok teşekkür ederim:)
İlk fırsatta bahçe sayfalarınızı görmek için uğrayacağım.:(
:eek: Onur duyarım Orhan bey, çok memnun olurum. :)) Bahçe işleriyle geçtiğimiz ilkbahar ilgilenmeye başladım, bir kaç gül çeşidi ve çim yetiyordu daha önceleri lakin siz değerli üyelerin bahçe sayfalarını gezip dolaştıkça aşka gelip çeşit artırmaya koyuldum. ;)
Tekrar teşekkür ederim, çok faydalı oldunuz, helal ediniz hakkınızı. Kıymetli eşinize ve size hürmetler. :)
sibelozba
18-03-2013, 13:32
*** bende yeni üye olarak bugün pazarda görünce çeşitli bitkilerimin arasına şakayık da eklemek istedim..okadar güzelki dayanamadım. şimdi onu saksıya ekicez oğlumla ama inşallah solmazlar ve çoğalırlar. tam özelliklerini bilmiyorum ama deneyeceğiz bakalım
*** bende yeni üye olarak bugün pazarda görünce çeşitli bitkilerimin arasına şakayık da eklemek istedim..okadar güzelki dayanamadım. şimdi onu saksıya ekicez oğlumla ama inşallah solmazlar ve çoğalırlar. tam özelliklerini bilmiyorum ama deneyeceğiz bakalım
Sayı sibelozba
Sİtemize hoşgeldiniz.Sizin aldığınız çiçek şakayık değiil.
Rananculus. Başlığın (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2496.htm)ı incelerseniz , bakımı hakkında bilgiler bulabilirsiniz. :)
Ben de Zengarden 'den şubat ayında aldığım şakayıkları diktim. Çok güzel yeşerdiler. Bir tanesi kazaya uğradı filizi dipten kırıldı.Görünce hemen toprağa ektim. Atmaktansa denedim bakalım.Dibinden tekrar sürmedi.
Orhan beyin yazdığı mesajlardan bu yıl çiçeklenebileceklerini düşünüyorum.:)
383010
hocam100
16-11-2014, 16:21
Bu yıl ben de Ekim sonunda şakayıklarımı ayırarak tekrar ektim.
merhaba arkadaşlar 1 ay önce saksıda şakayık çiçeği aldım üstünde 4 5 adet çiçeği katmer şeklindeydi ben bu çiçekleri bahçeme ektim aradan 1 ay geçti çiçekler soluyor yeşil maydonoz gibi olan yapraklar küsüyor sizce sorun
çiçeksever
27-04-2015, 13:28
Hafta sonu Eskişehirdeydim. Osmangazi Tıp Fakültesinin orada Karaca çiçekçilikte şakayıklar satılmaktaydı. Saksıda 15 liradan veriyorlar.
Bence çok pahalı, ben kocaman saksıları 3,5 TL den aldım.
çiçeksever
27-04-2015, 13:55
Şakayık saksıda kalsa birşey olur mu? Üzerlerinde tomurcuk var.
çiçeksever
27-04-2015, 13:56
Sayın Milla;
Benimkliler orjinal. Rananculus değil.
http://www.agaclar.net/forum/65456-post8.htm
Bu resimdekinden değil.
çiçeksever
27-04-2015, 13:59
Benimkiler inşallah bunlar gibi açacak.
http://www.agaclar.net/forum/970057-post11.htm
çiçeksever
27-04-2015, 14:08
Sağolun.
çiçeksever
26-05-2015, 13:57
Saksıdaki şakayığımdan sonra bahçedekiler de açmaya başladı.
Diğer resimlerimi bahçe sayfamda görebilirsiniz.
çiçeksever
26-05-2015, 13:59
http://www.agaclar.net/forum/1373923-post27.htm
bu mesajda yazdığım şakayık böyle açtı.
http://www.agaclar.net/forum/1379721-post201.htm
çiçeksever
01-06-2015, 08:34
Çiçeği geçen şakayıkları budadığımızda aynı güldeki gibi bir daha çiçeklenir mi?
Eser İlhan
01-06-2015, 19:58
Hayır,çiçeklenmez :)
Çiçeği geçen şakayıkları budadığımızda aynı güldeki gibi bir daha çiçeklenir mi?
Çiçeği geçen şakayıklar kasım-aralık da budanır!! Gül gibi yaz ortası budanmaz. budarsanız, ertesi yıl mayıs da çiçek vermez!!
çiçeksever
04-06-2015, 13:33
Çiçeği geçen şakayıklar kasım-aralık da budanır!! Gül gibi yaz ortası budanmaz. budarsanız, ertesi yıl mayıs da çiçek vermez!!
Ben burada budama derken ; gülde olduğu gibi ölen çiçekleri budarsak aynı yerden tekrar çiçeklenip çiçeklenmediğini sormuştum.
Ben geçen sene hiç budama yapmadım. Soğanlı bitkilerde olduğu gibi toprak üstü kısmı kendi kendine kuruyor.
çiçeksever
04-06-2015, 13:37
Daha önceki mesajlarımda belirttiğim bauhaustan aldığım şakayıkın tanıtım kartı.
Eser İlhan
04-06-2015, 16:51
Şakayıklar bilindiği gibi kök (yumrulu) şakayık ve ağaç şakayık olmak üzere iki çeşittir. Ağaç şakayıklar aynı çalılar gibi büyür gelişir ve bakım görürken, yumrulu şakayıklar soğanlı-rizomlu bitkilerde olduğu üzere her sene yeni toprak üstü gövdesi geliştirirler.
Her ikisinin çiçeği de mevsiminde oluşan tomurcuklardan bir kere açar. Güldeki gibi çiçeği kesmek yeni bir çiçeklenmeyi teşvik etmez.
Yumrulu şakayıkların yeşil yapıları her sene solduğu için herhangi bir budanma gerektirmezler. Ağaç şakayıklar ise gerektiği durumlarda budanabilirler.
gencaslann
14-03-2016, 23:35
Turuncu ve pembe şakayıklarım . Çok güzeller
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160314/b418092f50f093d0967bfbb09b4cdf08.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160314/9933804812e070f41e83396a6e145868.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
çiçeksever
18-03-2016, 16:24
Sizinkiler bazı çiçekçilerin şakayık olarak nitelendirdiği fakat aslında erengül (rananculus) adı verilen çiçekler.
Vicia Ervilia
20-03-2016, 16:42
Arkadaşlar, pazara bir amca şalayık getirmiş. Ben de aldım, sarı renkte. Şuan aldığım saksıda, çünkü dikecek saksım yok, umarım birşey olmaz :) balkona koydum. Benim sormak istediğim. Çiçekleri solduğunda tam olarak nereden kesmeliyim. Çünkü Dahlia ve karanfilimde sanırım hata yapıp, çiçeğin hemen bittiği yerden uçtan kesmiştim. Kestiğim yerden kurumaya başladılar, hatta dahliam böceklendi ve öldü ikisi de . Bir daha katil olmak istemiyorum. Çiçekli başka bitkim yok suan, sardunyalarım ve sümbülüm dışında.
Arkadaşlar, pazara bir amca şalayık getirmiş. Ben de aldım, sarı renkte. Şuan aldığım saksıda, çünkü dikecek saksım yok, umarım birşey olmaz :) balkona koydum. Benim sormak istediğim. Çiçekleri solduğunda tam olarak nereden kesmeliyim. Çünkü Dahlia ve karanfilimde sanırım hata yapıp, çiçeğin hemen bittiği yerden uçtan kesmiştim. Kestiğim yerden kurumaya başladılar, hatta dahliam böceklendi ve öldü ikisi de . Bir daha katil olmak istemiyorum. Çiçekli başka bitkim yok suan, sardunyalarım ve sümbülüm dışında.
Sizin aldığınız şakayık değil, ona benzer olan Ranunculus = erengül dür. Çünki bu zamanda şakayık çiçek açmaz. !!En erkencisi nisan ayında açar.
hocam100
31-03-2016, 22:30
Arkadaşlar buradaki 46 ve 42. mesajdaki resimler ranuculustur.Lütfen ilgili yere yazınız.Burada bahsettiğim bu çiçek paeoniadır.
ayşegül123
01-04-2016, 20:29
Bana bu bitkinin şakayık olduğunu söylediler ancak hiç benzemiyor bu bitki sizce nedir
Bitkiniz Cineraria (Sinerelya) çiçeği.
Daha önceki mesajlarımda belirttiğim bauhaustan aldığım şakayıkın tanıtım kartı.
Sn. çiçeksever;
Almış olduğunuz beyaz şakayık yaşıyor mu? Umarım yaşıyordur ve çiçeklerini görürüz.
Benim sizin getirdiğiniz şakayıklar nihayet toprak yüzüne çıktılar. Sağlıkları yerinde görünüyorlar. Bu yıl çiçek açabilirler.
Geçtiğimiz yıl almış olduğum rizomlardan ikisi yazın kuruyunca öldüklerini düşünmüştüm. Bu yıl itina ile çevrelerini boşaltarak rizomları bulmaya çalıştım. 4 şakayık da çok zayıf da olsa sürgün vermiş. Onlardan muhtemelen bu yıl çiçek göremeyeceğiz.
Sn. kgursan;
4 tane geçtiğimiz yıldan kalma zayıf şakayığım bulunmakta. Elimde bulunan şakayıkların hepsine yanmış gübre vermeyi düşünüyorum. Koyun gübresi veya inek gübresi bulunmakta. Hazır satılan organik sıvı gübre ile hümik asit seçenekleri de var. Hangi uygulama ne zaman yapılırsa fayda sağlar. Sonbaharda yanmış gübre versem çok daha iyi olacaktı. Ancak yaşayıp yaşamadıklarını bilemediğim için vermedim.
İyi durumda olan geçtiğimiz yıldan kalma 2 tane ve bir arkadaştan bölerek aldığım ve yeni diktiğim hepsinden daha iyi bir tane daha var. Bunlara da versem çiçek vermeye daha iyi duruma getirmeye teşvik edebilirmiyim? Resim çektiğim zaman ekleyeceğim.
Teşekkür ederim.
Komşu bahçeden.
646020
646021
osmannuriemete
29-04-2017, 15:33
Bahcemizde,bunun beyaz rengi olanindan var.Burda ona BOJUR diye ad ile aniliyor.
Yari golge bir yerde.
Bojur Bulgarcası şakayıkın.Muhacırların olguğu bir bölgedesiniz demek ki.
Geçtiğimiz yıl diktiğim ve bir kısmı sıcaklardan susuzluktan muhtemelen kaybolan rizomların hepsi tek yaprak da olsa sağ kalmışlar. Gelişmeleri yavaş.
646808
646809
Saksıda olup aktardıklarımda sıkıntı yok. Bir kök de tanıdıktan bölerek getirdiğim var. Onun da durumu iyi.
646810
Komşudan kırmızı şakayıklar. Beş tane çiçek vardı. İkisi gitmiş. Üç tanesi tohum yaptılar.
650727
650728
650729
650730
650731
Kırmızı renkli şakayıkta çiçekler dökülünce oluşan tohum kapsülleri.
650737
650738
650739
650740
Pembe şakayık kırmızıdan daha sonra çiçek açıyor.
650780
650781
650784
Açmış halleri
650834
650835
650836
650837
Başka bahçeden. Bir kısmını bölerek bana verdi. Ona rağmen 12 açmış ve 1 tomurcuk vardı. Güneşte olunca sanırım daha iyi gelişmiş. Zaman ile daha büyük ve çok çiçek açıyor.
650839
650840
650841
650842
650843
çiçeksever
08-06-2017, 09:57
Bahçemden
1 ve 2. çiçekler aynı. Zamanla sarı beyaza dönüyor.
çiçeksever
08-06-2017, 09:57
devamı
çiçeksever
08-06-2017, 09:59
Saksıda 2 kök kırmızı vardı. Biri 2 tane tomurcuk yaptı fakat açamadı.. Diğeri tomurcuk yapmadı.
Herkes fotoğraf koyup duruyor, kimse de demiyor ki "arkadaşlar şakayıklarımı köklerinden ayırdım, isteyenlerle paylaşabilirim" :)
Sn. kgursan;
4 tane geçtiğimiz yıldan kalma zayıf şakayığım bulunmakta. Elimde bulunan şakayıkların hepsine yanmış gübre vermeyi düşünüyorum. Koyun gübresi veya inek gübresi bulunmakta. Hazır satılan organik sıvı gübre ile hümik asit seçenekleri de var. Hangi uygulama ne zaman yapılırsa fayda sağlar. Sonbaharda yanmış gübre versem çok daha iyi olacaktı. Ancak yaşayıp yaşamadıklarını bilemediğim için vermedim.
İyi durumda olan geçtiğimiz yıldan kalma 2 tane ve bir arkadaştan bölerek aldığım ve yeni diktiğim hepsinden daha iyi bir tane daha var. Bunlara da versem çiçek vermeye daha iyi duruma getirmeye teşvik edebilirmiyim? Resim çektiğim zaman ekleyeceğim.
Teşekkür ederim.
sn muda,
mesajınızı şimdi gördüm. Şakayıklar çiftlik gübresini severler, ancak gözleri gübreden korumak gerektiği yazılıyor. kök bölgesinin çevresine vermeli gübreleri. ayrıca bitkinin yakınlarında başka bitkiler olmamalı, rekabeti sevmiyor!! Kolay gelsin
Büyük şakayığımız olduğu zaman sonbaharda bölersiniz.
Divide Peonies (http://www.bhg.com/gardening/flowers/perennials/divide-peonies/)
Mahmut Tebir
24-08-2017, 17:14
böldüğünüz şakayık köklerinden bende isterim. Çok istediğim bir türlü alamadığim çiçek. Çiçekçiye gittiğimde hep düğün çiçeği gösterilen bir türlü gerçek şakayık gösterilmeyen çiçek. Lütfen allah rızası için banada verin bir kök.
white paeonia beyaz şakayık
Ağaç şakayık ile arada fark var mı hala çözebilmiş değilim. Tesadüfen gördüm. Çektiğim resimler.
663867
663868
663869
white paeonia beyaz şakayık
Ağaç şakayık ile arada fark var mı hala çözebilmiş değilim. Tesadüfen gördüm. Çektiğim resimler.
663867
663868
663869
Ağaç şakayık, çalı gibi toprak üstü yaprak döküyor ama kaybolmuyor, kök şakayık toprak üstü kışın kuruyor, kökden yeni sürgünler veriyor. ağaç şakayık da toprak üstünde gövdeden gözler veriyor. Kök şakayık paeonia lactifolia olarak biliniyor.
Burada resimlerini yayınladıklarım sizin anlattığınız gibi toprak üstü dökülüyor. Yer altındaki rizomlardan yeniden çıkıyor. Bir tane ağaç şakayık bulunmakta iken o da öldü.
Burada resimlerini yayınladıklarım sizin anlattığınız gibi toprak üstü dökülüyor. Yer altındaki rizomlardan yeniden çıkıyor. Bir tane ağaç şakayık bulunmakta iken o da öldü.
ağaç şakayık, bir yumru şakayığın yumrunun üzerine aşılanıyor. toprak üstü dal olarak kalıyor, eğer bir şekilde aşilı kısım öldüyse, dipten anacı sürmüş olabilir!! kolay gelsin
Kamil bey ben ağaç şakayığın yumru üzerine aşılandığını bilmiyordum. Keşke her türden olsa. Ağaç şakayık bölümünde Tarabyali'nin şakayıkları ile benzer olduğunu onun iklim ve daha çok bakma durumu nedeni ile çiçeklerinin ve kendisinin büyük olduğunu düşünmüştüm.
Kamil bey ben ağaç şakayığın yumru üzerine aşılandığını bilmiyordum. Keşke her türden olsa. Ağaç şakayık bölümünde Tarabyali'nin şakayıkları ile benzer olduğunu onun iklim ve daha çok bakma durumu nedeni ile çiçeklerinin ve kendisinin büyük olduğunu düşünmüştüm.
tree paeonia diye ararsanız videolarda aşılama yöntemini bile bulabilirsiniz kolay gelsin
Arkadaşlar benim şakayıkların sürgünlerini topraktan çıkış yerinden sanki garaz eder gibi koparılmış, ya da bir hayvan yemiş. Bu bitki yeniden sürgün verip çiçeklenir mi? Bir de Akdeniz Bölgesi içinde Ağaç Şakayık bulabileceğim yer var mıdır? Adres, özelden telefon vs...
Arkadaşlar benim şakayıkların sürgünlerini topraktan çıkış yerinden sanki garaz eder gibi koparılmış, ya da bir hayvan yemiş. Bu bitki yeniden sürgün verip çiçeklenir mi? Bir de Akdeniz Bölgesi içinde Ağaç Şakayık bulabileceğim yer var mıdır? Adres, özelden telefon vs...
sn aydoner, bazı hayvanlar geyik, tavaşan vb. şakayık sürgünlerini yiyebiliyor. tanminim yeniden sürgün verecektir.
Şakayık bitkisi (kökü) satan galiba zengarden var , bir de karamanda bir üretici satıyordu ama şimdi zamanı değil, sanırım Ağustos etlül gibi arasanız bulabilirsiniz. köklerinin dikim zamanı ağustos Kasım cıvarı kolay gelsin
Mahmut Tebir
05-04-2018, 23:00
zengarden'de şu an bir kaç çeşit var. Dikim zamanı geçmeden alabilirsiniz.
Dutlubahçe
21-01-2020, 08:12
Şakayık
702656
Bu yeni çekilmiş güncel bir fotoğraf değil herhalde. Bildiğim kadarıyla şakayıklar Mayıs ayında açıyorlar.
İki yıl kadar oldu fotoğrafı çekeli. Bulup küçültünce katkı amaçlı ekledim. Hayalim farklı renklerinin bu şekilde yoğun olması. Bulması ve büyümesi zor. Büyümesi zaman alıyor. Temin edip büyütmeye çalışıyorum.
Dutlubahçe
21-01-2020, 13:36
İki yıl kadar oldu fotoğrafı çekeli. Bulup küçültünce katkı amaçlı ekledim. Hayalim farklı renklerinin bu şekilde yoğun olması. Bulması ve büyümesi zor. Büyümesi zaman alıyor. Temin edip büyütmeye çalışıyorum.
Resimdeki şakayıklar tabiatta kendiliğinden mi yetişmiş? Fotoğrafı Afyon civarında mı çektiniz? Gerçekten çok güzeller, ben yıllardır tabiatta görmeyi başaramadım.
Peony Care | Tree Herbaceous Intersectional (http://peonysenvy.com/peonycare.html)
Mahmut Tebir
21-04-2020, 10:44
Şakayık tomurcuk verdi. Ama büyüdüğünü göremiyorum. Sanki siyahlaşmış gibi. Geçen senede böyle olmuştu. Güneşten dedim. Ama şimdi güneşte de durmuyor. Acaba tomurcuk kurumuş mu? Yoksa büyüme şansı varmı?
Daha önce şakayığın nasıl açtığını görmedim bilmiyorum. Acaba bu şekilmi oluyor? Lütfen bilen biri açıklasın.
706486
706487
Şakayık tomurcuk verdi. Ama büyüdüğünü göremiyorum. Sanki siyahlaşmış gibi. Geçen senede böyle olmuştu. Güneşten dedim. Ama şimdi güneşte de durmuyor. Acaba tomurcuk kurumuş mu? Yoksa büyüme şansı varmı?
Daha önce şakayığın nasıl açtığını görmedim bilmiyorum. Acaba bu şekilmi oluyor? Lütfen bilen biri açıklasın.
706486
706487
Sn. Mahmut Tebir;
Şakayık tomurcukları resminizdeki gibi oluyor. Büyük yer istiyor. Öncelikle saksınız çok küçük. Benim zorla bulup aldığım halen çiçeğini göremediğim ölen ve halen yaşayan şakayıklarımın çiçek açacakları günü sabırla bekliyorum. Sonbaharda şakayığınızı bahçe var ise bahçeye yoksa çok büyük bir saksıya dikin. Şakayığınız en azından günde altı saat güneş alsın. Ancak saksı çok küçük gelince sulamasına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Umarım çiçek açtığını hep birlikte görürüz. Çiçek rengi pembe mi?
Mahmut Tebir
21-04-2020, 14:48
zengarden.com dan 2 yıl önce almıştım. Ama artık yok. Rengi pembe ortası krem.
sorbet peony olarak geçiyor adı.
706502
çiçeksever
11-05-2020, 09:01
2 şakayıkta birinde 3 birinde 6 tomurcuk vardı. 3 ü açtı.
çiftçioğuzhan
24-05-2020, 19:54
709177
709178
Merhabalar.
sorumun cevabını buldum çiçeğim filbahri Philadelphus imiş. O yüzden mesajımı düzeltiyorum. Moderatörler mesajımı kaldırabilir yardımcı olurlar sanırım.
iyi bayramlar.
maviliyesilli
16-07-2020, 11:11
Merhabalar. Sert rüzgarda çiçeklerini dökmüş bir sakayigim var. Dallari da kurumuş. Sadece toprak altinda yumru kök mevcut. Yumrugumdan biraz daha kucukce. Onu nasıl canlandirabilirim? Yoksa umut yok mu yardim eder misiniz?
Mahmut Tebir
16-07-2020, 11:34
Benim bildiğim şakayıklarlar yaprağını döker. İlkbahar olunca tekrar yumru yaprak çikarır. Bu sıcak havada yumru tekrar yaprak yapmaz. Artık yapraklarını döküp dinlenmeye geçecektir. Sizin ki biraz erken olmuş. Siz yumruya fazla su verip çürütmeyin. O zamanı gelince yaprak verecektir.
Merhabalar. Sert rüzgarda çiçeklerini dökmüş bir sakayigim var. Dallari da kurumuş. Sadece toprak altinda yumru kök mevcut. Yumrugumdan biraz daha kucukce. Onu nasıl canlandirabilirim? Yoksa umut yok mu yardim eder misiniz?
Mart nisan aylarında sürgün verecektir .Şartlar uygun olursab (Soğuk alırsa) Bol güneşli yer ise Mayıs gibi çiçeğini de verecektir
gübreleme (toprak örneğine bağlı olarak) :
Bitkilerin ihtiyaçlarını test etmek için yılda bir toprak örneği almak çok önemlidir.
Şakayıkların, ürün / sürgün gelişiminin başlangıcında çok fazla N'ye ihtiyacı vardır. Bitkinin emmesi için N'nin zamanında hazır olduğundan emin olun; bitki Botrytis ve diğer hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelir.
Ocak ayının sonu: Ekstra Azot + Potasyum
Büyümeden hemen önce: 7-14-28 / 12-10-08 +
Organik materyal
Çiçek açtıktan sonra: 12-10-08
+ 1 ay sonra tekrarlayın
Şakayıkların yıllık Kg./Ha başına normal gübreleme ihtiyacı
(normal toprak numunesi analizi ile):
N gereksinimi: 150 kg / ha
Fosfor, kg P2O5: 100 kg / ha
Potasyum, kg K2O: 225 kg / ha
Magnezyum, kg MgO: 100 kg / ha
Büyüme başlamadan önce şunlarla gübreleyin:
Organik madde
Azot
Fosfor
Potasyum (toplam ihtiyacın% 50'si)
Magnezyum
Kalsiyum
Çiçeklenmeden hemen önce ek gübreleme ile:
Sıvı sprey yoluyla azot; çiçek tomurcuğunu büyütmek için
Hızlı toplama için sıvı sprey yoluyla magnezyum
Hızlı toplama için sıvı sprey yoluyla kalsiyum
Hızlı toplama için sıvı sprey yoluyla demir vb. Gibi küçük elementler
Çiçeklenme sonrası gelecek sezon bitki ve çiçek gelişimi için
Potasyum (toplam ihtiyacın% 50'si)
Azot, minimum 50 Kg./Ha.
Magnezyum
Lütfen köklerin gübreyi emmesi için yeterli nem bulunduğundan emin olun.
https://green-works.nl/en/peonies/paeonia/
çiçeksever
21-03-2021, 18:38
Bir şahıs bunu ağaç şakayık diye satıyor. Fiyatlarda uygun 1 metreye kadar olanlar 25, 1-2 metre arası 50, 2 metre üstü 100 lira
Bunlar ağaç şakayık mı? Ben pek benzetemedim.
Mahmut Tebir
21-03-2021, 21:32
Bunlar şakayık falan değil. Bunlar filbahri.
Ama arkadaş filbahri İzmir'de şakayık diye biliniyormuş.
Bu nedenle şakayık diye satıyor.
Ama her nedense normal şakayıkların fotoğrafları koyarak satış yapıyor.
Üstelik filbahri beyaz renk çiçek açar. Ama satan arkadaş pembe ve kırmızı çiçek açtığını söylüyor.
Ama filbahri fidanı olarak internet fiyatının çok altına satıyor.
Filbahri alacaksanız fiyat gayet uygun.
Ama normal peyzajcı fiyatı normal. Bu fiyatlarda.
İnternetten ağaç şakayık ile bunu karşılaştırırsanız bunun şakayık olmadığını görürsünüz zaten.
çiçeksever
23-02-2023, 12:32
asyalale de uygun fiyata kök şakayık var hemi de 9 çeşit.
çiçekseverfatma
23-02-2023, 16:45
Hangi renkler var acaba elinizde?
çiçeksever
03-06-2023, 11:10
Bizim pembiş açmaya karar verdi. Sanki bu sene biraz küçük açtı. Daha önceki seneler daha iri açmışlardı.
çiçeksever
03-06-2023, 11:12
Daha önce açıp çiçeği geçenler
tropikalist
03-06-2023, 23:02
Şakayıkları uyku döneminde nasıl saklıyorsunuz öğrenebilir miyim ? Ben kuru toprağa koymuştum ama kurumuşlardı (belki 6 aya kadar hiç su gelmedi) arada bir nemlendirilmesi mi gerekli
çiçeksever
04-06-2023, 20:05
Bahçede topraktan hiç çıkarmıyorum.
Şakayık başka soğanlar gibi sökülüp yeniden dikillen çiçeklerden değildir. Aksine dikildiği yerde uzun süre durması gerekmektedir. Otsu şakayık yerde kalın besin depolayan kökler dışında daha ince toplayan kökler bulunmaktadır. Önce kök yapmakta daha sonra çiçek açmaktalar. Her ne kadar su içinde kalmayı sevmeseler de süzek toprakta belirli bir nem nem isterler. Benim dağlık bölgede diktiğim şakayıklar toprağın fazla kumlu olması nedeniyle nerede ise ölme durumuna geldiler. Bir kısmının yerini değiştirip diğerlerinin etrafına su tutan toprak ve organik madde ile karıştırarak köklenmesi ile büyümeleri ve çiçeklenmesi iyi oldu. Hiçbir zaman şakayıklarınızı .susuz bırakmayın.
tropikalist
04-06-2023, 22:42
Bilgileriniz için teşekkür ederim sn muda elimde 6 tane şakayık rizomu var 3 bahçede 3 saksıda yapmak istiyorum saksıda olanlara nasıl bakmam gerekir o zaman? Bu arada bilgileriniz için çok teşekkür ederim bunu öğrendiğim çok iyi oldu
Hacerata
30-08-2024, 17:25
Merhaba arkadaşlar. Orjinal şakayık soğanı alabileceğim bir yer var mıdır? Annemin balkonunda 3 yıldır vardı fakat babam soğanları çöp zannedip atmış. Ben de orijinalinden bulabilirsem sürpriz yapmak istiyorum.
betül-78
06-09-2024, 19:40
Deneyimli bahçe sevdalılarına selamlar!
Öncelikle foruma çoook uzun yıllardır giremeyen bir üyeyim ve asıl amacım şakayıkların güneş/ışık ihtiyacı ile ilgili bir soru sormaktı ama bu arada son mesajı görünce haddim olmayarak cevaplamak istedim. Sayın Hacerata şakayık soğanını en kolay yoldan zengarden sitesi üzerinden online olarak satın alabilirsiniz halen bulamadıysanız.
Benim soruma gelince bahçemin saat sabah 11 ile yaklaşık öğlen 15 arasında güneş alan kısmına bir beyaz Şakayık bir Calla ve bir pembe şakayık dikmek istiyorum, deneyimli üyelerden bilgi rica ediyorum mümkün müdür? Çünkü bazı kaynaklar güneş sever derken bazıları yarı gölge veya sadece sabah güneşi öğlen güneşinden koruyun diyor. Bu arada dikilecekleri yer evin doğu cephesi ve kuzey/güney yönleri açık.
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Mesude Samur
12-04-2025, 14:09
Merhaba arkadaşlar, forumda yeniyim. Şakayık soğanı almak istiyorum ama hangi yöntem en hızlı ve güvenilir sonuç verir bilemedim. Facebook tarzı sitelerde 600 TL civarına biraz daha boy vermiş saksılı şakayıklar satılıyor. Zengarden ve tohumevinde ise 350'ye soğanı satılıyor. Şakayık ekimini ilk defa yapacak birisi için ne önerirsiniz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.