View Full Version : inci Menekşe (Chirita tamiana)
Ege Üniversitesi Botanik serasından almıştım. Adının chrita olduğunu öğrendim. Sanırım afrika menekşesiyle akraba. Yetişme şartlarının benzer olduğu söylenmişti. Yerini beğenmiş görünüyor ki çiçek vermeye devam ediyor.;)
Daha geniş bilgisi, deneyimi olanlar, var ise Türkçe'deki adını bilenler lütfen burdan devam edelim :cool:
Chirita sinensis olsa gerek latincesi.
Chirita ailesi için bakınız. (http://www.gesneriads.ca/genchiri.htm)
kopshtar
27-04-2011, 09:24
Bu menekşe türünü ilk defa Sn Feriha hanımın bahçesinde gezinirken görmüştüm. Artık Türkiye'ye de girmiş görünüyor :)
Chirita Tamiana, Asya'nın tropik ormanlarına ait bir tür.
İrlandalılar bu çiçeğe yerel dillerinde " Maysie" yani inci adını uygun görmüşler.
Bakımı kolay fakat Afrika menekşesinden ayrılan yönleri var.
Toprağının sürekli nemli kalması gerekiyor fakat fazla sulamaya da hassas bir bitki.
Yarı gölgede iyi bakılırsa tüm yıl boyunca çiçek açabiliyor.
İdeal sıcaklık 18-25 derece arası. Fazla sıcaklık ya da uzun süreli direkt güneş ışığı bitkinin yapraklarının yanmasına neden olabilir.
kopshtar
27-04-2011, 09:26
Ferda Hanım; bu bitki konusunda bizden daha tecrübelisiniz.
Bakımla ilgili deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız bize yardımcı olmuş olursunuz.
Teşekkürler...
Macar arkadaşım tohum yollamıştı. 2 ay kadar önce ektim, 2-3 haftada çimlendi Tohumlar neredeyse toz gibiydi, dengeli dağıtmam mümkün olmadı. Seyreltmem gerekiyor gibi ama o kadar küçükler ki dokunamıyorum.
207331
207332
Menekşe mi , yoksa streptokarpus mu?
Bunu araştırırken şu resmi buldum:p
207336
İkisi de değilmiş.Apayrı bir güzellik.
Bende merak edip baktım hep streptokarpus çıktı. Bulamadım o güzel menekşeden.
Macar arkadaşım tohum yollamıştı. 2 ay kadar önce ektim, 2-3 haftada çimlendi Tohumlar neredeyse toz gibiydi, dengeli dağıtmam mümkün olmadı. Seyreltmem gerekiyor gibi ama o kadar küçükler ki dokunamıyorum.
Sevgili maki01
Ben olsam seyreltmeye kalkismam. Buyuk ihtimalle afrika meneksesi gibi gelisim gostereceklerdir. Birakin hepsi buyumeye devam etsinler. Tohumdan gloksinia ve menekse yetistirmistim. Ayni boyle basladilar, sikisik olmalari sorun yaratmiyor, yavas buyuyorlar. Biraz buyudukten sonra ayirirsiniz. govdeden kopsalar bile dayanikli oluyorlar, hemen yeni kok cikartiyorlar. Esas yapraklar kendilerini belli edince gubreli su verin. Buyumeleri oldukca hizlaniyor.
Teşekkürler sevgili zappie,
Çok seyreltik bir gübre hazırlayıp kenarlarından vermeye çalışayım. Çok minik oldukları için gübre ile temas ederek yanmalarından korkuyorum.
Afrika Menekşesi başlığında açılmış olsa da chritalar menekşelerle aynı familyadan fakat ayrı bir tür. Pek çok alt türü var.
çok güzeller elinize sağlık...
Arkadaşlar çok güzel bir haber var :)
Dün Ankara Batıkent'e Metro market açıldı.Bugün gittim ve chirita tamiana buldum :)Fiyatıda çok uygun 4,75 tl.Almak isteyenlere duyrulur :)
Minik chirita fideleri gelişmeye devam ediyor. Farklı tarihlerde çimlenme gerçekleştiği için her boyda filiz var. Ne zaman, nasıl ayıracağımı tam olarak bilmiyorum ama bazıları ayrı kap istemeye başladılar sanki...
224698
224699
224700
Ve yetişkin chiritam...
Sevgili Emel'e teşekkürlerimle :)
224701
İşte yavru hazine ortaya çıktı nihayet :)
Ablacım chirita yavruların süper görünüyor.Emeğine sağlık.Bende merakla resimlerini bekliyordum..Bol çiçekli olsunlar.Rengini biliyor musun acaba..?Ya da şöyle sorayım renkleri farklı mı olur bu türün..?
Yetişkinide güle güle büyüt :)Ben bir yaprak yavrulattım suda..Hemde çok çabuk yavruladı :)
Senin hediyenle aynı tür, çiçekleri de aynı renk açacak Emel'cim :)
Anladım ablacım :)
Güzel günlerde bol çiçeklerini gör inşallah :)
Benim de bir Chirita'm oldu;)
Yaşasın!
274273
.
menekşecibaba
16-03-2012, 13:05
Sevgili Maki01 minik chirita fideleri artık ayırma boyutuna gelmiş , büyükleri sırayla ayrı küçük kaplara aktarabilirsiniz.Eğer aynı yerde bırakırsanız cılızlaşır uzar.Hem seyreltmiş hemde sağlıklı hızlı gelişim için gerekli ortama aktarmış olursunuz.Tebrikler kolay gelsin.
Minikler minik olmaktan çıktılar sevgili menekşecibaba, uzun bir süre önce yerlerine yerleştiler, çiçek verecekleri günü bekliyorum :)
menekşecibaba
16-03-2012, 18:21
Özür :) Tarihe bakmamışım. Çicekler değişik renk mi açacak bakalım?
Hata bende sevgili menekşecibaba, tembellik edip bilgi güncellememişim :) Tohumu gönderen arkadaşım orijinali gibi açacağını söylüyor.
Tohumdan yetişenlerin bugünki durumu
274424
Bu yetişkin olarak hediye gelen chiritam:)
274425
274426
menekşecibaba
17-03-2012, 09:53
Borazan çiçeğinin minyatürü gibi .Bunların çiçek renkleri hep aynı mı acaba yukarıdaki örnek resimler de hep aynı çiçek .
;) Chirita'm 3 tomurcuk verdi.
Heyecanlı bekleyiş başladı, ne renk açacak acaba:confused:
;) Chirita'm 3 tomurcuk verdi.
Heyecanlı bekleyiş başladı, ne renk açacak acaba:confused:
Çiçekleri yukarıdaki gibi olacak:)
:p
302663
Cep telefonu net görüntü vermiyor ama...
Arkadaşlar çok güzel bir haber var :)
Dün Ankara Batıkent'e Metro market açıldı.Bugün gittim ve chirita tamiana buldum :)Fiyatıda çok uygun 4,75 tl.Almak isteyenlere duyrulur :)
selamlar çok şanslı olduğunuzu düşünüyorum... istanbulda chirita tamiana
nında böyle satıldığını duyan bilen varsa paylaşımları için *** şimdiden. hem çok güzel hemde fiyat çok uygunmuş.
Sevgili sibelim,evet gerçekten şanslı bir günümde chritayı bulmuşum..
Şuan hiç bir markette yok malesef :(
kopshtar
01-06-2012, 16:46
Çok nadir de olsa metro grosmarketlere de geliyor. Görürsem mutlaka haber veririm.
Sevgili sibelim,evet gerçekten şanslı bir günümde chritayı bulmuşum..
Şuan hiç bir markette yok malesef :(
bence hiç üzülmeyin en azından birine sahip oldunuz ben resimlere bakmakla yetineceğim .. yarın bauhaus a gideceğim bakalım karşıma neler çıkacak belki şans benide bulur
dağçiçeği
22-09-2012, 20:20
Çok güzelmiş. Nereden bulabilirim? :(
bozo.0606
22-09-2012, 20:28
Güzel ve sevimli bir türmüş. Menekşeye çok benziyor, yaprakları genel görünüşü. Menekşe çiçeği beklerken bambaşka bir formda çiçek açıp sevenini ters köşe yapıyor. Bu yönüyle bile yetiştirmeye değer bence. Sürpriz bir bitki.
Yeri müsait olanlar olmayanlar içinde yetiştirsin lütfen:)
nılgun_dogan
30-11-2012, 13:59
Benim menekşenin dibinde yavru var bulamazsanız baharla yollayabilirim.
damla uluşahan
04-12-2012, 12:18
bu meekşeler bir harka nerden bulabilir ankaradan acaba bayıldım bayıldım yok böyle bir güzellik
istanbulda bulunurmu acaba bu güzel çiçekcik.
maalesef bende daha karşılaşamadım inci menekşe ile istanbul da..
Orkun Kırcı
04-12-2012, 14:31
İncim tomurcuklanıyor, yakında açınca eklerim foto.
damla uluşahan
04-12-2012, 15:11
bizede yardımcı olurmusunuz çiçek severler lütfen nasıl temin etcez parasıyla burdan sizlerden satın alsak olmazmı yardım cı olun lütfe n tomurcuğuda olur yani tohumu
damla uluşahan
04-12-2012, 15:17
sevgili çiçek sever maki01 arkadaşım lütfen yardımcı olurmusun bnlardan nasıl temin edicez anaradan ben satışa sunuyomusun bu menekşeleri çokk güzeller lütfen yardımcı ol be arkadaşım
almanyalı
04-12-2012, 16:38
Çok güzelmiş bu tür aldığım menekşeler zamanla hep terk ettiler beni bende küsmüştüm ne zamandır,dün dayanamadım kar yağarken gittim bir tane afrika menekşesı aldım.umarım bu sefer başarısız olmam bu türe bayıldım...
Sevgili damla uluşahan,
Öncelikle aramıza hoşgeldin. http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595-398.htm bölümünde kendinizi tanıtmanızı rica ediyorum.
Sitemizde Tükçeyi doğru kullanmaya, mesajlarımızda noktalama işaretlerine, cümleye büyük harfle başlamaya özen gösteriyoruz. Düzelt tuşu ile hatalarımızı düzeltebiliyoruz.
Heyecanınızı anlıyorum :) Chiritalar, Afrika Menekşeleri ile aynı familyadan ancak farklı bir tür. Satış bölümünde Afrika Menekşesi satışı yapan arkadaşlara sorarak temin etmeniz mümkün olabilir.
Fide, Fidan, Çelik, Saksılı Bitki, Kesme Çiçek, Kaktüs, Sukulent Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/)
damla uluşahan
05-12-2012, 07:26
hoşbulduk arkadaşım evet heycanımı anlayabilmene sevindim çok teşekkür ederim bilgiler içi,n ama bu msj özel olarakta atabilirdin
Özel mesajla sormadın ki :)
Arkadaşlar çok güzel ve değişik bir menekşeymiş hayran kaldım nerden bulabilirim bizim burdaki çiçekçilerde hiç raslamadım .
Orkun Kırcı
11-02-2013, 17:10
İnci menekşem bu yıl 2 daldan çiçek açtı.
senayyazici
24-02-2013, 22:39
Ben bu menekşeyi 1,5 sene önce İstanbul Cevahir avm den koçtaş tan aldım. Aldığımda çiçekliydi. O gün bu gündür uğraşıyorum yerinimi sevmedi anlamadım . Bu ara açmayı düşünüyor galiba. Tomurcuk verdi 1 tane 1 haftadır öyle duruyor. Resim yüklemede sorun yaşıyorum şu an daha sonra tekrar deneyeceğim.
baytar87
01-05-2013, 01:14
1 aydır haldır haldır arıyorum bu inci kızdan. nereden bulabilirim? yardımcı olabilir misiniz?
Ege U. Botanik bahçesinde olduğunu hatırlıyor gibiyim bir bakın oraya.
baytar87
01-05-2013, 20:47
oraya da baktım. seranın çatısı akıtıyormuş şuan tadilatta. bu arıza nedeniyle birçok menekşeyi kaybetmişler. ellerinde olmadığını söylediler.
1 aydır haldır haldır arıyorum bu inci kızdan. nereden bulabilirim? yardımcı olabilir misiniz?
Sn. baytar87;
Sitede inci menekşe konusunu okurken sizin mesajı gördüm. 2-3 hafta önce menekşe sanarak aldığım çiçek inci menekşe çıktı. Çiçekçi bana 2 TL'ye verdi. Geçen çiçekçinin önünde hala 5-6 tane öylece duruyordu. Sanki kurtarılmayı bekliyorlar gibi. Hala bulamadıysanız isterseniz bir şekilde gönderebilirim. Fakat rengi belli değil.
Arkadaşlar çok güzel ve değişik bir menekşeymiş hayran kaldım nerden bulabilirim bizim burdaki çiçekçilerde hiç raslamadım .
Nuray Hanım;
Siteyi dolaşırken mesajınızı farkettim. Burada bir çiçekçinin önünde kurtarılmayı bekleyen birkaç tane inci menekşe var. Eğer isterseniz yardımcı olabilirim.
Küçük bir kap içinde 3 adet bir arada duruyor. Sanırım ayırmam gerekiyor. Alalı 2-3 hafta oldu. Öyle kolay kolay açacağını düşünmemiştim ama iki tane tomurcuk verdi. Tomurcuğa benzettiğim bir şeyler daha görüyorum fakat ilk defa gördüğüm için emin değilim.
Tohumunu çiçekten nasıl elde edebilirim acaba? Dikim şartlarını vs. bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
Bakımı normal menekşeden farklı değil sevgili emine, menekşeye kıyasla bakımı daha kolay bir tür.
Doğal tozlaşma ile tohum üretiyor. Menekşe gibi özel bir uğraşıya gerek kalmıyor.
Merhabalar,
İnci menekşeyi Ankara'da nereden tedarik edebilirim? Tohum veya fidesi fark etmez.
Saygılar.
İhmal etmişim fazla bitki olduğundan bir kenarda kalmiş
Ama sabırla beklemiş sera nemli olduğu için yaşamına devam etmiş
Ön plana aldım bende eflatun olanı var burada beyazını da gördüm
Alıntı
3 sene evvelki hali
Şimdi, serada
Chiritaların da çok fazla türü var. Türkiye'de satılan en yaygın tür beyaz üzerine mor çizgileri olan Chirita Tamiana :)
Bu da benim inci menekşem. Yaklaşık iki hafta önce menekşe niyetine (cahillik işte) almıştım. Çiçekçinin önünde terk edilmiş gibi duruyorlardı. Çiçekti kurtulmak istemiş olmalı ki, bana 3 tane kök bulunan saksıyı 2 TL'ye verdi.
3 tane tomurcuk çıkardı. Ne renk olacak çok merak ediyorum. Ama çok yavaş gelişiyor (Afrika menekşesine göre). Huyu mu böyle acaba bilmiyorum. :confused:
loveforlife
10-08-2013, 08:23
Benim incim de sonunda açtı. Burada paylaşılan diğer incilerden farkımız, inci gibi bembeyaz olmamız...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/432574d1376115542-img_2926.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/432575d1376115542-img_2946.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/432576d1376115542-img_2941.jpg
Sonunda açtı. ;) Beyaz ama ortasından mor çizgiler geçiyor.
Açıyor, açıyor, açmaya doyamıyor. ;)
Ne güzel..Dahada çok açsın inşallah...
sami ulus
27-12-2013, 09:04
Açıyor, açıyor, açmaya doyamıyor. ;)
Emine hanım o nasıl bir menekşe, ben burayı yeni gördüm, çok güzel, lütfen resimlerini yayınlamaya devam edin, bol çiçekli günler dilerim efendim.
Bu cins menekşeyi mi yeni gördünüz Sami Bey? Ben de geçen sene tanıştım. Çiçekleri uzun süre kalmıyor. 4 kök vardı, yavaş ilerleyince, ben de hepsini aynı saksıya diktim.
ay maşallaahh mükemmel görünüyor Emine hanım emeğinize sağlık..bekliyoruz resimlerinizi ;)
Bu da benim İnci Menekşe'm.
Yarı gölge bir yerde duruyor, toprağını nemli tutuyorum...
Merhaba,
Acaba inci menekşesini nereden aldınız? Çok güzel bir çiçekmiş. İlk defa görüyorum. Nereden aldığınızı yazarsanız ben de edinmeyi çok isterim. Güle güle büyütün.
Bu bilgiye benim de ihtiyacım var.
Tohumlar hasat edildi. 6 kapsül vardı birer gün arayla hepsi kurudu. Tohumları ayıkladım ve ekimini yaptım bir kısmının. Şimdi çimlenmelerini bekliyorum.
485760
eceyıldız
24-04-2014, 07:15
İnci menekşe yapraktan çoğaltılabiliyor mu? Bir yerden bir yaprak edindim yaklaşık iki haftadır toprakta ve hala sağlıklı görünüyor.
eceyıldız
02-07-2014, 10:13
İnci menekşe yaprağı ile sormuştum gerçi cevap veren olmadı ama benim yaprak bana cevap verdi... İnci menekşede yapraktan çoğalıyormuş işte işte yaprağım ve yavrusu...
506348
506349
506350
Bu yavruyu annesinden ne zaman ayırabilirim ?
İnşallah bu soruma cevap veren olur...
bay tömürcek
02-07-2014, 15:23
Ece ablacım bu normal inci menekşeden farklı benim de vardı bundan çiçeği çok değişik fasülye çiçeğine benziyo biraz ve çok güzel. Yavru ayırmaya gelince benim fikrim şu yönde abla, zaten tek yavru çıkmış yavruyu ayırırsan bakarsın da zedelenir. Bence yavru biraz daha büyüyünce ana yaprağı topraktan kes yavru o kabın içinde büyüsün sonra kabını değiştiriverirsin abla :)
eceyıldız
02-07-2014, 22:21
Teşekkür ederim Tömürcekçiğim, tavsiyene uyacağım...
yeşilkolik
13-10-2014, 10:56
Maşallah ben'deki öldü sana gönderdigim harika olmuş . Menekşen bol, bol çiçeklensin inşallah Eceyıldız...
Merhaba, İnci Menekşe satın alabileceğim İstanbul Anadolu yakasında bildiğiniz bir yer var mıdır?
Teşekkürler,
Yeni edindiğim Chirita. Tomurcuklar hiç gelişmiyor.
Gübre mi versem bilemedim. Arıtma suyu ile suluyorum.
624382
Mavi veya pembe açabilirmiş.
3 haftadır bekliyorum :(
Aynı sürede spagnumdaki yapraklar böyle oldu.
Çirkin yaprakları kırmıştım ve atmaya kıyamamıştım.
624383
Tecrübem yok ama bakıp göreceğiz :)
Sphagnum yosununda aynen menekşe gibi davranıyorlar:)
626772
:)Kaydet
Açmış ben yokken, kurumadan yakalayabildim, eflatun çıktı:o
627500
627501
.
"Adı ne ki" diye bakarken bunu gördüm
627542
Chirita Ebuymea
Günah bizi böyle kıvrandırmak :rolleyes:
Normal hali bu
627753
Kahverengi leke susuzluktan değil.
Mücevher Çalısı
17-09-2016, 12:10
Kahverengi leke genetik yani kendine has özelliği gibi duruyor:)
Tam ismi "Chirita sinensis var. latifolia (https://www.google.com.tr/search?q=Chirita+sinensis+var.+latifolia&rlz=1C1VASC_enTR501TR514&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjSl7rf65HPAhXMIMAKHe0dBJ0QsAQIHA&biw=1024&bih=513#imgrc=M9PhoRKvRPuFJM%3A)" olabilir mi?
sardunya18
17-09-2016, 12:45
Normal hali bu
627753
Kahverengi leke susuzluktan değil.
Ne kadar güzel miş sayın Jezebel güle güle büyütün yeni gördüm bu sayfayı hepsi çok güzel .
Koklenen yapraklardaki gelişmeler
629213
629214
Menekşe modunda:)
Primulina Keiko
678526
678527
Anacı öldü, bu yapraktan ürettiğim ve iklime uyum sağlamış olan bitkim.:rolleyes:
Günaydın
678563
.
Merhabalar,
B türü nereden temin edebilirm?
iyi günler.
Merhabalar,
B türü nereden temin edebilirm?
iyi günler.
Bunu Periş adındaki arkadaşa verdim.
Siteye pek uğramıyor.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100004259385741
Çoğaltmış olması muhtemel.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.