View Full Version : Serkanhoca / Bağ-Bahçe
serkanhoca
26-04-2011, 17:43
Bahçenin bulunduğu şehir: Manisa / Kırkağaç ovası.
Bahçenin büyüklüğü. 7000 Metrekare.
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları. Güneş ve yağış klasik Ege Bölgesi iklimi
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9-B
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb). Hobi / Meyve ve zeytin bahçesi.
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Birkaç incir ağacı harici boş bir araziydi.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 4. yıldır.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Profesyonel bir yardım alınmadı.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz Sonra ilave edilecek.
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel bakım yapılıyor.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? 1 Adet kulübe var.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? İdealimiz, bahçemizi hobi ve meyve bahçesi yapmak, zamanımızı geçirebileceğimiz, mısırları közleyip ailecek piknik yapabileceğimiz, sıcaklardan kaçıp huzurlu bir ortamda zaman geçirebileceğimiz bir yer olması.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
3 adet şeftali.
5 adet isimlerini bilmediğim erik.
3 adet armut.
4 adet kiraz.
2 adet vişne.
1 adet döngel.
1 adet nar.
2 adet elma.
3 adet kayısı.
5 adet beyaz incir
1 adet ceviz.(sincaplar her sene 10-15 tane dikiyor)
1 adet hünnap
1 tane yeni dünya (20 kadarı çekirdekten büyümeyi bekliyor)
110 kadar tirilye zeytin
30 kadar yağlık zeytin
Her sezon ekilip-dikilen sebze ve meyve çeşitleri (Domates, biber, patlıcan, bamya, fasulye, kabak, kavun, karpuz,yer fıstığı, altın çilek, kudret narı, nane, maydanoz....).
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Yok
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Tomarillo’yu yaşatamaya çalışıyorum.
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Meyve ağaçlarımızdan alacağımız çelikler ile çoğaltma yapmayı düşünüyoruz.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? 1 adet derin kuyumuz, 3 adet eski kuyumuz ve bunlardan birisine bağlı tulumbamız var. Su sorunumuz yok.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Gerektirdiği kadar suluyoruz.
Toprak özellikleri.
0-30 cm derinlik
Bünye.....................%42,69
pH.........................7,94
EC.........................0,597
Toplam Kireç...........40,086
Organik Madde.........1,477
Toplam Azot............0,074
Fosfor....................0,057
Potasyum................74,060
Kalsiyum.................0
Magnezyum............0
Demir....................2,076
Mangan.................0,112
Çinko....................0,811
Bakır.....................0,041
30-60 cm derinlik
Bünye.....................%36,61
pH.........................7,89
EC.........................0,41
Toplam Kireç...........35,51
Organik Madde.........1,305
Toplam Azot............0,065
Fosfor....................0,087
Potasyum................5,39
Magnezyum............0,06
Demir....................1,48
Mangan.................0,04
Çinko....................0,70
Bakır.....................0,01
Kompost yapıyor musunuz? Hayır
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Dikilen ağaçların yerleri değiştirildi.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Bu tarlayı iyi ki almışız.
serkanhoca
26-04-2011, 17:46
Tarlaya ekilmek üzere evde hazırladığım bitkilerim.
Siyah Tula Domatesler ve Kırmızı Kestane Kabağı
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000546.jpg
Pembe Domatesler ve Soğanlar
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000547.jpg
Pembe Domatesler
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000549.jpg
Köklendirmeye Çalıştığım Armut Çelikleri
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000550.jpg
ayazkentli
26-04-2011, 18:16
Bahçe sayfanız hayırlı olsun serkan hocam.
Keyifle izleyeceğimiz bir bahçemiz daha oldu. Çok güzel şeyler yapacağınıza eminim.
(Not: Fotoğrafların boyutları oldukça büyük. Bunları biraz küçültmeniz gerekiyor. Picasa programı ile düzenleyebilirsiniz. 580 piksel'e ayarlayıp, dışa aktar sekmesini kullanarak, küçültebilirsiniz. Ya'da bildiğiniz başka fotoğraf düzenleme programı var ise, o program ile 580 piksel (ya'da 600 piksel) yapıp öyle kaydedin ve küçülen fotoğrafları yükleyin).
Böylece sayfa düzeni bozulmayacak'tır. Bildiğiniz bir düzenleme programı yok ise, size picasa'nın nasıl kullanılacağını detaylı olarak yazarım. Kullanımı çok basit bir program.
serkanhoca
26-04-2011, 21:08
Çok teşekkürler Sayın Atilla,
Resimler konusunda uyardığın için teşekkür ederim. Resimleri link olarak eklediğim için proğrama gerek kalmadı ama resimlerin pixellerini bir küçültüp sonra tekrar büyütmem nedeniyle biraz kaliteleri azaldı. Bundan sonrakilerin hepsini baştan 580 pixel yapacağım.
Fotoğrafları foruma yüklemeniz gerekiyor. Düzelt düğmesini kullanarak değiştirebilirsiniz.
erguva_N
27-04-2011, 15:58
bahçe sayfanız hayırlı olsun, domatesler güzel görünüyor.
Akhisarlı
29-04-2011, 22:41
Serkan hocam bahçeniz hayırlı olsun. Akhisar kırkağaç çok yakın yeniyol yapılınca Tabiri caiz ise bi cıgara içimi olacak.Pembe domat tohumlarından bulundurursanız kesin dönüş yaptığımda alıp sizden kendi Tarlama (siz yabancı değilsiniz 7 dönüm 18 dönüme bahçe demeye henüz alışamadım) ekmek isterim doğrusu. Pembe domatı şöyle şekilli şekilsiz doğrayıp bir çanağın içine biraz çitilli acı biber biraz Taze kuru soğanda doğrayıp, üzerine de memleketimin zeytin yağınıda boca ettinmi üzerine neyleyim kebabı yanında. ayrıca kırkağaç traktör başkenti diyorlar 2010 yazında gelmiştim kırkağaca söyle bahçeyi karıştıracak bi fiat 480 alayım diye ucuzundan ikinci el güvenemedim fazla aldatılmaktan korktum 2011 yazında inşallah daha fazla zaman bulup alabilirim inşallah.
serkanhoca
30-04-2011, 06:16
Domates yetiştiten sonra tohumları alıp eşe dosta dağıtmayı düşünüyorum. Size de ayırırım mutlaka.
Traktör alacağınız zaman mutlaka haberim olsun, yardımcı olmaya çalışırız. Ben de traktörden anlamam ama galerilerde çok arkadaş var. İstediğiniz her marka her model traktörü bulabiliriz.
Serkan hocam ellerine saglık ne güzel çimlenmiş sebzeler ellerinize saglık çalışmalarınızda başarılar dilerim...
serkanhoca
30-04-2011, 14:11
Sayın burak alkan ve erguvan çok teşekkürler, umarım tatlarına bakma olanağımız da olur.
ligustrum
30-04-2011, 15:18
Sayın Serkanhoca; Bahçedeki meyve ağaçlarını ne zaman göreceğiz?
Kolay gelsin.
serkanhoca
01-05-2011, 20:49
Sayın Ligustrum,
Meyve ağaçlarını ve sebze yetiştirme aşamalarını birlikte resimlendirmek istedim.
Çok heveslendiğim için bekleyemeden bahçe sayfasını açmak zorunda kaldım.
Akhisarlı
01-05-2011, 20:59
Serkan hocam mesajınızı aldım .Yanılıyorsam beni bağışlayın bir yerlerden okuduğumu hatırlıyorum ya da yanlış kaldı aklımda armut ,kayısı çelikle çoğaltılması mümkün olmayan ağaçlar arasındaydı. merakla bekleceğim simdi.
serkanhoca
01-05-2011, 21:15
Armutları yukarıda görüyorsun, bunları aşı yapmak üzere çevredeki güzel armut veren çeşitlerden almıştık, sanırım hepsi yerli ama tam çeşitleri nelerdir bilemiyorum. Aşı yapılanlar yapıldı, yapılmayanlar kaldı, ben de atmaya kıyamadım bunları, bir kaç gün sonra nemli bir beze sarılmış şekilde eve getirdim.
Zirai ilaç bayisinden aldığım köklendirme ilacını kullandım. (iba mı değil mi bilmiyorum, hiç bir açıklama vs yok üzerinde) Tahminen 1 ayı geçmiştir. Toplamda 15 kadar olması lazım, eğer ben fazla meraklanıp da, ara ara çıkartıp kökleri geliyor mu yoksa boşuna mı uğraştım diye çıkartmasaydım sanırım hemen hemen hepsi tutardı.
Resimleri çektikten 2 gün sonra en öndekinin gözleri uyandı. Patlamaya başladı, dayanamayıp baktığımda 5-10 tanesinin toprak içinde kalan kısımlarında beyaz beyaz bir şeyler kabarmıştı ve bu kabarıklıklar arttı. Sanırım kök ya da yanılıyorum. Belki de acemi şansı. Yarın bir iki resim ekler yorumlar alırız.
Dediğin gibi bende armut zor oluyor diye duydum. Bakalım görelim.
Bu çelikten köklendirme aşamasında ilk defa uygulama yapıyorum, eğer seneye bir defa daha yaparsam şimdiki acemilikler ve hatalar olmıyacağı için % 90 başarı sağlarım gibime geliyor.
Bu arada resimlemediğim 100 civarı çeşitli meyveleri köklendirmeye çalışmıştım. Sanırım onlardan çoğu erik olmak üzere, şeftali, beyaz dut, kara dut, kayısılar patladı, toplamda 30 ya da 40 vardır sanırım. Ya da yanılıyorum, onları topraklarından çıkartıp bakmadım :)))
ayazkentli
01-05-2011, 22:00
Serkan hocam ve akhisarlı,
sizin bölgede'ki şeftali ağaçlarında bir anormallik var'mı?
Bugün uzun süreden sonra bağ'a giderken, yol üzerinde'ki bahçelerin çoğunda şeftali ağaçları marazlanmış (eskilerin tabiri ile) olarak gördüm. Bağ'a geldiğimde ne yazık'ki bizim şeftaliler'de bu maraz'dan nasibini almış. Alt bağ'da ki akrabamızın şeftalileri ise nerede ise, ateşten kavrulmuş gibi kurumuşlar. Geçen yıl bölgede'ki şeftaliler çok sağlıklıydı.
Kış ayları ne zaman ılık geçse, mutlaka takip eden bahar-yaz dönemin'de bitkilerde hastalıklar fazlalaşıyor. Geçen yıl domates, zeytin ve pamuklar mahvolmuş'tu.
Umarım şeftalilerde'ki bu sorun başka yerlerde yoktur .
Fotoğraflarını yarın yayınlayıp, mine hanıma sorayım.
serkanhoca
01-05-2011, 22:05
Sayın Atilla
aynı sorun bizde de var, ayrıca elma ağaçlarında kloroz var sanırım, şeftalilerde çok güzel çiçekler varken durum şu an böyle (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=794598&postcount=1)
sanırım kışın ılık geçmesi nedeniyle oluyormuş, araştırdığım kadarıyla, bordo bulamacı yapmalıymışız...
serkanhoca
02-05-2011, 16:40
Kayısı-Beyaz Dut-Kara Dut-Şeftali-Erik-Zeytin gibi meyve çeliklerini köklendirmeye çalışmıştım. İlk denemelerim, seneye başarı şansımı arttıracağım.
serkanhoca
02-05-2011, 16:59
Umarım ümitlerimi boşa çıkarmaz
Akhisarlı
02-05-2011, 19:11
Serkan hocam dün armutlarınızın köklenmeyebileceğini yazmıştım. Bugün nerede yazdığını hatırladım Belgeler.com girdikten sonra arama penceresine " çelik köklendirme indol yazıp aratırsanız üçüncü sırada çıkan"Yenidünya aşılı BA-29 ve Quince-A ayva çeliklerinin köklenme durumu ve aşı tutma oranının belirlenmesi " sinde armut badem kayısı vs yazıyor doğrumu bilmem.Eğer bi tutarsa senin armutlar büyük başarı olacak.benim içinde tecrübe. Akhisardan simava giderken yol kenarında armutlar yere dökülmüş sarı sarı baktım birinin bahçesine benzemiyor muhtemel ahlata aşılanmış bir zamanlar. Bir kaç tane aldım yerden göz hakkı. Yok böyle bir armut piyasada uzunlamasına yarısı kırmızı yarısı sarı. dört çeşit armut diktim bahçeye deveci, villams, akça. santa maria beşinci bu armut olacak.
serkanhoca
02-05-2011, 20:32
Sayın Akhisarlı,
Ben de dediğiniz gibi okumuştum en zor köklendirilenlerin arasında yer alıyorlardı. Acemi şansı olacak bu seneki çalışmalar. Kırkağaç'taki armutlarımızda demir eksikliği olduğunu sandığım bir sararma vardı, bunun üzerine bugün bir çalışma yaptık umarım başarılı oluruz.
Kula tarafında dağlarda hiç bakılmı yapılmayan armut ağaçları vardı, akrabaların tarlalarının kenarlarnda, iş güçten insanlar ne ilaç atarlardı ne de başka bir şey. Çok güzel armutları olurdu. Bu sene geçti artık ama seneye hususi onlardan almaya gideceğim, hem ziyaret hem ticaret olayı :)))
Çok da blgi ve tecrübem olmasada buradan öğrendiklerim ve uygularken aklıma yatan yerler hakkında bilgilerimi aktarmaya hazırım.
Akhisar-Simav, Akhisar-Gördes arasında çok güzel armutlar, ahlatlar ve de çok güzel kirazlar var. Yolunuz düşerse yazın bir uğrayın derim.
Bu arada sizin tarla ne tarafta kalıyor?
mavikartal5
02-05-2011, 22:35
sayın serkanhoca,
bardakların/torbaların yanına tahta çay kaşıkları koyun. pazarda satılıyordur mutlaka 1000 tanesi 1-1,5 lira. tahta kaşıkların üzerine numara yazın ve bunları da bir kağıda. bir süre sonra hangi bardağa/saksıya ne ektiğini unutuyor insan.
bahçenizin güzel olması dileklerimle
saygılar
Akhisarlı
02-05-2011, 22:47
Sayın Akhisarlı,
Ben de dediğiniz gibi okumuştum en zor köklendirilenlerin arasında yer alıyorlardı. Acemi şansı olacak bu seneki çalışmalar. Kırkağaç'taki armutlarımızda demir eksikliği olduğunu sandığım bir sararma vardı, bunun üzerine bugün bir çalışma yaptık umarım başarılı oluruz.
Kula tarafında dağlarda hiç bakılmı yapılmayan armut ağaçları vardı, akrabaların tarlalarının kenarlarnda, iş güçten insanlar ne ilaç atarlardı ne de başka bir şey. Çok güzel armutları olurdu. Bu sene geçti artık ama seneye hususi onlardan almaya gideceğim, hem ziyaret hem ticaret olayı :)))
Çok da blgi ve tecrübem olmasada buradan öğrendiklerim ve uygularken aklıma yatan yerler hakkında bilgilerimi aktarmaya hazırım.
Akhisar-Simav, Akhisar-Gördes arasında çok güzel armutlar, ahlatlar ve de çok güzel kirazlar var. Yolunuz düşerse yazın bir uğrayın derim.
Bu arada sizin tarla ne tarafta kalıyor?
Tarla Akhisar simav yolu üzerinde su deliği denen yere gelmeden sağda Zaten hemen anlaşılır herkes zeytin ,benim bahçe karma karışık meyve.
Sayın Serkanhoca; Bahçe sayfanız hayırlı ve uğurlu gelsin dilerim.
Karaca dediğimiz soğan tohumlarını neden direk bahçeye ekmediniz merak ettim. Çabuk güçlenirlerdi. Yerim olmadığı için ve çimlendirdiklerimden biraz hüsrana uğradığım için, sayıca çok olan fesleğen tohumlarını direk bahçeye ektim. Evde çimlendirilenler ile bizim bahçede çimlendirdiklerimiz çok bariz farklı. Bahçedekiler daha koyu renkli ve daha güçlü çıkıyor. Herhalde güneşi aldığından. Sonradan bahçeye aktardığım hanım terliği fidelerim de yaşamadı. Ama çok istediğim susaklar şimdilik bahçede keyifli görünüyor.
Siz de bizim gibi acemiymişsiniz. Ama her yeni tecrübe ve karşılığında duyduğumuz heyecan yaşama sevincimizi katlıyor. Hepimiz çevremizdeki bilirkişilerin tecrübelerinden faydalamaya çalışıyoruz. Bizim üzüm çeliklerini getiren eniştem bahçenin bir kenarına bizzat kendi ekti. Bakalım köklenecekler mi?
Çimlendirdiğiniz bitkiler şimdi ne durumda. Bahçe fotoğraflarınızı merakla bekliyorum.
Bereketli bir yıl olması dileği ile kolay gelsin...
serkanhoca
03-05-2011, 15:50
Sayın mavikartal5,
Önerinizi bundan sonra dikkat etmeye alacağım, çok fazla çeşidim olmadığı için yapmamıştım.
Sayın Uzaylı,
Acemilik diyorum yaptıklarım hakkında. Çimlenen bitkiler hala beklemede tutuyorum, daha tarlaya götürmedim kendilerini, ayrıca çimlenenlerin içine goji ve altın çileklerde eklendi.
Tarlaya ulaştıklarında resimleri ekleyeceğim.
Dilekleriniz için teşekkürler...
Akhisarlı
07-05-2011, 15:12
Bu gün Sayın yakup unalın bahcesine dikmeyi düşündüğü goji beri meyvelerini bulmak için kızılaya gittim. birkan baharatçı dolaştıktan.sonra buldun bir kabın içinde kuru kuru pembe renkli küçük goji beri kilosu 60 lira. biraz aldım tadımlık ne yalan söyleyeyim hiç beğenmedim. kuru çok sert ve acı. pirinç tanesinden biraz büyük özellikle alıp yemem. Tibette moğolistan çöllerinde ilaç niyetine yiyorlarmış .vs.Çölde çaresiz kalmasalar onlarda yemezdi herhalde .Belki bir iki kök çeşit olsun için dikerim bahçeye ilerde .
serkanhoca
10-05-2011, 18:28
Bu gün Sayın yakup unalın bahcesine dikmeyi düşündüğü goji beri meyvelerini bulmak için kızılaya gittim. birkan baharatçı dolaştıktan.sonra buldun bir kabın içinde kuru kuru pembe renkli küçük goji beri kilosu 60 lira. biraz aldım tadımlık ne yalan söyleyeyim hiç beğenmedim. kuru çok sert ve acı. pirinç tanesinden biraz büyük özellikle alıp yemem. Tibette moğolistan çöllerinde ilaç niyetine yiyorlarmış .vs.Çölde çaresiz kalmasalar onlarda yemezdi herhalde .Belki bir iki kök çeşit olsun için dikerim bahçeye ilerde .
Ben Bim marketlerde satılıyor diye duydum ve aldım, tatlarını beğendim, çimlendirmeye çalıştım, çok da güzel çimlendiler, yaklaşık 200 civarı falan çimlenmiştir.
Bir kaç gün bakamadım sanırım susuzluktan çoğu telef oldu. Şu ana yaşatmaya çalıştığım bir kaç tane var.
Ama çimlenme sorunu olmayan bir çeşit. Sanırım tat olayı, meyvelerin çeşitinden kaynaklanıyor olabilir.
Gene de bizim gibi bahçemizde her çeşit olsun diyenler için denenebilecek bir ürün.
Serkan hocam çalışmalarınız da kolaylıklar dilerim.Meyve çelikleri kök salması çok zor diyebiliyorum, bir de derin dikim lazım diyor büyüklerimiz yani iki göz dışarıda kalıcak gerisi toprak altında.Bir göz kök salmazsa diğerine şans vermek için.Kolaylıklar dilerim işlerinizde.
Yakup Ünal
11-05-2011, 20:40
Hayırlı uğurlu olsun meyvelerini yemeyi nasip etsin
serkanhoca
11-05-2011, 21:46
Serkan hocam çalışmalarınız da kolaylıklar dilerim.Meyve çelikleri kök salması çok zor diyebiliyorum, bir de derin dikim lazım diyor büyüklerimiz yani iki göz dışarıda kalıcak gerisi toprak altında.Bir göz kök salmazsa diğerine şans vermek için.Kolaylıklar dilerim işlerinizde.
Dediğim gibi acemilik aşamasındayım ama ümitliyim, bakalım sonuç nasıl olacak.
serkanhoca
11-05-2011, 21:47
Hayırlı uğurlu olsun meyvelerini yemeyi nasip etsin
Güzel temenniler için çok teşekkürler.
İnşallah sevdiklerimizle yediğimizi de görürüz.
Aynı dilekler sizin içinde geçerli..
Akhisarlı
15-05-2011, 23:09
Sayın Serkanhoca bahçende bir köklük yer ayır.Kokulu karadeniz üzümü için.Beğenirsen tadını ,daha sonra çoğaltırsın. Ayrıca hocam şu meyveye hastayım.Bundan fidan satan varmıdır?
212634
serkanhoca
16-05-2011, 05:42
Abi üzüm için başım gözüm üstüne mutlaka bir yer buluruz.
Meyve konusunda acemiyim, adını bilsek buluruz gibi.
Forumdaki uzmanlar cevap verirler sanırım, ilgili yere atalım mesajı.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088
Bergama'da bir akraba fidancılık yapıyor.
Sayın Serkanhoca bahçende bir köklük yer ayır.Kokulu karadeniz üzümü için.Beğenirsen tadını ,daha sonra çoğaltırsın. Ayrıca hocam şu meyveye hastayım.Bundan fidan satan varmıdır?
212634
Bu meyveye birçok yerde alıç adı veriliyor.Dağlarda yabani olarak yetişiyor.Uygun zamanda (Eylül-Ekim (hatırlatırsanız size yollamaya çalışırım.
Yakup Ünal
18-05-2011, 12:47
212634
bizim oralarda bundan çok var nasıl çoğaltıldıgını bilmiyorum üzerime düsen birsey olursa ben hazırım.
serkanhoca
18-05-2011, 12:57
Ben de Alıç diye bergama'dan fidancıdan almıştım ama sanırım döngel çıktı. Bulmaya çalışacağım yakınlarımda, eğer olmazsa burada aramaya devam ederiz.
Çok teşekkürler Yakup Bey. Aklımdasınız...
Akhisarlı
19-05-2011, 20:32
Bu meyveye birçok yerde alıç adı veriliyor.Dağlarda yabani olarak yetişiyor.Uygun zamanda (Eylül-Ekim (hatırlatırsanız size yollamaya çalışırım.
Sayın Meh12 ilginize teşekkür ediyorum.
serkanhoca
13-06-2011, 21:00
2 Dekar kadar olan zeytin-elma-armut-kiraz-kayısı-erik olan tarlamdaki analiz sonuçlarını paylaşıyor ve yorumlarınızı bekliyorum.
0-30 cm derinlik
Bünye.....................%42,69
pH.........................7,94
EC.........................0,597
Toplam Kireç...........40,086
Organik Madde.........1,477
Toplam Azot............0,074
Fosfor....................0,057
Potasyum................74,060
Magnezyum............0
Demir....................2,076
Mangan.................0,112
Çinko....................0,811
Bakır.....................0,041
30-60 cm derinlik
Bünye.....................%36,61
pH.........................7,89
EC.........................0,41
Toplam Kireç...........35,51
Organik Madde.........1,305
Toplam Azot............0,065
Fosfor....................0,087
Potasyum................5,39
Magnezyum............0,06
Demir....................1,48
Mangan.................0,04
Çinko....................0,70
Bakır.....................0,01
Ayrca sadece zeytin dikecek olduğum diğer tarlamın sonuçlarını da paylaşıyorum ve yorum ve yardımlarınızı bekliyorum.
pH.........................7,71
EC.........................0,616
Toplam Kireç...........18,319
Organik Madde.........2,23
Toplam Azot............0,111
Fosfor....................0,044
Potasyum................118,48
Bu iki tarlada doğal yöntemleri kullanarak neler yaparak toprağı zenginleştirebilirim? İlk tarlamdaki meyve ağaçlarından ürün alabilirmiyim yoksa alternatif olarak hangi meyvelere yönelmeliyim.
Yorumda bulunanlara şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
16-06-2011, 22:09
Toprağınız tınlı, hafif alkali, orta tuzlulukta (suyunuzda da tuz baktırın). İlk iki tarlada organik madde az.
Bitkiye yarayışlı fosfor çok az, azot ilk iki tarlada az ama son tarlada iyi, 1. ve 3. tarlada potasyum çok çok yüksek, acaba numune kimyevi gübre çuvalı yakınından mı alındı? 2. tarlada ise az. Potasyum fazla ise kalsiyum ve magnezyum noksanlığı ortaya çıkar. Örneğin elmada acı benek hastalığından kurtulamazsınız.
Genel bir minör element eksikliği var.
Doğal yöntemler kullanacaksanız yeşil gübreleme ve kompost uygulaması yaparak iyileştirme yapın. Hümik asit uygulaması tuzlu topraklarda iyi sonuç veriyor.
Uygulama sonrası yeniden analiz yaptırın.
Şu anda bitkiye göre aldığınız verimler nasıl?
serkanhoca
17-06-2011, 05:24
İlk analizlerin olduğu tarla 2 dekar kadar ve erik-elma-armut-kiraz-zeytin ve kayısı ağaçları var. Erik, kayısı ve zeytinlerde istenilen seviyede olmasa da verim var. Ama armut, kiraz ve elmalarda hiç verim yok.
Sanırım yeşil gübreleme ve doğal hayvan gübresi kullanacağız, kış gibi de meyve ağaçlarını çıkartarak yerlerine daha toleranslı olarak gördüğümüz zeytin dikeceğiz.
serkanhoca
22-08-2011, 20:52
Resimlerim kalitesi nedeniyle özür dilerim. Cep tel. kamerasıyla çekmiştim ve eklemek istedim.
Yer fıstıkları ve darılar
Fasulyeler ve Darılar
serkanhoca
22-08-2011, 21:06
Resimlere devam, Yerfıstıkları, pembe domatesler, salçalık domatesler, oturak fasulyeler, sırık fasulyeler, kavunlar, darılar, patlıcanlar ve tatlı kabağının olduğu resimleri paylaşmak istedim.
serkanhoca
10-10-2011, 21:23
Bu hafta sonu Bergama'da bulunan tarlama; 8 Ekim 2011 itibariyle tarlanın 8,5 dekar kadar bir alanına tirilye zeytinlerimizi diktik. Daha yolun başındayız önümüzde bitirlmesi gereken daha çok yer var. Fidanları diktikten sonra yağmurların gelmesi çok iyi oldu. Umarım kalan yerleri ve fidanları da çok geçmeden birbirleriyle buluştururuz.
Bergamadaki tarlamın bekçisi ve domuz avcısı adayı
250681
Tarlaya dikilmek üzere bekleyen tirilye fidanlarım
250682
Fidanları bekleyen çukurlar
250683
250684
Fidanlar dikilmeye başlandı
250686
serkanhoca
10-10-2011, 21:29
Fidanlar toprakla buluştu
250687
250688
Fidanların yuvaları oluşturuldu
250689
Fidanların yanlarına sulama karıkları açıldı
250692
250693
serkanhoca
10-10-2011, 21:32
Fidanlara can suyu verildi.
250694
Bu ufaklık boyuna bakmadan meyve vermeye çalışmış :p
250695
Halil Önen
11-10-2011, 02:30
Fidanlara can suyu verildi.
250694
Bu ufaklık boyuna bakmadan meyve vermeye çalışmış :p
250695
Serkan Hocam,
hayırlı olsun. Bol mahsüller dilerim.
Bir de diplerine _ kargıdan olabilir_ sırık dikmek gerekecek gibi...
serkanhoca
11-10-2011, 09:17
Serkan Hocam,
hayırlı olsun. Bol mahsüller dilerim.
Bir de diplerine _ kargıdan olabilir_ sırık dikmek gerekecek gibi...
Daha çok küçükler o nedenle herek düşünmedim. Aslına bakarsanız kargılar da hazırdı ama, bahara doğru biraz daha sivrilenlere destek sağlamak amacıyla dediğinizi uygulayacağız.
Görüntüler harika..! Ürünlere imrendim maaşallah. Oldukça düzenli ve bilinçli çalışıyorsunuz. Biz de kendi çapımızda tecrübe etmeye çalışıyoruz. Sizlerde gördükçe ve tavsiyelerle çok şey de öğrendik, öğreniyoruz.
Biz de bahçenin yarısını meyve bahçesi olarak düşündük. Kenarlara 8 adet zeytin dikmeyi düşünüyoruz. Pek çok kişi meyve ağaçlarının etrafına zeytin dikmemizi tavsiye etti. Dışarıdan insanların ağaçlara meyve toplayacağım derken zarar vermesin diye. Belli ki daha önce tecrübe edilmiş.
Ağaçların dikim yerlerini belirlemek için bir kroki çizdik. Türleri ve tozlayıcılarının yerlerini belirledik. O kısımlara birer kazık çakıp yerlerine dikilinceye karar belli olsun diye düşündük. Önümüzdeki ay kısmetse faaliyete geçeriz. Önce elimizdeki ağaçları dikeceğiz. Sonra fırsatını buldukça diğerlerini.
İleride bu bahçeleri düşündüğüm zaman nereden nereye... deriz inşallah. Allah hepimize kolaylıklar versin dilerim...
Sağlıcakla Kalın...
kocasinan
19-10-2011, 10:50
Serkan Hocam, yaptığınız çalışmalar çok güzel, Allah kolaylıklar versin.
Serkan hocam yeni ağaçlar hayırlı uğurlu bereketli olsun inşallah.İşleriniz de kolaylıklar dilerim.
serkanhoca
19-10-2011, 20:48
Serkan Hocam, yaptığınız çalışmalar çok güzel, Allah kolaylıklar versin.
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Serkan hocam yeni ağaçlar hayırlı uğurlu bereketli olsun inşallah.İşleriniz de kolaylıklar dilerim.
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Bu hafta sonu havaların güzel olacağı haberini aldık, hafta sonu zeytin fidanlarını dikmeye devam edeceğiz.
Akhisarlı
31-10-2011, 20:37
Serkan Hocam trilyelerin verimli olur inşallah.Traktör için birkaçkez gelmiştim Kırkağaca.sonuçta aldım fiat 480. Bu ara yollar çok güzel olmuş.
serkanhoca
31-10-2011, 21:32
Serkan Hocam trilyelerin verimli olur inşallah.Traktör için birkaçkez gelmiştim Kırkağaca.sonuçta aldım fiat 480. Bu ara yollar çok güzel olmuş.
İnşallah büyütebiliriz ve verimli olduklarını görürüz.
Traktör almadan önce ararsın diye beklemiştim ben ama almışssın hayırlı olsun. Ben de Kırkağaçtaki tarla için 3000lik Ford aldım.
Yollar bittiğinde çok daha güzel olur, epeydir Akhisar tarafına geçmedim. Otobanda yapıldığında çok daha rahat ederiz artık.
Görüşmek üzere, iyi çalışmalar dilerim.
Bu sabah da sizin bahçenizde dolaşma fırsatı bulduğum için mutluyum.
Hayırlı, uğurlu ve bol verimli olsun.
Kolay gelsin, gelişmeleri de bizlerle paylaşın lütfen.
akifbingöl
04-11-2011, 16:11
Hocam iyi akşamlar,, bahçen hayırlı ve bol verimli olsun....
Yerfıstığı dikkatimi çekti. Her yerde olmayan bir bitki. Umarım sizin iklimde oluyordur.
'Uzaylı' nın sayfasında gördüm; Antepfıstıklarının boş çıkmasından bahsediyorsun. Aynı sorun benimkilerde de var....Selamlar,,
serkanhoca
04-11-2011, 22:30
Bu sabah da sizin bahçenizde dolaşma fırsatı bulduğum için mutluyum.
Hayırlı, uğurlu ve bol verimli olsun.
Kolay gelsin, gelişmeleri de bizlerle paylaşın lütfen.
İyi dilekleriniz için teşekkürler.
Hocam iyi akşamlar,, bahçen hayırlı ve bol verimli olsun....
Yerfıstığı dikkatimi çekti. Her yerde olmayan bir bitki. Umarım sizin iklimde oluyordur.
'Uzaylı' nın sayfasında gördüm; Antepfıstıklarının boş çıkmasından bahsediyorsun. Aynı sorun benimkilerde de var....Selamlar,,
Yer fıstıklarını Antalya'dan bir abimiz getirmişti tohumluk olarak, bir kaç seneden beri ekiyoruz ve senelik yiyeceğimiz kadar oluyorlar.
Antep fıstıklarında önceleri tozlama olmadığını düşünüyordum ama baharın gelişiyle beraber erkek ve dişi ağaçların olduğunu gözlemledim. Sanırım ilaçlamayı bilmediğimiz için ürün alamıyoruz, zararlılar bizden önce davranıyorlar. İnşallah ilerleyen senelerde başedebiliriz bu sorunla.
serkanhoca
05-11-2011, 21:12
Kardeşlik ve huzurun gölgesi bu bayramda da
aziz milletimizin üzerinde olsun.
Kurban Bayramınızı Tebrik ederim.
serkanhoca
27-11-2011, 00:31
Trilyeleri topladık. Bu sene zeytinlerde buruşma meydana gelmiş ayrıca tam olgunlaşmayanlar (kırmızı ve yeşiller) var. SAtım esnasında fiyatı düşürmemek için bir kasa kadar tam olmayanları ayırarak geri kalanları kilosu 2.75 TL'den sattık.
Akhisarlı
27-11-2011, 10:48
serkan hocam bereketli olsun .zeytinlerin güzelmiş .2.75 bu yıl için iyi diyor zeytinciler. Bu zeytinlerin Ankara da büyük marketlerde 15-20 lira .Birileri bu zeytin işinden para kazanı yor .3 lira bile olsa ancak sulama parası.Kimi diyor toprak işlemesiz tarım kimi diyo topraksız tarım .bende diyorum tarımsız toprak
serkanhoca
27-11-2011, 11:06
Türkiye'de tarımın her alanında olduğu gibi zeytin üretiminde de asıl kazanması gereken üreticiler değil onların yerine bu işten para kazananlar zeytin işletme tesisleri vb.
Bakıyorum her yağ fabrikasının önü zeytin dolu, iyi para kazanıyorlar ama iş vergi dönemine gelince nedense hemen hemen hepsi zarar ediyor. Akıl alacak gibi değil, madem zarar ediyorsun neden işletme çalışmaya devam ediyor.
Zeytin fiyatları konusunda ise en çok korktuğum durum toplayıpta sattığım mahsulden aldığım paranın işçi masraflarını çıkarmaması. Piyasayla öyle bir oynuyorlar ki bu sene üretilen ürün nasıl olur da geçen seneden az fiyatla satılır. Üretim maliyetleri artarken üretilenlerin fiyatları düşüyor.????
Akhisarlı
22-01-2012, 20:28
Selamlar Serkan hocam;
Yapılacak fazla iş olmadığından Akhisarda kurulan pazar yerlerini dolaşırken ,fotoğraftaki kabağı gördüm.Cinsini sordum .pazarcı bal kabağı dedi.
Çekirdeklerinden almak istediğimde tamamını al dedikleri için almaktan vaz geçtim.
Kertil köyüne kadar gittim .çok güzel yerler ama karasal iklim .Galiba bizim ova daha güzel .
265371
ayazkentli
23-01-2012, 14:22
Merhaba serkan hocam. Kolay gelsin.
17 Kasım'da, Ankara'da ki küçük kardeşimin bir işi için, onunla beraber Akhisar'a geldim (orman müdürlüğüne). Soma'ya çok gitmişliğim var ama hem Kırkağaç'ı hem de Akhisar'ı ilk kez gördüm. Akhisar ve Kırkağaç ovalarının toprak yapısı farklı gibi geldi bana (yoldan geçerken gördüğüm kadarı ile).
Kırkağaç ovasının toprağı daha koyu renkli (Bakırçay'ın bazı yerlerinde'ki kara toprağa benzettim). Akhisar ovası ise daha açık renkli. Ayrıca, sanıyorum Kırkağaç daha yüksek rakımda. Her ne kadar ova aşağıda olsa da, Akhisar ovası daha da aşağıda gibi geldi bana.
Dönüşte, Kırkağaç'tan bol bol kavun aldık ve hala birkaç tanesi bozulmadan duruyor. Bizim Bakırçay'ın kara kavunları, belki çok daha lezzetli ama nerede ise hiç dayanmıyor (en fazla Kasım ortalarına kadar dayanıyorlar'ki, o durumda dahi içleri fena pörsüyor).
İş dayanaklılık konusuna gelince, sanıyorum sizin Kırkağaç kavunun üstüne kavun yoktur.
Bu ilk fotoğraf'ta, yoldan Kırkağaç ovasınının bir bölümü görünüyor.
265481
Bu fotoğrafta'ki küpler ise, Akhisar'a yaklaştığımızda görününen yağ küpleri sanırım.
265482
Bu sazlar Akhisar orman müdürlüğünün bahçesinde bulunuyorlar. İlginç bitkiler vardı ama vaktimiz az olduğundan, giderayak bu sazları çekebildim.
265483
serkanhoca
26-03-2012, 22:46
Hafta sonu fotoğrafa makinama takılanları sizlerle paylaşmak istedim.
Baharın habercisi çiçek açmış olan zerdali
Bir diğeri badem ağacı
Önde Badem ağacı arkada belli olmayan zeytincikler
ve bahar manzaraları
serkanhoca
26-03-2012, 22:52
Yapılan ve tutmuş olan aşılar (armut alfatlara, zeytin ise delicelere aşılandı)
serkanhoca
07-07-2013, 07:43
Fidanları Ekim - Kasım 2011 gibi dikmiştik. İki seneyi doldurmalarına az kaldı. Dikim esnasında ve sonrasında herhangi bir gübreleme çalışmamız olmadı.
Haziran ayından Eylül-Ekim aylarına kadar üçer-dörder defa sulama yaptık. Geçen sene fidanların çevresini açtırarak sulama yapmıştık. Bu sene karıklar açarak sulama yaptık.
Dikildikten sonra kuruyan zeytinlerimiz oldu ancak kimileri tekrardan yeşermeye başladı. Tamamen kuruyan zeytinler yerine sonbaharda dikim yapacağız.
serkanhoca
07-07-2013, 07:44
İnşallah meyvelerini topladığımızı da görürüz.
Serkan bey geçen yıl gönderdiğim incir çeliklerini yetiştirebildiniz mi acaba? Bahçenizde hangi incir çeşitleriniz var ?
serkanhoca
12-12-2013, 19:49
Sayın Ali Bey,
Geçen sene göndermiş olduğunuz çelikler poşetlerde bekliyorlar. Baharda uyanmaya başladıklarında onları kalıcı yerlerine dikeceğim.
Çeliklerden bir tanesi çok güzel sürgün verdi ama diğerleri çok hareketli değillerdi, kötümser olmamakla beraberacaba bir tanesi mi tuttu diyorum ama kesin baharda belli olur.
Tarlamızda 4 farklı çeşit incir ağacı vardı yetişmiş. Bunlara ek olarak yakın çevremizden de 4-5 farklı çeşit daha getirdik ve bahçeye diktik onları. Bir kaç sene sonra meyvelerinin alırız inşallah. Ancak bunların hiç birisinin isimlerini bilmiyorum. Köyden getirdiklerimizden bir kaçı yediveren sanırım.
Seneye meyve zamanlarında hepsinin meyvelerinin resimlerini paylaşırım, sizin görüşlerinizi alırım.
Bahçenizdeki sizce güzel incir çeşitlerinden birer adet çelik gönderebilir misiniz?
serkanhoca
15-12-2013, 15:13
tabi ne demek, çelik değil de, diplerinden çıkan sürgünlerden göndereyim, olur mu?
köklerine zarar vermeden çıkartabilirsem o şekilde olmazsa, çelik şeklinde göndereyim
Çelik şeklinde daha iyi olur bence.Evde köklendiririm onları...
serkanhoca
02-02-2014, 18:04
yazdan kalma resimler; dikmiş olduğum zeytin fidanlarının resimleri ve tarlanın en yukarısına yaptığımız sulama amaçlı havuzumuz. (2,5x6x11ölçülerinde) Aynı havuzun bir başkası tarlanın orta kısımlarında da var.
serkanhoca
02-02-2014, 18:07
havuz ve 8-10 yaşlarındaki tirilye zeytinler.
serkanhoca
02-03-2014, 19:53
Tarlada önüme ilk çıkan zeytini budadım ve dört tarafından resmi çekip paylaştım.
Biraz fazla mı gaddar davrandım acaba? Bayağı bir kesim yaptım. Sonrakilerde
biraz daha az kesmeye çalıştım. Trilye zeytini sanırım 6-7 yıllık olmalı.
Akhisarlı
02-03-2014, 20:03
Geçen yıl kendim yapamadım.
Başkalarına budama işini yaptırdım . Uzaktan bakarak.
Kesmeden önce dakikalarca düşünür ,kestikten sonra kesmesemiydim diye üzülürdüm .
Kolay gelsin.
Melih Bakırlıoğlu
03-03-2014, 08:12
Eskiler, ağacın %30 undan fazlasını çıkarmayın derlerdi. Bu aralar iri taneli zeytin almak için çok fazla açıyorlar. Ağaçta kendi yaşamını sürdüre bilmek için, palatır(kökten) ve şıvgın(daldan)a kalkar. Zeytin ağacı taneyi besleyeceğine, yeni sürgünleri beslemeye çalışır. Sizede bunları temizlemek için ikinci bir külfet çıkar. Sağlık ile kalın. Elinize sağlık. :)
kolay gelsin hemşerim, iyi çalışmalar diliyorum
serkanhoca
03-11-2014, 22:54
Zeytinlerimizin son hali.
Çoğunuluğun gelişimi bu şekilde. Bazılarında zeytin varken bazılarında yok.
Seneye artık güzel ürünler alırız diye düşünüyorum.
serkanhoca
06-11-2017, 18:48
Uzun yıllar ardından tarlanın son durumu hakkında resimlerle bilgi vermeye çalışayım. 2011 yılından günümüze kadar geçen sürede dikmiş olduğumuz zeytinlerden alınan ürün yeterli değildi. Bu da çok normal, çünkü daha fidan diyebileceğimiz yaşlardaydılar.
Bu sene 3 - 11 TL arası yemeklik zeytin alım fiyatlarının olması ve fidanlarımızın ürün veriyor olması bizleri memnun etti. Şu an itibariyle 10 ton kadar ürün aldığımızı söyleyebilirim ortalama olarak.
Diktiğimiz fidanların 700 kadarı tarlanın taban suyu nedeniyle diğerlerinden epey geride kaldılar. Hatta büyük kısmı yaşama savaşını kaybettiler ama onların yerlerine hemen yenileri dikildi.
Geçen süre içerisinde gözlemlerim, mutlaka yaz aylarında sulama yapmamız gerektiğidir. Yazların kurak geçtiği zamanlarda yaprakları buruşmaya başlamakta, sulanmaya başlayınca ise görmeniz gerek, sanki küçük çocuklar gibi ne kadar da neşeli oluyorlar.
Karşılaştığımız sorunlardan başlıcası ise, zeytin tanelerinin aynı anda kararmaya başlamaması, alıcıların kızıllı olan zeytinleri bile geri çevirmesi. Bu nedenle toplama ve satış esnasında ek bir işçilik ve masraf getirmesi oldu.
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23130690_10155885215652070_2649317144829720340_n.j pg?oh=77030033e81eef350072c6804d1c6f70&oe=5AA2F089
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23167663_10155885215742070_7929365804201603024_n.j pg?oh=25eae46c3a40380ebaefa86e879a9833&oe=5AA4DD61
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23172545_10155885215907070_7010390532941236542_n.j pg?oh=ce023096d4b339ff5563f4372444e2d6&oe=5AAA4323
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23172871_10155885216082070_5594436084243051435_n.j pg?oh=08ff721a2b9906326892193d582c5ca0&oe=5A6A019F
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23244433_10155885215677070_5610929980813963618_n.j pg?oh=c17f4cac37cdb93fe07df84f977f6503&oe=5AAF3035
ayazkentli
06-11-2017, 21:18
Çok güzel gelişmişler Serkan hocam.
Yaz aylarında kesinlikle sulanması konusunda yerden göğe haklısın. Kesinlikle yazın 40 derecelere varan sıcaklar yüzünden bol bol sulamak şart günümüzde.
Bereketli olsun, kolay gelsin.
serkanhoca
25-09-2018, 23:37
Tek resim yükleyebildim, şimdilik.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.