Bağlan

View Full Version : Nakkaş Sarmaşığı (Cymbalaria Muralis)

nikon_
25-04-2011, 14:59
Cymbalaria Muralis-Nakkaş Sarmaşığı

Bilimsel Sınıflandırma:
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Aile:Scruphulariaceae (Sıracaotugiller)
Cins: Cymbalaria
Tür: Cymbalaria muralis

Fiziksel Özellikler: Çok yıllık otsu, 10 cm ile 40 cm arası boylanabilir. Mayıs - Eylül arası çiçeklidir. Tohumları Temmuz - Ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erdişil (hermafrodit) olup arılar vasıtası ile tozlaşır. Bitki kendi kendini dölleyebilir.

Yetiştiği Yerler: Bitki güneşli, killi, iyi drene edilmiş toprakları sever. Yarı gölge yerlerde, duvarlarda, tuğla ve taşlar arasında yetişir. Sarmaşık yapısı vardır, yetiştiği duvarı gözel çiçekleri ile dekoratif bir biçimde örter.

Tıbbi kullanmı ile ilgili olarak geleneksel Hint Tıbbında şeker düşürücü olarak kullanıldığı belirtilmektedir.

Bu bitki, ben bildim bileli annemde hep var olan, minik ama çok güzel sarmaşık türü bir bitki. Ben de annemden el aldım ve uzun yıllardır evimdeki birçok saksıda gelişip büyüyen bir çiçek. Minicik mor ve mavi renkli çiçekleri, yoncaya benzeyen yaprakları ve oldukça uzayan dalları ile göz alıcı bir bitki.

Evimdeki bitkilerden çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşmak istiyorum.
205940

205941

205943

205951

nikon_
25-04-2011, 15:06
Hemen her saksının dibine attığım tohumlarla, kısa zamanda saksının içini sarıyorlar.

205953

205954

205955

205956

205957

Jezebel
25-04-2011, 15:31
Çok çıtır bir hali var.
Sevimli bir istilacı.

Orkun Kırcı
27-04-2011, 09:25
Bu yıl avlumuzun her yanını sarmış durumda. Kendiliğinden çıkıveriyor. Özellikle duvarda bir yeri var her yıl orada mutlaka çıkıyor.

marjinalmenekse
14-05-2011, 16:13
ilk defa görüyorum çok çok beğendim.

çiçeksever
16-05-2011, 15:47
tohum olan varsa alabilirim.

selis
16-05-2011, 17:06
Tohum keseleri oluşmuş ama kurumamış.. Tohum için biraz daha zaman var sanırım.. ;)

Yaylacı
17-05-2011, 20:08
Nakkaş sarmaşığı güzel ve dekoratif bir yayılıcı, görüntüsü bozuk köşe ve duvarlarda değerlendirilebilir. Askılı saksılarda mükemmel bir görünüşe sahip olabilir, bulabilirsem yetiştirmek isterim.

canannuman
23-06-2011, 10:50
Bu çiçekler çok mütevazi Yalavoda bir seradan almıştım. Çok çabuk yayılıyor coşuyor. Tam güneşte tam gölgede çıkıyor hergün su isterim demiyor ama su verirsenizde sevindiğini belli ediyor. Ancak çiçekleri çok minik ama sarkan saksılara birer ikişer daldırın aşağı akan yapraklarınız olur.

Sûz-i Dilârâ
30-12-2011, 22:42
Tohum siparişi verdim ama hâlâ gelmedi, bekliyorum bakalım, çok sevdim zilliyi :)

yesimucer
30-12-2011, 22:57
bahçemde duvarı kaplayan sarmaşığın adını ne zamandır merak ediyordum,
sayenizde öğrendim.
ben hiç su vermiyorum, kendiliğinden 2 metre genişlik, 1 metre boya ulaştı,
bahçe dediğime de bakmayın, bir apartmanın giriş katı, molozun üstüne bir karış toprak dökmüşler o kadar. Çok mütevazi, çok güzel bir bitki.

Sûz-i Dilârâ
30-12-2011, 23:01
Ben de apartmanda yaşıyorum, balkonda kendi çapımda bir şeyler yetiştiriyorum, nakkaş sarmaşığını zerafetinin yanı sıra bakımı kolay olduğu için de sipariş ettim. :)

Sûz-i Dilârâ
01-04-2012, 08:46
Çıtır nakkaş sarmaşıklarımı nihayet ekebildim ve sonunda onlar da çimlendiler. Birbirimize kavuştuk çok mutluyum. :)

nikon_
02-04-2012, 14:54
Sayın Sûz-i Dilârâ, nakkaş sarmaşığı çok kolay çimlenebilen arsız bir bitkidir. İnce taneli toprak kullanın, üstünü toprakla örtmenize gerek yok tohumlar zaten çok küçük olduğundan toprak üstünde rahatça çimlenecektir.

gultar
02-04-2012, 16:09
Sayın Sûz-i Dilârâ, nakkaş sarmaşığı çok kolay çimlenebilen arsız bir bitkidir. İnce taneli toprak kullanın, üstünü toprakla örtmenize gerek yok tohumlar zaten çok küçük olduğundan toprak üstünde rahatça çimlenecektir.

Harika! ilk defa görüyorum. Tohumları elinizde varsa paylaşmak isterim. Mümkün mü? Çok çıtı-pıtı şeyler.

Sûz-i Dilârâ
02-04-2012, 21:15
Sayın nikon, tohumları zengarden'dan almıştım, tohumla birlikte nasıl çimlendireceğimizi detaylı anlatan bilgi de geliyor. Orada da üzerini örtmenize gerek yok yazıyordu, ben saksıya tohumları attıktan sonra saklama kabını sera yapıp ısısı düşürülmüş kalorifer peteği üzerinde çimlendirdim.

Sayın gultar, elimde maalesef tohum kalmadı hepsini ekmiştim, olsaydı mutlaka paylaşırdım. Ama satın almak isterseniz bu bağlantıda NAKKAŞ SARMAŞIK çok ender örtücü ve sarkan bitki YAZBOYU ÇİÇEKLİ - Diğer Çiçekli Süs Bitkileri (http://www.zengardentr.com/NAKKAS-SARMASIK-cok-ender-ortucu-ve-sarkan-bitki-YAZBOYU-CICEKLI,PR-1299.html) satış var. Selamlar.

Kedi Tırnağı
08-04-2012, 08:26
Çok güzel bir bitkiymiş. Kışın yapraklarını döküyor mu acaba? Örneğin İstanbul ikliminde durumu ne olur? Yukarı değil de aşağı uzayan bir bitki anladığım kadarıyla. Ben yaz kış yaprak dökmeyen, en azından sıcak mevsimde çiçek açan bir sarmaşık türü arıyorum günlerdir. Fransız balkonun dar yan duvarlarını sarmaşıkla kaplamak istiyorum ama henüz istediğim gibi bir tür bulamadım. İpomea( sabah sefası) çok hızlı ve çiçekleri muhteşem ama sadece yazın yaşıyor maalesef.

Sûz-i Dilârâ
08-04-2012, 14:34
Nakkaşlarımda son durum :)

Sevgi Durul
08-04-2012, 16:09
Bu da benim saksıdaki nakkaş sarmaşığımın uyanışı.

280896

cemo
08-04-2012, 17:23
Arkadaşlar cok arsız ve zahmetsiz bir bitki bu nakkaş. Tohumu nereye düşse, orada yeşeriyor. Tüm çiçekler böyle zahmetsiz olsa:)
Koskocaman bir saksıya melissa dikmiştim. Karda dondu sanırım, ya sürerse diye sökemiyorum da. Yerlerde cıkan nakkaşları aldım o saksının etrafına diktim. Melissa olmazsa nakkaş saksım bari olur niyetiyle:)

nikon_
08-04-2012, 21:52
Sayın Kedi Tırnağı, bu bitki yaprak dökmüyor, yeterli ışık görürse yaz kış çiçek açar. Ancak, düşündüğünüz gibi değil, çok küçük yapraklı ve narin bir bitkidir. Öyle duvara sarabileceğiniz bir sarmaşık değildir.

Sayın Sûz-i Dilârâ, gayet iyi görünüyorlar:)

Sayın SDurul, dilerim sağlıklı bir şekilde büyürler.

Sayın cemo, öyle arsızlarki, ekmediğim yerlerde bile çıkıyorlar ve sökmekle başa çıkamıyorum;)

Sûz-i Dilârâ
27-04-2012, 08:49
Nakkaşlarımı da fideleyerek şimdilik daha rahat büyüyebileceklerini düşündüğüm pet bardaklara aldım. :)18-20 adet fideciğim var.

gultar
12-05-2012, 23:46
Sn.nikon, benim tohumlarım daha çimlenmedi. Gönderdiğiniz günlerde ektim. Çıkmazsa üzüleceğim. Çok sevdiğim bir bitki..

Sevgi Durul
18-05-2012, 18:11
Bu da benim saksıdaki nakkaş sarmaşığımın uyanışı.

280896

Alıntıdaki bitkinin bu günü.:)

297327

nikon_
18-05-2012, 21:36
Sayın gultar, biraz sabredin mutlaka başlarını göstereceklerdir. Umarım tohumların üstüne kalın bir toprak tabakası örtmemişsinizdir. Çünkü, bu bitkinin tohumları küçük olduğundan sadece toprağın üstüne bile serpmeniz yeterli olacaktır. Toprağın nemli kalmasına dikkat edin.

Sayın SDurul, gayet iyi gelişim gösteriyorlar. Bu yaz kocaman bir hale gelirler.

GÜLSEN_
20-05-2012, 12:09
Sn.nikon, benim tohumlarım daha çimlenmedi. Gönderdiğiniz günlerde ektim. Çıkmazsa üzüleceğim. Çok sevdiğim bir bitki..

sevgili arkadaşım eğer tohumlarınız yeşerme ise hiç üzülmeyin ben size istediğiniz kadar gönderirim çok arzıs bir sarkıcı ve çokda narin güzel çiçekleri var benim balkonmumda bir tohum fayansın arasına düşmüş ordan bile yeşerdi :peğer isterseniz bana özelden adresinizi yazarsanız seve seve gönderirim arkadaşım

Sûz-i Dilârâ
20-05-2012, 14:02
Ben de nakkaşlarımı kalıcı saksılarına aldım.

Orkun Kırcı
20-05-2012, 14:11
Birkaç foto da benden. Her yıl her yerde fışkırıyorlar resmen. Özellikle duvardakini her yıl aynı yerde görebilirsiniz:D

Sûz-i Dilârâ
20-05-2012, 14:16
Duvardaki nakkaşınızdan uzun zamandır haberdardım ama tanışmak yeni nasip oldu. Çok güzel, çok çıtır :)

zafer1326
26-05-2012, 20:01
Çok arsız bir bitki. Bahçenin heryerinden fışkırıyor. saksı diplerinden yolmak zorunda kalıyorum. Ama duvarda harika duruyor.

300904

300905

300906

Sevgi Durul
28-05-2012, 17:16
Alıntıdaki bitkinin bu günü.:)

297327

Bugün çok güzel bir gün. Nakkaş, çiçeğiyle sevincimize ortak oldu.:)

301683

gultar
28-05-2012, 17:55
Çok güzel ....benimkilerden ses yok...iz de yok. O kadar özendim. Güle güle büyütün sevgili SDurul.

selis
30-05-2012, 13:24
Bir üyemiz için hazırlamıştım, ama ulaştırmak nasip olmadı.. :(
Çiçek açmış..

Sûz-i Dilârâ
09-06-2012, 13:17
Tohumdan yetiştirdiğim nakkaşlarım artık iyice büyüdüler ama hava balkonda hâlâ yeterince sıcak olmadığından -özellikle geceleri- bahsedilen üregenlik (arsızlık) beklediğimden yavaş ilerliyor:)

gossip
09-06-2012, 21:21
yalnız sormak isteğim birşey var. bu sarmaşık saksılarımda hersene kendiliğinden çıkar ve sevdiğim için ot muamelesi yapmam yani sökmem vede severim. sorum bu bitki bende tek yıllık olarak çıkıyor. yani heryıl tohumdan başka başka saksılarda çıkıyor. kışın ise ölüyor. bilgide yanlışlık mı var yoksa ben olanlar farklı bir tür mü?

gultar
12-06-2012, 20:08
Bu güzelin adı; Nakkaş Sarmaşığı mı???
Dört gözle beklediğim, çıkmayacak diye üzüldüğüm sarmaşığım, çıkmış ve de açmış. Çok tatlı bir şey.

Sevgili Nikon tohumlar için çok teşekkür ederim.

serkan_istanbul
12-06-2012, 22:03
Çok şeker bir şey istilacıymışta ne güsel bende bulucam bir yerde görmüştüm ordan bir kaç dal yolayım o zamn.

Sûz-i Dilârâ
13-06-2012, 20:26
Havaların ısınmasıyla beraber nakkaşlarım da büyüme işini hızlandırdı. :)

Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 10:36
Çiçek açmış, yaprakların arasına da gizlenmiş cadı.;)

Tohumcu Nılgun
13-12-2012, 18:23
Bendeki Nakkas sarmasigi nereden geldi bilmiyorum. Sanirim esen ruzgarlarin isi. Bu saksinin icinde hicbirsey ekili degildi. Sadece toprak vardi, birgun bu saksiya birseyler ekerim diye dusunup balkonun bir kosesinde bekletiyordum. Zamanla saksidaki toprakta bir kokten olusan kucuk bir bitki cikti. Onceleri onemsemedim yabani bir ottur dedim. Gun gectikce buyuyup etrafina kol atmaya saksida kendini iyice belli etmeye basladi. Pekte sevimli citi piti gorunuyordu, hergun inceler oldum aradada sulamaya basladim. Cok hizli buyuyup saksidan tasmaya, cicekte acmaya basladi. Ciceklerini aslan agzi cicegine cok benzettim ama bu hic bilmedigim bir cicekti. Merak edip internette arastirdim, adini sanini ogrenmek biraz zor oldu ama sonunda basardim. Kisa girerken dona dayanamayip oldu, ama yazin cok tohum vermisti onlari sakliyorum. Seneye bol bol ekecegim.

Tohumcu Nılgun
14-02-2013, 18:45
Arkadaslar, yazin saksiya dokulen Nakkas Sarmsigi tohumlari yine yeserdiler. Kimileri biraz buyudu, kimileri yeni yeni filizleniyor. Bugun mercimek buyuklugunde dolu yagmisti, saksidaki beyaz cam gibi gorunenler dolu taneleri.

_Esin_
14-02-2013, 20:16
Nakkaş sarmaşığı doğada kendi halinde yetişen bir bitkimidir? Geçen hafta her zaman gittiğim seraya uğradım bir saksı nakkaş sarmaşığı ile doluydu bu nedir diye sordum yabani ot onlar dedi seracı. yakındaki sitenin bahçesinde de nakkaş sarmaşığı vardı bir kaç kök meraktan aldım ve saksıya diktim .Bir haftadır saksıdalar. Şimdi merak ediyorum nakkaş sarmaşığımıydı acaba aldıklarım. Fotoğrafları az önce çektim ışık nedeniyle net olmamış olabilir. (Ne olur biri bana bunların nakkaş sarmaşığı olduğunu söylesin yoksa kendime çok gülerim)

369921

369922

369923

Öznur
14-02-2013, 20:30
Bence nakkaş sarmaşığı değil bu Esin:) Geçen ben de komşunun saksısından istedim birkaç kök verdiler hemen çoğaldı, adını da burda öğrendim

gossip
14-02-2013, 20:45
Nakkaş sarmaşığı doğada kendi halinde yetişen bir bitkimidir? Geçen hafta her zaman gittiğim seraya uğradım bir saksı nakkaş sarmaşığı ile doluydu bu nedir diye sordum yabani ot onlar dedi seracı. yakındaki sitenin bahçesinde de nakkaş sarmaşığı vardı bir kaç kök meraktan aldım ve saksıya diktim .Bir haftadır saksıdalar. Şimdi merak ediyorum nakkaş sarmaşığımıydı acaba aldıklarım. Fotoğrafları az önce çektim ışık nedeniyle net olmamış olabilir. (Ne olur biri bana bunların nakkaş sarmaşığı olduğunu söylesin yoksa kendime çok gülerim)

Bence değiller. Nakkaş sarmaşığının yaprak sapları ince ve zarif. Ya da olabilir :)

Tohumcu Nılgun
14-02-2013, 21:09

369921

369922

369923
Sayin Esin, azda olsa benzesede bence de bu bitki Nakkas Sarmasigi degil. Bu bitkinin yaprak ucundaki testere disler kucuk ve sik, Nakkas sarmasiginda ise testere disler buyuk ve segrek. Bence bitkiyi, Bu bitkinin adi nedir? Basliginda sorup ogrenebilirsiniz. Saygilar...

Tohumcu Nılgun
14-02-2013, 21:51
Arkadaslar, yenice aklima geldi, Nakkas Sarmasiginin yapraklarinin altina bakildiginda, bordonun acik veya koyu tonlarinda bir renk gorursunuz. Yani yapragin ust yuzey rengi yesil, alti bordo tonlarindadir.

_Esin_
14-02-2013, 22:20
Arkadaslar, yenice aklima geldi, Nakkas Sarmasiginin yapraklarinin altina bakildiginda, bordonun acik veya koyu tonlarinda bir renk gorursunuz. Yani yapragin ust yuzey rengi yesil, alti bordo tonlarindadir.

Anlaşılan benim bitki nakkaş sarmaşığı değil. Ben yinede onları orada bırakayım kalsınlar yerlerine de alıştılar zaten. İlginiz içinde ayrıca teşekkür ederim sizlere.

Tohumcu Nılgun
14-02-2013, 22:29
Anlaşılan benim bitki nakkaş sarmaşığı değil. Ben yinede onları orada bırakayım kalsınlar yerlerine de alıştılar zaten. İlginiz içinde ayrıca teşekkür ederim sizlere.

Sayin Esin, bence de bitkiyi sokmeyin isterseniz, belki guzel cicek acan bir bitkidir. Cicek acarsa Bizimle paylasirmisiniz? Bakin simdiden merak etmeye basladim bile...:rolleyes: Kucuk mu, buyuk mu acacak:confused: Acaba ne renk acacak:confused:...:p

nikon_
15-02-2013, 11:58

369921

369922

369923

Sayın _Esin_ , eklediğiniz bitki, kısmen yaprak formu olarak benzese de Nakkaş Sarmaşığı değil. Birçok açıdan farklılıkları var.

Denizardacan
15-02-2013, 12:48
Nakkaş sarmaşığı doğada kendi halinde yetişen bir bitkimidir?

Sevgili Esin yapraklarının arkasının hafif tüylümsü kadifemsi bir dokusu mu var acaba, eğer öyleyse bu benim bildiğim bir kır çiçeği, küçük beyaz ve mavi çiçekleri oluyor, suyu da sever bilirim kendisini alacalı gölge diğer bitkilerin altında uzanmayı çok sever. Ama isim yok malesef:(
Çocukluğumdan hatırladığım bilgiler.

Tohumcu Nılgun
15-02-2013, 15:33
Arkadaslar, Nakkas Sarmasigi yapraklarinin altinin ve ustunun renk tonlarini asagidaki fotograflarda gorebilirsiniz.

pomodoro
16-02-2013, 14:20
Çocukluğumdan beri bilirim bu çiçeği, ben "küçük aslanağzı" derdim, meğer adı çok başkaymış. Duvar çatlaklarında, yer bulduğu her küçücük toprak parçasında gayet mütevazice büyür. Bu sabah köpeğimle gezerken bir aralıktan kendini göstermiş minicik bir kökü bizimle gelmeye ikna ettim :) Umarım yerini sever...

nikon_
28-02-2013, 16:50
Nakkaşların kış güzellikleri;

373778

373779

Tohumcu Nılgun
22-03-2013, 20:29
Arkadaslar, fotograftaki tohumlar Nakkas Sarmasigina ait.

zafer1326
23-04-2013, 22:54
Baharla birlikte, Nakkaşlar duvardaki yerleri aldılar.

394542

394543

394544

nikon_
10-05-2013, 09:47
Nakkaşlar, baharla birlikte gelişip metrelerce sarkmaya başladılar.

402155

Sardunyalarla bütünleştiler;
402156

serkan_istanbul
10-05-2013, 10:21
Bundan istiyorum, hala bulamadım ben.

maysan80
10-05-2013, 21:35
sarılıcıları çok sevmeme rağmen baş edememe gibi sıkıntılar çıkarttığından cesaret edemiyorum.

Dilek Sarıkaya
11-06-2013, 01:15
Merhaba Serkan Bey, eğer hala istiyorsanız size tutmuş nakkaş gönderebilirim.

hira
11-06-2013, 02:11
ne kadar da sakız sardunyaya benziyor:eek:

serkan_istanbul
27-07-2013, 14:57
dilek hanım teşekkürler bakın biz geldik. sevgiler.

smily
12-12-2013, 15:52
Bu bitkinin başka bir kaynakta bulduğum adı ''Duvargezen''. Bu adı bitkiye çok yakıştırdım ve böyle anıyorum. Esin hanımın bitkisi kesinlikle duvargezen değil. Duvargezenin yapraklarının çapı 2 cm den fazla büyümüyor. Ortalama olarak 1 cm civarında oluyor.

nikon_
28-07-2014, 09:43
ne kadar da sakız sardunyaya benziyor:eek:

Sayın hira; üstten sarkanlar sakız sardunya zaten, onların altından sarkan küçük yapraklı ve mavi küçük çiçekli olan nakkaş sarmaşığı.

Nevin Marangoz
24-11-2014, 15:15
Nakkaş sarmaşığı soğuklara dayanabilir mi? Okuduklarımda bir arkadaşımız kışın dondu diyordu? Kaç dereceye kadar dayanır acaba?

A_NOMAD
15-05-2016, 13:50
Mütevazı güzel ;)

612200

Mücevher Çalısı
15-05-2016, 13:56
Mütevazı güzel ;)

612200

"doymadım doyamadım sevmeleri seni ben
kimseyi koyamadım yerine yeniden
saymadım sayamadım sensiz gecen yılları
ne inkar ne itiraf bu yalnızca Sitem..."

diye gider sizdeki bu aşk:)

Kaç yıldır beraber yaşıyorsunuz bu nakkaş aşkınızla Sayın NOMAD?

A_NOMAD
15-05-2016, 13:59
...Kaç yıldır beraber yaşıyorsunuz bu nakkaş aşkınızla? Sayın NOMAD:)

Gerçekten doyamıyorum ;) Sanırım 3-4 yıl olmuştur birlikteliğimiz :D

yasminq1
17-05-2016, 01:10
Sayın nakkaş sarmaşığı sevenler; bu bitkiyle mart ayının sonlarında çok tesadüfi bir tanışmayla karşılaştım. Nasıl bir zariflik, nasıl bir incelik bu? Rabbim neler yaratıyor.
Soğuk bir havaydı, yağmur çiseliyordu. Cep telefonum ısrarlı bir şekilde çalıyor, bir elimde alışveriş poşetleri, bir elimde şemsiye. Bir bahçe tolunun yanına poşetlerimi bıraktım. Arayan annemdi. Konuşurken gözüme minik, uçuk mor mu, pembe mi, beyaz mı desem bir bitki çarptı. Anne dedim burda çok güzel birşey var:)) Anneme resmini çekip yolladım. Ne yapsam, nasıl etsem bu çiçek benim olmalı! :)))) Adını bilmediğim çıtır şey! Dokunsam mı, ya ona zarar verirsem? Uzunca iki dalını kopardım. Allahım affet beni :) Alış veriş poşetinin üstüne yavaşça bıraktım. Üzerinde bir sürü minik minik çiçeği vardı. Eve gelir gelmez su dolu bir bardağa koyup salonumun sehpasının üstüne yerleştirdim. Bir ara yaprakları sararıyor gibiydi. Aldım camımın önüne koydum orada dökülen çiçeklerin dip kısmı tohum verir gibi olmuş. Bir gün bir baktım bardaktaki su yok olmuş. Hemen tekrar su doldurdum. Aaa bir de ne göreyim? İncecik saç telinden de ince, bir sürü kök salmış. Çok mutlu oldum.

Şimdi sizlere bir kaç sorum olucak izninizle...
Bu çiçeği ben salonumda yaz-kış yetiştirebilir miyim?
Nasıl bir toprak ve nasıl bir saksı ister?
Evim çok güneş almıyor, kuzey ve batı cephesi, yarı aydınlık anlayacağınız. Böyle bir ortamda yetişir mi?
Umarım sorularımla sıkmadım sizleri.
Cevap ve önerilerinizi heyecanla bekliyorum. Değerli bilgilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olacağım. Saygılarımla, bol nakkaşlı günler...

nikon_
17-05-2016, 09:56
Sayın nakkaş sarmaşığı sevenler; bu bitkiyle mart ayının sonlarında çok tesadüfi bir tanışmayla karşılaştım. Nasıl bir zariflik, nasıl bir incelik bu? Rabbim neler yaratıyor.

Şimdi sizlere bir kaç sorum olucak izninizle...
Bu çiçeği ben salonumda yaz-kış yetiştirebilir miyim?
Nasıl bir toprak ve nasıl bir saksı ister?
Evim çok güneş almıyor, kuzey ve batı cephesi, yarı aydınlık anlayacağınız. Böyle bir ortamda yetişir mi?
Umarım sorularımla sıkmadım sizleri.
Cevap ve önerilerinizi heyecanla bekliyorum. Değerli bilgilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olacağım. Saygılarımla, bol nakkaşlı günler...

Sayın yasminq1, öncelikle bu çiçeğe sahip olduğunuz için sevindim. İyi bir şekilde yetiştiğinde uzun yıllar sizi minik çiçekleriyle mutlu edecek bir bitki.
Nakkaş sarmaşıkları, minik siyah tohumlarından kolaylıkla üretilebilen, bir süre sonra dökülen tohumları ile, birçok saksınızın dibinden kendini gösterecek bitkidir. Özel bir toprak isteği yoktur, çiçek toprağında kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Esasında bu tür yıllık bir bitkidir ve her yıl tohumlarından yeniden çoğalır. Ancak, iyi aydınlık bir yerde çiçeklenme olmasa da kışın da yetiştirme olanağınız var. Bahardan itibaren çimlenen tohumlar hızlı bir gelişim göstererek büyürler. Sarkan bir türdür, o nedenle saksısını sarkabileceği bir yere koyarsanız, uzun ve güzel bir görünüm elde edersiniz. Bitkinin çiçeklenmesi için yeterli güneş alması gerekiyor, yoksa ya çiçeklenme olmaz ya da az görülür. Tohum elde edebilmeniz için de mutlaka çiçeklenmesi gerekmektedir. Çiçekler tohuma dönüşüp tohum keseleri kuruduğunda, içlerinden minik, yuvarlak siyah tohumlar dökülecektir. Bunları toplayıp gelecek baharda tekrar ekebilirsiniz ya da bulunduğu saksının içine serpebilirsiniz. Kısa zamanda tekrar erişkin bir bitkeye dönüşecektir. Saksı tercihiniz ise, bu bitkiyi ne büyüklükte görmek istediğinize bağlı olarak değişebilir. Uzun ve geniş saksılarda güzel bir görünüm elde edebilirsiniz. Bu başlığın ilk sayfalarındaki nakkaş fotoğraflarıma bakabilirsiniz.

612671

Gül-bahar
16-04-2017, 12:29
Kışı dışarda atlattıktan sonra baharın gelişiyle coşmaya başladı.

Gül-bahar
16-04-2017, 12:35
Saksısında, haseki çimlenmiş.

acemi25
08-11-2019, 06:51
Cymbalaria Muralis-Nakkaş Sarmaşığı

Bilimsel Sınıflandırma:
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Aile:Scruphulariaceae (Sıracaotugiller)
Cins: Cymbalaria
Tür: Cymbalaria muralis

Fiziksel Özellikler: Çok yıllık otsu, 10 cm ile 40 cm arası boylanabilir. Mayıs - Eylül arası çiçeklidir. Tohumları Temmuz - Ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erdişil (hermafrodit) olup arılar vasıtası ile tozlaşır. Bitki kendi kendini dölleyebilir.

Yetiştiği Yerler: Bitki güneşli, killi, iyi drene edilmiş toprakları sever. Yarı gölge yerlerde, duvarlarda, tuğla ve taşlar arasında yetişir. Sarmaşık yapısı vardır, yetiştiği duvarı gözel çiçekleri ile dekoratif bir biçimde örter.

Tıbbi kullanmı ile ilgili olarak geleneksel Hint Tıbbında şeker düşürücü olarak kullanıldığı belirtilmektedir.

Bu bitki, ben bildim bileli annemde hep var olan, minik ama çok güzel sarmaşık türü bir bitki. Ben de annemden el aldım ve uzun yıllardır evimdeki birçok saksıda gelişip büyüyen bir çiçek. Minicik mor ve mavi renkli çiçekleri, yoncaya benzeyen yaprakları ve oldukça uzayan dalları ile göz alıcı bir bitki.

Evimdeki bitkilerden çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşmak istiyorum.
205940

205941

205943

205951
Ne kadar zarif ;) Bu aralar sarmaşıklar ilgili çekiyor, mutlaka edinmeliyim bu güzellikten.