Bağlan

View Full Version : Çâşırlı Bulgur Pilavı




Sevgi Durul
21-04-2011, 00:08
Sevgili SDurul, İlk defa duyuyorum " Çakşırlı bulgur pilavı," nasıl bir şey, nasıl yapılıyor tarif verebilir misiniz başlıkta?

Yapılışı ise basit. Soğan kavrulduktan sonra bizim buralarda ünlü olan bu ot eklenip biraz daha kavruluyor. Suyu ve bulgurları ilave edilip pişiriliyor.

Otun çiğ hali,

204804

204805




canannuman
26-08-2011, 11:11
Dereotuna benziyor ama değil acaba nedir bu bitki elinize sağlık tarif için.

Sevgi Durul
31-08-2011, 09:11
Teşekkür ederim, sayın canannuman. Bitkinin adını tam ve doğru öğrenebilmek için, bu bitkinin adı nedir bölümünde soracaktım, unuttum. Fotoğrafları silmemişsem, sorup burada yazarım.

Şu kadarını söyleyecek olursam, tat ve aroma nefis. Maalesef sadece bahar aylarında satmaya getiriyorlar.

memet
31-08-2011, 09:16
Sanırım bu arapsaçı, rezene, sıra. Kokusu anason gibiyse ta kendisi.

Sevgi Durul
31-08-2011, 11:49
Hatırlamaya çalıştım, kokusu anasona benzemiyordu sanırım. Bu arada fotoğraflar silinmiş. Buradan kopyalayıp adının doğrusunu öğrenmeye çalışalım.

Sevgi Durul
01-09-2011, 22:51
Bitkinin adı çaşır ya da çakşır, bunlar doğruymuş. Öğrenmek istediğim bilimsel adı, hippomarathrum microcarpium. Burada (http://www.fotografdefteri.com/11002/) bitkinin yararları anlatılıyor.

Bu bitkinin adını öğrenmeme yardımcı olan, sayın merlict'e teşekkürlerimle.

jineop
14-05-2012, 07:39
Çakşır otunun latince adının Ferula olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.

üzüm
14-05-2012, 08:50
Çakşır otunun latince adının Ferula olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.

Çakşır, çakşır otu adları Ferula türleri için kullanılmakla beraber çeşitli yörelerde Prangos, bazı Ferulago ve Hippomarathrum türleri için de kullanılıyormuş.

Kaynak: Essential Oils of Ferula Species of Turkey (http://bildiri.anadolu.edu.tr/papers/bildirimakale/344_754q93.pdf)

Bulgur pilavda kullanılan hangisidir?

Sevgi Durul
14-05-2012, 09:19
Çakşır, çakşır otu adları Ferula türleri için kullanılmakla beraber çeşitli yörelerde Prangos, bazı Ferulago ve Hippomarathrum türleri için de kullanılıyormuş.

Kaynak: Essential Oils of Ferula Species of Turkey (http://bildiri.anadolu.edu.tr/papers/bildirimakale/344_754q93.pdf)

Bulgur pilavda kullanılan hangisidir?

Pilâvda kullanılanın öğrenilmiş adı burada. (http://www.agaclar.net/forum/854244-post809.htm):)

jineop
14-05-2012, 09:21
Orman Genel Müdürlüğüne göre çakşır otunun resmi karşılığı Ferula L. Çakşır otu, Asa otu olarak geçiyor. Van bölgesinin otlu peynirine, Hatay'ın çökeleğine ekleniyormuş.

jineop
14-05-2012, 09:40
Parzük (Hippomarathrum microcarpum (Bieb.) Fedtsch.): Apiaceae familyasından çok yıllık bir bitki olup çalı formundadır. Genellikle 50 ile 100 cm
arasında boylanmaktadır. Çiçek rengi sarıdır (Şekil 22). Haziran ayının başlarından itibaren çiçeklenmeye başlar ve Ağustos sonuna kadar çiçeklenme gösterebilir. Ülkemizde Gümüşhane, Çoruh, Hatay, Kahramanmaraş, Erzincan, Kars, Bingöl, Bitlis, Ağrı ve Van gibi illerimizde, genellikle 1100 ile 2700 m yükseklikler arasında yayılış göstermektedir. Halk arasında “parzük veya cağ” olarak isimlendirilmektedir. Yaprakları kurutularak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Parzük, Van ve Bitlis illerinde ilkbaharda bitki 10-20 cm iken haşlanarak veya salamurası yapılarak insan beslenmesinde kullanılmaktadır (Ertuş ve ark., 2009).

Sevgi Durul
14-05-2012, 09:45
Ülkemizde Gümüşhane, Çoruh, Hatay, Kahramanmaraş, Erzincan, Kars, Bingöl, Bitlis, Ağrı ve Van gibi illerimizde, genellikle 1100 ile 2700 m yükseklikler arasında yayılış göstermektedir. (Ertuş ve ark., 2009).

Bizim buralarda da var.:) Köylüler yakında demetleyip satmaya getirmeye başlarlar.

jineop
14-05-2012, 10:04
Sevgili SDurul, bu otlar birbirlerine çok benziyorlar. Aynı ailedenler. Hepsinin netten görüntülerine baktım. Gerçek eğitimini benim gibi almayanların ayırması mümkün değil. Boyları ve yetişme bölgeleri farklılık gösteriyor. Sadece bu ipucu verebilir. Ayırmayı sadece herbaryum yapabilir. Önceki adlandırma doğru da olabilir.:confused:

Örneğin bitkiniz Cachrys ferulacea (http://www.google.com.tr/search?q=cachrys+ferulacea&hl=tr&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=jbuwT4P8Ja_N4QSp3rTiCQ&sqi=2&ved=0CGwQsAQ&biw=1366&bih=595)da olabilir.

Sevgi Durul
14-05-2012, 10:08
O zaman son söz, sayın herbaryum'un.:)

jineop
14-05-2012, 10:08
Sevgili SDurul,
Ama köylüler demet demet yapıp satabildiklerine göre doğa da çok yaygın olan tür ferula (http://www.google.com.tr/search?q=ferula&hl=tr&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Lb2wT4fwFIPd4QTapPDMCQ&sqi=2&ved=0CIEBELAE&biw=1366&bih=595) da olabilir. Bilmem anlatabildim mi?