View Full Version : Hasancihad / Elwodi, Ardıç, Phytosphorum
hasancihad
18-11-2006, 23:46
Toplu olarak fidanlarımın fotografi. Upload için mb sınırı varmış çözünürlüğü çok düşürmek zorunda kaldım.
5311
hasancihad
18-11-2006, 23:51
Öncelikle bu ağaçlar fidancıda çok hoşuma gittiler. Baktım sapları bayağı kalın ve düz olarak ilerliyorlar. Bonzai olabilir gibi geldi. İsimlerini de şuan hatırlamıyorum o nedenle internette de arayamadım. Eğer bilen varsa lütfen öncelikle bu konuda yardımcı olsun.
Bu arada Turunç güzel dileklerin için teşekkür ediyorum. Sen de gör diyorum güzel temennine mukabeleten.
5312
Ateş dikeni, Phytosphorum tobia, Limon servi var sanırım. Arkadakiler ne bilemiyeceğim. Resimler pek fikir vermedi bana.. Sen en iyisi resimleri çekerken bir masaya koy, biraz seviyesini yükselt ve gövde net görünecek şekilde karşıdan resim çek.. Daha fikir verici olur derim:)
hasancihad
19-11-2006, 00:00
Bu agacı Koçtaş'tan aldım. Budamak için makas almaya gittiğimde aldım. ismini şuan hatırlamıyorum ama sanırım faturada yazıyordur. Umarım bonsai olabilir.
Phytosphorum tobia olmalı..Solda yayılıcı ardıç gördüm galiba..
bonsaireef
19-11-2006, 00:01
İsimlerini de şuan hatırlamıyorum o nedenle internette de arayamadım. Eğer bilen varsa lütfen öncelikle bu konuda yardımcı olsun.
Bana elwodi gibi geldi ama bilemiyorum uzmanlarımız ne der. Yakın çekim fotosu var mı?
bonsaireef
19-11-2006, 00:03
Uzmanımız geldi ben susuyorum. :)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=5312&d=1163890162
Mavi ladin mi acaba
Yoksa mazı mı?
Çok bilirim ya:)
hasancihad
19-11-2006, 00:03
Evet bu bir ardiçti. Yayilici olandan da bonsai yapabilir miyiz?
Ardıç başlamak için ideal ağaççıklardan biri. Ama hani şimşir,dişbudak, ligustrum, cotoneaster nerde? :))
5319
Bu fidanın ismi Chamcyparis lawsoniana 'Elwodi-i'-(Chamcyparis lawsoniana-Yalancı Servi Elwodi-i de varyetesi.Kısaca Elvudi diye bilinir.
Albiza noktayı koydu:) Nerelerdeyse, uzun zamandır yoktun. Bana yardım ettiğin gibi yeni arkadaşımızada yardımı esirgemezsin.. :)
hasancihad
19-11-2006, 00:07
Aslinda fidanlikta bunun bir ardiç olduğunu söylemişlerdi. Ama sanirim bu bir mazi ve ben bundan iki tane aldim. Kök kismi cok hosuma gitti. Mazidan is cikar mi dersiniz?
Bu agacı Koçtaş'tan aldım. Budamak için makas almaya gittiğimde aldım. ismini şuan hatırlamıyorum ama sanırım faturada yazıyordur. Umarım bonsai olabilir.
Pitosporum tobira 'Nana' .Türkçe karşılığı olarak da pitosporum kullanılıyor.Fakat Ankarada bu fidanın dışarıda yaşaması zor,üşüyecektir.Bu yüzden kışın kapalı bir yerde muhafaza etmeni öneririm.
hasancihad
19-11-2006, 00:10
Şimşir yokmuş gezdiğim fidancilarda. Birinde buldum onlar da hoşuma gitmedi.cotoneaster ise annemin bahcesinden sokmeye karar verdim. Disbudak ismi fidancida aklima gelmedi. karaagaç diye sordum, o da akagaç diye agaçlar gösterdi onlar da çınar gibi kocaman uzun uzun fidanlardı onları o yüzden haftaya bıraktım.
bonsaireef
19-11-2006, 00:10
Bana da elwodi gibi gelmişti (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=52793&postcount=7). :)
Uzmanın nokta koyması iyi oldu. Albiza hoşgeldin :)
Karşıdan gövde görünecek şekilde çekersen daha anlaşılır olur sanırım.
bonsaireef
19-11-2006, 00:12
Hasancihad tek tek turuncun dediği gibi fotoğraflarını çekersen iyi olur.
İşlerimin yoğunluğundan foruma fazla girme fırsatı bulamadım,girdiğimde de ancak yazılanları okuyabildim.
bonsaireef
19-11-2006, 00:13
Haydaa aynı anda aynı şeyleri düşünmüşüz. ben yazarken turunc göndermiş mesajı bile.
Uzmanımız geldiğine göre bende sustum:))
bonsaisever
19-11-2006, 00:15
2. resimdeki ağaç mazı diye düşünüyorum fakat kesinlikle ladin değil :)
Hasancihad sana şimdi telde lazım olacak. O işi ne yaptın tel aldın mı?
bonsaireef
19-11-2006, 00:17
Bonsaisever ona elwodi demiştik ama :)
Aslinda fidanlikta bunun bir ardiç olduğunu söylemişlerdi. Ama sanirim bu bir mazi ve ben bundan iki tane aldim. Kök kismi cok hosuma gitti. Mazidan is cikar mi dersiniz?
Bu fidan kesinlikle mazı değil,Yer ardıcı veya Yayılıcı ardıç.Ama hangi türü olduğunu bu fotoğraftan anlamak zor zira ışık patlamaları var.Eğer ibrelerini daha yakın çekimle yüklersen hangi tür olduğunu tesbit etmeye çalışabiliriz.Ama kesin bir Yer ardıcı bu.
hasancihad
19-11-2006, 00:18
Bu uzun olan ve agacların yakin resmi ama asil resimleri yarin sabah cekmeyi düsünüyorum.
bonsaisever
19-11-2006, 00:20
Yaa taa geriden geliyorumu ben.
Hep böyle oluyor...ben oynamıyorum :)
hasancihad
19-11-2006, 00:20
mazi oldugunu tahmin ettiğim agacın yakindan görünümü. Yaprakları diğer ardiçtan farklı. Daha çok maziya benziyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=563
Hasancihad resim çekerken dikkat etmen gerekenler için pratik fikirler içeren bu linki incelemeni tavsiye ederim.
Resme bakacağım diye boyun fıtığım tutacak yine:Pp
hasancihad
19-11-2006, 00:26
:) bu arada tel de hiç aklima gelmedi. Yarin resimleri ayrintili ayrintili cekecegim. ilk cekimlerim bunlardi.
Gece gece uyutmadın bizi:)) Senide biz uyutmayacağız işte!..
bonsaireef
19-11-2006, 00:29
Ben de oynamıyorum bonsaisever gibi, ben gidiyorum. :)
hasancihad
19-11-2006, 00:30
Yok aslinda uykum.böylesi sicak bir ortamda bulunmaktan dolayı yüzüme yansıyan neseyi tahmin edemezsiniz.
Sadece gece fotograf cekmekte zorlaniyorum. Ve ben cekmeye gidince siz uyursunuz diye korktuğumdan yarina erteledim.
5324
Böyle daha iyi oldu:cool:
hasancihad
19-11-2006, 00:31
Beklerseniz fotograflayıp dönerim ben. Hepsini ayrı ayrı
:o Bak şimdi;
koşa koşa resim çekiyor,
aceleyle resmin boyutunu küçültüyor,
aceleyle yüklüyor,
arada yazılanları okumaya çalışıyor...
Bonsai adamı böyle yorar işte.. Nasıl bir işe bulaştığının farkındasındır umarım:D Kesin kilo verecek,Geceler boyu pc başında oturacak.. Benim gibi:rolleyes:
bonsaireef
19-11-2006, 00:34
Valla ben dayanamayacağım. Tutmayın beni. Daha yarın bir sürü işim var. Bugün işaretlediğim yamadoriler var sökülmeyi bekleyen. Çok güzel dip bitkileri buldum onları saksılara yerleştireceğim. Bak şimdi aklıma geldiler çok güzellerdi.
Neyse iyi geceler sizlere. (Bonsai gölgesinde sohbetler Hasancihadın başlığına taşındı. ;) )
Yarın pazar ve orman stili için çalışmam olacak. Bende yatayım.. Hasancihad sende yarın güzel fotolar çek, Resimleri bekliyor olacağız. Resim çekmek için verdiğim linki incele.
Birde diğer üyelerin çekimlerine bak, Özellikle albiza nınkiler sana fikir verecektir.
İyi geceler bonsaili rüyalar....
Chamaecyparis lawsoniana'Elwodii' den yapılmış bonsaiyeye birkaç örnek
5325
5326
5327
5328
hasancihad
19-11-2006, 00:48
Albiza teşekkür ediyorum.
Benim aldiklarım biraz büyükçeler.Umarım sorun olmaz.
Peki elwodii nazli bir agaç mıdır. Soğuğa dayanır mı? Dahası bu mevsimde üzerinde çalışma yapmama dayanabilir mi?
bonsaireef
19-11-2006, 08:04
Elwodiye bir örnek de ben vereyim:
5330
http://www.parlonsbonsai.com/Interview-Oscar-RONCARI.html
Hasancihad o kadar araştırdım, albizada araştırmış bir iki tane elwodi bonsaisine rastlanıyor. Bonsaide çok kullanılan bir tür değil. Bu demek değil ki bonsaisi yapılmaz ama yine de bir şey varki bonsaisini yapmıyorlar. Neyse sen yaparsın ve internette senin fotoların dolanır. :)
Googleden foto aramak iyi oluyor. Ağacınla ilgili ne tür çalışmalar yapılmış, bonsaiye uygunmu anlayabiliyorsun.
hasancihad
19-11-2006, 14:31
Herkese merhaba,
Ağaçlarımın yeni fotograflarını cektim, sırayla gönderceğim.
Bu arada elwodiide bonsaireefin gönderdiği bonsai cok hosuma gitti. Benim elwodiilere göstereyim bakalım benzeyebilecekler mi? Üzüm üzüme baka baka derle ya :)
Öncelikle elwoodi ile başlayayim gönderilerime.
Arkadaslar ben acayip beceriksizim onu söyleyim o nedenle her türlü önerinizi bekliyorum.
hasancihad
19-11-2006, 14:40
Bu ilk elwodiim, kök kısmı çok hoşuma gitmişti. Bunun köklerinin daha belirgin olduğu bir çalışma yapmak istiyorum.
5339
hasancihad
19-11-2006, 14:44
Birinci Elwodii
hasancihad
19-11-2006, 14:45
Birinci elwodiim
hasancihad
19-11-2006, 14:46
birinci elwodiim
hasancihad
19-11-2006, 14:47
Önerilerinizi bekliyorum. Şimdi kökleri bunun kadar güzel olmayan fakat dallanması daha farklı olan ikinci elwodii fidanımda sıra
hasancihad
19-11-2006, 14:50
2 nolu elwodii
hasancihad
19-11-2006, 14:53
2 Nolu elwodimin kökleri
hasancihad
19-11-2006, 14:54
2 nolu elwoodimin orta yerindeki çatallanma noktası
hasancihad
19-11-2006, 15:09
Şimdi de ardıçta sıra. Şelale tarzı için uygun bir ağaç gibi görünüyor.
hasancihad
19-11-2006, 15:10
ardıç
hasancihad
19-11-2006, 15:11
ardıcımın baska bir resmi
hasancihad
19-11-2006, 15:12
ardıç resim
hasancihad
19-11-2006, 15:14
Simdilik bu kadar.
İki tane de yayilan ardic ve bir tane de pittosporum tobira var.
Onları da daha sonra göndereyim.
Derin teşekkürlerimi sunarken her türlü görüs ve önerilerinizin cok kıymetli olduğunu da söyleyerek simdi agaçlarımın basına dönüyorum.
bonsaireef
19-11-2006, 22:09
1. elwodi için düz bir gövdeye bu saatten sonra şekil veremeyeceğin için en uygun stil dik stil gibi görünüyor. Burada önemli olan dal dizilimini çok iyi yapmak.
Dal dizilimi için gerekli bilgileri okuduktan sonra gövdeyi ve dalların çıkış yerlerini çok iyi inceleyip bir ön yüz seçmen gerekiyor. Ön yüz seçmeden budamaya başlayamazsın. Dal dizilimini bu ön yüze göre yapacaksın. İşini kolaylaştırmak için gövdeden çıkan küçük dalları temizlemen gerekiyor.
Burayı (http://www.bonsaiprimer.com/branches/placement/placement.html) bir incele istersen.
Yalnız ağacın boyu yüksek olabilir bu nedenle istediğin yükseklikten öncesinde gövdeyi kesip yan dalı tepe dalı yapman gerekebilir.
2. elwodi için Bir şey söylemek daha zor çünkü gövde çatallanıyor. Buda düz gövdeli olduğu için bunu da dik stil yapabilirsin. Gövdenin çatallandığı noktaya göre yüksekliği ayarlayıp gerekirse çatalın bir tanesini gerekirse de yan dalı tepe dalı olarak kullanabilirsin.
Elwodi için bir sıkıntı ise dallardan çıkan küçük dallar hep dış taraftan çıkıyor. Dallar dışa doğru büyüyor. Bu nedenle dalın iç kısımlarında küçük dallar olmuyor. Buda şöyle bir sorun yaratıyor; dalı dışa eğdiğinde küçük dallar alt tarafta kalıyor. Bonsaide ise dalın alt tarafında küçük dallar olmaz. Küçük dallar dalın üst kısmından çıkmalıdır. Bu nedenle dalı tellerken ya yardımcı bulup dalı ters çevirip öyle telleyeceksin **** telledikten sonra ters çevirmeye çalışacaksın. Doğru olan dalı çevirip ondan sonra teli sarmaktır bu daha kolay dalıçevirmeni sağlar ama tek başına yapmak zor olabilir.
Anlattıklarımı resmetmeye çalıştım:
5383
bonsaireef
19-11-2006, 22:38
Ardıçın için şelale stili uygundur. Bunun için inceleyebildiğin kadar şelale bonsaisi incele. Kafanda bir şekil oturacaktır. Ondan sonra daha rahat çalışırsın.
Ardıç' ın çok güzelmiş, kıskandım:mad:
Kendiliğinden bir eğimi var. Umarım çalışman başarılı olur, sende karşısına geçip mest olursun:D
bonsaireef
19-11-2006, 22:47
O ardıçın türünü bilmiyorum ama hepsinde aynı eğim oluyor nedense. Yere doğru büyüyor. Fidancılarda aynısından çok rahat bulabilirsin.
Albiza teşekkür ediyorum.
Benim aldiklarım biraz büyükçeler.Umarım sorun olmaz.
Peki elwodii nazli bir agaç mıdır. Soğuğa dayanır mı? Dahası bu mevsimde üzerinde çalışma yapmama dayanabilir mi?
Elwodii çok sulanmayı sevmez.Sulamayı erken kesmezsen kışın soğuklardan etkilenir.Aslına bakarsan ben senin yerinde olsam kapalı bir yerde **** korunaklı bir yerde muhafaza ederdim.Çok şiddetli geçen kışlarda soğuktan etkilenir ve ibreleri yanabilir.Şayet dışarıda kalacaksada poşeti ile birlikte toprağa göm ve o şekilde kışı geçirsin.
Saksı değişimi ve budama için baharı bekle derim.Ayrıca kırmızı örümcek de en önemli zararlısıdır.
Pitosporum tobira 'Nana' Ankarada kışın çok fazla şansı yok soğuktan üşüyecektir.Bu yüzden mutlaka kapalı bir yerde muhafaza etmelisin.Bonsaide çok tercih edilen bir tür değil.Dalları çok kırılgandır( belkide bu yüzden).Eğip bükmeye pek gelmez.Bu yüzden de aşağıda resimlerini yükleyeceğim tarz da bir çalışma yapabilirsin.
5385
5386
hasancihad
20-11-2006, 07:22
Haftanın ilk saatleri, bilgisayarımın başındayım. Kahvemi yudumlarken dostlarımın vakit ayırarak sorularıma verdikleri cevapları okuyorum. Bu zaten ayrı bir keyif, ve hala bonsai konuşuyorum, içimdeki arzudan hiç eksilme olmadan, bu da asıl keyif...
hasancihad
20-11-2006, 07:32
Albiza...
Albiza'nın uyarısını dikkate alarak, elwodiilerimin, Bonsaireef'in anlattığı şekilde, terbiye işlemlerini bahara erteleme kararı aldım. Ki bu halleri bile çok hoşuma gidiyor. Bununla beraber bu ağaçlar poşetteler acaba diyorum köklerine dokunmadan bir saksıya mı alsam? Güneş alan kaloriferli bir ortamda elwodiiler olumsuz etkilenirler mi?
"Nana" için gönderilerini ve önerilerini dikkate alacağım. Onu da kaloriferli bir ortama alacağım. İnternetten öğrendiğime göre uzun olanları -bodur olmayanları- güzel çiçekler açıyormuş. Benim ki bodur mu acaba? "Nana"'yı saksıya şimdi alıp şekillendirilmesini bahara bırakmayı düşünüyorum. Uygun mu?
Bonsaireef...
Öncelikle ne diyebilirim ki, "teşekkür ederim". Varlığından cesaret alıyorum.
Elwodii çok güzel bir ağaç acaba diyorum onu bu şekliyle bonsai yapamaz mıyım? Yani dallarını ayırmadan. Uzamasının önüne geçecek budamalar yapıp bonsai saksısına alacak şekilde yapılandırsam. Bonsai geleneğini alt üst mü etmiş olurum? Gerçi elwodii için senin önceden göndermiş olduğun örnek bonsai resmi de çok hoşuma gitmişti ama, biraz cesaretim az geldi galiba. (Ki Albiza bu işlemleri yazın yapmamı önerdi, bana da mantıklı geldi.)
Ardıç için biraz daha inceleme yapayım.
hasancihad
20-11-2006, 07:47
Turunç,
Benim için attığı adımlar yol olan iyi bir örneksin. Çalışmalarımda senin çalışmalarını inceleyerek adım atmaya çalışıyorum.
Ardıcımın güzel olduğunu düşünmene sevindim. Bununla beraber toplam 7 tane fidan aldım ama bunların üçü zaten bonsaiye uygun çıkmadı. İki ardıç da "yayılan cinsten" onlar ne olacak ben de bilmiyorum.
Önerilerini ve paylaşımlarını her dem bekliyorum...
Sana imreniyorum. Ne kadar heyecanlısın :)
Umarım bu heyecan ve hevesini yitirmezsin.. Mutlaka hataların olacaktır. Hata yapmaktan sakın korkma!.. Cesaretinin kırılmasına izin verme. Risk yoksa iyi bir sonuçta yoktur. Bunları iyi düşün ve budama yapacağın zaman lütfen 41 kere düşünerek hareket et. Bazı ağaçlarda geri dönüşü olmuyor. Özellikle çam türlerinde... Mutlaka geniş bir arşiv oluştur. Biri elbette senin ağacının gövde yapısına ve dal dizimine uyuyordur. Benim ilk çalışmam bir servi üzerineydi. Tamda ne yapılmaz sorusuna karşılık geliyordu. :)
Yayılıcı ardıçları çok severim. Çok zarifler. Bonsai içinde uygun olduklarını düşünüyorum. Benim de katedecek çok yolum var.
Fidan seçimin başarılı olursa çalışmaların da başarılı olur.
Ben fidan seçerken önce hangi fidan olursa olsun;
1- gövdesi kalın ve yaşlı görünüyormu (eğri büğrü mesela),
2- bodur görünüyor mu
3- altta kalın gövde yukarı doğru fidanın boyu fazla uzamadan konik bir yapı oluşturuyor mu,
4- yeterince dallanması var mı,
5- dal dizimi homojen mi (bir yüzünde hiç dal olmayanları tavsiye etmiyorum, tecrübeyle sabit:))
gibi sorularıma yanıt verecek fidanları seçmeye gayret ediyorum.
Bunların hepsini sitedeki ustalarımda öğrendim. Her söylenene kulak kabarttım ve dinledim. Tüm makaleleri okudum tekrar ve tekrar. Okuduktan sonra da uygulamaya çalıştım. Sana örnek olabildiysem ne mutlu bana....
acerpalmatum
20-11-2006, 20:53
Bir Öneri de benden :
Bu sitede Ankara'da oturan bonsai meraklısı arkadaşlar var. Onlarla iletişime geçmeyi deneyin. Birlikte yorum yaparak alınacak fidanların bonsai için daha uygun olacağını düşünüyorum.
hasancihad
20-11-2006, 21:07
Geçen haftalarda Ankara'da böyle bir toplantı yapılmış ve beraber fidanlığa gidilmiş. Ben o zaman forum üyesi değildim. Toplantıdan haberim olmadı.
Ben de Ankara'da böyle bir birliğin olması gerektiğini düşünüyorum.
Bu arada siz "Ankara" da mısınız, Acerpalmatum?
hasancihad
20-11-2006, 21:12
hasancihad ve bansay hoşgeldiniz :)
Hasancihad sana bir tavsiye;
Madem Ankarada oturuyorsun
Acerpalmatumun peşini bırakma :)
Sana her konuda yardım ve tavsiyede bulunacaktır ;)
Sizi bana tavsiye etmiştiler, peşini bırakma diye... :)
hasancihad
20-11-2006, 21:48
Bir katliyam yaptım.
Ardıcım bu şekildeydi...
hasancihad
20-11-2006, 21:54
Bu hale geldi...
.
hasancihad
20-11-2006, 21:58
Şimdi diyorum. Şöyle aşağılardan bir yerden budasam, acaba hayatta kalabilir mi? Lütfen acil cevap yazın elimde makas bekliyorum...
bonsaireef
20-11-2006, 22:03
Dur kımıldama.:eek:
bonsaireef
20-11-2006, 22:05
Bırak o silahı elinden.
Bonsaisever yetiş burada elinde silahla birisini yakaladım.
Fena yaralamış az kalsın öldürecekti. :D
hasancihad
20-11-2006, 22:09
Hala ölmedi mi dersiniz?
hasancihad
20-11-2006, 22:10
Şu hale gelebilir mi?
bonsaireef
20-11-2006, 22:12
Baksana hala ölmedimi diye soruyor. Cinayete teşebbüs, direk öldürme amaçlı silah kullanmış. Müebbet yer bence.
hasancihad
20-11-2006, 22:14
Teşebbüs yok, kastı aşan adam öldürme. İyi niyetten kurtulamaz mıyım dersiniz?
bonsaireef
20-11-2006, 22:25
Hala ölmedi mi dersiniz?
Bu deyiş tarzından anladığım kadarıyla kasıt var.
Kasıt olmasaydı öldü mü, ölmesin ne olur falan derdin.
Hala ölmediyse hemen öldüreyim der gibi halin var.
Bilemiyorum uzmanlarımız ne der....
hasancihad
20-11-2006, 22:29
Yaaaa
Ama ben çok üzülüyorum. Bu benim ilk budamam ve elimden çıkanı görüyorsunuz. Ucundan ucundan derken bir sapı kaldı.
Hala ölmedi mi? Bu bir umut sorusuydu canım. Yani ölmediyse "oleeyyyyy" gibi.
bonsaireef
20-11-2006, 22:35
Dur bakalım ne yapabiliriz. Şimdilik ellemeyeceksin. Bu şekilde büyüsün.
Çelebi tarzı yapabilirsin sadece bununla.
İlerde de buna benzer bir bonsai yapmaya çalışırsın: (Gövdedeki ölü dalları görme.Resimlerim yanımda değil bunu bulabildim anca. Dallarınını bu şekilde yapacaksın ve yavaş yavaş aşağıya doğru büyüyecek)
5408
http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/Juniperus.html
hasancihad
20-11-2006, 22:36
Bu da başka bir açıdan fotoğrafı. Hani belki durumun ciddiyetini daha iyi anlatır...:(
hasancihad
20-11-2006, 22:38
Bükmüştüm tellerle çözeyim mi onları da? Ağaç düz yukarıya doğru değil. Yere 45 derecelik açıyla büyüyor.
bonsaireef
20-11-2006, 22:42
Bence bir köşeye koy uzunca bir süre hiç elleme. Sonra bir şeyler düşünülür. Ne telle ne başka bir dal kes. Bırak biraz dallansın.
hasancihad
20-11-2006, 22:47
Dediğiniz gibi yapıyorum.Bir köşeye koyuyorum.
Ama neyse daha elimde aynı cinsten bir tane daha var? Biraz onunla ilgileneyim.:rolleyes:
bonsaireef
20-11-2006, 23:06
Bence biraz resim biriktir. Çok zevklidir. Kolleksiyon yapmak gibi birşey. Bende binlerce resim var. Hem bu sayede bonsailere gözün alışır. Budarken rahat edersin. Sadece bir tavsiye...
Ne yaptın o garibana öyle:( ...Merak etme ilk başta bunlar olur.O dalı budayım, şunu da derken bazen sonuç bu olabilir.Ama bu sana çok şey öğretecektir.Endişelenme devam.Makası elinden bırakma.Yalnız ilkte bu tür kazalar olabileceğinden elindeki fidan sayısını artır yerin varsa şayet.Zira şu anda içindeki bonsai sevdası seni sürekli birşeyler yapmaya iteceğinden o fidanın kenarda durma şansı yok gibi:rolleyes: .Elindeki kurban sayısını artırırsan bu içindeki sevdayı bir nebze olsun dindirebilir,dizginleyebilirsin.
Birkaç resim yüklüyorum,bunlar sana yardımcı olacaktır.
5410
5411
5412
5413
5414
Bunlarda diğerleri...
5415
5416
Kısa sürede bir bonsaim olsun dersen aşağıdaki resim olabilir.Aşağıya es vermen zor görünüyor ama yukarıda bu kavisi verebilirsin.Ardıç (resimden sabin ardıcı-Juniperus sabina gibi görünüyor)esnek bir gövdeye sahiptir. Ama tellemeden önce mutlaka bezle veya ona benzer birşey ile sar ve ondan sonra telleme yaparak eğ.Sulamayı söylemiyorum , su vermeyi kestiğini düşünüyorum şayet dışarıda ise.
5417
O kadar acelem yok diyorsan ben biraz daha uğraşmaya ve sabretmeye hazırım dersen(Unutma Bonsai sabır işi bunu senin kadar kendime de söylüyorum.) bu resimde senin ardıcın şekline uygun.Sağdaki daldan itibaren kavisi başalatabilirsin.Ayrıca sağdaki dalıda kuru dal olarak soyabilirsin.Benim oyum bundan yana...
5418
hasancihad
21-11-2006, 09:42
Albiza teşekkür ediyorum gönderdiğin fotoğraflar ve yüklediğin ümit için.
Fotoğrafları görünce tekrar cesaretemi topladım. Fotoğraflardaki bonsailer telafi edilebilmiş budama hataları sanırım. :)
Son fotoğrafı, senin de önerdiğin gibi, bu ağacıma model olarak kullanacağım.
Dışarıdaki ağaçları sulamıyorum. Fidanlar bir haftadır bendeler, ben hiç sulamadım.
Bonsaireef resim biriktiriyorum. Ama sizler kadar geniş bir arşivim yok. Hatta bunları arama kolaylığı açısından tür ve şekle göre ayırmaya çalışıyorum.
Şöyle bir karar aldım. Budamadan önce ağaçları uzun uzun seyredeceğim. Ağacın gönlünden nasıl bir bonsai olmak geçiyor, hangi dal nasıl büyümek istiyor bunlara kulak kabartacağım.
Fotoğrafları üzerinde çalışmalar yapacağım. En son halini artık görür olunca budamaya başlayacağım. Yine hatalarım olacak ama bu kez doğrularım da olacak.
Michelanjelo heykelleri için "Mermere sıkışmış bir sülyet gördüm, dayanamadım onu taştan çıkardım." diyor. Ki bizler canlı malzemelerle çalışıyoruz. Ağaca bakınca birşeyler görmek lazım. Hatam bu oldu sanırım ben kestikçe baktım. Bakıp bakıp kesmedim.
Albiza süpersin. Çok öğretici bir yaklaşım. Ben de bu fikirlerinden faydalanayım. Benim servini halini gördünüz:)
Hasancihad hiç üzülme yenilerini yaparsın, bunu da düzeltme şansın var. Eh artık ben de benimkini adam etmeye çalışayım. İnsan budarken birisi sanki kafasına balyozu indiriyor da ondan böyle hatalar yapıyor sanki :P
Resimleri indireyim laptopa da uzun uzun bakayım. Benimkinden de birşeyler çıkar belki...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.