View Full Version : Bahçede ve Balkonda Altın Çilek (Yer Kirazı)
mtugrul33
12-04-2011, 14:42
Arkadaşlar,biliyorsunuz ki ülkemiz doğası ve iklimiyle bir yeryüzü cenneti.Her türlü bitkiyi yetiştirme ve ticaretini yapma şansı veriyor.Ben de bu günlerde çok adı anılan Altın çileği topraklı ve topraksız ortamda yetiştirmeye karar verdim.1 Nisan 2011 tarihinde kurutarak elde ettiğim meyvelerin çekirdeklerini torf içerisine birer tane ekerek bu işe başladım.Bu gün ilk fideler fide tablasında kendini göstermeye başladı.On gün sonra fideleri daha büyük bir fide kesesine şaşıracağım.Belli bir boya geldiği zamanda ekimini yapmaya çalışacağım.Konuyla ilgili olarak tüm gelişmelerin fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.Tüm forum arkadaşlarına iyi çalışmalar ve saygılar sunarım.
limon_sever
12-04-2011, 17:14
Merhabalar,
Bende sitemizin paylaşımcı arkadaşlardan edindiğim tohumlardan altın çilek yetiştiriyorum. Mümkün olduğunca fotoğraf çekmeye çalışıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=777667&postcount=120
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=779414&postcount=122
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=783761&postcount=127
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=789086&postcount=137
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=222202&d=1307570469
arimayam
12-04-2011, 18:57
bende ektim taze meyvesinden altin cilegi,2 hafta kadar önceydi,bayada fazla tohumu ayni yere ekmisim,simdi cikmaya basladilar,keske sizin gibi ayri ekseydim,eger sasirtma iyi gelmiyorsa baska tohumlar ekeyim ....
sayın arımayam 3 defada şaşırtma yapıcam ben.şaşırtmaya cok uygun bi bitki olduğunu okumuştum
bu şaşırtmayı biraz tarif edermisiniz.
bende viyollere torfa 2 şer tohum ektim . bi güzelde suladım seranın içinde bekliyor 1 hafta oldu hala görünürde gelen giden yok. çürüdümü acaba fazla sudan.
ayrıca kuru meyvelerdende su şişelerine ektim bakalım ne olacak.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23700&page=4 bu sayfaya bakarsanız orada benım ve arkadaşlarımızın çimlenen altınçileklerini göreceksiniz.orada nasıl yaptıklarımız yazılı.ben önce hepsini aynı saksıya ekip su püskürtüp poşete koydum.hergün 1 saat havalandırıp su püskürttüm.1 hafta sonra çimlendi.poşeti kaldırdım.15-20 gün canlanması için bekledim.sonra tek tek başka saksıya şaşırtma yaptım.1 ay sonrada bahçeye ekilecekler.nasıl meyve alırım iyimi olur kötümü bilemem ama okudugum bi yazıda öyle anlatılmıştı.denemelerle tecrübe kazanırız.
yaklaşık 1 ay önce tohumdan çimlendirdiğim yer kirazları çok narinler sorun nerede acaba, canlanmaları için ne yapmam gerekir
202906
202907
ilk tohumlardan ümidi kesince birkaç tohumu birarada ekmiştim.
202908
bunlar ne zaman büyüyecek ve meyve verecek sabırsızlıkla bekliyorum.İlk defa yer kirazı yetiştiriyorum ve dalında ilk defa göreceğiz.Umarım Kocaeli'nin iklim şartlarına uygundur.
arimayam
12-04-2011, 21:55
sayın arımayam 3 defada şaşırtma yapıcam ben.şaşırtmaya cok uygun bi bitki olduğunu okumuştum
cok tesekkürler.cok sevindim....siz bahcedemi yoksa saksidami yetistireceksiniz..
ben ilk önce toprakta derince ve büyükce saksida dikmeyi planliyorum...
birde altin cilegi evde yetistirecek olursak eylül ayi itibariyle yetistirmek ve meyve elde etmek mümkünmüdür?
ben de sayın limon severin tavsiyeli üzerine bahçeye dikeceğim.bakalım nasıl olacak.ev içinde ekimde ve büyümesinde sıkıntılı olacağını sanmıyorum,bildiğime göre kışın evde bile meyvesini alabiliyoruz.benım araştırdıklarımda öyle yazıyordu.benimde fazla bilgim yok ama doğru yolda gibi görünüyorum.kolay gelsin.
mtugrul33
13-04-2011, 07:52
Fide tablasından yeni filizler görünmeye başladı.
mtugrul33
13-04-2011, 07:54
Görüntüler biraz bozuk çıktı,kusura bakmayın.Onbeş gün sonra küçük keselere şaşıracağım.Her gün fıskiye ile narin sulama yapılması lazım.Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan yardımlar bekliyoruz.Saygı ve sevgiler..
arimayam
13-04-2011, 08:09
ben de sayın limon severin tavsiyeli üzerine bahçeye dikeceğim.bakalım nasıl olacak.ev içinde ekimde ve büyümesinde sıkıntılı olacağını sanmıyorum,bildiğime göre kışın evde bile meyvesini alabiliyoruz.benım araştırdıklarımda öyle yazıyordu.benimde fazla bilgim yok ama doğru yolda gibi görünüyorum.kolay gelsin.
bunu ögrenmem cok iyi oldu sayin handann ,ben eylül itibariyle sebze ve meyvelerimi(altin cilek)topraksiz tarimla yetistirmeyi bu konudada tecrübe etmeyi planliyorum....
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23700&page=4 bu sayfaya bakarsanız orada benım ve arkadaşlarımızın çimlenen altınçileklerini göreceksiniz.orada nasıl yaptıklarımız yazılı.ben önce hepsini aynı saksıya ekip su püskürtüp poşete koydum.hergün 1 saat havalandırıp su püskürttüm.1 hafta sonra çimlendi.poşeti kaldırdım.15-20 gün canlanması için bekledim.sonra tek tek başka saksıya şaşırtma yaptım.1 ay sonrada bahçeye ekilecekler.nasıl meyve alırım iyimi olur kötümü bilemem ama okudugum bi yazıda öyle anlatılmıştı.denemelerle tecrübe kazanırız.
teşekkür ederim.
benim tavsiyem saksılarınızı mümkün oldugunca büyük tutmanız, aksi taktirde meyve boyu istenilen boya asla ulaşamıyor.
arimayam
13-04-2011, 19:15
hangi aralilarla dikmemiz gerek altin cilegi...
Physalis(Yer Kirazı) veya Altın Çilek. Bu bitki hemen hemen patlıcan bitkisi boyu kadar bir boya sahip, Trabzonda doğal ortamda kendi kendine yetişen bir bitki. Yayılıcı bir bitki olan Altın Çilek, tarlaya yayılmasın diye söküp atardık. Çocukluğumda iyi hatırlarım, o zamanlar bu bitkiyi tanımıyorduk, zehirleyebilir diye tadına bile bakmazdık. Altın Çilek reklamlara ve haberlerde konu olmadan önce kilosu 150 Tl kadardı, lüks lokanta ve oteller bu bitkiyi yurt dışından ithal ediyordu. Merak etmeyin arkadaşlar, normal bahçe toprağında bile kendiliğinden yetişebilir bundan dolayı endişe etmeyin, ben henüz Physalis (Altın Çilek) yetiştirmedim ama tohumunu elde edebilirsem topraksız tarım usulü yetiştirmeye çalışacağım.
Arkadaşlar benim bir başka tavsiyem var, bahçesi veya geniş alanı olan varsa Yaban Mersini (Blueberry) ,Mavi Yemiş veya Likapa adlarıyla anılan bir çalı türü fakat meyvesi tam bir şifa kaynağı, herşeye faydası var.
Bir diğer meyve ise Koca Yemiş (Arbutus unedo) veya Ağaç Çileği, meyvesi çileğe benzer fakat çok yerseniz sarhoş eder. Bu bitki ağaç cinsi yavaş büyür, uzun yıllar sonra(20-25 yıl) ancak 9 m boya ulaşır, faydaları çoktur, içeriğinde tanen bulunur.
İlgilenen arkadaşlara duyurulur...
arimayam
13-04-2011, 21:46
cok güzel seyler yazmissiniz,sayin yaylaci....bahsettiginiz diger meyveleride ekmeyi düsündüm ama sanirim bu seneden gecti....
mtugrul33
15-04-2011, 12:12
Altın çilek,ekildikten sonra en az üç yıl aynı fideden ürün alabiliyormuşsunuz.Bir arkadaşımın ektiği altın çilek serasından bazı resimleri sizinle paylaşıyorum.
mtugrul33
15-04-2011, 12:18
Yukardaki resimler iki yıllık altın çilek fideledidir.Dalı ,budağı meyve ile kaplanmış.Yine size bu yıl Ekim ayında ekilen altın çilek fidelerinin bu gün itibariyle resimlerini sizlerle paylaşıyorum.
valla bence altın çilek öyle heryerden alınmaz http://www.altincilekile.com/ gibi siteler iyi
Safranlı
16-04-2011, 09:18
altın çilek artık efsaneleşti
ben gecen yıl austos ayında bır adet fıdan aldım
5 lira verdım buyukce bır poset saksıdaydı
evde buna süper bır şekılde baktım
tavuk gubresı
em
yarsa gubresı verdım
kısın seraya aldım
yıne aynı sekılde gubrelı su verdım
inanırmısınız butun kış meyve yedık
karda kısta bıraz sendeledı ama buyumeye devam etttı
ben kısın kuruyor sonrada yenıden çıkıyor dıye bılıyordum
ıyı bakımdan anlasılan bıze çok çömert davrandı
en son gecen pazar gunu yetık
yegenım cok sevıyor hemen koparıp yıyor
şimdide baharda hızlı buyume moduna gırdı
çiceklerı acıyor
çok güzel bır bıtkı
yetıştırmesıde çok kolay yeterkı
guzel bır sekılde gübrekleme yapılsın
tek bır meyve bır aileye aylardır yettı
saksısını buyuttum ve çok ça yanmış gübre koydum
bu yıl komsulara bıle yetebılır
valla bence altın çilek öyle heryerden alınmaz http://www.altincilekile.com/ gibi siteler iyi
Neden alınmaz ki? Zenginleştirmek için uranyum mu alıyoruz da her yerden alınmasın?
Üstelik başlık altın çilek meyvesi ile ilgili. Muhtemelen reklamını yaptığınız ve yine muhtemelen kendinize ait olan sitede satılan vahşi batı tarzı sihirli iksir benzeri şeylerle değil.
Arkadaşlar geçen yıl ektiğim 5 altın çilekten bir tanesi kalmıştı yeniden büyümeye başladı. bakalım bu yıl ürün alacakmıyız. Anlaşılan o ki Akdeniz iklimi nemli ortam iyi geliyor. m.tugrul33 resimlerinden anlaşılan o.
arkadaşlar tohumda aldım , altın çilek kurusundanda tohum ektim bir türlü çıkartamadım. torfa ektim toprağa ektim toprak gübre karışımını steril ettim ektim bir türlü yetiştiremedim.
sanırım tohumlarda problem var.
kurusunu aldığım çilekler fırında kurutulmuş olabilir . tohumlar zarar görmüş sanırım.
başka birinden tohum almayı veya fide almayı denemem gerek galiba.
fatmadundar
16-04-2011, 21:40
yaklaşık 1 ay önce tohumdan çimlendirdiğim yer kirazları çok narinler sorun nerede acaba, canlanmaları için ne yapmam gerekir
202906
202907
ilk tohumlardan ümidi kesince birkaç tohumu birarada ekmiştim.
202908
bunlar ne zaman büyüyecek ve meyve verecek sabırsızlıkla bekliyorum.İlk defa yer kirazı yetiştiriyorum ve dalında ilk defa göreceğiz.Umarım Kocaeli'nin iklim şartlarına uygundur.
Sn Cebeci ilk iki fotoğraf yerkirazı değil galiba. Hatta passiflora tohumu ekmiş miydiniz? Son fotodakiler yer kirazı ama.
arimayam
16-04-2011, 21:44
kurusunu aldığım çilekler fırında kurutulmuş olabilir . tohumlar zarar görmüş sanırım.
başka birinden tohum almayı veya fide almayı denemem gerek galiba.
tazesinden ekmeyi deneyin,benim 3 hafta kadar önce ektigim tohumlar,yesermeye basladi,cok mutlu oldum....
tazesinden ekmeyi deneyin,benim 3 hafta kadar önce ektigim tohumlar,yesermeye basladi,cok mutlu oldum....
3 haftadamı çıkıyor tohumlar.
1 hafta diye duymuştum ben.
boşuna telaşlanmayıp biraz daha sabredeyim bari.
Sevgili Selahattin Yılmaz'ın yolladığı tohumlardan, 23 Mart'ta ektiğim yer kirazlarım bir ayda bu kadar büyüdü. Sanırım evin içinde ve daracık yerde oldukları için normaldir. Zira fidelerim bayağı pişkin. İzmir'de İlkbahar geç donları geçtiği için bu gün ya da yarın apartmanın bahçesine aktaracağım. Bol bol meyve almayı ve meyvelerin büyük bir kısmını tohumluk olarak ayırmayı planlıyorum.
ben birkaç ay önce 50 cm boyunda yer kirazı aldım ama neyi yanlış yaptıysam artık, kurudu. şimdi tekrar denmek istiyorum, fakat isteklerini tam olarak bilmiyorum. acaba güneşli yerlerimi sever, besin olarak ne vermeliyim, sulaması nasıl olmalı? yukarıdaki yazıları okudum ama net olarak aradıklarımı bulamadım. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
diver_bird
26-04-2011, 00:14
Merhaba
Ben de yer kirazı ektim bayağı oldu tam hatırlayamıyorum tarihini. Akdeniz bölgesinde yetişir diye düşünüyordum hep fakat öyle değilmiş.
Kayınbabam burada birinde görmüş birkaçtane koparmış bana getirdi yemem için.
Bende burada büyüdüğünü bilmiyordum dedim. Tohumlarını aldım kurutup ektim.Sanırım bir ayı geçti çok güzel oldular maşallah fakat ben bilemeden hepsini tek saksıya diktim. Çoğaldılar tabi büyüdükçe seyrekleştirdim, şimdi 10 cm kadar oldular daha büyük saksıya almam gerekicek.
diver_bird
26-04-2011, 00:17
Bu arada ben menekşe gibi saksısından su verdim.
Suyu biraz seviyor sanırım, birde güneşi gördüğü yere doğru yönlendiriyor yapraklarını.
Bendekiler sevgili malbman inkilerden biraz daha büyük bu durumda iki ay oldumu diye düşündüm ama hatırlayamadım ekim tarihini
diver_bird
27-04-2011, 16:53
Ektiğim yer kirazları şimdilik mutlular :)
sn diver bird, tebrik ederim. altın çilekleriniz iyi görünüyorlar. merak ettiğim bir şey var; acaba günde kaç saat direk güneş ışığı alıyor ve iç mekandamı duruyor?
Bu yıl yetişecek altın çileklerle birlikte 4 yıldır altın çilek (physalis) yetiştirmiş olacağım. bu süre içinde tecrübelerim oluştu. İlk yıl tohumlar Almanyadan gelmişti. Tohumları viyollerde çimlendirmiş bahçeye almıştım Temmuz ayına kadar çok fazla gelişmemiş sonra birden çok hızlı bir gelişim sürecine girmişti. Öncelikle suyu çok sevdiğini söyleyebilirim. Meyve verimide oldukça yüksek. Dalları çok gevrek ve narin dikkatli olunmadığı zaman hemen kırılıyor. Ya da meyve döneminde desteklenmezse dallar aşağıya yatıp çatlıyor buna rağmen meyveyi olgunlaştırmaya devam ediyor. Kışlar çok sert geçmezse kışı atlatabiliyor. Budandıktan sonra tekrar sürgün veriyor. Bahar başında budama deneyimini ilk kez yaşadım şu an hızla yapraklanıyorlar. Fakat 2. yılında meyve oluşumu ne zaman başlayacağını ve meyve büyüklüğünün ne olacağını bilmiyorum bu sene tecrübe edeceğim.
Tohumdan üretimde başlangıçta gelişim çok hızlı olmamasına rağmen toprağa alındıktan yaklaşık 1 ay sonra çok hızlı gelişim gösterip dallanıp budaklanıyor. Bu nedenle dikeceğiniz yeri ona göre seçmenizde fayda var yaklaşık 80 cm aralıkla dikmekte fayda olacağını düşünüyorum. Aynı anda filizlenen tohumlar aynı büyülükte aynı bölgeye dikilmesine rağmen farklı şekillerde gelişim gösterebiliyorlar. Sapanca bölgesi için Kasım ayına kadar meyvelerini olgunlaştırabiliyor. Çiçeklenme sonrasında önce yeşil bir kapsül oluşuyor bu kapsülün içinde de önceleri yeşil olarak meyve oluşumu başlıyor sonradan bu meyve büyümeye başlarken yeşil kapsülün rengi bej ekru arası bir renge dönüşüyor meyvesi de önce sarıya yakın bir renk alıp tam olugunlaştığında rengi turuncu oluyor. Meyve olgunlaşınca kapsül kısmı önce ucundan açılıyor. Sapanca bölgesinde meyveler Ağustos ayında olunlaşmaya başlıyor Kasım ayına kadar yiyebiliyorsunuz sonrasında ise meyvelerini olgunlaştıramıyor. Döküldüğü yerde bir sonraki sene tekrar filizlenebiliyor.
Budama yaptığım dallardan aldığım çelikler köklenmedi ya ben başaramadım ya da çelikle üretimi zor.
Kök yapısı çol saçaklı ve derinlere iniyor toprağa yakın yerlerdeki kökler bir süre sonra toprak yüzeyinde kalıyor ve kalınlaşıyor. Bu nedenle saksıda üretim de fazla verim alınacağını açıkça düşünmüyorum. Özellikle küçük boy saksılarda yeterli kök gelişimi olmayacaktır. Saksıda üretimi deneyen arkadaşlarımız tecrübelerini zaman zaman paylaşırlarsa biz de öğrenmiş oluruz.
Olgunlaşmış meyvelerden tohum alınabiliyor bu tohumlar çok rahatlıkla çimleniyor.
Bir kaç fotoğraf ekliyorum bahçenizde nasıl bir yer kaplayacağı konusunda ayrıca yukarıda anlattığım hususlarda size bilgi verecektir.
206849
206850
206851
206852
Fotoğraflara devam edelim
206856
206857
206858
sn tturt vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. altın çilekleriniz çok güzel görünüyor. evim bahçeli olmadığı için saksıda yetiştirmek zorundayım. 12 litrelik bir saksı yeterli olurmu acaba?
Sayın Lale607,
12 lt'lik saksı konusunda size bir şey demem çok doğru olmaz sadece kökü derinlere iniyor ve çok saçaklanıyor. İnşallah güzel sonuçlar alırsınız.
kirazcı35
28-04-2011, 23:31
Sayın tturt.Bende altın çilek yetiştirmek istiyorum,ama tohumunu **** fidesini bulamıyorum. İzmir Kemalpaşa'da oturuyorum elinizde varsa ödemesi bana ait kargoyla gönderirmisiniz.
Sayın Kirazcı35,
Size yardımcı olmak isterdim ama elimdeki tüm tohumları dağıttım.
Satış forumunda fide satış kısmında bazı arkadaşlarımız fide olarak satıyorlar fiyatlarıda yüksek değil hem zamandan da kazanmış olursunuz bu fideleri hemen dikebilisiniz.
mtugrul33
30-04-2011, 15:48
Sn.tturt,Sizi gönülden kutluyorum.Altın çilek konusunda çok başarılısınız.resimler muhteşem.Altın çileğinin türü ne?Saygı ve sevgiler sunarım..
S Güngör
30-04-2011, 18:16
Sayın kirazcı35,
Sitenin alışveriş bölümünde 1-2 kişi var altın çilek satışı yapan.
Sayın ttrut,altın çileklerinin güneş isteği nasıl acaba:confused:
Sayın Mtuğrul 33,
Altın çileğin türü bildiğim kadarı ile physalis peruviana.
Sayın Tamaşa,
Altın çileği benim diktiğim yer hemen hemen tüm gün güneş alan bir yer yalnız suyu çok seviyor birde toprağın su geçirgen özelliğine sahip olması gerekiyor.
Budama yaptığım altın çileklerin geçtiğimiz hafta sonundaki durumu,
208550
Saksıda su dengesini tutturmak çok zor o nedenle bitki sitrese giriyor, yeri olana bahçeye ekmesini tavsiye ederim.
Don olan bölgelerde kışın üstünü malçlayabilirseniz donma riskini atlatmış olursunuz.
iyi gunler,
Ilk defa balkonumda altin cilek yetistirmeyi deniyorum.Tecrubelerimi sizlerle paylasmak istedim.
23.03.2011 de tohumlari torfa ektim. Ektigim kabin uzerini naylonla kapattim.
(Sulama haricinde surekli kapali kaldi). Sulamayi puskurtme yontemiyle yaptim ve topragin nemli kalmasina dikkat ettim.
Dokuzuncu gunde ilk fideler gorunmeye basladi. Bundan sonra gunduzleri kabin ustunu actim aksamlari kapattim.
12.04.2011 de (3.-4. yapraklar cikmisti) altlarini deldigim plastik bardaklara sasirtma yaptim. Ilk dort gun direk gunes gormeyecekleri aydinlik bir yere koydum.
29.04.2011 de buyuk su kovalarina diktim.
- Gunesi cok seviyorlar.
- Tohumlar aralikli ekmek lazim.
Diktiğim altın çilek tohumlarının olup olmadığını anlayamadığımdan dolayı resim kontrolu ile sağlamayı yaptım. Direk yanmış gübreye ektiğimden dolayı karışık bir sürü bitki çıktığı için aralarından ayıklamak zorunda kalmıştım. Doğru bitkileri ayıklamışım.
bir meyvesinde ki tohumlarından bir sürü altın çilek çimleniyor. yalan olmasın bu gün 20-25 tane fide yaptım. daha da çıkıyorlar ne yapıcagımı bilemiyorum :)
Ben geçen dönem seramda yabanisiyle karşılaştım , meyveleri zeytin kadardı fakat bunun epey çeşidi varmış bu yüzden fide alırken dikkat edin. Bol hasatlar.
tturt Ellerinize sağlık...
Sayın Dekimus bende buğün 2 tane fidan aldım apartmanın altın da küçük bir zebze bahçesi oluşturdum oraya diktim fakat yabani olabilirmi yabanisini nasıl anlarım beni kide yabani olabilirmi diye endişelendim
Sevgi Durul
21-05-2011, 22:38
Sayın tturt'un gönderdiği altın çilek tohumlarının fideleri. Çok yavaş büyüyor.
214820
Sayın SDurul,
4 Yaprak olunca seyreltip toprağa alabilirsiniz. Toprağa aldıktan sonra suyunu ihmal etmeyin suyu çok seviyorlar. Haziran sonu Temmuz başı gibi hızla boy atacak ve meyve oluşumları başlayacaktır.
Aşağıdaki ilk fotoğrafta önde olan toprağa dökülen tohumlardan yeşeren altın çilek arka tarafta ise geçen senden kalan budadığım altın çilekler. Diğer fotoğrafta yine budadığım altın çilekler.
215549
215550
215668
215669
215670Altın çileklerim balkonka hızla büyümeye devam ediyorlar.Acaba nezaman çiçek açıp meyve verecekler.
umutyolcusu
24-05-2011, 14:30
Sayın Uysal ne zaman ekmiştiniz?
Ben 14 Şubatta ektim ama daha pek gelişmediler.Üstelik büyük saksıya alıp terasta güneş gören yere aldım.Çok sabır istiyor bu meyveyi yetiştirmek.
Sayın Uysal01,
Sanıyorum balkondalar gelişimleride güzel 2. resimde aynı saksıda sanırım iki fide var bence küçük olanı ayırıp başka bir saksıya alın. Adana sıcak bir ilimiz sanırım sizde meyveler Ağustos ayında olgunlaşır.
216430Altın çilek tohumlarını sanırım Mart ayının sonlarına doğru ektım.Çıkan tohumların hepsi aynı hızla gelişmediler,Hepsinin kablarını büyütmeme rağmen bazıları dikildiği gibi duruyor,tohumların özelliği olsa gerek.
İkinci resimdeki fide hala aynı hiç gelişmedi
Altın çilklerin son durumundan fotoğraflar. Çiçek tomurcukları oluşmaya başladı.
221601
221602
Altın çileklerin bazıları çiçek açıp meyve tutmaya başladılar.
Bazı fidelerde henüz çiçek açmadıldar,gelişmiş olmalarına rağmen.
Sn arkadaşlar, altın çileğin bir kaç çeşidi olduğu söyleniyor,bu bitkinin bende
iki çeşidi var; biri yenebilen , diğeri birden fazla yendiğinde zehirleyen. Tohum için en garantilisi marketlerde satılan meyvelerden almak, yemek ve tohumlarını
ekmek.Yetiştirmek istediğiniz meyvenin tadına da bakmış olursunuz. Yazlığa gidince ikisini de fotoğraflarım ve sunarım, aradaki farkı görürsünüz.Çiçekleri sarı olan yenebilen, beyaz olan zehirli.Fakat zehirli olan da harika bir süs bitkisi.
saygılar başarılar.
tugrulbaba
20-06-2011, 23:00
bendeki kirazlarda tomurcuklandı artık. Ayrıca bahçeye 1500 kök kadar ekmiştim. Onlarda mutlu mesut gelişimlerini sürdürüyor. tomurcuklanan tek ama. Epeyde gelişkin. Ve balkonda (:
Arkadaşlar büyüttüğüm altın çilek fidelerinin ikisi bolca meyve tuttu.Beş tanesi ise hiç meyve tutmadı,meyve tutmayan fideler diğerlerinden daha iyi geliştiler.Bu durumun sebebi acaba tohumdan mıdır yoksa başka sebebi olabilirmi?
Merhaba, bu zamandan sonra altın çileyi tohumdan eksem çokmu geç kaldım acaba? Marketlerde tazesi baharaçılarda kurusu bulunuyor. hangisini denesem? yardımcı olursanız sevinirim...
limon_sever
22-06-2011, 22:58
Sayın melisa31,
Kurusundan pek tavsiye etmem. Fırınlama sistemi ile kurutulmuş olma ihtimali olabilir. Yaş olanların içindeki çekirdekleri çıkartıp ekebilirsiniz.
Bunlarda benim akan su sisteminde yetiştirmeyi deneyeceğim yer kirazları.
Teşekürler Sayın Limon sever,
Hemenen getirip bugün ekecem.
limon_sever
25-06-2011, 15:32
Tohumların ekiminden 3 ay sonunda altın çilek fidelerinden bir tanesinde tomurcuk oluşmuş :)
dervishh
28-06-2011, 21:06
http://www.tarladan.blogspot.com/
bunlarda benim açık alanda yetiştimeyi denediğim altın çilekler. şimdilik çok iyi gidiyor.
http://img34.imageshack.us/img34/8822/imgp5220medium.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/9917/imgp5224medium.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/4770/imgp5228medium.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/6287/imgp5233medium.jpg
Terasdaki altınçileklerim.
Sayın Dervishh,
Altın çileklerinize maşallah,emeğinize sağlık.Ürettiğiniz altınçileklerinizi nasıl pazarlayacaksınız,alıcısı satıcısı varmı?
dervishh
30-06-2011, 12:57
Sayın Dervishh,
Altın çileklerinize maşallah,emeğinize sağlık.Ürettiğiniz altınçileklerinizi nasıl pazarlayacaksınız,alıcısı satıcısı varmı?
Sayın Uysal01 Denizlide toptan alım yapanlar var bildiğim kadarı ile. İstanbulda bir arkadaşla da görüşmüştüm daha önce. Ben İzmirdeyim. Satış konusunda problem yaşayacağımı düşünmüyorum. Öngördüğümüz ürünü alabilirsek 1 ton civarı olacak. Kaldı ki 500m2 alanda deneme üretimi yaptığımız. Ticari bir beklenti yok bu yıl için .
Geçen sene meyve aldığım ve şubat ayında budadığım altın çileklerin son durumu.
229881
229882
cetasule
30-06-2011, 14:22
Bu yıl yetişecek altın çileklerle birlikte 4 yıldır altın çilek (physalis) yetiştirmiş olacağım. bu süre içinde tecrübelerim oluştu. İlk yıl tohumlar Almanyadan gelmişti. Tohumları viyollerde çimlendirmiş bahçeye almıştım Temmuz ayına kadar çok fazla gelişmemiş sonra birden çok hızlı bir gelişim sürecine girmişti. Öncelikle suyu çok sevdiğini söyleyebilirim. Meyve verimide oldukça yüksek. Dalları çok gevrek ve narin dikkatli olunmadığı zaman hemen kırılıyor. Ya da meyve döneminde desteklenmezse dallar aşağıya yatıp çatlıyor buna rağmen meyveyi olgunlaştırmaya devam ediyor. Kışlar çok sert geçmezse kışı atlatabiliyor. Budandıktan sonra tekrar sürgün veriyor. Bahar başında budama deneyimini ilk kez yaşadım şu an hızla yapraklanıyorlar. Fakat 2. yılında meyve oluşumu ne zaman başlayacağını ve meyve büyüklüğünün ne olacağını bilmiyorum bu sene tecrübe edeceğim.
Tohumdan üretimde başlangıçta gelişim çok hızlı olmamasına rağmen toprağa alındıktan yaklaşık 1 ay sonra çok hızlı gelişim gösterip dallanıp budaklanıyor. Bu nedenle dikeceğiniz yeri ona göre seçmenizde fayda var yaklaşık 80 cm aralıkla dikmekte fayda olacağını düşünüyorum. Aynı anda filizlenen tohumlar aynı büyülükte aynı bölgeye dikilmesine rağmen farklı şekillerde gelişim gösterebiliyorlar. Sapanca bölgesi için Kasım ayına kadar meyvelerini olgunlaştırabiliyor. Çiçeklenme sonrasında önce yeşil bir kapsül oluşuyor bu kapsülün içinde de önceleri yeşil olarak meyve oluşumu başlıyor sonradan bu meyve büyümeye başlarken yeşil kapsülün rengi bej ekru arası bir renge dönüşüyor meyvesi de önce sarıya yakın bir renk alıp tam olugunlaştığında rengi turuncu oluyor. Meyve olgunlaşınca kapsül kısmı önce ucundan açılıyor. Sapanca bölgesinde meyveler Ağustos ayında olunlaşmaya başlıyor Kasım ayına kadar yiyebiliyorsunuz sonrasında ise meyvelerini olgunlaştıramıyor. Döküldüğü yerde bir sonraki sene tekrar filizlenebiliyor.
Budama yaptığım dallardan aldığım çelikler köklenmedi ya ben başaramadım ya da çelikle üretimi zor.
Kök yapısı çol saçaklı ve derinlere iniyor toprağa yakın yerlerdeki kökler bir süre sonra toprak yüzeyinde kalıyor ve kalınlaşıyor. Bu nedenle saksıda üretim de fazla verim alınacağını açıkça düşünmüyorum. Özellikle küçük boy saksılarda yeterli kök gelişimi olmayacaktır. Saksıda üretimi deneyen arkadaşlarımız tecrübelerini zaman zaman paylaşırlarsa biz de öğrenmiş oluruz.
Olgunlaşmış meyvelerden tohum alınabiliyor bu tohumlar çok rahatlıkla çimleniyor.
Bir kaç fotoğraf ekliyorum bahçenizde nasıl bir yer kaplayacağı konusunda ayrıca yukarıda anlattığım hususlarda size bilgi verecektir.
206849
206850
206851
206852
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler.Elinize sağlık.
limon_sever
13-07-2011, 13:12
Altın çileklerim meyve tutumuna başladılar. Maşallah o kadar bereketliymiş ki her yaprağın kenarında bir çiçek oluşturuyor.
limon_sever
25-07-2011, 11:03
Altın çileklerin gelişimi devam ediyor. 2 haftadır deneme amaçlı yaprak budaması yapıyorum. Şimdiye kadar bir sorun olmadı.
umutyolcusu
25-07-2011, 11:23
Benim ektiğim altın çileklerin hemen hemen hepsi çiçek açarken bir kaç fide bir türlü çiçek açmadı ve çiçek açmayanlar daha güzel gelişti.
Sebebi nedir?
Yoksa bunlarında erkeği dişisi mi var?
gülenmelek
30-07-2011, 19:59
:( Altın çileklerimi yaklaşık 2 ay önce fide olarak aldım. Ama şehir dışına çıktığımızda eşim üzerlerine sinek ilacı püskürtmüş. Geldiğimde 2 side kurumuş gibi duruyordu. İnatla suladım ama çok ağır büyüyorlar. Yaprak altlarında da beyaz sinekler var. Sinekler mi zarar veriyor yoksa saksısı mı küçük anlayamadım bir türlü.
Birsen 33
30-07-2011, 23:43
Yer kirazları çok sulandığı zaman yaprağa gidiyor, meyve dökümü azalıyor. Tek bir kök 3-5 metrelik bir alanı kaplayabiliyor. Her gün sulama yerine 2-3 günde bir sulamak işe yarayabilir. Çok nemli yerde büyümesi hızlı olmasına rağmen meyve tutumu az oluyor. Muz serası nemli gelmesine rağmen diğer sebze seralarında mesela patlıcanın yetiştiği yerde onun da verimi iyi oluyor. Çok güneşli ve sıcak yerde olursa ve çokça susuz bırakılırsa meyve ve çekirdekleri daha sert ve tadı daha keskin oluyor.
Beyaz sinekler için nane veya fesleğen yapraklarını ufalayıp çiçeğin dibine koyarsanız faydası oluyor. Bir bez parçasını çamaşır suyu veya sirkeli su ile ıslatıp yakınlarına koyunca onun da faydası olur.
gülenmelek
31-07-2011, 08:08
Yer kirazları çok sulandığı zaman yaprağa gidiyor, meyve dökümü azalıyor. Tek bir kök 3-5 metrelik bir alanı kaplayabiliyor. Her gün sulama yerine 2-3 günde bir sulamak işe yarayabilir. Çok nemli yerde büyümesi hızlı olmasına rağmen meyve tutumu az oluyor. Muz serası nemli gelmesine rağmen diğer sebze seralarında mesela patlıcanın yetiştiği yerde onun da verimi iyi oluyor. Çok güneşli ve sıcak yerde olursa ve çokça susuz bırakılırsa meyve ve çekirdekleri daha sert ve tadı daha keskin oluyor.
2 gün bekleyip 3. gün suluyorum (ortalama olarak) Sabah güneşini alıyorlar, yaklaşık öğlen 2ye kadar. Buna rağmen sanki kendilerine gelemiyorlar. Ama ben sabırla bekleyeceğim, bu sene olmazsa seneye :rolleyes:
Beyaz sinekler için nane veya fesleğen yapraklarını ufalayıp çiçeğin dibine koyarsanız faydası oluyor. Bir bez parçasını çamaşır suyu veya sirkeli su ile ıslatıp yakınlarına koyunca onun da faydası olur.Altın çilek saksısının yanında taze fesleğen de var, onlar da yetişiyor bir yandan ama onlarda da var beyaz sinek :( Ama naneyi, sirkeli ya da çamaşır sulu bezi bir deneyeyim hemen. Teşekkür ediyorum açıklamalarınız için ;)
14 kök olarak başladıgım altın çilek maceram şuan 8 kök olarak devam ediyor.sabah kalkıyorum nedendir halen anlamadım bir tanesi tamamen büzüşmüş halde duruyor ne yaptıysam canlandıramadımda :(.şuan en büyügü 15 cn kadar oldu.2 kez şaşırtma yaptım.gerçek yerlerine yakında alacagım.ıns bunlarla bari devam edebilirim.resimde ekleyecegim en kısa zamanda.herkese bol mahsuller.
limon_sever
16-08-2011, 21:02
Altın çileklerden bir tanesi sararmaya başladı.
Acarextt03
17-08-2011, 12:56
Arkadaşlar yanlış anlamayın;
Tabii ki bir türün yetiştirilmesinde yaşanan zorluklar ve meyvenin vermiş olduğu güzellik takdire şayandır.....
Eyvallah da; bu bitkiyi kökünü çıkarmadan defalarca yerden budasanız bile yeniden üreyebilen sağolsun ölmeye niyeti olmayan canımın içi bir tür...
Ama ne hikmetse verdiği meyveyi defalarca denememe rağmen hiç sevemedim...
Ama idrar söktürdüğüne şahidim... Fazla tüketilmesinin de vücutta çokca sıvı kaybına yol açtğını, böbrek ve kalp rahatsızlığı olanların dikkatine derim...
Yine de yetiştiremedim diye üzülmeyin... :))
Fiyatının ucuzlaması yakındır gibi geliyor. Zayıf bir toplum hayali sanırım gerçekleşecek :)
Bu sene ilk altın çilek hasatını yaptık. Bu hasat geçen sene meyve aldığımız bu sene budamasını yaptığımız altın çilekler. Böylece altın çileğin 2. yılda ilk yıla göre yaklaşık 1 ay önce meyve hasatı yapılmış oldu.
242122
242123
242124
gülenmelek
22-08-2011, 13:50
Maşallah maşallah, öyle güzeller ki bakarak doyuyorum en azından ;) Ben de beyaz sineklerden bir kurtarsam...:(
limon_sever
22-08-2011, 14:16
Bu sene ilk altın çilek hasatını yaptık. Bu hasat geçen sene meyve aldığımız bu sene budamasını yaptığımız altın çilekler. Böylece altın çileğin 2. yılda ilk yıla göre yaklaşık 1 ay önce meyve hasatı yapılmış oldu.
242122
242123
242124
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Bu fotoğraflı paylaşımlar bize çok yardımcı oluyor. Çarşı pazarda tazesini pek göremiyoruz. Veya onarlı paket halinde satılıyor. Size bir sorum olacak bir kilo da kaç adet meyve var?
Sayın Limon Sever,
İnanın tartmadım. Birde irili, ufaklı oluyor bu nedenle adet değişir diye düşünüyorum.
ebrar nisa
22-08-2011, 17:53
Sitede dolaşdıkca evimi seraya dönüştüresim geliyor. Önce red robin domatesi şimdide altın çilek. Bakalım daha neler çıkacak karşıma? Bu arada tohum edinmek için önerilerinizi bekliyorum. Nereden alabilirim, kaça gibi..
dün çin feneri isimde olan tohum aldım meyvenin dış kabuğu kırmızı renkli ,kırmızılı olan meyvesi yenirmi ?
diger altın çilek dediğimiz meyvesini yetiştirdim meyvesini de verdi tükettik, kırmızı çin feneri yenip yenmeyeceğini bilmiyorum .forumda bulamadım .
gülenmelek
25-08-2011, 01:13
dünyam1;
Meyvesi Uzakdoğu da şifalı sayılsa da yan etkileri olabileceğinden dolayı yenmesi tavsiye edilmiyormuş. Şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=297720&highlight=physalis+alkekengi#post297720) 173. mesajdan itibaren kısa bilgi var. Arzu ederseniz bakabilirsiniz.
Bu linkte (http://www.zengardentr.com/CIN-FENERI-physalis-alkekengi,PR-285.html) de Zengarden'ın bitki ile ilgili açıklaması var.
Saygılar.
teşekkür ederim gülenmelek, yenip yenmeyeceğini araştırıyordum,sayenizde öğrenmiş oldum sağolasın, iyi geceler.
gülenmelek
25-08-2011, 01:43
Rica ederim, size de ;)
gülenmelek
10-09-2011, 12:54
Şükürler olsun büyütebildim çileği ;) Önceki fotolarımda mavi saksıda görünen uzun gövdeyi kestim ve sonra çok hızla büyümeye başladı. Şu an 3 karış boyuyla 5-6 tomurcuk verdi. Bu çok sevindirici gerçekten ;) ;) Çok kuvvetli bir canlı imiş ama. Susuz kaldı, budandı, yaprakları koparıldı, saksısı küçücük. O ise inatla yaşama sarılıyor !!!
ebrar nisa
13-09-2011, 19:27
Bende deneyeceğim ama cesaret edemiyorum.Ekim zamanı ne zamandır bilmiyorum.Birde saksısı ne kadar büyüklükde olmalı?
gülenmelek
13-09-2011, 19:42
Mutlaka deneyin sevgili ebrar nisa çok zevkl bir bitki ve çok da dayanıklı. Baharda tohumunu bulursanız deneyin. Yok tohum zor derseniz zannedersem fideleri artık heryerde bulunuyor. Ev içinde de yetişebileceği söyleniyor ama ne derece verimli olur bilemiyorum. Güneşi ve suyu çok seviyor. Hatta yanlardan verdiği sürgünleri kopararak köksüz olarak toprağa sokuverdim. 2-3 gündür ölmediler. Bakalım ne olacak. Benim saksım zannedersem 5 litrelik felan. Bu saksıda bu acemilikle ben yetiştirebildiysem:D zannedersem herkes yetiştirir ;)
Sevgiyle kalın.
Altın çileklerden nasıl tohun alınıyor.Hangi zamanda tohum almalıyız. 20 kök altın çileklerim var 2 kökü tohum için ayırdım.Olgunlaşma vakti nasıldır bilgi verirseniz sevinirim.
ebrar nisa
14-09-2011, 18:58
Çok teşekkürler gülenmelek. Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. En kısa zamanda fidesini alacağım inşallah.sevgilerle....
Sayın arkadaşlar,
Ben de 5 kök altıncilek diktim. Durumları fena değil. Bir kaç tane de meyvesini yedik. Benim bilenlere bir sorum olacak. Budama nasıl ve ne zaman yapılıyor? Yazın nasıl kışın nasıl budamalıyız? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.
gülenmelek
14-09-2011, 20:20
Sayın sinasi6, Bu konunun 2. sayfasında 35 ve 36 mesajlarda Sayın tturt hem deneyimlerini anlatmış hem de çok güzel açıklamış. Belki size de yardımı olur. Kendisi 4. ayda budama yaptığını belirtiyor. Yani bitki uyanmadan önce zannedersem. ;)
Saygılar.
Sayın Gülenmelek,
Teşekkür ederim ilginiz için.
Yazıyı tekrar okudum ancak budama ile ilgili (nasıl ve ne zaman yapılacağı ile ilgii) bilgi bulamadım.
Saygılar.
Selam arkadaşlar;
Herkese iyi günler. Bende 5. nci kat balkonumda 15-20 kök altın çilek yetiştirdim. Bir kısmını apartman bahçesine şaşırttım. Balkonumdaki 5-6 altın çilek gayet iyi durumda fakat çiçek açmalarına rağmen meyveye dönen yok hiç.Çiçekler dökülüyor hep.Kimyasal gübre eve sokmuyorum.Sulamayı fazla yapmaktan olabilirmi acaba. Güneşli ortamdalar. Sadece boyları fazla uzun (100-120 cm. civarında). Muhakkak bir hatam var. Acaba nedir lütfen? Saygılar.
Birsen 33
18-09-2011, 21:18
Altın çileklerden nasıl tohun alınıyor.Hangi zamanda tohum almalıyız. 20 kök altın çileklerim var 2 kökü tohum için ayırdım.Olgunlaşma vakti nasıldır bilgi verirseniz sevinirim.
Kendin yetiştirmek içinse İki kök çok fazla ayrılmış.Zaten bir tane meyveden 150 kadar tohum çıkıyor. Yiyecek kadar olgunlaşmış ve tatlanmış meyveyi ortadan kesip çay kaşığıyla tohumunu sıyırabilirsiniz ve sonra ince süzgeçten geçirip bir kaç saat kuruttuktan sonra tekrar toprağa ekmeye hazırlanmış olur. Hemen ekmeyecekseniz tohumları daha uzun süre kurutabilirsiniz.
Meyve verme zamanını bitirmiş dalları budarsanız kısa sürede yeni sürgünlerle ağaç kendisini yeniler.
Daldan sürgün vermişse; sürgünün çıktığı yerden dalı iki taraftan keserek (T şeklinde) toprağa dikebilirsiniz. Denemelerime göre bu şekilde yeni fidenin tutma şansının arttığını tespit ettim. O zaman yeni yer kirazınız tohumdan ekilmiş olandan daha çabuk meyve verir. Diktiğiniz sürgünde meyve varsa büyümeye de devam eder.
Kolay gelsin.
Birsen 33 cok teşekkür ederim detaylı açıklamalarınız olmuş.2 kök ayrılan altın çilek bayaaa abartı olmuş :)
Birsen 33
20-09-2011, 23:27
Abartı..evet :)
Hatta hiç ayırma Olgunlaşan birini yiyeceğinde ortadan kes ve saksıdaki toprağa çekirdeklerini çıkarıp ek, kalan meyveyi de afiyetle ye :)
Ben geçen dönem meyve verenleri hiç budamamıştım. Şimdi dalları yeni sürgün kadar canlı olmasa da uçlarından tekrar çiçeklenmeye başladılar. Seranın içinde bir kök orman gibi olmuştu, 1 ay kadar önce budamıştım. Yeni sürgünleri bir karıştan fazla büyüdüler. Bakalım ne zaman çiçeklenecekler?
Sayın Sinası6,
Ben budamayı 12 Mart tarihinde yapmıştım. Burada ki (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17476-56.htm)1663 numaralı mesaj ve fotoğraflar size bir fikir verebilir.
Sayın tturt,
İlginiz için teşekkür ederim. Çok yararlı oldu.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
yer kirazı saksı da yetiştirmiştim 1,5 metre kadar uzayıp yer kapladığı gibi ürün az verdi.
arkadaşlar altın çileğin meyvesini eksek de çıkar mı yoksa çekirdeklerini çıkartıp kurutup öyle mi ekmek gerekir? Ben yaş meyveyi ektim ama çıkmayacak mı ? :(
Sevgi Durul
05-10-2011, 10:17
Sayın ozleem, yaş meyveden çıkar mı bilmiyorum ama, çekirdekleri kurutup ekerseniz daha garanti çimlenirler. Bir de, şu anda ekmek yerine baharı beklemek daha doğru olur.
Daha deneyimli arkadaşlar da yardımcı olacaklardır.
umutyolcusu
06-10-2011, 17:45
Kayınvalidem özleem hanım,dediğiniz gibi yaş meyveyi gömmüş toprağa ama sonuç sıfır fide:(
Tohumdan ve bahar mevsiminde ekmenizi önerebilirim bende acizane.
aydınlık
06-10-2011, 19:24
sayın özleem, yazın marketten aldığım altın çileklerden bir tane meyveyi (sırf meraktan bakalım çıkacak mı diye) toprağa gömdüm.Aradan epey zaman geçti ne oldu diye baktığımda küflenmiş gibiydi.Aman ne olursa olsun en fazla gübre olur dedim.Sonra da unuttum gitti. Zaman içinde bir sürü fide vermiş ve şu an bir kaç santim boyundalar hala ot gibi görünüyorlar ama sanırım önümüzdeki seneye bir şeye benzerler. Yazın denenebilir bence ama dediğim gibi yaş meyveydi.Deneyin bence.Kolay gelsin.
Merhabalar,
Meyveyi parmağınız ile ezin, mikser(Parçalayıcı değil) ile, su dolu kapta çırpın. Tohumları dibe çöker. Kaba meyve artıklarını elle alın, kalan tohumları çay süzgecinde süzün. Ya ekin ya da mendil üzerinde kurutup saklayın(Saklanma müddeti konusunda bilgim yok).
Saygılarımla lütfen.
Merhaba,
Balkonumda - yaz başında Metro marketten almış oldugum altıun çilek bayağı büyüdü, meyvalarını da yedik. Yetiştiren arkadaşlar yardımcı olabılır mı.. İstanbul kışına dayanabiliyor mu.. Çok yıllık mı??
Şimdiden teşekkurler..
gülenmelek
25-10-2011, 09:26
Ben bu kocaman bitkiyi içeri aldım ama geç kalmış meyveler olgunlaşacak mı bilmiyorum. Şimdi dışarıya soğuğa atmaya da kıyamıyorum ama üzerinde hem yeşil bit gibi şeyler hem de beyaz sinekler var. Evdeki diğer bitkilere de geçerler diye korkuyorum açıkçası. Bir tane tadına baksaydık bari ;)
Halil Önen
25-10-2011, 10:13
Ben bu kocaman bitkiyi içeri aldım ama geç kalmış meyveler olgunlaşacak mı bilmiyorum. Şimdi dışarıya soğuğa atmaya da kıyamıyorum ama üzerinde hem yeşil bit gibi şeyler hem de beyaz sinekler var. Evdeki diğer bitkilere de geçerler diye korkuyorum açıkçası. Bir tane tadına baksaydık bari ;)
Artık seraya almışsınız:) güneşte görüyor. Tavana kadar büyür artık. Oda sıcaklığında bol meyvede verir. Hem de çok yıllık.
Ev ortamı için 'ev yapımı' ilaçlar yakışır yeşil bit, beyaz sinek için...:)
Saygılar
gülenmelek
25-10-2011, 10:27
Sarımsakları suya koyayım hemen ;) Teşekkür ediyorum Halil Bey.
gülenmelek
01-12-2011, 08:20
İçeri aldığım altınçilek yeni meyveler vermedi habire boya gidiyor. Şükürler olsun ki önceden verdiği meyveler olgunlaştı ve 2şer tane tadına bakabildik ;) Alttan yapraklarını sarartmaya başladı. Boyu çok uzadığı için ben de uzayan yerlerden koparıp toprağa dikiveriyorum ve tutuyor. Ama acaba bu diktiklerim bahara fide olarak işe yarar mı ? Yani büyütüp bunlardan meyve alabilirmiyim ? Eğer alabilirsem başka bir kovaya toprak hazırlayıp 4-5 tane de oraya dikmek istiyorum.
Sayın Gülenmelek,
Benim tecrübelerim kesinlikle meyve alabileceğinizi söylüyor, tohumdan çimlenen o yılın altın çileklerinden daha erken meyve verecek ve olgunlaşacaklardır.
Sayın drersal,
Don yapacağı zamanlarda içeri alırsanız, kışı sorunsuz atlatacaktır. Son donlar geçtikten sonra boydan budarsanız hem daha erken meyve alırsınız hem de daha dallanır.
Benim tecrübem 2. yılında meyve veriyor. Önümüzde ki bahar 3. yıl'ı tecrübe edeceğim bakalım 3. yıl da yaşayacak mı? Meyve alabilecekmiyim?
Başlığı görünce altın çilek tohumunu ekmediğimi hatırladım. Normalde 1-1.5 ay önce tohumu ekip serin bir yerde (dış mekanda korunaklı bir yerde veya iç mekanda serin bir yerde toprağın nemi kaybolmayacak şekilde az sulamayla) fide haline getiriyordum. Yaza meyvesini topluyordum. Bu sene geç kaldım, yarın tohumları ekeceğim; yaza meyve alır mıyım bilemiyorum.
yarın tohumları ekeceğim; yaza meyve alır mıyım bilemiyorum.
Merhaba efendim,
Geçtiğimiz şubat-mart döneminde tohumdan yetiştirdiğim altın çilekler şu an meyvedeler, fakat balkonda güneş alımları az olduğundan tam olgunlaşmadılar. Koruyucu yaprakları içinde nohut kadar ve yemyeşiller. Açık arazi, tam güneş altında meyvesini yiyebilirdim diye düşünüyorum.
Saygılarımla lütfen.
Merhaba Sayın mrduran,
Baharda ektiğim zaman meyve rengi sarıya dönen 1-2 tane meyve oluyor ve soğuklar geliyor. :) Buralarda toprak üstü kışın donuyor; korunaklı bir yerdeyse ancak toprak altı yaşıyor.
Eskişehir'e göre kışın daha yumuşak bir iklime sahibiz ama İzmir gibi değiliz. :(
Siz şanslısınız...:D
serkan_istanbul
13-12-2011, 20:51
terasıma altın çilekte gelecek sanırım artık. meraklandım sevgıler
terasıma altın çilekte gelecek sanırım artık. meraklandım sevgıler
Merhaba efendim,
Konuyu iyi okuyun lütfen, zehirli türleri de varmış, sağlıklı ve verimli türleri seçiniz. Bana sormayın sakın, bilgim burada okuduklarımdan kaynaklanıyor:)))
Bol güneş ve uygun budama istiyor.
Sayın Üzüm 'ün dediği gibi şanslıyım, ama balkonda sadece ham meyve edinme yönünden. Önümüzdeki yaz, uzun güneşlenme döneminde belki yerim inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Ham meyveniz varsa salsa sosu (http://www.agaclar.net/forum/aperatifler-corbalar-salatalar-soslar/16800.htm) denenebilir. (Acı ile aram iyi olmadığı için ben denemedim) Olgunlaşmamış altın çileğinden yapılıyor.
Birsen 33
13-12-2011, 22:25
Yurdumuzda üretilip marketlerde satılanlar zehirli değildir. Bir cinsi rengi açık sarı olan mayhoş, rengi koyu turuncu olan tatlı yer kirazıdır.
Benim seradan söküp attığım 6. yaşındaydı. Kazara kırılan dallar dışında budamamıştık. Söktüğümde altında kurumuş dallar vardı.
Şimdi dışarıda ekili olanlar 2 yaşındalar. Sanırım 4. dönem meyvelerini verecekler. 1 ay kadar önce fırtınada çok yıpranmışlardı fakat şimdi kendilerine geldiler. Ve üzerilerinde meyveleri ve yeni açan çiçekleri var.
Ham meyveniz varsa salsa sosu (http://www.agaclar.net/forum/aperatifler-corbalar-salatalar-soslar/16800.htm) denenebilir. (Acı ile aram iyi olmadığı için ben denemedim) Olgunlaşmamış altın çileğinden yapılıyor.
Merhaba efendim,
Ben bilmediğimden dolayı denemedim, ama orta karar acı ile aram iyidir. Bu nedenle yapılacaklar listesine alındı sayenizde. Közde daha iyi olur sanırım. Teşekkür ederim efendim.
Sayın Limon' a da ''tarifname-i salsa sosu'' nedeniyle ayrıca teşekkürler. Acaba dansını da uygulasak lezzet yönünden katkısı olur mu?:)))
Sağlıkla kalın cümleten.
Saygılarımla lütfen.
kızılhisar
14-12-2011, 09:51
sn tturt,
Geçen yıl 10 adet çilek fidesi de ben dikmiştim, ancak meyveler tam olgunlaşmadan yeşil haldeyken dökülüyordu sebebi hakkında düşünceniz ne olabilir.
Ayrıca budama için belli bir takvim varmıdır Saygılar
Sayın Kızılhisar,
Meyvelerin dökülmesi konusunda size yardımcı olamayacağım. Sitemizde bu konularda çok uzman, profesyoneller var onlar mutlaka yardımcı olacaktır. benim başıma gelmediği için doğrusu araştırmadım.
Olgunlaşmamış rengi yeşil haldeyken toplayım yememenşzi öneririm. Bu konuyu lütfen araştırın olgunlaşmamış haldeyken zararlı olabilir.
Ben geçen sene Şubat sonuna doğru budamıştım. Ağustos ayında meyvelerini bol bol yemeğe başladık.
Benim tecrübem tohumdan ekildiği ilk sene meyvesini daha geç veriyor. Bu dediklerim Sapanca iklimi için daha sıcak bölgelerimizde daha erken meyve alındığını biliyorum.
Olgunlaşmamış rengi yeşil haldeyken toplayım yememenşzi öneririm. Bu konuyu lütfen araştırın olgunlaşmamış haldeyken zararlı olabilir.
...
Çiğ olarak tüketilmesi sakıncalı, pişirilip tüketilirse sorun yok diye biliyorum. (Uzaktan akrabası olan domatesteki durum gibi :))
Sayın Üzüm,
Ben çiğ olarak olgunlaşmadan tüketilmemesi gerektiğini belirtmek istedim. Pişirlip tüketilmesi konusunda bir bilgim yok.
zekkayseri
02-01-2012, 21:41
saksıda yetiştirdiğim altın çilek şu an da kapalı balkonumda duruyor. bulabildiği her yerden çelik fışkırıyor. çelikler çok ta kolay tutuyor
sındırgılı
02-01-2012, 22:09
Biz neler yaptik...
Ustu kapali, 2 ya da 3 hafta alttan isitmali sistemde beklettik.(.Cok ta sevinmistik, celiklerimiz koklendi diye :( )
Tum celikler tuttu...
Sonra saksilardakini budayip hic celik almadan ertesi seneye kadar yasattik.
Boyle devam edip durdu....Tabii ki amatorce...... receller bile yapildi;
Cok iri bir tur buldum, ondan tek kok celik aldim....Su anda kapali balkonda yasiyor.Yaza meyvasini alip tohumdan cogaltmali......
serkan_istanbul
15-02-2012, 09:28
bu gün itibariyle bende diktim tahumlarımı bakalım nasıl olacaklar. tohumları eminönü çiçek pazarından aldım.
ruveyda a
20-02-2012, 22:34
bana da bahçesi olan bir akrabam kuru meyvesini vermisti. kendisi ekmis 8 10 kadar saksıda 20 cm boya ulaştırmıstı. ben de gecen hafta plastik bardaklara ekim yaptım ve bardagın birinde 2 adet filiz çıktı şimdilik. bakalım devamı gelecek mi
papatya73
25-02-2012, 11:10
Ben de içerde yetiştirmeye çalışdığım altın çileğime musallat olmuş beyaz sineklerden kurtaramadım bir türlü. Arap sabun,biber,zeytinyağlı suyu denedim gitmediler. Üstelik evdeki tüm spreyleri bozdum fıslamıyorlar artık. Dışarı çıkaramıyorum geceleri don oluyor Ankara. Kapalı balkonum da yok. Onu tek başına başka odaya aldım diğerlerine geçmesin diye.Nane, fesleğen, çamşır suyu okudum deneyeceğim. Önerisi veya deneyimi olan var mı?
zekkayseri
25-02-2012, 16:56
Ben de içerde yetiştirmeye çalışdığım altın çileğime musallat olmuş beyaz sineklerden kurtaramadım bir türlü. Arap sabun,biber,zeytinyağlı suyu denedim gitmediler. Üstelik evdeki tüm spreyleri bozdum fıslamıyorlar artık. Dışarı çıkaramıyorum geceleri don oluyor Ankara. Kapalı balkonum da yok. Onu tek başına başka odaya aldım diğerlerine geçmesin diye.Nane, fesleğen, çamşır suyu okudum deneyeceğim. Önerisi veya deneyimi olan var mı?
Benimde başımda aynı sıkıntı var sevgili papatya.
Bence tam budanma zamanı. Güzel bir şekilde budarsan eğer Beyaz sineklerden kurtulabilirsin diye düşünüyorum.
papatya73
25-02-2012, 22:20
Teşekkürler cengaverme. Bugün biraz budadım. Forumdakiler kalın kalın gelişmiş diye gördüm benim ki nerdeyse sarmaşık gibi incecik dallar. Epeyce ince dalları toparladım ama yine kıyamayıp dibine soktum, umarım tutarlar. Ha sinekler için de biraz çamaşır suyu yanlarına koydum pek hoşlanmadılar ama bakalım ne olacak.
zekkayseri
26-02-2012, 10:24
İyi ama o didine koyduğun dallarda mutlaka beyaz sinek yumurtaları vardır. Onlar yine tekrar edeceklerdir.
Dalların inceliği konusunda pek bilgim yok. resim koyma imkanın varsa tekrar bakabiliriz.
altın çilek gibi değerli meyvelerin kurutulmasında mikrodalga fırında kurutma yapıldığını derslerde öğrenmiştik, mikrodalga işleminin de tohumun çimlenme yeteneğine zararı olacağı kanısındayım, bu yüzden kurutulmuş altın çilekten ekeceğimiz tohumların çimlenmesinde sorun yaşanması olabilir nitekim bende kurutulmuş altın çileklerden ekim yaptığım halde çimlenme gözleyemedim.en sağlıklısı hazır fide ekimi artık fidelerinide pazarlarda görmek mümkün. saygılar.
papatya73
26-02-2012, 19:43
En kısa zaman da resim yüklemeye çalışırım. Gerçi bayağı kele döndü budanınca ama bakalım. Çamaşır suyuyla sinekler azaldı sanki hayırlısı.
KaraGölge
26-02-2012, 20:11
Bir arkadaşım Samsun'dan dağdan topladığı bir meyve getirdi. Bana sordu bu nedir diye baktım ki altın çilek. Hemen meyveyi bölüp tohumlarını çıkardım. Bir meyveden 40-50 tane tohum çıktı. Birkaç güne kadar ekmeyi düşünüyorum. Sizce bir problem olurmu.
sındırgılı
26-02-2012, 20:56
Bugun, 3 saksiyi da disariya cikardim.Evin icinde, Begonviller ve de avusturalya kara dutu ile sardunyalar kaldi.
papatya73
27-02-2012, 14:51
Dışarı çıkarsak sinekden temizlenir mi? Tabi Ankara geceleri eksiye düşüyor, buralarda daha erken balkon için.
charchur7
26-03-2012, 18:27
iyi günler arkadaşlar. ben altın çilek ekmeyi düşünüyorum evimde saksıda yetiştirmek için ama tohumunu nerden alacağımı bilmiyorum elinde fidesi olan var mı varsa rica etsem gönderebilir mi fide veya tohum şimdiden teşekkür ederim
gülenmelek
26-03-2012, 20:22
Sayın charchur7,
Bu konudaki http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/23458-2.htm#post931550
36. mesaj'a (http://www.agaclar.net/forum/931256-post36.htm) göz atarsanız, istediğinizi bulacaksınız ;)
xenkebikec
26-03-2012, 20:55
Şubat ayının başında ektiğim tohumlar filizlendi ve şimdilerde 4. yapraklarını açtılar boylarıda 7-8cm kadar. Biraz daha gelişince bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Bir sorum olacak, acaba bu sene meyve alabilir miyiz?
limon_sever
26-03-2012, 21:04
Şubat ayının başında ektiğim tohumlar filizlendi ve şimdilerde 4. yapraklarını açtılar boylarıda 7-8cm kadar. Biraz daha gelişince bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Bir sorum olacak, acaba bu sene meyve alabilir miyiz?
Evet, hemde bol miktarda ürün alabilirsiniz.
xenkebikec
26-03-2012, 21:47
Teşekkürler limon_sever, merakla izleyeceğim gelişimlerini.
athena -asena
20-05-2012, 22:26
Bu sene üçüncü senesi kurumuştur diyordum yeni sürgünleriyle süpriz yaptı.
limon_sever
06-07-2012, 18:32
Bu sene pek özen göstermediğim altın çilekler tomurcuk oluşturmuşlar.
316101
agaclar33
08-07-2012, 21:06
Selam herkese. Benim konuyla bir ilgim yok aslında, annem altın çilek yetiştirmek istiyor. Onun bir sorusu var sizlere. Altın Çileğin açan çiçekleri daha meyve tutmadan dökülüyormuş, sebebi ne olabilir acaba?
demircool
27-07-2012, 11:59
Altın çileğimin saksısında aşırı derecede karınca var.günlerdir evde gezen tek tük karıncaları görüyor nerden geldigini bilemiyordum..Altın çilek saksısından geliyormuş..bugün patlak verdi,toprak kabarmış resmen.Ne yapmam gerekiyor??Lütfen gören cevap verebilirmi?
Bende bu sene Adana'da 20 kök kadar altın çilek ektim. Meyve vermeye başladı. Fakat dün bahçeye gittiğimde meyvelerin bir kısmı yere dökülmüştü. Açıp baktığımda meyvelerimiz normalinden daha küçük ve pek çoğu yeşildi. Ayrıca sayfayı gezince dikkatimi çeken şey benim altın çilek fidelerim sayfadaki resimlere göre bodur kalmış. Nedendir acaba? Yardım:)
Emre İlhan
06-08-2012, 11:06
Fosfor noksanlığı olabilir. Uygun bir NPK (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1951.htm) gübresiyle ya da keçi, koyun, büyükbaş hayvan gübresi gibi... organik gübrelerle gübreleme yapmak, en uygunu olur bence.
Birde, eğer gübreyi şerbet (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1436.htm) yaparsak, bitkiye daha hızlı yarar:)
Fosfor eksikliği, bitkide direk meyve, çiçek(generatif) ve uzun vadede gelişimi engelliyor.
Bu gübrelemeden yaklaşık 15-20 gün sonra da güvercin (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/10306.htm) ya da ta (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/8047.htm)_vuk (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2859.htm) gübresi(kanatlı) şerbeti ile veya azot oranı yüksek bir NPK gübresiyle gübrelemek, direkmen bitkiyi gelişime teşvik eder.
Böylelikle, hem meyvelerin sağlıklı olmasını hem de gelişimi tetiklemiş oluruz peyyide ablacım:)
Çok teşekkürler sevgili Emre. Tavsiyelerini tek tek terine getireceğim.
Bu arada uzun süredir seni göremiyordum buralarda, bu iyi oldu:))
Gazi Barış
11-09-2012, 18:08
Physalis alkekengi:
330941330942330943330944330945
hevesli meraklı
19-09-2012, 22:22
Merhaba,
Bu sene ben de altın çilek yetiştirdim. Birgün iş dönüşü eve gelirken, sokağın köşesinde ki hırdavatçının önünde minicik fide torbalarını gördüm. Ne fidesi olduklarını sorduğumda altın çilek olduklarını öğrendim. Öyle bir dükkanda bu fidelerin ne işi var diye bayağı şaşırdım. Meğer bir tanıdıkları yetiştirmiş fazlasını satsın diye vermiş. Çok bakımsızdılar, ama tanesi 50 krş. deyince bir deneyeyim deyip iki fide aldım.
Birgün hiç ummadığımız kadar yağmur yağdı Ankara'ya, deli gibi bir rüzgar da cabası. Bizim altın çilekler savruldu gitti. 10-15 cm'lik yapraksız sap kaldılar. Ya hero ya mero deyip sulamaya devam ettim:D Bir hafta geçti bişey yok, iki hafta bişey yok. Tamam dedim hafta sonu saksılarda düzenleme yaparken sapları atarım. Korktular mı ne, bir baktım dipten birileri bana yeşil yeşil bakıyor, çok sevindim
Biri daha hızlı olmak üzere iki fide de büyüdüler. Bir yerde okumuştum, çiçek tuttu mu en alttan bazı yaprakları budamak lazımmış ki güç meyveye gitsin. Ben de öyle yaptım. Ama o sırada kocaman bir yaprak ben istemeden düştü. Kıyamayıp suya koydum. Kızımın daha önce yazdığı gibi(melisa bölümünde) bu yaprak bir köklendi, bir boylandı sormayın. O sırada ne boş saksım var ne de toprak, bir türlü almaya da vaktım yok. Nerdeyse meyve tutacak edepsiz:D Sonunda saksı ve toprak aldık. Ama o sevmedi ve kurudu:(
Diğerlerinin meyvesini bayağı yedik. 10-12 gün önce yeniden çiçeklendiler ve meyve tutmaya başladılar(tü tü tü maşallah). Kudret narının çiçekleri meyveye geçemiyor bir türlü düşüyorlar ama bunların azmi bayağı iyi. Terasımız bayağı rüzgarlı, iyi dayanıyorlar. İlk fırsatta yaz boyunca çektiğimiz resimler arasından bulursam resimleri ekleriz.
charchur7
09-10-2012, 17:01
242122
242123
242124
merhaba bu altın çileklerin budama zamanı var mı ve nasıl budayacağız bilgi verir misiniz?
coskun8553
14-10-2012, 23:23
ben geçen ay altın çileklerin meyveleri dolgun olsun diye, ürün vermeyen dalları budadım, atmaya kıyamadığım için kestiğim dalları küçük parçalar halinde boş saksılara diktim, 1 aydan fazla zaman geçti kuruma olmadı acaba bu şekilde çoğaltmak mümkün mü, köklenmişlermidir. birde tohumarı hangi ayda ekmem gerek bilgi berebilirseniz sevinirim
athena -asena
22-10-2012, 09:26
Bu sene üçüncü senesi kurumuştur diyordum yeni sürgünleriyle süpriz yaptı.
Altın çileğin son hali.
coskun8553
23-10-2012, 01:39
sorum hakkında bilgisi olan tecrübeli bir yetiştirici arkadaşımız yok mu ? :(((
Gazi Barış
23-10-2012, 08:33
sorum hakkında bilgisi olan tecrübeli bir yetiştirici arkadaşımız yok mu ? :(((
Çelik olarak tutarmı bilemiyorum ama tohumları baharda havalar müsait olunca ekebilirsiniz (en geç nisan gibi). Ne kadar erken ekilirse o kadar iyi bol ürün alınır yoksa bitkinin tam yetiştiği meyveye durduğu zamanda kış geliveriyor.
Gazi Barış
23-10-2012, 08:37
Biraz gölgede kalmış gibi! zıyıl gitmiş dallar zayıf kalmış, yoksa 3. senesi olduğundan mı böyle; o zamansa çok yıllıktansa tek yıllık olarak her yıl ekmek daha mantıklı (ürün, şekil açısından).
Altın çileğin son hali.
athena -asena
23-10-2012, 08:47
Biraz gölgede kalmış gibi! zıyıl gitmiş dallar zayıf kalmış, yoksa 3. senesi olduğundan mı böyle; o zamansa çok yıllıktansa tek yıllık olarak her yıl ekmek daha mantıklı (ürün, şekil açısından).
Haklısınız tamamen gölgede kaldığı için .
coskun8553
09-11-2012, 01:00
son olarak tohumları nasıl muhafaza etmeliyim, kurutmalı mıyım, soğuk bi yerdemi bekletmeliyim **** hiçbir işlem yapmadan bir kaç meyveyi bakara kadar bekletip elde ettiğim tohumları hemen mi dikmeliyim
Terasdaki altın çileklerim en sonunda çiçeklendi ve meyveye döndü dönmesine ama İstanbulda havalar da döndü. Merak ettiğim soğuklarda meyve oluşumu devam eder mi,yoksa ölecekler mi?
limon_sever
09-11-2012, 09:58
Terasdaki altın çileklerim en sonunda çiçeklendi ve meyveye döndü dönmesine ama İstanbulda havalar da döndü. Merak ettiğim soğuklarda meyve oluşumu devam eder mi,yoksa ölecekler mi?
Kapalı aydınlık bir ortama alırsanız meyveleriniz olgunlaşabilir.
coskun8553
13-11-2012, 00:37
tohumları nasıl muhafaza etmeliyim, bilgisi olan yok mu
Gazi Barış
13-11-2012, 09:14
tohumları nasıl muhafaza etmeliyim, bilgisi olan yok mu
Kurutulmuş tohumları herhangi bir kap içerisinde veya bir poşette saklayabilirsiniz, ben küçük bir poşette sakladım herhangi bir problem olmadı.
Gazi Barış
13-11-2012, 09:18
Kapalı aydınlık bir ortama alırsanız meyveleriniz olgunlaşabilir.
+ bitkilerde hava şartlarını takibediyor olacaklar ki şartlara göre bitki daha çabuk tohuma dönüyor, tohumlar olması gerekenden daha çabuk olgunlaşıyor.
coskun8553
13-11-2012, 13:21
çok teşekkür ederim Gazi Barış
coskun8553
21-11-2012, 17:28
Benim altın çileklerim kurumaya başladılar, bakımlarını düzenli olarak yapmama karşın canlanma belirtisi yok. işin kötü yanı üzerlerinde bir sürü meyve var. Acaba nasıl kurtarabilirim. Meyvelerini tohumluk olarak saklamayı düşünüyordum. Byle giderse gövdeden yeterli besini alamadıkları için onlarda olgunlaşmadan dökülmeye başlayacaklardır. Bir önerisi olan var mı acaba :(
mavisakal
02-12-2012, 18:35
Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.
Altın Çilek bitkisel preparatının indüklediği manik atak olgusu
Mustafa Burak Baykaran, Yücel Yılmaz, İshak Saygılı, Ömer Yanartaş, Selma Bozkurt Zincir Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları E.A.H. Psikiyatri
Altın çilek bitkisel preparatının induklediği manik atak olgusu
Birçok ülkede bazı bitkisel preparatlar zayıflama amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda zayıflama amacıyla bitkisel altın çilek preparatı kullanan hastada ortaya çıkan psikotik özellikli manik atak olgusu sunulacaktır. Olgu 33 yaşında, bekar, ortaokul mezunu, çalışmıyor. Yaklaşık 5 yıl önce mutsuzluk, keyifsizlik yakınmaları ile psikiyatrik başvurusu olan hasta o dönemde 4 ay kadar sertralin kullanmış. Tedavi sonrasında şikayetleri tamamen kaybolan hastanın başka psikiyatrik başvurusu olmamış. Son 2 haftadır hastanın uykusuzluk, çok konuşma, bağırarak şarkı söyleme, devlet tarafından takip edildiğini söyleme şeklinde tanımlanan yakınmaları olmuş. Hastanın şikayetlerine paralel şekilde eş zamanlı olarak yaklaşık son 2 haftadır günde 7-8 adet olmak üzere altın çilek adlı yemişten zayıflamak amacıyla tükettiği öğrenildi. Hasta 14.07.2011 tarihinde acil servise mevcut yakınmaları ile başvurdu. Yapılan değerlendirmede Bipolar afektif bozukluk tanısıyla yatırıldı. Hastanın yapılan RDM'de, PMA artmış, duygudurum ve duygulanım eleve, konuşma hızı artmış, baskılı bir şekilde konuşuyor, düşünce hızı ve çağrışımlar artmış, persekütif hezeyanları var, olarak değerlendirildi.Hastanın psikotik özellikli bir manik tablo olması gözönüne alınarak tedaviye haloperidol 20mg./gün, biperiden 10 mg./gün paranteral olarak başlandı.Yatışının 15. gününde mevcut yakınmaları gerileyen hasta taburcu edildi.
Tartışma
Altın çilek dışında bir çok bitkisel preparata bağlı ortaya çıkan psikoz, depresyon, mani gibi çeşitli psikiyatrik tablolarla ilgili literatürde bol miktarda olgu bildirimine rastlanmıştır. Olgumuz zayıflamak için düzenli olarak altın çilek kullandığı iki haftanın ardından manik atak semptomlarıyla acil servise başvurmuştur. Olgumuzda mani semptomlarının yanında varsanı ve sanrı gibi psikotik özelliklerde bulunmaktadır ve bu klinik tablo ancak hospitalizasyon ve antipsikotiklerle tedavi edilebilmiştir.
http://www.psikiyatri.org.tr/uploadFiles/eventFile/12120121678-47--UPK-Ozet-Kitabi.pdf
çok güzel bilgiler ediniyoruz herkeze çok teşekkürler bu aralar bende taktım altın çileğe topraksız yetiştirme olayınada
bluemercan
03-03-2013, 15:08
Bundan 2 yıl once Kuşadası'ndaki yazlığımızın bahçesine birsürü tohum atmıştık ve 10larca cıktı dip dibe. Öyle bir büyüdü ki altın çilek ormanı oldu resmen :) Ama o kadar sık olunca hava ve güneş almayınca meyveler cok buyuk olmadı olgunlaşması cok uzun zaman aldı. Sonra söktük hepsini. Gecen yıl da nisan gibi balkona ektim. 20 - 25 ltlik saksılarda 4 saksı altın çilek mevcut. Çok hızlı bir şekilde büyüyüp yayıldı. Suyu çok seviyor vakum gibi emiyor resmen :) Kış mevsiminde bile 4 günde toprak kuruyabiliyor. Yazın zaten hergun ya da 2 günde bir mutlaka sulamak gerekiyor. Olgunlaşmaya başladığından beri aralıksız çiçek açıp meyve verdi. Üzerinde hala su anda sarı ve yeşil meyveler dolu ve hepsi de kocaman kocaman. Meyveler yazlıkta bile bu büyüklükte olmamıştı. Kışın biraz yavaşladı ilerlemesi yaklaşık 1 aydır yeni çıçek açmadı. Ama açmamasına rağmen üzerinde o kadar cok sarı ve yeşil meyve var ki bu zamana kadar yedim hep :) Şimdi yeni tomurcuklar çiçekler açmaya başladı. Nerdeyse yılın 12 ayı meyvede olan bir bitki. Bu sene de yazlığa ekeceğim. Orda da 1er mt aralıklarla ekip güneş görmesini ve hava almasını saglayacagım iri ve bol meyve için. Fideler öyle dal yapıyolar ki bayağı yayılıyolar. Bu arada aşırı azotlu gübre de çiçek dökülmesine sebep oluyormuş okuduğuma göre o yüzden aşırıdan kaçınmalı. Topragı da kurutmamalı. Aşırı su değil sık sık düzenli sulamalı.
Mustafa_cmbz
03-03-2013, 18:07
bende yetiştirmek istiyorum fakat tohumunu nasıl edinebilirim?
birde bunu topraksız tarıma uyarlar isek besin maddelerini nasıl ayarlayacağız?
Sn bluemercan benim de altinçilek tecrübelerim sizinkine çok benziyor :) ama ben sadece bahçede denedim o nedenle kışın meyve yiyemedik olgunlaşmamış olanları da kar yağmadan topladığımız için reçel yaptık ama hala tadına bakmış değilim.
Bu arada dün tohum satışı yapan bir sitede mor altinçilek gördüm daha lezzetli ve sulu olduğu yazıyordu az daha alacaktım son anda kendimi engelleyebildim. Önce kırmızılarını yetiştireyim de sonra denerim diye düşündüm elimde hem gecen seneden hem de önceki seneden birkaç tohum var ama herhalde eskiler tutmaz zira altinçilek tohumları 1 yıllık cimlenme ömrüne sahip.
pr_fonda
13-04-2013, 23:45
İlk kez sitenize giriş yapıyorum.Cehaletimi maruz görün.Bir kaç sorum olacaktı Altın Çilek ile ilgili.
1-Samsun gibi bir Karadeniz şehrinde yetişir mi?Malum bir Antalya kadar güneş göremiyoruz.Bu bitki biraz güneş istiyor.
2-Tohumlarını nerede bulabilirim?
köylükadın
20-04-2013, 22:10
*** cebeci sizin yer kirazları gölgede kalmış sanırım güneş alan bir yere koyarsanız gövde kalınlaşır
estena41
21-04-2013, 00:55
***. Arkadaslar. Bende balkon bahceciligi isine yeni basladim. Kunkuat fidesiyle basladim. Agrida memurun. Tohum konusunda buralar cok sıkıntılı. Ancak internetten satılan kadar. Örnek site **** elindeki tohumlardan paylasmak isteyen arkadaslar dan yardim bekliyorum. Görüsmek uzere
ilk kez altın çilek yetiştiriyorum. saksı için uygun bir bitki olmadığını okumuştum. sadece denemek istedim. son hali bu. bir sorun görünmüyor gibi. sanırım bundan sonra boya gider..
köylükadın
09-05-2013, 22:12
Sayın torkulu ben iki senedir saksıda altın çilek yetiştiriyorum.İçiniz rahat olsun.gayet güzel büyüyor saksıda.Şun benimkiler çiçekte.kolay gelsin.
solucan17
09-05-2013, 23:00
ilk kez altın çilek yetiştiriyorum. saksı için uygun bir bitki olmadığını okumuştum. sadece denemek istedim. son hali bu. bir sorun görünmüyor gibi. sanırım bundan sonra boya gider..
sayın torkulu sigara filtreleri besleyici bir etkimi veriyor :)
sayın torkulu sigara filtreleri besleyici bir etkimi veriyor :)
:)) evet nikotinli altın çilek üretmeye çalışıyorum.
böcekler sigara kokusuna gelmiyor diye okumuştum , görcez bakalım.
Benim altın çilek meyveler olgunlaşmadan daldan dökülüyor ..Neden acaba ?
Benim altın çilek meyveler olgunlaşmadan daldan dökülüyor ..Neden acaba ?
sn nariçi ; aynı sorun bende de var. bitki 1,5m oldu ama meyva tutamıyor. neyle alakalı anlayamadım. yardımcı olabilecek arkadaşlardan öneri beklicez...
mertgg27
26-05-2014, 12:02
merhaba altın çileğin meyve içindeki tohumlardan yetiştirebilir miyiz acaba
limon_sever
26-05-2014, 12:11
merhaba altın çileğin meyve içindeki tohumlardan yetiştirebilir miyiz acaba
Evet. 2-3 gün kurutun, sonra ekin.
Benim bahçemdede 2 kök altın çilek var. uzayıp giden ince dallarda içini dolduramıyor. Güneş olmazsa olmazı gibi. Kısa dallarda ise içinde çok iri olmasada tadımlık olarak biraz büyüyenler oluyor. Ben hiç gübre vermedim.Belki buda bir eksiklik olabilir..
Emre İlhan
04-11-2014, 21:44
Sn. perimar; altın çilek konusunda pek bilgi sahibi olmamakla beraber, genel bitki besleme bilgime dayanarak şöyle bir yorum yapmak istiyorum; sanki altın çilekleriniz azot bakımından zengin bir toprakta yetişiyor ya da güneş ışığını az alıyor gibiler. Her ikisi de olabilir...
Bitkinizi iyi gözlemleyin. Eğer kısa ve içerisinde biraz büyüyenler dediğiniz dallar daha fazla güneş alan dallar ise, evet genel olarak bitkinizin daha fazla güneş ışığına ihitiyâcı var diyebiliriz. Ayrıca, muhakkak gerek doğal(şahsen tercihimdir) gerekse kimyasal olsun NPK (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1951.htm) oranı dengeli bir gübreyle gübreleme yapmayı ihmâl etmeyin.
geçen yıl tohum etkinlikten gelen altın çileğim.
bahçemdeki hariç terasa yedek diktiğim altın çileğinin meyvesini tatmamıza az kaldı.
saksıda biraz küçük oldu boyları ama. bahçedeki daha iyi gelişti.
Benim altın çileğim yaz boyunca yaklaşık 1.5mt buyudu fakat hiç çilek vermedi sonra havalar soğuyunca eylude çiçekleri açtı meyveler çıkmaya başladı kasım gibi meyveleri yeşil kabukların içinde yeşil duruyor ermedi. Bu ermeyen çileklerden tohum olur mu? Ve hala sökmedim çileklerin üzerine kar bile yagdı meyveler sağlam yapraklarıda fakat uclarındaki filizleri soğuktan öldü ama hala yaşıyor gibi yeşil 2. Sorum bunlar yazın canlanır mı tekrar? Ve benim çilekler neden geç çıktı bilen varmı? Bu sene erkenden onlem almak için şimdiden yazıyorum teşekkür ederim şimdiden cevap yazan arkadaşlara...
( çok güneş gören yerde ve toprak killi ağır kumlu değil.)
Bu yıl yetişecek altın çileklerle birlikte 4 yıldır altın çilek (physalis) yetiştirmiş olacağım. bu süre içinde tecrübelerim oluştu..
206849
206850
206851
206852
Merhaba , size bir sorum olacaktı : Ben de yeni altın çilek yetiştiriyorum. Paylaştığınız son resimde olduğu gibi altın çileğin yaprakları pörsüdü sarktı - ben dondu sandım. Şimdi altın çilekler öldü mü yoksa tekrar canlanırlar mı acaba?
kenan kırca
09-01-2015, 12:16
merhaba sorunuza ben cevap vermeye çalışayım, muhtemelen altın çilekler soğukta etkilenmiş tir ama önemli değil baharda köklerinden tekrar patlar saksıda veya yerde olsada köklerini sıcak tutmaya çalışın hayvan gübresi biraz talaş vb . benim kiler 3 yıldır aynı yerde
biraz kuytu bir yer olursa hiç dokunmayın kalsın benimkiler 3 yıldır aynı yerde yaşayıp duruyorlar kolaylıklar diliyorum.
merhaba sorunuza ben cevap vermeye çalışayım, muhtemelen altın çilekler soğukta etkilenmiş tir ama önemli değil baharda köklerinden tekrar patlar saksıda veya yerde olsada köklerini sıcak tutmaya çalışın hayvan gübresi biraz talaş vb . benim kiler 3 yıldır aynı yerde
biraz kuytu bir yer olursa hiç dokunmayın kalsın benimkiler 3 yıldır aynı yerde yaşayıp duruyorlar kolaylıklar diliyorum.
Cevabınıza çok teşekkürler. Bir küçük sorum daha olacaktı: Donan üst kısmı keseyim mi, öyle kalsın mı?
kenan kırca
09-01-2015, 22:24
Cevabınıza çok teşekkürler. Bir küçük sorum daha olacaktı: Donan üst kısmı keseyim mi, öyle kalsın mı?
Kesebilirsiniz kökler kalsın yeter.
Emre İlhan
17-01-2015, 09:04
Konu hava sıcaklığı ve altın çileğe gelmişken, biraz zamansız da olsa bir soru da ben yöneltmek isterim.
Altın çileği sıcaktan koruma konusunda verebileceğiniz bir fikir var mı? Adana'nın yaz koşullarında saksıda sıcaktan koruyamamıştım. Yetiştirmek istediğim bir bitki olmasına rağmen, altın çilekte bu sorunu çözemedim.
bende altın çilek yetiştiriyorum geçen sene büyüyen altın çileğimin 2 ayrı dalı çıkmıştı bende topraktan birini kökünün yarısını kesip aldım şimdi kestiğim yeniden büyüyor içerde olunca şimdiden çıktı dışardakiler soğuk olunca daha çıkamadı.
Ben bi soru sorcam şimdi ben geçen sene bir tane yeşil ermemiş çilek koymuştum içeri kabuğuyla hala yeşil duruyordu onu eksem çıkar mı?
Sayın remus2,
hevesinizi kırmak istemem ama sanırım, yeterince olgunlaşmayan tohumdan bi sonuç almanız biraz zor.
isterseniz dallarından çelik alarak dikin. çok zorlanmadan tutuyorlar. geçen yıl ben öyle de denedim ve oldu. siz de deneyin bi...
banada biraz öle geliyor ektim tohumları 2-3 tane çıksa yeter
ben çelik yerine üzerinde küçük bir kök olan küçük gövde parçaları alıyorum onlardan daha kolay fışkırıyorlar çeliğe göre
anemon2000
31-05-2015, 21:31
arkadaslar fıdeyı tasırken kırılan dallayı suya koydum
ama dogrudan gunes gormemelı
suyu sureklı degıstım 2-3 gunde bır
sonra topraklı kaba aldım o da ayrı bır bıtkı olarak buyudu
yanı budama ya da dal kırılması sebebıyle yenı fıdeler elde edebılırsınız tutuyor
denenmıstır
20 fıdeden kac kg urun alabılırım ?
anemon2000
31-05-2015, 21:37
benim tavsiyem saksılarınızı mümkün oldugunca büyük tutmanız, aksi taktirde meyve boyu istenilen boya asla ulaşamıyor.
her kok ıcın kac lt lık saksı kullanılmalı?
bır de dalları askıya alma ısı benı endıselendırıyor pencere kenarında bırseyler buyutmeye calısıyorum
gercı gırıs katıyız ama, bahceyı kullanamıycam apartman oldugu ıcın
sızce pencere kenarında olur mu demır korkuluk var?
Mücevher Çalısı
07-05-2016, 18:56
Tohum Paylaşım Etkinliği yoluyla Sayın bahçedenn'den gelen Yer Kirazı (Cape Gooseberry) tohumlarını 20.02.2016 tarihinde (http://www.agaclar.net/forum/1443642-post46.htm) ekiştim. Çiçekleri (http://www.agaclar.net/forum/1457017-post134.htm) Nisan ayı sonlarında açmaya başladı;)
610450
610451
Fidanımızın boyu 20-30 cm civarı. Benim yıllardır saksıda yetiştirdiğim "Altın Çilek (Physalis peruviana)" bitkimden farklı olarak bitki boyu kısa ve çiçekleri küçük. Bu şekilde giderse bu kültivar saksıda yetiştirmeye daha uygun olacak;)...
sinemsinem
18-11-2016, 12:35
çok güzel olmuş ben de ekeceğim ve fotoğrafları paylasacagım...
Yer kirazının tadını beğenmeyenler kurutarak yemeyi deneyin. Kurutunca tadı güzelleşiyor.
muratcolak
22-05-2017, 14:37
yaklaşık 30 fide ürettim ıkı bahçeye 15 er dikeceğim.Tohum hollandadan ithal diyoru.Umarım kaliteli çıkarlar.
muratcolak
28-05-2017, 18:22
Balkonda bardaklara şaşırttığım altın çileklerim...
muratcolak
30-05-2017, 14:06
Fideler tohumdan çıktıktan sonra çok geç büyüyolar.Sanırım biraz geç kaldık.Toprakla buluşmaları daha 1 ay sürecek gibi
muratcolak
17-07-2017, 21:11
*** altin cileklerin yapraklari cok buyik ve cok etli.Forumdaki altincilek fidelerine hic benzemiyor
Kerem Örenç
12-09-2018, 19:58
680666
Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama bazı sorularım var.
Dallar çok narin olduğu için meyveler olgunlaşınca taşıyamayıp kırılıyor. Her defasında iple bağlamak zorunda kalıyorum. Bu böyle olmamalı, bu sürgünleri nasıl dik tutacağız.
Yanlara doğru sürgünlerin büyümesi nasıl dikey yapabiliriz. Bu budama ile mi alakalı, zira hiç budama falan da yapmıyorum. Sararan yapraklar varsa onları kopartıyorum. Diplerden kesmek mi gerekiyor daha büyük meyveler elde etmek için.
Fotoğrafdaki ağacın boyu 3 metreden fazla. Üzüm gibi sarıla sarıla ilerliyor.
https://i.hizliresim.com/6oX9SM.jpg
https://i.hizliresim.com/YBfLWX.jpg
Tepe noktalarında yeni sürgünler büyüdü ve çok sıklar, bunları seyreltmeli miyim. Nasıl yapmalıyım?
https://i.hizliresim.com/cFQ7YZ.jpg
https://i.hizliresim.com/z3bhl5.jpg
https://i.hizliresim.com/0t0G02.jpg
Kapsülün içindeki meyveleri nasıl daha büyük hale getirebiliriz. Kapsüller büyük ama içinden çıkan çok büyük değil, ebe boyunta.
Kısacası daha güzel meyveler için bakımını nasıl yapmalıyım görsellere bakarak.
Sera Zonguldakta. Herhangi bir ısıtma yok. Öyle kapalı alanda duruyor kendi halinde. Ara sıra suluyorum, gübre de kullanmadım. 1 kere muz kabuğu koymuştum dibine.
Robinson Crusoe
02-06-2020, 09:02
Selamlar.
Kışın belki beceremem diye heba etmemek için birer tohum ekmiştim elimdekilerden. Altın çilek diye de ekim yapmıştım ama şimdi elimdeki açık paket tohumlara baktığımda altın çilek yok gibi :D
709742
709741
Ektiğim bitki bu. Altın çilek midir? Anlamanın bir yolu var mı?
Yine aynı saksıya normal çilekler ektim baharda. Bu şekilde bir sorun olur mu?
yesilisevenadam
28-01-2023, 12:26
Yaşadığım yerde bir bahçede altın çilek buldum. Kuruyan ve yere düşen tohumları aldım kabuklarıyla birlikte. Direkt olarak toprağa eksem sulasam çıkar mı fide olarak?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.