PDA

View Full Version : Bonsaisan / Acer palmatum

bonsaisan
08-04-2011, 15:02
İzmir gibi sıcak iklimi olan yer de bu tür ile uğraşmak zor.
Normal şartda bu tür ile bir daha deneme yapmak istemiyordum.
Fakat florida İspanya gibi gerek akdenize kıyısı olan gereksede yazları diğer sıcak iklimlerde bu tür örnekleri görünce orada yaşıyan bir kaç bonsai dostu ile yaptığım sohbetlerin sonucunda tekrardan bu tür ile bir deneme daha yapmaya karar verdim.
Onlardan aldığım direktifler doğrultusunda bir bakım uygulayaçağım.
Her sene olduğu gibi serin havalarda yine güçlü bir yapıları var ama malesef haziran ayında itibaren sıcak havada ki durmlarını sizler ile paylaşaçağım.

Adayların iki sinde havai köklendirmeye başladım.
Sonuçlarınıda bu başlık altında paylaşaçağım.

Not:Her adayda çok değerli bir dostun hediyesidir.
Ve bu hediyeler açık kök olarak kargoda 3 gün geçirip elime ulaşmış örneklerdir

Bana geldikleri şubat ayında köklerinde toprak bulunmamaktadır.
201731
201732
Aşağıdaki acer gövde kalınığı benim bileğim kalınlığındadır.
3adet kalın dala sahiptir.
Ve ben bir tanesini hava i köklendirme yaparak ayırmayı düşünüyorum.
201733

krydrmz
08-04-2011, 20:45
Ben bu ağaca bayılıyorum, umarım değerli ellerinizde güzel bonsailer olurlar.
saygılar.

Lymyt
08-04-2011, 22:45
Merhaba Bonsaisan,
Öncelikle yeni acerlerin hayırlı olsun, umarım dilediğin gibi sağlıklı gelişebilirler.
Açıkçası yurtdışındaki çevrenden edindiğin tavsiyeleri merak ediyorum.

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

bonsaisan
19-08-2011, 23:44
Acer palmatumdan her zaman İzmir gibi kavurucu yaz sıcakları olan ve geceleride şehir içinde hava sıcaklığı yazın 32 derecelerde ısıya sahip yerlerde yetiştirme konusunda sorun yaşayan biri olarak ağustosun 19. gününe kadar acerleri sağlıklı bir şeklide yaşatmayı başardım.
Her 3 acerde sağlıklı biraz yaprakları kavrulsalar bile ilginç biçimde yeniden yaprak veriyorlar.

Son durmunu sizler ile paylaşmak istedim.
Havai köklendirme çalışması yaptığım acer de köklenmeyi daha kontrol etmedim.Ama umut ediyorum ki köklenme olmuştur.
241725

241726

Daha önceki fotoğrafları gelişmeleri gösteren referanslardır.

jeomeo
20-08-2011, 11:39
Burada serinde bile kavrulan, uçlardan kuruyan acere siz o sıcakta çok iyi bakmışsınız. Benim sırf gölgede tuttuğum acerlerde dahi sizinkinden daha çok kavrulmuş yaprak var.

Lymyt
20-08-2011, 14:56
Acerler türkiye standartları için oldukça sağlıklı görünüyor. Herhangi bir koruyucu kullandınız mı yoksa doğal halde mi bu kadar korundular?

bonsaisan
22-08-2011, 11:09
jeomeo

ufak tefek kavrulmalar olur.
Ama yeni sürügler ile yer değiştiriyor.
Şİmdilik durumları iyi aslında ilginçtir.Bu sene kendi kendime karar verdim.
Acerlere hiç dokunmayaçağım diye ve inan hiç de dokunmadım.

Şİmdi korkum ise bayram tatili malesef 5 ya da 6 günlüğüne ağaçlardan uzak kalıcam.
Ve ağaçları bir bonsai dostuna emanet edeçeğim gibi görünüyor

Bakalım dönüşte yer değişikli ne gibi problemlere yol açaçak.
Ayrıca eylül ayı serin geçermi bilemem ama serin geçer ise sorun oluşmayaçağını düşünüyorum.

tekomusti
22-08-2011, 18:19
Sayın bonsaisan çok güzel çalısmalar elinize saglık.bende acer e yaprak alma yaptım baharda kırmızı olan yapraklar şimdi.yukardakiler yeşil alttakiler açık kırmızı acıyor acaba bir sıkıntı mı var yoksa normalmi acaba.konyayada hrzaman bekleriz saygılar

bonsaisan
22-12-2011, 10:06
Acer palmatumlarda artık apraklarını döktü.

Sadece yaz sonunda değerli dostum AteşAydının bana hediye olarak getirdiği ve getirdiğinde boyu 1.50 cm hemen orada budayarak kendisini kısaltmıştık.
Oda havtasına yeni yapraklar çıkarmış ve bu güne kdarda yapraka renkleri son bahar renklerine dönmeye başlamıştı.
Ama çekimden hemen sonra yapraklarını alarar kış uykusuna geömesi konusunda kendisine destek verdim.
260845

260846
Yukarıda ki acer de yaz sonu hava köklendirme yapıştım.Köklenme hızla gelişiyor.Gelişme bahar başı iyi düzeyde olur ise kesip saksılıyaçağım ve 3 daldan 2 dalla indirgeme yapaçağım daha sonra diğer dalı köklendirmeyi düşünüyorum

260847
yapraklı hali

260848
yaprak detayı

260849
Çekim sonrası yapraksızlaştırlmış görseli

saygılar

Emre Kuzu
22-12-2011, 14:38
Başarılar, ilerlemeler güzel.

bonsaisan
28-12-2011, 09:28
Acerlerden birinde mevsimsel yapının avantajını kullanarak telleme yapmaya karar verdim.
Ve baharda saksını ve toprağını değiştirmeyi düşündüğüm ince gövdeli olanı telledim.

Sadece ana dallara yaptığım bu telleme işlemi ile ana gövdeleri birbirinde ayırarak ileride ki görsel yapısı için ilk adımları attım bundan sonra sadece gelişmesi ve büyümesi için bakım uygulayaçağım.

Saksı ise geniş ve sığ olaçak.

261552
261553

Saygılar.

bonsaisan
30-12-2011, 14:37
Havalar serin gidiyor.
Gecen sene ocak ayında açık kök olarak gelen ve havai köklendirme işlemide yaptığım bu büyük boy acer'i geniş bir saksıya aktarmam gerekiyordu.
Menemenden aldığım ve panç kullanarak altına açtığım drenaj deliğinden sonra işlemlere başladım.

Toprak karışımını hazırladım.
İçerisine Trikoderma ve pirinçkabukları ile bir arada olarak sunulan sim derma yı da ekleyerek Karışımı iyice karıştırdım.

GEcen sene açık kökleri olan bu fidanda kılcal kök neredeyse yok gibiydi.

Kök topunu temizlediğimde bolca köklendiğini gördüm.
Sadece ekili olduğu tarlada ilk sökümü sırasında ki bozulmuş kökleri temizledim.
Ve aynen olduğu gibi saksıya geçirdim.

Burada ki en büyük avantajım ilk geldiğinde çıplak ve üzerinde hiç toprak olmayan kökler oldu.
Çünkü direk kendi karşımım olan bir toprak karışımına dikmiş oldum.
Bu sayede saksılama işlemi ve kökleri görmem daha kolay oldu.
261898

261899

261900

261901

bonsaisan
15-03-2012, 16:17
11 nolu mesajda yer acer plamatum.

Mevsimlerin ısınması ve saksı yeni saksıya geçim işlemeinde ki şaşırtma ile hızla yapraklandı.

15 mart 2012 güncel fotoğrafı
274185

x_coder
16-03-2012, 09:13
Sıcağa bu kadar hassas olduğunu bilmiyordum. Yaşadığım bölgede yazın öğlen 32 derece civarı oluyor. Haziranda salona alsam ışık yeterli gelir ama klima ile 26 dereceye düşüyor arada. Daha kötümü olur?

Havai köklendirmede ne kadar sürede köklendi?

Benim evimde bonsai olmayan birkaç bitkim daha var. Tatile giderken zaman ayarlı sulama sistemi kurup çıkıyorum. İdare ediyor.

memet
16-03-2012, 14:59
Acer İzmir iklimi için uygun bir tür değil. Yaz sıcakları sorun yaratıyor. İstanbul'da fazla sorun yaşamadan acer yetiştiren arkadaşlar var. Serin olsun diye içeri almak daha çok soruna neden olabilir. Dışarıda bir çözüm üretmek gerekir.

x_coder
16-03-2012, 15:22
Anlaşıldı, balkonun ısınmasını çözümleyecem...

Bir dalını budadım, sıvı aktı. Bu sıvı, ceviz ağaçlarındaki gibi aşıyı bozarmı acaba?

Havai köklendirme için bazı cins ağaçların kabuklarını soymamak gerekiyormuş. Acaba acerda soymalımı, soymamalımı? Araştırdım ama buna dair bilgi bulamadım.

Ben, uzun olan dalı kıvırmayı denedim. Bu dalını kesmeden kıvırıp kendi gövdesine threadgrafting denemeyi düşünüyorum. Ne kadar mantıklı bilmiyorum.

memet
16-03-2012, 16:04
Acer dalları oldukça kırılgan dalı gövdeye yanaştıracaksanız diğertürlere göre biraz daha dikkatli olmakta fayda var.
Ben birkaç havai köklendirmede, acerlerde, kabuğu soydum. Hangi cinslerde kabuk soyulmuyor bilmiyorum.

jeomeo
16-03-2012, 22:24
Turnike yöntemiyle havai köklendirme daha çok ibrelilerde uygulanan bir metod. Meyve ağaçları gibi bir çok yaprak dökende de uygulanabiliyor ama kabuk soyma daha başaırlı ve hızlı bir yöntem olduğu için pek sıklıkla uygulanmıyor. Acerde gördüğüm ve deneyimlediğim tüm başarılı uygulamalar, kabuğun halka şekilinde soyulması ile yapılanlar.

Harun Parlak
16-03-2012, 22:49
Çapı oranında çember kabuk soyarak yapılan havai köklendirme başarılı oldu buradan (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/17257.htm) görebilirsiniz.

Sakaki
16-03-2012, 22:54
Tekin bey
Bu aceriniz şu an ne durumda, merak ettim. çok hoş olmuştur şimdiye

Harun Parlak
16-03-2012, 23:01
Bayağı toparladı ama şu an çıplak.:) yapraklanınca fotoğraflar paylaşmaya çalışırım.

Sakaki
16-03-2012, 23:09
Merakla bekliyorum.
Aslinda yaprak döken ve düzel dallanması olan agaclarda ciplak görüntüsü yapraklı görüntüsüne göre benim daha cok hoşuma gidiyor.
Gercek bonsai kalitesi sanki yapraksız görüntüde daha bi ortaya çıkıyor.
Misal benim papatyamı yapraksız düşününce hiç hoşuma gitmiyor çünkü dallanması iyi degil o bitkinin.

Harun Parlak
16-03-2012, 23:10
Bu hafta sonu çekmeye çalışırım ozaman.:)

Sakaki
16-03-2012, 23:13
Cok tesekkurler.
Merakla bekliyorum.

zorr
17-03-2012, 16:05
supurge sekli iyi olur bence.
saglikli bir acer
basarilar

bonsaisan
19-03-2012, 00:28
sayın x_coder

Forumda ki bonsai Dostları tecrübeleri dahilinde bir çok güzel bilgi vermişler.
Konuda yer alan bu acer fidanı için bir kaç şeyde ben söylemek isterim.

Bu Acer'in Menşei BURSA aşısız.Ve tarladan sökülme.

Sayfada yer alanlarda aynı şekilde.
İzmir gibi sıcak iklimi olan yer de bu tür ile uğraşmak zor.
Normal şartda bu tür ile bir daha deneme yapmak istemiyordum.
Fakat florida İspanya gibi gerek akdenize kıyısı olan gereksede yazları diğer sıcak iklimlerde bu tür örnekleri görünce orada yaşıyan bir kaç bonsai dostu ile yaptığım sohbetlerin sonucunda tekrardan bu tür ile bir deneme daha yapmaya karar verdim.
Onlardan aldığım direktifler doğrultusunda bir bakım uygulayaçağım.
Her sene olduğu gibi serin havalarda yine güçlü bir yapıları var ama malesef haziran ayında itibaren sıcak havada ki durmlarını sizler ile paylaşaçağım.

Kısacası gecen sene hem saksı değişimi yaşadılar hemde sıcak bir yaz.

Bu sene yine saksı değişimi yaşadılar.Ama yaz ayına biraz daha var.
Bu sene onların ikinci yılları olacak .
BU yılı atlatıp atlatmamaları benim onlara göstereceğim özen ile alakalı.

Eğer sıcak ve kavurucu günlerde gerekli önlemleri ve sulamaları konusunda ki hassasiyetimi göz ardı eder isem yaşamları riske girebilir.

Ya da yaprakları kavrula bilir.

Burada önemli olan konu özen ilgi ve doğru bakım.
Evet zor bir tür diğer türler gibi değil.
Ama en bilindik akrabası olan acer negundo İzmirde sorunsuz yaşayan bir tür.
Onun da sıcak esen rüzgarlarda yaprak uçları kavrula biliyor.
Lakin bu türün en büyük görsel güzeliği yaz ayları değil.

Bu tür estetik ve güzellik bakımında İLKBAHAR ayında yeni yaprakları ile SONBAHAR ayında sonbahar renkleri ile ve kış ayında sıkı bir dal yapısı ve güçlü bir ana gövdesi var ise yapraksız hali ile görsel güzelliğini sergileyen bir tür.

Bu tür ile çalışmak isteyen bonsai dostları bu ince ayrıntıyı unutmamalı.

Çünkü bu türün bir özeliği de yaz başı yapılan kısmi ya da tam yapraksızlaştırma metoduna her yıl mazur kalmasıdır.

saygılar.

bonsaisan
20-03-2012, 14:45
Değerli bonsai dostları 12 nolu mesakda yer alan büyük 3 çatal gövdeye ayrılmış acer den bir dal da havai köklendirme işlemi yapmıştım.

Gecen baha ayında yaptığım bu işle sonuçlandı.
Ve bende saksılama işlemine geçtim.

Aşağıdaki görseller de işlemi tek tek göre bilirsiniz.

275049
torbadan detay kökler
275050
Torba içi detay kökler
275051
Dalın kesilerek alınması
275052
kökler detay
275053
Dal ve köklenen kısım

bonsaisan
20-03-2012, 14:48
Fotoğrafların devamı
275055
Daha yakın bir kare
275056
Genel görünüm
275057
Havai köklendirme yapılan acerin dal alından sonraki görseli
275058
Ve havai kökendirme ile elde edilen acer'in saksıya dikilmiş görseli

Saygılar sunarım

x_coder
20-03-2012, 15:40
O beyaz şeyler perlitmi?
Ben torf kullandim ama çok bildiğimden değil.

Sakaki
20-03-2012, 16:22
Hoş olmuş sn bonsaisan, elinize sağlık. özellikle double gövde olanı hoşuma gitti.
Ben de gözüme 2 agac kestirdim havai köklendirme için (biri karabiber, diğeri jakaranda) ama biraz gec mi kaldık ne?

bonsaisan
20-03-2012, 19:24
Sayı x_coder
Beyaz olan şeyler sizinde söylediğiniz gibi perlit dir.
Köklendirme avanjı nemi tutması ve bu bölgede sıksık sulama şansı olmayan bonsai dostları için idealdir.yine aynı konu içinde yer alan diğeracer isesadece zeolit ile deneme yapılmıştır onun da sonucunu bu hafda göreçegim uygun kök sistemi oluşmuş ise onuda kesip alaçağım.
Sonuçları aynı şekilde burdan paylaşırım.
Saygılar

memet
20-03-2012, 20:01
O beyaz şeyler perlitmi?
Ben torf kullandim ama çok bildiğimden değil.

Havai köklendirmede çeşitli malzemeler kullanılabilir. Torf da bunlardan biri, uygun bir malzeme. Spagnum, hatta ağaçların üzeinde ki yosunları da kullanmak mümkün oluyor. Önemli olan malzemenin steril olması.

Sakaki
20-03-2012, 22:00
Peki biraz gec kalmış olsak da sizce karabiber, jakaranda ve dut gibi arsızlara şu an havai köklendirme denesem sonuc alırmıyız dersiniz?

jeomeo
20-03-2012, 23:53
Havai köklendirme için geç değil, aksine henüz erken. İlk çift yapraklar sertleştikten sonra havai köklendirme için uygun bir dönem. Bir de yaz sonunda aşırı sıcaklar azaldıktan sonra havai köklendirme yapmak için uygun bir zaman.

Sakaki
21-03-2012, 09:34
Valla daha hiç havai köklendirme denemedim sn jeomeo; malum bahçe yok ağaç yok! :(
Ama yanlış hatırlamıyorsam bizim forumda bir yerlerde ocak-mart arası diye görmüştüm bu bilgiyi bir yerlerde. Belki de yanlış hatırlıyorum.
Bir deneyelim bakalım.
Teşekkürler!

jeomeo
21-03-2012, 11:35
Bu arada ben bir şeyi atladığımı hatırladım. Ben İstanbul'un en soğuk yerlerinden birinde, karadeniz ikliminde bitki yetiştiriyorum. Misal İzmir'li arkadaşların ağaçlarına bakıyorum, bizim buradan 1-1,5 ay ilerdeler mevsim olarak. Önemli olan havai köklendirmenin mantığını anlamak ve ağaca uygun uygulama yapmak.

bonsaisan
21-03-2012, 12:23
Sayın Sakaki

Havai köklendirme tecrübe işi mesela ben bazı konularda tecrübesi olan bonsai dostlarından destek almakdan sohbet etmekden ve deneyimleri hakkında konuşmakdan keyif alırım.
Tekin bey bu sohbeti ve tecrübelerini paylaşan değerli bonsai dsotlarında biridir.
Size de yakın onun ilede konuşup kendisinde destek alabilrisiniz.

Benim ekliyeçeğim en önemli konu ise havai köklendirme zamanın uygunluğu.

Burada ki en önemli etken ısıdır.
Ağaçların kök sistemlerini çalıştırdıkları en ideal ısı derecesi 20 derece dir.
30 derece ısılarda kök çalışması yavaşlar.
Bu yüzden 20 ila 25 derece lik gündüz ve gece sıcaklığı olan yer ve mevkilerde işleme başlamanız sizi sonuca görüreçektir.

Saygılar sunarım

Sakaki
21-03-2012, 12:32
Açıklama için teşekkürler sn bonsaisan.
Aslında denemeyi cok istiyorum ama şu ana kadar denememiş olmamın ana sebebi kendimin veya yakın dostlarımın bahçesinin olmaması. Başkasının veya yakın olmayan dostlardan da talep etmek biraz garip kaçıyor.
Bir arkadaştan rica ettim az önce, eger aksilik olmazsa hafta sonu 1-2 deneme yapacağım!

Sn jeomeo; mantığının ben de farkında ve bilincindeyim. İlk mesajımda zaten kendi memleketimi göz önünde bulundurarak konuşmuştum :)
Adana şu an 20'li derecelerde geziyor. O yüzden acaba gec mi kaldım diye ikileme düştüm.
Neyse, denemekten zarar gelmez.

Sonucları paylaşırım ilerleyen haftalarda.

bonsaisan
21-03-2012, 13:44
Şehirleri karıştırmışım

Ama sayın Hazeyn sizin orada sanırım oda size destek vereçektir.
Bonsai en güzel yanı dostluğu karşılıklı paylaşımı ve karşılıklı güvenidir.
Ben bu güne kadar bir çok bonsai dostu ile samimi ve sıcak ilişliler kurdum.
Sayın tekin bey olsun Tourkana olsun ve diğer bir bonsai dostuda hem tecrübe hem paylaşım hemde yardımları ile ülkemizdeki bonsai dostluğunun gelişmesine destek veriyorlar.

Saygılar

bonsaisan
21-03-2012, 13:47
Sayın zorr

Kusura bakmayın mesajlar hızla ilerlediği için beğeninizi görmedim.
Teşekürederim.

Sakaki
21-03-2012, 13:50
Zaten sn Hazeyn ile görüşüyoruz, inşallah önümüzdeki günlerde de bir araya geleceğiz ve etkileşimli bir şekilde dayanışarak yürüteceğiz bu işi inşallah.

bonsaisan
21-03-2012, 14:26
Ben Bonsai konusnda şunu görsüm ve yaşadım.
Bonsai her nekadar bireysel bir uğraşı gibi görünsede aslında güvenilir sabırlı özverili ve candan bir dost ya da dostlar ile yapılmalıdır.

Bonsai dostunuz ile beraber çalışmak telleme yapmak saksı değiştirmek keyifli olduğu kadar aynı zamanda eylencelide.

Bir diğer Avantajı ise paylaşım ve destek.
Misal tatile ya da olmaması gereken bir srooun yaşadınız ve ağaçlarınızda uzak kaldığınız anda sizide ve bonsai adaylarınızı tanıyan dostunuz size yardımcı olaçağı gibi sizde ona yardımcı olabiliyorsunuz.

Umarım ki iki Adana'lı bonsai dostu olarak bir arada güzel çalışmalar ortaya koyabilir ve belkide Adana Bonsai Tanıtılması ve yayılmasında öncü olursunuz.

Saygılar.

izzeterisen
21-03-2012, 18:42
Darısı Muğlalıların başına.
Muğla İlinde de keşke benden başka bir kişi daha olsaydı.

Harun Parlak
21-03-2012, 19:08
Peki biraz gec kalmış olsak da sizce karabiber, jakaranda ve dut gibi arsızlara şu an havai köklendirme denesem sonuc alırmıyız dersiniz?

Havai köklendirme ile üretim çelikle üretim gibi değildir. Çelikle üretimlerin belli dönemleri var. Odunsu çelikler türe göre değişmekle beraber İlkbahar ve Sobahar da yapılan türler de var. Yumuşak çelikler ile de yazın üretilen türler oluyor.

Havai köklendirme ise bitkilerin faal olduğu dönemlerde(uyanık olduğu dönemlerde )yapılması lazım. Yani bu ilkbahar da başlayıp sonbahara kadar sürebilir. Bazı türler çok çabuk köklenir bazıları ise biraz uzun sürebilir. Her ne kadar sürerse sürsün kesinlikle bitkilerin uyanık olduğu dönemlerde havai köklendirme yapılması lazı.

Bazı türlerde çember şeklinde kabuk tam soyularak kambiuma kadar açılıp torf kum karışımı köklendirme ortamı yartılır. Sadece torf ve ya yosun ile yapılırsa köklenme gerçekleşse bile uzun vade sarılı kalırsa kökler mantarlaşma yapı kök çüremisi olabiliyor.

İğne yapraklılarda bu sene deneyeceğim kabuk soyma yöntemi değil kabukdaki ölü derimsi dokuyu yeşil canlı yeşil dokuya kadar kazıyıp köklenme bölgesinde hafif tel ve ya ip ile boğarak deneyeceğim. Bazı iğne yapraklılarda kök boğazlarını incelediğimde gözlemlediğim kabuklu kısımda köklenmeler olabiliyor. Reçine salgılayan türlerde sanırım bu yöntem başarılı olacak diye ümit ediyorum.
Reçine salgılamaya başlayan alan da köklenme yerine yarayı iyileştirme yoluna daha çok meğilli oluyor.
Kolay gelsin.

memet
21-03-2012, 20:12
Acer filamingoda ve sığlada temmuzun en kızgın sıcaklarında havai köklendirme yapmıştık.
Bu sıcakta sorun köklenmemesi değil. Gövdeden ayrıldığında yaşayacağı stres nedeniyle yoğun sıcaklardan korumak zor olabilir.

Latif
21-03-2012, 20:22
Bildiğim kadarıyla başarısız oldunuz.

memet
21-03-2012, 20:45
Neden, havai köklendirmede bir başarısızlığımız olmadı. Hepsinde köklenmeyi sağladık. Daha sonra birinde budamadan birinde de sıcaktan kaybımız oldu.

Sakaki
22-03-2012, 08:42
Havai köklendirme ile üretim çelikle üretim gibi değildir. Çelikle üretimlerin belli dönemleri var. Odunsu çelikler türe göre değişmekle beraber İlkbahar ve Sobahar da yapılan türler de var. Yumuşak çelikler ile de yazın üretilen türler oluyor.

Tekin bey dün neredeyse bütün günümü havai köklendirme deneyecek ağaç aramakla geçirdim. Özellikle de Erik, Kayısı, Badem, Dut, Jakaranda, Acer ve Karabiber aradım.

Bunlardan Erik, Kayısı, Bademi agaç olarak degil de bunun yerine 2-4 yaşında fidanlar olarak buldum ve satın aldım. Boyları uzun olduğu icin kendi üstlerinde havai köklendirme deneyeceğim.

Aceri hiç bulamadim malesef. Bir yerde buldum ama fiyatı cok pahalıydı (1.80m boyunda bir fidan ve fiyatına 250 TL dediler).

Ama sonunda havai köklendirme yapacak Dut, Jakaranda, Karabiber ve Elma buldum. Cumartesi deneyecegiz aksilik çıkmazsa.

bonsaisan
22-03-2012, 16:43
Şİmdiden havai köklendirmenizde başarılar.

Sakaki
22-03-2012, 16:56
Şİmdiden havai köklendirmenizde başarılar.

Çok teşekkürler.
"Köklendirme" konusunu garanti edemem ama "Havai" olacakları kesin :D

bonsaisan
23-03-2012, 15:54
13 numaralı mesajda yer alan acerde baharın iyice kendini hissettirmesi üzerine hızla gelişimeye devam ediyor.

275802

sagol
23-03-2012, 20:08
Sayın Bonsaisan,

Ne güzel yapraklanmış, İzmire bahar geldi galiba.

İyi çalışmalar dilerim..

bonsaisan
23-03-2012, 20:16
İzmire bahar erken gelir erken gider bizim buranın iklimi böyle.Hemen akabinde yaz gelir sıcağı nemi çekilmez.
Sorunumuz da şu sıralar ben ağaçlarımı 2 günde bir sulamaya başladım.
Yazın heralde günde 2 ya da 3 kez sulama yapmak şart olaçak.

Sığ kaplarda yetiştirmenin en büyük zorluğu bu.Acerde aslında sığ bir kapda sayılır ve zamanla bu kap dahada sığ bir hal alaçak ozaman nasıl yapıçam bilemiyorum.

Harun Parlak
23-03-2012, 20:32
Birde çok sıcak havalarda buharlaşmadan kaybolan suyu tutabilmek için saksının üzerini streç ile kapatıp günlük ihtiyacını karşılayacak su kalıyor mu kontrol altında denemek lazım.
Streç üzerine de az kum ve ya karton parçacıkları atılabilir toprağa gölge yapması için.

bonsaisan
23-03-2012, 23:43
Yazın 4 günlük seyehatlere çıkar iken ıslak gazeteyi saksı üzerine koyarak böyle bir önlemde kendim kullanıyorum.
Avantaj sağlıyor ama uzun süreli yapılması risk doğura biliyor.
Isı ve nem birleişp mantar hastalıklarını artıra biliyor.
Ama öneri için teşekürederim Tekin bey

Buda denene bilir.

x_coder
24-03-2012, 00:38
Tatil için benim otomatik çiçek sulama sistemim;
-2 wattlık motorlu akvaryum filtresi 8-10 tl civarı.
-elektik aksesuarları satılan yerlerden bir tane zaman ayarlı elektronik kontrollü priz 10-15 tl
-uygun büyüklükte bir bidon
-yeteri uzunlukta hortum

Mükemmel değil ama en sıcak dönemde, ben yokken 15 gün idare ediyor. :)

Yalnız denemek isteyen olursa, bazı muhtemel sorunlara dikkat çekmek isterim! Hortum çıkış ucunun su yüzeyi ile seviye farkı/değişimi kritik bir konu.

bonsaisan
28-03-2012, 16:44
Güzel bir sistem bu konu üzerine düşünen bir çok bonsai dostu için faydalı bir sulama sistemi.

bonsaisan
31-03-2012, 11:14
28 nolu mesajda yaptığım havai köklendirme ile ayrılan kısmın görseli

31 mart 2012 güncel
278539

Yine aynı mesakda yer alan anaç acerin görseli

31 mart 2012
278540

51 nolu mesajda yer alan 3 anadalı acer in görseli.

31 mart 2012 ve yaprak detayları
278541
278542

Ferit dostumun getirdiği acer yapraklanmaya başlamış hali
278543

Gelişmeleri paylaşmaya devam edeçeğim.

Saygılar

bonsaisan
11-04-2012, 10:11
Acer plmatumlarda hızla gelişiyor.
Bazılarında uç sürügn alımı yaparak boğum aralıklarını kısa tutmaya çalışıyorum.
Bazılarında ise gelişimine göre budama yapmayı planlıyorum.
282060
Ferit Dostumun getirdiği acerde hızla gelişiyor.
282061

11 nisan 2012 güncel kareleri

Latif
11-04-2012, 10:22
Harika bir çalışma. Gövdenin altındaki bant ne işe yarıyor.Havai köklendirmeyi ne zaman yaptın ve ne kadar bekledin.

Sakaki
11-04-2012, 10:23
Sn bonsaisan

1 numaralı aceriniz hızla güzel form yakalayacak gibi görünüyor.
Başarılar dilerim.

bonsaisan
12-04-2012, 13:03
Sayın Latif

Bu acerde gecen sene nisan ayı başında bir havai köklendirme denemesi başlamıştım.
Sonra bir sorun gördüm ve ağustos sonu gibi tekrar aynı noktadan ikinci bir başlanğıç yaptım.
Köklenme gerçekleşince işlemi tamamladım.

O gri renkli tamir bandı.Görevi ince kılcal kökleri saksıya sabitler iken kökleri tellin zedelemesinde kurtarmak için kulndığım bir yardımcı malzeme.
O gün bu işlmi ypar iken eski bisiklet lastiğim tükendiği için bunu kullanmak zorunda kalmıştım.

bonsaisan
07-05-2012, 22:47
http://www.bonsaisan.com/acer/acer001.jpg
Bu acerpalmatum oldukça güzel bir gelişim göstermekte.Lakin bir bonsai dostunun yapması gereken en önemli teknik ayrıntılardan biri enerjiyi dengelemesi ve daha sonrada kontrol altında tutmasıdır.
Bu hem ağacın gelişimi hemde sağlıklı bir düzenleme avantajı sağlar.Kendi halinde raskele gelişen bir ağaç düzensiz gelişirken form ve estetik yapısı bozulur.
Bende sürgünleri yer yer 50cm ila 25 cm kadar uzayan ve bir yeni dalda 8 yaprak ya da daha fazla gelişen bu adayda gerekli geriye dönük budama ve enerji dengelemesi işlemine başladım.Bu işlem sonucunda aşırı uzayan obur ince dalları budayarak hem sürgün aralıklarını kısaltmış oldum hemde genel gelişimde dengeyi kontrol altına aldım.
Ayrıca bu işlem su tüketimini de azaltan bir uygulamadır.
Bir sonraki işlemide bu konu başlığı altında sizler ile paylaşmaya devam edeceğim.
Saygılar

bonsaisan
08-05-2012, 22:38
Sayın
sagol ve emreomurca

Beğenileriniz için teşekkürederim.

ahmetmsl
31-10-2015, 12:00
Acerin Son Durumu Nedir?