PDA

View Full Version : Domates tohumu çimlendirme ve fideler

h.ışık
14-03-2011, 08:43
Merhaba,

Ektiğim domates tohumları çıktılar ve 2.5-3 cm boylandılar. Dün bu aşamada iken yavaş yavaş topraga yattılar. Çok spreylemediğimi (sulamadığımı) düşünüyorum. Nerede yanlış yapmış olabilirim?

196695

Yardımlar için teşekürler...

doctorb
14-03-2011, 09:16
Sayın H.IŞIK, uzmanı olmadığım bu konuda bildiğim kadarıyla birşeyler yazayım. Bu aşamada iken sulama sonrasında zayıf yeşilliklerin yatması normal birşey. Bol ışık alan, sıcaklığı da yeterli bir ortamda ise kendileri doğrulacaklardır. Bardağın altında ve belki kenarlarında fazla nemin çıkabilmesi için delikler bulunmalı. Toprağı sürekli ıslak ve ışığı da az ortamda olursa bu ufaklıklar güçlenemiyorlar ve boyları fazlaca uzuyor veya çürüyebiliyorlar.
Bu aşamadaki bir bitkinin toprağının gevşek bir yapıda olması gerek. Tabi şimdi bu konuda müdahale edemezsiniz ancak daha sonraki faaliyetlerinizde bu bilgi işe yarar.
Sulamayı toprağı iyice kurumak üzereyken yapmalısınız. Böyle küçük bir ortamda az bir toprakla yetiştirme yapınca toprak çabuk kuruyor ve suladığınızda da fazlaca sulanmış oluyor bu sebeple ben, gevşek bir yapıya sahip, hafif nemli yapısını uzunca bir süre muhafaza edebilecek biraz bolca toprağı bulunan yetiştirme ortamını tavsiye ederim.
Sadede gelir isem, bardağınız alttan da havaalabiliyorsa, ışık yeterli ise ve aşırı sulama yapmıyorsanız kısa bir süre sonra ufaklıklar boynunu doğrultacaktır.

h.ışık
15-03-2011, 12:01
sayın doktorb,

Tohumları ektiğim bardakları işleme başlamadan önce altından 3-4 tane dilik açtıktan sonra, toprak, torf ve gübre karışımlı ortama ektim. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Ankara'da yağan kar tüm hafta güneşi görmemizi engelledi. Bu nedenle zayıf kalmış olabilirler.
Sulama periyodu ise üstteki toprak hafif kurumaya başlayınca (rengi açılmaya başladığında) sprey ile 1-3 fıs veriyorum.
Dün gece bardakları cam kenarına aldım. Bugün akşam eve gidince tekrar kontrol eder sizlere bilgi veririm.

Sağlıklı günler.

elek
15-03-2011, 12:11
Sayın h.ışık, yapabiliyorsanız biraz daha toprak ekleyerek bitkiyi destekleyip o şekilde devam edin. Kotiledonlardan sonra 1 cm kadar toprak üstünde kalsa yeter. Veya vakit varken tohumları yenileyin. Neredeyse 90 derece bükülmüşler çünkü, tam gelişme döneminde bu şekilde olması iyi değil.

h.ışık
15-03-2011, 20:38
Sanırım artık çok geç, akşam eve geldiğimde yatmış olan fideciklerin uç sürgünlerinin kuruduğunu-çürüdüğünü gördüm. Tekrar çimlendirme çalışmalarına başlamaya karar verdim. Yardımcı olmaya çalışanlara teşekürler.

h.ışık
17-03-2011, 20:10
Arkadaşlar,
Bu tohumlarla birlikte iki hafta önce ektiğim diğer domates türlerinde halen toprak üzerinde bir canlılık yok. Domateslerle birlikte ektiğim biber tohumları bile kendilerini göstermeye başladı.

Onlardan umudu kesip tohumları tekrar mı ekmeliyim. Toprağı kurcalamak istemiyorum. Sizce ne yapmalıyım ?

26esk
17-03-2011, 20:39
bende domates çimledim suda beklettiklerim çıktılar suda bekletmeden ektiiklerim daha çıkmadı..viyollere strafordan kutu yaptım silikonla yapıştırdım üzerine streç naylon çektim hem toprak nemli kalıyor hem sıcak ortamda oluyorlar..

novazet
17-03-2011, 20:40
Sn.h.ışık;

Kolay gelsin. Bugün sebze yetiştirmede tecrübeli bir arkadaşa domates ve biber tohumlarını çimlendirmeye ne zaman başlamak gerektiğini sordum. Kütahya için biber tohumuna bu hafta başlanabileceğini, domates tohumuna iki hafta kadar daha geç başlanması gerektiğini söyledi. Biber domatese göre geç çimleniyormuş. Birde çimlendikten sonra güneş ışığını yeterince almazlar ise çok zayıf kalıyorlar. Sizin biberler çıktığına göre domateslerin çimlenmesi olumsuz gibi görünüyor.

novazet
17-03-2011, 20:44
Sonradan farkettim. Tohumları ekeli daha iki hafta olmuş. Biraz daha bekleyin çıkabilirler. Fakat biberler çok erken çimlenmiş.

h.ışık
17-03-2011, 20:58
bende domates çimledim suda beklettiklerim çıktılar suda bekletmeden ektiiklerim daha çıkmadı..viyollere strafordan kutu yaptım silikonla yapıştırdım üzerine streç naylon çektim hem toprak nemli kalıyor hem sıcak ortamda oluyorlar..

sayın 26esk , ben tohumları suda bekletmedim. Toprak, torfu ve gübreyi karıştırıp iyice nemlendirdikten sonra tohumları koydum. Üzerini sadece 3-5 milimetre kalınlığında karışımla kapatarak spreyle üst toprağıda nemlendirdim. bundan sonra günlük olarak üst toprak nemini kaybettikce 1-2 fıs spreyledim. Bardakları sıcak olması için altından sıcak su borusu gecen parkenin üstüne yerleştirdim. Yaptığım sadece bunlar. Toprağın 20-22 derece sıcaklıkta olması çimlenmeyi hızlandırıyor.

Siz Zeki beyin yöntemini bire bir uygulamışsınız. Başarılı olacağınıza inanıyorum.

h.ışık
17-03-2011, 21:10
Sn.h.ışık;

Kolay gelsin. Bugün sebze yetiştirmede tecrübeli bir arkadaşa domates ve biber tohumlarını çimlendirmeye ne zaman başlamak gerektiğini sordum. Kütahya için biber tohumuna bu hafta başlanabileceğini, domates tohumuna iki hafta kadar daha geç başlanması gerektiğini söyledi. Biber domatese göre geç çimleniyormuş. Birde çimlendikten sonra güneş ışığını yeterince almazlar ise çok zayıf kalıyorlar. Sizin biberler çıktığına göre domateslerin çimlenmesi olumsuz gibi görünüyor.

sayın novazet;
benim forumda edindiğim bilgilere göre biber 15-20 günde çimleniyor. Toprak sıcaklığı ise çimlenmede çok önemli bir etmen. Sıcaklığın az olması ve sıcaklığın fazla olması çimlenme hızını azaltarak süreyi uzatıyor. Ortamdaki nem miktarı da bu şekilde. Optimum ısı ve nem çimlenme süresinı kısaltıyor. Bu değerlerde aynı türde farklılıklar görülebiliyor diye hatırlıyorum. 25 mart tarihine kadar domateslerde gelişme olmazsa tohumları yenilemeye karar verdim.

Teşekürler.

Y-eşilci
17-06-2014, 14:54
domates tohumlarını suda bekletmek işe yarıyorsa kaç gün suda durmalı:confused:

TCM
17-06-2014, 15:11
domates tohumlarını suda bekletmek işe yarıyorsa kaç gün suda durmalı:confused:

Bir gün tamamen suda beklettim, bir gün de suyunu boşaltarak nemli tuttum.

aşkan
18-06-2014, 11:41
güz domatesi diye sanırım ikinci bir ekim yapıyorlar öyleyse ne zaman tohum ekilmeli bilginiz varmı acaba bu sene için sanırım geçmi oldu

mehmet_yldrm
22-03-2015, 06:42
selam arkadaslar
aldıgım domates tohumlarını viyollere ektim. 300 adet oldu. az biraz arastırınca uzerini naylonla kapattım.ama viyolün uzerinden sıfırdan kapattık. dogru mu yaptık bilemedim. kenarlarının yukseltip öyle mi kapatsaydık...

TCM
22-03-2015, 08:00
Toprak yüzeyi ile naylon arası ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Domatesleri bir iki gün suda beklettiyseniz zaten birkaç güne çimlenirler. İlk tohumlar çimlenince üzerini hemen açmanız lazım. Ara az olursa çıkan tohumlar hava almadığı için mantar olabilir, üzerleri örtülü olduğu için zarar görebilir ve ışık az aldığı içinde gereksiz uzamaya çalışacaktır.

sude032
23-03-2015, 10:12
çek değerli arkadaşlarım sitenizde yeni olduğum için ayrı bir konu açamadım yanlış yere yazdıysamda çok özür dilerim.bu yıl nasip olursa ilk olarak terasımda saksıda dometes yetiştirmeye karar verdim yalnız toprak olarak nasıl bir toprak kullanacağım tam bilmiyorum.bizim buralarda ormanlık alanlar var oraya gitsem yaklaşık 1 çuval toprak alsam orman toprağının dometeste faydası olurmu acaba

blume13
23-03-2015, 13:59
arkadaşlar yaklaşık 200 adet red robin tohumu çimlendirdim. çok iyi durumdalar fakat sanki çok yavaş gelişiyolar gibi. elimde yarasa gübresi var acaba 1 aylık fidelere biraz versem ne olur.

mehmet_yldrm
23-03-2015, 15:33
ekilen tohumları güneşe koymalı mı yoksa guneş tohum cıktıktan sonra mı önem arz eder. güneş için dısarı koymam gerekecek. dısarı da soguk malum. cıkana kadar ev içinde tutmak istiyorum...

blume13
23-03-2015, 15:43
tohumlar patlayana kadar ılık ve nemli ortam gerekir güneşin pek önemi yok ama patladıktan sonra artık ışıklı bir yere camın kenarına koyabilirsiniz. dışarıya çıkarmayın hala ılık bir yer isterler.

İsmail Kuzucu
23-03-2015, 17:11
çek değerli arkadaşlarım sitenizde yeni olduğum için ayrı bir konu açamadım yanlış yere yazdıysamda çok özür dilerim.bu yıl nasip olursa ilk olarak terasımda saksıda dometes yetiştirmeye karar verdim yalnız toprak olarak nasıl bir toprak kullanacağım tam bilmiyorum.bizim buralarda ormanlık alanlar var oraya gitsem yaklaşık 1 çuval toprak alsam orman toprağının dometeste faydası olurmu acaba

Aldığınız toprakta çam yaprakları yoksa sorun olmayacaktır. Sadece bu toprak saksılar için yeterli olacaktır.

İsmail Kuzucu
23-03-2015, 17:16
arkadaşlar yaklaşık 200 adet red robin tohumu çimlendirdim. çok iyi durumdalar fakat sanki çok yavaş gelişiyolar gibi. elimde yarasa gübresi var acaba 1 aylık fidelere biraz versem ne olur.

Hava durumlarına göre yavaş gelişmesi normal. 3-4 gerçek yaprak olana kadar gübreleme yapmanıza gerek yoktur.

sude032
23-03-2015, 19:19
Aldığınız toprakta çam yaprakları yoksa sorun olmayacaktır. Sadece bu toprak saksılar için yeterli olacaktır.

Çok sağolun ismail bey o zaman çam altlarından değilde çalılıkların altındaki topraklardan alsam nasıl olur azcık rengi kırmızıya kaçan yerler var kırmızı toprak nasıl olur acaba

wertomy35
24-03-2015, 21:15
Arkadaslar merhaba. Evde yaklasık 1 aydır tohum cımlendırmeye verdım kendımı ve ılk patlayamlarım bunlar. Daha devamı doluuu var :) tum gun pencere onundeler. Pencereyı 12 5 arası gunduz acıyorum hava alsınlar dıye. Sızce gelısımlerı nasıl ve bundan sonra nasıl yol ızleyeyım?

heyyamola
24-03-2015, 22:37
Arkadaslar merhaba. Evde yaklasık 1 aydır tohum cımlendırmeye verdım kendımı ve ılk patlayamlarım bunlar. Daha devamı doluuu var :) tum gun pencere onundeler. Pencereyı 12 5 arası gunduz acıyorum hava alsınlar dıye. Sızce gelısımlerı nasıl ve bundan sonra nasıl yol ızleyeyım?

Bol ışıklı ortamda bulundurun. Tohumları ektiğiniz torfa ilaveten besin maddeleri eklenmemiş ise, 10-15 gün sonra besin takviyesi yapmanız gerekebilir. Bahçeye dikecekseniz, şimdiden yavaş-yavaş dış ortam şartlarına alıştırın. Her gün artırarak güneş ışığı, hafif rüzgar almalarını sağlayın. Mesela ilk gün yarım saat güneş ışığı (öğle güneşi olmasın). ikinci gün 40 dakika....

wertomy35
25-03-2015, 07:43
Saksılara geçiricem. 20 cm derinlik iyi midir ki? Teşekkür ederim ilginize.

heyyamola
25-03-2015, 09:33
Saksılara geçiricem. 20 cm derinlik iyi midir ki? Teşekkür ederim ilginize.

Ektiğiniz çeşitler Red Robin, Tinny Tim gibi bodur cinsler ise yeterlidir. Diğer türler daimi saksıda kalacaklarsa 10 litrelik saksı uygun olur. Tadımlık meyve yeter derseniz, 5 litrelik pet şişelere de dikebilirsiniz.

albatros33
31-03-2015, 14:27
Herkese selamlar bu sene bende internetten biraz sebze tohumu aldım çimlendirme için toprak karışımı önerisi verebilecek olan varmı sadece torf ve perlit bulabildim sadece torfamı dikiyim yoksa karışımmı yapıyım karışımsa oran verebilecek olan varsa çok iyi olur şimdiden saolun

TCM
31-03-2015, 19:15
Herkese selamlar bu sene bende internetten biraz sebze tohumu aldım çimlendirme için toprak karışımı önerisi verebilecek olan varmı sadece torf ve perlit bulabildim sadece torfamı dikiyim yoksa karışımmı yapıyım karışımsa oran verebilecek olan varsa çok iyi olur şimdiden saolun

Nereye ekerseniz ekin de bir an önce ekin, zira geç kalıyorsunuz, :) tohum için bir perlit iki torf diye biliyorum.

mehmet_yldrm
01-04-2015, 14:00
bunlarda benim yavrularım. cok hızlı patladılar fakat bundan sonra sanki yavas buyuyorlar.. ital torfa ektim. torf aldıgım firma içindeki besim yeterli gelir dedi. bende birşey veremdim besin olarak. sulama serum hortumu ile yapraklarına değdirmeden yapıyorum. Yorumlarınız bekliyorum. şimdiden saolun...

mehmet_yldrm
01-04-2015, 14:02
birde buyuk resim ekliyemiyorum siz nasıl yapıyorsunuz...

blume13
01-04-2015, 14:16
resmin boyutlarını değiştirmeniz gerekiyor. ben fotoğrafları paintte yeniden düzenleyip boyutlandırıyorum 480/640 yapıyorum sonra ekliyorum. ama diğer arkadaşlar nasıl yapıyor bilmiyorum.

İsmail Kuzucu
01-04-2015, 19:56
bunlarda benim yavrularım. cok hızlı patladılar fakat bundan sonra sanki yavas buyuyorlar.. ital torfa ektim. torf aldıgım firma içindeki besim yeterli gelir dedi. bende birşey veremdim besin olarak. sulama serum hortumu ile yapraklarına değdirmeden yapıyorum. Yorumlarınız bekliyorum. şimdiden saolun...

Isıyı ve güneşi görnce büyüme hızlanacaktır. Bitki 2-3 yaprak olana kadar torf yetecektir. Şaşırtma esnasında gübre takviyesi yaparsınız.

mehmet_yldrm
02-04-2015, 09:26
kapalı balkon önüne aldım iki gun kaldılar. daha fazla guneş alsın die strec naylonu actım..aksam geldiğimde 200 fideden 10 tanesi yatmıstı..bende içeri aldım geri streçi geri cektim.. sorum su strec naylon ne zaman kaldırılmalı..

wertomy35
05-04-2015, 21:50
Isık almazlarsa govde ınce olur yatarlar. Benımkılere bakın bır oncekı sayfada. Ilk ıkı yaprak olduklarından berı gunesteler ve saglam govde sahıplerı.

mehmet_yldrm
06-04-2015, 07:34
ektiğim 300 tohumun 250 si çimlendi fakat 200 ün gövdesi yattı. elime 50 kaldı. ayas domatesi yetiştiriecem die cok seviniyordum. neyse kalan sağlar bizimdir diecez...

hboncuk
06-04-2015, 09:46
Merhabalar;
Tohum satış bölümünden aldığım RR ve TT domates tohumlarımı 4 Nisan itibariyle ekmiş bulunuyorum.Komşu esnaftan bulduğum köpükten kutuyu kullandım. Kabın görüntüsü yanıltmasın. İçi önce yakıldı - ki o siyahlıklar bunun eseri- ve ardından sterilize edildi. Yapı marketten aldığım torfu kulandım. Her ihtimale karşı torfu, 7-8 dk kadar 100 derece ısıtılmış fırında beklettim. Tohumların ekim derinliği 5 ila 7-8 mm arasında. Torf derinliği 6.5 cm ve püskürtme usulü ile nemli tutuluyor. Kabın üzeri yarı şeffaf bir naylonla örtülü. Geçmişte tecrüelerini paylaşan arkadaşların aktarımlarını takip ederek ilk tecrübemi yaşayacağım. Hayırlısı diyelim.

TCM
06-04-2015, 09:56
ektiğim 300 tohumun 250 si çimlendi fakat 200 ün gövdesi yattı. elime 50 kaldı. ayas domatesi yetiştiriecem die cok seviniyordum. neyse kalan sağlar bizimdir diecez...

Balkonda direk öğle güneşinin altına almayın. İlk günlerde de alışana kadar elyaf veya tülbentin altına koyun.

Kler
29-04-2015, 23:40
Domates bu kadar mı Nazlı olur benim acemiliğimden mi bilmiyorum domateslerim dört Yapraklı oldular fakat iki güne bir biri soluyor nerde yanlış yapıyorum bilemedim
Dışarıya çıkarmadım halen pencere önündeler ve spreyle az az suluyorum ama hatamı anlamıyorum

TCM
30-04-2015, 14:09
Domates bu kadar mı Nazlı olur benim acemiliğimden mi bilmiyorum domateslerim dört Yapraklı oldular fakat iki güne bir biri soluyor nerde yanlış yapıyorum bilemedim
Dışarıya çıkarmadım halen pencere önündeler ve spreyle az az suluyorum ama hatamı anlamıyorum

Solduktan sonra ölüyorlar mı?

Toprağı elleyip nemine bakın; fide olduktan sonra spreyle az az su yetmez. Nerede oturuyorsunuz bilmiyorum ama şu an ülkemizin hemen her tarafında dışarı çıkarılabilir durumda olması lazım. Direk güneş almayan rüzgarsız bir yere çıkarın.

Emredurel
20-05-2015, 00:52
Ben nerede yanlış yapıyorum acaba fidelerim ince uzun oldular.
Bu arada fideleri manav'dan satın aldıgım domates'lerden elde ettigim tohumlar ile ürettim. Çevremdekiler boşuna ugraşma domatez vermez diyorlar boşunamı uğraşıyorum acaba?

Emredurel
20-05-2015, 00:54
http://imagizer.imageshack.us/v2/500x500q500/538/zv2awt.jpg (https://imageshack.com/i/eyzv2awtj)

http://imagizer.imageshack.us/v2/600x600q600/673/AAA9uq.jpg (https://imageshack.com/i/ipAAA9uqj)

http://imagizer.imageshack.us/v2/600x600q600/538/wlZxjs.jpg (https://imageshack.com/i/eywlZxjsj)

MeyveliTepe
20-05-2015, 01:40
Fidelerinizin aldığı ışık yetersiz. Manavdan aldığınızın aynı olmasa bile bunlar da domates verirler.

Ömer Bey
20-05-2015, 05:31
Sayın Emredural,

Bazı fidelerinizin artık ekilecek olan saksıya aktarılarak kök boğazlarının doldurulması ve

Meyvelitepeninde belirttiği gibi işiğı bol olan bir yere almanız lazım.

Emredurel
20-05-2015, 10:48
Çok teşekkürler cumartesi günü hepsini asıl yerlerine ekecegim.

hosseda
25-02-2016, 13:50
Domates fidelerini her sene hıdırellezi (5-6 mayıs) bekleyip toprağa ektik. Bu yıl ilk defa hazır fide almanın yanında tohumdan fide yetiştirmeye çalışacağım. Bu durumda domates tohumlarını çimlendirmek için yaklaşık olarak hangi tarihlerde çalışmaya başlamak lazım?
(Şöylede sorsam olacak : tohum ekilmesi ile fidelerin toprağa alınması arasında gerekli süre yaklaşık ne kadardır?)

birnefestoprak
25-02-2016, 14:26
7-8 hafta kadar.

(Şöylede sorsam olacak : tohum ekilmesi ile fidelerin toprağa alınması arasında gerekli süre yaklaşık ne kadardır?)

Ekolojilover
01-03-2016, 09:42
Merhabalar acemi bir tarımcı olarak daha önce direk kat bahceme tere maydonoz kıvırcık turp vs ekip ürün almıştım ancak biber ve domateslerim cıkmadı 10 gün oldu arastırınca bunların çimlendirilmesi gerektiğini görüsm ve bıradan öğrendiklerimle ekteki gibi düzenek kurdum
Torfu az ıslatıp her kaba 4 adet tohum koydum 2 kap cherry domates 2 kap biber 1 kap iri yapraklı fesleğen
Birkaç sorum olacak:
Kabın altına tek delik actım kalem ucuyla yeterli mi ?
Folyoyu sıkmadım cok ve üstünü kalemle 2 ser delik actım nasıl olmalı ?
Birde bunları istanbulda ev ortamında banyodamı tutayım **** acık balkon ?
**** bir arkadas fırına koymus fırında mı kalsın ?

Birde sulamayı fısfısla yapıyorum ne kadar yapmalıyım ?
Önerilerinizi bekliyorum tesekkurler ?

Ekolojilover
07-03-2016, 19:32
5. Gün ilk fideler çıktı.
Deneme amaçlı bazılarını streçsiz tutmuştum streçli domates ilk çimlendi.
Biber dere otu ve sarı çamdan henüz çıkan yok.
Şimdi streçi açtım çimlenen viyolede ve gündüz 1-2 saat direk güneşe çıkartıyorum ve spreyle hergün suluyorum doğru di mi ?

TCM
08-03-2016, 08:59
Ben, plastik bardak, plastik tabak, viyol vs. nereye ekersem üzerini güzelce spreyleyip nemlendirdikten sonra streç naylon, cam vs. ile kapatıyorum güzelce. Her gün havalandırıp, açmışken de nemini kontrol ediyorum. Genelde iki günde bir spreylemek gerekiyor ortamın durumuna göre.

Çimlendirdikten sonra şaşırtma yapacaksanız altındaki deliğin çok da önemi yok, çünkü aşağı varacak ve içeride biriktirecek derecede sulama yapılmasına gerek olmuyor. Ancak büyütüp toprağa aktaracaksanız gelişmesi için bol sulanması gerekeceğinden delik küçük veya kapalı ise sorun olacaktır.

Topraktan çıkana kadar ışığa gerek yok, dolayısıyla sıcak (20-25 derece misal) bir yerde topraktan çıkmayı bekleyebilirler.

celomania
08-03-2016, 09:47
Arkadaşlar domates dohumlarından çimlendirmeyi düşünüyordum. Viyol siparişide verdim. Çimlendirme işine başlayacağım.

Fakat ekmeyi düşündüğüm yer işyerimin terası ve sabahları 2 saat güneş görüyor sadece.

Bu domates yetiştirmek için uygun bir güneşlenme süresimidir?

Domates olmazsa bu 2 saatlik güneş görme süresine göre ne yetiştirmemi tavsiye edersiniz?

gilan
08-03-2016, 19:51
2 saat güneş normalde domates için yeterli değil. Fideler boya gider ama verimi az olur. Ayrıca sebze meyvenin lezzeti de aldığı güneşle doğru orantılı. Ama az miktar fideyle deneyin içinizde kalmasın derim ben. Ben de daha önce doğuya bakan balkonda üzüm domates denemiştim, bir miktar ürün almıştım.

Az güneş gören yerde nane, maydanoz, marul yetiştirebilirsiniz.

TCM
09-03-2016, 09:13
Az güneş gören yere özellikle tere, çiçeklerden kar-kış dinlemeyen aubrieta yı ilave edeyim.

celomania
09-03-2016, 10:03
Cevap için teşekkürler @gilan hocam. Tohumları viyole ektim artık, dediğiniz gibi bu sene deneme amaçlı ekeyim içimde kalmasın. Teras alan ve yetiştirme olarak çok müsait ama güneş konusunda yetersiz. Son 1 haftadır güneş hareketlerine bakıyorum. 27 marttan sonra saatler ileri alınınca tekrar bakıcam güneş durumuna. Domatesler sırık domates. Belki boy uzunluğundan dolayı alacağı güneş miktarı artacağından bir şeyler alabiliriz diye düşünüyorum.
Cevap için tekrar teşekkürler.

TCM
09-03-2016, 13:12
@ celomania, yaz aylarında güneşin daha tepeden geçeceğini ve gölge alanların oldukça azalacağını göz ardı etmeyin.

celomania
09-03-2016, 20:57
@ celomania, yaz aylarında güneşin daha tepeden geçeceğini ve gölge alanların oldukça azalacağını göz ardı etmeyin.

Evet hocam bende öyle düşünüyorum. Şu an 2 saat olan güneşlenme süresi 4saate felan çıkabilir. Buda işimi görür diye düşünüyorum. Teşekkürler yorumun için.

Ekolojilover
13-03-2016, 15:05
Merhaba 1 martta ektiğim tohumlar 1 haftada çimlenip 2 haftada bu asamaya geldi fakat malum istanbulda hava bozdu karanlık!
Bugun genta marka znp gübreden viyole iclerine 5-6 adet atıp sulayıp destek yapmaya calıstım.
Tavsiyeleriniz var mı bu aşamada ?
İleride 50cm genislite 50m derinlikte 20 metre uzunlukta hergun otm sistemle sulanan kat bahcesine dikecegim.

Ekolojilover
15-03-2016, 10:34
Galiba evin icindeki odanın sıcaklıgı 15 dereceye dusunce bazıları topraga yattı :(

rainac
15-03-2016, 10:39
Fazla su vermemeniz daha iyi olur gibi.

TCM
16-03-2016, 09:04
Galiba evin icindeki odanın sıcaklıgı 15 dereceye dusunce bazıları topraga yattı :(

Sıcaklıkla alakası yoktur, benim biberler topraktan çıktı çıkalı dışarıdalar ve iki gündür sıcaklık 10 derecenin altında. Sizinkiler su fazlalığı ve/veya ışık azlığından boya gittiği için yatış pozisyonuna geçmiş olabilir.

Ekolojilover
19-03-2016, 09:03
Merhaba 1 mart ve 7 martta ektigim domates (pek cogu)- ıspanavak kavun ve biber tohumların son hali bu şekilde.
1 hafta önce gübre vermiştim cok cok az sekilde...
Malesef bu ara istanbulda gunes nerdeyse ok az pencere onundeler ama tam gunes gelınce ogleden sonra hemen cıkarmaya calısıyorum.

sıcaklık 1 hafta daha max 11 derece olacakmıs 1-2 gun harıcınde...

Bu aşamada nasıl ilerlemeliyim.

Topraga dikmek icin erken galiba ?

dongyul
19-03-2016, 09:09
Merhaba 1 mart ve 7 martta ektigim domates (pek cogu)- ıspanavak kavun ve biber tohumların son hali bu şekilde.
1 hafta önce gübre vermiştim cok cok az sekilde...
Malesef bu ara istanbulda gunes nerdeyse ok az pencere onundeler ama tam gunes gelınce ogleden sonra hemen cıkarmaya calısıyorum.

sıcaklık 1 hafta daha max 11 derece olacakmıs 1-2 gun harıcınde...

Bu aşamada nasıl ilerlemeliyim.

Topraga dikmek icin erken galiba ?

Toprağa ekmek için çok erken. Eğer dışarıya ekecekseniz 6 mayısdan önce dışarıya almayın. Tünel sera ve seraya ekecekseniz 1 nisandan sonra ekebilirsiniz.

Ayrıca bol güneş alan yere koysanız daha iyi olur. Ve şu aşamada gübre vermekten cekininiz ^^

Ekolojilover
19-03-2016, 10:23
tesekkur ederim!
Kat bahcem var site tarafından her sabah otm sulanıyor.
o zaman bu viyoleler kucukmu daha buyuk saksılaramı alayım ?

dongyul
19-03-2016, 11:16
Bence viyol genişliği iyi ama her viyollerde 1 adet fide olmalı ki kök gelişimi iyi olsun. Aşırı sulamadan kaçının eğer su fazla gelirse ince uzun sağlıksız bireyler oluşur.

Ama kök gelişimi iyi ve gövde kalınlaşması iyi olsun istiyorsanız viyol değişikliği yapabilirsiniz ^^

Ekolojilover
19-03-2016, 11:20
Peki her viyolde 1 adet şekilde ayırayım topraga ekene kadar yaklasık 2-3 hafta daha bekleyecegım bu viyoller yeterli o zaman ?

dongyul
19-03-2016, 11:40
Evet yeterli dediğim gibi sulama ve ışıklanma ayarını iyi yapın uzun cılız bireyler oluşmasın ^^

borasagir
28-03-2016, 11:21
Merhaba ,

Geçen sene verimli geçen salatalık hasatından sonra bu sene yine salatalıkla devam ediyorum. Buna ek olarak kokteyl domates ,acı kıl biber,taze soğan ve kadife çiçeği tohumu ekmeye karar verdim. Bu konuya yazmamın sebebi domates hakkında programlı bir gelişim ve bu gelişim sürecinde yaşayacaklarımı paylaşmak istememdir.

Fotoğraflarda da paylaştığım üzere 27.03.2016'da 1 gün önceden ıslattığım tohumlarımın ekimini gerçekleştirdim. Aşama aşama gelişim sürecini , bu konuda deneyimli arkadaşların da öneri ve düşünceleriyle takip etmeyi planlıyorum.

Hadi hayırlısı :D

http://i.imgur.com/ggIN0RTl.jpg http://i.imgur.com/kAQQq7Fl.jpghttp://i.imgur.com/Vk2w3Dxl.jpg

Bahçivan27
29-03-2016, 16:45
Ben domates ekiyorum onun için ne yapabilirim?

TCM
30-03-2016, 08:43

Soruyu ayrıntılı sorarsanız. Tohum ekim, çimlendirme, sulama, ilaçlama vs.

borasagir
30-03-2016, 09:12
Merhaba ,

Salatalık tohumlarımda çimlenme başladı. Domates ve biber'den ses yok :) Üzerlerini açtım havalansın diye. Daha sonra sabah tekrar plastik kapağı sıcak tutsun diye kapattım. Oda sıcaklığı gayet makul. Ekim aşamasında da daha önceden tedarik ettiğim solucan gübresi ile ekim çukuruna takviye yapmayı planlıyorum. Önerileriniz var mı bununla ilgili ?

http://i.imgur.com/mgpb5mYl.jpg?1

eurosat55
30-03-2016, 09:37
Sayın borasagir,Solucan gübresini şasırtma sırasında ,kök kısmına bir miktar uygulayarak yapmanız daha yerinde olur.Ölçü olarakta her köke 1 çay kaşığı kadar serpiştiriyorum.

borasagir
30-03-2016, 09:46
Sayın eurosat55 ,

Aslında sizin de belirttiğiniz gibi şaşırtma sırasında yazacaktım yanlış ifade etmişim kusura bakmayın . Zira ekilmiş bir tohumun tekrar ekimi olmamalı :) 1 çay kaşığı yeterli olur mu ? Bazı kaynaklarda yaklaşık 1 avuç kullanılabileceği yazıyor ama sebzeyi strese sokmaz değil mi ?

Teşekkürler.

eurosat55
30-03-2016, 10:37
Sayın borasagir, Şasırtma anındaki bitki boyutuna istinaden köklere 1 çay kaşığı önermiştim,1 avuç dogru yalnız,bitkinin 15-20 cm gibi bir boyda asıl yerine alındıgında o ölcüde bir gübreleme daha doğru olur.Ben toplu ekimde bardakta çimlendirip,daha sonra asıl yapraklanma oldugunda tek bardaklara alıp,asıl yerlerine alacagım zaman 1 avuc (ortalama 300 gr gibi) kök kısımına uyguluyorum.Tabii karar sizin.

borasagir
30-03-2016, 10:50
Sayın borasagir, Şasırtma anındaki bitki boyutuna istinaden köklere 1 çay kaşığı önermiştim,1 avuç dogru yalnız,bitkinin 15-20 cm gibi bir boyda asıl yerine alındıgında o ölcüde bir gübreleme daha doğru olur.Ben toplu ekimde bardakta çimlendirip,daha sonra asıl yapraklanma oldugunda tek bardaklara alıp,asıl yerlerine alacagım zaman 1 avuc (ortalama 300 gr gibi) kök kısımına uyguluyorum.Tabii karar sizin.

Sayın eurosat55 ,

Bilgilendirme için teşekkürler. Bu durumda tek bardaktan başladığım için direk asıl yerine büyük saksılara (27-30lt) geçeceğim. O zaman 1 avuç gibi kök kısmına uygularım diye düşünüyorum. Gübre dışında kimyasal bir ilaç kullanmamayı düşünüyorum. Fide aşamasında ilaç ya da besin takviyesi gerekli olur mu peki ?

eurosat55
30-03-2016, 11:06
Rica ederim.Ben hiçbir katkı maddesi kullanmadım düşünmüyorumda,Kullandığım Solucan ve Ahır Gübresidir.Lakin belki arkadaşlarımızın farklı öneri ve fikirleri olabilir.Bereketli olsun..

Bahçivan27
30-03-2016, 19:07

İlaçlama ve sulamada nasıl yapmalıyım

borasagir
01-04-2016, 10:24
Merhaba ,

Tohumlarımın son hali :) Biber ve domates için beklemedeyim.

http://i.imgur.com/GRTh12Bl.jpg

Bahçivan27
06-04-2016, 17:41
İlaçlama ve sulamada nasıl yapmalıyım ???

TCM
07-04-2016, 08:48
???

Domatesiniz hangi aşamada; ekecek misiniz, dikecek misiniz, ne amaçlı ve nereye ekip-dikeceksiniz, sulama türü nasıl olacak? Bunları söylemeden yardımcı olmak zor. Daha ortada ürün yokken neyi ilaçlayacaksınız? Sadece hobi amaçlı yetiştiriyorsanız düzgün bakım, sulama ile ilaçlamaya gerek kalmadan veya organik ilaçlarla sorun çözülebilir.

gilan
07-04-2016, 20:31
Merhaba ,

Tohumlarımın son hali :) Biber ve domates için beklemedeyim.

Benim tohumlarda salatalık 5 gün, domates 7 gün, biber 15 günde çimlendi. Tarihler her ortamda farklı olur tabii ama sıralama fikir verebilir. :)

Bu arada fotoğrafları foruma yüklemeniz gelecek nesiller için önemli. Dış siteler bir zaman sonra resmi siliyor, forumdaki yazılar manasız kalmaya başlıyor.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6257.htm

borasagir
12-04-2016, 13:31
Merhaba Sayın gilan ,

Domateslerimdeki son durum bu şekilde. Biberlerde de bu sabah filizleri görmeye başladım. 27.03.16'da ekmiştim tohumları.16 günün sonunda çıkmaya başladılar :)

Bu ve bundan sonraki fotoğraflarımı dediğiniz gibi foruma ekliyorum. Diğer nesiller için daha kalıcı olur haklısınız.

Ayrıca hafta sonu Amsterdam gezisi sırasında aldığım cherry domates , mini paprika , çilek , biber ve lale soğanlarımı pek yakında paylaşmayı umuyorum :)

Kahverengi viyollerdekiler 10.04.2016 Tarihli. Hadi bakalım.

diymania
13-04-2016, 01:00
Merhaba,
Yaklaşık 1 ay önce torf ile buluşturduğum ve 1.5 hafta önce şaşırttığım domates fideleri hızla gelişmekte.
Şaşırtma yaptıktan sonra sadece tutan / tutmayanlara dikkat ettim. Ancak bugün yaprak altlarında hafiften mor renk gördüm. Az biraz Internet'te araştırma yaptım ama bu kadar küçük fideli örnek bulamadım.
- Fosfor eksikliği veya soğuk toprak sonuçlarına ulaştım. İzmir'de yaşıyorum haliyle hava çok soğuk değil. Son 1 haftadır balkondalar sadece, fosfor açısından da bu kadar küçükken belirti verebilir mi diye merak ettim ? :) -
Belki forumda başkasının da başına gelmiştir veya tamamen domatesin tipiyle alakalıdır diyebilecek biri vardır diye cevap yazmak istedim.. Sizce bu bir sorun mu ?

TCM
13-04-2016, 09:05
...tamamen domatesin tipiyle alakalıdır diyebilecek biri vardır diye cevap yazmak istedim...

Sorun değil, tamamen domatesin tipiyle alakalıdır. Fideler gayet güzel gözüküyor, elinize sağlık.

diymania
13-04-2016, 17:19
Sorun değil, tamamen domatesin tipiyle alakalıdır. Fideler gayet güzel gözüküyor, elinize sağlık.

Cevap ve yorum için teşekkürler :)

EnesBlg44
16-04-2016, 10:22
Bunlarda benim bezelye domateslerim.Çok diktiğimin farkındayım ve şaşırtma zamanı sizce uygunmu yardımcı olurmusunuz.Bide sularken yapraklara su değdirerek sularsak sıkıntı oluyormu ?

http://i.hizliresim.com/NAXvBP.jpg
http://i.hizliresim.com/YkyXLz.jpg

dongyul
16-04-2016, 10:32
Çok sık evet en kısa zamanında daha büyük viyollere şaşırtmanız gerekir ayrıca su dinlenmiş **** içerisinde besin eriği yoksa suyun domatesin yapraklarına değmesinde hiç bir sorun yoktur.

EnesBlg44
16-04-2016, 10:37
Peki böyle bişe uygunmudur sizce ?
http://i.hizliresim.com/g8g3d0.jpg

dongyul
16-04-2016, 11:19
Evet bu viyoller gayet iyidir.

borasagir
26-04-2016, 21:43
Merhaba ,

Domateslerim malesef fazla güneş altında kalmaktan yandı ve toprağa yattı :(( Salatalıklarımın da güneşten kotiledon yaprakları sarardı. Dolayısıyla 1 ay boşa gitti. Yeniden tohum ıslattım ve bu akşam ekimi tamamladım. Mini sera yöntemi ile çimlendirmeyi deniyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.

İki tane mini sera yaptım. Birisi tamamen kadifeye ayrıldı. Diğerinde Cherry Domates ,Rio Grande Domates , Mini paprika , Salatalık var. Gelişmeleri yine paylaşacağım. Sabah güneşi alan odada tülün arkasında bekletmeye karar verdim.

İşte seralarımdan ilk görüntüler :)

http://i.imgur.com/tq8esIIl.jpg

http://i.imgur.com/kKoc7MSl.jpg

http://i.imgur.com/rprRYZbl.jpg

borasagir
01-05-2016, 12:20
Merhaba ,

27.03.16'da ektiğim domates tohumlarımın yapraklarında fotoğraftaki gibi sararma meydana geldi. Güneşi direk aldığı için olabilir mi sizce ? Sulamasına özen gösteriyorum ve aşırıya kaçmadan toprak yüzeyi kurudukça ve damla damla veriyorum.Zaten plastik bardakta olduğundan altlarındaki nemi de kontrol edebiliyorum. Çok verim alamayacağımı düşündüğümden 26.04.16'ta bir üstteki mesajımdaki gibi yeni tohumları ektim.

Hayatta kalan bu iki kök domatesime ne yapabilirim ? İki fotoğraf ta ayrı domateslere ait.

Teşekkürler.

Fatih_Soydemir
03-05-2016, 20:27
Merhaba ,

27.03.16'da ektiğim domates tohumlarımın yapraklarında fotoğraftaki gibi sararma meydana geldi. Güneşi direk aldığı için olabilir mi sizce ? Sulamasına özen gösteriyorum ve aşırıya kaçmadan toprak yüzeyi kurudukça ve damla damla veriyorum.Zaten plastik bardakta olduğundan altlarındaki nemi de kontrol edebiliyorum. Çok verim alamayacağımı düşündüğümden 26.04.16'ta bir üstteki mesajımdaki gibi yeni tohumları ektim.

Hayatta kalan bu iki kök domatesime ne yapabilirim ? İki fotoğraf ta ayrı domateslere ait.

Teşekkürler.

düzgün bir şekilde şaşırtma yapmalısın ve iç mekanda tutmamalısın o zaman daha kuvvetli büyürler tam şaşırtmalık olmuşlar bende bu boylardayken yapıyorum şaşırtma işlemini.

borasagir
06-05-2016, 08:44
Sayın Fatih_Soydemir ,

Bu hafta sonu şaşırtmayı planlıyorum. 2-3 hafta sonra da duruma göre gerçek yerlerine alırım muhtemelen.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Douglas Fir
27-05-2016, 17:55
Her sene degisik turleri denemeye calisiyorum. Degisik renkte ve ozellikte cinsleri seciyorum. Bu sene ceri cinslerinden yine Brown Berry, Gold Nugget, White Cherry ve Yellow Pear ektim. Sirasiyla kahverengi, sari, beyaz ve sari armut sekilli cinsler. Salcalik Roma Organik, pembe olarak Tlacolula Pink ve Henderson, mor cinslerden Amazon Chocolate, sari cinslerden Pilcer Vesy, Azoychka, yesil domates olarak Green Zebra, cizgili iki renk turlerden Nature's Riddle ve Tigerella ektim. Ayrica fasulye ve biber fidelerim de var.

6. haftanin sonunda viyol gozlerindeki fideleri mini saksilara sasirttim. Su anda fideler 7.5 haftalik. Hizla gelisiyorlar. Haftaya bahcedeki yerlerine dikilecekler.

614814

614815

614816

N.Akdas
28-07-2016, 04:56
Benim merak ettiğim aslında fide olarak dikip yetiştirdiğimiz domateslerden tohum almak.
Domatesten tohum almayla ilgili konuya baktım ama aradığım sorunun cevabı yok ve uzun zamandir kaç yıldır cevap yazan olmadığı için burada sormak istiyorum.
Ben daldaki tohumluk bıraktığım domatesi ne kadar dalda olgunlaşması için bırakmalıyım ?
Ne zaman koparıp , çekirdekleri islak mi kuru mu ?
Nasil bir işlemden sonra ekime kadar nasıl saklamalıyım? Ne zaman toprakla buluşturmaliyim ?
Orneğin salatalıktan tohum almak kolay yeşil renkten sonra sapsarı oldu mu içindeki tohumlar olgunlaşmış demektir.
Domateste nasıl yapmalıyım?

TCM
28-07-2016, 08:27
Benim merak ettiğim aslında fide olarak dikip yetiştirdiğimiz domateslerden tohum almak.
Domatesten tohum almayla ilgili konuya baktım ama aradığım sorunun cevabı yok ve uzun zamandir kaç yıldır cevap yazan olmadığı için burada sormak istiyorum.
Ben daldaki tohumluk bıraktığım domatesi ne kadar dalda olgunlaşması için bırakmalıyım ?
Ne zaman koparıp , çekirdekleri islak mi kuru mu ?
Nasil bir işlemden sonra ekime kadar nasıl saklamalıyım? Ne zaman toprakla buluşturmaliyim ?
Orneğin salatalıktan tohum almak kolay yeşil renkten sonra sapsarı oldu mu içindeki tohumlar olgunlaşmış demektir.
Domateste nasıl yapmalıyım?

Mümkünse ilk çıkan domatesleri dalında iyice erginleşip yumuşamaya başlayıncaya kadar bekletip daha sonra tohum almak için toplayabilirsiniz.
Nasıl tohum alacağınıza dair ayrıntılı yazı.

http://www.agaclar.net/forum/domates/30572.htm

N.Akdas
28-07-2016, 12:10
Mümkünse ilk çıkan domatesleri dalında iyice erginleşip yumuşamaya başlayıncaya kadar bekletip daha sonra tohum almak için toplayabilirsiniz.
Nasıl tohum alacağınıza dair ayrıntılı yazı.

http://www.agaclar.net/forum/domates/30572.htm

Teşekkür ederim :)

KangalSever
06-02-2017, 23:59
Kısa bir süre sonra elimde bir kaç çeşit domates tohumu olacak. Bu ayın sonlarına doğru da tohumları plastik bardaklara ekeceğim. Nisan sonu gibi de fideleri bahçeye dikeceğim inşallah.

Tohum ekimleri daha başlamamışken önerdiğiniz domates çeşitleri var mı? Tohumunu edinip denemek istiyorum. Bahçemiz 1400 rakımda, yayla diye tabir ettiğimiz bir yer. Yani biraz soğuk oluyor. Ben sub arthic ve moneymaker dometeslerini tercih ettim. Saksıda yetiştirmek için de red robin domatesini düşünüyorum. Sizin de bahsettiğim şartlara veya ev, saksı ortamına uygun önerdiğiniz domates çeşitleri var mı?

Konuyu hortlatıyorum gibi olacak ama yeni konu açmaya gerek yok diye düşündüm :D.

nullreference
12-03-2017, 21:11
Kısa bir süre sonra elimde bir kaç çeşit domates tohumu olacak. Bu ayın sonlarına doğru da tohumları plastik bardaklara ekeceğim. Nisan sonu gibi de fideleri bahçeye dikeceğim inşallah.

Tohum ekimleri daha başlamamışken önerdiğiniz domates çeşitleri var mı? Tohumunu edinip denemek istiyorum. Bahçemiz 1400 rakımda, yayla diye tabir ettiğimiz bir yer. Yani biraz soğuk oluyor. Ben sub arthic ve moneymaker dometeslerini tercih ettim. Saksıda yetiştirmek için de red robin domatesini düşünüyorum. Sizin de bahsettiğim şartlara veya ev, saksı ortamına uygun önerdiğiniz domates çeşitleri var mı?

Konuyu hortlatıyorum gibi olacak ama yeni konu açmaya gerek yok diye düşündüm :D.
Ben red robin deniyorum araştırmalarıma göre ev ortamına en uygun türlerden bir tanesi. Biraz erken oldu ama çimlendirmeyi yaptım bakalım.

arslanbenzer
20-03-2017, 00:18
Merhaba, domates fidesi alacağım, İstanbul'da yaşıyorum ama havalar nisana yaklaşmamıza rağmen soğuk gidiyor. Nisanın başında diksem olur mu? Hava sıcaklığının kaç derecenin altına düşmemesi gerekiyor?

Musa Gündoğan
22-04-2017, 09:37
merhaba arkadaşlar.

bu sene ilk defa viyollerde tohumdan fide yetiştirdim. ve domates fidelerim şu an 3-4. yapraklarını açıyorlar. viyoller 30x30x50 boyutlarındadır. fidelerimin bazıları 8-10 cm oldu ve sapları kalınlaştı. bazıları da uzunların gölgesinde kalarak 4-6 cm boyunda kalınlaştı.

bunların şaşırılması ne zaman olmalı?

viyollerden alıp büyük bir saksıya almak gerekli midir?

sayfada böyle bir yazı göremeyince sormak istedim.

yardımcı olacak arkadaşlar şimdiden teşekkürler

huso93
22-04-2017, 20:06
Ben kendim kotiledonlar yere pararel olarak düzleşip ilk gerçek yaprak görünmeye başladığında bitki çeşidime göre ilk şaşırtmayı yapıyorum. Eğer elimdeki bitki şaşırtmaya hassas ise 4. ve 5. gerçek yaprağını bekleyip ondan sonra topraklı olarak şaşırtıyorum.

Musa Gündoğan
24-04-2017, 08:47
huso93 çok teşekkür ederim. benimkilerin şaşırtılma zamanı geldi demekki bu hafta sonu onların icabına bakayım.

Fatih_Soydemir
01-05-2017, 09:52
646200

646201

646202

Mart ayında şaşırtmasını yaptığım domateslerin son hali düşündüğümden daha iri bir yapıya sahip köylülerin diktikleri yerli yıldız domates türünden geçen senede dikmiştim ama sanırım uygun toprak ve gübre ayarını tutturamadığımdan yarısı kadar zor büyümüştü verimi düşüktü ama tadı mükemmeldi.

erdmozcn
06-04-2018, 20:16
Merhaba arkadaşlar kendi imkanlarım ile geçen yıl ufak tefek ürünler hasat ettim ama bu yıl sizlerin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum. Geçen yıldan aldığım pembe domates ve minik eski köy domates çekirdeklerinden bu yıl viyollerde büyütmeye başladım. Fakat gelişimlerinin yavaşladığını düşünüyorum. kafama takılan bazı sorular var.

1 - Toprak marketlerde satılan torf toprağı olması etkiler mi ?
2 - Ektiğim gün itibari ile hep balkonda duruyordu mecburen eve aldım. tekrar balkona çıkarmalı mıyım ?
3 - Sulamayı 2-3 günde öğlen saatlerinde güneşin altında bol sulayarak yapıyorum ??
4 - Şu anda bu fideciklere organik olarak besleyici birşeyler vermem icap eder mi ?

TCM
06-04-2018, 22:09
Gayet güzel duruyorlar;

1- 4: Tohumların içindeki enerji viyollerde çok tutmayacaksanız, toprağa aktarılana kadar yeter, o sebeple ilave bir şey vermenize gerek yok. Dolayısıyla market torfu, bahçe toprağı, perlit vs. fark etmez. Toprağa aktarma süresi artacaksa biraz katkı gerekebilir.

2- Havalar güzel değil mi, fazla rüzgar ve soğuk yoksa yine dışarıda kalsınlar, ancak direk güneş ışığı altına koymayın.

3- Sulama için, toprak iyice kuruyup fideler su için boyunlarını bükmeye başladıklarında ve sabah vakti sulama önerilir. Akşam sulamak mantara davetiye çıkarır.

erdmozcn
08-04-2018, 18:28
Hocam çok teşekkür ederim. Kısmet olursa 13 gün sonra bahçede yerlerini alacaklar. Kuşlar komşumun fideleri ile çok yakından ilgilendikleri için bende balkona koymaya korkar oldum. Zaten balkondan hiç almamıştım. tohumları koydum balkona bıraktım kendiliğinden büyüdüler. Geçen yılki domateslerim çok aşırı boylandılar ve güzel verim alamamıştım. çok sık dikim ve yanlış sulama yaptığımın kanaatine vardım. 5x5 ölçülerindeki bahçeme hangi aralıklarla dikim yapmamı tavsiye edersiniz ?

TCM
08-04-2018, 19:32
Sırıklar 40 cm. oturaklar ise en az 50 cm. aralık ister.

Selim orhan
08-08-2018, 10:20
Ben de domates tohumu ekmeyi düşünüyorum tül perdeden sızan ışık onlara yeter mi malum balkonumda yer yok

zerem
28-08-2018, 07:15
Adana gibi kışın geç geldiği bi yerde yaşadığımdan dolayı hobi amaçlı domates tohumları ekmiştim. Geçen hafta çimlendiler. Yaklaşık 3 cm boyutuna geldiler. Maşallah hepsi de dik ve sağlıklı duruyor. Üstelik bahçe toprağıyla torf karıştırıp ekmiştim. Bitkiler için en iyi gübrenin solucan ve yarasa gübresi olduğunu duymuştum. Çimlendikten sonra birer damla solucan gübresi damlattım. Galiba kök gelişimi için iyi oluyormuş. Şimdi benim sorum şu ki yandırma işlemini ne zaman yapmam gerekiyor domateslerim henüz 10 günlük. Yaklaşık bir 8 gün su vermeyi keseceğim ama bu işlemi ne zaman yapacağım işte onu bilmiyorum. Bilen varsa aydınlatırsa çok memnun olurum.

g.c.
28-08-2018, 08:02
Ben de domates tohumu ekmeyi düşünüyorum tül perdeden sızan ışık onlara yeter mi malum balkonumda yer yok

Kesinlikle yetersiz gelecek, fide kaybınız olacaktır.

g.c.
28-08-2018, 08:06
Adana gibi kışın geç geldiği bi yerde yaşadığımdan dolayı hobi amaçlı domates tohumları ekmiştim. Geçen hafta çimlendiler. Yaklaşık 3 cm boyutuna geldiler. Maşallah hepsi de dik ve sağlıklı duruyor. Üstelik bahçe toprağıyla torf karıştırıp ekmiştim. Bitkiler için en iyi gübrenin solucan ve yarasa gübresi olduğunu duymuştum. Çimlendikten sonra birer damla solucan gübresi damlattım. Galiba kök gelişimi için iyi oluyormuş. Şimdi benim sorum şu ki yandırma işlemini ne zaman yapmam gerekiyor domateslerim henüz 10 günlük. Yaklaşık bir 8 gün su vermeyi keseceğim ama bu işlemi ne zaman yapacağım işte onu bilmiyorum. Bilen varsa aydınlatırsa çok memnun olurum.

Yandırma dan kastınız şaşırtma işlemi sanırım.(yandırmayı ilk kez duydum)

Şaşırtma işlem zamanı çimlenen tohumlar toprak üstüne çıkıp kotiledon denilen ilk yapraklar iyice gelişip, gerçek yaprak uçları görülünce yapılmalıdır.

zerem
28-08-2018, 15:40
Yandırma dan kastınız şaşırtma işlemi sanırım.(yandırmayı ilk kez duydum)

Şaşırtma işlem zamanı çimlenen tohumlar toprak üstüne çıkıp kotiledon denilen ilk yapraklar iyice gelişip, gerçek yaprak uçları görülünce yapılmalıdır.

Hayır şaşırtma değil benim bahsettiğim. Yaklaşık 1 hafta su verme kesiliyor bu işlem bitkinin kök ve boy vermesi için uygulanıyormuş. Su alamayan bitki kök ve boy vererek topraktan daha fazla faydalanması sağlanıyormuş. Böylece hasat edilen ürün daha lezzetli oluyor. Ama tam olarak ne zaman yapılıyor onu bilmiyorum.

its_just_a_ride
28-08-2018, 22:00
Hayır şaşırtma değil benim bahsettiğim. Yaklaşık 1 hafta su verme kesiliyor bu işlem bitkinin kök ve boy vermesi için uygulanıyormuş. Su alamayan bitki kök ve boy vererek topraktan daha fazla faydalanması sağlanıyormuş. Böylece hasat edilen ürün daha lezzetli oluyor. Ama tam olarak ne zaman yapılıyor onu bilmiyorum.

Nihai yerlerine şaşırttıktan sonra cansuyunu verip meyve tutana kadar suyu kesebilirsiniz. Sanırım yandırma diyerek bunu kastediyorsunuz. Üreticiler bayılır bunu yapmaya. Meyve tutumundan sonra düzenli sulanmak ister ama. Kolay gelsin.

Ekleme: Tohumları topluca ektiyseniz iki kez şaşırtabilirsiniz. Yani ilki köpük bardağa, ikincisi de yetişeceği açık alana veya saksıya.

zerem
23-09-2018, 11:42
Nihai yerlerine şaşırttıktan sonra cansuyunu verip meyve tutana kadar suyu kesebilirsiniz. Sanırım yandırma diyerek bunu kastediyorsunuz. Üreticiler bayılır bunu yapmaya. Meyve tutumundan sonra düzenli sulanmak ister ama. Kolay gelsin.

Ekleme: Tohumları topluca ektiyseniz iki kez şaşırtabilirsiniz. Yani ilki köpük bardağa, ikincisi de yetişeceği açık alana veya saksıya.

Peki dikim aralıkları iyi mi sizce?

https://i.hizliresim.com/r1bAaN.jpg (https://hizliresim.com/r1bAaN)

Bir de illa destek çubuğu koymak gerekiyor mu?

İsmail Kuzucu
23-09-2018, 12:14
Yandırma hakkında bildiğimi yazayım,

Sıra üzerine sık dikilen bitkiler hemen ipe alınmıyor ve sırayla sağa ve sola yatırılıyor. Bu şekilde büyüdüklerinde boğum arası kısa olup daha verimli ve kaliteli oluyormuş.

Mesela sıra üzerine 20 cm olarak dikiyoruz fakat sağa ve sola ayırınca sıra arası 40 cm oluyor.

TCM
23-09-2018, 20:16
Yandırma hakkında bildiğimi yazayım,

Sıra üzerine sık dikilen bitkiler hemen ipe alınmıyor ve sırayla sağa ve sola yatırılıyor. Bu şekilde büyüdüklerinde boğum arası kısa olup daha verimli ve kaliteli oluyormuş.

Mesela sıra üzerine 20 cm olarak dikiyoruz fakat sağa ve sola ayırınca sıra arası 40 cm oluyor.

Ben anlamadım ya... :confused:

spdial
29-10-2018, 18:26
Domates fidesi nin yapraklarında ki bu lekeler ne olabilir arkadaşlar

devrann
29-10-2018, 19:20
Domates fidesi nin yapraklarında ki bu lekeler ne olabilir arkadaşlar
Yaprak galeri sineği galerileri

bernasa
03-04-2021, 18:53
Herkese merhaba,

Ben de ilk kez evde deniyorum tohumdan domates yetiştirmeyi ve sizlere bir sorum olacak;

Viyole ekeli 15 gün kadar oldu hatta biraz daha fazla ve bir tane dahi çimlenme yok şuana kadar. Herşeyi aynı yaparak plastik bardağa ektiklerim çimlendi hatta bazıları neredeyse gerçek yapraklarını veriyor ama viyolde tık yok. Sizce ne zaman ümidi kesmeliyim..20 günden sonra mı? Plastik bardaktan farklı olarak viyolde torba kapattım ve aralık kalmadan üzerine torba gerlmiş oldu yani bardaktaki streç topraktan yüksekte fakat viyoldeki torba toğrağının hemen üzerinde..belki ondandır diye düşündüğüm için bugün torbayı da açtım artk.
En geç kaç gün sürer, ne zaman viyolü iptal etmem gerek sizce bilgisi olan yazarsa çok memnun olurum..

Şimdiden teşekkürler..

Portakal Rengi
04-04-2021, 07:54
Herkese merhaba,

Ben de ilk kez evde deniyorum tohumdan domates yetiştirmeyi ve sizlere bir sorum olacak;

Viyole ekeli 15 gün kadar oldu hatta biraz daha fazla ve bir tane dahi çimlenme yok şuana kadar. Herşeyi aynı yaparak plastik bardağa ektiklerim çimlendi hatta bazıları neredeyse gerçek yapraklarını veriyor ama viyolde tık yok. Sizce ne zaman ümidi kesmeliyim..20 günden sonra mı? Plastik bardaktan farklı olarak viyolde torba kapattım ve aralık kalmadan üzerine torba gerlmiş oldu yani bardaktaki streç topraktan yüksekte fakat viyoldeki torba toğrağının hemen üzerinde..belki ondandır diye düşündüğüm için bugün torbayı da açtım artk.
En geç kaç gün sürer, ne zaman viyolü iptal etmem gerek sizce bilgisi olan yazarsa çok memnun olurum..

Şimdiden teşekkürler..

Örtünün toprağa dokunmasının çimlenme sorunu yaratacağını sanmam. Arada bir örtüyü kaldırıp havalandırdığınız sürece ikisi arasında fark olmamalıydı.
Tohumun çimlenme sorunu vardır.
Toprak aşırı nemlidir.
Toprak yeterli nemde değildir.
Bakteri vb zararlı tohumu etkilemiştir.
Temel sorunlarımız bunlar. Bardak ve viyolde aynı tohum kullanıldı ise ilk sorun eleniyor. Aynısını yaptım dediğiniz uygulamaların ayrıntılarına inmelisiniz.
Tohum çimlendirme yöntemlerinden birisi: Kağıt havlu arasına tohum konulur. Havlu nemlendirilir. Kilitli poşetin içerisine konur. Ilık ve karanlık ortamda bekletilir. (Zor çimlenen patlıcan için kullanıyorum.) Yani naylon ve dokunma var iken çimlenme gerçekleşiyor.
Viyol gözlerinden birisininin toprağını kontrollü olarak eşeleyin. Toprak ve tohumun durumunu gözleyin.

bernasa
04-04-2021, 19:55
Yanıtınız için teşekkür ederim Portakal Rengi.
İkisi arasında tohum farkı var.
Bir diğer fark ise viyol biraz daha ışık alan biryerdeydi (güneş ışığı değil), bardaklar ise birazdaha kuytudaydı. Sanırım ilk söylediğiniz husus yani tohumun çimlenme sorunu var. Göze baktığımda ise yüzeyde nem iyi fakat hemen sonrasında kuruluk olduğunu farkettim. Fısfısla busefer biraz daha yoğun nemlendirdim. Bir hafta daha beklerim herhalde :) son bir umut...

sbfelix
07-04-2021, 10:11
herkese merhaba
15 gün önce ektiğim domates tohumlarım 3. günde patladı ve hızla büyüdüler
ancak çok ince ve uzunlar bazen toprağa yatıyorlar sonra ışığa doğru yöneliyorlar

deneme amaçlı tohum ektiğim bir kabın içerisine çürümüş muz kabukları ile rondada çekilmiş yumurta kabuğu attım
diğeri tamamen çiçek toprağı,

her ikisi de aynı gidiyor hiç bir fark yok sanırım:

resimlerini yarın yükleyeceğim
ondan sonra fikirlerinizi alabilirim

mutlu_inan
07-04-2021, 10:46
herkese merhaba
ancak çok ince ve uzunlar bazen toprağa yatıyorlar sonra ışığa doğru yöneliyorlar

deneme amaçlı tohum ektiğim bir kabın içerisine çürümüş muz kabukları ile rondada çekilmiş yumurta kabuğu attım

* Yeterince ışık almıyorsa
* Çok sulanıyorsa Uzuyorlar
Işık konusunu incelemenizi tavsiye ederim..

Portakal Rengi
08-04-2021, 08:44
herkese merhaba

Katkı maddelerinizin besin olarak toprağa karışma süresini incelediniz mi ? Fidelerin yetişme süresinde gerçekleşebilir mi ? Fidelerin bu tür besinlere gereksinimi var mı ?

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm
Yukarıdaki bölümler başlangıç için yardımcı olacaktır.
Daha genel bilgi isterseniz
Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
başlığını incelemenizi öneririm.

sbfelix
08-04-2021, 12:41
dün bahsettiğim fidelerin resimlerini gönderiyorum

sbfelix
08-04-2021, 12:44
Katkı maddelerinizin besin olarak toprağa karışma süresini incelediniz mi ? Fidelerin yetişme süresinde gerçekleşebilir mi ? Fidelerin bu tür besinlere gereksinimi var mı ?

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm
Yukarıdaki bölümler başlangıç için yardımcı olacaktır.
Daha genel bilgi isterseniz
Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
başlığını incelemenizi öneririm.

aslında herhangi bir araştırma yapmadım.
muz kabuğu ve yumurta biraz deneme amaçlı ve faydası olur zararı olmaz dediğim bir uygulama idi
resimlerden altta olanı katkılı olan üstteki sadece marketten aldığım toprak
hiçbir fark yok görünüyor

sbfelix
08-04-2021, 12:50
* Yeterince ışık almıyorsa
* Çok sulanıyorsa Uzuyorlar
Işık konusunu incelemenizi tavsiye ederim..

çok sulamadım
ışık yetersiz olabilir diye pencere önüne çektim

şu an dik görünüyorlar ama çok inceler
bir hafta içerisinde şaşırtma yaparak viyollere almayı düşünüyorum

viyol için toprak konusunda farklı bir karışım yapabilirim
bu konuda da tavsiyeerinizi alabilirim

fideler ilk 3 günde tohumdan çıktılar ama son bir haftadır böyleler

Muda
08-04-2021, 14:02
Fidelerin bulunduğu ortam sıcak ancak güneş ışığı yetersiz geliyor. Saksı içine nerede ise iki yaprak çıkardıkları yere kadar toprak doldurup yavaş yavaş dış ortama ve güneşe çıkarmanız fidelerin büyümesi(uzamasını) durdurmanız gerekiyor. Birden güneşe çıkarırsanız ölürler. Bir şey yapmazsanız biraz daha büyüdükten sonra muhtemel ölecekler. Öncelikle gölge yerde dış ortamda tutup akşamları soğuk bir yere almanız gerekmekte. Biraz gövdeleri ve yaprakları kalınlaşmaya başlayınca kademeli olarak gün ışığına çıkartırsınız. Gece hava sıcaklıkları zaman zaman çok soğuyor. Akşam vakti soğuk ama kapalı bir yere mutlaka almanız gerekmekte.

Portakal Rengi
09-04-2021, 08:37
çok sulamadım
ışık yetersiz olabilir diye pencere önüne çektim

şu an dik görünüyorlar ama çok inceler
bir hafta içerisinde şaşırtma yaparak viyollere almayı düşünüyorum

viyol için toprak konusunda farklı bir karışım yapabilirim
bu konuda da tavsiyeerinizi alabilirim

fideler ilk 3 günde tohumdan çıktılar ama son bir haftadır böyleler

Sn Muda nın söylediklerine katılıyorum. Toprağınız ıslak görünmemekle birlikte bitkiler çok uzamış. Yakın geçmişte benzer durumları yaşadığım için önerilerim olacak. (Genellikle çimlendirme aşamasında toprağı çok nemlendirdiğimiz için oluyor bu durum.)
Fidelerinizin ışığa gereksinimi var ancak dik durabilmeleri gerek. Şaşırtma için erken. Gerçek yapraklar çıkmalı. (Linklerdeki konuları incelerseniz ayrıntılara ulaşabilirsiniz.) Bu hali ile iki yol önerim olacak.
Fidelere zarar vermeden toprak ekleyerek gövdeleri destekleyebilirsiniz.
Fidelere destek olmak için kürdan kullanabilirsiniz.
Sulamayı azaltmak gerek ama fideleri öldürmeden. En narin oldukları dönem. Bu dönemde bir yandan kök oluşturmaya çalışıyorlar diğer yandan gerçek yapraklarını oluşturuyorlar. Hazırlık döneminde hareketsiz gibi görünmelerine aldanmayın. Toprağa aktardığınız zaman bir hafta kadar hareketsiz kaldığını da gözlemlersiniz.
Bu dönemi atlatırsanız bitkilerin yaşama isteği yapılan hataların çoğunu tolore ediyor. Işığın ne denli önemli olduğunu kavramışsınızdır artık. Erken fide yetiştirmek istiyorsanız ışık altında büyütmeyi araştırmalısınız.
Tohumdan fideye geçerken torf yeterli. Hindistan cevizi kabuğu kaynaklı ortamda yetiştiren üyelerimiz var. Bunlar biraz daha sonraki konular olarak kalsın. Canlandırma, ayakta tutma, sağlam gövdeli fide büyütme öncelikli konularınız olmalı.
Sn Zeki Yağlı'nın anlattıkları ders notu niteliğinde. Gübrelemeye kadar bilgilendirmiş. Zaman ayırıp okumalısınız.
Fide büyüdükten sonra toprak niteliği önem kazanacak. Şimdilik yalnızca su ve ışık gereksinimi var.
Araştırmaya, öğrenmeye devam. Kolaylıklar dilerim.

sbfelix
09-04-2021, 15:54
Sn Muda nın söylediklerine katılıyorum. Toprağınız ıslak görünmemekle birlikte bitkiler çok uzamış. Yakın geçmişte benzer durumları yaşadığım için önerilerim olacak. (Genellikle çimlendirme aşamasında toprağı çok nemlendirdiğimiz için oluyor bu durum.)
Fidelerinizin ışığa gereksinimi var ancak dik durabilmeleri gerek. Şaşırtma için erken. Gerçek yapraklar çıkmalı. (Linklerdeki konuları incelerseniz ayrıntılara ulaşabilirsiniz.) Bu hali ile iki yol önerim olacak.
Fidelere zarar vermeden toprak ekleyerek gövdeleri destekleyebilirsiniz.
Fidelere destek olmak için kürdan kullanabilirsiniz.
Sulamayı azaltmak gerek ama fideleri öldürmeden. En narin oldukları dönem. Bu dönemde bir yandan kök oluşturmaya çalışıyorlar diğer yandan gerçek yapraklarını oluşturuyorlar. Hazırlık döneminde hareketsiz gibi görünmelerine aldanmayın. Toprağa aktardığınız zaman bir hafta kadar hareketsiz kaldığını da gözlemlersiniz.
Bu dönemi atlatırsanız bitkilerin yaşama isteği yapılan hataların çoğunu tolore ediyor. Işığın ne denli önemli olduğunu kavramışsınızdır artık. Erken fide yetiştirmek istiyorsanız ışık altında büyütmeyi araştırmalısınız.
Tohumdan fideye geçerken torf yeterli. Hindistan cevizi kabuğu kaynaklı ortamda yetiştiren üyelerimiz var. Bunlar biraz daha sonraki konular olarak kalsın. Canlandırma, ayakta tutma, sağlam gövdeli fide büyütme öncelikli konularınız olmalı.
Sn Zeki Yağlı'nın anlattıkları ders notu niteliğinde. Gübrelemeye kadar bilgilendirmiş. Zaman ayırıp okumalısınız.
Fide büyüdükten sonra toprak niteliği önem kazanacak. Şimdilik yalnızca su ve ışık gereksinimi var.
Araştırmaya, öğrenmeye devam. Kolaylıklar dilerim.

teşekkürler
harika bir bilgilendirme oldu
umarım önümüzdeki haftalar kutarılmış ve büyümüş hallerini paylaşacağım

azorka
08-05-2021, 23:12
Selamlar, sebebini bilmediğim bir sorun ile karşı karşıyayım. Belki sorun bile değildir. Fidelerimin yaprakları yukarı doğru bakıyor,dört viyol domatesin hepsi bu şekilde. Bu bir problem midir?

TCM
09-05-2021, 00:33
Emin değilim, deneyim ve mantıken; ışık fazla gelirse ve/veya su az gelirse bitki bunları tolere etmek için yukarı bükerek alanı azaltıyor; böylece ışığı daha az almış oluyor ve su kaybını da azaltıyor.