Bağlan

View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları 1




endorphyn
15-11-2006, 01:01
Arkadaşlar merhaba.
Benim yaklaşık 1000 m'2 lik bir arazim var. Ve bu arazidede sera yapabilecek imkanım var şükür. Ben bu araziyi değerlendirmek istedim ve aklıma Orkide yetiştiriciliği geldi.Neden orkide diyen arkadaşlara ancak şunu söyleyebilirim, hem ticari hem şahsi zevk..Bu konuda bana fikirleri ile yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...baştan şunu söylemek zorundayımki orkide yetiştiriciliği konusunda kara cahilim...ama bu çiçeği çok sevdiğimden dolayıda cesaretimi kıracak arkadaşların değilde sadece bana yardımcı olmak isteyen arkadaşların yazmasını rica ederim.

saygı ve sevgilerimle...:o




memet
15-11-2006, 09:42
forumda orkideyle ilgili açılmış başlıklar var. oradan başlayabilirsin..
bu konuda bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlar bilgilerini aktarıyorlar.

praecox
15-11-2006, 14:54
Selam endorphyn,

adınız endo-morphin den gelir yani vücut içinde üretilen morphin receptörlerini bloke edip sıcağı sıcağına kazalarda travmalarda yaranın ağrısını hisetmemek adına. zaten morphinin ağrı kesme etkisi de endorphinlere benzerliğinden dolayı o receptörleri bloke edip ağrıyı keser. ki jilet atan arkadaşlarımız da bu türden bir morphinmanlık peşindeler.
bu bilgiler ışığında sanırım tebabet kökenli bir eğitim aldınız...
bence size tavsiyem orchis militaris üretimine başlayın derim. sanırım bu konuda devlet desteği de var...

endorphyn
15-11-2006, 18:26
Tekrar merhabalar.
Bugün müflis bir çiçekçi ile tanıştım.Adam 55 yaşlarında çiçekler ve doğa hakkında çok esti bende akvaryum balığı gibi baktım o anlatırken.Yapmayı düşündüğüm iş için yardımcı olabileceğini; yeterki işim görülsündü, mantığıyla yaklaşan hem yardımsever, hemde doğasever.Anlattıklarrını burada yetiştiricilik teknikleri ile karşılaştırınca cebimdeki az kalan paranında bir dolandırıcı tarafından hortumlanma ihtimalinin azaldığını hissettim ve mutlu oldum.Yalnız sanırım daha önce bahsettimmi hatırlamıyorum ama şu varki ben Adana'da yaşıyorum ve bugün Adana kazan ben blender sevgili memleketimde orkide soğanı adına en ufak bir ize rastlayamadım.bir iki çerçi bana bildiğimiz kıska soğanı orkide soğanı diyerek satmaya çalıştı ve fakat bende çok bilmiş bir tavırla kendisini geri çevirdim.Netice itibarı ile bir iki deneme yetiştirmesi yapmak istiyorum.Azda olsa soğana ihtiyacım var. acaba nereden tedarik edebilirim ?

selam ve saygılarımla..

memet
15-11-2006, 19:44
Endorphyn, yazdıklarından edindiğim samimiyete dayanarak sana tavsiyem forumda orkide başlığında yazılı bütün mesajları bir okuman önce..
haydi hep birlikte orkide yetiştirelim diye başlanacak bir iş değil..
ön hazırlığı ve bilgisi gerekli..
boşuna harcama riskin var cebindeki parayı..
Orkide yetiştirmesi uzmanlık isteyen bir bitki..
bütün forumları taradıktan sonra hala ısrarlı olursan sana yardım edecek arkadaşlar olacağını göreceksin.

endorphyn
15-11-2006, 20:12
merhaba.
ben yeni üyeyim.Dün akşam yazdıklarıma cevap veren üyelere (ki onları ''bir bilene sorun'' bölümünde yazmıştım);teşekkür ederim.Bu arada tekrar belirtmeliyimki ben orkide yetiştiriciliğini hem hobi ve hemde ticaret açılarından düşünüyorum.İç piyasada orkide soğanı edinebileceğim kaynaklar hakkında bilgi verilirse sevinirim..

Teşeşkür ederim

memet
15-11-2006, 20:26
Endorphyn, benim bütün orkide bilgim Praceox'un forumlarda anlattıkları kadar ,sana ısrarla tavsiyem forumda yazdıklarını incelikle okuman sonra hazır bir orkide alıp dene..daha önce orkide üretimiyle ilgilenen bir üreticiyle sohbet ettim..
altından kolay kalkılacak bir uğraş değil..
aklını çelmek için değil, eğer gönül koyduysan çok uğraşman gerektiği için ısrar ediyorum

praecox
15-11-2006, 20:41
Size Orkide soğanını eminönünde mısır çarşısından temin edebileceğinizi söyliyebilirim. Ticari olarak ise Ünal çiçekçilikle yapılan bir röportaj var onu da okumanızı tavsiye ederim.
belki ek bir bilgi olsun diye NŞA. bir vanda'nın çiçeklenmesi 16 yıl bir phal.ın 2-3 yıl Cattleyaların 5-6 yıl sürebileceği bunu phytohormonlarla yarı zamana düşürebileceğinizi hesaplar isek burda sizin asıl sorununuz tüm bu bilgi birikimsiliğe rağmen da maliyetin hollandalıların phal.leri piyasaya sürdükleri fiyat olan19,90 TL nin aşağısına düşmeniz gerekliliğinin fizibilitesini yapmaktır.
Ama siz yine de Ünal çiçekçilikle yapılan röportajı okumayı ihmal etmeyin vede Orchis'lerin üretimi konusunu da kulak arkası etmeyin derim.

praecox
15-11-2006, 20:55
korkarım endorphyn orkide soğanı aradığı müddetçe dolandırılmaya mahküm. buralardaki yazıları silah zoru ile mi okutmalı nedir....
**** daha iyi bir fikrim var o bana kaç kilo orkide soğanı istediğini bildirsin ben onun kapısına istediği miktar soğanı kilosu 19,90 dan yığayım....
nedir yani bunu mu duyması gerek....

YOK YAHU KARDEŞİM SOĞANLI MOĞANLI ORKİDE YOOOK AÇ GÖZÜNÜ...
de OKU OKU OKU
Rizom dersen neyse de onu da öle ordan burdan bulamazsın olanı da ancak nışasta ile bol miktarda karıştırıp salep tozu diye satmaya yeter....

memet
15-11-2006, 21:04
Orkidenin zerafetinin bedeli ağır..
emek, bilgi, yıllara yayılan çaba..
bunların yetmediği de ortada .. benim forumu okudukça öğrendiğim bu...
buna rağmen orkideye gönül veren önce okumakla başlamalı.. soğan bulmaya çalışması zarar etmeyi ön kabul gibi..

malina
15-11-2006, 21:12
bana kaç kilo orkide soğanı istediğinizi bildirin, kilosu 190,90 dan göndereyim

Ben olsam sadece bu kadar yazardım :) Kısa günün karı :)

praecox
15-11-2006, 21:18
tüh demek yanlış yazmışım demek bir "0" eksik koydum düzeltmenize teşekkürler malina hanım yoksa zarara girecektim...
bilmem burdan verdiğim fiyat teklifi n e kadar bağlayıcı.... :)

endorphyn
15-11-2006, 21:31
Ben olsam sadece bu kadar yazardım :) Kısa günün karı :)
Beyler bayanlar...
burada bir konuda acemi olduğunu zaten baştan söyleyerek bir konuda yardım isteyen bir üyenin hakarete varacak şekilde bir dalga geçme malzemesi yapılması maalesef ki üzdü beni..sizlerin yaptığı şuna benzemekteki; ilkokula yeni başlayan bir öğrenciye ''sen yapamazsın, hadi canım ordan git başka iş yap , okuma'' ...Arkadaşlar ilk yazımda şunu belirtmiştim...ben bu işe gönül verdim...ha sizlerin yardımınada (bu şekilde) hiç ihtiyacım yok...yaptığınız çok ayıp..Ben bilmiyorum diyorum siz dalga geçiyorsunuz ..Sizin gözünüzle bakamamki.Sizler bu işi biliyor olabilirsiniz ama olay oğlu kral olupta ''adam''olamamış adamın hikayesine dönmüş belliki..

praecox
15-11-2006, 22:10
Bu son yazdıklarınız ben üzerime alınıyorum. şahsıma diye sayarsam cevap verme hakkımı kullanarakdan diyorum ki:
Haklısınız çok okudum halende okuyup araştırmaya devam ediyorum, ancak demek ki sizin gözünüzde halen "adam" olamamışım.
Sizin "adam" tanımınızı tamda bilemekle evet haklısınız diyorum ben o sizin "adam" dediklerinizden değilim. olamadım... olamıyacağım da... hatta olmıyacağım da...

memet
15-11-2006, 22:16
Endorphyn,
bir kapıyı açmak için anahtar gerekir. Elinde anahtar olması kapıyı açmana yetmez.Aynı zamanda o kapının anahtarına sahip olman gerekir.
Yunus Taptuk emre dergahına gittiğinde buğdayı mı gerçeğin anahtarını mı diye sormuşlar neyi istersin.. yunus "buğday" diye cevaplamış..

ilk mesajında, herkesin tepkisini çekebileceği belli olan sözlerinden sonra sana ısrarla orkide başılığında yazılı olanları okumanı tavsiye ettim..
Orkidenin zerafeti yanıltıcıdır..
Üretimi o kadar eziyetli ve hayal kırkılıklarıyla dolu..
Eğer gerçekten orkideye gönül verdiysen neden sana bu kadar çok cevap verilmiş olabileceğini düşün.
Geri dünüp tekrar mesajları okursan satır aralarındaki uyarıları göreceksin..
Orkide başlılarını oku Ünal çiçekçilik röportajını oku gibi..
Biraz daha dikkatle okursan Praceox'un orkideleri çok iyi tanıyan bir üyemiz olduğunu ve bildiklerini içtenlikle paylaştığını göreceksin.
Ama başka bir yönü daha var konunun ziyan olacağı açıkça ortada olduğu için etobur bitki isteyen birine bundan maddi kazancı olacağı halde olumsuz cevap vermesi.
sana ısrarla tekrar işaret ediyorum forumda orkide başlığındaki bilgilere bir gözat.
etrafta satılık orkide soğanları olmadığını anlayacaksın.
Israrla anlamadığın için sana söylenenler bunlar..
Eğer gerçekten geçici değilse hevesin neden bu kadar kişinin vaktini ayırıp bir şeyleri işaret etmeye çalıştığını düşünmen gerekir.
Diğer bölümlere bir göz at. kimler nasıl dayanışma içinde bonsai forumuna bir bak nasıl bilgi paylaşılıyor.

praecox
15-11-2006, 22:52
Bu konu bana iki şeyi hatırlattı biri... zaman zaman eminönünde eskiden seyyar satıcılara rastlardım. Önlerinde bir saksıda yatiştirilmiş büyük kırmızı çiçekli bir amarylis önünde de bu soğandan böyle çiçekler çıkarcasına bir dizi bildik ada soğanlarından. bir iki kez hatta satıcılarlada konunun yabancıs imişim gibi konuştum vede o kadar işinin ehli tezgahtarlar ki nerde ise bendahi ada soğanlarından amarylis açıcakmışcasına heveslenip az kalsın satın alıcaktım...

bir ikincisi ise eskiden bir yavru ejder kahramanlı çocuklar için bir çizgifilim vardı. bu yavru ejder az da olsa ateş püskürüyor iken ilaada tuturmuşdu ben bir itfaiyeci olacağım diye. ve her dizi bölümünde bunu inatla tekrarlardı ailesi babası annesi uyarırlardı ama o hep... " ben bir itfaiyeci olacağım...!" diye haykırırdı. tabi her dizide ağzından kaçırdığı küçük alevlerle yangını söndürmeye giderken bir felakete sebep olur ama yılmazdı... kim bilir sonunda başarılı bir itfaiyeci olabilmişmidir ben sonunu görmedim sanırım böyle filimlerde de pekde son olmaz. ancak burda çocuklara anlatılmak istenen kabacası benim tabirimle azimle.... taşları da deler... mantığıdır
kimbilir Allah bizi küçük düşürür de arkadaşımız ileriki yıllarda iyi bir orkide yetiştiricisi olarak karşımıza çıkar da bizi utandırır.
biz utanmaya hazırız ancak böyle giderseniz pekde utandıramıyacaksınız aksine cebinizdeki son kuruşlar, işinizin görülmesinden başka düşünccesi olmıyanlarca, hortumlanmaya mahkum kalabileceksiniz.

malina
15-11-2006, 23:12
Benim cümlemi alıntıladığınız için bana da söz düşüyor.

O kadar bilgisiz ve "şaka" gibi sorularınız vardı ki, size eşlik etmekte sakınca görmedim.

Kasıtlı iseniz zaten hak etmiştiniz. Değilseniz, memet'in ilk uyarısını ciddiye almanıza yardımcı olur diye düşündüm.

Şu an hissetiğiniz öfkenin doğru yönlere kanalize olması umuduyla...

endorphyn
16-11-2006, 00:45
Arkadaşlar..
Ben burada ciddiyim.uyarılarınızı tabiiki dikkate aldım.Ancak konular o kadar karma karışıkki toparlama süreci içinde bazı sorular gündeme gelebiliyor.Sormayayımmı ???Belki sorularım sizlerin bilgi düzeyinize göre çok basit olabilir.Ama forumların asıl amacı zaten bilgi paylaşımı değilmidir.40 yaşındayım, Rusya'da 3 sene yaşadım ve orada ülkemin en büyük firmalarından birinin genel müdürlüğünü yaptım..Rusya'ya ilk gittiğimde Rusca adına sadece ''da'' demeyi biliyordum, o da bulmacalardan..Öğrenme süreci içinde çok komik durumlara düştüm...Ama sonuçtur önemli olan.Şu an ana dilim gibi Rusca konuşuyorum...
Ben orkide yetiştirmenin henüz ''DA'' sındayım arkadaşlar.Ben beni eleştirmeyin demiyorum..tabiiki eleştireceksiniz..Ama üslup yanlıştı arkadaşlar..SİZCE ????
(bu arada MEMET isimli üye arkadaşa üslubundan dolayı içten teşekkür ederim)

endorphyn
16-11-2006, 00:55
Benim cümlemi alıntıladığınız için bana da söz düşüyor.

O kadar bilgisiz ve "şaka" gibi sorularınız vardı ki, size eşlik etmekte sakınca görmedim.

Kasıtlı iseniz zaten hak etmiştiniz. Değilseniz, memet'in ilk uyarısını ciddiye almanıza yardımcı olur diye düşündüm.

Şu an hissetiğiniz öfkenin doğru yönlere kanalize olması umuduyla...



Sayın üye,
Siz bana o konu ile ilgili tüm yazılanları okumamı tavsiye etmişsiniz, teşekkür ederim.ancak bana okumamı tavsiye ederken siz, bu konunun en başında yazdığım ilk yazıyı sanırım es geçmişsiniz.orada zaten ''KONUNUN KARA CAHİLİYİM'' dedim..Bu arada Öfke duymuyorum..Ama zaten baştan kendimi tanıttıktan sonra eğerki siz beni halen ''bilgisizlik''le suçlarsanız öfke değil hafif bir tebessüm belirir yüzümde.O tebessümün adıda ''yazık'' tır..

Not : flood dan dolayı özür dilerim

Mine Pakkaner
16-11-2006, 01:40
Endorphyn, aslında size ilk söylendiğinde sitede orkide ile ilgili yazılanları dikkatle okusaydınız bu kargaşa da olmayacaktı. Bilginiz olmadığını gördüğümüz ve bunu da normal karşıladığımız için sizi önce bu noktadan daha yukarıya çekmek istedik.Okuyacağınız başlıklarda cevaplarınız vardı.

Hiç birşey bilmeyen birisi son derece teknik bir konuda soru soruyorsa saçmalama ihtimali malumunuz her zaman vardır. Bu yüzden de önce biraz bilgi edinmesi gerekir ki sorular ve alacağı cevaplar yerine otursun. Yöneticilik yaşamınızda da yeni başlayacak personelinize bu gibi eğitimler verdiğiniz çok olmuştur.

Saksı çiçeği olarak yetiştirilen orkideler soğandan yetişmez. Çerçide satılan orkide soğanı diye bulduklarınız ise yabani orkide soğanlarıdır ve sahlep yapımında kullanılır. Bulduğunuz soğanlar da bunlar. Ancak dediğimiz gibi bunların hepsi forumda yazılmıştı.Okumanız da ısrarla bu yüzden söylendi.

Yeni üyelerimiz her sorularına hemen cevap bulmayı bekliyorlar. Oysa konuşulan konuları tekrar tekrar cevaplamak tadir edersiniz gerçekten güç. Bu yüzden hangi başlıklarda cevap varsa o başlıkları üyenin okumasını öneriyoruz.Ayrıca sitenin arama motorundan da faydalanabilirsiniz. Bu yüzden yeni üyeler için kullanım kılavuzları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001)hazırladık.

Bu arada siz de önerileri değerlendirmediğiniz için bir şakayla takılmaya karşılık adam olamama sözü etmişsiniz ki bu üslup da elbette çok tartışılır.

Sayın Endorphyn, bizimle birlikte oldukça göreceksiniz ki bütün üyelerimiz, uzmanlarımız, yöneticilerimiz hepimiz çok geniş bir bilgi paylaşımı içinde ve aile havasındayız. Birbirimizin sorularını da kurallarımız çerçevesinde (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126)ciddiyetle cevaplıyoruz, önem veriyoruz. Arada şakalaşıyoruz. Gülüşüyoruz, espirilerimiz oluyor ama bunu da kısıtlıyoruz. Sadece kahvede (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=51272#post51272)biraz gevşiyor, rahatlıyoruz.

Size önerim, ilk aşama için orkide bölümünden çıktı alın. Dikkatle okuyun. Notlar alın. Orkidelerin ne istediğini öğrenin.Sadece yetişeceği substratı ve saksıyı temin etmenin bile ne güç olduğunu göreceksiniz.Eğer okursanız orkide satan yerleri bile bulacaksınız. Bunları değerlendirin.

Sitemizde Sayın Praecox 'un orkidelerle ilgili verdiği,hiçbir yerde bulamayacağınız paha biçilmez orjinal bilgilerle karşı karşıya olduğunuzu göreceksiniz.

Selamlar.

Ela
16-11-2006, 02:03
Tekrar merhabalar.
Bugün müflis bir çiçekçi ile tanıştım.Adam 55 yaşlarında çiçekler ve doğa hakkında çok esti bende akvaryum balığı gibi baktım o anlatırken.Yapmayı düşündüğüm iş için yardımcı olabileceğini; yeterki işim görülsündü, mantığıyla yaklaşan hem yardımsever, hemde doğasever.Anlattıklarrını burada yetiştiricilik teknikleri ile karşılaştırınca cebimdeki az kalan paranında bir dolandırıcı tarafından hortumlanma ihtimalinin azaldığını hissettim ve mutlu oldum.Yalnız sanırım daha önce bahsettimmi hatırlamıyorum ama şu varki ben Adana'da yaşıyorum ve bugün Adana kazan ben blender sevgili memleketimde orkide soğanı adına en ufak bir ize rastlayamadım.bir iki çerçi bana bildiğimiz kıska soğanı orkide soğanı diyerek satmaya çalıştı ve fakat bende çok bilmiş bir tavırla kendisini geri çevirdim.Netice itibarı ile bir iki deneme yetiştirmesi yapmak istiyorum.Azda olsa soğana ihtiyacım var. acaba nereden tedarik edebilirim ?

selam ve saygılarımla..Sayın endorphyn ilk mesajınızdan beri sizi takip ediyorum.Kusura bakmayın ama bana çok aceleci ve sinirli olduğunuz yönünde duygular hissettirdiniz.Sayın abicim çiçek yetiştirmek çok sabır ister aceleyi kaldırmaz.Ayrıca insanı sakinleştirir ve bence buna herkesin ihtiyacı var .Ben de 37 yaşındayım 15 senedir diplomalı olarak bunun öncesinde de 3 sene iş hayatındayım,bilmediğiniz bir iş konusunda hele hele az parayla(HELE ÇİÇEK KONUSUNDA Kİ bunun böceği var çürümesi,olmamasıv.b.) uzman olmayan insanlara aldanmayın derim ben size.İş hayatına atılmak istemenizi anlayışla karşılarım; fakat bir de şunu düşünün sizce bu konu da bu kadar uzman birisi bu sitede varken neden bu işin ticaretini yapmıyor.Siz yine de bildiğiniz işi yapın veya bu konununiyi bir uzmanıyla ortak olun .Kusura bakmayın naçizane fikirlerimi sunmasam içim rahat etmeyecekti.Size hayatınızda başarılar dliyorum siz yine de az parayla bu kadar uzun vadeli işe girmeyin.

praecox
16-11-2006, 12:52
Tartışmanın yeniden alevlenmesi tehlikesine karşın yine de bir şeyi yazmadan edemedim. gerekli görürse yönetim bu mesajımı silsin lütfen.

Konuya "kara cahilim" bana bunu öğretin demek güzel bir şey de...
neden bu kişiler konuya kara cahil kalmak gibi anlaşılmaz derin bir çaba sergilerler anlıyamam.
İlkokulda hocalarımız bilgiyi beyninizi açıp da içine huni ile dolduramam ya derlerdi. bunu okuyup öğrenecek olan sizlersiniz.
ama bu konuya kafa yoramam okuyama denirse... hazır kasetden kulaklık takıp öğrenilemiyeceğini çoğu kez değişik ingilizce dil öğretim kurumlarının zaman zaman bunu deneseler de olmadığı günümüzde çok açık.
Kaldı ki 35 sene birfiil orch ve EB'lerle uğraşan biri olarak bir thai hastalığı ile karşılaşınca kara cahil durumuna düşebiliyorum.
Monokültür yetiştiriciliğinin ,veya üretiminin hastalıklara olan hassasiyetini ve sorunu sanırım hepimiz biliyoruz. Açıkça yazmak gerekirse bir tür üretiğimiz zaman bir hastalık bir bitkiye bulaşsa tüm serayı nasıl sarıp ortalığı harabeye çevirdiğini bilmesek de tahmin edebiliriz.
Bundan dolayı değilmidir ki preventif koşullar olarak bu en zehirli bordo bulamacı dahi çiçekçilerimizin nerde ise olmazsa olmazlardandır. kaldı ki insanlarda influenza gribi gibi her sene nasıl ki değişiklik gösgterip o senenin aşısına bağışıklık kazanıp o ilacı hiçe sayıyor ise. Orchların da mantarları hastalıkları böyle kaldı ki virüs hastalıkları için elimizde onları tedavi edecek HİÇ BİR İLAÇIMIZ YOOOK. bunun en doğru yolu yine preventif koşullarla (preventif=önleyici) kesici aletlerin substratın vs.. gibi şeylerin dezenfektasyonu dışardan mikropları dahi süzen filitreler yolu ile havaklandırması gibi de pahallı meşakkatli yollarıdan geçer.
Ha bir de soğan tohum konusu yok bu da o kadar basit değil at tarlaya buğday tohumunu veya ek soğancıkları topla ekimde başakları veya seneye lale hasadı gibi bir şey de ...yok yok yok...
ha tüm bunları söylemeden okey iyi fikir ger naylonu 1 deönüm araziye ver paraları al kuyu suyunu dök saksılara tohumu soğanımı neyimi.... çıksın orkidler renga renk. ... demek mi lazımdı bu muydu yapıcı mesaj.
Sanırım siz bir tür simyacı istiyorsunuz toprakdan altın yapacak. eh onu bende istiyorum ama yok efendim kral olmuşum da adam olamamışım da...
siz yönetici olmuşunuz da çok şey de sizden gizli kalmış anlaşılan sizinle ortak olacak kişi de dikkat edin büyük bir olasılıkla dolandırıcıdır.

endorphyn
16-11-2006, 13:23
Sayın Praceox.
Eleştirilerinizi kendi menfaatim için değerlendiriyorum ve size saygı duyuyorum.''Adam''lık konusunda biraz ileri gitmiş olabilirim özür dilerim.Malina isimli üyeyle hakkımda girmiş olduğunuz ve hafiften içime dokunan belkide bir şakalaşmanın sonucuydu(ki artık bundan sonra öyle anlamak istiyorum ve bu gerginliği uzatmak istemiyorum).Bu arada Mine hanımada teşekkür ederim.Kendisi orada çok önemli bir konuya değinmiş ki oda şu ; ''çerçi lerde satılan sahlep yapılan orkidenin soğanıdır'', ben bunu bile bilmiyordum.Konuya bu imkanlar içinde devam edeceğimi bilmenizi isterim.

Saygı ve sevgilerle

malina
16-11-2006, 13:38
Malina isimli üyeyle hakkımda girmiş olduğunuz ve hafiften içime dokunan

Amacıma ulaşmış sayıyorum kendimi. Çünkü dokunsun istiyordum. Ama ayırdetmeniz gerekir, benim "dalga" geçtiğim siz değilsiniz: "Durum"

Bir adım geri çekilip bakarsanız, bunu farkedecektiniz. Farkettiniz de :)

praecox
16-11-2006, 13:43
Orchis yunancada oğlan yumurtası demek yanlış anlaşılmazsa "oğlan taşağı" yazacam ama sadece bilimsel anlamda algılayın uygun bir kelime biliyorsanız adminler düzeltebilir aklıma gelmedi şu an...:(
bu ekdeki çizimde de görebileceğimiz gibi Orchis laxiflora gibi türm orchis sınıflarının adeta bir oğlan çocuğunki gibi hayaları var bu yumrular özelikle Orchis masculade kurutulup öğütülmek sureti ile salep elde edilir. diğer Orchisler militaris macalatum laxi. vs. gibi türleri patates yerelamsı gibi bir relasyon içinde hepsinde nışasta olmakla beraber en güzel salep tadı verenin O.mascula'nın olduğu biliniyor. bu yumrular her sene bir adet oluşuyor yaban hayatdan sökülürken birini alıp diğerini bırakmak sureti ile söküldüğü söylense de çiçek açmış bir orkide türünü yerinden söküp de tek yumrusunu alıp diğerini bırakanı var mı bilmem de kaldı ki dikilse de çiçekli bitkinin altı söküldü mü seneye yaşamını devam ettirmesi konusunda foruma düşünmeye sunuyorum.
işte tüm bu bilgiler ışığında ben hala Orkide olacaksa Orchis sınıfı ütretimine biraz kafa yormak gerekliliği üstünde duruyorum
gerçi diğerleri gibi hatta bir BLC Brasso-Laelio-Cattleya üçlü hybridinin avuç kadar büyüklükteki çiçeği ile kıyas götürmeyecek bir çiçeği var ama sanırım bundan evvelde dediğim gibi bu konuda sanırım devlet desteği var.
5122
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=35103&postcount=56
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=35467&postcount=62
http://www.orchis.de/orchis/docs/d002a.htm

endorphyn
16-11-2006, 16:24
Praceox emekleriniz için teşekkür ederim.
Bu durumda size şunu sormak istiyorum.Olayı sadece ticari düşünecek olursak Orchis masculade nin sadece sahlep üretimi için düşünülmesi hakkında ne düşünürsünüz ?

praecox
16-11-2006, 21:05
Sadece salep olarak pazarı büyük vede tam bir altın kıymetinde. ancak değişik orchislerde zamanında gördüğüm kadarı ile almanyada alplerde fransada Gap şehrinde grenoble da da bahçelerde yetişecek kadar geniş kapsamlı bir ekim alanı olan süs bitkisi olarak da düşünebilirsiniz.

Burda iki aşama var, tohumdan fide ki bunu şimdilik ilk etapda yurtdışından özel orchide kültürleri yetiştiren laboraturlardan temin edebilirsiniz. veya bildiğim kadarı ile devletçe bazı kurumlarda bu konuya ciddi yaklaşımların olduğu dolayısı ile bu salepgiller üretiminde destek çıkabileceklerinin fide temini konusunda yardım istiyebileceğiniz kurum ve kuruluşlara bir kulak kabartmak.

ikincisi ekimi vede en erken iki yıl sonrası da hasadı. bu ülkemiz için bakımı kolay sayılabilecek orchis ve diğer sınıf salepgillerle uğraşırkende zaten siz dayanamayıp diğer tür orchipacks veya kavanozlarından alıp bu alanda yanı sıra üretimi de başalatabilirsiniz. bundan sonraki asıl ikinci aşama bana göre tohum eldesi vede steril laboratuar şartlarında ekimi... ki bu da sadece bir mikrobiolog yardımı ve az bir laboratuar techizatı ile yapılabilecek bir olay. asıl para tutan kısmı ekim işlemini kolaylaştıracak olan düzgün bir laminairflow cihazı vede filitreleri.

tabii bu iki sene içinde de bir diğer taraftan bir cymbidium deneme üretimi yukarda linklerini verdiğim yazılarda da açıkladığım sebeplerden çok mantıklı görülüyor bana bu dal orkidler hem kolaylıkla kesme çiçek olarak yurtdışına mantıklı fiyatlarla satılabilir hemde yurtiçi pazarına da hitap edebilir.

korkarım phal pazarı şu anda renatble değil.
Belki gözünüzden kaçmıştır orda avrupada kesme çiçekçilik için gereken büyüklüklerdeki cymbidiumların angro bir üreticisinin olmadığı sebepleri malum yer ısıtma sorunu vs. ki bu da sizin adanada olmanız bu sıcak iklim şartlarında bu giderlerden tasaruf edebileceğinizdir.

bu arada bu gece beni telefonla arıyan adanalı bir arkadaşımın davet ısrarlarına dayanamayıp gelecek haftasonu ona adanaya gelebileceğimi belirtmem de tesadüfi oldu...

bilmem anlatabildim mi.

denizakvaryumu
17-11-2006, 07:35
bu arada bu gece beni telefonla arıyan adanalı bir arkadaşımın davet ısrarlarına dayanamayıp gelecek haftasonu ona adanaya gelebileceğimi belirtmem de tesadüfi oldu...



Hocam hayırdır ,
Etobur bitkilerde seri üretime mi geçiyoruz......

praecox
17-11-2006, 14:50
Etoburlar kısmında değiliz Orkidelerdeyiz. Bakarsınız cymbidium üretimine başlarız ...
ama siz sanırım artık sadece tüm bitkilere etobur gözü ile balıyorsunuz.
Bu arada belli bir sınıf ananasgiller sınıfından bazı bromeliaların da etoburluğu kanıtlandı diğerleri sırada....
bilgilerinize. ;)

endorphyn
17-11-2006, 16:55
SEVGİLİ PRACEOX.

Mademki Adana'ya geleceksiniz, e bi kebapta beraber yiyelim...Ne dersiniz ?

malina
17-11-2006, 17:16
praecox, uçakla dönersen, benim payımı paket yapıp getirirsin di mi? :)

bahcıvan
17-11-2006, 17:20
praecox, uçakla dönersen, benim payımı paket yapıp getirirsin di mi? :)

Paket gelince haberim olsun, yardıma gelirim :D :D :D

uyar11
21-02-2007, 23:47
Sevgili Orkide severler,
Bugun yasadigim bir olayi sizlerle paylasmak istedim.
Calistigim yerde Tayland'dan gelmis dort koli gordum. Merak edip ne diye baktigimda Vanda Hybrids, Ascda. Hybrids, Phalaenopsis Hybrids yaziyordu. Az sonra patron geldiginde; Kaktuslerin yaninda orkide de mi yetistirecegiz diye sakayla karisik sordum, sonra da dedimki; bunlardan bende istiyorum birer tane.
Ne dese beyenirsiniz? Once saka yapiyor sandim ama sonra anladim ki gercekmis.
Kolileri ac icinde curuyenler varsa at saglamlari da al gotur. Atilacak kaktusleri alip goturdugumu bildigi icin herhalde orkideler icin de boyle dusundu. Paydos saatini zor bekledim hemen arabami yanastirdim ve dort koliyi de arabaya attim ve hemen eve ama yolda da hep dusundum; ben bu kadar orkideyi ne yapacagim? nerede bakacagim? seram kaktusle doldu tasti, zaten kaktus serasinda orkideleri barindiramam bu mevsimde. Asi ve tohum dikmek icin depomda hazirladigim kose uygun diye dusundum ve yemegi yer yemez hemen depoya gittim. Once kolileri actim, bir kac tanesi disinda oldukca saglikli gorunuyorlardi elli ye yakin Vanda ve Ascocenda hibridi, ucyuz den fazla Phalaenopsis hibridi vardi. Uc koli bosaltabildim digerini de yarin aksama bosaltmak uzere oylece biraktim ve bir kovaya su doldurup Vanda ve Ascocenda'larin koklerini suya daldirip cikarttim, birazcikda olsa ozledikleri nemi almis olsalar gerek. En kisa zamanda depoda onlar icin uygun bir ortam saglamam gerekiyor yoksa yazik olacaklar. Sicaklik ve isik sorunu yok geriye sadece nem oranini ayarlamam gerekiyor. Oniki saat boyunca yanan 400 Wattlik lamba sanirim isik gereksinimlerini saglar. Ozellikle Phalaenopsis ler cok fazla. Gonderme sorunu olmasa sizlerle paylasmak isterdim. Sanirim internete ilan verip ucuz bir fiyata satmayi deneyecegim.
Ah simdi memlekette olmak vardi, Ufak bir serayi dolduracak kadar olurlardi:(
Bu arada bir kac foto da cektim onlarida gonderiyorum size.
Sevincimi benimle paylastiginiz icin hepinize tesekkurler.

uyar11
21-02-2007, 23:52
Birkac foto daha ve hibridlerden bazilarinin isimleri

Ascocenda Adisak Blue
Ascocenda Fuji White
Ascocenda Valentine
Vanda Camile De Light
Vanda Zengro Pink
Vanda Tokyo Blue
Vanda Dr. Anek
Vanda Manuvadee Blue

bahcıvan
22-02-2007, 20:22
Merhaba sevgili uyar11 :) Orkidelerin hayırlı olsun. Yakın bir tarihte bir arkadaşımın firması Hollanda dan Türkiye ye bir tır yollayacak. Orkidelerden bende istesem yollarmısın :) ****** kaktüslerden de :)

uyar11
22-02-2007, 22:15
****** yollarim sevgili bahcivan,
Arkadasiniza soyleyin, ozelinize verecegim tel. numarasiyla benimle temasa gecsin, goturebilecegi buyuklukte bir koli hazirlarim size. Zira oldukca fazla var elimde, ziyan olacaklar yoksa.
Gorusmek uzere.

bahcıvan
22-02-2007, 22:20
Çok teşekkürler :) Bu süper bir haber yaşasın Orkidelerim :)

praecox
23-02-2007, 12:28
Paket gelince haberim olsun, yardıma gelirim :D :D :D

Aynen sayın bahcıvan...
bi mukabele.

saygılar

bahcıvan
25-02-2007, 12:13
Paket gelsinde :)

denizakvaryumu
25-02-2007, 17:52
bana da bir vanda lütfen...

BenBen1967
02-03-2007, 20:17
bende istesem mi ?:)elinizde kaldıysa bende alabilirmiyim

denizakvaryumu
03-03-2007, 21:25
vanda isteyenler listeye adını yazdırsın lütfen :)

toprağa, torfa ihtiyaç duymayan, sadece köklerini hergün 20 dakika suda tutacağınız, karşılığında mavi çiçeklerini size cömertçe sunacacak muhteşem orkide..vandadan başka hiçbir orkide mavi çiçek açmaz bunu da hatırlatıyım...

sayın bahçıvan paket konusunda bir gelişme var mı?


.

Sergüzen
03-03-2007, 22:37
orkide severler için birkaç resim

Sergüzen
03-03-2007, 22:49
Maalesef dosya 4GB olduğu için resmi yüklemeyi beceremedim.Kusura bakmayın.

BenBen1967
04-03-2007, 01:32
ben isterim vanda lardan;)

BenBen1967
05-03-2007, 13:00
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1577&page=7
bu linkte aradıklarını bulabilirsin bu arada hoş geldiniz aramıza

yasemin
07-03-2007, 10:40
vanda isteyenler listeye adını yazdırsın lütfen :)

.

listeye lütfen benide ekleyin..

bitkiseli
07-03-2007, 12:16
Ben de vanda istiyorum,listeye adım yazılabilir mi?

çiğdem11
07-03-2007, 13:30
Beni de listeye ekleyebilirmisiniz?

darla
07-03-2007, 14:49
Merhaba beni de listeye ekler misiniz?

dortyuz
07-03-2007, 15:46
bu bana bir Türk filmi repliğini hatırlattı

'Kara Murat benim!'

bu kadar Vanda heveslisi var olduğunu bilmiyordum... e bu talebi çiçekçilerimize iletsek de 125 YTL olarak verdikleri fiyatı daha makul hale getirseler...

denizakvaryumu
07-03-2007, 15:53
acaba vandaya bu kadar talep, toprak ve torf istememesinden de olabilir mi?:)


.

dortyuz
07-03-2007, 16:13
acaba vandaya bu kadar talep, toprak ve torf istememesinden de olabilir mi?:)
.

ya da diğer bitkilerden daha özenli bakım istediğinin bilinmemesinden? :D

yasemin
07-03-2007, 22:07
ya da diğer bitkilerden daha özenli bakım istediğinin bilinmemesinden? :D

siz bize yarıdım ediceksiniz yaa :rolleyes:

karaman76
20-03-2007, 22:54
Arkadaşlar yurtdışından bir yakınım yaklaşık 2ay önce bana orkide diye köküyle iki tane bitki getirdi. ikisini de aynı saksıya diktim. ama orkidemidir değilmidir bilmiyorum. uyar11 arkadaşın gösterdiği fotoğralardaki orkidelere hiç benzedemedim bendekileri. 2 tane fotoğraf ilave ediyorum. bilen arkadaşlar bunların orkide olup olmadığını cevaplayabilirlermi? ayrıca orkide ise birşey daha sormak istiyorum. 1tanesinin 2 yaprağından biri kurudu ve onu aldım. yan tarafından 1 yaprak daha çıktı. ve diğer yanından ise yeni bir yaprak daha süyüyor. onlar büyüyünce ayırıp diksem olurmu?

dortyuz
20-03-2007, 23:20
Bir Oncidium veya hibridine benziyor, çiçek açmadan tam olarak tanımlamak zor.

ilk olarak acilen 'toprak' altından çıkarıp daha havadar bir substrata transfer etmelisiniz, bu haliyle çok kısa vadede ölecektir.

praecox
21-03-2007, 09:06
gerçi bulbun yarısı toprak içinde ancak bana yuvarlak şekli ile daha çok bir cambria hybridi olma ihtimali var. burdan benim gördüğüm bir cambria hybridi olduğuna dair.
zaten pseudo bulbun dikeyden madaa yatay buruşmaları cambriaya özel bir signifikant durum sanıyorum.
saksı harcı konusunda sayın dortyuz yüzde dörtyüz haklı :)

Dilek Erbil
21-03-2007, 11:16
Valla pek emin olmamakla beraber Beallara Tahoma Glacier( Brassia x Cochlioda x Miltonia x Odontoglossum) hybridine benziyor.Bulblarından bunu çıkartıyorum,çiceğini görmeden bir şey söylemek imkansız.Yalnız biran evvel topraktan çıkartıp substrat'a ekmelisiniz,kök çürümesine çok hassas bir hybriddir ve çicek açması için aydınlığa çok ihtiyacı var.Ve mümkün olduğu kadar ayırmayın,çünkü bu yeni sürgünlerden açacaktır,eskiler bu yenilerin gelişmesi için besin deposu görevini üstlenirler.Bu yeni yaprakların ortasına su gelmemesine dikkat edin,çürüme meydana gelmesin.İleride bu yaprakların ortasından bulblar meydana gelecek.Aslında yeni yaprak verdiğine göre pek mutsuz değil herhalde toprakta :))Sulama dengesini iyi kurmuşunuz 2 aydır çürümüş olmalıydı, ama ona gerçekten bir iyilik yapmak istiyorsanız substrata ekin,umarım kökleri çürümemişdir.
Kolay gelsin,

ogzhn
21-03-2007, 11:27
Geçenlerde ofiste bir orkide var dı baktım saksı küçük neyse değiştidim ,sonra bizim bir personele arada bir sulamasını söyledim çiçekler harika bir şekilde açmış gayet güzeldi,tut sen kır !sonra öyle bırak ne oldu buna diye sorduğumda pişkin pişkin gül, sonra öyle üzülürken napabilirim derken ,kenarına bir çubuk ve kızımın saç tokasıyla tuturdum kırık yerden,şimdi gayet iyi artık kendim suluyorum:)

karaman76
21-03-2007, 14:13
arkadaşlar ilginize teşekkür ederim. "havadar bir substrata transfer etmelisiniz" tavsiyenize uyacağım. çünkü bu konuda bilgim yok, ve orkidemin ölmesini istemem. gerçi siz literatürdeki adını söylemişsiniz de orkide ailesinden olup olmadığını yazmamışsınız. herhalde orkide ailesinden.
substrat dediğiniz nedir, biraz açıklayabilirmisiniz? yapacağım bir tür karışımmıdır? yoksa hazır olarak çiçekcidenmi almam gerekir? ben kasabada yaşıyorumda, gerekiyorsa ısparta merkezden alacağım. birde şu mevsim itibariyle topraktan alıp substrata dikmemde sakınca varmıdır. ben saksıya 2 kök diktim. yine ikisini bir arayamı dikeyim yoksa ayrı saksılaramı dikeyim ne tavsiye edersiniz?
cevaplar için çok teşekkür ederim. orkide konusunda bu kadar değerli insanların olduğıu bir forum bulmuş olmak çok güzel.

praecox
22-03-2007, 11:19
En iyisi bu karışımı kendinizin yapmasıdır.
şimdi şu aşamada cambria rizomlarını sökünce kök durumlarına göre bir karışım yapabilirsiniz köklerde ciddi çürümeler oluşmuş ise torf ve fıstık çamı kabuğu bir %50,%50 karışım iyi olabilir. şu karışım da uygun olabilir...
%50 kabuk,
%40 torf
%10 mangal kömürü (odun kömürü)

karaman76
22-03-2007, 21:39
En iyisi bu karışımı kendinizin yapmasıdır.
şimdi şu aşamada cambria rizomlarını sökünce kök durumlarına göre bir karışım yapabilirsiniz köklerde ciddi çürümeler oluşmuş ise torf ve fıstık çamı kabuğu bir %50,%50 karışım iyi olabilir. şu karışım da uygun olabilir...
%50 kabuk,
%40 torf
%10 mangal kömürü (odun kömürü)

cevabınız için teşekkür ederim. ancak torf diye bahsettiğiniz karışımı tam olarak anlayamadım. kasaba ortamında yanmış hayvan gübresinide kolay bulabilirim. tabi gerekliyse. fıstık çamı ağacının kabuğunu soyarak mı alacağım yoksa ağaç dibine dökülmüş olanlarınımı. %50 fıstık çamı ağacı kabuğu, %10 mangal kömürü ve %40 yanmış hayvan gübresi yapsam olurmu? veya % 40'ını ağaç diblerine dökülerek kahverenge dönmüş o tabakadan alsamda olurmu?

Mine Pakkaner
22-03-2007, 21:55
Torf hayvan gübresi değildir. Başlı başına bir organik materyaldir.


Torf nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum’ denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.

Açık kahve rengi veya sarımsı kahverengi lifli tipler odunsu, toprak halinde veya taneli olup asitle az alkali arasında yer alırlar. Bu organik artıkların tamamıyla ayrışmamış olanlarına torf, iyi ayrışmış ve organik maddesi fazla olanına toprak adı verilmektedir.

Torfun hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi yüksektir. Büyük oranda gözeneklilik gösterirler. Bu özellikleri nedeniyle harç yapımı için çok elverişlidir. %100 doğal bir malzemedir.

Asit reaksiyonludur. Ph'sı 3.5-4.5 tur. Azot dışında besin maddelerince fakirdir, bulunmamakla birlikte çok su tutması ve iyon değişimi yoluyla, suyun ve gübrenin bitkiye yavaşça düzenli bir şekilde verilmesini sağlaması önemli üstünlükleri arasındadır. Nispeten sterildir. Orijinal durumda bulunduğu ortamdan alınan Torf önce bir kırıcıdan geçirilir. Parçalanan malzeme elekten geçirilerek malzeme tane boyutuna sınıflandırılır.

Genellikle rengi sarı, kahverengi ve siyah olabilen torf’nın sertliği azdır. Bazıları topraksı bir görünüme sahiptir.
Toprağı organik ve mineral maddelerce zenginleştirerek kullanıldığı alanlarda bitki kökleri iyi havalandığından bitkinin gelişim hızını arttırır.
Bitki yetiştirme ortamının bir parçası olup üstün çimlendirme ve köklendirme özelliğine sahiptir.
Toprağın, su tutma kapasitesini, bitkiyi besleme gücünü biyolojik aktiviteyi arttırır.
Suda çözünebilir. Gübrenin tapraktan yıkanarak kaybolmasını önler.
pH nötr veya alkalen topraklarda toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Toprağın uzun süreli nemli kalmasını ve gevşemesini sağlar.


Orkide toprağı konusu için başlıktaki mesajları tümüyle okumanızı öneririm. Ayrıca e-dergide de bu konuda yazılar var.

mustang18
25-03-2007, 14:35
Merhaba Arkadaşlar.;

1 Yıl önce aldığım orkidem 6 aydır çiçeksizdi. Geçen ay 2 dalında aynı anda tomurcuk oluştu sevindim çiçek diye ama ilerleyen günlerde gördüm ki çicek değil yaprakmış. Konu ile ilgili bilgisi olan var mı acaba. Bir arkadaşım orkiden tohum vermiş dedi. Ordan 2 ayrı orkide daha üretebilirsin dedi. Bu doğrumudur. Resim çekip göndericem. YArdımlarınız için teşekkürler. Cem Resimler diğer formum başlığı altında görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=88582#post88582

mhtpck
26-03-2007, 09:38
orkide adana yöresinde yetişir mi? muğla da yüksek dağlarda yetiştiğini duymuştum.

denizakvaryumu
26-03-2007, 10:32
orkide adana yöresinde yetişir mi? muğla da yüksek dağlarda yetiştiğini duymuştum.


yetişir....Ophrys Cilicica...meşhur Adana Orkidesi olarak Dünyada nam yapmış endemik bir orkide...

hep kebap hep kebap biraz da Adana orkidesi nam yapsın :)

http://www.orchis.de/orchis/pf/pf00171x.htm

resimlerinden çok güzel bir orkide olduğu anlaşılıyor :)

praecox
26-03-2007, 11:29
Adana Maraş'dan çok mu uzak ki.?
dağ taş orkide dolu veya doluydu ancak kıymetini bilemedik....

gustin
13-04-2007, 12:25
Merhaba bu hafta sonu çiçek pazarına gidip orkide almak istiyorum ama çok çeşidi var bu orkidelerin . Bazı arkadaşlar dal sayısı önemli, bazıları çok çiçek açmışını, bazıları ise o çeşitlerinden alma bakımı zordur diyorlar. Orkide çiçeğine başlayan biri için hangi çeşidini tavsiye edersiniz? çok teşekkürler...

denizakvaryumu
13-04-2007, 14:01
kokulu olanı tercih edin derim...

praecox
13-04-2007, 16:10
Merhaba bu hafta sonu çiçek pazarına gidip orkide almak istiyorum ama çok çeşidi var bu orkidelerin . Bazı arkadaşlar dal sayısı önemli, bazıları çok çiçek açmışını, bazıları ise o çeşitlerinden alma bakımı zordur diyorlar. Orkide çiçeğine başlayan biri için hangi çeşidini tavsiye edersiniz? çok teşekkürler...

Diffenbachia' ile sorunu olan ve bu konunun çözümünde çare arıyan birine "hangi orkideyi çiçek pazarından alayım?" sorusuna cevap vermek pek de sammim olmaz kanısındayım.
önce bir kendinizi tanıtın bildiğiniz baktıklarınız bitkiler hakkında bilgi verin bir sizi tanıyalım hele...:D
yoksa blucin giyinmeyi seven birine burdan abiye gece elbisesi tafsiyesinde bulunma gafletine düşmiyelim bizde.
derim ben...

gustin
13-04-2007, 17:22
Merhaba evimde hepsinden bir adet olmak üzere Diffenbachia, dracena marginata, yuka, dua çiçeği ve kroton çiçekleri mevcuttur. Çiçeklerin hepsi annemin hediyesi olup çiçeklerle yaşamım 3 haftayı dolduracak. Onlar hakkında internetten bilgi topluyorum, öğrenmeye çalışıyorum, nasıl bir ortamda ve ne şartlarda yaşadıklarını.Ama hiçbiri çiçek açan cins değil, netten takip ettiğim kadarıyla orkidelerin çok güzel olduğunu gördüm ve bir adet orkide sahibi olmak istiyorum. bu konuda yardımcı olrsanız sevinirim...

flora
13-04-2007, 18:46
Aramıza hoşgeldin gustin
Bence kolayından başla.Şimdi her yapımarkette rahatça bulabileceğin, fiyatlarıda 20-25 ytl civarında olan phalaenopsislerle başlayabilirsin.

meltem81
01-04-2008, 13:30
arkadaşlar istanbulda tohum ithalatı yapan yeri arıyorum normalde herhangi bir seradan bir tohum **** çiçek almak gerçekten pahalı özellikle orkide tohumu nereden bulabilirim bende denemek istiyorum

praecox
01-04-2008, 13:45
Sayın meltem81,

Phalanaeopsis tohumu bende var. Arzu ederseniz size de bir miktar verebilirim.
Ancak Orkidelerin ekim dikim konusunda bilgileriniz nedir.
Umarım Domates tohumu gibi bir ekim olmıyacağını biliyorsunuzdur, vede steril ekim için özel bir laboratuarınız mevcuttur.
Bu sayede bende sizde bu özel steril laboratuarınızde diğer tohumlarımın ekim dikim katlama devretme işlemşlerini daha kolay yapma olanağını da bulabilirim.

meltem81
01-04-2008, 15:18
Sayın meltem81,

Phalanaeopsis tohumu bende var. Arzu ederseniz size de bir miktar verebilirim.
Ancak Orkidelerin ekim dikim konusunda bilgileriniz nedir.
Umarım Domates tohumu gibi bir ekim olmıyacağını biliyorsunuzdur, vede steril ekim için özel bir laboratuarınız mevcuttur.
Bu sayede bende sizde bu özel steril laboratuarınızde diğer tohumlarımın ekim dikim katlama devretme işlemşlerini daha kolay yapma olanağını da bulabilirim.


orkide tohumu dikimi hakkında epeyce bir araştırma yaptım kolay olmayacagını bende az çok biliyorum hayatta hiçbir şey kolay degildir bunun için en azından bir adım atıp çaba gösterecegim benim burada istedigim bana istanbulda ithal tohum satan bir yer lazım ama öyle kazıklanmayacagım bununda araştırmasını yaptım seralara felan gidiyorum ama nedense kimse tohumları **** çiçekleri aldıgı yerleri söylemek istemiyor esas ihracatı yapan yeri bilmek istiyorum
ilk olarak bana bunda yardımcı olun yapacagım iş sonuca ulaşsın **** ulaşmasın denemek istiyorum sonuçta bunu yapan insanlar ben bunu yapamam deyip vazgeçselerdi olurmuydu

bu arada zahmet olmazsa biraz tohum istiyorum

meltem81
02-04-2008, 17:57
Ne güneş sever ne de gübre (Orkide)

Dünyanın en güzel çiçeklerinden biri orkide. Üstelik yetiştirmesi de sanıldığının aksine çok kolay. Tabii, bazı püf noktalarına dikkat etmek şartıyla.

Yetmişli ve seksenli yıllarda en dandik mücevherle bile kadınları etkiledi, minimalizmle doruk noktasına ulaştı. O kadar çok kullanıldı ki, bence yüzü eskidi.

Evet, bu sözünü ettiğim bitki orkideden başkası değil. Anavatanı Uzakdoğu olan orkide, yaklaşık 750 tür ve 20 bin çeşidiyle dev bir aileye sahip. Bizde de güneyde doğada en gırgır şekli yetişiyor. Pijama giymiş gibi ince uzun ve şapkalı (Şimdi tam zamanı)

Orkideler Amerikalıların hastalıklarından biri. Delirmiş gibi tüketiyorlar. Çiçek geçince kaldırıp atıyorlar. Halbuki uğraşılsa her sene gelişerek daha çok açabiliyor. Bakımı zor zannediyorsunuz ama çok kolay. Öyle yeşil parmak olmanıza da gerek yok. En kara parmaklı bile bu işi becerebilir. Alın işte orkidenin püf noktaları:

* Asla güneşte bırakmayın. Eğrelti otları gibi süzülmüş, perdelenmiş ışık isterler. Güneşte kalan orkide ölür.
* Musluktan doldurduğunuz suyu vermeyin. Bir gece önce suyu bir kaba koyup klorun geçmesini bekleyin ya da yağmur suyu kullanın.
* Sulama sonrası saksı dibinde su bırakmayın, dökün.
* Çiçeklerin açması bitince orkideler beş ay dinlenmek ister. Bu dönemde sulamalar arasında birkaç gün kuru bırakın. (İlgi göstermeyin!)
* Orkideler gübre sevmez. Ya özel kendi sıvı gübresini bulup alın ya da potasyumlu gül gübresini yarım dozaj azaltarak verin. Koyun, keçi, at gübresini unutun.
* Gübre çiçekliyken iki haftada bir, dinlenirken ayda bir verilebilir.
* Orkideler yapışık toprak sevmez. Saksı değiştirirken perlit taş, kömür parçası, odun kabukları, kumla toprağı zenginleştirin ki toprakta hava dolaşsın.
* Şıklık olsun, zengin dursun diye saksı değiştirmeyin. Aldığınız minicik saksısı iki sene yeter. Sonra azıcık büyüğünü alıp dikin.
* Orkidelerin bulunduğu mekanı bitkinin sağlığı için havalandırın. Aslında hava size de iyi gelebilir!
* Orkideler hiçbir zaman beklendiği gibi kokmaz. Hatta en güzelleri çürük et gibi kokar. Şimdi niye arada bir havalandırın dediğimi anladınız mı?

orkide Orkidelerin üretimi de çok kolay. Soğanlı türlerde (Cymbidium) saksı değiştirirken yeni çıkmış soğanları ayırın. Dendrobium ve Epidendrum türlerde yeni sürgün dalları en az bir tomurcuklu olmak kaydıyla 7-10 santimde bir kesip toprağa yatay koyun. Öylece köklenecektir. Bir de kurdela gibi havadan kök atanlar var ki onları yavruları havada görünce kopartıp dikin. Orkidelerin fiyatı toptancılarda 15 - 20 milyondan başlayıp 40 milyona kadar çıkıyor. Sizin çiçekçilerinizde kaç para bilmem ama semtten semte, adamların insafına göre değiştiğini biliyorum. Pazarlık size kalmış. Ne de olsa toptan fiyatını biliyorsunuz.

Not: Geçen haftaki cycasların fiyatı yanlış yazılmış. Cycasların fiyatı 8 milyon ile 3 milyar lira arasında değişiyor.

Faydalı kitaplar: Orkide bu kadar az anlatılamaz. Konuyla ilgileniyorsanız Henry Jaworski’nin yazdığı “An Indoor Gardening Guide Orchids Simplified” adlı kitabı tavsiye ederim. Başka kitaplar da var;

* Home Orchid Growing
* Orchids As House Plants
* Orchid Growing Basics
* Simon and Schuster’s Guide to Orchids
* Ortho’s All About Orchids…

Murat Pilevneli
Kaynak (http://www.listweb.bilkent.edu.tr/bsb/x2006/Jul/0049.html)

meltem81
02-04-2008, 18:00
Orkide yıllardır olmadığı kadar ucuz

Orkide, yıllardır olmadığı kadar ucuz artık. Fiyatlar 4-5 sene önce 100-150 milyon TL civarındayken bugün İstanbul’da büyük bir bahçe süpermarketinde saksıda orkide 20 YTL, Antalya’da ise 15 YTL’ye, hatta 10 YTL’ye bile alınabiliyor. Çünkü klonlama yöntemi sayesinde üretimi arttı.

Tropikal bir bitki olan orkide; Filipinler, Çin, Endonezya ve Singapur’un yanı sıra Hollanda, İtalya ve Polonya’da da üretiliyor. Türkiye’de üretiminin kısıtlı olmasının ana nedeni ise enerjinin çok pahalı olması.

Güzelliği, zarifliği ve zor yetişen bir bitki olmasıyla, değerli çiçeklerden olan orkide, eskiden bu değerini fiyatı ile de gösterirdi. Dünyada üretim arttıkça fiyat düşüşü Türkiye’ye de yansıdı. Türkiye’ye ithal olarak gelen orkideler tüm çiçek pazarına dağıldı. Yerli üretim ise sınırlı sayıda. Bunun nedeni üretiminin fazlaca enerji gerektirmesi ve Türkiye’de de enerjinin çok pahalı olması. Saksıda orkide İstanbul’da büyük marketlerden 20 milyona bile alınabiliyor. Çiçekçilerde ise çeşit ve kalite seçenekleriyle 30 milyondan 150-200 milyona kadar değişen fiyatlarda satılıyor. Şu anda Türkiye’de en çok Phalaenopsis türü orkide talep görüyor. Cibidium, Cattleya, Orcidium satılan diğer türlerden...

İstanbul’un önde gelen çiçekçilerinden Gelincik Çiçekçilik’in sahibi Cem Eraslan, Türkiye’de orkide fiyatlarının ithalat artışıyla giderek düştüğünü söylüyor. 32 senedir çiçekçilik yapan Eraslan’a göre fiyatlar düşse de yine yurtdışından pahalı:

"Orkide uzun sürede gelişen bir bitki. Normal gün ışığında 1 yılda, geceleri de gün ışığı lambaları ve ısı kullanırsanız 3 ayda yetişiyor. Bundan 10-15 sene önce Türkiye’de orkide yetiştiren Dr. Herman isimli tek bir kişi vardı. İstanbul Kartal’daki serasından orkide almak için 1 ay önceden sipariş verirdik. 1984’ten sonra ithalatın artmasıyla fiyatlar düşmeye başladı ama asıl ucuzlama son 4 senedir oldu. Biz bugün, çift dallı Phalaenopsis orkidesini 80-90 YTL’ye satıyoruz ama eskiden fiyat bunun iki katıydı. Fiyatlar Amerika’da 15-20 dolar, Fransa’da 17-20 Euro. Türkiye’de daha pahalı olmasının bir nedeni gümrük ve kargo masraflarıyla maliyetin üstüne yüzde 60 kadar daha artması. "

DOKU KÜLTÜRÜ ÜRETİMİ PATLATTI

Peki yurtdışında fiyatları düşüren ne? Lefke Avrupa Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır "doku kültürü" denilen bitki klonlama yöntemiyle yurtdışında bir üretim patlaması olduğunu söylüyor:

"Orkide üretilmesi için biraz teknik bilgiye ihtiyaç duyulan bir bitki. Ama bu Türkiye’de çok rahat yapılır. Sorun üretim maliyetlerinin yüksek olması, bu da başta enerjinin pahalılığından kaynaklanıyor. Birçok bitkide ve meyvede örneğin, kivi, kiraz, elma ve muzda kullanılan klonlama yöntemi, bitkileri virüs hastalıklarından koruyarak daha sağlıklı bir ömür yaşamalarını sağlıyor. Artık çiçekçilik ve meyvecilikte yapay ortamlar yaratılıp, mevsimlerle oynanabildiği için orkide de uygun ortamda yılboyu açabilen bir çiçek. "

Prof. Dr. Baktır orkide satın alanlara şu tavsiyelerde bulunuyor: "Orkide’nin kesme çiçek olarak da ömrü oldukça uzundur, vazoda 15-20 gün yaşayabiliyor. Yaprakları etli olduğu için tıpkı devenin hörgücü gibi içinde su tutar. Doğrudan güneş görmeyen ama aydınlık bir ortamda tutulduğunda daha uzun ömürlüdür. Çünkü orkide, aslında doğada orman altı bitkisi olarak yaşar. Soğuktan korkar, 25-30 derece sıkacaklığı sever. Saksıda çiçeği 4-5 ay bile kalabiliyor. Saksının 3-4 günde bir sulanması yeterlidir. "

ABD’DE DAR GELİRLİLER RAĞBET EDİYOR

ABD’de yayınlanan The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre orkidenin en popüler türlerinden Phalaenopsis, ABD’de 1980’lerin başında 40-50 dolara satılırken şu anda 10 dolar. Dizaynlı sepetler ise 99 dolar. Bu da 10 yıl öncesinin yarı fiyatı. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre orkideler şu anda, Türkiye’de Atatürk çiçeği olarak bilinen poinsettia çiçeklerinin ardından en çok satılan ikinci saksılı bitki. 10 yıl önce 7’nci sıradaydılar. Fiyatların düşmesi dar gelirli Amerikalıları da orkide meraklısı yaptı.

Ayten SERİN

www.evdose.com (http://www.evdose.com/tur/bahce/cicek/bahcic0022.html)

ahmeter
02-04-2008, 22:25
yazınızı büyük bir zevkle okudum cok güzel bilgiler bizi aydınlatdı sizde eski bilgilerde var ayrıca istanbulu bilmeniz Sakaryadan bu yazıyı yazmanız bana enteresan geldi Bu şekilde bilgilere ihtiyacımız var Devamını rica ediyorum iyi günler dilerim teşekkürler

praecox
02-04-2008, 22:40
Bu yazı çok genel yazıldığı gibi temelde de bu genelemden kaynaklanan bir dizi yanlış da içermekte.
Bundan 10-15 sene önce Türkiye’de orkide yetiştiren Dr. Herman isimli tek bir kişi vardı. İstanbul Kartal’daki serasından orkide almak için 1 ay önceden sipariş verirdik. 1984’ten sonra ithalatın artmasıyla fiyatlar düşmeye başladı ama asıl ucuzlama son 4 senedir oldu.

Asıl düzeltmek istediğim Burdaki doktor Dr. Herman Miskçiyan'dı serası kartal yakacıktaydı. Yanlış hatırlamıyosam 1991 de vefat etti. Cattleya ağırlıklı orkide üretirdi vede kesme çiçek olarak satardı. 1984'den sonra ithalatın artması da Cattleyalar konusunda bir ucuzlama getirmediği gibi bu bu türün de nerde ise tamamen unutulmasına neden oldu. Günümüzde değil 1 ay 1 sene de beklense artık o orkideler satın alınamaz oldu.
Bu da benden nostaljik bir not.

"Tropikal bir bitki olan orkide" ile başlıyan bu yazı sanırsam sadece Phalaneopsis'i temel almış bir derleme olsa gerek.

Bu yazıları bende büyük bir "zevkle" okudum. Orkideler konusunda çok değerli bilgiler toparlanmış.

Harun Parlak
02-04-2008, 22:42
Teşekkürler Sayın meltem81 elinize sağlık zevkle ve soluksuz okudum yazınızı artık bu bilgileri aldıkdan sonra orkide bakmadan olmaz.
Bilgilendirmelerin devamını dileriz. ÇOK ÇOK SAĞOLUN.

denizakvaryumu
02-04-2008, 22:48
Marketlerde 9 YTL ye Phalaenopsis ve terlik orkidesi gördüm...İnanılmaz bir fiyat.

Doku kültürünün sonuçları...Bakalım daha neler göreceğiz.

pelikannn
03-04-2008, 09:42
meltem 81 in yazdığı yazı sanki milliyet vitrinden alıntı gibi geldi. bahcevan.com dan da okuyabilirsiniz murat pilevlelinin yazısı sanırım. bu yazının burya konması iyi ama asıl yazan şahsın veya kurumun adınında altına eklenmesi iyi olurdu. korsana karşıyız.

ahmeter
03-04-2008, 10:27
Evet haklısınız bende bu kadar zengin bilgi nereden şaşırmıştım dikkatinizi tebrik ederim .o siteyide öğrenmiş oldum aynı cümleler nakledilmiş iyi günler

phal
05-04-2008, 00:49
Evet,meltem81'in yazdıkları google'da orkide başlığı altında bulunan birkaç makaleden birebir alıntıdır.Makale çok güzel ama lütfen alıntı yaparken kaynak belirtelim,içinde "bence"
"tavsiye ederim" gibi kişisel sözcükler geçen bir makalenin sahibine saygılı olalım.

limon_agaci
01-05-2008, 14:16
Merhaba,
Bu benim ilk mesajım bu yüzden öncelikle herkese selamlar.
Çiçek bakmayı pek bildiğim söylenemez ama uğraşmayı ve yavaş yavaş ögrenmeyi çok istiyorum, daha önce bri kaç çiçeğim oldu ama yanliş bakımdan mefta ettik malesef..
Bundan yaklaşik 2,5 yıl önce orkide satın aldım, şu hani çiçekçilerde funda toprağının içinde süs amacıyla satılanlardan. İlk başta çiçekliydi bir süre sonra çiçekleri döküldü, sonra aynı yaz yeniden çiçek açtı onlar da döküldü, bir süre sonra çiçeklerin olduğu dal kuruyarak öldü ben de kestim, ama çiçek altta yaprak çıkarmaya devam ettiğinden sulamayı sürdürdüm. durduğu yerde köklenmeye devam ediyordu. Bu hep böyle çiçeksiz mi kalacak artık diye çiçekçiye sormuştum yeniden çiçek dalı verir demişti.
Geçen kış bir baktım, kökten farklı görünen bir sürgün vermiş. Büyüdükçe iplerle sopaya bağlı bir şekilde yukarıya doğru uzamasını sağlayarak büyütüyordum neredeyse 20 cm kadar olmuşken çok talihsiz bir kaza sonucu bu sürgün kırıldı. Öyle kötü oldum ki anlatamam, sanki benim kolum kırıldı,
aslında hala da çok üzgünüm.
Acaba yeniden sürgün verir mi, verirse ne zaman verir bunu ögrenmek istiyorum.

siboş
01-10-2008, 18:07
Yaklaşık bir ay önce tohumdan orkide ektim.Ne terif ediliyorsa yaptım bir hafta önce toprağın üzerinde minicik yeşili gördüm, ondan sonra orkidem de bir hareketlilik yok, hiç büyümedi.Üzerini filan fazla elledim acaba bir etkisi olmuşmudur, ya da normal mi?

praecox
01-10-2008, 18:48
Sayın siboş,

Ne orkidesi tohumu ektiniz nereye nasıl ektiniz. Forumu okursanız bu konunun çok da basit olmadığını göreceksiniz.
Biyoteknoloji başlığının altında doku kültürüne de bakarsınız orkideleri değerli kılan tohumu bir yere serpmekle değil de ciddi steril şartlarda uğraş sonucu elde edildiğini okuyacaksınız.
Gerçi asymbiotik steril ekimin yanı sıra symbiotik ekimler de yapmak mümkün ancak öncelikle bunu yapabilmek için asymbiotik, steril şartlarda basi yerine kim dikim işini iyi becerir olmak gerek.
Siz bu doğrultuda ne kadar yol katetiğinizi de yazarsanız hepimiz bu bilgilerinizden de pay almış oluruz.

siboş
02-10-2008, 10:42
Tohumun cinsini bilmiyorm aldığım yerden de ismine ulaşamadım.Toprağını çakıl taşı,kömür parçaları,ağaç kırıntıları ve biraz da hazır toprakla karışık kırmızı toprağa ektim.Direkt güneş almayan ama aydınlık bir yere bıraktım.Saksı da evde duruyor ve saksısının tabanını bir beden böyük bıraktım dibinde su birikmemesine özen gösteriyorm.Sulamasını üst toprak biraz kuruyunca yapıyorm,toprağın tamamen kurumasına ve çok ıslak kalmasına izin vermiyorm.

praecox
03-10-2008, 10:24
Tohumun cinsini bilmiyorm aldığım yerden de ismine ulaşamadım.Toprağını çakıl taşı,kömür parçaları,ağaç kırıntıları ve biraz da hazır toprakla karışık kırmızı toprağa ektim.Direkt güneş almayan ama aydınlık bir yere bıraktım.Saksı da evde duruyor ve saksısının tabanını bir beden böyük bıraktım dibinde su birikmemesine özen gösteriyorm.Sulamasını üst toprak biraz kuruyunca yapıyorm,toprağın tamamen kurumasına ve çok ıslak kalmasına izin vermiyorm.

Sayın siboş,

nasıl bir yardım istiyordunuz?

Ne tohumu olduğunu dahi bilmiyorsunuz. Aldığınız yer neresi? Tohumlar neye benziyordu? Neye hangi bilgiye dayanarak bu şekilde bir orkide ekimine gittiniz?

Bunlara bir cevap verirseniz belki size yardımcı olabiliriz veya yardım edebilecek bir arkadaş çıkabilir.

siboş
03-10-2008, 15:10
Evet orkidelerim hakkında yardıma ihtiyacım yok sanırıms orunumu cözdüm herkese teşekkürler.

praecox
03-10-2008, 15:31
O zaman o tohumlar orkide tohumu değildir olamazlar.

Orkide tohumları kumdan inc nerde ise toz gibidir. Mikroskopla ancak tanecikleri seçmek mümkün olabilir. Sayın Cansunaryaya bir miktar yollamıştım mikroskopta resmetmiş ve de umarım buraya da resimlerini ekler.

Orkideler tohumdan ekim sureti ile çoğaltılması zor bzende imkansızdır.
Hep yazdığım gibi bu tarz ekimler kolay olsaydı tarlamızda buğday eker gibi salepgilleri ekerdik. Ancak bugünki deneyim veya metotlarımızla halen bu mümkün gibi görünemektedir.
Kısacası amatörler için tohumdan orkide üretmek imkansızdır.

Saygılarımla

malina
03-10-2008, 16:18
Bu siteden bir arkadaştan aldım ona sordum ne tohumu olduğunu bilmiyor

Biri size tohum verdi ise, nasıl ne tohumu olduğunu bilmez? :)
Siz mi istediniz, o mu teklif etti?

Anlamadım bu işi...

Cansunarya
06-10-2008, 00:23
Sayın Praecox hocam, phal tohumlarının fotograflarını yeni ekledim, aşağıdaki eklentilerden direkt ulaşılabilir
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=294346&postcount=165
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=294349&postcount=166

liliz
06-10-2008, 09:36
Paylasim icin tesekkür ederim. orkide tohumlari gercekten cok ilginc.


Arkadaslar benim sizlere bir sorum olacak. esim orkideleri cok sevdigim icin dogum günümde bana bir orkide aldi :p. 3. orkideme sahip oldum. Yeni orkidem bir önceki orkideme göre daha büyük ciceklere sahip ve üzerinde 2 tane cicek dali ve dallarin birinden olusmus ayri bir cicek dali ile 3 dal cicege sahip. Bu orkidenin cinsimi bu sekilde yoksa orkidelerin bu hale gelmesi icin özel bir bakimmi gerekiyor. Diger orkidemin cicekleri biraz daha kücük ve sürekli tek cicek dali aciyor. ?

http://img374.imageshack.us/img374/2572/22616345fq5.jpg

praecox
06-10-2008, 09:48
Yeni orkidem bir önceki orkideme göre daha büyük ciceklere sahip ve üzerinde 2 tane cicek dali ve dallarin birinden olusmus ayri bir cicek dali ile 3 dal cicege sahip. Bu orkidenin cinsimi bu sekilde yoksa orkidelerin bu hale gelmesi icin özel bir bakimmi gerekiyor. Diger orkidemin cicekleri biraz daha kücük ve sürekli tek cicek dali aciyor. ?


Sayın liliz,

bu orkidenizde bir şeye dikkatinizi çekmek isterdim. çiçek sapı normal Phalaenopsis lere kıyasla dik çıkmakta ve aşağıya sarkma eğilme gibi bir oluşum içinde değil. Bu da şu demek bu hybride bir Doritis ferdi mevcut. Zaten pembe renk de bu Doritis geninin ağırlıklı olduğuna da bir diğer işaret. Bu bağlamda bu tarz çatalaşmalar genetik olarak ise de gübre ve hormon kullanımlarından da kaynaklanabilmekedir. Bakımı Phal.lerden hiç de farklı değildir. Bir de bu tür Doritis ağırlıklı hybridlerde yaprak sayısı da pahl.lere oranla fazlaca olabilmektedir.

Güle güle büyütün güzel bol çiçekli orkideli günler... :D

liliz
06-10-2008, 09:56
praecox hizli cevaplarin icin cok tesekkür ederim. ;)

cemre_77
23-10-2008, 10:25
Çok etkilendim. Ne kadar güzel çiçekler. Bende edinmeliyim en kısa zamanda.
Herkese iyi gunler diliyorum.

can17can
27-10-2008, 11:36
meraklısına faydası olur diye buraya kopyalıyorum
Tropikal bir bitki olan orkide; Filipinler, Çin, Endonezya ve Singapur’un yanı sıra Hollanda, İtalya ve Polonya’da da üretiliyor. Türkiye’de üretiminin kısıtlı olmasının ana nedeni ise enerjinin çok pahalı olması.

Güzelliği, zarifliği ve zor yetişen bir bitki olmasıyla, değerli çiçeklerden olan orkide, eskiden bu değerini fiyatı ile de gösterirdi. Dünyada üretim arttıkça fiyat düşüşü Türkiye’ye de yansıdı. Türkiye’ye ithal olarak gelen orkideler tüm çiçek pazarına dağıldı. Yerli üretim ise sınırlı sayıda. Bunun nedeni üretiminin fazlaca enerji gerektirmesi ve Türkiye’de de enerjinin çok pahalı olması. Saksıda orkide İstanbul’da büyük marketlerden 20 milyona bile alınabiliyor. Çiçekçilerde ise çeşit ve kalite seçenekleriyle 30 milyondan 150-200 milyona kadar değişen fiyatlarda satılıyor. Şu anda Türkiye’de en çok Phalaenopsis türü orkide talep görüyor. Cibidium, Cattleya, Orcidium satılan diğer türlerden...

İstanbul’un önde gelen çiçekçilerinden Gelincik Çiçekçilik’in sahibi Cem Eraslan, Türkiye’de orkide fiyatlarının ithalat artışıyla giderek düştüğünü söylüyor. 32 senedir çiçekçilik yapan Eraslan’a göre fiyatlar düşse de yine yurtdışından pahalı:

"Orkide uzun sürede gelişen bir bitki. Normal gün ışığında 1 yılda, geceleri de gün ışığı lambaları ve ısı kullanırsanız 3 ayda yetişiyor. Bundan 10-15 sene önce Türkiye’de orkide yetiştiren Dr. Herman isimli tek bir kişi vardı.

İstanbul Kartal’daki serasından orkide almak için 1 ay önceden sipariş verirdik. 1984’ten sonra ithalatın artmasıyla fiyatlar düşmeye başladı ama asıl ucuzlama son 4 senedir oldu. Biz bugün, çift dallı Phalaenopsis orkidesini 80-90 YTL’ye satıyoruz ama eskiden fiyat bunun iki katıydı. Fiyatlar Amerika’da 15-20 dolar, Fransa’da 17-20 Euro. Türkiye’de daha pahalı olmasının bir nedeni gümrük ve kargo masraflarıyla maliyetin üstüne yüzde 60 kadar daha artması. "

Doku kültürü üretimi patlattı
Peki yurtdışında fiyatları düşüren ne? Lefke Avrupa Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır "doku kültürü" denilen bitki klonlama yöntemiyle yurtdışında bir üretim patlaması olduğunu söylüyor:

"Orkide üretilmesi için biraz teknik bilgiye ihtiyaç duyulan bir bitki. Ama bu Türkiye’de çok rahat yapılır. Sorun üretim maliyetlerinin yüksek olması, bu da başta enerjinin pahalılığından kaynaklanıyor.
Birçok bitkide ve meyvede örneğin, kivi, kiraz, elma ve muzda kullanılan klonlama yöntemi, bitkileri virüs hastalıklarından koruyarak daha sağlıklı bir ömür yaşamalarını sağlıyor. Artık çiçekçilik ve meyvecilikte yapay ortamlar yaratılıp, mevsimlerle oynanabildiği için orkide de uygun ortamda yılboyu açabilen bir çiçek. "

Prof. Dr. Baktır orkide satın alanlara şu tavsiyelerde bulunuyor: "Orkide’nin kesme çiçek olarak da ömrü oldukça uzundur, vazoda 15-20 gün yaşayabiliyor. Yaprakları etli olduğu için tıpkı devenin hörgücü gibi içinde su tutar. Doğrudan güneş görmeyen ama aydınlık bir ortamda tutulduğunda daha uzun ömürlüdür.

Çünkü orkide, aslında doğada orman altı bitkisi olarak yaşar. Soğuktan korkar, 25-30 derece sıkacaklığı sever. Saksıda çiçeği 4-5 ay bile kalabiliyor. Saksının 3-4 günde bir sulanması yeterlidir. "

ABD’de dar gelirliler rağbet ediyor
ABD’de yayınlanan The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre orkidenin en popüler türlerinden Phalaenopsis, ABD’de 1980’lerin başında 40-50 dolara satılırken şu anda 10 dolar. Dizaynlı sepetler ise 99 dolar.
Bu da 10 yıl öncesinin yarı fiyatı. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre orkideler şu anda, Türkiye’de Atatürk çiçeği olarak bilinen poinsettia çiçeklerinin ardından en çok satılan ikinci saksılı bitki. 10 yıl önce 7’nci sıradaydılar. Fiyatların düşmesi dar gelirli Amerikalıları da orkide meraklısı yaptı.

kazablanka
02-05-2010, 15:42
Selam herkese

benim bir orkidem var..

Yaklaşık bir yıl önce hediye edildi...

Hiç değişmiyor açmıyor...

çok üzülüyorum....3 Yaprağı vardı....Bir tane daha büyük yaprakların altından sürgün verdi...

Benden onun üstüne gelen yaprağı kestim tazelensin diye...

Ama ben açmasını istiyorum açmıyor 1 yıl oluyor nerdeyse...

Neden çiçek açması için sürgün vermiyor...

Bana biraz bilgi verirmisiniz...

kazablanka
04-05-2010, 18:08
Orkidemin resimleri

kazablanka
04-05-2010, 18:08
Bana nesi olduğunu söylemisiniz..


Bu küçük yaprağın üstüde yaprak vardı ben kestim tazelensin diye

praecox
04-05-2010, 19:13
Nesi olsun istersiniz?
Nesi yok ki?
Saksı harcınız nedir?

Resimlerden anladığım kadarı ile yaprağı olmasına bile şükretmeniz gerek.

Acı ama gerçek.

kazablanka
04-05-2010, 20:00
kestane toprağı koydum dibine ...

Bir de aldımğımda gelenler ek yapmadım başka:(

praecox
04-05-2010, 20:10
Neden kestane toprağı?

neye istinaden? kim tavsiye etti?
Nerde okudunuz?

kazablanka
05-05-2010, 01:27
Kestane toprağı menekşelerin altına koyuluyor ...

Elimde bulabilidiğim....


Kestane toprağı ,güvercinlerimin gübreleri, koyunumuzun eski güresi var...

Ben köyde yaşıyorum....

Elimdekilerle orkideye yardımcı olabilirim....


Kestane toprağı **** maki toprağı egede bol ve zengin içeriklidir...

Bu yüzden koydum...


Bir yerden okumadım kimsede tavsiye etmedi...

Üsten suyu koydukça toprağın aliviyonların yıkandığını düşündüm...

Bu yüzden ben ek yaptım kestane ile....

Bu çıkan küçük yaprağın karşısında bir tane daha küçük vardı...

Üstünde kocaman bir yaprak olduğu için altta bu yaprakla büyümedi ...


Bende üstündekileri kesiverdim...


Zaten tek gelişmeside bu oldu...

Bavulda gelmiş ta uzaktan....

sonra biz susamıştır diye su verdik güneşe koyduk yaprakları güneş yanığı oldu....

Kökünü bu cumartesi komple söktüm topraktan.

İki tane daha yeni gelişen alt kök var...

En azından yaşama isteği var ...


ne yapabilir sizce...

Hava akımı olmayan ama güneşli bir odaya koydum...

Önce aydınlık bir yerde değildi..

Bu küçük yaprak hemen değişti...

cumartesiden bu yana....

Ama bu süreç nasıl hızlanır ben yaprakları yemyeşil olsun istiyorum

kazablanka
06-05-2010, 01:13
Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?

praecox
06-05-2010, 10:20
...
Neden çiçek açması için sürgün vermiyor...

Bana biraz bilgi verirmisiniz...

Aradığınız ve ihtiyacınız olan tüm bilgiler bu forumda mevcut.
Saksı harcı ile ilgili bir dizi şey yazılmış iken humuslu toprağı nerden aklileştirdiniz, özelikle de bu bitkide.

Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Önce siz kendinize yardım edip ilgili başlıkları okuyun. Anlamadığınız bir yer olursa sorun yanıtlıyalım.

kazablanka
06-05-2010, 12:22
Aradığınız ve ihtiyacınız olan tüm bilgiler bu forumda mevcut.
Saksı harcı ile ilgili bir dizi şey yazılmış iken humuslu toprağı nerden aklileştirdiniz, özelikle de bu bitkide.



Önce siz kendinize yardım edip ilgili başlıkları okuyun. Anlamadığınız bir yer olursa sorun yanıtlıyalım.

Siz rahatsız olmayın lüften

Tanımadığınız bir kişi hakkında kendinize yardım eden vs diyip aciz düşüremezsiniz....


İnsanca belirgin bir durumu var mı uzmansanız ne görüyorsunuz demek istiyorum...


Gelin çiçeğime bakın demiyorum ...


Üslübunuz çok kaba .....

Sorunlarımı bizati kendim çözerim ...


İnsan bilgili olabilir ama bilginin esri olmamalı onun kibrine düşmemeli..



Köy ahlakında dahi bunu öğretiyorlar...


Lütfen sorularıma siz cevap verip kendinizi yormayın....

Sevilay
06-05-2010, 12:49
kazablanka,

Haydi ben bir şeyler anlatayım size; :)

Bir yıl önce etobur bitki yetiştirmeye karar verdiğimde, oturup, tüm etobur başlıklarını okudum önce.

Bir daha da soru sormama gerek kalmadı.:)

Şöyle düşünelim mi;

Burada orkide konusunda oldukça bilgili bir insan var. Ve bakarsanız, kaç yıldır burada bilgisini, birikimini aktarmaya çalıştığını siz de görebilirsiniz.

Yıllar boyu, o birikimlerini paylaşırken, bizleri de eğitirken, aynı sorulara defalarca cevap verirken sıkılmamış mıdır sizce?

Onu bilmem ama ben olsam sıkılırım. Belki siz de sıkılırsınız.:)

Düşünün bir hele, onun da bir işi var çalışması gereken,belki de hasta, bilemezsiniz değil mi?

Praecox'un burada, "biri bir şey sorsa da, daha önce verdiğim bilgi bile olsa, ben yine de cevaplasam" demesini beklemek bencillik olmaz mı sizce?

Sorduğunuz soru ise, orkide başlığında pat diye bulabileceğiniz bir soru.

Köy ahlâkında bize ders olacak bir çok şey var biliyorum.
Bunlardan biri de, karşımızdakini yargılamadan önce durup, düşünüp, haddimizi bilmek olmalı..

Değil mi? :)

kazablanka
06-05-2010, 13:39
kazablanka,



Köy ahlâkında bize ders olacak bir çok şey var biliyorum.
Bunlardan biri de, karşımızdakini yargılamadan önce durup, düşünüp, haddimizi bilmek olmalı..

Değil mi? :)

Haddi bilmeden kasıt aciz durumuna düşürülduğunu ifade etmekse...

Had aşılmış ama kimin tarafından o tartışılır...

Kimse bir uzman kadar okuduğu bilgi analiz edemez...


Önyargıya düşen ben değildim...

GÜNLERDİR cevap bekliyorum....

Biri yardım edermi acaba diye...

Okuduklarım yetese idi bunu yapmazdım...

bekli daha iyi bir şey fark edilir benim görüp anlayamadım diye ama ..


Şehir insanı ve sorunları...

Yine baş rolu alıyor...

Bir insan yorgun ve yılgın olabilir o zaman bu görevi devirde edebilir..


Kimse kimseyi suçlamaz...


Kendine yardım demek ...Sen çok acizsin demekle eş...

Evet bilgi konusunda (orkide) öyleyim ama..


Birine bir şey öğretmek zor olmamalı..

Bu bıkkınlığın sebebi ben değilim..

Aynı soruyu 1000 kere sorup yine aynı soruda diretseydim...

Böylesi bir hakareti hak ederdim ama...

Kimsenin daha önce verdiği cevabın yorgunluğunu ben dindirmek zorunda değilim...




Lütfen bu konu kapansın artık ...

praecox
06-05-2010, 13:46
Bir çift söz de benden.
GÜNLERDİR cevap bekliyorum....

Biri yardım edermi acaba diye...

Okuduklarım yetese idi bunu yapmazdım...

bekli daha iyi bir şey fark edilir benim görüp anlayamadım diye ama ..

Özelikle yazmadım. Belki bir bilen daha vardır yazar diye.
Veyahut da okuduğunuzu anlarsınız diye.
Size okuyun anlamadığınızı sorun diyorum şu yazdıklarınıza bir bakın.

Kime devredeceğim ne zaman deveredeceğimi size sorayım o zaman.

Hakkaten de sizin gibi çocuğum yaştaki haddsizlerden usandım ancak bu forumda sizin gibiler yüzünden de diğer saygılılaradan bilgimi esirgeyip devretmiyeceğim.

Kaldı ki devir alıcak bilgili bir gönüllü de yok görünürde...

Sevilay
06-05-2010, 13:47
kazablanka;

GÜNLERDİR cevap bekliyorum....


GÜNLERDİR cevap bekleyeceğinize, orkide toprağı nasıl olmalı diye bir zahmet okusaydınız, konu zaten kapanırdı.:)

Okuduklarım yetse idi bunu yapmazdım...


Okuduklarınızı anlayabilseydiniz bunu yapmanıza da gerek kalmazdı.:)

Şehir insanı ve sorunları...
Yine baş rolu alıyor...
Bir insan yorgun ve yılgın olabilir o zaman bu görevi devirde edebilir..


Bu bir olasılıktı gerçek değil. Sadece düşünmenizi istedim.:)

Ama yine aynı hatayı yapıp, haddinizi bilmeden, insanlara devir teslim töreni tavsiye ediyorsunuz.:)

Böylesi bir hakareti hak ederdim ama...


Bu hakaret değil, sizinki alınganlık.:)


Kimsenin daha önce verdiği cevabın yorgunluğunu ben dindirmek zorunda değilim...


İşte bu, kesinlikle saygısızlık...

Haydi şimdi konuyu kapayalım.:)

kazablanka
06-05-2010, 21:55
Bir çift söz de benden.

Özelikle yazmadım. Belki bir bilen daha vardır yazar diye.
Veyahut da okuduğunuzu anlarsınız diye.
Size okuyun anlamadığınızı sorun diyorum şu yazdıklarınıza bir bakın.

Kime devredeceğim ne zaman deveredeceğimi size sorayım o zaman.

Hakkaten de sizin gibi çocuğum yaştaki haddsizlerden usandım ancak bu forumda sizin gibiler yüzünden de diğer saygılılaradan bilgimi esirgeyip devretmiyeceğim.

Kaldı ki devir alıcak bilgili bir gönüllü de yok görünürde...


Sizi yalnış anlamış olabilirim...


Hatalıda giriş yapmış olabilirim..


Saygısız bir insan değilim...


Kırıldıysanız özür dilerim...

Ben mesleki yorgunluktan bahsettim...

Sizin yaşınızdan kaynaklanan yorgunluğu yormadım....


İnsan yorulabilir meslek hastalığına kapılabilir..


bu pencereden baktım olaya..

filiz baris
08-10-2010, 10:16
Arkadaslar bıraz okudum bazı seyler ama ıstedıgım bılgıye ulasamadım net cevaplar beklıyorum oku oku kafam karıstı (okumakta kafa karıstırıyormus)sadete gelelım ben yurt dısındayım orkıdelere ılgım büyük.ben tıcaret amaclı degıl yalnız bır tane kendı orkıdemı yetıstırmek ıstıyorum .tohum fılan dıye bıseyler okudum.orkıdemı ıncıtmeden ,ınceledım ve ıkı tne tohum gördüm onu nereye bırakıp sısmesını saglıyacagımıda buldum.kendı a cımdan baya bı yol katettım(gülmeyın)yalnız ben ne kadar bu cıcegın üzerınde bırakacam ve ev sartlarında nasıl yapacam bı yardımcı olursanız cok sevınırım 28 yasındayım yalnızlıgımı cıceklerden dolduruyorum orkıdeler evımı cok sevıyor bende onları:net sunu sunu yap dıyebısey söyleyebılırmısınız ben cok ıstıyorum :her sabah heyecanla büyüdüklerını seyretmek benı rahatlatıyor :lütfen bana yardım edın tesekkurler

filiz baris
10-10-2010, 21:34
e bana nezeman cavap yazcaksiniz kac ay beklemem lazim bu site biraz gecmi isliyor orkiemin cicekleri soldu

zappie
10-10-2010, 22:44
Bu site gec islemiyor. Sizden cok daha tecrubeli olan arkadaslarimiz, orkidelere yeni merak salmis bir kisinin tohumdan orkide yetistirmekte basarili olamayacagini dusunduklerinden cevap vermeye gerek duymamis olmalilar. Pamuk arasinda fasulye cimlendirmiyorsunuz, orkideden bahsediyoruz. Soruyu sorus tarzinizdan epeyce bir yol daha kat etmeniz gerektigi anlasiliyor.

Jezebel
10-10-2010, 23:03
Tohumdan yetiştirmek o kadar zor ve meşakatli bir iş ki , özel besi yeri , steril şartlar , sürekli ayni ısı ,
nem sağlayan aletler gerekiyor .
Bunu ev koşullarında sağlamak bana mümkün gelmiyor .

Çimlenip 1 yaşına gelince böyle oluyor .

174519


Çok ucuz ve her bir cam şişede 30-40 bitki olmasına rağmen , bu durumdaki bitkiyi ben almıyorum .
Çünkü yaşatmak çok zor .
Kendim için şunu söyleyebilirim , tohumdan denemek haddimi aşmak olur , bunu yapmam .
Kazara iki defa tohum sparişi vermiş oldum , her iki tohumu da uygun Üniversitelerde tanıdığımız arkadaşlarımıza gönderdik , tamamen heba olmalarına gönlümüz razı olmadı :p
Saygılar .

filiz baris
11-10-2010, 09:14
tskler cevabiniza jezebel bunu duyugum iyi oldu.ayrica zappie sizede tsk ederim soru tarzimi begenmemisiniz lafi fazla dolandirmadim sizin gibi onun icin begenmemis olabilirsiniz. bilmiyorum gayet acik yazim rahatsiz etti sanirim baska sorcagim bisey yok tsk ederim acemi oldugumuda düsunmuyorum orkide bakimim cok guzel orkidelerimi görseniz böyle dusunmezdiniz.orkide koleksiyonum var.....yalniz yetistirmek konusunda bilgim yok ama istegim fazla .......saygilar

nrkrkmz
11-10-2010, 10:27
orkide bakimim cok guzel orkidelerimi görseniz böyle dusunmezdiniz.orkide koleksiyonum var.....yalniz yetistirmek konusunda bilgim yok ama istegim fazla .......saygilar


Sayın Filiz Barış,
Orkide koleksiyonunuzun fotoğraflarını ve nasıl baktığınızı bizlerle paylaşırsanız seviniriz.

filiz baris
11-10-2010, 21:23
odamin 3 trfi camlarla kapli ve yere kadar camlarim dachim cok asagida isk süzme geliyor sanirim tam direk almiyor her cumartesi kuvete susyu dolduruyorum ciceklerimi sirayla suya batirip cikartiyorum fazla birakmiyorum 5 e kadar sayiyorum.suyunu süzunce vazolara tekrar koyuyorum .vazolarim cam saydam yani ve ic korplarida saydam plastic köklerine isi ve isigin gelmesine önem veriyorum birde hepsi ayni yerlerde birbirleriyle neredeyse yapisik birakiyorum.orkideler tek kalmayi sevmiyorlar birde iki haftada bir gübre koyuyorum suya .eger cicekliyse orkidelerim iki hafta susuz birakabiliyorum yanlarimda hep ara ara bardakta su birakiyorum cok seviyorlar ama camlarim perdeli degil sadece catim belki biraz gölge yapabilir.saat 2 en sonra o camdan hep günes geliyor saat 6.7 ye kadar günes görüyor birde cok seviyorum ve konusuyorum bence en önemlisi bu sanirim dedim sadece merak ve hoby acemiyim yazim berbat ama benim sanirim orkideler hakkinda bilgi edinmeye hakkim var bunu kimse engelleyemez burdan bilgi alirmiyim bir daha sanmiyorum.bu siteye girmeyide düsünmüyorum herkeze bol orkideli günler .yazim icin elestiri aldim almanyada dogdum ankarada kaldim 3 yil is sebebiyle bukadar türkce yaziyorum k.bakmayin byy

ncandan
03-02-2011, 17:43
merhaba,
bu foruma ilk kez yazıyorum.Ben salep yetiştirmek istiyorum.Maraş dondurmasının yapımında kullanılan dağlardan toplanıp yok olmasına neden olunan bu bitkinin sera ortamında yetiştirmek mümkün değil mi?İlgisi olanların bu foruma yazması dileğiyle...

furkan yıldız
16-02-2011, 12:33
Orkideler eskisi kadar pahalı değil ve hemen hemen her yerde bulmak mümkün artık. O kadar çok hoşuma gitmesine rağmen hala kendimi uzakta tutabilmeyi başarabiliyorum :(

ephesos
16-02-2011, 14:04
Bence biryerlerden başlamak lazım ama.

Sevtap Bilgün
03-12-2011, 21:05
Orkidem çiçek çıkarır gibi bir dal çıkardı. Ancak bu dal üzerinde çiçek açmak yerine aynı gövdesinde olduğu gibi yapraklar çıkardı ve kök geliştirdi. Bu gelişen kısmı keserek, ayrı bir saksıya aktarsam yeni bir orkideye sahip olabilir miyim? Çiçek açar mı?

nılgun_dogan
04-12-2011, 18:39
Sevtap hanım köklenmesi gerekiyor bendede var öyle köklenmesini bekliyorum.

livingdead1978
13-12-2012, 16:45
Orkidem çiçek çıkarır gibi bir dal çıkardı. Ancak bu dal üzerinde çiçek açmak yerine aynı gövdesinde olduğu gibi yapraklar çıkardı ve kök geliştirdi. Bu gelişen kısmı keserek, ayrı bir saksıya aktarsam yeni bir orkideye sahip olabilir miyim? Çiçek açar mı?

Üzerinde oluşan yavrulara Keiki Deniliyor az su verdiginizden dolayı oluşuyor yetersiz besin ve az su alan orkide ölecegini düşünerek neslini sürdürmek pahasına kendi üzerinde yeni yavrular oluşturuyor ve bir müddet kök oluşumundan sonra onları bırakıyor
üzerinden alıp saksıya aktara bilirsiniz ama biraz kök oluşmasını beklemelisiniz
http://www.orchidboard.com/community/attachments/beginner-discussion/2928d1178181478-keiki-problem-dsc02966.jpg

Fotografı inceleye bilirsiniz
Kolay gelsin

celalim01
23-10-2013, 23:28
Tekrar merhabalar.
Bugün müflis bir çiçekçi ile tanıştım.Adam 55 yaşlarında çiçekler ve doğa hakkında çok esti bende akvaryum balığı gibi baktım o anlatırken.Yapmayı düşündüğüm iş için yardımcı olabileceğini; yeterki işim görülsündü, mantığıyla yaklaşan hem yardımsever, hemde doğasever.Anlattıklarrını burada yetiştiricilik teknikleri ile karşılaştırınca cebimdeki az kalan paranında bir dolandırıcı tarafından hortumlanma ihtimalinin azaldığını hissettim ve mutlu oldum.Yalnız sanırım daha önce bahsettimmi hatırlamıyorum ama şu varki ben Adana'da yaşıyorum ve bugün Adana kazan ben blender sevgili memleketimde orkide soğanı adına en ufak bir ize rastlayamadım.bir iki çerçi bana bildiğimiz kıska soğanı orkide soğanı diyerek satmaya çalıştı ve fakat bende çok bilmiş bir tavırla kendisini geri çevirdim.Netice itibarı ile bir iki deneme yetiştirmesi yapmak istiyorum.Azda olsa soğana ihtiyacım var. acaba nereden tedarik edebilirim ?

selam ve saygılarımla..

Merhaba,Bende adana kozandayım. haklısınız Adana çevresinde orkide bulmanız çok zor.Bunu uzun yıllar çiçekçilik yapmış yerlerden,Tarımsal faaliyet gösteren yerlerden ve tabi her ne kadar çoğu sağlıklı olmasa da netten araştırma yapmak lazım.Ama dediğiniz gibi birazda bu konuda yeni olduğunuzu anlayıp ta olmayanı varmış gibi göstermeye çalışan insanlar var.Bana 2 adet orkide bir arkadaş tarafından tedarik edilerek önümüzdeki günlerde gönderilecek ama arkadaşın bana verdiği bilgiler ışığında Adananın neresinde olduğunuzu bilmiyorum.Bir çok Orkide türünün bu bölgede yetiştirilmesinin mümkün olmayacağını,hava şartlarını engel olacağını,soğan kayıplarının olacağını söyledi.Şuan türü aklımda değil ,bana göndereceğinin uyum sağlama ihtimali olan yerel bir tür olduğunu söyledi ki arkadaş çiçek konusunda bana göre daha deneyimli ,bu konuda yıllarını vermiş,bilgi birikim yapmış.tanıdığım güvendiğim bir insan olması da söylediği yapmaya karar vermemde etkin oldu.Size tavsiyem yeterince araştırma yapmadan başlamak size zarar verebilir.en uygun türü bulmanız lazım.

celalim01
23-10-2013, 23:36
merhaba,
bu foruma ilk kez yazıyorum.Ben salep yetiştirmek istiyorum.Maraş dondurmasının yapımında kullanılan dağlardan toplanıp yok olmasına neden olunan bu bitkinin sera ortamında yetiştirmek mümkün değil mi?İlgisi olanların bu foruma yazması dileğiyle...

Maraş dondurması yapımında kullanılan ve salep olarak bildiğimiz soğanlı bitki aslında bir tür çiğdem bitkisidir ve salep adı ile anılır.O bölgede genelde yüksek dağlarda yetişir ve oralardan toplanır.Her toplanan bitki soğanı dondurma yapımında kullanılmaz ve başarılı bir tat vermez.Maraş dondurmasının özelliği bu toplanan bir tür olan soğanların kurutulup salep dediğimiz hale getirilmesi ve yüksek dağlarda özel olarak otlatılan keçilerin sütleriyle usta ellerde yapılması sonucunda ortaya çıkar.O türün dışında soğanla aynı kalite dondurma oluşmasını sağlamaz.Sizin düşündüğünüz yetiştirme şartlarının pek mümkün olacağını sanmıyorum.Yetiştiği şartları aynen oluşturup aynı tadı yakalamak zor olsa gerek.Bir de sonuçta hava değerleri dahil olmak üzere doğal ortamda yetişmektedir.Maraşta iyi dondurma yapabilen ve adı tanınmış dondurmacıların hepsinin kendilerine özel çobanlarıyla beraber belirli sayıda keçi sürüleri vardır.

ankafar
24-10-2013, 07:29
Maraş dondurması yapımında kullanılan ve salep olarak bildiğimiz soğanlı bitki aslında bir tür çiğdem bitkisidir ve salep adı ile anılır.O bölgede genelde yüksek dağlarda yetişir ve oralardan toplanır.Her toplanan bitki soğanı dondurma yapımında kullanılmaz ve başarılı bir tat vermez.Maraş dondurmasının özelliği bu toplanan bir tür olan soğanların kurutulup salep dediğimiz hale getirilmesi ve yüksek dağlarda özel olarak otlatılan keçilerin sütleriyle usta ellerde yapılması sonucunda ortaya çıkar.O türün dışında soğanla aynı kalite dondurma oluşmasını sağlamaz.Sizin düşündüğünüz yetiştirme şartlarının pek mümkün olacağını sanmıyorum.Yetiştiği şartları aynen oluşturup aynı tadı yakalamak zor olsa gerek.Bir de sonuçta hava değerleri dahil olmak üzere doğal ortamda yetişmektedir.Maraşta iyi dondurma yapabilen ve adı tanınmış dondurmacıların hepsinin kendilerine özel çobanlarıyla beraber belirli sayıda keçi sürüleri vardır.

Merhabalar küçük bir düzeltme yapalım salep üretiminde kullanılan bitki grupları çiğdem değil bir orkidedir. Çiğdem crocusların zarları soğanı andırır ince bir tabaka vardır ve kökler alt tarafından gelişir. Ancak salep yapımında kullanılan orkidelerin yumruları daha çok patatesi andirir zardan ziyade kabuk olur ve kökler üst gözenekten gelişen bitkinin hemen altından gelişir.




Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları (http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338.htm)

Başlığında sorularınızı sorabilirsiniz...