View Full Version : Afrika menekşeleri çiçek açmıyorsa
benim menekşelerim açmıyoooooorr..çok üzülüyorum..:(
kuzey cephedeler, hiç güneş görmüyolar.. pencere gömme balkona baktığı için ışığı da çok göremiyorlar.. sanırım menekşelerimi daha güneşli ve mutlu olacakları evlere hediye etmem gerekiyor..
üstadlar sizler ne önerirsiniz bu garibanlara?
Aslında yaprakları oldukça sağlıklı görünüyor simran hanım. Sıvı gübre vermiyorsanız sıvı gübre ve yapay aydınlatma deneyebilirsiniz belki.
bence biraz daha havalar ısınınca dışarı çıkartın ayrınlık yere
Arkadaşlar evdeki menekşelerimden birisi çok güzel yapraklanmasına rağmen çiçeklenmedi. Yeri güzel. Yanındaki menekşelerin keyfi iyi. Acaba neden olabilir. sıvı gübre de kullanıyorum.
http://img856.imageshack.us/img856/7606/1007025.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/108/1007026.jpg
Saksı diğerlerinden daha büyük gibi geldi. Eğer öyleyse bitki kasmaz kendini. Çiçek açmaya çabalamaz. Saksısını küçültürseniz strese girip açacaktır.
bernacyhn
01-05-2011, 15:30
Sayın daltek, menekşeler üzerine her türlü konunun konuşulduğu bir başlığımız var. Orada yılların tecrübesiyle sizi doğru şekilde yönlendirecek birçok dostumuz var. Gerekli bilgileri oradaki başlığı okuyarak edinebilirsiniz, bu tarz ufak başlıklar sitede yığılmaya neden olacağından pek hoş karşılanmaz yöneticilerimiz tarafından. Bu nedenle Afrika Menekşesi başlığını okuyarak ve tecrübelerinizi paylaşarak diğer dostlarımıza katılabilirsiniz :) Hoşçakalın
Çok çok teşekkür ederim, uzun süredir forumu takip ediyorum ancak, ilk defa mesaj yazdım.
Sayın daltek, menekşeler üzerine her türlü konunun konuşulduğu bir başlığımız var.
Sevgili bernacyhn,
O başlık bilgiye erişilemeyecek kadar karmaşa içerisinde olduğu için alt bölümler açılmış, çok da iyi olmuş.
Arkadaşımız soruyu doğru yerde sormuş. Menekşenin çiçek verebilmesi için
1. Işık- Direkt güneş ışığı gelmeyecek şekilde çok aydınlık yerde olması
2. Isı- 21-25 derece civarında ve mümkünse sabit sıcaklık
3. Gübre- Gerekli besin takviyesi
4. Boyutlarına uygun saksı ( Bitkinin toplam çapının 1/3, 1/4 'ü oranında çapı olan bir saksı.
5- Hava akımından uzak ama havadar bir yerde olması
gerekmektedir.
Menekşe gücünü önce kökleriyle saksıyı doldurmaya harcıyor. Sanırım sizin sorununuz büyük saksıdan kaynaklanıyor Sayın datelk.
Bence ilk bakışta görünen fazlalık en altaki koyu yaprakların temizlenmemiş olması... En alt bir sıra alınmalı... Günlük 2 yaprak kopartıp bu işlemi gerçekleştirmek çiçek açmasına yardımcı olacaktır... Teşvik edecektir....
Selahattin Yılmaz
02-05-2011, 08:32
Sevgili datelk, iletişim bilgilerinizi özel mesajla gönderirseniz kargo bedelini karşılamanız koşuluyla size menekşeniz için hediye 100 gr B5A sıvı organik gübre göndereyim çiçekleriniz coşsunlar.
Tunatuna
02-05-2011, 09:46
Sevgili datelk sanırım sizin menekşenizin sorunu ışığın yetersiz olması. Resimde görülen menekşelerim sürekli yaprak çoğaltıyorlardı. Menekşelerimi pencere önüne aldım (pencerem Kuzey-doğuya bakıyor) ve bir hafta içinde yaklaşık bir yıldır açmayan menekşem tomurcuklandı.
arkadaşlar menekşelerim güneş yetersizliğinden açmıyorlarmış. güneşin yüzünü göstermesiyle beraber hepsinde olmasa da en azından yarısında minik tomurcuklar başladı. hatta bir tanesi açtı bile..
bir de benim kullandığım nilfia sıvı besin kötü galiba. yapraklarını resmen odun gibi sertleştirdi. hangi marka önerirsiniz siz?
mmanager
13-01-2012, 11:24
Sevgili datelk sanırım sizin menekşenizin sorunu ışığın yetersiz olması. Resimde görülen menekşelerim sürekli yaprak çoğaltıyorlardı. Menekşelerimi pencere önüne aldım (pencerem Kuzey-doğuya bakıyor) ve bir hafta içinde yaklaşık bir yıldır açmayan menekşem tomurcuklandı.
menekşeleriniz sanırım ışığa doğru yönelmek için saplarını uzatırmış.yani ışığa yakın bir yere koyarsanız sapları daha kısa olacaktır.saygılarımla
hangi gübreyi kullanmalıyım adanada yaşıyorum nereden temin edebilirim yardimci olursanız sevinirim
mmanager
06-03-2012, 18:08
menekşeler için olan besinlerden alabilirsin .hemen hemen her büyük markette var.saygılar...
ÇİÇEK MERAKLISI
18-06-2012, 14:54
Merhaba,
İyi birşey yaptıgımı zannederken enekşelerimi ve orkidemi mahvettim:(((Evim kuzey cepheli camın tam önüne koydum menekşelerimi . Çiçeklerini döktüler bende yeteri kadar güneş almadıklarını düşünerek güneş alsınlar diye güney cephesinde cam önüne koydum.. Menekşelerimin (Orkideminde) yapraklarını bir güzel güneşte kavurdum.. Şimdi onları kurtarmaya çalışıyorum. Güneş yanıgı olan yapraklarını temizledim. Baya küçüldüler. Acaba saksılarını değiştirip bol vitamin mi versem Kuzucuklarımı bu şekilde gördükçe içim gidiyor. Uzman arkadaşlarım bana yardımcı olabilirmisiniz:((((
Zyprexia
28-06-2012, 20:10
benim menekşelerim de bir yıldır açmıyor bana yardımcı olsanız çiçek coşturan falanda verdim ama olmadı.Saksının birinde bikaç kök vardı ayırdım 10 gun once bişey olmadı.güneşin önüne kpydum ışık yetersiz diye bikaç yaprak yandı:(((
menekşecibaba
29-06-2012, 13:13
Çiçeklenmenin Olmamasının sebepleri : Hatalı gübreleme, kışın yetersiz ışık, kuru ve soğuk hava,aşırı sıcak hava , saksı değiştirmenin sık ya da uzun süre yapılmaması, bitki yerinin değiştirilmesi, soğuk su ile sulama gibi faktörler çiçeklerin açmamasına neden olmaktadır.
Bu faktörleri göz önüne alarak neyi eksik yaptığınıza bakın.
Havaların çok sıcak olduğu bu günlerde menekşe lerinizi mümkün olduğu kadar direk güneş ışığından koruyun . Direk güneş geliyorsa perdeleyin .
menekşecibaba
29-06-2012, 14:14
Merhaba,
İyi birşey yaptıgımı zannederken enekşelerimi ve orkidemi mahvettim:(((Evim kuzey cepheli camın tam önüne koydum menekşelerimi . Çiçeklerini döktüler bende yeteri kadar güneş almadıklarını düşünerek güneş alsınlar diye güney cephesinde cam önüne koydum.. Menekşelerimin (Orkideminde) yapraklarını bir güzel güneşte kavurdum.. Şimdi onları kurtarmaya çalışıyorum. Güneş yanıgı olan yapraklarını temizledim. Baya küçüldüler. Acaba saksılarını değiştirip bol vitamin mi versem Kuzucuklarımı bu şekilde gördükçe içim gidiyor. Uzman arkadaşlarım bana yardımcı olabilirmisiniz:((((
Sayın ÇİÇEK Meraklısı ,
Kuzucuklarınıza gerekli eziyeti vermişsiniz zaten , yapmak istediklerinizide yaparsanız son darbeyi de vurmuş olursunuz..:)
Sakın o durumdaki bitkilerinizde saksı değişimi ve bol gübre takviyesi yapmayın. Zaten bitkileriniz stresten şoka girmiş durumda .. Yapmanız gereken onları ışıklı (güneş görmeyen ) bir yerde az su vererek dinlenmeye bırakmak , kendilerini toparlayıncaya kadar birşey yapmayın. Daha sonra azar azar gübre ile gelişmelerini sağlayın , toprak değişimlerini de mümkün olduğu kadar bahar aylarında yapmaya çalışın.
(Kuzucuklarınıza gerekli eziyeti vermişsiniz zaten) sözümden alınmayın , tabi bunları istemeyerek bitkinizi kurtarmak amacıyla aceleyle araştırmadan yaptığınızı biliyoruz .:) zamanında hepimiz aynı hataları yapmışıktır. Kolay gelsin..
Zyprexia
01-07-2012, 21:34
Ben saksilari buyuttum arkadasim da ayni islemi yapti onunki surekli cicekli onunkiler sabah gunesi aliyor benimki ogle den sonra.benimker hala a kadinlar.saksilarini kucultsem.bir faydasi olur mu?cicek costurAn da veriyorum.birde cok su vermis olabilirim yardimci olursaniz ne yapmam ya dA yapmamam konusunda....:((((
Aşağıdaki mesajıma ekleyebileceğim yeni bir bilgim yok Sayın Zyprexia.
http://www.agaclar.net/forum/795936-post9.htm
Fazla su kök çürümesi dışında bir zarar vermez ama kök çürümesi de menekşenizi kaybetmenize neden olur. Düzenli aralıklarla toprağı nemlendirecek kadar sulama yapmanızı öneririm.
Zyprexia
01-07-2012, 22:39
Saksiyi kucultsem mi diyorum acsinlar artik istiyorum.gunesi ogleden sonra almasi a maxima engel degil degil mi?tskkur ederim
Zyprexia
03-07-2012, 09:00
yüklemeye çalışayım:o
Zyprexia
03-07-2012, 09:18
Olmadı sanırım,eğer resimler yeterliyse yorum ve tavsiye alabilir miyim lütfeN.Bugün pet bardak alıcam 1 numara da saksı alıcam.Cevaplarınızı bekliyorum.Çok teşekkürler maki01...
menekşegül
03-07-2012, 09:26
Sevgili Zyprexia, Menekşeniz sağlıklı ama saksısı büyük gelmiş gibi geldi bana da eğer küçük saksıya alırsanız daha çok güçlenip çiçek verecek diye umuyorum.
Zyprexia
03-07-2012, 09:41
Çok teşekkür ederim 1 yıldır açmıyorlar saksıları bugün değiştireyim.1 numara iyi olur sanırım.Mnekşenin birinin yanında yavru var 6 -7 yapraklı saksı değiştirirken onu ayrı bir pet bardağa mı yoksa onu da 1 numara saksıya mı alayım toprağı da yenileyeyim mi?Çok soru oldu ama 1 yıllık birikim olunca:D anlarsınız beni umarım.Bu siteyi bulmam büyük şans cevaplarınızı bekliyorum.
Zyprexia
03-07-2012, 22:28
Güneş ışığını öğleden sonra almasının çiçek açmamasında etkili mi diye sormuştum ama.Cevap hala yok mu? :(:(
Cizmeli Kedi
04-07-2012, 18:37
Sn. Zyprexia, gübre takviyesi yapmayı denediniz mi?
Zyprexia
04-07-2012, 18:43
Sn. Zyprexia, gübre takviyesi yapmayı denediniz mi?
****** denedim çiçek coşturan verdim olmadı sonra arkadaşımın çiçekçi komşusu :p bana küçük şişede bir besin verdi onu da denedim olmadı.belki bilinçsiz birşey yapmış olabilirim.
Çok teşekkür ederim 1 yıldır açmıyorlar saksıları bugün değiştireyim.1 numara iyi olur sanırım.Mnekşenin birinin yanında yavru var 6 -7 yapraklı saksı değiştirirken onu ayrı bir pet bardağa mı yoksa onu da 1 numara saksıya mı alayım toprağı da yenileyeyim mi?Çok soru oldu ama 1 yıllık birikim olunca:D anlarsınız beni umarım.Bu siteyi bulmam büyük şans cevaplarınızı bekliyorum.
benim menekşelerimde yaklaşık bir yıldır açmıyordu. hatta ilk aldığımdaki çiçekleri döküldükten sonra hiç açmadılar. 1 ay kadar önce yerlerini değitirdim daha çok ışık alan bir yere koydum. şimdi 3 tanesi birden çiçek açtı. sıvı besin falanda vermiyorum. bence tamamen ışıkla ilgili. hatta bir tane de kolyozum vardı onlarla aynı yerde duran yaklaşık 1 yıldır bir karış olan çiçeğim ışığa koyunca yarım metreyi geçti bir sürüde dal verdi. sadece üzerinde oldukları masanın yerini yarım metre daha cama yaklaştırdım inanılmaz bir büyüme gösterdi çiçeklerim .
Zyprexia
05-07-2012, 09:21
benim menekşelerimde yaklaşık bir yıldır açmıyordu. hatta ilk aldığımdaki çiçekleri döküldükten sonra hiç açmadılar. 1 ay kadar önce yerlerini değitirdim daha çok ışık alan bir yere koydum. şimdi 3 tanesi birden çiçek açtı. sıvı besin falanda vermiyorum. bence tamamen ışıkla ilgili. hatta bir tane de kolyozum vardı onlarla aynı yerde duran yaklaşık 1 yıldır bir karış olan çiçeğim ışığa koyunca yarım metreyi geçti bir sürüde dal verdi. sadece üzerinde oldukları masanın yerini yarım metre daha cama yaklaştırdım inanılmaz bir büyüme gösterdi çiçeklerim .
Anladım,benim menekşeleri gördünüz mü?Saksı büyük yorumları yapıldı saksılarını küçültücem, bende sizin gibi yerini değiştirdim 2 hfta önce.2 gün sonra tatile çıkıcam dönüşte sürpriz yaparlar belki:dilli:Ben bir kaç kez sorduğum birsoru var saçma mı bulundu dikkat mi çekmedi ya da ben ifade edememiş olabilirim:Benim menekşeler öğleden sonra ışık alıyor bunun açmamasına etkisi var mı?Diğer sorunları halledebilirim ama sabah güneşi alan bir pencerem yok,net te sabah güneşini sevdiğini okumuştum.Varsa biliginiz paylaşır mısınız?Sizinki günün hangi saatigüneş alıyor:confused:
bende ankarada oturuyorum. doğuya bakan pencereye yakın duruyorlar. yani sabah güneşi alıyor benimkilerde . ama benim tam pencerenin önünde çiçekleri koyacak yerim yok o yüzden direkt güneş ışığı görmüyorlar. eski yerlerine göre daha aydınlık bir yer.
blaze ash
20-07-2012, 17:10
Sayın Zyprexia;
Benim menekşelerim daha önce akşam güneşi alan camın önünde direkt güneş ışığı alıyorlardı. Çok da güzel çiçeklenmişlerdi. Sadece bir menekşem güneşi sevmedi yaprakları yumuşadı. Onu geri sehpa üzerine aldım, düzeldi. Yani güneş güneştir bence. Akşam güneşi biraz daha yakıcıdır o kadar. İlla ki sabah güneşi çiçek açtırır diye düşünmüyorum. Sabah güneşinin bir faydası da bitki uyandığında besinleri almaya daha yatkındır (Sabah sulamanın faydalı olması bu yüzdendir). Ama akşam besin almaz mı, tabi ki alır. O yüzden rahat olun :)
gencerker
29-07-2012, 13:04
Ne yaptıysam olmuyor
Menekşe topragı aldım, menekşe için coşturan bitki besini aldım, odam sabah doğan güneşi ile birlikte akşama kadar aydınlık, menekşenin yerini değiştiriyorum, güneşe koyuyorum, gölgeye koyuyorum, nemli ortam olarak mutfaga koydum... kısacası ne yaptıysam nafile açmıyor bu menekşeler
bir tanesi açıcak gibi ama 1 senedir böyle
http://img826.imageshack.us/img826/3461/20120729135956.jpg
http://img844.imageshack.us/img844/8606/20120729135951.jpg
blaze ash
31-07-2012, 19:16
Menekselerinizle ilgili ilk olarak soylemek istedigim sey, saksilari cok buyuk. Saksi buyuklugu menekse capinin 3 te 1 i olmali. Eger kucuk saksiniz yok ise altlarini delerek pet bardaklara dikebilirsiniz. Buyuyene kadar tabi ki.
Benim menekselerim ev degistirdigim icin ciceklerini doktuler. Yaklasik 3 aydir acmiyorlar. Cunku yer degisikligini sevmiyorlar. Bir yere alismasi en az 1 ay suruyor zaten, tahminimce siz yerini degistirerek strese sokuyorsunuz menekseyi.
Bunlari yapip bir sure dinlendirin, zaten acacaktir. Bir de afrika meneksesi ana basligini okursaniz daha ayrintili bilgi bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.
SmartTab10 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
Zyprexia
10-08-2012, 19:12
[QUOTE=blaze ash;1000563]Sayın Zyprexia;
Benim menekşelerim daha önce akşam güneşi alan camın önünde direkt güneş ışığı alıyorlardı. Çok da güzel çiçeklenmişlerdi. Sadece bir menekşem güneşi sevmedi yaprakları yumuşadı. Onu geri sehpa üzerine aldım, düzeldi. Yani güneş güneştir bence. Akşam güneşi biraz daha yakıcıdır o kadar. İlla ki sabah güneşi çiçek açtırır diye düşünmüyorum. Sabah güneşinin bir faydası da bitki uyandığında besinleri almaya daha yatkındır (Sabah sulamanın faydalı olması bu yüzdendir). Ama akşam besin almaz mı, tabi ki alır. O yüzden rahat olun :)[/Q tTeşekkür ederim cevabınız için ben saksıları küçülttüm ama hala bir çiçek açma işareti yok ama bekliyorum hala.:dilli:sabır.:DBen birde çok su verip köklerine zarar vermiş olabilirim aklıma takılan o bir de yeni toprak koydum siz ustasınız benim yanımda eminim sizin toprak karışımı sulamalar gübre oranı veya ölçüsünü daha iyi yapıyorsunuzdur.Bakıyor 3-4 yapraklı menekşeler çiçekli çok beğeniyorum.Ben bir süre ara verdim ilgilenmiyordum su harici birşey vermedim.Ama toprak karışımı ve gübre işine bakacağım.Resim yükleyeyim yorumlara göre tekrar yeni çözüm buluruz.Tekrar çok teşekkür ederim ilginize!:rolleyes:
Selam Zyprexia. Konu bir anda kesilmiş ya da duraklamaya uğramış. Gelişmelerle ilgili paylaşımlarınızı yazarsanız sevinirim. Menekşe çok hassas bir çiçek yeri ortam ısısı ışık saksı ebatı toprak su vb. durumların en hassas şekilde sağlanması gerekiyor. Ve en önemlisi yerine alışıp sevmesi bu çok önemli. Bu şartlar sağlandıktan sonra o da size güzel çiçeklerini sunarak teşekkür edecektir.
denizcem
21-03-2013, 12:49
yüklemeye çalışayım:o
Sevgili Zyprexia,forumda okuduklarımdan bu bilgiye daha ulaşamadım ama ben denedim çok iyi sonuç aldım... Çiçeğinizin ortasındaki bazı yaprakları dikkatlice koparın ... Ki çıkacak tomurcuklara yer açılsın...Ama tam ortadaki minikleri değil...Onlardan bir önce çıkan yaprakları... Umarım doğru tarif edebilmişimdir...Ben sürekli böyle yapıyorum ve çiçekleri top gibi ortada çoğalıyorlar...Denenmiş ve çok iyi sonuç alınmış bir bilgidir ... Paylaşmak istedim... Uzun süre çiçek açtıramayan arkadaşlar denesin ...
Hatta bu yöntemle açan çiçeğimi ekliyorum...Tahmini 6 senelik....
Merkezdeki taze yapraklar yerine en dış sırada yer alan yaşlı yaprakları kesmek bitkinin güçlenmesine , çiçeklenmesine neden olabilir ama göbekteki yapraklar için böyle bir uygulamanın faydalı olabileceğini daha önce hiç duymadım ve okumadım.
Baharla birlikte çiçeklenen menekşelerimde de göbekteki yapraklara müdahale etmedim.
380384
380385
380386
denizcem
22-03-2013, 06:47
Merkezdeki taze yapraklar yerine en dış sırada yer alan yaşlı yaprakları kesmek bitkinin güçlenmesine , çiçeklenmesine neden olabilir ama göbekteki yapraklar için böyle bir uygulamanın faydalı olabileceğini daha önce hiç duymadım ve okumadım.
Baharla birlikte çiçeklenen menekşelerimde de göbekteki yapraklara müdahale etmedim.
380384
380385
380386
Sevgili maki1 menekşelerin çok güzeller... Menekşenin tam göbekteki miniçikleri değilde onların bir büyük yapraklarını koparıyorum... İnanın nerden duyduğumu hatırlayamıyorum ama çok iyi sonuç alıyorum...Koparmayınca alttan gelecek olan tomucuklara engel oluyormuş...Tomurcuklar çıkamıyormuş...Öyle duymuştum... Gerçekten çok iyi sonuç alıyorum. Yeni aldığım menekşemin yapraklarını kopardım şimdi resmini ekleyeceğim... Sizlere daha iyi fikir verebilir... Ç,çekleri çoğalınca da eklerim farkı farkedersiniz...
Sevgili denizcem,
Menekşeler 2 ya da 3. sıradaki yaprakların dibinden çiçekleniyor. Bu yaprakları koparmanız , yan sürgünleri de teşvik ederek zamanla menekşenizi güçsüz bırakabilir. Koparmasanız da o çiçekler kendilerine yol açacaktır, emin olun :)
Çiçeklenme aşamasında bu yaprakları kopararak gücü çiçeklere yönlendirmek mümkün, ya sonrası...
denizcem
22-03-2013, 18:19
Sevgili denizcem,
Menekşeler 2 ya da 3. sıradaki yaprakların dibinden çiçekleniyor. Bu yaprakları koparmanız , yan sürgünleri de teşvik ederek zamanla menekşenizi güçsüz bırakabilir. Koparmasanız da o çiçekler kendilerine yol açacaktır, emin olun :)
Çiçeklenme aşamasında bu yaprakları kopararak gücü çiçeklere yönlendirmek mümkün, ya sonrası...
Sevgili maki01, ben zaten işin uzmanı değilim haşa ... Yaptığımın doğruluğunu da iddia etmiyorum... Sadece ben uyguladım kendimce sonuç olarak başarılı gibi geldi... Manekşem çiçeklendi ya benim için önemli olan bu:)))
Ama sonunda güçsüz kalacakmış onu bilemedim...Çiçek açtıramayanlar da faydalansın diye paylaşmak istedim... Kimsenin menekşesıne zarar vermek istemem kesinlikle...
:rolleyes:
Sevgili denizcem,
Bilgilerimiz paylaştıkca gelişiyor, katkılarınız hepimiz için çok önemli. Sizin gibi çiçek ya da doğasever birinin tek bir yaprağa bile zarar vermek istemediğinden eminim zaten.
Sevgiler :)
menekşecibaba
23-03-2013, 15:19
Afrika menekşelerimizin iyi çiçek lenmeleri sağlamak için ne yapmamız gerekir.
1) Yeterli ışık almalı. Afrika menekşeleri, parlak bir pencerenin önünde veya 12 saat boyunca açık olan bir floresan ışık biriminden 15 -20 cm. altında olmasını tercih ediyoruz. Yeterince ışık almıyorsa, yaprakları genellikle yukarı ulaşacaktır.
2) Afrika menekşeleri için dengeli bir gübre verebiliriz.
3) Afrika menekşeleri yapraklarının sadece üçte biri çapında bir küçük saksı en iyi çiçeklenme için idealdir. Genelinde dokuz cm. büyüklüğüne bir bitki için üç cm. saksı köklerin iyi gelişimi açısından uygundur.
4) Afrika menekşeleri iyi çiçek, iyi kök gelişimi için asla doymuş çamur gibi veya kemik gibi kuru olmayan eşit olarak nemli tutan çok gözenekli harç karışımı oluşturulur. Biz torf, vermikulit ve perlit eşit oranlarda bir karışımı öneririz.
5), Çiçek tomurcukların da kapalı kuruma olabilir. % 40 Nem seviyeleri idealdir. Havalandırma ya dikkat edin ; Bitkinin yüzeyi boyunca kuru hava üfleme olup olmadığını görmek için, aynı zamanda kontrol edin.
6) Bazı Afrika menekşeler inde değişimlerin sonucunda ortam düzelse bile sadece yapraklar büyümeye gider rahatlama anlamında, vejetatif olur. Üreme olması için onları biraz korkutmak gerekir. Saksı değişimi bir yöntemdir. Aynı zamanda küçük bir deprem oluşturmak için sert bir cisimle toprağını karıştırın. Bu bitki yaşam-of-the-türler içgüdüsü uyanmasına sebep gibi görünüyor ve genellikle tomurcukları oluşacaktır.
7) Ortalama ısı 15-25 dereceleri arasında olmalıdır.
8) Bazı çeşitleri utangaç çekingen bitkilerdir. Eğer bu tekniklerin hepsini denedim ve hala çiçek lenmiyorlar diyorsanız, atın ve koşullarına daha uygun olabilir farklı bir çeşitliliği ile tekrar deneyin. Veya yaprak çeliği alın.
9. madde olarak menekşe toprağının su tutma, bitkiyi besleyebilme özelliğini de kontrol edelim.
Bitkiyi üstten suladığınızda su hızlıca alttaki tabağa akıyorsa, torf su ve besin tutma özelliğini yitirmiş demektir. Saksıyı boşaltıp, eski toprağı mümkün olduğunca temizleyerek yeni toprakla aynı sayıya dikebiliriz.
Sağlık ve bol çiçekli menekşeler için 6 ayda bir toprak değişimi önerilir.
menekşecibaba
24-03-2013, 12:15
8 inci maddeyi avsa dan çevirmiştim , (8) Bazı çeşitleri utangaç çekingen bitkilerdir. Eğer bu tekniklerin hepsini denedim ve hala çiçek lenmiyorlar diyorsanız, atın ve koşullarına daha uygun olabilir farklı bir çeşitliliği ile tekrar deneyin. ) tabi bu ABD toplumuna göre uyarlanmış , o maddeyi değiştiriyorum .
8) Bazı çeşitleri utangaç çekingen bitkilerdir. Eğer bu tekniklerin hepsini denedim ve hala çiçek lenmiyorlar diyorsanız, bir komşunuza veya arkadaşınıza hediye edin ve koşullarına daha uygun olabilir farklı bir çeşitliliği ile tekrar deneyin. Veya yaprak çeliği alın.
kadiryasar
30-04-2013, 14:45
İlk çiçeklerini açtıktan sonra gelen yeni tomurcukların açmama ve kuruma eğiliminde olmasının sebebi ne olabilir.
Ben bu durumu daha çok toprağı eskimiş, su tutma özelliğini yitirmiş menekşelerimde yaşadım.
Öncelikle toprağı kontrol etmenizi öneririm.
emrahinaski
23-06-2013, 12:16
merhaba menekşem aldığımda beyazlı morlu çiçekliydi, çiçeklerini döktünden sonra bir daha açmadı gördüğünüz gibi yapraklarının bir kısmı sararmış durumda neden böyle oldu acaba ?
420102
Menekşede en dış sıradaki yaprakların zamanla sararıp solması normal bir durum. Bu yaprakları kopararak bitkinin enerjisini taze, yeni yapraklara harcamasını sağlayabilirsiniz.
Menekşenize yeni yapraklarını büyütüp geliştirmesi için zaman tanımanız gerekiyor. Yeterince geliştiğinde yeni yapraklardan vereceği yeni çiçeklerle sizi sevindirecektir.
benim düşüncem ve pratik olarak yapabileceğim şu olurdu. saksılara minik bir parça limon tuzu koyar ve sulardım. ben denedim etkili oldu.
Limon tuzunu toprağa koymak yerine suda eriterek kullanmanızı öneririm sevgili m_aktif. Menekşeler asidik ortamı sevdikleri için arada ben de sulama suyuna küçük bir parça limon tuzu ekliyorum. Dış yaprakların yaşlanmasına engel olmuyor ama genel olarak bitkinin verdiğimiz besinlerden daha fazla faydalanmasına yardımcı oluyor.
haklsınız sevgili maki01. ilk zamanlarda ben her saksıya minicik bir parça koyuyordum ama sonraları ph metre aldım ve suya katıp ph 5,5 - 6 arasında ayarlayıp fitilli sulama yapıyorum.
limon tuzu mu ilk defa duydum. Yani tomurcuklu iken mi koyacağız yoksa her zaman mı biraz açar mısınız
Ben sizleri okudukça daha hevesleniyorum çiçek yetiştirmeye. Her yeni bilgiyi komşularımla paylaşıyorum. Sen kafayı çiçeklerle bozmuşsun menekşe menekşedir suyunu ver yeter diyor bazıları. Artık karar aldım anlatmayacağım inşallah menekşelerimin güzelliğiyle cevap vereceğim onlara.
limon tuzu olayını ben de denedim ve sonuç olumlu olmuştu.ılık su içine çok azcık miktarda limon tuzu atıp erimesini sağladıktan sonra şırınga ile sıkmıştım.yapraklara ve köke değdirmeden, etrafına...
449340
449341
cicek2000
16-01-2014, 09:25
Menekşelerinizin ışığı, suyu, toprağı normal ve bir türlü açmıyorsa, yediğiniz muzun kabuklarından bir bölümünü minicik doğrayıp toğrağına gömün. 2 hafta içinde çiçekleriniz açacaktır. Tarafımdan denenmiştir. Örnek;
http://i40.tinypic.com/nbxjkl.jpg
Menekşelerinizin ışığı, suyu, toprağı normal ve bir türlü açmıyorsa, yediğiniz muzun kabuklarından bir bölümünü minicik doğrayıp toğrağına gömün. 2 hafta içinde çiçekleriniz açacaktır. Tarafımdan denenmiştir. Örnek;
http://i40.tinypic.com/nbxjkl.jpg
Sağlıklı bir menekşenin saksısını değiştirsem bile , saksıyı çamaşır suyu ile bolca dezenfekte edip, bolca yıkıyorum.Kaldıki,budadığımız yaprak sapları bile zamanla çürüyüp bakteri oluşumuna sebep veriyor bitkiyi hasta edebiliyor.
Biyolojik bilgim okuldan kalma yüzeysel olsada manık yürüttüm bir an.:o
Muz taneleri eklendiğinde sanırım bir süreliğine azot patlaması yapıyor, görünen bu coşku ondan mı oluyor acaba dedim.:confused:
Peki coşkunun kaynağı tükenmeye başladığında, atıkları ne olur da demekten kendimi alamıyorum.
Üre açığa çıkması lazım, menekşe üreyi sevmez diye biliyorum, sakınıyoruz.
Faydalı görünen bu katkı malzemesiyle devam eden sürecin sonu çökme ile sonuçlanır mı ?Merak içindeyim bilgileri bol ustalarımızdan yorum alsaydık sevinirdim;)
çok ilginç doğrusu..:confused:
ama hiç çiçeklenmede ilerleme kaydetmeyen marul kılıklı bir menekşem var.:dilli: onda denemeye değer diye düşünüyorum..hem belki hangi renk olduğunu görebilirim.. ;)
eve gider gitmez yapıyorum...
Muz kabuklarının bitki ile aynı toprağa karıştırmak çürüme aşamasında bakteri oluşumuna neden olarak bitkiyi kaybetmenize neden olabilir.
Evsel bu tür atıkları kompost ya da enzim hazırlamada kullanarak başarılı sonuçlar almak mümkün.
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-58.htm#post1241439
SUDEM marul kılıklı menekşendeki gelişmeleri merakla bekliyorum.. :)
Sayın ngr33 marul kılıklı menekşemle dün akşam ilgilenemedim.hafta sonu ilgileneceğim.hatta onun için öncesi/sonrası çalışması yapmayı düşünmekteyim..gelişmeleri buradan paylaşırım.
Esenlikler diliyorum.
17.01.2014 tarihi itibariyle muz kabukları uygulandı. o gün ki haliyle fotosu çekildi.gelişme bekleniyor..hayde bakalım hayırlısı :)
cicek2000
21-01-2014, 15:16
Sağlıklı bir menekşenin saksısını değiştirsem bile , saksıyı çamaşır suyu ile bolca dezenfekte edip, bolca yıkıyorum.Kaldıki,budadığımız yaprak sapları bile zamanla çürüyüp bakteri oluşumuna sebep veriyor bitkiyi hasta edebiliyor.
Biyolojik bilgim okuldan kalma yüzeysel olsada manık yürüttüm bir an.:o
Muz taneleri eklendiğinde sanırım bir süreliğine azot patlaması yapıyor, görünen bu coşku ondan mı oluyor acaba dedim.:confused:
Peki coşkunun kaynağı tükenmeye başladığında, atıkları ne olur da demekten kendimi alamıyorum.
Üre açığa çıkması lazım, menekşe üreyi sevmez diye biliyorum, sakınıyoruz.
Faydalı görünen bu katkı malzemesiyle devam eden sürecin sonu çökme ile sonuçlanır mı ?Merak içindeyim bilgileri bol ustalarımızdan yorum alsaydık sevinirdim;)
Muz kabuğundan toprağa kalan potasyum ve fosfor diye biliyorum. Çürüme kabukta çok hızlı olduğu için toprakta lifler kalıyor, yani ayrışmış oluyor. Ortam 22 derece üzeri ise belki sinek yapar, en fazla 2 gün. 20 derece ideal.
Arkadaşlar merhaba,
17 Ocakta muz kabuğu uyguladığım marul kılıklı:D menekşemde 2 tomurcuk belirdi.Ama o kadar köke yakınlar ki yaprakları aşıp nasıl yukarı çıkacak ta çiçek açacak bilemiyorum.3 sıra yaprak var toplamda..Aceba orta sıradaki yaprakları koparsam mı ama kıyamıyorum..:( Çok çaresiz kaldım arkadaşlar.Beklesem açar mı ki çiçeklerini?
Muz kabuklarını benim kalonselerim çok sevdi..SUDEM büyük merakla bekliyordum bende resim koyma imkanınız var mı acaba..ustalar ona göre yorum yapacaktır. .
resim koymayı düşündüm ancak.yaprak altlarını fotoğraf için kaldırmaya çalıştığımda kırılacak kadar sert görünümlüler.korktum.biraz daha bekleyip fotoğraf yükleyeceğim.
Sayın Sudem, sakın yaprak kopartmayın. O yaprağın büyüyüp gelişmesi uzun zaman alıyor zaten. Çiçek yolunu bulup çıkacaktır merak etmeyin...
470197
470198
Günaydın,
Benim marul kılıklı menekşemden son görüntüler ile karşınızdayım.Çiçek açmasını bekleyemedim. :D Tomurcukları paylaşayım dedim..17.01.2014'te muz kabuklarını koymuştum..Ve fotoda gözüken gibi 3 tane tomurcuk var..Sevgili Fatitoo'nun dediği gibi yaprakları koparmadım.Büyüdükçe yukarıya doğru baş gösteriyorlar.... Bakalım ne renk olacaklar ? ;)
Mini dipnot : Hemen yanında mor menekşem var idi..Bol çiçekli.. uzun bi zamandır dinlenmeye geçmişti.Muz kabuğu uyguladığım gün bu menekşeden 2 boy küçüktü.Şu an hemen hemen bunun kadar ve dalları daha çok tomurcuk dolu...Yani ben pek te muz kabuğu etkisi olduğunu düşünmüyorum..Denedim gördüm..Sanki herşey doğal akışında ilerledi.
470197
470198
Günaydın,
Benim marul kılıklı menekşemden son görüntüler ile karşınızdayım.Çiçek açmasını bekleyemedim. :D Tomurcukları paylaşayım dedim..17.01.2014'te muz kabuklarını koymuştum..Ve fotoda gözüken gibi 3 tane tomurcuk var..Sevgili Fatitoo'nun dediği gibi yaprakları koparmadım.Büyüdükçe yukarıya doğru baş gösteriyorlar.... Bakalım ne renk olacaklar ? ;)
Mini dipnot : Hemen yanında mor menekşem var idi..Bol çiçekli.. uzun bi zamandır dinlenmeye geçmişti.Muz kabuğu uyguladığım gün bu menekşeden 2 boy küçüktü.Şu an hemen hemen bunun kadar ve dalları daha çok tomurcuk dolu...Yani ben pek te muz kabuğu etkisi olduğunu düşünmüyorum..Denedim gördüm..Sanki herşey doğal akışında ilerledi.
Bende düşünmüyorum, ufak bir ihtimal olabilir da olmaması gereken bakterilere ev sahipliği ederek risk oluşturan bir ortam yaratmıştır.Menekşeninde bunu ne kadarından faydalandığını bilemiyorum.
Çiçeklenme için sadece besine ıhtıyaçtan başka, ısının yükselmesi, bulunduğu toprak karışımı, ve ışık çok önemli diyor forumdaki notlar.
Çiçek için fosfor lazımsa, (P) şimdi bolca süt yoğurt filanmı dökmeliyiz ?:rolleyes:
Marul gayet güzel görüyor sevgili sudem, saksıda ufaksa artık yaprakları gelişmiş, kökler yerleşmiş, tomurcukta vermiş bundan sonra hemen yakın bir marketten çiçeklenmeye destek botanika çiçek çoşturan gübre alın.
Aydınlık bir yere koyun,
1 litreye üzerinde yazan ölçüyü dörtte bir seyrelterek sulamanızı yapın.Daha detaylı bilgiler forumda bolca var.:eek:
Sevgili Asln,
Tam da içimi okumuş gibisin.:( Birisi yorum yapsa da içimi döksem diye bekliyordum.Geçenlerde bir alışveriş sitesinden çiçek coşturan sıvı gübre aldım.
Üzerinde yazan seyreltme ölçüsü tam da dediğiniz gibi.Akşam Karışımı hazırladım..Üzerinde yapraklara fıs fıs yapınız yazıyordu.Riske atmak istemedim.3 pencere önü olan menekşelerimin orta boylarında olanlara yapraktan,diğerlerine topraktan verdim gübreyi.:rolleyes: Ancak sabah kalktığımda yapraktan verdiklerimde siyah lekelenmeler gözüküyordu.:eek: Dokunduğumda yapraklarda yumuşama olduğunu gördüm..:( Topraktan verdiklerim gayet sağlıklı gözüküyorlardı.Zarar gördüler,çok üzüldüm..Bugüne kadar hiç gübre kullanmamıştım..Nerde yanlışlık yaptım ki?:o
Sevgili Asln,
Tam da içimi okumuş gibisin.:( Birisi yorum yapsa da içimi döksem diye bekliyordum.Geçenlerde bir alışveriş sitesinden çiçek coşturan sıvı gübre aldım.
Üzerinde yazan seyreltme ölçüsü tam da dediğiniz gibi.Akşam Karışımı hazırladım..Üzerinde yapraklara fıs fıs yapınız yazıyordu.Riske atmak istemedim.3 pencere önü olan menekşelerimin orta boylarında olanlara yapraktan,diğerlerine topraktan verdim gübreyi.:rolleyes: Ancak sabah kalktığımda yapraktan verdiklerimde siyah lekelenmeler gözüküyordu.:eek: Dokunduğumda yapraklarda yumuşama olduğunu gördüm..:( Topraktan verdiklerim gayet sağlıklı gözüküyorlardı.Zarar gördüler,çok üzüldüm..Bugüne kadar hiç gübre kullanmamıştım..Nerde yanlışlık yaptım ki?:o
O kadar bilsem zaten junior maki olurdum ve ya menekşecianne hoca :)Bilgim forumda yazanları okumakla sınırla ama topraktan verilen sıkıntı yaratmayıp ,fıslama olan yaratmışsa bariz gübre yaktı dediğimiz şey olmuş.
Bu konuda bir tecrübem oldu,gece sulama yapmamaya çalışıyorum,
fitildekilere zaten karışmıyorum, sadece klimam var diye yağmur suyu banyo fıslaması yapıyorum haftada bir yağış hava durumunuda baz alarak.
Gece sulama yapmayışımın nedeni,
1- Gözüm loş ışıkta görmüyor, su baskını olana kadar sulasamda fark etmiyorum.
2-Gece vakti onlarda bizim gibi karbondioksit soluyorsa, köklerde herhalde gece daha az su kullanıyordur.Belkide uyuyorlardır.Bilmiyoruz ki ?
Çünkü gece sulamasında sabah sanki su kusmuş gibi fark ediyorum.Taaa İkindi nem haline gelip ıslak oluyor.
Kısaca gece sulamayı istemiyorum bu bir tecrübem durumunda.İdaam yok:)
Gübre markası çok önemli, menekşe besini yazıyor fakat üre oluyor,ben okuyorum öyle alıyorum.Markanız neydi?
Fıs fıs yaparken dahada seyrek gübre katmalıyız bence.
Topraktan olanı bile baksanıza üzerinde yazanın dörtte birini katıyoruz, bu marullar pek narin çünkü.
Birde şu olmuş olabilir, hava kış, geceden fıslanan gübreli su kurumadı sabah ışık alınca hasar mı verdi?
Fikirlerim bunlar.
Markanız ve içerik yazın, bilir kişiler de yorum yapsın.
Genta markalı çiçekli bitkiler sıvı besini...Söylediklerinizi araştırmacı edasında okudum.Teşhis;
1-Gece suladım..Yaprak kurumamış olabilir mi ki acep?
2-Menekşe besini değil çiçekli bitkiler besini diyor.. :D
3-Ölçek ne yazmışsa o kadar seyrelttim..
Gözüm korktu vallahi..Kullanamayacak mıyım ben şimdi?Lalelerime felan mı yapsam?Top top menekşe çiçekleri görmekti hevesim..Kaldı kursakta... :(
Genta markalı çiçekli bitkiler sıvı besini...Söylediklerinizi araştırmacı edasında okudum.Teşhis;
1-Gece suladım..Yaprak kurumamış olabilir mi ki acep?
2-Menekşe besini değil çiçekli bitkiler besini diyor.. :D
3-Ölçek ne yazmışsa o kadar seyrelttim..
Gözüm korktu vallahi..Kullanamayacak mıyım ben şimdi?Lalelerime felan mı yapsam?Top top menekşe çiçekleri görmekti hevesim..Kaldı kursakta... :(
Gentayı biliyorum burdada var ama hiç almadım.Arkada içerik vardır ya fotoğrafı çekin **** tek tek yazın.Üşenmezseniz.
Fakat zaten menekşe besini değil, ıslak kalma fikri elenmiş oldu, hatta bolca üre bile vardır şimdi bunda:)
Birde yapraktan fıslandılar eyvahmı desek:(
''3-Ölçek ne yazmışsa o kadar seyrelttim..''
Dediğiniz çiçekli bitkiler genel besini, bu bir,menekşelere zaten ölçektekini 1/ 4 seyreltiyoruz, bu iki, siz genel besini sadece tarifteki gibi kullanıp fısladınız ,yoğun oldu bu üç. Kimyadan anlamam bu dört :)
Ama koşun bakın üre varsa arkasında, bize yazın.
Yüksek üre varsa **** sadece varsa dün fısladığınız yaprakları hemen ılık suyla şöyle hırpalamadan bir banyo yaptırın peçete ile nemi alıp sıcak bir yerde ışıksız bir iki gün bekletın.
Ben olsam bunu yapardım ilk yardım.
Ama üre varsa diyorum :) Bakarmısınız şimdi.
Genta bende almıştım fakat sevgili maki01 idi sanırım içinde üre olduğunu belirtmiş ve tavsiye etmemisti. .aynen dedigi gibi genta markalı ürünü pek sevmedi benim kızlar..sonra botanikaydi sanırım bir gübre daha aldım mor olandan yine burda tavsiye edilmişti. .simdi gayet mutlular masallah..
Bu tarz sıvı gubreleri hep topraktan veriyorum muhtemelen sizin marulu gübre yaktı maalesef :(
Marulunuzun görünümü çok sağlıklı masallah..ciceklerini gorelim bakalım ne renkmis..
Benim de menekşem böyle marul kılıklı. Ama çoook uzun zaman önce çiçek açmayı kesti. Yeni evimize taşınalı 14 ay oldu. O zamandan beri hiç açmadı. Çeşitli pencere önlerine koydum evim her cepheye bakıyor. ama yok sevmedi bu evimizi. Çiçek coşturanın çiçekli bitkiler için olanını aldım. Birden yeni yeni bir sürü yaprak verdi ama tomurcuk yine yok. Yapı marketlerde çiçekli bitkiler için compo sana toprak satılıyordu. Bir de onu deneyeceğim.. :(
Benim de menekşem böyle marul kılıklı. Ama çoook uzun zaman önce çiçek açmayı kesti. Yeni evimize taşınalı 14 ay oldu. O zamandan beri hiç açmadı. Çeşitli pencere önlerine koydum evim her cepheye bakıyor. ama yok sevmedi bu evimizi. Çiçek coşturanın çiçekli bitkiler için olanını aldım. Birden yeni yeni bir sürü yaprak verdi ama tomurcuk yine yok. Yapı marketlerde çiçekli bitkiler için compo sana toprak satılıyordu. Bir de onu deneyeceğim.. :(
14 aydır saksı değiştirdinizmi sevgili koket, ve ufacık minicik bir saksı deneyin .üçte biri kadar çiçeğin.Fark edecektir bu kez :)
14 aydır saksı değiştirdinizmi sevgili koket, ve ufacık minicik bir saksı deneyin .üçte biri kadar çiçeğin.Fark edecektir bu kez :)
Saksısını ve toprağını hiç değiştirmedim alındığından beri. 4 yıl kadar oluyor sanırım. :( Güzel ve minik bir saksı alıp dediğim çiçekli bitki toprağından deneyeceğim.
günaydın herkese...yazdıklarınızı yeni okudum..dolayısıyla gübrenin içeriğine bakamadım..yarına inşallah bakar yazarım..eve gittiğimde topraktan verdiklerimde zarar göremedim.umarım sonradan sonraya olumsuz etkisi olmaz..sevgili asln,önce dediğiniz gibi yaprakları yıkadım ancak elimde kaldılar...bende o yaprakları nazikçe kestim...3 sıra yapraktan orta kısımdakiler deforme oldular.onları kestim..
şimdilik toplamda 3 saksımda hasar var.umarım çabuk toparlarlar... :(
günaydın herkese...yazdıklarınızı yeni okudum..dolayısıyla gübrenin içeriğine bakamadım..yarına inşallah bakar yazarım..eve gittiğimde topraktan verdiklerimde zarar göremedim.umarım sonradan sonraya olumsuz etkisi olmaz..sevgili asln,önce dediğiniz gibi yaprakları yıkadım ancak elimde kaldılar...bende o yaprakları nazikçe kestim...3 sıra yapraktan orta kısımdakiler deforme oldular.onları kestim..
şimdilik toplamda 3 saksımda hasar var.umarım çabuk toparlarlar... :(
Yukarıda yazılmış, üre olması muhtemel ve yüksek deniyor, siz yazınca bilgimiz olur.Saksılar için yağmur suyu varmı? Yoksada damacana olabilir,yıkama yapabilirsiniz, dolu ılık suya saksıyı batırıp su aldırıp çıkartmak.Forumda bir yerde vardı gübre tuzlarından kurtulmak için diye notlar.Hiç olmadı saksı değişimide olur.Hem bahar geliyor çiçeklenme başlayacak bol çiçek alırsınız kendiliğinden.Marullar pek güzel çünkü.
Üzücü bir şey olmasın durduk yere.
Ben korktum bu üreden,çöl toprağına çim dikmek gibi yakıcı bir şey sanırım menekşeler için:(
Evet gübrenin içeriğine baktım.İçindeki malzemeler aşağıda olduğu gibi.
* Toplam Azot % 4,00
* Nitrat azotu % 2,34
* Amonyak Azotu % 1,20
* Üre % 0,46
* Fosfor % 6,00
* Potas % 8,00
Durum bundan ibaret..Üre miktarı da az ama demek ki hiç olmaması lazım.Zarar veren etken tabii üre ise.Bu arada aldığım yere mail attım.Kibar insanlar cevap vermişler bana.Çiçeklerinize çok üzüldük ama bu şikayet ilk defa geliyor başımıza dedi..Bilemiyorum... :(
Aslında hataları yok ilk defa sizden duymaları normal, menekşe gübresi değilki hele birde yapraklara ve seyreltmeden genel kullanm yoğunluğunda verdiniz:o
Başka bitkilerde kullanın.Yabana gitmez sanırım.
Sizin gübre 4.6.8 görünüyor.Hiç anlamam kimyadan,forumda okuduğum kadar ancak.
Evet genel bitki çiçeklenmesine göre yapılmış ama ,herhalde hem menekşeye göre seyreltilmedi, hemde azıcık üre ya da diğer katkılarda hoşlarına gitmedi.
Neyse en azından bilinçlendiniz.Nasıllar marullar fotoğraf eklermisiniz?
çiçeklensinler de koyayım bu defa..hem ne renkmiş görürüz beraber.zarar görenleri de eklerim.ilginize teşekkürler.
Arkadaşlar günaydın,
Bugün size marul kılıklımın son hali ile gülümsüyorum..;) Çook tatlı bir pembe oldu rengi..Ve beni inanılmaz mutlu etti.Eczacımız melek abladan aldığım çelikmiş meğerse..:p Ama tabii daha önce yapmayı düşündüğüm şeyi, ilk çiçeği tamamen açınca diğerleri nefes alsınlar diye yaptım gitti...Bi kaç yaprağını budayım derken epey bi yoldum gibi.. :rolleyes: Rahatlayan kök kısmından da biraz daha toprak ilavesi yaptım..Şimdilik gayet iyi durumdalar..
475650
475651
buda şu an ki marul kılıklım..Bunun da dibine bikaç parça muz kabuğu koydum..merakla bekliyorum..:D
475652
Günaydın; SUDEM hanım çok sağlıklı görünüyorlar. Benim saksılarım küçük olduğu için muz kabuklarını gömecek yer yok. Ben de kabukları doğrayıp suda 2 gün beklettim ve süzerek sulama suyu yaptım. Ne derece doğru bilmiyorum ama Annem kızdı sinek olacak her taraf diye. Her duyduğunu yapma diye. Belki de iyi gelir bu da benim buluşum olur ne dersiniz :)
Sevgili Derya benim saksılarımda küçükler.aşağıda gözüktüğü gibi :D.Doğrama tahtasında minik minik doğrayıp,toprak hafif nemliyken, parmağımın ucuyla muz kabuklarını batırdım toprak dibine.belki tesadüf olmuştur.Belki zaten açacağı zaman gelmiştir, belkide benim kabukların çiçek açtıracağı inancım baskın olduğu için evrenden bana pozitif enerji olarak dönmüştür çiçeklerim bilemiyorum ama devam muz kabuklarına. :)
475653
Benim de birkaç yıllık menekşem var.
pek hoşlanmadığım bir tanışımızın vermesi sebebiyle,
menekseden de fazla hoşlaşmadım.
ama o inatla hep çiçeklendi durdu...
Tam sevmeye başladım kendisini,
artık yerinin değişmesinden mi,
sevgimi farketmiş olmasından mıdır bilemedim,
(ilgisizliğe öyle alışıktı ki, şimdilerde hergün benim yüzümü görmek ağır gelmiş olabilir :) )
Çicek açmıyor menekşem.
Bakın menekşem dedim, kendisinden menekşe diye bahsederdim halbuki :)
Kök kısmı parmağım kalınlığında oldu,
baya yaşlandı sanırım.
Yapraklarını koparamıyorum bile azıcık asılsam pat diye kopacak sanıyorum.
Böyle uzayıp gidecek mi?
yoksa saksıyı değiştirsem mi acaba?
Derin gömerim belki :s ..?!
Resim ekleyebilsem keşke,
şimdi çektim fotosunu ama bu aletle olmuyor malesef.
Başka yerden başka bir zaman eklerim en kısa sürede umarım...
Karmaşık yazdım kusura bakmayın ama,
umarım sorularım anlaşılmıştır....
Unutmadan gübre falan vermiyorum kendisine,
Toprağıda eski...
Kendi sorularıma kendim cevap veriyorum galiba :)
buda şu an ki marul kılıklım..bunun da dibine bikaç parça muz kabuğu koydum..merakla bekliyorum..:d
475652
benim menekşelerimde böyle marullandılar. Acaba ışık mı fazla, anlamadım neden oldular?. Göbekte yapraklar o kadar sıkışık ki marul marul çıkıyorlar. Hiç hoş değil. Gölgeye mi almalı bilemedim...
cicek2000
28-04-2014, 17:32
Benim menekşeler muz kabuğuna bayıldılar.
487192
487193
487194
487195
487196
Kök kısmı parmağım kalınlığında oldu,
baya yaşlandı sanırım.
Yapraklarını koparamıyorum bile azıcık asılsam pat diye kopacak sanıyorum.
Böyle uzayıp gidecek mi?
yoksa saksıyı değiştirsem mi acaba?
Derin gömerim belki :s ..?!
Haklısınız menekşeniz yaşlanmış ve son sıradaki yapraklar ömrünü tamamladıkca kuruyup giderek uzun bir gövde oluşturmuş. Bu tür durumlarda 2 yöntem uygulanabilir. Fotoğraf olmadığı için yöntemi belirlemek size düşüyor.
Birinci yöntem sizin de yazdığınız gibi saksıdan çıkarıp eski toprağı mümkün olduğunca uzaklaştırarak yeniden aynı saksıya boyunu toprak içinde kalacak şekilde dikmek.
İkinci yöntem ise 2 cm kadar boyun bırakıp taç kesim yapmak yani eski kökleri unutmak sadece yapraklı bölümün hemen 1.5-2 cm altından kesmek. Daha sonra suya ıslayıp köklenmesini bekleyerek yeniden en fazla 0.5 litre hacimli bir saksıya yeni toprağa dikebilirsiniz ya da direkt toprağa dikebilirsiniz. Ben suda köklendirdikten sonra dikmeyi tercih ediyorum.
sürekli yaprak veren çiçek açmayan bol yapraklı menekşeleri çiçeklendirmenin bir yolunu öğrendim ve uyguladım. sonuç menekşeler kısa sürede tomurcuklandı. menekşenin tam ortasında yeni çıkmakta olan yapraklarını çimdikleme yani koparma sonucu menekşe küsüp çiçeğe dönüyormuş.
aynısını uyguladın kısa süre sonrada tomurcuklar göründü.bence denemeye değer çiçek bekliyorsanız.
Ben o zar zor büyüyen bebek yapraklara kıyamıyorum. Varsın çiçeksiz kalsınlar:)
ayse7478
06-05-2014, 09:27
Ben o zar zor büyüyen bebek yapraklara kıyamıyorum. Varsın çiçeksiz kalsınlar:)
bende hiç kıyamıyorum ya ben alttan alıyorum yaşlanmaya başlayanları o da aynı etkiyi yapıyor. belki tam ortadan çiçeklenmiyorlar ama çiçekleniyorlar sonuçta. birde sonradan bu bebekler olmayınca yeni yaprak oluşumu da sekteye uğramış olacak görüntü daha kötü olur gibime geldi sanki :(
kadiryasar
06-05-2014, 12:14
sürekli yaprak veren çiçek açmayan bol yapraklı menekşeleri çiçeklendirmenin bir yolunu öğrendim ve uyguladım. sonuç menekşeler kısa sürede tomurcuklandı. menekşenin tam ortasında yeni çıkmakta olan yapraklarını çimdikleme yani koparma sonucu menekşe küsüp çiçeğe dönüyormuş.
aynısını uyguladın kısa süre sonrada tomurcuklar göründü.bence denemeye değer çiçek bekliyorsanız.
Ben tasvip etmiyorum. Yan sürgünleri alın ama ana sistemin yapraklarına dokunmayın... Yaprak simetrisini bozarsınız. Çiçekler bitince kötü bir görüntü olur.
Çiçeklenmesi için strese sokmanın başka yolları var...
Ayrıca lütfen mesajlarınızı ilgili konu başlığına yazınız...
Saygılarımla
Göbekte büyüme merkezindeki yaprakları keserek menekşeyi yaşama dürtüsü ile çiçek vermeye zorlayabiliriz, sonrası ise soru işaretli :)
Oysa uygun saksı ısı,ışık ve besinle bende de olan birkaç inatçı menekşe dışında çiçek vermemeleri için bir neden yok.
Funamblue
489927
Luisiana Lullaby
489928
Araphoe
489929
Aly's Bizard Bunny
489930
Rob's Sarsparilla
489931
Not: İlgili mesajlar Afrika menekşeleri çiçek açmıyorsa (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23641-4.htm#post1276797) başlığına taşınacaktır.
benim yaptığım işlemde yeni yaprak çıkşı sekteye uğramıyor.
yaptığım son uygulama da hem tomurcuk hem yeni yaprak sürgünleri aynı anda geliyor.
aşağıda yeni resimlerini koydum yanlız çok net değil ama yinede anlaşılıyor.tam ortada göbekteki açık sarı yeşilimsi görünenler yeni yaprak sürgünleri etrafındada tomurcuklar.
bu metodu yılların menkşe yetiştiricisi bir tanıdıktan öğrenip uyguladım. menekşeye zarar verecek bir uygulama olsa gözüm gibi bakmaya çalıştığım çiçeklerime neden uygulayayımki? çelik almak için güzelim yetişkin yaprakları alıyoruz zaten. bu işlemdede ortadan sadece bir **** iki minik yaprak alınıyor.
ben sadece uyguladığım bir yöntemi paylaşmak istedim.
490267
şimdi bu güzellik çiçeğini açtı.
Onu da yükleyeceğim:)
sinemkrtl
20-07-2014, 20:15
merhabalar sitede yeniyim şimdilik sadece soruyorum ilerleyen zamanlarda açıklamaları bulursam bu kadar sormam inşallah. ben tam bir çiçek hastasıyım bir sürü menekşem var ama çiçeksiz :D ayrıca çoğu aşırı dal uzatıp bol bol yaprak oluyor. ancak hala çiçek yok . neler önerebilirsiniz?
Bu mesaj size yardımcı olur umarım :)
Sevgili bernacyhn,
O başlık bilgiye erişilemeyecek kadar karmaşa içerisinde olduğu için alt bölümler açılmış, çok da iyi olmuş.
Arkadaşımız soruyu doğru yerde sormuş. Menekşenin çiçek verebilmesi için
1. Işık- Direkt güneş ışığı gelmeyecek şekilde çok aydınlık yerde olması
2. Isı- 21-25 derece civarında ve mümkünse sabit sıcaklık
3. Gübre- Gerekli besin takviyesi
4. Boyutlarına uygun saksı ( Bitkinin toplam çapının 1/3, 1/4 'ü oranında çapı olan bir saksı.
5- Hava akımından uzak ama havadar bir yerde olması
gerekmektedir.
Menekşe gücünü önce kökleriyle saksıyı doldurmaya harcıyor. Sanırım sizin sorununuz büyük saksıdan kaynaklanıyor Sayın datelk.
sinemkrtl
21-07-2014, 17:59
Teşekkür ederim :) bende yukarıda söylendiği gibi menekşelerin orta yerlerini kopardım umarım artık çiçek açarlar.
Göbekte büyüme merkezindeki yaprakları keserek menekşeyi yaşama dürtüsü ile çiçek vermeye zorlayabiliriz, sonrası ise soru işaretli :)
Oysa uygun saksı ısı,ışık ve besinle bende de olan birkaç inatçı menekşe dışında çiçek vermemeleri için bir neden yok.
Ne diyebilirim ki :))
Merhabalar bır sure once sıteye uye oldum tesadufen sızlerı okudum benımde menekselerım var ve fakat sureklı yukarı dogru uzuyorlar ve cıceklerı cok kucuk acıyor sızınkı gıbı canak gıbı degıller ve cıceklerı ortadan degılde ordan burdan acıyorlar lutfen yardımcı olurmusunuz?
Yaprakların yukarı doğru uzama nedeni ışığın yetersiz olması. Aydınlık ve direkt güneş ışığı alan bir yere almanızı öneririm.
Dağınık çiçeklenmesi tür özelliğinden ya da besin ve ışık eksikliğinden kaynaklanır.
Makı verdıgın cevap ıcın tsk ederım ancak meneksem camın kıyısında ve aksam gunesını alıyor ve actıgı cıcekler hala kucuk kucuk :@(
Fotoğraf eklerseniz sağlıklı yorum yapabiliriz. Işık ve besin sağlanıyorsa geriye tür özelliği kalıyor. Trail türünün çiçekleri gibi....
maki01 fotograf ekleyemiyorum malesef ama menekselrimin hepsini yoldeum yoldum derken hepsini saksilarindan cikartittim ve ayri ayri saksilara aektim bakalim ne olacaklar merakla bekliyorum..
sweetsel
15-10-2014, 10:40
Merhaba, asagıdaki fotodaki meneksem bir yıldır acmıyor. Gecen yıl bu zamanlar muthis cicekli idi yerini ve sulamasını degistirmedigim halde 1 yıldır cicek acmıyor:(
gmzokumus
15-10-2014, 17:19
besin kullanıyor musunuz? çok sağlıklı görünüyorlar, tek eksikleri besin olabilir gibi geldi bana. ayrıca (aynı menekşe mi anlayamadım ama) 1. ve 3. fotoğraftaki menekşenizin en dış sırasındaki yapraklarını almanız da canlandırabilir menekşeyi.
BLATT2007
22-11-2014, 08:43
Merhaba; basına birsürü sey gelen emektar menekselerimin fotografını paylasıyorum yapraklarının arasından cıkanlar tomurcuk mu olacak? buradaki tavsiyelere gore degisklik yaptım 2 haftada bu minicik yaprak arası seyler cıktı ?
Yan sürgün veriyorlar ve çok bakımsız kalmışlar. Solmaya başlamış ve güneş yanığı gibi görünen yaprakları kesmenizi öneririm.
BLATT2007
24-11-2014, 08:58
Yan sürgün veriyorlar ve çok bakımsız kalmışlar. Solmaya başlamış ve güneş yanığı gibi görünen yaprakları kesmenizi öneririm.
Merhaba , Tesekkur ederim Sayın Maki01 evet cok bakımsız kaldılar iyi bakayım derken gunes yanıgı oldu stor perde yaprakları kesti güzel dursun diye seramik saksı almıstım en buyuk zararı o verdi.
Ben simdi yapraktan celik yaparak yenilemek istiyorum ama 1 yaprak bile almaya kıyamıyorum, sizce nezaman yapmalıyım ?
tesekkur ederim, iyi gunler
Uygun ısı ve ışık sağlanabildiği sürece her mevsim çelikten üretilebilir.
sirius50
05-02-2015, 14:03
sayın maki01
çiçek açmayan menekşeleri çiçeklendirmek için
http://www.agaclar.net/forum/795936-post9.htm
linkinde verdiğim 9 n olu mesajınızda düzenli gübreleme ve besin takviyesin den söz etmiştiniz. bende bunun için GENTA nın menekşeler özgü sıvı gübresini kullanmaya başladım.
Ancak diğer mesajlarıda inceleyince sıvı gübredeki üre miktarının zaralı olduğu sonucuna vardım.
şu anda kullanmakta olduğum GENTA nın menekşelr için sıvı gübresinin içeriğinde toplam azotun %6 olduğu üre nin de %3.63 olduğu yazıyor. neredeyse azotun yardan fazlası üre den kaynaklanıyor. eğer üre zaralı ise bu firmalar bu gübreyi nasıl menekşeler için satıyorlar. Yanlış bir işlem mi yapıyorum. Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Üre en ucuz azot bileşeni, formüllerde yer alma nedeni de bu. GENTA menekşelerle ilgili araştırma yapmış olsa sanırım reçetesinden çıkarırdı. Bilgi eksikliği ya da maliyeti düşürmekten kaynaklanıyordur.
sirius50
09-02-2015, 20:34
Üre en ucuz azot bileşeni, formüllerde yer alma nedeni de bu. GENTA menekşelerle ilgili araştırma yapmış olsa sanırım reçetesinden çıkarırdı. Bilgi eksikliği ya da maliyeti düşürmekten kaynaklanıyordur.
sayın maki01
yanıt verdiğiniz için teşekkürler ancak tam anlayamadım.söz konusu sıvı gübreyi kullanıp, kullanmama konusunda net bir yanıt alabilirmiyim. :rolleyes:
Ben edindiğim bilgileri dikkate alarak üre içeren gübreyi menekşelerimde kullanmıyorum. Herhangi bir marka için "Kesinlikle kullanmayın" diye bir yorum yapamam, kararı siz vereceksiniz.
minearas
05-03-2015, 15:52
merhaba ben tunceli den yazıyorum buralarda menekşe bulmak çok bulduklarımda oldukça pahalı bana menekşe alabileceğim uygun adresler verebilir misiniz
kmlktlms
06-04-2016, 16:54
Yaklaşık 6 aydır uğraştığım menekşelerimde işi biraz kabaladım gibi geliyordu bana.
Hanımın kullanmadığı eski çamaşırlıktan kendimce bir stand yapıp uğraşıyordum. Şerit led ile aydınlatma, bitki besini, torfu, vermekuliti, perliti vs. Herşey iyiydi taki bugüne kadar. Ümitle çiçeklenecekleri zamanı bekliyordum.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/34fb6d1e292298679169648c989a2c66.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/d9627f4ae636a5a5fb1576267fd5a3eb.jpg
Bugün işyerinde üzerinde sadece 7-8 yaprak olan, benim baktıklarıma göre yavru denecek ayarda bir menekşe yavrusunun çiçek açtığını görünce gardım düştü.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/448fb6300b8a92e63c9e27e53e6973e1.jpg
Nedir bu hal?
Var mıdır makul bir açıklaması?
Biraz daha uğraşacağım, olmazsa dağıtacağım (bozmak, işlevsizleştirmek anlamında) tüm standı.
Yaklaşık 6 aydır uğraştığım menekşelerimde işi biraz kabaladım gibi geliyordu bana.
Hanımın kullanmadığı eski çamaşırlıktan kendimce bir stand yapıp uğraşıyordum. Şerit led ile aydınlatma, bitki besini, torfu, vermekuliti, perliti vs. Herşey iyiydi taki bugüne kadar. Ümitle çiçeklenecekleri zamanı bekliyordum.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/34fb6d1e292298679169648c989a2c66.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/d9627f4ae636a5a5fb1576267fd5a3eb.jpg
Bugün işyerinde üzerinde sadece 7-8 yaprak olan, benim baktıklarıma göre yavru denecek ayarda bir menekşe yavrusunun çiçek açtığını görünce gardım düştü.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/448fb6300b8a92e63c9e27e53e6973e1.jpg
Nedir bu hal?
Var mıdır makul bir açıklaması?
Biraz daha uğraşacağım, olmazsa dağıtacağım (bozmak, işlevsizleştirmek anlamında) tüm standı.
Sn. kmlktlms;
Muhtemelen aradaki fark birinin doğal ortamda tam olmasa da güneşi görmesi sizin menekşelerinizin suni bir ışık ile devam etmeniz. Ben resim çekmek için özel adaptör ve ledler ile deneme yaptım. Ancak fotoğraf sonuçları istediğim gibi çıkmadı. Önceki konuları incelerseniz daha yardımcı olur. Benim yan tarafta sabah güneşini alan yerdeki menekşelerim şu anda çiçekteler. Birdenbire güneşe çıkartırsanız bitkileriniz ölebilir. Kademeli olarak kısmi güneş ve gölge olan bir yerde muhtemelen bitkileriniz çiçek açacaktır.
609155
609156
609157
609158
Bunlarda benim menekşem çiçek açtıramıyorum. yardımlarınızı bekliyorum.
Selim orhan
07-10-2017, 13:00
Sağolun menekşemden bir yaprak koparıp çoğaltınca menekşem çiçeklendi bence çok yaprak yapmasına da izin vermeyin.
Gardenias
20-11-2017, 20:42
benim menekşelerim açmıyoooooorr..çok üzülüyorum..:(
kuzey cephedeler, hiç güneş görmüyolar.. pencere gömme balkona baktığı için ışığı da çok göremiyorlar.. sanırım menekşelerimi daha güneşli ve mutlu olacakları evlere hediye etmem gerekiyor..
Daha önce de yazmıştım.Afrika menekşesini dergilerde mecmualarda gördüğünüz çılgınlar gibi açtırmanın püf noktası: ***GİBBERELLİC ASİT.
1cc. kadar gibberellic asidi 1 litre suyla sulandırın.Afrika menekşelerine sprayle püskürtün sonra üstüne şeffaf poşet geçirip hava almayacak şekilde 24 saat bekletin.En kısa sürede tomurcuklar verip çılgınlar gibi açmaya başlayacaktır.
Ayrıca şunlar da faydalı: *Bulaşık makinesinden kap kacağı çıkardıktan hemen sonra buhar ve sıcağı geçmeden bulaşık makinasının sepetlerine menekşeleri koyup biraz bekletmek.Buhara maruz bırakmak..
*Yumurta haşlama suyu ile sulamak
*Banyo sonrası banyo sıcak ve nemliyken menekşeleri banyoya taşıyıp sıcak ortama ve buhar banyosuna maruz bırakmak..
*Ayrıca biraz solucan gübresi ile toprağı desteklemeniz de çok faydalı..
Üzülmeyin; bunlardan birkaçını yaparsanız (özellikle gibberellic asit ile muamele) kısa zamanda tomurcuk oluşturup bolca çiçek açarlar..
Sizlere bol çiçekli güzel günler dilerim..
Gardenias
20-11-2017, 20:46
Ayrıca Afrika menekşesinin yaprağını tam gövdeyle birleştiği yerden düzgünce kopartıp,burayı biraz toprak ile özerseniz buradan yavruluyor ve tekrar bir Afrika menekşesi bu bölgeden ana gövdeye tutunmuş bir vaziyette gelişiyor.Bitkiniz daha gürleşiyor..
Selim orhan
16-12-2017, 19:49
Yapraktan koparıp çiçek açtırabilirsimiz böylece menekşe yaprağa vereceği enerjiyi çiçeğe çevirir ben yeni denedim oldu
hazelnut3
18-12-2017, 12:42
Benim minnoşlarımda bir ay önce çiçek tomurcuk çiçek tomurcuk.. yapıp beni şımartıyorlardı artık tamamen kesti bazısı,diğerlerinde de tomurcuktan eser yok. napsam ki,hiç sıvı besin vermedim acaba onun zamanı mı geldi? Her gece bol güneş alan sehpamın üstüne koyuyorum sabahtan öğleden soraya kadar bol ışıklı,bugün en kararık hali bu havanın.. kalorifer peteği üstüne de koymak istemedim içgüdüsel olarak aldığım bi karar ^^
Sıcaktan bayılmasınlar diye.. oda 23-24 derecede sabit sürekli.. nerdeyse tamamen kuruyorlar öyle suluyorum 3-4aydır,beklettiğim çeşme suyunu veriyorum
Birde ekstra sorum olacak,yumurta kaynattığımız suyu vermek doğru mudur.. bayaca kaynatıp pek çok mikroorganizmayı öldürdüğüme eminim salmonella vs.ama sporları kalıyor tabi bakterilerin hastalık yapar mı ki?
https://i.hizliresim.com/OymGEQ.jpg
https://i.hizliresim.com/zJ96n6.jpg
ayla.ayla
20-01-2018, 18:03
Merhaba arkadaslar ben Ayla araniza katildigim icin mutluyum bende butun cicekleri cok seviyorum vede menekse ciceklerini benimde 5 saksi menekselerim var insAllah resim yayinlarim
celalim01
20-01-2018, 19:58
Hoş geldiniz. resimlerinizi bekleriz.
ayla.ayla
22-01-2018, 18:51
Hosbuldum celalim cok sagol insAllah yakin zamanda
ayla.ayla
22-01-2018, 20:14
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23641-5.htm
Selim orhan
07-04-2018, 07:29
Besinler benimkilere iyi geldi
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.