View Full Version : nicholai hel / Şimşir - Mazı - Zeytin - Taflan - Gül Bonsai Adayları
nicholai hel
05-03-2011, 15:55
Selamlar değerli dostlar...
Bonsai çılgınlığına yeni kapılanlardanım, aranızda yeniyim. Ana konuların hepsini okudum, 2005 yılından bu yana yaptığınız çalışmalara hayran kalırken, şimdiye kadar niye başlamadığıma da aslında fazlasıyla üzüldüm. Bonsailere ilgim hep vardı, ama diğer hobilerimle fazlasıyla meşgulken bonsaileri araştırmamış ve bu güzel dünyayı kaçırmışım. :(
Başlangıç için gerekli konuları okuduktan sonra fidan seçimi için yeterince bilgim olduğunu düşünüp mevsimi de kaçırmamak için dün gittim ilk fidanlarımı aldım. Türkiye'de olmadığım için ne yazık ki seçenekler çok kısıtlıydı. İlk olarak amiral gemim şimşiri tanıtmak istiyorum.
195350
Bu şimşiri açıkçası iyi bulduğumu düşünüyorum. Satıcının söylediğine göre 7 yaşında. Gövde yapısını ilk gördüğüm anda diğer tüm fidanlardan ayrıldı benim için. Üst yapısı da oldukça sağlıklı işaretler veriyor, yoksunluk belirtilerinden uzak. Sadece yağmursuz geçen kışın ardından fazlasıyla tozlu halde. Onun dışında iyi bakılmış.
195351
Gövde ikiye ayrılmış. Sağdaki ana gövdenin çevresi 12 cm, çapı 4 cm. Soldaki dalın ise çevresi 6, çapı 2 cm. İkisi toprak seviyesinin biraz üstünde birleşirken 6 cm çapında bir gövde oluşturuyorlar. Toprak seviyesini azaltıp kökleri biraz dışarı aldığımda umarım güzel bir görüntü çıkar.
195352
Ağacımın arkadan görünüşü bu şekilde. (Kızımız da kendini göstermek istedi bu karede :p)
195353
Bu da gövde yapısının arkadan görünüşü.
(Arka ön diyorum ama bu tabii sizin önerilerinizle şekillenecek.)
Evet dostlar, düşüncelerinizi alabilirsem inanın çok mutlu olurum...
nicholai hel
05-03-2011, 15:57
Benim bu ağaca yönelik düşüncelerime gelirsek, öncelikle ağacı bu saksıyla birlikte aldım. Altını okuyamıyorum ama sanırım 8-9 litre civarında toprağı var. Aldığım gün (dün) yeni sulanmıştı. Önce biraz kurumasını bekleyip ardından kök sistemine bakacağım (bu sırada üst yapıyı da dikkatlice ama derinlemesine yıkayarak çamurunu akıtırım.). Saksıyı sarmış durumdaysa büyük saksıya alırım, değilse üstteki 10 cm'e yakın boşluğu değerlendirmek için tabana 10 cm toprak ekleyip tekrar saksısına yerleştiririm. Bu sırada üstten biraz eşerek kök sistemine bakarım, ama zaten bir iki cm alttan başladığını düşünüyorum.
Gövde gelişimi için daha fazla zaman vermeme gerek yok sanki, yeterince kalın duruyor. Zamanı da kaçırmadan biran önce üst yapıyı şekillendirmeye başlamak istiyorum. Üçte birini budadıktan sonra neler yapabileceğime bakarım. Aslında en uygun tarz gibi görünse de süpürge olmasını pek istemiyorum. Ana gövdeler çok kalın ve artık kolay şekil verilemez, ama yan dalları tel ve iplerle mümkün olduğunca yanlara açabilirim.
195354
Bitmiş halinde bu şekilde bir görüntü almasını istiyorum. Hatta belki üst yapıyı daha geniş bir alana açabilirim.
Ne düşünüyorsunuz, olabilir mi dersiniz?
Fikirleriniz benim için çok önemli. Lütfen tüm önerilerinizi, uyarılarınızı çekinmeden yazın. Hepsine ihtiyacım olacağına eminim.
En sağlıklı bonsailer sizin olsun...
tourkana
05-03-2011, 18:20
Bonsai dünyasına hoşgeldiniz sayın nicolai hel.
Şimşiriniz görünebildiği kadarı ile oldukça uygun bir bonsai adayı.Size çok zaman kazandıracağı kesin. Yalnız tarz konusunda öneride bulunabilmemiz için dal yapısını biraz daha görünür yapmanız gerekiyor, ağacı tepesinden 1/3 oranında (hatta 1/2) budadıktan sonra her dal ucunda 3-4 çift yaprak bırakarak yaprakları saplarından kesebilirsiniz mesela. Böylelikle dal ve ara dallar daha net görülebilir.
bonsaisan
05-03-2011, 19:08
Güzel bir aday ama torukanın dediği gibi iç yapısda ki daları görmek lazım.
nicholai hel
06-03-2011, 19:28
Çok teşekkürler yorumlarınız için. ;)
Önceki mesajımda "üçte birini budarım" demişim, üçte birini bırakırım demem gerekiyordu. Bugün biraz çalıştım. Şimdiki son görüntü bu, henüz alt tarafın budamasını yapmadım. Orayı da tourkana'nın önerisine uyarak, her dalın ucunda 3-4 çift yaprak kalacak şekilde azaltıp dalları ortaya çıkarmayı planlıyorum.
195459
Ana dallardan birini, budamalardan önce ağacın en tepe noktasını oluşturan öbeği şimdilik bıraktım. Zaten daha bonsai olmasına çok zaman var. Bu sırada özellikle bu ağır budamalarla kaybettiği enerjiyi oradan biraz yerine koyar diye düşünüyorum. Ayrıca balkonda o tepe kısımla ışığı da daha rahat yakalar. Aşağıda kalan asıl gövdenin de biraz olsun kalınlaşmasını sağlar.
195460
Etraftaki dalların henüz dokunulmamış yapısı bu şekilde. Yaprakları biraz daha budayıp dalları kısalttıktan sonra bunları saksının çevresi boyunca iplerle eğerek orta bölümü daha rahat çalışılır hale getirmeyi düşünüyorum.
Yalnız bir problemimiz var.
195461
Merkezde büyük bir ölü boşluk bulunuyor. Budama yapmadan önce hiç farkedilmiyordu. Ağacın ortası yeterince ışık almadığı için bu bölümler zamanla kurumuş. Temizlemek de oldukça zahmetli oldu. Şimdilik bu kadar yapabildim, devam edicem. Görülen kesik dallar biraz aşağıda o kalın gövdeyle birleşiyor. Alt tarafta kuru gibi görülen ince dallar o bölümdeki yeşil sürgünlerin sapları aslında. Çevrede bıraktığım sağlıklı dalları budadıktan sonra biraz daha görülecek bunlardan hangilerinin sağlıklı olduğu, ya da kurtarılabileceği, ona göre yine azaltacağım tabii.
195462
Bu orta bölümde budadığım kuru bölgeyi maksimum şekilde temizlemem gerekiyor. Sonrasında tarza karar verip büyük olasılıkla tekrar oradan sürgünler çıkmasını bekleyeceğim. Bahar ve yaz sezonunda inşallah o bölüm canlanır. :(
Önerileriniz nelerdir?
tourkana
06-03-2011, 20:06
Dediğiniz gibi uygun gördüğünüz dalları bir şekilde aşağıya eğin ki , dal yapısı hakkında daha net bilgi sahibi olalım.
Ancak dallar kalınlaşırsa ipler ağacı boğabilir, ipin altına bir bez veya lastik uydurun ki ilerde sorun yaşanmasın. (Ayrıca şimşirin dalları çok gevrektir, dikkatli olunmazsa hemen kırılabilir.)
Benim size önerim ikili gövde modeli( twin trunk ). http://www.why-bonsai.com/bonsai_twin_trunk.html
nicholai hel
07-03-2011, 19:09
Çok teşekkürler sayın tourkana.
Dün akşam kuru dalları biraz daha temizledim. Önerdiğiniz stil çok güzel. Ağaç da bu stile uygun görünüyor. Bundan sonra biraz daha temizlik yapıp ana dalları iyice ortaya çıkaracağım. Sonra eğme işlemlerine gireceğim.
Dediğiniz gibi dallar gevrek. İki gün susuzluktan sonra bile fazla eğilmiyor. Ama bu konuda daha önce sebzelerle çok deneyimim oldu. Ürünü arttırma amacıyla hep başvurduğum yöntemlerdi, telleme, bağlama, SCROG (Screen of Green) gibi çalışmalar (Türkçesini tam bilemiyorum, bağışlayın). Ağaca zarar vermeden maksimum şekilde eğebileceğimi düşünüyorum. Bakalım nasıl bir hal alacak... :rolleyes:
Emre Kuzu
07-03-2011, 22:01
Sayın nicholai hel bu ilgi ve isteği hiçbir zaman kaybetmeyin. İlerde güzel bonsailerinizin olabileceğini şimdiden hissettim. Çalışmalarınızda başarılar.
nicholai hel
08-03-2011, 06:08
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler sayın Kalyon. ;)
Aslında öyle bir heves işe başlayıp sonra sıkılıp bırakanlardan değilim. Ya hiç başlamam ya da sonuna kadar giderim. :rolleyes:
Allah izin verirse çalışarak, sabrederek, emek harcayarak amacımıza ulaşırız.
Bonsaileriniz hep sağlıklı kalsın...
nicholai hel
12-03-2011, 15:13
Hafta arasında yine bir fidanlığa (aslında buradakilere fidanlık değil, satış yapılan bahçecikler demek daha doğru olur) gidip yeni adaylar aradım. Bir zeytin, mazı ve gül alarak çıktım. Şimşirle birlikte aldığım üç tane de taflan vardı. Şimdi bunları size tanıtmaya başlıyorum.
196297
Geçen haftalarda fidan seçimi konularını okurken bir yazı hatırlıyorum, denmişti ki; "bir fidanlığa gittiğinizde, görevlinin size göstereceği ağaçlar genelde bonsai için uygun olmaz, kıyıda köşede kalmış, belki güneş alamamış, kırılmış, bodur ama kalın kalmış fidanları araştırın. Ummadığınız yerden çıkabilir." İşte bu mazının hikayesi tam olarak böyle. Bahçede, tornadan çıkmış misali 15 kadar 2 metreden yüksek mazılar vardı. Yan yana koyulmuş, duvar gibi olmuşlardı. Sonra dedektif gibi gezerken bahçenin arka tarafında, aslında müşteri girmeyen saksı değişimi, çelik üretimi gibi şeyler yaptıkları bölüme girdim. Orada bu bodur mazı duruyordu. Aslında diğerlerinin yanındaymış, fakat başka bir ağaç rüzgardan bunun üstüne devrilerek ortasından kırmış. "O zamandan sonra yukarıya değil yanlara gelişti, böyle güdük kaldı." dedi görevli teyzem. :) İncelediğimde dal yapısı iyi ve sık sürgünlü göründü, gövdesi de fena değil, kalın sayılır, kardeşleriyle aynı. Ama onların yarısından daha aşağı, çok uygun fiyata aldım. :)
196298
Gövde kalınlığı 3.5 cm.
196299
nicholai hel
12-03-2011, 15:16
196300
Bu zeytin de yine oradaki diğer 5 zeytinden farklıydı. Onların hepsi başparmak kalınlığında nebarisi olan, nizami şekilde yükselip dallanmış, bahçelik zeytinlerdi. Bunu görünce durdum, kadın en azından bonsainin ne demek olduğunu bildiği için (enteresan şekilde), "bu da tam senlik değil mi?" dedi. :) Aslında diğerlerinden yaşlı olan bu ağacı bu haliyle satamayacağı için genç fidanlarla aynı fiyata koymuş. Biraz pazarlıkla daha bile uygun fiyata geldi.
Gövdesinin boyu 18 cm. Çapı 5 cm. Önden ve yanlardan görüntülerini ekliyorum.
196301
196302
196303
Aslında gövde öyle çok da estetik değil. "Memleketim Antalyama döndüğümde ne zeytinler bulurum ben" diye düşünmeden edemedim. Ama en azından buradaki deneme çalışmalarımda zeytin üzerinde de biraz el alışkanlığı, tecrübe kazanmış olurum. Döndükten sonraki planlarımda olan yamadori ya da hava köklendirme çalışmalarını yaptığım zaman yetiştirmekte acemilik çekmem.
nicholai hel
12-03-2011, 15:18
196304
Bu gül aslında bonsai olmaya çok uzak. Zamanında kötü budanmış, ama yine içlerinde en uygunu buydu. Bunu daha çok büyütmek, dallanıp budaklanmasını, çiçek açmasını izlemek için aldım. En azından bakım tecrübesi olsun diye. Öneriniz olursa yine budama denemeleri yaparım. Tecrübeli gözleriniz benden farklı görür ne de olsa. Yok olmaz derseniz böylece bırakır biraz tellemeyle şekil vererek büyütürüm.
196305
Gövde çapı 3 cm.
nicholai hel
12-03-2011, 15:23
196306
Bu 1,5 yaşlarındaki taflanlar bonsai adayı bile değil benim için. Eğme, telleme, budama ve daha birçok tekniğimi geliştirmek için aldım. Üzerlerinde oynayacağım. Gövde çapları 1,5 cm. Boyları topraktan tepe noktasına 40 cm.
196307
Ama bu taflandan belki birşeyler çıkabilir. 5 Yaşında, boyu 2 mt kadardı fakat taşıma kolaylığı için alırken budattırdım. Saksısına daha 3 gün önce aldım (fotoğraf nakilden önce çekildi), nebarinin etrafını eşeleyerek nasıl bir görüntü çıkacağına bakacağım. Sizin önerilerinizle bir ana dal belirleyip diğerlerini budayacağım. Bu dallarda kuru dal antremanı yapabilirim. Seçeceğimiz ana dala yukarılardan alacağım sürgünlerle aşı denemesi yapmak için de uygun. Tecrübe edinmek için güzel bir ağaç. Kim bilir, belki sonunda bonsai de olur...
195363
Tüm ağaçlar önerilerinizi bekler efendim. :rolleyes:
Bunlar sizin elinizde olsa ne yapardınız?
Gül sarmaşık gülü gibi duruyor. Boylarını bu aralar kısaltıp yeni sürgünlerin dallanmasını teşvik edebilirsiniz.
Yaz boyunca da çiçekler döküldükten sonra, uzamış olan çiçek saplarını budarsınız.
nicholai hel
12-03-2011, 16:09
Teşekkürler memet Bey. Sizin güllerinizin yanında bu tabii yonca gibi kalır. :)
Sanırım bu gülü bonsai kıvamına getirebilecek ağır budamalardan önce dallandırmayı arttıracak hafif budamalarla bu sezonu geçirmesini ve biraz gelişmesini öneriyorsunuz.
Tepe noktası şu an topraktan 95 cm yüksekte. İndirmem gereken belli bir boy var mıdır?
Güle bugünlerde sert bir budama yapın. Dallamayı bu teşvik edecek. Yeni dallar yeterli kalınlığa geldiğinde uçlarını alıp yeni sürgünleri teşvik edersiniz yaz boyunca.
Çiçeklenmesini isterseniz dallanma yavaşlar. Bu bakımdançiçek sürgünelrini bırakıp bırakmama konusunda bir karar vermeniz gerekecek.
Emre Kuzu
12-03-2011, 16:56
Adaylarınızın her birinde bence potansiyel var iyi seçim yapmıssınız. Forumda bir çok bilgi mevcut bu bilgileri okuyarak ve bol bol bonsai resmine bakarak güzel sonuçlar çıkartabilirsiniz ben böyle yapmıştım.
nicholai hel
12-03-2011, 18:29
Teşekkürler Sayın Kalyon, mümkün olduğunca seçenekler içinden en uygunlarını almaya gayret ettim.
Forumlarımızda her konuyu okuyarak bilgi toplamaya, maksimum miktarda örnek inceleyerek fikirler oluşturmaya gayret ediyorum. Yabancı kaynaklardan da örnekler bulup inceliyorum. Ama işte acemilikten, ağacı karşıma alıp baktığımda hangi dalı neresinden kesmem gerektiği konusunda tereddütte kalıyorum. :o
Hangi müdahalenin ilerde nasıl sonuçlar vereceğini uzun uzun düşünmem gerekiyor. Kuralları ağaca nasıl uygularım, hep aklımda. Fazlasıyla kafa patlatıyorum aslında. Örnekleri incelemek dediğiniz gibi çok faydalı. Yine de bir acemi olarak fikirlerinize ihtiyacım oluyor.
Emre Kuzu
12-03-2011, 19:10
Ben fikir verecek tecrübede değilim ama şunu söyleyebilirim acelet etmeyiniz hemen şekil vereyim koyayım karşıma diye düşünmeyiniz alıp karşınıza sürekli inceleyiniz nerelerinden dal çıkıyor veya çıkmıyor iyice kavrayınız zaten bu şekilde incelediğinizde fazlalık dallar beni buda diye ortaya çıkıyorlar. Tecrübeli hocalarımızda size yardımcı olacaklardır. Ama hadi bende diyeyim bu ağaçlar şöyle yapardım.. Uyarıyorum bu öneriler pek profesyonelce değildir ve ağaçları yakından görmediğim için yanılmış olabilirim ama fikir vermek açısından yardımcı olacağını düşünüyorum.:)
196345
Tepede görülen 3 adet dal uygun yerinden budanıp kalacaklar. ve o dallardan yeni çıkan dalcıklardan uç alımları yapıp o bölümler sıklaştırılacak.
196346
Gülün geriden dallanması iyiyse bu tasarı oluşur diye düşünüyorum. çıkan dalcıklar uygun kalınlığa geldiğinde şekillendirilir. Dik stil.
196347
grup şeklinde. ana gövdeden çıkan dallar uygun boydan budanır ve yanlardaki dalcıklar aşağı eğilir tasarıda belirttim budanacakları. Görünüm; her dal farklı ağaç hissi uyandırmalı.
196348
Örnek
Emre Kuzu
12-03-2011, 19:25
Aslında hangi kuralların budamaların ilerde nasıl sonuç vereceği ağaç türüne bağlı aldığımız ağaçlarıda iyice araştırmak lazım ne ister nasıldır dayanıklımıdr değilmidir, diye. Bunlar hep deneyimle olacak ama ağacıda tanırsak ona göre davranırız. Buradan hocalarım bilir ben alırdım öneri isterdim ama 2 gün sonra stili kendim verip tanıdırdım ağacımı hep böyle oldu :) Bugüne kadar budama veya tellem yüzünden değilde soğuk günlerde ağaçlarımı dondurarak ve hastalıktan kaybettim ihmal ettimde diyebilirim. 2 yıllık serüvende Tek çıkardığım bonsai bu ağacım. beyefendi mazı'dır :) ve yakında batı ladinimi ve sekoyamı kaybetmezsem onlarda eklenecek :)
196349
mazı
196350
sekoya
196351
ladin
Bu mevsimde telleri, dal biçim alsa da almasa da çıkarmanız gerktiğini unutmayın.
Emre Kuzu
12-03-2011, 20:25
Bunu bilmiyordum hocam yarın çıkartırım.
İlkbaharla dallarda hızlı bir gelşme başlayacak bu tellerin dallarda yara yapmasına kalıcı izler oluşmasına neden olur. Eğer istediğiiz biçimi almadığnı düşünürseniz daha sonra tekrar tellersiniz.
Emre Kuzu
12-03-2011, 21:20
Doğruya benim aklım kış mevsiminde kaldı şimdi aklıma geldi daha baharda tellerinin çıkarılması. Teşekkürler hocam hatırlatma için yarın halledeceğim.
nicholai hel
12-03-2011, 22:40
Sayın Kalyon, önerileriniz için çok teşekkürler, fikir verdiniz, değerlendireceğim.
Ağaçlarınızı beğendim. Don nedeniyle öncekileri öldürmenizi anlıyorum aslında. Bilirim Afyon'un soğuğunu, anne tarafından hemşeriyiz aslında sizinle. :)
Bakalım, yarın biraz çalışacağım, önce bazılarının saksısını genişleteceğim. Sonra mazı üzerinde biraz çalışmayı düşünüyorum. Aslında aklımda bir dik stil var onun için. Netten bulduğum bir örnek de var. Onun gibi olmasını ve olabileceğini düşünüyorum.
Mazı gibi büyüyen ağaçlar aslında biraz daha kendini belli ediyor. Ama bu gül, zeytin, şimşir gibi biraz daha çalı stilinde büyüyen ağaçları iyi bilmek ve ileriyi görebilmek gerekiyor diye düşünüyorum. Şimşir üzerinde baya bir çalıştım haftaiçinde. Onun da saksısını yarın değiştirip artık eğme işlemlerine geçeceğim. Stil büyük ihtimalle tourkana'nın önerdiği şekilde twin trunk olacak. Biraz netleştirip gelişmeleri buradan paylaşacağım.
Yine ağaçlardan herhangi biri için önerilerinizi bekliyor olacağım.
Herkese sağlıklı ağaçlar diliyorum...
nicholai hel
31-03-2011, 09:54
Geçtiğimiz hafta boyunca memleketim Antalya'daydım.
Şehirdeki büyük fidanlıkların çoğunu gezerek 9 tane aday çıkardım. Daha da çok güzel adaylar vardı ama kendim bakamayacağım için bu kadarını aldım. Antalyalı arkadaşlar gerçekten çok şanslılar.
Kısaca tanıtmak istiyorum.
Acem borusu
199624
Kök yapısı çok güzeldi.
199625
Budama ve saksı değişimi sonrası.
199626
Tepe tacına henüz karar vermedim, biraz kendini toparlaması için bıraktım. Sola yükselip ikiye ayrılan dalda soldaki ya da sağdaki öbeklerden biri tepeyi oluşturabilir. Ya da o dal dibinden tamamen kesilerek ağacın sağa doğru giden dalı zirve olarak kalabilir.
Tüm sürgünler çimdik alımla sıklaştırılacak.
nicholai hel
31-03-2011, 10:03
Mavi çam. Tam ismini bilemiyorum. Araştırıcam.
199629
İşlemler sonrası.
199630
Alırkenki düşüncem ikiz gövde modeliydi. Uygun görünen bir ağaç. Aslında ilk ve en kalın dal yavru ağaçtan çıkıyor fakat biraz arkada kaldığı için görünmüyor. Sola doğru eğilecek. Alt kısımdaki diğer dalların dizimi yapıldı. Tepe tacı sadece budandı, şekil daha sonra verilecek. Tüm dallar telleme ve çimdik alımla eğitilecek. Kök yapısı çok güzel başlıyor, biraz kazılarak ortaya çıkarılacak.
nicholai hel
31-03-2011, 10:15
Ateş dikenleri.
199634
199632
İşlemlerden sonra...
199631
199633
İkincisinde uzun budayarak bıraktığım kalın dal ilerde ölü dal olarak çalışılabilir. Ya da dibinden budanır.
Her ikisi de sık dallanma sağlamak amacıyla kontrol edilerek büyümeye bırakıldı.
nicholai hel
31-03-2011, 10:24
Begonviller.
199635
Çalışma sonrası.
199636
Kadrajdan çıkıp giden tepe dalı 1 metre kadar daha uzuyor, son kısımlarında yapraklanma var. Ağacın güç kazanması ve kalınlaşması için şimdilik bırakıldı.
199637
Biraz kazınca çok güzel bir kök yapısı çıktı. Kumdan temizlenerek böyle kalabilir. Taş üstü stil de verilebilir.
199638
Eğdiğim dal tellenerek daha da eğilecek ve ilk dalı oluşturacak.
Her ikisi de eğitimlerle büyümeye bırakıldı.
nicholai hel
31-03-2011, 10:39
Juniperus horizontalis.
199640
199639
Şelale olacak. ;) Ağır bir budama geçirdi. Arkada bıraktığım dal ölü dal yapılabilir. Tepe tacı olması için oradaki canlı dal kullanılabilir. Ya da o dal tamamen ölü olarak bırakılıp ana gövdeden dikine çıkan dal tepeyi oluşturabilir. Devamındaki dal dizimi tam yapılmadı, gereksiz ince bazı dallar alındı. Eğilerek büyümeye bırakıldı.
Diğer ağaçlar henüz tanıtılmaya uygun olmadıkları için eklemeye gerek duymuyorum.
Tüm bu ağaçları ziraat mühendisi olan ve bonsailere hevesli, çok eski bir dostuma bıraktım. Gerekli tüm işlemleri detaylarıyla anlattım. Zaten haziran ayında yapacağım ziyarete kadar sadece eğme ve uç alım işlemleri yapılarak büyüyecekler.
Burada bulabildiğim ağaçlardan daha güzel adaylar oldular. :o
bonsaisan
31-03-2011, 11:16
Sayın nicholai hel
Bir heyecan bir heves ile ağaçlarınızın sayısını çoğaltıyorsunuz.
Benim değinmek istediğim konu ağaçlarınızı budama yapıyorken bu kesimleri neye göre yapıyorsunuz.
Kafanızda belirlediğiniz her ağacın bir görsel formu bulunmaktamı?
Eğer belirlediğiniz bir form yok ise yapış olduğunu budamaları geri getirme şansınız yoktur.
Size tavsiyem acele etmek yerine ağaçlarınızı tam olarak iyice bir inceleyiniz.
Hangi dal durmalı hangisi gitmeli hangi dalı telleyere ya da çekme işlemi ile nereye yönlendire bilirim--- Bir de ağacı durduğu düzlem içinde değilde saksı ile sağa sola ve diğer yönlere çevirerekde iyi gözlemleyin.
Bu ağaçınızın içinde saklı yatan o yaşlı ağaçı görmenizi sağlıyaçaktır.
Saygılar
nicholai hel
31-03-2011, 11:59
Uyarılarınız için çok teşekkürler bonsaisan.
Aslında her ağaç için daha fidanlıktan almadan önce uzun uzun inceleyerek gözümle budama yapıyorum. Bir hafta içinde toplam 14-15 saatimi fidanlıklarda geçirdim. Bazılarında 2 saat geçirdikten sonra elim boş çıktım. Bu aldığım ağaçları en az 20 dakika yerinde inceleyip bakış açısı ve dal dizimini oluşturduktan sonra alıp eve getirdim.
Evde tekrar inceleyip yaptığım budamalar sonrası oluşturmaya çalıştığım stillerde aslında dal yapılanması hemen hemen en baştan fidanlıkta planladığım şekilde gerçekleşti. Makası vurmadan önce her bir dalı yine uzun süre inceledim. Kurallar dahilinde ağaçlar seçmeye çalışıyorum, fakat hepsi elbette uygun olmuyor. Yine de alıp bu hale getirdiğim ağaçların eğitilerek büyüdüklerinde güzel bir görsellik verebileceklerini düşünüyorum. Kestiğim dalların bu ağaçlar için ilerde "keşke kalsaydı" diyeceğim dallar olmadıklarını düşünüyorum. Elbette sizin usta gözünüz başka detayları görüyordur, bazılarını kaçırmışımdır.
Fotoğrafların hepsi planladığım bakış yönlerinden çekildi. Begonvilin sadece kökünü çektiğim fotoğraf dışında. Tabii eğme ve telleme işlemleriyle daha verilmesi gereken formları şimdilik fotoğraflayamıyorum. Ama kafamda son görüntüleri aşağı yukarı belli durumda. Eğer fikrimi merak ettiğiniz bir tanesi varsa anlatmaya çalışırım. Hem sizin fikirlerinizle daha güzel adaylar olurlar.
Yine de bunlar için hızlı davrandığım konusunda haklısınız. Ağaçların saksı değişimi ve ağır budama zamanlarını kaçırmadan, üstelik çok kısıtlı süredeki tatilimde, mümkün olduğunca ana formlarını vermeye ve arkadaşıma büyümeye bırakmaya çalıştım. Buradaki balkonumda duran daha eski ağaçlarıma hala her akşam bakıp sadece uzun uzun inceliyorum. :rolleyes: Şimşir dışında hepsi hala aldığım halde duruyorlar. Mazı için fikrim oluşmaya başlamış gibi sadece...
Tekrardan önerileriniz ve uyarılarınız için teşekkürler. Çalışmalarınızı büyük dikkatle izliyorum, birçoğunu affınıza sığınarak ileride fikir alma amacıyla arşivime kaydediyorum. Sizden öğreneceğim çok şey var. Siz de gerekli gördüğünüz yerlerde eleştirilerinizi esirgemezseniz çok mutlu edersiniz. Önerilerinizle belki ilerde sizinkiler gibi güzel ağaçlara sahip olurum. :rolleyes:
Emre Kuzu
31-03-2011, 13:45
Yeni adaylar hayırlı olsun başarılar. Mavi çam dediğiniz (elvudi) olmalı.
nicholai hel
01-04-2011, 04:54
Teşekkürler Kalyon.
Evet biraz araştırdım da, elvudi olmalı. Günışığı altında mavimsi - grimsi bir rengi oluyor. Oldukça hoş görünen bir ağaç. Yavaş büyüyormuş, eh, artık bolca zamanı olacak. :)
Emre Kuzu
01-04-2011, 10:53
Evet çok dekoratiftir peyzajda aranan bir ağaçmış. Hafifde güzel bir kokusu vardır yakından kokunca anlaşılıyor.
nicholai hel
25-04-2011, 10:12
Yeniden merhabalar.
Önceki haftasonu ağaçlar üzerinde bir miktar çalışma fırsatım oldu.
Aldıktan sonra ilk fotoğrafını eklediğim büyük bir taflanım vardı. Alırken boyu 2 metrenin üstündeydi, bir metreden budatmıştım. Fakat kökleri ufacık bir poşet içerisinde kötü durumdaydı. Geniş bir saksıya geçirip dinlenmeye almıştım.
205754
Mevsimin de uygun olmasıyla kısa sürede alışıp her yerinden tomurcuklar patlattı. Ağacın sağlığından emin olduktan sonra çalışmaya başlayabileceğime kanaat getirdim. En merak ettiğim çalışmayla başladım, nebari kontrolü.
Zahmetli bir çalışma oldu çünkü kazmam gereken toprak, ağacı ilk aldığım poşedin içinde kalıplaşmış çok kalitesiz taş gibi bir topraktı. Ağaç zaten çok az bir kök hacmine sahip olduğu için hiç bozmadan yeni saksısına geçirmiştim. Sulayınca bile bütünlüğü dağılmayan bir yapısı var. Bu görüntüyü sağlamak için 2 saat boyunca bir kaşık ve çeşitli fırçalarla arkeolojik kazı yapmam gerekti. :) Kökleri yaralamamak için hassas çalıştım, kendimi paleontolog gibi hissetmeye başladım. :)
205752
Tahmin ettiğim gibi gayet hoş bir nebari ortaya çıktı.
Sıradaki işlem, işaretlediğim dalı ana gövde olarak seçip diğerlerini budamak olacak. Bu fotoğraf açısının bakış yönü olmasını planlıyorum. Diğer dalları işaretlediğim yerlerden kesip ileride tekrar şekillendirilip ölü dal yapılmak üzere bırakmayı düşünüyorum. Oldukça kalın ve sert dallar bunlar, şekil vermek benim için oldukça zor, ölü dal şekilleri de bu düzlemde olacak. Arkaya doğru kurbanlık yazdığım, ağacın şu an en tepesine sürgün uzatmayı başarmış güçlü bir dal var. Onu şimdilik bırakarak nebari kısmının daha da gelişmesini sağlayacağım. Ana gövde üzerinde de daha sonra yine arka tarafta bir kurbanlık bırakıp gövdeyi de kalınlaştırmayı düşünüyorum. Hatta eğer ana gövde üzerindeki sürgünlerin gücünü etkilemeyeceğini düşünürsem öne doğru gelen yeşil makas işaretli dalı da kurbanlık bırakırım, ağacı dengelemiş olur, nebari daha çabuk kalınlaşır. Zaten ileride budanıp kesilerek inceltilecekler.
205753
Ağacın geri tomurcuklanması beni oldukça sevindirdi. Bir metreden budanan ağacın en alt 20 cm kısmında bile tomurcuklar patlıyor. Tepe kısımlarda açan filizler daha şimdiden dal oldular. Üstelik henüz beslemeye başlamadım. Bırakacağım kurbanlık(/lar) dışındaki gövdeler üzerindeki çok sayıda dalı çelik alarak köklendirdikten sonra çalıştığım fabrikanın bahçesine dikmeyi planlıyorum. Sonra kalan gövdeler kesilip ölü dal olacaklar. Ölü dal görüntüsü hoş olmazsa daha ilerde belki onları dipten keserek kovuk yaparım.
Önerileriniz olursa duymak isterim. Ana gövde seçimi sizce doğru mu olur? Ortadan dikine çıkan bir dal. Kavis verilebilir, fakat hafif bir S dışında çok oynayamayabilirim. Budamalardan sonra kısa sürede dibine kadar tomurcuklanacağını tahmin ediyorum. Dal dizimine uygun olanlara dokunmadan bu yıl bırakıp diğerlerini daha patlama aşamasında alacağım. Bu yıl ana dalları oluşturacak sürgünler mümkün olduğunca kalınlaştırılacak. İlerleyen yıllarda boyları kısaltılıp yan dallanmalar sağlanır.
Bir de böyle bir olası bakış yönü var. Bu şekilde ağacın nebari kısmından itibaren sola doğru eğilmesi daha net görülüyor. Köklere bakış açısı da çok değişiyor. Problem ise diğer açıda sol ön çarpraza çıkan dalın bu açıda oldukça dikey gelmesi. Ölü dal olacak ama nasıl görünür, tam karar veremiyorum. En kalın kök uzantısı da izleyene çok dik geliyor.
205755
nicholai hel
25-04-2011, 10:19
Bu da almadan önce kaza geçirerek tepesi kırılmış mazım. O kısımdaki dalları budadım, bu tepe tamamen ölü zirve olacak. Bu bölgedeki kısa dalları telleyerek aşağı çevireceğim, ilerde daha da kısaltılıp soyularak uçları yere bakan ölü dalcıklar olacaklar. Alt kısımda da dal dizimi belirleyerek bir miktar budadım. Kararsız kaldığım dalları bıraktım. Ardından tellerle dalları eğerek saksıya sabitledim. En alt soldaki dalı (ağacın ilk ve en kalın dalı) telleyerek biraz kavis verdim, diğerlerini henüz tellemedim. Kalınlaşması gereken dallarda hiçbir budama yapmadan uzamaya bıraktım.
205795
İlkbaharla dallarda hızlı bir gelşme başlayacak bu tellerin dallarda yara yapmasına kalıcı izler oluşmasına neden olur. Eğer istediğiiz biçimi almadığnı düşünürseniz daha sonra tekrar tellersiniz.
peki hocam bu tip bir dallama ladin için uygun mu? bende yeni bir ladin aldım tepe dalını kestim kökleri budadım şimdi tekrar filizlenmesini bekliyorum uçlarında bıraktığtm dallardan sürgünler devam etmeye başladı. ancak hızlı büyümesini de istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Bir şey söylemek için ağacı görmek daha iyi olur. Büyümeyi budamalarla kontrol edebilirsiniz.
ultralaca
14-05-2011, 13:54
sayın nicholai çalışmalarınızı merakla ve büyük bi zevkle takip ediyorum:) göstermiş olduğunuz azime ve çalışkanlığınıza hayranım:)
nicholai hel
24-05-2011, 13:32
Güzel sözleriniz için teşekkürler Sayın ultralaca. :) Daha yolun çok başındayız. Ustalardan öğrenip araştırıp birşeyler yapmaya çalışıyoruz. :)
Mart ayındaki Antalya seyahatimde 3 tane de ficus almıştım. İkisini diğer ağaçlarla arkadaşıma bırakıp bir tanesini iç mekanlarda yaşayabilme özelliği nedeniyle tecrübe edinmek adına yanımda buraya getirdim.
İlk halinin fotoğrafını çekmemişim, gövdesi güzel fakat bakımsız bir dallanması vardı. Seyahate çıkmadan önce gereksiz gördüğüm ve genelde kurumuş yapıyı budayarak sadece tepe kısmını bırakmıştım. Fotoğrafı gelince çektim.
215863
Yeni toprağına geçip yeni yerine alıştıktan sonra biraz daha budama yaptım ve gelişmeye bıraktım. Hemen bir hafta içinde budadığım yerlerin altından tomurcuklar açtı. Kısa sürede çok hızlı şekilde sürgünler oluşturdu.
215864
Bu yeni sürgünler tam istediğim şekilde gelişmekte. En alt sağdaki kalın dal oldukça eğilebiliyor, böylece üzerindeki çok sayıda sürgünle birlikte sağ aşağı çekilmiş oluyor, o dal eğilecek. Yeni dallanma güçlendikçe tepedeki eski yapıyı tamamen budayacağım. Şu anda o bölgede yavaş yavaş farklı yöntemleri deneyerek ağacın tepkisini tecrübe ediyorum.
Yeni sürgünlere sadece yön vererek büyümeye bırakacağım. İstediğim kalınlığa ulaştıklarında (tahminim en erken seneye bu zamanlar, ya da sonraki yıl olacaktır) ve güçlü yan dallar vermeye uygun hale geldiklerinde kısaltılıp yeni sürgünlerle öbekleri oluşturacağım.
Son yapının aşağı yukarı bu şekilde olmasını hedefliyorum.
215865
İlk fotoğrafta solda tek başına çıkan dalı çelik olarak almıştım. Çok hızlı tutarak yeni filizlerini verdi. :)
215866
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
Saygılar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.