PDA

View Full Version : Ferit Aydın / ßonsailerim

Ferit Aydın
25-02-2011, 18:05
Merhaba Arkadaşlar, öncelikle bu forumda bilgilerini ve fikirlerini paylaşan Yöneticiler ve diğer tüm üyelere teşekkür etmek istiyorum... Uzun zamandır bonsailerle ilgili araştırmalarımda sitenizden aldığım bilgiler ve paylaşımlarınız doğrultusunda bir çok tekniği öğrendim... tabi hala acemilik dönemindeyim... nacizane paylaşmak istedim bir kaç resim...

Hatice Tarhan
25-02-2011, 18:13
Hepsi çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık devamını bekliyoruz.ağaçların isimlerinide yazarsanız daha iyi olur gibime geliyor.

Ferit Aydın
25-02-2011, 18:24
Teşekkür ederim Haticem hanım, bazılarının isimlerini bende tam olarak bilmiyorum :) Bu konuda daha desteğe ihtiyacım var, Asıl hedefim bunlardan ziyade getirtmiş olduğum Tohumlar...
Red Maple Acer Rubrum - Alev Kırmızı
Trident Maple Acer Buergeranum
Japanese Maple Acer Atropurpureum
Norway Maple Acer Atropurpureum
Tatar Alev Ağacı (Akçaağaç)
Acer Ginnala Amur Maple
River Sheoak Casuarina Cunninghamiana
Kırmızı Çiçeklenen Dogwood cornus Florida rubra
Afrika Wistria Ağacı
English Yew Bonsai Taxus Baccata

Gibi 15-16 Çeşit tohumun ekimi ile asıl serüven başlayacak yaşatmak için elimden geleni yapıcam tabi :)

ipsos
25-02-2011, 18:55
öncelikle çok güzel duruyorlar. kendi çalışmanız mı? hazır alınmış bonsailer mi?... birinci fotoğrafta ortadaki pitosporuma benziyor ..

pati*
25-02-2011, 19:40
Çok güzel görünüyorlar. Elinize sağlık. Bende denemiştim ama uzun süre yaşatamadım. Yeniden denemeyi düşünüyorum.

Ali H. ALI
26-02-2011, 13:35
AtesAydin bey aramiza hos geldiniz.

Akcaagac tohumlarinizi nasil cimlendirip bakacaginizi asagidaki linkten ogrenebileceginizi dusunuyorum. Gerekli bilgiler dah onceleri paylasilmis.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=758

Agaclarinizda saksi ve ya toprak degizimi yapacaksaniz simdi bunun oralarda mevsimidir. Saksi icerisindeki fazla cakil taslarini da alirsaniz(simsir ollabileceklerini dusunduguim iki agacli saksiniz) agaclariniz daha bir dogal gorunecektir. Bu iki agaca daha buyuk bir saksi bulabilirseniz, agaclari da saksinin bir yanina dikip, saksinin diger yaninda bosluk birakirsaniz daha guzel bir gorunum yakalamis olursunuz. Simdi saksi bulamazsaniz bile aklinizda olsun.

Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

kalambaklı
26-02-2011, 15:03
Sayın AteşAydın, aramıza hoşgeldiniz ve arzu ederseniz 27/02/2011 tarihinde Urla'da yapacağımız Ağaçlar.net İzmir 20. bonsai atölye çalışmasına bekleriz.

Ferit Aydın
26-02-2011, 20:02
Hoşbulduk Sayın Kalambaklı, Yarın Urlada olucam, Mutlaka yanınıza gelicem... Adresle ilgili bilgiler forumda mevcut sanırım.
Ali bey verdiginiz bilgiler için teşekkür ederim, Malum bonsai saksıları bulmak biraz dertli o yüzden toprak saksılardan bir kaç model toparlayıp aldım, boyadım şimdi kurumalarını bekliyorum :) biter bitmez büyük saksılara alıcam. Dediğinizde çok doğru kökleri çok karışık olduğu için az miktarda torf var üzerinde tam kurumadığı için kenarlara ve baskı uyguladığım yerlere taş koydum. Saksılarını değiştirince taşları kaldırıp dediğiniz şekilde uygulama yapıcam.

Ferit Aydın
28-02-2011, 16:35
Adını henüz bilmediğim yaklaşık 6 aydır benimle olan bir aday, Kenarlara ekili ince dallar ana kök kenarlarına yapışık olarak çıkmıştı. Kök yapısına zarar vermeden çok keskin bir neşter türü bir aletle ayırdım ve saksı etrafına diktim bir kaç gündür gözlemliyorum oldukça sağlıklı görünüyor umarım yaşatabilirim hepsini.

Ferit Aydın
28-02-2011, 16:37
Birde Bonsailerimin yanında renk katan süs mandalinam var :)

Ferit Aydın
28-02-2011, 16:41
AtesAydin bey aramiza hos geldiniz.

Akcaagac tohumlarinizi nasil cimlendirip bakacaginizi asagidaki linkten ogrenebileceginizi dusunuyorum. Gerekli bilgiler dah onceleri paylasilmis.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=758

Agaclarinizda saksi ve ya toprak degizimi yapacaksaniz simdi bunun oralarda mevsimidir. Saksi icerisindeki fazla cakil taslarini da alirsaniz(simsir ollabileceklerini dusunduguim iki agacli saksiniz) agaclariniz daha bir dogal gorunecektir. Bu iki agaca daha buyuk bir saksi bulabilirseniz, agaclari da saksinin bir yanina dikip, saksinin diger yaninda bosluk birakirsaniz daha guzel bir gorunum yakalamis olursunuz. Simdi saksi bulamazsaniz bile aklinizda olsun.

Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

Ali bey çok teşekkür ediyorum ilginize ve vermiş olduğunuz bilgilere , 3 akça ağaç türü, 1 madagaskar ateş ağacı ve bir de Baobab ağacı tohumlarımı 36 saat suya yatırdıktan sonra çekirdekten patlayan tohumları Ektim, çimlenmelerini bekliyorum. Diğer 10 türden tohum içinse soğuk uygulama gerekiyormuş, Sıra onlara geldi umarım güzel sonuçlar çıkar.

memet
28-02-2011, 16:45
Dün bekledik sizi toplantıda.
İlk ağacınız az ışık alıyor gibi.

Ferit Aydın
28-02-2011, 16:58
Memet bey sormayın valla, Urlaya kadar geldim kuzenimin serasında fazla dalmışız börtü böceklere geç kaldığımı düşündüğüm için gelmedim... Bir daha ki çalışmaya mutlaka gelicem.
ağaçlarımın hepsi, Pencere kenarında güneş alıyor ancak, direk güneşe maruz kalmamaları için tül perde sürekli olarak kapalı kalıyor yarı ışık alıyor diyebilirim.

memet
28-02-2011, 17:07
Perdeyi açık tutmanız daha iyi olacak gibi geliyor bana.

Ferit Aydın
28-02-2011, 17:50
Açık tutarız o zaman :) sizin tecrübelerinizle daha iyi hale geleceklerdir umarım

bonsaisan
28-02-2011, 20:48
Söküp ayırdığını tür ligusturum kurt bağrına benziyor.

Tabi yakında görmek gerek.

Ferit Aydın
28-02-2011, 22:56
Sayın Bonsaisan, İlk Resimdeki Kurtbağrı dediğiniz, biraz daha net bir resim ekledim.
Diğerlerininde isimlerini tam olarak bilmiyorum Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.

jeomeo
28-02-2011, 23:22
İlki bonsaisanın dediği gibi ligustrum, kurtbağrı. İkincisi ise ulmus parvifolia, çin karaağacı.

Beyaz saksınızın altında delik var mı? Eğer benim tanıdığım saksı modelinden ise içinde bir plastik kap var ve saksıda delik yok. Bu kısa zamanda kök çürümesine neden olabiliyor, eğer delik yok ise ya delik açın ya da delikli başka bir saksıya alın. Ulmusunuzun bu hale olmasının muhtemel iki nedeni kök çürümesi ve az ışık.

Kolay gelsin

Ferit Aydın
28-02-2011, 23:57
Beyaz Saksının altında drenaj delikleri mevcut orjinalinde yoktu ve ağaç neredeyse çürümüştü. Geniş drenaj delikleri açtım, altını telle kapattıktan sonra bir miktar ufalanmış çakıl taşı gerisinide bonsai toprağı ile kapattım. Ağac eskiye nazaran daha canlandı. Eski resimlerinide eklicem en kısa zamanda. Unutmadan ağacı gövdesi ıslakken çekmiştim resimleri o yüzden fazla kararmış görünüyor. Son resimde ki ağacın ne olduğunu bilen var mı ?

Ferit Aydın
01-03-2011, 22:58
26 Şubatta ektiğim Tohumlar, Çimlenmeye başladı sabah 11:00 da baktığımda belli belirsiz yeşil bir nokta gibi görünen filiz, 12 saat sonra yani az önce tekrar baktığımda 1 cm boya ulaşmış umarım gelişimi böyle hızlı olur :) Tohumdan yetiştirmenin çok zor ve ciddi sabır istediğinin farkındayım. Bunu başarabileceğime inanıyorum...
3. Resimdeki gibi bir bonsai olması ne zaman olur bilinmez ama sabırla bekleyeceğim. :p

bonsaisan
01-03-2011, 23:13
Tartışmasız bu ufak filizlerin örnekde ki bonsai ulaşması zaman alan bir işdir.
Lakin zaman ile beraber özveri ve doğru bakım esas olandır.
Çilenen ve filizlenen tohumlarınızın gelişip fidan dönüşmesini istiyor iseniz.
15 gün ya da 20 gün sonra mantarlara karşı kök çürüten hastalığına ve filiz çökerten hastalığına karşı ilk ilaçlamanızı yapmalısınız.Ekim yaptığınız toprak nekadar streril olsada bu sorun bir şekilde yaşana bilir.

Saygılar.

Ferit Aydın
01-03-2011, 23:44
Uzun bir süreç olduğu kesin ama onların büyümesini sabırla beklerken, daha iyi bir şekilde bonsai sanatını tanımak ve yeni çimlenen minik adayları daha iyi bir şekilde yetiştirebilir ve yaşatabilirim dite düşünüyorum. Diğer çalışmalarada full time devam etmek koşulu ile :) bu hafta köklendirme ile ilgili denemelere başlayacağım, ama başlamadan önce sizinde bilgilerinizden yararlanmak isterim. En kısa zamanda iyileşmeniz dileğiyle Bonsaisan.

Saygılar

mekici
02-03-2011, 17:19
Merhabalar,

Red japanese maple tohumu aldım ve bu tohumları çimlendirmeyi düşünüyorum.Ağacın görüntüsü çok güzel.Ancak daha hiç tohum işi ile uğraşmadım.Süreç çok uzun olacak ve sizce bonzai elde etmek için böyle bir yöntemle hata mı yaptım? ne önerirsiniz?

Ferit Aydın
02-03-2011, 19:21
Sayın Mekici, Bende yolun başındayım henüz ancak Sadece tohum ekip onu beklemek yetersiz. Tohumlarınızı ekin büyümesi için uğraşın ama tohumlar gelişirkende Bonsai çalışmalarına diğer yöntemlerle de devam etmelisiniz. Diğer arkadaşlar daha iyi bilgiler aktaracaktır size.

memet
02-03-2011, 19:55
Acer konusunda çok bildiğim bir şey yok, tohumdan çimlendirmede soğuk katlama yapılıyor diye hatırlıyorum.

Ferit Aydın
02-03-2011, 20:58
BaoBab Ağacı ve Madagaskar Ateş Ağacı Tohumlarımda bugün ilk filizlerini verdi... Yakında evi filizler basıcak sanırım :)

Ferit Aydın
03-03-2011, 19:55
S Formunda ki ağacım ölmek üzereydi sanırım kurtardım şimdi çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve sürgünler , filizler veriyor heryerinden. Bir kaç açıdan resimlerini ekliyor ve fikirlerinizi bekliyorum.

bonsaisan
03-03-2011, 20:41
Güzel bir karaağaç.
Alt kısımlarda daları olmaması şimdilik sorun oluştura biliri ama zaman içerisnde buralardan sürgünler vermesi sağlanır ve düzenli bir bakım ile tekrardan şekilverile bilir.
Öncelikle sağlığına kavuşmasına sevindim.
Saygılar.

memet
03-03-2011, 20:42
Taze sürgünleri bir süre büyüyüp kalınlaşması için kendi hallerine bırakın. Daha sonra dallanması için budama yaparsınız.
İlk çalışmaya getirirsiniz, budamayı birlikte yaparız.

Ferit Aydın
03-03-2011, 20:45
Çok Teşekkür ederim Arkadaşlar, Sadece çok uzun olan sürgünleri az miktarda budadım. Gerisini kendi haline bıraktım gövdesi henüz ince biraz daha kalınlaşıp sürgünleri gürleşsin hep birlikte üzerinden bi geçeriz...

memet
03-03-2011, 21:06
Dalların uçlarını alınca kalınlaşmayı durdurmuş olursunuz, bu bakımdanbir süre büyümesine izin varip sonra budamak daha uygun.

Ferit Aydın
04-03-2011, 21:52
Yeni Edindiğim Üzüm Fidanını, üzüm için aldım aslında ama çokta güzel bir görüntüsü var. Her gördüğün aksakallıyı denen mi sandın misali, Gördüğüm her ağacı bonsai olarak görüyorum :rolleyes: , Üzümünü yiyelim yine eyvallah ama bonsai olurmu bundan bilmem :) tahmini 15 yaş üstü bir üzüm

memet
05-03-2011, 06:54
Kalın gövde yaşıyor mu? Eğer yaşıyorsa ince olan genç sürgünü almak daha uygun olabilir.

Ferit Aydın
05-03-2011, 10:41
Evet Kalın gövde yaşıyor ikiside sağlıklı durumda, Fikirlerinizi bekliyorum.

kalambaklı
05-03-2011, 15:10
İnce olan dalı ana gövdenin en dibinden kesip atın.

Emre Kuzu
05-03-2011, 15:31
Kalamabaklı abime katılıyorum.

bonsaisan
05-03-2011, 19:06
Bu üzümleri engin elektiriğin oradaki fidanlıkda gördüm gibi geldi bana eğer onlar ise orada çok güzel bir tane vardır.
Ama sanırım bu o değil.

Ferit Aydın
05-03-2011, 19:40
Evet doğru oradaki fidanlıktan aldım ama en güzeli buydu diğerleri ince uzundu birde kalın gövdeli ama çok daha uzunu vardı, en kısa ve kalın gövdeli buydu içlerinde :) birlikte bakalım buna bi istersen

memet
05-03-2011, 19:41
İnce gövde köklü olarak ayrı gibi duruyor. Eğer öyleyse kökleriyle ayırıp başka saksıya alın.

Ferit Aydın
15-03-2011, 21:46
Serissa Foetida en sevdiğim bonsaim. Filizlenip Fizizlenip kuruyor ucları çiçek açacak diye bekliyordum aylardır ama çiçek açmayan cinsten olduğunu biraz geç öğrendim :)

bonsaisan
15-03-2011, 21:59
Bildiğim kadarı ile bu türün hepsi çiçekli.
Aşağıdaki serissa ait varyasyon alt türler ve diğerlerinin adları.
Serissa kawakamii, Serissa serissoides, Serissa democritea, Serissa foetida, Dysoda foetida, Dysoda fasciculata, Democritea serissoides, Serissa crassiramea, Serissa foetida forma plena, Serissa foetida forma pleniflora, Serissa foetida var. crassiramea

Ferit Aydın
15-03-2011, 22:08
Bende öyle biliyordum ama çok nadir bazı türleri çiçeksizmiş oda bana denk geldi sanırım :) Gerçi açacakmış gibi bir hali var çok inatçı bir ağaç. Yaprak uclarında çiçeklere benzer şeyler çıkıyor aynı gün içinde kuruyup gidiyor. Bu inadın karşılığında belki çiçekli halinide görebilirim :)

jeomeo
16-03-2011, 00:11
Serissa hakkında bilgi ve tecrübem yok ama acaba yeterince yaşlı veya sağlıklı olmadığı için çiçeklenmiyor olabilir mi?

memet
16-03-2011, 06:55
Çok mu suluyorsunuz. Bu türden kurumalar kök çürümesinden olabilir.

Ferit Aydın
16-03-2011, 10:26
Sayın Jeomeo, Sağlık durumu iyi görünüyor ana kökten iki sürgün daha verdi bir tanesi çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Dal ve yaprak yapısıda gayet hızlı gelişim gösteriyor. her yerinde yeni patlayan filizler var.

Sayın memet; Fazla sulamıyorum aslında, kök çürümesinden şüphelenerek hazırladığım karışımla (Humus katkılı torf, bol lifli bonsai toprağı, Vermikulit, perlit ve Hydroton, Küçük dere taşları) değiştirdim toprak drenajıda çok iyi durumda sürekli yeni yapraklar filizler veriyor. Köklerde de bir kararma yok ama bir türlü anlayamadım neden böyle yaptığını. Yeterli miktarda ışık mı görmüyor acaba

memet
16-03-2011, 17:11
Vermikulit ve perlit çokca nem tutar. Ben hiç tavsiye etmiyorum bu malzemeyi.

Birgün bizim bu taraflara bir getirsenize kendisini görelim.

Ferit Aydın
16-03-2011, 22:44
Vermikulit ve perlit az miktarda var hydroton onlara nazaran biraz daha fazla.
Elbette, ilk fırsatta bir araya geldiğimizde getiricem...

Ferit Aydın
23-03-2011, 22:56
Evin salonunda bu kadar çok ağaca bakmak pek kolay olmuyor ayrıca her ağacın yeteri kadar ışık almadığını, bu yüzden ağaçların karanlıkta kalan kısımlarında kuruma ve kararmalarını gördüğümden balkonumda uygun bir ortam yaratmaya çalıştım. Umarım burada daha iyi şartlarda ağaçlarımı büyütebilirim.

memet
24-03-2011, 18:33
Yazın özellikle öğle vakti, gölgelik çok işine yarayacak. Akşamları, dokuz gibi bonsailerine sisleme yapman balkonda görecekleri zararları azaltması için önemli olacak.

Ferit Aydın
24-03-2011, 21:19
Evet, Akşamları 8-10 arası sisleme yapıyorum. Toz toprak açısından iyi oluyor, balkonda kendilerine gelmeye başladı ağaçcıklarım.

Emre Kuzu
24-03-2011, 21:53
Konusu geçmişken sislemenin musluk suyuyla yapılması sorun oluştururmu memet bey?

Ferit Aydın
24-03-2011, 21:56
Çeşme suyu ortalama bir gün ağzı açık bir bidon **** bir kapta bekletilirse herhangi bir sorun olmaz.

Emre Kuzu
24-03-2011, 21:58
Tamamdır.

memet
25-03-2011, 06:31
Sisleme için bence vakit erken yaz sıcaklarıyla birlikte yapmak daha uygun olur.

Emre Kuzu
25-03-2011, 11:06
Havalar ısındığında ağaçların üzerindeki kiri tozu temizlemek için yapacağım.

Ferit Aydın
06-04-2011, 23:45
Dün fidanlıktan aldığım begonvil üzerinde biraz düzenleme yaptım. Form konusunda ileriye yönelik değişik düşüncelerimde var fakat şimdilik bu hali ile fikirlerinize sunuyorum.

Ferit Aydın
06-04-2011, 23:47
Bu arada sağdaki Fidan üzerinde ki çalışmadır.

Hazeyn
07-04-2011, 08:24
sayın AteşAydın şu andaki görüntüsü bana pek heyecan vermesede, üzerinde çalıştıkça ve zaman geçtikçe ,ağacı kurutmadan yaşlandırdıkça çekici bir bonsai olacağına inanıyorum.Zaten bonsaide bana ve herkese çekici gelen ağacın yıllanmışlığıdır diye düşünüyorum.Eline sağlık.

Ferit Aydın
07-04-2011, 10:00
Elbette Sayın Hazeyn katılıyorum size, zaten yolun başında ki adaylar yeni başladılar saksı yaşamına. Uzun ve Zorlu bir süreç var önlerinde bonsai olmaları için.
Zaman içerisinde yaşatabildiğimiz sürece birlikte yaşlanıp güzel günlerini görmeyi umut ediyoruz. Teşekkürler

jeomeo
07-04-2011, 10:52
Elinize sağlık Ateş Bey ağır işlemleri beraber yapmışsınız, umarım uzun ömürlü çalışmalar olurlar. Çalışmanızda göze batan benim de sıkça yaptığı, iki önemli nokta var. İlki, dallar aşağıdan yukarıya doğru daha kalınlaşıyor, yaşlı bir ağaçta ya da bonsaide bunun tam tersi olmasını bekleriz. İkincisi ise, özellikle ilk dalda dikkat çeken tellemeniz. Dalların önce dimdik yukarıya sonra da U dönüşü ile aşağı doğru inmesi bonsaide görselliği bozan ve istenmeyen bir unsur (süpürge tarzı hariç). Tellemeyi aşağıdan yukarıya doğru yaparsanız ilk dalın çıktığı noktadan telinizi dala sarmaya başlayabilir ve böylece tüm dalı bükebilirsiniz.

Kolay gelsin

bonsaisan
07-04-2011, 14:30
Eksikleri de olsa ufak tefek hatalarda olsa Bonsai gönülvererek hızlı bir başlanğıç yapmış bulunmaktasınız.

Zaman içerisinde bonsai dostlarını yardım ve destekleri ile hatalar telafi edilerek daha ideal daha güçlü bir görseli olaçak bir çalışma elde etmeniz mümkün olacağı gibi aynı zamanda her yeni fidan üzerinde yapacağınız çalışma da bir önceki çalışmanızdan dersler alarak daha tecrübe kazanmış bir şekilde doğru uygulamalar yapacağınızı ümit ediyorum.

Saygılar

Ferit Aydın
07-04-2011, 14:41
Teşekkürler Jeomeo, dallar konusunda kafamda tam bir şekil oluşmadığından tam olarak budadım denilemez. Fazlada yormak istemediğimden şimdilik bırakayım dinlensin biraz dedim.

Aslında gece olduğu için tam resimleyemedim, Gövde hafif S formu var geriye doğru yatık olduğundan tam net görünmüyor.

İleride fikir değişirde S formuda değerlendirilebilir diye düşündüm :)
Tellemede de ilk iki dalı birden telledim, tam net formu kafamda oluşturabilirsem hatalarıda ortadan kaldırırım sanıyorum.

Ferit Aydın
07-04-2011, 14:56
İlk zamanlar hemen ağaca dalıp, güzel bir görsel olsun diye uğraşırdım fakat ağacın sağlığı ve yaşaması konusunu ikinci plana atardım. Artık önceliğim ağacın sağlıklı bir şekilde yaşatabilmek.

Bol bol yeni fidanlar üzerinde çalışmalarıma devam edicem, Orçun bey dediğiniz gibi bir öncekilerden ders alarak zaman içerisinde güzel şeyler ortaya çıkacağını umuyorum.

Destekleriniz için çok teşekkür ederim.

Ferit Aydın
12-04-2011, 12:09
Mevsim nedeniyle çok hızlı gelişim gösteriyor, Orçun beyin dediği gibi Temmuz sıcaklarında kaybetmezsek güzel bir şekle gelir diye umuyorum.

Emre Kuzu
12-04-2011, 12:11
Güzel duruyor inşallah kaybetmezsiniz. Gölgede bile kim bilir yazın kaç derece oluyordur izmir.

tourkana
12-04-2011, 13:09
Görünüşe göre gölgeli bir yerde duruyor, siyah saksı altlığına çakıl taşı doldurup , bu taşları da sularsanız , tropikal lokal bir iklim yaratmış olursunuz, yaprakların çok hoşuna giden bir durumdur bu. ( İspanya'da hassas yapraklı türlere bu yöntemi çok uyguluyorlar)
Herşey yolunda giderse mayıs sonu yaprak alımı yaparsınız, hem yaprakları ufaltmak için hem de dalcık sayısını arttırmak için güzel bir fırsat olur.
Gübrelemesine ve sulamasına dikkat edin, başarılar.

Ferit Aydın
12-04-2011, 16:25
Teşekkür ederim Tourkana, öğleden sonra güneş alan bir balkon ve hasır jaluzi ile gölgeledim. Dediklerinizi uygularım umarım güzel gelişim göstermeye devam eder.

memet
12-04-2011, 17:09
Yeni tellediyseniz de telleri almak lazım bu aralar. B umevsimde hızla büyüyeceği için iz kalır dallarda.

Ferit Aydın
12-04-2011, 17:24
Teller daha 1 günlük, kısa bir süre daha kalıp çıkıcak

yunuscem
13-04-2011, 12:40
bu işin heveslisi ve acemisi olan bendeniz için olağanüstü çalışmalar.Elinize sağlık.

bonsaisan
13-04-2011, 12:43
Form ve tel sarımı güzel olmuş.
Bu sene İzmir sıcakları ile başa çıkar ise gelecek yıllarda güzel bir gelişim gösterecektir.
Saygılar

Ferit Aydın
13-04-2011, 15:00
Sayın Yunuscem, Teşekkür ederim yorumunuz için ancak bizde daha yolun başında sayılırız. Formu takip ederseniz bonsai konusunda bir çok şey öğrenebilir çalışmalara başlayabilirsiniz. Güzel bonsaileriniz olması dileğiyle.

Teşekkür ederim Orçun bey, inşallah sıcaklarla başa çıkar. Acerle birlikte yaşlanmak istiyorum bende :)

yunuscem
15-04-2011, 12:17
Teşekkür ederim Sayın AteşAydın.Bimukabele.

Ferit Aydın
03-05-2011, 16:26
Yeni karaağaç 3lü orman tarzı ve Ligistrum... Sayın Bonsaisan'ın hazırlamış olduğu saksıları ile...

Ferit Aydın
03-05-2011, 16:30
Resimlerin Devamı....

bonsaisan
03-05-2011, 17:00
Ferit bey kurtbağrı güzel olmaya aday lakin 3 lü karaağaçlarda ufak bir sorun var
Sanırm sorun şu onlar 3.lü Sageretia theezans (Çin kuş eriği) olacak.

Ferit Aydın
03-05-2011, 21:03
Yapıları çok benziyor özelliklede yaprak yapıları, bunca zaman karaağaç diye bakmışım :) teşekkür ederim Orçun bey.....

Ferit Aydın
02-06-2011, 18:20
Merhaba Arkadaşlar uzun süredir foruma girme fırsatım olmadı herkesin ağaçları canlanmaya güzelleşmeye başlamış.

27 MAYIS'ta Bursa seyahati dönüşünde fidancılarda gezip uygun fidanlar bulmaya çalışıyordum.
Bol miktarda acer bulunan bir fidancıya rastladım, tohumdan yetiştirdiği acerlerin arasından seçtiğim adayımı sizlerle paylaşmak istedim.

1 Hafta kadar balkonda alışmasını bekledikten sonra işlemlere başladım.

Ferit Aydın
02-06-2011, 18:32
Köklere çok fazla müdahale etmeden uygun toprak karışımı ile eğitim saksısına aldım, sonrasında uzun ve çok dallı yapısında zorlansamda budamaya başladım.

Budama bittikten sonra yerine aldım fakat, ilk yeri çok güneş alıyordu, güneş fazla kavurduğu için tüm yaprakları kurudu (o resimler yanlışlıkla silindiği için ekleyemedim.)

1. Resimde gördüğünüz gibi tüm yapraklarını toplayıp biraz daha budama yapıp, Saksının yarısına denk gelecek şekilde içi su dolu kaba oturttum 3. gün yeniden filizlenmeye başladı ve kabın içerisinden çıkartarak daha uygun yarı gölge olan şimdiki yerine aldım.

memet
02-06-2011, 18:33
Bu mevsimde toprak değişimi yapmak uygun olmaz. Hepsini yapmadıysanız diğerlerini kışa kadar bekleyin.

Ferit Aydın
02-06-2011, 18:37
Buda şuanki hali umarım beğenirsiniz.

Ferit Aydın
02-06-2011, 18:39
Sayın Memet, toprağı 4/1 oranında temizledim ve alta uzanan kökleri budadım başka müdahale yapılmadı.

memet
02-06-2011, 19:10
Bu mevsime yapılmaması gereken bir uygulama . Gelişme döneminde ağaca zarar verirsiniz.
Zaten acer İzmir iklimine uygun değil, bir de toprak değişiminin yaratacağı stres ölümüne neden olabilir.