View Full Version : Afrika Menekşelerinde Besin (Gübre) Kullanımı
klubnika
15-12-2010, 08:08
Merhaba degerli arkadaşlar
Menekşelerde besin kullanma konusunda kendi tecrübelerime dayanarak ve yabancı internet sitelerinden aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Menekşeleri yetiştirirken gevşek, besin değeri düşük olan toprak kullanıyorum. Bitki toprağı değiştirdiğimde topraktaki besin ancak 1,5 – 2 aya kadar yeterli oluyor ve sonra besin vermek gerekiyor. Aktif büyüme kesilmişse topraktaki besin bitmiş demektir.
Yalnız menekşelerin ve diğer Gesneriaceae aile üyelerinin minerallere ve organik maddelere çok hassas olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yüzden gübre kullanırken çok dikkatli kullanmasını tavsiye ederim.
1.Kış dönemi - uyku dönemi olarak bilinir, bu dönemde bitkilere besin verilmez çünkü besin kullanmazlar ve sizin vermiş olduğunuz besinler toprakta birikime neden olur ve bitkilere yarardan fazla zarar verirler.
Menekşelerden bu durum biraz farklı, doğada kış bulunmayan ve yıl boyunca sıcaklık aynı seviyede seyreden bölgelerde yetişmektedir. Bu yüzden gelişme yıl boyu devam eder.
Ama bölgemizde yetişen menekşeler, hem kış hem de yaz, düşük veya yüksek sıcaklık nedeniyle, kuru hava, eksik veya fazla ışık olumsuz yönden etkilenebilir ve gelişmede durgunluk yaşanabilir. Bu durumda besin alacak menekşeler besini toprakta biriktirir, çünkü bu dönemlerde, olumsuz koşullar nedeniyle bitkilerin gelişimi yavaşlamış veya büyüme durmuş olabilir ve bitki sindirimi yapamaz, toprakta birikmiş besinler yanıklara ve tam tersine hastalık nedenlere olabilir.
2.Menekşeler minerallerin ve organik maddelerin düşük karışımlarına çok iyi cevap veriyorlar. Genelde bitkilerin kompleks besin ihtiyaçları 2 gr. 1 L suya ve genelde gübre ve besin üreticileri bu formülü baz alarak üretim yapmaktalar. Menekşeler için bu değeri 2 katı daha düşük olmalılar, yani 1 gr. 1 L suya. Fitil sulamada ise 8 katı daha düşük, 0,25 gr 1 L suya veya 5 ml ( 1 kapak baz olarak alırsa) – 0,8 ml gibi.
3.Peki, gübre hangi sıklıkta verilmesi gerek? Her şeyi besinlerin sudaki yoğunluğa bağlıdır.
Benim size tavsiyem (sudaki besin miktarı):
-1 gr/L – 14 günde bir
-0,5 gr/L – 7 günde bir
-0,3 gr/L – 5 günde bir
-0,15 – 0,12 gr/L her sulamada.
Ben her sulamada en düşük besin değeri olan karışımı kullanıyorum.
4.Yeni çiçek seven arkadaşların arasında böyle bir hata oldukça yaygın. Bileşiminde bakılmaksızın gübre kullanırlar. Farklı gübre hedefe bağlı olarak farklı oranlarda önemli besin maddeleri (azot, fosfor ve potasyum) içerir (bunu daha evvel de yazmıştım). Temel kural–Azot yeşillik için, fosfor - çiçeklenme için, potasyum - yoğun ve parlak renk içindir.
5.Yeni yetiştiriciler sürekli fosfor oranı yüksek besinleri kullanırlar. Ama fosfor sadece çiçeklenmeyi uyarır, aynı zamanda tohumların olgunlaşması hızlandırır ve dolayısıyla, aşırı fosfor bitkilerin yaşlanmasını hızlandırır ve ömrü kısaltır. Çiçekli olan menekşelerde yaprak sararması mevcut ise bu fosfor fazlalığının işaretidir.
Ben her dönemde farklı NPK değeri kullanıyorum.
-Yaprakta yavru almaya çalışırken en düşük besin değeri toprağı ve gübresiz su kullanıyorum.
-Yavru aldım ve ayrı saksıya yerleştirdim, ilk 1,5 ay hiç gübre vermiyorum, sonra yeşil yapraklar için yani çiçeksiz bitkiler için hazırlanan gübre kullanıyorum. (‘Picasso’ lar için potasyum değeri biraz fazla olmalı).
-Bitki gelişmiş, büyümüş ve çiçek vermeye hazır olduğunda, yani yapraklar arasında minicik çiçek tomurcukları belertmişse, çiçekler için gübre kullanırım PLANTAFOL 10:54:10.
-Tomurcuklar büyümüş ve açmak üzere ise PLANTAFOL 20:20:20.
6.1 – 1,5 ayda bir veya daha nadiren kışa ve yaza hazırlık için, güçsüz, taç kesimi olan veya yavru olan bitkilere su pompası kullanarak yapraktan gübre veya güçlendirici karışım veriyorum PLANTAFOL, MEGAFOL. Karışım yoğunluğu 0,3 – 0,2 ml/L. Bunun için saf suyu kullanırım. Menekşeler kuruyana kadar hava akımından, güneş ışığından ve aşırı sıcaklıktan (ortalama 21˚C ) korunması gerek (yaprakların üzerinde beyaz noktalara veya lekelere neden olabilir), yazın bu yöntemin kullanılmasını tavsiye etmiyorum.
7.Eğer sizin menekşeler çok iyi görünüyorlar ve çiçek açıyorlarsa hiçbir şey değiştirmeyin, unutmayın bu işin altın kuralı ‘az çoktan daha iyidir’ :p
_kevser_
17-05-2011, 13:55
dikkatle uygulayacağım klubnika teşekkür ediyorum
Sevgili fahriyee,
Şanslısın güzel arkadaşım, erken yakaladın. Kahverengileşmiş gövde uzantısı gibi duran bölümü keserek, istersen suda, istersen toprakta yeniden köklendirebilirsin. 3 ay gibi bir süre gübre verme ve toprağı sadece nemlendirecek kadar sulama yap.
Bu menekşeyi boşalttığın saksı ve harcını sakın bir daha kullanma. Geçmişte yaptığım en büyük hatalardan biri de saksıyı yeniden kullanmaktı. Saksıyı çok iyi temizleyip, hypo'lu suda beklettikten sonra kullanılabileceği çeşitli kaynaklarda yazsa da nolur nolur diyerek artık kullanmıyorum.
Ölmek üzereyken,yanında da gördüğünüz gibi organik gübre kullandım.Çok sağlıklı görünüyor.
bozo.0606
05-07-2011, 08:16
hiç gübreye falan gerek yok yahu sayın türkansultan ışıklı güneş görmeyen pencerede yetiştiriyormuş , ben akşam güneşi gören yerde yetiştiriyorum. menekşeye arkadaş sağlayın suyunu verin o kendi kendine coşar. yaşadığı yer uygun değilse verilen gübreyide değerlendiremez.. doğal alanlarında gübre mi veriliyor ki doğa bukadar güzel..
birde çok fazla ilglnemeyin suyunu verin ve unutun.. aklınıza geldiğinde onlar sizi şaşırtır..
sulamayı muhakkak toprak tamamen kuruyunca yapın.. benden tavsiye..
menekşegül
05-07-2011, 09:00
Ben de onu söylemek istiyorum Sayın Zappie, zaten kaliteli bir toprağa dikip gübre ihtiyacını karşılıyoruz bir de ekstradan gübre, besin verince çiçeğimiz boğuluyor.
bozo.0606
05-07-2011, 10:19
hiç gübreye gerek yok derken tüm ev bitkilerini kastetmedim. menekşelerden bahsettim.
diğer bitkilere özellikle boylu ve yoğun bitkilere ek besine ihtiyaç var ama menekşeler gübreyle bozulabiliyor. menekşelere kaliteli su ve bol ışık yetiyor. belki yılda bir kez veriledebilir ama sürekli ek besin ve gübre benim menekşelerimide bozdu.. aynı yerde gübresiz , ek besinsiz menekşe yetiştiriyorum sorunum yok..
suyu klorlu olmasın ya da musluk suyu bir gece bekletilerek kullanılırsa bence tamamdır..
türkansultan
05-07-2011, 11:49
Sn bozo size katılıyorum gübre hiç kullanmıyorum kurudukça suyunu veriyorum vede aklıma geldikçe bakıyorum aynen dediğiniz gibi.
Sakınan göze çöp batarmış misali kendi haline bırakmak en iyisi saygılar.
Ben bu konunun acemisiyim, benimkiler öyle bir penceredeler ki sadece sabah 8-9 arası en fazla bir saat güneş alıyorlar.
Alttan arıtma suyu ile sulanıyorlar. Gübre de herkese verdiğim NPK 18:18:18 veriyorum.
Saygılar.
İzmir'de yaz aylarında çiçekli menekşe görmek oldukca zor gibi geliyor, kutluyorum sevgili Jezebel.
NPK, 18 18 18 menekşeler için çok yüksek bir oran, çok seyrelterek kullanıyor olmalısınız. 1 litre suya yaklaşık kaç gram ya da mililitre gübre ilave ediyorsunuz?
Paylaşım için teşekkürler.
NPK 'yı bir tutam şeklinde granü olarak saksının içine koyuyorum, ayda bir.
Zaman içinde eriyip toprağa karışıyor, yanma meydana gelmiyor.
Miktar başparmak ve işaret parmak arasına sığdığı kadar.;)
Sevgili Fahriye ,
5:5:5 gübre olarak mavi şişeyi kullanıyorum. Bugüne kadar sorun yaşamadım :)
Fitilli sulamada toprağı dinlendirmek amacıyla besleme kabındaki su bitince bir kaç gün susuz bırakmayı ben de uyguluyorum.
Bunu yaparken kendimce bir nedenim daha var. Fitilli sulama yöntemini kullanmadan önce sulamayı alttan yapıyordum ve kök gelişimi sanki fitillilere göre daha sağlıklı idi. Köklerin suya, besine ulaşmak için çaba sarf ederek geliştiklerini , güçlendiklerini düşünüyorum.
Fitilli sulamada da dış kaptaki su tükenince toprak üstten kurumaya başlıyor. Toprağın üst kısmında besin bulamayan köklerin saçaklanarak altta kalan nemli besinli toprağa ulaşmasını teşvik ettiğime inanıyorum. Bunu, sadece kişisel gözlemlerime dayanarak söylüyorum :)
Sevgili zencefil çiçeği,
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23641.htm#post918058 başlığını okumanızı öneririm. Gübre olarak Afrika Menekşeleri için özel olarak hazırlanmış gübreleri tercih etmekte fayda var.
Sevgili özlem,
Fotoğraftaki menekeşlerimin hepsi fitilli sulamada. Sıcak , bitkinin yaşam savaşı verdiği yaz aylarında ayda bir gübre veriyorum, diğer dönemlerde ise sürekli vermeye özen gösteriyorum. Arada tembellik edip gübre vermediğim sulamalarımda oluyor.
Yavru iken çiçek çoşturanın mavi renkli ( NPK:5-5-5 ) gübresini diğer dönemlerde afrika menekşesi gübresini 5 litre suya 1 kapak ölçüsüyle seyrelterek veriyorum.
Benim toprak karışımımda besin içeren torf miktarı çok düşük, içerdiği besinde eminim 1 ayda tükeniyordur. Bu nedenle sürekli besin takviyesi yapmam gerekiyor.
Bu kadar katmerli açma nedeni ise türün özelliği sevgili özlem. Genlerinde bu özelliği taşımasa gübre ile bunu sağlamak mümkün değil.
Arkadaşlar gübrenin menekşe üzerindeki güzel etkisini resimli halde açıklayan bir paylaşımdır. Başarılı halde kök gelişimini için doğru gübre şart diyorum;)
hasarigirl
01-04-2012, 19:22
peki u gübbreyi nasıl temin edicez?
tabiata dair
01-04-2012, 19:33
Sayın özlem, menekşeyi köklendirirken gübreye gerek var mı? Normal toprak karşımı yeterli olur diye düşünüyorum. Yanılıyorsam düzeltin..
Arkadaşlar zamanında bende gübreye gerek olmadığını düşünüyordum. Ama toprağı degiştirilmiş zengin içerikli harçta bile en fazla 1 ay besleniyor menekşe. O yüzden düzenli gübre - besin takviyesi şart... Bitkinin verilen su ve besin emilimi anca sağlıklı kökle mümkün...
Ben burada ziratçi bi abimden temin ettim. Adı nedir bilmiyorum kök gübresi oldugunu söyledi. Pahalı bi ürün sanırım gramlık minik poşette alıyorum...
Cizmeli Kedi
01-04-2012, 22:40
Marketlerde satılan gübreler işimizi görür mü acaba? Ben korkuyorum açıkçası yanlış birşey yaparım da öldürürüm diye.
Sayın tabiata dair,
Çelik, ilk yavrularını verinceye kadar bence de gübre verilmesine gerek yok. Afrika Menekşesi çok kolay köklenen bir tür. Ancak inatçı ve aylarca yavru vermeyen çeliklere arada gübre verdiğim oluyor.
Çeliğin köklenme aşamasında en faz ihtiyaç duyduğu şey düzenli nem. Torf eklemeden sadece perlit ve vermikulite diktiğim çeliklerin kökleri saksı dışına taştı. Saksı altlığını fazla suyu emmesi için diatomit koymuştum, kökler diatomiti de sarmaya başlamış :) Bugüne kadar bu çelikte hiç gübre kullanmadım. İlk yavrular belli bir boya eriştikten sonra dengeli gübre vereceğim.
278984
278985
Sevgili özlem çok özel bir gübre vermiş olmalı. Satıcıdan ismini, içeriğini öğrenirse ben de süreci hızlandırıp hızlandırmadığını denemek için kullanmak isterim.
En kısa sürede gübreyi resimleyeceğim. İsimine öğrenirim sizler için. Kökü tetiklediği için muhtemelen azot oranı fazla bir ürün. Ve azotun içinde üre yoğunluğu çok az ya da hiç olmayan bir ürün. Alırken sıkınrımı dile getirip üresiz olmasını rica etmiştim. Tanıdık biride olunca güvenle (deneme yaparak önce) kullandım.
Arkadaşlar hollanda dan ithal gelen bir ürünmüş... İçerisinde npk ve bitki için gerekli izelementleri içeriyormuş... Çinko bakır buna benzer... kombi bir ürün dedi ayrıca...Kombiden ne kasdetti anlamadım. Karışım mı demek istedi acaba? Resmide akşama eklerim...
hasarigirl
02-04-2012, 16:45
benim bulamayacagım türden birşey oldugu kesin:D
peki acaba yapraksararmasına karşı ne yapılabilir?sararmış yapraklardan yeni yavru elde edilebilir mi?
sevgili hasarigirl,
özlem çok genç bir arkadaşımız ancak çok uzun zamandır menekşe yetiştiriyor ve çok deneyimli. Bu nedenle bu tür denemeleri cesaretle yapabiliyor. Menekşe yetiştirmekte yeniysek , daha bilinen ve denenmiş yöntemlerle başlamak uygun olacaktır.
Yaprak sararması, aşırı ya da az ışık ve/veya azot eksikliğinden kaynaklanır. Işık durumunu kontrol edip, menekşeler için hazırlanmış sıvı gübrelerden birini kullanmanızı öneririm.
Sararmış yapraklardan çelik almak çok uygun değil , aksine çelik olarak seçeceğimiz yaprağın sağlıklı olması, ne çok genç ne de yaşlı olmaması gerekiyor.
hasarigirl
02-04-2012, 20:21
anladım sıvı gübre de var yani.menekşeleri oldum bittim severim ama bir türlü doğru düzgün bakıpta uzun zamn yaşatamıyordum 3 senedir diyeyim.
ilk defa resimde gördüğünüz yavruları ürettim.özel bişey yapmadım aslında ama ben dogru mevsime denk geldi galiba dedim kendimce..
ben en iyisi dediğiniz gibi sıvı gübre alayım.nasıl kullanıcam peki o gübreyi?
anladım sıvı gübre de var yani.menekşeleri oldum bittim severim ama bir türlü doğru düzgün bakıpta uzun zamn yaşatamıyordum 3 senedir diyeyim.
ilk defa resimde gördüğünüz yavruları ürettim.özel bişey yapmadım aslında ama ben dogru mevsime denk geldi galiba dedim kendimce..
ben en iyisi dediğiniz gibi sıvı gübre alayım.nasıl kullanıcam peki o gübreyi?
Genelde arka etiketlerinde 1 litre için kullanılacak gübre miktarı yazar. Bitkinin duraklama, dinlenmeye girmediği dönemde ambalaj önerilen dozu beşte bir ölçüsünde ( 1 litre suya 1 kapak yerine, 5 litre suya 1 kapak oranında ) seyrelterek her sulamada verebilirsiniz.
Cizmeli Kedi
02-04-2012, 23:00
Sevgili maki01,
(Acaba gübreleme ile ilgili bir başlıkta mı toplasak?)
Duraklama dönemi mevsime mi bağlıdır yoksa bitkiyi gözlemleyerek mi anlaşılır?
Marketlerde satılan sıvı gübrelerden alırken menekşe için uygun olanı neye göre seçilir?
Menekşede aslında ben bir standartın olduğunu düşünmüyorum. Şöyle ki; tek önemsenecek konu Üre kısmı... Azot oranındaki üre yoğunluğu köklerini yakıyor. Ama yapraksız menekşeyede fosfor yoğunluğu olan bir gübre vermek ne denli doğrudur tartışılır... O yüzden yapraklanması köklenmesi çiçeklenmesi açısından doğru zamanda doğru gübre kullanımı şart diyorum. Ama yok ben bunlarla uğraşmak istemem denirse de mor şişede afrika menekşesi çoşturanlar var. Bu kullanılabilir.
Sevgili özlem,
Fosfat sadece çiçeklemeyi tetiklemez, aynı zamanda potasyumla birlikte sağlıklı kök gelişimi için gereken bir elementtir.
6.1 – 1,5 ayda bir veya daha nadiren kışa ve yaza hazırlık için, güçsüz, taç kesimi olan veya yavru olan bitkilere su pompası kullanarak yapraktan gübre veya güçlendirici karışım veriyorum PLANTAFOL, MEGAFOL. Karışım yoğunluğu 0,3 – 0,2 ml/L. Bunun için saf suyu kullanırım. Menekşeler kuruyana kadar hava akımından, güneş ışığından ve aşırı sıcaklıktan (ortalama 21˚C ) korunması gerek (yaprakların üzerinde beyaz noktalara veya lekelere neden olabilir), yazın bu yöntemin kullanılmasını tavsiye etmiyorum.
Plantofol 20-20-20 formülünde yüksek oranda üre yer almaktadır. Üre , Afrika Menekşelerinde köklerin yanmasına neden olduğu için kesinlikle kullanılmamalıdır.
klubnika bu gübreyi toprak yerine yapraktan uyguladığını yazıyor. Doğru bir uygulama olmalı, topraktan verse kökleri yakabilirdi. Yapraktan yüksek oranda üre içeren bir formülü hiç kullanmadım.
Hümik asit konusunda bilgi ve deneyimi olan varmı?
Ben toprak düzenleyici ve bitkinin verilen besini topraktan daha iyi almasına yardımcı bi ürün diye biliyorum. Menekşelerde kullanan oldumu?
Toz humik asit kullandım ancak olumlu ya da olumsuz bir etkisini göremedim.
Humik asit, normal topraktaki besinlerin bitki tarafın kolayca kullanılabilir hale getirilmesine katkıda bulunuyor. Menekşe toprak karışımlarında kullandığımız torf çok kısıtlı miktarda besin içerdiği için humik aitten yararlanma çok düşük olmuş olabilir.
Ablacım ben deneme yapmak istiyorum. Yavru menekşemde deneyip görselolarak paylaşım yapacağım. Hepimiz konu hakkında gözlem yapmış oluruz. Veren kişi bu konuda bilili ve sadece ürün satmak için yapamaz... Ayrıca onca gübre aldım onu bana hediye verdi. Satsa derdim ürün alayım diye düşünüp verdi. Deneyelim görelim:)
hasarigirl
03-05-2012, 21:05
ben 3 hafta kadar önce bi yerden toz gübre aldım sulandırarak fısfısla kullanıyordum ki menekşemin çiçeklerinde lekelenme ve çürüme gii birşey oldu.yomurcuklarıysa kurudu.acaba sadece dibine dogru mu sıkmalıyım. şimdi sadece suyla suluyorum korktum.
Toz gübre aldınız ama içeriği nedir. Ayrıca menekşeler narindir, ilk önce keşke bir tanesinde deneseydiniz sonuca göre diğerlerine de uygulardınız... Ben menekşelerde pek yapraktan uygulanan ürünleri tercih etmiyorum..
hasarigirl
09-05-2012, 15:39
açıkçası bilmyorum turkuaz renkte tüm bitkilere olur dedi.bide bir yararını da görmedim açıkçası..bide acaba tomurcugun kuruması güneşten de olur mu acaba?bana öyle gibi geldi iyice düşününce..
Yapraktan verilen ürünlerde akşam yapılması gerek... Kaldıki bazen 2-3 gün güneşsiz ortam sağlanmalı. Menekşe yaprakları tüğlü yapıya sahip ve kökten verilen takviyelere daha iyi tepki veriyor. Belkide tomurcuğu verdiğiniz ilaç yakmıştır. Bitki susuz kaldı. Ya da çok sulandı....
blaze ash
30-07-2012, 15:23
Gübre konusunda fikirlerinizi almak istiyorum. Daha önce genta markalı menekşe besinini kullanıyordum. Ancak içeriğindeki üre nedeniyle arkadaşlar tavsiye etmediler ve kullanmayı kestim. Geçenlerde Botanikanın mor çiçek coşturanını aldım. Sizce uygun mudur?
322313
322314
Tavsiyelerinizi bekliyorum. ;)
Yetişkin ya da yetişkin boyutlarına yaklaşan yavrularda bu gübreyi kullanıyorum sevgili blaze ash.
Yavru menekşelerde ise Botanika'nın mavi şişesini ( tüm bitkiler için ) bir dönem kullanmıştım. Vilmorin'in Yeşil Yapraklı Bitkiler için ürettiği gübre de menekşenin gelişme aşamasında kullanılabilir, formulünde üre yer almıyor.
damla uluşahan
12-12-2012, 17:12
Arkadaşlar merhabalar, menekşeler için yeni bir şey öğrendim, kayınvalideme her gittiğimde o beyaz menekşesinin güzelliği benii bitiriyordu. Ve öğrendim menekşelerin toprağına kesme şeker koymuş 1 adet ve sonuç mükemmel. Hemen denedim 1 haftada menekşelerimde değişmeler var sizlere sormak istedim iyi bir yöntemmi?Sizlerinde bilgilendirmek istedim istedim.
Sevgili damla uluşahan,
Paylaşım için teşekkür ediyorum. Şeker, şekerli çay da kahve denenen yöntemler ancak böceklenmeyi teşvik edebileceği için önerilmiyor.
antiaging
12-01-2013, 11:46
Arkadaşlar herkeze selam menekşe toprak karışımlarında torf,perlit ve vermikülit önerliliyor genelde fakat ben perliti bulabiliyorum ama samsunda vermikülite bulamadım verikülit yerine başka önerebileceğiniz başka bir karışım varmı yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim .
Safranlı
12-01-2013, 13:00
Pomza kulanbilirsiniz
PlentyPlant
12-01-2013, 14:32
Kızıl lava da kullanabilirsiniz, benzer yapıdadır. Bazı akvaryumcularda bulunur ama çoğu ismini bilmeden satıyor. Kendi gözleriniz ile bakmanızda yarar var.
tamara197
12-01-2013, 22:00
Herkese Merhaba , yaklaşık iki ayda yapraklardan filizlendirdiğim menekşe yapraklarım :) poşeti çıkardım artık .. hepsi köklü dayanamayıp sürekli kontrol ediyordumda :) ama henüz yavru dogurmadılar :)
Rana+miraç
13-01-2013, 14:34
Herkese Merhaba , yaklaşık iki ayda yapraklardan filizlendirdiğim menekşe yapraklarım :) poşeti çıkardım artık .. hepsi köklü dayanamayıp sürekli kontrol ediyordumda :) ama henüz yavru dogurmadılar :)
Sayın tamara ;
Menekşe yapraklarınız çok küçük bir alanda sıkışık vaziyetteler. Yavru çıkarmaya başladıklarında sınırlı alan nedeniyle büyümeleri sorunlu olur. Bir pet bardağa bir yaprak olacak şekilde yerlerini değiştirmeniz iyi olabilir.
Yaprağı diktikten sonra, merakta etseniz yerinden çıkarıp bakmanız iyi değil. Kök zedeleniyor ve yavru oluşumunu geciktirip yaprağın bozulmasına neden olabilir.
Daha fazla bilgiyi http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198-6.htm başlığında bulabilirsiniz.
arkadaşlar..bugun bi çiçekciden elinde sıvı gübre olup olmadıgını sordum.özellikle menekşe için sormuştu. elinde ayvalı diye bi markanın mikro element katkılı super besin yazan ürününü verdi.her bitki için idealmiş.daha önce kullanan arkadaslar var mı? bu alanda yeniyim.2 menekşem 2 difenbahyam kaktusum şans bumbum var.
bileşiminde npk: 20+20+20 yazıyor. bu ne demek? menekşeme uygun değil mi
menekşecibaba
20-01-2013, 17:39
20+20+20 Azot+Fosfor+Potasyum oranlarını belirtir. Menekşelerde dengeli oran uygundur. Yalnız üre içermemelidir , gübrenin kutusuna bakıp üre içerip içermediğine bakın , içermiyorsa uygundur.Mikro elementler de faydalıdır zaten bütün sıvı gübrelerde element katkısı değişik oranlarda vardır.
Çiçek açmasını sağlamak için Fosfor oranı daha yüksek gübreler kullanıllır 3+8+4 ,.7+9+5 gibi.
menekşecibaba içeriğinde npk 20+20+20 dısında hiçbi bilgi yok :( sadece bütün bitkiler için ideal gübre yazıyor.nasıl anlayabilirim başka bi yolu var mı ürenın olup olmadıgını anlamamın?
menekşecibaba
21-01-2013, 18:05
Siz çiçekciye sorarak tavsiyesi üzerine aldığınızı düşünürsek bir sorun yok demektir . npk 20+20+20 uygundur yine de azar azar uygulayıp değişimi gözlemleyin bir sorun görürseniz kesersiniz. 1 litre suya 2 damla gibi.
Kullandığınız su da çok önemlidir , 24 saat dinlendirilmiş çeşme suyu en uygunudur. Kullandığımız suyun klorsuz olması da çok önemlidir.Suyu dinlendirmemizin amacı da budur. Kolay gelsin.
cok teşekkür ederim.bakalım deneyip göreceğim o zaman :)
menekşekolik
06-04-2013, 14:14
Sevgili Maki01, npk 20 20 20 yaprak gübresini siz hangi aralıklarla,hangi ölçülerde kullanıyorsunuz?Afrika menekşesine gübre uygulamasını yapraktan mı yoksa topraktan mı veriyorsunuz?Yapraktan uygulama konusunda açıklayıcı bilgi verir misiniz? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...
Sevgili menekşekolik,
Her gübre yapraktan uygulanamıyor. Özel olarak yapraktan uygulanmak üzere üretilen gübreleri ise menekşelerede kullandığımı inanın, hatırlamıyorum. Sadece yapraktan uygulanmasında en fazla emilimin gerçekleştiği kalsiyum içerikli gübreyi bir kaç kez kullanmıştım.
Menekşelerimde fitilli sulama yöntemini kullanıyorum. Bu nedenle gübre üzerinde önerilen dozun 1/4'ünü ( 1 litre suya 1 kapak yazmışsa, 4 litre suya 1 kapak gibi ) neredeyse sürekli kullanıyorum. Arada gübre vermeyi atladığım da oluyor. Topraktaki gübre nedeniyle oluşacak tuzlanmanın olumsuz etkilerini ise en az senede 1 kere toprak değişimi yaparak gidermeye çalışıyorum. Önerilen ise 6 ayda bir toprak değişimi. Malesef yetemediğim , tembellik ettiğim durumlar olabiliyor.
Afrika menekşelerinde NPK 20-20-20 içerikli bir gübreyi kullanmıyorum. Dengeli gübre diye tanımladığımız bu tür gübrelerin daha düşük oranda yer aldığı 5-5-5 gibi yeşil yapraklı bitkiler için üretilen ve içeriğinde N yani Azot bileşeni olarak üre olmayan gübreleri , sadece yavru menekşelerde yaprak gelişimi için kullanıyorum .
Çiçek verecek gelişmişlikteki menekşeler içinse Fosfat ( P) oranı daha yüksek olan ve genellikle Afrika Menekşeleri ya da Çiçekli Bitkiler için üretilmiş sıvı gübrelerden kullanıyorum.
Menekşelerde kullandığım gübrelerde dikkat ettiğim en önemli konu, gübrenin içeriğinde ucuz bir Azot bileşeni olduğu için bolca kullanılan ürenin bulunmaması.
Üre , menekşenin hassas köklerini yakabiliyor.
Menekşeler için, halk arasında yaygınca yer bulan haşlanmış yumurta suyunun iyi geldiği yönündeki bilgi konusunda ne dersiniz acaba? Bilimsel bir açıklaması var mıdır?
evet sn acaci-a iyi geliyor çünkü yumurta haşlandığında kabuğundaki kalsiyum suya karışıyor ve bu sadece menekşeye değil nerdeyse tüm çiçeklere iyi geliyor :D
kadiryasar
18-04-2013, 23:40
Yumurta haşlanırken tuz katılmadığından ve suyun oda sıcaklığına düştüğünden emin olun Acaci-a
kadiryasar
04-05-2013, 11:46
Dün aklıma geldi. Yoğurt suyunu sulamada kullanabilir miyiz?
PH 4. İçindeki kalsiyum ve bir çok protein var (A,B2,B12...)
%50,%50 suyla karıştırsak PH 5.5 yükselir... Deneyen var mı? :confused:
hatice evren
04-05-2013, 12:04
bunlarda benim menekşeler. hiç gübre ya da besin kullanmadım. yapraktan denediklerimin hepside çıktı.
Merhaba arkadaşlar
Menekşelerim için sıvı gübre aldım çünkü çok uzun suredir çiçek açmıyorlar ve gelişimleride yavaşladı. Aldıgım sıvı gübrenin üzerinde NPK 20.30.30 yazıyor. Bunu nasıl kulanmalıyım. Suya ne kadar miktar verirsem iyi olur. Kullanım talimatında bir lt suya bir kapak diyor ama menekşemin bir tanesinde denedim yapraklarının sertliği gitti. Sanki kurur gibi oldu. Sonra toprağı değiştirdim şimdilik iyi. Fakat bu besini biraz daha mı fazla sulandırsam. Çiçekçide alırken sorduğumda menekşe kullanımı için uygun demişti. Ne yapmalıyım?:confused:
Sevgili Nevzer,
Gübre seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu N ( Azot ) bileşenleri arasında Ürenin yer almaması.
Kullandığınız gübrenin etiketinde yer alan N,P,K ile ilgili açıklamar yazan bölümün ya fotoğrafını ya da metni olduğu gibi yazarak bizlerle paylaşırsanız daha sağlıklı yorum yapabiliriz.
Merhaba arkadaşlar
Menekşelerim için sıvı gübre aldım çünkü çok uzun suredir çiçek açmıyorlar ve gelişimleride yavaşladı. Aldıgım sıvı gübrenin üzerinde NPK 20.30.30 yazıyor. Bunu nasıl kulanmalıyım. Suya ne kadar miktar verirsem iyi olur. Kullanım talimatında bir lt suya bir kapak diyor ama menekşemin bir tanesinde denedim yapraklarının sertliği gitti. Sanki kurur gibi oldu. Sonra toprağı değiştirdim şimdilik iyi. Fakat bu besini biraz daha mı fazla sulandırsam. Çiçekçide alırken sorduğumda menekşe kullanımı için uygun demişti. Ne yapmalıyım?:confused:
sanırım biraz fazla olmuş. ilk zamanlarda bende sizin gibi yapmıştım. şimdi ise 1,5 litrelik su şişesine 1 çay kaşığı katıyorum. çiçek coşturanın afrika menekşesi için olanı. fitilli sulama yapıyorum bu arada.
15 gün önce Fitilli sulamaya geçtiğim için gübre kullanmaya başladım.
Ekte kimyasal bilgileri mevcut kullanma şekli Normal ölçüsü 2 litreye 10 ml. Benım ölçüm menekşe için diye,forumda sürekli önerilen ''normal kullanım ölçüsünü 1/ 4 seyreltin'' tarifine uyarak 1,5 lt ye 2.25 ml olarak kullandım.
Bu ölçüyle her biri 6 cm ye 4 cmlık bardaklarda 1 haftaya kadar 20 derece sıcaklıkta , sabahtan öğleye bol direkt güneş ışığı alarak fitilde durdular.
2013 Mart ayından beri menekşe bakıyorum, gübre kullanımım yok denecek kadardır ve düz sulama yapıyordum.Bitkilerimde buna benzer hiç bir şikayetim yokken,
15 gün evvel önce yavrularda göbekte kızarma, kahverengi olup kazık gibi sertleşme portakal rengi göbek yaprakları, sonra kökü sağlam fakat kılcal kökleri erimiş durumu fark ettim.1 Hafta içinde aniden bu şikayetlerle 2 yavrum kökü sağlam olarak turuncudan mora dönüp aniden öldü.
Durumu fark ettim fakat üşenip saksı banyosu yapmadım.SADACE TÜM FİTİLLERİ HEMEN SADE SUYA GEÇİRDİM.
İki yavru ölümünden sonra aynı durum ekteki yavruya oldu.Kendi yaprağı üstünde duracak kadar diri ve sert, kılcal kökler erimiş, kök sağlam, yaprak rengi aşırı kızıl.Göbek yaprakları ise kahve, turuncu tonlarda.
50 kuruş kadar bir yavru.
Yıkadım ve yenı toprağa koydum.Şu an 24 saat oldu öylece duruyor.
Aynı gün bu iki yetişkinin göbeklerinde kızıl turuncu renkli oluşumlar fark ettim.
Hepsinin ortak yanı renk kahverengi turuncu yapraklar, erimiş kılcal köklerdi.
Ayrıca çok sert yapraklar, erime hiç görülmemesi belirgin form bozulmasıda başladı.
Ekteki 2 yetişkini de yıkadım sade su vererek yeni toprak ve saksıya aldım.
Şu an 2 yetişkin 2 yavru olarak ayrı yerde gözlem altındalar.
Sabah yıkadığım ve banyo eden aynı turuncu izli menekşenin, yıkanmış göbek yapraklarında beyaz kireçler oluşmuştu.
Beyaz kireçlerin olduğu uçlarda da yanık gibi renkler başlamıştı.
Ekte banyo ve 12 saat bekleme sonrası durumu.
Ayrıca, gübrelemeyi yaptığım gün 2 yıllık salon bitkime gübre arttı diye o günkü dozun kalanını 1 çay bardağı kadar dökmüştüm.O gündür salon bitkisini kontrol etmedim, menekşeler böyle olunca sabah baktığımda bu bitkidede başka türlü durum gördüm.Bknz ikinci fotoğraf
Ve diğerleri.
Şu an hiç birine dokunmuyorum, tamamı bu dozu kullanıp 1 hafta maruz kaldılar.Sadece 4 tanesine gübre yanığı diyerek müdahale ettim.
Gübreyide kestim.
Bilen arkadaşlara danışıyorum,üç notum var:
Eğer bunlar gübre yanığı ise forumda ısrarla tavsiye edilen 1/ 4 seyreltmek fikri aşırı değilmi?
Bu olanları göze alırsak Damla olarak çok ama çok seyreltilmesi gerekmiyormu?
Bunar gübre yanığı değil, hastalık zararlıdır diyebilirmiyiz, dersek gübre ve o dozla başlayan diğer başka şikayetler için ne demek gerekir?
Burada verilecek karar göre, sevgili sdurul ve sevgili fatito arkadaşlarıma yolladığım tüm çelikleri atmalarını, benden gelen tüm malzemeyi imha etmelerini rica edeceğim.
sanırım biraz fazla olmuş. ilk zamanlarda bende sizin gibi yapmıştım. şimdi ise 1,5 litrelik su şişesine 1 çay kaşığı katıyorum. çiçek coşturanın afrika menekşesi için olanı. fitilli sulama yapıyorum bu arada.
Sayın akif ben gibi 1,5 lt su ölçü kullanmış.1/ 4 seyreltme tavsiyesinin bile çok ama çok altında ve fitilli sulama yaparken 1 çay kaşığı eklemiş.
Ben 1/ 4 seyreltme talimatnı yine aynı fitilde, 2.25 ml yaptım.
Akif beyin dozundan çok fazla bir miktar.Forum tavsiyesine göre ise normal görünmekte.
Kullanma klavuzunda :
Normal ölçü 2 lt suya 10 ml kapağı ekleyin demekte.
1 lt 5 ml ölçü eder.
Ben menekşe olduklarından bu miktarı litre başına 1/ 4 daha seyrelttim.
Litreye 1.25 ml hesap ettim
Su şişem 1,5 lt edıyordu.
Şişede Boşlukta vardı tepeleme doldurdum, 2.25 ml ekledim.
Damla hesabına vurursak şırıngam 1 ml. de 26 damla döküyor.
2.25 ml de 58,5 damla eder.
:mad:
Sevgili asln, çok geçmiş olsun, ancak bana yolladığınız çeliklerde ve yeni çıkan bebeklerinde hiçbir sıkıntı yaşamadım. Gayet sağlıklılar. Atmam, atamam yani.
Sevgili asln, çok geçmiş olsun, ancak bana yolladığınız çeliklerde ve yeni çıkan bebeklerinde hiçbir sıkıntı yaşamadım. Gayet sağlıklılar. Atmam, atamam yani.
Sevgili fatito,
Benimde bu gübre olayı ile başlayan belirtilere kadar hiç bir sıkıntım olmadı,olanıda karantina yaptım,fakat olası tüm ıhtimalleri yazıp birlikte takip etmemiz içinde bilginize sundum.
Bu topikte gelişmeleri ve fotoğrafları ekleyerek sizleri bilgilendireceğim.Gübre ile ilgili dozdan yana herkese faydam olsun.Sevgiler.
Yukarıda fotoğrafı olan iki yetişkin.
Dün banyo edildikten sonraki şu an ki halleri.
Toprak değişimi dolayısı ile kökten sadece doğal besin alıyorlar.
Banyo yapıldıktan sonra renkleri canlandı, kırmızı tutuncu renk izler kurumaya başladı fakat sürekli üstleri tuz kireç benzeri bir şey kusuyor.Bu gece yatarken yine ılık suyla yıkayıp takip edeceim.
Kıllı bebekler.Detay görünmesi için epeyce zoom yaptım.Dünkü banyoya en çok onlar tepki vermiş.Bunları yıkadıktan sonra, ılık suda 5 dk kadar dikmeden önce beklettim.
Onca hakaretime rağmen hala göbekteki yaprağını büyütmeye çabalıyor.
Bunlardaki banyo sonrası değişim büyükler gibi kirecimsi tuz benzeri şeyle kaplanmaları oldu.
Bunlar banyoya yetişkinlerden daha geç tepki verdi.
Halbuki gübreye olan tepkiyi ilk onlar vermişlerdi.Kireçlenmeden ayrı, renk yeşil tonlara dönüyor, kıllar tebeşir gibi beyaz olmuş.
Bunlarıda gece yıkayıp bırakacağım.
Neden ılık su müdahalesiyle kireç gibi tebeşir gibi kusma yapıyorlar?
Kireçler çıktıkça renk yeşile gidiyor sanki.Birde yanık lekeleri oluşmaya başladı.
Yine güncelleyeceğim .selamlar :)
Sayın akif ben gibi 1,5 lt su ölçü kullanmış.1/ 4 seyreltme tavsiyesinin bile çok ama çok altında ve fitilli sulama yaparken 1 çay kaşığı eklemiş.
Ben 1/ 4 seyreltme talimatnı yine aynı fitilde, 2.25 ml yaptım.
Akif beyin dozundan çok fazla bir miktar.Forum tavsiyesine göre ise normal görünmekte.
Sevgili asln,
Bir çay kaşığı sıvı gübre yaklaşık 2.5 ml yapar (http://www.ilacpedia.com/ilac-olcekleri-ile-ilgili-pratik-bilgiler). Yani senin verdiğin 2.25 ml doğru bir ölçüm ise çok fazla bir miktar değil hatta daha az. Damla ile mililitre hesabı yapmak gerçekten çok zor, damla var, damla var. Uygulanan basınca , damlalığın hacmine ve ağız çapına göre değişkendir. Aynı damlalıkla bile bazen iri bazen küçük damlalar damlatmak mümkün.
Fitilli sulamada gübre vermeyi ihmal etmişsem etiketteki önerilen dozun 1/4 ünü, düzenli kullandığım günlerde de 1/5 ini suya ekliyorum ve gübreden kaynaklanan bir sorun bugüne kadar yaşamadım.
sardunyadervis
03-03-2014, 22:31
Dinlendirin menekşelerinizi fitillerinde alın yukarıya hep su ekip durmasın sürekli gübresi su emmiş arada normal su arada gübre en ideali.
Suyunuz cok sert ise tuzlanma yapar bitki gübrenin hepsini sindiremez ph için arada sularına 1 Lt ye nohut tanesi kadar limon tuzu ya da litreye 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Sevgili asln,
Bir çay kaşığı sıvı gübre yaklaşık 2.5 ml yapar (http://www.ilacpedia.com/ilac-olcekleri-ile-ilgili-pratik-bilgiler). Yani senin verdiğin 2.25 ml doğru bir ölçüm ise çok fazla bir miktar değil hatta daha az. Damla ile mililitre hesabı yapmak gerçekten çok zor, damla var, damla var. Uygulanan basınca , damlalığın hacmine ve ağız çapına göre değişkendir. Aynı damlalıkla bile bazen iri bazen küçük damlalar damlatmak mümkün.
Fitilli sulamada gübre vermeyi ihmal etmişsem etiketteki önerilen dozun 1/4 ünü, düzenli kullandığım günlerde de 1/5 ini suya ekliyorum ve gübreden kaynaklanan bir sorun bugüne kadar yaşamadım.
Bu kesin açıklamanıza gece vakti kalkıp üşenmeden görselle cevap yazıyorum .
Sebebi bu kadar emin konuşmanız benden bilgili benden deneyimli forum hocalarındansınız gözümde.
Lakin Üzerine basarak dediğim yanık kavruk fotoğraflarlada belgelediğim bu ''ölçünüzün aşırı olduğudur''
Damla lafını hesap kitap için kullanmadım, 400 sayfalık forum notlarında koca bır litreye ''damla 1,2 damla'' olarak geçen ıfadeler var.
Bu damla lafını ben 2.25 ml.verdim ,sizin tavsıyenızle verdim **** başkalarının ıfadesiyle verdim.
sonuç olarak verdım.2 damla nerde 50,60 damla nerde diyede örnek yazdım.
mevzu neden damlaya döndürüldü ?
Mevzu bır üyenizin aralığı 4...6 NPK olan filanca gübreyı 1,5 ltreye 2.25 ml vermesi ve menekşelerin hassas oluşundan doğan zarar şu anda.
Biz burada 1,5 litreye 2.25 ml menekşeye neden ıyı gelmediyi tartışacakken siz neyi müdaafa ediyorsunuz?
Kaşık ölçüsünümü?damlayımı şırıngayımı?
Kaşık filan
**** ml filan boş bunlar.menekşeler 1 litreye bir kaç damladan fazla bu aralıktaki gübreyi kaldırmıyor.
Bana bunu ifade eden bunu izah eden makul şeyler söylemenizi beklerdim.Hala burada öyle emın , öyle aşırı dozdan bahsediyorsunuzki üşenmeyip 2,3 menekşe daha yakıp buyrun bunuda görün demek istiyorum.
Lakin bu olmayacak.
Aşağıda kesin net konuştuğunuz ölçüler Memleketin kaşığı çatalı , şırıngası.
Şırıngalar değişim gösterir derseniz, **** kaşıklar , çatallar fark gösterir derseniz umarım buna cevap vermemi beklemezsiniz.
Aşağıda az önce ölçerek örneklediğim kaşıklar.
Sonuş 1 kaşık ML Çıkacak.
Ve ben diyorumki Benımle hala ml damla kaşık çatal hesabı yapmayıp başkalarınıda yakmayalım.
Bana aacaba neden oldu, acaba gübremi şöyle havamı böyle sumu şöyle **** dozmu çok diye yorumlarda bulunmanızı işi bu raddeye almamanızı umardım.
Yanan menekşelerimi hiç konuşmuyorsunuz şu an?
Ayrıca az önce eşim kaşıklı çatallı hallerimi görünce menekşelerimi gösterip artık yeter birde insanları iknamı edeceksin, nedir bu mesaj trafiği gecenin hayrında diyerek huzurunu kaçırdı.Altı üstü burada yazan dozunuzu kullandım.
Yandı ve yanan şey dert olmuyor başka yerlere taşınmaya çalışılıyor.
Lütfen bitkilerime bakın ve daha fazla zarar vermeyin bana.
Bu vakite kadar olumlu olumsuz her şeyi arkadaşlarımla paylaştım.
Lütfen bunlara yeniden bakın ve çiçeklerime üzülün.
Sadece damla ile hesaplamanın sağlıksız olacağını söyledim. Elinizde enjektör var, onu kullanın ya da damlayı ölçüt alarak kullanmaya devam edin, karar sizin.
Kullanım dozu olarak önerdiğim etiket üzerinde yazan dozun 1/4 ya da 1/5 oranını ben bulmadım. Ben de uluslarası menekşe sitelerinden ya da dünyaca tanınmış yetiştiricilerin web sayfalarından öğrendim, uyguladım ve forumda paylaştım, hepsi bu.
Sevgili Asln, 2,25 ml fazla diyorsanız bence benim menekşelere verdiğim ölçüyü hiç duymayın. Bence bu gübre yanığı değil. Ve ne olursa olsun bir gecede boyle bir etki yaratacağını da düşünmüyorum. Hoyalar için orkide besini kullanıyorum. Şuan sizin menekşelerinize kullandığınız markanın orkideler için olanı. Tahminen 5lt olan kovaya 2 kapak dolusu besin ekliyorum. Artan su ile diğer çiçeklerimi buna menekşelerde dahil bu suyla suluyorum. Besin ile yanacak olsa benim bitkilerim çoktan yanmıştı.
Sevgili Asln, 2,25 ml fazla diyorsanız bence benim menekşelere verdiğim ölçüyü hiç duymayın. Bence bu gübre yanığı değil. Ve ne olursa olsun bir gecede boyle bir etki yaratacağını da düşünmüyorum. Hoyalar için orkide besini kullanıyorum. Şuan sizin menekşelerinize kullandığınız markanın orkideler için olanı. Tahminen 5lt olan kovaya 2 kapak dolusu besin ekliyorum. Artan su ile diğer çiçeklerimi buna menekşelerde dahil bu suyla suluyorum. Besin ile yanacak olsa benim bitkilerim çoktan yanmıştı.
Sayın fatih,
Yukarıda ilk mesaj 1 hafta fitilde kalan 2.25 ml alan bitki lerin durumu fark ettiğim anki fotoğrafları.
İkinci bir gecede olan kireçlenmeler ise banyo yapıp toprak değiştikten sonraki halleri.
Bunu üstüne basarak belirtmek isterim.
Bilgileriniz ve forum tecrübelerinize dayanarak dozunuzdan anladığım miktar:
Markanın bahsedilen kapağı 20 ml alıyor, siz 5 litreye 2 kapak dolusu tahminen
40 ml ortalama ürün eklıyorsunuz burada sanırım yanlış anladığım bir şey yok?
İfadenizle anladığım doz buysa, ekte ürün fotoğrafını yükledim.
Ürün 'Yeşil yapraklı bitkiler için' olan ürün ve yeşil yapraklı genel kullanımı için bile 20 ml kapak 4 litreye diye açıklaması var
Şimdi sizin ifadeniz 5 litreye 2 kapak yanı ;
5 litreye 40 ml veriyorum oluyor.Normal bitkiler dozunu bile yükseltiyorsunuz.
Ve kaldıki bunu menekşelere veriyorsunuz.
Yani yeşil yapraklılara verilen dozu seyreltmeden dahada aşıyoruz, üstüne birde ekleyerek bunu menekşelere veriyoruz.
Bu tecrübeniz durumunda benim forumdan örnek alarak seyreltip kullandığım doz sürekli ifade edilen '' 1/ 4 seyreltin '' tavsiyeside gereksiz oluyor .
Forumda ben gibi seyrelterek kullanan ya da seyreltmeden sadece direkt kapak ölçüsü yapan ve şikayeti oluşan üyelerin mesajlarına rastlıyordum.
Bilen usta kişiler de bu şikayetlere aşırı doz cevabını vermişler.
Bu durumda o bilgili kişilerde 1/ 4 seyreltin sorun gübrede diyerek yanlış teşhis koymuş olabilir diyorum şu anda ki tavsiyenize bakarak.
Bundan sonra forum menekşe sahipleri ve ben bu tecrübelere ve usta bilgilerine dayanarak yazdığınız dozu örnek almak durumundayız.
Menekşelerinizin sağlığı ve tecrübeleriniz doz konusunda bize zaten yol gösteriyor.
Bu vakitten sonra 1/ 4 seyreltin ifadesine ve şikayeti olan kişilere gübre çok seyreltin diyen mesajlarada pek itibar etmiyorum.Kimbilir onlarında ne gibi bir sorunu vardı, hep yanlış bilgilendirilmiş oluyorlar.
Menekşelerinizin sağlığı ve tecrübeleriniz baz aldığım noktadır.
Bende bundan sonra seyreltmeden daha fazla yoğun olarak kullanacağım.
Epeydir yorumunuz yoktu menekşe gurubunda ne iyi oldu bilgilendirdiniz bizi.
O güzellikteki menekşelerinizin sırrını hep merak ediyordum.
Teşekkürler.
Şimdi bu konu da açıklığına kavuştuğuna göre benim yaşadığım sorun nedir sizce?
Ne olmuş olabilir acaba?
Lütfen yardımcı olun selamlar
Bu ölçüyle her biri 6 cm ye 4 cmlık bardaklarda 1 haftaya kadar 20 derece sıcaklıkta , sabahtan öğleye bol direkt güneş ışığı alarak fitilde durdular.
Uzun yıllardır menekşe yetiştiririm. Bu besin yanığı değil. Yeni
Yeni yapraklara baktığımda gayet sağlıklı görünüyorlar. Direkt güneşe fazla maruz kalmış olabilir. Fazla fazla güneş ışığı yapraklarda sertleşme ve renk değişimi yapıyor.
Besin oranına gelince, başlangıç için 1/4 oldukça uygun bir miktardır. Kullandığınız besinin üzerinde 1 kapak yazıyorsa ve siz 1/4 oranında böyle zarar görüyorsanız sorun oranda değil besinde olabilir.
Kireçlerin sebebi Bodrum'un suyundan olmalı. Yazımı orada geçirdiğim için iyi bilirim. Çiçek çeliğini suya koyardım, yaprak sapı kireçten bembeyaz olurdu. Tabii siz hangi suyu kullanıyorsunuz bilmiyorum. O konuda ısrar etmem.
Uzun yıllardır menekşe yetiştiririm. Bu besin yanığı değil. Yeni
Yeni yapraklara baktığımda gayet sağlıklı görünüyorlar. Direkt güneşe fazla maruz kalmış olabilir. Fazla fazla güneş ışığı yapraklarda sertleşme ve renk değişimi yapıyor.
Besin oranına gelince, başlangıç için 1/4 oldukça uygun bir miktardır. Kullandığınız besinin üzerinde 1 kapak yazıyorsa ve siz 1/4 oranında böyle zarar görüyorsanız sorun oranda değil besinde olabilir.
Kireçlerin sebebi Bodrum'un suyundan olmalı. Yazımı orada geçirdiğim için iyi bilirim. Çiçek çeliğini suya koyardım, yaprak sapı kireçten bembeyaz olurdu. Tabii siz hangi suyu kullanıyorsunuz bilmiyorum. O konuda ısrar etmem.
Sevgili katmer merhaba,
Yeni verilen gübre dozu sayesiyle zaten sorun çözüldü.1/ 4 konusu da yeni bir açıklama buldu, artık aşırı doz düşük doz sıkıntısı kalmadı.
1/ 4 te yanma yapmıyor ,fazlasıda yanma yapmıyormuş.
Tüm arkadaşlar aydınlandı ,bende aydınlandım bu şekilde.
Korkmadan kullanacağız.
Ve Artık bundan sonra kapak dolusu gübreler kullanılabilir, ''gübre yanması değil ''diyen tüm iddaalar da ''haklı ''ve ''sorumlu'' olarak konuya katkıda bulunmuştur.
Bu durumda da kireç ,beyazlık vesaire de önemsiz kaldığından sulama ile ilgili bir yorumumda olmayacak kesinlikle.
Gübrede sorun olmadığına göre başka ne olabilir o bulunur inşallah.
Konu kalabalıklığı olmasın ,forum gereksiz mesajlarla dolmasın diyede pek fikir yürütmüyorum.Bilenler yardımcı olur umarım.
Selamlar
Fazla gübre tabii ki yanma yapar. Sadece oranla ilgili fikrimi söyledim. Ortak amacınız menekşelerimizi sağlıklı yetiştirmek. Ben ölçü hesaplamasını şurup kaşıklarıyla yapıyorum. Damla saymak her zaman zor gelmiştir. Hele de şırınga ile damlatmak daha da zor. Besin olarak sürekli Botanika kullanıyorum.
Zaten zamanla kendi sistemimizi oturtuyoruz. Işık yoğunluğu, sıcaklık, sulardaki sertlik her evde farklılıklar gösterir. Biz de deneye yanıla öğreniriz.
sardunyadervis
04-03-2014, 20:20
Emek organik mikrobiyal gübre, kullandınız mı? Kullanım Afrika menekşelerine uygun mudur? http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24342-3.htm
Emek Mikrobiyal Gübre (http://www.cdu.com.tr/emekmikrobiyalgubre/index.html)
Ben sardunyslarımda kullanıyorum bir zararını görmedim menekşelerime de olurmu ki ?
Besinleri farklı zamanlarda ve farklı amaçlarda kullanırız. Yeşil yaprak besini menekşenin yaprak gelişimini hızlandırır. Çiçeklenmesi için de çiçekli bitki besini veririz. Ya da benim kullandığım gibi Afrika menekşelerine özel besinler kullanırız. Tercihim üre azotu bulunmayanlardır.
1/4 oranında seyreltmemizin sebebi, toprakta zamanla oluşan tuz birikimini aza indirmek içindir. Yani yaptıklarımızı paylaşıyoruz, deneyimlerimizi gizlemiyorız.
Sevgili aslın mesajınızı alıntılayıp mesaj içindeki sorularınıza cevaplarıda ekliyorum.
Bilgileriniz ve forum tecrübelerinize dayanarak dozunuzdan anladığım miktar:
Markanın bahsedilen kapağı 20 ml alıyor, siz 5 litreye 2 kapak dolusu tahminen
40 ml ortalama ürün eklıyorsunuz burada sanırım yanlış anladığım bir şey yok?
Aynen öyle bu karışımı hoyalar için kullanıyorum üstüne basa basa belirteyim bende. Fakat markalarda karıştırdığım için ben genta markalı ürünün orkideler için olanını kullanıyorum. Kapak ölçüsü 10ml iki kapak 20ml yapıyor
İfadenizle anladığım doz buysa, ekte ürün fotoğrafını yükledim.
Ürün 'Yeşil yapraklı bitkiler için' olan ürün ve yeşil yapraklı genel kullanımı için bile 20 ml kapak 4 litreye diye açıklaması var.
Yeşil yapraklı bitkiler için olanı başlangıçta kullanıyorum. Yani hoyaları diktiğimde ilk sürgün gelene kadar normal daha sonrasında ise besinli suluyorum bu bir kaç ay devam ediyor. Fakat uygulama yaptığım besin "orkideler için".
Şimdi sizin ifadeniz 5 litreye 2 kapak yanı ;
5 litreye 40 ml veriyorum oluyor.Normal bitkiler dozunu bile yükseltiyorsunuz.
Ve kaldıki bunu menekşelere veriyorsunuz.
Yani yeşil yapraklılara verilen dozu seyreltmeden dahada aşıyoruz, üstüne birde ekleyerek bunu menekşelere veriyoruz.
Bu tecrübeniz durumunda benim forumdan örnek alarak seyreltip kullandığım doz sürekli ifade edilen '' 1/ 4 seyreltin '' tavsiyeside gereksiz oluyor .
Aynen oyle anladığınız gibi. 5 lt 2 kapak koyuyorum ama Orkideler için olan sıvı besin kullanıyorum ve bunu hoyalara uyguluyorum. Belirttiğim markanın kapak ölçüsü iki kapak 20 bazen yarım kapak daha ekliyorum 25ml diyelim uygulama ölçütüm bu. Şuan elinizde olan besini daha önce kullanmıştım. Ama yine aynı ölçülere yaklaşık kullandım. Hoyalarım toprakta değiller. Besini direk alıyorlar. Diatomitte topraksız sistemde yetiştiriyorum. Yukarıda belirttiğim gibi başlangıçta kullanıyorum bu yeşil yapraklılar için olanı. Ve reddettiğiniz şekilde başlıyorum besin vermeye. 1/4 oranında başlayıp hatta bazen sadece 1/2 oranında hazırlıyorum. Ama sunuda belirtmek isterim bu seviyede her zaman hazırlamıyorum bazen bir buçuk kapakla da hazırladığım oluyor. Başlangıçta seyreltmenizden daha normal bir şey yok. Ben bunu inkar edin demiyorum.
Forumda ben gibi seyrelterek kullanan ya da seyreltmeden sadece direkt kapak ölçüsü yapan ve şikayeti oluşan üyelerin mesajlarına rastlıyordum.
Bilen usta kişiler de bu şikayetlere aşırı doz cevabını vermişler.
Bu durumda o bilgili kişilerde 1/ 4 seyreltin sorun gübrede diyerek yanlış teşhis koymuş olabilir diyorum şu anda ki tavsiyenize bakarak.
Bundan sonra forum menekşe sahipleri ve ben bu tecrübelere ve usta bilgilerine dayanarak yazdığınız dozu örnek almak durumundayız.
Tekrar etmek istemiyorum ama belirteyim bu dozu Hoyalar için hazırlıyorum menekşeler için değil. Menekşeleri ise arta kalan suyla suluyorum. Ben size illa demiyorum ki bu oranda sulayın menekşelerinizi. Başlangıçta yapılması gereken en doğal yöntem seyreltip vermek. Ben size bir anda bu dozda kullanın demedim. "örnek almak durumundayız" bunu da anlamış değilim. İlk mesajımda da dediğim gibi ben bu besini menekşelere değil Hoyalarıma hazırlıyorum.
Ve sizin bitkilerinizdeki soruna gelirsek. Nasıl bir fitil hazırladınız? Ne kullandınız? bunu bilemem ama toprak karışımınız bence çok ama çok gevşek olmuş. Perlit vermiculit oranı ve torf oranı ne bilmiyorum ama gördüğüm kadarıyla neredeyse toprak yok. Mesajınızdan hatırladığım kadarıyla saçak köklerde erimeden bahsetmiştiniz. Bunuda açıkçası fazla sudan kaynaklandığını düşünüyorum. Artık bitkileri yıkamamanızı öneririm toprakları çok fazla ıslak zaten. Bu çürümeye götürecektir. Menekşeleriniz besin yanmasından değil de fazla ıslaklıktan çürüyecekler.
Mesajın genelinde de belirttiğim gibi ben besini sadece HOYAlar için hazırladım. Menekşeleri de artan su ile suladım. Bu oranı menekşeler için hazırlamadığımı tekrar belirtmek isterim. Bu dozda kullanmaktan çekinmiyorum. Katmer Ablamın da belirttiği gibi zamanla tuz birikmeye başlıyor fazlasında ama bunda da yine toprak kullanmamamın avantajı olarak birikmiş olan fazla maddeleri bitkilerime duş aldırarak uzaklaştırıyorum.
*** Şuan elinizde olan besin markasını daha önceki marka ile karıştırdım. Her ay düzenli olarak tek markaya bağlı kalmıyorum.
Geceleri yıkamayın fazla nemli görünüyor hep biraz kuruması iyi olur dinlendirin menekşelerinizi hep nem mantar yapar toprak beyaz beyaz olur
Bu arada herkes kendi tecrubelerini paylaşır burada herkes kendi çiçeklerinden sorumludur o tavsiyelere uymak uymamak kendi sorumlulugunuzdadır sizde aralarından işinize yarayası seçer uygularsınız sizde tecrübelerinizden bahsedersiniz
Resmi bir otorite kanalı değildir burası ve vilmorin firmasının temsilcisinde değildir
Mesela ben sirke tavsiyesinde bulundum litreye 1 tatlı kaşığı, şimdi bu Amerikan sitelerinde 1 galona 3 yemek kaşığı diyor, ama 1 galon 4,5 Lt Amerika'da ingilterede ise 3.8 litre
Yani neticede bu bilgilerde bir esneklik payı vardır bunun netlik kararını siz verebilirsiniz
Hiç kimseyi töhmet altında bırakmamalısınız Sayın Asln
Sayın sardunya,
Sizlerin yorumlarını şu an okuyorum bu konu başlığında, ve az önce yukarıda özetledim.
GÜBRE KONUSU AÇIKLIK KAZANDI diyede yazdım.
Anlattıklarımla alakası olmayan çok cümle de kurulmaya başlandı sadece okuyorum ve seyrediyorum.
Tömet kelimesini zikrederken sanırım yukarıda yazığım cümlelerde '' gübre konusu kapandı aydınlandık bilgilendik '' anlamlı ıfadelerime bakınız.
Az öncede suyla ilgili bir cümle kurmuşum, Yorum yapmıyorum demişim.
Halada yapmayacağım.Yazdıklarıma bakınca zaten görünüyor cevaplarım.
Geçmiş mesajlarımda zaten forumunuzdan bilgi alıp kullandığım suda mevcut.
İşi suya sirkeye limona taşımaya da devam ederseniz yaptığınız şey cevap vermememe rağmen konuşmak olacak.
Bu konu altında verilecek yazılacak şey şu vakitten sonra madem gübreymiş, dozmuş vesaire sorun değil peki nedir demek olur.
Zaten oda pek önemli değil benim için, yoğun işlerim yakında başlayacak ve aranızda olmayacağım, sık sıkta konudan uzaklaşan mesajlara cevap vermek için foruma girip çıkmak istemiyorum.
Bu mesajlarım en azından bize yüksek **** normal doz gübre kullanımının menekşe çiçeklerimizi yakmayacağına dair fayda sağladı. En azından bunu öğrenmiş olduk.
Aynı gübreyide yukarıda belirtilen bol miktarlarda bu günden itibaren kullanmaya başladım, hatta şu an hepsi ''yeni '' doz ile bolca besleniyor.
Yukarıdaki sorunlu olanlarda iyileşiyorlar.
Hepsi iyileşiyor, ne kadar memnunum .
Kireçlerde kalmadı bunuda araştırmaya gerek yok, sizleri gelişme olursa yine bilgilendireceğim.
Verdiğiniz sirke ölçüleride mükemmel ,bende kullanayım teşekkürler çok çok.
Bakınız bende sizlerin tecrübeleriyle yeni yeni bilgilere kavuşuyorum;)
Sanırım herkes memnun. Herkes yine aydınlandı bu talihsiz olay yüzünden.
Paylaşmak için buradayız, yeni tavsiye markanızıda çok beğendim hemen ondanda almalıyım, teşekkürler.
Fatih bey
Size de Çok teşekkürler , tavsiyeleriniz ve dediklerinizle bilgilendim. Açıklamalarınız ile konu açıklığa kavuştu, Bilgiler harika, topraktan besine, suya kadar tavsiyeleriniz çok isabetli.
Tam zamanında yetiştiniz, önümüz yaz ve ben onlarada forumada vakit ayıramayacağım.
şu an bile baksanıza nasıl ihmal edip bilgilerim eksik,nelere sebep olmuşum.
Arkadaşlar sorun çözüldü,cevaplarımı buldum ben , kirlilik yaratmamak adına ben artık cevap yazmıyorum.
Selamlar herkese:)
Konuyu toparlamanın gerektiğini düşünüyorum.
Afrika menekşeleri düzenli gübre kullanımını seven ve uygun koşullar sağlandığında sürekli verdiği çiçekleriyle ev içinde yetiştirdiğimiz çiçekler arasında ön sıralarda yer alan bir tür :) Bitkinin dinlenmeye girdiği soğuk kış günlerinde (1-1.5 ay) gübre kullanımını keserek dinlenmesine izin verilmesi önerilir. Dinlenme dönemine girdiğinde yeni yaprak vermesi yani bitkinin gelişmesi yavaşlar ve dinlenmeye geçer.
Özellikle ince, su gibi kök yapısı üreye karşı duyarlıdır, yanabiliyor. Üre düşük fiyatı nedeniyle gübre üreticilerinin tercih ettiği bir azot bileşeni. Bu nedenle Afrika Menekşeleri için özel olarak üretilen gübrelerin içeriğinde üre yer almıyor. Gübre alırken, kullanırken içeriğine dikkat etmeliyiz.
Gübre üreticilerinin genellikle arka etiketlerinde yer alan kullanım dozu normal sulamada ( alt tabaktan ve üsten yapılan sulama) ve AVSA standartlarında yer alan eşit oranda torf, perlit ve vermikulit 20-30 gün arayla verilebilir. Ya da bu doz 4'e, 5'e bölünerek her sulamada verilebilir. Benim tercihim seyreltik olarak her sulamada kullanmaktan yana.
Fitilli sulamada ise toprak sürekli nemli olacağı için kökler gübreli su ile sürekli temas edecektir. Bu nedenle fitilli sulamada hassa kök yapısına sahip Afrika Menekşeleri için seyreltilmiş doz önerilir. Ben de 1/4 ya da 1/5 oranında seyrelterek kullanıyorum.
Uzun süre gübre kullanımı toprakta tuz birikimine neden olur, bitki gübre versek bile tuzluluk ve yüksek pH nedeniyle besinden faydalanamaz. Bu durumda önerilen 6 ayda bir toprak değişimidir.
Sevgili asln..
Benim başıma gelenler aklıma geldi yazdıklarınız görünce..Gübre kaynaklı olduğunu düşünüyorum bende..Gübreden sonra saksılara epey bi zaman dokunmak gelmedi içimden..Ama dün akşam aldım 3 saksı menekşemi önüme..Elimede ince uçlu keskin bir bıçak..Ne kadar zarar görmüş yaprak varsa kestim saksıdan çıkarmadan..Zaten ortadan yeni yapraklar oluşmuştu...Minik birer yavru edasında kaldılar gariplerim..Ama bende akıllanmış oldum..
volkanyıl
24-10-2014, 13:23
Herkese merhaba
Tesadüfen girdiğim bu sitede, sayenizde bir aydır bende de Afrika Menekşesi yetiştirme hastalığına tutulmuş durumdayım :D
Lafı fazla uzatmadan sorumu sormak istiyorum.Botanika nın Afrika menekşesi besinini aldım bir internet sitesinden.Ancak heryerde ve aldığım sitede şişeler mor şişeyken bana kargoyla gelen şişe yeşil. Ancak üzerinde Afrika menekşesi besini yazmakta.Resimde de görüldüğü üzere etiketi yırtık durumda sanki tırnaklanmış izler var.Merak ettiğim acaba ellerinde yoktu da bana yeşil bitkiler için olan gübrenin etiketini değiştirerek mi gönderdiler? Botanika ya bu konuda bilgi verdim ama şuana kadar geri dönüş olmadı.Sizler hiç gördünüz mü yeşil şişede Çiçek Coşturanın Afrika Menekşesi besini? Acaba kandırıldım mı yoksa yeşil şişede mi üretmeye başladılar? Sizlerden öğrendiğim kadarıyla üre zararlı.Eğer kandırıldıysam üreli bir besin verip, bu güzel hobiye yeni başlamışken bıtmesini istemiyorum.
Bence kullanmayın ve Botanika'yı bilgilendirin. Gübre Botanika'nın üretimi olmayabilir .
volkanyıl
24-10-2014, 16:03
Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim sayın maki01. 1 menekşe ile başlayan serüveninizi 1 aydır okumaktayım:D Aslında aldığım site güvenilir heps......com.Bu site hep üreticiden tedarik etmekte hatta bazı kargoları direkt üretici firmadan almaktayım ve hiç sorunla karşılaşmadım.Botanika çiçek coşturan hala geri dönüş yapmadı.Hala beklemekteyim.İrsaliyeli faturada bile MOR diye yazmakta.Mail attım iletişim formuna yazdım vs vs ama cevap yok.. Buda beni "acaba elinde yoktu bahsettiğim site için etiket yapıştırıp göndermiş olabilir mi?" düşüncesini aklıma getirdi.Ya da başka ne olur bilmiyorum ama bir terslik var bunda.Galiba yine tüketici mahkemesinin yolları görünüyor bana. 1 tl bile olsa hakkımı ararım ve paradan ziyade kandırılmak sinir bozucu :mad:
Eger yeşil şişede gören bir arkadaş varsa cevaplarını bekliyorum.....(Özellikle sayın menekşecibaba eminim eger varsa görmüştür)
Eskiden yeşil şişedeydi ben çok kullandım, sonraları mor şişede üretime başladılar (belki eski ürün gönderilmiş olabilir yani) ama şişe üzerinde ve etiketinde tahribat varsa kesinlikle kullanmamanızı, firma ile iletişime geçmenizi öneririm.
menekşecibaba
24-10-2014, 17:20
Şişenin arkasındaki NPK değerleri ne yazıyor 3+8+4 mü ? Bu değerlerde ise rengi hafif pembemsi olmalı . Tabi etiket sonradan yapıştırıldıysa bunun önemi yok hemen iade edin ( 1 hafta içinde sorgusuz sualsiz iade hakkınız var bildiğim kadarı ile).
volkanyıl
24-10-2014, 17:23
Eskiden yeşil şişedeydi ben çok kullandım, sonraları mor şişede üretime başladılar (belki eski ürün gönderilmiş olabilir yani) ama şişe üzerinde ve etiketinde tahribat varsa kesinlikle kullanmamanızı, firma ile iletişime geçmenizi öneririm.
Teşşekkür ederim cevabınız için.Sizde şu anda varsa ya da başka arkadaşlarda varsa MOR ŞİŞE , acaba üzerinde SON KULLANMA TARİHİ ve PARTİ NO ne yazmakta? Üretim tarihi yazmadığı için burdan en azından çıkarabilirim eski ürün olup olmadığını
Benim yeşil şişede 02/2016 son kullanma tarihi ve;
Parti No: 600-0001 (0001 galiba ilk üretim?)
Kusura bakmayın çok soru sordum.Formu bu konuyla doldurmak istemiyorum. Bu son sorum SÖZ VERİYORUM :( Sanırım ne oldugu ortaya çıkıyor sayenizde.
volkanyıl
24-10-2014, 17:29
Şişenin arkasındaki NPK değerleri ne yazıyor 3+8+4 mü ? Bu değerlerde ise rengi hafif pembemsi olmalı . Tabi etiket sonradan yapıştırıldıysa bunun önemi yok hemen iade edin ( 1 hafta içinde sorgusuz sualsiz iade hakkınız var bildiğim kadarı ile).
Evet rengi hafif pembemsi vişne suyu renginin biraz açığı diyebilirim ve NPK 3-8-4 yazıyor.Evet doğru etiketin yeşil şişeye yapıştırıldığını düşündüğümden sanırım pek önemi yok bu durumun.
Sayın Menekşecibaba bu arada sizden çok şey öğrendim hem burda hem sitenizde hem de yo..tube da :) Teşekkürler
Sevgili volkanyıl,
7 senedir Botanika'nin gübresini kullanıyorum, ilk günden bu yana şişe rengi mor, tonda çok az değişiklik yapıldı. Diğer bir değişiklik ise içeriğinde oldu. Sanırım 3 sene önce iz elementler, vitaminler ve amino asitler eklendi. Etikette bu bilgilerin de yer alması gerekiyor.
Son kullandığım gübrenin etiketinde yazan bilgi : L002 Parti No: 2023 SERİ NO : 1055
volkanyıl
26-10-2014, 12:47
Bugün beni Botanika dan aradılar. Ellerinde şişe bulunmadığı için böyle gönderdiklerini söyledir.Hatta artık Çiçek Coşturan Afrika Menekşesi Besinini kemik rengi şişede üreteceklerini söyledir.Yeni şişe renginde ürünü mail olarak gönderecekler. Ürünü gönül rahatlığıyla kullanmamı ve hiçbir sorun olmadığını söylediler.Bunun üzerine bende ürünü kullanmaya başladım.Artık kemik rengi şişede çıkacakmış bu ürün.Eğer bu renkte şişede ürün görürseniz "YILLARDIR MOR ŞİŞEDEYDİ BU NEDİR" demeden yani benim gibi aklınıza hiçbirşey gelmeden kullanabilirsiniz.
Ayrıca burda cevaplarınızdan ve ilginizden ötürü hepinize teşşekkür ederim.....
sardunyadervis
06-11-2014, 15:01
Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim sayın maki01. 1 menekşe ile başlayan serüveninizi 1 aydır okumaktayım:D Aslında aldığım site güvenilir heps......com.Bu site hep üreticiden tedarik etmekte hatta bazı kargoları direkt üretici firmadan almaktayım ve hiç sorunla karşılaşmadım.Botanika çiçek coşturan hala geri dönüş yapmadı.Hala beklemekteyim.İrsaliyeli faturada bile MOR diye yazmakta.Mail attım iletişim formuna yazdım vs vs ama cevap yok.. Buda beni "acaba elinde yoktu bahsettiğim site için etiket yapıştırıp göndermiş olabilir mi?" düşüncesini aklıma getirdi.Ya da başka ne olur bilmiyorum ama bir terslik var bunda.Galiba yine tüketici mahkemesinin yolları görünüyor bana. 1 tl bile olsa hakkımı ararım ve paradan ziyade kandırılmak sinir bozucu :mad:
Eger yeşil şişede gören bir arkadaş varsa cevaplarını bekliyorum.....(Özellikle sayın menekşecibaba eminim eger varsa görmüştür)
Volkan bey gecen hafta koçtaş ta idim orada gördüm dengeli çiçekli ciceksiz, extra lı, sardunya için felan ne kadar botanikanin gubresi varsa hepsi krem rengi idi kimileri eski renginde kimileri hep krem renginde demek
Botonika ne şişe bulduysa ona doldurdu hepsinde erkan şamcı resmi var
Öyle bir durumdur
Birde ne renk ? Sıvı Mora yakın pembe mi? Öyleyse bir sorun yok :)
menekşeci_şirin
12-11-2014, 23:14
Tüm forum üyelerine hayırlı akşamlar. Uzun süredir menekşelerimi herhangi bir besin maddesi kullanmadan yetiştirmeye çalışıyorum ancak forumda okuduklarımdan yola çıkarsak sıvı gübre kullananlar sonuçlardan bir hayli memnun bu yüzden ben de aşağıda resmi bulunan botanika nın çiçek coşturan menekçe özel besinini aldım ancak kullanımda şöyle bir sorun var sizlere sormakta yarar gördüm.
1- Forumda uzun zamandır takip ettiğim kadarıyla bazı sıvı gübreler için menekşeler söz konusu olduğunda arkadaki kullanım şeklinin 1/4ü kadar seyreltin deniyor yani elimdeki üründen söz etmek gerekirse arkasında 1 lt suya 1 kapak ilave ederek uygulayın deniyor.Ben ölçtüm 1 kapak menekşe besini 20 ml yapıyor bu demek oluyor ki 1 lt için 20 ml ilave ediliyor. Bu durumda benim 4 lt suya 1 kapak yani 20 ml sıvı besin ilave etmem mi gerekiyor?Ancak bu ürün zaten menekşe özel besini yani arkasındaki 1 ltye 1 kapak kullanım şeklinin uygulanması gerekmez mi?
2- Ben menekşelerimi fitille sulamıyorum denedim sürekli toprak çok ıslaktı fitilin boyuyla kalınlığıyla uğraştım olmadı bir türlü kök çürümesinden korktum ve üstten sulamaya geçtim şimdi sorun yok 5 günde bir sulama yapıyorum ve çok az suluyorum örnek vermek gerekirse yavrulara 10 ml kadar su veriyorum beş günde bir bu durumda bende 10 yavru var ve bu 100 ml yapar benim bu beş günde bir sulama yaptığım 100 ml suya ne kadar sıvı besin koymam gerekir.
3- Eğer sizlerin dediği gibi 1 lt yerine 4 lt suda 1 kapak seyrelterek kullanmak gerekirse ve benim menekşelerime 5 günde bir 10 ml su verdiğim düşünülürse hesaplarıma göre 4lt suya 20 ml sıvı gübre vermek gerekiyorsa 10 ml suya yani her menekşe için 0,2 ml ( 1 damla) sıvı besin vermem gerekiyor yok senin kullandığın zaten menekşe besini arkadaki kullanım şekli gibi 1 ltye 1 kapak kullanman gerekir derseniz iş değişir.
4- Beş günde bir suladığım ve 10 ml su verdiğim 10 menekşem için toplam 100 ml (yarım su bardağı ) yapıyor her sulama için 100 ml suyun içine ne kadar sıvı gübre koymam gerekiyor? arkasında npk oranı 3-8-4 olarak belirtilmiş.
Kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim iyi forumlar tüm cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. :)
http://i.hizliresim.com/B9kVpD.jpg (http://hizliresim.com/B9kVpD)
Bu arada Volkanyıl arkadaşımız baya telaş yapmış acaba bir oyunmu yapıldı diye hayır botanika sişe renklerinde değişikliğe gitti rengarenk şişeler var marketlerde sıkıntı yok rahatlıkla kullanabilirsiniz.
sardunyadervis
26-11-2014, 20:34
Tüm forum üyelerine hayırlı akşamlar. Uzun süredir menekşelerimi herhangi bir besin maddesi kullanmadan yetiştirmeye çalışıyorum ancak forumda okuduklarımdan yola çıkarsak sıvı gübre kullananlar sonuçlardan bir hayli memnun bu yüzden ben de aşağıda resmi bulunan botanika nın çiçek coşturan menekçe özel besinini aldım ancak kullanımda şöyle bir sorun var sizlere sormakta yarar gördüm.
1- Forumda uzun zamandır takip ettiğim kadarıyla bazı sıvı gübreler için menekşeler söz konusu olduğunda arkadaki kullanım şeklinin 1/4ü kadar seyreltin deniyor yani elimdeki üründen söz etmek gerekirse arkasında 1 lt suya 1 kapak ilave ederek uygulayın deniyor.Ben ölçtüm 1 kapak menekşe besini 20 ml yapıyor bu demek oluyor ki 1 lt için 20 ml ilave ediliyor. Bu durumda benim 4 lt suya 1 kapak yani 20 ml sıvı besin ilave etmem mi gerekiyor?Ancak bu ürün zaten menekşe özel besini yani arkasındaki 1 ltye 1 kapak kullanım şeklinin uygulanması gerekmez mi?
2- Ben menekşelerimi fitille sulamıyorum denedim sürekli toprak çok ıslaktı fitilin boyuyla kalınlığıyla uğraştım olmadı bir türlü kök çürümesinden korktum ve üstten sulamaya geçtim şimdi sorun yok 5 günde bir sulama yapıyorum ve çok az suluyorum örnek vermek gerekirse yavrulara 10 ml kadar su veriyorum beş günde bir bu durumda bende 10 yavru var ve bu 100 ml yapar benim bu beş günde bir sulama yaptığım 100 ml suya ne kadar sıvı besin koymam gerekir.
3- Eğer sizlerin dediği gibi 1 lt yerine 4 lt suda 1 kapak seyrelterek kullanmak gerekirse ve benim menekşelerime 5 günde bir 10 ml su verdiğim düşünülürse hesaplarıma göre 4lt suya 20 ml sıvı gübre vermek gerekiyorsa 10 ml suya yani her menekşe için 0,2 ml ( 1 damla) sıvı besin vermem gerekiyor yok senin kullandığın zaten menekşe besini arkadaki kullanım şekli gibi 1 ltye 1 kapak kullanman gerekir derseniz iş değişir.
4- Beş günde bir suladığım ve 10 ml su verdiğim 10 menekşem için toplam 100 ml (yarım su bardağı ) yapıyor her sulama için 100 ml suyun içine ne kadar sıvı gübre koymam gerekiyor? arkasında npk oranı 3-8-4 olarak belirtilmiş.
Kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim iyi forumlar tüm cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. :)
http://i.hizliresim.com/B9kVpD.jpg (http://hizliresim.com/B9kVpD)
Bu arada Volkanyıl arkadaşımız baya telaş yapmış acaba bir oyunmu yapıldı diye hayır botanika sişe renklerinde değişikliğe gitti rengarenk şişeler var marketlerde sıkıntı yok rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Siz de bir litreye yarım kapak yapın karıştırın, oradan 100 ml alın, 2 sulama da bir oradan kullanın :) paniğe ve cok düşünmeye gerek yok
menekşeci_şirin
27-11-2014, 21:02
Siz de bir litreye yarım kapak yapın karıştırın, oradan 100 ml alın, 2 sulama da bir oradan kullanın :) paniğe ve cok düşünmeye gerek yok
Sayin sardunyadervis , öncelikle yardiminiz icin tesekkur ederim.5 günde bir 130 ml (13 menekşe oldugu icin) suya 1 ml koyuyorum her sulamada gübre veriyorum baya bir seyrelttigim icin her sulamada kullanıyorum.
Yasadigim sehirde perlit bulamadim internetten 10 litrelik olanlardan perlit ve vermikulit siparis vereceğim bakalım her sey yolunda gider umarim. Iyi şanslar. ..
sardunyadervis
03-12-2014, 22:45
Sayin sardunyadervis , öncelikle yardiminiz icin tesekkur ederim.5 günde bir 130 ml (13 menekşe oldugu icin) suya 1 ml koyuyorum her sulamada gübre veriyorum baya bir seyrelttigim icin her sulamada kullanıyorum.
Yasadigim sehirde perlit bulamadim internetten 10 litrelik olanlardan perlit ve vermikulit siparis vereceğim bakalım her sey yolunda gider umarim. Iyi şanslar. ..
Perlit yoksa beyaz köpüklerde strafor kullana bilirsiniz geçici olarak, topraksız tarımda cok kullanılır :)
menekşeci_şirin
04-12-2014, 12:28
Perlit yoksa beyaz köpüklerde strafor kullana bilirsiniz geçici olarak, topraksız tarımda cok kullanılır :)
Sayin sardunyadervis teşekkür ederim strafor elimde mevcut perlit ve vermikulit bahar başı toprak değişimi için kullanacağım bahara guzel bir baslangic olur herkese bol şans :)
Bir tane afrika menekşem var, aldığım saksı ve torfta duruyor. Besin ihtiyacı olduğunu düşündüğümden, diğer ciceklerim icin kullanmakta olduğum bitki besininden vermeyi düşünüyorum
içeriği:
çinko (zn) %0,7
demir (fe) %0,7
bakır (cu) % 0,2
mangan (mn) %0,2
bu besinden versem hata etmiş olurmuyum?
Azot bileşeni (N) olarak üre yoksa kullanabilirsiniz.
Azot bileşeni (N) olarak üre yoksa kullanabilirsiniz.
Besin degeri tabosunu noktası noktasına yukarıya yazdım ablacım. Teşekkür ederim.
NPK içermeyen mineral takviyesi yapan bir gübre demek ki. Ben bugüne kadar hiç kullanmadım ancak başka gübre kullanmıyorsan seyreltik olarak verebilirsin.
Ciceklerimin yapraklari acık renk oldu ve cıcek acmıyor ayvalı marka sıvı besın bende aldım etkılı olır mu sizce yardımcı olabilir misiniz..
plooot71a
27-02-2016, 15:01
üre bitki gelişiminin vazgeçilmez parçasıdır.içinde üre olmıyan gübre almayınız..
plooot71a, bitkiler için yaşamsal öneme sahip olan üre değil azottur. Üre azot bileşenlerinden sadece bir tanesidir ve afrika menekşelerinin ince, narin köklerini yakar. Siz üre ile azotu karıştırmışsınız.
Lütfen araştırmadan bu tür yanlış bilgiler vermeyin.
Bu sayfanın devamlı canlı kalmasını ve güzelliklerin teşhir edilmesi temennisiyle
Selim orhan
30-05-2017, 19:08
Ben menekşelerime çiçek açtırmak için ne yapmalıyım organik gübre versem olur mu
Selim orhan
05-11-2017, 07:20
Çiçek Coşturan markalarını kullanabilir miyim acaba ekstra canlandırıcı mı özel besin mi kararsız kaldım.
Mahmut Tebir
05-11-2017, 13:23
Ben bitkilerime 15.15.15 NPK gübre+demir sulfat veriyorum.
İlk önce yarım litre su ile 1 tatlı kaşığı demir sülfat ve gübreyi iyice karıştırıyorum.
Başka yarım litre su ile 2 tatlı kaşığı gübreli suyu karıştırıp öyle veriyorum.
İsterseniz bu suyu bir sprey ile yapraktan bile verebilirsiniz.
Yapraktan verecekseniz karıştırdığımız gübreli suyun biraz dibe çökmesini bekleyin.
Böylelikle yapraklarda fazla iz olmaz.
Selim orhan
10-11-2017, 18:43
Teşekkürler sayınpoweralpa
Selim orhan
10-11-2017, 18:49
;)Bir de ekstra canlandırıcı çiçek coşturan kullandım çok faydasını gördüm. Ama üstten mi alttan mı sulasam kararsız kaldım. Dört senedir menekşe yetiştirmeme rağmen acemiyim herhalde. Bir de poweraltanın çok yardımı oldu yapraklarımda çok büyük bir gelişim oldu. Besin kullanıcaksanız 15 günde bi verin. Ve kapağın da 3 te birini karıştırın. (Buraya kendi gözlemlerimi yazdım sadece
Selim orhan
16-12-2017, 21:29
Merhaba ben genta menekşelere özel besin aldım. Ama üre miktarı 3,63 yazıyor. Kullanmadım ama tam emin değilim.
Selim orhan
09-07-2018, 22:46
Merhabalar ben bu menekşeme şu anda hiç besin kullanmadım daha 3 gün önce çiçeklerini döktü. Acaba 2 haftada bir yumurta suyu ,sebze suyu veya bitki besini kullansam mı? İlginiz için şimdiden teşekkürler
Selim orhan
09-07-2018, 23:10
Merhabalar ben afrika menekşeme sudan başka birşey vermiyorum. Acaba yumurta suyu ya da bitki besni vereyim mi?
Selim orhan
09-07-2018, 23:14
Normalde yukarıdaki gentayı aldım ama üre miktarı fazla olduğu için uzman arkadaşlar kullanmamamı tavsiye etmedi
Ortamları müsait olanlar ve kireçli suya sahip olanlar.
Yağmur suyunu mutlaka biriktirin çiçekleri onunla sulayın.
menekşeler kuru ortamlarda 2-3 günde bir yaprakları fıs fıs yapabilirsiniz.
yapraklarını elle kontrol edin yumuşama gevşeme varsa su istiyor demektir.
güneş görmesi şart değil bol aydınlık yeterli.
Tecrübe ile sabittir.
bol çiçekli günler.
cam önünde menekşelerim.
Yapraktan çoğalttığım menekşeler.
ve devamı kaloriferle tahta arasında yaklaşık 10-15 cm boşluk var üst cam sürekli hafif açık duruyor.
Şu an kalorifer yanmıyor.
Havalar çok soğuyunca kaloriferi açıyorum Sulamayı 2-3 günde bir yapıyorum.
Kalorifer havayı kuruttuğu için 2-3 günde bir yapraklarına yağmur suyu püskürtüyorum.
Hep_çiftçi
18-10-2020, 14:13
Merhaba,
Benimde bir kaç renk afrika menekşem var. Besin ve gübrelerin dışında bir de haşlanan yumurtaların suyundan veriyorum ve geçen sene faydasını gördüm. Siz ne düşünüyorsunuz gerçekten faydali mi kullanımını önerir misiniz
zeygültan
26-08-2021, 11:46
iyi günler arkadaşlar. peters professional 20-20-20 aldım menekşelerim ve orkidelerim için. 1lt suya 1gr kullanmayı düşünüyorum. daha önce bu ürünü hiç kullanmadım, her mevsim, her sulamada aynı ölçüde kullanmalı mıyım acaba zararı olur mu?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.