Bağlan

View Full Version : Fitilli Sulama

zappie
11-12-2010, 23:15
Sayın zappie, sayın Faruk menekşeleriniz çok harikalar.Ellerinize sağlık. Hepsinin saksıları küçükmü.

Ben yavrulari direkt 9cm saksilara dikiyorum ( marketten aldiginiz menekselerin siyah saksilari ). Fitilli sulamada rezervuar olarak kullandigim pet siselerin uzerine guzel oturuyor.

sema62
11-12-2010, 23:53
Ben yavrulari direkt 9cm saksilara dikiyorum ( marketten aldiginiz menekselerin siyah saksilari ). Fitilli sulamada rezervuar olarak kullandigim pet siselerin uzerine guzel oturuyor.

Sayın zappie fitilli sulamada da başarılı olamadım.

zappie
12-12-2010, 00:06
Sayın zappie fitilli sulamada da başarılı olamadım.

Sorun nedir? Fitil olarak ne kullandiniz? Cok mu su cekti, hic mi cekmedi? Fitili nasil yerlestirdiniz?

fahriyee
12-12-2010, 00:12
Sayın Faruk;chimeraları yapraktan mı ürettiniz?
Sayın Zappie;fitil olarak ne kullanıyordunuz,bir de fitilli sulamaya geçtiğinizde toprağı iyice suluyor sonra rezervuar yerleştiriyorsunuz,yoksa toprak kuru iken mi bu sistem uygulanıyor?Benim menekşelerin çoğu bardakta olunca sulamam çok zaman alıyor yöntem bulmam lazım.Fitilli sulamayı pamuk ip,naylon ip ve çorapla denedim,ya vıcık vıcık su oldu ya da toprak kuru kald ıbir yerde yanlış yapıyorum ama çözemedim.

zappie
12-12-2010, 00:27
Naylon kordon kullaniyorum. Yassi degil yuvarlak olanlardan. Disi orgu, icinde ayrica duz ip var. Size bir sozum vardi. Pazartesi birkac metre de ip gondermeye calisirim. Toprak cok siki, kumlu ise cok su ceker. Havali, hafif olmali. Ancak cok havali, sikistirilmamis olursa da hic su cekmez. Eskiden alinmis bitkilere cuvaldizi kullanarak kordunu yukaridan sokup alt delikten cikartiyorum. Yeni dikimlerimde once kordonu yerlestirip sonra toprak dolduruyorum. Kordon ucunun saksinin 1/3 derinliginde kalmasina dikkat ediyorum.
Ruslar fitilin en buyuk dezavantaji olarak bitkinin surekli soguk su cekmesini goruyorlar. Zira sulama suyu oda sicakliginin 2 derece ustunde olmasi gerekiyormus! :D
Usenmezsem benim pet siselerin altina elektrikli battaniye telinden isitici yapmayi dusunuyorum. :o

fahriyee
12-12-2010, 00:42
Çok teşekkür ederim Sevgili Zappie, önceki resimli uygulamanızı da iyice inceledim.Dediğiniz gibi toprak ayarlamasını iyi yapayım.Yavru menekşeler küçük saksıyı çok seviyor,lakin sulaması büyük dert.
Elektrikli battaniye telinden ısıtıcı yapmak da dahiyane bir fikir,süpersiniz.

Faruk
12-12-2010, 10:53
Fitilli sulamayı pamuk ip,naylon ip ve çorapla denedim,ya vıcık vıcık su oldu ya da toprak kuru kald ıbir yerde yanlış yapıyorum ama çözemedim.

Fahriye hanım ben fitili pet bardakta ki bir menekşeme uyguladım. Yapraktan yeni çıkan bir aylık üç yavrumu aynı pet bardağa diktim. Dikmeden önce bayanların kullandığı kaliteli ince çoraptan 1 cm'lik halka kestim. Halkayı kesip düz hale getirdikten sonra elimle halkayı ip haline getirdim. Pet bardağının altına yarım santimlik kıyılmış köpük yerleştirdim drenaj için. Köpüğün üzerine pet pardağının yarısına kadar hazırladığım toprak karışımını koydum. Bayanların kullandığı örgü tığıyla hazırladığım fitili pet bardağın içine alttan çekip yarısına kadar toprak karışımı doldurduğum pet bardağın orta kısımına genişçe yaydım. Üzerine kalan toprak harcını ekledikten sonra yavruları diktim. İlk sulama olarak afrika menekşeleri için kullanılan çiçek coşturanı üçte bir sulandırak üstten sulama yaptım ve pis suyun alttan akıp gitmesini sağladıktan sonra pet bardağın altına sıvı haznesinin içine sulandırdığım karışımı pet bardakla sıvı haznesi arasında 1cm kalacak şekilde koydum. Sıvı haznesine 3 değişimde bir su koyuyorum. Yani sıvı haznesinde 2 kere arka arkaya bitikçe seyreltimiş sıvı besin koyuyorum. Üçüncüsünde ılıtılmış soğutulmuş su koyuyorum. Bu tarzda uyguladığım fitilli yetiştirme deneyinde 1 ayda şaşırtıcı sonuçlar elde ettim. Şuan yapraklardan toprak gözükmüyor ve saksı harcı her daim nemli.

Bu uygulamayı Orkun kardeşimden öğrendim. Kendisi bu fitil uygulamasında çok başarılı. Son eklediği 7720. mesajda fitil ile yaptığı uygulamanın bir karesi var. Ayrıca forumda Orkın kardeşimin önceki mesajlarının bazılarında bu uygulamaya ait aşamalı olarak anlatımı mevcut. O mesajlara göz atmanızı öneririm...

fahriyee
12-12-2010, 13:09
Teşekkürler Faruk Bey!fitilli sulamayı denediğimde iki yavruyu kıyaslamıştım.Fitilli suladığım 2 ay sonra diğerinin annesi gibi olup çiçek açmıştı.Hatta fincanda idi,yaprak ve çiçekleri hiç görmediğim kadar büyüktü.Hızlı gelişimi beni şaşırttığından fitilli sulamaya bu derece taktım.

sema62
12-12-2010, 14:45
Sayın zappie fitil için dikiş ipliğini üç dört kat yapıp alttaki delikten toprak yüzeyine kadar çıkartmıştım. Toprak susuz kalmıştı. Demek oluyorki ip yetersiz gelmiş. Bunu sayın Faruk beyin açıklamalarından anlıyorum. Doğruyu söylemek gerekirse bana biraz zor bir uygulama gibi geliyor.

zappie
12-12-2010, 15:36
Kullandigim fitil. 4 mm capinda. Bir boy kucugu de var. Plastik bardak icin daha uygun olabilir. Fitil mutlaka sentetik olmali, pamuklu degil.

trilye
12-12-2010, 15:42
Bu fitili nerden temin edebiliriz.Büyük yapı marketlerde var mıdır?

zappie
12-12-2010, 15:59
Bu fitili nerden temin edebiliriz.Büyük yapı marketlerde var mıdır?

Olabilir. Ben aricilik malzemeleri satan ufak bir dukkandan almistim.

maki01
12-12-2010, 17:35
Olabilir. Ben aricilik malzemeleri satan ufak bir dukkandan almistim.

Sayın zappie,

Arıcılık malzemeleri satan dükkanda eminim oksalik asit de vardır. Su pH ını düşürmek için oksalik asit kullanıyor musunuz? Bir yakınımdan bu asidi temin etmeye çalışıyorum. Kullanıyorsanız bilgi verir misiniz?

zappie
12-12-2010, 19:28
Sayın zappie,

Arıcılık malzemeleri satan dükkanda eminim oksalik asit de vardır. Su sertliğini gidermek için oksalik asit kullanıyor musunuz? Bir yakınımdan bu asidi temin etmeye çalışıyorum. Kullanıyorsanız bilgi verir misiniz?

Oksalik asidin olumlu etkilerini ben de okumustum. Ancak yagmur suyu kullandigim icin ilgilenmedim. Bahsettigim dukkan evimin cok yakininda, dilerseniz sizin icin bakarim.

maki01
12-12-2010, 21:17
Teşekkürler sayın zappie,

Saksı, fitil ve eğer sipariş verilmemişse oksalik asit için sizden destek isteyebilirim. Yarın oksalik asitin sipariş durumunu öğrenip , sizi bilgilendiririm. Bu arada ince ve 4 mm lik fitilin fiyatı hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Her iki kalınlıktaki fitile ihtiyacım var.

Sağolun...

zappie
12-12-2010, 21:25
Metresi 10 kurus:p

Faruk
12-12-2010, 21:42
Bayanların kullandığı kaliteli ince çoraplardan " Fitilli Sulama" için fitil hazırlamanın aşamalı fotoğrafları. Umarım yardım isteyen arkadaşlara yol gösterir...;)

Faruk
12-12-2010, 21:43
Devamı.

Faruk
12-12-2010, 21:44
Devamı..

Faruk
12-12-2010, 21:45
Devamı...

özlem11
12-12-2010, 22:08
Farukcum emeğine sağlık anlatım mütiş...Fotograf makinam yok resim ekleyedim bir türlü...

maki01
12-12-2010, 22:33
Metresi 10 kurus:p

Süpermiş :)

Bu arada oksalik asit için bir mail yazmıştım. Gelen cevapta oksalik asit yerine menekşelerde fosforik asit kullanılması öneriliyor :) Akvaryumculardan temin edilebilirmiş.

Yarın siparişi iptal ettiremezsem elimde 1 kg kullanmaktan vazgeçtiğim oksalik asitim olacak.

Bu linkte fitilli (http://senpolia.moy.su/publ/1-1-0-11)sulama düzeneği daha önce anlatılanlardan farklı anlatılmış. Sanki böyle uygulamak daha doğru gibi geldi.

Faruk
12-12-2010, 22:37
Farukcum emeğine sağlık anlatım mütiş...Fotograf makinam yok resim ekleyedim bir türlü...

Teşekkür ederim Özlemcim. Menekşesever arkadaşlara bu fotoğraflar ilham verdiyse ne mutlu bana.;)

zappie
13-12-2010, 14:52
Sayin cellin,
Kullandiginiz substrat asiri ince taneli. Sanki tohum cimlendirmek icin olanlardan. Icine daha iri parcali, fiberli torf, perlit, vermikulit karistirmaniz gerekir. Menekseler boyle cok duzgun gozenekli ortamlari degil, irili ufakli, farkli malzemelerin bulundugu substratlari seviyor. Bu haliyle cok su cekmis gozukuyor. Bunlarda da curume olabilir. Fitili her zaman uygulayabilirsiniz.

Faruk
13-12-2010, 15:17
Merhabalar,
Tüm menekşelerinin bol çiçeklerini gören arkadaşlarımı kutluyorum ve emeklerine sağlık diyorum. Faruk özellikle seni kutlarım ve verdiğin değerli bilgiler içinde teşekkürler. Sanırım menekşelerim için bu yöntemi uygulamak zorunda kalacağım. Ben yanlış sulamadan ötürü büyümeden menekşelerimi kaybediyorum.
Sevgili Klubnikadan gelen 3 çeşit yapraklarım yavruladıktan sonra çürüdü. Sadece 3 numara sağlıklı yoluna devam ediyor. Birde güzel arkadaşım Elelergg'in hediyesi yavrulamış 3 yaprağım var. Bunlarında ölmesini istemiyorum.
Ancak yaprağı toprağa diktim bu saatten sonra fitille sulama olur mu? Ya da önerebileceğiniz bir sulama yöntemi var mı?
Birde resimlerini ekleyeceğim yavrulamış yapraklara sıvı organik gübre versem mi?

Sevgili cellin güzel sözlerin için teşekkür ederim. Ben kendi yavrularıma 2-3 cm. boya ulaştıklarında gübreli su vermeye başlıyorum. Gübreli sudan kastım 1/3 oranında seyreltilmiş gübreli su. Sevgili cellin ben fitil için aynı yaprağa ait üç tane yavru menekşemi kullandım. Kullandığım yavru menekşeler de yaklaşık 2-3 cm. boylarındaydı...

Sevgili cellin menekşelerinin toprakları aşırı sulu gözüküyor. Bu devam ederse bu yavrular da çürümeye başlar...

maki01
13-12-2010, 16:03
Merhaba cellin :)

Fitilli sulamada toprağa, muhakkak torf ya da cocopeatle birlikte vermikulit ya da perlit ilave edilmeli. Fotoğraflarını eklediğin saksılara fitil uyguladı isen hemen su haznesinden fitli çıkar ve suyun hızla drene olabilmesi için alttaki deliği büyüt ya da yeni delik aç . Panik halinde yazıyorum sevgili arkadaşım, bu yavruları kaybetmemeni diliyorum.

Ben bu tür durumlarda çok dikkatlice toprak değişimi yapıyorum. Yeni oluşan kökleri zedelemeden toprak değişimi de yapabilirsin. Fazla suyu bir şekilde tahliye etmezsen yavrular çürür.

Orkun Kırcı
22-02-2011, 17:28
Faruk kardeşimden gelen yapraklardan ikisini sphagnum yosununa dikmiştim. Tabii yine fitilli sistemle :D Farklı zamanlarda her ikiside yavruladı ama her ikiside çift yavruladılar...
Son olarak ta yosunlarımın fotosunu ekliyorum.

Orkun Kırcı
06-03-2011, 08:41
Glişimimiz devam ediyor.
195408
195409

Son olarakta yine yosuna bıraktığım bir başka yaprakta yavrulamaya başladı.
195410

Orkun Kırcı
26-03-2011, 13:43
Fitilli spagnumlarda son durum.
198678
198679
198680

Bu da yavrulamayan yapraklar için hazırladığım spagnum havuzum :D
198681

yeşillim
24-05-2011, 20:22
Şimdi fitili uyguladık, suyunu üstten verdik. Fazla su alta indi.
O suyu döküp suyunu yenileyip, fitille suyun temasını mı kesiyoruz?
Sonra da toprağı kuruyunca o fitilden su almasını mı sağlıyoruz?
Sulamada ortalama zaman aralıkları normalde kaç gün kadar sürüyor?
Buralarda takılıyorum.

zappie
24-05-2011, 20:51
Fitille suyun temasini kesince fitilin ne fonksiyonu olacak ????
Fitil surekli suyun icinde olmali ki bitki ihtiyaci kadar suyu fitilden cekebilsin.
Alttaki rezervuarin alabilecegi su kapasitesine, mevsime gore su ekleme suresi degisir. Bu mevsimde yetiskin bir menekse haftada yarim su bardagi kadar su tuketiyor. Yazin tuketim 1,5 kat artar. Ben Karadeniz'deyim Kutahya'da daha fazla su gerekir. Rezervuarda yarim santim su kalana kadar su eklemenize gerek yok. Hatta su tamamen tukense bile birkac gun susuz kalmasi sorun olmaz. Ben yazin 20 guluk tatile rahatlikla cikabiliyorum.
Usenmiyorsaniz suyu normal sularmis gibi topragin ustunden verin, suzulerek rezervuara insin, boylece yuzeyde tuz birikmesi olusmamis olur. Suyu alttaki rezervuara direkt de ekleyebilirsiniz.

yeşillim
24-05-2011, 21:01
Sayın zappie, yanıtınız için teşekkür ederim. Yirminci mesajdaki son görselde fitil
su almıyor gibi geldi, belki de göz yanılması ama özellikle fitilin suyla teması kesilmiş
gibi algıladım.

zappie
24-05-2011, 22:27
Sayın zappie, yanıtınız için teşekkür ederim. Yirminci mesajdaki son görselde fitil
su almıyor gibi geldi, belki de göz yanılması ama özellikle fitilin suyla teması kesilmiş
gibi algıladım.

Kasten suyla temasi (yari) kesilmis olabilir. Bazen fitil hic su cekmedigi gibi fazlaca su cektigi de olabiliyor. Tecrube kazandikca siz de bu sekilde onlemler alabilirsiniz.

sami ulus
05-01-2012, 09:15
Faruk kardeşim eline saglık. Çok güzel bu tür bilgilerinizi bekliyorum. Gerçi ben direk çeliği kesip topraga dikip yeterli su ve güneş ayarlaması yaptıgım zaman hep başarılı oldum. Gümbür gümbür büyüyorlar. Ama çok sabrediyor çocuk gibi her anları ile ilğileniyorum. Tek kaybım ev degişikliğinden sıcaklık yüzünden oluyo.

ergun tulay
09-03-2012, 15:17
Sayın Faruk bey;fitilli sulama konusunda yazılarınızı okudum.Vermikulit ve coco nedir açıklar mısınız? Selamlar..

Cizmeli Kedi
09-03-2012, 17:24
Merhaba, Faruk Bey kızmazsa bir satış sitesinde yer alan bilgilerini ekleyeyim ben:

"Vermikülit, volkanik mağma kaynaklarından elde edilen bir siliat mineraldir ve yüksek ısı ile işlenerek hacmi genişler, geçirgenliği artar ve hacim ağırlığı belirgin bir şekilde düşerek şekil değiştirir. Elde edilen ürün çok hafif, steril, gübreleri hızla alma ve bitkiye yavaş bir şekilde verme kapasitesine sahiptir. Vermikülit'in ısı izolasyonu iyidir ve ateşe dayanıklıdır. Toprağına vermikülit karıştırılan bitkinin , kökleri kışın donlara ,yazınsa yüksek ısılara karşı korunaklı olur.

Vermikülit 750 C sıcaklıkta gerçekleştirilen bir ısıl işlem sonucunda elde edilir. Bu ısıl işlem sonrası Vermikülit fide yetiştiriciliğinde önemli avantaj sağlayan şu özelliklere sahip olur.

*Ekstra hafif ağırlık

*Yüksek havalanma kapasitesi

*Yüksek Su tutma kapasitesi

*İnorganik ve steril olma özelliği- özellikle soğuk uygulamalarda nemlendirilmiş vermikülit içine karıştırılan tohumlar,malzemenin steril olması nedeni ile çürümeden çimlenmeye hazır hale gelirler.

*Yüksek absorbsiyon gücü

*Absorbe edilen sıvıları yavaş serbest bırakma özelliği- Toprağa karıştırılan gübreleri, ve sulama suyunu bünyesinde toplayarak , bitki köklerine yavaş yavaş vererek en sağlıklı gelişimi sağlar.

*Düşük ısı geçirgenliği, yüksek izolasyon özelliği

ermikülit fide yetiştiriciliğinde tohum ekimi yapılacak karışımı oluşturmak üzere torf ile değişik oranlarda karıştırılarak kullanılır.

Tavsiye edilen oran, 1 Lt Vermikülite 1 Lt Torf şeklindedir. Vermikülit'in ekstra hafif özelliği tohum ekiminin yapılacağı karışımda daha fazla sayıda küçük hava boşluklarını oluşmasını sağlar. Bu durum kök bölgesinde daha iyi bir havalanmaya ve daha fazla oksijen bulunmasına olanak verir. Yüksek su tutma gücü hızlı ve kuvvetli bir kök gelişimine teşvik eder. Sonuç olarak gelişmiş bir kök sistemi dikim sonrası hızlı bir adaptasyon sağlar .

İnorganik ve steril olma özelliklerinden dolayı Vermikülit hiçbir endişe duyulmadan güvenle kullanılabilecek bir karışım materyalidir.

Vermikülit parçacıklarının geniş ( fazla bir yüzeye sahip olması su ve beraberindeki bitki besin maddelerinin hızlı bir şekilde tutulmasını, daha sonra bitkinin istediği gibi yavaş yavaş serbest hale geçmesini sağlar.

Vermikülit parçacıklarının fiziksel özelliği nedeni ile fide kökleri daha kuvvetli ve stabil yapıda olacaktır. Bu durum fide köklerinin dış etkenlerden daha az zarar görmesini sağlar.

Vermikülit inorganik bir maddedir ve hiçbir hastalık **** yabancı ot barındırmaz."

"Cocopeat
Hindistan cevizinin kabukları ve lifleri küçük parçalara bölünerek oluşturulan doğal bir substrat’dır. Dünyada 90’lı yıllardan bu yana kullanılan ve hızla yaygınlaşan bitki yetiştirme ortamının doğal pH sı 5,5-6,4 arasındadır. Gartengold Cocopeatin Hazırlanması; Parçalara bölünen Hindistan cevizi iki defa yıkanarak tuzdan arındırılır, kalsiyum ve magnezyum ilave edilir. Bu işleme Buffering adı verilir. Daha sonra kurutulmaya alınır. Kurutulan parçalar yüksek ısı ile steril edilerek preslenir. Süs bitkilerinde, kesme çiçeklerde, domates, salatalık ve biber başta olmak üzere tüm bitkilerin üretiminde kullanılır. Gartengold cocopeat blok 45 lt. su verilerek ıslatılır. Suyu emen blok yumuşar ve kısa zamanda kolayca dağıtılır. Dağılan bloktan minimum 65 lt substrat elde edilir. Bu substratı tohum, çelik ve saksılamada kullanabilirsiniz. Kuru ağırlığının 9 katı suyu ve besinleri emerek bünyesinde depolar ve bitkinin ihtiyacı oldukça bitkiyibesler. Gevşek yapısı sayesinde optimum köklenme ve büyüme ortamı yaratır. Sudan, gübreden,zamandan ve işçilikten tasarruf sağlar. Mükemmel bir drenaja sahip olan cocopeat kesekleşmez ve bulaşmaz. Uzun ömürlüdür ve ekonomiktir. "

maki01
09-04-2012, 22:30
Sulama yöntemi olarak fitili kullanmaya karar verdiysek , saksı harcındaki inorganik madde miktarını arttırmak gerekmektedir. Perlit+Vemikulit oranı en az % 50 olmalıdır.

Benim fitilli sulama ile yetiştirdiğim meneklerinin toprak karışımı:

2 ölçü torf ( Tercihen sfagnum torfu )

2 ölçü Perlit

1 ölçü Vermikulit'ten oluşmaktadır.

Bu harcı üstten ya da alttan sulama yaptığım menekşelerimde de kullanıyorum.

nılgun_dogan
09-04-2012, 23:04
Sayın maki01 fitilli sulamada kullanılan fitil 1.sentetik ip 2. kadın çorabı kullanılıyor ben tamamen acemi olduğum için soruyorum siz bunların 2 sinide kullandınızmı benim gözlemim kadın çorabı daha fazla su çekiyor onun için sentetik ip dahamı uygun olur.

nılgun_dogan
09-04-2012, 23:21
Bu arada mesajımda kadın çorabı yanlıştıra getirmek değil benim gibi çok acemi olanlar için hangisi daha konturolü kolay yöntem onu öğrenmek istedim sizler gibi tecrübeli değilim inşallah öğrenicez.

maki01
24-04-2012, 10:58
Sevgili nılgun_dogan,

Yurtdışından getirttiğim fitil dışında %100 akrilikten üretilmiş örgü iplerinden de kullanmıştım. İkisinde de ten çorabı kadar başarılı olamadım.

Fitil uygulamasında kullanacağınız malzemeyi sentetik olması koşuluyla deneyerek belirleyebilirsiniz.

Fitilli sulama sistemini oturtmak, uzun süredir menekşe yetiştirmeme rağmen benim için de kolay olmadı. Bir menekşe ile başlayıp , sistemi oturtmak daha sonra diğer menekşelerinize de uygulamak en sağlıklısı.

Ten çorapta şerit kalınlığı çok önemli , bir de toprağın içinde kalan boyu. Ben, yarım santimlik şeritler kesip, esnettikten sonra 2 cm'lik bir bölümü toprağın içinde kalacak şekilde yerleştiriyorum.

Başlarken daha kalın ve uzun şeritler kullandığımda sizin yazdığınız gibi çok su çektiğini fark ettim. Fitil boyunu alttan çekerken toprak uygun nemliliğe gelinceye kadar kısalttım.

Fitilli sulamayı başarılı bir şekilde uygulamak için bir süre gözlem yaparak, deneyim kazanmak gerekiyor. Standart ölçüler vermek mümkün olamıyor. Ölçüler, saksı büyüklüğüne, toprak karışımına ve hatta mevsime göre değişebiliyor. Büyük saksıda daha kalın fitil kullanırken, saksı boyu küçüdükce fitil kalınlığı ve boyunu da incelterek kısaltmak gerekiyor.

toprak
24-04-2012, 12:26
İlginç bir bilgi de benden olsun,

İş yerindeki Benjaminimin saksısı çok küçük olduğundan, fitille sulama yaptım.
Başta gayet iyiydi.
Ancak Benjamin incir ağacı soyundan olunca, köklerini çaktırmadan fitil içinde sulama kabına kadar ilerletmiş.
Şimdi ana saksı kadar bir kök yapısı sulama kabı içinde de mevcut.
Ama başka bir problemi yok.

toprak
24-04-2012, 12:35
Saksı çapı: 11 cm
Bitki boyu 1,3m
:rolleyes:

maki01
24-04-2012, 23:43
Afrika Menekşeleri de köklerini besleme kabına doğru uzatıyorlar ama kap saksının altında.

Fotoğrafa ilk baktığımda saksının altındaki besleme kabını arandım :confused: :p Benjaminin saksı altındaki bir kaba hiç ihtiyacı yokmuş, yanda bile olsa uzanıp kabı köklerle doldurabiliyormuş :o :p

Paylaşım için teşekkürler sevgili toprak :)

nılgun_dogan
09-05-2012, 10:50
Tecrübeli arkadaşlarım fitilli sulama her tür menekşelere uygulanırmı ben menekşelerime fitilli sulama uyguladım bir tanesi çürüme yaptı bir tepsinin üstüne tel koydum 10 saksı telin üstünde hepsi aynı tepsiden su alıyor bir tanesinde çürüme oldu bir yerde yanlışmı yapıyorum yoksa her türe uygulanmıyormu bilemedim çürüyen menekşemin türünüde bilmiyorum menekşecibaba nın hediyesiydi çok üzüldüm.

maki01
02-07-2012, 12:21
Sorunu yeni fark ettim, kusura bakmayın.

Fitilli sulamada her saksıyı aynı yönteme hazırlasak da menekşenin gelişkinliğine göre su tüketimi değiştiği için fitil boyuyla oynayarak ayarlama yapmak gerekiyor.

İlk fitil uygulamasında toprak aşırı nemli ise, fitili aşağıdan biraz çekerek, emilen su miktarını kontrol edebilirsiniz.

Kökü henüz gelişmemiş yavru menekşelere daha az suya ihtiyaç duydukları için, fazla su kök çürümesine neden olacaktır.

Ya da toprak çok kuru kalıyorsa , fitili çıkarıp dantel tığı gibi bir aletle toprak içinde kalan kısmını daha uzun bırakarak yeniden takabilirsiniz. Fitil boyu zaten saksı yüksekliğinde ise biraz daha kalın bir fitil kullanmanız gerekebilir.

Fitil kalınlığı ve toprak içerinse kalması gereken boyu her toprak karışımda ve menekşede farklılık gösterebiliyor. Uygulamanın ilk günlerinde yakından izleyerek sizin koşullarınıza uygun fitil ebatlarını belirleyebilirsiniz.

his
21-04-2013, 17:01
1,5 lt.lik pet şişe ile yaptığım fitilli sulama

ahmeter
24-07-2013, 20:48
Bu şekilde yetiştirmeye döndüm bir uygunsuzlık varsa lütfen yazınız

yenerr
24-07-2013, 22:27
Sn ahmeter,
Dönüşünüz yenimi oldu? Kayıp yaşadınızmı? ve Fitil olarak ne kullanıyorsunuz acaba?
Bende makrome ipiyle bir kaç deneme yapıyorum. Ama endişelerim var uygunmu acaba

Selamlar...

429321

maki01
24-07-2013, 23:12
Sevgili ahmeter,
Fitilli sulamada toprak ağırlıklı (%50) oranında perlit, vermikulit gibi malzemelerden oluşmalı. Toprak karışımı uygunsa düzeneğin oldukca başarılı.

Sevgili yenerr

Fitilli sulamada kullanılan fitil sentetik malzemelerden oluşmalı. Makrope ipi sentetik olduğu için uygun ancak bana çok kalın geldi. 1-1.5 mm çaplı olanlar daha uygun.

Emine
24-07-2013, 23:12
Sn. yenerr; sitede okuduğum kadarıyla en uygun fitil, biz bayanların kullandığı ince çoraplar var ya, onlardan bir santimlik kesip fitili oluşturuyorsunuz. En uygunu buymuş, denenmiş.

ahmeter
25-07-2013, 09:45
MENEKŞE
Saksı ile su kabının birbirine uymasına özen gösterdim bir yerde göze hoş görünmesi mühim

Kalın pamuk ipliği kullandım. .plastik kap şeffaf . içinde ne kadar su kaldığı rahatça gözüküyor

ahmeter
25-07-2013, 12:05
Hala denemeler içindeyim ilk denemeyi 1958 de yaptım Çoşkuylan severek
devam ediyorum Sizin denemelerinizi resimlerle bekliyorum Selamlar

m_akif
02-08-2013, 13:02
ben fitilli sulama için a101 den aldığım mini saklama kaplarını kullandım. tanesi 1 lira. üst plastik kapağını bıçakla oyup menekşe saksısını yerleştiriyorum. yaklaşık 5-7 gün gidiyor su. çok iyi sonuç aldım. bundan sonra hep fitilli sulama yapacağım. ten çorabı kullandım sonuç süper.

maki01
02-08-2013, 14:45
Kapaklı besleme kabı kullanıyorsanız menekşe sayınız artıkça suyu yenilemekte sıkıntı çekeceksiniz. Kapağa ikinci bir delik açarak en büyük boy şırınga ile su takviyesi yapabilirsiniz sevgili m_aktif .

m_akif
03-08-2013, 07:49
sevgili maki01 haklısınız galiba. 22 tane menekşem var fitilli sulamada olan. sulama kapı kullanıyorum su takviyesi için ve her kapağa bir delik açtım. yani saksıları çıkarmadan su ekliyorum. biraz zaman alıyor:)

Emine
09-08-2013, 15:17
İlk defa bugün fitilli sulamaya başladım. 8 adet suda köklenmiş, 1 adet suda yavrulamış çeliği diktim. Fitil olarak ten çorap kullandım. İnşallah iyi sonuç verirler. Sonuç iyi olmasa da, benim için bir tecrübe olacak.
Sn maki01; su deposuna üstten delik açmamıştım ama sizin önerinizi okudum, açacağım.

maki01
10-08-2013, 02:06
Sevgili emine,

Kapaklı bir dış kapta her sulamada kapağı açmak zor olacağı için delik önermiştim. Kapaksız bardak kullandığınız için deliğe gerek yok bence.

Emine
10-08-2013, 06:39
Evet haklısınız. :o

ahmeter
30-11-2013, 17:10
Bu şekilde bir kapda deneme yapıyorum kap biraz pahalı ama dekoratif
Yuvarlak yer delik iç içe 2 kap

ahmeter
03-12-2013, 18:49
Saim Ergin sera fitilli ve ışık

aliustuner
26-12-2013, 16:04
Sayın Orkun Kırcı
Menekşe üreten severlerin çok sık bahsi geçen spagnum yosununu nereden temin edebilirim.Bilgi verirseniz teşekkür ederim.Yapı marketlerde ,çiçeçilerde olabilirmi?
araştırdım ama satanını belki ben bulamadım.

sardunyadervis
20-01-2014, 18:08
Saim Ergin sera fitilli ve ışık

SN Ahmeter o ampuller işe yarıyor mu

ngr33
20-01-2014, 20:16
Dün itibariyle fitilli sulamayı denedim..sakının icinde bir buçuk iki cm fitil kaldı..üstten suyu döktüm pis su alttaki kaba doldu bu suyu dokmedim.. toprak hala baya nemli ama vıcık vıcık değil..inşallah yanlış birşey yapmamışımdır..hızımı alamadım neredeyse tüm yavruları geçirdim fitilli sulamaya..keske deneme amaçlı sadece birine uygulasaydım neyse geçti artık inşallah sorun çıkmaz. .

asln
20-01-2014, 21:52
Dün itibariyle fitilli sulamayı denedim..sakının icinde bir buçuk iki cm fitil kaldı..üstten suyu döktüm pis su alttaki kaba doldu bu suyu dokmedim.. toprak hala baya nemli ama vıcık vıcık değil..inşallah yanlış birşey yapmamışımdır..hızımı alamadım neredeyse tüm yavruları geçirdim fitilli sulamaya..keske deneme amaçlı sadece birine uygulasaydım neyse geçti artık inşallah sorun çıkmaz. .

Ben daha başlamadım .Ama baharda mutlaka yapmam gerekecek, eyvah diyorum bir sürü çeliğim var .Biraz fotoğraf eklermisiniz yardımcı olsun hepimize.;)

ÇİÇEKLERR
27-01-2014, 13:01
Hafta sonu ben de bır suru celıkleme yaptım fıtıllı sulama ile bakalı basarı oranı kac olacak bu zamana kadar suda ve dırek topraga dıkerek celıklemeyı denemıstım ama basarısızlıkla sonuclanmıstı :-(

sardunyadervis
27-01-2014, 14:20

Arada bir fitilin ipini yukarıya alın dinlenir 1.5 cm cok değil zaten, ip nasıl kalın değildir inşallah? Güle güle buyutun

ngr33
27-01-2014, 20:42
ip kalın değil ama sanki çok sulu gibi geldi deneme amaclı su kaplarını iptal ettim sadece birinde var simdi bi süre gözlemleyeyim bakalım nasıl olacak..fotoğraf koymaya calisacagim fikirlerinizi almak için..

ngr33
06-02-2014, 09:23
arkadaşlar fitilli sulama uygulayan arkadaşlardan rica etsem bir fotoğraf koyabilir misiniz..ben koyacaktım fakat mobil baglanıyorum şuan beceremedim yüklemeyi sanirim benim telefonumdan kaynaklanan bir sorun.. karar veremiyorum bir bakiyorum çok sulu gibi bir daha bakıyorum kuru gibi..eğer uygulayan arkadaşların fitillerinin kalınlığını ve uzunluğunu gorebilirsem içim rahat edecek..şimdiden teşekkürler.. ;)

maki01
06-02-2014, 15:53
Sevgili ngr33,

Fitil kalınlığı ve boyu kullanacağın saksı büyüklüğüne göre değişebilir.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/468086d1391532157-img_2402.jpg

Fotoğraftaki menekşemde kullandığım fitili nasıl hazırladağımı anlatayım, fikir verebilir.

Normal ten çorabının bacak bölümünden yarım santimlik halkalar kesip, elde ettiğim halkayı iki eşit parçaya bölüyorum. Esnettiğimde ince ( 2mm filan ) ve yaklaşık 15 cm uzunluğunda kullanıma hazır fitlil oluyor. Saksıya yerleştirmeden önce su dolu bir bardağa koyup su emmesini sağlıyorum.

Çok tanınmış yetiştiriciler fitili toprağa yerleştirmeden önce muhakkak ıslatılmasını ve fitilin kuruduktan sonra da su çekebilen bir malzeme olması gerektiğini söylüyorlar. Ten çorap bu işin çok uygun :)

ngr33
06-02-2014, 22:22
Sonunda yukleyebildim..

maki01
06-02-2014, 22:29
Fitil kalınlığı uygun ancak ne olduğunu anlayamadım, çorap mı?

ngr33
06-02-2014, 22:38
Evet çorap sevgili maki01..asagi sarkan biraz daha ince..diger ikisinin oldugu resimdede az yaprakli olan biraz daha ince, cok yapragi olan azicik daha kalin..

maki01
06-02-2014, 22:54
Toprak karışımında perlit oranı yetersiz sanki sevgili ngr33. Fitilli sulamada en az %50 oranında inorganik malzeme ( perlit,vermikulit) olması gerektiği söyleniyor. Aşırı su tutma nedeni torf oranının fazla olması olabilir. Fitili biraz daha aşağıya çekerek daha az su almasını sağlayabilirsiniz.

ngr33
06-02-2014, 23:02
Anladım..fitilin kalınlığı uygunsa toprak içinde kalma oranını ayarlarsam olacak galiba..teşekkür ederim sevgili maki01..toprağı almadan önce son bir kez sorsaydım size belki daha sağlıklı olacaktı ama neyse artık..uygun oranı yakalayabilirsem olur umarım. .

asln
10-02-2014, 18:53
Demin minyatürlerle ilk yavrularım fitile geçtim.İpi ince tuttum ki yavrular çok minik çorap kulanmadım.Bardaklar 4 parmak minicik.İpleri dışarıda bıraktım, bakalım ne zaman ıslanıp devrilecekler?
Toprağı ıslatmama ve ipler altta suda olmasına rağmen, hala ıslanıp devrilmediler.Bu gece gözüm üstlerinde olacak.:D

maki01
11-02-2014, 01:50
Fitili uygulamadan önce ıslatmadın mı? Yapı olarak sert, kolalı gibi sanki, kolay kolay devrileceğe benzemiiyor :)

asln
11-02-2014, 09:51
Evet ıslattım takarken.Şimdi baktım, gece boyu fitiller ıslanmış.Genişlikleri 1,5 mm sentetik ağ örme ipliği.Denizcilerin kullandığı.
Fitiller ıslakmı anlayamıyorum,parmağıma bir nem bulaşıyor sadece.
Uçları hala dışarda kontrol için.Daha çekmedim aşağıya.
Topraklar aynı.Ne ıslak ,ne kuru. Geceden sulanmış saksı gibi.
Öyle sular basmış sel almış bir hali yok.
İstediğimde buydu nemli olması o yüzden ince ip kullandım ama, çalışmıyor mu acaba benim sistemim:(
Ne zaman belli olur ?

fatitoo
11-02-2014, 10:24
Sentetik ipler ve sanırım naylon çorap su çekme özelliği taşır mı?

asln
11-02-2014, 11:09
Sentetik ipler ve sanırım naylon çorap su çekme özelliği taşır mı?

Özellikle naylon çorap ya da sentetik olacak deniyor forumda.Bende bu yüzden sentetik ip seçtim. Bunlar yavru diye çorap kalın olacak kullanmadım şimdilik.Aslında pamuklu şeyler daha çok su çeker mantıken , ama çürümesin diye mi tavsiye edilmiyor bilemedim?

maki01
11-02-2014, 16:07
Sevgili asln, sorunun yanıtını yine mesajında vermişsin :)

Evet, sentetik olmayan malzemeler toprak içinde çürüyor ve bir dönem sonra kopuyor. Ek olarak ortamda istenmeyen mantar ya da bakteri üretebileceği için önerilmiyor.

Sevgili fatito,

Ten çorabı ve sentetik ipler suyu güzel emiyor.

Örgüde kullanıdığımız orlon denilen ipler de suyu çekiyor ancak kısa sürede çürüyor, nedenini bilemiyorum. Büyük olasılıkla kimyasal gübre buna neden oluyor. Sentetik makrome iplerini kullananlar da çok memnun, tabii ince olanlardan bulunabilirse.

maki01
11-02-2014, 16:25
Sistemin sağlıklı çalışacak gibi sevgili asln ancak ipi toprak içine çekmeden emin olamayız. İp yerleştikten 7-10 gün sonra sağlıklı karar alman mümkün olur.

asln
11-02-2014, 17:01
Sistemin sağlıklı çalışacak gibi sevgili asln ancak ipi toprak içine çekmeden emin olamayız. İp yerleştikten 7-10 gün sonra sağlıklı karar alman mümkün olur.

Tamam takipteyim.O sentetik orlonlar güneşede dayanıksızdır, suyada.Esner zaten gerilince fark ettiyseniz.
Balık ağı ipi hem sentetik hemde dayanıklı.Pamuklu gibi yapısı var ama sanki fiber bir karışımı vardır.Yemeklerde sakatat dolmalarını sarmak içinde kullanıyoruz, direkt ateşe tutmadıktan sonra fırına ve kaynayan tencereye bile tahammül ediyor.Defalarca kullan, kopma yapmıyor.
Ayrıca ağlarda tuza ve güneşe aylarca dayanıyorsa bizim fitile kesin dayanır.
12 saati geçti takalı,ıslaklığı hala nem gibi az. ayrıca bir bardakta kırıntılarını sakladım ,suyu tutuyor elime alınca suyu tuttuğunu görüyorum ama damlatma olmuyor şakır şakır.
Buda demekki yavrular ve minyatürler için çok ayarlı azıcık gider demek.
Umarım kalınlığı iyidir.Tek sıkıntı benimki ince bakalım kalınını da deneriz.

menekşecibaba
11-02-2014, 18:01
Aslında istenen de budur fitilli sulamada.Dayanıklı zamanla çürümeyen , çok az su çeken , sizdeki malzeme çok ideal olabilir (hiç aklıma gelmemişti ..:) balık ağı ). İnce olması daha iyi , diğer malzemeleri o incelikte kesemiyoruz.

asln
11-02-2014, 18:32
Aslında istenen de budur fitilli sulamada.Dayanıklı zamanla çürümeyen , çok az su çeken , sizdeki malzeme çok ideal olabilir (hiç aklıma gelmemişti ..:) balık ağı ). İnce olması daha iyi , diğer malzemeleri o incelikte kesemiyoruz.

Hocam 1 mm den 2, 3mm ye kadar bize uygun gelebilir.İpler hala dışarda gözlem yapıyorum, dışardaki ucu elimle sıkınca sanki avuç terlemiş gibi nem parmağa geliyor.Varmı yokmu belli değil şeklinde bir ıslaklık.
Nemi ayarlamak için sanırım ipin kalınlığı değişik olarak denenebilir bitki boyuna cinsine göre.

asln
11-02-2014, 18:45
Fotoğrafları ekliyorum, iple ilgili aydınlatıcı olması için.
Bardakta kısalı uzunlu kırpılmış kalanlar var.Bu gün dolma bağlamak içinde kullanıldı, test için minik bardağa gübreli suya atmıştım.Dayanıklılığa örnek az önce denendi:(Mesela dolma pişti tencerede ipte pişti, ipleri makasla ancak kesebiliyoruz.)
Bunları gözetliyorum fitilde takılı olanlarla beraber.
İlk foto sudaki şu anki halleri.

asln
11-02-2014, 18:48
İpin su çekme özelliğini anlatmak için ikinci fotoya bakınız.Hiç damlatmadan olduğu gibi bardaktan çıktı.12 saati geçkin suda.

A4 kağıda koyduğumda etrafında saçılma,su dağılması salınım yok .

İkinci fotoğrafta; olduğu yerden kaldırdım yine bıraktım.Hala ıslak nemli fakat daha kuru.Sadece sicimin içinde su var.Bastırınca elde nem bırakıyor.

asln
11-02-2014, 18:51
Son fotoğraf olarak enini göstereyim.Saatlerdir suda ama şişme dağılma yok boyu posu aynı.
Endişem iletkenliği sadece.Azmı gelir? Hocamda dediki az olması makbul.
Kuru gibi görünüyor 1 dakika oldu sudan çıkalı ama ıslak hala.
Deneyip göreceğiz.

maki01
11-02-2014, 21:04
Sevgili asln,

Benzer bir ipi yurtdışındaki usta bir menekşe yetiştiricisinden çeliklerle birlikte satın almıştım. Yetiştirici toprak içinde 1-1.5 cm kalırsa yeterli demişti.

Senin gibi özellikle minyatürlerde bir dönem kullandım . Adana'da çektiği su miktarının yaz alarında yeterli olmadığını gözlemleyip, minilerde de çoraba döndüm. Aldığım kararın doğru olduğunu sanmıyorum, vazgeçmek yerine toprak içinde kalan uzunluğunu arttırabilirdim.

Fitilin özelliği her menekşeye göre değişiklik gösterebiliyor. Anaç ve sağlıklı bol köklelere sahip bir menekşeye ince bir ip yetersiz gelebilirken yeni yeni kök ve yaprak yapısı gelişen bir menekşenin çürümesine neden olabiliyor.

Yani tüketeceği su/besin miktarı farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle gözlemleyerek arada değişiklik yapmak gerekebiliyor. İyi bir gözlemci olduğun için en sağlıklı kararları alıp uygulayacağından artık eminim :)

asln
12-02-2014, 14:12
Gece vakti fitilliye karar verince,o vakitte evde tığ veya ince örgü şişi yoktu.Fitilleri çekmek için bunu icat ettim.Maytap ateşi vardır, doğum günü pastasına takarız.Dışındaki çatapatları söktüm, ucunu karga burun ile kıvırdım.Galiba sürekli bunu kullanacağım, İpi hiç kaçırmıyor saksının ortasındayken:p

nothing
15-06-2014, 21:00
Fitilli sulamada fitil ucu saksının yukarısında bir miktar kalmalı mı? Yeni başladım ben menekşe sevdasına :)

kadiryasar
16-06-2014, 09:50
Fitilli sulamada fitil ucu saksının yukarısında bir miktar kalmalı mı? Yeni başladım ben menekşe sevdasına :)

fitilin saksı içindeki boyuna siz karar vereceksiniz. Genelde şöyle yapıyoruz.
İlk fitili taktığımızda saksı içindeki toprak seviyesine kadar çekiyoruz.
Gözlemliyoruz. Toprak fazla ıslaksa altan biraz çekiyoruz. bu şekilde takip ederek ideal seviyede bırakıyoruz.

fatitoo
20-07-2014, 14:07
Tatile çıkaağım, çiçekler ne olacak telaşı başladı. En azından bu minikler rahat etsin diye fitilli sulama yapmayı denedim. İnşallah becermişimdir.
İki katlı orlon ipi kullandım.

fatitoo
20-07-2014, 14:10
İpi toprak seviyesinde bıraktım. Islaklık durumuna göre daha dibe çekebilirim.1 hafta sonra gideceğim bu arada gözlemlmiş olurum...

maki01
20-07-2014, 21:08
Orlonu ben de denemiştim. Kısa süre çürüdü.

fatitoo
21-07-2014, 07:38
Yaaa:( Peki nasıl bir ip kullanmalıyım?

Seabert74
21-07-2014, 08:42
ben bayan ince çorabı kullandım, şimdilik durum iyi :)

fatitoo
21-07-2014, 09:06
Bayan çorabı kalın olmuyor mu?inceliği nasıl olacak? Spaghetti makarna kalınlığında mı?

Seabert74
21-07-2014, 09:44
İlk sayfada 12.mesajda var görüntüleri San fatitoo,

Kalın değil aksine gayet ince oluyor, sevgiler :)

maki01
21-07-2014, 11:18
Kalın olmayan ten çorabını yarım santimlik halkalar şeklinde kesip,ortadan ikiye bölüp biraz esnetince ince oluyor sevgili fatito.

Yurtdışından getirttiğim fitil de dahil olmak üzere bence en başarılısı ten çoraptan elde ettiğimiz fitiller. Fitili takmadan önce muhakkak ıslatmak, neme doyurmak gerekiyor :)

fatitoo
21-07-2014, 12:03
Peki bir hafta idare etsin, gelince hepsini değiştiririm.

fatitoo
22-07-2014, 17:26
Tatil telaşesi başladı. Çok sevdiğim türleri de her ihtimale karşı fitilli sulamaya almak istedim. Olur da emanet edeceğim kişi az sular fazla sular ne olur ne olmaz diye...İyi mi ettim bilmiyorum. Bu defa çorap tan yaptım fitili. Yalnız saksılar büyükçe, Tek fitil yeterli gelir mi sormak istedim. Düzeneğin resmini de çektim. Yanlışlarım varsa düzeltin lütfen.Olmadıysa arkadaşa güvenip bırakacaım...

fatitoo
22-07-2014, 17:38
Bunun da saksısı bir hayli büyüktü. Ancak bu büyük peynir kutusunu bulabildim. Buda tek fitil...Yeter mi?

maki01
22-07-2014, 22:47
Sevgili fatito,

Fitilli sulamaya ilk geçildiğinde sistemi tanıyıncaya ve oturtuncaya kadar gözlemek gerekiyor. Hepimizin ortamı , menekşelermizin kök gelişimi ve kullandığımız toprak karışımları farklı olabiliyor. Çok nemli yani ıslaksa toprak içindeki fitil boyunu kısaltmak , yeterince nemlenmiyorsa uzatmak ya da daha kalın bir fitil kullanmak gibi değişiklikler yapabiliyoruz.

Toprak içinde kalan fitil uzunluğunuzu bilmiyorum ancak tatil sürecince (Yaklaşık 15 gün ) sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Gözlem yapma şansınız olmayacağı için her zaman ince fitil, kalın fitilden daha az risk taşır. Tatil dönüşü kök çürümesi ile karşılaşmazsınız. Nem yetersiz gelmişse az miktarda sulayarak gereken nemi sağlayabilirsiniz.

fatitoo
23-07-2014, 07:20
Teşekkürler sevgili maki01. Daha önceki miniklere yaptığım fitilde gözlemlediğim kadarıyla akşam eve gittiğimde toprakları bir hayli ıslaktı. Saksıları ağırdı. Fitilleri toprak dibine doğru çektim ve düzenekten çıkarttım saksıları. Sabaha kadar kurusunlar biraz diye. Gitmeme 2 günüm kaldı. Bu arada iyi gözlem yapmam lazım. Fitil kısalınca su çekme miktarına iyice bakmam lazım. Ama önce toprakları biraz kurumalı. Böyle bırakıp tatile gitseydim kesin fazla ıslaklıktan çürürlerdi Allah korusun...

Sevgi Durul
17-04-2015, 16:10
Ben de fitilli sulama düzenekli hediye menekşelerimin topraklarının çok ıslak olduğunu fark ettim. Şimdilik yapraklar oldukça sağlıklı ve diri.:)

Zaman içerisinde onları kaybetmemek adına nasıl hareket etmeliyim? Bazılarının fitilini biraz çektim ama ıslaklık aynı. Yoksa toprağa mı almalıyım?

maki01
18-04-2015, 16:48
Sevgili SDurul, ilk sulamayı üstten yapmış olabilir misin?

Diğer bir neden de iklim değişikliği nedeniyle az su tüketimi olabilir. Fitil boyuyla oynarak zamanla denge kurulur, endişelenme :)

Sevgi Durul
18-04-2015, 16:59
Üstten sulama yapmadım, sevgili maki01.

Bugün yapraklarını yumuşak gördüğüm 7-8 tanesini dış kaptan çıkardım. Bunlar yavru, büyüklerde yumuşama yok.

Yarından itibaren yine birkaç gün evde yokum. Kontrol etme olanağım olmayacak. Bu sefer kaybetmek istemiyorum, bakalım neler olacak?

Seabert74
20-04-2015, 16:04
Topragın içinde kalan fitil boyunu aşağı çekerek kısaltabilirsin sevgili SDurul..
Tam oturana kadar biraz takip etmek gerekiyor, sonrası büyük rahatlık :)
sevgiler

aerosol
19-11-2015, 09:30
çok iyi bir çalışma olmadı sanırım ama en azından deneysel bir çalışma olsun :cool:

kullandığım fitili pamuk iplikten bükerek yaptım ...

585998

585999

Mücevher Çalısı
19-11-2015, 13:25
...

kullandığım fitili pamuk iplikten bükerek yaptım ...

585998

585999

Sn aerosol burada (http://www.agaclar.net/forum/725365-post10.htm) bir arkadaş pamuk iplik önermemiş. Okumuş muydunuz?

aerosol
19-11-2015, 14:17
sayın mücevher çalısı sağolun erkenden hatamı gidereyim ... iyi ki paylaşmışım sizlerle ...

shawshang
19-11-2015, 14:35
Ben temizlik bezlerinden ince şerit şeklinde keserek yapıyorum

Mücevher Çalısı
19-11-2015, 14:42
Bildiğimiz yün yumaklarından da olabilir sanki. Genellikle pamuk ipliği olmuyor onlar (bilhassa en ucuz olanları 1 liraya falan satılıyor bazı dükkanlarda)...

samur
20-03-2016, 13:13
Tüm menekşelerim fitilli sulamada ve çok keyifliler. Yeni dikilen yapraklar bile hızla yavruluyo. Ve büyüyenler tomurcuk dolu. Bu yöntemi denemenizi tavsiye ederim.601037
601038

samur
20-03-2016, 13:18
601042

ParlakYıldızlar
30-05-2016, 13:50
Merhaba,fitilli sulama menekşe dışında başka bitkileri mize de uygulayabilirmiyiz?

Adalet Yağcı
17-02-2017, 21:54
Bu başlığı bir ara görmüştüm, sonra aklımdan çıktı gitti.
Menekşelerle ilgili uygulamaları gördüm, öyle gürünüyor ki gayet de başarılı sonuçlar alınmış.

Benim sorunum Orkideler, evde biriken saksılardan dolayı hiç bir yere kıpırdayamadım.
Fitilli sulama uygulaması Orkidelerde de denenebilir mi acaba?
Ayrıca orkidelerde harç olarak kullanılan ağaç kabuğu, ince bir naylon iple yeterince nemlenebilir mi?

Bu uygulamayı deneyen arkadaşlar, lütfen fikrinizi yazar mısınız..

A_NOMAD
17-02-2017, 22:29
...Fitilli sulama uygulaması Orkidelerde de denenebilir mi acaba?...

Bence ağaç kabuklarından oluşan orkide harçlarında bu yöntem başarısız olur ancak kabuk yerine yosun kullanılırsa fitilli sulamaya alınabilirler. En azından varsa minyatür bir orkidede/yoksa orkide saksılarınızdan birinde bu şekilde denerseniz, sonucu netleştirme açısından iyi olacaktır.

Gerçi sizde öyle çok orkide var ki haydi hepsini fitile alayım deseniz, yosuna bir servet yatırmanız işten değil, o da var :D

Adalet Yağcı
18-02-2017, 08:24
Sevgili A NOMAD,

Orkideler konusunda birçok tevatür var, şeffaf saksıda olması, toprak harcının ağaç kabuğu olması, düzenli bitki besini olması gibi.
Ancak bu uygulamaların hiç birini ciddiye almayan bazı arkadaşların orkidelerine baktığımda şaşırıp kalıyorum.
Arkadaş normal plastik saksıya torfa dikmiş, 10 yıldır hiç besin vermemiş ama bitki çiçekten yıkılıyor, görmüşsünüzdür.

Rahmetli praecox ışıklar içinde olsun, bana orkidelerin normal saksıya dikilebileceğini söylemişti.
Denedim, ve o sene orkidem tam 41 adet çiçek yapmıştı.

Şimdi, buradan şuraya gelmek istiyorum; doğru bildiğimiz pek çok şey birazcık esnetilebilir, deneyeceğim yani :)
Belki ince naylon fitillerden birkaç tane yapmak soruna çare olabilir, ağaç kabukları çok kuru olduğundan torf gibi suyu hızla çekemez.
Yaz dönemine giriyor olmamız da bir avantaj, hava ısındığında buharlaşma da hızlanır(diye düşünüyorum).
Araya deneye en iyi çözümü bulacağım.
Yoksa bu sene de evde hapis kalacağım ;)