PDA

View Full Version : nikon_ / Kaktüs ve Sukulentlerim

nikon_
16-02-2011, 09:23
Kaktüs ve sukulent merakım uzun zamandır devam ediyor. Sayıları henüz çok olmasa da, ara ara değişik türlerden alıp çoğaltmaya çalışıyorum. Fotoğraflarını da sizlerle paylaşmak istedim. İsimlerini öğrendikçe yazmaya çalışacağım.

192867

Bu en sevdiğim kaktüsüm Echinopsis Oxygona. Uzun zamandır bende.

192868

Geçen yıllarda açtığı çiçeklerle evimizi şenlendirdi. Şimdi bir tomurcuğu açmak için baharı bekliyor.

192869

192870

192871

nikon_
16-02-2011, 09:26
part-ll

Bu kaktüse yapıştırılmış olan kuru çiçeği uygun bir zamanda alacağım.

192872

192873

Bu sukkulenti daha dün, işyerine gittiğim bir arkadaşın elinden kurtardım. Toprağın üstüne alalade konulmuş ve susuzluktan artık iyice buruşmuştu. Onu evlatlık edinip güzel bir toprağa diktim:p.

192874

Bu Euphorbia, yaklaşık 120-150 cm civarı boyda. Kışı kapalı balkonda geçirmesine rağmen soğuktan etkilenip yapraklarını kuruttu. Ben de onu içeriye aldım şimdilik. Baharda yeniden yapraklanacaktır.

192875

Bu bitki de 120 cm civarı boyda. Üretimi ve büyütmesi çok kolay.

192876

nikon_
16-02-2011, 10:09
part-lll

Sedum
192880

Kalachoe
192881

Bunlar da, tohumdan üretmeye çalıştığım lithops yavrucukları;

192882

192883

Vildan Sönmez
16-02-2011, 10:45
Kaktüslerinizden uzun yıllardır ilgilendiğiniz belli. Sayıları konusunda iyi dayanmışsınız, ama bu başlığı açtınız ya sizde arttıracaksınız sanırım. Aramıza hoşgeldiniz.

sevim4
16-02-2011, 11:32
Sayın nikon sayfanız hayırlı olsun kaktüsleriniz çok güzel.

nikon_
16-02-2011, 12:08
Sayın Vildan Sönmez ve Sevim4, güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

Vildan Hanım, gerçekten de, yapı marketlere gittiğimde kaktüslerin olduğu yerden ayrılamıyorum. Ama, eşimin "kaktüs koyacak yerimiz mi kaldı?" sözleri üzerine elim boş dönüyorum:(

Bunların dışında 3-4 saksı yılbaşı içeği de bulunuyor, ev çiçek pazarı gibi.

Ayşe Yıldız
16-02-2011, 12:35
Mutlaka yer vardır Sayın Nikon, mutlaka vardır. Azıcık sıkıştırmayla dünyayı sığdırır insan küçücük bir yere.
Sayfanız hayırlı, bitkileriniz içinde bol yeriniz olsun.

Orkun Kırcı
16-02-2011, 12:41
Maşallah hepside çok sağlıklı görünüyor. Ellerinize sağlık.

mrmusti
16-02-2011, 16:34
Sayın Nikon, önce hoş geldiniz, durun bakalım dün bir bugün iki. Biz ne yapalım? Bir iken iki, iki iken yüz, yüz iken 400-450. Yer sorunu mu? Nasılsa hallediliyor, Seviyorsanız her yer onların olsun, boşverin gitsin.

nikon_
17-02-2011, 08:31
Hepinize teşekkür ederim.

Sayın mrmusti, evde zaten akvaryum yoğunluğundan dolayı bayağı bir yer kaqlıyorum. Daha fazla şansımı zorlamam doğru olur mu bilmiyorum?:D;)

Can Dostum
17-02-2011, 19:07
Kaktüs severler arasına hoşgeldiniz sayın Nikon

nikon_
18-02-2011, 08:11
Teşekkür ederim Sayın Can Dostum;)

Tohumdan üretmeye çalıştığım Lithopslarla ilgili birkaç sorum olacak. Kış mevsimi dolayısıyla ev içinde pencere kenarında tuttuğum tohumdan yeni çıkan minik lithopsların zayıf yetiştiğini düşünüyorum. Birkaç gündür havaların nispeten iyi gitmesinden faydalanmak için, daha fazla ışık ve güneşten yararlansınlar diye onları kapalı olan balkona aldım. Dün Bauhaus'tan kaktüsler için hazırlanmış sıvı bitki gübresi aldım. Bununla azar azar gübrelemeye başlamamın yararı veya varsa zararları ne olabilir? Henüz çok küçükler ve gece soğuğuna dayanabilirler mi? Gözlemlediğim kadarıyla bozulma belirtisi göstermiyorlar.

bıcırık
18-02-2011, 10:44
Sayfanız hayırlı olsun...kaktüsleriniz bol çiçekli....Süt ağacınız ayrıca çok çok güzel...Bu güzellikleri bizimle paylatığınız için teşekkürler...sevgilerimle...

nikon_
18-02-2011, 12:55
Sayın Bıcırık, teşekkür ederim. Size de rengarenk, bol çiçekli bir yaşam dilerim.

selenn
18-02-2011, 13:40
Hoşgeldiniz sayın nikon. Kaktüs tutkusu acayip birşey, yer sıkıntısına da çözüm bulunuyor ev halkını idare etmeye de. Eminim eşiniz sizin keyfinize ortak olacaktır. Zamanla alışıyorlar laf aramızda.

2 no'lu mesajızındaki Euphorbia ve Cylindropuntia'nız çok güzel gelişmişler. Ellerinize sağlık.
Yeni yetişen Lithopslarınızın umarım sağlıkla gelişmiş hallerini de görebiliriz. Sayfanız hayırlı olsun.

nikon_
18-02-2011, 15:30
Sayın Selenn teşekkür ederim. Sizin o muhteşem kaktüs ve sukkulentlerinizin yanında benim bitkiler sönük kalıyor;) Sizin de elinize sağlık. Ayrıca, Almanya'daki çiçek fuar ve pazarlarından bize sunduğunuz görüntüler de çok heyecanlandırıcı gerçekten. Birbirinden güzel kaktüs ve sukkulentler iştah açıyor:D

Sağıcakla kalın.

PlentyPlant
19-02-2011, 15:14
Yeni sayfanız için kutlarım, Sayın Nikon.
Mesaj ile size cevap yazanlar haklı. Özellikle Sayın Ayşe Yıldız ve Sayın MrMusti doğru söylüyorlar. Siz yeter ki isteyen, neler sığar küçük mekanlara. Diğer kaktüssever üyelerin sayfalarını gezdikçe daha iyi göreceksiniz. En azından, şöyle diyeyim: Bizim 4,5 metrekarelik balkonumuzda 400 civarı kaktüs var ve gayet düzenli duruyorlar.
Eşinizin itirazlarına gelince... Kaktüs ve lithops yetiştiren ve muhteşem çiçekli ve çiçeksiz görüntüler olan sayfaları gezdirin ona. Belki fikri değişebilir. :)
Tekrar hoşgeldiniz.

sevim.K
19-02-2011, 16:11
Hoşgeldiniz. Kaktüs ve sukulentleriniz çok güzel ve çok sağlıklılar sevildikleri belli oluyor.:)

nikon_
20-02-2011, 12:00
Sayın PlentyPlant ve sevim.K yorumylarınz için çok teşekkür ederim. Söylediğiniz gibi, özellikle lithopsların çiçekli hallerini gördüğünde söyleyecek bir şey bulamayacaktır.

Sağlıcakla kalın.

sckn
25-02-2011, 08:24
Hoşgeldiniz sayın nikon. Kaktüs tutkusu acayip birşey, yer sıkıntısına da çözüm bulunuyor ev halkını idare etmeye de. Eminim eşiniz sizin keyfinize ortak olacaktır. Zamanla alışıyorlar laf aramızda.

2 no'lu mesajızındaki Euphorbia ve Cylindropuntia'nız çok güzel gelişmişler. Ellerinize sağlık.
Yeni yetişen Lithopslarınızın umarım sağlıkla gelişmiş hallerini de görebiliriz. Sayfanız hayırlı olsun.
Cylindiropuntialar çiçek açmıyor sanırım. Yanılıyor muyum?

sariefe
26-02-2011, 07:42
Sn. nikon aramıza hoşgeldiniz. İlgi alanlarınıza bakınca çok ortak noktamız olduğunu gördüm. Akvaryum, etobur bitkiler, kaktüsler, fotoğraf ortak hobilerimiz. Kim bilir belki başkalarıda vardır. Eğer huyumuzda benziyorsa yeni bitkilere yer bulmak konusunda zorluk çekmezsiniz ;) Yine de sağlıklı bitkileriniz olsunda sayı önemli değil!

nikon_
26-02-2011, 10:07
Sayın sckn, evimdeki Cylindropuntia bugüne kadar hiç çiçek açmadı. Açanı da görmedim ama, bu konuda uzman arkadaşlarımız daha net bilgi verecektir.

Sayın sariefe, ortak ilgi alanlarımızın bu kadar fazla olması çok güzel;) sizin de söylediğiniz gibi, yer konusunda bütün olanaklarımızı zorlayacak huya sahibiz galiba:D

Şimdi de, daha önce deneyip başarısız olduğum "bonsai" konusuna, daha istekli bir şekilde yeniden giriş yapacağım. Seralarda fidanların çoğalmasını bekliyorum. Aynı zamanda, ters dut ağacından aldığım dal çeliklerini diktim ve yeşermelerini ümit ediyorum. Bakalım hayırlısı...

sariefe
26-02-2011, 10:55
Aha birde bonsai çıktı :D

nikon_
26-02-2011, 12:01
Aha birde bonsai çıktı :D

Daha kim bilir neler çıkacaktır:D

Muhabbet kuşu desem ne dersiniz mesala?:D:D

sariefe
26-02-2011, 20:28
Benimkinin adı Tavuk. Mavi renkli bir dişi. derim ;)

Ayşe Yıldız
26-02-2011, 22:14
Ohh oh! Bu kadar benzer zevkler varken akrabada çıkılır şimdi. :))

nikon_
27-02-2011, 21:21
Benimkinin adı Tavuk. Mavi renkli bir dişi. derim ;)

Bendekinin ismi de "Bızdık" ve daha 5 aylık bir İngiliz irisi erkek:D

Ohh oh! Bu kadar benzer zevkler varken akrabada çıkılır şimdi. :))

Sayın Ayşe Yıldız, galiba sizin dediğiniz gibi olacak. Sayın sariefe ile bayağı ortak noktamız oldu;)

sariefe
28-02-2011, 22:17
Bu gidişle kuşlarımız bile akraba çıkabilir. Çünkü benimkinin adının Tavuk olmasının sebebi de bir kuşa göre oldukça iri olması ;)

nikon_
02-03-2011, 11:07
Tohumdan üretmeye çalıştığım Lithopslar biraz daha geliştiler. Dikiminden itibaren çimlenene kadar ev içinde duruyorlardı ve yetersiz ışık nedeniyle bitkiler ince ve yeşil kalmışlardı. Havaların düzelmeye başlamasıyla birlikte, lithops yavrularını yaklaşık 10 gündür kapalı balkona aldım. Bu dönemden itibaren gözle görülür gelişme gözlemledim. Hem renkleri kırmızılaştı, hem de gövde kalınlıkları artmaya başladı. Ayrıca, hala yeni çimlenen tohumlar da oluyor. Sanırım yoğun ışık almaları bitkilerin gelişimini bir anda hızlandırdı. Ayrıca, kaktüsler için hazırlanmış sıvı gübre aldım ve bir kez verdim. 10-15 günlük dönemlerde gübre takviyesi yapmayı düşünüyorum(bu konuda farklı önerisi/uyarısı olanlar söylerse sevinirim).

195006

195007

195008

195010

CeeF
12-03-2011, 20:28
Mükemmel gözüküyorlar, ellerinize sağlık. Euphorbianıza ayrıca bayıldım, oldukça sağlıklılar :)

ashiza
12-03-2011, 22:19
Sayın nikon, Lithops fidelerinin gübreye ihtiyacı olduğunu sanmıyorum, uzunca bir süre de olmayacaktır. Sulama rejimine dikkat etmeniz yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

selenn
13-03-2011, 13:16
Sayın nikon Lithopslar çok güzel çimlenmişler. Ellerinize sağlık. Lithops konusunda her ne kadar benim olumlu tecrübelerim olmasa da yeni fidelere sıvı besin vermemenizi tavsiye ederim.

Aslında çimlenen kaktüs tohumlarında edindiğim bilgiye göre fidelerin gelişme sürecinde sıvı besin ancak bitki belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra seyreltilerek veriliyor. Bu büyüklüğe ulaşması ise sanırım oldukça bir süre beklememiz gerekiyor. Zira kaktüs ve sukulentlerde tohumdan üretim biraz uzun zaman alıyor.

Bu arada bonsai konusunda benim hiç bilgim yok ama bazen acaba bonsaiye uygun sukulentlerle bir yerlerden başlasam mı diye de aklımdan geçmiyor değil. Portulacaria afra, Crassula ovata sanırım bonsaiye uygun ve denemeye değecek türler.

nikon_
14-03-2011, 10:42
Sayın CeeF, teşekkür ederim. Daha iyisi sizin olsun:D

Sayın ashiza, sulamaya dikkat etmeye çalışıyorum. Sulamayı fısfısla yapıyorum ve ilk çimlenme sürecinde mümkün olduğunca çok sulama yapıyordum. Ama artık, kademeli olarak sulamayı azaltıyorum. Gübre konusundaki uyarınızı dikkate alacağım.

Sayın selenn, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Lithopsları büyütmeyi çok istiyorum, umarım bu konuda başarılı olurum. Bugün yurtdışından yeni lithop tohumları geldi, 3 arkadaş paylaşacağız;). Onları da en ksa zamanda dikip yeni türleri yetiştirmeyi istiyorum.

Sizin söylediğiniz sukkulentlerin nasıl bitkiler olduklarına baktığımda, bunların çok başarılı bonsai çalışmaları yapıldığını gördüm. Bence kesinlikle denemelisiniz:D. Hatta, bu konuda bize öncülük edersiniz;).

selenn
14-03-2011, 13:44
Forumda bize engin tecrübe ve bilgileriyle destek olabilecek Bonsai konusunda deneyimli arkadaşlarımız varken sırtımız yere gelmez diye düşünüyorum. Hadi hep birlikte deneyelim. Yok mu bize katılan:))

asumandilek
15-03-2011, 02:50
Forumda bize engin tecrübe ve bilgileriyle destek olabilecek Bonsai konusunda deneyimli arkadaşlarımız varken sırtımız yere gelmez diye düşünüyorum. Hadi hep birlikte deneyelim. Yok mu bize katılan:))

Haha... Daha önce bir deneme yapıp bir şeye benzetemeyince :o aldığım çamı hiç ellemedim vallahi. :) Büyüyor bakalım şimdilik. Bir kere daha cesaretlenir miyim bilmiyorum hiç. Hele siz bir deneyin bakalım. Öyle durup seyretmekten vazgeçerim belki.

Bu arada bu sayfayı da hiç ziyaret etmemişim utandım şimdi bu kadar kaktüs, lithops görünce. :) Yavrucukların büyüdüğünü de görürüz inşallah. Ellerinize, emeğinize sağlık Nikon.

nikon_
15-03-2011, 09:10
Sayın asumandilek, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. İnşallah lithopslar büyüyüp hele de çiçeklenmeye başlarlarsa, bu benim için büyük mutluluk olacak;).

Bonsai konusunda Sayın selenn bize öncülük yaparsa, cesaretiniz/cesaretimiz artacaktır diye düşünüyorum.

selenn
15-03-2011, 22:51
Yok öyle öncülük falan hep birlikte deneyeceğiz:)) Uygun bir sukulent edinmekle başlayalım evvela. Devamını birlikte yaparız...

asumandilek
16-03-2011, 01:00
Yok öyle öncülük falan hep birlikte deneyeceğiz:)) Uygun bir sukulent edinmekle başlayalım evvela. Devamını birlikte yaparız...

Carasula ovata mevcut bende ama Allah korusun yanlış bir şey yapar da kaybederim diye cesaret edebilir miyim bilmiyorum. :) Denesek mi ki acaba? Selenn zaten bu bonsai işine aklım çok takık sukulentimi harcamayayım arada sakın. Ölürüm ha. :(

nikon_
16-03-2011, 10:03

:D Yok..yok.. siz bir deneyin, biz sizi takip ederiz;)

Doğrusunu isterseniz elimde şu anda bu tür bir çalışma yapmak için bitki yok. Şubat ayında ter dut ağacından alıp diktiğim çelikler tuttular ve onları bonsai için yetiştirmeyi düşünüyorum. Ama sera gezilerim sırasında uygun bir bitki bulursam hiç kaçırmam elbetteki.

Sayın asumandilek, sözünün ettiğiniz bitki sizin için çok önemli anlaşılıyor ki( gerçi sahip olduğumuz tüm bitkiler değerli de), siz de seralardan yeni bir aday bulmaya çalışın bence. Böylece başına bir iş gelse bile, fazla bağlanmadıınız bir bitki olmuş olur;).

nikon_
22-03-2011, 08:59
Lithops yavrucuklar, hızla büyüyorlar. Artık renkleri iyice belli olurken, desenleri de belirmeye başladı. Sizlere son görüntülerini sunmak istiyorum.

197952

197953

197954

197955

197956

nikon_
22-03-2011, 09:11
197957

197958

197959

197960

Orkun Kırcı
22-03-2011, 09:58
Bu beyazlar taş mı yoksa benzer bir madde mi?
Merak ettim :D

nikon_
22-03-2011, 14:44
Akvaryumda kullanılan kumlardan bir tür;).

AizoaceaeFAN
24-03-2011, 09:31
Lithopslarınızı sağlıkla büyütmenizi dilerim. Şu anda gayet sağlıklı görünüyorlar.

nikon_
24-03-2011, 10:28
Teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN. Dilerim büyümüş hallerini de görürüz.

Yurtdışından sipariş yoluyla elde ettiğim 15 tür Lithops ve Conophytum tohumlarını da haftasonu ektim. Heyecanla filizlenmelerini bekliyorum;)

nikon_
02-04-2011, 12:45
Biraz önce Koçtaş'a "şöyle bir uğrayayım" dedim ve çıkarken elimde kaktüs olan poşetler vardı:D. Değişik türde kaktüsleri(bende olmayan) görünce dayanamayıp 5 tane kaktüsü içselleştirdim;). İhtiyacı olanlar Koçtaş'a mutlaka uğrasınlar, bitkiler yeni gelmiş ve bayağı bol çeşit vardı.

Yalnız bir şeye çok sinirlendim; her kaktüs, sukkulentin tepesine kuru bir çiçek yerleştirmişler. Bir adet çok da iyi olmayan durumda olan lithopsun bile üzerine çiçek yapıştırmışlardı. Dikkatlice lithops üzerindeki çiçeği kopardım. Diğerlerine de eve götürünce dikkatlice operasyon yapacağım. Şimdi fotoğraflar...

Mammillaria
200109

İsmini bilmiyorum
200110

Titanopsis(kırmızı renkli)
200111

Titanopsis(yeşil renkli)
200112

nikon_
02-04-2011, 12:49
Bu da, tepesine yapıştırılmış kuru çiçekle kurtarılmayı bekler gibi bana hüzünle bakan minik Lithops:(. Kuru çiçeği dikkatlice aldım, sadece leke olarak kaldı. Uzun zamandır susuz kalmış bir hali vardı, hatta yanındaki daha küçük lithops kurumuştu. Umarım sağlığına kavuşturabilirim.

200114

200115

Kaktüslerin arasına bir de yeni açan lalemi ekleyeyim:D
200116

Ayşe Yıldız
02-04-2011, 14:14
:))Yavaş yavaş yer açılmaya başlamış gibi geldi bana. İyi günlerde büyütün.

dileknş
02-04-2011, 16:43
Sayın nikon mammillarianız silikona rağmene ne güzel tomurcuklanmış.Hepsini güle güle büyütmenizi dilerim.

nikon_
02-04-2011, 19:50
:))Yavaş yavaş yer açılmaya başlamış gibi geldi bana. İyi günlerde büyütün.

:D Evden kovulana kadar devam:cool: Görünce dayanamıyorum;)

Sayın nikon mammillarianız silikona rağmene ne güzel tomurcuklanmış.Hepsini güle güle büyütmenizi dilerim.

Sayın dileknş, temennileriniz için teşekkür ederim. Mammillaria çepeçevre çiçek açmaya başlamış. Yeni tomurcukları da açınca güzel bir görüntüsü olacak.

200885

200886

nikon_
04-04-2011, 13:08
Biri Sukkulent Bonsai mi dedi?:cool::D

(Sayın selenn'e ithaf olunur :D )
200748

200749

200750

200751

200752

zenfree
04-04-2011, 13:10
Kutlarım çok güzel bir çalışma olmuş.

nikon_
04-04-2011, 13:11
Biraz da detaylandıralım.

İlk görüntü gece ışıklı çekimi.
200753

Bunlar da yakın çekimler.
200754

200755

200756

200757

nikon_
04-04-2011, 13:12
Son olarak;

Çiçek tomurcukları
200762

Büyüklük kıyaslaması yapılabilmesi için de bu görüntüyü ekliyorum.
200763

Lütfen eleştirilerinizi eksik etmeyiniz.

zenfree
04-04-2011, 13:26
Çok çok güzel. Bu bitki ile ne süre çalıştınız?

sariefe
04-04-2011, 20:41
Kutlarım sevgili nikon. Çok güzel bir penjing olmuş. Özellikle kaya parçası ve yosunlarla oluşturduğunuz kısma bayıldım. Sazlık olarak oluşturduğunuz görünüm de harika. Ellerinize sağlık.

Sevgiler...

selenn
04-04-2011, 21:14
Harika bir süpriz oldu sayın nikon. Hem teşekkür ederim hem de kutlarım sizi. Yapsak mı, nasıl, hadi derken siz harika bir iş çıkartmışsınız bile.

Bu ne güzel bir sunum böyle. Bu resimler merak uyandırıyor. Aşama aşama yaptıklarınızı bize anlatırsanız belki bu güzel çalışmayı bizler de arkadaşsız bırakmayız. Tekrar tebrik ederim sizi, ellerinize sağlık.

nikon_
04-04-2011, 22:50
Öncelikle beğeniniz ve yüreklendirici sözleriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Bunlar, yeni çalışmalar için moral kaynağı olacaktır;).

Evde birkaç saksı içinde(dallar çeşitli nedenlerle kopunca önce suya konulup köklendiriliyor, sonra da saksıya ekiliyordu) kalanchoe bulunuyor. Bir tanesinin gövdesi ilginç bir formda büyüyordu(bkz. yukarıdaki sukkulent :D ). Önceleri bonsai yapmak aklımın ucundan bile geçmemişti, ta ki Sayın selenn aklımıza sokana kadar;).

O günden sonra bu bitkiye ayrı bir özen göstermeye başladım ve iyi bir şekilde beslenip büyümesine çalıştım. Sahip olduğu doğal formunu bozabilecek bir durumun olmamasına özen gösterdim. O arada da gövdesindeki gereksiz gördüğüm dal ve yaprakları temizledim. Kısa süre önce de, daha fazla dayanamayıp bonsai operasyonunu başlattım. Önce sukkulenti dikkatlice saksısından çıkarıp köklerine zarar vermeden toprağını temizledim. Köklerinden bozulmuş ya da fazla kalın olanlarını kestim. Sadece kılcal köklerine dokunmadım. Saksının toprağını hazırlarken sık sık köklerine su püskürttüm. Saksının tabanına ponza taşlarının küçük olanlarından bir sıra yerleştirdim. Üzerine ise, çiçek toprağı ve hindistan cevizi torfunu karıştırarak yaptığım toprak karışımını ekledim.

Ağacı ne şeklide konumlandıracağım konusunda çok düşündüm. Önce, sadece ağacı saksının ortasına dikip öyle bir görünüm yapmayı düşündüm ama, daha sonra farklı arayışlar içine girdim. Akvaryum hobimin sayesinde elimde olan taş malzemelerden uygun olanı seçip bonsai yapımında kullanmayı tercih ettim. "Fosil kaya" diye adlandırılan damarlı ve güzel eski bir kaya görünümlü bu taşı saksının içine uygun olarak küçültüp yerleştirdim. Sukkulent bitkisini de onun önüne yerleştirdikten sonra geriye çimleri ekmek kaldı:D. Onu da meclisin bazı duvarlarında büyümüş olan kara yosunlarından toplayıp cebime attığım malzeme ile yaptım:cool:. Yosunları ağacın her tarafında kırlık görünüm vermesi için güzelce yerleştirdim. Yosunun kendi çiçekleri her taraftan çıkmıştı, onları da sadece sazlık görünümü sağlayacak kadarlık kısmını bırakıp diğerlerini makasla temizledim. İçime en çok sinen şekli verdikten sonra ilk sukkulent bonsai denemem de bitmiş oldu.

selenn
06-04-2011, 20:53
Valla kim kimin aklına sukulent bonsai projesini soktu orası bu güzelliği gördükten sonra tartışılır sayın nikon. Aşamaları yazdığınız için teşekkürler. Bizler de kolları sıvayalım artık:)

Vildan Sönmez
06-04-2011, 21:13
Sukulent bonsai çok güzel olmuş. Taşla yaptığınız düzenleme ve yeşillikler de başlıbaşına
ayrı bir güzellik. Çok beğendim, kutlarım

asumandilek
07-04-2011, 02:43
Of pofff. :)) Vallahi bana harcatacaksınız şimdi sukulentlerimi. :)) Neyse ben biraz cesaretlendim herhal. O gövde zaten o formdaydı yani. Şimdi sabah ilk iş balkona bir gözatmak olacak. İlk deneme için kendi kendine eğrilip büğrülmüş bir arkadaş bulsam iyi olacak sanırım. Dekor için de Haydar'ın eve bir göz atayım. ( Haydar benim kaplumbağa. ) Selenn sende sıra bekliyoruz. Topu atıp kaçmak yok. :)) Nikon şutu çekti bile.

ankstel
07-04-2011, 09:21

200753

200754

200755

200756

200757

Tebrikler sevgili nikon. doğal manzaralar gerçek materyaller kullanılarak Çok güzel bir çalışma yapmışsınız..
Hayranlıkla baktım kaya parçası ve yosunlarla oluşturduğunuz kısma !!
Bu ne güzel bir sunum böyle Ellerinize sağlık
Bir yerde bu tür Crassula ovata ile yapılmıştı bir Penjing çalışması görmüştüm sizde bir deneyin isterseniz merakla bekliyoruz.

Sevgiler...

sevim.K
07-04-2011, 10:25
O taş ne kadar güzel öyle.:) Yosunlarla gerçek bir kaya sanki. Ama kalanchoe sanki hep o doğal yapının içindeymişçesine bütünleşmiş hakkını yememek lazım. Ellerinize emeklerinize sağlık. :)

Öyle bir düzenlemeye crassula ovata da yakışır haklısınız sn ankstel

nikon_
07-04-2011, 10:35
Valla kim kimin aklına sukulent bonsai projesini soktu orası bu güzelliği gördükten sonra tartışılır sayın nikon. Aşamaları yazdığınız için teşekkürler. Bizler de kolları sıvayalım artık:)

Bence de kolları bir an önce sıvayıp çalışmalara başlamanız lazım Sayın selenn. Bize de örnek olacak çalışmalar çıksın değil mi? :D

Sukulent bonsai çok güzel olmuş. Taşla yaptığınız düzenleme ve yeşillikler de başlıbaşına
ayrı bir güzellik. Çok beğendim, kutlarım

Sayın Vildan Sönmez, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sanırım taş ve yosunların oluşturduğu görüntü olmasa, bu kadar etkileyici olmazdı galiba.

Of pofff. :)) Vallahi bana harcatacaksınız şimdi sukulentlerimi. :)) Neyse ben biraz cesaretlendim herhal. O gövde zaten o formdaydı yani. Şimdi sabah ilk iş balkona bir gözatmak olacak. İlk deneme için kendi kendine eğrilip büğrülmüş bir arkadaş bulsam iyi olacak sanırım. Dekor için de Haydar'ın eve bir göz atayım. ( Haydar benim kaplumbağa. ) Selenn sende sıra bekliyoruz. Topu atıp kaçmak yok. :)) Nikon şutu çekti bile.

Sayın asumandilek, benim şansım sukkulentin o yapıda büyümüş olması. Yoksa sıfırdan gövde formu oluşturmak zaman alabilirdi. Bir de dalların kırılgan bir yapısı olduğundan şekil verirken dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum. Hadi artık siftahı yaptık, sizden de bir çalışma bekliyoruz.

Tebrikler sevgili nikon. doğal manzaralar gerçek materyaller kullanılarak Çok güzel bir çalışma yapmışsınız..
Hayranlıkla baktım kaya parçası ve yosunlarla oluşturduğunuz kısma !!
Bu ne güzel bir sunum böyle Ellerinize sağlık
Bir yerde bu tür Crassula ovata ile yapılmıştı bir Penjing çalışması görmüştüm sizde bir deneyin isterseniz merakla bekliyoruz.

Sevgiler...

Sayın ankstel, beğeniniz için teşekkür ederim. Yukarıda da belirttiğim gibi, taş ve yosunların kullanımı etkileyiciliği arttırdı sanırım. Yeni sukkulent türleri elime geçirdikçe bunun gibi denemeler yapacağım.

O taş ne kadar güzel öyle.:) Yosunlarla gerçek bir kaya sanki. Ama kalanchoe sanki hep o doğal yapının içindeymişçesine bütünleşmiş hakkını yememek lazım. Ellerinize emeklerinize sağlık. :)

Öyle bir düzenlemeye crassula ovata da yakışır haklısınız sn ankstel

Sayın sevim.K, beğenmenize sevindim. Sizin de söylediğiniz gibi kalanchoe sanki hep oraya ait bir ağaçmış gibi duruyor.

Sağlıcakla kalın.

asumandilek
07-04-2011, 13:46
201488

Ben de yaptım, ben de yaptım. :cool: Gülmeyin ha. :) Acemilik. İlerde daha güzelini yaparız inşallah.

ankstel
07-04-2011, 16:48
201488

Ben de yaptım, ben de yaptım. :cool: Gülmeyin ha. :) Acemilik. İlerde daha güzelini yaparız inşallah.

Tebrikler ilk deneme icin başarılı buldum ben devamını bekliyoruz.:D

günebakan
07-04-2011, 17:39
Asuman'cığım çok kıskandım senin bu güzel bonsai'ciğini bir tane de hemen ben yaptım:))
Sayın Nikon hepimize bulaştırdınız bu sukulent bonsai galiba ama sizinki gerçekten çok güzel olmuş:)

Vildan Sönmez
07-04-2011, 20:48
Doğru tespit etmişsiniz çok yıllık bir kalanşonun sapları ya da gövdesi oldukça sert oluyor, şekil vermek oldukça zor. Laf aramızda ben denemiştim yaşatamadım.
Sizinkinin yanında lafı bile olmaz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6334

Sayın asumandilek, benim şansım sukkulentin o yapıda büyümüş olması. Yoksa sıfırdan gövde formu oluşturmak zaman alabilirdi. Bir de dalların kırılgan bir yapısı olduğundan şekil verirken dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum.

selenn
07-04-2011, 22:19
Valla bu ne hız anlamıyorum:)) Artık farz oldu birşeyler denemek için. Ama Almanya'ya dönene kadar beklemem lazım. Sabırsızlanıyorum. Önce sayın nikon, şimdi de sevgili asumandileğin ve sevgili günebakan'ın sukulent bonsai çalışmaları... Vildan Hanım sıra bizde gibi gözüküyor.

Bonsai konusunda tecrübesi ve ustalığıyla tanıdığımız sayın üyelerimiz de bize önerilerde bulunup yol gösterirlerse işimiz daha da kolaylaşacak.

günebakan
07-04-2011, 22:23
Benimki o kadar matah değil Selen'ciğim belki bonsai bile değil sadece benzetmeye çalıştım:)

nikon_
08-04-2011, 09:15
Sayın asumandilek, başlangıç için gayet iyi. Biraz daha çalışmak ve dallandırmak gerekiyor sanırım. Ama, önemli olan başlamak değil midir zaten?;)

Sayın günebakan, sukkulent bonsai denememi beğendiğinize sevindim. Bu konuya ilgi duyanların çok daha iyi çalışmalar çıkaracağından eminim.

Sağlıcakla kalın.

nikon_
20-04-2011, 10:04
Daha önce ektiğim lithopslar büyümeye devam ediyorlar. Yurtdışından sipariş yoluyla temin ettiğim Lithops ve Conophytum tohumlarından çıkan minik bitkiler de hızla büyüyorlar. Birçoğunun rengi kırmızılaştı. Özellikle Conophytumların görüntüleri çok hoş, yuvarlak boncuk taneleri gibiler.

204492

204493

204494

204495

204496

nikon_
20-04-2011, 10:05
204497

204498

ankstel
20-04-2011, 10:59
204497

204498

çok güzel görünüyorlar
başarınızı kutluyorum beyfendi.
Umarım çiçekli halerinide görürüz

skaraca
20-04-2011, 18:33
Çok güzeller. Minik minik. Daha bunlar büyüyecekler, çiçeklenecekler. Hergün başında bekliyorsunuzdur. Ben öyle yapıyorum da!

PlentyPlant
20-04-2011, 19:36
Ha gayret Sayın Nikon, hayata tutundular sayılır artık. Büyümüş fotoğrafları için uzunca bir süre bekleyeceğiz artık. Emeklerinize sağlık.

nikon_
21-04-2011, 13:01
Sayın ankstel, skaraca ve PlentyPlant güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Umarım çiçeklendiğini de he birlikte görebiliriz.

Saygılar.

Periş
23-04-2011, 13:52
Ellerinize saglık çok güzeller...

nikon_
25-04-2011, 13:30
Sayın burak alkan, teşekkür ederim.

Sabah işe gelirken Güven Park'ın yanındaki çiçeklerin yanından geçme gafletinde bulundum ve yanımda 2 kaktüsle işe gelmiş oldum:D. Bir tanesi aşılı olanlardan, benim pek ilgi alanıma girmese de eşim istediği için aldım. Diğeri ise, bir Sedum Rubrotinctum(sanırım:() idi. Böylece, bunlar da aileye katılmış oldular;).

205888

205887

Periş
25-04-2011, 18:01
Maşallah çok güzel

nikon_
11-05-2011, 09:29
Lithopsların son hallerini sizlerle de paylaşmak istiyorum. Bazılarının alt kısmından yeni bitki gövdesi çıkmaya başladı. Ancak, hala ilk çıkan bölümün kurumamış olması bir sorun olur mu bilmiyorum?

210995

210996

210997

210998

Bu da, lithops tohumları arasında kendine yer bulmuş olan titanopsis. İlk çıkarken, lithops küçücük boyda çiçek açıyor sanmıştım, ama sonra titanopsis olduğu ortaya çıktı;).

210999

mrmusti
11-05-2011, 10:48
Tebrikler sayın nikon, Çalışmalarınızı izliyorum, bu konuda çok yol aldığınızda açıkça görülüyor. Başarılar diliyorum..

nikon_
11-05-2011, 10:54
Sayın mrmusti, bu yüreklendirici sözleriniz daha iyisini yapmak için oldukça teşvik edici, teşekkür ederim;). Umarım, sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ederler ve çiçek açacakları zamanın o büyülü anını hep birlikte yaşayabiliriz.

Saygılar.

gürkan63
11-05-2011, 12:34
Merhaba Sayın Nikon,bonsai iniz tek kelimeyle muhteşem,bizleride cesaterlendirdiniz,denemeye değer,devamını bekliyoruz.

nikon_
11-05-2011, 21:43
Sayın gürkan63, beğendiğinize sevindim. Uygun bitkiler temin ettiğimde yenileri için çalışma yapacağım. Sağlıcakla kalın.

nikon_
12-05-2011, 08:41
Sukkulent bonsainin çiçekleri nihayet açtı.

211334

marjinalmenekse
25-05-2011, 12:29
valla beni de özendirdiniz şimdi.... o kadar zariflerki hepsi... lithops tohumu bende almıştım. fakat henüz ekmedim. üzerinde kullanılması gereken toprak şeklini anlatmışlar ama ben vakit ayırmadım hiç hala tohum olarak bekliyorlar. siz nasıl bir toprak hazırladınız. normal torfta olurmu aceba ...

nikon_
26-05-2011, 10:08
Sayın marjinalmenekse, lithopslar için hazırladığım toprakta birkaç tür malzeme kullandım. Malzemeler şunlar:
Hindistan cevizi torfu,
Saksı toprağı,
İnce kum,
Küçük ponza taşları,

Bunları iyice karıştırdım. Tabana, su akışını sağlamak için iri ponza taşlarından serdim. Onun üzerine toprak karışımını döktüm. En üste de akvaryumlarda kullanılan bir tür kumu ince tabaka olarak serip tohumları üzerine serptim. Sonra da fısfısla suladım.

ezo
26-05-2011, 10:29
Benim Lithopslarımı ektiğim 2 gün oldu nerdeyse yanlarında yatıcam. Bakalım başarabilecekmiyim .

nikon_
01-06-2011, 10:37
Sayın ezo, dilerim tohumlarınızın büyüdüğünü ve bitkilerinizin çiçek açtığını görürsünüz.

Kaktüslerden bazıları çiçek tomurcuğu yapmaya başlamıştı. Bunlardan ilki açtı, sizlerle de paylaşmak istiyorum.

219226

219227

Echinopsis Oxygona, geçen yıl 3 kez güzel çiçeklerini bize sunan kaktüsün yeni tomurcukları. Çok uzun sürede tomurcuktan çiçek haline gelmesine rağmen, çiçeğin ömrünün 1-2 gün olması çok kötü.

219231

219232

nikon_
21-06-2011, 10:30
Echinopsis Oxygona'nın(bkz. mesaj no:90) tomurcukları nihayet olgunlaştı ve çiçeklerini açtılar. Toplam 3 tomurcuk vardı.

226867

226868

226869

Araya bir de kırmızı lilyum çiçeklerimi sıkıştırayım:D

226871

umutyolcusu
21-06-2011, 13:05
Liliyum harika bir renk,çok güzel çekmişsiniz ayrıca.Kaktüsünüzde kocaman ne güzel açılmş,keşke ömürleri çok kısa olmasaydı,doyamadan soluyorlar.

nikon_
22-06-2011, 09:07
Doğru söylüyorsunuz Sayın umutyolcusu, ne yazıkki böyle bir güzelliğin ömrü yalnızca 1 gün kadar.

nikon_
06-08-2011, 10:18
Tohumdan yetişen Lithopslar, artık iyice kendilerini göstermeye başladılar. Hem renkleri ve hem de alacakları desenler belli oldu.

Bu favorim olan tür;
238863

238864

238865

238866

238867

nikon_
06-08-2011, 10:19
238868

238869

238870

238871

mandalinleerik
06-08-2011, 10:20
Çok güzel. Hele tohumdan yetiştiğinde çok çok daha keyifli olacağına inanıyorum.

sevim.K
06-08-2011, 12:12
Lithopslar ilgi alanıma hiç girmedi nedense. O nedenle hiç bir fikrim yok ama sizin mutluluğunuz önemli tabi:)

Ama çiçek çok güzel, harika:)

mrmusti
06-08-2011, 15:09
Hepside çok sağlıklı görünüyor. Ellerinize sağlık.

feriha
06-08-2011, 16:02
Tohumdan yetiştirdiğiniz Lithopslarınızı ilgiyle takip ediyorum, ellerinize sağlık..

Sukulent bonsainiz harika olmuş.. Hem de açmış..

Kaktüs-sukulent başlıklarının herbirinden yeni bir bitkiye hevesle ayrılıyorum. :rolleyes:

Sizin başlığınız bebek Lithops yetiştirme isteği uyandırdı.

Bir paket kaktüs tohumum vardı hemen onları denemeye gidiyorum:o

nikon_
08-08-2011, 13:42
Herkese teşekkür ederim.

Sayın feriha, bu güzellikler için zaman harcamaya değer kesinlikle ;)

ezo
11-10-2011, 15:11
Lithopslarınız harika görünüyor. Maşallah diyeyim çünkü benimkilerle kıyaslayınca benimkiler tohumdan yeni çıkmış gibi görünüyorlar. Bende Mayıs ayında tohumları ektim ama maalesef gelişmiyorlar. Siz takviye besin uygulaması yaptınızmı? **** yapay ışklandırma yapıyormusunuz? Güle güle büyütün...

Oğuzhan
11-10-2011, 22:04
çok güzeller.Ne sıklıkla sulama yapıyorsunuz.

yener.T
12-10-2011, 07:16
Sayın nikon lithopslarınız çok güzeller.Hele tohumdan yetiştirmişsiniz ve zoru başarmışsınız,ellerinize sağlık.Lithopsların form ve renkleri ile çok canlı bilhassa kırmızı olan lithops çok canlı sanki resim gibi.Selamlar.

nikon_
28-10-2011, 11:06
Beğenileriniz için çok teşekkür ederim.

Lithopslarınız harika görünüyor. Maşallah diyeyim çünkü benimkilerle kıyaslayınca benimkiler tohumdan yeni çıkmış gibi görünüyorlar. Bende Mayıs ayında tohumları ektim ama maalesef gelişmiyorlar. Siz takviye besin uygulaması yaptınızmı? **** yapay ışklandırma yapıyormusunuz? Güle güle büyütün...

Bu tohumları 2 arkadaşımla birlikte yurtdışından getirtip dikmiştik. Onların lithopsları da sizinkiler gibi çok gelişmedi nedense, hala yeni çıkmış gibi duruyormuş. Açıkcası pek gübre takviyesi yaptım sayılmaz, ama birkaç defa kaliteli bir kaktüs sıvı gübresi ile sulamıştım, onun yararını görmüş olabilirler. Bulundukları yer sabah güneşini çok iyi alan bir yer ve bu nedenle de iyi bir gelişim gösterdiler. Yapay ışıklandırma yapmıyorum. Hala kapalı balkonda duruyorlar ve mevsimin son güneşini değerlendiriyorlar.

çok güzeller.Ne sıklıkla sulama yapıyorsunuz.

Toprakları kurudukça suluyorum. Henüz genç bitkiler olduğu için toprağını çok kurutmamaya çalışıyorum. Ancak, aşırı sulamadan da kaçınmak gerekiyor yoksa çürümeye neden oluyor. Şu anda balkonda duruyorlar, içeri aldığımda su verme işini gittikçe azaltacağım.

Sayın nikon lithopslarınız çok güzeller.Hele tohumdan yetiştirmişsiniz ve zoru başarmışsınız,ellerinize sağlık.Lithopsların form ve renkleri ile çok canlı bilhassa kırmızı olan lithops çok canlı sanki resim gibi.Selamlar.

Teşekkürler Sayın serilaaa, umarım çiçekli hallerini de görürüm. Özellikle sizin de beğendiğiniz kırmızı olanı benim de favorilerimin başında geliyor. Bunların tohumundan çıkanlardan sadece bu kaldı, dilerim büyütebilirim.

başkabahar
24-12-2011, 23:32
Bu tohumları 2 arkadaşımla birlikte yurtdışından getirtip dikmiştik. Onların lithopsları da sizinkiler gibi çok gelişmedi nedense, hala yeni çıkmış gibi duruyormuş.

Yukarda bahsettiğin tohumları çok gelişmeyen arkadaşlardan biri olarak lithopslarını imrenerek izliyorum. Biraz uzun sürse de ilgin ve becerinle, büyümüş çiçekli lithopsların güzel fotoğraflarını da burada göreceğiz galiba:)

MKurtoglu
26-02-2012, 23:07
Geçen yıl tohumdan lithops yetiştirmeyi denemiştim. Yazın evden uzun süre ayrılınca onları kaybetmeme sebep oldum. Tohumdan kaktüs üretimine devam ediyorum. Ama hala aklımda lithops üretmek var. Bonzai çalışmanız bir saksı ile sınırlı kalmamıştır umarım. Oldukça başarılı bir çalışma gerçekleştirmişsiniz. Tebrikler..

Saygılarımla,..

nikon_
27-02-2012, 17:07
Sayın MKurtoglu, beğenmenize sevimdim, güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

Sukulent bonsai çalışmasına ne yazıkki ek yapamadım, sadece bu bitkinin tarzını değiştirip şelale tarzına uyguladım. Uygun saksı bulduğumda o haliyle de sunum yapmaya çalışacağım.

Bunun dışında ise, ağaç fideleri ile bonsai çabalarıma devam ediyorum. Ancak, hala büyüme aşamasında oldukları için sergilenecek bir bonsaim elimde yok.

Sağlıcakla kalın.

meh12
27-02-2012, 18:57
Lithopslarınız bir harika olmuş, tohumdan yetiştirmek insana daha büyük mutluluklar veriyor.
Bende denedim faka başarılı olamadım bir türlü

nikon_
06-03-2012, 20:51
Sayın meh12, beğeniniz için teşekkür ederim. Dilerim, sizin de yetiştirme olanağınız olur.

nikon_
06-03-2012, 21:14
Bu başlığın #51 no'lu mesajında yer alan sukkulent bonsai denemesinde aradan epey zaman geçti. Yine bu bitkiyi bu süreçte farklı şekilde işleyerek yeniden düzenledim ve en sonunda dün saksısına aldım. Bu kez şelale tarzına dönüştürdüm ve daha fazla dallanmasını sağladım. Dalları ince tellerle nazik bir şekilde telleyip yön verdim. En son olarak saksına alıp yosunlarla toprağı düzenledim. Üç boyutlu görüntü elde edebilmek için toprağı arkaya doğru yükselecek şekilde düzenledim ve yosunları bu toprağın üzerine ekledim. Küçük taş parçasını da ekleyince, hazırlama işi bitmiş oldu. Geriye sadece fotoğraflarını çekmek ve sizin beğenilerinize sunmak kaldı ;)

272710

272700

272701

272703

272704

MKurtoglu
06-03-2012, 21:17
Yeni düzenlemeniz mükemmel olmuş. Derinlikte oldukça başarılı, fotografta üç boyutlu gibi hissediliyor. Ellerinize sağlık.

nikon_
06-03-2012, 21:19
Sukkulent çiçeklendi, çiçeklerinin fotoğraflarını da eklemek istiyorum.

272705

272706

Toprağı arkaya doğru yükselecek şekilde düzenledim
272708

elta
06-03-2012, 22:12
Çok güzel olmuş elinize sağlık. Toprak düzenlemeniz çok gerçekçi.

nikon_
07-03-2012, 11:50
Sayın MKurtoglu ve elta, beğenmenize sevindim. Varsa gözünüze olumsuz olarak görünen bir şey paylaşırsanız sevinirim.
Sağlıcakla kalın.

sevim.K
07-03-2012, 12:34
Ben çok beğendim. Çok güzel olmuş. Bonzai hiç çalışmadım o nedenle ustaların gözüyle değerlendiremem ama kıvrıma bayıldım. Toprağın yükseltisi, kaya ve yosunlara da... Yükseltiyi düzenlerken sanki basamaklar oluşturmuşsunuz, kat kat görünümü var. Küçücük bir alanda bu görüntüyü oluşturmak çok güzel.. Emeklerinize sağlık. Yosunları alıyor musunuz?. Ya da nasıl yosun oluşturuyorsunuz. Özel bir toprağı va rmı??

nikon_
07-03-2012, 17:34
Sayın sevim.K, yosunları duvar üstlerinde ve kenarlarında oluşmuş olanlardan topluyorum. Sonra da bunları sürekli fısfısla nemli tutuyorum. Taşları ve toprağın üstünü kendiliğinden yosun tutturma düşüncem var, ancak henüz bunu uygulamaya geçiremedim. Forumda bu konu ile ilgili verilmiş bilgiler vardı, o bilgiler çerçevesinde bunu denemeyi düşünüyorum.

başkabahar
07-03-2012, 18:10
Yeni sukulent tasarımı çok güzel olmuş. Klasik, bildiğimiz kalanchoedan çok farklı bir görünüm elde etmişsin. Saksı, yosunlar, su damlaları, bitkinin kıvrımları hepsi güzel de minik çiçeğin ayrı bir havası var :)
Bitki büyüdükçe, tarzını korumak için sık sık budamalar mı yapmak gerekecek yoksa kendi haline mi bırakacaksın?

nikon_
08-03-2012, 09:18
Bitki büyüdükçe şeklini korumak ya da belki biraz daha farklı şekle dönüştürmek için budama yapmam gerekecektir. Yapraklarını küçültmek için sürekli büyük yaprakların koparmıştım, şu anda çıkan yapraklar daha küçük çıkıyorlar.

nikon_
19-03-2012, 14:14
En sonunda bahar hafif hafif kendini göstermeye başladı ve bitkilerimiz özlemle bekledikleri güne kavuştular, tabi biz de.. ;) Benim tohumdan büyüyen lithopslar da bunu görmüş olacaklar ki, değişmeye ve yeni yapraklar oluşturmaya başladılar. Size onların fotoğraflarını sunuyorum, öncekine göre gelişimleri nasıl olmuş siz benden daha iyi gözleyebilirsiniz:)

274844

274845

274846

274847

274848

nikon_
19-03-2012, 14:16
Bir grup fotoğraf daha...

274849

274850

274851

274852

274853

sevgice
19-03-2012, 15:24
Sn. nikon lıthops tohumlarını ekimden bu hale gelmeleri ne kadar zaman aldı.Mesela 1 yılda mı bugünki gibi oldular.İlk gördügümde bende yetiştirmeyi çok istemişdim ama geç büyüdükleri için vazgeçdim. Çok güzel olmuş canlı taşlarınız. Tebrikler...

nikon_
19-03-2012, 16:31
Sayın sevgice, bu tohumları geçen yıl sanırım nisan ayı gibi ekmiştim. Yani yaklaşık bir yaşındalar. Ama erişkin hale gelmeleri ve çiçek açabilmeleri için daha 1-1,5 yıl beklemem gerekiyor.

MKurtoglu
19-03-2012, 22:10
Mükkemmel, ellerinize sağlık. Hepsi canlanmış, güneş ile serpilmişler. İlk fotograftaki görüntüleri ile son fotograf arasında oldukça fark var. Tekrar ellerinize sağlık.

ezo
20-03-2012, 15:27
Sayın Nikon gerçekten imrenerek baktım. Benim tohumdan yetiştirmeye çalıştığım 20 tohumdan şu anda sadece bir tanesi canlı ve 10 aylık olmasına rağmen hala kabuk değiştirmedi. Ellerinize sağlık....

nikon_
20-03-2012, 16:28
Beğenileri belirten herkese teşekkür ederim.

Sayın ezo, dilerim çok daha fazlasına sahip olur ve çiçeklendiklerini görürsünüz.

nikon_
28-03-2012, 19:23
Haftasonu, havanın da iyi olmasını fırsat bilip genç lithopsları tohum olarak ekildikleri kaptan çıkarıp küçük saksılara aldım. Renkli saksılarda fena durmadılar sanırım. Cep telefonu ile çektiğim için görüntü kalitesi çok iyi değil.

277376

277377

277378

Birkaçını büyükçe bir deniz kabuğuna diktim;
277379

Burada da, pencere önünde toplu görüntüleri;
277380

Bunların dışındakiler ise, küçük saksılarda ayrıca duruyorlar.

huripek
28-03-2012, 19:35
Merhaba! danışmak istediğim bir konu var,yardımcı olursanız sevinirim.
Uzun süredir benimle olan bir kaktüsüm var.Cinsini bilmiyorum ama her zaman görebildiğimiz ,sıradan bir cins ve oldukça büyük...bugün renginin değiştiğini gördüm ve dokununca , içi boşalmış gibi yumuşak:((Üzerinde bir çok yavru var.Çürüyormu acaba..Ne yapabilirim.Üzerindeki yavruları alsammı,kendisini kurtarabilecekmiyim.İlginize şimdiden teşekkür ederim.

nikon_
28-03-2012, 19:46
Çeşitli nedenlerden dolayı -ki bu çoğunlukla sulama hatasından kaynaklanıyor- kaktüslerde sözünü ettiğiniz gibi çürüme olabiliyor. Yavruları bir ana önce ana gövdeden kopartıp farklı bir saksıya almanız gerekiyor. Yavrular yeni yerlerinde köklenip büyüyeceklerdir.
Ana bitkideki çürüme eğer sadece dip kısmında ise, bitkiyi topraktan çıkarıp bu kısmı keserek birkaç gün yaranın kurumasını bekledikten sonra tekrar toprağa dikebilirsiniz.

huripek
28-03-2012, 21:08
Teşekkür ederim...yavruları topladım anne için artık çok geç...

nikon_
14-04-2012, 11:56
Sedum çiçek açtı ve sarı güzelliğini sergilemeye başladı.

282841

282842

282843

Serpervivum;
282844

282845

nikon_
14-04-2012, 12:10
Bunlar da diğer sedumlar;

282849

282850

282851

Bu da başka tür
282852

nikon_
28-02-2013, 16:37
Kış güzellikleri ;)

Sedum Palmeri ve sarı çiçekleri;
373768
Bu fotoğraf çok hoşuma gitti, ortasında açan tek çiçek ile yıldız gibi görüntüsü vardı

373769

373770

Sukulent kalancho ve çiçekleri;
373771

373772

nikon_
28-02-2013, 16:48
Bunlar da tohumdan yetişen lithopslardan birkaçı;
373773

373774

373775

Titanopsis;
373776

Bu da henüz ismini bilmediğim sukulent;
373777

Sudenur
28-02-2013, 23:44
Sayın nikon, bitkilerinizin hepsi çok güzel ve bakımlı ama lithopslarınız harika görünüyor sağlıkla büyütün. ;)

selenn
01-03-2013, 09:55
Lithops yetiştiremeyen biri olarak ben kendi hevesime yenik düşüp daha fazla bitki kaybı yaşamamak için Lithops almıyorum ama Allah'tan sizin gibi güzel Lithops yetiştiricilerimiz var da forumda hiç olmazsa fotoğrafları ile avunuyorum.

Tohumdan ürettiğiniz Lithopslarınız harika gelişmiş. Ellerinize sağlık. Umarım çiçek verme yaşına geldiklerinde çiçekli fotoğraflarını da görürüz sayfanızda. Tohumdan kaktüs ve sukulent yetiştirmek hakikaten büyük emek ama görüyorum ki siz bu kolay çimlenen ama zor yetişen Lithopslarda harikalar yaratmışsınız. Ellerinize sağlık.

nikon_
09-04-2013, 10:17
Epeydir bende olan sukkulentin yaprak altlarında oluşumlar başladı, yeni sürgün veriyorlar.

Bu, bitkinin tamamı;
387426

387427

Bu da yaprak altlarında belirmiş oluşumlar;
387428

Bu arada, bitkinin tam adını da belirten olursa sevinirim ;)

Bunlar da, baharla birlikte açmaya niyet eden diğer sukkulent ve kaktüsler. Titanopsis, uzun aradan sonra açmaya karar verdi nihayet :)

387429

387430

başkabahar
09-04-2013, 11:31
Sukulentteki oluşumların yeni yavrular olduğunu düşünüyorum, sempervivumlarda çiçekler galiba rozetlerin ortasından çıkıyor. Titanopsis ve kaktüsün çiçekleri açınca güzel olacaklar, açmış hallerini de bekliyoruz:)

Bayçalı
09-04-2013, 14:01
sn.nikon kaktüsleriniz ve skullentleriniz çok güzel hele o litopslar ayrı bir sabır istiyor sizi kutlarım çiçeklerini hep birlikte görmek ümidiyle

nikon_
11-04-2013, 11:32
Aeonium Decorum

389228

389229

nikon_
22-04-2013, 11:11
Titanopsis çiçeğini açtı.

393838

393839

nikon_
07-05-2013, 15:12
Kaktüsler ve sukkulentler peyder pey açıyorlar.

400758

400759

400761

400764

mandalinleerik
07-05-2013, 15:53
Düzenlemeler çok güzel. Kaktüslerin dibine taş dekor çok yakışıyor.

nikon_
08-05-2013, 13:34
Sayın mandalinleerik, beğenmenize sevindim. Kaktüslerin toprağının üzerine lav kumu ekledim.

HATÇE
08-05-2013, 15:22
Buları yapmak çok zamanınıı alıyormu

HATÇE
08-05-2013, 15:24
Yani bonsailerden bahsediyorum bende niyetleniyorum ama biraz sabızsızım sanırım hemne olsun istiyorum nasıl yapıyrsunuz biraz anlatırsanız sevinirim

h_dogan
09-05-2013, 14:57
Hepsi çok güzeller lithopslar ilginç ama Titanopsis'i çok beğendim. ;)

nikon_
09-05-2013, 16:53
Sayın HATÇE, bonsai işi çok sabır gerektiren bir iş, çünkü belli bir süreçte ancak istediğiniz şekli verebiliyorsunuz. Sabırsızsanız hiç başlamayın derim, hem kendinize hem de bitkiye kıymayın ;)
Bu sukkulent bonsaiyi nasıl yaptığımı bu başlığın 58. mesajında yazmıştım oradan okuyabilirsiniz. Linki;

http://www.agaclar.net/forum/779918-post58.htm

nikon_
13-05-2013, 13:30
403655

403656

alibaba
13-05-2013, 19:19
Sayın Nikon sondaki echeveria değil yalnız, büyükçe bir sempervivum.
Selamlar, saygılar
Sedum çiçek açtı ve sarı güzelliğini sergilemeye başladı.

282841

282842

282843

Bu Echeveria türünü ne zamandır istiyordum ve geçen gün Karşıyaka'daki seralardan birinde görünce hemen aldım.
282844

282845

nikon_
14-05-2013, 09:58
Teşekkür ederim Sayın alibaba9, düzelteceğim.

nikon_
19-08-2013, 11:17
Epeydir elimi süremediğim kaktüs ve sukulent bitkilerimi, dün bir gayretle elden geçirdim. Bu arada serpervivumlardan yeni saksı oluşturdum. Beğenilerinize sunulur ;)

Toprağın üstünde görünen kırmızı renkli malzeme ince taneli lav kumudur.

434683

eceyıldız
19-08-2013, 21:19
Sayfanızı bu gün izleme olanağı buldum. Gerçekten çok güzel şeyler başarmışsınız sukkulent bonzai. tohumdan lithopslar çok güzel bir çalışma emeklerinize sağlık. son hallerini sabırsızlıkla bekliyoruz

nikon_
02-06-2014, 11:08
498730

498731

498732

498733

nikon_
03-06-2015, 11:10
Gasteria carinata var. uzun aradan sonra nihayet çiçek açmaya karar verdi. Turuncu rengiyle güzel görünüyor.

556806

emmi
03-06-2015, 12:17
Düzenli insanın gözünü yormayan ve özenle çekilmiş güzel fotoğraflar.Elinize sağlık

Ritulan
03-06-2015, 12:45
Howarthia (fasciata olabilir), uzun aradan sonra nihayet çiçek açmaya karar verdi. Turuncu rengiyle güzel görünüyor.

556806
Merhaba,sukulentlerinize özenle ilgilendiğiniz fotolardan da belli oluyor.çok güzeller ,tohumdan yetiştirdiğiniz titanopsis ve lithopslar Büyüdü mü?

nikon_
04-06-2015, 11:17
Merhaba,sukulentlerinize özenle ilgilendiğiniz fotolardan da belli oluyor.çok güzeller ,tohumdan yetiştirdiğiniz titanopsis ve lithopslar Büyüdü mü?

Merhaba,
Ne yazık ki, tohumdan yetiştirdiğim ve büyük özen gösterdiğim lithops ve titanopsisleri, geçen yaz tatile çıktığımda emanet ettiğim arkadaşın yanlış sulamasından dolayı başka birkaç kaktüs ile birlikte kaybettim. O nedenle, çok istememe rağmen çiçekli hallerini görme şansım olmadı.

nikon_
22-02-2016, 10:40
Sedum Palmeri'nin kış güzelliği ;)

596863

Gül Batur
22-02-2016, 23:02
Hoş geldiniz.
Çiceğin formu çok güzel.

Şükran45
23-02-2016, 15:42
Bu çiçek Ankara'da mı? Sedum palmeri'nin çiçeklerinin bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum.

nikon_
27-02-2016, 14:07
Sayın Şükran45, gerçekten de gösterişli çiçekleri vardır. Bu bitkinin geçen yıl açan çiçeklerinin fotoğrafları da, bu başlığın 130 ve 132 numaralı mesajlarında yer alıyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/282841d1334397222-sedum-palmeri01.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/282842d1334397222-sedum-palmeri02.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/282843d1334397222-sedum-palmeri03.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/373768d1362065678-sedumpalmeri01.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/373769d1362065678-sedumpalmeri02.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/373770d1362065678-sedumpalmeri03.jpg

Şükran45
29-02-2016, 09:30
Çiçeğiniz geçen senekine göre oldukça güzelleşmiş. Ben bu sukulenti Manisa'daki bir tanıdığıma her gidişimde (senede bir) yapraklı haliyle görüyor ve beğeniyordum, hatta önümüzdeki yaz gittiğimde mutlaka bir çelik almalıyım diye düşünüyordum. Ama çiçek açmış halini hiç görmemiştim. Bilseydim gelirken almayı ihmal etmezdim. Gerçekten çok güzelmiş.

ıldır
29-02-2016, 22:00
Çiçeğiniz yerini cok sevmiş galıba.. Bendede var..Açık güneş gören bir balkonda ama böyle keyifli değil...

nikon_
15-03-2016, 11:21
Graptopetalum Paraguayense çiçeklenmeye hazırlanıyor.

600366

nikon_
21-04-2016, 10:02
Yıllar sonra yeniden, tohumdan lithops yetiştirme macerasına atıldım. Daha önce tohumdan yetiştirdiğim, uzun ve sabır gerektiren bir süreç yaşatan lithopslardan, farklı birkaç tür alarak yeniden denemek istedim. Yabancı bir siteden aldığım tohumlar geen hafta elime geçti ve hafta sonu tonumları çimlenecekleri kaplara ektim.

İki tür lithops ile b1 tür sukkulent tohumu seçmiştim. Ayrıca, yine daha önce yetiştirme deneyimi yaşadığım adenium bitkisinin 2 farklı tohumunu alıp ektim.

Lithopslar;
Lithops Blue "Rabbit Ears" Pseudotruncatella
Lithops Optica cv. Rubra C 287

Succulent;
Succulent Greenovia Aurea Ex El Hierro

Adenium;
Adenium Obesum "SiamVanila"
Adenium Obesum "Black Swamp"

607020

607021

607023

Büyükçe bir ayakkabı kutusunu mini seraya çevirdim
607022

Şimdiki soru şu;
Bunlar çimlenecek mi?
Çimlenirlerse, gerçek tohumlar mı çıkacak?

nikon_
21-04-2016, 10:14
Tohumlardan ne çıkacağı konusunda fikir vermesi açısından fotoğraflarını da ekleyeyim. Tabi, bunların çıkacağını ümit ederek ;)

Lithopslar;
Lithops Blue "Rabbit Ears" Pseudotruncatella
607024

Lithops Optica cv. Rubra C 287
607025

Succulent;
Succulent Greenovia Aurea Ex El Hierro
607026

Adenium;
Adenium Obesum "SiamVanila"
607027

Adenium Obesum "Black Swamp"
607028

nikon_
25-04-2016, 11:00
Lithops Optica cv. Rubra C 287 tohumları (öyle olduğunu umuyorum;) ) çimlenmeye başladı.

607917

607918

nikon_
14-05-2016, 10:44
Tohumdan çıkan lithopslar büyümeye ve renklenmeye başladılar. Görünüşe göre, en azından birkaçı rubra olacak gibi.

611953

611952

nikon_
16-05-2016, 12:18
Gasteria carinata var. bu bahar yine açmaya karar verdi. Upuzun bir çiçek dalı oluşturdu.

612423

mclog
17-05-2016, 05:44
Howarthia Fasciata bu bahar yine açmaya karar verdi. Upuzun bir çiçek dalı oluşturdu.

Sn nikon, son paylasiminizdaki sukulent Howarthia degil, sanirim bir Gasteria turu. http://succulent-plant.com/families/aloaceae/gasteria.html

Lithopslar cok guzel cikmislar. Ben pek cogunu zayi etmistim.
Paylasimlarinizin devamini bekliyorum.

nikon_
17-05-2016, 09:25
Sn nikon, son paylasiminizdaki sukulent Howarthia degil, sanirim bir Gasteria turu. The Gasteria Page (http://succulent-plant.com/families/aloaceae/gasteria.html)

Lithopslar cok guzel cikmislar. Ben pek cogunu zayi etmistim.
Paylasimlarinizin devamini bekliyorum.

Haklısınız Sayın mclog, belirttiğiniz türdenmiş. Değiştiriyorum, teşekkürler.

nikon_
17-05-2016, 09:34
Yurtdışı bir siteden aldığım tohumların sonuçları konusunda bilgi vereyim de, alışveriş yapmayı düşünenlere fikir oluştursun. Yukarıda 158 no'lu http://www.agaclar.net/forum/1455739-post168.htm mesajımdaki ektiğim tohumlardan sadece Lithops Optica cv. Rubra C 287 tohumlarından az bir bölümü çimlenme gösterdi. Diğer türlerin hiçbirinde çimlenme olmadı. Adenium tohumlarından ise, sadece ve sadece 1 adet çimlenme oldu. Bunların dışında etobur bitkilerden de 5-6 çeşit tohum almıştım onlardan da çimlenen olmadı. Aldığım bir tür orkide tohumunun ise zaten sahte tohum olduğunu düşünüyorum, herhangi bir çimlenme de olmadı kültür içinde.
Sonuç olarak; Gerçekten güvenilir olmayan sitelerden tohum almak bir riskti, ben o riski göze alarak bu tohumları getirttim. Ancak, bu da son olacak haliyle ;)

Not: Firmanın hediye olarak yolladığı ve ne olduklarını bilmediğim karışık tohumların birçoğu ise çimlendi. Büyürlerse ne olacağını hep beraber göreceğiz.

Sûz-i Dilârâ
17-05-2016, 09:48
Tohumdan çıkan lithopslar büyümeye ve renklenmeye başladılar. Görünüşe göre, en azından birkaçı rubra olacak gibi.

611953

611952

Çok sevindim;) ben de bekliyordum çimlenmelerini. Minyatür lithops görüntülerine bayılıyorum. Ben de yıllar yıllar önce tohumdan titanopsis çimlendirmiştim 20 tohum, 23 tane çimlenmişti. Pakette fazla tohum varmış ne sevinmiştim. :D

Bu bebekleri sık sık paylaşın lütfen. Ben lithops görünce ağlamak istiyorum nedense. :o

nikon_
23-05-2016, 12:47
Bazı sukkulentlerin dökülen yapraklarını nemli toprak üzerine koyup filizlenmesini sağlıyorum.

614029

614030

614031

nikon_
23-06-2016, 11:16
Çiçeklenen sukkulent.

619528

duy-gu
23-06-2016, 13:12
Sevgili nikon,
Sukulent çiçeği çok güzelmiş... türü nedir acaba ?

nikon_
23-06-2016, 16:47
Teşekkür ederim sayın duy-gu, sedum türü ama varyetesini bilmiyorum ne yazikki.

selenn
25-06-2016, 14:23
Sevgili nikon, bitkileriniz çok güzel ve canlı gözüküyor. Ellerinize sağlık. Tohumlardan Greenovia'nın gelişimini merak ediyordum. Çimlenmemesine üzüldüm. Umarım Lithoplar sağlıkla gelişir. Çiçeklendiklerini de görürüz.

177 no'lu mesajdaki çiçek Sempervivum çiçeği olmalı. Bol çiçekli günler...

nikon_
04-07-2016, 11:18
sempervivum türü olabilir.

Sizin de söylediğiniz gibi serpervivum türü sanırım.

nikon_
06-07-2016, 11:53
Sevgili nikon, bitkileriniz çok güzel ve canlı gözüküyor. Ellerinize sağlık. Tohumlardan Greenovia'nın gelişimini merak ediyordum. Çimlenmemesine üzüldüm. Umarım Lithoplar sağlıkla gelişir. Çiçeklendiklerini de görürüz.

177 no'lu mesajdaki çiçek Sempervivum çiçeği olmalı. Bol çiçekli günler...

Teşekkürler Sayın selenn, benim de merak ettiğim ve çimlenmesini umduğum bir türdü, ne yazıkki birçoğu gibi o da çimlenmedi.
Lithopslar az ve tamamı rubra olmayıp tarışık olmasına rağmen büyümeye devam ediyorlar. Onların da son halini fotoğraflayıp ekleyeyim. Sağlıcakla kalın.

nikon_
27-03-2017, 13:44
Sedum Palmeri, bu yıl da sarı çiçekleriyle tüm güzelliklerini sergilediler.
641938

Kaktüslerle bir arda dostça yaşıyorlar ;)
641936

Bunlar da aileye yeni katılan minikler;

Kalanchoe Tomentosa
641937

Gasteria Bicolor
641939

nikon_
21-02-2018, 11:00
Sedum Palmeri ve bu kış açan çiçekleri;
666708

666709

Yılbaşı çiçeği ve çiçekleri;
666710

666711

İyice genişleyip ağırlığıyla yanlara sarkmaya başlayan kaktüs.
666707

nikon_
23-02-2018, 08:45
Birkaç kaktüs ve sukkulent;

Kalanchoe Tomentosa gelişiyor;
666851

Notocactus Leninghausii;
666852

Gasteria Bicolor;
666853

Pachyphytum compactum;
666854

Senecio Rowleyanus ve Crassula Lycopodioides birlikte daha güzeller;
666855

nikon_
23-02-2018, 08:59
Şimdiye kadar 2 kez sehpadan düşüp parçalanmış olmasına rağmen inatla yeniden toparlayıp kocaman hale gelen Crassula Ovata;
666856

666857

Echinopsis, Sedum Palmeri ile aynı saksıyı paylaşıyor;
666858

666859

Echinopsis artık saksısından taşıyor;
666860

nikon_
09-03-2018, 10:26
Yılbaşı çiçeği tüm çiçeklerini açtı.

667426

yesimk
17-04-2018, 15:09
Sedum Palmeri ve bu kış açan çiçekleri;
666708

666709

Yılbaşı çiçeği ve çiçekleri;
666710

666711

İyice genişleyip ağırlığıyla yanlara sarkmaya başlayan kaktüs.
666707

harika görünüyor. gerektiğinde saksısı nasıl değiştirilecek diye düşünmeden edemedim :)

nikon_
24-04-2018, 09:27
Echinopsis'in saksısının artık değiştirilmesi mümkün değil ne yazıkki. Fazlasıyla saldırgan, dokunmaya gelmiyor ;)

nikon_
27-04-2018, 18:21
Kaktüs ve sukkulent olmasa da, yeni açan Amaryllis "Mary Lou" çiçeğimi de eklemek istiyorum ;)

672029

672030

672031

Sûz-i Dilârâ
27-04-2018, 19:05
Çiçeğiniz çok güzel açmış. :)

Amaryllis saksısının sol tarafındaki renkli yapraklı bitkinin adı nedir acaba?

nikon_
27-04-2018, 21:54
Çiçeğiniz çok güzel açmış. :)

Amaryllis saksısının sol tarafındaki renkli yapraklı bitkinin adı nedir acaba?

Sayın Sûz-i Dilârâ, 3. fotoğrafta sol tarafta önde bulunan mor yapraklı bitkinin adını ne yazıkki bilmiyorum. Seraya giden bir arkadaşıma bana Fittonia bitkisi almasını istemiştim, o da en benzeyeni olarak gördüğü bu biktiyi almış. Fittonia değil, ama bitkinin adı ve türünü bilemiyorum. Onun arkasında olan ise mor süs yoncası.

nikon_
29-04-2018, 12:30
Amaryllis "Mary Lou" 4. çiçeğini de açıp tüm çiçeklerini tamamladı.

672095

672096

acemibitkisever
29-04-2018, 12:44
Yılbaşı çiceğiniz çok güzel
çelik paylaşmak isterseniz talibim
teşekkürler

nikon_
29-10-2018, 11:29
Çoook uzun bir aradan sonra (7 yıl olmuş:D), ikinci sukkulent bonsai denemesini sonunda gerçekleştirdim ;). İlkini 7 yıl kadar önce kalanchoe bitkisinden yaptığım sukkulent bonsaisinin ardından, bu kez Crassula Ovata bitkisi ile ikinci denememi yaptım.

İlk sukkulent bonsai;
http://www.agaclar.net/forum/779458-post51.htm

http://www.agaclar.net/forum/779464-post53.htm

Crassula Ovata ana bitkisinden 1 yıl kadar önce ayırdığım dalı küçük bir saksıda bir süre köklenip gelişmesi için bıraktım.
683006

Bu yılın Mart ayında ise, radikal bir budama ile birçok dalını budayıp sadece 3 ana dal bıraktım. Yaprak boyutunu küçültmek için de tüm yapraklarını kestim.
Birkaç dalına tel ve rafya ile eğim verdim.
683007

Bir süre sonra yeni yapraklar görünmeye başladılar ve ana yapraklarından oldukça küçük boyutta çıktılar.
683008

683009

Daha sonra tel ve rafyaları çıkartıp gelişmeye bıraktım.
683011

nikon_
29-10-2018, 11:42
Uzunca bir süre zamansızlık ve uygun saksı bulamamaktan ilgilenemediğim bitkiyi nihayet dün saksıya alabildim. Bitkiyi, uzun beton bir saksının sağ köşesine yakın yerleştirdim. Daha sonra toprağın üstünü yosunla kapladım. Minik teraryum figürlerinden uygun olanları bulabilirsem yeni bir düzenleme yapacağım. Şimdiki hali bu;

683012

683013

683016

683014

683015

nikon_
29-10-2018, 11:44
Son olarak da bunlar gelsin :p

683017

nikon_
19-01-2019, 14:21
Sukkulent bonsainin son hali;

686267

686268

686269

umutdunyasi
23-01-2019, 11:37

200753

200754

200755

200756

200757

Süper olmuşlar emeğinize sağlık. Çok isteyipte başaramadığım bir görüntü bunları yapmak için çok çeşitli sukulenler alsamda zamanla kök çürümesinden gittiler.

Sayfamı inceleyebilirmisiniz belki yaptığım yanlışları görürsünüz...

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/38141.htm

nikon_
01-05-2021, 13:53
Balkon sezonunu açtık ;). Pandemi nedeniyle hepimizin ruh sağlığının bozulduğu şu dönemde, balkonlar ve çiçeklerimiz bir sığınma yerine dönüştü.

718713

718714

718715

718716

718717

nikon_
01-05-2021, 13:57
Part-2

718718

718719

718720

718721

718722

nikon_
05-06-2021, 12:55
Echinopsis ve bu yıl bolca açan çiçekleri.

719645

719646

719647

719648