PDA

View Full Version : Ozon Jeneratörü Yapalım

akinselcuk
12-02-2011, 00:12
Birkaç yıldır ozon kelimesini sıkca duyar oldum. Açıkcası ozon deyince benim aklıma banyo tuvalet temizliğinde kullanılan, bakkallarda satılan, kesif kokulu asidik temizlik maddesi gelirdi. Tuzruhu gibi.

Bir de tepemizdeki ozon tabakası. Teknik olarak ne olduğunu bilsem de umursamadığım hatta hiç önemsemediğim bir konu. Fakat ozon gazı hiç de umursanmayacak bir şey değil. Çok yarayışlı bir gaz.

Basitce evde nasıl yaparız diye düşününce aklıma şöyle bir şey geldi. Olur mu bilmiyorum ama biraz bu siteden duyduklarım birazda internette gördüklerimden bu jeneratörü yapmanın çok da zor olmadığı kanısı uyandı bende.

Şimdilik şematik.

Bu şemayı uygulamaya koysak bu jeneratör iş görür mü bakalım.

akinselcuk
12-02-2011, 00:19
Lazım olan malzeme bir adet endiksiyon bobini. Yeni arabalarda var olsada pek görülen bir şey değil ama eski arabalarda kaputu açınca baş köşede dururdu. Bu aleti hurdacının birinden temin etmek gerek. Eski model olması işimize gelir. Murat 124 lerin ya da serçelerin bobini gibi bir şey uygun olur.

Endiksiyon bobini arabanın aküsündeki 12 volt elektriği 20.000 Voltlara çıkaran bir bobindir. Bujilerde kıvılcım çaksın benzin yansın diye. Bize de havadan ozon yapmak için kıvılcım lazım zaten.

Arabada akünün doğru akım elektriğini platin kontakları fasılalı verir bobinde çalışır. yani doğru akımın verilmesi bobinin yüksek voltaj oluşturmasını sağlamaz. Darbeli bir akım lazım. Platin sistemi, darbe üreteci yapmaya kalkarsak işimiz zorlaşır.

Biz bu bobine doğru değil direk darbeli akım vereceğiz. Şehir ceryanı darbeli bir akımdır. Yani artısı eksisi yoktur. Saniyede 50 kere artı ve eksi kutuplar yer değiştirir. Ama 220 volt bizim bobine çok yüksek gelir. Çünkü arabalar için yapılmıştır ve 12 volt seviyesinde bir elektrik ister.

Bu durumda adaptörlerin içinde kullanılan bir trafoya sahip olmamız lazım. Her elektronik parça satıcısında kolaylıkla bulabileceğimiz bir trafo almalıyız. Trafo 220 volt şehir ceryanını 12 volta düşürecek. Ama darbeli olacak.

akinselcuk
12-02-2011, 00:27
Şimdi bu bobine bir trafodan 12 voltu direk bağlayacağız.

Endiksiyon bobininde 3 uç olur. Ortada buji kablosunun takıldığı kule başı denen yeri vardır. Yüksek voltaj buradan çıkar. Diğer iki ucu bu kule başının sağında ve solunda vidalı yerlerdir. Bu vidalı yerlere 12 volt verilir.

Kule başının devreyi tamamlaması için ikinci bir ucunun olması lazımdır. Vidalı yerlerden bir tanesi hem 12 voltun hemde kule başının yani yüksek voltajın ortak ucudur.

Bobine 12 volt girer yaklaşık 20bin volt çıkar. Değerseniz sizi çarpar ama öldürmesi zordur. Elinizden çarpılarak ölemezsiniz, genede bir hayati tehlikesi vardır çarpılmamak gerek.

Trafomuzun 220 volt tarafına şehir şebekesinden gelen ceryanı bağlıyoruz. Trafonun diğer uclarından çıkan 12 voltu da bobinin vidalı yerlerine bağlıyoruz.

220 voltu trafoya verdiğimiz andan itibaren bobinin kule başında yüksek voltaj oluşur. Bu yüksek voltajı alabilmek için bobinin vidalı uçlarından birini seçmeliyiz. Seçeceğimiz uç eksi yazan uçtur. Kule başı devresini eksi yazan vidalı uçla tamamlar, artı yazanla değil.

Bu yüksek voltajı uygun kalın bir kablo ile (buji kablosu olabilir) jeneratörümüze iletmeliyiz.

Lazım olan diğer malzemeler şunlar ;

2 adet pet şişe. 2,5 litrelik fanta , pepsi şişeleri olabilir. Fazla kavisi olmayan yukardan aşağıya düz inen model şişeler daha uygundur.

Bu 2 şişenin tabanlarını düzgünce kesip çıkarıyoruz. Birinin alt kısmını hafifce ısıtıp diğerine geçiriyoruz.

Şişelerden birinin tabanını çıkarın. Diğerini çıkarmayın. Bu geçirme işlemini yaptıktan birini genişlettikten sonra öbürünün tabanını da çıkarmak daha uygun olur.

akinselcuk
12-02-2011, 00:48
Bir akvaryum hava motoru alıyoruz. Kuvvetli büyük bir şey. Debisi yüksek.

Bir de delikli metal bir plaka buluyoruz. Bir çok şey olabilir. Hayal gücünüze kalmış. Bu delikli levhayı iki şişenin toplam boyuna yakın bir ölçüde kesiyoruz. Bizim şişelerin çapından daha küçük başka bir şişeyi kullanarak bu levhayı silindir yapıyoruz. İki kenarına lastik veya strafordan parçacıklar tutturup pet şişenin içine düzgün oturmasını sağlıyoruz. Silgi olabilir bir kenarının üç noktasına eşit açılarla tutturursak petin içinde düzgün durur.

Bir de metal çubuk temin ediyoruz. bu çubuğu da bu silindir yaptığımız metalin tam ortasında duracak şekilde oturtuyoruz. Burada dikkat edilecek şey dış metalle içteki çubuğun her noktası eşit uzaklıkta olmalı ama bu uzaklığın ne kadar olacağını önceden denemeler yaparak belirliyoruz. Yoksa kıvılcım oluşturamayız.

Cihazı canlı yaparaken bu uzaklık ortaya çıkacak.

Pet şişelerimizin içine metallerimizi yerleştirdikten sonra tabanlarından bir birine geçiriyoruz. metalleri içte kalan şişeye tutturup diğer şişeye sadece kapak muamelesi yaparsak işler biraz kolaylaşır. Zira kablo bağlantılarını da şişeleri geçirmeden önce yapmış olmalıyız.

Kule başından gelen yüksek voltajı içteki çubuğa düzgünce bağlıyoruz. Bobinin eksi (vidalı uclardan biri) ucunuda dıştaki metale güzelce bağlıyoruz.

Akvaryum motorunun havasını petin bir ucundaki kapaktan sıkı geçme bir delik yardımıyla içeriye veriyoruz. Diğer uçtan gene sıkı geçme bir hortumla da ozon gazımızı kullanbilmek için çıkış veriyoruz.

Trafoya elektrik verdiğimizde iç ve dış metaller arasında kıvılcımlar oluşmalı ve bu kıvılcımlar ozon gazını oluşturmalı. Bir uçtan giren hava diğer uçtan ozon gazını hortuma sevk etmeli.

Trafo gücü gibi bazı detayları canlı imalata başladığımızda tespit edeceğiz.

Todor
12-02-2011, 05:29
Şu iki bağlantıyı kaydetmiştim zamanında.

http://www.bigclive.com/oz.htm
http://www.bigclive.com/ozone.htm

maybach
12-02-2011, 09:22
statik elektirik ozon mu oluşturuyor öyle ise arabanın yanma odasında sürekli ozon mu üretiyoruz

seazone
12-02-2011, 11:22
Evet arabanın eksozundan çok kısa süreli ozan gazı çıkışı olur ve miktar çok küçüktür.

akinselcuk
12-02-2011, 21:25
Arabanın kaputunun altında endiksiyon bobini olması eksozdan ozon çıkacağı anlamına gelmez arkadaşlar. Yanma odasında yakıt hava karışımı sıkıştırılır ve patlatılır. Basınç artar ve piston aşağı itilir. Bu iş bildiğiniz yanma reaksiyonudur.O2 ile yakıtın karbon bağları parçalanmış olur. Ortaya CO2 ve H2O çıkar. Yanma eksikse kötüyse yakıt kirliyse Karbonmonoksit yani CO ve başka zehirli atıklar çıkar. Bunların arasında O3 yani ozon gazı oluşmasını gerektirecek bir durum yok yanma odası içinde.

Ozon gazı hava içinde oluşturulan elektrik arkı sayesinde oluşuyor. Bir kutuptan diğerine akın eden elektron parçacıkları O2 gazını parçalıyor ve O3 olarak birleşmesini sağlıyor.

Yıldırım ve şimşek olayında havada ozon gazı oluşuyor.

akinselcuk
12-02-2011, 21:30
Şu iki bağlantıyı kaydetmiştim zamanında.

http://www.bigclive.com/oz.htm
http://www.bigclive.com/ozone.htm

Bunları yapmak için akvaryumcularda ve elektrikcilerde satılan elektronik flerosan balastı işe yarar belki. İnsanlar evde buldukları hazır malzemelerin kablolorını birbirine bağlayabilir hatta mekanik işcilikde yapabilir ama devre döşemek gerektiği zaman yapmaya heveslenecek kişi sayısı azalacaktır.

Yazıları okudum. Burada bunu da yapalım. Çünkü kullanılan yüksek voltaj üreteci çok ucuz ve hazır her yerde bulunan bir şey. Lambası ile 15 lira. Çin malı tek balastlar 5 lira. Bütün elektrikcilerde bulunur bir şey.

Bir adet mikroskop lamı, bir adet elektronik balast , biraz aliminyum folyo ve bir adet de bilgisiyar fanı lazım.

Tek lam 10 kuruş.
Balast 5 lira
Folyo mutfaktan bedava
Fan 5 lira. Belki 6-7 liradır.
Bir parça mesela 30 cm kablo

Yapımı çok daha basit ve ucuz ama çok zayıf bir gaz üreteci, sonuçlarını gözlemek epey zor.

sabri zeki
13-02-2011, 18:19
bu cihazı nerede kullanıcaz .bunu açıklarsanıız bende öğrenirim belki yaparımda.

malbman
13-02-2011, 18:40
Bu nasıl bir iştir. Dün yazdığım mesajı göremiyordum. Bu sabah mesajım buradaydı. Şimdi yine yok. Birileri bizimle dalga mı geçiyor?

Bir de; moderatörler kendilerince geçerli bir nedenden dolayı bazı mesajları silmiş olabiliyor, ama en azından nezaketen de olsa "mesajınızı şu nedenden dolayı sildik" babında bir mesaj atsalar özele de biz de öğrensek mesajlarımızın neden silindiğini ve tekrar tekrar (silinecek) aynı mesajları yazmasak...

Delimus
13-02-2011, 18:47
Ben teşekkür ettiğimi sanıyordum , yeni fark ettim

Ellerinize sağlık akinselcuk çok güzel bir anlatım olmuş .

Riskler nelerdir , bu cihazı yaparken dikkat etmemiz gerekenler ?
Yanıcılık,zehirleme,elektrik çarpması .... vb ?
ÖZellikle yalıtım yapmamız gereken bir yer var mı ?
Sanırım şişedeki metallere dokunmuyoruz ..

Şişe olayını biraz daha açarmısınız çizim olduğu için bek anlayamadım ,
delikli boru derken yuvarlak profil bunun üzerine ayrıca delik mi açıcaz , metal çubuk normal mangal şişi veya inşaat demiri iş görür mü ?

mumunal
13-02-2011, 19:14
Kısa bir araştırma neticesinde ozon gazının seralarda dezenfeksiyon amacıyla kullanıldığını öğrendim.

Seralarda, sera içi havasının sürekli yüksek nemli ve ılık olması ortamı bitki hastalık etmenleri için çok uygun kılmaktadır. Bu nedenle de özellikle yıl boyu üretimin sürdürüldüğü seraların hastalık yapıcı organizmalardan arındırılması temizlenmesi gerekmektedir.

Ozon jeneratörü vasıtasıyla üretilen ozon gazı, su ile reaksiyon tankında mix edilerek ozonlu su elde edilir. Burada su taşıyıcı ajan olarak kullanılır… Ozonlu su sera ortamında yüzeyin tamamına ulaşabilecek şekilde verilmelidir. Bu sistem seranın mevcut sulama teşkilatı ile uygulanabileceği gibi yüzeye yerleştirilen delikli borular aracılığıyla da uygulanabilir.

Günümüzde ozonun özellikle tercih edilmesinin nedeni; oksidasyon gücünün çok yüksek olması ve bilinen en kuvvetli dezenfektan olmasından dolayı kullanılan mevcut kimyasallara oranla çok daha etkili olmasıdır.

Ozon gazının kısa bir reaksiyon süresi vardır. Bu nedenle uygulama ortamında anlık etki göstererek diğer dezenfektanlardan daha az bir temas süresiyle dezenfeksiyonu tamamlar.
En önemlisi dezenfeksiyon sonrasında kullanılan kimyasal maddeler gibi hiçbir şekilde geriye kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu, özellikle tarım ve gıda sektöründe kullanımını avantajlı kılmaktadır. AVRUPA ve AMERİKA'DA en çok tercih edilme nedeni budur. Çünkü ozon uygulama yerinde üretilir ve işlevini gördükten sonra tekrar oksijene dönüşerek ortamda doygun oksijen olarak kalır.
Daha önce kullanılan hidrojen peroksit, metil bromid gibi kimyasallardan kalan topraktaki kalıntaları da yok etmesi önemli bir faktördür.
Yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun mikroorganizmaların tahribatında tam etkin bir rol oynamasına sebep olur.
Ozon kullanım yerinde sadece elektrik ve havadan üretildiği için zararlı kimyasalların taşınması ve saklanması sorunu ortadan kalkar.

ÇEVRE DOSTUDUR.

Havadan üreyen bakterilerin ( airborne bacteria ) oluşumunu engeller.

Tarımda ve gıdada kullanımı güvenlidir.
Kaynak (http://ozonsistemleri.com/seralardaozon.htm)

Sayın akınselcuk un düzeneği havayı dezenfekte etmek üzere tasarlanmış olsa gerek.

mumunal
13-02-2011, 20:06
Ozon Nedir?

Normalde soluduğumuz 2 atomlu oksijenden farklı olarak ozon, üç atomlu oksijen halkasıdır. Etrafımızdaki oksijen, atmosferin üst tabakasına çıktığında ve güneşin ultraviyole ışınına maruz bırakıldığında, oksijen doğal olarak ozona dönüşür. Tamamen oksijenden oluştuğu için ozon bazen aktif oksijen olarak da adlandırılır.

Ozon ( O3 ) oksijenin modifikasyonu, stabil olmayan, bir gazdır. Ozon molekülü, oksijen atomundan oluşur ve simetrik açılıdır. -112 0C de koyu mavi bir sıvı olup, -215 0C de ise siyah-mavi renkte kristalleşir.

Teknolojik olarak ozon, dielektrikum (yalıtkan) vasıtasıyla birbirinden ayrılmış olan iki elektrot arasındaki gaz ortamında elektron boşalmasıyla elde edilir. Elektrotlar arasında, en az 50 Hz. frekanstaki alternatif akım uygulanır.

Ozonun kuvvetli elektrofilik (elektron seven) yapısı, ozonu pek çok organik ve organometalik fonksiyon gruplarıyla reaksiyon vermesini sağlar. Ozon reaksiyonlarının çoğu karbon-karbon çift bağının parçalanması esasına dayanır.

Ozonun inorganik kimyası, periodik sistemin diğer üyelerine benzer. Ozonun 2.09 V potansiyel oksidasyon özelliği vardır. Ozon, kalsiyum ve sodyum gibi metal iyonlarla reaksiyon vermez. Bunun yanısıra, flor hariç halide serisinin bütün elementleriyle reaksiyon verir. Flor ile reaksiyon vermemesinin sebebi ise florun oksidasyon potansiyeli ozondan yüksek tek element olmasıdır.

Alkali metal iyonları ozon ile reaksiyona girmezler. Çünkü bunların sadece bir oksidasyon durumları vardır. Geçiş elementleri ozon ile en yüksek oksidasyon seviyelerine okside olurlar. Bu durumdaki metallerin suda erime kabiliyetleri, düşük oksidasyon seviyesinde olduklarından daha azdır. Ozonun bu özelliği, sanayide sulardaki demir ve manganı en düşük seviyelere indirmede sıkça kullanılır.

Ozonun çeşitli organik azot bileşikleriyle reaksiyonu genel olarak çok komplekstir. Proteinlerin içerdiği bir çok esansiyel amino asitler, oda derecesinde sulu solüsyonlarında ozon ile okside olurlar.

Ozonun koku eşiği şahıslara göre değişmekle birlikte havada, metreküpte 0.01 ppm miktarı bir çok kimse tarafından hissedilmektedir. Bu oran, 0.04 ppm/Nm3 olduğunda, herkes tarafından hissedilebilir, ancak insanları rahatsız etmez.

Ozonun etkilerinden sözederken kullanılan "artık ozon", suya ilave edilen ozon miktarından, suyun tükettiği ozon miktarı çıkarıldığında bulunan miktardır. Suyun tükettiği ozon miktarı, suda ozon ile reaksiyona girecek maddelerin varlığına bağlı olarak değişmektedir. Bu hesaplamalar yapılırken, ozon gazının suda çözünürlüğü ve suda çözülemeyen ozonun bir kısmının dışarı atıldığı dikkate alınmalıdır.

Kaynak (http://www.ziza.net/tr/ozon/ozon/ozon-nedir/)

Volkan Kesici
14-02-2011, 12:08
İnternette satılan ozon jeneratörleri var. Ev tipi olabildiği gibi araba çakmağına takılabilenleri de var. 15-30tl arası da fiyatları. Bunlar işe yarar mı acaba?

maybach
14-02-2011, 13:02
:confused:Arabanın kaputunun altında endiksiyon bobini olması eksozdan ozon çıkacağı anlamına gelmez arkadaşlar.
akınselçuk
bujilerin yaptığı sizin tasarladığınız düzenekle aynı iş görüyor yani mayetık bir akım yaratılıyor eyer yanma odasında ozon oluşmuyor ise sizin tasarladığınız düzenekte işe yaramaz o zaman yanma odasındakı macerasından sonra ozon yok olur demediğiniz sürece sizin düzeneğinizdeki endüksiyon bobini olmasıda ozon oluşacağı anlamına gelir diyemeyiz

Sarıcan
14-02-2011, 16:16
Arkadaşlar meseleyi polemik haline getirmeye gerek yoktur. Ozon hava içinde yüksek gerilimli kıvılcım çakmasıyla hava içindeki oksijenin O2 formatından O3 formatına dönüşmesiyle oluşuyor. Halbuki motorda yanma odasında sadece hava yoktur, onun yerine karbüratörden gelen benzin buharı ve benzinin yanmasını kolaylaştırsın diye hava karışımı vardır. Çakan kıvılcım etkisi ile benzin buharı yanar ve bu işlemin sonucunda ozon değil tam tersine benzinin bünyesindeki karbonun oksitlenmesi ile CO2 oluşur. Eğer bujilerin çaktığı yanma odasına benzin püskürtmezseniz ve sadece hava üflerseniz ozon oluşur, benzin püskürtürseniz benzin yanmasından karbondioksit oluşur.

Sarıcan
14-02-2011, 17:09
Ben Sn. Kudret Tezel' in yaptığı ozon jeneratörünü iki aydır kullanıyorum. Amatör olarak kendi ozon jeneratörümü kendim yapmak istiyorum derseniz bir şey diyemem. Hatta elektrik ve elektronik bilgim en mükemmelini yapmaya yetecek düzeyde derseniz onuda saygıyla karşılarım. Ama böyle bir cihaza ihtiyacım var derseniz benim kullandığım Kudret Bey' in jeneratörünü tavsiye ederim. Çünki internette satılanlara göre çok ekonomik.

Çünki yüksek gerilimi sağlamak için elektronik devre dizayn edilmiş, ozonun oluşacağı ortam tüp şeklinde oluşturulmuş ve bir akvaryum hava motoru ile oluşan ozonun dışarıya üflendiği komple bir sistem. Hatta benim önerim ile sisteme birde hava kurutucusu ilavesi yaptı. Yeni modeli daha da iyi oldu.

Ben sağlık amaçlı olarak soluduğum havayı temizlemek amacıyla almıştım. Şimdi suda ozonluyorum. Ağız ve boğaz dezenfeksiyonu için gargara yapıyorum. Hatta günde bir veya iki bardak ozonlu su içiyorum. Oldukça da memnunum.

Şu ana kadar ihyiyacım olmadı ama balkondaki domates fidelerimde bir hastalıkla karşılaşırsam ilk alacağım önlem ozonu topraksız tarımda da kullanmak. Besin eriyiğinde bazı elementleri oksitleyerek besin dengesini bozduğu söyleniyor ama hastalıktan kurtulmak daha önemli. Besin eriyiği komple yenilenebilir.

maybach
14-02-2011, 17:32
Arkadaşlar meseleyi polemik haline getirmeye gerek yoktur. Ozon hava içinde yüksek gerilimli kıvılcım çakmasıyla hava içindeki oksijenin O2 formatından O3 formatına dönüşmesiyle oluşuyor. Halbuki motorda yanma odasında sadece hava yoktur, onun yerine karbüratörden gelen benzin buharı ve benzinin yanmasını kolaylaştırsın diye hava karışımı vardır. Çakan kıvılcım etkisi ile benzin buharı yanar ve bu işlemin sonucunda ozon değil tam tersine benzinin bünyesindeki karbonun oksitlenmesi ile CO2 oluşur. Eğer bujilerin çaktığı yanma odasına benzin püskürtmezseniz ve sadece hava üflerseniz ozon oluşur, benzin püskürtürseniz benzin yanmasından karbondioksit oluşur.
amacım polemik deyildi ıkna olmaya çalıştım sadece teşekkür ederim sizin bu açıklamanız ile ikna oldum

akinselcuk
14-02-2011, 20:03
Kudret beyin imalat becerisi mükemmel. Yaptıkları gayet endüstriyel oluyor. Çarşıdan alacağımız kar amaçlı yapılmış ürünlerden daha fazla amacına hizmet edeceğine de eminim. Böyle bir şey yaptığını daha önce duysaydım ben de bir tane çoktan istemiştim kendisinden.

Kudret bey burada fazla mevzu etmemiş. Benim alet ne sonuç verir daha ben de bilmiyorum. Bizimkisi amatörce bir üretim olacak.

Bir iki malzeme topladım bugün ama hala bir endiksiyon bobini bulamadım.

Kıvılcımın ozon ürettiği anlayınca aklıma lise yıllarım geldi. Ben motor bölümünde okudum. Atölyede bu bobine trafodan AC elektrik verip çalışma tezgahımızın kasık hizasındaki demirden çercevesine yüksek voltaj verirdik. Sonra geriye bir çömez bulup masaya yaslanmasını temin etmek kalırdı !!

Hani dedimki bu kıvılcımı oluşturmanın bir yolunu bilen ben bundan ozon üreten bir şey de acaba yapabilirmiyim ?

Sevgiler herkese . . .

akinselcuk
14-02-2011, 20:16
Ben teşekkür ettiğimi sanıyordum , yeni fark ettim

Ellerinize sağlık akinselcuk çok güzel bir anlatım olmuş .

Riskler nelerdir , bu cihazı yaparken dikkat etmemiz gerekenler ?
Yanıcılık,zehirleme,elektrik çarpması .... vb ?
ÖZellikle yalıtım yapmamız gereken bir yer var mı ?
Sanırım şişedeki metallere dokunmuyoruz ..

Şişe olayını biraz daha açarmısınız çizim olduğu için bek anlayamadım ,
delikli boru derken yuvarlak profil bunun üzerine ayrıca delik mi açıcaz , metal çubuk normal mangal şişi veya inşaat demiri iş görür mü ?

Sayın Delimus, ben şu malzememi bir tamamlayayım da buradan resimleyip yaptığım şeyi anlatırım. Elektrik yalıtımına biraz dikkat etmek gerek. Yanıcılık bir durum olmaz. Zehirlenmek de pek mümkün değil. Çıkış hortumunu ağaza sokup uzun süreli solunmazsa . . . : )

Ozon gazı mukoza ile sürekli temas ederse tahriş söz konusu olabilir.

Bu aleti yaparken tek umursayacağımız şey çarpılmamak olmalı. Ne 220 ye ne de yüksek voltaja.

220 öldürür! Kesin ve net.

Araba endüksiyon bobininin yüksek voltajı hoplatır ama öldürmez. Çünkü amperajı çok düşük olur vücut içinde fazla derine inemez. Gene de hissedilebilen bir elektriğin şakası olmaz.

Sayın Mumunal, açıklamalar çok uygun olmuş. Fazla söze gerek kalmamış. Sağolun.

Ozon gazı özellikle havada mikroskobik inorganik (cansız, toz gibi) partiküllerle karşılaştığında tekrar O2 ye ingirgeniyor ve tek kalan oksijen atomu partiküle yapışıyor. Partikül ağırlaşıyor küçüklük avantajını yitiriyor. Ya filtrelere takılıyor ya da yere iniyor. Havada asılı kalamıyor.

O3 eğer bir bakteri ile karşılaşırsa havada veya herhangi bir yerde, gene O2 ye ingirgeniyor ve tek kalan oksijen atomu hücre duvarınının yıkımına sebep oluyor. Bakteri özelliğini kaybedip işlevini yerine getiremez oluyor.

Merak ettiğim tam bu noktada, havada ki grip vrüsü O3 ile karşılaşınca ne oluyor ? Hücre duvarı yok.

Yani oksitlenecek bir lipit tabakası mevcut değilse mekanizma nasıl çalışıyor ?

Kudret Tezel
14-02-2011, 21:39
Merhaba sevgili arkadaşlar,bu konu hakkında herhangi birşey yazmayı düşünmüyordum ama sayın sarıcan arkadaşımızın ve sayın akınselcuk arkadaşımızın yazdıklarından sonra hala yazmamanında yanlış anlaşılacağı kanaatine vardım ve birkaç şeyde ben yazayım dedim.
Elektrik benim mesleğim biliyorsunuz. Yaptığım işler dolayısı ile yüksek gerilimle çok uğraştım 80-100 bin voltluk elektrostatik toz veya floc kaplamalarla ilgili tecrübelerim var.
Bu ünitelerin imalatı yaptım.
Birgün sarıcan arkadaşımız ozon cihazına ihtiyacı olduğunu söyleyince ben sana küçük bir ozon ünütesi yaparım dedim. ve birsüre sonra sevgili sarıcanın dilinden kurtulmak için bir ünüte yapmak zorunda kaldım.Sağolsun forumda bundan bahsetti sonra sevgili envor arkadaşımız doku kültürü çalışmalarında kullanmak üzere talepte bulundu. Birtanede ona yaptım. butürlü cihazlar internette çok benim yaptıklarımda onlardan çok değişik birşey değil.ancak sevgili akınselcuk un dediği gibi daha önceden elektronik imalat, makina imalatı gibi vs işlerle uğraştığım için alet yapmaktaki pratiğim biraz amatörlüğün dışındadır. Ne olursa olsun birşeyi fabrikasyon nitelikte yapmak isterim.En küçük bir elektronik devreyi bile mutlaka bir film teknolojisi, bir fotoğraf teknolojisi, bir serigrafi teknolojisi kullanarak yaparım zira bundan zevk alırım. Yani yaptıklarıma fabrikasyon bir yapı niteliği kazandırmayı severim. Taktir edersinizki birşeyden çok yapmak kolaydır.ama amatörce birer birer yapıldığında bazı zorluklar doğmasıda çok doğaldır. Elimden geldiği kadar gerek montaj gerek kalite olarak iyisini yapmaya çalışıyorum
Teorik olarak söylenenler doğrudur. Ozon yüksekgerilim deşarjından elde edilir. Deşarjın gerçekleştirildiği bölüm korona veya ozon reaktörü diye anılıyor. Yapımı teorik olarak çok basit olmakla birllikte yüksek gerilim yalıtımı, elektrot kalitesi ve harcadığı güç açısından önem taşır. Ozonu elde etmek önemlidir ama bunun devamlılığıda çok önemlidir. Elde edilen ozon miktarı harcanan güce bağlıdır ama aynı güçte 2 sistemden biri az biri çok ozon üretir olması cihazın randımanı ile alakalıdır. Velhasıl söylenenler doğru . Ozon elektrik deşarjından elde edilir, ama kullanılabilir bir seviyede ozon elde etmek samimiyetime inanın okadar kolay değildir. Deniyecek arkadaşlara başarılar dilerim aman dikkat.... Çarpılmayınız.

akinselcuk
14-02-2011, 22:28
Bu nasıl bir iştir. Dün yazdığım mesajı göremiyordum. Bu sabah mesajım buradaydı. Şimdi yine yok. Birileri bizimle dalga mı geçiyor?

Bir de; moderatörler kendilerince geçerli bir nedenden dolayı bazı mesajları silmiş olabiliyor, ama en azından nezaketen de olsa "mesajınızı şu nedenden dolayı sildik" babında bir mesaj atsalar özele de biz de öğrensek mesajlarımızın neden silindiğini ve tekrar tekrar (silinecek) aynı mesajları yazmasak...

Araçlar>İnternet seçenekleri>Gözatma Geçmişi>Ayarlar>Geçici İnternet Dosyaları>Sayfayı her ziyarat ettiğimde seçili olsun

Bu yüzden mesajınızı var olduğu halde bir daha ki açışınızda göremiyorsunuz. Büyük ihtimalle . . .

malbman
15-02-2011, 00:46
Sayın akınselçuk teşekkür ederim ilginize. Windows 7'de söz ettiğiniz sekmeler yok. Diğer bilgisayarımda xp kurulu sanırım orada var. Oradan bakacağım.

Size kolay gelsin.

seazone
15-02-2011, 08:10
Sayın Sarıcan merhaba,

İlk önce pistonların içine almış olduğunuz benzin karışımlı hava yani içinde oksijen bulunan hava oksijen olmazsa yanma olmayacaktır. Bu oksijen atomuna yüksek gerilim uyguladığınızda O2 ayrılır ve yanlız kalan O diğer O2 atamuna çekilerek O3 oluşturur yani ozon meydana gelir. Burada İçinde metan olması ya da başka herhangi bir hava karışımının olması orda karbondioksite dönüşüm olur o3 olmaz diyemezsiniz. Buradaki konu sizin ufaçık bir buji ateşlemesinde oluşturacağınız ozon miktarı bu miktar hiç konuşmaya gerek olmayacak kadar az. İşin diğer sıkıntısı O3 kesinlikle ısıya uygun değil hemen O2 ye döner buradada ısı olduğu için oluşan ozon hemen O2 ye dönüşecektir.

Gelelim enfeksiyon olduğunuzda kullandığınız su kesinlikle gargara yapılması uygundur.

Ama bilgim dahilinde hayatta kullanmanız taraftarı değilim ozonlu suyun içilmesi hakkında vucudumuzda bulunan serbest radikalleri fazla oksijen vererek oksitliyeceğinizin kanısındayım. Lütfen araştırmadan kullanmayın. Serbest radikallerin oksitlenmesi iyi sonuçlar doğurmayan hastalıkların zincirlemesini oluşturur.

Jezebel
15-02-2011, 09:22
İnternette satılan ozon jeneratörleri var. Ev tipi olabildiği gibi araba çakmağına takılabilenleri de var. 15-30tl arası da fiyatları. Bunlar işe yarar mı acaba?

Sayın Volkan Kesici,
link verirmisiniz acaba. İşe yarar bir aletse ben almak isterim.
Hakikaten ozon ürettiğini nasıl anlayacağız?
Bu ozonun ozon tabakasının tamiri için bir faydası olacaksa bunu tavsiye etmek ve yaygınlaştırmak lazım.
Saygılar.

maybach
15-02-2011, 13:01
Sayın Volkan Kesici,
Bu ozonun ozon tabakasının tamiri için bir faydası olacaksa bunu tavsiye etmek ve yaygınlaştırmak lazım.
Saygılar.
jazabel
http://urun.gittigidiyor.com/Cicekcilikte-Ozon-Kullanimi_W0QQidZZ35052088 bu bir örnek
http://urun.gittigidiyor.com/Ozonlu-Su-Uretim-Cihazi_W0QQidZZ35066242
su için

genel olarak;

http://arama.gittigidiyor.com/?aramafiyat1=&aramafiyat2=&aramabolge=&aramayeni=&aramabitecek=&aramabitmis=&aramasatici=&search_type=detail&ara.x=0&ara.y=0&ara=Tekrar+ara&search_type=detail&aramakelime=ozon+jenarat%F6r%FC&aramakategori=&aramasira=&sra=eda

Sarıcan
15-02-2011, 13:22
Sayın Sarıcan merhaba,

İlk önce pistonların içine almış olduğunuz benzin karışımlı hava yani içinde oksijen bulunan hava oksijen olmazsa yanma olmayacaktır. Bu oksijen atomuna yüksek gerilim uyguladığınızda O2 ayrılır ve yanlız kalan O diğer O2 atamuna çekilerek O3 oluşturur yani ozon meydana gelir. Burada İçinde metan olması ya da başka herhangi bir hava karışımının olması orda karbondioksite dönüşüm olur o3 olmaz diyemezsiniz. Buradaki konu sizin ufaçık bir buji ateşlemesinde oluşturacağınız ozon miktarı bu miktar hiç konuşmaya gerek olmayacak kadar az. İşin diğer sıkıntısı O3 kesinlikle ısıya uygun değil hemen O2 ye döner buradada ısı olduğu için oluşan ozon hemen O2 ye dönüşecektir.

Gelelim enfeksiyon olduğunuzda kullandığınız su kesinlikle gargara yapılması uygundur.

Ama bilgim dahilinde hayatta kullanmanız taraftarı değilim ozonlu suyun içilmesi hakkında vucudumuzda bulunan serbest radikalleri fazla oksijen vererek oksitliyeceğinizin kanısındayım. Lütfen araştırmadan kullanmayın. Serbest radikallerin oksitlenmesi iyi sonuçlar doğurmayan hastalıkların zincirlemesini oluşturur.

Sn. Seazone,

Ben benzin-hava karışımı dedim, oksijen yok demedim ki. Forum ortamında kimya dersi anlatır gibi havanın bileşenlerinden bahsetmek istemedim. İlgilenenler için havanın bileşenleri aşağıdadır.

Nitrojen (Azot) N2:%78,084
Oksijen O2:%20,946
Argon Ar:% 0,930
Karbondioksit CO2:% 0,034

Ayrıca ben yanma odasındaki oluşumu sebep sonuç ilişkisi olarak anlatmaya çalıştım. Yani direkt hava üflerseniz sonuçta oluşan gaz ozondur, benzin-hava karışımı üflerseniz oluşan gazın yoğunluğu karbondioksit olduğu için karbondioksit alırsınız dedim. Yoksa yanmanın kimyasal formulünü yazmak gibi bir niyetim yoktu. Yoksa oturup organik kimya bilgilerimi yenileyip benzinin kimyasal formülü artı oksijen ve bu kimyasal reaksiyonun bir aktivatör (Buji kıvılcımı) ile başlayıp sonuçta şu şu bileşenler ortaya çıkar gibi bir şeyler anlatmam lazımdı.

Kıvılcımın çaktığı anda yanma O2 oksijenin etkisiyle mi başlar, yoksa önce O3 oluşur sonra yanmayı o mu başlatır bilemem ama 30-40 derecede bile hemen bozunan O3 ozon gazı yanma odasında saliseler içinde oluşan 1000 derece sıcaklıkta nasıl oluşur ya da dayanır bilemem. Burada önemli olan egzostan çıkan gazın ozon olup olmadığı sanırım.

Diğerini tartışmak bu başlıkta fazla olur. Ama youtube' da evde ozon üretmeye çalışılan denemelerde buji ile yapılan sistemler var. Burada soruyu yanma odasında ozon oluşur mu? diye sormak belki gereksizdi. Belki Sn. akınselcuk' un endüksiyon bobini ile yaptığı devrede, kıvılcım atlatmak için direkt olarak bujilerden faydalanabilir miyiz? diye sormak gerekirdi. Yoksa bunca arabanın trafiğe çıkmasından kimse şikayetçi olmaz, tersine herkes egzos gazı havayı temizliyormuş diye sevinirdi.

http://www.youtube.com/watch?v=wJ-MTpkdETA&feature=related

Ozonlu suyu gargara ve içmeye gelince, ozonterapi ile ilgili yaptığım araştırmalarda ozon uygulama yöntemlerinden biride ağızdan veya rektal yoldan ozonlu sıvı (ozonlu su veya yağ) uygulaması olduğunu görünce içmekte bir sakınca görmedim. Olaya ilaç mantığı ile yaklaşır ve ilaç gibi kullanırsanız hiç bir şey olmaz. Ben altı yıldır kanserle iç içe yaşıyorum. Bu yüzden sağlık konusunda biraz titizimdir. Bu yüzden yine de herkesin doktoruna danışarak karar vermesini öneririm.

Sarıcan
15-02-2011, 13:42
Sayın Volkan Kesici,
Saygılar.

Sn. Jezebel,

O aletlerden yakın bir arkadaşımda gördüm. Buzdolabının içinde koku giderici olarak kullanıyorlardı ve çok memnunlardı. Pille çalışıyordu. Çok aradım ama bulamadım. Araba çakmağında çalışanlarında arabadaki kokuları (özellikle sigara kokusunu) gidereceğine inanıyorum. Bulabilsem ondan da almak isterim. Cihazların ozon ürettiği kesin, ben evde kullanıyorum zaten. Kokusundan kolayca ayırt ediliyor.

Havada veya sudaki bakteri ve mikroplarıda öldürdüğü kesin. Evde kullandığımız damacana suların dolum tesislerinde sular ozon ile dezenfekte ediliyor. Bu yüzden klor kokmuyor ve klora nazaran daha iyi bir dezenfektan. Çünki işini bitirdikten sonra hemen tekrar oksijene (O2) dönüşüyor.

Yalnız ozon tabakasının tamirine pek yardımcı olamıyor. Çünki daha oluştuğu andan kısa süre sonra oda sıcaklığında tekrar oksijene dönüşüyor ve geride bir atık veya iz bırakmıyor. Suda dayanım süresi sıcaklığa bağlı olarak 30 dakika kadar. Ancak daha uzun dayanım için zeytinyağı veya muhtelif bitkisel yağların ozonlanıp buzdolabında saklanması kaydıyla uzun süre dayandığını biliyorum.

Volkan Kesici
15-02-2011, 14:55
http://www.dealextreme.com/p/automatic-wardrobe-ozone-generator-deodorizer-keeps-mould-and-smell-away-14240

Bu sitede bir sürü model var. Fiyatları da uygun. Tabi performansları nedir bilmiyorum.

akinselcuk
15-02-2011, 20:42
Bu işin pil gücü ile kayda değer bir sonuç vereceğini sanmam.

Sarıcan
15-02-2011, 21:19
Buzdolabı gibi küçük hacimlerin kokusunu gidermek için yeterli oluyor herhalde. Kullanan arkadaşım ve eşi çok memnundular. Bende bakındım ama bulamadım. Ozon kapasitesi oldukça düşük olması lazım.

merlict
15-02-2011, 21:33
hımm konu almış başını gitmiş ama ben yeni farkettim.Derin mevzuu.
Konuya nasıl gireceğimi kestiremediğimden daldım kusura bakmayın. Mevcutta 2 adet ozon jeneratörü çalıştırmaktayım.Biri yerli diğeri avrupalı.Ürettikleri ozon değerleri çok yüksek, sanayi kullanımı.Tahliye kısmında 10 sn. durun bir daha çocuklarınızı göremezsiniz. Bu işi yıllardır yapmaktayım.Ehh az biraz tecrübe kazandım.

Şimdi geçmiş mesajları okuduğumda kimine göre çok zararlı, kimine göre çok faydalı, kimi ise ilk defa duymuş.Merak edenlere genişçe anlatırım ama ilk tavsiyem, o şekilde akvaryum pompası ile üreteceğiniz ozon değeri 0,001ppm değerleri civarında olur ki bunu nerede kullanacaksınız ve ne işinize yarayacak? hiç.Bahsettiğiniz elektrik, 220V dalgaya gelmez, bilmeyeni exctacy ektisi yapar, fazla dalarsan affetmez, yüksek dozdan götürür. Ozon üretimi için kıvılcım (ark) lazımdır ki iyi yalıtamazsanız yangından patlamaya kadar yolu mevcut.Hava üretimi için pompayı büyütelim derken ebatlar büyür, buzdolabı ekovat motoruna geçilir, küçük dimmer anahtarlar büyür varyak olur, ürettiğiniz ozon değeri kullanılacak konuma gelir.Maliyet hesabı yaparken parçalanan hortumları görünce "ana ben bu ozonu içime çektiğimde nefes borumda bu halemi geliyor" sorusunu sorduğunuzda töbe dersiniz.Çok derin mevzuu bunlar.Kimine göre "ben hayatta kullanmam" ibaresi yanlıştır sakın söylemeyin, o kadar çok kullanıyor ve vucudunuza alıyorsunuz ki inanamazsınız.Heralde bizim ülkemizde herkes hergün alıyordur (bazı gıda maddelerinin içinde).Ama ben yinede bunu denemek ve kullanmak istiyorum derseniz, size istediğiniz detayı sunarım.Ama bu yola çıkmadan kesin olarak tehlikeleri ve ozonun zarar-fayda kısmını iyi inceleyin derim.Diğer sorduğunuz "ben ürettiğimi nasıl anlarım, kokusu nasıl, nasıl ölçülür, vs. kısımıları basit ama yüksek ozonun diğer bir tehlikesi ki ana kanser etkenidir ve tüm avrupa ülkelerinde yasaklanmış olan "bromat" tır ki bizim sağlık bakanlığı bile gizliden bu iş üzerine eğilmiş ve yeni düzenlemeler/yasaklamalar getirmiştir.Uzun zamandır organik tarımdan bahsederken şimdi ise tekrar eskici dükkanına mı döneceğiz... iyi düşünelim ve araştıralım arkadaşlar, emin olmadan sakın girmeyelim.Detay isteyene yardımcı olurum.

Mehmet

malbman
15-02-2011, 21:48
Aman tanrım, okurken (yalan olmasın okuyamazken diyeyim zira okumak bir yana paragraf bile olmadığı için takip bile edemezken) nefesim kesildi.

Sayın V for Vendetta arkadaş; muhtemelen konu hakkında forumda hiç kimsenin olmadığı kadar!!! geniş bir bilgiye sahipsiniz. Okuya(madığım)bildiğim kadarıyla bu bilgiyi paylaşmayı da istiyorsunuz. Ama bunu bu kadar karmaşık, inci sözlük tarzında yaparsanız, pek çoğumuz okuyamayız. Bu nedenle, sizden ricamız, mesajlarınızı paragraflar şeklinde yazmanızdır ki biz de okurken devamını getirmek isteyelim.

Sevgilerimle

supermen666
15-02-2011, 22:16
))))):::: Gerçekten güzeldi

merlict
16-02-2011, 20:08
Tamam sustum

O zaman sırayla yazın, ne istiyorsunuz ? Nerede kullanacaksınız ve değeri ne kadar olacak. Gereken tüm detayları ileteyim.

Sayın malbman yazarken farketmemişim, bi daha dikkatli olurum :))

Mehmet

malbman
16-02-2011, 20:59
Sayın merlict, öncelikle eleştirimi olgunlukla karşılayıp, eleştirinin gereğini yaptığınız için çok teşekkür ederim. Bu günlerde böyle olgunlukları çok görmediğimiz için, hakikaten içim umut doldu.

Sonrasına gelince:Burada ozon konusunda yazışan üyelerin, ozonu ne amaçla kullanmak istedikleri üç aşağı- beş yukarı belli. Bu nedenle siz ortaya karışık babında, ama karmaşık olmadan; örneğin diş çürüğü için kullanacak arkadaşın da, buzdolabını dezenfekte etmek isteyen arkadaşın da, ve hatta benim gibi besin eriyiğini sterilize etmek isteyen arkadaşların da sorularına cevap olacak, genel mahiyette bir şeyler yazarsanız, hiç merak etmeyiniz, biz sonradan coşar, sorularımızla bunalıma girmenize bile neden oluruz:p:p

Şimdiden teşekkür ederim.

Sevgilerimle

merlict
16-02-2011, 21:25
hımm.O zaman şöyle kısaca bişeyler yazalım :))

Sağlam ve uzun ömürlü bir devre.Belki maliyeti artabilir haberiniz olsun.Giriş voltajı olarak 220V kullanalım.Yani evimize gelen elektriğin kendisi.

İlk olarak yakın çevrenizde tv tamircisi veya benzeri işlerle uğraşan birileri varsa onlara yükseltme trafosu (transformatör) sorun, genelde bulunur.Ek bilgi eski tüplü televizyonların içinde yükseltme bobinleri olur düşük voltajı 20.000 volt seviyesine çıkartırlar.Bunlardan bir tane edinin.

Ardından ayar anahtarı, dimmer anahtar tarzı düğmeyi çevirdikçe voltaj değerini ayarlayacak anahtar edinin.Genelde elektrik malzemesi satan toptancılarda ve eski elektronikçilerde olur.Alırken anma akımı yüksek olacakmış, akım düşük olsada yüksek voltaj altında çalışacak diyin, anlarlar.

Devam edersek paslanmazdan küçük bir tank edinin.Kapaklı olup (vidalı-somunlu) conta takılabilir olsun.Ebat olarak 20x20x50h cm. boyutları orta kullanım için yeter.Hazır bulmanız zor, sanayiide yaptırısanız olur.Saç ve demir aksamlılar uzun ömürlü olmaz, ozon parçalar.

devam edecek...

akinselcuk
17-02-2011, 01:07
TV bobinlerinin girişleri direk 220 almıyor. Farklı voltajlar şebeke frekansından farklı olarak giriyor. Yani önüne bir 50 Hz trafosu bağlanarak tam performans alınması zor. Aslında en güzeli hesabını yapıp 220 den yüksek voltaja çıkan trafo sarmak ama anlayanların bile elinin altında tezgah olmadan yapması mümkün değil.

Araba bobininin uygulaması kolay. 2 vidalı uç ve bir yalıtımlı kule başı. Bana göre en acemi kişinin bile bir jeneratör yapmaya kalkışmasını sağlayacak basitlikte bir düzen. Ama kapasitesi mutlaka ki düşük olacak.

Todor
17-02-2011, 06:48
Ben ilk günden beri fırın çakmaklarını düşünmüştüm küçük yıldırımlar üretmek için.
Hani şu düğmesini çevirince ocak gazını ateşleyen parçalar.
Şu linktekiler gibi. (http://www.serinteknik.net/satis.php?list=1&altgrup=61&kategori=38&altisim=g-Bujiler%20ve%20%C7akmaklar&kategoriadi=13-Tamboy%20F%FDr%FDn)

Ne kadar verimli olur bilmem. Fakat ucuz, kurulumu kolay, fazla risk içermeyen parçalar diye tahmin ediyorum.

akinselcuk
17-02-2011, 10:53
Çok iyi fikir. Piyasada bir arayalım, çıkması varmı sıfırı kaça ?

gece
17-02-2011, 12:41
Todor'un 'quartz çakmak' fikrinden sonra ben de bu linki (http://www.diytrade.com/china/4/products/1696420/Quartz_Ozone_Generator_Air_Water_Purifier.html) buldum; optimum verim eldesini yakalama konusunda, diğer yöntemlere alternatif oluşturup, fikir verebilecek açıklama da eklemişler.

Linkteki sayfanın en altında, aynı sitedeki ozon ile ilgili diğer alet edavat için ek linkler de var. Oradaki bilgilerden de yararlanılabilir.

gece
herkes ozon tabakasını delerken üretmek için yol yordam aranılan forumun forum kişisi

maybach
17-02-2011, 13:25
193026

amaç manyeto şeklinde akım yaptırmak olunca benimde aklıma elektro şok cihazı geldi ucuz 50-100tl ve çok fazla akım sağlar hatta sürekli şarjda tutulunca pil derdi de ortadan kalkar nası fikir

Volkan Kesici
17-02-2011, 15:23
Alet sürekli çalışmak için üretilmediğinden, oluşan sürekli ark muhtemelen bir süre sonra uçları eritir.

merlict
17-02-2011, 17:03
Akın hocama katılıyorum, tv bobinleri direkt 220V altında çalışmazlar.Dediği gibi bir trafoya ihtiyaç var ama herkes buna ulaşamaz.En kestirmesi tv tamircisinin size sunacağı regüle devresidir.Mantık şu şekilde
220V -->Regüle devresi-->24 veya 12V-->Yükseltme bobini-->10.000 veya daha farklı ama yüksek voltaj (ölçmek çok zordur sakın bi aletle denemeyin)

Ardından bazı cam tüplere ihtiyacımız olacak.Paslanmaz kapaklı tankımızın içine bu tüpleri yerleştirip, oynamamasını sağlamalıyız.Cam tüpü yakınlarınızda labaratuvar falan varsa onlardan atıl durumda beher tipli cam tüp alabilirsiniz.Örneğin cam tüp bulamadık ama fazlaca rakı bardağımız var, kesin iş görür.

Bardakları tankın içinde sabitlemek için köpük olarak tabir edilen strafor bulup bardakların tabanı köpük içinde kalacak şekilde falçata ile keselim ve sıkıca bardakları içine oturtalım.

Bardakların içine sığacak şekilde bardaklar boyunda veya biraz büyük demir alaşımlı borular bulalım.Bardakların veya cam tüplerin içine girmeli, kenarlarda fazla boşluk kalmamalı, mümkünse bardağı elinizle salladığınızda demir boru sarsıntı yapıp camı kırmamalı.

Boruların üst kısmına bağlantı için delikler olmalı.

Soğutma suyu amacıyla paslanmaz tankımızın içine sığabilecek ebatlarda herhangi bir boş kabımız olmalı

Pnömatik sistemlerde kullanılan pvc hortum, bağlantı jakları, rekorlar ve ek parçaları olmalı.Satın alacağınız yere ozona dayanıklı istiyorum demeniz lazım, aksi halde diğerleri parçalanır.Fazla para tutmaz.

devam edecek... (karnım acıktı, yemek zamanı) :)

merlict
17-02-2011, 18:59
Sıra geldi pompa kısmına.Bu sisteme en uygun pompa yaklaşık olarak buzdolabı ekovat motorunun yarısı gibi olmalı.Bunun için damacana soğutma suyu cooler makinası ekovat motoru olur.Ortalama buzdolabı ekovat motorunun yarısıdır.Hurdacılarda nerdeyse bedavaya bulursunuz.Para isteseler 5 tl. bile fazla gelir.

Bütün malzemeleri hemen hemen tamamladık.Geldi iş sistemi kurmaya.Bu sistemi kuracak arkadaşın kesinlikle elektrik bilgisi olmalı.Bilmeyen biri hiç düşünmeden bu işi bıraksın. Sakın!!! bu işin şakası olmaz.

Bundan sonraki sistem kurulumunu bir dosyaya çizeyim, buraya ekleyeyim.Anlatmak zor olacak.

Mehmet

mumunal
18-02-2011, 20:09
Tv deki yükseltme trafosu ya da araç indüksiyon bobini ile yapılan ozon üreteçlerinin ürettiği ozon miktarı aşağı yukarı nedir acaba?

Bu şekilde üretilen ozonun kullanımı, kullanım şekline göre hangi hallerde zararlı olabilir? Ya da hangi kullanım şekline göre neye ne kadar faydası vardır?

;)Sanırım oldukça kapsamlı cevabı olan bir soru oldu. Bu konu farklı sitelerde farklı şekillerde ele alınmış. Örnek olarak ciddi sayılabilecek bir sitede (http://web.ogm.gov.tr/Sayfalar/solmenuicerik/Faydal%C4%B1%20Bilgiler/Ozonkirliligiveozontabakasindakidelinmeler.aspx) "Bir gramın iki yüzde biri miktarda ozon almak öldürücü olabilir." şeklindeki bilgi gerçekten ciddiye alınmalı mıdır?

Sarıcan
18-02-2011, 20:57
Bu şekilde üretilen ozonun kullanımı, kullanım şekline göre hangi hallerde zararlı olabilir? Ya da hangi kullanım şekline göre neye ne kadar faydası vardır?

;)Sanırım oldukça kapsamlı cevabı olan bir soru oldu. Bu konu farklı sitelerde farklı şekillerde ele alınmış. Örnek olarak ciddi sayılabilecek bir sitede (http://web.ogm.gov.tr/Sayfalar/solmenuicerik/Faydal%C4%B1%20Bilgiler/Ozonkirliligiveozontabakasindakidelinmeler.aspx) "Bir gramın iki yüzde biri miktarda ozon almak öldürücü olabilir." şeklindeki bilgi gerçekten ciddiye alınmalı mıdır?

Ozonun faydası veya zararı olaya nasıl baktığınıza bağlı. İnsanlar ozon alabilmek için seansına 150 TL gibi para ödüyorlar ve en azından 10 seans gidiyorlar. Burada kullanımı zikredilen ozon mikrogramlar seviyesinde. Bilerek kullandıktan sonra ozon bir yaşam kaynağı olarak kullanılabilir.

Ozon bugün marketlerde hava temizleme cihazı olarak her yerde kullanılıyor ama siz Sn. merlict' in yaptığı gibi yüksek kapasiteli bir ozon cihazı yaparsanız ozonun direkt solunması ölüme yol açabilir. Bu yüzden dozajını bilmediğiniz ozonla direkt temastan kaçınmalısınız.

Ozonun tıbbi olarak kullanımı ile ilgili bir site. İncelerseniz iyi olur.
http://www.ozon.com.tr/basindaozon.php

mumunal
18-02-2011, 22:10
Teşekkürler sayın Sarıcan, sağlık konusunda oldukça kapsamlı bir kullanım alanı söz konusu. İzninizle size bir sorum olacak; kullandığınız ozonlu suyun farkedilebilir herhangi bir etkisi oldu mu acaba?
...

Bir sitede (http://www.turkcebilgi.com/ozon/ansiklopedi#ansiklopedi);

"Hava veya oksijen kurutulduktan sonra aralarında birkaç milimetre mesâfe bulunan cam duvarlar arasından geçerken ozonlaşırsa da bir kısmı bozulacağından elde edilen verim ancak hacimce % 12’ye kadar çıkar. Oksijenle çalışırsa verim hava ile elde edilenden daha büyüktür. Buna sebep, hava azotunun ozonla kısmen oksitlenmesidir."

şeklinde bir anlatım var. Kastedilen saf oksijen mi acaba?. Eğer saf oksijen ise verimin daha yüksek olabileceği mantıklı geliyor ama buna sebep sadece oksijenin olduğu bir ortamda hava azotunun ozonla kısmen oksitlenmesi nasıl sebep olabilir ki?

Yanlış mı değerlendiriyorum acaba?

Sarıcan
18-02-2011, 22:55
Sn. mumunal,

Ozon üretiminde medikal ozon olarak tanımlanan ozon, bizim akvaryum pompası veya başka bir hava pompası ile bastığımız hava yerine %99 saflıkta oksijen tüpünden basılan oksijenin ozona dönüşmesidir. Bu tip üretilen ozon gazının içinde azot gazı bulunmaz ve üretilen ozon miktarı çok yüksek olduğu için gerek üretirken gerek kullanırken çok titiz olarak koruyucu önlemler alınmalıdır. Yoksa insan sağlığına zarar verecek bir çok riskler içerir.

Bizim şu anada tartıştığımız amatör ozon üretimi havanın içinde bulunan bütün gazları içerir ve bir miktar azotta bu işlem sırasında oksitlenebilir ama bu bileşimin insan sağlığı üzerindeki etkisini açıklayacak bilgi ve ehliyete sahip değilim. Şu an en yoğun kullanım şekli havadaki mikropların öldürülmesi için dezenfektan olarak kullanılmasıdır. Ben ozonladığım su ile daha çok gargara yapıyorum ve kontrollü olarakta bir miktar içiyorum. Ozonlu yağın içilebileceğinden bahsediliyor, bundan esinlenerek içiyorum ama henüz su ile ilgili kaynak gösterebilecek durumda değilim. Bu sadece benim deneyimim.

seazone
19-02-2011, 08:51
Arkadaşlar yüksek üretim yapan ozon cihazlarınla çalıştım. Bu cihazlar gerçekten solunum yapılacak ne bileyim suyu zenginleştirerek o su içilecek. Bu tarz şeyler gerçekten çok zararlı ozon gazını kullanabileceğiniz tek yöntem bence evinizi içinde siz yokken ozanlayıp siz eve girmeden 1 saat önce cihazın kapatılması. Lütfen daha öncede uyardığım gibi bunu sakın içmeyin ve solumayın. Çok kısa süreli solunum eğer üst solunum yolu rahatsızlığınız varsa tüketin. Ozonun tamemen ilk amacı oksitleyici olarak kullanmak ve gerçekten çok iyi bir oksitleyicidir.

akinselcuk
20-02-2011, 08:39
Şimdi öncelikle Todor' un 5 numaralı mesajda kısayolunu verdiği düzeneği yapalım. Buradaki malzemeleri bulması çok kolay ve hepsi aşırı ucuz. Bütün iş de bir kaç kabloyu bir leştirmekten ibaret. Tek özenilmesi gereken şey Cam lamele folyo yapıştırma işi.

Bu düzenekte kıvılcımı elde etmesi epey zor.

Ama Sistem yalan değil sonuçta çalışıyor. Todor kısayolu yazınca bana da çok kolay göründü malzemelerde bulunur ucuz şeyler olunca bir de biz yapalım diye düşündüm.

En azından bu işi yapmak öğrenmek isteyene iyi bir başlangıç düzeneği . . .

Malzeme olarak yüksek voltajı alacağımız ürün elektrikcilerde bulunan flerosan elektronik balastı (birçok elektrikci buna balans diyor, yanlış ama öyle biliyorlar). Fiyatı 5 ila 7,5 lira arasında watına kılıfına göre değişken, ama 10 lira değil. Resimdeki 6 lira.

Ben Horoz marka 36 wat olduğunu iddia eden 2 tane aldım.

akinselcuk
20-02-2011, 08:55
Bilgisayar fanı 5 lira ,

Lamel birkaç tane lazım, tanesi 10 kuruş gibi 100 lük kutusu 7-8 lira. 2 lamel işinizi görecek.

Fanı çalıştırmak için 12 volt gerekli bunun içinde küçük boyutlu hafif elektronik adaptörler var. Asıl amacı asma tavanlardaki 50 wat 12 volt mini çanaklı spotları yakmak, araken böyle tarif edilebilir. Fiyatı 5 lira. 220 voltu 12 volt yapar.

Fanın bu adaptörle çalışması için bir adette köprü diyot lazım. En çok 1 lira diyebilirler. Satış yeri elektronik parça satıcıları, malzemeciler. TV tamircilerinde de bulunabilir küçük bir şey olduğundan satabilirler.

akinselcuk
20-02-2011, 09:17
Gövdeleri bir birine cam silikonu ile tuttutrdum. 2 adet balast kullanmamın tek sebebi estetik ve fazladan bir kıvılcım daha. Lamele folya yapıştıracağımız zaman da 2 tane yapacağız fanın önünde 2 lamel durmuş olacak.

seazone
20-02-2011, 09:39
Ellerine sağlık böyle bir anlatım teknik kitaplarında dahi bulunmuyor. Tekrar emeğine sağlık.

malbman
20-02-2011, 10:02
Dersi en ön sıradan izliyorum sevgili akınselçuk.

remz
20-02-2011, 13:47
Merhaba

Bir kac haftadir ozon gazi uretimini arastirmaktayim.Cok basit bir sistemle ozon gazinin uretimi mumkunken fiyatlari 600-1200 euro arasi degisen cihazlarin arti ozelliklerininin ne oldugunu arastiriyorum.

Oksijen yanici bir gaz iken %99 safliktaki oksijen yuksek gerilim arkina geldiginde direk olarak yanmazmi? O ark zaten bir nevi kivilcim.

Birde otolarda kullanilan induksiyon bobini ozon gazi icin pek uygun degil.Nedeni ise o induksiyon bobini yuksek frekansta calismaya uygun bir trafo olarak kullanilamamasi.

Calisma frekansi 200hz olsun saniyede 200 kerz ark yapacak vede her arktan sonra ozon gazi uretilecek.Tv trafosu bu is icin bence ideal cunku 30-50khz arasi calisabilir yani bu saniyede 30000-50000 kes ark yapmasi demek oluyor.

Ozon gazi uretiminin anlasilir olmasi icin

http://www.youtube.com/watch?v=7Pay8arcvls

burayi segredebilirsiniz.

Tv yuksek gerilim trafosunan bence o kadar korkmayin.Kucuk carpilmalarin haricinde parmaginizi cok hizli bir nokta seklinde yakabilir ama oldurmez.

akinselcuk
20-02-2011, 13:55
Sayın Remz,

TV trafosundan korkmasak bile altındaki 6 bacağın hangisine kaç volt vereceğiz ? Hiç birinde 12 volt okunmuyor. Yani TV trafosuna ne tür bir adaptörle kaç volt vermeliyiz. Mesela bacağın birinde 68 volt 120 hz var. Kendi içinde bu elektriği üretip trofosuna veriyor televizyon devreleri. Biz Bu trafoyu harici kullandığımızda besleme için piyasada bulunur bir kaynak olmayacak hem frekansı hem voltajı standart dışı.

Bilinen yaygın bir yüksek gerilim kaynağı olsada amatör kullanıma uygun değil. yani çarpılmaktan öte sorunlar var. yapılacak işin bağırsağı yaptığı işten çok olmamalı . . .

Oto bobini arabanın devrine göre çok değişik frekanslarda çalışır. yani 10 hertde de, 100 hertzde de yüksek gerilim yaratabilir. Düşünün bir murat 124 saatte 140 km yapabilir bunun için motorunun maksimum devri olan 5000 devir dakikalara çıkamanız gerekir. Krankın bir devrinde 4 silindirin birinde ateşleme olur. Yani her devirde bir ateşleme, öyleyse 5000 devirde, dakikada 5000 ateşleme yani saniyede 84 ateşleme, buda 84 hert demektir. Şebeke gerilimi 50 hertz. Bobin kullanan 12000 devirli benzinli araçlarda var. Yani200 hertz.

Eski bir 124 bobini şebeke trafosuna bağlanıp kule başına sokulacak bir tornavidanın metal yeri elle tutulup diğer elin parmağı duvara yaklaştırıldığında parmaktan duvara kesintisiz bir ark oluştuğu görülür. Parmağınızın ucu yanar vücudunuz çarpılır. Ben ölmedim ama başkası ölebilir. Arkın gücünü, bobine bağladığınız besleme trafosunun gücü belirler. Biz genelde 12 voltta 30-40 watlık bir trafo ile beslerdik. Oysa bu bobinlerin watı daha fazladır. Ozon için kullanacaksak epey güçlü bir trafo ile besleyip maksimum kıvılcımı çıkartmaya çalışmalıyız.

Arabada iken kule başı ceryanı elle tutulmaz çünkü araba 12 voltu çok watajlıdır, bobinin yüksek voltaj amperi oldukça fazladır.

Yani Şebekeden bir ev tipi (in door yazan cinsler) trafo ile beslediğiniz endüksiyon bobininin yüksek voltajını elle tutabilirken araba üzerinde çalışırken tutamazsınız. Artık bir öldürme oranı vardır. % 3-5 olsa da 100 kişiden 3-5 i olmamak için araba üzerinde tutulmaz.

akinselcuk
20-02-2011, 15:04
Todor un internetten gösterdiği basit jeneratörümüzü agaclar.net versiyonu olarak yapmaya devam edelim.

Aliminyum folyo her mutfakta vardır. Bir parça alıyoruz.

Lamele yapıştırmak için ben çift taraflı bant kullandım. Lamele çift taraflı bantımızı yapıştırıp kenarlarını traşlıyoruz.

İnce yapılı içi çok telli 5-10 cm lik iki parça kablo temin ediyoruz. Bu tür kibar kablolar çocukların bozulmuş uzaktan kumandalı arabaları içinden bolca çıkar. Çin malı pilli tüm oyuncakları parçalayıp kablolarını alabilirsiniz. Her evde işi bitmiş atılmayı bekleyen oyuncak vardır herhalde.

Bu kabloların bir ucunu düzgünce maket bıçağıyla kesip 2 cm kadar kablo yalıtkanını sıyırıp atıyoruz. Ucunu soyuyoruz yani.

Bir yüzünde çift taraflı bant bulunan lamelin bir kenarına bu kablonun birini yapıştırıyoruz. Üzerine düzgünce folyoyu bastırıp yapışmasını sağlıyoruz. Anot ucumuz tamam oldu. Aynı şeyleri tam yanına tekrar yapıyoruz. İki folyo birbirine mümkün olan en fazla şekilde yaklaşmalı. Resimde gördüğünüz aralık çok fazla. Bu işi tekrar yapacağım. Ama resimleyip anlatmak için koydum. İki folya arasındaki açıklık mikronlarla ölçülmeli ! Milimetrenin binde biri bir mikron ise 100 mikrondan az bir aralık lazım ! Yani milimetrenin 10 da biri kadar bir mesafe. Hadi sıkıysa yapabilin. Zor ama beş on deneme ile mümkün olabilir. Bende ilkinde beceremedim.

Bu düzenekte kullanılan balastaların çıkışında 1250 voltluk kondansatörler kullanılmış. Demek ki çıkışı en çok 1000 volt kadar. Frekansı oluşturan transistörlerde çok güçlü değil. Kısacası Voltajı çok da yüksek olmayan çok cılız miliamperli bir devremiz var. Folyo açıklığı bu yüzden önemli. Fazladan açıklığı tolere edecek elektrik gücü yok ortada. Ayrıca folyo kenarları tam paralel olmalı. Resimdeki yeterince paralel değil.

akinselcuk
20-02-2011, 15:06
Anod ve katot oluşmuş hali burada bir üstteki yazıda folyo açıklığı hangisi diye aramayın.

Lamelin arkadan görüntüsünde kabloların nasıl duruduğu görünüyor. Bir tarafları banta yapışmış giğer tarafları folyoya temas ediyor. Yumuşak, kibar, narin yapılı bir kablo olduklarından ince aliminyum folyo ile daha geçimli duruyorlar.

akinselcuk
20-02-2011, 15:33
Lamelden çıkan kabloların diğer uçları devremizdeki klemenslere vidalanacak. Beyaz ve kırmızı kablonun artı ve eksi gibi bir durumu yok. Hangisini nereye bağlarsak o artı diğeri eksi olmuş olacak. Yani biri anod diğeri katot.

Devrenin dört klemensli ucu yüksek voltaj uçları. Ama biz sadece iki kenardakini kullanacağız. Bu tip balastların hepsinde iki kenar yüksek anod ve katot uçlarıdır. ortadaki ikisi ise florosanın içindeki flmanları geçici olaral çalışıp ısıtır sonra devre dışı kalır.

Balast sizin onu ne amaçla kullandığınızı bilmediğinden ortadaki iki klemenste bir bir bağlantı yoksa çalışmayacaktır. Kenar klemensinden yani anodtan yanındaki klemense bir kısa devre tel bağlayın florosandaki flaman niyetine. Aynı işlemi katot olarak kullandığımız diğer taraftaki klemensede yapmalıyız.

( Flaman, kızaran tel, ampulün içindeki tel, florosanların da iki ucunda bu kızaran telden vardır. İlk anda gazı ısıtsın sonra sussun diye elektronik olmayanlarda startör diye kullandığımız parça bu işi yapar. Florosanın normalde her kenarında bir uç çalışır. )

lamelden klemense bağlayacağımız kablo uçlarını resimdeki gibi yaparsak daha sağlıklı olur. Birini en sağa diğerini en sola bağlayın. Bağladığınız yerlerden hemen yanındaki komşusu klemense bir köprü atmayı unutmayın. 4 klemensiniz, 2 kablonuz ve köprünüz var. Köprüler birbirine değmesin.

Lameli fanın önünde yakıştırdığınız bir yere sabitleyin.

İkinci devreden bir lamel daha çıkarma şansımız var. Resimlerde bahsettiğim köprüler yapılmamış henüz.

akinselcuk
20-02-2011, 16:15
Kısmen bitmiş hali budur. Ancak düzgün kıvılcım almak için folyo işleminin tekrarlanması lazım. Devreler çok hassas kısadevre veya bazı denemeler yapmaya hiç yatkın değiller kolayca yanıyorlar. Ben devrenin birini yaktım bugün yani ikinci lameli istesemde bağlayamam.

Fakat bu adımlar takip edildiğinde çalışan bir ozon jeneratörü prototipi yapılmış olunuyor. Bu düzeneği bir antrenman düzeneği gibi görebilir evde uğraşmayı sevenler.

Fana bağladığımız elektronik adaptörümüzden çıkan iki siyah kabloyu bir diyot köprüsünde doğrulttuk ve fana artı eksisine dikkat ederek bağladık. Fanın uçlarını önce bir 9 voltluk çıtçıtlı pille deneyin. Fanın bağlantısında bu köprü diyotu ve lehim işini yapmak istemeyenler çıkabilir. Fanı elinize alın ve bir elektronikciye gidin bu fana bir köprü diyot bağla deyin.

220 kablomuz eski teyp fişlerinin birinin teyp tarafını keserek elde ettiğimiz bir fiş. Hem balasta hem de mini adaptöre 220 veriyoruz.

220 ile çalışırken çok ama çok dikkat ediyoruz. Yakınımızdaki bir insana acil durumda eletriği kesmenin yolunu öğretip çalışmaya ondan sonra başlıyoruz.

Küçük kısa yeşil kablolar yüksek voltaj klemensine köprü yapmak için. Fakat burada hala çözemediğim bir sorun var. Bazı balastların içine bir iki ilave yapmadan bu köprü işi sağlıklı çalışmıyor gibi geldi bana. Bu konuda bir inceleme yapıp buraya yazmam gerek. Devrenin birini bu köprü işini yapınca yaktım. Oysa diğeri köprülerle çalıştı. İçinden iki elemanı sökünce . . . Bir iki değişik balast alıp incelemem lazım.

Son halinde dokununca elimi ısırıyor yüksek voltaj ama kıvılcım pek yok. Çok nadiren tek tük noktasal kıvılcımlar var. Lamelin çok hassas tasarlanması lazım. Belki 36 wat yazandan daha güçlü bir balast almak lazım.

akinselcuk
20-02-2011, 16:37
Ozon jeneratörünün toparaksız tarımla yakinen alakası var. Bu yaptığımız düzeneği bir deneme , el alıştırması kabul edelim. Daha kapsamlı güçlü bir şey yapmak için malzeme toplayalım. Bu başlıkta onları da yapalım. Artık odanın kötü kokusu için mi kullanırız yoksa suyumuzun berraklığını sağlamak için mi ya da besinli suyun gereksiz canlılarını yok etmek için mi kullanırız sonra karar veririz.

maybach
20-02-2011, 17:28
Ozon jeneratörünün toparaksız tarımla yakinen alakası var. Bu yaptığımız düzeneği bir deneme , el alıştırması kabul edelim. Daha kapsamlı güçlü bir şey yapmak için malzeme toplayalım. Bu başlıkta onları da yapalım. Artık odanın kötü kokusu için mi kullanırız yoksa suyumuzun berraklığını sağlamak için mi ya da besinli suyun gereksiz canlılarını yok etmek için mi kullanırız sonra karar veririz.

sn. akınselçuk genelde forumlarda her proje teoride kalır bu kaideyi bozdunuz görselleriniz de fikirleri projeleri geliştirmek açısından yeni fikirler veriyor. bir sorum olacak ozon yararlı yararsız gerekli gereksiz seçiyormu

Sarıcan
20-02-2011, 17:51
Oksijen yanici bir gaz iken %99 safliktaki oksijen yuksek gerilim arkina geldiginde direk olarak yanmazmi? O ark zaten bir nevi kivilcim.

Sn. remz,

Oksijen yanıcı bir gaz değil, yakıcı bir gazdır. Reaksiyona girdiği diğer gazların veya yakıtların yanmasını sağlar. Oksi-asetilen kaynağında asetilenin yanmasını sağladığı gibi. Oksijen miktarı azaldıkça yanma isli olur. Oksijen bittiği anda da yanma biter.

Sarıcan
20-02-2011, 18:06
Sn. akınselcuk,

Çok güzel çalışmalar yapıyorsun ama bir iki konuda düzeltme yapalım istersen. Öncelikle fanın oluşan ozon gazını önüne katıp üfleyeceği veya sürükleyeceği bir kanal oluşturmak lazım ve daha ötesi bu kanalın havanın rahatça akacağı bir aralıkta olması lazım. Bunun içinde lamellerin arası hiç değilse 3-5 mm açık olması lazım. Tarif ettiğiniz 0,1 mm açıklıkta oluşan ozon gazını dışarı alabilmeniz çok zor görünüyor. Lamellerin arasını açabilmeniz içinde iki levha arasındaki gerilimin çok yüksek olması lazımki o mesafeden akım atlayabilsin. Bu akım atlamasını 1000 volt civarında sağlamanız mümkün görünmüyor. Zaten denemişsiniz. 15.000-20.000 voltluk bir gerilimi sağlayacak bir düzenek geliştirmek lazım. O zaman lamel plakalarının arasındaki mesafeyide açmak mümkün olur, kıvılcım atlatmakta mümkün olur.

akinselcuk
20-02-2011, 21:15
Sayın Maybach,

Teşekkür ederim. Ozon gazının yararlı bakteri seçebileceğini sanmam. : )

Ama besinli suyun içinde üreyen her türlü canlı organizma bize zaten gerekmiyor. İster yosun hücreleri ister basillüs türleri ister daha basitleri farketmez. 3lü oksijen parçalanırken tek kalan oksijen atomu bakteri hücresinin lipit yani yağ tabakasına bağlanıp parçalanmasını sağlıyor. Alg hücresinin dış duvarında lipit tabakası yok. Orada ne yapıyor henüz bilmiyorum ama yakında öğreniriz.

Sayın Sarıcan,

Bu basit bir düzenek. ozonun üretildiği yerin daha kapalı korumalı olması gerek bence de. Hava akımının kontrol edilebilmesi gerek. Bu basitlikte bir düzenekte zaten umduğumuz gibi kıvılcım da sağlayamadık.

Sanki daha iyi, güçlü bir düzenek yapmayı başarıp, ozon üretimini hissedebileceğimiz tarzda, ondan sonra onu basitleştirmek gerekli gibi.

Okuldaki kalın cam tüpler var. Onların içinde güçlü bir kıvılcım yapılabilse daha iyi olacak gibi. Pet şişede çok hacimli oldu. Ayrıca yazıların başında çizim olarak gösterdiğim metal elek ve arasında demir çubuktan kıvılcım atlatmak biraz zor oldu. Bir iki daha deneme yaptıktan sonra, burada gene bir tane daha yapabilirim inşallah.

Bu lamelli-folyolu düzeneği yapmak bana çok kolay göründü Todor gösterince.

akinselcuk
20-02-2011, 21:21
Ben ilk günden beri fırın çakmaklarını düşünmüştüm küçük yıldırımlar üretmek için.
Hani şu düğmesini çevirince ocak gazını ateşleyen parçalar.
Şu linktekiler gibi. (http://www.serinteknik.net/satis.php?list=1&altgrup=61&kategori=38&altisim=g-Bujiler%20ve%20%C7akmaklar&kategoriadi=13-Tamboy%20F%FDr%FDn)

Ne kadar verimli olur bilmem. Fakat ucuz, kurulumu kolay, fazla risk içermeyen parçalar diye tahmin ediyorum.

Konya da çarşıda bir yer var bildiğim aynı bu linkteki ürünleri satıyorlar. İlk fırsatta bir gideyim. Fırın çakmakları gerçekten iyi fikir. Tek düşündüğüm sürekli çalışınca su koyuverirler mi ?

akinselcuk
20-02-2011, 21:37
Todor'un 'quartz çakmak' fikrinden sonra ben de bu linki (http://www.diytrade.com/china/4/products/1696420/Quartz_Ozone_Generator_Air_Water_Purifier.html) buldum; optimum verim eldesini yakalama konusunda, diğer yöntemlere alternatif oluşturup, fikir verebilecek açıklama da eklemişler.

Linkteki sayfanın en altında, aynı sitedeki ozon ile ilgili diğer alet edavat için ek linkler de var. Oradaki bilgilerden de yararlanılabilir.

gece
herkes ozon tabakasını delerken üretmek için yol yordam aranılan forumun forum kişisi

Kuars elektrik verilince hareket , hareket verilince elektrik üretebilen bir madendir. Piezo tweteerların içinde bu madenden vardır. Tiz seslerin çıkabilmesi için. Manyetolu (içinde manyeto yoktur isim yakıştırması yapılmış) çakmakların içinde vardır bu madenden. yaylı bir mekanizma bir demir ağırlık parçasını kuarsa çarptırır ortaya elektrik çıkar kıvılcım olur.

Sürekli kıvılcım elde etmek için iyi bir yol değil bence. ozon üretimi için sürekli kesintisiz bir kıvılcım arkı lazım. Kuvars böyle çalışırsa çok yorulur. Zaten bir ömrü vardır, sürekli darbe alan maden zamanla özelliğini kaybeder. Zaten elektrik eldesi için devamlı bir hareket üretebilmek de çok kolay bir iş değil onada bir ayrı mekanizma lazım.

Fırınların üzerinde bağlı olan çakmakların çoğu 220 den bir tranformotor vasıtasıyla yüksek voltaj üretiyor. Sürekli, kesintisiz kıvılcım için en uygunu elektronik ya da bobinli, bir transformotor yardımı ile olur gibime geliyor.

Fırınlarda kuarslı sabit çakmaklarda var. Basılınca kıvılcım çakmasından başka çat çat ses çıkarırlar. Bunu da fırın elektrikler kesikken de çakılıp yakılabilsin diye yapıyorlar. Çünkü bobinin kıvılcım yapması için elektrik alması lazım. Ama kuvarsın kıvılcım çıkarabilmesi için sadece bir darbe lazım.

merlict
21-02-2011, 11:02
hımm. Şimdi işin rengi değişti işte.Benim yapmaya başaldığım jeneratörün kapasitesi normal ev içinde kullanımdan yüksek olacak ve ismini hatırlamadığım bir arkadaşın belirttiği kadar olmasa da sağlık açısından sorunlu olacaktır.Bu jeneratörün kullanımı olarak belki bir sera ortamı kullanılabilir.Kesinlikle gargara yapıp bir kısmını içmek için olamaz.

Detayın diğer tarafı ise çok ilginç sayılabilir.Nedir ? Ozonlu su ile işlem yapmak isteyenler için önerim şişelenmiş su satın alsınlar. ???? Diyeceksiniz ki bu ne ? Türkiyede satılan damacana şişelenmiş suların nerdeyse %99.9'u PET şişe olarak alacağınız şişelenmiş suların %95'i ozonlanmış sudur.!!!!Bir başka detay daha!!! Eğer şişe etiketi üzerinde "doğal kaynak suyu" yazarsa ozonlanmış sudur, eğer etiket üzerinde "doğal mineralli su" yazarsa bunun anlamı boş şişe yüksek ozonlu su ile durulanmış ama hiç işlem yapılmamış, doğadan çıktığı gibi şişelenmiş su anlamındadır.Bu detay çok önemli atlamayalım, doğal mineralli su yapmak için firmalar ve sağlık bakanlığı yüksek miktarda paralar harcamaktadır.Şuan biz ise sitede bunun tam aksini yapmak istiyoruz.

Bu detayı unutmadan başka bir konuya geçersem ozonlanmış şişe suyundaki ozon oranı nedir ? Damacana içindeki ilk şişelenme esnasındaki oran 0.015 - 0.020 ppm değerindedir ki bu oran 24 saat içinde kapalı kapak altında bile 0,002 oranlarına düşer.Aksine PET şişe içerisindeki oran ise 0.020 - 0.050 ppm arasında değişir ki 24 saat içinde oran 0.010 değerlerine düşer.Siz içmek için şişeyi açtığınızda kokusunu ve tadını anlamazsınız ama koku konusunda hassas olanlar damacana kapağını açtığında koklayıp keskin ozon kokusunu anlayabilirler.15 dk. sonra hiç bişey hissetmezler :)

Peki bu kadar içimizde olan birşeyi neden arayıp duruyoruz ? Gargara yapmak için şişe suyu alalım, hatta içelim. (zaten yapmıyormuyuz?) Eğer bilindik marka veya büyük firma suyu alırsanız ozonsuz üretim olma ihtimali yüksek, çünkü yüksek maliyetlerdeki bu yatırımı çoğu küçük firma yapamıyor veya göze alamıyor.

Alkıma gelen başka bir detay.Neden nerdeyse bütün su firmaları ozon kullanıyor?Tek amacı var, dezenfenksiyon ve koruma.Durulama esnasında dezenfensiyon, saklama zamanına karşı koruma.Şişelenmiş suyun kapağını açmadığınız (yani hava aldırmadığınız) sürece (O3 hava ile karışınca normal haline döner) 1,5 - 2 yıl bozulmadan dayanır.Ama bir bardak içine boşaltın 7 günde bozulur, tadı ekşir, yosunlanır.Bu detayda ozonu niçin tercih ettiğimizin kanıtı.

Bunları gözönüne alarak yapmak istediğimiz veya kullanacağımız ozona karar verelim.Fan ile elde edeceğimiz O3 buzdolabı içindeki yiyecekleri koruma amaçlı veya su ile karışımını yapabilirseniz ki su minerallerine göre değişir, bunu gargara olarak kullanabilirsiniz ama içmeyin.İçmek için şişe suyu alın :)

Benim sistemin çıkışındaki O3 ün kokusu nefes borunuzu parçalayabilir.Ortalama değer 5 ml/m değerinde olacaktır ki suya karıştırdığınızda (iyi difüzyon yapmalısınız ki karışım olmazsa tehlikeli olur) bu suyu tarımda etkin kullanabilirsiniz.Benim nacizane fikrimi sorarsanız kesinlikle hayır derim.Peki ortamda labaratuvarımız olmadan bunu nasıl ölçeriz derseniz, benim sistemin ürettiği O3 değeri 0,050 ppm değerine yakın olur.Kapalı hazne içinde kalmadığı sürece 2 dk. içinde herşey uçar.Fan ile üretilen değer ise 0,005 - 0,010 ppm arasında olacaktır ki kapalı hazneye alamazsınız (fan gücü basınç oluşturamaz) anında kokusunu bile duymadan kaybedersiniz.Yani yaptığım işe yaradımı yaramadımı anlamadan çalıştırır durursunuz :)

Hala O3'ü üretmek isteyen var mı ?

Mehmet

Sarıcan
21-02-2011, 11:42
Yorumsuz...

seazone
21-02-2011, 12:22
Sayın Sarıcan prensip gerçekten çok basit ülkemizde bunun gibi o kadar tehlike haberler var ki sürekli gündem de bulunan, bunları insan olan yapmaz dersiniz hepimiz yaşıyoruz bunları. Bununla ilgili yeni (pekte yeni değil yaklaşık olarak 10 senelik mazi) olduğu için makina üreten herkes bunu rahatlıkla içilebileceğini savunuyor 750-1000 maliyetli makinaları bunlar 15000 euro gibi rakamlara hep su firmalarına sattılar. Sonrada şu firma kullanıyor bu firma kullanıyor diyerek ozonlu suyu içiriyorlar.

Sarıcan
21-02-2011, 14:02
Sn. Seazone,

Ben bu maliyeti 750-1000 maliyetli makinaları 15000 euro ya satan firmaların ortağı değilim ama yine de araştırmayı seven biri olarak eğer su dezenfekte edilecekse klor yerine ozonla dezenfekte edilmesinden yanayım. Geride hiç bir artık bırakmadan işini yaptıktan sonra tekrar hayat kaynağımız olan oksijene dönüşen bu gazı musluktan akarken bile pis kokan klora tercih ederim. Ama tercih sizin, isterseniz siz klorlu su için. Keşke musluktan akan sularda ozonla dezenfekte edilse.

Benim sağlık konusunda ne kadar titiz olduğumu daha önceki yazılarımda da yazdım. Ozonla tedavi konusunda uygulama yapan bir sürü sağlık kuruluşu var. Merak eden gidip araştırır. Ama ozon sadece su dolum tesislerinde su arıtmak için kullanılmıyor. Sağlık sektöründe bayağı ciddi boyutlarda klinikler açılmaya başladı. Bu tedavilerde çok pahalı olduğu için herkes gidemiyor zaten. Burada bahsedilen pet şişede satılan suların içilmesi değil. Öyle olsa herkes ozonterapi uyguluyor olurdu. Ozonla tedavi sitesinde bazı tedavi uygulamalarını anlatıyor. Okumanızı tavsiye ederim.

Ozonla hava temizliği için ise bir çok yapı markette satılan cihazlar var. Belirli bir konsantrasyonda gün boyu çalışmasının hiç bir sakıncası yok. Anaokullarında bile kullanılıyor. Önemli olan hangi konsantrasyonda kullanılabileceğini bilmek. Yoğun bakımda da hastaya oksijen bağlıyorlar ama tüpü sonuna kadar açmıyorlar. Fazlası elbette ciğerleri tahrip edecektir.

remz
21-02-2011, 16:04
hımm. Şimdi işin rengi değişti işte.Benim yapmaya başaldığım jeneratörün kapasitesi normal ev içinde kullanımdan yüksek olacak ve ismini hatırlamadığım bir arkadaşın belirttiği kadar olmasa da sağlık açısından sorunlu olacaktır.Bu jeneratörün kullanımı olarak belki bir sera ortamı kullanılabilir.Kesinlikle gargara yapıp bir kısmını içmek için olamaz.

Detayın diğer tarafı ise çok ilginç sayılabilir.Nedir ? Ozonlu su ile işlem yapmak isteyenler için önerim şişelenmiş su satın alsınlar. ???? Diyeceksiniz ki bu ne ? Türkiyede satılan damacana şişelenmiş suların nerdeyse %99.9'u PET şişe olarak alacağınız şişelenmiş suların %95'i ozonlanmış sudur.!!!!Bir başka detay daha!!! Eğer şişe etiketi üzerinde "doğal kaynak suyu" yazarsa ozonlanmış sudur, eğer etiket üzerinde "doğal mineralli su" yazarsa bunun anlamı boş şişe yüksek ozonlu su ile durulanmış ama hiç işlem yapılmamış, doğadan çıktığı gibi şişelenmiş su anlamındadır.Bu detay çok önemli atlamayalım, doğal mineralli su yapmak için firmalar ve sağlık bakanlığı yüksek miktarda paralar harcamaktadır.Şuan biz ise sitede bunun tam aksini yapmak istiyoruz.

Bu detayı unutmadan başka bir konuya geçersem ozonlanmış şişe suyundaki ozon oranı nedir ? Damacana içindeki ilk şişelenme esnasındaki oran 0.015 - 0.020 ppm değerindedir ki bu oran 24 saat içinde kapalı kapak altında bile 0,002 oranlarına düşer.Aksine PET şişe içerisindeki oran ise 0.020 - 0.050 ppm arasında değişir ki 24 saat içinde oran 0.010 değerlerine düşer.Siz içmek için şişeyi açtığınızda kokusunu ve tadını anlamazsınız ama koku konusunda hassas olanlar damacana kapağını açtığında koklayıp keskin ozon kokusunu anlayabilirler.15 dk. sonra hiç bişey hissetmezler :)

Peki bu kadar içimizde olan birşeyi neden arayıp duruyoruz ? Gargara yapmak için şişe suyu alalım, hatta içelim. (zaten yapmıyormuyuz?) Eğer bilindik marka veya büyük firma suyu alırsanız ozonsuz üretim olma ihtimali yüksek, çünkü yüksek maliyetlerdeki bu yatırımı çoğu küçük firma yapamıyor veya göze alamıyor.

Alkıma gelen başka bir detay.Neden nerdeyse bütün su firmaları ozon kullanıyor?Tek amacı var, dezenfenksiyon ve koruma.Durulama esnasında dezenfensiyon, saklama zamanına karşı koruma.Şişelenmiş suyun kapağını açmadığınız (yani hava aldırmadığınız) sürece (O3 hava ile karışınca normal haline döner) 1,5 - 2 yıl bozulmadan dayanır.Ama bir bardak içine boşaltın 7 günde bozulur, tadı ekşir, yosunlanır.Bu detayda ozonu niçin tercih ettiğimizin kanıtı.

Bunları gözönüne alarak yapmak istediğimiz veya kullanacağımız ozona karar verelim.Fan ile elde edeceğimiz O3 buzdolabı içindeki yiyecekleri koruma amaçlı veya su ile karışımını yapabilirseniz ki su minerallerine göre değişir, bunu gargara olarak kullanabilirsiniz ama içmeyin.İçmek için şişe suyu alın :)

Benim sistemin çıkışındaki O3 ün kokusu nefes borunuzu parçalayabilir.Ortalama değer 5 ml/m değerinde olacaktır ki suya karıştırdığınızda (iyi difüzyon yapmalısınız ki karışım olmazsa tehlikeli olur) bu suyu tarımda etkin kullanabilirsiniz.Benim nacizane fikrimi sorarsanız kesinlikle hayır derim.Peki ortamda labaratuvarımız olmadan bunu nasıl ölçeriz derseniz, benim sistemin ürettiği O3 değeri 0,050 ppm değerine yakın olur.Kapalı hazne içinde kalmadığı sürece 2 dk. içinde herşey uçar.Fan ile üretilen değer ise 0,005 - 0,010 ppm arasında olacaktır ki kapalı hazneye alamazsınız (fan gücü basınç oluşturamaz) anında kokusunu bile duymadan kaybedersiniz.Yani yaptığım işe yaradımı yaramadımı anlamadan çalıştırır durursunuz :)

Hala O3'ü üretmek isteyen var mı ?

Mehmet

Sayin Mehmet

Ozonlu suyu neden icmemeliyiz ?

Ozon gazi kana karistirilarak verilebilirken ozonlu suyu icmek neden sakincali ?

Yanlis anlamiyorsam hazir sularin icindede ozon var icecekseniz onu icin diyorsunuz oylemi ?

Birde ozon gazinin kokusu biber gazi bibi bi anda nefes borumuzu parcalayacak duzeyde tehlikeli diyorsunuz yoksa benmi yanlis anladim ?

remz
21-02-2011, 16:15
Tv trafosu icin bi yerde videoda izlemistim su an icin bulamadim.

Enerji tasarruflu lambalarin icindeki devre kullaniliyordu.Umarim hafta sonuna kadar resimleri ile bir kac ornek forma elkeyebilirim.

Malesef azda olsa elektronik bilgisine ihtiyacimiz var.Bunuda bu forumda paylasarak cozecegimize inaniyorum...

seazone
21-02-2011, 16:47
Sayın Sarıcan, tekrar başa dönmek istemem ama forumda paylaştığımız kadarı ile tüm forumdaki arkadaşlara aynı konular üzerinde sürekli görüşüldüğü için nedense ben samimi bir arkadaş olarak görüyorum. Sizinle hiç telefonla konuşmadık ya da başka her hangi bir yerde tanışmadık. Sadece burada yazılarınızı biliyorum ve tek yürekten söylüyorum ki içmenizi istemedim hatta ismini bile yazmadığım hastalıklara sebebiyet verebileceğini söyledim. Kimsenin bu halde olmasını istemiyeceğim için. Buradaki konu siz ozonlu su içmek istediğiniz kısmı.

Gelelim şimdi konunun saptığı yere eğer siz dezenfekte etmek için kullanıp suyu ozonun işi bittikten sonra tekrar o2 ye döndükten sonra temizlenmiş (bakterilerden arınmış) su içmek istiyorsanız hiç bir zararı yok... Bu suyuda çok iyi bir oksitleyici olduğu için suda ki her metali oksitleyeceği için herhangi ucuz filtereden bile geçirdikten sonra (oksitlendiği için daha büyük nesneler olup tutulması kolay olacak), bu şekilde tüketilmesi önerimdir.

Musluklardan akan suyu da ozonla dezenfekte edememelerinin sebebi ozonlandıktan sonra başına gelecek kontaminasyonda hiç bir çare değil. O yüzden klorlanıyor. Siz isterseniz klorlu su için diyorsunuz ben size bu suyuda içemeyin derim. Saygılar.

merlict
22-02-2011, 11:00
Sayin Mehmet

Ozonlu suyu neden icmemeliyiz ?

Ozon gazi kana karistirilarak verilebilirken ozonlu suyu icmek neden sakincali ?

Yanlis anlamiyorsam hazir sularin icindede ozon var icecekseniz onu icin diyorsunuz oylemi ?

Birde ozon gazinin kokusu biber gazi bibi bi anda nefes borumuzu parcalayacak duzeyde tehlikeli diyorsunuz yoksa benmi yanlis anladim ?

Sayın remz, aslına bakarsanız sayın seazone olayı açıklamış. Burası Türkiye nelerin doğru olduğunu anlamak için iyice araştırmak gerekiyor, aksi halde yalan bile 3 gün sonra doğru sanılıyor.

Sorularınıza gelince; Ozonlu suyu neden içmemeliyiz ? Ürettiğimiz ozon değeri standart olmadığı gibi konsantrasyonu çok farklı ve tehlikeli olabilir.Zaten içtiğiniz ilk anda mide bulantısı başlar ki işte o an oran dengesizdir ve tehlikeler bu şekilde başlar.Bunu suyu içmeden önce koklayın zaten içmek istemeyeceksiniz.Bu sebeple içmemeliyiz ?

Ozon gazı kana karıştırılma işlemini çok iyi bilmiyorum ama oran olarak çok düşük olduğunu düşünüyorum ki suda olduğu gibi dezenfektan önceliği olabilir ki sudaki ozon ise (bizim ürettiğimiz) dengesiz olabilir, tehlike arzeder derim.

Hazır suların içinde ozon var (çoğu firmada) Siz avrupadasınız sanırım, sizdekilerde olmama ihtimali yüksek, bu bizim ülkedekilere özgü bişey.Her zaman olduğu gibi bazı şeyleri geriden takip ederiz.Hazır suları için demiyorum, zaten içiyorsunuz diyorum.Bakın kısaca benim yaptığımı size ileteyim.Ben 15 yıldır böyle bir sektörde çalışıyorum.Çalıştığım birçok firma içinde elit olanlar olduğu gibi sıradan olanlarda mevcut.Konuyu dağıtmadan bunu üreten ben, evde ise suyu içerken ne arıtma cihazından su içerim, kesinlikle içmeyin derim (vucudumuzun arıtma cihazı taşlarında kalan minerallere ihtiyacımız vardır) nede yeni aldığım hazır suyu.Damacana şişesini açtıktan sonra imkanım varsa 1-2 gün kapağını açıp bekletirim, ardından içmeye başlarım.Eğer bulabilirsem doğal mineralli su alırım.Karşılaştırma yapmak isteyen dünyanın en iyi suyu kabul edilen evian suyu bulsunlar ve Türkiyedeki şişelenmiş sulardan bulsunlar.İçmeden etiket değerlerini karşılaştırsınlar.Aradaki değer farklarını görünce şaşırırsınız, hatta imkanınız varsa evian suyu için, tadının burukluğundan tutunda sertliğine kadar birçok sorun bulacaksınız.İşte burada sormazmısınız niye böyle diye.Bu kadar kötü sandığımız su neden bu kadar fazla isteniyor.Ben bile ilk içtiğimde "bunu içeceğime İzmir şehir şebeke suyunu içerim daha iyi" demiştim, belediye bana dava açarmış:)

Bu konular ozondan başladı.Doğa bize mükemmel saflıkta ortam sunmuş ama biz onu değiştirmek için bilip bilmeden her türlü kötülüğü yapmaya devam ediyoruz.Doğal kaynaktan çıkan suyu yerden çıkış anında içtiğinizde inanın dünyanın en büyük lezzeti bu dersiniz.İşte orada ozona hiç ihtiyaç yok.

Mehmet

remz
22-02-2011, 16:06
Sayin Mehmet

Bence yinede havada kalan bir cok konu var.Misal ozonun su kadar mg. faydali fazlasi zararli seklinde bir cevabi zannedersem bu konu uzerine okumus bir doktor veya saglik uzmani cevap verebilir.

Dis ve agiz temizligi icin,
Zehirlenme olaylarinda mide yikamada yardimci urun olarak,
kullanildigini bile okuyoruz.

Akcigerler icin zarari anlasilir bu gazi solumamamiz gerektigini kesin olarak biliyoruz ama vucut icinde nasil bir zarari olacagini anlamak istiyorum.

Ozon uretiminin bildigim kadari ile en kolay yolu yuksek gerilimle olani.Bu is icin yapilmis cihazlarin icindeki ozon yapan metal kismin titanyumdan filan yapildigi soyleniyor.Reklamda olabilir,gercekte,duzmecede.

Cok yuksek dozda ozon uretebilecek cihaz yapmak hic sorun degil,sorun ozon hakkinda tam bir bilgiye sahip olamamam.Bu yuzden tam bir bilgiye sahip olana kadar sadece kuru temizleme seklinde,cihazi yapip kullanmayi dusunuyorum.

akinselcuk
22-02-2011, 21:59
Ozon gazı bakteri hücresinin duvarını parçalayabiliyorsa insan derisine teması da sakıncalı olmalıdır. tek kalan oksijen atomu lipit dokusuna bağlanır deniyor zira. Dış derimize az iç mukoza kısımlarımıza daha çabuk etki ederek zarar veriyor olması gerekir. Biraz bilinçli ve bilimsel yaklaşmak gerek.

Klorda insana zehirli bir kimyasaldır. İçme suları klorlanmadığı zaman insanlığın sağlığı bozulur. Bir maddeyi doğru kullanmayı bilmek ya da ondan korkmak uzak durmak. Tıpkı GDO tartışmaları gibi; ya iyi olacak ya da kötü. Tıpkı Cinali ya da Ayşegül Tatilde hikaye kitaplarında veya Kemalettin Tuğcu da ki insan tiplemelerinde olduğu gibi . . .

Bugün gidip bir fırın çakmağı aldım. 13 lira.

Anahtarlı modelleri var. Kablolu paket modelleri var. Ben en sadesini aldım. Tüm yerli fırınlara uyumlu anahtarı yok kabloları yok. 220 girişi için 2 soket yapmışlar. 4 tanede ocağa çıkıs soket yeri koymuşlar. Yüksek voltajlar 220 nin nötr ucu ile devresini tamamlıyor.

220 yi verdiğiniz anda bir saniyede bir çakmaya başlıyor. 2 cm uzaktaki diğer sokete veya 3 cm uzaktaki 220 nötr soketine kıvılcım atlıyor. 10 dakika memerin üzerine bıraktım mutfakta çalışır vaziyette bir dakika sonra burnuma gelen farklı yumuşak kokunun bahsedilen ozon gazı olabileceğini düşündüm. Yani anlıyacağınız kıvılcım üretmenin en basit yolunu bulduk gibime geliyor. Üstelik ozon üretildiğine dair bir emarede gördük.

Bütün yapılacak iş bunu kutulamak. Hatta bir de hareket dedektörü takmak lazım. : )

Odada hareket varken sussun uzun süre hareket görmeyince başlasın çalışmaya. Odanın havasını kimse yokken temizlesin.

Resmini koyayım şimdi sonra bunu da bir mamül hale getirelim.

akinselcuk
22-02-2011, 22:06
Bunlar da kıvılcım resimleri.

Sürekli değil de saniyede bir çaktığı için telefonun makinası ile denk getiremedim sanmıştım ama denk gelmişler.

Bu kıvılcımlar 2 cm kadar bir aralıktan atlıyorlar. Hem de asıl devrelerini tamamlayacakları yere değil yol bulup şartları zorladıkları bir yere. Yani bu kıvılcım için uygun bir aralık verilir ve nötr bacağına bağlantı yapılırsa güçlü ve 4 adet kıvılcım haline gelirler.

Sarıcan
22-02-2011, 23:04
Ozon gazı bakteri hücresinin duvarını parçalayabiliyorsa insan derisine teması da sakıncalı olmalıdır. tek kalan oksijen atomu lipit dokusuna bağlanır deniyor zira. Dış derimize az iç mukoza kısımlarımıza daha çabuk etki ederek zarar veriyor olması gerekir. Biraz bilinçli ve bilimsel yaklaşmak gerek.

Sevgili akınselcuk,

Sayfa tam bir arap saçına döndü. Ozonterapi yapan merkezlerden birinin daha önce linkini vermiştim. tekrar vereyim. Millet ozonu vücuduna temas ettirmek için seansı 150 TL verip en az 10 seans ozon sauna denilen tedaviyi alıyor. Cildin ikinci bir akciğer gibi tenefüs etmesini sağlıyor. Bu işi yapanlar tıp doktorları. Kocakarı da değiller. Bir allahın kulu bu kadar tartışmadan sonra araştırıp okumaz mı?

http://www.ozon.com.tr/ozon-sauna/

Bu site ozon tedaviyi Türkiye' de başlatan Dr. Lale YEPREM' in sitesi. Ozon' un sağlık alanında kullanılması ile ilgili her türlü bilgiyi bulabilirsin.

http://www.ozon.com.tr/ozonun-esik-seviyeleri/

Ozonun hangi konsantrasyonlarda rahatsızlık verdiği ve zararlı olduğu yazılı. Senin çakmak 24 saat çalışsa bir şey olmaz. Daha önceki mesajlarımdan birisinde yazmıştım, yine tekrarlıyayım. yoğun bakımda hastayı kurtarmak için oksijen tüpü ile hava veriyorlar. Oksijen bizim yaşam sebebimiz ama oksijen tüpünü sonuna kadar açarlarsa da ölüm sebebimiz olur. Bu ayrıntıyı gözden kaçırmamak lazım.

Ciltteki açık yaraları tedavi etmek için yaralı bölgeyi torba içine alıp, torbaya ozon gazı vererek yaraları tedavi ediyorlar. Siz cilde zarar verir diyorsunuz. Bayanlar selülit ve fazla yağlarını bölgesel olarak yakmak için ozon torbasının içine giriyorlar.

http://www.ozon.com.tr/basinda-ozon/

Ama bazı arkadaşlar sanayi tipi ozon jeneratöründen başka bir şeyle çalışmamışlar. Ozonla strelize edilen suya bile zehir diyecekler neredeyse. Ozon çok kuvvetli bir oksitleyici olduğu için su içindeki bazı mineralleri oksitleyip çökeltebilir bu yüzden topraksız tarım besin eriyiğinin değerlerini bozduğunu söylüyorlar (özellikle iz elementler üzerinde demir gibi.) ama sudaki bakterileri öldürdüğü kesin. Biz damacana suyunu doğal mineralli su diye almıyoruz. Mineralli sular maden suyu veya başka isimler altında satılıyor zaten.

Sevgili akınselcuk,

Gece mesajı yazdıktan sonra sabah mevcut siteyi biraz daha detaylı inceledim ve şu bilgiye ulaştım. Belki tereddütleri biraz daha giderir.

MADRİD OZONTERAPİ DEKLARASYONU(3-4 HAZİRAN 2010) (http://www.ozon.com.tr/2010/07/23/ozonterapi-icin-madrid-deklarasyonu/)

SONUÇ BİLDİRGESİ ÖZETİ:
1. Ozon Kullanımının Terapötik Temelleri:
Moleküler düzeyde gösterilmiş , ozonun farklı etki mekanizmaları bu tedavinin klinik olarak kanıtlandığını desteklemektedir.
Ozonun terapötik , etkisiz ve toksik olmak üzere 3 farklı konsantrasyon düzeyi bulunmaktadır.
10 mikrogram/ml hatta 5 mikrogram/ml’ye kadar düşük dozların geniş bir güvenlik sınırında terapötik etkisinin olduğu kanıtlanmıştır.
Böylece şu anda ozonun terapötik konsantrasyon aralığı 5-60 mikrogram/ml olarak kabul edilmiştir. Bu aralık ozonun lokal ve sistemik uygulama teknikleri için kabul edilmiştir.
Bütün terapötik dozlar etki mekanizmalarına göre 3 farklı tipe ayrılmıştır.
a)Düşük Dozlar: Bu dozlar immün modülatör etkiye sahiptir ve bağışıklık sisteminin bozulduğu durumlarda kullanılır.
b)Orta Dozlar: Antioksidan enzim savunma sistemini stimüle eder ve bağışıklık sistemi düzenleyicidir. Diyabet, ateroskleroz, KOAH, parkinson sendromu, alzheimer ve senil demans gibi kronik dejeneratif hastalıklarda en faydalı biçimde kullanılır.
c)Yüksek Dozlar: Özellikle ülserler ve enfekte yaralarda kullanılır. Su ve zeytin yağı ozonlanmasında kullanılır. Medikal Ozon Jeneratörleri zeytin yağı ozonlanmasında ASLA kullanılmamalı çünkü yağ buharının cihazın içindeki yüksek voltaj tüplerine diffüzyonu neticesi ÇOK TOKSİK MADDELER oluşmaktadır.

Kaynak: http://www.ozon.com.tr/2010/07/23/ozonterapi-icin-madrid-deklarasyonu/

Bizim burada sözünü ettiğimiz ozon cihazları düşük dozajlı cihazlar. Yüksek dozajlı cihazlarad ozon direkt havadan elde edilmiyor. Ozon jeneratörüne %99 saflıkta oksijen tüpü bağlanarak saf oksijen ozona dönüştürülüyor. Bu bile sağlık hizmetlerinde kullanılıyor ama bu işin eğitimini almış tıp uzmanı veya gerekli seminer ve eğitimlerden geçmiş sağlık personeli tarafından. Yoksa öbür cihazların bazıları Bauhaus gibi yapı marketlerden veya internet üzerinden hava ve su temizleyici olarak satılıyor zaten.

the_mc
22-02-2011, 23:54
Bunlar da kıvılcım resimleri.

Sürekli değil de saniyede bir çaktığı için telefonun makinası ile denk getiremedim sanmıştım ama denk gelmişler.

Bu kıvılcımlar 2 cm kadar bir aralıktan atlıyorlar. Hem de asıl devrelerini tamamlayacakları yere değil yol bulup şartları zorladıkları bir yere. Yani bu kıvılcım için uygun bir aralık verilir ve nötr bacağına bağlantı yapılırsa güçlü ve 4 adet kıvılcım haline gelirler.

tebrikler usta, ozonu işe yarar miktarlarda üretirmi acaba?

akinselcuk
23-02-2011, 12:46
Valla Sarıcan Hocam, Sen beni yanlış anlamıssın veya ben demek istediğimi diyememişim.

Ben içilmez temas edilmez külliyen yanlıştır demek istemiyorum. Zararı üzerine yazılanlara karşı yazmıştım. Klorda zehirlidir ama kullanılmayınca sağlık bozulur cümlesinden bütün meramım anlaşılır zannetmişim yanlış yapmışım.

Senin bunu bilinçsizce kullanma ihtimalin yok, aklımdan bile geçmez. Hatta sen bunu bu şekilde kullanarak anca bana referans olursun. Yani sırf senin uygulamanı gördüm diye bu metoda güven duyarım.

Öyleyse niye öyle yazdım ? Yazarken aklımdaki senin uygulaman değil ozonu tehlikeli gibi lanse eden başka satırlardı . . .

O satırlarda yazanlarda yanlış değiller belki ama akıl süzgecimiz her şeyin bir zararı da olabileceğini bilir zaten.

Her gün bir avuç tuz yiyen insanın ölür. Tuz zararlıdır hiç kullanmamalıyız.

Her gün 30 litre su içen insan ölür. Su zararlıdır içmemeliyiz.

Yazılarda bu mentaliteyi yakaladım ve bir iki satırla itiraz ettim. Aklımda sen yoktun. Denk gelmiş daha açık yazmalıydım özet geçmişim.

Todor
23-02-2011, 14:23
Zehri zehir yapan dozudur diye forumun bir çok yerinde konuşuldu.

Ayrıca ozon jeneratörleri gerek tatlı gerek tuzlu su akvaryumlarında hem dezenfektasyon hem de oksijen kaynağı olarak senelerdir kullanılır. Akvaryumlarda ise omurgalılar, eklembacaklılar, yumuşakçalar rahat rahat yaşar.

Ozoneizer veya ozonizer diye bakarsanız akvaryumlarda kullanılan bir çok modeli satan sitelere ulaşabilirsiniz.

Sarıcan
23-02-2011, 16:25
Sn. Todor,

Aklın yolu bir. Balıklar birde bu su ile solunum yapıyorlar. Sanayi tipi ozon cihazını akvaryuma bağlasak belki balıklarda ölür ama arkadaşlara bu dozaj durumunu bir türlü anlatamadım. Bugün diş hekimleri ağız ve diş sağlığında ozon kullanmaya başladılar. Sn. akınselcuğun yapmaya çalıştığı veya bizim bu sayfada konuştuğumuz cihazlar çok küçük kapasiteli şeyler. Sanayi tipi ozon cihazı öyle amatör çalışmakla yapılacak kadar basit olsa idi bu cihazlar binlerce liraya satılmazdı. Herkes kendisi yapardı.

Kudret Tezel
23-02-2011, 18:15
Sayın sarıcan, altını çizerek söylemek istiyorum, kaynak göstererek paylaştığınız bilgi için size teşekkür ederim.Açıklanan eşik değerleri, ve bu değerlerin nelerese sebep olabilecekleri konusundaki açıklamaların süregelen tartışmalara nokta koyacağını umuyorum.

akinselcuk
23-02-2011, 23:13
Çok heyecanlı bir yer burası. Bir hobi serası yapmaya kalkıyorsun demirin et kalılığına takılıp kalıyorlar. Depreme dayanıklı mı diye sormadıkları kalıyor. Uyduruk ozon üretecleri yapmaya kalkıyorsun zehirlenme fobisi başgösteriyor. Uranyum etkisi yapar mı diye sorulmadığı kalıyor. Sakin ve sukunetli şekilde bir hobisel aktivite göstermek için ciddi bir iletişim uzmanlığına ihtiyaç var burada.

akinselcuk
23-02-2011, 23:29
Plastik kutu her elektronikcide mevcut. Fiyatı 7-8 lira. İçinde vida yerleri var. bunların hepsi traşlanıyor. İçine koyacağımız şeyleri sığdırmak için. Havyanın ucu ile eritilebilir veya evinde hobi amaçlı tur motoru olanlar bunları taşlayabilir.

Hava motoru da her akvaryumcuda bulunur. Atınan' ın en küçük modellerinden biri. Üst kapağını söküyoruz zira kutuya sığması gerek. Hava motoru ve bobinin (fırın çakmağı) 220 girişlerini ortak yapıyoruz. Arzu eden 220 kablosuna anahtar da yapabilir.

Kutuya sığacak küçük boyutlu bir kutucuk temin ediyoruz. Çocukların oyuncaklarından bir şey bulunabilir. Küçük bir ilaç kutusu kullanılabilir. Benim kullandığım şey bir üçlü kalemliğin en küçük gözü.

Yüksek voltajın gönderildiği kablo fırın çakmağı ile beraber aldığım fırının orjinal çakmak kablosu. ( En kısa boy olanı)

Küçük kutucuğun ortasına bir somunlu vida ile bobinin Nötr ucunu kabloyla bağlıyoruz.

Kutucuğun yan yüzünden de çakmak porselen probunu bir delik açıp sokuyoruz.

Sonra hava motorundan bir kısa hortumla kutucuğa hava gireceğiz. başka bir köşesinden de gene bir akvaryum hortumuyla büyük kutudan dışarı çıkaracağız.

Aleti fişe taktığımızda küçük kutucuğun içinde çıt çıt kıvılcım atlayacak ve hava hortumuzdan dışarı tuhaf kokulu bir hava çıkmaya başlayacak.

Ne kadar üretiyordur diye soran bir arkadaş çıkacaktır. Bilmiyorum diyeceğim üstelik nasıl ölçebilirim bu konuda bir fikrim de yok. Tek bildiğim çıkan değişik kokudan dolayı bir ozon üretildiğini hissedebiliyorum.

Küçük kutucuğun üzerini küçük bir parça plastik kesip kapatıyoruz büyük kutuyu vidalayıp kapatmadan önce. . .

İyi geceler.

remz
24-02-2011, 16:16
Sayin Sarican

Bilgilendirme ve kaynak icin tesekkurler.Dediginiz gibi tehlikeli miktarda ozon icin saf oksijen lazim heralde.

Akin bey

Calismalariniz cok guzel,emeginizi esirgemiyorsunuz.

Su buyu gosterisi filan yapiyorlar kureler varya bilirsiniz,cocuklar oynasin diye yapmislar.Kurenin icinden kurenin camina elektrik akiyor.Bence bu is icin cok daha uygun bir sey.Zannedersem ucuzda olmasi lazim.

http://www.youtube.com/watch?v=8DCA-gbnr30

2:29 dan sonraki bolumde profeyonel bir cihazin icinden alinmis ozon yapan kismi var.Anladigim kadari ile seramik bir yuzeye uzun cubuklar seklinde yapmislar.Tasarim acisindan ilham verecegini dusunuyorum.

seazone
25-02-2011, 09:08
Profesyonel ev tipi ozon cihazların çoğu lambalı bu sayın remz'in dediği gibi.

remz
25-02-2011, 18:01
Soyledigim gibi tasarruflu ampullerin icindeki devre ile kucucuk bir kivilcimm cikaracak kadar bir ark olusuyor ozon uretmek icin cok yetersiz kaliyor.

http://img545.imageshack.us/img545/1856/img2462c.jpg

Bunuda TL494 ve mosfetle surdugum tv trafosu ile yaptim.Kisa zamanda rahatsiz edici gaz kokusu cikiyor. 1 Lira deliksiz devre doseme plaketinin ustunde duruyor.Devre doseme plaketinin alttaki bakir kismina yuksek gerilimin bir ucu,1 Lirayada diger ucu bagli.

Birde ozonun hangi metallerle reaksiyona girmedigi konusunda bir bilginiz varmi ?

maybach
27-02-2011, 03:26
Çok heyecanlı bir yer burası. Bir hobi serası yapmaya kalkıyorsun demirin et kalılığına takılıp kalıyorlar. Depreme dayanıklı mı diye sormadıkları kalıyor. Uyduruk ozon üretecleri yapmaya kalkıyorsun zehirlenme fobisi başgösteriyor. Uranyum etkisi yapar mı diye sorulmadığı kalıyor. Sakin ve sukunetli şekilde bir hobisel aktivite göstermek için ciddi bir iletişim uzmanlığına ihtiyaç var burada.

bir filmde Türkiye de hiçbir başarı cezasız kalmaz diyordu biz yaptık olmamış mantığı yapılanı hep en uç noktadaki ile en iyi ile karşılaştırmakatan vazgeçmek gerek

sn. akinselcuk
bu video yu izlermisiniz şu çubukta olusan ark iş görürmi
http://www.youtube.com/watch?v=1JOlAvJJfOQ&feature=player_embedded#at=56

Su buyu gosterisi filan yapiyorlar kureler varya bilirsiniz,cocuklar oynasin diye yapmislar.Kurenin icinden kurenin camina elektrik akiyor.Bence bu is icin cok daha uygun bir sey.Zannedersem ucuzda olmasi lazim.

http://www.youtube.com/watch?v=jcI8ihPkqs8&feature=related

bu mazeme yazın kuşadasında futbol topu kadar bişey 40tlye satılıyordu pilli deyil kablosu vardı prize takılıyor

Sarıcan
27-02-2011, 10:18
Sn. remz,

Yaptığınız devre işe yaramış. Devrenin tam olarak resmini veya çizimini koyarsanız faydalı olur. Ürettiği ozon miktarını teorik olarak hesaplamaktan çok ozon miktarını ölçen cihazlarla ölçmek lazım. Başarılar.

Sarıcan
27-02-2011, 10:25
Sn. maybach,

Kimse Sn. akınselcuk' u cezalandırmadı. Sayfadaki tartışma düşük yoğunluklu ozonun sağlığa zararlı olmadığı yönünde idi. Sevgili akınselcuk' un topraksıztarım konusunda yaptığı pratik çalışmalar bir çok arkadaşımız gibi bana da yön göstermiştir.

Radyo lambası ve bobini ile çalışan devre çok güzel. Evde rahatlıkla yapılabilir. Diğer küre içinde oluşan gerilimin dışarı akıtılması ve arkın dışarda oluşmasını sağlamak için sonra ki tutulan lamba gibi devreyi tamamlayacak bir elektrot lazım. Buzdolabı veya gardrop için kullanılan düzeneklere benziyor.

akinselcuk
27-02-2011, 11:18
Yalnız bir problem var. Bu kürelerin kıvılcımı çok fazla ama aslında çok cılız bir devreleri var. amperi çok düşük olduğu halde bu kıvılcımı çıkarabiliyor. Bu durumun bize anlatması gereken kürenin içi hava dolu değil ya havasız boşluk olmalı ya da farklı yarı iletken bir gaz olmalı. Ucuz bir mamül için hava boşluğu oluşturmak ta bir mastaftır. hava geçirmez bağlantılar imal etmek masrafklı olur. Oysa bu bol kıvılcımlı küreler çok ucuz. Bu kürelerin içi çok az iletken bir çeşit gaz dolu ve zamanla bu kıvılxım oluşşamaz hale gelecek çünkü bu gaz zamanla dışarı kaçacak.

Bolca ozon gazı üretmenin yolu amperi yeterli seviyede yüksek voltaj kaynaklarına sahip olmak. Başka bir yolu yok. Mesela yukarıdaki videoda bir kaç bin voltta 1 amper gibi güçlere ihtiyaç var yoksa o kadar kıvılcım hava ortamında oluşamaz. Tabi o kadar çok ve sürekli kıvılcım için bir de kıvılcıma dayanıklı yüzeye ihtiyaç var. Ben bu konuya heveslanmiş durumdayım. Malzeme toplayıp denemeler yapmayı sürdüreceğim. Yazarımda büyük ihtimalle buraya. benim burada yazmama sebebimin önceliği zaman bulamamam arasıra yazmanın tadı kaçsada bu çok umurumda değil.

Burada ki sorun şu. Bir takım insanlar aslında yazmak başlık açmak istiyorlar. Ama bir sebepten bu cesareti kendilerinde bulamıyorlar. Ancak ilgili oldukları bir konuda açılmış bir başlığı yakalayınca cesaretleri geliyor. Ve döktürmeye başlıyorlar. Başlığın bazen kıvamı bozuluyor. İnsanlar buna tepki vermeye başlayınca kavgalar sürtüşmler çıkıyor. Yapacak bir şey yok. Bu şekilde yaşamaya devam edeceğiz.

Sarıcan
27-02-2011, 12:01
Sn. akınselcuk,

Kürenin içinde Argon+Nitrojen+Kripton olduğunu videonun başlangıcında yazıyor. Bunlar küreye elle dokunularak insan vücudunu devre elemanı olarak kullanabildiğine göre çok düşük olmalı. Tamamen görsel şölen için yapılmış herhalde. Ama buzdolabı için yapılmış modellerde pille çalışıyor. Belki onlarında kapasitesi bu kadardır. Zaten bu küreden ozon alabilmek için dış ortamda bir ark sağlayacak elektrot koymak lazım. Eğer sürekli parmağımızı kullanmayacaksak.

akinselcuk
27-02-2011, 14:52
Bu lambalardan artık piyasa da kalmamıştır. Bizim eve alınan ilk televizyon lambalı bir telefunklendi... Çok küçüktüm bana sihir gibi gelmişti ekranda görüntü evde ilk yalnız kaldığımda arka kapağını açıp 2 saat seyretmiş ve kafa karışıklığım on katı artmıştı o dikey duran bir sürü lambayı görünce !!

Babam eve gelince haliyle evin en kıymetli ve yeni eşyası için sinir krizi geçirmişti. Şimdi bu günleri hatırladıkca evdeki çocuğa hiç kızamıyorum. : )

Lambaya da ihtiyaç yok zaten uygun bir bobin sarılırsa aynı kıvılcım çıkar fakat yüksek voltaj için trafo sarmak normal trafo sarmaktan çok zordur. Tel çok kaliteli olmalı çünkü kıvılcımlar tel yalıtkanının zayıf yerlerinden atlar. Zaten trafo sarma işinin çoğu hassas işçilikten geçer. Elde yapılması pek mümkün değil ama Karaköy' de Aksu pasajı ve Selanik pasajı içinde sipariş üzerine toridoal trafo saran dükkanlar vardı. Tek trafo ucuza çıkmaz ama bir tane sardırılabilir. Sanki troid bir trafo ile bu iş güzel olurdu gibime geliyor benim Konya da buna imkanım yok ama İstanbul da olsaydım mutlaka gider bir araştırırdım. Bu trafo sarımı konusunda (yani olur bir yanı varmı konusunda) Kudret bey fikir verebilir di. Benim yazdıklarım sonuçta tahminden ibaret....

Basit küçük devrelerle pek kayda değer sonuç çıkmıyor. Sadece görsel bir kıvılcım alınıyor. Fırın çakmağı ile de belki 70 lik bir akvaryuma yetecek kadar bir sonuç çıkıyor.

Bu işi bir de endüksiyon bobini ile bir denemekte yarar var. Mesela bir kaç bobinle epey bir kıvılcım olacaktır. Zaten bu araba bobini de sonuçta güzel sarılmış bir trafodur.

remz
27-02-2011, 15:57
Elektrik 1000 voltu gectikten sonra havadanin drenciki asip atlamaya baslar.Bu ark icin bir arti bide eksi kutuba vede bu kutuplarin birbirine yakin olmasi lazim ki havada ark olusabilsin.

Ama havada soft yumsak bir ark olusturulmasi icin havain drencini kirdiktan sonra havayi iyonize edecek kadar yuksek bir seviyede olmasi lazim.

Yani bu seviye bildigim kadari ile 20.000-50.000 volt duzeyindedir.

Maksat havada tek ark olusturmak degil yuksek gerilim cikisinin iki ucunuda birbirinden yalitip direk havayi iyoize ettirmek.Bu sekilde metal yuzeyin her yerinde kivilcimlar olusacak ve cok yuksek cikisli bir iyonizatorumuz olacak.

Tesla bobinini denemek isteyen arkadaslara cok dikkatli olmalarini tavsiye ediyorum.Tesla bobini hem cok fazla elektrik ceker hemde o yuksek gerilimin 50 miliamperden yuksek olmasi olum tehlikesi dogurabilir.

Tv trafosunun cikislari en fazla 30-50 miliamper arasindadir.Bu yuzden tv trafosu oldurmez diyorum.

Kureyi kendim denemedim,kolay vede ucuz bir alternatif olur diye dusundum.

Kullanmis oldugum devre bu

http://img5.imageshack.us/img5/6476/sematl494.png

Mosfet olarak irf540 kullanmadim 700 volta kadar dayanan bir mosfet kullandim.
300k lik pot frekansi 20k lik pot da pulse darbelerinin genisligini ayarlar.Benim yaptigim devre 30volt 1 amper cekiyor yani 30 watt tuketiyor.

Metal olarakta paslanmaz celigin uygun olacagini ogrendim.Yani oksitlenmeyecek bir metal,aleminyumda olabilir.

En pratik ve kolay olani bir cam uzerine makarna suzgecinin suzen kismi modifiye edilebilir hem ucuz hemde kolay olmasi acisindan.

akinselcuk
27-02-2011, 17:20
Sayın Remz,

Devre güzel ama mosfet bir sorun genellikle İstanbul dışındaki illerde kolayca bulunmazlar. Üstelik mosfetli devre döşemekte iyi kötü elektronikten anlayanların işi. Bizi bobin derdinden de kurtarmıyor gene bir bobin lazım.

Ben eğer elektronik devre döşenecekse şu diyot ve kondansatörlerden oluşan voltaj yükselteclerini denesek olmaz mı diye düşünmekteyim. 220 yi doğrultup yükseltsek, plakete genişce döşeyip palket üzeri arklardan kurtulsak ve işi bobinsiz halletsek . . .

Düşünüyorum ama tam bir fikrim yok siz ne dersiniz ?

remz
27-02-2011, 20:17
Sayin Akinselcuk,

Sizin soylediginiz devre voltage multipler,**** marks generator olarak geciyor.Bu devre negatif iyon jeneratoru icin guzel bir devre olabilir ama ozon uretmek icin firin cakmagindan farki pek yok.

http://img820.imageshack.us/img820/5438/naamloosgb.png

Sekildeki gibi tek bir role ilede osilator yapabilirsiniz oto induksiyon bobindede tv trafondada deneyebilirsiniz.Calismaya calisacaktir ama verim nasil olur bilemiyorum.

Todor
27-02-2011, 22:27
Sayın Remz'in devresini görünce kapı zilleri geldi aklıma. Onlarda aynı mantıkla hareket ederek çana vurur. Bu sırada kıvılcım üretirler.

mumunal
27-02-2011, 22:59
Sayın remz, yanlış anlamadıysam bu devrede tv trafosu kullandınız değil mi? Ayrıca kullandığınız bu devrenin baskı devre çizimi mevcutsa eklemeniz mümkün mü acaba?

remz
28-02-2011, 00:04
Sayın remz, yanlış anlamadıysam bu devrede tv trafosu kullandınız değil mi? Ayrıca kullandığınız bu devrenin baskı devre çizimi mevcutsa eklemeniz mümkün mü acaba?

Sayin Mumunal,

Monitor trafosu kullandim sanirim tv lere gore biraz daha kucuk.

Devre cok basit oldugu icin baski devreyle ugrasmaya degmez diyerek delikli devre doseme plaketine dizdim.Bu devreyi daha onceden yapmistim zaten,kucuk foksiyon jeneratoru seklinde kullaniyordum.

TL494 bilgisayar beslemelerinde kullaniliyor,bulmasi kolay.Hatta bilgisayar beslemesindeki yuksek voltaj bolumundeki transistorleride kullanabilirsiniz tv trafosunu surmek icin.

Delimus
27-03-2011, 09:44
Tohumlarımızı saklarken kilitli poşete ozon gazı basmamız tohumumuzu korunmasında yardımcı etmen olur mu ? Organik ilaçsız tohum saklama taraftarları için yardımcı olur mu ?

akinselcuk
12-04-2011, 22:55
Bugün bir şey keşfettim. Bu fırın çakmagından yaptığımız düzenek, eğer yüksek voltaj devresini tamamlayamaz boşta çalışırsa odadaki dijital duvar saatinin bütün segmanlarını uzakta olmasına rağmen çalıştırıyor, saat resetleniyor !

Bugün soketleri yerinden çıkarıp fişe taktım hava motoru odacıktan hava kaçırıyor mu diye bakmak için saat resetlendi.

Ayrıca bir keşif daha yaptım bu aletin hortumunu gaz kokusu geliyor mu diye ne zaman burnuma tutsam başım döndü. Gaz üretiyor demek ki az da olsa.

Sayın Delimus bence faydası olur. Varsa eğer dış yüzeydeki bakteriler ölür, tohumlar dezenfekte olmuş olur. Yani temas yüzeylerindeki bakterileri imha etmenin en iyi yolu.

duvartarimi
08-02-2012, 02:03
Değerli arkadaşlar ozon konusunu büyük bir dikkatle okudum zararlı olabileceği konusuna aynen katılıyorum bizim amacımız sağlıklı su içmek veya vucudumuza daha fazla oksijenin girmesi

Bu işi böyle yapmaktansa hem zararsız hemde mantıklı bir çözüm yolu buldum. Akvaryum hava pompasına küçük hava taşını takarak yaklaşık içeceğim damacanaya ,suya 10-15 dakika hava veriyorum ve bunu yaklaşık 1 haftadır içiyorum size samimiyetimle söyliyeyim ayaklarımda karıncalaşma oluyordu eser kalmadı biraz daha vucudumun dengeki olduğunu gördüm

yani yapılan sistem sudaki oksijeni zenginleştiriyor hem basit hemde kolay

akinselcuk
26-09-2012, 16:38
Suyu ozonla dezenfekte etmek sonra da bu suyu içmek ozon yüzünden zararlı olamaz.

Nedeni basit ozon suda gaz olarak uzun süre barınamaz. Verildikten en fazla bir kaç saniye içinde ayrışacaktır. O2 ve O halinde. O2 zaten soluyup durduğumuz havadır. Suyun dışına kabarcık olarak çıkar. Diğer tek O atomu da bolduğu bir partiküle yapışır bir molekülün parçası olur. Su filtre edilir. Hacmi yeni gelen O atomu ile büyümüş artmış olan partiküller daha kolay süzülür. Geriye partiküllerinden arınmış içinde de O ; O2 veya O3 bulunması imkansızdır.

Şu anda bazı ülkeler şebeke sularını bu şekilde dezenfekte ediyor. Bütün halk içiyor. İçtiğimiz bazı damacana suları kaynak suyu değildir. Herhangi bir suyu kalından inceye filtre ederler. iyice süzülmüş ama hala içinde partikül bulunan bu suyu ozonla dezenfekte ederler. Tekrar ince filtre edip içine sertlik ve tat verecek anyon ve katyonlar ilave ederler. Olur size suni kaynak suyu. Damacana üzerine bilmemnerenin doğal kaynak suyu diye yazmıyorsa ozonlu sudur. Daha doğrusu ozonla muamele edilmiş suni kaynak suyudur. İçinde ozon olduğundan değil. ozon suda eriyik halde kalamıyor. Oksijenin yani O2 nin aksine.

Suya hava taşı ile oksijen veya doğal havayı verdiğinizde suyu erimiş oksijence zenginleştirmiş oluyorsunuz. Bu elbette sağlıklı bir iş. Ancak oksiyen suyu ozon gibi hızlıca dezenfekte edemez. oksijen verilen su zaten temiz ise sorun yok. Ama eğer çok temiz olmayan bir su oksijenle temizlenir diye umarsanız hızlıca olmaz.

Mustafa_cmbz
17-01-2013, 01:14
Yapmak isteyen arkadaşlara trafo ile ilgili tavsiyem olabilir...Muğla da iken ufak bir protatip için birşey yapmıştık çalıştığım şirkette...

Kullanılan bobin teknelerin ateşleme bobini...Uzun süreli çalışmalarda sıkıntı yaratmıyor...ısınma vs. şeylere daha dayanıklı..izalasyonu çok iyi...

Altın kaya dan ıp65 contalı gri kutulardan alıp içine gerekli düzeneği kurduğunuzda akvaryum hava motorları ile kutunun hava girişine bağlantı yapıp çıkıştan gayet tesirli bir ozon çıkış alıyorduk..

Bir ara bende kendime yapacağım...ozaman fotografları ile yapımını anlatacağım..

akinselcuk
08-02-2013, 19:37
Sevinçle bekliyoruz.

Mehmet B.
20-02-2013, 09:52
Merhaba arkadaşlar,

Ağabeyim halı yıkama işi yapan bir işletmede çalışıyor ve orada temizlik ve koku giderme amacıyla ozon kullanılıyormuş. Farklı şehirlerde yaşadığımızdan bizzat görme şansım olmadı, fakat temizlik konusunda çok etkiliymiş. Çıkmayan inatçı lekeleri ozonla temizleyebiliyorlarmış ve yıkama sonrası halılarda en ufak bir koku olmuyormuş.

İnsan sağlığına yönelik ürünler ve tedavilerde de yoğun bir şekilde kullanıldığını internette gezindikçe öğrenmeye başladım. Gerçi, sonradan aklıma geldi, bundan 20 yıl kadar önçe Şaşal suyu tesislerine gittiğimizde, suyun çıkış yerinde ozon odası vardı ve bize gezdirmişlerdi.

Saf zeytinyağına uygulanmasından sonra cilt rahatsızlıklarında çok etkili olduğuna dair yazılar özellikle dikkatimi çekti. Zira, arkadaşımın babasında egzama var ve acaba iyi gelir mi dedim. Ağabeyimin çalıştığı işletme
kendi kullanımları için zeytinyağı ile deneme yapmayı düşünüyormuş, bana da gönderecek çıkan üründen.

"Medikal Ozon Jeneratörleri zeytin yağı ozonlanmasında ASLA kullanılmamalı çünkü yağ buharının cihazın içindeki yüksek voltaj tüplerine diffüzyonu neticesi ÇOK TOKSİK MADDELER oluşmaktadır" konuda geçen bu açıklama dikkatimi çekti, gerçi söz konusu işletmedeki medikal değil, ama bu buhar o kadar yoğun mu oluyor ki, cihazda olumsuz etkilere sebep oluyor?

Yurtdışı sitelerde çok çeşitli cihazlar var;

http://i.ebayimg.com/t/Ozonizer-Ozone-Maker-Ozone-Generator-5g-h-Wall-mount-/00/$(KGrHqF,!hsE4vR48I,+BOT3Zo!qvQ~~_1.JPG
Ozone-Generator 5g/h Wall-mount 440$

http://i9.ebayimg.com/02/i/001/12/8b/c1dd_3.JPG
300mg/h OZONE Generator EO3G 71$

http://i.ebayimg.com/t/OZONE-GENERATOR-OZONATOR-FREE-P-P-/11/!BYNgTy!Bmk~$(KGrHgoH-CoEjlLlfZ3LBKgW3zt)Lg~~_1.JPG

High Output Ozonator - 600mg/h 200$

beingobserver
15-12-2013, 22:32
Merhaba, tüm postları okumaya çalıştım fakat eğer kaçırmadıysam Ozon'un topraksız tarım'da kullanımı biraz geri planda kalmış. Öncelikle içme suyu olarak kullanımı tartışılmış :)

Cihazı kendisi yapacak kadar yetenekli olmayan kişiler için, hangi kriterlerde ozon üretici tavsiye edersiniz? Daha doğrusu; hobi sistemlerinde ya da daha büyük seralarda hangi tip cihazlar kullanılmalı. Handikapları varsa nelerdir?

Malum çin sitelerinde bir çok hazır sistem mevcut. Açıklayacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

ZUĞA
19-12-2013, 02:00
sudan ozon üreten bir ozon cihazım var. bunu evde deneme yaptığım topraksız uygulamasında nasıl ve nerede kullanabilirim.

sedail
01-07-2014, 14:06
Bu sistemi evde içme suyu dezenfeksiyonunda kullanmak güvenlimidir deneyen oldumu ?

remz
13-12-2014, 13:45
Herkese merhaba

Uzun zaman sonra ozon hakkinda edindigim onemli bilgileri sizlerlede paylasmak istedim.Asagida hangi maddelerin ozonla etkilesime gitdigini gosteren liste var internette bunu ozone resistant material diye daha deteyli arastirabilirsiniz

Material

ABS plastic B - Good
Acetal (Delrin®) C - Fair
Aluminum B - Good
Brass B - Good
Bronze B - Good
Buna-N (Nitrile) D - Severe Effect
Butyl A - Excellent
Cast iron C - Fair
Chemraz A - Excellent
Copper B - Good
CPVC A - Excellent
Durachlor-51 A - Excellent
Durlon 9000 A - Excellent
EPDM A - Excellent up to 100-deg F
EPR A - Excellent
Epoxy N/A
Ethylene-Propylene A - Excellent
Flexelene A-Excellent
Fluorosilicone A - Excellent
Galvanized Steel In Water (C - Fair), In Air (A - Excellent)
Glass A - Excellent
Hastelloy-C® A - Excellent
HDPE A- Excellent
Hypalon® C - Fair
Hytrel® C - Fair
Inconel A - Excellent
Kalrez A - Excellent up to 100-deg F
Kel-F® (PCTFE) A - Excellent
LDPE B - Good
Magnesium D - Poor
Monel C - Fair
Natural rubber D - Severe Effect
Neoprene C - Fair
NORYL® N/A
Nylon D - Severe Effect
PEEK A - Excellent
Polyacrylate B - Good
Polyamide (PA) C-D (Not recommended)
Polycarbonate A - Excellent
Polyethylene In Water (B-Good), In Air (C-Fair)
Polypropylene C - Fair
Polysulfide B - Good
Polyurethane, Millable A - Excellent
PPS (Ryton®) N/A
PTFE (Teflon®) A - Excellent
PVC B - Good
PVDF (Kynar®) A - Excellent
Santoprene A - Excellent
Silicone A - Excellent
Stainless steel - 304 B - Good/Excellent
Stainless steel - 316 A - Excellent
Steel (Mild, HSLA) D - Poor
Teflon A - Excellent
Titanium A - Excellent
Tygon® B - Good
Vamac A - Excellent
Viton® A - Excellent
Zinc D - Poor

Excellent olarak nitelendirilen maddeler ozondan nerdeyse hic etkilenmeyen bozulmayan maddeler.Ozon jeneratoru yapiminda kullanilmaya uygun maddelerdir.Medikal sistemlerde bu maddeler dikkat alinarak yapilmistir.

Digerleri ise ozon cihazinda **** elde yapmaya calistigimiz ozon cihazlarinda son derece zararli olabilirler.

Nedeni ise ozonla etkilesime giren maddeler ozon uretimi sirasinda yan urun olarak,ozonlamak istedigimiz suyun,yagin .... icine karismakta ve temiz su yerine plastik karisimi su icmis oluyoruz !!!!!

Cin mali olarak satilan cihazlar genelde ozona dayanikli madde kullanilarak yapiliyor.Fakat medikal duzeyde ozon uretebilmek icin oksijen tupune **** havadan oksijen ureten oksijenconcantratorlere ihtiyac var.Bu cihaz %95 oraninda saf oksijen uretip hadavadki nemi minimum duzeye indiriyor.Nem ozon uretimi sirasinda astit olusumuna neden oluyor.Bu yuzden saf oksijen yerine hava kullanilacaksa nem oraninin %0-10 arasinin kabul edilir oldugu soyleniyor.

Saf oksijen yan urun uretme riskini minimuma indiriyor.
Oksijen concentratoru ile medikal duzeyde ozon ureten cihacla gude 8 defa ozonlu su icerek kanseri yendigini anlatanlar var.

Nette ozon hakkinda deteyli Bilgi bulmak zor.Ozellikle elde yapim bir ozon cihazi icin.

Dogru malzemeler kullanilarak yapilmis bir ozon jeneratoru,dogu bir sekilde kullanildiktan sonra hic bir sorun olmayacaktir!!!

Smyrna mantar
19-02-2016, 17:23
Sayın Kudret Tezel bey yazınızı okudum ve sizden yardım alabilirim düşüncesiyle yazmaya karar verdim benimde 20 gr ozon ürten bir jeneratör e ihtiyacım var mantar üretiminde kullanılan pamuk kompostunun dezenfeksiyonu için yıkama suyunun ozonlu olması gerekiyor bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz. Tel.532 2121703 ibrahim

tyfn
25-08-2016, 00:34
Büyüklerime küçüklerime herkese selamlar saygılar

aracımdaki kötü kokuları gidermek için bir ozon jenaratörü almak için araştırma yaparken kendimi burada buldum , bu konuda bilgili ağabeylerim kardeşlerim yardımlarınızı esirgemez iseniz sevinirim

https://tr.aliexpress.com/item/Air-Purifier-With-Plug-Double-Sheet-Ceramic-Plate-Ozone-Sterilizer-Mephitis-220V-10g-h-Portable-Ozonizer/32718299279.html?spm=2114.13010208.99999999.261.ox W5wR

linkini verdiğim ozon jenaratörünü aracımdaki kötü kokuları gidermek amaçlı almayı düşünüyorum

bu konudaki aciz basit bilgilerimle ozon çıkışı 10 gram yazan bu ürünün kendimce iyi birşey olduğuna kaaat getirdim

yalnız bu ürün benim kullanım amacıma göre yeterlimidir yoksa eksikmidir bilemedim , iyi birşey alayım derken sağlığımıda tehlikeye atmak istemiyorum

ürünü geceden arabama bırakıp sabaha kadar çalıştıktan sonra sabah kapatıp arabayıda 1 kaç saat havalandırarak kullanmayı düşünüyorum

sizce bu ürün benim ihtiyaçlarımı karşılama anlamında yeterlimidir , kullanım amacıma göre uygun bir ürün tercih etmişmiyim , yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürlerimi sunuyorum

FearOfTheDark
23-04-2017, 18:01
Bu dıy ürün sizce fiyatı ile akvaryumda suyu dezenfekte etmem için faydalı olur mu?

Yeni Varış AC 220 V 500 mg Ozon Jeneratörü Ozon Su Hava Temiz Sterilizatör Ozonizer Arıtma
New Arrival AC 220V 500mg Ozone Generator Ozone Water Air Clean Sterilizer Ozonizer Purifier-in Air Purifiers from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group (http://s.aliexpress.com/UZ7r6nIJ)
(from AliExpress Android)

Doku_Kültürcü
24-04-2017, 14:33
Bu dıy ürün sizce fiyatı ile akvaryumda suyu dezenfekte etmem için faydalı olur mu?

Yeni Varış AC 220 V 500 mg Ozon Jeneratörü Ozon Su Hava Temiz Sterilizatör Ozonizer Arıtma
New Arrival AC 220V 500mg Ozone Generator Ozone Water Air Clean Sterilizer Ozonizer Purifier-in Air Purifiers from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group (http://s.aliexpress.com/UZ7r6nIJ)
(from AliExpress Android)

Ozon, bütün canlılar için zararlıdır. Akvaryum içerisindeki tüm canlıları çıkartıp uygulamanız iyi olur. Bitkilere ciddi zarar verir. Balıkların solungaçlarını yakar.

FearOfTheDark
25-04-2017, 14:19
Sürekli çalışmayacak günlük veya ihtiyaç doğrultusunda 20 dk çalışacak sadece

Doku_Kültürcü
26-04-2017, 11:42
Sürekli çalışmayacak günlük veya ihtiyaç doğrultusunda 20 dk çalışacak sadece

Ozon jeneratöründe hava kullanıldığında, ozon yanında azot dioksit(NO2)'de üretir. Azot dioksit suyla tepkimeye girer ve nitrik asit oluşturur. Hem ozon hem de azot dioksit canlılar için zararlıdır.