View Full Version : Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ?
mehmetzahid
05-02-2011, 09:53
1-Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ?
2-Çelik Alma zamanları nelerdir?
3-Nasıl Alınır?
4-Nerede Bekletilir?
5-Aşılama Ne Zaman Yapılr?
3-4 ay süreli Aşıcılık ve Budama Kursuna gittim. Burda eğitim veren
Z.mühendisi hocalardan da Genel bilgilerden başka bir bilgi edinemedim.
Aklıma Şöyle bir soruda takılmadı değill .
-Ya herkes neye ne aşılanacağını biliyor.
Yadabiliyormuş gibi yapıyor veya lazım olmadığından araştırmıyor.
Bu konuda Kulakdan dolma bilgilerden başka hiçbir kaynak olmadığını farkettim.
Bilgi İçin Tarım Müdürlüğüne Başvurdum ama şonuç alamadım.
Böyle bir bilgi onlardada yokmuş.
Sonuç olarak bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan sadece yukarıda belirttim
sorulardan yola çıkarak bir veri bankası oluşturabiliriz.
Bu konuda aşı kalemi nasıl alınır macun olarak ne kullanılırdan ziyade
Yukarıda belirrtim sorulardan yola çıkarsak çok faydalı bir banka oluşturacağımızdan eminim.
-Gerekli bilgiler toplanmaya başlandığında . kullanışlı basit bir programı hizmetinize sunacağımdan emin olabilirsiniz.
Not: Bu konuda yazacak arkadaşlar farklı türlerdeki denenmemiş başarılı sonuçlarını yazabilir.
Ama önce basit genel türlerle başlayalım.
1-Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ?
2-Çelik Alma zamanları nelerdir?
3-Nasıl Alınır?
4-Nerede Bekletilir?
5-Aşılama Ne Zaman Yapılr?
mehmetzahid
05-02-2011, 10:13
Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.
Ayvaya: Malta eriği, muşmula.
Eriğe: Şeftali, kayısı, badem.
Elmaya: Armut,
Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik.
Vişneye: Kiraz.
Ahlata: Armut, muşmula, ayva.
bu gibi bilgiler hep eksik ama basit bir kaç eklemeyle tam bilgi haline getirilebilir.
Mesela Atıyorum (örnek)
Şeftaliye: Kayısı, erik, badem aşılanır.
çeliklerin aralık ayında alıp nemli bi ortamda (kutuda) mayıs ayına kadar bekletildikten sonra aşı yapılmalıdır.
Aşı kalemleri 2 senelik sürgünlerden seçilmelidir.
__________________________________________________ _________
yani bu konuda bilgim olsa zaten hazırlar yayımlardım. ama bilgim yok.
Geçen sene ayvaya armut aşılattım. Tuttu.
Bilen varsa yanıtlasın lütfen. Karaağaça ne aşılanır? Böğürtlen aşılanabilir mi?
seyyah53
05-02-2011, 13:58
Mükemmel bir konu....keşke elinde detaylı ve açıklayıcı bir doküman olan bir dostumuz ...buraya kopyalasada **** bilgisi olan biri....
Tekrardan amerikayı keşfetmeye çalışmasak...
Harun Parlak
05-02-2011, 16:23
Fforum 'un bir çok yerinde geçmiştir. Aşı yapılırken Aynı familyadan olması na dikkat edilir ve aranır.
Sert çekirdekliler sert çekirdeklilere ymuşak çekirdekliler yumuşak çekrdeklilere.
Üzümsüler üzümsüzlere.
Diğer Aksi familyalar aşılanamaz mı aşılanabilir tutabilir de ama ne kadar ömrü olacağı bilinmez.
Kara lahanaya elma aşılayanı bile gördüm kaynama yaptı ama ömür bir yıl.
Mesela Aynı familyadan olmasına rağmen.
Patatese domates aşılayıp aynı kök den üstde domates alt da patates alabilenler olmuştur. Ama bu sadece deneme olarak kalmıştır. Toprağı çift taraflı sömürdüğünden profosyonel yetiştiriciliğe geçilememiştir.
Not kabağa karpuz salatalık aşılanabilir. Ama Mısır'a aşılanamaz gibi de düşünebilirsiniz.
Harun Parlak
05-02-2011, 16:29
Bilen varsa yanıtlasın lütfen. Karaağaça ne aşılanır? Böğürtlen aşılanabilir mi?
Kara ağaca hiç bir meyve aşılanamaz bence hiç uğraşmayın.
seyyah53
05-02-2011, 17:15
Teşekkürler sayın Tekin
Burada yazılanlar doğal olarak karşılıklı yazışmalar olarak devam ediyor.
mehmetzahid,
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=751894&postcount=2
buradaki mesajınıza, netleşen bilgileri yazıp düzenleme yaparsanız iyi bir kaynak olur...
Cumhur Tonba
05-02-2011, 22:03
Örneğin son yıllarda, kabağa-kapuz aşılanıyor. Zira kabak hastalıklara daha dayanıklı. Ticari olarak çok geniş alanlarda kullanılıyor.
Aşı yapılırken Aynı familyadan olması na dikkat edilir ve aranır.
Sert çekirdekliler sert çekirdeklilere ymuşak çekirdekliler yumuşak çekrdeklilere.
Üzümsüler üzümsüzlere.
geneli bu şekildedir. Aynı familyada olsa bile tutmaya bilir ömrü kısa olabilir. tekrar ediyomuş gibi oldu ama dogru söze ne denir? :D patlıcan ağacının ömrü bile 5 yıl. dut ağacına üzüm aşılama bunlar en ilginçler içindeki sıralamada :)
Solanum türleri birbirlerinle aşılanıyor.
iki tane daha ekliyorum
domates-patates
çin lahanası- japon turpu
mehmetzahid
08-02-2011, 22:09
gerçekten çok ilginç denemeler olduğunu görüyoruz.
bu konuda paylaşılan bilgiler artıkça bilgi bankası genişlemiş olacaktır..
bu konuda yapılan hertür yazışmayı değerlendireceğimden şüpheniz olmasın.
mehmetzahid
29-02-2012, 16:35
Ayvaya: Malta eriği, muşmula,armut
Eriğe: Şeftali, kayısı, badem.
Elmaya: Armut,
kabağa-kapuz
mehmetzahid
29-02-2012, 16:43
AŞILAMA KLAVUZU
http://e1202.hizliresim.com/u/x/33zs7.jpg
http://e1202.hizliresim.com/u/x/33zs7.jpg
Örneğin son yıllarda, kabağa-kapuz aşılanıyor. Zira kabak hastalıklara daha dayanıklı. Ticari olarak çok geniş alanlarda kullanılıyor.
KSÜ Ziraat Fakültesinde sfırı çekirdekli karpuz üretimine kabaktan başlandığını görmüştüm. Kabak, kavun, karpuz, acur gibi türler hep aynı familyadan olunca...
Yukardaki aşılama klavuzunu yazan önce şunu vurgulamalı; Ülkemiz tam bnir cennet, 140km içinde iki ilde vejetasyon başlama dönenimde bir aylık fark gördüm.(Hatay-Kilis) Yani siz Hatay için bu takvimi verirsiniz, Kiliste hala don vardır kalemleriniz donar. Oranın aşı dönemi Hatayda herşey çoktan uyanmıştır. Herkes ilini iyi gözlemleyip vaktini kaçırmayacak. Örneğin bu yıl herşey bir ay geride!
Herkeze selam, merak ettigim bi konu, bundan yaklasik bi hafta once ahlata trabzon hurmasi asiladim, asi turu yarma asi, merak ettigim asi tutarmi yoksa bosunami asiladim? deneyenler varsa aranizda cvplarinizi bekliyorum... iyi geceler...
mustafa saban
01-04-2012, 10:39
Herkese selamlar; benim de merak ettiğim trabzon hurmasını hangi ağaca aşılalayabiriz...
Sn. Mustafa saban kardesim, ben ahlata ailadim trabzon hurmasini asiladim, burada deneyen kardeslerimiz varsa mutlaka bizlere cvp yazarlar, oldukide cvp gelmedi ben ahlata asiladigim trabzon hurmasinin tutup tutmadigini sizinle paylasacam... iyi aksamlar...
Arkadaşlar ateş dikeni ile elma türlerini çok benzer yapıda görüyorum. Ateş dikeni üzerine farklı türlerden hiç aşı denemesi yapan var mı? Öyle olursa anaç sıkıntısı asla çekilmez. Hatta bodur yeni türler elde etmekte mümkün!
Herkese selamlar; benim de merak ettiğim trabzon hurmasını hangi ağaca aşılalayabiriz...
Bunu bende çok merak ediyorum bir yerlerde elmaya oluyor diye okumuştum ama doğru mudur bilmiyorum. Bence çekirdek yapısına bakacak olursak zerdali, erik, kayısı ve şeftaliye aşılanmalı :S Gerçi onlarınki gibi çekirdek kabuğu büyük veya sert değil ama ....
İnşallah bir bilen cevaplar da herkes öğrenmiş olur.
Malesef arkadaslar alhata asiladigim trabzon hurmasi tutmadi
Ateş dikeni üzerine bulduğum bir elmadan göz aşısı denedim, iki hafta geçti, bir haftanın sonunda aşı bantlarını çözdüm, bir hafta daha bekleyip gözlerin hayatiyetini kontrol ettim, şimdi tepelerini kestim. Sanırım tutacak, gözler canlı ve kabarmaya başladı!
Neye yarar?
Kış aylarının sonunda çelikleri direkt aşı yapıp köklendirme ortamı ya da bahçeye dikilmek suretiyle bolca üretim! Ayrıca ateş dikeni kuraklığa uygun bir tür!
Ateş dikenleri üzerinde aşılamış olduğum elma gözler büyüyüp sürgün verdi.
MERHABA
BEN DE GEÇEN YIL ATEŞ DİKENİ ÜZERİNE ARMUT AŞILADIM KALEM 2 -1 TANE YAPRAK ÇIKARDI ANCAK TAM BİR GELİŞİM YOK
YAPTIGINIZ AŞIYA AİT RESMİ PAYALAŞABİLİRMİSİNİZ
Altı Ateş Dikeni, üstü elma, elmalar için kuraklığa dayanıklı yeni bir anaç tür!
denizakvaryumu
16-08-2012, 15:44
Arkadaşlar
dut ağacına böğürtlen aşılayan var mı?
MERHABA
BEN DE GEÇEN YIL ATEŞ DİKENİ ÜZERİNE ARMUT AŞILADIM KALEM 2 -1 TANE YAPRAK ÇIKARDI ANCAK TAM BİR GELİŞİM YOK
YAPTIGINIZ AŞIYA AİT RESMİ PAYALAŞABİLİRMİSİNİZ
Şimdi ben elmada başarı sağladığıma göre armuttta da başarılı olması gerekir. Daha önce elma üzerine armut aşılamıştım ancak orada da dediğiniz gibi aşının tutmasına rağmen uzun süre gelişmedi ve o aşı kırılıp gitmişti.
geçtiğimiz günlerde yanlış hatırlamıyorsam trt nin tarım kanalında elmaya armut aşılanmaz diye birşey duymuştum. Elmaya armut aşılanıyormu ?
KAPTANzst
08-09-2012, 09:18
Ayvaya armut çok başarılı oluyor.
Fidan bulma sorunuda olmuyor
Ayva bolca fide veriyor.
İki kalemde aynı eğimde kesip hemen yapıştırıp bantlıyoprum. Özen göstermediğim halde %99 başarı var.
mehmetzahid
05-02-2015, 15:17
Eriğe: Şeftali, kayısı, badem,kiraz
Elmaya: Armut,Gül
Kayısıya : Erik,Şeftali,Badem,kiraz,zerdali,yaban eriği
Ayvaya: Malta eriği, muşmula,Armut (Şekli Ayvaya benzer ve 2.yıl ürün alınır verim harika),elma
Vişne: Kiraz (mümkün olduğunca alttan aşı yapılır yoksa rüzgarda kırılır)
Tut: Asma (Matkap Aşısı) ,incir
Meşe: Kestane
Menengiç Ağacına: Antep Fıstığı
Alıç Ağacına: Muşmula
Ahlat Ağacına: Armut,muşmula, ayva.
Kızılçam ağacına: Fıstıkçamı
Badem ağacına: Şekerpare,kayısı,erik
Mandalina: Limon,portakal,greyfurt
Turunç(Citrus aurantium)Ağacına: Tüm turunç giller(turunç, portakal, limon, mandalina,greyfurt ve benzerlerini içine alan bir altfamilyası, narenciye,Kumkuat),AğaçKavunu
Gül : Kuş burnu,ağaç minesi,patlıcan,Ergeç Sakalı (Çayırmelikesi),Taflan (Hindikirazı),
Vişne ,Kayısı,alevağacı, ispir , elma, ayva, erik, şeftali, muşmula ,çilek,armut,
böğürtlen,ahududu
Bal Kabağı : Karpuz
Boru Çiçeği Ağacına: Patlıcan
Patates: Domates
İğde: Yalancı iğde,(Elaeagnus,Hippophae,Shepherdia) türlere
Domates : İt Üzümü,altın çilek(yer üzümü),patlıcan,biber,Adam otu ,ban otu,tatula,tütün,Güzel avrat otu
Solanum capsicoides (Cockroach Berry) (eggplant tree) :Patlıcan
Salatalık: Kavun (Cucumis melon),Hıyar (Cucumis sativus),Lif kabağı (Luffa cylindrica),Su kabağı (Lagenaria siceraria),Eşek hıyarı (Ecballium elaterium),Ebucehil karpuzu (Citrullus colocynhis),Karpuz (Citrullus lanatus),Dikenli kabak ("Sechium edule")
Narenciye ya da turunçgiller : Turunç(Citrus aurantium) ,Bergamot(C. aurantium var. bergamia) ,Limon(C. x limon) ,Greyfrut (C. x paradisi) ,Mandalina (C. reticulata), Portakal(C. x sinensis), Limon(Citrus aurantifolia), Greyfurt(Citrus paradisi), Şadok (Pomelo)(Citrus maxima) ,Ağaç kavunu(Citrus medica) ,Kamkat(Citrus fortunella),Casimiroa,Hoang Ba,Tetradium fraxinifolium (Hook.),etradium trichotomum Lour. , Dode'un sutchuenensis Euodia,Clausena indica (Dalz.) Oliv,Glycosmis pentaphylla (Retz.) Correa,Murraya koenigii (L.) Spreng,Limonia acidissima L. (. Feronia limonia (L.) Swingle F. Correa elephantum), Atalantia monophylla (DC.) Correa, Pleiospermium annamense Guill, Limnocitrus littorale (Miq.) Sw.Euodia Lepta (Spreing) Merr,Euodia poilanei. Guill,Citrus Medica Buda
Akasya: Gül İbrişim,Baklagiller familyasının türleri,bezelye,fasulye,bakla,küstüm otu,mor salkım,katır tırnağı, not:Meyveleri yeşil fasulye gibi olan türler olarak tanımlanabilir)
Ayrıca Karşılıkları yazılan bitkiler kendi aralarında aşılanabilir.Örnek:Kayısıya gül aşılama)
.: Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ? (http://ziraatyapma.blogspot.com.tr/2014/05/hangi-tur-hangi-ture-aslanabilir.html)
alıntıdır güzel olmuş
Bahçemdeki yaklaşık 15-20 yaşında ithal ıhlamur ağacı, bizim yerliler gibi kokmuyor, çiçekleri ve çayıda alıştığımız gibi olmuyor.
Ihlamur ağacına ne aşılayabilirim acaba ?
Bahçemdeki yaklaşık 15-20 yaşında ithal ıhlamur ağacı, bizim yerliler gibi kokmuyor, çiçekleri ve çayıda alıştığımız gibi olmuyor.
Ihlamur ağacına ne aşılayabilirim acaba ?
Yerli ıhlamur aşılayabilirsiniz. Bindirme aşı veya dilcikli aşı ile aşılama tavsiye ediliyor.
kocasinan
22-05-2015, 13:34
Eriğe: Şeftali, kayısı, badem,kiraz
Elmaya: Armut,Gül
Kayısıya : Erik,Şeftali,Badem,kiraz,zerdali,yaban eriği
Ayvaya: Malta eriği, muşmula,Armut (Şekli Ayvaya benzer ve 2.yıl ürün alınır verim harika),elma
Vişne: Kiraz (mümkün olduğunca alttan aşı yapılır yoksa rüzgarda kırılır)
Tut: Asma (Matkap Aşısı) ,incir
Meşe: Kestane
Menengiç Ağacına: Antep Fıstığı
Alıç Ağacına: Muşmula
Ahlat Ağacına: Armut,muşmula, ayva.
Kızılçam ağacına: Fıstıkçamı
Badem ağacına: Şekerpare,kayısı,erik
Mandalina: Limon,portakal,greyfurt
Turunç(Citrus aurantium)Ağacına: Tüm turunç giller(turunç, portakal, limon, mandalina,greyfurt ve benzerlerini içine alan bir altfamilyası, narenciye,Kumkuat),AğaçKavunu
Gül : Kuş burnu,ağaç minesi,patlıcan,Ergeç Sakalı (Çayırmelikesi),Taflan (Hindikirazı),
Vişne ,Kayısı,alevağacı, ispir , elma, ayva, erik, şeftali, muşmula ,çilek,armut,
böğürtlen,ahududu
Bal Kabağı : Karpuz
Boru Çiçeği Ağacına: Patlıcan
Patates: Domates
İğde: Yalancı iğde,(Elaeagnus,Hippophae,Shepherdia) türlere
Domates : İt Üzümü,altın çilek(yer üzümü),patlıcan,biber,Adam otu ,ban otu,tatula,tütün,Güzel avrat otu
Solanum capsicoides (Cockroach Berry) (eggplant tree) :Patlıcan
Salatalık: Kavun (Cucumis melon),Hıyar (Cucumis sativus),Lif kabağı (Luffa cylindrica),Su kabağı (Lagenaria siceraria),Eşek hıyarı (Ecballium elaterium),Ebucehil karpuzu (Citrullus colocynhis),Karpuz (Citrullus lanatus),Dikenli kabak ("Sechium edule")
Narenciye ya da turunçgiller : Turunç(Citrus aurantium) ,Bergamot(C. aurantium var. bergamia) ,Limon(C. x limon) ,Greyfrut (C. x paradisi) ,Mandalina (C. reticulata), Portakal(C. x sinensis), Limon(Citrus aurantifolia), Greyfurt(Citrus paradisi), Şadok (Pomelo)(Citrus maxima) ,Ağaç kavunu(Citrus medica) ,Kamkat(Citrus fortunella),Casimiroa,Hoang Ba,Tetradium fraxinifolium (Hook.),etradium trichotomum Lour. , Dode'un sutchuenensis Euodia,Clausena indica (Dalz.) Oliv,Glycosmis pentaphylla (Retz.) Correa,Murraya koenigii (L.) Spreng,Limonia acidissima L. (. Feronia limonia (L.) Swingle F. Correa elephantum), Atalantia monophylla (DC.) Correa, Pleiospermium annamense Guill, Limnocitrus littorale (Miq.) Sw.Euodia Lepta (Spreing) Merr,Euodia poilanei. Guill,Citrus Medica Buda
Akasya: Gül İbrişim,Baklagiller familyasının türleri,bezelye,fasulye,bakla,küstüm otu,mor salkım,katır tırnağı, not:Meyveleri yeşil fasulye gibi olan türler olarak tanımlanabilir)
Ayrıca Karşılıkları yazılan bitkiler kendi aralarında aşılanabilir.Örnek:Kayısıya gül aşılama)
.: Hangi Tür Hangi Türe Aşılanabilir ? (http://ziraatyapma.blogspot.com.tr/2014/05/hangi-tur-hangi-ture-aslanabilir.html)
alıntıdır güzel olmuş
Sayın Mehmetzahit Bey'in aşağıdaki söylediğine göre ayvaya armut aşılanınca şekli ayvaya tadı armutamı benziyor.
Bende Williams armutuna amasya elması aşıladım aceba nasıl bir meyve olur.
aydemiraydın
22-05-2015, 15:49
böğürtlen,ahududu..
gül bitkisine bu meyveleri aşılayan varmı? varsa izah edip resimleyebilirmi?
Arkadaşlar bu yıl ateş dikeni üzerine elma, armut ve ayva aşıladım. Ayva özellikle çok başarılı gibi. Sürgünler çok uzadı, hatta ilk dönemler çiçeğini bile atmadı. Resimler paylaşabilirim.
böğürtlene ne aşılarsam tutar değerli dostlarım.saygılarımla
adnanpercin
20-02-2017, 19:19
böğürtlene ne aşılarsam tutar değerli dostlarım.saygılarımla
böğürtlene çilek aşıladınız mı peki.
Lonicera
21-02-2017, 06:34
Böğürtlene herhangi başka bir bitkiyi aşılayamazsınız. Böğürtlen ilk olarak sürgün verir ve bu sürgünde meyveler oluşur. Ardından bu sürgün dal kurur. Meyve dalı kurumadan önce kök kısmından bir yıl sonraki meyve dalı sürer. Siz aşıyı yapsanız da (tutsun tutmasın) o dal bu döngüyü devam ettirip kök bölgesinden kuruyacaktır.
demirkarosman
09-10-2017, 12:46
aydoner bey ben ateş dikenine dün alıç aşıladım ...fakat satın aldığım ateş dikeni çok susuz ve kuru...tutmayabilir ama tutmazsa da seneye deneyecem...bu arada ateş dikenine aşıladığınız elmanın son durumu nedir..
dut ağacına üzüm aşılanabiliyor mu veya güle patlıcan ?
İyi akşamlar herkese beyaz dut ağacına kara dut aşılanırmı? Ya da dut ağacına ne aşılanabilir?
celalamca
12-04-2018, 15:47
Elmaya gül aşılayan var mı?
chelik26
19-02-2019, 18:23
Son baharın sonunda 6-7 senelik çekirdekten yetişme nerdeyse kökü 10cm çapındaki erik ağacını 1 metreden kesmiştim. Dün Antalyadan gelen Angelika erik aşı kalemlerini 3 ayrı yerden kalem aşı yaptım. Bakalım tutacaklarmı?
Bir diğer aynı yaşlardaki benzer erik ağacının dallarına kalem aşı göz aşı karışık yaptım yarında devam etmeyi düşünüyorum. Bu ağacı kesmedim dalların belirli yerlerinden aşı yapıyorum. Eğer tutarlarsa alttan gelen dalları kesip aşılı dalları bırakacağım.
Değerli arkadaşlar, armut ağacına ,armuttan başka ne aşılanabilir.
Armut ağacına elma veya ayva olur mu, ömrü, verim nasıl olur
zgs garden
07-05-2019, 22:48
Benimde bahçemde iki tane top akasya ağacı var, bunlara meyve aşılamak istedim ancak yabancı siteler dahil top akasyaya aşılanabilecek bir meyve bulamadım. En makul olanı mor salkım aşılanabilir olarak belirtiliyor.
Malta eriği
23-05-2019, 15:22
AŞl TEKNiĞiNDE ÜSTÜN BAŞARl:
https://www.youtube.com/watch?v=UBnQjBTEpbE
https://www.youtube.com/watch?v=NbY_e7wUDWM
Arkadaşlar gülü başka bir anaç üzerine aşılanmış ve tutmuş olarak gören var mı? Ben şahsen mine, elma ve kayısıya aşıladım elmada kurumasa bile 6 ay sürgün vermedi. Sizler hiç denediniz mi?
Ben baston gülü böyle devasa yapmak istiyorum.
Sayın Mehmetzahit Bey'in aşağıdaki söylediğine göre ayvaya armut aşılanınca şekli ayvaya tadı armutamı benziyor.
Bende Williams armutuna amasya elması aşıladım aceba nasıl bir meyve olur.
Tahsin05
09-09-2024, 10:38
Merhabalar efendim,
Benim bahçemde yabani fındık ağaçları var buna ne aşılayabilirim meyve veya güzel çiçekler açan süs ağacı gib
CornusMas
09-09-2024, 17:09
Bu işin kolay bir yolu var: Anaç ve kalem olacak bitkinin latince adını internetten bulun. Bu latince adı ingilizce wikipedia'da aratın. Bitkilere ait bilimsel sınıflandırma bilgisini ekranın sağında "scientific classification" başlığı altında bulacaksınız.
Baktığınız iki bitki için en altta yer alan GENUS ya da FAMILY bilgileri aynı ise bu iki bitki birbirine büyük ihtimalle aşılanabilir. Elbette aşı uyumsuzlukları, gelişme bozuklukları görülebilir, istisnalar vardır ama genel kural aynı Familya içerisinde yer alan bitkilerin birbirine aşılanabildiğidir.
Örnek: Ahlat anacı üzerine muşmula aşılanabilir mi?
Ahlat: Pyrus elaeagrifolia
Muşmula: Mespilus germanica
Ahlat için Genus: Pyrus, Family: Rosaceae
Muşmula için Genus: Mespilus, Family: Rosaceae
Her iki bitki de gülgiller(rosaceae) familyasından olduğu için aşılama yapılabilir.
CornusMas
09-09-2024, 17:19
Merhabalar efendim,
Benim bahçemde yabani fındık ağaçları var buna ne aşılayabilirim meyve veya güzel çiçekler açan süs ağacı gib
Fındık (Corylus spp) "Betulaceae" yani Huşgiller familyasındandır. Aşılamak için bu familya içerisinde olan süs bitkileri bakabilirsiniz ancak pek bulabileceğinizi sanmıyorum. Bu familya içinde kızılağaç, huş, gürgen gibi çiçek yönünden vasat sayılabilecek cinsler var.
Geçen sene ayvaya armut aşılattım. Tuttu.
Üzerinden çok zaman geçmiş ama yine de sormak istiyorum, meyve aldınız mı?
Meyvesi nasıldı?
Hıyar aşılanı mı kabağa, yapn var mı? Bitkinin ömrü ve meyve tutumu, hastalıklara dayanımı nasıldı?
dut ağacına üzüm aşılanabiliyor mu veya güle patlıcan ?
Deneyen varsa paylaşsa keşke.
CornusMas
16-01-2025, 18:09
Üzerinden çok zaman geçmiş ama yine de sormak istiyorum, meyve aldınız mı?
Meyvesi nasıldı?
Ayva ve armutun uyumu iyidir. Ben ayva anacına defalarca armut aşıladım. Hiçbir sorun olmadan bolca meyve aldım. Ancak ayvanın ömrü genel olarak kısa. O nedenle pek tavsiye etmem. Anaç olarak ahlat üzerine armut da çok uyumlu. Anacın ömrü ve kuraklığa dayanımı da son derece iyi.
Deneyen varsa paylaşsa keşke.
Dut ağacına üzüm aşısı olmaz. Dutun taksonomideki familyası Moraceae, üzümün familyası ise Vitaceae. Anacın ve aşı kaleminin en azından Familya düzeyinde aynı grupta olmaları gerekir.
Ayrıca güle patlıcan aşılanmaz. Gülün familyası Rosaceae, patlıcanın ise Solanaceae.
Kabak ve salatalığın her ikisi birbirine aşılanabilir. Her ikisi de Cucurbitaceae familyasındandır.
NOT: taksonomik familya uyumu genel kabul görmüş bir kuraldır ama istisnaları olabilir. "Şu şuna aşılanabilir mi?" şeklindeki sorularınıza bu kontrolle %90 doğru cevap alırsınız. Fakat aşı uyumu iyi mi olur bunu daha detaylı araştırmak gerekir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.