View Full Version : Baharat karışımları
Mahmut Leventoğlu
13-11-2006, 06:58
BAHARATLAR VE KARIŞIMLARI
KUZU KOKUSU
Gaziantepte yemen Kurukahvecisinde bu karışım yapılmaktadır (Meraklısına)
yEMEN kURUKAHVECİSİ
Elmacı Pazarı Karşısı
Cevdet Akınal
Kuzu Kokusu tarifi
25 Gr Karabiber
50 Gr Yenibahar
50 Gr Tarçın
10 Gr Cevzi hevva
10 Gr Karanfil
25 Gr Kakule
Hepsinin karışımına KUZU KOKUSU denilir.
Fotoğraflı olarak baharatları da tanıtsak mı bu bölümde? Bitkisi ve son kullanım halinin fotoğraflarını görmek ilginç olacaktır :)
Önden buyurun :)
Mahmut Leventoğlu
13-11-2006, 15:27
:)))))
neden kuzu kokusu demişler ki acaba gerçekten kuzu gibi mi kokuyor o zaman çok kötü birşey olsa gerek bu :(
Mahmut Leventoğlu
13-11-2006, 16:40
Sevgili Rower kardeşim gerçekten bu karışımın adı KUZU KOKUSU fakat bu karışımı icad eden adam bu ismi koymuş. Kurban Bayramından önce eski G.Antepliler bu karışımı alıp Kurban a hazırlık yaparlarmış ve kurban kesilince evde ilk kurban etini bu karışımla tatlandırıp yerlermiş.
Kuzu kokusunu ilk defa duyuyorum, Yemen Kurukahvecisine uğramayıp almak lazım:)
Mahmut Leventoğlu
13-11-2006, 19:58
:)))))
Sevgili Rower kardeşim gerçekten bu karışımın adı KUZU KOKUSU fakat bu karışımı icad eden adam bu ismi koymuş. Kurban Bayramından önce eski G.Antepliler bu karışımı alıp Kurban a hazırlık yaparlarmış ve kurban kesilince evde ilk kurban etini bu karışımla tatlandırıp yerlermiş.
Bu ismi koyan adam reklamcılık stratejilerini bilseymiş böyle bir isim vermezmiş :dilli:
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için Sn Mahmut Leventoğlu (keşke daha kısa bir kullanıcı adı kullansaymışsınız;) )
Mahmut Leventoğlu
14-11-2006, 08:17
İsterseniz ön adımıda kullanayım :)) Barbaros Mahmut Leventoğlu yani 1km isim
İsterseniz ön adımıda kullanayım :)) Barbaros Mahmut Leventoğlu yani 1km isim
Hayır lütfen :) Aynı dertten ben de muzdaribim.
Zeynep Derya Yıldırım.
Ben kendimi hep Derya olarak bilirdim ama Üniversiteye gelince ve resmi evrak işleri artınca diğer ismimin varlığının farkına vardım:( iki isimli olmak hiç güzel değil hele de kullanmadığınız isim kendi adınızdan önce yazılıyorsa işiniz daha da zor oluyor:mad: ve insanlar size diğer isminizle hitap ediyor. İlk başta Zeynep diye seslenenlere hiç bakmıyordum bile :) üzerime alınmıyordum...Neyse konu başlığını saptırmayayım ben yine.
İyi günler...
Mahmut Leventoğlu
14-12-2006, 08:24
Gaziantepten KUZU KOKUSU geldi. G.Antepte yaşayan bir dostum yollamış üç paket.İsteyen olursa verebilirim :)
Mahmut Bey
Nasıl denediniz mi ?
Tarifi aldım.. Aktarlara soracam.
Merak ettim.:)
Yücel Özlem
15-12-2006, 04:42
Bu ismi koyan adam reklamcılık stratejilerini bilseymiş böyle bir isim vermezmiş :dilli:
-Sayın rower, o ismi koyan kişi reklamcılık stratejilerini elbette bilmiyordu kanaatımca.
-Bu adın tarihi, hikayesi ya da etimolojisi hakkında bilgim yok. Ancak bildiğim kadarı ile en az birkaç nesilden beridir kullanılıyor. Bu tespite göre de, ismin oluştuğu çağa zaman tünelinden bir bakalım. Nasıl bir tüketici profili göreceğiz?
-Küçümsenmiyecek bir kısmı göçebe ya da yarı göçebe olan toplumda
Ekin ekme eğlenirsin.
Bağ dikme bağlanırsın.
Sür sürüyü çek davarı,
Zaman ile beğlenirsin.
diyen bir kesim çifçiliği bile reddedip çobanlığı tercih ediyor.Kuzu/koyun bu kesim için olduğu kadar, çifçiler için, hatta kentliler için; üretim, ticaret, tüketim gibi faaliyetlerin önemli önemli kalemlernden, yani temel geçim kaynaklarından biridir.
-Yukardaki dörtlük folklorumuzdaki yansımaya bir örnektir. Kuzu veya koyunun uyumluluk, uysallık, zenginlik, hatta temizlik vb olumlu şeyler ifade ettiği başka yansımalar da gösterilebilir.
- Çifçi ya da çoban toplumlarda mevsim değişiklikleri önemli olaylardır. Kış zorluklar ve yokluklar dönemi iken bahar yeni umutları ifade eder. O yüzden coşku ile karşılanır. Kuzu bir yandan da baharın müjdecilerinden sayılıdığı için önemli ve sevimlidir.
- Ayrıca kurban olayı nedeni ile bir dini vecibeyi yerine getime vasıtasıdır olarak da değerli kabul edilir
- Reklamcılık açısından bu durumda ne dersiniz? Kalın sağlıcakla.
Mahmut Leventoğlu
15-12-2006, 10:03
Mahmut Bey
Nasıl denediniz mi ?
Tarifi aldım.. Aktarlara soracam.
Merak ettim.:)
Sevgili Elfogi ev iki gündür aktar gibi kokmaya başladı neyse kavanozlara koydum da rahatladı ev halkı.
Çok hoş bir tadı ve yoğun kokusu var içindekiler nedeni ile.
Bu akşam deneyeceğiz. Hem kuzu etinde hem köftede bakalım nasıl olacak. İcad eden firmaya telefon edeceğim bugün başka nerelerde ve nasıl kullanılabilinir diye.
Detaylı bilgileri aktarırım.
Selamlar.
Mahmut Leventoğlu
15-12-2006, 10:07
Yücel bey açıklamalarınıza teşekkürler. Üreten kişide aynı tarz açıklamaları yapmıştı televizyonda.
Komik olanı üretici ustanın yanında çalışan çıraklar ve tezgahtar bile bu tarifi bilmiyormuş.G.Antepteki arkadaşım ustayı bulduda öyle edinebildik. Adamcağız çok şaşırmış siz nereden duydunuz diye.
Geçmiş tadları yeni nesile aktarmak bizim görevimiz artık. Unutulmaya yüz tutmuş ve hepsinin ayrı hikayesi olan tadlar varki?
Selam ve saygılarımla
Sayın Mahmut Bey teşekkür ederim.
Merakla bekliyoruz.
Selamlar Saygılar
sevgili mahmut kuzu kokusunu ben ilk duydum denedikten sonra bizimle paylaşın lütfen gerçi ben herhalde bekleyemeyeceğim bu gün bu karışımı mutlaka temin edeceğim çünkü tecrübelerime dayanarak eti çok lezzetlendirecek diye düşünüyorum.
Mahmut Leventoğlu
20-12-2006, 16:44
Kuzu kokusu et ve tavukta az kullanmak koşulu ile çok lezzet veriyor. Ayrıca Kurabiyelerde (Tuzlu-Tatlı) ikisindede muhteşem oluyor.Bir dostum çok iyi bir gurmedir .Şimdi o üzerinde çalışmalar yapıyor yakında fikirlerini belirtecek sizlerle paylaşırım.Yukarıda anlattıklarımı evde denedik ve çok beğendik.
Ozaman hemen temin etmek lazım.
Teşekkürler Mahmut Bey...
Fotoğraflı olarak baharatları da tanıtsak mı bu bölümde? Bitkisi ve son kullanım halinin fotoğraflarını görmek ilginç olacaktır :)
Önden buyurun :)Karabiberi yetiştirmeyi yetiştiren arkadaş varsa resmini görmeyi çok isterim.
BAHARATLAR VE KARIŞIMLARI
KUZU KOKUSU
Gaziantepte yemen Kurukahvecisinde bu karışım yapılmaktadır (Meraklısına)
yEMEN kURUKAHVECİSİ
Elmacı Pazarı Karşısı
Cevdet Akınal
Kuzu Kokusu tarifi
25 Gr Karabiber
50 Gr Yenibahar
50 Gr Tarçın
10 Gr Cevzi hevva
10 Gr Karanfil
25 Gr Kakule
Hepsinin karışımına KUZU KOKUSU denilir.
Selam.İstanbul Mısır Çarşısında hepsini buldum ama Cezvi hevva'yı bulamadım.Başka bir ismi var mı acaba?
1 yemek kaşığı top karabiber
1/2 yemek kaşığı karanfil
2 yemek kaşığı kimyon tohumu
2 yemek kaşığı kişniş tohumu
1 yemek kaşığı kakule
1 kabuk tarçın
2 defne yaprağı
1 adet muskat
Muskat hariç tüm malzeme teflon tavada; arada bir karıştırarak ,kısık ateşte aromatik yağları dışarı çıkıp kokusunu almaya başlayıncaya kadar (ki yaklaşık yarım saat yeterli oluyor) kavrulur.Tüm malzeme mutfak robotunun öğütücüsünde veya karabiber çekicisinde öğütülür.Sonra muskat rendelenip iyice karıştırıldıktan sonra içine ışık almayacak kavanozda (vitamin şişeleri olabilir mesela) ağzı kapalı olarak buzdolabında aylarca kalabilir.Tüm et yemeklerinde marine etmek için kullanılabileceği gibi,diğer yemeklerin içine de 1 çay kaşığı atabilirsiniz.
Ayrıca mercimekli bulgur pilavının içinde de kullanılabilir.Mükemmel bir koku ve çok rahatsızlık vermeyen bir tat alınır.
Defne yaprağı, maydanoz sapları ve yaban kekiği bir iple birbirlerine bağlanır. Bir ucu uzun bırakılır. Böylece pişme sırasında yemeğin içine sarkıtılan Buke Garni, gerektiği zaman kolayca yemeğin dışına alınıp atılır. Gerekli görülürse buke garni bir bez veya kumaşa sarılarak da hazırlanılabilir.
Pizzanın üzerine döktüğümüz baharat karışımını bilen var mı?
Sorduğunuz soruyu araştırıken aşşağıda ki site ile karşılaştım.Benim gibi baharat severlerin ilgisini çekebileceğini düşündüm.
https://www.gurmenet.com/tr/kategori.asp?sid=65&slabel=Baharatlar
Teşekkür ederim Sema Hanım. Bakıyorum hemen.
Rica ederim.Siz pizzayı yapın ben baharat karışımını fizandan da olsa bulur getiririm.
arkadaşlar konu baya eski ama neden ayrıda bittigini merak etdim acaba bu baharatdan zehirlenen mi oldu :) :) bi sürü soru cevapsız kalmış mesela cevzi hevva başka bir ismi varmı baharatçılar bilmiyor mesela gurme arkadaş deneyip bilgi verecekti bir cevap alabilirsem sevinecegim
saygılar SİN
Kuzu Kokusunu Mahmut Bey birgün bana uğradığında getirmişti. Hala severek kullanıyorum.
arkadaşlar konu baya eski ama neden ayrıda bittigini merak etdim acaba bu baharatdan zehirlenen mi oldu :) :) bi sürü soru cevapsız kalmış mesela cevzi hevva başka bir ismi varmı baharatçılar bilmiyor mesela gurme arkadaş deneyip bilgi verecekti bir cevap alabilirsem sevinecegim
Arkadaşlar sanırım bir isim hatası var. Aslı cevz_ i bevva olacaktı. Küçük sert bir cevizdir.Eskiden süt çocuklarına kolay gaz çıkarmaları için verilirmiş .
Daha sonra bir yerlerde,aşırı kullanımın sinir sistemi üzerinde negatif etkileri olacağını okumuş ve baharat bileşimimden çıkarmıştım.Baharatçılarda "muskat" adıyla ararsanız bulacaksınız..
Küçük hindistan cevizi, Muskat, Ceviz-i Bevva, Narcil (Myristica frangrans )
Karanfil gibi acı ve uyuşturucu etkisi olan bir reçinesi vardır. Bir parçası ağızda çiğnenirse dil ve dudaklarda hissizlik yapar. Süt veya portakal suyuna 1-2 tanesi rendelenerek içildiğinde halusilasyon benzeri etkiler görülebilir.
Gaz söktürücü, iştah açıcı, bulantı giderici ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ülkemizde karın ağrılarına karşı kullanımı oldukça yaygındır. Aynı zamanda vücudu kuvvetlendirici etkileri vardır.
Eski çağlarda Hind Veda literatüründe nefes kokması, baş ağrısı ve yüksek ateş için; Arap literatüründe ise afrodizyak ve mide ilacı olarak önerilir.
Not: Yüksek dozlarda tehlikelidir. Zehirlenme belirtileri; baş ağrısı, susuzluk ve uyuşukluktur.
Ona bakarsanız, suyu da günde bir miktardan fazla içerseniz zararı var... Listeden çıkarmak yerine dozunu aşmamak önemli. Bilen biri, sorunsuz dozun ne olduğu yazabilir...
Bilgiler için çok teşekkür ederim şu an baharatçıdan alıyorum bakalım nasıl olacak gerçi muskat ve kakule çekilmiş yoktu ama artık onlarıda bi şekilde ezegegim tekrar teşekkürler
Ben salatalara, her türlü baharatı harmanlıyorum. Özellikle salatalara bilmediğimiz, duymadığımız veya hadi canım bu da salataya atılırmı:) denilecek ama salatada harika damak tadı bırakabilecek sizin bildiğiniz baharatlar varsa, sabırsızlıkla paylaşmanızı bekliyorum efendim:)
Ben salatalara, her türlü baharatı harmanlıyorum. Özellikle salatalara bilmediğimiz, duymadığımız veya hadi canım bu da salataya atılırmı:) denilecek ama salatada harika damak tadı bırakabilecek sizin bildiğiniz baharatlar varsa, sabırsızlıkla paylaşmanızı bekliyorum efendim:)
Bir kişi bile çıkmadığına göre biz eski usul devam edelim bari:p
Balkes10
21-05-2009, 13:40
Sn. Taflan taze adaçayını, taze tarhunu deneyebilirsiniz mesela salatalarınıza.Ayrıca bir şişede sirkenin içine taze kekik,biberiye kuru biber,sarmısak,tarhun, defne yaprağı gibi şeyleri beraberce koyabileceğiniz gibi ayrı ayrıda koyup bir hafta kadar beklettikten sonra salatalarınıza tat katabilirsiniz. Bunu ayrıca zeytinyağı içinede koyarak değişik tatlarda zeytinyağı elde edebilirsiniz. Ayrıca değişiklik ve güzel bir görünüm için gül yapraklarını veya menekşe yapraklarını kullanabilirsiniz.( aman ilaçlı olmamasına dikkat edin :) )Afiyet olsun
Sn Balkes tavsiyeni bana çok mantıklı geldi. Özellikle zeytinyağı içine koyup denemeyi düşünüyorum.(rosmarin,kekik,defne yaprağı,sarmısak bunlar yeterli olur sanırım) Sonucu yazarım buradan . Lezzetli bişey olur umarım.Ben salatada baharat kullanmayı çok severim ama her defasında tek tek balkondan topla ayrı ayrı yıka doğra zor oluyordu. Bu karışım beni zahmetten kurtarabilir umarım.
Capusin de(tropaeolum majus) iyidir salatalarda baharatlı bir bitki hem süs bitkisi hem taze baharat...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.