View Full Version : Kraliçe Çelengi Sarmaşığı
nurguldk
01-02-2011, 10:33
Sizleri miniğimle tanıştırayım ;)
Çok isteyerek sahip olduğum tohumlardan bir tanesi çimlendi..Umarım çiçeklerini de görürüm. Kendi miniğimi resimleyemiyorum şu anda ama ilerleyen zamanlarda ekleyeceğim.
Çiçeklerini çok sevdiğim ama sadece baharda kısacık bir zaman çiçeklerini görebildiğim MOR SALKIM'a inat yetiştireceğim bi sarmaşığı :D
Çünkü bahar başından yaz sonuna kadar çiçekli...
Kraliçe Çelengi, adına yaraşır, uzun yıllar bahçenizin ,terasınızın süsü olmaya aday çok yıllık bir sarmaşık . Unutmayın bu bir sarmaşık, hem de nazlanmayan özel bakım gerektirmeyen , hızlıca bahçenizi saracak bir sarmaşık. Kuraklığa dayanıklı ve böcek yapmayan Kraliçe Çelengi, bol güneş ya da yarı gölgede mevsim boyu çiçeklenecek. Üstelikte tüm sarmaşıklardan farklı bir sarmaşık. Begonvil gibi kalınlaşan dalları ektiğiniz yere göre ona şekil veriyor. Çit boyunca 12 metreye kadar uzayıp saran Kraliçe, bir Kamelyanın yanına ekildiğinde sarılarak size güzel bir gölge alan sunuyor. Tutunacak bir yer vermezsenizde sizi üzmeyen, latince adıyla PETREA, bu kez olduğu yerde çit gibi büyüyerek, koca bir demet gibi bahçenizi süslüyor.
191129
191130
191131
missmenas
01-02-2011, 12:37
Sevgili Nurguldk,
çok güzel bir sarmaşık türü.
Genel görüntüsü ve rengi mükemmel, acaba kokusuda varmı.
Bu sarmaşık Antalya iklimine uygunmu?
Saksıda tetiştirebilirmiyim?
Tohumları nerden temin ettiniz?
Bende edinmek isterim çok hoşuma gitti doğrusu. biraz fazlaca sordum, Belki genel bilgi edinmişsinizdir diye;).
Sizinkininde çiçeklerini serpiştirip yayıldığını görmenizi dilerim.
iremmsude
01-02-2011, 13:22
çok güzel bir sarmaşıkmış tohumunu nerde bulabiliriz
ademoğlu
01-02-2011, 13:33
Sayın nurguldk nasıl temin edebiliriz.Bilgilendirirseniz seinirim selamlar
bettyycim
01-02-2011, 13:56
İşte burada var arkadaşlar, arayan mevlasını da be.... bulurmuş http://urun.gittigidiyor.com/Kralice-Celengi-QUEEN-039-S-WREATH-Sarmasik-323_W0QQidZZ34478790
nurguldk
02-02-2011, 08:35
Evet..Ben yetişene kadar Bettyycim cevabı vermiş.. Ben de Zengarden den aldım tohumları (reklam mı oldu acaba)Çimlendirmeyi başardım ama umarım yaşatırım problemsiz. Dona ve kuraklığa çok dayanıklıymış.Dirençli bir bitkiymiş. Akdeniz ikliminde de yaşamaması için bir sebep yok bence..
Mor/eflatun rengi çok hoş, acaba kokulu bir çiçeğe mi sahip merak etim...
Sebahattin Sargın
03-02-2011, 18:32
Kokulu mu acaba diyerek bende bakındım bende yabancı sitelerde ama bu konuda bir yazı görmedim. Sanırım bu güzel de "tek kusuru kokusuz olması" olarak adlandıracağımız bitkiler grubuna giriyor :)
Bir de "Petrea volubilis var. alba" türü var yani çiçeği beyaz renkli olanı;
191320
Kaynak (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/226562/)
Son olarak yabancı sitelerde okuduğum kadarı ile donlara dayanıklı değil, tropik iklim bitkisiymiş. Hızlı bir şekilde büyüyebiliyormuş, sarılması için bir düzenek sağlanırsa iyi olurmuş.
Yetiştirecek olanlar gelişmeleri paylaşmayı unutmasınlar lütfen...
Sevgiler ;)
nurguldk
04-02-2011, 15:04
Kokulu mu acaba diyerek bende bakındım bende yabancı sitelerde ama bu konuda bir yazı görmedim. Sanırım bu güzel de "tek kusuru kokusuz olması" olarak adlandıracağımız bitkiler grubuna giriyor :)
Bir de "Petrea volubilis var. alba" türü var yani çiçeği beyaz renkli olanı;
191320
Kaynak (http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/226562/)
Son olarak yabancı sitelerde okuduğum kadarı ile donlara dayanıklı değil, tropik iklim bitkisiymiş. Hızlı bir şekilde büyüyebiliyormuş, sarılması için bir düzenek sağlanırsa iyi olurmuş.
Yetiştirecek olanlar gelişmeleri paylaşmayı unutmasınlar lütfen...
Sevgiler ;)
Ben de kokusuyla ilgili bir şey bulamadım ancak bu konuyla ilgili arama yaparken tropik olduğunu yazan bir kaç yere rastladım.
Aslına bakarsanız Ankara'da yaşadığım için alırken bu konuyu özellikle sorarım. Karşılığında Ankara iklimine uygun cevabını aldım. Benim de kafam karıştı :(
Umarım problem olmaz.
Bu ülkede yaşıyorsanız bilmişlik taslayan insanların ne kadar çok olduğunu bilirsiniz:D
Gerçek şu:
Temperature: Cold Hardiness: 10a, 10b, 11.
İzmirin USDA 9b olduğunu biliyoruz.
Bu demek oluyor ki İzmirden daha sıcak bir iklimi tercih ediyor.
Bu da en fazla 1.7 °C soğuğa dayanıyor demek.
Ankarada ev koşullarında yetişir.
missmenas
04-02-2011, 23:28
Sayın Jezebel,
Teşekkür ederim, yapmış olduğunuz araştırma ve Emek için.
Bende çok araştırdım.Ama kokulu olduğuna dair bir bilgi yok.:(
Görsel olarak güzel bir bitki.
arnavut biberi
24-02-2011, 22:31
Bendede var kraliçe çelenginin tohumu zengardenden gittigidiyorla almıştım. Henüz ekmedim tohumları ama sizinkiler filizlenmiş bile bende havalar birazdaha yumuşasın diye bekliyordum yakında ekerim olumlu sonuçlar elde edersem sizlerlede paylaşırım tecrübelerimi. :p Birde bu sarmaşık kazık kök yapıyormuş eğer saksıya ekicekseniz derin bir saksı olmalı bunu göz önünde bulundurun bende ekme işlemi için derin bir saksı ayarlıyacam. Acaba bahçeyemi eksem yoksa balkonda saksıyamı karar veremiyorum? :rolleyes:
nurguldk
25-02-2011, 08:46
Aslında aldığım 6 tohumdan sadece 1 tanesi çimlendi. Ancak bu durumda ondan da pek emin değilim. Diğerleri 1.5 ayı geçti hala çimlenmedi. Acaba bu minik de toprağa karışmış başka bir tohum mu diye düşünmeden edemiyorum :( O da çok yavaş büyüyor.
Zengardene sordum durumu; Çimlenmenin uzun sürebileceğini daha sabretmem gerektiğini söyledi.
Bu durumda siz de bir an önce ekin.. Hem de sonuçları karşılaştırırız. Çok sevinirim..
Bence siz İstanbul da kolaylıkla bahçeye ekebilirsiniz. Benim Ankara'da pek şansım yok gibi..
Bu bitkinin tohumunu bilmiyorum ama ben genellikle direkt dış mekâna tohumlarımı 15 Marttan sonra ekerim.Toprağın biraz ısınması gerekir diye düşünürüm.
Sera içinde erken ekim de olabilir tabii.
arnavut biberi
25-02-2011, 10:17
Bende ekim işlemi için önce içmekanda filizlenirip sonra saksıya veya bahçeye alırım diye düşünüyorumyani her halukarda evde iç ortamda filizlendiricem tohumu çünki bir tohumun filizlendiğini ve sonra yavaş yavaş büyüdüğünü seyretmek beni çok mutlu ediyor... ;)
BenBen1967
01-03-2011, 23:37
Evet bu güzellikten aldım pakette 3 tohum var. İşimi garantiye alabilmek için fazladanda aldım bakalım hayırlısı ile poşetin üstündeki talimatlara göre ekeceğim.
nurguldk
03-03-2011, 09:37
Evet bu güzellikten aldım pakette 3 tohum var. İşimi garantiye alabilmek için fazladanda aldım bakalım hayırlısı ile poşetin üstündeki talimatlara göre ekeceğim.
Benim çıkmayanlarda halases sesa yok :(
Kraliçe çelengi olduğunu düşündüğüm çimlenen tohum ise kotiledon yapraklardan sonra kenarı tırtıklı farklı bir yaprak şekli çıkardı. Ancak çok yavaş büyüyor.
Zengardenle son konuştuğumda havalar biraz düzelince dışarı alın hem güneş hem de yağmur alsın dedi. Eğer İstanbulda hava iyiyse dışarı çıkarmanızı öneririm ben de..Umarım çimlenme olur ve karşılaştırma şansı buluruz.
ben de bu sarmaşıktan tohumdan almayı düşünüyordum ama okuyunca vazgeçtin fidelerini bulabileceğim bir yer var mı acaba??
nurguldk
12-03-2011, 22:44
Bende çimlenen böyle görünüyor ama hala diğerlerinde birşey yok. O yüzden bunun da kraliçe çelengi olduğundan emin değilim. Çimlendirme yapan diğer arkadaşlar da resim eklerse kıyaslama şansımız olur belki
196440
bettyycim
13-03-2011, 13:15
Bence bu yabani ot,
nurguldk
13-03-2011, 16:40
Bence bu yabani ot,
Olabilir çünkü diger 5 tohumun olduğu kabı dayanamayıp eşeledim ve tohumların koflaşmış olduğunu gördüm. Onlar devredışı :(
Bunu da kesinleşene kadar bekleyeceğim :(
nurguldk
17-03-2011, 14:46
Hızlı büyümüyor ve hala '' o '' olduğuna da emin değilim. Yabani ot olabilir :((
Yine de riske atamıyorum. Çimlendirmeyi başarıp başka paylaşan olursa süper olur.
fide olarak bulabileceğimiz bir yer var mı?? bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim...
Bendede var kraliçe çelenginin tohumu zengardenden gittigidiyorla almıştım. Henüz ekmedim tohumları ama sizinkiler filizlenmiş bile bende havalar birazdaha yumuşasın diye bekliyordum yakında ekerim olumlu sonuçlar elde edersem sizlerlede paylaşırım tecrübelerimi. :p Birde bu sarmaşık kazık kök yapıyormuş eğer saksıya ekicekseniz derin bir saksı olmalı bunu göz önünde bulundurun bende ekme işlemi için derin bir saksı ayarlıyacam. Acaba bahçeyemi eksem yoksa balkonda saksıyamı karar veremiyorum? :rolleyes:
Ben de tohum aldım ve kararsızım:) Bahceye mi eksem, yoksa büyükce bir saksıya ekip balkon demirlerine mi sardırsam. Daha tohumu cimlendirmeden, yerleştirmesini düşünüyorum:)
Sn arnavut biberi, siz tohumu cimlendirebildiniz mi acaba.:confused:
BenBen1967
23-03-2011, 14:30
Hala çimlenmedi bunlar kaç günde çimleniyor? Sera vaziyeti görsün diye şefaf kapak örttüm üstlerine günde 2-3 kez açıp havalandırıyorum, kapağı her yerinden deldim..
nurguldk
23-03-2011, 16:18
Açıklamasında 1 ay olabilir yazıyor. Benimkilerden sadece 1 tanesi duruyor. O da hala çimlenmedi.
Sayın nurguldk,çimlenme ne alemde?ilgiyle takip ediyorum,eğer Ankara da yetişebilcek bir türse bende bahçemizde olsun istiyorum.
nurguldk
05-04-2011, 16:54
Maalesef olumsuz :( Ben vazgeçtim zaten...
15 gün kadar önce ıslak peceteye koyduğum 2 tohumun uc kısmı beyazlaşmış, sanki cimlenecek gibiydi. Bende alıp torfa ektim. Bakalım ne olacak, haydi hayırlısı.
Duanı eksik etme nurguldk:))
ıslak peçeteyi şeffaf kutuya falan koydunuz mu CEMO? öylece peçetenin arasında mı duruyordu tohumlar? son durum nedir ben de deneyeceğim sanırım :)
Peceteyi cabuk kurumaması için şeffaf bir kaba koymuştum. Şu ana kadar bir gelişme yok.
arnavut biberi
11-04-2011, 12:15
Arkadaşlar bende ıslak peçeteye koydum, plastik bartakta toprağa ektim, oksijenli suda beklettim, hafif pamuksulaşma oldu sulandırılmış tentürdüiyot sürdüm ama hala hiçbir hareket yok bir ay olmuştur heralde bu süreçte.Uçlarında hahif bir beyazlaşma var sanki filizlenicekmişte uygun zamanı bekliyor gibi. yanigöz kırpıyor ;) Bakalım görücez çok beğenerek aldığım tohumdan birtanesini bile çimlendirip çimlendiremiyeceğimi ?
BenBen1967
11-04-2011, 14:27
Benimkilerde de herhangi bir gelişme yok. bir aydır bekliyorum umudumu kaybetmedim yine de.
kocasinan
31-05-2011, 15:47
İnşaallah amacınıza ulaşırsınız ve bu güzel bitkiyi yetiştirmeye muktedir olursunuz, hepinize kolaylıklar dilerim.
woltran25
08-06-2011, 09:29
Çok güzel bir bitki ama yazılanları okuyunca çimlendirme konusunda ümidimi kaybettim.
Bana 5 tohum geliyor, muhtemelen haftaya elimde olacak.
Tropik bitki, katlama istemez sanırım.
Gelişmeleri paylaşırım.
Saygılar.
İki renkte çok güzel, İki renkten de geliyor mu? Dilerim sorunsuzca büyür.
Sadece eflatun olanının tohumu vardı bildiğim satıcıda.
Artık bilmediklerimden almıyorum - çimlenmiyorlar ;(
Ben zor çimlenen tohumların yanlarından birazcık kesiyorum. Şişene kadar suda bekletip ekiyorum. Daha kolay çimleniyor.
Bir tanesini bu şekilde deneyebilirsiniz.
Tamam birini öyle yapayım, ben hepsinin kabuğunu soymayı düşünüyordum.
Quisqualis indica tohumlarını öyle yapmıştım.
marjinalmenekse
21-10-2011, 12:14
zengardenin tohumları sorunlu bence ...ben ne aldıysam çimlenmedi çıkmadı büyümedi. sıfıra sıfır yani. bence beklemeyin çıkmaz . dünya kadar tohum aldım hep hüsran ... sadece kanarya sarmaşığı diye bir sarmaşığı büyüdü biraz 1 metre kadar o da sonra telef oldu gitti.
ffuruzan
07-01-2012, 12:44
Arkadaşlar merhaba. Bu tohumdan bende aldım üç tohumdan biri çimlendi ve iki metreye yaklaşmıştır her halde çünkü ev içinde büyütüyorum ve üsüste sarıyorum. Bahçeye dikmeğe güvenemiyorum. Resmini çekip yollamayı becerebilirsem yollayacağım selamlar.
ffuruzan
22-01-2012, 12:17
Merhabalar, bu arada kraliçe çelengim galba çiçek açtı. Bu mevsim açacağını zannetmiyorum ama çiçeğe benzer oluşumlar var. Rengi beyaz oysa mavi olarak almıştım.
Sayın Furuzan güle güle büyütün.. budarsanız çelikleri atmayın lütfen...Tohum çimlenmiyor..:))
ffuruzan
11-02-2012, 10:29
268679
268680
268681
268682
Resim yükleme çalışması.
Sevgili ffuruzan, sizi kutlarım. Siz tohumları nasıl çimlendirmiştiniz ve ne kadar zaman da bu büyüklüğe erişti?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler...
ffuruzan
11-02-2012, 11:32
Sevgili lir yaklaşık birbuçuk yılda bu hale geldi. Çimlenmesi uzun sürdü, çimlendikten sonra çok çabuk büyüyor hatta çiçek bile açtı, onbeşgün önçe resimleri yüklemekle uğraşırken çiçeğini döktü şimdi o resmide yüklemeğe çalışacağım.
ffuruzan
11-02-2012, 11:42
Çiçek açmış hali. Tohumda mavi yazıyordu fakat beyaz çıktı. (içekmi olduğuna sizler karar verin).268705
canannuman
06-04-2012, 18:54
Çiçek açmış hali. Tohumda mavi yazıyordu fakat beyaz çıktı. (içekmi olduğuna sizler karar verin).268705
Güneşte veya gölgede renk değişirmi veya belki ilk açılırken beyaz sonra mavileşecek olabilirmi?
ffuruzan
10-04-2012, 09:41
sevgili ecs budama yapmama pek gerek kalmıyor dalları kalın görünmesine karşılık çok kırılgan
ffuruzan
10-04-2012, 09:44
Sayın canannuman şimdi (yeni açanlar,resim ekleyeceğim) açanlar mavi çok hoş fakat kokusuz.
ffuruzan
10-04-2012, 10:08
Resimler:281633
281634
281635
281636
ffuruzan
29-09-2012, 22:23
Sevgili Jineop ve ecs bu gün eve döndüğümde suya koymuş olduğum üç sap kraliçe çelengi şarmaşığının iki sapının köklenmiş olduğunu gördüm,
suya koymuş olduğum üç sap
Çelikleri nisanda koymuşsunuz sanırım.. Çok uzun zamanda köklenmiş..
ben bu bitkiyi ankarada gördüm. leylağa benzetmiştim. sarmaşıktan çok ağaç gibiydi
Perihan Bayram
03-08-2013, 22:56
Bu sarmaşık çok güzel,balkonda saksıda olur mu acaba ?
Dün bana da bir tane Kraliçe Çelengi geldi.
Gönderen arkadaş 3 yıl önce söz vermişti.
Bu hafta arayıp adres aldı .
Kargolar malüm, hırpalamışlar, ama hayatta çok şükür:)
579615
Gelişimini burada paylaşırım.
Gardenias
10-03-2016, 19:31
Kokulu...
Gardenias
10-03-2016, 19:35
Tohumunu çimlendiremedim..Ne şekilde çimlendirdiniz yazabilir misiniz?
ffuruzan
11-07-2016, 11:14
sayın Benol hazaroğlu özelden size ulaşamadım. Adres ve telefon numaranızı rica ediyorum. Çabuk yollarsanız memnun olurum, tatile çıkıyorum. Geçmiş olsun.
ffuruzan
12-07-2016, 22:37
sayın Benol Hazaroğlu yolladığınız iletiyi aldım, tahminim ben sizinle özelden iletişim kuramıyorum telefon ve adresinizi yazarsanız gönderme işini halledebiliriz. Saygılarımla.
Selma_321
13-07-2016, 04:16
Ffuruzan yeni resimler koyabilir misiniz lütfen
Zülkaide
05-06-2023, 15:58
Petrea volubilis
Bu çiçeği aramak çok yorucu.
Bulmuşken iki tane aldım.
Bizim sıcaklarda ne yapacak bakalım.
728401
Yaprakları çok katı ve zımpara gibi.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.