PDA

View Full Version : Reçeller

Mahmut Leventoğlu
12-11-2006, 18:30
Kızılcık Marmeladı

Kızılcıklar yıkandıktan sonra tencereye konulur ve bir taşım kaynatılır(Kızılcıklar yarılıncaya kadar). Tencereden bir ilistire (Süzgeçe) alınan kızılcıklar el marifeti ile ezilip çekirdekleri çıkartılır. Çekirdekleri çıktıktan sonra başka bir tencereye konulan kızılcık ezmesinin üzerine 1/3 oranında toz şeker(kristal şeker)konur ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır bir taşımlık hale gelince 1 adet limon sıkılır içine ve sonra soğumaya bırakılır. Marmelad hazır buyrun afiyet olsun. Öbür tarafta
Kaynatıp bıraktığımız kızılcık şurubu isteğe bağlı olarak bir miktar şeker ilavesi ile Kızılcık kompostosu olarak **** soğuk şurup olarak içilebilinir.

Uyarı: Kızılcık ın peklik yapıcı özelliği nedeni ile dikkatli tüketilmesi önerilir.

Mahmut Leventoğlu
15-11-2006, 08:21
Reçeller konusunda ülkemiz inanılmaz bir zenginlik sunuyor. Mesela Ege de Sakız reçeli,Antalya da herşeyin (:)))) Bergamut,Patlıcan,Turunç,Portakal,Karpuz Kabuğu reçelleri mevcut. Malatyanın kuru kayısı reçeli bu yörelerden tarif bilen varmı?

Mahmut Leventoğlu
03-12-2006, 11:51
PORTAKAL KABUĞU REÇELİ (Antalya yöresi)

Malzemler:
1 Kg. Kalın Kabuklu Portakalın kabuğu(Yafa)
1 Kg. Toz şeker
1 Ad. Limon

Yenilen portakalların kabukları kapalı bir kap içinde (l Kg olana kadar ) toplanır.
(Tüketime göre buzdolabında kabukların dayanma süresi 1 hafta kadar)

Toplanan kabuklar 0.5x1.5 cm ebatlarında doğranır ve bir taşımlık kaynatılır. Kaynatılıp suyu süzülen portakal kabuklarının üzerine toz şeker dökülür ve 2 saat kadar beklenilir. Ocakta kısık ateşte pişmeye bırakılan reçele bir taşımlık kaynamasından sonra l limon sıkılarak suyu ilave edilir. Biraz daha kaynatılan reçel soğumaya bırakılır. Önemli not çok fazla kaynatılırsa kabuklar sertleşir.

Buyrun afiyet olsun.

Oğuzhan
04-12-2006, 08:23
Turunç (Anber) Reçeli

reçel için gerekenler: 1 portakal, 1 limon, 1 greyfurt, 8 bardak su, 1.750 kg. toz şeker
portakal, limon ve greyfurtu yıkayın, sivri ve siyah kısımlarını kesin, kabuklarını soymayın. kuşbaşı doğrayın, bu arada çıkan çekirdekleri atın. bir kaba bu parçaları ve 1 bardak suyu koyup blendırla hepsini iyice ufalayın. bunları pişireceğiniz tencereye alıp 7 bardak suyu ekleyin, kapağını kapatıp oda sıcaklığında 4-5 saat bekletin. (ara sıra tahta kaşıkla karıştırın) 40-45 dakika pişirin (oluşan köpükleri kaşıkla alın). sonra şekeri ekleyin, bir saat de şekerle pişirip jöle kıvamına gelince altını kapatın. hafif ılıkken kavanoza boşaltın.

Oğuzhan
04-12-2006, 08:28
Üzüm Reçeli

--------------------------------------------------------------------------------
Malzemeler:
500 gr şeker
1 adet limon
2.5 su bardağı su
1 kg çekirdeksiz üzüm
60 gr çam fıstığı, kavrulmuş

Yapılışı:
Üzümleri iyice yıkayıp, sularını süzün. Üzümleri salkımdan tane tane koparıp, ayırın. 500 gr şeker ile 2.5 su bardağı suyu kaynatıp, bir şurup hazırlayın.
Şurup kıvamını bulduğunda çam fıstıklarını ve üzümleri içine atın ve üzümler pişinceye dek hafif ateşte kaynatın. Reçel kıvamını aldığına limon suyunu ilave edin ve karıştırın, 20-25 dakika kadar kaynatın.Reçeli ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin.

Afiyet olsun

Billur Korkmaz
10-05-2007, 19:07
Reçel ve turşu yapmak en büyük hobim diyebilirim, bu güne dek her meyveden reçel yaptım ve başarılı oldum.. Ne çok koyu kıvamlı ne de su gibi, tam kararında reçellerim.. Ancak son iki yıldır çilek reçelinde başarısız addediyorum kendimi, zira meyveler haşat, kıvamı su gibi oluyor ve üzülüyorum.. Reçeller içinde en çok "Çilek Reçeli" ni seviyorum ve işte yine zamanı geldi.. İlgilenen arkadaşlar acaba kendi usüllerini tarif edebilirler mi ?..
Benim usülümde 1kg çileğe 3 subardağı tozşeker ( 750 gr.) serpip ateşe koyuyorum, 1 saat kadar çok harlı olmayan ateşte pişirdikten sonra 1 limon suyunu ilave edip biraz daha kaynatıp çıkartıyorum..
Teşekkürler..

hassoman
13-05-2007, 23:10
Çilek Reçeli:
Pazaryerlerinde özel olarak seçilmiş çileklik reçeller satılır.
Küçük, dağılmamış, kokulu...

Ben akşamdan hazırlıyoruım:
1 kg çilek
1 kg şeker...
bir tutam tereyağı
1/2 limon

Bir tencere içinde çileklerin üzerine şeker konur.
Bir gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün ocağa konur. Kısık ateşte kaynamaya başlayınca bir tutam tereyağı konur.
Kaynama süresi veremeyeceğim. Gözleyeceksiniz.
Kıvama gelince 1/2 limonun suyunu ekleyerek biraz daha kaynattıktan sonra henüz sıcakken kavanozlara konur. Soğuyunca kapakları kapatılır.
Kıvamı kaçırırsanız koyu olur, acele ederseniz curu (cıvık) olur... Kimi, kaynamakta olan reçelden madeni bir kaşığın içindeki soğuk suya, kimi soğuk mermere damlatarak kıvam testi yapıyormuş.
Ben kaynarken akışkanlık durumuna göre ocaktan alıyorum.
Umarım yararlı olur. Afiyet olsun!..

Billur Korkmaz
15-05-2007, 15:31
Çilek Reçeli:
Pazaryerlerinde özel olarak seçilmiş çileklik reçeller satılır.
Küçük, dağılmamış, kokulu...

Ben akşamdan hazırlıyoruım:
1 kg çilek
1 kg şeker...
bir tutam tereyağı
1/2 limon

Bir tencere içinde çileklerin üzerine şeker konur.
Bir gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün ocağa konur. Kısık ateşte kaynamaya başlayınca bir tutam tereyağı konur.
Kaynama süresi veremeyeceğim. Gözleyeceksiniz.
Kıvama gelince 1/2 limonun suyunu ekleyerek biraz daha kaynattıktan sonra henüz sıcakken kavanozlara konur. Soğuyunca kapakları kapatılır.
Kıvamı kaçırırsanız koyu olur, acele ederseniz curu (cıvık) olur... Kimi, kaynamakta olan reçelden madeni bir kaşığın içindeki soğuk suya, kimi soğuk mermere damlatarak kıvam testi yapıyormuş.
Ben kaynarken akışkanlık durumuna göre ocaktan alıyorum.
Umarım yararlı olur. Afiyet olsun!..

Özellikle dağçileği tabir edilen minik, kokulu, dağılmamış cinsinden yapmaya özen gösteriyorum ben de.. Ancak verdiğiniz tarif daha önce hiç karşılaşmadığım türden ve tereyağı ilgimi çekti, kıvamı olması açısından mı ilave ediliyor acep? Bu tarifi kesinlikle deneyeceğim.

Teşekkürlerimle, Saygılarımı sunarım Sayın Hassoman..:cool:

hassoman
16-05-2007, 22:23
Sayın Korkmaz,
İlginize sevindim.
Sonucu yazarsanız mutlu olurum.
Kolay gelsin...

Not:Tereyağı reçelin köpürmesine engel oluyor...

Billur Korkmaz
16-05-2007, 22:32
Sayın Korkmaz,
İlginize sevindim.
Kolay gelsin...

Tamam, sonucu bildireceğim ancak likör forumunda bir tarifiniz var ki, vişneleri ne de güzel sarıp sarmalamışsınız şeker, tarçın ve votka ile özendim.. Doğrusu denemek isterim de.. :)
Sizin engin tecrübe ve bilgilerinizden faydalandığımız için mutluyum..
Teşekkürler..

Billur Korkmaz
05-06-2007, 19:46
Sayın Korkmaz,
İlginize sevindim.
Kolay gelsin...

Çilekleri ayıkladım, şekerleri üstüne serpip kapağını kapatıp dolaba kaldırdım.
Sabahtan kaynatacağım kısmetse.. Sonucu ben de merak ediyorum..:p

hassoman
05-06-2007, 22:02

Eyvah,
İnanın sizden daha çok ben heyecanlandım. :eek: Artık bu gece gözüme uyku girerse kendimi şanslı sayarım. Ama siz becerirsiniz canım.
Sonucu merakla bekliyorum.
Kolay gelsiiiin:)

Mahmut Leventoğlu
06-06-2007, 11:40
Sayın Korkmaz,
İlginize sevindim.
Kolay gelsin...

Not 2: Tereyağı reçelin parlak olmasını da sağlıyor sevgili hassoman :)

hassoman
06-06-2007, 11:51
Not 2: Tereyağı reçelin parlak olmasını da sağlıyor sevgili hassoman :)
Sayın Mahmut Leventoğlu çok haklısınız. O zaman bilgilerimizi tamamlayalım:)
Kaynamakta olan reçelinizin içine bir tutam tereyağ katarsanız, reçeliniz hem köpürmez hem de parlak olur:D

Mahmut Leventoğlu
06-06-2007, 12:11
Bravo hassoman. Ama illada vişne likörü. Bu yıl kızılcıklada deneyeceğim.

zenfree
06-06-2007, 13:20
Sevgili hassoman teryağlı çilek reçeli tarifinizi yaptım. Nefis oldu. :)
Tarif için teşekkürler.

Ben de moka (mocha) likörü tarifi ekleyeceğim likörler bölümüne.

habibe
06-06-2007, 14:25
Biriniz de Allah rızası için Gül reçelini anlatsın :)

Mahmut Leventoğlu
06-06-2007, 14:31

Sevgili Habibe adresini özel mesaj atarsan İsparta dan istediğin kadar yollarım :))

habibe
06-06-2007, 15:01
Aaa cidden mi? ciddisiniz tabi.
Oraların gül reçelleri buralarda satılmaz mı?
Bulabilirsem buradan alırım. Zahmet etmeyin lütfen.
Gül cennetinden gül reçeli tercih etsem de; şayet güvenilir bir yer ya da marka varsa önce bunu sorayım size.. Şayet oradan başka yerde yok derseniz. Teklifinize evet diyeceğim. :) Teşekküler.

hassoman
06-06-2007, 16:43
Tarif için teşekkürler.

Sevgili zenfree,
Ben de şu harika radyolar için size nasıl karşılık verebilirim diye düşünüp duruyordum. Bakın işte ödeşmiş olduk. Çok sevindim:D Likör tarifinize hemen bakacağım.
Şimdi heyecanla Billur Hanımdan haber bekliyorum. Bu sabah reçelini kaynatacaktı da:p

Mahmut Leventoğlu
06-06-2007, 17:33
Aaa cidden mi? ciddisiniz tabi.
Oraların gül reçelleri buralarda satılmaz mı?
Bulabilirsem buradan alırım. Zahmet etmeyin lütfen.
Gül cennetinden gül reçeli tercih etsem de; şayet güvenilir bir yer **** marka varsa önce bunu sorayım size.. Şayet oradan başka yerde yok derseniz. Teklifinize evet diyeceğim. :) Teşekküler.

Yanıtı evet olarak kabul ettim ve en kısa zamanda adresinize teslim edilecektir.

Bekir S.
06-06-2007, 17:36

Bamyaları yedikten sonra,sabaha kahvaltıya bahçeden domates,biber benden.Sizde reçeli getirirsiniz.Okadar yoldan sonra dinlenip kahvaltı edersiniz artık değil mi ama ? ;)

limon
06-06-2007, 18:17
Mahmut Bey, Fethiye çarşıda hal gibi bir yer vardı. Duruyor mu orası acaba? 3-4 sene önce Ağustos ayı gibi gittiğimizde hayatımda halen unutamadığım tatta ve kokuda çilek almıştık. Küçük hepsi aynı muntazamlıkta, şimdi satılan çilekler gibi koyu kırmızı değil de pembemsi, üzerinde sim varmış gibi parıldayan ve şeker oranı yüksek, mis kokulu, muhteşem ötesi çileklerdi.

Billur Korkmaz
06-06-2007, 20:18
Tarif için teşekkürler.

Bir teşekkür de benden Sevgili Hassoman Pir'imize,

3kg. çileği iki çelik tencereye bölüştürüp, Hassoman usülünden milim sapma yapmadan uyguladım ki sormayın!.. 4 kavanoz çilek reçelim oldu ki, pişirme esnasında bir yudum köpüklenme yaşamadım ve pırıl pırıl parlak oldu.. Tabi ki tereyağı katmalarını herkese önemle tavsiye ederim efendim..

Teşekkürler SN. Hassoman..:cool:

Billur Korkmaz
06-06-2007, 20:20
Eyvah,
İnanın sizden daha çok ben heyecanlandım. :eek: Artık bu gece gözüme uyku girerse kendimi şanslı sayarım. Ama siz becerirsiniz canım.
Sonucu merakla bekliyorum.
Kolay gelsiiiin:)

Öğreneceğimiz çok şey var daha sizden Efendim:)

Sonsuz Teşekkürler..

Mahmut Leventoğlu
06-06-2007, 20:22
Sevgili Limon,
Fethiye çarşı içindeki hal duruyor. Şimdi özgün yöre mimarisi ile modernize edildi. Balıkçılar,kasaplar,peynirciler,sebze ve meyva satıcıları,büfe ve lokantalar da oldu. Oranın sabah keyfi pek güzel olur. Ben orada olduğum zamanlar her sabah mutlaka uğrar tanıdıklarla kahvaltı eder ve sabah hengamesini yaşarım. Çok keyifli olur. İnanılmaz muzip dostlar var.
Çilekleri hangi mevsimde aldınız? Orada belli mevsimlerde yayla ürünleri satılır. Hele haftalık kurulan pazar çok daha keyiflidir. Dere kenarında muhteşem gözlemeler yiyebilirsiniz. Köylü pazarından çok güzel ürünler alabilirsiniz. :))

Billur Korkmaz
06-06-2007, 20:24
Bamyaları yedikten sonra,sabaha kahvaltıya bahçeden domates,biber benden.Sizde reçeli getirirsiniz.Okadar yoldan sonra dinlenip kahvaltı edersiniz artık değil mi ama ? ;)

Dört kavanozdan biri size gelecek Sevgili Rikeb, bu sebeble fazla yaptık ya..:)
Önce sabah reçeli yeriz, öğlen yemeğine bahçeden bamyaları toplayıp pişirmesi benden.. :p

Rikeb ve Ailesine sevgi ve selamlar..

hassoman
06-06-2007, 20:54
Öğreneceğimiz çok şey var daha sizden Efendim:)

Sonsuz Teşekkürler..

Mutluluk dediğiniz nedir ki efendim. İşte budur; sizden bu sözleri işitmektir. Sizlerden öğrendiklerimizin yanında bunlar hiç kalır. Paylaşmak gibisi var mı?Afiyetler olsun:D

zenfree
06-06-2007, 20:56
Reçeller afiyet olsun herkese.:)

Diyet reçel tarifi bilen var mı acaba?

Billur Korkmaz
06-06-2007, 21:48

Bu mesajınızı okuduğumdan beri tarifler yazan bir ajandam vardı onu aramakla meşgulum, bulamadım.. Tv'de bir Isparta belgeselinden alıntıladığım bir "gül reçeli" tarifi vardı, çok kolay ve zahmetsiz.. Hatta geçenlerde "Bademağacı" isimli kardeşim msn de istemişti de bu tarifi vermiştim. Ya o ya ben size bu tarifi yazacağız Allahın izniyle Sevgili Habibe Hanım..:)

Yine de Mahmut Bey bizden daha fazla faydalı olabilir kanaatindeyim, gül memleketinden olması itibariyle..:o

bademagacı
07-06-2007, 09:22
Billur Hanım'dan aldığım Gül Reçeli tarifi;

Bir miktar reçellik pembe gül akşamdan yıkanır.Islak olduğu icin bir tülbent ya da bezin arasına konur.(kurusun diye..)diğer taraftan tencerede 3 su bardağı su ile 2 su bardağı toz şeker,kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır.

Kıvama geldiğine kanaat ettiginizde içine gülleri koyup yarım saat kadar karıştırın.Kaynayıp piştiğini görünce ateşten al.soğumaya bırak.

habibe
07-06-2007, 10:07
Çok kolaymış meğer tarifi. Çok teşekkür ederim. Bahçeme Isparta gülü ekmiştim açarsa yapacaktım. Ama nerdeee bu yıl tek gül açmadı bitten. İlaçladım birazda budadım ve gülsüz kaldım. :)

habibe
07-06-2007, 10:11
Mahmut bey çok teşekkür ederim. Gül olmasa da evde reçelim var :) Acelesi yok. Ne zaman müsaitseniz o zaman gönderin lütfen.
Adres bilgilerimi mesaj bölümüne yazacağım . Kolay gelsin.

limon
10-06-2007, 13:23
Mahmut Bey sanki Ağustos sonu gibi hatırlıyorum. Amerika'ya kızlar(eşimin kardeşleri) okula gitmeden yanlarında reçel göndermiştik :)

limon
10-06-2007, 13:29
Arkadaşlar gül reçelinin 1-2 ay sonra o keskin kokusu azalıyor. Ben geçen sene denedim de bir süre sonra hiç kokusu kalmamıştı. Onun için önce yaprakları aralarına şeker serpiştirerek kavanozlara basıyorlarmış. (Tam tarifini unuttum) Reçeli az miktarlarda yapıyorlarmış. Bittikçe kavanozdan istedikleri kadar yaprak alıyorlarmış.

Todor
13-06-2007, 21:40
Sayın Saim Ergin;

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669 başlığına bakmanızı rica ediyoruz. Çünkü mesajlarınızı okumakta ve anlamakta zorluk çekiyoruz.

Teşekkür ederiz.

pitbull
26-06-2007, 23:41
Reçeller konusunda ülkemiz inanılmaz bir zenginlik sunuyor. Mesela Ege de Sakız reçeli,Antalya da herşeyin (:)))) Bergamut,Patlıcan,Turunç,Portakal,Karpuz Kabuğu reçelleri mevcut. Malatyanın kuru kayısı reçeli bu yörelerden tarif bilen varmı?

Patlıcan reçeli çok güzel olur, tadı kestane tatlısını andırır.Bilmiyenler patlıcandan da reçelmi olur diyebilirler ama bir deneyin tarifi başka bir siteden alıntı yapıyorum.

Patlıcan Reçeli:
Malzemeler: Reçellik küçük patlıcanlar, şeker, karanfil, limon suyu, su ve sönmemiş kireç.
Yapılışı: Ölçü birebir ölçüdür. Bir kg patlıcana karşılık bir kg şeker, 3-4 karanfil, yarım limon suyu. Önce patlıcanlar ayıklanır (bu işlemi yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmeyin), saplarını patlıcanla birleşme noktasından bıçakla ayırdıktan sonra kalan kısmı temizlemek için ellerinizi kullanın.Patlıcan üzerinde kalan (ben onlara yaprak diyeceğim) yaprakları ters yöne doğru çekin, kalan sert dokuyu çok fazla zarar vermeden bıçakla düzeltin, koni şekli verebilirsiniz. Patlıcanın kabuğunu zar inceliğinde soyun. Bu arada yanınızda bir kapta su bulundurun temizlenen patlıcanları bu suya atın. Bütün patlıcanlar hazırlandıktan sonra kireçli suda bekletme aşamasına geçebiliriz. Kireçli su hazırlamak için 5 litre suya 200gr sönmemiş kireç eklenerek iyice karıştırılır. Kireç dibe çökünce üstte kalan su bulandırılmadan alınır.Patlıcanlar bu suda 2 saat kadar bekletilir.Kireçli sudan alınarak bol suyla defalarca yıkanır. Kireçli sudan arındığına karar verdiğiniz zaman sularını sıkıp süzgece alın.Patlıcanları alacak büyüklükte bir tencereye ölçüye göre şeker ve patlıcanların kaynabileceği miktarda su koyun(sanırım bir kg için 1-2 bardak su yeterli olacaktır), su kaynayınca içine patlıcanları atın. Ara sıra karıştırırarak kıvamını kontrol edin. Ocaktan alamaya yakın karanfilleri ve limon suyunu ilave edip biraz daha kaynatın. Altını kapatıp soğumasını bekleyin.Soğuyan reçeli kavanozlara alın, ama almadan önce patlıcanların karınlarını yarıp içine ceviz koyabilirsiniz... Afiyet olsun...

http://www.sebzeler.org/yazi/patlican-receli

Mahmut Leventoğlu
11-07-2007, 11:19
Bozcaada ve Gökçeada da yapılan Domates Reçelinin tarifini bilen varmı arkadaşlar ?

Mississippi
12-07-2007, 11:10
Bozcaada ve Gökçeada da yapılan Domates Reçelinin tarifini bilen varmı arkadaşlar ?

bir tarif buldum ben internetten ama ne kadar doğrudur bilemiyorum :rolleyes:

Malzemeler
1 kg erik
domates
7 su bardagi toz
seker
2 su bardagi su
1 çay kasigi limon tuzu
1 paket
vanilya
10 su bardagi kireç suyu

Yapılışı:
Kireçli suyunun hazırlanışı:12 su bardagı suya yumurta büyüklüğünde sönmemis kireç konur ve eritilir.5 saat bekleyen kirecli suyun kireci dibine çökünce yüzündeki su alınır.
Domateslerin kabuklarini soyup cekirdeklerini cikartip kirecli suda 3 saat bekletelim.3 saat sonra kirecli suyun içinden cikartilan domatesler 2-3 defa normal su ile yikanir.Tencereye su ,seker konulur ve koyulasincaya kadar kaynatilir.Koyulasan serbete domatesler eklenir biraz kaynadiktan sonra limon tuzu ilave edilir.Koyulasincaya kadar kaynatilir.Koyulasan recel ocaktan alinir ve vanilya eklenir.Soguyunca kavanozlara doldurulur.

Mahmut Leventoğlu
12-07-2007, 14:00
Teşekkürler Missisipi ellerine sağlık :)

Billur Korkmaz
17-07-2007, 16:14
Domates reçeli ile ilgili internette yaptığım araştırmalarda genellikle domateslerin kireçli suda bekletildiğini gördüm.. Sebebi ne olabilir diye merak ettim ve bu suda bekletildiğinde domateslerin vitaminleri suya geçmiyor mu diye de düşündüm doğrusu..

Özellikle dünya ülkelerinden Portekiz'de uygulanıyor oluşu, biz de özellikle Bozcaada ve Gökçeada'da yaşayan Rumlar tarafından yüzyıllardır yapıldığını ve bir de sivri armut modeli domatesler kullanıldığını öğrendim..

İyi de oldu, dağarcığıma yeni bir bilgi eklendi sayenizde.. :)

Mahmut Leventoğlu
19-07-2007, 10:31
Heyy ne güzel .Domates reçeli kıvranmalarımı bilen dostlarım BOZCAADA dan Domates reçeli yolladılar. Bozcaada da SALTO markası ile uzun yıllardır reçel ve pekmez üretimi yapan bir firmanın ürünü ve BADEMli.
Teşekkür ederim dostlarıma. Yanında 1 şişe de çocukluğumun şarabı DİMİTRAKOPULO yollamışlar. İnsanın yürekli dostlarının olması ne güzel.

hassoman
19-07-2007, 17:32
Heyy ne güzel....dostlarım BOZCAADA dan Domates reçeli yolladılar..... Teşekkür ederim dostlarıma. Yanında 1 şişe de çocukluğumun şarabı DİMİTRAKOPULO yollamışlar. İnsanın yürekli dostlarının olması ne güzel.

Sayın Mahmut Leventoğlu,
Sevincinizi ve gururunuzu bizlerle paylaşmak için dostlarınızın jestini bize duyurduğunuzu biliyorum; ama, insan kıskanmadan edemiyor yahu:p
Böyle güzel dostluklara bizden selam olsun!

Mahmut Leventoğlu
19-07-2007, 18:25
Sevgili Hassoman teşekkür ederim.

eSme
09-11-2007, 11:52
güzel bir elma reçeli,marmelatı ne varsa arıyorum.biliyorum şimdi siz,herkes bilir diceksiniz,ama benim bir kaç tatsız tecrübem oldu.cesaret edemiyorum pek.yardımcı olursanız çok sevinirim.adanadan saygılarımla efendim:)

hassoman
14-11-2007, 23:24
Sevgili eSme,

Bu güne kadar bir reçete gelmediğine göre sizi daha fazla bekletmemek gerek...
Evet, haklısınız elma marmelatını tutturmak gerçekten zor. Ateşte az tutsanız kendini koyveriyor, çok tutsanız rengi kararması bir yana çatalınıza erimiş akide şekeri gibi yapışıp kalıyor. Ama, sonuç ne olursa olsun çöpe gitmiyoooor!.. İyi tarafı bu;):

Şimdi gelelim reçeteye:
Ama bir dakika!.. Şimdiden söylüyorum, bir mucizeye tanık olmayacaksınız. Sonuçta bir elma marmelatının yapılmasına ilişkin bir öneri sunacağım size... Ha bu arada size bir sır vereyim mi? İyi yemek yapmak için mutfakta burnunuzu iyi kullanacaksınız... (Canım herşeye burnunuzu sokun anlamında söylemiyorum). Yani yayılan kokuları doğru değerlendireceksiniz. Elma marmelatında olacağı gibi...

Evet, marmelat yapımına geçebilriz artık:

1 Kg sert, sulu kokulu elma... (Mesela iyi bir Amasya'ya ne dersiniz?)
1 kg dan az şeker (800 gr kadar. Canım bir kg şekerin üzerinden alıverin göz kararı işte)
1 limon suyu
kabuk tarçın

Elmaları kabuklarını soymuyoruz. Varsın dişimize gelsin.
Elmalarımızı Dilimlere ayırıp çekirdek yataklarını çıkarıyoruz, ayıklanmış dilimleri limon sulu soğuk suya atıyoruz ki kararmasınlar değil mi ama. Marmelat yapacağımız tencereye şöyle dibini azıcık dolduracak kadar limonlu sudan koyuyoruz. Orta ateşte Ezilecek hale gelinceye kadar haşlıyoruz. Haşlanmış elma dilimlerini tencereden alıp kevgirden geçiriyoruz. Ha siz daha kolay bir yöntem biliyorsanız onu yapın. Haşlanmış elmalarımız püre haline gelsin de nasıl gelirse gelsin. İşte bu püreyi tencereye yeniden koyuyoruz. Üzerine şekerimizi boşaltıyoruz. Başlıyoruz karıştırmaya...
Bu arada radyonuz açık olsun, şöyle keyifli bir müzik yayılsın mutfağınıza...... Marmelat kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Ne oldu... Mutfak elma kokusu içinde kaldı değil mi... Şimdi pempeleşinceye kadar pişirmeye devam. Bu arada kavanozlarınızı hazırlayın. İçlerine birer tane küçük boyda kabuk tarçın koyun. Marmelat dilediğiniz pembeliğe gelince, kokusu zirveye çıkınca, ya da 'eyvah kararacak galiba...' diye kaygılanmaya başladığınızda marmelatın içine bir limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatın. Alın ocaktan sıcak sıcak tarçın kabuklu kavanozların içine dökün (aman dikkat kavanozlar oda sıcaklığında ve altlarında kuru bez olmalı ki çatlamasınlar) soğuyuncaya kadar ağızları açık kalsın ki rahatlasın, nefes alsın... Soğuyunca kavanozlarınızı dolaba kaldırın..
İşte şimdi radyonun sesini az daha açın ve kendinize bir kahve yapın. Çünkü hakettiniz..:D

Afiyet olsun.

eSme
18-11-2007, 23:56
hassoman o ne güzel bir anlatım bayıldım doğrusu.ilginize teşekkürler.ben netde baya bir araştırma yapıp sonunda dayanamayıp denedim.çok güzel bir marmelat oldu.1 kilo elmadan denemişdim 1 hafta bile dayanmadı.ama sizin tarifinize yakın bir tarif.ben tarçın eklememişdim sadece.şimdi sizin verdiğiniz tarifide denemek farz oldu sezen aksu eşliğinde.ve ****** son nokta kahve olucakdır.:)
benim tarifimide öğrenmek isteyenler olursa tarifini seve seve yazarım.adanadan sevgi ve saygılar...

Mahmut Leventoğlu
23-11-2007, 08:19
Bir ELMA REÇELİ tarifi de benden:

ÖLÇEK bire bir
Yani 1 KG GOLDEN ELMA (İllada Eğirdir Elması) :)
1 KG dan az kristal şeker
1 PAKET VANİLYA
1ADET LİMON

Elmalar soyulduktan sonra küp küp doğranır ve limonlu suya atılır (Kararmaması için). Süzülüp kaynatma tenceresine alınan elmaların üzerine şeker ve vanilya ilave edilerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bu arada üzerine çıkan kef i alınır. Elma parçaları lokum görünümünü alınca limonu ilave edilir ve ateş söndürülüp soğumaya bırakılır. Kaynatma fazla olursa koyu olur kaynatmayı az yaparsanız daha sulu olur.

Afiyet olsun.

sakagun
26-05-2008, 10:09
SARI KİRAZ REÇELİ
Bahçemden topladığım sarı kirazlarla reçel yaptım.
1 kilo sarı kiraz, 1 kilo şeker, 4-5 damla limon suyu
Kirazların çekirdeklerini çay kaşığının sapını veya küçük bir çengelli iğnenin arkasını kullanarak çıkarın. Kirazları derin bir tencereye koyun. Üzerine şekeri dökün. Ocağı yakmadan, bir süre (3-4 saat) şekerin kendi kendine erimesini bekleyin. Daha sonra ocağı yakın. Ağır ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Pişme sırasında reçelin üzerinde köpükler oluşacak. Bunları almayı unutmayın. Ocaktan indirmeden önce limon suyunu ekleyin. Bu koyulaşmasını sağlayacak. Afiyet olsun.

habibe
26-05-2008, 10:32
Sayın Sakagün Sözünü ettiğiniz sarı kiraz reçeli ile geçenlerde tanıştım. Halam yapmış. Müthiş bir reçel bence. Teşekkürler.

sakagun
26-05-2008, 10:47
Habibe, ben de sarı kiraz diye bir kiraz çeşidi olduğunu 2 gün önce öğrendim. 2 ay önce bir meyve bahçesi aldım ve merakla meyvelerin tadlarını bekliyorum. Internet'te araştırdığımda sarı kiraz reçelinin çok lezzetli olduğunu okudum. Hemen denedim :) Bakalım daha neler öğreneceğim.

habibe
26-05-2008, 12:10
Kendi ağacınızın meyvesinden yapmak gibi zevklisi olur mu hiç. Bakalım sizi ne süprizler bekliyor kimbilir. Halam bir de zerdaliden yapmış reçel benim yaptığımdan tek farkı ise içine çekirdeklerini kırıp iç bademlerini de eklemesi. İçi acı olmaz mı dediğimde, kayısının acıdır ama zerdalinin ki tatlı oluyor dedi.. Ne derece doğru bilmiyorum.

Penelophe
04-06-2008, 15:32
Olmamış incirlerden, kabuğunu soymadan yapılan reçelin tarifini bilen var mı?

eylems
04-06-2008, 15:43
Ben bugün çilek reçeli yapıyorum her yeri kokusu sardı.Manav osmanli çileği dedi ama kandıramadı beni.Zonguldak'taki öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum Ereğli'de çilek festivali yapılırdı ve Osmanlı Çileği; ufak,açık pembe,oval ve kokuludur.Yanılıyormuyum arkadaşlar?

ahmeter
10-06-2008, 14:39
Ben bugün çilek reçeli yapıyorum her yeri kokusu sardı.Manav osmanli çileği dedi ama kandıramadı beni.Zonguldak'taki öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum Ereğli'de çilek festivali yapılırdı ve Osmanlı Çileği; ufak,açık pembe,oval ve kokuludur.Yanılıyormuyum arkadaşlar?

Ereğli çileği bitti onun yerini *** çileği adı altında yalovadan bir cins getirip ekmişler satıyorlar koku yok lezzet yok ama iri kilo basıyor anlıyacanız kolay üretim birde ereğli cileğini kurtarma derneği kurmuşlar hepsi boş

Buket Aknar
10-06-2008, 21:30
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim.

Ceviz macunu.
Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir.
Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir.

Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır.

Herkese afiyet olsun...

kodanitap
10-06-2008, 22:30
Bu tarif güzelmiş ama kireci anlayamadım acaba bildiğimiz kireç mi ve nereden bulabiliriz?

Buket Aknar
10-06-2008, 22:34
Bizde, bu amaçla kullanılan kirece "Sönmüş Kireç" derler. Hırdavatçılarda Macun için sönmüş kireç diyerek satılır.

sakagun
11-06-2008, 19:49
Vişne reçeli ve vişne hoşafı yaptım.
Reçeli her zamanki gibi 1'e 1 ölçülerinde yaptım. Yani 1 kilo vişneye 1 kilo şeker şeklinde. Kaynadıktan sonra da içine birkaç damla limon sıktım.
Hoşaf için yarım kilo vişnenin çekirdeklerini çıkarmadan elimle sıkarak makarna süzgecinden geçirip suyunu çıkardım. Bu suya 1,5 bardak şeker kattım. Çekirdekleri çıkarılmış 1 bardak vişneyi de içine katıp kaynattım.

eylems
12-06-2008, 00:41
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim.

Ceviz macunu.
Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir.
Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir.

Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır.

Herkese afiyet olsun...

Sayın Buket Aknar, yeşil cevizler buralarda daha olgunlaşmadı.Kabukları oluşmuş ama içleri sıvı halde.Tarifinizde cevizin iç kısmı kullanılmıyormu?Bu tarif içilecek bir gıdayamı ait.Macun deyince katımsı ciklet gibi bir hal aklıma geliyor ama sizin anlattığınız içilecek bir şeye benziyor :confused: tam anlayamadım.

Buket Aknar
12-06-2008, 23:22
Sayın Buket Aknar, yeşil cevizler buralarda daha olgunlaşmadı.Kabukları oluşmuş ama içleri sıvı halde.Tarifinizde cevizin iç kısmı kullanılmıyormu?Bu tarif içilecek bir gıdayamı ait.Macun deyince katımsı ciklet gibi bir hal aklıma geliyor ama sizin anlattığınız içilecek bir şeye benziyor :confused: tam anlayamadım.

Sevgili eylemss; bildiğiniz gibi cevizler sert kabuklu olur ancak burada bahsedilen kabukları sertleşmemiş durumda iken yapılır. Sertleşmemiş olsa da yine de şeftaliyi soyar gibi kabukları soyulur. İçilmez, tatlı olarak yenilir. Kuzey Kıbrıs Başlığında geçen yıl fotoğraf eklemiştim.

Bakınız burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=130687&postcount=105) geçen yıl Kuzey Kıbrıs başlığında yaptığım tanım ve fotoğrafı görebilirsiniz.

Fotoğrafta görüldüğü gibi ceviz macununun çatalı özeldir. Tabağına bakmayınız geçen yıl evime yeni taşındığım için özel macun tabağını bulamamışım kahve fincanı tabağına koymuşum.
İkram edilirken mutlaka 1. fotoğrafta görüldüğü gibi bir bardak su üzerine çatal konur, tabakta da ceviz macunları vardır. Çatal ile su bardağını alan, isterse ceviz macununu suya koyarak yer, isterse de macunu bir lokmada yeyip üzerine afiyetle suyu içer.

Bu arada cevizler ayıklanırken eğer eldiven giyilmezse parmaklar kararabilir.

Arzu Kırlangıç
16-06-2008, 00:33
Buket hanım tarifini verdiğiniz ceviz macununu Antalyada ceviz reçeli olarak satıyorlar . **** restaurantlarda tatlı olarak ikram ediyorlar . Tadı bir harika 1 kavanozu tek başıma bitiriyorum.

Buket Aknar
16-06-2008, 14:11
Buket hanım tarifini verdiğiniz ceviz macununu Antalyada ceviz reçeli olarak satıyorlar . **** restaurantlarda tatlı olarak ikram ediyorlar . Tadı bir harika 1 kavanozu tek başıma bitiriyorum.

Sevgili ErtanGM; afiyet olsun. Çok haklısınız, ben de ayni şekilde kendime hakim olmazsam bir oturuşta 9-10 tane yiyebilirim ama yemiyorum.

Bu arada ceviz macunu, ağızda oluşan uçuklara çok iyi geliyor.

eylems
16-06-2008, 18:04
Olmamış incirlerden, kabuğunu soymadan yapılan reçelin tarifini bilen var mı?

Sayın Penelophe, ben biliyorum .Yalnız biz kabuğunu soyuyoruz.İnciri toplarken sütünün teninize sürülmesine çok dikkat etmelisiniz.Zira benim koluma yer yer sürülmüştü ve yaklaşık 1 sene lekesi gitmedi.Sanırım incir sütü cildi yakıyor.Kabukları soyulmadanda bu tarife göre yapılabilir.Kabuklarını soymak isterseniz iki üç tane eldiven bulundurun çünkü incir sütü çıplak elle soyulduğunda parmak uçlarını deliyor, eldivenide parçalıyor.

İncirlerin acısını almak için suda haşlıyorsunuz.Soğuyunca incirleri avucunuzda sıkarak içlerine giren suyu çıkarıyorsunuz.Derince bir tencerede 1'e 1 su, şeker karışımını kaynatıp koyulaşıca içine incirleri atıyorsunuz.İncirlerin içinde kalan su, şerbeti sıvılaştırıyor.Bu sebeple biraz daha kaynatıyorsunuz.Limon sıkmayı unutmuyorsunuz.Reçel kıvamına gelice karanfil atıp ocağı kapatıyorsunuz.

Penelophe
17-06-2008, 12:13
Eylems, çok teşekkür ederim fakat benim aradığım tarif olmamış incirlerden, kireçte bekletilerek yapılan reçelin tarifi.;)

Arzu Kırlangıç
17-06-2008, 12:17
Buket hanım uçuklara iyi geldiğinide öğrendiğimiz iyi oldu .

İncir sütünde çok etkili asit var . Siğilleri tedavi amaçlı kullanıyorlar . Ellere değdiği zaman acayip kaşındırıyor . İncir reçeli yapımını denedim . Çok oyuncaklı bir iş zahmetinede değmiyor doğrusu .

Penelophe
18-06-2008, 01:54
ErtanGM, kabukları soyulmadan yapılan bir reçel miydi? Kireç felan kullanılıyor muydu?

eylems
18-06-2008, 01:58
Eylems, çok teşekkür ederim fakat benim aradığım tarif olmamış incirlerden, kireçte bekletilerek yapılan reçelin tarifi.;)

Sayın Penelophe,size anlattığım tarifi bizde olmamış yeşil incirler için uyguladık.İki farklılık var.Birincisi biz kabuğunu soyduk,diğeri kireçte bekletmedik.(Halihazırda kireç olmamasından dolayı.İncirleri akşam gezintisi esnasında toplamıştık.)

Penelophe
18-06-2008, 02:12
Bu bahsettiğim reçelin kokusu müthiş oluyor, hindistan cevizi ve incir karışımı bir kokusu var ama tarifi yok.:(

Arzu Kırlangıç
18-06-2008, 13:37
ErtanGM, kabukları soyulmadan yapılan bir reçel miydi? Kireç felan kullanılıyor muydu?

Sevgili penelophe ; İncirlerin ceviz büyüklüğünde olması gerekiyor . Bu ayda incirler büyümüş ve çekirdeklenmiştir bile .(reçel için uygun değil ) Ben kabuklarını alacalı şekilde hafif soydum ( görüntüsü daha güzel oluyor ). kireç kullanmadım . Kireci incir reçeli için değilde kayısı reçeli için kullandıklarını gördüm . ( 1 kaşık kireç yeterli oluyor ) İncir reçelinde bence kireç kullanımı şart değil . Zaten çok sert zor pişiyor . Bazılarıda incir reçeline renk versin diye aktarlarda satılan göztaşından koyuyorlar ( incir reçelinin rengini daha yeşil yapan boya ve fazla kullanımı zehirlenmeye neden oluyor ) birkaç tanede karanfil güzel kokulu bir reçel için yeterli . Ben olgunlaşmış bal damlayan incirlerden reçel yapmayı deneyeceğim .

agachobim
18-06-2008, 15:39
Arkadaşlar bu başlıkta "meyva" yazılmış ama "meyve" olması gerekmiyor mu?

Vişnelerimiz oldu sıra kayısılarda. Kayısı ile reçel-komposto dışında neler yapıyorsunuz? Mısır Çarşısında kayısının da pestili var. Tarifini bilen ve bizlerle paylaşacak olan var mı?

Olmus mu. :p:p:p

Penelophe
18-06-2008, 18:17
ErtanGM, bahçedeki incirler şuan ceviz büyüklüğündeler hatta biraz daha ufakları bile var. Aradığım tarifi biraz daha bulamazsam büyüyecekler ama.:(

Kabukları soyulmadan ve bir gün kireçte bekletilerek yapılan tarifi bulmam lazım..

Sergül
18-06-2008, 22:42
Sevgili Penelophe, Kıbrıs'ta ceviz macunu diyoruz, Türkiye'de ceviz reçeli deniliyormuş eğer incirde de böyleyse aradığınız tarif ceviz macunu ile aynı şekilde yapılıyor. Tabi benim bildiğim kadarıyla böyle, yalnız incirler soyularak yapılır. İncir sütü yakıcı olduğundan eldiven şart.

eylems
18-06-2008, 23:37
Sayın Sergül, Kıbrıs'ta birde karpuz kabuğu reçeli yapılırmış.Bir tv de birkaçyıl evvel izlemiştim.Kabukları soyup kireçli suda bekletiyorlar ve birkaç kez haşlıyorlardı.Yapmaya çalışmıştım olmamıştı.Siz biliyormusunuz?

Ayşe
19-06-2008, 08:30
Sevgili Penelophe ,olgunlaşmamış incirler toplanıp soyularak sudolu bir kapta 8 gün boyunca suyu her gün değiştirilerek bekletilir. 8,gün sonunda 4 kez her seferinde suyu değiştirilerek kaynatılır.Kaynatılan incirler 6 saat boyunsa kirece yatırılır.Kireçten alınan incirlerin ortaları şişle delinerek içine karanfil koyulur ve limonlu suda 1-2 saat bekletilir.Limonlu sudan çıkarılan incirlerin üzerine her 100 incire 1 kilo şeker konularak 6 saat dinlendirilir.Daha sonra kısık ateşte kaynatılır.Kıvama gelince soğutulup üzerine limon ilavesiyle bir kez daha kaynatılır.Soğuyunca kavanozlara konulur.

limon
19-06-2008, 14:56
Çok güzel tarif WYZX. Kirece yatırılmasının nedeni incirlerin diri kalmasıymış değil mi? Yatırmasak nasıl olur acaba?

Penelophe
19-06-2008, 18:40
Wyzx, çok teşekkür ederim fakat ben kabuğu soyulmadan yapılan reçelin tarifini arıyorum, şimdi şöyle diyebilirsiniz, sende aynısını kabuğunu soymadan yap fakat kabuğu soyulmadan yapılan reçelin yapılış tarzı farklıymış, hem tadı, hem rengi, hem de kokusu daha güzel oluyor, bu yüzden ısrarla kabuğu soyulmamış olan reçelin tarifini arıyorum..

üzüm
19-06-2008, 20:38
http://adanasofrasi.blogspot.com/feeds/posts/default adresinde kabuklu ve kabuksuz incir reçeli tarifi buldum. Umarım işinizi görür.
Kirece yatırılma sebebi kabuk kısımlarınında yenebilir olmasını sağladığı için diye biliyorum (emin değilim ama öyle aklımda kalmış).

şükran ünal
20-06-2008, 14:42
Yıllar önce ablamla Anamur da yazlıklarında kalırken incir reçeli yapmaya kalkışmıştık. Sağolsunlar bahçelerden toplamamıza izin verdiler ama bizi hiç uyaran olmadığı için biz onları bir güzel çıplak elle toplayıp reçelleri ortaya getirdik ama bizim bütün parmak uçlarımız delik deşik olmuştu ve bir hafta iş yapamaz halde kıvrandık. İncir reöçelinin böyle bir anısı vardı paylaşmak istedim..Antakya tarflarında kabkla yapılan ama kireçte bekletilen reçelin tadını çok sevmiştim. Acaba bilen var mı? Bu reçelde kullanılan ne tür bir kabak.

Penelophe
20-06-2008, 16:07
Uzum, çok teşekkürler, bu tarife göre yapacağım, ben o kadar arayıp bulamamıştım.:)

Penelophe
20-06-2008, 20:00
Kabukları soyularak yapılan, olmamış incir reçeli yapacağım. ( bu nasıl bir cümleyse artık :rolleyes: ) Şuradaki (http://adanasofrasi.blogspot.com/feeds/posts/default) tarife göre yapmayı düşünüyorum. Herçeşit birşeyler satan biryerden göztaşı denilen şeyi buldum.

41262

Satıcıya bunu reçel yapımında kullanacağımı söyledim, adam bunun zehir olduğunu söyledi. :eek: Ya adamda bir yanlışlık var ya da tarifte.. Bu maddeyi daha önce reçel yapımında kullanan arkadaşlardan yardım rica ediyorum?

-Bu madde gerçekten reçel yapımında kullanılan, göz taşı denilen madde mi?

-Eğer öyleyse, ne oranda suya karıştırılıp kullanılacak?

Teşekkürler..

kaju
20-06-2008, 20:41
Adam haklı bu zehirdir. Eskiden bahçede böceklere karşı kullanırdık.

Mahmut Leventoğlu
20-06-2008, 21:05
Aman Penelophe dikkat göztaşı iyi bir zehirdir.Sakın kullanma.

üzüm
20-06-2008, 21:05
Sayın Penelophe, google'da "reçel göztaşı" diye aratırsanız, göztaşı ile yapılan reçel tarifleri geliyor. Miktar yarım nohut büyüklüğünde veya mercimek tanesi olarak verilmiş.

(kabuklu reçel tarifi aradığınız için adresi göndermiştim. Göztaşının reçelde kullanıldığını bu tarifle öğrendim)

Penelophe
21-06-2008, 00:58
:eek:Hımm.. Kafam karıştı..

Penelophe
21-06-2008, 01:03
Şuradaki (http://adanasofrasi.blogspot.com/2008/04/yabani-incir-reeli.html) tarifde, 1 çay kaşığı kullanıldığından bahsetmiş. Bu göztaşı ziraai bir malzeme olduğuna göre acaba ziraat mühendisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilir mi?

tener
21-06-2008, 14:04
Şimdiye kadar reçelleri ;bire bir ölçü kullanarak ,hangi meyve ise ,bir gece bekleterek ya da;sulanıncaya kadar bekleterek yaptım.Kireçli suda bekletme , işini hiç denemedim.Esas usulde böyle yapıldığını duymuştum.
Yukarıda verilen tariflerden,ilave olarak tereyeğı katılışını öğrendim.
Acaba ,kireçli suda bekletme neden yapılıyor ,bunu merak ettim.(Bizde reçel fazla dayanmıyor hemen tüketiliyor.)

Penelophe
21-06-2008, 15:26
Yumuşak meyveler genelde reçel yapınlınca dağılıyor ve şekillerini kaybediyor, kireçte bekleyinde ise daha sert oluyor..

55 numaralı mesajıma bir yanıt yok mu?

tener
21-06-2008, 21:22
Ben sorumun cevabını aldım penelophe,teşekkür ederim.Darısı senin başına.:)

limon
27-06-2008, 12:43
Penelophe, yaptın mı incir tatlısını-reçelini? Ben de kabuklusunu çok severim ama kirece veya göztaşına yatırma işi bana pek uymuyor. Ben yatırma işini yapmadan deneyebilirim.

Penelophe
27-06-2008, 22:38
Yok yapmadım, çok istememe rağmen yapmayacağım da. Çünkü, ben yeşil kalan reçel istiyorum bunun için de göztaşına yatırmam gerekiyor ama korktum, göztaşı etkili bir zehirmiş, ne kadar kullanmam gerektiğini bilmiyorum. Bunu daha önceden yapan birinin bulmadıkça da, sadece okuduklarımla yapmak istemiyorum. İncirler de şu an tam reçellik..:(

Mahmut Leventoğlu
05-07-2008, 23:32
Sevgili Penelophe Karaincir reçelini denedinmi? Hem çok zahmetsiz hemde çok lezzetli oluyor.Biz her yıl bir miktar yaparız. Karaincir olgunlaşmaya başladığında toplanır.Yıkanıp temizlendikten sonra(Kabuklu) üzerine bir kg. incir için 1 kg. kristal toz şeker dökülür bir gece bekletilir.Sabahleyin kısık ateşte kaynamaya bırakılır.Kıvamına gelince şekerlenmemesi için 1 adet limon sıkılır ve biraz daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. İncir tatlısı kıvam ve lezzetinde bir reçel elde etmiş olursunuz. Afiyet olsun :)

Penelophe
06-07-2008, 16:40
Eminim güzeldir Mahmut bey, teşekkür ederim ama ben yeşil, kabuklu ve olmamış incirden yapmak istiyordum ve ondan da yukarıda belirttiğim neden yüzünden vazgeçtim..

Organik
11-07-2008, 12:20
En sevdiğim reçel vişne (http://bp0.blogger.com/_cmM4UHSQGYc/SHcyYTK2N4I/AAAAAAAAArc/Y2_2g7-RF9o/s1600-h/sourcherries.jpg)dir, sonrada ayva reçeli.. Birde kayısı reçelini krepte severim, deneyin çok güzel oluyor.

Kıbrıslı
22-07-2008, 09:58
Mahmut bey Selam.

Buket Aknar hanımla yazışırken sormuş olduğum soruma yanıt için beni size yönlendirdi. Bir kaç günlüğüne İstanbul'a geleceğim. Fırsatım olursa bir fidanlığa uğrayıp birkaç fidan almak istiyorum. Acaba şu fidanları nereden alabilirim? Çınar, Manolya, Sığla, Meşe ve Lale Ağacı? ağaçlar 30-50cm olacak ve uçakla Kıbrıs'a getirebilecem. Yardım edebilirseniz memnun olurum.

Teşekkürler.

Naci

çilek_2
25-07-2008, 21:32
Reçeller afiyet olsun herkese.:)

Diyet reçel tarifi bilen var mı acaba?

Diyet reçeli tarifi

Yarım kilo meyve( şeftali veya istenilen başka bir meyve)
2 kaşık şeker
1 kaşık toz jöle( hazır pakette olanlardan)
1 çay bardağı su

Meyve, şeker ve su bir tencereye konur. Meyve yumuşayıncaya kadar kaynatılır. İçine toz jöle konur ve karıştırılır. Kıvama gelince kavanoza konur ve soğutulur.

Afiyet olsun.

Mahmut Leventoğlu
26-07-2008, 07:39
Sevgili Kıbrıslı ,
Geldiğinizde ararsanız buluşabiliriz umarım.(5 Ağustostan itibaren bir süre İstanbul dışında olacağım) Size özel mesaj attım iletişim bilgilerim için.
Selamlar

kaju
03-10-2008, 12:15
Yeni bir reçel keşfettim.
Angelica reçeli. Yapılışını bilmiyorum ama yolu Bursaya düşenlere denemelerini tavsiye ederim.
Melek otu (Angelica) bitkisinin saplarından yapılıyor. Sanırım bu ot sadece uludağ da yetişiyormuş.

Bir de hiç şeker kullanılmadan yapılan reçel tarifi yazım.

Marketlerde %100 elma suları satılıyor. Tamamen katkısız olanlardan bir litrlik alın.
Bir kilo çileği bu meyve suyunda kaynatın. Kıvamı bulunca olmuş demektir. Merak eden olursa söyleyeyim elma tadı olmuyor.

Mahmut Leventoğlu
08-10-2008, 10:29
Bu kadar tarifin içinde Ayva reçeli ve marmeladı tarifi yok. Ben ne yapacağım şimdi bu kadar ayvayı ?

susam
03-12-2008, 11:46
Arkadaşlar. Bizim evimizde senede yaklaşık 60 kilo reçel ve marmelat yenir. (Aslında bunun hepsini neredeyse eşim yiyor :D.) Ve hiç hazır reçel almam. Sanırım bu konuda uzman oldum :dilli:. Şimdi sırasıyla aklıma gelenleri yazayım. Hepsi denenmiştir. Önce gül reçeli... Gerçi daha önce bir tarif verilmiş ama benim tariften oldukça farklı. Benim yaptığım hazırlarını aratmadığı gibi, kokusuda, tadıda çok daha güzel.
Bir litre kadar suya toplayıp temizlediğimiz gül yapraklarını koyarız. Ne kadar çok olursa o kadar iyi olur. Ayrıca kırmızı ve kokulu gülleri tercih edersek rengi de süper olur. Gül yapraklarının rengi solup şeffaf hale gelene dek kaynatırız. Bu gerçekten önemli. Gerçi ilk etapta görüntüsü sizi korkutabilir. Gerçekten kötü görünür ama sonuç mükemmeldir. Daha sonra suyun içinden gül yapraklarının çoğunu alır, reçel için yetecek miktarını suda bırakırız. Üzerine bir buçuk kilo şeker ilave edip, koyulaşana kadar kaynatırız. 1 limon suyu ilave edip ılıyınca cam kavanoza boşaltırız.
Bu arada şeker konulduktan sonra mümkünse metal kaşıkla karıştırmamak gerek. Ve mümkün olduğunca az karıştırmalı. Bu bütün reçeller için geçerli. Birde üstte biriken köpükler mutlaka alınmalı.

susam
03-12-2008, 11:58
Bu marmelat yapımında yanılma şansı yok. Her türlü sert ve yumuşak meyvelerden bu şekilde marmelat yapabilirsiniz. Ben bu sene özellikle şifa değeri oldukça yüksek olan kara duttan da yaptım. Mutlaka yapın. Ve bol bol yiyin. Şimdi gelelim tarifimize.
Kayısı, şeftali, kara dut, elma, ayva, çilek vs... Hangi meyveden yapacaksak 1 kg. meyveyi önce iyice temizleyip, çekirdeklerini, saplarını ayıklayıp, kabuğu soyulması gereken sert meyvelerin kabuklarını soyup, irice doğradıktan sonra tencereye koyarız. Üzerini örtecek kadar su koyup 2-3 tane karanfil attıktan sonra meyveler iyice yumuşayıp rahat ezilebilecek hale gelene dek pişiririz. Pişen meyveleri ateşten alıp rondoyla iyice ezeriz. Eğer rondo yoksa süzgeçten geçiririz. Sulu meyve püresi haline gelen karışımı tekrar ocağa koyup üzerine 800 gr. şeker ilave edip karıştıra karıştıra kıvama gelene dek pişiririz. En son limon suyunu koyup 5 dk kadar daha kaynatıp ocaktan alırız. Ilıyınca cam kavanoza boşaltıp, soğuyunca serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederiz.
Püf noktası: Elma, ayva marmeladı, reçeli ya da kompostosu yaparken bu meyvelerin kabuklarını ve çekirdeklerini önce kullanacak olduğumuz suda iyice haşlayıp süzdürdükten sonra, bu suyla reçel ya da marmeladımızı yaparsak rengi ve de tadı eşsiz olur. Üşenmeyin deneyin derim.

susam
03-12-2008, 12:11
Portakal mevsimine girdik. Hazır mevsimindeyken reçelini yapmamak olmaz değil mi? Önce bir kilo yafa portakal alırız. Kabukları ne kadar kalın ve etli olursa reçeli bir o kadar güzel olur.
Portakallar bütün haldeyken kabuklarını bir güzel kazırız. Ben patetes bıçağıyla çok ince soyuyorum. Daha sonra bir kabın içine yığdığımız portakalların üstünü suyla doldurup bekletiriz. Günde bir kaç defa suyunu süzerek 3 gün geçiririz. Daha sonra portakalları bir tencere alıp (yine bütün haldeyken) üstünü suyla doldurup bir-iki taşım kaynatırız. Acı suyu hala çıkmadığı için süzüp soğuk sudan geçirip bir daha aynı şekilde kaynatırız. Tekrar süzüp soğuk sudan geçirdikten sonra yuvarlak şekilde yarım cm lik dilimler halinde keseriz. Daha sonra da bu yuvarlakları dörde böleriz. Bir taraftan da reçelin şurubu için yarım lt. suya 1 kg şeker koyup iyice koyulaştırırız. Hazırladığımız portakalları kaynayan şurubun içine koyup reçel kıvamına gelene dek yavaş yavaş kaynatmaya devam ederiz. Kıvamını bulunca ocaktan alıp, ılıyana dek bekletip, cam kavanozlara koyarak serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederiz.

Altın renkli bu reçelin kokusuda, tadıda hazırlarına on basar. Biraz zahmetli olmasına rağmen buna değer. Ben ölçüleri 1 kg üzerinden verdim. Siz ölçüleri artırabilirsiniz.

susam
03-12-2008, 12:13
Eğer portakallar çok sulu ise su miktarını azaltıp, şeker miktarını artırmak gerekir. Bunu göz kararı ayarlayabilirsiniz.

susam
03-12-2008, 12:21
Arkadaşımız Mahmut Leventoğlu'nun yazdığı mesajı okuyana kadar ayva reçelinin olmadığını farketmemiştim. Hemen yazayım. Geç oldu ama yine de merak edenler olabilir.
1 kg ayvanın kabukları soyulur. İçindeki çekirdekleri çıkarılır. Yarım lt. su tencereye konup ayvanın kabukları ve çekirdekleri içine atılıp kaynamaya bırakılır. Bu arada ayvalar küp küp doğranarak hazırlanır. Ya da istediğiniz şekilde doğrayabilirsiniz. Tencerede kaynayan kabuk ve çekirdekler suya renk verip yoğun ayva kokusunu salınca süzülür. Süzülen su yine tencereye konulur. İçine bu sefer doğrayıp hazırladığımız ayvalar konur. 1 tane de karanfil atılır. Ayvalar yumuşayana kadar kaynatılır. Daha sonra 1 kg şeker ilave edilip yavaş yavaş kıvamını bulup, rengi kızarana dek kaynatılır. Ilıdıktan sonra cam kavanoza boşaltılır.
Püf noktası: Hazırladığımız reçellerin içine evde hangisi varsa ceviz veya fındık, yarım avuç kadar atarsak bir o kadar besleyici ve lezzetli olur.
Ayrıca karanfil hemen hemen tüm reçellerin kıvamlanmasına ve lezzetine müthiş katkıda bulunur. Özellikle vişne reçeli karanfil konulmadan yapılmamalıdır. Denediğinizde daha önce hiç böyle reçel yemediğinizi itiraf edeceksiniz.

susam
03-12-2008, 12:23
Ben bu verdiğim tarifleri ve vermediklerimi yıllarca deneye deneye ve kendimden birşeyler katarak iyice oturttum. Yaparken sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Bu tarifleri kullanarak reçel yapanlar olursa sonuçlarını paylaşmalarını çok isterim.

tenar
04-12-2008, 14:28
Gelincik Reçeli (İzmir - Karaburun)

- Mayıs ayı gibi toplanabilir. kırmızı taç yaprakları toplanır. Bu arada açılmamış gelincik tomurcuklarından iki tane alınır,
- İlkinin dış yeşil yaprakları ikiye ayrılıp, içinden kırmızı yaprakları nazikçe dışarı çıkarılır, açılır.
- Tepesine bir küçük çöp batırılır.
- Diğer gelincik tomurcuğu da aynı şeklide açılır, yeşil ve kırmızı yaprakları koparılıp, ortadaki saçlı kısma ulaşılır, saçlardan bir miktar koparılıp gelinciğe yüz açılır, çöpün diğer ucuna bu ikinci tomur yerleştirilerek yeşil pelerinli, kırmızı elbiseli gelincik bir çocuğa verilir. Çocuk sevinir, nasıl yaptığınızı ona da gösterirsiniz. O bir tane de kendisi yapmak ister.

- Gelincik taç yapraklarını nazikce koparmak üsülden değil sevgidendir. Yapraklar koparılıp siyah kısımları acı olduğu (aslında kimyasal olarak bir çeşit toksik madde içerdiği) için kesiliyor.
- 3 su bardağı şeker + 2 su bardağı su + 4 kaşık limon suyu koyularak, yaprakların rengi kokusu çıkana kadar kaynatılıyor.
- İçerisine tarçın + zencefil + karanfil + yeni bahar da eklenerek,(bunlar hep el kararı)
- Tekrar kaynatmaya devam edilir; baharatların kokusu gelinciğin rengiyle halvet olsunlar.
- Taneler ve yapraklar süzüldükten sonra koyulaşana kadar (ki çok koyu bir reçel olmuyor, gül gibi düşünün) kaynatılır.

sezgin53
13-01-2009, 14:39
Arkadaşlar verilen tarifler için teşekkürler. İnsan kendi yetiştirdiği sebze ve meyveleri yediğinde daha da tatlı ve zevkli oluyor. Geçtiğimiz yaz bende ahududu,böğürtlen,beyaz incir reçeli,vişneve böğürtlen konservesi,kavun marmelatı, nar marmelatı ve suyu yaptım.Bunlardan 10kg kadar yaptığım böğürtlen reçelinin 3kg kadarını kucük çocukları olan komşulara dağıttım. Geriyekalan kısmını 4 ay içinde kızım bitirdi. Neden böğürtlendi şeker hastalığına iyi geldiği için, kendim için deneme amaçlı konseve yapmıştım. Çokta iyi oldu. En güzel yanı dalından toplayıp hemen işlem yapmak. Böğürtlen toplamak zor fakat değiyor.

sezgin53
13-01-2009, 14:48
Böğürtlen reçelini çilek reçeli gibi yapmıştım. Nar marmeletı beni çok uğraştırdı. Fırsat bulabilirsem bütün meyvelerden konserve reçel, marmelat yapacağım. Meyvelere para vermeyeceğim,yakacak fındık dalı oda parasız,kavonazlarda kullanımış olanlar.Geriye çalışmak kalıyor.Onuda zevkle yaparım.

tenar
14-01-2009, 16:33
Yıllar önce İskenderun'dan getirmişlerdi de yemiştik. Yıllarca da tarifini elde edememiştik. Kabak reçeli yapılan kabak, beyaz kabak dedikleri bir kabakmış. bu tür dağılabilecek meyveler kirece yatırılıyor, hatta kayısı bile.

Kirece yatırmak demek, sönmüş kirecin suyunda meyveyi bekletmek demek. Dağılmasın diri olsun meyveler diye. hafif şeffaf da oluyor sanki.

Kabak reçeli - Hatay

Kireçli su, 2-3 litre suya 100 gr kadar sönmemiş kireç karıştırılarak elde ediliyor. Suyun durulması için 7-8 saat gerekir. Bundan sonra su dikkatle tortusundan ayrılıyor ve kabaklar bu suya atılarak 2-3 saat veya bir gece bekletiliyor. Bekletme süresi çeşitli tariflerde farklı veriliyor. Bu süre kabak dilimlerini büyüklüğüne göre değişiyor sanırım. Tabii kabağın cinsine, içerdiği su miktarına belki şeker miktarına göre de değişebilir. İstenen sertlik derecesi de bu sürede rol oynayabilir bence. Küçük dilimler için 2-3 saat yeterli. Çok sert istiyorsanız süreyi daha uzun tutabilirsiniz. Örneğin kabak reçeli için kabak dilimleri 1 gün bekletilirmiş.

Bizim yediğimiz kabak reçeli, sert buzlu cam gibi hafifi şeffaf, turuncu, uzun dilimler halinde yapılmıştı. Kesildiğinde içerisinden şırası akıyordu.

Akşam eve gidince, yöresel Karaburun reçellerimizin tarifini vereceğim.

tenar
14-01-2009, 20:30
Gelincik reçeli - İzmir/Karaburun
(daha önce tarifini yazmışım.nasıl taşınacağını bilemedim buraya.)

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=11552

tenar
14-01-2009, 20:40
Karahindiba çiçeği reçeli - İzmir/Karaburun

250 gr kadar karahindiba çiçeği
1 kg şeker
4 yemek kasigi limon suyu
1 lt su

- Çiçekleri tozlarından arındırıp güzelce yikanır.
- 15 dakika kaynayan suda haşlanıp suyu bir tencereye süzülür. Çiçeklerin hiç suyu kalmayacak gibi sıkılır. süzülen su reçelde kulllanılacak.
- Süzülen suya limon suyu ve şekerkari de karıştırılıp 15 dakika kaynatılır. İstenen kıvam tutturulur. Kavonazlara doldur.

tenar
14-01-2009, 20:46
Karabaşotu-Lavanta Reçeli - İzmir/Karaburun

2 Su Bardağı Karabaşotu Çiçeği(Basa Basa Dolu Olacak)
7 Su Bardağı Şeker
4 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu

- Şeker ile su 10 dk kaynatılır. Bu aşamada çiçekler ilave edilerek 15-20 dk daha kaynatılır.
- En son limon tuzu konur ve 5 dak daha kaynatılır.

Mor lavanta kokulu reçeliniz hazır.

tenar
14-01-2009, 20:49
Güvey Feneri Reçeli (Ağaçlar net’den secan1969 tarifi )

- 1 kg meyve iğneyle delinip (bir iki yerinden )
- 1/1 oranında toz şeker ilave edilip 12 saat bekletiliyor.
- Sonra kısık ateşte yarım saat kaynatılıyor. Dikkat edin ateş harlı olmayacak. Reçel biraz sulu olsun istiyorsanız kaynatmaya başlamadan önce yarım bardak su ilave edebilirsiniz.

Tarif böyle gelmişti. Ben geldiği gibi aktardım, kendim yapmadım. gerekirse kendisine ulaşabilirsiniz.

denizakvaryumu
20-04-2009, 20:00
...Bir de hiç şeker kullanılmadan yapılan reçel tarifi yazım.

Marketlerde %100 elma suları satılıyor. Tamamen katkısız olanlardan bir litrlik alın.
Bir kilo çileği bu meyve suyunda kaynatın. Kıvamı bulunca olmuş demektir. Merak eden olursa söyleyeyim elma tadı olmuyor.

Çilek mevsiminin geldiği bu günlerde aradığım bir tarifti.Teşekkürler.

fizban
20-04-2009, 21:59
Doğal, katkısız elma suyunu kullanarak yapılan reçellerde, genelde renk konusu sorun olabiliyor. Üzüm suyunun rengi koyu olduğu için yapılan reçellin rengini de kayulaştırıyor .

Buna engel olmak için beyaz renkli elma suları var.Cam şişelerde satılıyorlar.Onları kullanarak yaparsanız reçelin renginde koyuluk ya da kahverengilik oluşmuyor.

Yine de şekerle yapılan kadar şekerli de olmuyor.

kaju
20-04-2009, 22:28
Yalnız üzüm suyunun tadı meyvenin tadını bastırabilir. İlk kez yapıcak olanlar az miktarda yaparak denesinler.

etonay
22-05-2009, 13:02
eger gülleri hemen yapmıyacak iseniz mayalama dediğimiz işlem ile dolabınızda uzun süre bekletebilirsiniz.gül yapraklarının beyaz kızımlarını makas ile kesip yıkayınız kagıt havlu ile biraz kurutup seker ile ovun ve agzı kapalı kavonzda dolapta saklayın bir sene sonrada kullanabilirsiniz.

kaju
23-05-2009, 10:54
Reçellik gül yaprağı satıcak ıspartalı yok mu aramızda?

gülgül
23-05-2009, 16:01
selam hiç kuru kayısı ve kuru erik reçeli yaptınızmı ben yaptım ve çok güzel bir tat tavsiye ederim deneyin

habibe
26-05-2009, 09:31
Penelophe incir reçelinin tam zamanı ;) Yapmadıysan yapalım mı?.
Merak ettiğim bir şey var. Yabani incirden mi, yoksa yediğimiz incirin hamlarından mı yapıldığı..

habibe
26-05-2009, 09:33
Sn. Gülgül kuru kayısım var. Tarif alabilirmiyim?.

malbman
19-06-2009, 14:15
Dün yaptığım çilek reçelim. Ama ne yazık ki sevgili hassoman'ın tereyağlı tarifini az önce gördüğüm için bu reçel tereyağsız. Haftaya iki kilo daha yapmayı düşünüyorum. Onu mutlaka tereyağı ile yapacağım.

habibe
22-06-2009, 13:49
Sn.malbman reçeller müthiş güzel görünüyorlar. Afiyet olsun. Ellerinize sağlık.

Forumda ki tavsiyeler üzerine,

Saf, renksiz elma suyu ile çilek reçelini denedim
Hiç tavsiye etmiyorum kimseye. :o
Çileklerin rengi tamamen suyuna geçti. Çilekler ise rengi solmuş ağarmış haşlanmış gibiydi. Hoşaf olarak tüketilir ancak.
Bu hafta tekrar çilek alarak, şeker ile yaptım.;)

fahriye07
28-06-2009, 23:43
selam ben sizlere burdur iline ait yeşil kabak reçelinin tarifini veriyorum ,denerseniz memnun kalırsınız 2kilo yeşil veya koyu yeşil kabak 1.5kilo şeker limon suyu yapılışı kabakların kabuklarını soyun ,rendenin iri tarafı ile bütün kabakları rendeleyin büyük bir legene rendelenmiş kabakları katın üzerine su ile doldurun bol suyun içindeyıkayın avcunuza alarak bütün kabakların suyunu sıkın hiç suları kalmayacak şekilde olacak büyük bir çukur kaseye suyunu sıkılmış kabakları iyice bastırarak kaseyi ağzına kadar doldurun ,büyük bir tencereye kabakları koyun yine aynı kaseye 2 kase dolusu şeker dökün, ateşe koyun kaynamaya başlayınca limon suyunu koyun reçelin kıvamıoluşmaya başlayınca koyulur reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır ,reçel kıvamı şöyle anlarız çok kaynayınca reçelden biraz tabağa alırız koyulaşıp ağdası kıvrışmaya başlar reçel olmuş demektir ,reçel olunca içine itenirse kabukları soyulmuş badem konur afiyet olsun. ölçü olarak 1 kase kabak rendesi 2 kase şeker arzuya göre ölçü artırılır.

4.tekilkişi
26-07-2009, 23:36
Bu siteye olan saygım bir kat daha arttı. Annem yanıma geldi: "Senin şu siteye bak bakalım patlıcan reçeli nasıl yapılıyormuş?" dedi. Her şey hakkında bilgi bulabiliyoruz neredeyse, demiştim de günün birinde. Ama patlıcan reçeli! İlk defa duyuyordum. Kardeşim de orda olmaz heralde, Google'da arama yap dedi. Annemin inancını sarsmayayım dedim. Zaten agaclar.netteydim. Arama yaptım ve buldum (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=122269&postcount=37). Çok yaşayın emi :p

Gülbeşeker
19-08-2009, 20:29
bahçelerdeki renk renk aşı güllerinden gül reçeli yapılırmı

sakagun
19-08-2009, 22:07
5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su kaynatılır. İçine ince doğranmış sarı erikler katılır. Koyu kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Kaynarken çıkan köpükler tahta bir kaşık yardımıyla alınır.

M.Sema
28-08-2009, 15:58
Bu reçel tarifi anneannem ve babaennemden anneme, annemden de bana geçmiş bir tariftir sizlerle paylaşmak istiyorum. Reçellik inciri pazardan alabileceğiniz gibi eğer aşılanmamış incir ağacınız ( affınıza sığınarak yazıyorum yani piç inciriniz) varsa onun meyveleri ya da aşılı incirinizin ilk tutan ve ağacın altına düşen ham incirleri toplanır.
İyice yıkanır.
Yeşil kabukları alacalı olacak şekilde soyulur.
Kaynar suya atılıp yumuşayıncaya kadar beklenir.
Yumuşadığında soğuk su dolu bir tencereye konup bir saat beklenir.
Bu sürenin sonunda herbirinin içinde ki suyu tek tek yavaşça sıkarak çıkartılır.
Ayrı bir yerde 1 kg incire 1 litre su+1 kg şeker kaynatılır, kaynar kaynamaz suları sıkılmış ve süzülmüş incirler kaynayan şerbete atılır.
Yarım saat kadar sonra 1 yemek kaşığı limon suyu eklenir.
1-2 taşım sonra altı kapatılır.
Sıcakken kavanoza konulur.
Afiyet olsun.

M.Sema
28-08-2009, 16:20
Gene nesillerden beri gelen bir reçel tarifimi sizlerle paylaşıyorum.
Orta boy, içi yumuşak olmayan kuru kayısıalr seçilir.
Ayrı bir yerde 2 kepçe sönmüş 1-2 litre suya konulup ezilir, durulunca ( kireçler altta kalsın ) suyu kepçe ile tencereye alınır.
Kayısılar bu karışımda 5-6 saat bekletilir.
Bu süre geçince kireçli sudan çıkarılarak iyice yıkanır.
1 kg kayısıya 2 kg şeker ve 2 litre su eklenir ve kaynatılır.
Reçel olmaya yakın beyazlatılmış badem eklenir yarım saat de birlikte kaynar.
Sonra reçelin altı kapatılır sıcakken kavanozlara konulur.
Afiyet olsun.

M.Sema
28-08-2009, 16:30
Gene nesillerden beri gelen bir reçel tarifim daha.
Bazı yörelerde '' Maraba Kabağı'' da denen reçellik kabak alınır. Alırken dikkat edilecek konu çok sert olmasın, kabuğu tırnağınız batacak sertlikte olmalı. İyice soyulup ufak urak doğranır.
Ayrı bir yerde 2 kepçe sönmüş 1-2 litre suya konulup ezilir, durulunca ( kireçler altta kalsın ) suyu kepçe ile tencereye alınır.
Kabaklar bu karışımda ( sıvı kabakların üstüne çıkacak kadar olmalı) bir gece bekletilir.
Sabaha kabaklar taş gibi olacaktır. Kireçli sudan çıkarılarak iyice yıkanır.
2 kg kabağa 3 kg şeker ve 3 litre su şeklinde düşünülerk su ve şeker tencerede kaynar kaynamaz kabak eklenir. Kısık ateşte 3-4 saat içinde kabak içine şerbeti iyice çekmiş ve yumuşamış hale gelecektir. Bu aşamaya gelince 1 limon suyu eklenir. 1-2 taşım sonra reçeliniz hazırdır.
İstenirse reçel olmaya yakın beyazlatılmış badem eklenir yarım saat de birlikte kaynar.
Sonra reçelin altı kapatılır sıcakken kavanozlara konulur.
Afiyet olsun.

idris şenol
28-08-2009, 16:54
biraz geç ama ....eline sağlık....kayısı zamanı

idris şenol
28-08-2009, 17:01
buda güzel

M.Sema
31-08-2009, 16:58
Teşekkürler. Yakında bir tarif daha ekleyeceğim.

M.Sema
20-10-2009, 08:55
Yakında demişim ama ancak şimdi ekleyebiliyorum.
Biz karaduttan yaptık ama aynı tarif böğürtlen için de geçerli: Karadut toplanır. Bu oldukça zahmetli bir iştir ayrıca toplama işlemi bittiğinde mutlaka duş almanız gerekir öyle ellerinizi yıkamakla kurtulamazsınız. Benim size önerim elinize minik bir makas alıp ulaşabildiklerinizin saplarını makasla kesmenizdir.
Neyse 1 kg karaduta 2 kg şeker konulup bir gece bekletilir. Sabah olduğunda kaynatılır, reçel olduğunda bu ölçüye göre 1 çay kaşığı limon tuzu konulup 1-2 taşım daha getirilir. Reçeliniz hazır.
Afiyet olsun.

M.Sema
20-10-2009, 08:59
Dutun reçel olmadan önceki hali:

kazdağlı-çiçek
08-11-2009, 21:52
merhaba ben altınoluktayım,burası zeytin cenneti ama reçelini yapmasını bilmiyorum,beni aydınlatacaklara şimdiden teşekkür ederim.

Filiz
08-02-2010, 10:41
Dün turunç reçeli yaptık çok nefis oldu. Limon reçeli yapabilir miyiz aynı mantıkla bilen var mı? Aroması, tadı güzel olur mu?

siniroluyorum
20-02-2010, 16:41
Yer kirazı reçeli nasıl yapılır bilen var mı arkadaşlar?

Gülbeşeker
20-02-2010, 22:23
aşı gülleri reçel olurmu

atacanhimself
21-02-2010, 01:01
hepsi güzel de reçel aleminin kralı

böğürtlen ve kara dut tur gözümde

görünce ne canım çekti (:

denizakvaryumu
21-02-2010, 01:09
Arkadaşlar
reçel yaparken çok fazla toz şeker kullanıldığı bir gerçek.

Kimileri buna "şeker reçeli" diyor ki, buna ben de katılıyorum :)

Şeker yerine marketlerde satılan kutu elma suyu nu kullanın derim.

Sebahattin Sargın
21-02-2010, 01:28
Reçelde şeker turşuda tuz kullanılmasında genel amaç tat vermesinin yanı sıra ortamdaki serbest halde bulunun suyu bağlı hala getirmektir. Yani ortamdaki su oranı azalır bu sayede zararlı mikroorganizmaların üremesi engellenir.

Bu reçelin aktif su değeridir, ingilizcedeki adı ile actif water yani. Gıda laboratuarların da bir reçelde zararlı mikroorganizma arandığında ilk önce reçelin aw değerine bakılır. Çünkü bozucu etkenlerden biri olan mikroorganizmalar için yüksek aw değeri üremeleri için avantaj demektir.

Velhasılı kelam şeker kullanmak aslında iyidir Sevgili Denizakvaryumu :)

Elma suyunun aromatik ve renk olarak sorun çıkartacağını düşünüyorum...

Sevgiler ;)

photinia
21-02-2010, 03:16
limon çiçeği reçelinin aroması ve sunumuda hoş oluyor.. kendim yapmayı hiç denemedim ama tadına baktım.

denizakvaryumu
21-02-2010, 19:27
Artık şekersiz reçel yapabilirsiniz

Bu atölyenin en önemli özelliği şekersiz reçel yapımını öğretmesi. Biliyorsunuz bütün uzman doktorlar üç beyazdan; şeker, tuz ve undan uzak durulmasını tavsiye ediyor. Şekersiz reçel, tatlıyı seven ama uzak duramayanlar için birebir.

Böğürtlenli şekersiz reçel

Yapılışı: Öncelikle reçelin konulacağı kavanozları steril olması için sıcak suda kaynatın. 750 gr. yani bir tas böğürtlenin üzerine 2 tatlı kaşığı limon suyu ve 2 tatlı kaşığı sulu kireç kaymağı* koyun ve biraz bekletin.

Ayrı bir tencerede 2 bardak elma konsantresini kaynatın. İçine bir tatlı kaşığı limon pektini (meyvelerin özlerinden elde edilen bir tür kıvam artırıcı)* ilave edin. Pektini bir bardakta hafif suyla açıp ilave ederseniz topaklaşmaz. Limon pektini yerine elma pektini* de kullanabilirsiniz. Ancak elma pektininin miktarı 2 çay kaşığı olmalı. Pektini eklediğiniz suyu çok hızlı bir şekilde karıştırarak 1-2 dakika iyice kaynatın. Daha sonra kireç kaymağında bekleyen böğürtlenleri de ekleyerek biraz daha kaynatın. Reçel sıcakken 2 parmak boşluk kalacak şekilde steril kavanoza doldurun. Kapağını kapatıp ters çevirin ve su dolu tencerenin içinde 10 dakika kaynatın. Not: Limon suyu uzun süre bozulmasını engelleyecektir.

* Sulu kireç kaymağı (CaCo 3)

Kireç kaymağını aktarlarda bulabilirsiniz. Sulu kireç kaymağı elde etmek için; 1 su bardağı suda yarım çay kaşığı kireç kaymağını karıştırın.

* Limon pektini nasıl yapılır?

10-15 adet limonun sarı kabuğu soyulup içindeki beyaz kısım rendelenir. Yaklaşık 0,227 gram oluyor. 4 çorba kaşığı limon suyu eklenir. 1 saat bekletilir. Yarım litre su eklenir. Yine 1 saat beklenir. 10 dakika kaynatılır. Sıkılarak tülbentten süzülür ve steril bir kavanoza konulur.

* Elma pektini nasıl yapılır?

2 buçuk kg yeşil ekşi elmanın kabukları soyulur, rendelenir. Elma kabukları, rendesi ve çekirdekleriyle beraber bir tencereye konur ve üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Suyun yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatılır. Bir akşam bekletilerek tülbentten sıkmadan süzülür. Süzüntü jel kıvamına gelene kadar kaynatılır ve steril kavanoza konulur.

kaynak (http://www.zaman.com.tr/wap.do?method=getMansetHaber&haberno=885333&sirano=5&sayfa=)

gtatas
01-04-2010, 22:23
Vişne reçelim bitmesine yakın şekerlendi neler yapabilirim acaba düzeltmek adına.Teşekkürler.

berduray
02-04-2010, 17:52
Harlı olmayan kısık ateşte şekerlenme gidene dek kaynatabilirsiniz.

Eğer kısa zamanda tüketebileceğinizden fazla ise biraz limon suyu veya limontuzu ekleyebilirsiniz.

Bu tekrar şekerlenmeyi önler.

Kiraz
02-04-2010, 18:01
Reçelde şeker turşuda tuz kullanılmasında genel amaç tat vermesinin yanı sıra ortamdaki serbest halde bulunun suyu bağlı hala getirmektir. Yani ortamdaki su oranı azalır bu sayede zararlı mikroorganizmaların üremesi engellenir.

Bu reçelin aktif su değeridir, ingilizcedeki adı ile actif water yani. Gıda laboratuarların da bir reçelde zararlı mikroorganizma arandığında ilk önce reçelin aw değerine bakılır. Çünkü bozucu etkenlerden biri olan mikroorganizmalar için yüksek aw değeri üremeleri için avantaj demektir.

Velhasılı kelam şeker kullanmak aslında iyidir Sevgili Denizakvaryumu :)

Elma suyunun aromatik ve renk olarak sorun çıkartacağını düşünüyorum...

Sevgiler ;)

Şekeri az kullanıp, meyvenin ekşiliğini ve gerçek tadını almak istiyorum, özellikle vişne, böğürtlen ve karadutta. Şekeri az kullanınca biraz sulu oluyor ve çabuk bozuluyor, bu nedenle hiç su koymadan pişiriyorum ve küçük kavanozlarda derin dondurucuda saklıyorum. Dondurucudan çıkardıktan sonra en geç üç haftada bitirmeye çalışıyorum ama genelde hafta sonunu bulmuyor.

Ekşi reçelleri sade dondurmanın ve sütlü tatlıların üzerine denemenizi tavsiye ederim.

Not: Derindondurucuya koyulacak kavanozları ağzına kadar doldurmamak gerekiyor, genleşince şişe patlıyor.

balbay
04-04-2010, 20:59
Sevgili Arkadaşlar'

Nisan ayında Karaburun ve Çeşme yarımadaların da karabaş otu toplanmaya başlanır. Mavi çay da denilen nefis bir çayı olur. Çok fazlaca şifa verici özellikleri vardır. Fransız lavantası olarak da anılan bitkinin
diğer adları da Karabaş lavanta, Fırkan çiçeği, Keşiş otu, Lavandula stoechas, French lavender dir.

Başağrısı başta olmak üzere tüm ağrılara iyi gelir. Uykusuzluga iyi gelir.

Antiseptiktir, ezilmiş peltesi veya zeytinyağında çözünen şekli yara iyilestiricidir.

Sara ve astimda yatıştırıcı, teskin edici bir etkisi vardir.

Balgam söktürücüdür.

İdrar yolları iltihaplarına birebir dir.

Egzama yaralarına iyi gelir. Peltesi veya zeytinyağı çözeltisi kullanılmalıdır.

Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.

Akciğer, kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirici etkisi vardır. Bu etki içeriğindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol ile kansere karsi koruyucu ve tümör yok edici özelliklere sahip olan geraniol maddesinden ileri gelmektedir.

Yine peril alkolden ötürü prostat, pankreas, bağırsak ve meme tümörlerine karşı da iyi gelir.

İçeriğindeki rosmarinik asitten dolayı kan dolaşımını düzenleyici, kan sulandırıcı ve damar genisletici özelliklere sahiptir.

1,8% cineole içeriginden kaynaklanan antibakteriyel, antialerjik, sedatif, antirinit, ses telleri enfeksiyonlari ve tansiyon düsürücü etkileri vardir.

Yine karabasotu içeriğinde 20 den fazla antibakteriyel özellikli maddeden ve özellikle caryophylleneden dolayı hem staphylococ ve hem de streptococ bakterilere karşı etkindir.

Bu bitkinin çayının yanında şifalı reçeli de çok makbuldir. Sadece Çeşme-Karaburun Yarımadalarına has bu reçel tarifi şu şekilde dir.(Yunan Adalarında komşuda da makbuldür)

2 su bardağı su

2 su bardağı sadece çiçek karabaş otu

3 su bardağı toz şeker ya da 300 gr nöbet şekeri (kimyasal görmemiş ham şeker)

2 çay kaşığı limon tuzu

Tarif;

Kalaylı bakır kap ya da çelik tencerede suyumuzu ve şekerimizi kaynatıyoruz. 10-15 dk sonra çiçek karabaş otlarımızı ilave edip 10-15 dk daha kaynatıyoruz. son olarak limon tozumunu da ekleyip 10 dk daha kaynatıyoruz.

Soğuyan reçelimizi cam kavanoza doldurup ilerleyen günlerde tüketiyoruz. Reçelin süzülmesi ve karabaş otu çiçeklerinin posasının ayrılması tavsiye edilse de ben kavanozlara birlikte dolduruyorum. Bir damlasını da ziyan etmiyorum.

atacanhimself
04-04-2010, 23:21
bu karabaş otu reçeli gerçekten ilginç gözüküyor,
hazırını bulmak çok zordur ama umudum var belki
izmirde pazarda bulursam alıp yapmayı deneyeceğim

bir de mor ve koyu renkli olan her şey hep çok şifalı nedense ya zehirli oluyor ya çok şifalı:D

balbay
05-04-2010, 07:16
Karabaş otu bence şifalı bitkiler arasında çok farklı bir yere sahip. Ne zaman çayını içsem, reçelini yesem, vücudumun temizlendiğini hissedebiliyorum. Daha önce bir doktor arkadaşım bana konuk olduğu 10 gün boyunca günde 4 fincan bu çaydan içtiğinde idrar ile atılan zararlı maddelerin gözle görülür şekilde hissedildiğini ifade etmişti. Çok kısa sürede etki eden özellikleri var.

Estergon80
03-11-2010, 22:01
Kabuklu mandalina reçeli nasıl yapılıyor yazabilirmisiniz bahçemde br sürü mandalina var ama malesef nasıl yaparım reçel bilemedim. Tarifini bilen ve yapmış olan var mı?

tunalimor
27-08-2011, 02:43
reçel ile marmelatın farkı nedir. bilgi verirm isiniz.

bettyycim
27-08-2011, 03:51
Arkadaşlar yaptığnız tüm reçeller olsun marmelatlar olsun biraz tuz atın çay kaşığının ucu ile şekerleme yapmadığını göreceksiniz. Sevgiler

gultar
27-08-2011, 08:19
Marmelat, meyvelerin ezilerek şekerle kaynatılmasıdır.Reçelde ise meyveler bütün kalır hatta dağılmaması için özen gösteriilir.Özellikle çilek reçeli ve buna benzer yumuşak meyvelerden reçel, marmelat yaparken kaynamaya yakın bir çay kaşığı tereyağı katın,reçelinizde kahverengi köpük oluşmayacaktır. Sulu olursa da ya da meyveniz azsa çarşıdan aldığımız reçellerde oluğu gibi sertleştirici yani jelatin ilave edebilirsiniz.

gultar
27-08-2011, 08:24
Reçel ya da marmelatları sulu oldu diye tekrar tekrar kaynatmak meyvelerin dağılmasına sebep olacağı gibi rengini de bozar. Meyveleri içinden çıkarıp yalnızca suyunu kısa süre kaynatıp kuyulaştırabilirsiniz ama bir taşım.

Birsen 33
09-10-2011, 22:34
Bademli Ayva Reçelim

Malzemeler isteğinize göre ne kadar yapacağınıza bağlı olduğundan ölçü olarak vermiyorum.
Ayvaları (6-8 adet kadar) biraz diri kalacak şekilde mutfak robotundan geçiriyorum. Tencereye koyup ayvalar görünmeyecek kadar üzerini şekerle kaplıyorum. İyice karıştırdıktan sonra ayvalar görünmeyecek şekilde tekrar üzerine şeker ekliyorum. 2 saat kadar hafif sulanması için bekliyorum. Sonra tencerenin kapağını kapatıp kaynamasını bekliyorum. Ara sıra karıştırarak meyve yumuşayıncaya kadar pişiriyorum.

Meyvenin suyunu çekmesine yakın içine 1 çay kaşığından az limon tuzu ve 1 su bardağı kadar yıkadığım bademleri katıyorum. Helvadan biraz suluca kaldığı zaman ocağı kapatıyorum. ılık hale gelince kavanoza koyup güneşte 2 saat kadar bekletiyorum.

Ilık halde kavanoza konulduğundan ve güneşte bekletildiğinden uzun süre bozulmuyor. Reçelden çok ayva tatlısı gibidir. Üzerine tarçın veya zencefil ekleyerek yemesi güzel oluyor. Afiyet olsun.

üzüm
27-07-2012, 19:24
Yaprakların altında kalmış kartlaşmış kabakları (koyu yeşil yemeklik kabak) bulunca, nasıl değerlendiririm diye araştırdım. Sitemizde kabak reçeli (http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/2319-post453836.htm#post453836) tarifini buldum.

Kabakların çekirdek kısmını temizleyip, rendeledim; suyunu sıktım (tarifde rendelenmiş kabak suya konulup, sıkılıyordu; tercih etmedim). Şekeri eritebilecek kadar az suyla kabakları pişirdim. Rengi ve tadı çok güzel oldu.

Bahçede kartlaşmış kabak varsa tüketmek için lezzetli bir yöntem. :)

Güler
27-07-2012, 21:50
Yaprakların altında kalmış kartlaşmış kabakları (koyu yeşil yemeklik kabak) bulunca, nasıl değerlendiririm diye araştırdım. Sitemizde kabak reçeli (http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/2319-post453836.htm#post453836) tarifini buldum.

Kabakların çekirdek kısmını temizleyip, rendeledim; suyunu sıktım (tarifde rendelenmiş kabak suya konulup, sıkılıyordu; tercih etmedim). Şekeri eritebilecek kadar az suyla kabakları pişirdim. Rengi ve tadı çok güzel oldu.

Bahçede kartlaşmış kabak varsa tüketmek için lezzetli bir yöntem. :)

malina ile bir akrabalığınız var mı? ;) (yaratıcılık yönünden demek istedim) :D

üzüm
27-07-2012, 22:11
Yaratıcılık sıfır, araştırma ehh işte. (Hala yemek defterim olmadan pek çok yemeği pişirmeye cesaret edemem; kimseye söylemeyin :D)

mrduran
16-09-2012, 18:48
Üzüm Reçeli;

Üzümün 3/4 civarında şeker(üzümün tadı da önemli) 1 su bardağı su ile 3-5 adet karanfil+2 adet kabuk tarçın eklenerek kaynatılır, hanım bazen havlıcan atıyor(fakat havlıcanda dikkat lazım-bazen ayarlıyamazsanız acılık verir...miş). Üstüne üzümler atılır(1 kg. üzüm). Bir taşım kaynatılır, üzümün salacağı su miktarına göre üzümler kevgirle şerbetten dışarı alınır ve şerbet kaynatılmaya devam ettirilir, şerbet fazla suyu çektirilir. Üzümler tekrar içine atılır ve bir taşım kaynatılır. Üzümlerin ezilmesine izin verilmez(ezilmiş gibi görünse de şerbetle buluşunca dirilir- ayar işi efendim)

Çekirdeksiz minik taze/yaş ayıklanmış üzüm olmalı(leblebi kadar).

Vakumlama sistemi ile sıcak sıcak kavanozlara konur, gölge ve serin yerde saklanır.

Kullanılacağı zaman kapağı açıldığında, suyu fazla gelirse, reçelinizi yedikten sonra kalanı kapağı açık vaziyette buzdolabında saklarsanız daha kıvamlı olur....muş.

Kolay gelsin sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

EK; Söndürmeye yakın 1-2 damla limon suyu, özür unutulmuş)).

Benol Hazaroğlu
30-10-2012, 17:16
Kaymak ağacı meyvesinden reçel yapan var mı acaba?

Ümit
17-12-2012, 19:37
Bu forum da en aktif dönemimi yaşıyorum öyle ki , sayesinde en başta annem olmak üzere eski yaptıkları herşeyi yeniden iş edindirdim. Tabi onlardan görerek edindiğim püf noktalar sizlerin yazdıgı oranlarla az bucuk kendi eklentilerimle ikinci ayva reçeli deneyimi mi tamamladım .
DEDEDİN BAGI denilen bahce ( sahibi Halil Önen dir) yerlere dökülmüş ayvaları toplayıp ölçüsüz herşey anneannemin tarifi yanı göz kararı ile biraz reçel yaptım.:rolleyes:

mrduran
18-12-2012, 10:48
Bu forum da en aktif dönemimi yaşıyorum öyle ki , sayesinde en başta annem olmak üzere eski yaptıkları herşeyi yeniden iş edindirdim. Tabi onlardan görerek edindiğim püf noktalar sizlerin yazdıgı oranlarla az bucuk kendi eklentilerimle ikinci ayva reçeli deneyimi mi tamamladım .
DEDEDİN BAGI denilen bahce ( sahibi Halil Önen dir) yerlere dökülmüş ayvaları toplayıp ölçüsüz herşey anneannemin tarifi yanı göz kararı ile biraz reçel yaptım.:rolleyes:

Dede yakalarsa ''ayvayı yediğinizin'' resmidir:))).

Gerçi gönlü zengin birisi. Hele teşkilattan olunca ''dükkan sizin''.

Güzel reçeliniz için teşekkürler.

Komşuyuz, bize ne zaman düşer ki?.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

ayazkentli
18-12-2012, 23:44
Bu yıl ayva reçelinin rengini tutturdum ama bu kez biraz fazla çekirdek koyduğumdan ve rengi kırmızıya dönmeye başlayıncaya kadar kaynattığımdan dolayı, kıvamı koyu oldu.

Kavanozlara doldurduğum an, kıvamı tam yerinde idi ama sabah baktığımda katılaşmış olduğunu gördüm. Marmelat'tan biraz daha koyucana olmuş.

(Gördüğünüz üzere, kendimden gayet emin olarak, hiç korkmadan fotoğraf makinasının üzerine baş aşağı getirip, fotoğraf çekebiliyorum. Dökülmüyor). :D:D

355779

Bunun nedeni;

Kaynama aşamasında, renk kırmızıya dönüşmediği için, ilk anda 5 tane eklediğim ayva çekirdeklerine 5 tane daha ilave ettim (1o çekirdek oldu). Çekirdeklerin 3 tanesini kıvam vermesi için, ikiye bölmüştüm.

Kaynama süresini biraz uzun tuttuğumdan, koyu kıvamlı oldu ama yine de rahatlıkla yeniliyor.

Çekirdekleri 6 tane ve 3 tanesini ikiye bölmek sureti ile kaynatma kafi gelecek. Ayrıca, renk kırmızıya dönmeye başlamadan ocaktan almak gerekiyor.

Sonradan rengi kırmızılaşıyor.

ezgigül
29-04-2013, 14:06
GÜL MARMELATI

Gül yapraklarını güzelce kıyın ve ağırlıklarının üç katı kadar pudra şekeri ilave edin. Bu karışımın üzerine bal kıvamına getirecek kadar gül suyu serpin ve kıvamı buluncaya kadar karıştırın. Bu gül ezmesini pastalarınızın ve kurabiyelerinizin üzerine sürerek yiyebilirsiniz.

Eğer bunu yapma şansınız yoksa Ispartamızın gül reçellerini temin edebilirsiniz.

Ozlem A
27-08-2014, 18:23
Anjelik erikleri keşfedeli birkaç yıl oldu, o günden beri de her yaz yollarını gözler durumdayım :)

Bilmeyenler için tarif etmek gerekirse, anjelik erik 5-6 cm çapında yuvarlak mora çalan koyu kırmızı kabuklu bir erik. İçleri kırmızı olanlarında bulunan yüksek pektin oranı (ki reçellerin jelleşmesi/kıvam almasını sağlıyan madde) sayesinde tek başına ya da şeftali, ahududu ve böğürtlen gibi meyvelerle karıştırarak kolay ve başarılı marmelatlar yapmak mümkün olabiliyor. Hem de genellikle reçellerde uygulanan 1:1 meyve / reçel oranının yarısı kadar şeker kullanarak...

Aşağıdaki tarif içi kırmızı olan anjelik erik için, ancak daha yaygın bulunan içi sarı eriklerden çıkar ise, şeker miktarını biraz artırarak dengeleyebilirsiniz.

Malzemeler:

1 kg kırmızı içli anjelik erik
0.5 kg toz şeker (*)
1 yemek kaşığı lion suyu (opsiyonel)

Yapılışı:

1. Erikleri yıkayıp ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra isterseniz rendeleyin ya da benim yaptığım gibi yarım eriği ortadan uzunlamasına ikiye kesip sonra yatay olarak kesebildiğiniz kadar ince dilimleyin.

2. Çelik bir tencereye koyduğunuz eriklerin üzerine şekeri serpin ve en az 30 dakika en fazla 2 saat bekleyin (bekleme süresi daha uzun olursa çok sulanacaktır).

3. Orta ateşte 25-30 dakika ara ara karıştırarak pişirin (kıvam testi için buzlukta 10 dakika beklettiğiniz bir porselen tabağa bir tatlı kaşığı reçel damlatığ parmağınızla ortadan bir çizgi çekin, birleşmiyorsa olmuştur).

4. Önceden sterilize ettiğiniz kavanoza sıcakken doldurup kapağı kapatın ve ters çevirin.

Marmelatınız hazırdır, afiyet olsun..

* Sarı içli erikler için 750 gram şeker ile yapabilirsiniz.

Not - Fotoğraftaki marmelat birkaç gün önce yapıldı, ters çevirme işlemi ile kapağa doğru akıp soğuyan marmelat, düz çevirdiğim halde hala kavanozun alt kısmı boş şekilde duruyor.. Böyle bir kıvam elde ediyorsunuz.. Linzer ve dolgulu tarzda kurabiyeler için akmayan ideal malzeme olarak ta kullanabilirsiniz.

kobim
11-10-2014, 09:29
Toplum olarak her yıl tekrarladığımız ve kendimize has olan alışkanlıklarımız vardır. Kışlık yiyeceklerimizin çoğunu yaz mevsiminde hazırlamak da bu alışkanlıklarımız içinde çok önemli bir yer tutarken, özellikle meyvelerin mevsimlik yetişmesi halkımızı bu meyvelerden daha uzun süreler yararlanma yoluna itmiştir. Her mevsimde her istenen meyveyi bulmak mümkün olamazken, insanlar aradıkları bu tadı, yazın yaptıkları reçel sayesinde yılın her günü bulma şansı yakalamışlardır. Kahvaltı sofralarının en vazgeçilmez gıdaları arasında yer alan bu meyve özlü yiyecek, kaynatılma yolu ile yapılıp, kavanozlar içinde çok uzun süreler bozulmadan muhafaza edilebilmektedir.

Meyvelerin uzun süre soframıza katılmasını sağlayan sistem aynı zamanda sebzeler için de geçerli olurken, kayısı, vişne ve çilek gibi lezzetli reçel çeşitleri yanında patlıcan ve kabak gibi sebzelerin de bu güzel yiyecek için kullanıldığını görebiliriz. Özellikle tere yağ ile muazzam bir birliktelik oluşturan bu çeşitli kahvaltılıklarının, kış mevsiminde insana ekstra enerji verdiği de söylenmektedir. Kar ve soğuk hava yüzünden kış mevsiminin ağaçları tamamen çıplak bir hale getirmesi, insanların bu konuda pratik çözüm bulmalarını sağlayıp, her mevsimde istedikleri gıdaya ulaşma imkanı sunmuştur. İçinde bolca şeker bulunmasından dolayı evden çıkmadan önce kahvaltı tabağında bu yiyeceğin bulunması, dışarı çıkınca insanların soğuğa karşı daha dayanaklı bir duruş sergilemesini sağlamıştır. *

Gıda sektörünün çok geniş kapsamlı olması ve insanların gıda alma zorunluluğu, bu sektörün her zaman mesafe kaydederek büyümesine yol açmıştır. Kavanoz ve pet kaplarda raflara dizilen bu sanayi ürünü reçel (http://www.metinhelva.com.tr/) çeşitleri, insanların çok tükettiği bir gıdayı ortaya çıkarırken, çoğu insanın kendi yaptığı ürünü tercih ettiğine şahit oluruz. Çocukların daha çok sevdiği bu güzel yiyeceğin, sağlık açısından da çok faydalı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.*

akçabardak
26-11-2014, 19:25
Domates Reçeli

Her seferinde kireçli suda bekleterek yapıyordum domates reçelini,
Bu sefer şekere yatırarak bir gece bekledikten sonra ertesi gün
domatesler kaynatılarak reçel yapıldı, aradaki fark şöyle:
Kireçli suda bekletilen domatesler dağılmadan bütün kalırken,
şekere yatırılanlar domateslerde dağılma oldu, tat olarak değişen bir şey
olmadı, her iki şekilde de aynı tat.

Kullandığım malzemeler:

2 kilo yeşil yumurta çeri domates,
Şeker (ben şekeri çok fazla koymuyorum göz kararı bir kat domates bir kat
sepeleme şeker şeklinde)
Yarım limon suyu
4-5 yaprak ıtır yaprağı
Yarım çay kaşığı tere yağı
1 bardak su
5 Adet sade türk lokumu

Yapılışı:
Kireçli suda bekletilecekse, domatesler yıkandıktan sonra akşamdan durultulmuş kireç suyuna bırakılır
ertesi sabah kireçli sudan çıkarılır ve bol suda iyice yıkanır.

Ben bu gün bir gece önceden şekerde bekleterek yaptım, tencereye bir bardak suyu ve tereyağı
ekledikten sonra ocağa kaynaması için koyulu.

Orta ateşte yaklaşık 1-1.5 saat kadar kaynatıldıktan sonra
(reçel kıvamını alınca) tencerenin altını iyice kısıp limon suyunu
ya da limon tuzunu ve lokumları ilave edip, saplarından iple bağlamış olduğum
ıtır yapraklarını da tencerenin içine salldıktan sonra 10 dakika çok kısık ateşte
kaynattıktan sonra yaprakları çıkartıp ocağı kapatırım.

Domatesler temizlenip yıkandıktan sonra
527739

Akşamdan şekere yatırıldılar
527740

Ertesi gün reçel hazır
527741

Not. Çok minik(nohut büyüklüğünde) domatesler koyulursa
biraz acımtırak tat veriyor, normal iriliğe gelmiş domates olmalı.

sonkez
11-12-2014, 12:08
Çok güzel görünüyor..Emeklerinize sağlık..