View Full Version : Kabak Yemekleri
sadece kabaklarından değil, çiçeklerinden de dolma yapılıyor. o nedenle bahçenizdeki kabakların o gün açan çiçeklerini bir kere toplayın.
http://www.sebzeler.org/yazi/kabak-cicegi-dolmasi
Ful Sokağı
22-08-2006, 19:31
kabak çiçeği dolması için süper demekten başka birşey söylenemez...Yalnız sabah erken serinlikte toplanması gerekir, hava ısınınca kapanır çünkü...Bulup yapabilirseniz afiyet olsun...
Ali H. ALI
12-11-2006, 12:45
Herkese merhaba, bu gun Kibrista oldukca yaygin olan bir yemekten bahsedecegim.
Yaz aylarinda, sabah erkenden toplanan kabak cicekleri, tazeligini korumak ve kapanmalarini onlemek icin buz dolabina konur.[ genelde uzerinde kabak olmiyan erkek cicekler toplanir.] Dolmalar yapilacagi zaman, yaprak sarmasinda oldugu gibi bir harc yapilir, buz dolabindan cikarilan kabak cicekleri hafifce yikanir ve resimde goruldugu gibi ici hazirlanan harcla doldurulur. Yaprak sarmalari ile ayni tencerede pisirildigi gibi, eger kabak cicekleri coksa kabak cicekleri tek basina da pisirilebilir. Tencereye dizimi diger dolma ve sarmalarda oldugu gibidir. Sicak ve soguk yenebilir, yaninda yogurt da olursa cok lezetli olur. Onunuzde yaz aylarinda mutlaka deneyiniz.
5057
Bahcemden topladigim kabak cicekleri[cicekler cok olmadigi icin kabakli cicekleri de topladim]
5058
Kabak ciceklerinin ici dolduruluyor.
5059
Kabak cicekleri tencereye dizilirken.
5060
Kabak cicekleri dolmasi pistikten sonra.
Hepinize afiyet olsun.
Mahmut Leventoğlu
12-11-2006, 16:11
Sevgili uzaktaki dost teşekkürler. Aynı rahmetli anacığımın yaptığı gibi olmuş.:)))
ohohh, çok güzel ve iştah açıcı görünüyorrr:dilli:
Akyarlar'da Bal Mahmut'ta yemiştim en son... Annemim yaptıkları kadar güzel olmasa da...
Mahmut Leventoğlu
12-11-2006, 18:21
Sevgili Mjgn,
Yazın yolun Fethiye tarafına düşerse haber ver (Anneninki kadar ****** olamaz ama) Sana büyük teyzemin sürekli yaptığı Kabak çiçeği dolmalarından yedireyim. Başka özlediğin Ege mutfağından birşeyler var ise onlarıda tattırabilirm. :)))
Sevgiler
Ege mutfağı=benim mutfağım, lakin kabak çiçeği bulmak zor :)
İlkbaharın müjdecisi kırlardan "binbir" çeşit ot, her yıl kargo ile bana gelir. Sevgili anacığım üşenmez, onları ayıklar ve gönderir. O karışık otları halis zeytinyağında pişirip yemek inanılmaz keyifli. İnsana ilkbaharı içine alıyor gibi hissettiriyor, ilkbaharı her yıl yiyorum anlıyacağın :p .
Ama dediğin gibi, yolum düşerse uğrarım tabii, niye olmasın, kabak çiçeği dolması için bile, onca yol gidilir be:D
Mahmut Leventoğlu
12-11-2006, 19:44
Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım.
Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek.
Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım.
Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek.
Turp otuna da bayılırımmmmmhhf! limonlu zeytinyağlı :)
Ankara'ya geldiğinizde haber verin de, kahveyi beraber içelim.
Mahmut Leventoğlu
13-11-2006, 06:46
Teşekkürler mjgn. Mutlaka haber vereceğim.
Sevgiler
Kabak çiçeğinin ikindi kahvaltısı için yapılan bir tarifi vardır ki şöyle :
Kabak çiçeklerinin içlerine istediğiniz bir malzeme konulur - tercihan peynirli iç - ve daha sonra evvelce mayalamış olduğunuz ekmek hamuruna(normal ekmek hamurundan biraz daha gevşekşe ancak akışkan değil) hazırlanan dolmalar atılır v bir kaşık yardımı ile her yanı hamura bulanır. Hamura bulanan içli kabak çiçekleri yine kaşık yardımı ile alınarak kızdırılmış bol sıvıyağın içerisine atılır ve nar gibi kızarınca kağıt havlunun üzerine alıp, 3 dakika kadar sonra yenilir = )
Afiyet olsun.. ;)
bengi_su
21-07-2007, 12:48
Bende yana döne bu tarifi arıyodum çok teşekkürler yanlız bişey sorcam bu kabak dolması bal kabağının çiceğindende yapılabilirmi acaba?
Sevgili bengi_su tarifin makbule gemesine cok sevindim = ) Smdiden ellerine saglik.. Bal kabaginin cicegi var mi? Bİlmiyordum.. Eger olabiliyorsa neden olmasin? = )
bengi_su
21-07-2007, 13:05
Bi denemek lazım hepinize tarifleriniz için teşekkür ederim;)
İlk defa dün duydum dut yaprağından da sarma yapılıyormuş. Deneyen var mı?
Denemedim ama, ben de duydum. Dutun taze yaprakları ile güzel oluyor dediler. Hatta ıhlamur yaprağını da demişti.
Kabak çiçeği dolmasını ilk kez geçen hafta Bozcaada'da tattım ve muhteşemdi. Her görüntüsü hem de tadı cezbediciydi. Zaten dolma ayrı bir lezzet. Ayrıca dut yaprağından yapıldığını da ilk kez duyuyorum. Tattınız mı?
Derya Özen
26-07-2007, 14:48
Sevgili Limon, sadece dut yaprağından değil, fasulye yaprağından da dolma yapanlar var. Gaziantepli bir komşumuz vardı, pişirmediği ot yoktu diyebilirim.
Geçen hafta Yaşarulutaş isimli üyemizle konuşurken, kabak çiçeği dolması yiyorum buyrun beraber yiyelim deyip beni davet etmiş, sonrasında da, kabak çiçeklerinin resmini göndermişti. Şimdi sizinle o resmi paylaşmak istiyorum.
Mahmut Leventoğlu
26-07-2007, 15:20
Dut yaprağından yapılan dolmanın tarifini bilen anlatsın lütfeeeeeen. :)
Yücel Özlem
26-07-2007, 16:15
Mahmut Bey, dut yaprağı sarmasının, bildiğimiz bağ yaprağından hiç farkı yok. Taze ya da salamura, etli-zeytinyağlı yapabilirsiniz.
Yaprakların körpe olmasına dikkat ediniz.
Ancak, bağ yaprağının ekşiliği bunda yoktur. Arzu ederseniz ekşi ilave etmelisiniz. Mesela bir parça ekşi erik pestili bu iş için uygundur.
Yücel Özlem
26-07-2007, 16:34
Dolmalık kabak çiçeğinin, sabah erken saatte toplanması uygun olur. Çiçekler tam açılmış durumdadır. Tabii dibinde kabak olmayan erkek çiçekleri toplamalısınız.
Toplarken, çiçeğin sapını kısa (hemen dibinden) koparmalısınız. sonra içindeki çiçek tozu taşıyan çıkıntıyı da de koparıp çiçekleri iç içe sokmalısınız.
Topladığınız ya da bitkinin üzerindeki çiçekler hava ısındıkça kapanır. Kenarları kıvrılır. o zaman tekrar açıp doldurmanız mümkün olmaz. Şayet erken toplamış ve içi içe sokmuşsanız kıvrılması önlenir. Doldururken sıkıntı çekmezsiniz. Toplarken arılara dikkat etmeyi de unutmayın.
Şayet yanılmıyorsam ben de ayva yaprağından sarma yapıldığını duymuştum.
Ukalalık olmasın ama bu yemeğin doldurularak yapılanına dolma, sarılarak yapılanına sarma deniyor.
Penelophe
26-07-2007, 17:19
Nevsune hanım haklısınız, bizde de sarılarak yapılanına sarma deniyor fakat bazı yerlerde sarmaya da, dolmaya da, dolma deniliyor galiba.
Mahmut Leventoğlu
26-07-2007, 20:48
Yücel ağabey teşekkür ederim. Bu işe çok sevindim. Biliyorsunuzdur bizim Sütçüler de her yer dut ağacı.Asma dan çok dut var. Geçen yıl ISIRGAN OTU NU öğretmiştim Sütçülerlilere şimdilerde pek sık kullanır oldular. Bu yıl baharda Dut Yaprağı dolmasını öğreteceğim. Önce kendim bir yapayım sonra onlara tavsiye edeceğim. Yalnı merak ettiğim Deli dut ve Uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?
yasarulutas
26-07-2007, 21:14
Kabak çiçeğinin dolmasından ziyade birde kabak çiçekli bulgur pilavı vardır. Bu pilav yoğurtlu olarak yenir. Kabak çiçekleri dip kısmına kadar(dip kısım doğranmaz) ince ince doğranır ve yarı pişmiş bulgurun içine katılarak beraber pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca sarımsaklı yoğurt katılarak yenir.
Ha derseniz bu nasıl yemek diye! yokluk zamanlarının tatlı yemekleri bunlar. Zamanında çeşit olsun diye yapılmış. Fakat değişik tatlar işte.
Aynı pilavı bizim buralarda pezikten de yaparlar. Hoş oluyor.
Yaşar Bey sayenizde google'dan pezik ne demek araştırdım :) Pancar sapı diyenlerle ayrı şeyler diyenler kapışmış. Ben hiç görmedim sanırım.
Dut ağacım yok ama iki senedir tek bir meyve bile vermeyen ayva ağacım var. Kurutulmuş ayva yaprağını kışın ıhlamur pişirirken katıyorum. Öksürüğe iyi geldiği söyleniyor. Yarın erken kalkabilirsem kabaklarımın çiçekleri toplayayım 10-15 tane de ayva yaprağı toplayıp deneyeyim. Düşündüm de ayvanın yaprakları oldukça kalın ve sert oluyor. Pişince yumuşarmı ki? Neyse yarın deneyince yazarım :)
Yücel Özlem
26-07-2007, 23:20
... bu yemeğin doldurularak yapılanına dolma, sarılarak yapılanına sarma deniyor.
Nevsune Hanım, teşekkür ederim. Ben yazımı düzelttim. Umarım diğer katılımcılar da düzeltir.
Yücel Özlem
26-07-2007, 23:39
...Yalnız merak ettiğim, deli dut ve uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?
Bu deli dut ne ola ki?
Dut konusu taşınmıştır (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=135041#post135041)
Erken kalkalamadım, kabak çiçeklerini toplayamadım. Mısır çarşında çok gezdiğim ve yorulduğum için akşam sadece ayva yaprağı topladım 10-15 tane. Ama enerjim kalmadı, yarına pişiricem. Fotoğrafları ve tadını paylaşırım sizlerle :)
Ben de merak ettim ayva sarmasını.
Beğenirseniz benimde bildiğim bir ayva ağacı var, denerim.
Hayatımda ilk kez kabak çiçeği dolması yaptım. Şahane oldu.
1683016831
Ayva yaprağı sarmasını da denedim ama tahmin ettiğim gibi çok sert, yenecek gibi değil.Belki baharda yeni yapraklanırken körpeyken yumuşaktır. Kısacası boşuna denemeyin :)
1683216833
Penelophe
28-07-2007, 15:21
Limon ellerine sağlık.
Kabak çiçeği dolmaları mükemmel görünüyor.;)
yasarulutas
28-07-2007, 17:53
Limon; kabağı yakmışsın! :))
Selahattin Yılmaz
28-07-2007, 18:13
Bizim memleketin asma (tevek) yaprağı meşhurdur (Niksar). Özellikle sarmalarda lokum gibi olur. Manisa taraflarında ise yine yaprak yapıldığı halde bizimkinin kalitesini bulamaz.
Tek nedeni yaprağın toplama zamanının takip edilmesi. Özellikle yaprak toplarken fazla kartlaşmamış yapraklar tercih edilir ki işte ona has lezzet ve yenilebilirlik sağlansın. Diğer bitkiler içinde öyle gerek dut gerekse ayva yaprağında kartlaşmamış henüz yeni büyüklüğüne ulaşmış uç kısımlardan toplayacağınız yapraklarla deneme yaparsanız daha iyi bir sonuç elde edeceğinizden eminim. Hani bizim sevgili Cemal S. bilir bizim oralarda kesip yemek için kart horoz alırsan yanında da bir eşek yükü odun istenir ki iyice pişsin. :D
Ellerinize sağlık Limon,
Ben ressam olsaydım, herhalde çiçek böcek çizmek yerine bunları çizerdim.
Yaktığınız iddia ediliyor ya, dolmanın dibi tutmuşu lezzetlidir;)
Vallahi yakmadım. Ama ben zeytinyağlı dolmanın baharatını fazla koyarım. (Yenibahar, karabiber, çok az mahlep, çok az tarçın, bol kuru ve taze nane, dereotu) Kabak çiçeği de incecik olduğu için içinin rengi dışına çıkmış.
:) Bir tane pirinç tanesi bile kalmadı ;) Yarın yine erken kalkıp çiçek toplamam lazım.
Selahattin Bey biz de boşuna çarşı pazar dolaşıp Tokat yaprağı aramıyoruz desenize :)
Sarıyer'de meşhur bir turşucu var. O getiriyor Tokat yaprağı.
Penelophe
28-07-2007, 20:15
En kısa sürede kabak ekmem lazım.:mad:
:) Bir tane pirinç tanesi bile kalmadı ;)
Ellerinize sağlık, o kadar baharatla da ne lezzetli olmuştur kimbilir;) Bu arada mahlep konulduğunu ilk sizden duydum. Denemezsem kusur kalırım:o Zaten iddia demiştim, üzülmeyin. Hem ben gerçekten dibi tutmuşuna bayılırım.
Bari çiçeği için bir tane de kabak ekeyim balkona.
İlk defa duydum kabak çiçeği dolmasını.Güzel olsa gerek.
Bende pancar yapraklarından dolma yapıyorum .O da harika oluyor
yasarulutas
01-08-2007, 21:19
Hani reklamlarda diyor ya "olma mı". Ya bitki zehirli olmasın hepsi yenir. Mühim olan pişirirken içine biraz da sevgi katacaksın ki, yemek tada tuza gelsin. Değilmi?
Yoksa al zıkkımlan dersen olmaz.
:p Limoncum Benim dev kabakların çiçeklerinden dolma olur mu dersin
Habibe Hanım olur hem de çok güzel olur :) Benim bal kabaklarım dev değil ama onların da dibinde meyve olmayan çiçeklerini topladım diğeriyle beraber. Nefis oldu muhakkak deneyin.
Sevgili limon, bu gün deneyeceğim kısmetse.
Penelophe
07-08-2007, 13:08
Habibe hanım fotoğraflarını da ekleyin lütfen, bakalım dev balkabağının dolmasıda dev mi olacak.:p
Habibe Hanım erken kalkıp toplayamadınız mı çiçekleri :) Ya da o kadar çok beğendiniz ki, fotoğraflamaya fırsat kalmadı... ;)
Limoncuğum topladım toplamasına ya, lakin ertesi gün yolculuğa çıkacağımı unuttum ve toplamış bulundum. Seyehat dönüşü sararım dedim nofrosta sakladım.
Döndüğümde sarmak için dolaptan çıkarttım ve bir süre sonra çözüldüler. Sonuç hüsrandı.
Çiçekler tanınmayacak haldeydiler. Narin bedenleri dondurucuya dayanamış.
Yani bu hevesim seneye kaldı :)
Buket Aknar
03-09-2007, 16:26
Sevgili arkadaşlar, kabak çiçeğinin dolması Kıbrısa özgü bir yemek olarak biliniyor.
Kuzey Kıbrıs (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=149105#post149105)bölümünde fotoğraflarını (çiçek ve pişmiş olarak) görebilirsiniz. Biz içerisine "hellim" de ilave ederiz. Yalnız dikkat edilecek en önemli nokta çiçeklerin "bal kabağı" ndan olmasıdır. Kıbrıs'ta her kabağın çiçeğinden dolma yapılmaz. Ayrıca önceki mesajlarda okuduğum bir konu var ki "çiçeklerin göbeğindeki uzun kısımın kesilmesi" Biz bu kısımı kesmeyiz.
Habibe Hanım, ben de Çannakkale'deyken eşim derin donrucuya koymuş iki poşet. Fakat çözdürünce pörsüyeceğini donukken de kırılacağını bildiğimden hiç elimi sürmedim. Çöpe atıcam ama eşimin emeğine saygıdan atamıyorum da ;) Derin dondurucuya içini doldurup koymak gerek galiba. Seneye inşallah bol bol yapıp yersiniz ve yedirirsiniz :)
selam kabak çiçeği dolmasının içini çok fazla iç koymazsanız hme daha hoş gözükür hemde sadece pirinç yemiş gibi olmazsınız.:)
Kabak çiçeği dolmasını çok severim. Bunlar kayınvalidemle birlikte yaptığımız dolmalar.
Bu kadar çok çiçeği nereden buldunuz?
Kayınvalidemin İzmir'de bahçesi var. Ayrıca komşulardan da istiyoruz. Sağolsun, kırmıyorlar bizi. Yarısını ben yiyorum bu dolmaların :p
papillon22
09-06-2008, 14:26
Pazardan aldığım tazecik minik minik kabakları bugün rendeleyip yine rendelediğim havuçla beraber çok az zeytin yağında biraz tuz ile çevirip sarımsaklı yoğurt dökerek(üstüne tercihen pul biber serpilebilir.)bir salata yapıcam. Sizde deneyin güzel oluyor.
Evett sevgili papillon22 tam zamanında aklıma getirdiniz ne zamandır unutmuştum ben bunu. Hatta bir de şöyle denemenizi öneririm: Rendeledikten sonra kızartmadan bir avuç iri dövülmüş ceviz, sonra yoğurt. İsteğe bağlı olarak yoğurdun yarısı kadar mayonez de eklenebilir.
Artık çocuklar evde, bu sayfayı daha sık ziyaret edeceğim galiba.
Bu günlerde kabakla başım dertte. Mevsiminde sebze kullandığım için, kışın yiyemediğimiz kabaklar acısını çıkarıyor şimdi.
Şöyle ki: Kızartmadan kaçındığım için, geçen sene fırında mücver benzeri bir karışım pişirmiştim, eşim ve çocuklar çok beğendi,artık hergün istiyorlar. Onlar yemekten bıkmadı ama ben pişirmekten bıktım açıkçası.
Ununu az koyuyorum, içine bir miktar da iri çekilmiş mısır unu ilav ediyorum. Mısır unu daha çıtır, börek gibi olmasını sağlıyor.
geniş fırın tepsisine yağlı kağıt serip, 1,5 cm kalınlığında yayıyorum. Böylece içi de pişmiş oluyor. Çayın yanına da iyi gidiyor.
Bugün fırında peynirli kabak pişirmenizi önerririm. Hem çok hafif hemde çok lezzetli oluyor.
Fırında Peynirli Kabak Tarifi
Kabakları ortadan ikiye kesiyoruz(boydan) içlerini tatlı kaşığı yardımı ile kazıyıp çıkartıyoruz.(İçlerini atmayıp mücverde yapabilirsiniz)
Sıcak suda on dakika haşlıyoruz.
Kabaklar soğurken beyaz penir (lor peyniride olabilir)1 adet yumurta ve dereotunu harmanlıyoruz.
Kabakların içini bu harçla doldurduktan sonra üstünede rendelenmiş kaşar peyniri serpiştiriyoruz.
Hafif yağlanmış tepsiye dizip sıcak fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz
Sıcak veya soğuk afiyetle yiyoruz ;)
papatyam
11-07-2008, 11:05
Sevgili zeonka, gerçekten süper bir yemek dün yedim :))
Hımmm.Denemek lazım.:)
Yoğurtlu sarımsaklı güzel olur gibi .
papatyam
11-07-2008, 12:00
İç malzemesini kıymalı da yapabilirsiniz o da güzel oluyor.
Sevgili zeonka, size ne kadar teşekkür etsem azdır. Dün bahçeden toplanan kabaklardan bugün ne yapayım diye düşünüyordum.
Sevgili arkadaşlar gak kabak guk kabak yemekten canım çıktı. Oğuz, kendi yetiştirdiği için, hiç gıkı çıkmadan yiyor. Ben se bıktım valla. Seneye, kabak ekermiyim bilemiyorum. Haftanın hemen hemen bütün günü kabak yemeği mevcut evde. Yok kabak dolması (etli), yok mücver, kabak kalye, kabak graten, kabak kızartma, kabak salatası, kabak zeytinyağlı.
Başka ne çeşidi var bilen var mı?
Hııı, unuttum bir de kabak sote var......
papatyam
11-07-2008, 15:12
Benim yaptığım bir yemek var, aynı zeytinyağlı nın tarifi gibi sadece kıyma var bunda, dolma gibi oluyor tadı, kıyma ve soğanı kavuruyorum çok az salça küp küp doğranmış patates ve ve kabakları ekliyorum az da su ilave ettim mi tamam dır.
Adalet Yağcı
11-07-2008, 15:17
Hııı, unuttum bir de kabak sote var......
Sevgili Güler,
Henüz yeni bir üyeyim ama sizin o muhteşem bahçenizide görme fırsatım oldu, tabi siteye yüklenmiş fotğraflardan.
Kabak konusunda benimde bir fikrim var;
Bence en çok türlüye yakışıyor kabak, kıymalı oturtmasıda güzel olur, üzerine hafif sarmısaklı yoğurtla çok iyi gider :eek::eek::eek:
Size bol çiçekli günler diliyorum...
papatyam
11-07-2008, 15:20
Bir bakın isterseniz :) http://www.nepisirsem.com/YemekTarifleriArama.aspx?yemek=Kabak
Kabaklı böreği unutmayın. Yanında ayranla iyi olur.
Haftanın hemen hemen bütün günü kabak yemeği mevcut evde. Yok kabak dolması (etli), yok mücver, kabak kalye, kabak graten, kabak kızartma, kabak salatası, kabak zeytinyağlı.
Başka ne çeşidi var bilen var mı?
Kış çorbaları ve pilavları için kuruttun mu?
Ben başladım :)
Sayın Malina, kabakdan artık gına geldi derler ya, o yüzden kışa hiç hazırlık yapmayı düşünmüyorum.
Buyrun siz devam edin, arzu ederseniz size bir koli de gönderebilirim, çiçekleri de üzerinde hani.
Güler Hanım sizin yazdıklarınızı okuyunca " kabak tadı verdi" deyiminin anlamını daha iyi anladım.;)
Koyu yeşil
14-07-2008, 09:05
Güler Hanım, sabah erkenden toplanan kabak çiçeklerinden zeytinyağlı dolma yaparlar Ege'de...
Evet, sevgili Koyu yeşil, dün arkadaşımız Ferda Ülkümen de bunu önerdi. Ben de bir zamanlar merak ettiğim için, Buket Aknar'dan öğrenmiştim. Ama şimdilerde bu işe girişeceğimi hiç mi hiç sanmıyorum. Hem bahçe işerim yoğun, hem de artık kabak görmek istemiyorum. Laf aramızda, acaba ne zaman köklenecekler diye merakla bekliyorum.
Sevgili zenfree sana kocaman bir BRAVOOOO!
çekirdek
15-07-2008, 02:03
"Kabak tadı verdi"ye, kelimelerin mecazi olmayan gerçek anlamlarına karşılık gelen bir yemek te var biliyor musunuz? Egede.
Uzun uzun tarifini yazmayacağım çünkü eminim yapmayacaksınız ya da yemeyeceksiniz. Ben çocukluğumda severek yerdim ama son yediğimde bana da ağır geldi. Et ve şeker..
Tatlı kabak dolması. Kabak kıymalı pirinçli, maydanozlu bildiğimiz şekilde dolduruluyor. Pişirme suyu olarak şekerli su kullanılıyor, şekerli bir yemek oluyor. (Güler, onca kabaktan sonra sen bunu okumamış ol..)
Biraz farklı bir tarif, ne zamandır yapmamıştım, bu sayfayla hatırladım:
Bir miktar pirinç yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Kabaklar minik küpler halinde doğranır, soğan, tuzla beraber az yağda biraz pişirilir.
İçine,zeytin yağı, peynir, dereotu, kırmızı pul biber, nane ve diğer yakıştıracağınız baharatlar atılır.
Tüm malzeeme karıştırılarak fırın tepsisine konur, kabakların iyice piştiğine emin olununca çıkarılır.
Pirinç miktarını, isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben az koymayı tercih ediyorum ama kabak sevmeyen çocuklar için biraz arttırılabilir.
Mine Pakkaner
17-07-2008, 13:53
Kabakları halka halka ince (3-4 mm gibi) dilimleyin, hatta hafif verev keserseniz dilimler elips şeklinde olur.
Bir poşete un ve tuz koyun. Dilimleri bu karışıma atın,torbanın ağzını kapatıp çalkalayın.
Un ve tuza güzelce bulanan dilimleri torbadan çıkarın elek üzerine koyun, hafifçe silkeleyerek unun fazlasını uzaklaştırın.
Bir tepsinin tabanına ucu kesilmiş bir sarmısağı, tepsiyi cilalar gibi güzelce sürtün (yağlamayın).
Sonra kabak dilimlerini tepsiye balık pulu gibi birbiri üzerine hafifçe gelecek şekilde sıra sıra dizin.
Üzerine salataya döker gibi zeytinyağını gezdirin.
En son kırmızı biber serpin.
Önceden ısıtılmış fırına verin.
Üzeri nar gibi kızarıncaya dek fırında tutun.
Sıcak servis yapın.
Mine Hanım, kızartma yapmadığımız için verdiğiniz tarifin benzerini ben de yapıyorum, çok pratik ve çok güzel oluyor. Sarımsağı tepsiye sürmemiştim deneyeceğim.
Kabuklarıyla beraber bütün sarımsağı ikiye bölüp, kesik kenarlar aşağıda kalacak şekilde kabakların arasına koyuyordum.
Kabakların yapışmaması için yağlı kağıt kullanıyorum.
Unlayarak yapmıyorum ama eminim unlusu daha da lezzetlidir.
Mine Pakkaner
17-07-2008, 17:38
Bu leziz ve evimizde sürekli yapılan bir tarif. Denemenizi öneririm :)
Haftanın hemen hemen bütün günü kabak yemeği mevcut evde. Yok kabak dolması (etli), yok mücver, kabak kalye, kabak graten, kabak kızartma, kabak salatası, kabak zeytinyağlı.
Başka ne çeşidi var bilen var mı?
Merhaba. Kabaklı keki unutmuşsunuz:) Bu kadar tuzlu çeşidini yaptıktan sonra tatlısını da yapmak gerek :D
Bir arkadaşın yazdığı tarif vardı. Fırında kızartıyordu
Rendelenmiş kabak + mısır unu + un + yumurta + tuz + çok az sıvı yağ
Biraz ekleme yaptım. Bu karışımı, 0,5-1 cm incelikte ve yuvarlak formda hazırlayıp, fırında kızartın. Bu malzemeyi pizza hamuru olarak kullanın. Üzerine istediğiniz pizza karışımını ekleyip, kısa bir süre daha fırınlayın. Benzer sürede pişecek malzemeyi bir arada kullanırsanız iyi olur.
Kabak kızartmasını, yoğurtla değil; limon + sarmısak sosu dökerek yemeyi deniyor musunuz?
Unu su ile, boza benzeri (biraz daha koyu) bir bulamaç haline getirin. Biraz tuz ekleyin.
Kabağı boylamasına büyük parça halinde kesebileceğiniz en ince dilim halinde kesin. 3-4 mm kalınlık gibi...
Kabakların her iki yüzünü, un bulamacına batırıp, bol yağda kızartın. Çıtır çıtır bir yiyecek olacaktır. O öğün yiyeceğiniz kadar kızartın. Bekleyince yumuşuyor.
Merhaba
Kabaklı keki de ben yazayım. Ayşe Tüter'in tarifidir.
KABAK ÇİÇEĞİ
3 yumurta
1 bardak şeker
1/2 bardak sıvıyağ
1/2 bardak süt
2 kabak (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)
vanilya
kabartma tozu
3 bardak un
1 çaybardağı ceviz
1 çaybardağı üzüm
Kek hazırlanır.
Ceviz ve üzüm eklenir.
Kek kalıbına konur.
Fırında pişirilir.
Afiyet olsun.
Sevgili Malina,patates kızartmasını da limon+sarımsakla deneyin.Süper oluyor(kabağın arasına patates i soktum kusura kalmayın)
Gülriz Sururi'den
3 soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp geniş bir tencerenin dibine dizin.
2 büyük domatesi dilimleyip soğanların üzerine yerleştirin.
En üste de ortadan ikiye bölüp 2 parmak kalınlığında kestiğiniz 1 kg kabağı koyun.
Üzerine tuz, 8 diş sarımsak ve zeytinyağı döküp orta ateşte hiç su eklemeden pişirin. Servis yaparken üzerine bol dereotu serpin.
En sevdiğim kabak yemeklerinden biridir. Yapımı çok kolay, çabuk pişiyor ve çok lezzetli. Soğuk olarak yemenizi tavsiye ederim.
Azıcık pirinç koymuyor muyuz?
Yukarıdaki Gülriz Sururi tarifinin çok benzerini yapıyorum ama benimkinde domatesler kabakların üstünde oluyor, çok az da şeker ilave ediyorum. Pirinç ilave etmiyorum.
Kabağı kendi yetiştirenlere özellikle tavsiye ederim. Taze kabağın tadını çok iyi alıyorsunuz.
Bende yapıyorum aynı tarifi, pirinç konulmuyor. Miktarını göz kararı ayarlayarak yapıyorum. En alta yarım ay şeklinde soğan koyuyorum üzerine kabak ve sarımsak kabağın üzerine de bol domates koyuyorum. Tuz, çok az şeker ve zeytinyağı ilave edip pişiriyorum. Tencere fazla derin olmayıp geniş bir tencerede olursa daha kolay pişiyor. Gerçekten lezzetli bir tarif oluyor.
neconeco
21-07-2008, 20:04
selam arkadaşlar kabak tadı vermeden ))) kireçli kabak tatlısı tarifini ve bilen varmı acaba rahmetli anenem yapardı.. fakat günümüzde bilen yok.
Azıcık pirinç koymuyor muyuz?
Bu tarifte pirinç yok limon. Ama denenebilir.
Merhaba
Kabaklı pide çok güzel oluyor.
Kabaklar rendelenir ve suyu sıkılır.
Soğan yemeklik doğranır, yağda kavrulur.
Kabak, kavrulmuş soğan, maydanoz, nane, pulbiber, karabiber ve tuz konur.
Hepsi karıştırılır. Peynir seven ekleyebilir.
Pideciye bu içi gönderiyorum ve pide yaptırıyorum. Çok lezzetli oluyor.
Köy fırınında yapılınca mis gibi kokar.
Afiyet olsun.
Mahmut Leventoğlu
05-08-2008, 18:13
Arkadaşlar GABAK GALYE tarifi bileniniz varmı :)Yani zeytinyağlı Kabak Kalye tarifi. Tarifleri bekliyorum. Muhteşem bir yaz yemeği hafif,zeytinyağlı ve her öğüne uygun.
aşağıdaki link`lerde aradığınızı bulabilirsiniz;
http://lezzetler.com/viewtopic.php?t=4693
http://www.nepisirsem.com/yemektarifleriarama.aspx?yemek=kabak%20kalye
Mahmut Leventoğlu
06-08-2008, 16:19
Sevgili siboş o linkleri biliyorum. İlgine teşekkürler. Kasdettiğim dostlar arasında bu tarifleri bilen uygulayan varmı diye idi.
Levent Bey, yazın yenecek en güzel yemeklerden biri bence.
Kabakları hazırlarken çizgili olacak şekilde soyuyorum, boyuna dörde bölüp, her bir uzun parçayı verev olarak ortadan ikiye kesiyorum. Yani kabaklar parmak gibi, biraz uzun ve uçları açılı oluyor. Körpe kabaklarla bu yemeği yapmayı tercih ediyorum.
Soğanı doğrayıp çok çok az kavuruyorum, sarımsak, tuz ilave ediyorum. Zeytinyağlılarda salça kullanmıyorum, soyup-doğradığım domatesi çok kısa süre soğanlarla pişirip kabakları ilave ediyorum az şeker serpiyorum.
Kabakları da biraz diğer malzemeyle çevirince kısık ateşte pişiriyorum. Ateşi kaparken dereotu ilave ediyorum.
Bu yemek tabii ki zeytinyağıyla olur. Yağı azsa piştikten sonra üzerine iyi zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Bence soğan ve domates kavrulunca zeytinyağının güzel tadı değişiyor, bu nedenle çok çok az kavuruyorum ya da kavurmuyorum.
Severseniz içine havuç da tad olarak güzel gidiyor. Uzun,ince havuçları soğanlardan hemen sonra atıp biraz pişirmek gerekiyor çünkü havuç, kabaktan geç pişiyor.
Tüh keşke bu akşama bundan yapsaydım:)
neconeco
06-08-2008, 22:03
selamlar, nurbahar. saygı ve hürmetlerimi, sunarken vermiş olduğunuz uzun tariflerden bu işte tecrübeli olmalısınız .
kireçli kabak tatlısı bileniniz varmı acaba...
Merhaba Neconeco. Tecrübem çok değil ama pratik ve hafif yemeklerle aram iyidir. Siz tarifin uzun olduğuna bakmayın, benim için önemli noktaları yazdığımdan öyle gözüküyor. Hazırlaması tahminen 5-7 dakikadır.
Bu arada, aynı tarife soğanla beraber dolmalık fıstık ilave ederseniz de harika oluyor.
neconeco
18-09-2008, 17:28
selamlar. bizim kabak tatlısı yani, kireç te bekletilen ,bir türlü tarifini bulamıyorum.
istanbul moda yolunda bir butik restoranda varmış, fakat sır gibi saklıyor .. sanki zemzem suyu neyse bu mubarek günde, bol kabaklı günler afiyet olsun
şükran ünal
14-11-2008, 14:27
Kabak çiçeği dolmasını bizim memleketimizde(Kayseri) bulgurla yaparlar.Ben hiç pirinçle doldurana rastlamadım.Ama diğer yörelerde yapılanlara baktığımda hep pirinç kullanıldığını görüyorum. Pirinçle yapılanda çok lezzsetli oluyor. En kısa sürede elimdeki resmi de yükleteceğim...
Malzeme:
Kabak çiçeği
Bulgur
Zeytinyağı
Domates rendesi
Salça
İnce kıyılmış kuru soğan ve maydonoz
tuz, karabiber
bir tatlı kaşığı kadar un
Yapılışı:
Çiçeklerin sap kısımları fazla hırpalamadan temizlenir, bombeli kısım kopartılır( bazı tariflerde kopratılmıyor, bu dolmanın acı olmasına sebeb olur).Musluk altında yıkanıp ters çevrilerek süzülmeye bırakılır.Diğer tarafta iç malzemesi çiğ olarak bir kapta iyice harmanlanır ve her çiçeğin içine ağzında boşluk kalacak şekilde doldurulur.Çiçeğin yaprakları, üzerine sırayla katlanarak kapatılır ve ağzı tencere tabanına gelecek şekilde yerleştirilir.Tencerenin dibine birkaç maydonoz kökü serpiştirilir ki çiçeklerimizin dibi tutmasın.Üzerine bir iki parmak geçecek kadar ılık su ve biraz zeytinyağı gezdirilir.Önce harlı, sonra kısık ateşte çiçek dolmamız pişinceye kadar tutulur.Yanında yoğurt ile servis yapılır.
Afiyet olsun...
Sn Neco, biraz geç okudum mesajınızı ama kabak tatlısını annem yapar hem de çok güzel yapar, söz size tarifini ögrenip yazacağım.
Ama ben de bir kabak yemeği tarifi paylaşayım. Hazır mutfak bölümü hareketlenecek denirken. Hani şu parmak kadar minik kabaklar var ya, o kabakları minik güvece koyup, üzerine z.yağı, sarmısak ve az tuz ekleyip fırınlıyorsunuz, pişmesine yakın (zaten kısa sürede pişiyor) üzerine kıyılmış dereotu ve az kaşar rendesi...Girit usulü diye ögrenmiştim, çok güzel oluyor...
Kabak Mancarı
Malzemeler:
Taze kabak yaprakları (uçlardaki en küçük yapraklar), kabak çiçeği, kabak, patates, taze fasulye, soğan, domates, biber, salça, bulgur
Tarif 1:
Tüm malzemeleri az yağda kavurun. Üzerine kaynar su dökün, biraz bulgur katın, pişirin.
Tarif 2:
Sırasıyla soğanı, fasulyeyi, patatesi kavurun. Sonra diğer malzemeleri katıp kavurun. Üzerine kaynar su dökün, biraz bulgur katın, pişirin.
Türlü gibi oluyor. Tadı çok güzel.
Kabaklarınızdan yeterince çiçek toplayamıyorsanız günlük topladığınız çiçekleri buz dolabında saklayabilirsiniz. Ayıklayıp yıkadığınız kabak çiçeklerini üzerleri ıslakken iç içe koyup saklama kabına yerleştirin. Böylece yaprakları kapanmıyor.
Kızartma pek yapmadığım için bazen fırında denemler yapıyorum. Bu tarifi hem çocuklar seviyor hem biz. İçinde sebze, protein, yağ hepsi var, unu da az. Yapılışı çok pratik ve çabuk. Kahvaltıda, ikindi çayında, yemekte çok güzel gidiyor.
Malzemeler:
(Büyük boy fırın tepsisi için)
4 adet orta boy kabak
100 gr kadar beyaz peynir (miktarı isteğinize bağlı)
az miktar kaşar peynir
3 yumurta
az tuz (peynirin tuzunu dikkate alarak)
yarım bardak zeytin yağı
1 bardağa yakın mısır unu (daha az da olabilir)
(buğday unuyla da oluyor ama mısır unuyla tavsiye ederim)
İsteğe bağlı olarak;
kırmızı pul biber
dereotu veya maydanoz, nane, taze soğan
Kabaklar soyulur ve derin bir kabın içine rendelenir. Üzerine yumurtalar kırılır, peynir ufalanır, kaşar kesilir veya rendelenir, yağ ilave edilir, un haricindeki diğer malzemeler de hazırlanıp ilave edilir. Malzeme elle veya tahta bir kaşıkla biraz karıştırılır. En son un ilave edilir ve karıştırılı ki kıvam kontrol edilebilsin.
Malzemeleri istediğiniz oranda koyup, kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Malzemeyi, özellikle peyniri çok ufalamadan, kullanmayı tercih ediyorum ama isterseniz rendeleyebilirsiniz.
Bulamaç haline gelince fırın kağıdı serilmiş tepsiye yayılır. (Fotoğrafı, kıvamı görebilmeniz için malzemeyi yaymadan çektim. Bu malzemeler tepsiye yayıldığında kalınlık 1 cm civarında oluyor) Daha yağlı isterseniz, üzerine çok az yağ sürebilirsiniz.
99042
220 derecede yaklaşık 30-35 dakika (üzeri biraz kızarana kadar) pişirilir.
99043
begonvil 14
05-12-2009, 10:54
Sakagun arkadaşımızın 85 nolu mesajındaki tarifini aynen yaptım. Tadı harikaydı. Hatta yemeklerde çok seçici olan eşim bile çok beğendi. Tarifleri veren tüm arkadaşlara teşekkürler..
yigit666
05-12-2009, 12:41
annemin yaptıgı zeyinyağlı kabak yemeği
malzemeler:
1 kilo taze yeşil kabak
2 orta boy kuru soğan
1 baş sarımsak
1 demet dereotu
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanından bir parmak eksik pirinç
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
yapımı:
önce kabakların kabuklarını soyun yıkayıp bir santim kalınlığında doğrayıp bir kenara koyun. diğer yanda sarımsakların kabuklarını soyup diş diş olarak ayıklayın soğanları yemeklik doğrayın. dereotunu ayıklayıp yıkayın ince ince kıyın. orta boy bir tencerede soğanlarla sarımsakları zeytinyağında hafifce soteleyip içine kabakları katın. onlarda hafif sararınca içine yıkanmış süzülmüş pirinçleri ilave edin biraz kabaklarla çevirin şekerini ilave edip sebzelerin üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin dereotu katın tencerenin kapağını kapatın ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin ineceğine yakın tuz ilave edin kabak ve pirinci yumuşayınca altını kapatın ılık olarak servis yapın. afiyet olsun... hafif ve lezzetli bir yaz yemeğidir.
Bahçedeki kabaklar olmaya başladı; üzerlerinde bolca çiçek var. Kabak çiçeği dolması yapmamıştım; yarın denemek istiyorum. Saati kaça kurayım?
Ben de bu sene kabak çiçeği topladım, çok erken kalkmana gerek yok sevgili üzüm saat sekizde de açık oluyorlar. İlk hafta çiçek tekti, kahvaltı masasına süs yaptım; sonraki hafta dört çiçek açtı, dolma yapmaya değmez dedim, seneler önce bir arkadaşım annesinin çiçekleri una ve yumurtaya bulayıp kızarttığını anlatmıştı, onu denedim.
6.30'da kabakların başındaydım. :) Saymadım ama 10 kadar topladım; şimdi pişiyorlar. (yazana kadar piştiler; şimdi soğumasını bekliyorum)
Bu arada kabak çiçeklerinin güzel bir kokusu varmış! Çiçeği koklayınca almadım ama sararken hoş, sanki vanilyalı bir koku aldım. Gaipten mi bu kokuyu aldım, yoksa çiçeği ellenince, ezilince koku veriyor mu? Yarın çiçek bulursam kokusunu kontrol edeceğim.
1 tanede kabağım var. Ufak bir tepside yukarıdaki fırında mücver tarifini deneyeceğim. Mısır unu yok ama değirmenden çekilmiş ham buğday unu var; onu kullanacağım.
Kabak çiçeğinin çok hafif ve hoş kokusunu ben de aldım.
Bu hafta bahçeden ben de tek kabak topladım, dilimleyip bir tatlı kaşığı yağla karıştırdım ve yağlı kağıtta dizdim, aralara da kabuklarıyla ikiye bölünmüş bir baş sarımsak koydum ve fırında pişirdim. Çok az una bulayınca da güzel oluyor (Mine Hanımın tarifinde un da vardı).
Sevgili Üzüm fırında mücveri bir gün mutlaka mısır unuyla da dene (artık içine soğan da koymuyorum daha iyi oluyor).
acemifüsun
19-06-2010, 16:20
Ben de yaklaşık 1kg. kadar kabağı soyup, halka halka doğruyorum.( kalınlığı 0.5cm. kadar )Küçük fırının tepsisini zeytin yağı ile hafif yağlayıp, yemeklik olarak doğranmış büyük bir soğanı, kırmızı pul biberi, tuzu, zeytinyağını, kabağı ilave edip, iyice harmanlıyorum. Küçük fırında 200 derecede yaklaşık 35 dakikada , hiç su koymadan ,hem pişiyorlar, hem de kızarıyorlar.
Servis tabağında iyice soğuduktan sonra üstüne sarımsaklı yoğurt döküp, yemeğe hazır oluyorlar:) Fırında hafif kızardıkları için çok hoş bir kokusu oluyor:)
Kiraz senin fırında kabak tarifini yaptım bu akşam. Mücveri haftada bir yaparım, fırında da yaptığım olurdu ama bu kadar ince dökmediğim için diğeri kadar sevmezdik. Meğer ne kadar güzel oluyormuş, çıtır çıtır.
Haftaya da acemifüsun'un tarifini pişireceğim.
Daha kendi kabaklarım olmadı ama kabak çiçeği dolması yapmak için bu yıl hem tatlı kabağı hem sakız kabağı tohumu ektim bir sürü.
1 kabakla yaptığım için çok az oldu; sofrada vardı, bir an sonra yok oldu...
Gerçekten çok lezzetli; kabaklar biraz bollaşsın mısır unlusunu da deneyeceğim. Teşekkürler Kiraz.
Kabak çiçeği dolmasını sakız kabağı, dev balkabağı, yerli balkabağı çiçeklerinden yaptım; bazılarının tadı iyi olmadı. Acaba hangi türün çiçekleri daha sert oluyor?
Bugün öğrendiğim tariflerden biri, belki yarın tadına bakacağım...Tarif eden Tokat'lı, köyde yaparlarmış, bugün bahçemden yaprak topladı, akşama dolma yapacak.
Özellikle bahçesinde kabak yetiştirenler deneyebilir. Kabak yapraklarının 20 cm çap kadar olan körpe yaprakları yıkandıktan sonra bir kaç dakikalığına kaynar suya batırılır. Rengi yeşil kalsın diye hemen buzlu suya koyulur.
soğan, mısır unu, tuz, nane, maydanozla iç hazırlanır ve yapraklar sarılır.
Bir bardak sıcak su eklenip bir taşım kaynatılır be yeşil su dökülür.
Süt ilave edilerek tekrar pişirilir.
Yine Tokat'lı bir komşunun tarifi:
Kışa girerken, kabakların yeni sürgün veren uç-tomurcuk ve körpe saplarından yapılıyor. Bu mevsimden sonra kabak oluşamayacağı için son enerji değerlendiriliyor.
Toplanan saplar küçük küçük doğranıyor, suda haşlanıyor, daha sonra körpe parçalar da ilave ediliyor. Pişmiş makarna sertliğine gelince soğuk suya konuyor.
Soğan kavruluyor, pişen sap ve tomurcuklar ilave ediliyor, bir süre kavruluyor. Üzerine iri ceviz serpiliyor, soğuk olarak servis ediliyor.
burayı okudukça canım kabak dolması istedi ,çevremde kabak yetiştiren yok,nerden bulacagım şimdi çiçekleri:)
burayı okudukça canım kabak dolması istedi ,çevremde kabak yetiştiren yok,nerden bulacagım şimdi çiçekleri:)
Mevsiminde kabak olduğu zaman bizim buralarda manavlarda oluyor.
Üzerindeki kabak çiçeğini ellemiyorlar böylece bulabiliyoruz.
Bende çok severim .Özellikle Adana'da ,üzerine pul sumak serpilir, harika lezzet katar.Bir kabak çiçeği dolması olsa hiç fena olmaz.
Ben de ilk kez mücver yaptım. Annemin verdiği tarif rehberim olmakla birlikte göz kararı da etkili oldu.
1 körpe kabak
1 yumurta
2-3 yemek kaşığı tepeleme un
Bolca yeşillik (Dereotu olmazsa olmaz, maydanoz, yeşil soğan)
Göz kararı (ufalanmış) beyaz peynir
Tuz
Bunların tümü iyice karıştırılır. Benimki biraz katı olduğu için içine biraz da süt ekledim. Süt kesinlikle çok iyi gidiyormuş mücvere, tadı harika oldu.
Sonra kızgın yağa bu karışımı kaşık kaşık bırakılır ve birkaç kere el-kol yakılarak pişirme tamamlanır. Sonra da mide fesadı geçirinceye kadar yenir.
Not: İlk pişirdiklerim peynirsizdi, peyniri sonradan ilave ettim ama açıkçası peynirsizi daha çok sevdim.
Benol Hazaroğlu
10-07-2011, 13:53
Kabak çorbası
Yaz aylarındayız ama ramazan çorbasız olmaz. Belki yaparsınız.
Tereyağında 2 kaşk un kavrulur. Göz kararı süt ve su eklenir , kaynayınca 1 adet kabak rendelenir,tuzu eklenir. Pişince bol dereotu kıyılır.
(kıvamını ayarlamak hanımlara kalmış. Bu ölçü küçük bir tencere için. Kıvamlı bir çorba olacak.Arzu edilirse kırmızı biber eklenebiir.)
Afiyet olsun.
Fenerbahçe Todori'de yapılan kabak kızartmasından yediniz mi hiç?
Özellikle onu yemek için giderim. Sanki kabak değil puf böreği yiyorsunuz. Tarif istedim ama vermediler.
Kabaklar börek gibi oluyor, üstü kıtır ama içi yumuşak kabak. Bileniniz var mı?
Masaya bir tabak geldi, biraz keşfedeyim diye didiklemeye başladım, sonra ikinci bir tabağı istedik, kalmadı dediler.
(Ben kabakları verev verev kesip üstüne biraz tuz koyarak bir kapta beklettim. Daha sonra bir kısmını önce una sonra maden sodasına batırıp kızarttim... netice : ehh tam da istediğim gibi değil.
Bir kısmını bulamaçlı una batırıp kızarttim, o da zaten evde yaptığım.)
Benol Hazaroğlu
28-08-2011, 12:36
Güler hanım ben yumurta soda un karıştırıp bu bulamaca batırıp kızartıyorum. Üstüne sarımsaklı yoğurt.
Ben de ilk kez mücver yaptım. Annemin verdiği tarif rehberim olmakla birlikte göz kararı da etkili oldu.
1 körpe kabak
1 yumurta
2-3 yemek kaşığı tepeleme un
Bolca yeşillik (Dereotu olmazsa olmaz, maydanoz, yeşil soğan)
Göz kararı (ufalanmış) beyaz peynir
Tuz
Bunların tümü iyice karıştırılır. Benimki biraz katı olduğu için içine biraz da süt ekledim. Süt kesinlikle çok iyi gidiyormuş mücvere, tadı harika oldu.
Sonra kızgın yağa bu karışımı kaşık kaşık bırakılır ve birkaç kere el-kol yakılarak pişirme tamamlanır. Sonra da mide fesadı geçirinceye kadar yenir.
Not: İlk pişirdiklerim peynirsizdi, peyniri sonradan ilave ettim ama açıkçası peynirsizi daha çok sevdim.
Sn. Nariel, aynı tarif, peynirsiz. Bir çay kaşığı da baking powder ekleyin, puf puf
tadına doyamazsınız.( Ununu tavada yayılmayacak kıvamda ayarlayın.İki kaşık yardımıyla yağa bırakın ) Afiyet olsun.
Sevgili Benol Hazaroğlu, teşekkür ederim.
Ne kabak kızartmasında ne de Patlıcanda yumurtayı kullanırım ama kabakda bu sefer deneyeceğim.
Kabak çiçeği dolması zamanı geldi. Kabak çiçeklerini 3 gün biriktirdim. İki sıra dolma çıktı.
Ellerinize sağlık o ne güzel görüntü olmuş, ağzımın suları sel oldu :D
Dumanı üstündeyken fotoğrafladım :)
Bana bu kötülüğü yapmasaydınız iyiydi ama... :D
Kabak çiçeği kızartması. Çiçekleri koyu kıvamda krep hamuruna bulayıp kızartıyorsunuz.
sevgili sakagun çok yaşayın emi.
beni çocukluğumdaki yıllara götürdünüz.
kızartmasını annem,de çok yapardı.
oh şimdi sarımsaklı yoğurtla ne iyi gider şimdi, o.
ellerinize sağlık afiyetle tüketin..
Ben de kayınvalidemden öğrendim. Ödemiş'te çok yapılırmış.
limon_sever
13-06-2014, 10:57
Elinize sağlık dolmalar ve kızartmalar harika görünüyor...
Geyve'ye de yolumuz düşmüyor ki :)
birnefestoprak
17-06-2014, 19:57
Cicekleri nasil muhafaza ediyorsunuz?
Kabak çiçeği dolması zamanı geldi. Kabak çiçeklerini 3 gün biriktirdim. İki sıra dolma çıktı.
kelebek çalısı
17-06-2014, 23:56
Market rafında poşetli satılan kabak çiçekleri eve gelir ve tencereye girmek için hazırlanırlarsa...
502930
502931
502932
502933
502934
kelebek çalısı
17-06-2014, 23:59
502935
Geriye kalan iş servis esnasında tabağımıza bir kaşık zeytinyağlı suyundan gezdirmek ve üzerine limon sıkmaktır.
Kabak Mancarı
Malzemeler:
Taze kabak yaprakları (uçlardaki en küçük yapraklar), kabak çiçeği, kabak, patates, taze fasulye, soğan, domates, biber, salça, bulgur
Tarif 1:
Tüm malzemeleri az yağda kavurun. Üzerine kaynar su dökün, biraz bulgur katın, pişirin.
Tarif 2:
Sırasıyla soğanı, fasulyeyi, patatesi kavurun. Sonra diğer malzemeleri katıp kavurun. Üzerine kaynar su dökün, biraz bulgur katın, pişirin.
Türlü gibi oluyor. Tadı çok güzel.
Topladığım ilk yeşil barbunyalarla kabak mancarı pişirdim.
Gülriz Sururi'den
3 soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp geniş bir tencerenin dibine dizin.
2 büyük domatesi dilimleyip soğanların üzerine yerleştirin.
En üste de ortadan ikiye bölüp 2 parmak kalınlığında kestiğiniz 1 kg kabağı koyun.
Üzerine tuz, 8 diş sarımsak ve zeytinyağı döküp orta ateşte hiç su eklemeden pişirin. Servis yaparken üzerine bol dereotu serpin.
En sevdiğim kabak yemeklerinden biridir. Yapımı çok kolay, çabuk pişiyor ve çok lezzetli. Soğuk olarak yemenizi tavsiye ederim.
Şuradaki tarifte (http://cahidejibek.com/2014/06/16/feslikanli-kabak-yemegi/) taze fesleğen ve salça da eklemişler. Bu sefer ben de ekledim. Daha renkli ve lezzetli oldu.
limon_sever
20-07-2014, 09:56
3 gündür çiçek topluyorum. Toplamda 68 çiçek var. Dolmasını yapmıştık ve güzel olmuştu. Sırada krepli kızartma var, muhtemelen yarın akşama yapılır.
509983
Cicekleri nasil muhafaza ediyorsunuz?
Çiçekleri ayıkladıktan sonra iç içe yerleştirip bir saklama kabında veya buzdolabı poşetinin içinde saklayabilirsiniz.
Çiçekleri kullanacağınız zaman tek tek ayırın ve suyun altına tutun.
Çiçekler kızartılırken biraz sıçrıyor. Dikkatli olun.
Bugün öğle vakti Yalova köylü pazarında kapanmış çiçekleri suya koyarsan açılır diyen köylüye inanıp dolma yapayım dedim, yırtık pırtık oldular ama inatla yine de doldurdum. Tadı fena olmadı ama epeyce uğraştım. Yani suya koyunca açılmıyormuş, bu da bana tecrübe olmuş oldu:)
limon_sever
21-07-2014, 21:12
Kabak çiçeklerinin kızartmasını bugün yaptık. Ev halkı tam not verdi. Bundan sonra toplanıp kızartılacaklar.
Sayın limon_sever, bahçenizdeki kara kabağın sanırım sütlü tatlısı yapılacak demiştiniz. Nasıl olduğunu merak ediyorum, yaparsanız onu da paylaşır mısınız?
limon_sever
21-07-2014, 23:29
Sayın limon_sever, bahçenizdeki kara kabağın sanırım sütlü tatlısı yapılacak demiştiniz. Nasıl olduğunu merak ediyorum, yaparsanız onu da paylaşır mısınız?
Dün iftara misafirler gelince evde Kadınhanı tahinli pidesi tatlısı yapılmış, misafirlerde ev baklavası getirince haliyle bir kaç gün ertelenecek. Ama en kısa zamanda paylaşırım.
Bütün tarifleri okudum herkes taze olduğu zamandan faydalanmış. Oysa ki her zaman kabak taze olmaz, dalın altına saklanırlar ya da pişirmeye fırsat olmaz kartlaşır. Bu o kart kabakların yemeği :D. Kart kabakların ( yenmeyecek kadar değil ama) dış kabuğu yarım santim kalınlığında soyulur sonra üst üste koyup makarna kıyar gibi 2- 3 mm kalınlığında kıyılır. Yumuşayıncaya kadar sıcak suda haşlanıp süzülür suyu sıkılır. Bol zeytinyağı ve bizim oranın olmazsa olmazı ( egede bir yer :D ) kaymakyağı karışımında kavrulur. İyice kavrulup kızarınca üstüne yumurta kırılır. İçine soğan isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt ve körpe biber olmazsa olmazı afiyet olsun.
İçleri israf edilmez ince uzun dilinip kurutulur, mücver yapılır olmadı unlanıp kızartılır.
Aynı tarif kabuğu dolma yapılan patlıcan içlerine de uygulanır.
Annem yeşil kabaktan reçel de yapmıştı. Açık yeşil renkli ve taneleri şeffaf bir görüntüsü vardı kabak olduğunu anlayamamıştık. Bayramda tarifini alır yazarım denemek isteyenlere.
Sayın limon_sever, bahçenizdeki kara kabağın sanırım sütlü tatlısı yapılacak demiştiniz. Nasıl olduğunu merak ediyorum, yaparsanız onu da paylaşır mısınız?
Sayın Yağmur,
Sütlü kabak tatlısının iki tarifini tatlı sınıfına giriyor diye şurada (http://www.agaclar.net/forum/hamurisleri-tatlilar-cerezler/10105-4.htm)vermiştim.
Yine başladık günde on-onbeş tane kabak toplamaya.... tabi müracaat Mutfak bölümü ve kabak yemekleri başlığı.
Keyifle okudum tekrardan, yeni yeni şeyleri de denemeye karar verdim ama çiçeklere pek yetişemiyorum. Gerçi Oğuz'a sıkı sıkı tembih ediyorum " çiçekliler varsa çiçeklerini bozmadan getir" diye ama aslında kabağa dönüşmeden olan çiçekler daha iyi olacak gibi.
Kıbrıs'ta demet demet kabak çiçeği satılıyormuş ne güzel, İstanbul'da bulabileceğimiz marketler var mı? Hemen aklıma Makro geldi ama orada da yokmuş.
Arkadaşımız sakagun'un yüklediği son kabak çiçeği dolması fotoğrafında kaldı aklım, ne de güzel görünüyor.
Krep hamurunda çiçek kızartmasını da hiç duymamıştım, mutlaka denemeli.
Elimdeki irice kabaklardan salata yaptım.
Baktım ki yapan yok nasıl yaptığımı anlatayım, mutlaka bileniniz vardır ama bilmeyenlere faydası olur. Her zaman yenir, ister kızarmış ekmeğe sür ye istersen meze niyetine kullan.
1 kg kabak, kabuklarını soyup, parçalara bölünerek yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Daha sonra süzülmesi için kevgire alınır.
Kabakları haşladığınız tencereye bir çay bardağı zeytinyağı, iki çay bardağı dolusu da un koyarak hafifçe kavrulur ama un sararmasın, göz göz olsun yeter.
Süzülen kabakları blenderden geçirip, unun içine ilave et ve bir iki dakika daha kavur, sonra bırak iyice soğusun.
Daha sonra bir veya birbuçuk komposto kasesi yoğurdun suyunu süz ve içine 4-5 diş dövülmüş sarımsak katarak sarımsaklı yoğurt elde edin ve bunu da soğumuş kabak püresine katıp iyice karıştırın. Tuzunu ayarlayın.
Kapaklı bir kapta buzdolabında muhafaza edin ve canınız istediğinde istediğiniz miktarda çıkartıp süsleyerek servis edin.
(Daha sonra tekrar okuduğumda ilave etmek ihtiyacını duydum; kabakların çok iyi süzülmesi gerekir, çünkü ezdikçe suyu çıkıyor, hafifçe tahta kaşıkla bastırın ve tel süzgeçte çok iyi süzün koyu bir püre haline gelsin)
510813
510814
510815
510816
510817
510818
510819
510820
510821
afiyet olsun.
Ben salatasını çiğden rendeleyerek veya rendeledikten sonra zeytinyağda öldürerek yapıyorum. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyorum. İçine dereotu da ekliyorum.
Güler Hanım bugün sizin tarifinizi deneyeceğim.
Sevgi Durul
25-07-2014, 11:01
Ben salatasını çiğden rendeleyerek veya rendeledikten sonra zeytinyağda öldürerek yapıyordum. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyordum.
Bu şekilde yapılan salataya dövülmüş ceviz ekliyorum ben. Deneyin beğeneceksiniz.
Rendelemeyi kabakta hiç denememiştim ama kerevizi çiğden rendeleyerek yaparım, kabakta neden olmasın. Onu da deneriz. ;)
Teşekkür ederim.
Benol Hazaroğlu
25-07-2014, 23:39
Rendeleyip kavurunca daha da lezzetli oluyor. Ben de ceviz eklerim. Tabii sarımsaklı süzme yoğurt ve dereotu olmazsa olmazıdır.
bir bitlis yemeği olan katıklı dolma.
https://www.google.com.tr/search?q=kat%C4%B1kl%C4%B1+dolma&oq=kat%C4%B1kl%C4%B1+dolma&aqs=chrome..69i57.1760j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8
bitlisli arkadaşlarıma soruyorum. hiç bilmiyorlar. bu duruma şaşırıyorum. acaba neden kaynaklanıyor düşünüyorum:
1) hayır istanbul'da asimile olmamışlar. her yıl bitlis'teki köylerine düzenli olarak gidiyorlar. ve gayet bitlis ağzı ile konuşuyorlar.
2) belki de türk mutfağı denilen şey, konaklarda devam eden şehirli bir gelenekti.
3) ya da yaşanan savaşların beraberinde getirdiği ekonomik yıkım ve en önemlisi tarlaları işleyen nüfusun cephede ölmesi kırsalda geleneğin çökmesine neden oldu.
4) 93 savaşından sonra kitleler halinde anadolu'ya akın eden muhacirler, çeşitli şehirlere yerleştirildi. bunlardan biri de bitlis'tir. ama şehre yerleştirilen muhacir sayısı yemek kültürünü değiştirecek kadar çok değil.
5) 93 savaşından 36 yıl sonra bitlislilerin kendisi muhacir durumuna düştü.
1. dünya savaşında en ağır saldırıyı alan doğu anadolu kentidir. belki bu kültürün dağılmasına neden oldu.
son söz: bir kabak asla yalnızca bir kabak değildir.
Bu yemeği Müheyya İzer'in Fransızca'dan çevirdiği "Geleneksel Hint Mutfağı" isimli kitaptan yola çıkarak yapıyorum. Kitaptaki tarifte fasülye ile yapılıyor. Ancak kadhi sosu tüm sebzelerle kullanılabilinir. Ben de kabak ile yapıyorum.
5 adet kabak
1/4 litre yoğurt
su
70 gr. nohut unu
1 çorba kaşığı ghi (bu sade yağ galiba. ama ben hep tereyağı kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı tane hardal
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
1/4 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
1/4 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
tuz
kabaklar:
Kabakları jülyen doğradıktan sonra tavada soteliyorum. Kabaklar çok hızlı soteleniyor. Sotelerken kabakların içerisine, sarmısak tozu ve zencefil katıyorum. Çok az da garam masala. (garam masala, köfte harcı gibi bir baharat karışımı. internette kolaylıkla tarifini bulabilirsiniz) Ama garam masala koymak benim kendi görgüsüzlüğüm. Bence ilk kez yapacaksanız, garam masala koymayın. Sarmısağın tadını gölgelemeyin.
sos:
Yağın içerisinde hardal taneleri hafifçe kavrulur. İlk yaptığımda mutfakta çömezdim ve baharatları birbirinden ayırt edemiyordum. Bu yüzden hardal yerine çemen tohumu kullandım. Bence daha güzel oluyor. Çekinmeyin pastırma gibi kokmuyor. Üstelik sarı sosun içerisinde kahverengi çemen taneleri çok iştah açıcı duruyor. Yağa kırmızı acı biberi ve zencefili ekliyoruz ve yağı ateşin üzerinden alıyoruz.
Bir başka kapta, yoğurt ve nohut ununu çırpıyoruz. Ocakta da yarım litre suyu kaynatıyoruz. Sonra yoğurtlu karışımı suya dökerek hızlı hızlı karıştırmaya başlıyoruz.
Sanırım yine kitapta okumuştum emin değilim. Yemeğin bereketli ve lezzetli olması için hare krishna mantrasını okumak gerekiyor. (bir nevi hindu kökenli zikir) Valla bu yemeği ilk yaptığımda internet bu kadar yaygın değildi. Ben de mantranın makamını bilmiyordum. Bu yüzden hep Erkin Koray'ın hare krishna şarkısını söyleyerek pişirdim.
Hızlı hızlı şarkıyı söyleyip, hızlı hızlı sosu karıştırmaya devam ediyoruz. Sosun topaklanmaması ve dip tutmaması önemli. Sos koyulaşınca, yağ tavasındaki baharatlı karışımı sosa döküyoruz. Ardından da zerdeçal, şeker, tuz ve limon suyunu katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz.
Kabakları tabaklara aldıktan sonra sosu üzerinde gezdiriyoruz.
Afiyet olsun
Elinize sağlık, çok detaylı tarif etmişsiniz. Ghee Hint yemeklerinde çok kullanılan ısıtılarak süt katılarından ayrıştırılmış, saydamlaştırılmış tereyağıdır.
dargman69
14-05-2017, 02:15
kabakdan yapılan her türlü yemeğe bayılıyorum. yoğurtlu sarımsaklı kızartma ve dolmasını çok severim.
Ek olarak kabak deyip geçmemek lazım. basit bir sebze gibi görünse de, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir gıda.
bakın biz kabak diyoruz sadece ama kabağın faydaları (http://www.bilgidevi.com/kabagin-faydalari/) saymakla bitmiyor
Ben salatasını çiğden rendeleyerek veya rendeledikten sonra zeytinyağda öldürerek yapıyorum. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyorum. İçine dereotu da ekliyorum.
Güler Hanım bugün sizin tarifinizi deneyeceğim.
Kabakları püre haline getirdikten sonra mutlaka iyice süzün hiç su kalmayacak, ben süzgeçe alıp süzme yoğurt yapar gibi iyice süzüyorum.
Genelde yemeklerimizi annelerimizden öğrendiğimiz şekilde yapmaya çalışsak da zamanla etrafımızdan, arkadaşlarımızdan öğrendiklerimizi de katarak kendi ağız tadımıza ve eşlerimizin damak zevkine göre yaparız.
Sizler nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben kendi usulüme göre etli kabak dolmasının tarifini vermek istedim.
Aynı boyda olmasına gayret ettiğim kabakları iyice yıkadıktan sonra soyacağın yan tarafındaki tırtıklı kısımla boydan boya tırtıklarım.
Kabakları bölmeden uzun olarak dikkatlice içlerini boşaltırım, içlerinden çıkan iç kabaklardan 5-6 tanesini iç malzemede kullanmak için ayırır rendelerim. Bu iç malzemenin daha yumuşak olmasını sağlar.
Yayvan bir tencereye küçük küçük doğranmış soğanları ve bir miktar yağı koyarak, soğanı pembeleştiririm.
Daha sonra pembeleşen soğan üzerine iyice yıkanmış bir miktar pirinci sererek koyduktan sonra çok az sıcak su ilavesi ile çok kısık ateşre 7-8 dakika kadar pişiririm yani diri bir pilav gibi olur, suyu iyice çekilir.
Ilınan pirinç üzerine rendelenmiş iç kabakları,doğranmış minik bir domatesi, kıymayı, biraz tuz, biraz karabiber, biraz ince ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave ederek iyice yoğurduktan sonra kabakların içine doldururuz.
(bu arada malina kabakların içini parmağın ile hafifçe tuzla daha lezzetli oluyor dedi- bu durumda iç malzemeye tuzu daha az koymak gerekir)
Doldurulan kabaklar pişirilecek tencereye dikeyce yerleştirilir. Üzerine bir miktar yağ ve bir su bardağı kadar su ilave edilerek ateşe oturtulur.
Bu arada sık sık su miktarı kontrol edilerek pişirilmesi sağlanır.
Kabaklar yumuşamaya yüz tuttuğunda iki veya üç adet küp küp doğranmış domates kabakların üzerine dökülerek yirmi dakika daha domateslerin de pişmesi beklenir.
Baktınız ki hepsi pişti ince ince kıyılmış bir demet dereotu bolca ikave edilip, ateş kapatılır. Bu durumda dereotları kararmaz yeşil yeşil çiçek bahçesi gibi durur.
soğan ve dirice pirinç içine minik domates ve maydanoz ilavesi
711341
Rendelenmiş iç kabaklar ve kıyma ilavesi
711342
711343
İç malzeme hazır ve kabaklara dolduruyoruz.
711344
711345
Kabaklar iyice yumuşadı hemen üzerine küçük küçük doğranmış iki veya üç domates ilave edilip yirmi dakika kadar pişirilir ve sonra üzerine bol bol ince kıyılmış dereotu ilave edilir
711346
711347
... ve buyrun afiyet olsun
711348
Hem sağlıklı, hem lezzetli. Daha ne olsun? Ellerinize sağlık Güler hanım.
Sanmayın ki her gün toplanan kabaklardan yemek yapıyorum bazen de kendime oyuncaklar...
Bu kabak yapraklarının altında kalmış Oğuz da görmemiş, bu gün getirdi ki kocaman olmuş ben de kendime gül yaptım. Salatalarımı süslerim.
711358
Portakal Rengi
11-07-2020, 09:07
İç malzeme hazır ve kabaklara dolduruyoruz.
711344
711345
Tarifi deneyeceğim. Sağolun.
Soğan, kıyma yağla kızardı. Etin yağı var. Birde dışından yağlama var.
O kadar yağ fazla değil mi ?
Sevgili Güler hanım kabak gülünüz çok hoş olmuş .Bende domates kabukları ve havuçtan yaparım gülü salata ve yemek süslemekte kullanırım. Kabak dolmasını tırtıklayıp içini boşalttıktan hafifçe yağda çeviririm sanki daha lezzetli gibi oluyor.dolmam pişince üzerine sarmısaklı yoğurt ve pul biberli tereyağı döküp dereotuyla süslerim nefis olur,eşim ve çoçuklarım çok severler,bende annemden böyle öğrenmiştim.
Tarifi deneyeceğim. Sağolun.
Soğan, kıyma yağla kızardı. Etin yağı var. Birde dışından yağlama var.
O kadar yağ fazla değil mi ?
12 adet kabak için kullandığım yağ toplam 100 -110 gr. fazla olmuyor.
Sevgili gıynas, hani derler ya " her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır"
mutlaka güzel oluyordur, denemekte fayda var.
Sevgili Güler hanım,bugün öğle yemeğine kabak dolması yemeği pişirdim.İç harcını sizin yöntemle hazırladım piştikten sonra üzerine sarmısaklı yoğurt ve pul biberli yağ gezdirip dereotu ile süsledim bu yöntemle kabak dolması daha lezzetli oldu denemek isteyenler tereddüt etmeden deneyebilir bende sayenizde değişik kabak dolması içi öğrendim,teşekkürler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.