PDA

View Full Version : Todor / Sera

Sayfalar : 1 [2]

bountr
02-10-2012, 12:06
Teşekkürler sayın Todor, ikisine de baktım ama sadece şöyle bir şey bulabildim: METAL KANAL 6.06m - TOPRAKSIZ TARIM (http://www.e-tartes.com/TOPRAKSIZ-TARIM-METAL-KANAL-606m.html)
Metal kanal diyor.

my1981
08-10-2012, 09:52
Sn. Todor
Yaptiginiz detayli aciklamalarin cok faydali oldugunu dusunuyorum ve takip etmeye devam edecegim. Benim sormak istedigim yesil kivircik olarak ektiginiz cesit nedir acaba. Ben daha onceden hazir Olenka fidelerini durgun suda yetistiriyordum tam isi oturttuk derken maliyeti dusureyim diye fideyi kendim yetistirmek istedim ve Maritima cinsi kaplamali tohum aldim. 300 luk viyollerde mutlaka 15-20 tane cimlenmeyen oluyor ve birde marullari son aktardigim kopuklerde sapa kalkiyorlar. Formulasyonda bir degisiklik yapmadim acaba cinsten kaynaklanan bir sorun olabilirmi. Fikirlerinizi bekliyorum. Herkese saygilar.

Todor
08-10-2012, 10:34
Maritima için baktım, Enza zaden ürünüymüş. Oldukça sağlam ve büyük bir firmadır. Tohumların bayat olduğunu zannetmiyorum. Belki uygun depolanmadığı için çimlenme özelliğini kaybetmiş olabilir. Fakat 300 tanede 15 %5 demektir ki, önemli bir oran da değil aslında. Yüzeyde kalmış olabilir, derine gitmiş olabilir, tam çimlenirken kıpırdamış olabilir.

Sapa kalkmasına gelince, firmanın belirttiği, çeşidin yazlık olduğu. Yani kolaydan sapa kalkmaz. Sapa kalkma için bir çok sebep olabilir. Çekirge, tırtıl, trips gibi bir zararlı gelmiş olabilir, formülasyon yanlış olabilir vs.

Ben yazları Funly, kışları ise Festival ekiyorum veya dikiyorum. Olenka denedim ama hiç memnun kalmadım. Çünkü çok geniş bir çeşit ve ben daha kompakt çeşitleri tercih ediyorum.

Malina'ya söyliyelim de bu son iki mesajı benim başlığıma taşısın. Sayın Kozel'in konusunu çok dağıtmayalım.

dispaser
09-10-2012, 12:07
yazın funly, kışın festival. ben de öyle ekiyorum, todor gibi bir üstattan teyit almak rahatlatıcı oldu. fideleri ne sıklıkla seralara diktiğinizi de belirtirseniz sevinirim sn todor.

Todor
09-10-2012, 15:15
Fideleri devamlı dikiyoruz. Dikim aralığımız 20X25 cm.
Bunlar Ramazanda hasat ettiğimiz funly çeşidimiz.

337750

dispaser
09-10-2012, 15:21
benimkiler birkaç nedenden dolayı homojen buyumuyor zaten böyle :( bir de yaprakları sert değil. kendini salıyor çabucak. bunun sebepleri neler olabilir?

Todor
09-10-2012, 15:39
Farklı zamanda hasada gelme fide/tohum kalitesine bağlı olabilir.
Raf ömrünün kısa olmasının en önemli sebebi ise yanlış veya eksik gübrelemedir.

çiftçi5234
09-10-2012, 15:42
İki tane ''sabauda'' yani kıvırcık baş beyaz lahana fidesi aldım.Suladığım halde birisinin yan yaprakları 16 saatte yumuşacık olmuş ve aşağı düşmüş.Ama ortasındaki ufak baş duruyor.Çözemedim

Todor
09-10-2012, 15:55
ilk dikildiği an kökler zarar görebildiği için bayılma normaldir. Bitki ufak bir miktar strese girebilir. Bu yüzden şaşırtma deniyor zaten. 2-3 gün içinde dirilmezse başka bir sorun var demektir.

çiftçi5234
09-10-2012, 16:05
Zaten fide torbasında duruyor Todor ağabey, dün gece geç geldim eve dikememiştim.Sadece su verdim.Allah kerimdir neyse, çok güzel yapmışsın ama karlılık oranının azlığı büyük sorun cidden.En azından tecrüben oldu

arafx
23-11-2012, 20:46
Sayın Todor,
Roka ile ilgili çalışmanız olduguuzu yazmıstınız.Bende bir soru sormak istiyordum bir deneme yaptım.Ancak aynı straforda yarısı büyüdü yarısı büyümedi? sebep sizce ne olailbir?

http://g1211.hizliresim.com/13/r/g6j9l.jpg

http://g1211.hizliresim.com/13/r/g6jbn.jpg

aynı çeşit,aynı anda dikildi.aynı havuz.

Todor
23-11-2012, 22:50
Bu kadar keskin bir fark yaratacak bir etmen aklıma gelmiyor. Siz söylemeseniz, aralarında 10 gün ekim farkı var derim. Enteresan bir durum.

idris şenol
24-11-2012, 08:13
Sayın Todor,
Roka ile ilgili çalışmanız olduguuzu yazmıstınız.Bende bir soru sormak istiyordum bir deneme yaptım.Ancak aynı straforda yarısı büyüdü yarısı büyümedi? sebep sizce ne olailbir?

http://g1211.hizliresim.com/13/r/g6j9l.jpg

http://g1211.hizliresim.com/13/r/g6jbn.jpg

aynı çeşit,aynı anda dikildi.aynı havuz.
todor ustanın affına sığnarak ben cevaplyım:))
1. fidelerinizi nerden aldınız hangi cins ?çok hoş
2.hava sirkalasyonu ihtimali,az da olsa bağzı bitkilerde baya fark yapıyor
sayın todor kıvırcıklarınız çok güzel elinize sağlık ,,ama çok az fotoğraf var elinizi korkak alıştırmayın lütfen:))
3.güneşten yararlanma ,çok yüksek ihtimal
ortamı net olarak görmediğimiz için fikir yürütmek oldukça güç
bir de son olarak storfor yönü ters tarafa çevir **** bitkilerin yerlerini deyiştir
sonucu merkla bekliyoruz

arafx
24-11-2012, 09:14
Bugun straforun yönünü çevireceğim 2-3 gün sonra tekrar kontrol ederim.Çeşitin ne oldugunu bilmiyorum burda kendi yetiştiren bir abimize sordum o verdi.

arafx
27-11-2012, 09:21
Sayın Todor, Özel mesaj kutunuz dolu galiba.Bir konuda firkrinizi almak istiyordum.

Todor
27-11-2012, 20:56
Çok özel bir konu değilse bu başlık altında sormanızı tercih ederim. Böylece soru ve verilecek cevaplardan tüm üyeler faydalanabilir. Ayrıca benim eksik veya yanlış bilgilerimde olabilir ki, diğer arkadaşlar beni tamamlar veya düzeltir. Bunlar da ancak genelde yapılan yazışmalarla mümkün olabilir.

arafx
28-11-2012, 07:30
stroforu değiştirdikten 4 gğn sonraki hali

http://e1211.hizliresim.com/13/w/gc653.jpg

bir değişiklik yok.

Sayın Todor Roka için kullandıgınız formulde fosforu kaç ppm veriyorsunuz?

Todor
28-11-2012, 20:08
Roka ve diğer tüm yeşilliklere ortalama 40 ppm fosfor veriyorum.

Cumhur Tonba
28-11-2012, 20:12
Merhaba Sayın Todor,
Sayfanız bir hazine. Nasılsınız? Selam ve saygılarımı sunuyorum. Kolay gelsin diyorum.

arafx
28-11-2012, 21:07
50 ppm fosfor veriyorum ben ancak rokalarda fosfor eksikliği görülüyor

Todor
29-11-2012, 06:38
Teşekkür ederim Cumhur Bey. :)

Arafx tam formülünüzü ve ec - pH değerlerinizi bilmiyorum.
Eğer fosfor eksikiği görüyorsanız, yüksek pH, aşırı çinko veya demir fosfor alımını engelleyebilir. Çeşide bağlı olarak yüksek fosfor isteyebilir.

Yüklediğiniz son fotoğrafa bakınca, sıkıntının düşük ec olduğunu düşünüyorum.

arafx
29-11-2012, 19:19
Sayın Todor;
Siz yanlış hatırlamıyorsam EC olarak 1,2 civarı EC kullanıyorsunuz.Ancak aramızda şöyle fark var sizin suyun EC si 0,45 bizim su 0,92 . 2 farklı havuzda deneme yaptım 1,1 olan ve 1,3 EC de sonuç aynı.Sizce Ec kaç olmalı?
kullandıgım ph 5,8

Todor
29-11-2012, 20:03
Suyunuzun Ec'si hydroponic için çok yüksek. Dolayısı ile verdiğiniz gübre miktarı çok düşük. Bitkilerinizde azot, mağnezyum eksiklikleri var, ben bunu düşük ec değerine bağlamıştım fakat sizin sıkıntınız düşük gübre miktarı. Roka için ideal 1.2. Hasada yakın zamanlarda 1.6 olmalı. pH ise 6.2 civarında seyretmeli.

Ben sizin yerinizde olsam yeşillik yerine domates, pepino gibi yüksek ec isteyen bitkilere yönelirim.

arafx
29-11-2012, 20:16
Domates için ısıtma gerekiyor, ısıtma maliyetini biliyorsunuz.Tecrübem arttıgında ters osmoz cihazı alacağım.

arafx
04-12-2012, 14:28
Sayın Todor Merhaba nasılsınız?
Engin bilgi birikiminize dayanarak birşey daha sormak istiyordum.Çeşlit denemesinde kullandıgımız Lola rosaların %10-20 sinda fotograftaki sorun var.Ancak diğer yeşil renkli marullarda sorun yok.Sebebi ne olabilir?

http://a1212.hizliresim.com/14/4/gks6j.jpg

http://d1212.hizliresim.com/14/4/gks74.jpg

Todor
04-12-2012, 22:30
Fideleri dikimden önce çökertene karşı ilaçlıyor musunuz?

arafx
05-12-2012, 08:16
lola rosaları fidelikten aldım.diğerlerini kendim yetiştirdim.
Siz dikimden sonra ilaçlama yapıyor musnuz? Suda bitkiler varken? yapıyorsanız ne tür ilaç kullanıyorsunuz? benim aklıma gelen h2O2. Bugun deneme yapacağım.

Teşekkürler.

Todor
05-12-2012, 21:32
Ben fidelerime (ister dışardan almış olayım, ister kendim yetiştirmiş olayım) çökerten için ilaç uygulaması yapıyorum. İlk dikim aşamasında kök banyosu şeklinde oluyor bu. Çünkü çok canım yandı çökertenden.

arafx
05-12-2012, 21:37
dikimden sonra uygulama yapıyor musunuz?

Todor
05-12-2012, 23:14
Çökerten için en başarılı uygulama kök banyosu. Daha sonra çökerten için bir uygulama yapmıyorum.

idris şenol
06-12-2012, 18:42
sayın todor çökerten olarak hangi ilacı kullanıyorsunz,marullar tüplü iken nasıl köklere ilaç bulaşıyor
birde çilek denemelerizi nasıl gidiyor,çilek için besin formülü verirmsizniz..çokmu oldum:))

Todor
06-12-2012, 19:42
İlaç previcur kullanıyorum. Fidelerim tüplü değil, viyolde. Dikimden önce ilaçlı suya batırılıp çıkartılıyor. İlerki zamanda yani bitkiler çökmeye başladıktan sonra tedavi etmesi imkansıza yakın. O yüzden önleminizi sağlam almalısınız.

Çilek ile pek uğraşmıyorum, tavsiye edebileceğim bir formülüm yok.

arafx
12-12-2012, 19:41
Sayın Todor çok soru soruyorum ama :)
Siz hasattan sonra solma ile ilgili sorun yaşadınız mı? yaşamadıysanız hangi çeşitlerde yaşamadınız? cevaplarsanız sevinirim.

Teşekkürler

Todor
12-12-2012, 20:45
Tüm çeşitlerde yaşıyoruz. O yüzden köklü gönderiyoruz.

arafx
12-12-2012, 20:55
köklü gönderince solma süresi toprakta yetişen kadar oluyor mu?

linkteki üründen kullanmayı düşünüyoruz. +2 gün bekeleme süresi eklediği söyleniyor

Citrox ProAlexin - Reinigung, Desinfektion, Keimkontrolle, biologisch (http://www.citrox-austria.com/php/proalexin_en_11.html)

Todor
12-12-2012, 21:28
Evet, köklü gönderince uzun süre dayanabiliyor.
Lİnkteki ürün konusunda bilgim yok.

suysale
18-12-2012, 23:02
Sayın Todor,
Aynı şehirde , aynı konularla ilgileniyoruz; bir şekilde tanışmak isterim, fakat bu forumun yabancısıyım, özelde nasıl yazılır bilemedim, bu aşamayı sizin aşmanızı bekliyorum.

Todor
19-12-2012, 07:30
İletişim bilgilerimi size gönderdim.

bountr
30-01-2013, 13:04
Sn Todor merhaba, tekrar kıvırcık marul denemesi yapmak istiyorum, acaba elinizde kıvırcık fidesi var mı ya da İstanbulda alabileceğim bir yer biliyor musunuz?

Todor
30-01-2013, 22:26
İstanbul'da Mısır çarşısında satılıyor diye biliyorum ama bu mevsim var mıdır fikrim yok.

bountr
30-01-2013, 22:36
İstanbul'da Mısır çarşısında satılıyor diye biliyorum ama bu mevsim var mıdır fikrim yok.

Orada olabilir de çok pahalı satıyorlar, ben bütün viyol almak istiyorum. Bildiğiniz fideci varsa diye sormuştum ya da sizin elinizde varsa sizden alabilir miyim diye soracaktım.

Todor
30-01-2013, 22:49
Şu anda bu bölgede ekim zamanı değil, biraz zor bulursunuz. Bende de hazırda yok ne yazık ki.

B.T.S
10-02-2013, 22:13
Sn. Todor;
İyi akşamlar diliyorum.Boruda akan su kültüründe marul yetiştirme çalışması yapmaya çalışıyorum. Fidelerimi de çimleme odasında yetiştirip fide havuzuna aktarmak istiyorum. Şanslıyım ki yakın bir yerde sizin uygulamalarınızı gördüm. Kabul ederseniz uygun bir havada sizi ziyaret etmek isterim.
İyi çalışmalar.

Todor
11-02-2013, 06:02
Şu anda dışarıya iş yapıyorum. Nisan ayından sonra tanışmaya beklerim.
Siz neredeki uygulamamı gördünüz?

B.T.S
11-02-2013, 09:18
Sn Todor.
Selemlar.Nisanı sabırsızlıkla bekleyeceğim.Ancak bu arada uygulamaya da geçeceğim için Yerinde bigi almak istemiştim.Sizin uygulamanızı bu furumda Gördüm. Fikirlerimle örtüştüğünü gördüm.Fikir tamam. Ancak pratik te bir o kadar önemli.
Selamlar.

B.T.S
11-02-2013, 10:29
Sn.Todor;
Gece forumu hem okuyup hem not aldım. Şu anda notlarımı okurken şuna takıldım. 17 no lu
mesajınızda Viyollere perlit koyuyorsunuz. Bu durumda yetiştirme saksılarına aktardığımda, yetiştirme saksılarının gözlerinden dökülen perlitler sistemde sorun olmazmı? Eğer olacaksa çimleme ortamı olarak ne önerirsiniz.
Bir de sizden (uygunsa) bir talebim olacak bedeli ve kargosu tarafımdan ödenmek kaydı ile bahsettiğiniz (yurtdışından gelen) viyollerden 12 adet gönderebilirmisin.Aslında gelebilseydim ,gelmişken temin edebilirdim.
Selamlar.

Todor
11-02-2013, 10:59
Dökülen perlitler devir daim motorunun gözlerini tıkayarak, sistemde aksaklıklara yol açabilir. Bu sadece perlit için değil, kopan kök parçaları, algler vs olabilir. O yüzden sisteminizi tasarlarken, rezervuara gelecek katı atıkları ayrıştırabilecek şekilde tasarlamalısınız. Bunun bir çok yolu mevcut, mesela bir adet hat üstü filtre kullanabilirsiniz ya da rezervuar tankından önce bir çökeltme havuzu yapabilirsiniz.

Strafor viyol konusunda ben yardımcı olamayacağım, Selahattin Yılmaz ile irtibat kurun.

B.T.S
11-02-2013, 12:05
Sn. Todor;
ilgine teşekkürler.
Kolay gelsin.

bountr
11-02-2013, 12:57
SERA PROJE (http://www.seraproje.com/anasayfa.php?page=pagesystem&menupage=11#!prettyPhoto)

kocaeli strafor kalip (http://www.atilgankalip.com.tr/urun-detay.asp?k=35&id=80&urun=STRAFOR%20F%DDDE%20V%DDYOL%DC)

Buralarda viyol satıyorlarmış, telefonla arayıp sorabilirsiniz.

badembaba
22-03-2013, 12:30
Konudaki bütün mesajları okudum, sürüden ayrılıp farklı birşeyler yapma cesaretini göstermiş olmanız takdire şayan. Sağlıklı ürünler ve bol kazançlar dilerim.

semuca
13-04-2013, 19:54
Merhaba Sayın Todor,

Bir mesajınızda fide aşamasında farklı besin uyguladığınızı yazmıştınız.
Kullandığınız besin konusunda bilgilendirme yapabilir misiniz?

Ayrıca sisteme hangi aşamada alıyorsunuz ve sisteme alındığında EC değerinin ne olmasını önerirsiniz?

Bu arada benim kullandığım malzeme kaya yünü, bu malzeme ile öneride bulunabilir misiniz?

Yanıtınız için şimdiden cok tesekkurler.

Serhat

Todor
13-04-2013, 23:14
Kaya yünü hiç kullanmadım, bir bilgim yok.
Sisteme almak derken sormak istediğinizi anlayamadım. Fideler 3-5 yapraklı hale gelince havuza salıyoruz.
Biz Ec'yi marul için ortalama 1.2 µmhos seviyesinde tutmaya çalışıyoruz.

Genç bitkiler için amonyum azotu ilavesi yapıyoruz. Daha olgun bitkilerde ise amonyum azotu kullanmıyoruz. toplam azot ihtiyacının 5 ppm'ini NH4 olarak 135 ppm'ini NO3 olarak veriyoruz. Fosfor ise 50 ppm'den 30 ppm'e düşüyor. Gece gündüz ısı farklarının yüksek olduğu zamanlarda yani baharlarda için kalsiyum takviyesi yapıyoruz.

denızHan
17-04-2013, 01:53
bütün gece sayfanızı eksiksiz okudum.genç girişimci arkadaşlarıma yardım ve engin fikirlerinizi karşılık beklemeksizin sunduğunuz için teşekkür ederim. iş hayatınızda başarılar dilerim.

adem4516
18-04-2013, 10:09
sayın todor çalışmalarınızı bayağıdır ilgi ve merakla takip ediyorum bende bursa da sizin kurduğunuz gibi durgun su kültüründe bir sistem kurmayı düşünüyorum sizden isteğim bana tavsiye edebileceğiniz sistemin püf noktaları veya durgun değil de akan su kültürü sistemini mi kurun dersiniz.? Yalova ya gelip çalışmalarınızı yerinde görmek ve sizinle tanışmak isterim telefon numaranızı verebilir misiniz.. teşekkürler kolay gelsin..

Todor
18-04-2013, 18:20
Her iki sisteminde dezavantajlarını ve avantajlarını göz önüne alıp seçimi siz yapmalısınız. Ben kendim akan sudan vazgeçmem.

Çalışmaları yerinde görmek konusunda, daha önceden belirttiğim gibi, hijyen sebebiyle kimseyi seralara sokmuyoruz. Sorularınızı burdan forumdan sormanızı tercih ederim. Böylece eksiklerim tamamlanır, hatalarım düzeltilir. Bilgi de kalıcı olmuş olur.

birol2010
02-05-2013, 14:08
Merhaba Todor bey.
Projeniz çok güzel olmuş.

Ben de iş yerine küçük bir aygıt aldım. Autopot diye.
30 gün sulamasan kendi kendine yeten bir sistemi var.
Bakalım domates yetiştirmeye çalışacağım.
Aşağıda fotoğrafı var.

Saygılarımla

perseus
06-05-2013, 19:22
Merhabalar Sayın Todor,
Öncelikle ticari çalışmalarınız için tebrik ederim.
Ben de amatör olarak balkonumda domates, biber, marul vb. sebzeleri yetiştirmeye çalışıyorum. Bu yıl Lollo rosso yetiştirmek istedim. Forumdan tohum araştırdım fakat olumlu netice alamadım. Daha sonra iki farklı internet sitesinden satın aldım. Maalesef tohumların hiçbiri çimlenmedi. Bu konunun baş kısımlarında Lollo rosso yetiştirdiğinizi gördüm. Eğer elinizde tohum mevcut ise rica etsem gönderebilir misiniz?
Selam eder iyi çalışmalar dilerim.

kiziltan
09-05-2013, 12:06
Merhaba Sn.TODOR
Yeni uyeyim. Iran dayim ve akilli saksi yapmaya basladim, kavun ekecegim. 2 tane 2 ser metrekare set ustu havuz yapiyorum taze yesillik denemek icin, maydonoz, tere, yesil sogan, roka, nane, vs.. Burada cok tuketiliyor ve nekadar uretsem satilir, gelip sera kapisindan aliyorlar.
Bu konuda hic uretim bilgisi bulamadim, eski yazilarinizdan roka ve feslegen denediginizi biliyorum. Bu ikisi icin 1 m2 straforda, durgunsu, uretilen miktar kilogram olarak nekadar oluyor ? Bunu bilebilirsem denememde nekadar basarili olabildigimi anlayacagim, ve ticari olarak yapma karari alabilecegim. Burada sicaklar basladi eylule kadar iceride denemek mumkun sonrasinda seraya gecerim.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor
13-05-2013, 06:07
Bu konunun baş kısımlarında Lollo rosso yetiştirdiğinizi gördüm. Eğer elinizde tohum mevcut ise rica etsem gönderebilir misiniz?

Şu anda lollo rosso ekimim yok. Marul tohumları çimlenme özelliklerini çok çabuk kaybediyorlar. Tohum alırken, paketteki üretim tarihinin o seneyi göstermesine dikkat edin.

Todor
13-05-2013, 06:17
Bu konuda hic uretim bilgisi bulamadim, eski yazilarinizdan roka ve feslegen denediginizi biliyorum. Bu ikisi icin 1 m2 straforda, durgunsu, uretilen miktar kilogram olarak ne kadar oluyor ?

Türkiye'de yeşillik kg olarak tüketilmiyor. Demet veya adet hesabıyla gönderiyoruz. Bu adet hesabını kiloya çevirmek çok sağlıklı değil, çünkü bölgeden bölgeye değişiyor. Mesela yeşil kıvırcık, Yalova'da pazarda 1.5 kg/adet civarındayken, marketde 500 gr/adet gibi oluyor.

Bir seferde, 1 m2 alandan 10 demet fesleğen 10 demet roka çıkartabiliyoruz. Her biri 250 gr civarında gelir.

kiziltan
13-05-2013, 16:34
Sn. Todor merhaba
Cevap icin cok tesekkurler. Bana uretim icin aeroponik uretimde metrekareye uretim daha fazla diyerek tavsiye edenler oldu ancak elektrik kesintisi korkutuyor, ayrica burasi okadar sicak oluyor ki sogutmak sorun. Uretim icin durgunsu dusunuyorum. Meyve bahcesini sulamak icin kuyu suyu kullaniyoruz. Bu suyu havuzun tum tabanina doseyecegim boru **** hortumdan gecirerek ( esanjor sistemi ) cikista behceye vererek havuzu sogutmak iyi olur diyorum.Su zaten pompayla geldiginden bana ek masrafi olmayacak.
Bu tur taze yesillikler icin su derinligi ( havuz derinligi degil ) nekadar olursa en iyi neticeyi veriyor? Strafor yerine bina mantolamada kullanilan tip yuksek yogunlukta deliksiz strafor kullanmayi dusunuyorum, biraz daha pahali sizce uygun mudur?
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor
13-05-2013, 18:15
İran'da şartları bilmiyorum fakat eğer su derinliğiniz 20 cm civarında olursa 2-3 ve hatta 5 saatlik enerji kesintilerinde sorun yaşamazsınız. Ama profesyonel işletmelerde, otomatik devreye girecek bir jeneratör kullanılması sıkıntı yaşamanızı engeller.

Strafor olarak 30 kg/m3 yoğunlukta kapalı göz kullanırsanız, ihtiyacınızı karşılayacaktır. Açık gözlerde, bitki straforun içine kök salıyor.

Bitkinin gelişmesi için 20 cm su yeterli, daha derini size rahatlık sağlar ama gübre sarfiyatınızı arttırır.

kiziltan
14-05-2013, 09:21
Merhaba Sn. TODOR
Tesekkurler. Aeroponik konusunda deneyiminiz, dusunceniz nedir? Diger okuyanlar da cevaplarsa sevinirim. Bana oyle geliyor ki etrafi tamamen kapatilmis bir ortamda sisleme **** spreyleme yapiliyor, bu yalitilmis etrafi strafor cevrili yerdeki havayi sogutmak cok zor olur, isitma icin besini isitarak odacik icerisinde ilik ortam yaratilabilir. Bu sistem metrekarede daha fazla dikim imkani veriyor ama elektrik kesintilerine cok duyarli degil mi?
Ben okudugum internet kaynaklardan faydalanmaya calisiyorum ama sizlerde denemeden gelen birikim var, bu birikim cok onemli.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor
14-05-2013, 16:59
Aeroponic konusunda bir tecrübem yok.

şafak
15-05-2013, 09:56
sayın kızıltan aeroponik güzel bir örnek dediğiniz gibi köklere sisleme yapılıyor.
En Álava investigan una forma de cultivar con las raíces al aire - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ItJv8-wfVyg)

kiziltan
15-05-2013, 13:05
Merhaba, tesekkurler. Sistem kagit uzerinde guzel. Kafamda sorular var, belli bir hacmi izole edip, yalitkan olan straforlar baglayip iceriye sulama **** sisleme yapalim. Buraya kadar iyi. Icerisi isindiginda sogutmak cok cok zor olacak. Ic odayi izole etti ya, hava giris cikisi cok sinirli olacak nasil sogutacagiz orayi, kok ile govede arasinda buyuk sicaklik farki olacak. Bir soru da su, iceride surekli yuksek nem orani var, mantar hastaliklar nasil engellenecek? Bu sistemler kagit uzerinde cok iyi, uygulama icin profesyonel olmak lazim. Hydroser`in yaptigi gibi once havuzda yetistirip son 10-15 gunde marulu sislemeye alirsak riskli sure 10-15 gun ile sinirli olacak, bir miktar yerden kazanacagiz. Ama buna degermi? Hesaplamak lazim.Saygilarimla ENGIN KIZILTAN

semuca
27-05-2013, 22:41
Sisteme almak derken sormak istediğinizi anlayamadım. Fideler 3-5 yapraklı hale gelince havuza salıyoruz.

Genç bitkiler için amonyum azotu ilavesi yapıyoruz. Daha olgun bitkilerde ise amonyum azotu kullanmıyoruz. toplam azot ihtiyacının 5 ppm'ini NH4 olarak 135 ppm'ini NO3 olarak veriyoruz. Fosfor ise 50 ppm'den 30 ppm'e düşüyor. Gece gündüz ısı farklarının yüksek olduğu zamanlarda yani baharlarda için kalsiyum takviyesi yapıyoruz.

Merhaba Sayın Todor,

Yazdıklarınızdan bildiğim kadarı ile fideleriniz Funly çeşit. Biz de sizin temin ettiğiniz firmadan fidelerimizi aldık.

Fideleri once fide havuzunda belli bir olgunluga ulasınca NFT sisteme alacagız. Bu cesit hakkında beslemede tecrube ettiginiz notlarınızı paylasabilir misiniz lutfen. Ornegin bitkinin ihtiyaclarında zamana gore ne degisiklikler yaparsak verim hızını arttırabiliriz. Neticede cesitlere gore bile farklı sonuclar alındıgından, Funly cesit marulun topraksız tarımdaki beslemesi konusundaki tecrubenizden yararlanmak isterim.

Kurdugumuz sera da su sekilde:

- 400 m2 tünel sera
- Üstlerden ve yanlardan havalandırmalı
- 2400 köklük 6 cm yükseklikte su barındıran ve 500 lt depodan devir daim yapan akan su
- 4 adet ayrı depolu, 1200'er kök kapasiteli, 7 metre uzunluğunda 75lik borulardan oluşan NFT sistem. Burada 4 sistem olma sebebi; haftalık ürün alma amacı.
- Kök merkezi aralıkları 25 x 32

Yanıtınız için şimdiden tesekkur ederim.

Todor
28-05-2013, 05:34
Sygenta firmasının Funly çeşidi piyasada tutulan bir kıvırcık çeşidi. Satışta çok bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum. Fakat bizim bölgemizde satılan kıvırcıklar 1.300 -1600 gr arasında oluyor. Bu ağırlığa ulaşılırsa problem yok.

İlk diktiğim partide istediğim yeşili bir türlü yakalayamadım. Gübrelemede mağnezyum, potasyum ve demir ile çok uğraştım. Hasada 15 gün kala firma yetkilisi geldi ve benim aksime ürünün durumunu beğendi. Meğer çeşit olarak daha açık yeşil bir sarıymış. Beslemede bu sizi aldatmasın, çünkü ilk zaman beni çok aldattı.

Çok seçici bir çeşit değil, sıkıntı yaşamazsınız herhalde. 25X32 dikimde de 1000-1200 gr rahat görürsünüz gibime geliyor.

Hayırlı hasatlar.

semuca
28-05-2013, 19:06
Sygenta firmasının Funly çeşidi piyasada tutulan bir kıvırcık çeşidi. Satışta çok bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum. Fakat bizim bölgemizde satılan kıvırcıklar 1.300 -1600 gr arasında oluyor. Bu ağırlığa ulaşılırsa problem yok.

İlk diktiğim partide istediğim yeşili bir türlü yakalayamadım. Gübrelemede mağnezyum, potasyum ve demir ile çok uğraştım. Hasada 15 gün kala firma yetkilisi geldi ve benim aksime ürünün durumunu beğendi. Meğer çeşit olarak daha açık yeşil bir sarıymış. Beslemede bu sizi aldatmasın, çünkü ilk zaman beni çok aldattı.

Çok seçici bir çeşit değil, sıkıntı yaşamazsınız herhalde. 25X32 dikimde de 1000-1200 gr rahat görürsünüz gibime geliyor.

Hayırlı hasatlar.

Yanıtınız icin tesekkurler.
Fideleri 4 metre boyunda 1 metre enindeki havuzda 4-5 cm su derinliği olacak şekilde havuzdan devir daim yaptırarak seyrelttik. Sık gelen viyoldeki yeşil görüntü seyreltilince açık yeşil görüntü alınca canımız biraz sıkıldı, ama şimdi rahatladım biraz.

Ote yandan; seyrelttiğimiz fidelerin yapraklarında gün içerisinde viyoldeki gevrek kaygan yaprak yapısının tersine daha yumuşak ve kendini salmıs bir etki olustu. Bazı bitkilerde de bayılma oldu.

Fideleri bir süre açık alanda ilgisiz beklettgimizden ne yazık ki kırmızı örümcek dadanmıştı, ilaçlamasını yaptık. Ayrıca çökerten ilacını da suya karıştırdık.

Sizce bu bayılmanın ve yapraklardaki yumusamanın sebebi ne olabilir?

Vakit ayırıp bilgi verebilirseniz sevinirim.

Todor
28-05-2013, 23:06
Bayılmanın sebepleri,aşırı sıcak, üre azotu fazlalığı, kök boğazı çürüklüğü başlangıcı gibi sebeplerden olabilir. H2O2 kullandıysanız o da sebep olmuş olabilir. Şaşırtma sırasında kökler zarar gördüyse veya torfa dikili fideleri suya alınca ilk bir kaç gün sıcak saatlerde bayılmalar görebilirsiniz. Benim bildiğim ve aklıma gelenler bunlar.

semuca
31-05-2013, 20:19
Bayılmanın sebepleri,aşırı sıcak, üre azotu fazlalığı, kök boğazı çürüklüğü başlangıcı gibi sebeplerden olabilir. H2O2 kullandıysanız o da sebep olmuş olabilir. Şaşırtma sırasında kökler zarar gördüyse veya torfa dikili fideleri suya alınca ilk bir kaç gün sıcak saatlerde bayılmalar görebilirsiniz. Benim bildiğim ve aklıma gelenler bunlar.

Tesekkur ederim. Bitkiler toparladılar. Sanırım sıcaklıktan ve köklerin alışma süresinde oluştu sorun.

Bir sorum daha olacak, aslında cok sık da olacak gibi. Yanıtlarsanız sevinirim.

70lik borulardaki delikleri 38 mm actık. Bu cins icin kök bogazı cap olarak ne kadar gelisme gosteriyor. Yani 38 mm delik yeterli olur mu sizce?

Tesekkurler

Todor
31-05-2013, 23:54
Ne zaman hasad etmek istediğinizle bağlantılı. Çok beklerseniz kök boğazı boğulmaya başlayacaktır.

semuca
03-06-2013, 18:14
Ne zaman hasad etmek istediğinizle bağlantılı. Çok beklerseniz kök boğazı boğulmaya başlayacaktır.

Funly cesit için onceki onerinizde uygulanacak aralara gore 1000-1200 gr civarı urun icin 38 mm yeterli mi sizce?

Todor
03-06-2013, 22:25
Değil. Sıkıntı yaratabilir.

semuca
27-06-2013, 22:13

Yanıtlarınız için tekrar tesekkurler.

Olgun bitkilerde amonyum azotu kullanmamanız ve fosforu düşürme sebebiniz çiçeklenmeyi baskılama mı acaba?

Ayrıca sera icinin sıcak oldugu su gunlerde ne gibi besin verdiginiz konusunda da tecrubeleriniz paylasırsanız sevinirim.

Daha uzere bahsettigim uzere cesit Dikemn Fide'den Funly.

Yanıtınız için simdiden tesekkurler

Todor
28-06-2013, 06:28
Genç bitkiler, azotu amonyum formunda daha kolay alıyor, köklenmeyi teşvik ediyor. Daha sonra bu ihtiyaç ortadan kalkıyor. Ve evet, fosforu çiçeklenmeyi geciktirmek için kısıyoruz.

Sıcak günlerde seraya gölgeleme tülü veya gölgeleme boyası kullanmalı, havalandırmayı en üst seviyede tutmalısınız. Özellikle renkli çeşitlerde potasyum ve kalsiyum arttırılmalı, kükürt düşürülmeli. Ayrıca azotu fazla gelen bitkilerin zararlı istilasına uğrayacağı, raf ömrünün kısalacağı göz önünde tutulmalı. Bence 150 ppm'i aşmamak gerek.

boranes
28-06-2013, 12:33
Sayın Todor;

Karşılık beklemeden bizlerin sorularını detaylı olarak cevapladığınız için teşekkür ederim...

Todor
28-06-2013, 17:28
Sıkılmadan okuduğunuz için ben teşekkür ederim.

semuca
28-06-2013, 22:33
Tecrubelerinizi paylastıgınız icin tesekkur ederim.

Surekli sordugum icin kusuruma bakmayın lutfen.

Sizden bir oneri daha rica edecegim.

Kurdugum düzen bitkinin gelisimine gore 3 ayrı besleme ile 3 asamadan olusuyor. Hepsinin bagımsız deposu ve farklı ebatlarda kanalları var. Urunler gelistikce bir sonraki asamaya geciyor.
Tabi tecrubesizlikten dolayı 2. evrenin faydası var mı yok mu tam anlayamadım henuz.

Sizin mesajlarınızdan gordugum kadarı ile besin tanklarından farklı yüzdeler ile 4 ayrı besin uygulaması yapıyorsunuz. Fide ve hasat evresi icin bilgi vermistiniz. Ara surecte besin anlamında nelere dikkat etmeliyim?

Bu arada sistemimin ozeti su sekilde: Urun gelisimini 45 gün varsayarsak 10- 12 gün fidelik (50lik kanal , 2,5 cm delik, 8,5 cm kök merkezi aralığı) dedigim kısımda, 15 gün kadar ikinci kısımda (70lik kanal, 3,8 cm delik, 15 cm kök merkezi aralığı) ve son evre (100lük kanal, 5,1 cm delik) ten oluşan akan su kültürü.

Tesekkurler

Todor
29-06-2013, 06:42
Tüm bitkilerde stres çiçeklenmeyi teşvik eder. Özellikle yaprağı yenen bitkiler için çiçeklenme hiç istenmeyen bir durumdur çünkü bitkinin tadı acılaşır. Bu yüzden, bitkiyi strese sokacak ani ve sert değişimlerden kaçınmalısınız. Misal fosforu 50 ppm'den 30 ppm'e birden değil, kademeli olarak düşürmelisiniz. Ani su sıcaklığı değişimlerinden de uzak durmalısınız.

semuca
17-07-2013, 21:24
Merhaba Sayın Todor,

Teorik bilgiyle tecrubelerinizi birleştirince faydalı oluyor gercekten.

İlk hasatı yapmaya basladık. Gerci tanesi 400-600 gr arası ama ramazan ayında da ilk gelirimizi elde etmek istedik. Biraz hedeften şaşıp açgözlülük oldu ama o kadar emek ve masrafın ardından 3-5 kuruş gelsin istedim. Siftah edelim diye ilk 2200 tanesini 0,80 - 1,25 TL aralığında satıyoruz.

Size fikrinizi almak istediğim 3 konu var:

1.Dediginiz gibi azotu 150'den yukarı cıkmamak lazım hatta 90-125 aralığının en optimum taze agırlıga ulasagı konusunda arastırmalar okudum. Bu konudaki sorum bitki evrelerine göre amonyum oranının nasıl olması konusunda. (En az 30 tane formul var ancak kimisinde amonyum belirtilmiş kimisinde belirtilmemiş. Belirtilenlerde toplam azota oranı %3-5 arası. Ancak baska kaynaklarda oran %10-15 olmalı demekte. O kadar cesitli bilgi var ki kaynaklarda işin içinden çıkamadım. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

2.Ayrıca Potasyum:Kalsiyum dengesi hakkında inceleme yaptığımda, Oranın artması veya azalması durumunda bitkinin tepkileri bolca yazılmış. Ancak bir sonuca varmadım ne yazık ki. Siz potasyum ve kalsiyum dengesini veya münferit olarak uygulamasını bitki evrelerine göre nasıl düzenliyorsunuz? (Umarım ticari sır olarak görmezsiniz sorumu)

3.Ph düzenleyici olarak ne kullanıyorsunuz? Baslangıcta piyasada satılan ürünlerden aldım. Paket üzerinde ürün hakkında bilgi yazmıyor. Firmayı aradıgımda her nekadar onlar da tam emin olamasalar da, içeriğinde %4-5 nitrat olduğunu belirttiler. Bu durumda besin düzenlerken PH düzenleyiciyi de hesaba katmam gerektigi dusuncesiyle sülfürik asit kullanmaya başladım. Sürekli düzenleme yapmam gerekse de işe yarıyor simdilik. Gorusunuzu paylasabilir misiniz?

Yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Tüm bitkilerde stres çiçeklenmeyi teşvik eder. Özellikle yaprağı yenen bitkiler için çiçeklenme hiç istenmeyen bir durumdur çünkü bitkinin tadı acılaşır. Bu yüzden, bitkiyi strese sokacak ani ve sert değişimlerden kaçınmalısınız. Misal fosforu 50 ppm'den 30 ppm'e birden değil, kademeli olarak düşürmelisiniz. Ani su sıcaklığı değişimlerinden de uzak durmalısınız.

Todor
20-07-2013, 12:14
Hayırlı, bol kazançlar dilerim.

İlk iki sorunuzun kesin bir cevabı yok. Yetiştiriciliğini yaptığınız çeşide ve iklim, ışık koşullarına bağlı olarak değişiyor. Fakat Amonyumda 15 ppm'i aşmanızı önermem.

pH düzenleyici olarak nitrik asit kullanıyorum fakat çok cüzi bir tüketimim var. Elbetde burdan gelen azot mikatırını toplama eklemelisiniz.

semuca
28-08-2013, 22:08
Merhaba Sayın Todor,

Marul yetistirmeyi ogrenmeye devam ettikçe yeni yeni sorunlarla karşılaşıyorum. Yeni sorunum bocekler ve bazı bitkilerde tırtıl. Bunların oluşma sebebi ve tedbirleri hakkında tecrubelerinizi paylaşabilir misiniz?

Simdiden tesekkurler

Todor
28-08-2013, 22:50
Tırtıl için kelebekle mücadele etmelisiniz. Bu mücadelede çeşitli yöntemler mevcut. Ya seranızı tecrit edecek ve zararlıların girebileceği bütün açıklıkları uygun bir tül ile kapatacaksınız, ya cezbedici tuzaklar kullanacaksınız ya da kimyasal ilaç kullanacaksınız.

Böceklerden kastınız nedir? Benim seramda hiç böcek sorunu olmadı.

semuca
29-08-2013, 07:17
Tesekkur ederim.
Bir yazınızda kalsiyum eksikliğinden de tırtıl gelebileceğini belirtmiştiniz. Arttırmanızda bir yarar gordunuz mu?

Todor
29-08-2013, 12:23
Evet, düşük Ec veya yanlış/eksik formülasyon tırtıl sorununun ortaya çıkmasındaki faktörlerden biri.

Selehattin 67
29-08-2013, 22:11
sayın tudor seranızı ziyaret etmek isterim yalova nın neresinde kalıyor müsaitse mesaj yollayabilirsiniz 3 .4 eylülde yalovadayım selamlar

Todor
30-08-2013, 06:16
Selehattin Bey, ne yazık ki çeşitli sebeplerden dolayı ziyaretçi kabul edemiyoruz.

beingobserver
31-08-2013, 15:06
Sevgili Todor kolay gelsin, mesajlarınızda zaman zaman kullandığınız reçeteye müdahaleler yaptığınızı okudum, biraz da kendi tecrübelerinize dayanarak yaptığınız sonucunu çıkartıyorum.

Kullanılan reçetelerde global, kabul edilmiş değerler yok mu acaba? Her üretici kendi şartları dahilinde mutlaka müdahalelerde bulunmak zorunda mı?

Teşekkürler

Todor
31-08-2013, 23:12
Seranızda 365 gün aynı ısı ve ışık şartlarını sağlayabiliyorsanız tek bir formül ile güzelce yetiştiricilik yapabilirsiniz. Fakat bu günlerde gündüz seranın içi 40 derece, gece 13 derece oluyor. Bu ısı farkını hesap edip uç yanıklığı için önlem almalısınız. Kalsiyumu arttırıp, mağnezyumu azaltmalı, ayrıca uç yanıklığına dirençli çeşitleri tercih etmelisiniz.

Ama seranızda iklimlendirme, ısı perdesi gibi donanımlar varsa bu dediklerime gerek kalmaz zaten. Çünkü bu kadar ısı farkı oluşmaz.

Selehattin 67
01-09-2013, 18:02
yinede sağolun teşekkür ederim başka sefere inşallah

semuca
11-09-2013, 18:11
Merhaba sayın todor,
Festival cinsi hakkında görüşlerinizi, tecrubelerinizi ve dikkat etmem gereken noktaları paylasabilir misiniz rica etsem

Tesekkurler

Todor
11-09-2013, 22:43
Dikine büyüyen bir çeşit olduğu için hemsık dikime uygun bir kıvırcık türü hem de alt yapraklarda çürüme yapmıyor. Öyle özel bir isteği bakımı yok. Hazır fide alacaksanız dip çürüklüğüne dikkat etmenizi öneririm.

semuca
12-09-2013, 06:49
Tesekkur ederim.
Renk olarak Funlyden biraz daha yeşil sanırım. Besin olarak Funly'ye gore daha az veya daha fazla eklenebilecek elementler konusunda oneriniz var mı acaba.

Todor
12-09-2013, 16:35
Evet, Funly'e göre daha yeşil. Ben standart formülle aldığım sonuçtan memnun kaldım, fazla bir oynama yapmadım üzerinde.

semuca
15-09-2013, 18:45
Sayın Todor,
Sizden yetiştirdiğiniz funly ve festival cinsinin gelişme sürecindeki fotograflarını paylaşmanızı rica etsem? Çünkü yetiştirdiğim marulların gerek süre gerekse şekil acısından kıyaslamak istiyorum. Mesela 1 knin üzerinde satış yaptığınızı belirtmiştiniz, o hallinde nasıl bir sekle ulaştığını merak ediyorum.

Yaptıgım serayı da belki gormussunuzdur, forumda paylaşmıştım. ( gerçi pek ilgilenen olmadı ama). Deneye yanıla birşeylerin çıkarttım ortaya.

Todor
15-09-2013, 22:11
Elimde olan fotoğrafları zaten foruma yüklüyorum. Başka fotoğraf mevcut değil.

semuca
16-09-2013, 08:30
Tesekkurler

kiziltan
19-11-2013, 18:48
Sayin Todor

Sn Levent Ali Bey`in konu basliginda Sn Vetman`in da katilimiyla durgunsu ( havuz ) sistemi koonusunu actim. Kafamda bazi sorular vardi. Mutlaka bu system ve akansu sisteminin arti ve eksileri var. Benim fikrim havuz olunca, elektrik kesintisi tesiri olmayacagi, EC vr PH da ani degisiklik olmayacagi, programli ekimle hatta gun bazinda belli miktar hasat yapilabilecegi, ani sdicaklik degisikligine daha dayanikli olacagi, sizing gibu suya sirkulasyon ve hava saglandiginda mekanik bir filtrasyon da saglanacagi var.

Bu system icinde asagi dogru olan cilek gibi bitkiler olmayacak, ama sanirim domates, salatalik, biber uygulamalari var, askiya almak kaydiyla. Sanirim enfeksiyon yayilma tehlikesi bu uzun sureli yetistirilen bitkilerde olacak ama ufak ve baglantisiz havuzlar buna pozitif etki eder. Sistem fide, gelisme ve olusma evreleri icin ayri ayri ise, marul ekilmediginde her bir havuzda ayni anda baska bitkiler baska besin formulleriyle yetisebilir saniyorum. Bu farkli formullerle beslenen farkli urunlerin akansu sisteminde yapilabilmesi icin birkac adet tank ve pompagerekecek ama havuzun boyle bir sorunu yok saniyorum. Bir havuzda yesillik varken digerinde hasati bekleyen marul olabilir.

Siz uygulayici olarak sorunlari iyi biliyorsunuz, biraz uzun ve detayli olacak ama bilgilendirirseniz memnun olurum.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor
19-11-2013, 20:53
Sorunun en büyüğü elektrik sarfiyatı. Havuz sayısı ve besin formülasyonları arttıkça, çalışması gereken motor sayısı da artıyor. Tabi tek tip formül ve ortak bir motor ile sistemi işletebilirsiniz fakat o zaman da işin bir espirisi kalmıyor.

Buna bağlı olarak böyle bir sistemi işletebilmek için, ya bitki besleme bilginiz oratalamanın üzerinde olacak veya ilk zamanlar profesyonel bir yardım alacaksınız. Şöyle bir örnek vereyim; ilk iceberg marul denemelerimde binlercesi çöp oldu çünkü hasat edemiyorduk. Yemeye doyamadığımız lezzete sahip icebergleri bir türlü strafordan çıkartamıyorduk, dokunduğumuz an camdan yapılmışçasına tuz buz oluyorlardı. Formül ile biraz oynayınca bu sefer oldukça sağlam fakat ağızda çiğnedikçe kayış gibi büyüyen göbeklerimiz oldu. Tam bunu da hallettik derken bu sefer formları o kadar bozuldu ki, lale ile marul melezi enteresan mutantlarımız oldu. Sonuçta bir başarı kaydedebildik ama çöpe giden 15.000 iceberg bedeline elde ettiğimiz bir sonuçtu bu ve bizim gibi küçük işletmeler için önemli bir bedel bu. Bu arada, piyasadaki bitki besleme firmalarında çalışan ziraat mühendislerinde de hiç bir fayda göremediğimizi belirtmek isterim. Her biri kendi firmasının ürünleri ile yardımcı olmaya çalıştı fakat bu çabalar daha çok "bakalım ne olacak" tarzındaydı. Birisi bile diyemedi sorunun hangi elementden veya elementlerden kaynaklandığını.

Havuz sisteminde marul yetiştirirken ikinci bir sorun pahallı tohum kullanmak zorunda oluşunuz. Eğer ucuz tohum kullanırsanız aynı gün çimlenmedikleri gibi, gelişimde de çok farklılık gösteriyorlar. Oysa ticari bir yetiştiricilikte önemli olan ürünü tek tip olarak sürekli olarak sunabilmeniz. Bugün 10 kasa yapayım yarın 50 kasa, sonra bir hafta yatayım olmaz. Müşterinize düzenli ve aynı kalitede malı sunabilmelisiniz. Bunun birinci koşulu kaliteli tohumdan geçer. Piyasada 50.000 adeti 10 TL'ye de 5.000 adedi 300 TL'ye de tohum var. Hibrit tohumlar aynı gün çimlenir, aynı gün satışa gelir ve her biri uniform olur. Boru sistemde aralara girip olmuşları toplama şansınız vardır ama havuzda bu sıkıntıdır.

Bunlar yanında avantajları da vardır elbet. Gece gündüz ısı farkı, su kütlesinin fazla olması sebebiyle daha düşüktür. Hatta suyunuzu gündüz güneşten ısıtıp, gece bu ısıdan istifade edebilirsiniz. İlaçlama programının kolay uygulanabilmesi yine bir başka kolaylıktır.

Bana sorarsanız pazar hedefinizdeki seçimler doğrultusunda bir sistem dizayn etmelisiniz. Havuzda lollo rosso gibi çeşitler mantıklı olabilir fakat kıvırcık, göbek gibi standartları olan ürünlerde 30-50 cm bitki aralıkları olacağından havuzlar çok fazla randımanlı çalışmayacaktır. Bu durumlarda havuz/katlı boru sistemleri dizayn edilmelidir.

Elektrik kesintileri, ani Ec ve pH deiğişimleri NFT sistemlerde sorundur fakat borularınızın çapını büyük tutar ve içinde yarıya kadar su bulundurursanız bunları aşabilirsiniz.

kiziltan
19-11-2013, 21:22
Tesekkurler Sayin Todor.

Birgun kurmak nasibolursa , ayni bolge ve pazarda olmayacagimiza gore sizden tohum, ve digger konularda yardim almayi umuyorum, lutfederseniz eger biz 10.000 marulu cope atmayiz.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Serbes
26-11-2013, 16:46
Sayın Todor konuyu baştan sona zevkle okudum.
Takdir edilecek bir çalışma yapmışsınız. Bu işlerle ilgilenmiyorum ama merak ettim , bugün hala ekonomik olarak bu işe devam ediyor musunuz ?
Yani emeklerinizin karşılığını alabiliyor musunuz ?

Todor
26-11-2013, 20:38
Evet, ticari olarak üretime devam ediyorum. Başlarda epey bir pazarlama sıkıntısı yaşadım. Büyük market zincirleri tatmin edici fiyatlara ürünümü istiyordu, çünkü ürünümün al benisi olduğu gibi soktukları her testden de başarıyla geçiyordu. Fakat günlük olarak merkezlerine teslim etmem şartı ile. O merkezlere gidip gelmenin nakliye masrafını karşılayacak kadar kapasitem olmadığı için onlarla çalışamıyordum. Şimdi günlük 100-120 kasa civarında üretim olacak şekilde kapasitemi arttırdım ve nispeten daha karlı satışlar yapabiliyorum. Şu an için büyük marketlerle çalışmıyorum çünkü 60-90 gün sonra ödeme yapıyorlar. Daha kısa vadede ödeme tercih ediyorum.

kiziltan
26-11-2013, 20:52
Sn Todor

Siz isin yatirim ve arastirip adapte olma bolumunu gectiniz. Sanirim her ureticinin sorunu olan pazarlama, daha dogrusu, hakettigi fiyattan satabilme isini halletmek durumundasiniz. Allah kolaylik versin.

Daha once takdirle izledigimiz fotograflarin yenilerini ozledik.

Yeni fotograflari sabirsizlikla bekliyorum.

Saygilarimla

Todor
26-11-2013, 21:28
Çalışan arkadaşlar şöyle fotolar çekip facebookta paylaşmışlar. Ben de onlardan aldım :)

Sırasıyla;
Yeni eklemiş olduğum 10 kat borular.
İceberg (Kenia RZ) ortalama ağırlıkları 600-700 gr
Kıvırcık (caipara) ortalama ağırlıkları 500-550 gr
457168

457169

457170

457171

457172

Todor
26-11-2013, 21:33
ilk resim ben, boruları taşıyan kelepçeleri takarken yerden 4 m yüksekte.
Fark ettiğiniz üzere kurulum devam ederken aynı anda üretim de devam ediyor. O yüzden işler biraz karışık ve yoğun. Aşırı yoruluyoruz ama değiyor. Çıkan sonuçtan memnunuz.

457188

457189

457190

Serbes
27-11-2013, 00:57
Cevap için teşekkür ederim , işi zamana yayarak tecrübelerden faydalanarak daha güzel sonuçlar çıkartıyorsunuz.
ALLAH kazancınızı artırsın.

leventali
27-11-2013, 01:16
Her şey muhteşem. Ellerinize sağlık. Neden bilmiyorum ama sizi biraz daha yaşlı bekliyordum. Tepelere tırmanacak kadar gençmişsiniz:)

İnşallah daha tepelerde de görürüz dileğiyle...

bonjour40
27-11-2013, 12:56
Sayin Tudor,
elinize saglik
Bravo
allah bol kazanc nasip etsin.
Mesleginizi merak ettim. (Ziraat ile ilgili mi yoksa kimya mi)

Selamlarimla

Todor
27-11-2013, 13:32
Teşekkür ederim. Eğitimim telekomünikasyon, kırsala taşınana kadar bilgisayar ve elektronik ile uğraştım. 13 senedir de tarımsal üretim ile uğraşıyorum.
7 sene önce şöyle yazmışım;

http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/2893.htm

kiziltan
27-11-2013, 13:39
Sn Todor Topraksiz Koylu Kahvesi`nde kooperatif benzeri bir yapi icin calisiliyor. Besin formulasyonlari, bazi besin formullerinin birkac bitki icin kullanimi gibi konularda sizing yardimlarinizi alabilsek memnun oluruz.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor
27-11-2013, 14:03
Hoagland formülü çok genel bir formül ve çeşitli bitkilerde (Ec ve pH ayarlaması koşuluyla) güzel iş görür.

kiziltan
27-11-2013, 14:06
Sagolun Sn Todor

Su Hoagland formulunu ppm ve varsa eger gram olarak iletebilseniz, ben de hydrobuddy de saglamasini yaparim. Hydrobuddy kullanmayi ogrenebildim mi denememe yardimci olur.
Saygilarimla

Todor
27-11-2013, 14:10
Hepsi burda var.

Hoagland solution - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hoagland_solution)

kiziltan
27-11-2013, 14:33
Tesekkurler Todor
Engin KIZILTAN

Dima
22-12-2013, 11:09
Sayın todor yazılarınızı daha önce hepsini tek tek aratarak okumuştum :)
Şuan sizin durumunuzda aynen benim :)
İstanbul'da yaşıyorum. Bilgisayar mühendisiyim. işim kazancım iyi ama hep aklımda değişik şeyler yapmak var. Önümde 2 seçenek var ya şuan ki işime devam etmek ya da zevk alacağım bir işi yapmak. Siz benim yerimde olsanız hangisini tercih ederdiniz ?

Todor
24-12-2013, 15:26
Ben sizin yerinizde değilim ki, nasıl sizin yerinize karar vereyim. Bence sormanız gereken soru şu olmalı kendinize; Şu an yapmaktan zevk aldığım şey bana her zaman zevk verecek mi? Bilgisayar nankör bir meslektir, devamlı güncel kalmanız gerekir. Şimdi belirli bir eğitiminiz ve tecrübeniz var. Yarın, bugünkü seçiminizden pişman olursanız veya sıkılırsanız, çok fazla geri dönüş şansınız olmayacak çünkü bilgileriniz güncel kalmayacak. İyice ölçüp biçip öyle bir karar vermelisiniz.

Belki başlangıç için bir ayağınızı gene vahşi dünyada tutup, diğer keyif aldığınız hayatı da aynı anda yaşayarak karar verme sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Todor
24-12-2013, 15:29
Bu arada Antalya Fuarından selam yollayan arkadaşlara teşekkür ederim. :)

Todor
03-01-2014, 09:24
Yalova Altınova Kaymakamı Sn. Nurullah Kaya'nın tesisimizi ziyaretinin Akkent Gazetesi tarafından yapılan haberi.
Agaclar.net'den de bahsettiydim fakat montajda çıkartmışlar herhalde.
- AKKENT TV - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=7KQ_fjNhuGg)

İsmail Karagülle
03-01-2014, 11:35
Tebrikler.

tkorkunckaya
03-01-2014, 20:13
Sayın Todor,
tebrik ediyorum, hem üzülerek hem sevinerek izledim...

kiziltan
03-01-2014, 20:58
Merhaba
Sisteminiz gercekten harika, calisarak kazanarak buyutmussunuz , tebrikler.
Idarecilere sorunlari ve cozum icin beklentileri anlatmakla baskalari icin de faydali olmaya calistiginiz icin gercekten tebrikler.
Engin KIZILTAN

Todor
03-01-2014, 21:02
Sayın Tkorkunckaya, neden üzüldünüz, neden sevindiniz?

kiziltan
03-01-2014, 21:21
Sn Todor

Merhaba, hidroponik uretim icin bir sorun olan raf omru kisaligi konusunda internette dolasirken bazi kaynaklar buldum. Bunlari " topraksiz tarim icin ortaklasa besin eriyigi yapimi " basliginda sayfa 4-5 de 120-121-122 mesajlarda yazdim. Hem kisaca anlattim, hem internetteki kaynaklari yazdim , sonradan aradigimda Turkiye`de satanlar var buldum. Ancak uretimi de cok kolay piyasada malemeleri var.

Siz buyuk uretim yaptiginiz ve Istanbul pazarina verdiginiz icin bu raf omru sorun olmus olabilir ve dilerseniz 100-200 fide icin deneyebilirsiniz saniyorum.

Maalesef forum icinde geyik muhabbeti ilgi goruyor ama bu gibi bilgi verince kimse bakmamis saniyorum, ne yazan oldu ne de begeni tiklayan, saglik olsun.

Incelemeye vaktiniz olursa faydalanirsiniz saniyorum.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Todor
03-01-2014, 21:25
Okumuştum, 50 ppm potasyum silikat. En son katılacak :)

kiziltan
03-01-2014, 21:32
Sn Todor

Marul uretimi kisa surdugune gore deneme kisa surede sonuc verir saniyorum, dener ve ticari sir demez ve yayinlarsaniz cok memnun olurum.
Engin KIZILTAN

tkorkunckaya
04-01-2014, 01:05
Sayın Tkorkunckaya, neden üzüldünüz, neden sevindiniz?

Fikri, zihni açık böyle bir kaymakam görmekten dolayı sevindim tabii ki. Sayın Nurullah Kaya'nın olaya bu kadar özel yaklaşması son derece mutlu edici, ümit verici. Can alıcı noktaların hepsini almış ve uzun vadede bu bilgileri kullanacağından eminim. Kalkınma anlamında sevindirici. Diğer taraftan, yaptığınız çalışmaların çevre idarecileri veya ilgilileri tarafından bu kadar süre sonra, geç farkedilmesi kimin hatası ben açıkçası pek emin değilim. Siz başarılı olmuşsunuz ki bu bir başarı öyküsü olarak ele alınacak şimdi. Halbuki bugüne kadar Yalova'da bu tür bir çalışmanın yapılabileceği aynı ilgili kişiler tarafından çiftçiye anlatılıyor olması gerekmez miydi?

Tamam herşeyi devletten beklemeyelim amma velakin geçmişte kooperatifleri, tavuk yetiştiriciliğini al takke ver külah, gerektiğinde zorla köylüye anlatabilmişti devletimiz. Bunca teknolojik gelişme varken, bugün neden olamıyor? Su kültürünün, solucan kompostunun ve benzeri bir çok tarımsal yeniliğin bizim tarafta "yenilik" olması üzücü değil mi sizin için de?

Tekrar tebrikler.

İsmail Karagülle
04-01-2014, 06:39
Devlet vatandaşa proje getireceğine , vatandaş ( burada vatandaş tudor oluyor) devlete yol gösteriyor. Projeyi hayata geçiriyor, Devletin memuru da vatandaşa bunvca zamandır yapıyordun bize haber vermedin , geç farkettik vatandaş suçlu gibi espiri ile karışık durumun vahametini ortaya koymuş oluyor.

Tudor bulup yapacak ve devlet duyacak ,
150 Senedir yapılan ve dünyada yaygınlaşan bir tarım metodunu tudor yapmasa kaymakam bey hala duymamış olacakmış.

Benzer şeyleri köyümde ben de yaşamaya başladım . Farkına varan devlet , memurları heyecanla birileri bizi oraya getirsin diye bekliyorlar . Kendiliğinden gelmek gibi bir durumu kendilerine yediremiyorlar.

Araya birileri girsin ve beyefendi buyrun bakın gelin desin ve lütfen gelsinler.
Ben de inadına yüzvermiyorum .
Devlet memuru ekmeden biçme peşinde. Ortaya çıkmış bir başarının ortağı olma peşinde. Ne çalışkan ve üretken memur desinler kurnazlığı peşinde.

Niye bu durumdayızın açık bir resmidir.
Sağlıcakla kalın .

Todor
04-01-2014, 08:42
Aslında kaymakam Bey'in konuya bu kadar vakıf olması beni şaşırttı. Tarım ile yakından ilgilenen birisi. Sorduğu sorular ve yaptığı çıkarımlar, amatörden daha kapsamlı bir tarım geçmişi olduğunu düşündürttü bana.

Şimdi işin aslı şu;
Bildiğiniz üzere Yalova, İstanbul-Bursa-Kocaeli arasında bakir bir bölgeydi. Ağırlıklı geçimi tarım, en büyük pazarı da İstanbul'du. Şimdi bu çok hızlı bir şekilde değişiyor ve Yalova "gelişiyor". Otoyol ve köprü inşaatı bir çok tarım arazisini yok etti. Tersaneler zaten bir kaç senedir kivi üretimini baltalıyor. Dışarıdan çok fazla göç alıyoruz ve her yer binalarla doluyor. Köylerde durum tam aksinüfus genelde 40-100 hane arası, genç nüfus hiç yok ve eskiden 3-4 kahvehane olan köy meydanlarında şu anda bomboş ve içmek için çay yok.

Daha önceki amirlerin sanayiye verdiği ağırlık, Sn. Esengül Civelek'in Yalova'ya vali atanmasıyla azaldı. Gözlemlediğim kadarı ile Vali Hanım, köylere gerçekten bir şeyler yapmak istiyor ve yapıyorda. Kaymakam Bey'de aynı istekleri taşıyor sanıyorum. Çünkü gösterdiği heyecan, siyasi bir rantdan ziyade, buranın köy yaşamını zenginleştirmek istediğini hissettiriyor zaten. Standart mülki amir formundan da oldukça uzak renkli bir kişilik kendisi.

Bana henüz bir şey teklif edilmiş değil. Ama üç aşağı beş yukarı kestiriyorum söylenebilecekleri.

Bakalım zaman neler gösterecek.

ykaya194
04-01-2014, 11:58
Topraksız tarımda ve bilhassa sebze yetiştiriciliğinde, Yalova avantajlı bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Yerleşimin yoğun olduğu İstanbul ve Körfez'e yakın oluşu gerek nakliye giderlerin diğer bölgelere göre düşük kalması gerekse ürünün tüketciye hızlı ulaşabilirliği artı avantaj sağlar. Yalova'nın çiçek seracılığında merkez üssü olduğu gibi topraksız tarımdada merkez üssü olabilir.

Kooperatif kurarak daha büyük yatırımlara girişilebilir. Kılıç gibi Yalova'ya yakın köylerde uygun fiyatlarda araziler bulunabilir kanısındayım. Sayın Todor gibi girişimciler bulunursa niye olmasın derim.

Saygı ve sevgiler

İsmail Karagülle
04-01-2014, 18:54
Kaymakam ve vali çok şey yapabilir.

İlçe tarımda konuyu teorik olarak bilen ziraatçiler vardır. Ama teoriyi pratiğe dökmüş ve başarmış birini bulmak o kadar da kolay değildir. Heryerde Todor BULMAK O KADAR DA KOLAY DEĞİL.

Şimdi kaymakam ve ilçe tarım md, Valiye bir proje ile gidip ,

Bütün köylüye topraksız tarım serası yapıp , bunu destekleme kredileri , destekleyen
Bir proje yapabilirler.

Danışman olarak işin başına todoru da dahil ederek projeyi hayata geçirebilirler.

İlçe tarım sözleşmeli danışman çalıştırabilir. İlçe tarımda bir ziraat müh , ile beraber çalışmanızı önerebilirler.

Nasılsa deneme için örnek sera yapmaya artık ihtiyaç yok . Mekanımız burası diyor zaten kaymakam bey.

İşin başında bu konuyu başarmış todor olunca ,
Başarı şansı neredeyse % 100
Böyle bir şansı bir bürokrat meslek hayatı boyunca kolay kolay bulamaz.
sağlıcakla kalın .

cemal.S
31-01-2014, 22:06
Merhabalar...!

İşin içinde onca emek onca sabır olmasa inanın tüm bunları düşümüzde bile görmek mümkün değil.. Onca yıldır tanırım sevgili TODOR arkadaşımızı nasıl araştırmacı ve bilgiye değer verdiğini bilirim... Kaymakam beyin heyecanı harika bakalım sonuç ne olacak merakla takip edeceğim.. Gidip yerinde görme şansım oldu.. Eşimle birlikte yol uğrattık..Gerçekten örnek bir çalışma..Bir çok artısından çok bizi cezbeden çorak, verimsiz ve küçük ölçekli arazileri ekonomiye katması tarafı.. Başarılarının devam edeceğinden zerre kadar şüphem yok birileri köstek olup bu başarıyı kendi hesabına kullanmaya kalkmazsa..
Takipteyiz üstadım.. Bizimde hayalimiz küçücük kendi yerimizde yukarıya doğru büyüyerek saksılı üretimimize yön vermek..Bakalım kısmet..
Kolay gelsin..

Saygıyla

Todor
01-02-2014, 21:05
Sağ olun Cemal Bey. İlk tanıştığımızdan beri desteğinizi hiç esirgemediniz.

İsmail Kuzucu
02-02-2014, 21:18
Merhabalar sayın Todor,

Seranız için yazacak bişeyler bulamıyorum :) Her konuda dört dörtlük bir sisteminiz var. Sayfanızı her zaman takipteyim. İnşallah her daim emeğinizin karşılığını kat ve kat alırsınız.

Ek olarak bir konu hakkında fikirde bulunacağım, acaba iletişim kurmanız mümkün mü? Tüm bilgilerim profil sayfamda mevcut.

Saygılar..

Todor
03-02-2014, 06:05
Güzel sözleriniz için teşekkürler. İletişim için özel mesaj attım.

Murat Uysal
06-06-2014, 00:12
Sayın Todor. Boru sistemine geçerken yeni bir sera mı kurdunuz. Sizin seranız bildiğim kadarıyla 1200 metrekare idi. Ben hesabı ne kadar yaparsam yapayım yıllık kapasiteyi 200000 bulamadım. Bu nasıl oluyor. Borular sanırım 10 sıra ve 40 cm ara ile değilmi. Birde sıra aralarında mesafe nekadar. Kusura bakmayın çok soru sordum.

Todor
13-06-2014, 06:06
Evet, 2000 m2 ikinci bir sera kurdum. Oluk altı yüksekliği 5, yay açıklığı 8 m. Sıra araları 2 m, sıra yüksekliği 4 m 10 kat. Bir önceki sayfada fotoğraflar mevcut.

622ali
17-06-2014, 16:17
Todor isimli abimizi video yu izlemeden once genc birisi olarak kafamda canlandirmistim ama yasini almis saygideger bir abimiz imis. Sistemlerinizi hayranlikla izledim. Sizler bu isin profesyonelleri olmussunuz. Bende evimin bahcesinde 100 m2 cadirda bu sistemi denemek istiyordum. Artik butun dikkatimi sizin yazdiginiz yazilara ayiriyorum. Saygilarimla.....

efe446
06-07-2014, 14:14
Merhaba ,

Seranız hayırlı olsun. Acaba size seranın maliyeti ne oldu? İçinde ne kadar boru kullandınız onların maliyeti nedir? Birde sistemde sürekli akış mı uyguluyorsunuz yoksa fasılalı mı?Teşekkürler.

Todor
07-07-2014, 00:55
m2 maliyet fiyatı her şey dahil 140 TL'yi geçti. Toplam 10.000 m boru kullanıldı. Boruların maliyeti, nakliye dahil 40.000 TL civarında idi. 24 saat besleme yapıyorum.

idris şenol
27-08-2014, 23:40
sayın todor yalavo nın hangi köy **** beldesindensiniz

Todor
29-08-2014, 05:18
Altınova tarafındayım.

Güler
29-08-2014, 08:57
Sevgili Todor, nasılsınız?

Foruma uğruyorsunuz görüyorum ama eğer vakit bulup da ara sıra bizlere de bir ceee deseniz o kadar mutlu olacağız ki. ;)

Todor
29-08-2014, 11:02
Ben her gün giriyorum ve bana bir şey soran var mı diye forumlarda arama bile yapıyorum. :)

Güler
29-08-2014, 11:07
Sevgili Todor, Foruma girmiyorsunuz demedim ki, ........."ara sıra bizlere de bir ceee deseniz o kadar mutlu olacağız ki. "

idris şenol
30-08-2014, 17:34
Altınova tarafındayım.
Bende ikiyıl Altınovalyım inşallah sizi tanışma fırsatım olur

Cumhur Tonba
30-08-2014, 23:15
Merhaba Sayın Todor,
Ara sıra uğrayıp sayfanızdaki güzel bilgileri okuyorum. Teşekkür ediyorum.
Nasılsınız? Selamlar, saygılar.

Todor
31-08-2014, 17:29
İnşallah İdris Bey. Tersaneye veya köprü inşaatı için falan mı geliyorsunuz 2 yıllığına?

Merhaba Cumhur Bey. İyi olmaya gayret ediyoruz. Siz de iyisiniz umarım.

pria
31-08-2014, 18:00
Kolay gelsin sayın Todor..

bariselektronik
31-08-2014, 18:35
Sayın todor hocam yaptığınız başarılı marul çalışmalarından dolayı sizi tebrik ederim.Ellerinize sağlık mükemmel bir iş çıkarmışsınız.Hocam eğer mümkünse yalovada tünel tipi sera fiyatları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yükseklik :3 metre.
Genişlik : 8 metre.
uzunluk : 36 metre.
17 ayak.
sadece demir olacak.
Marul fidelerinin fiyatları ne kadar.
Nereden temin edebilirim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla.

Todor
31-08-2014, 19:07
Teşekkür ederim Sayın Pria.

Sayın Bariselektronik,
Yalova'da tünel sera yapan imalatçı kaldı mı bilmiyorum. Kar marjı daha yüksek olduğu için tüm imalatçılar blok seralara yöneldi. Marul fideleri ise çeşidine toptan 8-15 kuruş arasında değişiyordu yanlış hatırlamıyorsam. Bu seneki fideler henüz satışa sunulmadı.

hasan634
14-01-2015, 14:22
sayın todor 14 syfa ve 401 mesaj okudum. sizi canı gönülden tebrik ederim.

hasan634
14-01-2015, 14:31
Todor, şahsınızda agaclar.net sitesinin birbirinden değerli müdavimlerine ve kurucularına çok çok teşekkür ederim. yazılanlardan büyük istifade ettim.

http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/36332.htm

s.akbulut
06-02-2015, 02:12
Sn. Todor;
Öncelikle sayfanızı hayranlıkla okuduğumu ve başarılar dilediğimi belirtmek isterim. Forumdaki bir çok konuyu okudum fakat kafamda bir türlü oturtamadığım bir soruyu yardımseverliğinize dayanarak size sormak isterim.
NFT sisteminde pimaş borular içindeki besin eriyikli suyumuz 7/24 sistemde olup devir etmekte.
Sorun tam bu noktada çıkıyor. Yanlış bilmiyorsam su pompası sürekli olarak çalışsa bile pimaş içinde bir miktar su kalıyor. Bunun yerine 15,20 dakikada bir pompamız çalışsa ve pimaşta var olan suyu tazelese sorun çıkar mı?

semuca
27-02-2015, 13:00
Sayın, s.akbulut,
Sayın Todor'un sayfasında yanıt veriyorum ama, tecrubem su sekilde:
NFT sisteminde su besinle birlikte oksijen de taşır. Eğer kesinti verirseniz, bitki kökleri her ne kadar mevcut besiniyle idare etse de, oksijen sıkıntısı yaşar. Bu da köklerde yavaş yavaş kararmaya ve fazla uzamalarına sebep olur ki bu da bitki gelişimini negatif etkiler.
Ayrıca, hastalıklara kapı açmış olursunuz.

efe446
05-04-2015, 07:50
Sayın Todor merhaba
Marulları İstanbul'a gönderiyorsunuz bildiğim kadarıyla şu aralar satış fiyatınız nedir? Birde marulları paketleme şekliniz nasıl? Mümkünse fotoğraflarsanız çok iyi olur.

mecit rıza
11-04-2015, 12:16
merhaba sayın todor ben topraksız sera kurmak istiyorum ve sektörde tecrübeli olan sizinle yüz yüze görüşmek isterim. çalışmalarınızda kolaylık dilerim.

Todor
12-04-2015, 10:28
Sayın Todor merhaba
Marulları İstanbul'a gönderiyorsunuz bildiğim kadarıyla şu aralar satış fiyatınız nedir? Birde marulları paketleme şekliniz nasıl? Mümkünse fotoğraflarsanız çok iyi olur.

Merhaba. Şu an için işlerimiz ailevi sebeplerden dolay biraz karışık. Yaklaşık 6 aydır üretimi durdurdum. Tesislere, sadece köpeklere yemek vermek için gidiyorum, pek orda duramıyorum. Yakın bir zamanda üretime yeniden başlıyabileceğimi umuyorum. Ürünlerin ambalajı 24 numaralı mesajda gözüküyor.

Todor
12-04-2015, 10:38
Sayın Mecit Rıza, iletişim bilgilerimi yolladım.

Todor
12-04-2015, 10:44
Sayın, s.akbulut,
Sayın Todor'un sayfasında yanıt veriyorum ama, tecrubem su sekilde:
NFT sisteminde su besinle birlikte oksijen de taşır. Eğer kesinti verirseniz, bitki kökleri her ne kadar mevcut besiniyle idare etse de, oksijen sıkıntısı yaşar. Bu da köklerde yavaş yavaş kararmaya ve fazla uzamalarına sebep olur ki bu da bitki gelişimini negatif etkiler.
Ayrıca, hastalıklara kapı açmış olursunuz.

Merhaba,
Söyledikleriniz doğrudur. İlaveten borularda bekleyen suyun ısınması başta verticillium olmak üzere bir çok kök hastalığına yol açar.

efe446
13-04-2015, 09:05
Umarım sorunlarınız çözülür ve zevkli işinize geri dönersiniz.

tanerege
13-04-2015, 13:14
Sayın Todor...Bu sene Ankarada ki evimin terasında TARTES firmasindan aldığım NFT sistemiyle amatörce yeşillik yetiştirmek istiyorum. .. Sizce nezaman fide koymalıyım sisteme şuan Ankara da hava sıcaklıkları gündüz 15 gece ise 4 derece şeklinde devam etmekte ...çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum...

Todor
14-04-2015, 17:43
Bu zamanda fidelerinizi sisteme koyabilirsiniz.

tanerege
14-04-2015, 20:49
Sayın todor...fide temin edebilecegim bir firma ismi verebilir misiniz?

Todor
15-04-2015, 17:41
Dikmen fide var, benim arada sırada fide aldığım.

tanerege
15-04-2015, 22:54
Teşekkür ederim ...

tanerege
17-04-2015, 21:40
Sayın todor ...Tartes firmasından aldığım alttaki resimde bulunan besin erigi sizce kıvırcık, domates ve biber sebzelerinin üretimi için uygun mu ?...

Todor
20-04-2015, 21:56
Evet hobi için uygun ama 1 lt'ye 2 ml değil, yetiştirdiğiniz bitkinin ihtiyacı kadar vermelisiniz.

tanerege
21-04-2015, 17:22
Sayın Todor...cevaplarınız teşekkür ederim. ..nft sistemini 24 saat çalıştırma mıyım. ..köklerini güneş görmesin diye taş yünüyle kapadım. ..5 gündür güzel gidiyorlar..sizin tavsiyleriniz varsa yazarsanız çok memnun olurum...kolay gelsin..saygılarımla

Todor
21-04-2015, 19:58
Sistem en ax 16 saat çalışsın. serin gecelerde bir kaç saat kapatabilirsiniz. İlla kapatmanız gerekiyorsa veya uzun süreli bir enerji kesintisi olacaksa kök bölgesinin aşırı ısınmamasına ve kurumamasına dikkat edin. Bu NFT'nin önemli bir dezavantajı.

idris şenol
21-04-2015, 23:16
naçizane fikrim sistem hiç durmasın ,küçük bir pompa ile sürkli kökler oksijen alsın

tanerege
22-04-2015, 13:15
Sayın Todor ...Ankara da hala geceleri 0 derece civarı. ..besin tankına ısıtıcı koymamda bitkiler icin fayda olur mu...gerekir koy derseniz ısıyı kaç dereceye ayarlamalıyım sizce?.sisteme ilk koyduğum da marulları yapraklarinda yumuşama oldu nedeni soğuk mudur acaba ?düzelir mi?

onurduzen
25-04-2015, 21:45
todor tarım öncelikle verdiğiniz bilgiler çok güzel teşekkürler. bize seralarınızın kapılarını açtığınız için ayrıca teşekkür ediyorum

Todor
28-04-2015, 05:08
Sayın Todor ...Ankara da hala geceleri 0 derece civarı. ..besin tankına ısıtıcı koymamda bitkiler icin fayda olur mu...gerekir koy derseniz ısıyı kaç dereceye ayarlamalıyım sizce?.sisteme ilk koyduğum da marulları yapraklarinda yumuşama oldu nedeni soğuk mudur acaba ?düzelir mi?

Marulda soğuktan değil, sıcaktan korkun. Yumuşamanın nedeni sanırım hazır fidelerin sisteme ilk konulduğundaki olağan bayılma. Bir iki gün içinde düzelir normalde.

mescelik
04-05-2015, 15:59
Sayın Todor,

Yapmış olduğunuz çalışmaları gıpta ile izledik. Elinize, emeğinize sağlık. Biz de küçük bir deneme serası yapmak istiyoruz. Konu hakkında kafamızda sorularımız var.Sizinle tanışmak isteriz.Özelden iletişim bilgilerinizi gönderebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

Todor
05-05-2015, 06:27
Gönderdim

Turab
05-05-2015, 21:56
Sayın todor
Tiçari olarak çilek veya marul üretimi yapmak istiyom. Yakın zamanda ziraat mühendisi ile yaptığım istişarede topraksız tarımda marul hasat zamanında kök kısmını bıçak ile kesersen 1 saat gibi zaman diliminde marulda solma olacağını kök kısmını kesmeden pazarlaman gerektiğini söyledi marulu pazarcı esnafı köklenen uğraşmayacağından dolayı marul işinden soğudum sizin bu konu hakkında bilgilerinize ve deneyimlerinizi öğrenmek isterim saygılar.

Todor
06-05-2015, 06:27
Sıcak günlerde kesilen köklerden dolayı solma, pörsüme olacağı doğrudur. Soğuk günlerde sıkıntı olmaz. Piyasada köklü ve ambalajlı satılan marullar var. Kimisi kökünde sepet saksıyla satılıyor ve bu tip ürünlere "taraklı" deniyor. Diğer yandan köklü ve ambalajlı ürünler daha fazla dayanıyor.

Manav reyonunda soğutması bulunmayan bir market zincirinin tedarikçisi, benim ürünümün raf ömrü çok daha uzun olduğu için, günlük 50.000 adet marul istedi benden. Bu istediklerini gerçekleştirebilmek için 150-200 dönümlük bir tesis olması gerektiğini ve benim böyle bir tesis kuracak gücüm olmadığını belirttim firma sahibine. Biz kuralım sen işlet, kar ortağı ol dediler. Böyle bir girişimde, en geç bir sene içinde çırak çıkacağımı, kendimi elimde ceketimle kapıda bulacağımı hesap ettiğim için teklifi kabul etmedim.

Sonuçta herşey sizin pazarınıza bağlı. Öyle isteyen de var, böyle isteyen de. Her topal satıcının bir kör alıcısı vardır demiş atalar.

Semt pazarında köklü ve jelatinli mal sıkıntısız satılıyor. Fakat bu ambalaj ve işçilik maliyeti sizi kurtarır mı bilemem.

Turab
06-05-2015, 12:38
öncelik len bana vaktinizi ayırıp sorumu cevapladığınız için teşekkürlerimi iletirim size Allah razı olsun sizden.

Açıkçası çilek ve marul arasında gidip geliyom hangisini yapacağımı karar veremedim ama çilek marula oranlan 1 adım daha önde haftanın 3.4 günü haldeyim ve çilek piyasası şuan çok iyi ortalama hal toptan fiyatı 3.5 tl ile 5 tl arası bugün itibariyle ziraat müh. dediğine göre türkiye çilek piyasasına aç sürekli satılıyor. Sizce çilek mi marul mu hangisi üzerinde araştırma yapayım şimdilik 1 dönüm üzerinden planlama yapı yom tekrar görüşmek üzere hayırlı günler.

Todor
06-05-2015, 17:49
Yetiştireceğiniz ürün konusunda ben bir yorum yapamam. Çünkü vaktiyle çiftçinin biri ölmüş. Neden öldüğünü merak edip karnını yarmışlar. Nedeni öğrenememişler ama karnından 40 tane "inşallah" çıkmış. Yani bizim meslekte herşey kısmet, şans. Piyasa belirsiz. O yüzden ben sizi yönlendiremem.

semin35
08-05-2015, 02:28
Merhaba

Bende bu işe gonul vererek yatırım yapmak istemekteyim.Istanbulda ikamet ediyorum.Eger musait olursanız hem bilgi almak hem işleyişi görmek adına seranızı ziyaret etmek isterim.Bu şekilde hem tanışmış olur hem de yuzyuze daha kolay fikir alışverişinde bulunmus oluruz.

Saygılarımla...

Todor
08-05-2015, 05:44
İletişim bilgilerini gönderdim.

ssergun
12-05-2015, 22:39
Merhabalar;

Sayın TODOR(CEM) Bey öncelikle çalışmalarınızdan dolayı sizleri tebrik ederim.

Biz İzmrde iki arkadaş olarak bu işe ticari olarak girmeyi planlamaktayız. Sizden bilgi almak istiyoruz. Aynı zamanda seranızıda ziyaret etmek isteriz. Bizlere yardımcı olursanız seviniriz.
Saygılarımızla...

ssergun
12-05-2015, 22:40
İletişim bilgilerinizi alabilirsek çok mutlu oluruz.

Todor
13-05-2015, 05:20
Size de gönderdim. Fakat tekrar belirteyim, şu an bir üretimim yok. Bir müddet böyle olacak.

idris şenol
27-06-2015, 08:39
Size de gönderdim. Fakat tekrar belirteyim, şu an bir üretimim yok. Bir müddet böyle olacak.
üretimi umarım tamamen sonlandırmadınız.mevsimlsel oryontasyon sanırım

Todor
27-06-2015, 10:50
Hastam var, onunla ilgilenmek durumundayım. O yüzden bir faaliyetim yok.

kursun
27-06-2015, 11:07
Geçmiş olsun, sayın Todor.

Jakin
27-06-2015, 12:19
Geçmiş olsun, Allah şifa versin..

idris şenol
27-06-2015, 23:09
geçmiş olsun sn todor yapıcağmız birşey varsa söyleyin . tüm duva ve şifalar sizinle olsun

Kudret Tezel
27-06-2015, 23:20
Geçmiş olsun sevgili todor, acil şifalar dilerim.

kiziltan
27-06-2015, 23:33
Gecmis olsun, Allah sifa versin.

ede1453
03-07-2015, 14:51
Geçmiş olsun.
Allah Şafi (şifa dağıtan) 'dir.
İnşallah en kısa zamanda şifa verir.

webmuhendisi
16-07-2015, 09:20
Değerli üstadım Tudor geçmiş olsun, Altınova ya gelmek ve sizi zizi ziyaret etmek faaliyetlerinizi görmek istiyorum. Şuanda Faaliyetiniz var mı ? size nasıl ulaşabilirim. Sayg.

Todor
17-07-2015, 23:49
Şu an bir faaliyetim yok ne yazık ki.

idris şenol
18-07-2015, 19:13
Şu an bir faaliyetim yok ne yazık ki.
sayın todor yanlış anlamayın size sorum ,
topraksız tarım faliyetinizi durdurmak tamamen rahatsızlık sevebiylemi,yoksa üretilen ürünlerde karşılaşan problem lermi !!
önümüzdeki dönem en yakın zamanda başlamayı düşünüyormusunuz
,topraksız tarımla profosyenel uğraşmak isteyen arkadaşlarımıza tavsiniz varmı:confused:üretim ,pazarlama,ürün sorunları vs yardımcı olursanız sevinirim

Todor
18-07-2015, 19:58
Hastalık sebebiyle. İlgilenmek zorunda olduğum hastam var. Başka bir nedeni yok. Size verebileceğim tek tavsiye, sağlam bir pazar bulmadan, meyve sebze haline güvenerek üretime başlamayın.

kiziltan
18-07-2015, 20:10
Profesyonel uretici olup tecrubelerini esirgemeyen az sayida kisiden olan Sn Todor a bir kez daha saglik dilerken samimi sekilde ureticinin ana sorununu dillendirdigi icin tesekkurler.

Satamayacagin mali uretmenin faydasi yok !

zg27
28-07-2015, 19:30
Paylaşım ve bilgilerinden çok faydalandığım sayın Todor'un hastasına acil şifalar dilerim.

emregeckin
06-08-2015, 09:50
Bugün İstanbulda girdiğim marketlerde sebze/meyve lerin üzerinde sertifikaları nerede üretildikleri yazıyor. Kendi ürünlerini kendileri yetiştiriyorlar artık. Onların parsellediği alanların dışında pazarlama yapmak çok zorlaştı.

malina
06-10-2015, 15:33
Seracılık ek masrafları (http://www.agaclar.net/forum/ortualti-yetistiriciligi-seracilik/38085.htm)

:)

Todor
07-10-2015, 03:34
16ncı sayfaya da başladık bu vesileyle. :)

Alfarabi
12-10-2015, 09:52
Sayin Todor,
Tum yazilarinizi okudum. Ellerinize saglik, topraksiz tarim ile ilgilenenler icin cok buyuk bir hizmet paylasimlariniz. Gunluk 10,000 demet dereotu ve maydanoz satisimiz var. Bunlari topraksiz tarimda kendim uretmeyi dusunuyorum.
Mumkunse birkac sorum olacak.
1) Soguk havalarda disarisi 0 derece iken, seranizin ve havuz suyunun sicakligi ne idi? 2) Feslegen, maydanoz ve dere otu icin en dusuk sicaklik ne olmali? sera ici ve havuz suyu sicakligi?
3) Maydanoz ve dere otu icin KAPLAMALI tohum satan yer tavsiye ederbilir misiniz?
4) Soguk havalarda icerde asiri nemlenme oldu mu, bunu nasil cozdunuz?
5) Talep edersek kurulum veya danismanlik servisiniz olur mu?

Kolay gelsin

Alfarabi
12-10-2015, 09:55
Turkce Klavyem yok, kusura bakmayin...

Todor
12-10-2015, 20:14
Hoş geldiniz. Sırasıyla cevap vermeye çalışayım.
1. Eğer seranızda bir ısıtma sistemi yoksa yani ısı kaynağı olarak güneş kullanıyorsanız, kışın kapalı havalarda dışarıyla 8-10 derece fark eder. Yazın bu fark 30 dereceye kadar çıkar. Isıtmak soğutmaya göre daha ucuzdur o yüzden serada yazın havalandırma çok önemlidir. Gece dışarıyla bir fark olmaz.

2. 10 derecede gelişimleri durur. O yüzden gündüz 10 gece 5 derecenin altına düşmemeli. Fakat ben maydanoz, dereotu ve fesleğen için su kültüründen ziyade katı ortam kültürünü öneririm. Perlit veya cocopeat gibi.Su kültüründe yeşilliğin raf ömrü kısadır o yüzden köklü satılır. Bu da pazara yeni bir ürün sunmak demek.

3. Kaplama tohum satan firma bilmiyorum. Olduğunu da sanmam. Çünkü tarlaya ya serpme atılır ya da mibzerle dikilir. Yani bu bitkilerin bir fidelikte çimlendirilmesi kullanılan bir yöntem değil. Ama pinomatik tohum makinaları olsun, ezseedler olsun bu üç ürünün tohumunu da rahatça atar.

4. Olmadı.

5. Evet, kurulum ve danışmanlık hizmetimiz var. Fakat dereotu daha önce yetiştirdiğim bir ürün değil. Çok da farklı olmayacağına inanıyorum ama. Ayrıca dip not olarak, kurulumu veya danışmanlığı başkasının yapıyor olması yardımcı olmayacağımız anlamına gelmez. Her sorununuza yardımcı olmaya çalışırız. Topraksız tarımın mantığında mevcut olanın en verimli şekilde kullanılması vardır ve eğer sizin misal olarak iş gücünüz var ise neden bunu dışardan alasınız. Ve tabi ben kurmadım yardımcı da olmam düşüncesi agaclar.net'e de çok aykırı bir hareket.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

shawshang
13-10-2015, 16:10
Maşşallahtan başka söylenecek laf bulamadım. İnşallah hastanız iyi durumdadır.

Todor
13-10-2015, 22:08
Teşekkür ederim.

sabri0020
14-10-2015, 02:59
Öncelikle hastanıza acil şfalar diliyorum cem bey, bilgiyi olması gerektiği gibi paylaştığınız içinse çok teşekkürler yenice işletmekte olduğum cafemi devrettim ve çekip memlekete gitmek ve marul yetiştirmek istiyorum kudret beyle görüşme şansı buldum sağolsun çok yapıcı ve teşvik edici bi insan forumda yeniyim bu marul yetiştirme fikri hasıl olunca tanıdım ağaçlar.neti sizin içinde mümkünse bi ziyaret etmek bi tanışmak isterim size mesaj atamıyorum hep bi sorun çıkıyo yeni olduğumdan sanırım siz bana atarsanız sevinirim hayırlı günler

Todor
14-10-2015, 05:53
Hoş geldiniz. Mesajlaşmam kapalı, ondan mesaj atamıyorsunuz. Mesajlaşmayı kapadım çünkü, sorulan soruların ve verilen cevapların forumda olması herkesin faydalanması, hata varsa düzeltilmesi, eksik varsa tamamlanması demek. Sizin de burdan sormanızı tercih ederim. Özel işlerimin yoğunluğu nedeniyle şu ara ziyaretçi kabul edemiyorum, özür dilerim.

shawshang
21-10-2015, 09:10
Ben fidelerime (ister dışardan almış olayım, ister kendim yetiştirmiş olayım) çökerten için ilaç uygulaması yapıyorum. İlk dikim aşamasında kök banyosu şeklinde oluyor bu. Çünkü çok canım yandı çökertenden.

hangi ilacı kullanıyorsunuz acaba ?

Todor
22-10-2015, 07:40
Maxim veya previcur kullanıyorum.

dursun1987
04-11-2015, 11:24
çok süper olmuş

by_kuzgun
09-11-2015, 22:07
sayın todor çalışmalarınızdaki başarı beni biraz daha gaza getirdi sizinle tanışmak derin tecrube ve bilgilerinizden faydalanmak için yalovaya gelmeye karar verdim özel mesaj alanında telefon numaramı atamadım sizden ricam telefon numaranızı mesaj olarak gönderirmisiniz saygılarımla.iyi çalışmalar

Todor
10-11-2015, 02:03
Gönderdim. Fakat önceki yazışmaları okuduysanız, şu an bir üretimim olmadığını görmüşsünüzdür. Tesisim kapalı yani.

shawshang
10-11-2015, 07:46
Merhaba Todor

http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/37938-2.htm#post1419295

müsait olunca göz atarmısınız

by_kuzgun
10-11-2015, 22:38
sayın todor amaç tesisi görmek deyil sizinle tanışıp fikirlerinizi almak

Expertek_Mhnds
16-01-2016, 14:40
Bu bahsettiğim çeşitler ticari olarak makbul çeşitler. Dolayısı ile her firmada pahallı olarak satılan ürünler. Birinde 250 TL ise diğerinde 200 TL. Her göze 2-3 adet sarf etmea şansım yok. Zaten tohumları işçiler atıyor. Kaplama olmazsa atamıyorlar. Ya tohumlar dökülüyor, ya gözleri görmüyor, vs vs. Ayrıca çok ince iş olursa işçilerde gelmek istemiyor. Tohum atma makinası alana kadar kaplama tohuma devam. İş görecek bir tohum atma makinası ise yaklaşık 10.000€ + kdv

Şİmdilik haftada 2000 tohum atıyoruz, günde 30 sepet kesiyoruz. Ticari bağlantılarım tam oturunca 60 kasayı geçerim günde. 60 sepet X 8 marul X 360 gün = 172.800 adet/yıl

Sayın Todor; Öncelikle işlerinizde kolaylıklar,bereketler dilerim. Tohum ekim makinası konusunda size yardımcı olabilirim. hemde komik rakamlara bana ulaşırsanız yardımcı olmak isterim

efe446
23-03-2016, 14:17
Merhaba Sayın Todor,

İnşallah sıkıntılarınızı atlatıp üretime geçmişsinizdir. Var mı gelişmeler?

Martini
12-07-2016, 16:58
Merhaba todor
Bende bitki yetiştirmekle uğraşıyorum fakat sizler kadar iyi değilim ve topraksız tarım çok hoşuma gidiyor.
Kıvırcık marul ve göbek marul yetiştirmek senin deneyimlerine ihtiyacım var. Öğrendikçe hedefim büyütmek ama hatalarımı görmek için küçük ten başlamak istiyorum.
Örneğin ; 20 tane marul yetiştirmem için gerekli sistemi kurduktan sonra neler yapmam gerek gübre ve besin kitleri gibi ve ne kadar kullanmam gerek ?

Teşekkürler

Martini
22-09-2016, 14:31
Merhaba Todor marul yetiştiriciliğinde kullandığın tohum kaplama ürünleri hakkında bilgi verebilir misin veya nereden temin edebiliriz?

Xaliq85
04-11-2016, 13:49
Merhaba. Uretiminiz ne durumda acaba?

tcoalngsau
24-05-2017, 00:03
birde ben sorayım :) nedir son durum..

ekaragoz
31-10-2017, 08:06
birde ben sorayım :) nedir son durum..Hayırlısıyla döner bir gün inşaallah.

Çok faydalı paylaşımları vardı ve o zamanlar günü gününe takip ederdim. Ama hayat karmaşası işte. Umarım bizim buralardaki bir hatamızdan dolayı yazmiyor değildir.

ASUS_T00J-D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ksenon bizmut
29-11-2017, 20:35
Degerli forum uyeleri ve sayin Todor merhabalar. Benim bir kac sorum olacakti. Topraksiz tarim da humik asit, fulvik ve fertilezin ayri ayri bitki uzerlerinde ki etkileri nelerdir.
Diğer sorum ise marul sogukta, kışta tefeye tohuma kalkarmi. Marullarimda ince buyume var gibi. 45 günlükler fakat hasat edilecek durumda degiller. Sebep ne olabilir acaba?

Sefabey
14-08-2019, 22:57
+++