Bağlan

View Full Version : Streptocarpus

Jezebel
22-01-2011, 23:40
Streptocarpus

189797

Güney Afrika'ın ormanlık dağları ve vadilerinde doğal olarak yetişir.
Keşfedildiği yıl olan1826 bu güne doğada bulunan üç türden yüzlerce hibrit üretildi.

189798

İlk hibrit olan 'Constant Nymph', John Innes Institute' de 1946 yılında tanıtılmış.
Bu bitkinin Afrika menekşesiyle ve Çuhaçiçeğigillerle(Primula) akrabalığı var.

189799

Şu an mevcut olan hibritler çiçek rengi ve ebatı, yaprak renk, yapı ve ebatlarıyla insanı şaşırtıyor.

189800

Üretilmesi tohumla olduğu gibi yaprak çelikleriyle de mümkün.

189801

Sizin bir Streptocarpus'unuz var mı?
Benim henüz yok.

Jezebel
22-01-2011, 23:52
Streptocarpus Blue Leyla

189802

Bu Leylanın 5 tohumunu taze aldım. Bakalım ne olacak.

missmenas
23-01-2011, 00:21
Sevgili Jezebel,
muhteşem bir çiçek tam anlamıylen görselliği mükemmel.
Umarım tohumlarınızı firesiz çimlendirebilirsiniz. ilgiyle izleyebileceğim bir çiçek türü. Gelişmeleri heyecanla bekliyorum.
Teşekkürler paylaşım için.

Jezebel
23-01-2011, 10:26
Yılbaşından hemen önce bulunduğum Bulgar Bilimler Akademisi Botanik bahçesinde gördüğüm bu Streptocarpus'lar beni biraz hevese getirdi.

189807

;)

189808

Tohumdan yetişen bir bitki de görmüştüm ve çok özenmiştim.

PlentyPlant
23-01-2011, 15:28
Her zamanki gibi, yine güzel ve zarif bir bitki tanıtmışsınız Sayın Jezebel. Biraz araştırdım ama hangisi (veya hangi türleri) doğadaki hali, emin olamadım. Üstelik, birbirinden çok farklı görüntülere sahip 100'ün üzerinde çeşidini gördüm.

zappie
23-01-2011, 15:45
Turkiye'de hic gormedim, ancak Avrupa'da ve Rusya'da Afrika meneksesi ile ilgilenen hemen herkes streptocarpus da yetistiriyor. Genellikle butun yapragi degil, serit halinde kesilmis parcalari koklendiriyorlar.

Jezebel
23-01-2011, 16:10
Sn.PlentyPlant,

Doğada bulunan formlar:

Streptocarpus dunnii

189864

Streptocarpus grandis

189865

Streptocarpus rexii

189866

;)

Jezebel
31-01-2011, 12:21
Tohumlar geldi, yanında hediyesi de var -Streptocarpus crystal beauty tohumu.
Biraz aaraştırmak lazım, araştıran varsa lütfen buraya yazsın;)

Jezebel
31-01-2011, 20:50
Böyle bir metin buldum.
Propagating Streptocarpus by Seed
Streptocarpus seed is very fine. A seed packet will have a sachet in it in which the seed will appear as a pinch of dust - even though there could be well over 50 seeds (there are about 80 seeds in our seed packets).
Put some good proprietary seed sowing compost into a seed tray, water it and allow the surplus water to drain off. Carefully open the seed sachet. An easy way to sow the seed is to tip it onto a sheet of white paper folded once to give a v shape. Tap this gently over the compost to spread the seed out. Do not cover the seed with compost.
Place a sheet of glass or polythene over the seed tray. Keep the tray in a warm light situation; a temperature of about 20ºC is perfect. If you have a propagator this will be ideal for giving the seeds the right environmental conditions. It will keep the humidity high and a heated one will give a constantly correct temperature.
Under no circumstance allow the compost to dry. It is a good idea to give the compost a light misting each day.

After about 10 - 14 days, tiny green leaves will become visible. Keep the seedlings covered until they are a few millimetres in size, then gradually open the cover a little at a time over a period of several days so that they become inured to the normal atmosphere.
Leave the seedlings in the seed tray until they are at least 5mm in size then prick them out into a small pot of a good proprietary peat based potting compost. Alternatively you can use a Jiffy Seven plug, which can be potted up when the plant is several centimetres in size.
Plants should flower in about six months from a spring sowing.

İngilizce bilen arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Saygılar.

agozce
01-02-2011, 02:07
Sanki menekşe ve çuha çiçeğinin akrabası gibi.....

Jezebel
01-02-2011, 18:08
Sevgili Elçin hanıma teşekkürlerimle:p

"Streptocarpus tohumları çok incedir. Paketteki torbacık içinde 50 den fazla tohum olmasına rağmen (genellikle paketlerimizde 80 üzeri tohum oluyor) bir tutam toz varmış gibi görünecektir. Çimlendirme kabına bir miktar iyi kalite çimlendirme torfu koyun, bunu sulayın ve fazla suyun akmasını sağlayın. tohum torbasını dikkatli bir şekilde açın. Beyaz bir kağıdı V şeklinde katladıktan sonra, tohumu içine koyup hafif hafif vurarak ekim yapmak kolay olabilir. Tohumların üzerine birşey koymayın.
Çimlendirme kabının üzerini cam veya PE film ile kaplayın. Ilık ve aydınlık bir yere koyun, 20 derece sıcaklık mükemmel olacaktır. Propagator (sanırım ısıtıcılı çimlendirme kapları) varsa tohumun istediği çevresel koşulları sağlamak için ideal olacaktır. Propagator nemi yüksek ve ortamı doğru sıcaklıkta sabit tutacaktır. Hiç bir şekilde kompostu kurutmayın. Her gün hafifçe spreylemek iyi olur.
10-14 gün sonra ilk yapraklar görünmeye başlar. Fidecikler birkaç milimetre büyüklüğüne ulaşıncaya kadar kabı kapalı tutun, sonra da bu örtüyü kademeli olarak birkaç günde kaldırın ki tamamen açıldığında normal atmosfer koşullarına alışmış olsunlar.
Fidecikler 5 mm olunca cocopeat bazlı kompost doldurulmuş küçük saksılara şaşırtın. Alternatif olarak bitki birkaç santim olunca saksıya aktarışmak üzere jiffy'lerden de kullanabilirsin. Baharda dikildikten sonra 6 ay içinde çiçek açarlar."

Metnin ana fikrini anlamıştım, ama V-şeklindeki beyaz kağıt nasıl olacak anlamamıştım.
Umarım bizden sonra da tohumdan Streptocarpus yetiştireceklere faydası dokunur.

Jezebel
07-02-2011, 09:34
Dün iki tohumu da ektim.
Umarım çimlenirler.
Alt tabakada cocopeat olan 3 farklı kaba 1mm kalınlıkta kristal quarts kum ekledim.
Tohumları ve 3 tatlı kaşığı kumu bir tuzluğa koydum.
Daha muntazam tohum dağılımı sağlamak için tuz serper gibi serpiştirdim .
Fısfıslayarak nemlendirdim.

Jezebel
27-02-2011, 17:42
Sanırım çimlendi, tohumlar o kadar küçüktü ki çimlenen de pek büyük bir şey değil.
Hatta belli berirsiz.
Ama bana göre şimdilik çimlendiler diyebilirim.
6 ay içinde çiçeklenir yazıyor,bakalım bizimkiler yaşayacak mı?
;)

194534

.

Benol Hazaroğlu
27-02-2011, 20:33
İnşallah başarırsın. Çiçekleri çok güzel görünüyor. Elinden kaçan kurtulur diye boşuna demiyorum.

Jezebel
27-02-2011, 20:58
Ah Benolcuğum, umarım!
Türkiyede iki yerde gördüm, çok hoşuma gittiler de ikisi de satılık değildi;(

Güler
28-02-2011, 18:47
Streptocarpus grandis'u Yalova'da sera dolaşırken görmüştüm. Çok orjinal ve güzeldi. Fiyatı da 65.00 TL.

Jezebel
28-02-2011, 18:56
Daha önce İzmirde yetiştirmiş bir arkadaş zor olduğunu, nemi sevdiklerini ve yazın çok sıkıntı yaşandığını söyledi.
Bitkinin biri Ege Üniversitesi Botanikte, diğerini de Kemalpaşada özel bir serada gördüm.

Güler
28-02-2011, 19:04
Bursa'da yaşayan bir arkadaşımda vardı, bakımının zor olduğunu ve başaramadığını söylemişti.
Ben de bu yüzden almaya cesaret edemedim. Diğer orkidelerim ve çiçeklerim gibi o da benimle sık sık seyahat etmek zorunda kalacaktı.

Jezebel
28-02-2011, 21:17
Bu günkü halleri.
Taktım ya şimdi, her gün resim çekerim.
Umarım yaşarlar;)

194784

bunlar sadece ikisi.

194785

.

Jezebel
01-03-2011, 19:04
Bu gün

194961

;)

ahmeter
01-03-2011, 20:17
Bitkiye ilgi duyulmasından memnun oldum Seramdam bir resim koydum

missmenas
01-03-2011, 22:14
Sevgili Jezebel,
Sizde bu azim olduktan sonra, Başaracağınıza kesinlikle inanıyorum.
Çimlenme görüntüleri gayet başarılı bence. Hergün resim eklerseniz hayır da demeyiz:) ilgiyle takip edeceğim.

Jezebel
07-03-2011, 21:56
Birkaç resim.
4 gün önce:

195642

bu gün:

195643

,

195644

Büyüdüklerine inanıyorum.

Jezebel
11-03-2011, 21:19
İkinci kaptaki tohumlar da çimlenmeye başladı.

196209

;)

Gül Batur
13-03-2011, 11:23
Sn.Jezebel;
Size özel mesaj atamıyorum, mesaj kutusu dolmuş olabilir mi acaba?
Sevgiler...

Periş
13-03-2011, 17:29
Sn. Jezebel ellerine saglık çok güzel çimlenmişler bende inanıyorum senin ellerinde çokta güzel olup büyüyecekler hep beraber bizlerde o güzel çiçekleri görecegiz inşallah büyük bir heyecanla bekliyoruz sevgiyle kal....

zappie
02-04-2011, 12:15
Veeee nihayet streptokarpuslar Turkiye'de!
Petersburgdan gelen 13'u yavru, 24'u yaprak olmak uzere 37 turle streptokarpus seruvenime basliyorum. Bana sans dileyin ki ... :cool:

Jezebel
02-04-2011, 14:15
Başarılar dilerim.
Yeni bir maceraya atlamak her zaman heyecan vericidir ;)
Sonra ablalarını unutmazsın umarım...
Hepsinin tutmasını, seni ve bizleri de bu forumdan mutlu etmesini çok isterim ;)

zappie
03-04-2011, 20:33
Caaazecigim :D
Iyi dileklerin icin tesekkur ederim.
Merak etme seni unutmazlar, yeter ki cogalsinlar ;) Afrika meneksesinden daha arsiz olduklari soyleniyor. Umarim senin tohumdan urettiklerin de buyuyorlardir.
Bu arada cantanin dibinden 14 farkli yaprak daha cikti, hazine bulmus gibi oldum :p

Jezebel
04-04-2011, 02:28
Sevgili Zappie,
için içine sığmıyor, mutlulğun buralardan bile hissediliyor.
Hepsi tutsun, coşsunlar, yayısınlar dilerim.
Ev dar gelmeye başlamıştır ama gönülde yer olduktan sonra kimin umrunda.
Diktikten sonra bir resim bekleriz artık.
Tohumdan çok yavaş oluyormuş, 6 aylıkken çiçek açar yazıyor, bana inandırıcı gelmiyor.
Büyüteçle çiçek bakılırmı, bakıyorum işte...
Kolay gelsin ;)

Perihan Bayram
08-04-2011, 15:07
İkinci kaptaki tohumlar da çimlenmeye başladı.

196209

;)
Sevgili Jezebel,çimlenen bitkilerin altındaki o beyaz kristal gibi olan toprak nedir,kedi kumuna benziyor,nem tuttuğu için mi koyuyorsun? Bu konularda oldukça bilgisizim,öğrenmek istiyorum.Selamlar.

Jezebel
08-04-2011, 15:38
Sevgili Perihan o tuz gibi görünen aslında kristal quartz kum.
Çürümesine engel olmak için kullandım.
Bu ilk denememdi. Sonra Puya tohumu için de kullandım.
Beğendim, iyi malzeme, kullanılabilir çimlendirmek için, özellikle succulentler için ;)

zappie
23-05-2011, 08:50
Streptokarpuslarim yavrulamaya basladilar. :)
Sera ortaminda tipki afrika menekselerinde oldugu gibi direkt topraga dikimden 40-50 gun sonra yavrular gorunmeye basladi.

Jezebel
23-05-2011, 09:10
Gözün aydın sevgili zappie, nefes kesici,
Çok sevindim, rengearenk açtıkları günleri de göreceğiz umarım.;)

iris41
24-05-2011, 21:08
cok güzel zappie yalnız biraz sık degilmi :confused:
Ebayda satışı var ceşitleride cokmuş . her zamanki gibi beyazına vuruldum :p

zappie
24-05-2011, 21:16
Haklisiniz sik oldu. Ancak boyle sigdirabildim yapay isiklandirmanin altina. Yer sorunum hat safhada.

iris41
24-05-2011, 21:41
zappie bakımı ile ilgili biraz bilgi verseniz cok ilgimi cekti bu cicek ;)
Jezebel sizdekilerin gelişimi nasıl zor bir bitkimi

zappie
24-05-2011, 22:19
Sayin iris41
Bu cicek konusunda ben de cok bilgili degilim. Afrika menekselerindeki tecrubemin ise yarayacagini dusunuyorum. Zira streptokarpus ve afrika meneksi akraba. Gerci streptokarpusun yapraklari cuhaninkilere daha cok benziyor.
Cogaltmasinin daha kolay oldugunu, fazla sayida yavru verdiklerini okumustum. Ancak bendekiler biraz nazlandilar, belkide sikisik diktigim icindir. Rusya'da afrika meneksesi yetistirme hastaligi yaygin. Neredeyse her afrika meneksesi yetistiren, streptokarpus da yetistiriyor. Bu yapraklari Rusya'dan aldim. Kucukler haric hepsi yarim yaprak. Butun yaprak satilmiyor. Fragman satiyorlar. Yapraklar kolay kolay bozulup curumuyor.
Isik konusunda sanki afrika menekselerine gore daha azla yetiniyorlar. Yapraklarin yaninda koklu yavrular da almistim. Cok yavas buyuyorlar. Yine de bir dahaki sefer biraz daha paraya kiyip hazir yavru alacagim. Buyudukce onlarin yapraklarindan cogaltirim. Yapraklari ortadaki ana damardan dikine bolup olusan kenari koklendirince kenar boyunca bol miktarda yavru alinabiliyormus.
Bu cicegin bizde neden yayginlasmadigini cok merak ediyorum. Belki de yavas gelistigindendir. Sanirim ticari anlamda diger ulkelerde de yaygin degil, buyuk ureticiler yok. Halbuki sizin de dediginiz gibi rengarenk, irili ufakli cok hos cicekleri olan cok sayida hibrit var. Yer sikintim olmasa Rus dostlarim beni Turkiye'deki en buyuk kolleksiyon sahibi yapacaklar ama ...

Jezebel
24-05-2011, 23:33
Benim bitkiler de gelişiyor, ancak çiçek açtırmadan bu konuda yazmıyacağım.
Malesef bazı arkadaşlarımız çok yazmamdan ve konu açmamdan rahatsız olmuşlar.
Zappie arkadaşımız, bitkileri geliştikce, paylaşmaya devam ederse ben çok sevinirim.
Çok yüzgüldürücü bir tecrube oluyor.
Az zaman ve imkanlara rağmen çok başarılı, elimizde daha çok imkan olsa kimbilir neler başarırdık ;)
Sevgiler.

iris41
25-05-2011, 06:38
Jezebel olurmu öyle şey her konu acışınızı merakla ve imrenerek okuyorum yazmasamda mismenas la siz benim favorimsiniz .
Afrika menekşesi benim icin hüsranla bitti gecen yıl 10 saksımı kaybettim .
cihemera bulursam sadece bu türünü alıcam takipteyim :p
zappie ışık konusunda haklı olabilirsin. Streptokarpusların yaprakları cuhalarınkine cok benziyor .
işallah bu cicegin yaygınlaşması sevilmesinde ön ayak olursunuz .( üretip yer darlıgı ceker satışını düşünürseniz beni ilk sıraya alın lütfen ) ben cuhalarıda cok seviyorum bütün kış balkonumda sapsarı acan cuha eksik olmadı
saygılarımla

jineop
25-05-2011, 06:48
Sevgili arkadaşlar,
2 ay önce hediye edilen 3-4yapraktan oluşan köksüz yan sürgün :p
Köklenmekte hiç zorlanmadı. Bir yaprağının alt kısmını kestim, suya sadece yarım cm girecek şekilde bıraktım. Yaklaşık 2 hafta sonra yaprak suda güzel çimlendi ve 3 hafta önce toprağa aktarım. Bu bitkinin yaprakları, çiçekleri çok güzel. Ve en önemlisi bir o kadar arsız.
Sevgili Jezebel,
içinizdeki aşk ve paylaşma isteği hiç bitmesin. Sizi sıkı takipteyim. Şimdiye kadar olan her paylaşımınız için gönülden teşekkür ederim.

Jezebel
25-05-2011, 08:40
Sevgili lir,
çok büyük başarı, tebrik ederim.
Çok sevimliler, resimden bile;)
Canlısını düşünemiyorum...Fıs fıs yapmaktan sıkılıyorum bazen, bu görüntüler azmimi arttırdı.
Sağ ol iyi ki varsın.

iris41
02-06-2011, 22:05
Seraları araştıracagım işalah bulurum . pek takip edilmiyor bu sayfa sanırım sadece 3 kişide var .türkce bir adı olsaydı daha kolay araştırılabilirdi :D dilimde dönmüyor Streptocarpus .Bugün bir seraya ugradım hic duymamışlar bile tarzanca anlattım cicegi :p sonuc sıfır

günebakan
02-06-2011, 22:22
Gerçekten de tebrikler çok güzel büyümüş ve de çiçek bile açmış. Güle güle büyüt sevgili Lir:)

iris41
09-06-2011, 19:41
Arayışım sonunda meyvesin verdi :p buda benim .Cok az bilgi oldugundan menekşe ve cuha arası bakım uygulayacagım . yapraklar alındı suya ve sera ortamına kondu bol bol yavru yapsın :D

Jezebel
09-06-2011, 19:47
Hayırlı olsun sevgili iris41;)
Rengi de çok güzel, bol yavrular alırsınız umarımda.
O yavruları dört gözle bekliyen arkadaşlar vardır ;)
Takas yapar çeşitleriniz çoğalır.

sevim4
09-06-2011, 21:53
Gerçekten çok güzel sevgili iris.

iris41
10-06-2011, 19:48
Farklı renklerde bir iki kök daha gelicek kısmetse :p .
cogalırsa yavru gönderirim olmadı yaprak deneriz ;) sevim hanım bu sizin icinde gecerli .
zappie ön ayak olsa rusyadan ortak sipariş acılsa ( ilk görüşte aşk bu olsa gerek :D )

iris41
14-06-2011, 06:40
deneme olarak 5 kap seradalar 3 cünde bozulma yumşama var 2 kap saglıklı .Suya koydugum yaprak diriligini sürdürüyor . bu bitki nemi seviyor fazla su kök cürümesi yapıyor cok kolay yumşuyor nazik bir bitki şimdilik bitkimiz iyi gidiyor oldukca bol cicek veriyor ciceklerin ömrüde uzun

Periş
14-06-2011, 09:42
Çok güzeller İris maşallah ellerinize saglık...

iris41
16-06-2011, 08:56
Streptokarpus yeni gelen kızım koyu kırmızı ve yavrular :D
uzayan köklerden yavru yapıyor gerekli nem saglanmassa cok kolay börsüyor yavrular kuruluktan hoşlanmıyor yapraklara fıs fıs sevmiyor aşırı sudan kacının sıkışık toprak agır toprakta yetiştirmeyin bu bitkiyi .Şimdilik bu kadar :p

jineop
16-06-2011, 22:44
Streptocarpus saxorum :p
Çok hızlı büyüyor, 3 -4 ay önce 1 karıştı.

jineop
16-06-2011, 22:48
Sevgili İris41,
koyu kırmızısı çok güzelmiş.

Sevgi Durul
16-06-2011, 23:37
Her gün yeni bir bitkiyle tanışmak çok güzel. Sevgili lir, nasıl bir güzelliktir öyle. Hem de çabuk büyümüş maşallah. Güle güle büyütün.

Jezebel
17-06-2011, 08:12
Sevgili lir,
çok hoş son streptokarpusunuz- çiçeği çıtıpıtı:p

a1919
17-06-2011, 09:00
Çok şirin ve sevimli görünüyorlar. Arkadaşlar tohum ya da kendisini nerden bulabilirim? Teşekkürler

saimerguvan
17-06-2011, 09:13
Sevgili lir,
çok hoş son streptokarpusunuz- çiçeği çıtıpıtı:p

Beğendiğinizi farkettim arzu ederseniz bir kök gönderebilirim

Periş
17-06-2011, 09:46
Sevgili Lir çok güzel streptokarpusunuz maşallah ellerinize saglık...

jineop
17-06-2011, 10:02
Her gün yeni bir bitkiyle tanışmak çok güzel. Sevgili lir, nasıl bir güzelliktir öyle. Hem de çabuk büyümüş maşallah. Güle güle büyütün.

Her iki streptocarpusu çok sevdiğim abim vermişti. Kendisi yıllardır yetiştiriyor. Yani o çok uzun yıllardır bu çiçeğe sevdalı... Her çiçek sonrası tohum veriyor. Şu ana kadar toplamadım. Bundan sonra inşallah toplarım.

iris41
17-06-2011, 19:03
sevgili lir ben yaprak ve dal yapısını ciceginden daha cok begendim güle güle büyüt :p

saimerguvan
17-06-2011, 19:27
Şimdi çiçeklenmiş durumdalar

Jezebel
17-06-2011, 19:34
Tek sözle harkulade.
Bu güzellikler sizde vardı da neden hiç bahsetmediniz Saim bey?
Bizler internet ve literatürden bu bitkinin hayranı olduk.
Şimdi arkadaşlarımızda gördükce çok mutlu oluyoruz.
Keyfli seyirler dilerim.

saimerguvan
17-06-2011, 19:49
Bu siteye yeni girdim ileri günlerde bol bol görüşme temennisiyle

Jezebel
18-06-2011, 01:59
Siteye hosgeldiniz sn.saimerguvan;)
Yeni üye olmanız dikkatimden kaçmış .
Bu resim Streptocarpusa ilginizin hayli eski olduğunun göstergesi.
Güzel olduğu kadar bakımlı bir Streptocarpus.

iris41
18-06-2011, 08:39
Hoş geldiniz saim bey bakımıyla ilgili bilgide aktarırsanız cok sevinirim.
http://www.youtube.com/watch?v=Yey71Z8RtpM
güzel bir video nasıl cogaltılacagı ve bitkide sanırım gencleştirme yapılıyor
ruslar bu işi biliyor :p

Periş
18-06-2011, 12:16
Şimdi çiçeklenmiş durumdalar

Saim bey çok güzel çiçekler ellerinize saglık;)

Jezebel
18-06-2011, 12:35
Nataliya hanım memleketine gidecekmiş, kendisine eli boş dönmemesi ve bol çeşit Streptocarpus getirmesini rica ettim.
Umarım unutmaz ;)

saimerguvan
18-06-2011, 13:55
Eski bir dostum. senelerçe beraberiz gölgeyı sever. suyunu toprak nemli olaçak asla çamur değil toprağı kurumadan su vermeyin
Ayda bir azotlu gübre bende 4.5 rengi var fakat yeni varyeteler internette görüyoruz Henüz tohumu satılmıyor
Yapraktan çoğalıyor Tohumdan biraz zor Toprağı kumlu ve yaprak çürüntüsü
bulunaçak
Üzerinde eski çiçek ve yaprak bulunmıyaçak En önemlisi yetiştirilip teçrübe kazanılaçak Selamlar

iris41
18-06-2011, 18:10
Natalya hanımın menekşeden sonra bunada el atması lazım
yeni yeni farkına varıyoruz bu güzeliklerin cok güzel ceşitleri var .Araştırmalarıma göre sıkışıklık bu bitkinin sonu oluyor seyreltmek şart seyreltirken bölünerek cok kolay cogaltıla biliyor, streptocarpus yaprak bogumlarında,da yavru veriyor eski yapragı atmadan bakmakta fayda var :p

saimerguvan
19-06-2011, 12:29
streptocarpus

iris41
20-06-2011, 07:20
Saim bey Maşalllah ne kadar güzeller .
biz yine geriden takip ediyoruz dünyayı onca farklı ceşidi varken fırfırlı , katmerli , alacalı 3 renkli . normal sıradan ceşitleri türkiyeye getirip satıcaklar

saimerguvan
21-06-2011, 12:41
Bitki yetişdirdiğim en eski bitkilerden biri
Abone olduğum bir Amerikan dergisinin kapağı ve ön sayfasında streptocarpus tarihi 1981

saimerguvan
21-06-2011, 12:43
Derginin kapağı

Jezebel
21-06-2011, 14:26
Saim bey, merakınız hayli eskiymiş ama hep taze kalmış;)
Bir açıdan da Streptocarpusa ve genelde Doğa ve Bitki alemine ilginin ne kadar Batıda eski ve sağlam geleneklere dayalı olduğunun göstergesi bu dergi.
Bizde çevreye duyarlılık ve özelde çiçek sevgisi sanki çılgınlık gibi algılanıyor.
Bir süre önce site üyelerinden biri bana (ona göre fazla olan çiçek sevgimi kastederek)
" Biri sizi durdursun" - diyerek mesaj yazdı:(
Avrupalı olmak veya sadece medeni olabilmek farklı standartlara dayalı...
Mesela British Streptocarpus Society (http://www.streptocarpussociety.org.uk/picturegallery.htm) var.
Ben hiç bir bitkiyle ilgili mesela Osmanlı lalesi ile ilgili diyelim bir topluluk, bir Society göremedim henüz...
Çok karamsar oldu bu, özür dilerim, saygılar.

saimerguvan
21-06-2011, 15:13
Çeşitli tarihlerde bilhassa Avusturyada uzun uzun kaldım
Her pençere ve balkonda çiçek var
Şayet siz o mevsim koymadınız mahalle sakinleri kapınızı çalıyor.Hasta mısınız
veya bir probleminiz mi var
Bana bir kaç gün müsade göndereçeğim iyi günler Selamlar

iris41
21-06-2011, 20:11
Neden biri sizi durdursun?
cicek bakmak ve her ceşit cicek almak gücünüz nispetinde en dogal hakınız hic almadım dedigimde yine ufakta olsa 1 kaktüs alırım **** hic olmadı mevsimlik bir fide o günü cok keyifli geciririm.
bu kendime hediye şeklim :D
eger farklı bir güzelligi tanıtmasa cıkıp bir üye nereden bilecegiz görsek bile koskoca serada gözden kacıcak . ben suculentleri bu site sayesinde sevdim tanıdım hep görürdüm ama hic ilgimi cekmezdi .şimdi echeverianın bir cok ceşidine sahibim . jezebel durmak yok yola devam :p

Jezebel
21-06-2011, 20:40
Sevgili iris41, tabi ki yola devam ;)
Sadece bazen insan kırılabiliyor. Siz yine (benim gibi) kendinize çiçekler hediye edin ;)
Bu sitede güzel dostların bulunması, onların da aynı yüreği taşıyor olması teselli oluyor.
Bizleri birleştiren de bu değil mi?
Streptocarpusun asaleti ve zerafeti de bizleri bu başlıkta topladı.

Faruk
21-06-2011, 20:52
Afrika menekşesine nazaran suda köklendirmesi ve yavrulatması çok kolay bir tür.

Afrika menekşesi gibi çok nazlı bir tür olmaması da bu türü daha çekici hale getiriyor.;)

kopshtar
22-06-2011, 16:30
Sevgili iris41, tabi ki yola devam ;)
Sadece bazen insan kırılabiliyor. Siz yine (benim gibi) kendinize çiçekler hediye edin ;)
Bu sitede güzel dostların bulunması, onların da aynı yüreği taşıyor olması teselli oluyor.
Bizleri birleştiren de bu değil mi?
Streptocarpusun asaleti ve zerafeti de bizleri bu başlıkta topladı.

Sn Jezebel; bence kırılmayın belki şaka olarak söylenmiştir. Ben de zaman zaman kendime söylüyorum biri beni durdursun diye :) Mekanımın ve zamanımın kısıtlı olmasından dolayı böyle düşündüğüm oluyor. Keşke tek uğraşımız bitkiler olsa :))
Fakat İris41'in yazdıklarına kesinlikle katılıyorum. Benim de kendime hediye şeklim bu. Mutluluk bu kadar basit ve ucuz olabiliyor.

iris41
22-06-2011, 21:56
arkadaşlar fazla sıcak ve fazla nem kök cürümesi yapıyor 1rini kaybettim :(
merak ediyorum bazen dostlarım **** sevdiklerim neden bana cicek almıyor
gömlek ,tişört alıyorlarda cicek almıyorlar :mad:
bizde kendimize alıyoruz hediyenin en renklisini en kokulusunu :D
sevgili kopshtar mutluluk hic ucuz degil inan her şeyin bir bedeli ve karşılıgı var mutlulugun bile

Jezebel
22-06-2011, 22:24
Sevdiklerimiz bizi çiçeklerimizden kıskanıyor, belki de o yüzden çiçek almak şöyle dursun,
çiçeklere daha fazla ilgi gösterdiğimizi açıkca söyleyip alınıyorlar.
Saim bey kargom geldi, paketin durumunu anlatmaya dilim varmıyor.
PTT özel kargolara göre daha özenli.
Yine de bitki hayatta, tek parça, sadece çiçekleri dökülmüş ve bir yaprak kopmuş.
Yarın benim ilk Streptocarpusumun resmini sunarım ;)

Periş
23-06-2011, 08:17
Sevdiklerimiz çiçek hediye almak yerine bizleri yargılıyorlar. Ne yapacaksın bu kadar çiçegi diyenler çogunlukta bu sitede kendim gibi dostların arasında mutluyum hiç bu güzellikler sevilmezmi arkadaşlar küçücük bir dal çiçekten bile mutlu olabiliyorsak ne mutlu bize sevgiler..

saimerguvan
23-06-2011, 10:01
Streptocarpus
En kısa zamanda bu şekilde olabilir

Jezebel
24-06-2011, 10:02
Umarım Saim bey, çok güzel bir görüntü;)

iris41
27-06-2011, 22:02
streptocarpus şimdi artık seradan alış veriş yapmama kararı aldım :mad:
dopink uygulayıp yüksek cicekli satışı yapılıyor bir kere daha anladım bu kadar cabuk bozulma olması imkansız .İthal ciceklerin albenisine kapılıp sonrada ölmeleri icimi acıtıyor :( ne yaparsam yapim yapraklar eriyor suda daha kötü bozulup kokma yapıyor yani sonuc sıfır

iris41
06-07-2011, 19:42
Bu başlık unutuldu halbuki cok güzel bir cicek streptocarpus . 3 haftalık görsel şölenin ardından ne yazıkki kaybettim cok beceriksizim menekşeyide yaşatamıyorum . Menekşe başlıgını baltan sona okumam şart oldu kacırdıgım noktalar var sanırım . bilgileri deneyimlerinizi yazarsanız birde resimleri yayınlarsanız cok faydası dokunacak .

zappie
06-07-2011, 22:46
Sayin iris41,
Bu bitkiyi ben de cozebilmis degilim. Nisan basinda koklenmeye aldigim yapraklar yavru verdiler, hatta bir tanesi cicek bile verdi. Ancak o donemde hazir yavru olarak gelenler neredeyse hic buyumediler. Buna ragmen bir tanesi cicek acti, bir kac tanesinin cicegi acamadan kurudu. Afrika menekseleriyle ayni ortamda duruyorlar. Sanirim biraz daha golge ve serin seviyorlar. Isin en kotu yani kok curumesi gibi bir durumu kolay kolay farkedemiyorsunuz, yapraklar kolay kolay bozulma belirtisi gostermiyor. Bir tanesinin yapraklarini biraz zorlayinca elimde kaldi, coktan koku curumus gitmis. Yapraklari hemen seraya koklenmeye aldim tabii ki. Siz de umudunuzu kaybetmeyin, yesil doku oldugu surece koklendirmeyi deneyin.

Periş
03-08-2011, 18:44
Nataliya hanım memleketine gidecekmiş, kendisine eli boş dönmemesi ve bol çeşit Streptocarpus getirmesini rica ettim.
Umarım unutmaz ;)

Sevgili Jezebel Natalia hanımdan haber varmı acaba ;)

Jezebel
03-08-2011, 20:10
Görebildiğim kadarıyla Nataliya'nın üyeliği iptal edilmiş.
O yüzden irtibat kurması mümkün olmaz:(
Sevgiler.

iris41
03-08-2011, 21:06
streptocarpus yetiştirmek isteyen arkadaşlar bu bitkinin sıcaga hic tahammülü yok topragı herdaim nemli kalıcak kökler serin

Jezebel
03-08-2011, 21:08
Sayin iris41,
Bu bitkiyi ben de cozebilmis degilim. Nisan basinda koklenmeye aldigim yapraklar yavru verdiler, hatta bir tanesi cicek bile verdi. Ancak o donemde hazir yavru olarak gelenler neredeyse hic buyumediler. Buna ragmen bir tanesi cicek acti, bir kac tanesinin cicegi acamadan kurudu. Afrika menekseleriyle ayni ortamda duruyorlar. Sanirim biraz daha golge ve serin seviyorlar. Isin en kotu yani kok curumesi gibi bir durumu kolay kolay farkedemiyorsunuz, yapraklar kolay kolay bozulma belirtisi gostermiyor. Bir tanesinin yapraklarini biraz zorlayinca elimde kaldi, coktan koku curumus gitmis. Yapraklari hemen seraya koklenmeye aldim tabii ki. Siz de umudunuzu kaybetmeyin, yesil doku oldugu surece koklendirmeyi deneyin.

Karadenizde zor diyorsa arkadaşımız İzmirde mümkün görünmüyor.

bettyycim
27-09-2011, 18:23
Yılbaşından hemen önce bulunduğum Bulgar Bilimler Akademisi Botanik bahçesinde gördüğüm bu Streptocarpus'lar beni biraz hevese getirdi.

189807

;)

189808

Tohumdan yetişen bir bitki de görmüştüm ve çok özenmiştim.

Birinci resim de görülen çiçekten bugün Yalovada bir seda gördüm ne hoşmuş menekşeyede benziyormuş dedim ve eve geldiğimde missmenasla konuşunca çok hoş bir çiçek gördüm diye telefonla tarif ederken bana Streptocarpus olduğunu anımsattı, üzgünüm ama çok çiçek var bu da eksik olsun diye almadım :(

iris41
27-09-2011, 21:31
Beticim hic üzülmeyin almadıgınıza daha cok memnun olun zira cok zor bir bitki ve sıcaklar düşmanı .

zappie
29-09-2011, 12:14
Yasatabildiklerimden bir tanesi cicek acti. ;)

iris41
29-09-2011, 22:01
sevgili zappie yaşata bildiyseniz bir püf noktası olmalı . şimdi anlatın lütfen yüregime kor düşürdünüz ne kadar güzel maşalah

zappie
29-09-2011, 22:30
Belki turundendir. Ozel bir bakim uygulamadim. Yalniz havadaki nemi seviyorlar sanirim. Cunku kapali serada yaprak parcalari cok guzel yavru vermislerdi.
Afrika menekselerinde hic sorun yasamiyorum. Ayni sekilde serada viyollerde yavrulatip direkt acik havada saksiya alyorum. Belki streptolari kademeli olarak acik havaya almam gerekiyordu. Strese dayanamadilar. Bazi yavrulari daha geliskinken acik havaya cikarttigim icin dayanmis olabilirler. Ama Rusya'dan yavru gelenlerin cogunu da kaybettim, bundan streptokarpusun hava degisimine hic tahammulu olmadigi sonucuna variyorum.
Kayiplarima cok uzulen arkadasim yenilerini getirdi. Insallah bunlari kaybetmem. :o

baytar87
07-04-2013, 21:36
merhabalar. bu sevimli minikten nasıl edinebilirim? çok güzel renkleri ve şekli.

ezafma
06-05-2014, 09:08
Şeyma Çiçekçilikte satışta, biraz pahalı ama :(

edelvays58
10-05-2014, 09:19
Sn Mutlu Kutlu'dan aldığım streptocarpus 7040 çiçeğini gösterdi sonunda. İnanın çok güzel renkler ve insanı çok mutlu ediyor. Geldiğinden beri bol ışık alan, doğuya bakan cam önünde. Güneş kızdırmaya başladığında daha geriye çekmeyi düşünüyorum.
Çoğaltabilir miyim diye yaprağının yarısını kestim, ikiye böldüm, ortadaki damarı kestim ve kestiğim yerlerinden perlite yerleştirdim. Üzerini kapattım nemli kalabilmesi için. Her gün arada sırada açıyorum ki hava alsın. Yine de çürüme riski var.

491336

Periş
07-01-2015, 20:05
Karadenizde zor diyorsa arkadaşımız İzmirde mümkün görünmüyor.

Sn Jezebel uzun zamandır bu konuda yazı yok ne oldu bu güzellikte son durum nedir bakımı kolaymı izmirde yaşadımı mersine uyum sağlarmı alsam yetiştirebilirmiyim acaba :confused:

dinozor
11-01-2015, 09:22
Daha düne kadar streptocarpusa karşı özel bir ilgi duymuyordum, meğer ne güzel şeymiş! Dev gibi bir yapraktan çıkan çiçek sapları var, gidip gelip bakıyorum:)

Üzerindeki etikette haftada 2-3 kere sulanması gerektiği yazıyordu, internette ise toprağın kurumasına yakın sulanması gerektiği... Şimdilik interneti dinlemeyi düşünüyorum, zamanla dilinden anlamaya başlarım umarım;)

lusoari
11-01-2015, 10:12
Sevgili Dinozor, streptocarpuslarla ilk tanıştığımda bakımının zor olacağını düşünmüş ve son anda vaz geçmiştim. Aradan 3-4 sene geçtikten sonra bu sene tesadüfen elime geçen 4 türle açılışı yaptım.
İnternette yazılanların aksine, suyu tolere ettiğini ve bu mevsimdeki güneşin hoşuna gittiğini anladım.
Bakım olarak, afrika menekşesinden çok kohleria, episciaya benzettim.

dinozor
12-01-2015, 09:55
Sevgili lusoari, bilgiler için çok çok teşekkür ederim:) Daha önce hiç kohleria veya episcia ile haşır neşir de olmadığımdan biraz gözüm korkmadı değil:)

İnternette toprak çok ıslak olmasın diyor fakat 1/8-1/4 oranında perlit eklenmiş herhangi bir materyalin dikim için uygun olduğu yazılmış, demek ki bir miktar nem uygun olacak. Çiçek ve meyve oluşumunu teşvik eden sıvı besinlerin kullanımı uygunmuş. Direkt güneş ışığı uygun olmasa da aydınlık yerleri tercih ediyormuş, biraz gölgede kalırsa çiçeklenme azalıyormuş.

Şimdilik elde sadece teorik bilgi var ama bakalım neler olacak:) En merak ettiğim de bu tek yaprak halinden ne zaman kurtulacağı (eğer o kadar yaşayabilirse). Ayrıca neredeyse lacivert gibi çiçekleri olan bir tane gördüm, şahane bir şey, umarım sizdekilerden biri de bundan olur sevgili lusoari. Sadece çiçek meraklısı değilim ama muhteşem bir renk, bol bol görmek gerek:)

lusoari
12-01-2015, 15:41
Evet Sevgili Dinozor haklısınız. Bilgilerinden yararlanacağımızı düşündüğüm bir misafirimiz olacak çok yakında, ondan öğrendiklerimi sizlerlede paylaşırım. :D

sonkez
12-01-2015, 15:47
Rabbim ne güzellikler yaratmış...Çok güzel..Sevgili lusoari, sizinkileride bir görsek...

lusoari
12-01-2015, 15:55
Rabbim ne güzellikler yaratmış...Çok güzel..Sevgili lusoari, sizinkileride bir görsek...

Sevgili Sonkez, yakından bir görsen daha çok seversin öyle tatlı, öyle güzel, narin bir o kadar da çarpıcı renkleri var ki tarifi imkansız.
Aslında çiçek açmalarını bekliyordum ki onların sayfasını bir kereden canlandırayım ama Sevgili Dinozor'a da yardım etmeden duramazdım. :D Fotoğrafları yarın gündüz gözü ile çekip paylaşırım söz. :D

sonkez
12-01-2015, 16:07
Teşekür ederim...Sağolun...

edelvays58
12-01-2015, 20:27
Aslında streptocarpus yetiştirilmesi zor bir çiçek değil. Kolay ve bol çiçek açıyor. Yaz sıcaklarından olumsuz etkileniyor. 99 mesajda paylaştığım bitki hala yaşıyor. Çok çiçek açtı,çook ve kış başına kadar çiçeklerini gçsterdi. Bir ara pamuklu bite yakalandı ama ölmedi. Bir çelik aldım ve suda köklendirdikten sonra toprağa diktim. Hayata tutundu,ama havaların soğuk gitmesi nedeni ile çok ağır büyüyor. Anaç olan çok canlı olmasa da yaşıyor. Mart ayında toprak değişimi yapmayı düşünüyorum.

lusoari
13-01-2015, 17:06
Sevgili Sonkez, söz verdim diye eve gelir gelmez resimlerini çektim. :D
Bana bu pet bardakların içinde birer tane yaprak olarak gelmişlerdi, saksı harcı sadece torf ve perlitten ibaret. Hava değişimi yüzünden strese girme olasılığı yüksek olduğu için ellemek istemedim ama havalar ısınınca saksılarını biraz büyütürsem daha iyi gelişeceklerini düşünüyorum.

oceanheart
14-01-2015, 01:10
ben 4-5 sene önce tohumdan yetiştirmiştim 20-30 kadar oldu hepsi çiçek açtı hatta daha sonra kendi etrafa attığı tohumlardan çıkan bitkiler de oldu hala yaşatabildiklerim 8 adet kadar. Bakımı zor özellikle kök çürümesi çok oluyor ama sanırım ödemişin milli toprağı gibi toprak bulunup sıkça sulanırsa kök çürümesi yaşanmayabilir. Oceanneart'ın bahçesi sayfamda resimlerini de koymuştum

sonkez
14-01-2015, 11:48
Aman ne kadar güzel,bırde çicekli halini hayal bile edemiyorum...Sizde ne geüzellikler varmış meğer...Kıskandım şimdi...:(

Aysel Yavuz
14-01-2015, 12:08
Ya bu ne kadar güzel bir çiçekmiş böyle. Allah'ım daha neler görüp özeneceğim :) Hemen aramalara başlıyorum

lusoari
14-01-2015, 16:48
ben 4-5 sene önce tohumdan yetiştirmiştim 20-30 kadar oldu hepsi çiçek açtı hatta daha sonra kendi etrafa attığı tohumlardan çıkan bitkiler de oldu hala yaşatabildiklerim 8 adet kadar. Bakımı zor özellikle kök çürümesi çok oluyor ama sanırım ödemişin milli toprağı gibi toprak bulunup sıkça sulanırsa kök çürümesi yaşanmayabilir. Oceanneart'ın bahçesi sayfamda resimlerini de koymuştum

Sevgili Oceanneart, sayfanızda görüp gaza gelenlerdenim. :D Onlarla daha uzun zamandır birlikte olduğunuza göre, bizden daha çok tecrübeleriniz olmuştur. Rica etsem bizleri biraz daha aydınlatabilirmisiniz? ( sıcaklık, güneş, nem)

lusoari
14-01-2015, 16:55
Aman ne kadar güzel,bırde çicekli halini hayal bile edemiyorum...Sizde ne geüzellikler varmış meğer...Kıskandım şimdi...:(

Aslında ben onları sır gibi saklıyordum ablam, üretebilirsem geldiğimde sizlerle de paylaşıp, sürpriz yapmak istiyordum ama sana yakalandım. :D : D :D

sonkez
14-01-2015, 17:38
İyi oldu galiba...Hiçbir sır gizli kalmıyor değilmi..:p

lusoari
14-01-2015, 18:41
İyi oldu galiba...Hiçbir sır gizli kalmıyor değilmi..:p

Sırlar ortaya çıktı ama sürpriz bozuldu. :D Yeterki diktiklerim tutsun, yaşatmayı becereyim de ziyanı yok, ben halimden memnunum. :D

oceanheart
15-01-2015, 09:51
Sn. Lusoari açıkçası ben de henüz tam çözebilmiş değilim ama yazın bahçede yarı gölge bir yere koyduğumda güzel geliştiklerini gördüm. En çok yaşanan sıkıntı dediğim gibi kök çürümesi bunun çözümü de her sene milli toprak ile saksı toprağını yenilemek olabilir.

lusoari
15-01-2015, 18:24
Sn. Lusoari açıkçası ben de henüz tam çözebilmiş değilim ama yazın bahçede yarı gölge bir yere koyduğumda güzel geliştiklerini gördüm. En çok yaşanan sıkıntı dediğim gibi kök çürümesi bunun çözümü de her sene milli toprak ile saksı toprağını yenilemek olabilir.

Sevgili Oceanheart, yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Strep.ler ile ilgili vermiş olduğunuz bilgiler sayesinde daha büyük adımlar atabileceğimi düşünüyorum. Bana vermiş olduğunuz fikirler için tekrar teşekkür ederim.

sonkez
13-02-2015, 11:13
Bir tane bende kendime hediye ettim.İnşallah bakabilirim..

Jezebel
27-04-2015, 13:03
Benim biricik Streptocarpusum açtı

549049

En Sevdiğim mavi tonda.

Jezebel
14-05-2015, 18:49
Ne kadar yaşar bilmiyorum.
Dayanmaz deniyor, çok sıcak.

552826

.