View Full Version : Vyssera'nın Sukulentleri
Merhaba arkadaşlar,
Sukulentler benim için de çok keyifli bir uğraş, tabi bu da bağımlılık yapıyor ve şu da olsun şundan da olsun diye diye insanın elinde güzel bir koleksiyon oluşuveriyor.
Benim elimde de 100 çeşit kadar sukulent oldu. Bunlardan halihazırda fotoğraflanmış olanları sizinle paylaşmak istedim. Koleksiyonumun geri kalanını da inşallah fırsat olunca paylaşmak istiyorum.
İlk sukulentimiz Orostachys fimbriatus. Bir nevi minyatür sempervivum görüntüsünde bir bitki. çapı 1 cm kadar oluyor. çok sevimli bir görüntü arzediyor.
189502
Bu da ortamını bulduğunda güzel bir renk alan küçük bir sempervivum türü ( ya da melezi ) olan, Irazu.
189508
Sıradaki sukulentimiz hepinizin yakından tanıdığı Hawortia fasciata. Kendisi ile aram çok iyi, çünkü sıcaktan ve susuzluktan pek etkilenmiyor, 2 yıldır bu ufak saksıda yaşıyor. Kusamono için çok ideal bir tür.
189509
Köy evimin bahçesinde oluşturduğum sukulent bahçemin sedumlarından örnekler, ilki kazayağı, diğeri ise Sedum rubrotinctum ve adını bilmediğim birkaç tür daha.
189510
189511
Hatice Tarhan
20-01-2011, 12:45
Yeni bir kaktüs veya sukkulent sayfası beni çok heyecanlandırıyor.HEpsi birbirinden güzel devamını dört gözle bekliyorum.
Hoşgeldiniz Sayın Vyssera, bugüne kadar nerelerdeydiniz..büyük bir koleksiyona sahipsiniz anlaşılan.diğer resimlerinizi merakla bekliyoruz.
Çok teşekkür ederim :) Ben de bir arşivleme çalışması yapmak istiyordum epeydir. Böylece elimde ne var ne yok kendim de görmüş olurum.
Diğerlerini fotoğraflayana kadar, doğada keşfettiğim üç değişik sempervivum türünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlardan ikisi Sempervivum tectorum, diğeri ise Sempervivum ciliosum türlerine benziyor.
189527
189528
189529
189530
189531
günebakan
20-01-2011, 15:49
Hoş geldiniz sayın Vyssera sayfanız hayırlı olsun semperviumlar harika görünüyorlar:)
Hoşgeldiniz sn vyssera:) Boşuna demiyorum ben bereketli karadeniz diye:) Sukulentleriniz çok güzel. Sukulent bahçenizi topluca görmek daha keyifli olacak:)
furkan yıldız
20-01-2011, 16:28
Fotoğraftakilerden görüldüğü üzere koleksiyon yaparken çok güzel seçimler yapmışsınız :)
Sayfanız hayırlı olsun. Hepsi çok güzeller.. Devamını görmek dilekleriyle..
Sayın vyssera, en sevdiğim, en dayanıklı sukulent türüyle açılışı yapmışsınız. Bayılıyorum Sempervivumlara. Kaya bahçesine çok yakışıyorlar. Bahçenizdeki Sedumlar da çok güzeller. Fotoğraflar da çok net. Merakla devamını bekliyorum. Selamlar.
Hoş geldiniz sayın Vyssera ,Doğal ortamda gördüğümde çok heyecanlanıyorum .Biz saksılar içinde yaşatacağız diye canımız çıkıyor.Kışın ne yapıyorsunuz .Üzerlerini örtüyormusunuz?
Sağolun arkadaşlar, sizi fazla merakta bırakmadan eklemeye devam edeceğim. Sözü geçmişken ve de sorulmuşken sempervivum konusunu açalım.
Aslında çok kolay bir bitki değil, kaya üzerinde çok güzel renk renk olurken, evde saksıda güzel bir toprakta hiç de aynı renkleri almıyor. Mesela yukardaki sempervivum Irazu' yu ilk başta kum gibi bir toprağa dikmiştim, kayadan ufalanan bir topraktı. Onda çok su istiyordu, ama renkleri güzeldi, sonra daha çok su tutabilecek bi karışıma diktim, köklenmesi azaldı, ve renk yeşile kaydı. Baharda tekrar düzenleyeceğim, ve aldığım tarif üzerine, dibi çakıl, üstü toprak, volkanik taş, kum karışımı ve en üstü yine çakıl olacak şekilde düzenleyeceğim.
Aslında Echeverialar daha uyumlu ve sorunsuz bitkiler ama onlar da bazı türler hariç dona dayanıksız. Bahçede bakmaya çok müsait değil. Sempervivumların her türü dona son derece dayanıklı olduğundan, üstlerini örtmek gerekmiyor. Kışı da yazı da doya doya yaşayınca renkleri daha bir güzel oluyor.
Sayın vyssera sayfanızı merakla takip ediyorum, çünkü sukkulentler benim de favorilerim, doğadan görüntülediğiniz sempervivumlara da bayıldım doğrusu...
Onlar bizim memleketin güzelleri sevgili livadi. Yazın gittiğinde dolaş şöyle dağ bayır. Renk renk sukulentler bul sende görelim;)
Sayın vyssera
Öncelikle hoşgeldiniz. Sayfanız hayırlı olsun.
Irazu gerçekten çok hoşmuş, siz yine eski doğal haline döndürün. Doğada keşfettikleriniz ise Trabzon doğasında mı? Gerçekten çok ilginçmiş. Ben Torul'da görev yapmıştım ama o zamanlar sukulentler ilgi alanımda değildi. Yoksa çok doğa gezisi yapmıştım.
asumandilek
21-01-2011, 23:52
Demek bizim taraflarda doğada var bu türler. Bu beni çok heycanlandırdı şimdi. Daha dikkatli bakmak şart oldu.. Hoşgeldiniz sevgili vyssera merakla bekliyoruz koleksiyonun diğer fotoğraflarını...
Ee asuman ben demiyor muyum sana her gittiğinde. Bereket fışkırır oralarda iyi bak dağa taşa diye:) Aklım onlarda kaldı:o
asumandilek
22-01-2011, 00:40
Ee asuman ben demiyor muyum sana her gittiğinde. Bereket fışkırır oralarda iyi bak dağa taşa diye:) Aklım onlarda kaldı:o
Bu sene gözlüklerin üstüne bi cam daha taktırayım da 6 gözle bakayım ben. :)) Olmadı Trabzon'da inerim o arabadannnn!!! :))
bettyycim
22-01-2011, 09:22
Ah Asuman Hanım ne gerek var siz Artvin dağlarında ki güzelliğe bakın S"empervivum Artvinense" ve Artvin dolaylarında keşfedildiği için bu adı almış :D
http://www.artvinansiklopedisi.com/index.php/Sempervivum_artvinense
Sempervivum artvinense Muirhead 1969, Kuzeydoğu Anadolu’ya özgü endemik bir bitki türü. Artvin yöresinde Kısmet Çiçeği adıyla bilinir. İlk kez 1957 yılında Davis ve Hedge tarafından Artvin’den toplandı. Bitki yaklaşık 2200 m yükseklikte, volkanik kayaçlar üzerinde yaşar ve Haziran ayında çiçeklenir. Bitki ikinci kez T. Norman tarafından ilk bulunduğu yerin yaklaşık 120 km güneyinde, Kars-Sarıkamış yöresinde 2000 m yükseklikten toplandı. Roset yapraklar çok sayıda olup, rozet genişliği 3-4 cm çapındadır. Rozet yapraklar bazen içe kıvrık, paralel kenarlı-mızraksı şekilli, yaklaşık 2.5 cm boyunda, yeşil renkli ve kırmızı uçludur. Gövde yaprakları rozet yapraklara benzer, salgı tüylü ve kenarları sillidir. Çiçekler 2,5 cm çapında, 12-13 parçalıdır. Kaliks lobları yumurtamsı, kalın, içe kıvrık ve 3-3,5 mm boyundadır. Petaller sarımsı-beyaz ve yaklaşık 11 mm boyundadır. Filamentler beyazdır. Pullar sarı, yuvarlağımsı-dört köşe ve geriye kıvrıktır
[QUOTE=bettyycim;745736]Ah Asuman Hanım ne gerek var siz Artvin dağlarında ki güzelliğe bakın S"empervivum Artvinense" ve Artvin dolaylarında keşfedildiği için bu adı almış :D
http://www.artvinansiklopedisi.com/index.php/Sempervivum_artvinense
S
Bilgi için teşekkür ediyorum .
Gerçekten güzel yurdumuzda bulunan endemik türlerin tanıması ve kategori edilmesi çok büyük zaruret arz etmektedir ve böyle bilgi resim olan arkadaşlar burada Paylaşırsa yararlı olaçagı kanısındayım
Arkadaşlar ilginize çok teşekkür ederim. İşlerimi gündüz gözüyle bitiremediğim için fotoğraflama işini tamamlayamadım. Daha fazla fotoğraf kısa zamanda burda olacak. Bunun haricinde doğada keşfettiğim türlerin daha fazla heyecan oluşturduğunu da gördüm, onları da paylaşmaya devam edeceğim. :)
Türkiye florası bölümünde,'Trabzon da Sempervivum tectorum buldum' yazdığımda, inanmayan arkadaşlar bile olmuştu. Şimdi görüyoruz ki, Türkiye'de nerede güzel bir kayalık ekosistem var, orada sukulentler ve özellikle sempervivumlar var.
Çok güzel paylaşımlar.Teşekkürler.
Onlar bizim memleketin güzelleri sevgili livadi. Yazın gittiğinde dolaş şöyle dağ bayır. Renk renk sukulentler bul sende görelim;)
Aslında nereye gitsem gözüm börtü böcekte ama nasıl oldu da bunlara rastlamadım, hayret ....
Yaz gelse de görsem bir yerlerde şunlardan diye şimdiden sabırsızlanıyorum doğrusu...:)
Şimdi görüyoruz ki, Türkiye'de nerede güzel bir kayalık ekosistem var, orada sukulentler ve özellikle sempervivumlar var.
Artık bu söz üstüne gözlerimi kayalıklardan ayırmam :)
bettyycim
22-01-2011, 21:02
İşte Uludağdan bir güzel Sempervivum armenum ;)
Ayrıca bu bitkinin ezilip çıkarılan suyu kulak ağrılarına çok iyi geliyormuş, yani Uludağ civarın da Kulak Otu olarak tanınıyormuş ;)
Teşekkür ederim. :)
Evet, bugün elimdeki echeveria türleri ile başlayalım. Yurtdışından getirilebilecek çok güzel türler var, inşallah onlara da el atacağız :) ama şimdilik Türkiye'de ne bulduysak o.
Echeveria 'topsy turvy'.
189989
Echeveria atropurpurea
189990
Echeveria elegans
189991
Adını bilmediğim bir hibrit echeveria
189992
Echeveria shaviana
189993
Shaviana ve topsy turvy henüz daha küçük, elegans da soğuktan biraz etkilenmiş gibi.
Bu herkesin elinde bir tane mevcut bulunan;
Echeveria glauca
189995
Echeveria 'lola'
189996
Bu da meşhur Perle von nürnberg.
189994
Bunlar da yapraktan yetiştirdiğim minik p.v. nürnberg ve atropurpurea'lar.
189997
189998
Eskiden bu saksıda bonsai çalışmam vardı. Balkonum o kadar güneş alıyor ki, ağaçları bi' türlü yaşatamıyordum. Bunun üzerine ona sukulentlerimi diktim. Onlar bile zorlanıyor ama sempervivumlar hariç genelde güzel gelişim gösterdiler.
İşte çalışmamdan kareler.
Bu uzaktan genel görünümü. Fotoğrafı çok küçültmek zorunda kaldım ama gene de az çok anlaşılıyor. Kayalıklar ufask bir vadi ve ağaç olarak da yeşimleri kullandım.
190317
Bunlar da yakından bakış :)
190318
190319
190320
Önceki mesajdaki fotoğraflar geçen yıldandı. Bu yıldan da birkaç fotoğraf ekleyeyim.
190321
190322
190323
acemifüsun
25-01-2011, 22:27
Çok güzel sunumlar, paylaşımınız için teşekkürler:)
bettyycim
25-01-2011, 22:28
Bu soğukta o kertenkele yolumu şaşırmış ;)
Sağolun, Tüm sukulent severlere armağan olsun :)
Son çalışmanız gerçekten çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Büyüdükçe ve yayılmaya başlayınca buduyor musunuz?
NazMurat
26-01-2011, 16:49
minyatür alanınız sanki öylesine büyük ki gez gez bitmeyecek gibi ;)
küçük sürprizler (fareler,kertenkele hatta kirpi) çıkıyor karşımıza. :p
çok güzel olmuş, bayıldım vadiye kayalıklara :)
Ellerinize sağlık, bu eğlenceli sunum için teşekkürler.
A1919, teşekkür ederim. Bitkilerden daha hızlı büyüyen, fazla yayılan olursa, diğerlerinin gelişimini ve genel görünümü bozmaması için buduyorum. Bazen de genel bir hasat yapıp, elde ettiğim dalları, arkadaşlara hediye ediyorum. :)
Nazmurat, teşekkür ederim. Bitkileri tek tek dikmekten çok daha tatmin edici, hoş görüntüler elde ediliyor. Herkese tavsiye ederim.
Sağolun, Tüm sukulent severlere armağan olsun :)
Bir sukulentsever olarak teşekkür ediyorum kocaman:) Çok güzel bir sunum. Emeklerinize sağlık
Satı Uğurtan
28-01-2011, 22:44
Sevgili vyssera, Bu kadar canlı sağlıklı sempervivumları, eceveriaları sedumları bir arada görmek çok güzel, bu kadar güzelliği bir arada toplamak çok hoş, eline yüreğine sağlık sevgiler.
Sayın vyssera çok hoş bir penjing uygulaması olmuş. Farklı türlerin birarada olması çok tatmin edici bir görsel meydana getirmiş. Bence kayaların yerleştirilmesinden ağaçların şekillerine kadar, hatta oyuncak hayvancıklara kadar oldukçada başarılı bir çalışma. Ben bir ekleme yapmak istesem arka fona kayalardan dağ efekti yapmak isterdim. Onun dışında oldukça tatminkar. Ellerinize sağlık.
Saygılar...
Teşekkür ederim Sarıefe, yer ve imkanlar dahilinde birşeyler yapmaya çalıştım. :)
hepside çok güzeller,devamını bekleriz sayın vyssera
cok guzel sukunetlerınız var masallah kucuk cıtlıgınızde bır harıka olmus::)
Çok hoş düzenlemeler. Ellerinize sağlık.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.