PDA

View Full Version : Tugrulbaba / Çiftlik




tugrulbaba
19-01-2011, 21:44
Merhabalar.

Öncelikle herkese çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. Biliyorum ki toprakla uğraşmak zevkli olduğu kadar bir hayli yorucu ve sabır isteyen bir iş. Elbette bilmediğim zorlukları da vardır.

Burada bahçemin aldığımdan beri aşama aşama kaydettiği ve kaydedeceği gelişmeleri paylaşmak niyetindeyim.

Öncelikle bölge ve konumu hakkında kısa bilgiler vereyim.

Konya - Beyşehir karayolundan (ısparta yönüne düşer) evimin önünden bahçeme 45 km. lik bir mesafem var katetmem gereken.
Kızılören Kasabası ile Sağlık kasabası arasında kalan tarihi Kandemir Hanının (selçuklu eseridir) hizasında, karayoluna yol ölçüsü olarak net 2400 m. uzaklıkta, kuş uçusu 1500-2000 m. arası diye tahmin ettiğim bir mesafededir.

Rakım 1400-1500 arasında. Aladağ olarak yörede bilinen yükseltiye yakın. Orman arazisine 500 m kadar. Tepenin tatlı bir meyille uzandığı güney yamacında şahane bir manzara ve mükemmel temiz havasıyla harika bir yer.

Bahçemin büyüklüğü 7000 m2 dir. Ama ölçüm yaptırırken, yöre insanıyla ters düşmeyelim ne olur ne olmaz diyerek belirlenen noktalardan 40-50 cm. içeri vurdum kazıkları. onun için 200-300 m2 kadar düştü alanım.

Elimden geldiği sürece fotoğraflarla size yaptıklarımı anlatmaya çalışacağım.

Aşağıda ölçüm yapan kişileri ve babamı (bordo fanilalı) görüyorsunuz. Gerçi iyi çekmemişim fotoyu ama elde bu var.

Köpekli resimdeki de büyük oğlum.

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Grnt0798.jpg

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Grnt0801.jpg

İlginç olan yanı ise köpeğin sahibi olan ve ilk resimde elinde baston tutan kişi bölgede yaşayan hayvancılıkla uğraşan Mustafa abi. Ölçümü yapan kişi ise onun öz yeğeni. Adamı ölçüme götürdüğümüzde "Yahu burası benim çocukken falan geldiğim bir yer çok iyi biliyorum buraları" demezmi. Üstüne birde telefon açıp dayısını çağırdı mı! :) İlginç bir tevafuk oldu bizim açımızdan. Konyada o kadar harita mühendisinin içinden bula bula o yaylada gün geçirmiş bir insan bulmamız gerçekten ilginç.




tugrulbaba
19-01-2011, 22:04
Kısa bir süre önce belirsizliklerle dolu, sıkıntılı bir süreç bitti çok şükür.
Sondaj işi.
Sıkıntılıydı çünkü her metrede 55 tl. yazan bir süreç. Size şu kadarda çıkar su diye kesin bir rakam veremiyorlar. belki 100 mt. belki 50 mt. bilmiyoruz.

Bizim kuyu 110 mt. vuruldu. Sondajcı kuyuda dalgıcını bırakmış ama küçük çaplı bir dalgıç olduğu için net olarak ne kadar su verdiğini bilmiyorum henüz.

Yalnız borudan içeri attığım küçük çakılın 3 mt. derinlikte verdiği tepki hayatımda aldığım en mutlu haberlerden birisiydi sanırım. Çocuğum olmuş gibi sevindim neredeyse. Size bu sürecin başında çektiğim fotolardan bir demet.

Alttaki ilk fotoda Mustafa Abiye sürdürttüğüm tarladan bir kesit sunuyorum. Aynı fotoda ölçümden sonra belirlenen yerlere diktiğim kazıkları ve alel acele yaptığımız şimdilik hem ardiye hem tuvalet olarak kullandığımız üstü açık tuğla sarayı takdim ederim. Tarladaki yumruk büyüklüğündeki taşları da görmezden gelmeyiniz. Onları öbek öbek topluyorum elim boşaldıkça.

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Grnt0947.jpg

Sondaj makinesi

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Grnt0949.jpg

Devirdaim çukuru

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Grnt0946.jpg

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Grnt0945.jpg

babam ve dayım , hava soğuk

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Grnt0943.jpg

Orhan Özbilgiç
20-01-2011, 06:40
Sayın tugrulbaba;
Başlığı görünce, ''işte, yeni bir bahçe daha boy gösteriyor..! Dedim. Şimdi en azından birkaç yıl, ekilen ve dikilen bazı bitkiler, deyim yerindeyse ''Hale-yola gelinceye kadar'' çok tatlı heyecanlar yaşayacaksınız. :)
Sonrasında, tanıyıp, bahçenizde de yetişebileceğine inandığınız her yeni bitkiyi elde etme çabaları, sevdanızın uzun yıllar süreceğini size hatırlatacaktır.;)
Hepside güzel duygular..
Kolay gelsin.

tugrulbaba
20-01-2011, 07:12
Sağolun, teşekkürler.
Zaten fotolar bir süre öncesine ait. şu anda sondajcı gitti, birkaç fidanı diktik, bazı kurumuş veya hastalıklı ağaçlar vardı onlar köklendi bahçe ilk zamanından epey farklı hale gelecek kısacası.

furkan yıldız
20-01-2011, 07:21
Hayırlı uğurlu olur inşallah bahçeniz. Gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz. Güzel işler başarmanız dileğiyle

metintekin143
20-01-2011, 07:36
kolay gelsin,

öncelikle hayırlı olsun benim de karaman iline bağlı ambar köyünde 10 dekar karışık meyve ağacından oluşan bahçem var. Kuyu açtırmanın yasal boyutlarını ve toplam masraflarını merak ediyorum.
saygılar,

tugrulbaba
20-01-2011, 08:07
Önce jeoloji mühendisine gittim. Konyanın tüm ilçelerinde kuyu kazdırmak çok zor hale gelmiş. Sadece açık olan bölge beyşehir tarfıymış. O yönden Allah yardım etti.
400 tl arama ruhsatı için ödedim.
Tapu fotokopisi ile gidiliyor. Bazı belgeler var kadastrodan alınıyor. Zaten bu belgeleri jeoloji mühendisi size yazıp veriyor. Şu şu belgeleri getirin diye. 5-10 lira gibi cüzi bedeller karşılığında bunları edinebiliyorsunuz.

Metin bey size tavsiyem kaçak, göçek işler sonradan milletin elinde patlıyor. Benim gördüğüm bu. Çünkü çekeni var çekemeyeni var. Benim planlı projeli ruhsatlı inşaatımı bile şikayet eden karnı dar insanlar oldu. bu da ona benzer.

En basiti tarlanın ölçümünü yaptırdım. Ertesi gün direkleri dikmeye başladım. Yörenin yerlisi bir Mehmet Amca var. Geldi, bizim buralarda an işte şurdan gider, işte burdan gider diyerek benim tarlanın içine girdi. Hayır komşum falan değil ama ben o yöreye dıştan giren birisiyim ya, illa bir maraza çıkaracak. En sonunda "bir hevesle aldık pişmanmı olacağız Mehmet amca?" deyince kurşun yemiş gibi gitti. Şimdi iyiyiz sıkıntı yok.

400 tl arama ruhsatı + (benim anlaştığım fiyattır, kılıflı) 55 tl sondaj metre fiyatı + sondaj için kullanılan su 16 tanker 750 tl + belediyeden kepçe geldi devirdaim çukuru açmaya 150 tl + su bulunduktan sonra kullanım ruhsatı ve su tahlili için 600 tl daha. Başka masraf olacakmı bilmiyorum. Gerçi daha dalgıç ve jeneratör alacağım onlar ne kadar tutar bilmiyorum.

Ambar köyünü bilmiyorum ama Canasan'da dayılarım, Dilbeyen'de eniştem yaşıyor. Eniştem özellikle elma bahçesinde oldukça iyi, parmakla gösterilen türden üretim yapıyor. Dilbeyeni biliyorsunuzdur, polisevinin karşısına düşen köy. Şimdiki adı heralde çakırbağ. Eğer yakınsanız belki tanıyor olabilirsiniz.

novazet
20-01-2011, 09:15
Sayın Tuğrulbaba ;

Bahçeniz hayırlı olsun. Siz şimdi aklınızda olan birçok planı hayata geçirmek için sabırsızlanıyorsunuzdur. Sizi çok iyi anlıyorum. Arazinizde oldukça geniş, biraz zahmetli olsa da ne güzel her istediğinizi ekip dikebileceksiniz.

Bende Kütahya’daki bahçeme 2009 da 120 m.lik sondaj yaptırdım. Birim fiyatı aynıydı. 140 lık boru saldılar. Sizin kuyuya kaçlık boru salındı? Arama ve kuyu ruhsatına hatırladığım kadarıyla toplam 600 lira vermiştim. Dalgıç pompa (3 fazlı), kangal boru, halat, kablolar ve elektrik panosunu sondaj firması 1500 liraya yapacaktı. Ben malzemeleri alarak pano montajını kendim yaptım. Daha hesaplı oldu. Ayrıca malzeme alırken ben daha kaliteli olanları seçtim. Pompa seçimini yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Satıcılar yanlış yönlendirebiliyor. İsterseniz pompa seçimi konusunda da sahip olduğum tecrübe ve bilgileri paylaşabilirim.

Size çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

tugrulbaba
20-01-2011, 09:37
Sağolun. Evet bahar aylarını bekliyorum dört gözle.
Şuraya biber, buraya domates, şurasını hayalet patlıcan, burasını hıyar diye kafamda evirip çeviriyorum.

borunun çapını 140 lık diye hatırlıyorum. Yinede babamdan teyit ettirmem gerek. Çünkü daha çok o ilgilendi. Ben tasalanma işine baktım. Su çıkmadı, çıkmadı diye dertlenmekle meşguldüm. :)

Dalgıç hakkında hiç fikrim yok.
Elektrik panosuna ihtiyacım olacağını sanmıyorum eğer dalgıcı direkt jeneratöre bağlayabiliyorsak. Panoya ihtiyacım yok çünkü elektrik yok. Elektrik çektirmeye kalksam 40-50 bin tl masraf çıkaracaklar bana. Trafo pano direk derken semeriyle seksene patlayacak.
Doğrudan jeneratörle çalıştıracağım bir sisteme gereksinimim var. O konuda bilgilerinize müracaat etmeyi isterim.

Konya menşeili dalgıç üreten firmalar var. Hatta bir tanesi baba dostu. Ama benim için önemli olan kalite. Elbette fiyatta mühim. 80 metreye dalgıç atacağım. buna göre bir maliyet planlaması yapmam gerekiyor. Zaten şu anda bütün parayı sondaj işine yatırarak dalgıç düşünemez duruma düşürdüm kendimi :)
Allah kerim..

tugrulbaba
20-01-2011, 14:09
Aşağıda dünkü çalışmamdan bir özet foto görüyorsunuz. Her bel vuruşumda kenarda gördüğünüz taşları eğilip toplamaktan iş falan göremedim. Toparlıyoruz o taşları kısacası.
Azimliyim tarlada taş bırakmayacağım :)

üzüm
20-01-2011, 14:14
Sayın tugrulbaba,

Bahçeniz hayırlı olsun. Defalarca sondaj yaptırıp, suyu bulamayan tanıdığım insanlar var; bu nedenle suyu bulmanız sevindirici haber. Jeneratörü bahçede bırakacaksanız faturasını iyi saklayın, seri numarası da faturada olsun. Ümit ederim olmaz ama bir hırsızlık durumunda bulunmasına yardımcı olabilir.

Ürünlerinizin bereketli ve sağlıklı olmasını dilerim.

tugrulbaba
20-01-2011, 14:24
O bölümde sera çalışmam olacak Allah nasip ederse. Orada kendi fidelerimi yetiştirip, vakti geldiğinde bahçede otsular için ayırdığım bölümlere şaşırtmayı planlıyorum.

Kendi ürettiğim domates, biber, hıyar, patlıcan vs. sebze meyve çok daha tatlı olur sanırım.

Yakınlarda tavuk çiftliği var. 10 km kadar ötede. Buradan yanmamış gübre getirtebilirim ama şu anda bir faydası var mı yokmu çok fikrim yok doğrusu. Düşünüyorum.

tugrulbaba
20-01-2011, 14:31
Bölgede kimse yok. Ha bu hırsızlık olmaz anlamına gelmez elbet. Kapalı bir mekan ayarladım zaten. Jeneratör bahçede, ardiyede kalacak.
Su konusunda zaten ecel terleri döktüm. 62 de su emaresi verdi dedi sondajcı çok sevindim sonra yok dedi. 85e indik ben soğuk terler döküyorum, su emaresi var dedi sevindim. Yine de az demez mi. 100 e ineceğim dedi. İyi dedik in! 110 a vardı müjdeyi verdi. Ben yoktum başında. birkaç saat dalgıcı çalıştırmış, komşum Mehmet Amca telefonda bağırıyor "ne duruyon Konyada gelsene buraya!" Kendisi sevinmiş bizde mutlu olduk. En büyük korkum çekilen emeklerin boşa gitmesiydi. Çok şükür yaşanmadı böyle bir durum.

İyi dilekler için sağolun.

KAPTANzst
20-01-2011, 16:57
Selam tugrulbaba.
Kolay gelsin. Hadi gözün aydın. Suyuda buldun. İnşallah tarım için kaliteside iyi olur. Bahsettiğin taşlarıda görmüş oldum fotoğraflarda. Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Sabırla çalış Semeresini alacaksınız inşallah. Takiptesiniz:=))

tugrulbaba
20-01-2011, 17:06
İnşallah Kaptanzst abi. Emek olmadan yemek olmuyor.
Suyun analizini henüz yaptırmadım. Önümüzdeki herhangi bir zamanda yaptıracağım. İnşallah kullanılabilir kalitede çıkar.

Bugün dedem rahatsızlanınca bahçeye de gidemedim. Hava da güzeldi. En azından taşları ayıklamaya devam ederdim.

Dün, alıç ağacımı ökse otları sarmış, birşeyler yapayım dedim. Çıktım ağaca en tepeden aşağıya kadar hangi dalda ökse otu varsa o dalı kestim attım.

Hem bu asalaktan kurtuldu ağaç, hem budanmış oldu. Bugünlerde gidersem ağaçtan çelik alıp köklendirmeyi deneyeceğim.

Birde çam ağacı var (tam türünü bilmiyorum) onu da sarmış ökse otları. Halat atıp tırmanmam gerekecek. Dedem bu ağacı koruyun dediydi. Onun için o ağaca özel ihtimam göstereceğim. Kurursa, ölürse yerine aynı cinsten çam dikmeyi düşünüyorum.
Bir yerde ata nasihatını tutmak gibi bir düşünce.

Halil Önen
20-01-2011, 21:11
O bölümde sera çalışmam olacak Allah nasip ederse. Orada kendi fidelerimi yetiştirip, vakti geldiğinde bahçede otsular için ayırdığım bölümlere şaşırtmayı planlıyorum.

Kendi ürettiğim domates, biber, hıyar, patlıcan vs. sebze meyve çok daha tatlı olur sanırım.

Yakınlarda tavuk çiftliği var. 10 km kadar ötede. Buradan yanmamış gübre getirtebilirim ama şu anda bir faydası var mı yokmu çok fikrim yok doğrusu. Düşünüyorum.

Sn. Tuğrul bey,

suyun hazırlı olsun. Bereketli ürünler...

Biliyorsun belki, yanmamış tavuk gübresi tehlikelidir. Bazı arkadaşlar yanmamış tavuk gübresi _ piliç değil, yumurta tavuğu gübresi _ kış dönemi uyguluyorlar.

Yanmamış gübreyi tarlaya serpiyorlar sonra sabanla sürüyorlar, yağmurları bekliyorlar. 3_4 ay birşey dikmiyorlar.

Eğer yağmur yeterli değilse, tarlaya arklar yapıp içine su dolduruyorlar. Tarlanın yüzeyi sapsarı oluyor. Tavlanınca tekrar sürüyorlar. Ekiyorlar ve iyi üründe alıyorlar.


Bu uygulama ilk defa belki ikinci uygulamada iyi gibi görünse de, yanmamış tavuk gübresinin toprakta tuzluluğu arttırdığı, tavuklara verilen suni yemler ve ilaçlar ile toprağın organik yapısının bozulduğu söyleniyor.

Mümkünse organik tavuk yetiştiriciliğinde, fermante olmuş tavuk gübresi kullanmak gerekiyor.



''Yavaş yavaş çifte cubuğa dönüş yapıyorum'' demiştiniz, hiçde yavaş değilsiniz. :) Sanki UBYİ ye de gelecek gibisiniz. Bekleriz tabii. ;)


Kolay gele...

tugrulbaba
20-01-2011, 22:09
Halil abi kısmetten öteye yol gitmiyor. Elden geldiğince üretmek, adam gibi çalışmak gayretindeyim.
Ubyi konusunda da katı düşüncelerim yok. Ubyi güzel çalışmalar yapıyor. Bende bu çalışmalarda bulunmayı isterim elbet ama bunu konuşmak için en azından benim açımdan çok erken. Daha hiç bir şey başarabilmiş değilim.

Ektiğim sarımsaklar filizlendi o kadar :)

Halil abi tavuk gübresini şöyle düşünüyordum ben. Yukarıda detaya girmedim ama aklımda fermante deposu sürekli vardı. Bu depoda hem kısa sürede yanacak (toprak üstünde durduğundan hızlı yanacak en azından) hem ayrışan metan gazını yapacağım serada ısıtma amaçlı kullanabilecektim. Dediğim gibi ya kısamet dedik bir kere. Bir koltuğa iki karpuz sığmıyor. Teker teker kafamdaki projeleri hayata geçirmeye çalışıyorum..

Belli başlı hedeflerimi gerçekleştirdikten sonra gerisi yavaş yvaş kendiliğinden oturacak diye düşünüyorum.

epsody
21-01-2011, 09:33
Dün, alıç ağacımı ökse otları sarmış, birşeyler yapayım dedim. Çıktım ağaca en tepeden aşağıya kadar hangi dalda ökse otu varsa o dalı kestim attım.

Hem bu asalaktan kurtuldu ağaç, hem budanmış oldu. Bugünlerde gidersem ağaçtan çelik alıp köklendirmeyi deneyeceğim.

Birde çam ağacı var (tam türünü bilmiyorum) onu da sarmış ökse otları. Halat atıp tırmanmam gerekecek. Dedem bu ağacı koruyun dediydi. Onun için o ağaca özel ihtimam göstereceğim. Kurursa, ölürse yerine aynı cinsten çam dikmeyi düşünüyorum.
Bir yerde ata nasihatını tutmak gibi bir düşünce.

Arkadaşım tugrulbaba; Topraklarla tatlı heyacanların başladığı bu günlerinde senin duygularına mazhar olarak, seni bu mücedelinin içinde yanlız olmıyacağını ve benim gibi bir çok doğa dostunun yanında senin destekçin olacağını bilmelisin.

Arkadaşım ağaçlar netin çatısı altında senin gibi birçok insanın bulunduğunu senin uğraşılarının yanında destek sağlaylardan biri olmak için benim içinde büyük zevk olacaktır, arkadaşım öncelikle belirtmek isterim ki sizin yaptıklarınızı eleştirmek sizin bilgilerinizi küçük görmek gibi niyeti taşımadığımı bilmenizi isterim, benim bazı paylaşımlarımdaki açıklamalarımın dozunu kaçıracak olursam bimelisinizki bilenin bilmeye borcu ilkesi içinde bu paylaşımlarımı sürdüreceğim.

Kendimi açıklamak için başlığını işgal etmek istemem. Buradan Etkinliklerime (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20921) ve Bolktaki özel çalışmalarıma (http://epsody-geliboludakibahem.blogspot.com/) göz atmanız ile beni tanıma fırsatı bulacaksınız.

Arkadaşım çalışmalarını takip ederek, bilgilerime gerek olduğu durumlarda başlıklarına katkılarak topraklar üzerine en güzel paylaşımlar sağlıyacağımdan emin olmalısınız, sevgilerimle toprak çalışmalarınızda mutluluklar hep seninle olsun.

Saygılarımla.

tugrulbaba
21-01-2011, 09:51
Bloğunuzu yeni gördüm. Çalışmalarınız dikkat çekici.
Ağaçlar.netteki katılımlarınızı UBYİ başlığı altında daha evvel de ziyaret etmiştim.

Bilmediğim, takıldığım hususlarda yardımcı olacak insanların varlığını bilmek gerçekten güzel bir şey.

Teşekkür ederim.

Safranlı
21-01-2011, 10:39
Tugrulcum maşallah her sey çok güzel gıdıyor
insannın sevdıgı arkadasının toprak askındada buluşması çok güzel
inan çok sevındım çalışmalarına
ALLAH daım etsın
arazın oldukca genış
sadece sebze ekmekle dolmaz
belkı yöreye göre ticarı üretım düşünebılırsın
topragın tahmınıme göre gayet temız kımyasal kırlılık yok gıbı
zaten dogal yöntemler en dogrusu
çalışmalırını takıp edıyorum
severek ve senın adına sevınerek izlıyoruz
kolaylıklar dılerım

tugrulbaba
21-01-2011, 10:46
Abi adamlar susuz tarımla uğraşmış yıllar yılı. Yine yıllarca hiç ekilip dikilmemiş bu bahçe. Koyunlar keçiler gezinmiş üstünde.

Sadece buğday ekiliyor bölgede. İnsanlar bir ekmeye bir de biçmeye geliyor. Bunun dışında in cin top oynuyor.
Yani:

Kimyasal mı? O da ne?

Halil Önen
21-01-2011, 11:28
Abi adamlar susuz tarımla uğraşmış yıllar yılı. Yine yıllarca hiç ekilip dikilmemiş bu bahçe. Koyunlar keçiler gezinmiş üstünde.

Sadece buğday ekiliyor bölgede. İnsanlar bir ekmeye bir de biçmeye geliyor. Bunun dışında in cin top oynuyor.
Yani:

Kimyasal mı? O da ne?

Tuğrul bey,

susuz tarımdan sulu tarıma geçişte en büyük sorun;

toprağın salma _ vahşi_ sulama ile sulanması ve topraktaki tuzun yüzeye taşınması, toprağın çoraklaşmasının sebeb olmasıdır. Sadece bu nedenden dolayı GAP bölgesinde binlerce tarım arazisinin aşırı tuzlanmadan kaybedildi bildirilmektedir.

Siz damlama sulama yapacaksınız, sorun olmaz...

tugrulbaba
21-01-2011, 12:08
Halil abi zaten ben de sizin gibi düşünüyorum. Hiç birşey sınırsız değil. Yeraltı suları da öyle.
Damlama sulama ile:

1- Su israfının önüne geçilir.
2- Bitkiler daha iyi sulanır.
3- Bitki besinleri toprağın her tarafına değil sadece suyun ulaştığı yere gider. Böylece bundan da tasarruf edilir.
4- Aşırı sulama yapılmadığı için tuzlanma oluşmaz / dert edecek miktarlarda olmaz.

tugrulbaba
21-01-2011, 12:34
Dursun abi ticari olarak düşündüğüm şey elma.
Granny smith dikeceğim. 500 fidan dikeceğim. Artan yerde kasım ayından itibaren diktiğim:

4 adet ceviz
3 adet kiraz
1 adet vişne
1 adet ekşi kara dut
1 adet ak dut
2 adet ayva
2 adet armut
4 adet badem
2 adet erik
2 **** 3 kayısı
1 adet ıhlamur
1 adet fıstık çamı
birkaç çeşit asma
2 adet şeftali
1 adet elma starking



Bunlar diktiklerim.

Dikmek istediklerim:

antep fıstığı (denemek istiyorum)
cennet meyvesi (trabzon hurması)
Feijoa (feiko, kaymak ağacı)
Goji
böğürtlen
ahududu
Tamarillo (denemek istiyorum)
Ağaç Kavunu

Otsular için:

Domates (vazgeçilmez)
Patates
Biber birkaç çeşit olacak (o bölgede çok şahane olduğunu duydum denemeden doğrulayamam)
Patlıcan
Kabak
Kavun
Hıyar
Turp
Soğan
Sarımsak (ektim)
Çilek
Yer kirazı

Bahçe bitti :)
Balkabağı

tugrulbaba
21-01-2011, 12:50
Buraya aklımdakileri yazayım dedim. Böylece olur veya olmaz diyen çıkar beni de yönlendirmiş olur hem.

Sera yapacağımı da göz önünde bulundurun.

Pepino
Kamkat

tavsiyelerinizi bekliyorum. Şunu da ek vaeya şunu ekme diyecekleriniz olabilir.

novazet
22-01-2011, 11:28
Dalgıç hakkında hiç fikrim yok.
Elektrik panosuna ihtiyacım olacağını sanmıyorum eğer dalgıcı direkt jeneratöre bağlayabiliyorsak. Panoya ihtiyacım yok çünkü elektrik yok. Elektrik çektirmeye kalksam 40-50 bin tl masraf çıkaracaklar bana. Trafo pano direk derken semeriyle seksene patlayacak.
Doğrudan jeneratörle çalıştıracağım bir sisteme gereksinimim var. O konuda bilgilerinize müracaat etmeyi isterim.

Konya menşeili dalgıç üreten firmalar var. Hatta bir tanesi baba dostu. Ama benim için önemli olan kalite. Elbette fiyatta mühim. 80 metreye dalgıç atacağım. buna göre bir maliyet planlaması yapmam gerekiyor. Zaten şu anda bütün parayı sondaj işine yatırarak dalgıç düşünemez duruma düşürdüm kendimi :)
Allah kerim..



Tuğrul Bey;
Benim dalgıç pompamda şu anda 83 metrede çalışıyor. Kullandığım pompa 4” lik, 2,2 Kw. 3 HP. 1¼” bağlantılı, 27 veya 29 kademeli (tam hatırlayamadım), trifaze, norly fanlı, paslanmaz gövdeli impo marka bir pompadır.

Ne tür bir pompanın sizin ihtiyacınızı karşılayabileceğine dair ben fikirlerimi belirteyim. Siz başka kaynaklardan da araştırarak kararınızı verirsiniz. Benimde bu iş hakkında önceden bir tecrübem yoktu, kendi kuyumu yaparken öğrendiklerimi aktaracağım. Satıcılara çok fazla güvenmeyin çünkü malı satmak için öğrendikleri yarım yamalak bilgilerle sizi yanlış yönlendirebilirler. Bana verdikleri pompa kademe sayısı az bir pompaydı. Uygun olmadığını sondajcının uyarısıyla fark edip değiştirdik. Kademe sayısı az olursa yüksek mesafede suyu basamıyor.

Siz jeneratörle çalıştıracağınıza göre pompanız monofaze olacaktır. 4” pompanın dış çapıdır. 2.2 kw. 3 Hp.pompayla ben 5 t/saat su alıyorum. Siz jeneratörle çalıştıracağınız için 1.5 kW 2 Hp.lik bir pompayla aynı mesafeden 3.5- 4 t/saat arası su alırsınız. Pompayı büyük seçerseniz buna bağlı olarak jeneratörde büyüyecektir. Bu da maliyetinizi artırır. Pompa bağlantısını 1¼” seçin, 2” bağlantılı almayın. Kademe sayısı en az 19 kademe olmalıdır. Paslanmaz çelik fanlı olursa daha iyi olur fakat norly fanlıya göre daha pahalıdır. Jeneratörle de çalıştırsanız bir pompa panosu olmalıdır. Küçük ebatlı bu pano içerisinde bir kontaktör, termik, aşırı akım rölesi, sıvı seviye rölesi, sigorta ve şalter bulunur.

Jeneratör seçerken de iyi araştırınız. Ben önce jeneratör düşündüğümden az bir araştırma yapmıştım. 1.5 kw. bir pompa çalıştıracağım diye bu değere yakın bir jeneratör seçmeyin tahminim en az 5 kw lık bir jeneratör işinizi görür. Siz orada mutlaka elektrik kaynak makinası da çalıştırırsınız. 7 kw. lık bir jeneratör bile gerekebilir. İyi araştırıp öyle alın.
Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

tugrulbaba
22-01-2011, 12:07
6.5 kw bir jenerator 1500 tl ye buldum. Almadım henüz. Üzerinde hem monofaze hem trifaze prizleri var. Dizel. Şöyle iyi gibi geldi bana ama elektrik meselesinden hiç anlamam. Sadece ampul değiştiririm bir de anahtar priz değiştiririm. Sıfırdan onu da takamam :)

Güneş pili ile 100 hatta 200 metreden su çeken dalgıçlar var. Onları araştırıyorum şimdi. Böylece mazot yakmadan su işini halledebilirim. Hemde jeneratorun kapasitesinde sorun yaşamam. Ayrıca güneş pili hem bedava enerji hem temiz enerji. Şimdilik işin doğrusu bedeva kısmı daha çok ilgimi çekiyor.

Şimdilik zaten araştırma kısmındayım. Yardım vermeniz gerçekten çok hoş bir davranış. Teşekkür ederim.

Herkese kolaylıklar dilerim.

novazet
22-01-2011, 12:41
Bahsettiğiniz jeneratör bence işinizi görür. Rahatlıkla küçük bir kaynak makinası da çalıştırabilirsiniz. Fiyatları hakkında şu anda pek bilgim yok. Konya’da ikamet ediyor olmanızda bu gibi malzemelerin araştırması ve satın alınmasında çeşitlilik ve fiyat yönünden size avantaj sağladığını düşünüyorum.

Güneş pili sistemleri söylediğiniz gibi kullanım açısından temiz ve ucuz ama ilk yatırım maliyetleri çok pahalı olduğundan sizin için ekonomik olmayacaktır. Siz yinede bir araştırın.

tugrulbaba
22-01-2011, 13:41
Uzun vadede ucuza gelir diye düşünüyorum ama uygun bir fizibilite araştırması yapmakta fayda var elbet.
Konyada birkaç firma bu güneş pillerinden üretiyor. Onlarla temasa geçip işin iç yüzünü öğrenmeden kesin birşey söyleyemiyorum.

Aylık ortalama mazot maliyeti ile sulama miktarının doğrudan ilişkisi var. Yağış miktarında azalma / artma gibi durumlar bunu etkileyecek.
Güneş enerji sisteminin ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek bir meblağ olabilir. Aradaki farklar atıyorum 1000-2000 tl gibi ise güneş enerjisini tercih ederim. Zira 4-5 senede kendi kendini amorti edeceğini de hesaplıyorum.

Yine de dereyi görmeden paçayı sıvamamak lazım. Önce ayrıntılı bir hesap dökmem lazım.

epsody
22-01-2011, 19:37
Bahçendeki köstebekler için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=454590&postcount=107) bakıver.

tugrulbaba
22-01-2011, 20:02
evet geçen gördüm abi. Uygulamayı düşünüyorum. Şimdilik köstebekler için düğün bayram.

epsody
23-01-2011, 06:42
Halil abi tavuk gübresini şöyle düşünüyordum ben. Yukarıda detaya girmedim ama aklımda fermante deposu sürekli vardı. Bu depoda hem kısa sürede yanacak (toprak üstünde durduğundan hızlı yanacak en azından) hem ayrışan metan gazını yapacağım serada ısıtma amaçlı kullanabilecektim. Dediğim gibi ya kısamet dedik bir kere. Bir koltuğa iki karpuz sığmıyor. Teker teker kafamdaki projeleri hayata geçirmeye çalışıyorum..

Belli başlı hedeflerimi gerçekleştirdikten sonra gerisi yavaş yvaş kendiliğinden oturacak diye düşünüyorum.

Arkadaşım tugrulbaba; Tavuk gübresinin ıslahı ve kompost konularında bazı açıklamalar yaparak senin bahçendeki paylaşımlarımı sürdürmek istiyorum, kuyu sondajı için açılan tahliye çukurunu bu iş için kullanman yerinde olur kanısındayım, bahçenden çıkacak her türlü organik atıklarının hem bertarafını sağlamada hemde kompostlaştırarak bahçen için organik malzeme elde ederken, tavuk gübreleri azot bakımından zenginliğini iyi bir dengeleyici olmanın yanında kompost sürecine aktif katalizör görevi yapacaktır.

Dışarıdan sağlıyacağın gübrelerin değeri senin kompost çukurunda daha zenginleşecek, unutmamalısın ki her türlü ahır gübrelerini toprağına duğrudan uygulamanda büyük sakıncalar vardır, kompostlaştırma işlemini bir çukurda sağlamakla aynı zamanda toprak canlılarınıda aktif ederek çok yönlü bir etkileşimle organik atıklarının hem ıslahını kısa yoldan sağlamış hemde toprakların organik özelliklerini arttırmış olacaksın.

Tatlı heyacanlar diliyerek işlerin kolay gelsin.

Uzaylı
21-02-2011, 14:57
Sayın tugrulbaba; Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Bizlerin bahçeleri henüz çok yeni, yapılacak çok iş var.
Bahçe sayfanızda hareket göremiyorum.

tugrulbaba
09-04-2011, 21:07
Sayın uzaylı;

Şu sıralar elimdeki tohumları çimlendiriyorum. Yarın kısmetse bahçeye gideceğim. Malum Konyada kış uzun sürer. Şimdilik önümüzdeki sezon için hazırlık yapmaktayım.

Bugün tuumba satın aldım . Ufak tefek, az miktardaki su lüzumunda kullanmak için. Zaten henüz dalgıç ve jeneratör almadığım için bununla zaten az olan işleri halledebilirim. Hemde eskiyi anımsatması bakımından güzel bir alet bence.

Kuyuyu kontrol ettim geçenlerde. 110 metre olan kuyuda su seviyesi yaklaşık 50-70 cm. civarında. O kadar yükselmiş. Çevrede zaten benden başka kuyu vurduran yok. Tarlalar, bahçeler harap. Eken, buğdayını saçıyor, bir ekime bir de biçime geliyor. Onun dışında uğrayan yok. Tarlalar pancara da yazılmadığı için kimsenin umurunda değil. Varsa yoksa buğday.

Sarımsaklar dışında ıspanak ve soğan ekmiştim ıspanakların bir kısmında küçük hareketlenmeler gördüm başkada birşey yok.

Diktiğim fidanlarınsa gündönümünü görüp tutup tutmadığı hakkında yorumlarını yazabilirim. Şimdilik birşey söylemek için erken.

Bakalım yarın gidince neler yapabileceğime karar vereceğim ve uygulamaya koyacağım. Şu anda aklımda 1000 m2 sera kapatmak gibi bir fikir var. Hayırlısı olsun diyorum. Kısmetse ben de varım diyeceğim inşallah.

Bu arada bir rekor kırdım sanırım. Kaptan abimin gönderdiği altın çilek tohumlarını 6 günde çimlendirmeyi başardım. Normal şartlarda 18-20 günde çimlenirmiş. Eğer fidelerin herhangi bir sağlık problemi yaşamadığını görürsem nasıl bir yöntemle yaptığımı da açıklarım ilerleyen zamanlarda. Yoksa başkalarının vaktini çalmak olur.

Bu vesileyle Kaptan abime selam ve hürmetlerimi yolluyorum buradan. İnşallah mürüvvetini de görürüz çileklerin. (meyvelerini)

Herkese kolay gelsin, selamlar..

Uzaylı
13-04-2011, 22:17
Sayın tugrulbaba; Biz şimdilik tulumbayı yerinden söktük. Yerine de su motorunu bağlıyoruz. Eşim bunu özellikle yazmamı istedi. Madem ki suyunuz yüzeye yakın, en azından bir süre su ihtiyacınızı karşılayabilmeniz için kesinlikle su motorunu tavsiye ederiz. Su motorunu 250 Tl.ye aldık. Şu anki durumdan çok memnunuz. Dalgıç pompayı erken indirmişiz kuyuya, şimdi öylece bekliyor. Daha jeneratör mü, elektrik mi karar veremedik. Size de kolaylıklar diliyorum. Yeni fotoğraflarla gelişmeleri görmek dileği ile...

Sağlıcakla Kalın...

N.Cebeci
13-04-2011, 22:31
Tugrulbaba bahçeniz,suyunuz,hayatınız(su hayattır, bahçe cennetin dünyadaki temsilcisi) Hayırlı vede uğurlu olsun. Mümkünse hem tulumba hemde dalgıç bağlayın çok guzel olur. Sağlıcakla kalın.

ciceksever70
14-04-2011, 08:14
Zahmetli bir calisma icine girmissiniz. Hayirli olsun diyorum, kolayliklar dilerim.

tugrulbaba
02-05-2011, 21:37
Herkese çok teşekkürler.
Fotoğraf çekmediğim için koymuyorum.

Altın çilekleri çimlendirmede bir rekor kırdım sanırım demiştim. Yöntem çok basit.

Evimde özellikle temizlemediğim içinde sarı prenseslerin birkaç hafta durdurğu minik bir akvaryumum var. Bu akvaryumu normalde aldığımız yavrular için kreş gibi kullanıyorum. Malum chiclid türü vahşidir hareket eden ufak yaratıklara bu benim cinsim demez saldırır.

Uzatmayalım. Yine büyük akvaryumda yavrular için kullandığım altını sıcak çuvaldızla deldiğim şeffaf plastik bir kabım vardı. Onun içine attığım tohumları, altına hava taşı gelecek şekilde minik akvaryuma yerleştirdim. 6 gün sonunda %98 oranında başarılı bir çimlenme elde ettim.

Akvaryumun kirli suyu bitkileri çimlendirmede harikalar yaratıyor.
Domates ve biberde denediğim aynı yöntemde de çok kısa sürede çimlenme sağladım.

Size de tavsiye ederim.
Şu anda bitkiler yavaş yavaş gelişimlerini sürdürüyorlar. Ve topraklarını da bahçeden getirdiğim toprağı çam ağacının altında iyice kestane toprağı halini almış toprakla 1e1 oranında karıştırdım. Hani buradan götürdüğümde oraya yabancılık çekmesinler :D :P

tugrulbaba
14-08-2011, 19:12
bugün itibariyle, ineklerin (8 adet) mısır, biber, fasulye, soğan, barbunya, bostan türleri ile domatesi çok sevdiğini sabah 6:30 itibariyle öğrendim...

Bahçede ne var ne yok herşeyi talan etmişler. Geriye sadece altın çileklerim kalmış. Hatta normal çilekler vardı onları bile yemişler.

Komşunun hayvanları bir güzel halletmiş. Olan olmuş. Bu sene bize ders ağır bir şekilde verildi. Hayırlısı, kısmet değilmiş bahçeden bir şeyler yemek.

Halil Önen
14-08-2011, 20:28
bugün itibariyle, ineklerin (8 adet) mısır, biber, fasulye, soğan, barbunya, bostan türleri ile domatesi çok sevdiğini sabah 6:30 itibariyle öğrendim...

Bahçede ne var ne yok herşeyi talan etmişler. Geriye sadece altın çileklerim kalmış. Hatta normal çilekler vardı onları bile yemişler.

Komşunun hayvanları bir güzel halletmiş. Olan olmuş.Bu sene [B]bize ders ağır bir şekilde verildi. Hayırlısı,kısmet değilmiş bahçeden bir şeyler yemek.

Buna üzüldüm. Bütün emeklerinin boşa gitmesi çok üzücü...

En tehlikeli olan iki ayaklı ineklerdir, aslında...:mad:

mavikartal5
14-08-2011, 21:07
sayın tugrulbaba,
hiç tasalanmayın, onlar da can ve yiyecekler, demekki ektiklerinizi hayvanlara karşı koruyacaksınız demektir.kabahatin hepsini ineklere atmayın.

sayfanızı yeni gördüm ve uzunca bir süredir işlememişsiniz.ben bu sitenin müdavimlerinden bahçe gezgincisi oldum; ama yazdıklarınıza göre, dün akşam sizin de bahçeye bir uğradım, belki bazılarını ben yemişimdir karanlıkta görmeden. karnımı bir güzel doyurdum bahçenizde. elinize ve bahçenize sağlık. eylül ekim aylarında tohum dağıtımları var ve hatta tohum takas etkinliğimiz de var. bir uğrarsanız, size de birşeyler düşer
sayfanız tekrar hayırlı olsun,
saygılar

Halil Önen
14-08-2011, 21:51
... dün akşam sizin de bahçeye bir uğradım, belki bazılarını ben yemişimdir karanlıkta görmeden. karnımı bir güzel doyurdum bahçenizde. elinize ve bahçenize sağlık.

O zaman mavikartalı çıkarın, inekler kalsın.:D

mavikartal5
14-08-2011, 22:17
O zaman mavikartalı çıkarın, inekler kalsın.:D

sayın halil önen,
sebzeler, meyveler ve hayvan yemleri için önerinizi kabul ediyorum. ama diğerlerinden ben sorumlu değilim.
saygılar

tugrulbaba
15-08-2011, 17:45
yok kabahat hayvanda değil. Kabahatin bir kısmını ben sahipleniyorum. Çünkü teli almış olmama rağmen tel çekmedim. Güya zaman bulamamak gibi haklı sebeplerim vardı.

Kısmet.

Tohum konusunda; takasa koyabileceğim tohumluklarım, inekler tarafından halledildi.

Önümüzdeki sezonu bekliyorum. Allah ömür verirse, sağlık olsun, canlar sağolsun gerisi hallolur gider...

tugrulbaba
16-10-2011, 18:55
Herkese selamlar. çapa makinesi mi alsak diye düşünürken eski ve ucuz bir traktör aldık. Çok ta güzel iş gördüm bugün. Malum artık yaprakların dökülmesine az bir vakit kaldı. 1000 adet fidan (pink lady elma) gün sayıyor dikim için.

Ben de bugün toprağı bir güzel sürdüm. Hayatımda ilk kez böyle bir iş yapıyorum ve baktığımda güzel yapmışım diyebildim. Ancak ne yazıkki yaptığım işin fotosunu çekmemişim.

Resimde tarlanın orasında burasında öbek öbek topladığımız taşları, ev yapacağım yere taşırken / taşımışken görüyorsunuz. Bu traktör epey iş gördü bugün.

Halil Önen
16-10-2011, 20:34
.. eski ve ucuz bir traktör aldık. .. [B]1000 adet fidan (pink lady elma) gün sayıyor dikim için.
[/B..

Hadi bakalım kolay gelsin.

Traktörün hayırlı olsun. İyi günlerde kullan.

Bu yıl birkaç elma ağacında 'gülleci bulamacı' kullandım hiç hastalığa yakalanmadım.

Kendi yapabileceğin etkili bir ilaç. Elmalar yetişmeye başladığında kullanmanı tavsiye ederim.

Hoş geldin. Kolay gelsin.

tugrulbaba
16-10-2011, 20:40
Sağol abi teşekkür ederim.
Bulamacı nasıl hazırlıyoruz? Forumda aramadım henüz ama..

Halil Önen
16-10-2011, 23:43
Bulamacı nasıl hazırlıyoruz? Forumda aramadım henüz ama..

Gülleci Bulamacı;

(UBYİ) kullanılabilir İlaç ve Gübre kılavuzu,

sayfa 4, ileti 93...

Ayrıca;
Gülleci tortusunu elma fidanların gövdelerine fırça ile sürerseniz.

Salyangoz
Kırlangıç böceği( Çamuratan)
kabuklu bit
kara koşnil

olmaz...

Gülleci bulamacını 100 lt suya 1 kg. seyreltirseniz ve ağaç diplerine verirseniz nematotu baskılar belki de kök kurtlarını önlersiniz. Zaten kireç ve kükürt toprağa faydalı. Bitkiye _ doz aşımı bile_ zararlı değil.

dogaci59
17-10-2011, 02:15
Merhaba,

Forumdaki diğer arkadaşlarında faydalanması için bulamacın yapılışı su sayfada yazıyor.

Köyönü Tarım: Gülleci Bulamacı (http://koyonutarim.blogspot.com/2011/05/gulleci-bulamac.html)

zafersu
29-10-2011, 11:15
Halil Abi merhabalar.
Çit kenarlarına böğürtlen ve ahududu getirdim. Dikmedim henüz baharı bekliyorum. Bir de çalı formunda meyveli bitki ne bulursam dikeceğim oralara. Kuzey yamacımı kapatmak için akıl aşındırıyorum şimdilerde. Az da olsa bahçeyi soğuk poyrazdan korur. Gerçi benim bahçede geç donlar görülmez ama olsun...
Bence kuşburnu ve iğde de çit kenarları için uygun gibi... Hatırlatmak istedim, kolay gelsin.

tugrulbaba
31-10-2011, 12:06
Sayın Zafersu;

ilgi ve tavsiye için teşekkür ederim.

İğde aklıma gelmemişti doğrusu. Lakin kuşburnu her tarafta amiyane tabirle çakılı. O sebepten bahçenin etrafında kuşburnu pek istemiyorum. Daha çok, gövem eriği, böğürtlen, iğde, ahududu, frrenk üzümü gibi türler düşünüyorum.

Uzaylı
31-10-2011, 12:25
Sayın tugrulbaba; Traktörünüzü güle güle kullanın. Eşim merak ediyor ne kadara mal oldu diye...

Bizim bahçemiz de kuzeyden ve kuzeybatıdan oldukça rüzgarlı. Meyve ağaçlarını korumak için bahçenin kuzey kenarına bir sra kava dikmek istiyor eşim. Ben leylandi dedim ama, kavak ona lazım olacakmış. Kavak önüne de bir sıra zeytin dikeceğiz dört adet. Pek çok kişi bize çit çevrili olsa bile meyve ağaçlarını ortaya kenarlara zeytin dikmemizi önerdi. Biz bahçenin yarısı kuzey kenarına kavak sonra zeytin, sonrasında iğde hünnap v.s. dayanıklı olanları, doğu kenarına incir ve dut gibi dayanıklı ve geniç ağaçları güney kenarına da dört adet limon ağacı dikmeyi, iç kısımlara da çok daha nazik meyve ağaçlarını dikemyi planladık. Bir kroki çizdik. 6 m aralıklı 80 ağaç sığdırdık. aralara o ağaçları yedekleri olacak küçük fidancıklar yetiştirmeyi ya da çalı türü dikmeyi düşünüyoruz. Ağaçlar çapraz sıralı gibi duracak. Bunun ismi vardır ama ben bilmiyorum. Böylece çok daha fazla ağaç sığabiliyor. Bir sürü araştırmadan sonra bu ortaya çıktı. İnşallah biz de başarılı oluruz.

İşlerinizde kolaylıklar diliyorum. Büyümüş ağaçlı meyve bahçenizde, bir gün gururla poz vermenizi dilerim...

Uzaylı
31-10-2011, 12:28
Bu arada iğde aşı ister mi acaba? Kayınvalidemin bahçede, iğde ağacında sürgünler var. Meyvesi oldukça güzel. Sanırım çekirdekten yetişme olanlarda var. Aşısız sonuç nasıl olur; biliyormusunuz?

Selehattin 67
31-10-2011, 12:30
Sayın tugrulbaba bahçeniz hayırlı olsun

tugrulbaba
31-10-2011, 12:48
traktörün aşağı yukarı 6000 tl civarında bir masrafı oldu. Üstü var altı yok. Alır almaz sanayiye soktum. Mazot pompasını elden geçirttim. Akü değiştirdim. Satan adam bana söylememişti ama motor ısınınca farkettimki kartere yakın bir yerde 1 cm.lik bir kılcal çatlak vardı blokta dikiş attırdım. Yağ ve antifiriz koydum sıfır. Şimdi traktör canavar gibi oldu. En azından bana yetiyor, sağa sola ağız eğmektense kendi işimi kendim kırık dökük görür hale geldim. Milletin keyfini beklemek icap ediyor öbür türlü.

Eski bir pulluk aldım. Dızgara **** ızgara derler (diskarrow) tırmık gibi bir alet vardır esasında toprağı un gibi yapmak için o aletten lazım ama param kalmadığı için ben eski demirlerden kendim bir şeyler ayarlıyorum şu aralar. Size de tavsiyem çalışır iş görür vaziyette eski yeni demeyip kendinize bir traktör edinmeniz. Ne zaman lazım olacağı hiç belli olmuyor. Hayatımda traktör kullanmamış olsam bile ben şimdi iki hafta sonunda ustalaştım diyebilirim.
İğdenin aşı tutup tutmadığı hususunda ise bilgim yok. Ancak sanırsam oluyor.

Safranlı
31-10-2011, 13:09
Igdeye bır sey gerekmez
çelık yapın olsun bıtsın
çelıkle hemen tuar
garantı olsun dersenız
çelıgı saksıda guzel topraga yapın
kesın tutar

Uzaylı
31-10-2011, 13:48
Sayın tugrulbaba; Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Eşimin merakı da böylece giderilmiş oldu. Sanırım bu konuda kendisi gerekeni yapacaktır. Daha önceki arabasını bir çok tamir işini kendi yapardı. Sanırım traktöre de alışınca pek çok şeyi kendi yapacaktır.

Sayın Safranlı; İğde hakkında bilgi için teşekkür ederim. Gönül rahatlığıyla iğdelerden birini dikeceğim o zaman... İğdenin bir çok faydasını okumuştum; meyvesini de severim. Bu güzel bir gelişme oldu.

tugrulbaba
28-11-2011, 18:41
26-27-28.11.11 tarihlerinde 1000 adet elmanın dikimini yaptık. Nihayet bu iş bitti. 2 gece bahçede yattık. Donduk! (:
Lakin gece şehrin ışıklarından göremediğimiz tüm yıldızlar oradaydı. Bu manzara ile birlikte kışın göbeğinde gündüzleri hava yazdan kalma gibiydi. Üç günde tertemiz havaya alışınca akşam Konyanın meşhur Akyokuşundan göremediğimiz (is+pus) Konya manzarası ne kadar isabetli bir meşgaleye bulaştığımızı ilan eder gibiydi.

Yakın zamanda fotoları eklerim.

Türler:
900 adet Pink Lady + 100 adet granny Smith + 2 adet wistabella + 2 adet summer red + 2 adet unuttum neydi (: Hatırlayınca yazarım.

İlgililere not: Traktör ile ağaç dikimi donmuş toprakta bile kolay. 2-3 dönüm yeri bile olan almalı. En azından ihtiyacı nispetinde bir makine edinmeli.

tugrulbaba
23-07-2012, 22:20
ooo nerdeyse 9 aydır yazmamışım. Neyse gelişmeleri yakın zamanda eklemeye başlarım artık. Fotoları da ayrıştırmak lazım.
Nasılsınız görüşmeyeli?

s.serdar
24-07-2012, 00:37
Uzun vadede ucuza gelir diye düşünüyorum ama uygun bir fizibilite araştırması yapmakta fayda var elbet.
Konyada birkaç firma bu güneş pillerinden üretiyor. Onlarla temasa geçip işin iç yüzünü öğrenmeden kesin birşey söyleyemiyorum.

Aylık ortalama mazot maliyeti ile sulama miktarının doğrudan ilişkisi var. Yağış miktarında azalma / artma gibi durumlar bunu etkileyecek.
Güneş enerji sisteminin ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek bir meblağ olabilir. Aradaki farklar atıyorum 1000-2000 tl gibi ise güneş enerjisini tercih ederim. Zira 4-5 senede kendi kendini amorti edeceğini de hesaplıyorum.

Yine de dereyi görmeden paçayı sıvamamak lazım. Önce ayrıntılı bir hesap dökmem lazım.

Sayın tuğrulbaba.

Bir fikir vermesi açısından güneş enerjisi ile su çıkaran sitemi maliyetlendirmeye çalışayım.

Çıkarılacak suyun debisi debisini ve aylık su tüketimi miktarınızı ve su kuyunuzun statik ve dinamik seviyelerini ve bahçenizin güneşlenme süresini bilmediğim için kabaca ve ortalama bir hesaplama yapıyorum.

Suyun 110 metreden çıkarılacağı düşünülür ise size 72 voltla çalışacak bir pompa gerekli. Markası ve modeline göre 4.500 ila 6.000 arası tutar pompa.

Bu tür bir pompa için en az 500 watt güneş paneli gereklidir. Marka model çıkış voltajına göre yaklaşık 3.000.- TL de güneş panelleri tutar.

6 adet 12 volt jel aküde yaklaşık 2.400.- TL tutar.

200.TL de akü şarj kontrol ünitesi.

Yaklaşık 1.000.-TL de montaj ve işçilik gideri olabilir.

Güneş enerjisi ile çalışan pompaların basma güçleri 240-380 Voltla çalışan pompalara göre oldukça düşük olduğundan, belki depolama havuzuna dahi ihtiyacınız olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.

Saygılarımla.

Halil Önen
24-07-2012, 00:45
26-27-28.11.11 tarihlerinde 1000 adet elmanın dikimini yaptık. Nihayet bu iş bitti. 2 gece bahçede yattık. Donduk! (:
Lakin gece şehrin ışıklarından göremediğimiz tüm yıldızlar oradaydı. Bu manzara ile birlikte kışın göbeğinde gündüzleri hava yazdan kalma gibiydi. Üç günde tertemiz havaya alışınca akşam Konyanın meşhur Akyokuşundan göremediğimiz (is+pus) Konya manzarası ne kadar isabetli bir meşgaleye bulaştığımızı ilan eder gibiydi.

.

Bir an gerçekten donum kaldığınızı düşünmedim değil hani, kışın göbeğinde 2 gün bahçede yatmıştınız...

Kışın donduran meşhur Akyokuşun manzarası şimdilerde insanın içini ısıtır olmalı...

İki defadır resim sözü verdiğinizi unutmayın lütfen...;)

Bizle bıraktığın gibiyiz, hoş sohbetlerde...

Hoş geldiniz...

tugrulbaba
24-07-2012, 21:05
Halil abi ciddi manada soğuk oluyor. Ama garip tarafı gündüzleri yazdan kalma havalar olurken geceleri berbat ayaz olması. Gece-gündüz farkı oldukça bariz. En azından hissiyatta böyle.
Kışın meraktan çatlayıp geçilmez dediğimiz yollardan geçmek işin ayrı bir boyutu. Zira yağmurla yaşla ayran gibi olan toprak yapışkan bir kil olup arabayı hatırı sayılır bir bataklıkta debelenir vaziyete sokuyor.
Bu sene çok güzel kış yağışı aldı diyebilirim. Aynı oranda bahar yağışı ve ilk yazın serinletici yağmurlarından ise nasiplenmek pek olmadı. Kar örtüsü ortalama 80-90 cm. kadar oldu. Hayvanat ve haşerat aç kaldı.
Tavşanlar ağaçları kemirdi. Buna rağmen, %90-95 başarı oranıyla ağaçlar tuttu. Kemirilen yerleri budadım.

Zaten yukarıda verdiğim oranı haşerat olsa da olmasa da bekliyordum. Çünkü muhakkak fire olacak gözüyle bakıyordum. Lakin beklediğim oranın altında kalması çok sevindirici.

Şimdilerde kırmızı örümcek sezonunu atlatmak için mücadele yapmaktayım. Her türlü öneriye de açığım.

tugrulbaba
24-07-2012, 21:24
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-03-25182502.jpg

Bu sürekli öğüt alan yolumuzdan ötürü DSİ nin yaptığı direnajdan sonra oluşan suni çayımız. Halâ bol bol su var. Bu fotoyu kış sonunda çekmiştim.

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-03-25182447.jpg

zaman zaman su doldurduğum kaynaktan görünüm. Önceden muntazam çeşmemiz vardı ancak yol yapımından dolayı yeri biraz kaydırıldı. Son durumu bu. Bakalım tekrar çeşme yapılacakmı..
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-03-26132006.jpg

direnajdan görünüm
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-03-26125831.jpg

Bizim emektar

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-03-25134328.jpg

Onların canavar Allah dileyen isteyen herkese en iyisini versin inşallah..
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-03-15132841.jpg

tarım fuarından başka bir görünüm

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-03-15130051.jpg

tugrulbaba
24-07-2012, 21:55
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/IMG_0594.jpg
Kış bahçesinden görünümler..
Aslında 80-90 cm kadarlıkken çekmeliydim fotoları ama elde bunlar var. İdare edin artık (:
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/IMG_0536.jpg
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/IMG_0561.jpg

tugrulbaba
24-07-2012, 21:56
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/Grnt1618.jpg
Baharla birlikte canlanan tabiat..
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-05-14122700.jpg
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-05-03180118.jpg
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-05-14114635.jpg
ilk olarak 4 kovanla başladım. tam altı tane oldu derken bir tanesi yol kazasında telef oldu. Ona da çok üzüldüm. Ama çare yok. Şimdi kendi ana arımı üretmeye çalışıyorum. 2 Kovan kılıç, 2 kovan kafkas posof, 1 kovan sanırım muğla.
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-05-03175918.jpg
taze taze çıtır çıtır erikler kalmadı tabi şimdi (:
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-04-16160216.jpg
anadoludan görünüm

tugrulbaba
24-07-2012, 21:58
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-04-15095523.jpg
artık doluluk sıfatını zorlar nitelikteki barajdan tahliye edilen su. Canlı halde görmenizi isterdim.
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-04-15095520.jpg
Tavşanın kemirdiği elmalardan birisi aşıdan sonra 5cm ya var ya yok. Şimdilerde oldukça gürleştiler çok şükür.
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-05-14122705.jpg

tugrulbaba
04-08-2012, 01:38
21 ve 28 temmuzda kirmizi orumcek icin ilaclama yaptim. Agaclar bayagi neseli. Kirmizi bocukler fazla tahribat yaratamadan bertaraf edildi sanirim.

tugrulbaba
18-08-2012, 20:39
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-08-12004904.jpg

Yakaladığımız davetsiz misafir. Kıyamadım öldürmeye. Çocuklar haşır neşirdi en son akıbeti hakkında bilgim yok.

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-08-12004831.jpg

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-08-12004852.jpg

tugrulbaba
18-08-2012, 20:40
Buğday yemekten çok hoşlanıyor. Ayçiçeği tanelerini denedim ama pek sevmedi, ya da buğday varken onun yüzüne bakmadı diyelim.

dalya35
30-11-2012, 15:51
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-08-12004904.jpg

Yakaladığımız davetsiz misafir. Kıyamadım öldürmeye. Çocuklar haşır neşirdi en son akıbeti hakkında bilgim yok.

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-08-12004831.jpg

http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2012-08-12004852.jpg

çok sevimli:)) bu arada bahçe sayfanız hayırlı olsun ...

tugrulbaba
13-03-2013, 20:41
merhabalar uzun zamandır fotoğraf koymadım. Arşivimdeki birkaç fotoğrafı sizlerle palaşayım.
Öncelikle değişiklikler hakkında biraz sunum yapayım. Eveeet neler değişti? Ev yapımına başlamıştım bunu zaten bilenler var. Evin bir odasının ince işlerini bitirmek üzereyim. Taban şapı, tavanın alçıpanını, ısı yalıtımını, su yalıtımını bitirdim. Sadece tavanın alçısını çekip duvar kağıdı kaplayacağım. Tabanın da kurur kurumaz laminatını döşedim mi bu iş bitiyor.
Bahçede neler yaptım. Hurdalıktan çok temiz bir kazayağı (Kultivator) aldım. 600 tl gibi komik bir meblağ. İşimi fazlasıyla görüyor. Toprağı hallaç pamuğu gibi attı. Sanki ölçmüş gibi de sıra aralarına mükemmel uydu. Toprağı zenginleştirmek adına fidanlardan artan yerlere nohuttur, ayçiçeğidir ufak tefek şeyler ektim. Kazayağı umduğumdan daha güzel iş yaptı bana. Hayatında ilk defa böyle bir alet kullanan ben, fena iş çıkarmadığımı düşünüyorum.

Fotolarda genel hali, kıştan kalma durumları, yazın çektiklerimizi falan görebilirsiniz.

tugrulbaba
13-03-2013, 20:48
işte fotoğraflar.

tugrulbaba
13-03-2013, 20:50
Bu bağ evi sayesinde kalıpçılık, demircilik, marangozluk, çeşmecilik, pvc ustalığı, membran yapıştırmacılık (ne demekse :) ) duvarcılık ve bilimum mesleklerde ustalık işlerinde maharet kazanmaya başladım..

tugrulbaba
13-03-2013, 20:56
devam

tugrulbaba
13-03-2013, 21:03
geldi

tugrulbaba
13-03-2013, 21:06
Farklı zamanlarda çekilmiş birçok foto. Yukarıda yakaladığım küçük bir yılanı çocuklara sevdirirken, kışın ortasında veya yazın göbeğinde çekilmiş fotolar görüyorsunuz efenim. Tavanlar duvarlar jilet gibi oldu az kaldı o odanın bitmesine.

tugrulbaba
13-03-2013, 21:19
taze

tugrulbaba
15-03-2013, 12:39
Bugün tarım fuarına gittim ama lodos gezmemize müsaade etmedi. Zira dev çadırı, ki onu tutan bağlantı elemanları öyle basit şeyler değil kalın "I" demirlerinden, adese poşeti gibi uçurdu. Bizi de kovdular. :) daha yeni gezmeye başlamıştık ki fuar iptal edildi. Kös kös geri döndük bizde. Şu anda hürriyette falan resimler var, ben de çektim ama koymaya üşeniyorum.

gülincarmen
17-03-2013, 15:01
kolayliklar gelsin

tugrulbaba
17-03-2013, 22:16
Geçen gün bahçedeyken annemin saydığına göre 13 bana göre 130 tane domuz 300-400 metre aşağıdan koşturdular. Olay şöyle oldu. Çay içerken babam dışarıda uzaktan koşuşturan brşeyleri kastederek "keçi mi onlar?" dedi. Annem baktı yok keçi değil köpek olabilir dedi. Bu noktada ben devreye girdim. Arada 1km civarında var. Bunların koşması ne keçiye ne köpeğe benzemiyor domuz olsa olur mu dememle, az ötemizdeki dere yatağına girdi hayvancıklar. Dere yatağını gözlüyoruz. Adamlar bir sıra dizilmiş nizami rap rap asker gibi düşmüşler arka arkaya rahvan gidiyorlar. Silahı kaptığım gibi koştum. Maksat yaylanın yerel kahramanı olmak. Benden sonraki nesiller öve öve bitiremeyecekler yaptığım kahramanlığı anlatırken. Neyse ben 300-350 metre elimde silah koştum. Nefes nefeseyim.Yolun kenarına durdum. 80-90 metre ötemde hayvanlar tam hizama geldi. Ben acaba yaklaşsammı biraz menzil falan gibi düşünürken, ya bunlar üstüme dönerse , ağaçlara baktım çıkılacak gibi değil alayı dikenli. Çıkılacak gibi olanını kestirdim gözüme ne olur ne olmaz hesabı 30 metre var arada.Tabi bu arada kahramanlık ufak ufak bizim bahçenin oralarda bi yerde benim cebimden düşmüş olmalı. Neyse ya herro ya merro dedim..Yaradana sığınıp bastım tetiğe, ama Yaradan rızıklarını kesmemiş hayvancıkların depara kalktılar ki, aprondan ayrılan thy 765 sefer sayılı uçağı gibi.
Yahu ne heyecanlıydı. Neyse ben böyle aksiyon dolu hayatımdan kesitler sunaraktan cv hazırlasam 2015 baharında artık holywood mu olur bolywood mu olur bilemem, sinemalara filmlerim düşer.

tugrulbaba
17-03-2013, 22:21
İşin şakası bir yana domuzun peşine düşülmez bana göre.. Bugün neler yaptım. Tavanın ve duvarın kağıdını bitirdim.Mart ayı kapıdan baktırıyor. Allahtan yakacak sıkıntısı yok kazma kürek sapları sağlam kaldı. Kar yağmış yaylaya. Akşama kadar yağanların hepsi eridi. Ama acı ayaz. Taban şapı daha kurumamış. Tahminim gelecek haftaya kadar kendine gelir. Lodos fırtınası pek zarar vermemiş. Sadece mutfak dolabı olarak kullanacağım henüz montajı yapılmamış malzemelerimi sardığım naylonu yırtmış o kadar. Çaktığım çatı o fırtınada zarar görmemiş çok şükür. Zarar görmek bir yana santim kımıldamamış, çünkü alçıpan tavan asılı, oynasaydı çatlamalar olurdu, çizik yok..

Ahmet Çetinkaya
23-03-2013, 19:38
Çalışmalarını zevkle izledim. Bahçede yapılan evle ilgili teferruatlı bilgi verirsen memnun olurum. Tabi fiyat komnusundada bilgilendirme olsun.

dekko42
24-03-2013, 04:53
Sayfanın baştan sona inceledim allah kolaylık versin toprakla uğraşmak zevklidir ve toprak nankör değildir emeğinin karşılığını verir

tugrulbaba
24-03-2013, 19:42
Öncelikle teşekkürler....

37 ton beton kumu --- 650 tl (nakliye dahil)
Çimento- 8 tl --- (80-100 torba harcadım)
ytong -- paleti ebata göre sayısı değişiyor- 10luk 48 adet bir paletten, 15lik 36 adet sanırım 7-8 palet ytong harcadım. Paleti 110 tl.
Çatı için taşıyıcı olması niyetiyle aldığım ahşap elemanlar (10x10) 8 adet 3-3.5 mt. ve 8-10 adet 5x10x 3-3.5 mt toplam 140 tl.
Kapı babaları için 1. kalite traverten cilalı mermer 0.50x2.20x16 380 tl
Kayar kapı için kutu profil, tekerlek, devirdaim tekeri vs. sarf malzemesi 150 tl civarı
Çatı membran düz: 55 kumlu 75 tl ikişer adet aldım
150x150 pencere 150 tl
alçıpan ve sarf malzemeleri 115 tl olması lazım yanlış hatırlıyor olabilirim
2 adet 10 cmlik camyünü fiyat hatırlamıyorum
1. kalite fayans ve bordür 200 tl civarı 10 ya da 12 m2 alan için

Üç aşağı beş yukarı 4000 tl gibi bir harcamam var. yukarı yuvarlama yaparak aldım bazı harcamaları.

4000 tlye bir odam tamamen bitti, banyonun az işi var. Kalanlar ufak ufak halloluyor. Vakit buldukça bitiriyorum.

Lakin belirtmekte fayda var, tüm işçilik elimden çıkıyor.

Bugün ne yaptım? Bugün duvarın boyasını yaptım. Mangal keyfimi yaptm. Ağıl ve ahır yeri için tespit yapmaya çalıştım. Bacağımda iki gündür korkunç br yorgunluk ağrısı var. Dinlendim kısacası. Odanın şap betonu kurumamış. Uzun süre kurumaz daha. En azından baharın nemi bitene kadar. Sonra laminatını yaparak o odayla alakamı keseceğim. Malzemesi hazır sayılır depoda birşeyler var ama olur olmaz bakmak lazım.

tugrulbaba
29-03-2013, 17:18
Odanın kağıt döşenmiş halini ve, aydınlatması için aldığım solar kiti görüyorsunuz.
1 adet 50 w panel, şarj regülatörü kablolar ve 11w ampul. 200 tl. Düşünenler içn bilgi olsun. Eve getirdim hemen montaj yaptık ışığı görünce lambayı yaktı (: Birde akü aldım 150 lik 320 tl.

tugrulbaba
29-03-2013, 17:25
http://i59.photobucket.com/albums/g291/tugrulbaba/2013-03-29161807.jpg

foto çıkmamış her nedense

h_dogan
29-03-2013, 20:02
Elinize sağlık sonuç güzel olacak. ;)

tugrulbaba
29-03-2013, 20:59
İnşallah.

Burada rakamları vermekteki gayem ev yapmayı düşünenler için harcanan meblağ hakkında en azından fikir sahibi olmalarıdır. Lakin fiyatlar konusunda ben bazı avantajlara sahip olabilirim.