Bağlan

View Full Version : perlit'te domates denemem..

Sayfalar : [1] 2

ibrahim doğan
17-01-2011, 16:25
Değerli forum üyeleri bu siteyi bulmuş olmakla kendimi şanslı sayıyorum öncelikle burda emeği geçen,bilgi ve birikimlerini paylaşan başta kudret tezel bey ve envor bey olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek başlamak istiyorum.Yaklaşık 3 aydır bu siteyi inceliyorum ve neticede perlit'te domates yetiştirmeyi denemeye karar verdim.İlk iş olarak burdan edindiğim bilgilerle kendime bir küçük doküman hazırladım işin tüm inceliklerini öğrenmeye çalıştım ve bu işi yapabileceğime kendim ikna oldum,sanırım bir işe inanmak o işin yarısını başarmaktır ve bende bu işi sizlerin desteği ve yol göstermenizle mutlaka başaracağım.Mümkün oldukça yapacağım işi görsel olarak ta sizlere sunmayı düşünüyorum.Bunu yaparken de benle çalışacak olan ali küçük beyle bilgi ve denemelerimi paylaşacağız.Burda bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese şimdiden teşekkürler......

Delimus
17-01-2011, 19:52
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor daha fazla resim ekleyin lütfen ,

Ankarada sanırım seranız, yukarıdan havalandırma olucak mı ?
Kar yağıyor büyük ihtimal , bunu göre tebbir alın , Yanlardaki ek kanatlar buyüzden uygun ve yerinde bir harcama olmuş.

Demirleride boyamışsınız sanırım , galvenizli değil miydi ?

İçeride soba kuracaksanız ben 10 dekar domates serası kurmuş bir abiden edindiğim bilgiye göre sobanın borusu içeriyi ısıtıyormuş bu yüzden sobaya(varilden yapılma) 3 tane boru bağlamış 50m civarıda uzatmış .Yani siz bir başta yakıp diğer ucuna kadar boru atın,ayrıca Kömür yakıyormuş.
Bizde direk varilin içinde odun yakıyoruz boru kullanmadan fakat sadece dondan korumak için.

ibrahim doğan
18-01-2011, 07:32
teşekkürler sayın delimus...
bu sera ankara gölbaşı-hacımuratlı köyünde ali küçük'e ait ben burayı ali beyden kiraladım şimdilik planlama aşamasındayım kendisi burada 2-3 sene klasik tarım yapmış ama şimdi kullanmıyor bende kendisi ile konuştum kiraladım,burda perlitte domates yetiştirme denemesi yapacağım bu civarda örnek bir uygulama olacak bu sezon düşündüğüm gibi verim olursa seneye 1-2 dönüm sera kurmayı düşünüyorum bu benim için
bir tecrübe olacak sizlerin desteği ile bunu mutlaka başaracağız....buralarda kar hiç yok ilk fide dikimi mart 15 gibi başlayacağız bu nedenle sanırım soba gerekmeyecek sera dikim planını burdan yayınlayacam 250 kök domates 25 kök salatalık ve 25 kök'te biber düşünüyorum ayrıca 6 mt.lik borularda katlı sistemde 2-3 cins kıvırcık ve marul yapacağım.Sizlere zaman zaman sorularım olacak,vereceğiniz cevaplar bana yol gösterecek...Şimdiden teşekkürler....

furkan yıldız
18-01-2011, 08:01
İbrahim bey bu işe gönül verdiyseniz gerisi gelecektir. Başaracağınza inanıyorum. Daha şimdiden gelecek sene için planlamanızı yapın bence :p

seazone
18-01-2011, 08:36
İbrahim bey seranızın ölçüleri nedir acaba teşekkürler kolay gelsin.

ibrahim doğan
18-01-2011, 09:16
sn.seazone
seranın ölçüsü 8x24=192m2. ilk iş üzerini kapatacağız resimdeki kapalı yer kuyumuz 3 m3.lük bir depo düşünüyorum.Drenaj suyunun kendi akarı ile depoya dökülmesi için depoyu yere gömeceğiz.Ayrıca derin akansuda bir miktarda marul ve kıvırcık yetiştirme denemesi yapacağım,hepsini tek depodan ve domates için gerekli olan EC ve PH değerleri ile sulamayı düşünüyorum,bu konuda ustaların fikirlerini öğrenmek isterim.....

seazone
19-01-2011, 12:31
Teşekkürler İbrahim Bey bilgileriniz için, her ayrı cins bitkileriniz için ayrı tanklar yapmanızı önerim yine de diğer arkadaşların bilgilerini almanız sizin için önemli olacaktır.

Farklı Ec değerleri vermeniz gerekecek bitkileriniz için.

metintekin143
19-01-2011, 14:41
Değerli forum üyeleri bu siteyi bulmuş olmakla kendimi şanslı sayıyorum öncelikle burda emeği geçen,bilgi ve birikimlerini paylaşan başta kudret tezel bey ve envor bey olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek başlamak istiyorum.Yaklaşık 3 aydır bu siteyi inceliyorum ve neticede parlitte domates yetiştirmeyi denemeye karar verdim.İlk iş olarak burdan edindiğim bilgilerle kendime bir küçük doküman hazırladım işin tüm inceliklerini öğrenmeye çalıştım ve bu işi yapabileceğime kendim ikna oldum,sanırım bir işe inanmak o işin yarısını başarmaktır ve bende bu işi sizlerin desteği ve yol göstermenizle mutlaka başaracağım.Mümkün oldukça yapacağım işi görsel olarak ta sizlere sunmayı düşünüyorum.Bunu yaparken de benle çalışacak olan ali küçük beyle bilgi ve denemelerimi paylaşacağız.Burda bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese şimdiden herkese teşekkürler......

mevcut resimde seranın kapalı bölümleri ne ile kapanmış anlayamadım

ibrahim doğan
19-01-2011, 15:59
sn.metintekin;kaplı olan yerler normal sera naylonu ancak 4 yıllık olduğundan eskiyip yırtılmış ali bey'de bırakmış öylece kalmış biz tekrar kaplatacağız ve faaliyete geçireceğiz seramızı...bakalım inşallah başarırız...

the_mc
19-01-2011, 16:13
sn.metintekin;kaplı olan yerler normal sera naylonu ancak 4 yıllık olduğundan eskiyip yırtılmış ali bey'de bırakmış öylece kalmış biz tekrar kaplatacağız ve faaliyete geçireceğiz seramızı...bakalım inşallah başarırız...

ankaranın neresindesiniz yarıdıma geleyim :)

ibrahim doğan
19-01-2011, 18:52
teşekkürler the mc her türlü yardım almaya hazırız sağolun.....seramız gölbaşı hacımuratlı köyünde...

thempest
19-01-2011, 18:58
Merhaba sn.İBRAHİM DOĞAN ;

Eger bende ıs yerımde haftalık ızın ayarlama sansım olur ıse sıze yardıma gelebılırım.

ibrahim doğan
20-01-2011, 06:04
*** sn.thempest..... ankara gölbaşında hacımuratlı köyünde yerimiz..şu an plan aşamasındayız ama mart 20 dedimi fideleri dikmeyi planlıyoruz yardımlara ****** hayır demeyiz ...görüşmek üzere...

ibrahim doğan
25-01-2011, 10:09
Sayın İbrahim Bey, aslında önce şunu söylemek lazım.
Bence 100 bitkiyi geçmeden bir deneme yapın. Daha fazla bitkiye yeriniz olsada 100 bitki size deneme için yeterli fikri verecektir. Yaz şartlarında her bitkiye ortalama günlük 2 lt besinli su vereceğinizi düşünürsek toplamda 200 lt/gün yapar. Kapalı sistem yaparsanız yaklaşık %30 u geri döner, bu da 60 lt yaparki bence kapalı sistem yapmaya değmez.(Kapalı sistemlerde EC kolay ec ayarlayamazsınız, drene olan besinli suyun ec si çok yükselecek ve deponuzda ayarladığınız ecyi kolaylıkla yükseltecektir. ph ı saymıyorum)

msj gönderen AKYA-FETHİYE

ibrahim doğan
25-01-2011, 10:11
Sayın akya ilginiz ve fikirleriniz için teşekkürler mutlaka değerlendireceğim selamlar...

ayrıca.. bu konuda sayın akya'nın fikirleri için ustalardan fikir almak isterim.....ilgilerini beklerim....

akçay
25-01-2011, 13:53
aslında sayın akya doğru söylüyor bence. çünkü drene olacak sıvının ec miktarını ayarlamak gerçekten zor. zaten büyük işletmelerde bunu yapabilecek teknolojik altyapı sayesinde bu sorunu ancak hellediyorlar sanırım birde eğer su sorununuz yoksa hiç uğraşmayın derim.şimdiden kolay gelsin.

akçay
25-01-2011, 13:57
birde İbrahim bey mutlaka kaliteli topraksız tarım için uygun fide kullanınve kaliteli gübre.

Sarıcan
25-01-2011, 14:36
Topraklı tarımda bilinçsizce fazla gübreyi toprağa atıp toprağı öldürmekle, topraksız tarımda sıvı besin geri dönüşünü toprağa salmakta hiç bir fark yoktur. Toprağa saldığınız her gübre artığı size yeraltı sularınızınve toprağınızın kirlenmesi olarak geri dönecektir. Bu yüzden geri dönüşümü EC ve pH kontrolü ile kontrol etmek zahmetine katlanın lütfen. Topraksız tarım bilinçli tarım olmalı ve doğayı kirletmemeli.

Sn. ibrahim doğan birde size özel mesajla gelen bilgiyi sanal ortamda paylaşırken biraz daha dikkatli olun. Bakalım ki Sn. akya telefonunun deklere edilmesini istiyor mu? Ya da sizinle özel sohbette konuştuğu bazı şeyleri. Mesajınızın hiç değilse telefon no kısmını silmenizi öneririm.

Sn. akçay, sizin seranızı çok beğenmiştim ama geri dönüşümü doğaya salma konusundaki önerinize katılmıyorum. Seranızda belkide tek eksik geri dönüşümü toplamak ve bir depoda gerekli ölçüm ve ayarları yaparak tekrar sisteme geri döndürmekti ama torba kanallarda bu işi nasıl yaparsınız bilemiyorum. Çünki teraziye alıp bir tarafa akıtmak sizin sistemde çok zor.

akçay
25-01-2011, 15:52
sayın sarıcan drenaj konusunda çevreyi kirletelim diye kesinlikle bir düşünce aklımdan hiçbirzaman geçmez. benim aslında söylediklerim kendi düşüncem şöyleki çıkan drenajı ağaç sulamasında kullanalım diye ve mümkünse fazla drenaj çıkartmamak idi.yinede uyarınız için teşekkür ederim.

ibrahim doğan
25-01-2011, 15:59
sn.sarıcan uyarınız için teşekkür ederim.İnanın ben işin o kısmını düşünmemiştim.Telefonu yazarken belki başkalarıda konuşur fikir alır diye düşündüm telefonu,şimdi sildim.. hoşçakalın....

Sarıcan
25-01-2011, 16:11
Rica ederim. Özellikle toplu paylaşım sitelerinde özel bilgilere kolay ulaşmanın insanların başına ne tür dertler açtığı bugün habertürk' te röportaj konusu idi. Bilmem dinleyebildiniz mi? Bu yüzden daha özenli olmak zorundayız. Saygılar.

ibrahim doğan
27-01-2011, 07:54
sn.akçay kaliteli gübre derken neyi kastettiniz,besin eriyiklerini sn.kudret tezel bey'den almak istiyorum sanırım kudret bey en uygun olanını verecektir,,,fideleri ise henüz karar vermedim fideleri ankara yenikentten almayı düşünüyorum sizin öneriniz varsa bilmek isterim... AYRICA PERLİT TORBALARINI NERDEN ALDIN ÖZELLİĞİ NEDİR BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM..teşekkürler....

akçay
28-01-2011, 09:04
sayın Doğan her şeyin mutlaka kaliteli olanı vardır sanırım o manada söyledim.zaten siz Kudret beyden alıyorsanız zaten sorun değil. perlit için genleştirilmiş perlit diye internette bakarsanız size en yakın perlit işletmesini bulursunuz,perlit tarım için olanı alacaksınız,bitkileriniz herdaim yeşil olsun.

muallimayhan
29-01-2011, 23:45
Saygıdeğer Hemşerim : Bende senin gibi bu güzel dünyaya ilk adımlarımı atıyorum. Saygıdeğer Üstad Kudret bey'den sağolsun besin eriyiklerini aldım . Hazırlanma şeklinide çok net bir şekilde anlatmış yazıyla. Belki on defa okudum. Ama malum suda tarım yapacağız ve kendimize göre bir tabuyu yıkacağız ya .. o eda ile eriyikleri koyduğumuz tankın toplam 5 litrelik olması lazımken ben 20 litrelik tanka koymuşum. Sonra ph ve EC değerini istenilen ölçüye getirmek için yeniden iz element şişesine sarılıp iki şişe daha iz element ilave ettim. ph yükseldikçe üzüm sirkesine dayandım. 110 litrelik akavaryumda toplam 24 tane marul var , haftada bir litre sirke tüketiyolar... Neyse konuyu fazla dağıtmayalım ., En sonunda bugün Kudret Beyi arayarak durum hakkında rapor verdim . İyiki de aramışım. Allah Razı olsun ilk görüşmemize rağmen çok babacan tavırla hemen sorunları halletme yoluna gitti. O'nunla yaptığımız sohbet sırasında nerelerde yanlış yaptığımı anladım. Olmaz Olmaz demeyin olmaz olmaz , bu bir atasözüdür. Kişi çok iyi bildiği bir şeyde bile yanlış yapabilir. Ama size şunu söyleyim yaklaşık 2 aydır bu foruma üyeyim ve ilk mesajımı yazıyorum. Daraldığınız yerde Kudret beyle haberleşin , gördüğüm kadarıyla adam bu işe kendisini vakfetmiş...saygılar , sevgiler ağaçlar net... iyiki varsınız...

ibrahim doğan
30-01-2011, 07:58
ns.muallimayhan bende siteye üye olalı yaklaşık üç ay oldu bu işe merak sardım ve bişeler yapmaya karar verdim,kudrey beylede bir kaç kez telefonla görüştüm ve sanırım şubat ayı içerisindede kendisi ile yüz yüze görüşmek üzere istanbula gideceğim özellikle ec hazırlama konusunda kendisinden ilk ağızdan bilgi alıp notlar tutacağım.Anladığım kadarıyla bu işin püf noktası doğru ec ve ph hazırlamaktan geçiyor.Şu an hazırlık aşamasındayız ankarada iyi kar yağıyor sanırım nisanın ilk haftası gibi fideleri dikeriz diye düşünüyorum...
görüşmek üzere .....

muallimayhan
30-01-2011, 20:56
Bugün domates fidelerimi şaşırttım. 45 erli viyollare birer birer torf eşliğinde yeniden ektim. Yarında domates için olan besin eriyiğini hazırlayarak sisteme koyacağım. ***.
Sevgideğer İbrahim , Kudret beyle yüz yüze görüştüğünde not defteri ve kalem al yanına , Üstad yaşadığı tecrübelerle yola deavm ediyor. Hani teşbihte hata olmaz Nasrettin hoca damdan düştüğünde doktor çağırmışlar da Hoca hayır demiş - Doktor istemem bana damdan düşen birini getirin...
Bu hesap misali ben bir sefer görüştüm telde kendisiyle tam anlamıyla taşlanacak ağaç ..(Meyve verecek ağaç taşlanır ya ) Yanına gidipte döndüğünde aklında kalan soru kalmasın.Ki sende tecrübelerini burada bizimle paylaş...
Bende aslen Yozgatlı'yım . , Sanırım senin bu işler için tek dezavantajın iklim şartların. Buraya hala kar yağmadı , İnsanlar parklarda bahçelerde , Ben marul denemelerimi bahçede yapıyorum ve hiç sıkıntı olmuyor , ama senin yaşadığın yer soğuk , Başarılar diliyorum...

malbman
30-01-2011, 21:51
Sayın muallimayhan, topraksız tarım delileri kafilesine siz de katıldınız ya, iflah olmazsınız artık:p:p aramıza hoş geldiniz.

Neden siz de kendinize bir başlık açıp çalışmalarınızı ve tecrübelerinizi kendi başlığınızda paylaşmıyorsunuz? Çalışmalarınızı bolca görsel malzeme ile de desteklerseniz, hepimize yol gösterecek işler çıkacağına eminim.

Aramıza tekrar hoş geldiniz.

Sevgilerimle

muallimayhan
01-02-2011, 19:54
Hoş Bulduk Sayın Malbman ; Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. derler. Değişimlere ve yeniliklere açık olmalıyız. , Bugün yadırgayarak bakanlar bu çalışmalardaki başarıları ve karlılığı görünce eminim ki, bizleri solda sıfır bırakacaklardır. Kızım Aybuke ile akşamları bitkilerin sudaki değerlerini ölçmek , gerekirse çocuk bezi değiştirir gibi suyunu değiştirmek , marulların tazecik cap canlı yeni çıkmış yapraklarını okşayarak sevmek ve bütün bunları sıcacık sobanın başında yapmak o kadar güzelki , Bu uğraşlar nedeniyle evde daha çok vakit geçirmeye başladım ve sigarayı bıraktım... Aranızda olmak güzel gerçekten , En kısa zamanda Aykızımla yaptığımız çalışmaları resimlyerek sizlerle paylaşacağız ***. Saygılarımla

envor
07-02-2011, 16:39
Sayın İbrahim Doğan, öncelikle denemeniz de başarılar diliyorum. Kapalı mı? açık mı? istişaresine bende katılayım istedim. Topraksız tarımı hobi olarak yapıyorsanız, drenaj suyunu tekrar kullanın, sonuçta yaptığınız iş; hobi. Bitkileriniz bir şekilde büyür, meyve de verir, sizi mutlu eder. Ama; hayır, sadece hobi olarak yapmayacağım, bu işi belki ilerde geliştiririm; diyorsanız, o zaman bu işi, hakkıyla yapmanızı tavsiye edeceğim. Domateslere verdiğiniz sulama suyundan arta kalan drenaj suyunu, tekrar topraksız tarımda kullanmayın. O suları bir havuzda biriktirin ve kullana bileceğiniz başka bir üründe kullanın(meyve ağaçları, sebze bahçesi gibi).

Doğaya başı boş şekilde salınmasını istemeyiz elbette. Kullanacak durumum yok, mutlaka doğaya salmam gerek diyorsanız da, yapmış olduğunuz drenaj havuzuna bir kaç kök su sümbülü bitkisi dikmeniz,(kısa bir süre içinde çoğalacaktır ve su içerisinde ki gübreleri bir nebze de olsa tüketecektir), drenaj suyunu tekrar temiz su formuna sokacaktır, daha sonra suyu doğaya salabilirsiniz.

Topraksız tarım da başarı; işi sevmek, gerekli ekipman ve malzemenin tam olarak el altında bulunması ve de özveri ile olur. İşi sevdiğiniz ve lazım olan özverinin sizde var olduğu, buradan bakılınca görebiliyorum. Son seçenek; "Gerekli ekipman ve malzemenin" kelimesinin açılımını tartışalım. İlk olarak şunu belirtmek istiyorum ki; tarımda teknik terimini kullanmak gerek. mantık terimi insanı yanıltır. Benim mantığım bu diyemezsiniz. Tarım hile kaldırmaz.

Bu işin tekniğide açık sisteme dayanıyor, kaliteli gübreler kullanmalı, EC ve pH metre gibi aletlerin iyi ölçmesi ve sık sık kalibre edilmesi ve de verilen suyun EC & pH sı da sık sık kontrol edilmesi gereklidir. Topraksız tarım için olan domates çeşitlerini kullanmanız, domates fidelerinin dikim ve sıra aralığını iyi hesaplamalı, yine sıcaklık ve nem değerlerine göre sulama programı yapmanız ve hatasız uygulamanız size başarıyı getirecektir.

Tabi ki; en önemlisi iklimlendirmedir, bitkiyi, sert esen kuzey rüzgarlarından korumanız, gece aşırı nem'e maruz bırakmamanızda çok önemlidir. Gece ve gündüz sıcaklık değerlerinin arasında ki fark'ı açmamak içinde gündüz iyi bir şekilde havalandırmalı, gerekirse yeteri kadar gölgeleme yapılmalıdır.

Saygılarımla... envor :)

Kudret Tezel
08-02-2011, 09:09

Açık sistemmi kapalı sistemmi konusunda bende birşeyler söylemek istiyorum.
Topraksız tarım teknik bir tarımdır, yani hem teknik bilgiye hemde teknik donanıma ihtiyaç duyan bir tarım şeklidir. Açik sulama şekli fazlaca tekniği gerektirmeyen ancak bir kaç sulamadan sonra bitkinin hangi besin eriyiğiyle sulandığı konusunda çok fikir yürütemiyeceğimiz ortalama değerlerle beslediğimizi var sayacağımız bir sistemdir, ancak bir iki sulamadan sonra temiz su ile yıkama yapılıyorsa uygun olabilir fakat buda aşırı su kaybı ve herkesinde birleştiği gibi cevre kirliğine sebeptir. Topraksız tarım en büyük özellği öncelikle cevreyi korumak her bitkiye istediği beslenme rejimini büyüme evrelerine göre uygulıya bilmektir. Eğer açık sistem kullanılır ise bitkinin vermiş olduğumuz besinden tam olarak yararlanması veya verdiğimiz besinin tam olarak kullanıldığı nı söylemek biraz zordur. Hele hele bu buyük işletmeler tarafından uygulanırsa topraksız tarım yapmanın sadece bitkiyi büyütmek verimi ve geliri artırmaktan başka bir gayesi yoktur, ancak amatörce çalışmalarda teknik donanım ve bilgi ihtiyacı az olduğundan belki tavsiye edile bilir ama konu yinede topraksız tarım mantığının ve tekniğinin bir miktar dışına çıkar.
Ohalde ne yapılmalıdır. kullanılan su asla harcanmamalıdır. tabiiki bunu söylemek kolaydır ama gereğini yapabilmek bir yatırım meselesidir. Zira geridönüş suyunun analizi, eksilenleri yerine koymak, iyileştirilmesi mümkün olmıyan durumlarda suyun filtre edilerek tekrar temiz ve kullanılır bir hale getirilmesi ve tekrar tekrar kullanılmasını sağlıyacak bir tesiste bugünkü teknik imkanlarla çok kolay fakat yatırım istiyen bir durumdur. Topraksız tarım yapmaya karar veren bir kişinin sera fide ısıtma iklimlendirme vs gibi gider toplamının başına teknik donanım maliyetini mutlaka ilave etmeleri şarttır. aksi halde sera nekadar büyük olursa olsun çalışma yinede amatör düzetdedir. Tabiiki bunu derken illede bu teknik donanım şarttır demekte yanlış olur. bu teknik donanım bize rahatlık kolaykıl sağlar ama bunu istersek sık sık yaptığımız kimyasal analizlerle başarmak öyle çokta zor bir iş değildir. ancak fizibilitesi yapıldığında ilk kurulum maliyeti az fakat işletme maliyeti yüksektir. Otomatik sistemlerin ise ilk kurulumları yüksek fakat işletme giderleri çok daha azdır.
Konu açılmışken bir gelişmedende bahsetmek isterim. Henüz bu konular tartışmaya açılmamış veya gelişmemişken internet te bulduğum bir firmaya telefon ettim inanın ummadığım bir ilgiyle karşılandım. ve firma yetkilisi Sayın Kahraman bey beni davet ettiler . Hazırlamış olduğum besin eriyiğini hiçbir talepte bulunmadan tahlil ettiler. Gayem pratik bilgilerimle ulaştığım ve sadece hesaplıyarak hazırladığım besin eriyiklerinin gerçek değerlerini görmek, böyle bir analiz setine sahip olmanın maliyeti, ve çalıştırılması hakkında
fikir almaktı. Gösterdikleri alakadan dolayı Kahraman beye teşekkürlerimi sunarım. Sistemi edinme konusunda Çok büyük kolaylıklar sağlıyacaklarını söylediler ancah en kolay hali bile benim emeklilik bütçemin çok çok üstündedir. Yaklaşık sarf malzemeleriyle birlikte 2000 avro civarında bir yatırı gerekiyor. Ama bu işe gönül veren arkadaşlarla birlikte ortak bir alım belkide olabilir diye düşünüyorum. İşte amatörcede olsa teknik tarımın teknolojiye ve teknik yatırıma ihtiyacı ortada. Tabiiki çok daha pahalı çok daha otomatik düzenler kurmam mümkün. Gaye domates yetiştirip ekonomiye katkı sağlamaksa tamam , ama topraksız tarımı bil hakkın yapmak okadar kolay değil. Zaman ilerledikçe bu sektördeki olumlu gelişmeler dışarıya bağlılığımızı azaltır daha makul yatırımlarla en güzel üretimleri yapacağımız konusunda ümitliyim. Herkese başarılı çalışmalar dilerim.

ibrahim doğan
13-02-2011, 07:23
sn envor bey...sulama konusunu kapalı devre yapmak istiyorum,ilk başta marul ekmeyi düşünmüştüm ama sanırım yalnızca domatese yoğunlaşmak istiyorum bu işi ilk defa yapacağım için fazla dağılmak istemiyorum. Fide dikimi zamanı sizden fide için yardım isteyeceğim sitedeki üretim resimlerini koyduğunuz domatesler hangi cins,sanırım çeri değil onlar salkım domates gibi geldi resimden,fideleri nasıl temin edeceğim konusunda yardımlarınızı rica edeceğim,bi arkadaş ilbey f-1 fide önerdi sizin tavsiyeniz ne olur bilmek isterim ayrıca fide kargo ile mi gelecek,ilgilerinizi ve önerilerinizi rica ederim saygılar...

ibrahim doğan
13-02-2011, 07:31
bu arada 9 şubatta istanbula gittim ve kudret beyle tanıştım sağolsun çok iyi bilgiler aldım kendisinden burdan teşekkürlerimi iletmek isterim kendisine her konuda yardımlarını esirgemeyeceğini bilmek çok güzel tekrar teşekkürler kudret bey....

ibrahim doğan
18-02-2011, 15:43
Değerli forum üyeleri seramız için düşündüğümüz planı aşağıda veriyorum plandada görüleceği üzere su depomuz sera dışında ve toprağa gömülü olacak deponun sera içinde veya dışında olması bişey fark edermi fikirlerinizi öğrenmek isterim,fideleri 40x60 cm plastik kasalara torba içinde perlik koyacağım 30 cm aralıklı olarak 2 adet fide dikeceğiz fide aralıklarıda planda ki görülen soldan sağa 40 cm olacak 4 sıra fide yapacağız her sıra arası 130 cm olacak

her sıra boyu 22 metre
22/40 cm.=55 adet kasa olacak
her kasada 2 fidex55=110 fide 1 sırada
4 sırax110 fide=440 fide dikmeyi planladık
ustalardan bu plan konusunda fikirlerini bekliyorum yanlışı doğrusu nedir bilmek isterim.herkese selamlar.....

ibrahim doğan
18-02-2011, 16:01
evet sera planımız aşağıdaki gibidir fikirlerinizi beklerim......

ibrahim doğan
18-02-2011, 16:05
plandada görüldüğü gibi su depomuz sera dışında olacak ve yere gömülecek,
toplam 400 domates 20 adet salatalık ve 20 adet biber olmak üzere toplam 440 fide dikeceğiz,buna göre su depomuz kaç m3 olmalı,günlük su ihtiyacımız ne olur.günlük ec ihtiyacımız ne kadar olur bu konularda öneri ve fikirlerinizi beklerim saygılarımla....

malbman
18-02-2011, 17:41
Sayın İbrahim Doğan, gördüğüm kadarıyla tek bir besin tankı ama üç çeşit bitki oalcak. Bu da her bitkiye aynı besin eriyiği verilecek anlamına geliyor.

Her bitkinin besin ihtiyacı farklıdır bildiğiniz gibi. Bu konuda bir önleminiz var mı?

Çalışmalarınızda başarılar.

gazeteci28
18-02-2011, 19:20
İbrahim bey, su tankını sera içinde olursa ısı sorununuz daha az olur diye düşünüyorum. Sera içinde olmasını tavsiye ederim. Kışın soğukta sera için dışarıya göre biraz daha sıcak olur ve bu sıcaklık su tankını da etkiler.

Bitkilerin fotosentez esnasında oluşturduğu ısıdan faydalanırsınız.

ibrahim doğan
18-02-2011, 20:02
sn. nalbman.....dikeceğim 40 adet değişik fidenin sadece deneme için olacağından fazla etkilenmeyeceğini sanıyorum..belki bumiktarı 20 yapabilirim.sadece deneme amaçlı olacak.

sn.gezeteci28...şimdi yaptığım deneme amaçlı dikim olacak ve kışın ekmeyi düşünmüyorum serayı fazla küçültmek istemediğim için depoyu dışarı koymanın uygun olacağını düşündüm,ayrıca depo toprağa gömülü olacağı için fazla bir ısı farkı ortaya çıkmaz sanıyorum,,,,ilginize teşekkürler...hoşçakalın....

akçay
19-02-2011, 08:38
sayın doğan deneme amaçlıda olsa depoyu içeri koyarsanız size faydası olacaktır, az değil 440 fidan koyacaksınız,ekimi ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz.ayrıca seranızın yönlerini göstermemişsiniz yani dağu,batı gibi

ibrahim doğan
20-02-2011, 06:55
sn.akçay depoyu yere gömeceğimiz için sıcak ve soğuktan fazla etkileneceğini sanmıyorum,dikim için sanırım nisanın ilk haftası uygun olacaktır.
Seranın yönü,kuyunun olduğu taraf doğu,deponun olduğu uzun taraf güney diğer uzun taraf kuzey'e bakıyor.Aslında uzun taraf doğu-batı yönüne bakmalıydı fakat bu seranın sahibi bunu dikakte almamış serayı kuran firmada kendisine bu konudan bahsetmeden gelişi güzel kurmuş,bende 1 yıllığına kullanacağım için bunun şimdilik üstünde durmadım ama kendim yeni bir sera kurarsam yön'ü mutlaka dikkate alacağım...selamlar..

ibrahim doğan
20-02-2011, 07:23
sn.envor bey...
Öncelikle şunu söylemeliyimki sulama sistemini açık yapın önerinize şaşırdım,bu siteyi 3 aydır inceliyorum topraksız tarımda ideal olanın suyu fazla tüketmeden üretim yapmak olduğuna inandım,siz açık sistem'mi üretim yapıyorsunuz bilmek isterim...

domates fidesi için isim,marka öneri ve tavsiyenizi bilmek isterim...

fide aralıkları her kasaya 30 cm aralıklı olacak ve kasalar 60x40 cm ve 60 cm olan taraflar birbirine yaslanacak ve sera boyu 24 metre 55 kasa bir sırada 55x40 cm=22 metre bir sıranın boyu olacak kısaca her fide arası 30 x 40 cm olarak dikeceğiz sanırım bu aralık yeterlidir.Ayrıca kasa sıra aralıkları 130 cm olacak.

Bu ölçüler konusunda fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.... selamlar....

akçay
20-02-2011, 13:50
sayın doğan yön sormaktaki maksadım ekim yapılacaksa bitkileri kuzey güney istikametinde ekilmesi gerekiyor diye biliyorum yinede ustalar bir fikir verirse iyi olur.ayrıca bende açık sistemmi,kapalı sistemmi diye epeydir düşünüyorum ve sn Envor bu işin içinde zaten tabikide doğrusunu o biliyordur.çunkü drenaj sıvısının tahlilini yapmak lazım oda şuan mümkün olmadığı için işi garantiye alıp açık sistem yapmak lazım diye düşünüyorum.nasip olursa bende açık sistem yapacağım.

ibrahim doğan
27-02-2011, 08:54
sn.akçay sanırım bitki sıraları kuzey-güney değilde doğu-batı yönünde olacak,çünki sera kuruluruken bu dikkate alınmamış sıraları seranın kısa tarafına doğru dizebiliriz ama o da çok ters gelecek,alan çok daralacak bu nedenle bu seferlik doğu batı yönünde dikmeye mecburuz ---ayrıca sizin sayfanızda size birkaç soru sordum cevap verirseniz memnun olurum..selamlar...

ibrahim doğan
27-02-2011, 10:40
Bu arada değerli ustalara kafama takılan cevabın bulamadığım bir kaç sorum olacak cevaplarsanız memnun olurum

1-Haftada veya 9-10 günde bir temiz su verilerek kök yıkaması gerekirmi?..
2-Besinler,yani EC ana depodaki suya ilave edileceğine ve domatesler bu besinler ile besleneceğine göre ayrıca gübre tankına veya başka gübreye gerek varmı?...
3-Yanlışlıkla yüksek EC verilince bitkideki meydana gelen bozulma EC normale gelince düzelirmi ne yapmak gerekir?..
4-EC ve PH Ölçmek için en uygun yer neresi depodamı ölçmeli? veya sistemin herhangi bir yerindemi ölçmeli ...fark edermi?
5-1 kasada 16 lt.perlit var ve ağırlığı 2.400 gr.perlit su ile doygunluğa erişince ağırlığı 12,400 gr.oluyor yani 1 kasa 10 lt su tutuyor 220 kasa x10 lt = 22,000.lt su eder ilk etapta sisteme vermemiz gereken su miktarı,,,
Bu durumda sisteme ilk su verilişinde suyun PH ve EC'si ayarlanmalımı yoksa kasalar doygunluğa eriştikten sonramı PH ve EC ayarlanmalı...

gelecek cevaplar için şimdiden teşekkürler....

akçay
27-02-2011, 15:10
sayın Doğan her kasaya bir fidan diyorsunuz,perlit 16 lt çok fazla her fidan için 7-8 litre yeter diyorlar,ilk suyu besin eriyiği olarak vermek lazım diye biliyorum yinede ustalar cevap verirler,ben bilerek yüksek ec verdim büyüme durdu sonra normale dönünce düzeldi ama 3 hafta kayıp zaman oldu.tabi ben deneme yaptığımdan zaman önemli değil ama senin için önemli olacak sanıyorum.birde seranın kurulumunu bilemem ama eğer doğu batı yönüne ekim yaparsan güneşten yeterince faydalanamassın sanırım.yinede sen bilirsin.

ibrahim doğan
27-02-2011, 17:04
sn.akçay ilginize teşekkür ederim...
sanırım bir yanlış anlama oldu 40x60 kasaya 16 lt.perlit koyacağım ve 30 cm aralıkla 2 fide dikeceğim.dolayısıyla 1 fide için 8 lt perlit koymuş olacağım 8lt.de sanırım ideal ölçülerde diye biliyorum.....

envor
28-02-2011, 13:15
sn.envor bey...
Öncelikle şunu söylemeliyimki sulama sistemini açık yapın önerinize şaşırdım,bu siteyi 3 aydır inceliyorum topraksız tarımda ideal olanın suyu fazla tüketmeden üretim yapmak olduğuna inandım,siz açık sistem'mi üretim yapıyorsunuz bilmek isterim...

.

Sayın İbrahim Doğan; öncelikle geç cevap verdiğim için özürdilerim, malum iş yoğunluğu sitede uzunca vakit geçirmeme engel oluyor. Şimdi gelelim sorularınıza: Benim açık sistemi tavsi etmeme şaşırdığınıza, ben de çok şaşırdım :) Topraksız tarım da suyun ve besinin fazla kullanmadan üretim yapılmasının ideal olduğunu düşünmüyorum. Sulama ve beslemenin yeteri kadar yapılmasın ideal olacağını biliyorum. Açık mı? Kapalı mı? sorularını vereceğim link'te kendimce yanıtlamıştım.

http://www.topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=125&pid=515#pid515

fide aralıkları her kasaya 30 cm aralıklı olacak ve kasalar 60x40 cm ve 60 cm olan taraflar birbirine yaslanacak ve sera boyu 24 metre 55 kasa bir sırada 55x40 cm=22 metre bir sıranın boyu olacak kısaca her fide arası 30 x 40 cm olarak dikeceğiz sanırım bu aralık yeterlidir.Ayrıca kasa sıra aralıkları 130 cm olacak.

Seralarınızın ölçüleri nedir? Bir de kasanızın derinliği nedir? 60x40x?. Sıra arasını daraltmanız iyi olmamış ama. Siz bu soruları cevaplarsanız olaya daha farklı yönden yaklaşabiliriz.

envor
28-02-2011, 13:31
Bu arada değerli ustalara kafama takılan cevabın bulamadığım bir kaç sorum olacak cevaplarsanız memnun olurum

1-Haftada veya 9-10 günde bir temiz su verilerek kök yıkaması gerekirmi?..
2-Besinler,yani EC ana depodaki suya ilave edileceğine ve domatesler bu besinler ile besleneceğine göre ayrıca gübre tankına veya başka gübreye gerek varmı?...
3-Yanlışlıkla yüksek EC verilince bitkideki meydana gelen bozulma EC normale gelince düzelirmi ne yapmak gerekir?..
4-EC ve PH Ölçmek için en uygun yer neresi depodamı ölçmeli? veya sistemin herhangi bir yerindemi ölçmeli ...fark edermi?
5-1 kasada 16 lt.perlit var ve ağırlığı 2.400 gr.perlit su ile doygunluğa erişince ağırlığı 12,400 gr.oluyor yani 1 kasa 10 lt su tutuyor 220 kasa x10 lt = 22,000.lt su eder ilk etapta sisteme vermemiz gereken su miktarı,,,
Bu durumda sisteme ilk su verilişinde suyun PH ve EC'si ayarlanmalımı yoksa kasalar doygunluğa eriştikten sonramı PH ve EC ayarlanmalı.......

1- Açık sistem yaparsanız kökleri yıkamanıza gerek kalmaya bilir, kapalı sistem yaparsanız, mutlaka yıkamanız gerekir.
2- Bitkinize uygun ve yeteri kadar kullanacağınız stok besinden eklemeniz yeterli, daha başka gübreye ihtiyaç kalmaz. Fakat sera içerisinde ki olumsuzluklardan doğacak problemlere ve bitkinin stres altında ezilmesi durumlarda belki yapraktan gübrelemek de gerekebilir.
3- Yanlışlıkla yüksek EC verilmez sanırsam, besin tankını tazelediğinizde mutlaka ölçüm yaparsanız yanlışlık olmaz, hadi oldu diyelim, EC'yi düşürünce bitki kendini toparlar, ama bu aksaklık bitkinin verimine ve büyüme durumunu mutlaka etkiler.
4- EC ölçümünü depodan mutlaka yapmak zorundasınız, ayrıca gün içerisinde driplerden de ölcüm yapmalısınız. Öğleden sonra da drenaj suyundan ölcüm yaparsanız durum hakkında daha hakim olursunuz.
5- Perliti suya doyurmak için besinli su vermeğe hiç gerek yok, normal su ile suya doyurun, dikim'den önce alttan çok hafif drenaj çıkacak şekilde besinli su verirsiniz. Dikimden sonra da, nem ve sıcaklık doğrultusunda sulama rejimi yaparsınız.

ibrahim doğan
28-02-2011, 15:42
sn.envor bey....
hele şükür kavuşturana sizi burda epeydir göremedik.Sağolun bütün sorularıma cevap vermişsiniz,kasalar 40x60 ve derinlik ise ortalarda 13 cm.köşeler de 18 cm 44x75 ebadında ki poşetlere 16 lt perlit doldurdum ve (suyu doygunluğa erişince yüksekliği 14 cm oluyor bu yükseklik sizce yeterlimi) ve her kasaya 30 cm aralıklı olarak 2 fide dikeceğim,sera ölçüm bu sayfadaki planda belirtildiği gibi 9,5x24 metre fide aralıkları 30x40 cm. olacak sanırım fide aralıklarını az buldunuz ancak benim burdan takip ettiğim kadarıyla ticari dikimlerde fide aralığı 25-30 cm diye okumuştum,sıra aralıkları ise 130 cm.olacak yeterlimidir,

envor
28-02-2011, 19:11
sn.envor bey....
hele şükür kavuşturana sizi burda epeydir göremedik.Sağolun bütün sorularıma cevap vermişsiniz,kasalar 40x60 ve derinlik ise ortalarda 13 cm.köşeler de 18 cm 44x75 ebadında ki poşetlere 16 lt perlit doldurdum ve (suyu doygunluğa erişince yüksekliği 14 cm oluyor bu yükseklik sizce yeterlimi) ve her kasaya 30 cm aralıklı olarak 2 fide dikeceğim,sera ölçüm bu sayfadaki planda belirtildiği gibi 9,5x24 metre fide aralıkları 30x40 cm. olacak sanırım fide aralıklarını az buldunuz ancak benim burdan takip ettiğim kadarıyla ticari dikimlerde fide aralığı 25-30 cm diye okumuştum,sıra aralıkları ise 130 cm.olacak yeterlimidir,

Sayın İbrahim Doğan; seranızın eni 9.5 metre ise yer sıkıntınız olmaz. Siz sıra arasını 1.6 metreye çıkartın. Sıra arasının geniş olması, hem hava sirkülasyonunu, hem ışık alma durumu çok daha iyi olur. Dört sıra domatesinin olduğu halde seranın kenarların da yine yeterince yer kalıyor. Bu kalan alanlara da çok boylu olmayan bitkilerin yetiştiriciliği yapılabilir. Çilek veya marul gibi.

Ben olsam; sizin kasalar için kullanacağınız poşetlere 21 veya 24 litre perlit doldurup, ağzını iyice zımbalayıp, yatay şeklinde kasaya yerleştirirdim. Kasaları da 60 cm kenarlarını değil, 40 cm kenarlarını birbirine yanaştırırdım( kasalar arasında 10 cm ara bırakarak). Bu poşete üçgen şeklinde üç adet fide deliği açardım. Hemen yanında ki poşetide ters üçgen açardım ki; kasalarda ki fidelerin hepsinin birbirine eşit uzaklıkta olmasını sağlardım. Sulama hortumunu da bu kasaların üstünden, tam ortasından geçirip, kasaların üzerinde ki tutma yerlerine bir ip veya tel yardımı ile bağlardım ki, ne kasalar yerinden oynasın, ne de hortum da zamanla olabilecek kaymalar olsun. Bu şekilde yaparsanız; dripler için kullanacağınız spagetti hortumlarından da tasarruf edersiniz. Bu şekilde yaparsanız daha çok bitki sığdıra bilirsiniz, bu sistemde, yatay poşet sistemine göre gözle görülür bir verim artışı sağlanır. Sizin üretiminizi yazın yapacağınızı da göz önünde bulundurursak, biraz sık dikimiz faydasını da görürsünüz. Aslında amatör ruhla başladınız bu işe ama, bence profesyonelce devam etmesi, belki bazı hedeflerinize daha kolay ulaşmanıza vesile olabilir diye düşünüyorum.

İbrahim bey, tabi ki yukarıda da yazmıştım; “ben olsaydım” diye, siz istediğiniz gibi yapın, benimkisi sadece bir öneri…

Saygılarımla… envor ;)

ibrahim doğan
02-03-2011, 08:24
sn.envor bey;
sn akçay'a yazdığınız 45 nol.lu mesajınızda --Kültürel işlemleri yağışlı havalarda yapmayındiyorsunuz
1 - kültürel işlem derken neyi kastediyorsunuz?,
2 - sera kapalı olduğuna göre yağışlı hava ile bağlantısı nedir?,
3 - fideleri ıslanmış olan torbalara dikerken kökler zedelenmezmi,bunun pratik bir yöntemi varmı
4 - sizin besin eriyiği ve fide satışınız varmı,varsa bana 440 fide lazım olacak bunları sizden alma şansımız nedir?

Şimdiden teşekkürler....

envor
02-03-2011, 09:58
sn.envor bey;
sn akçay'a yazdığınız 45 nol.lu mesajınızda --Kültürel işlemleri yağışlı havalarda yapmayındiyorsunuz
1 - kültürel işlem derken neyi kastediyorsunuz?,
2 - sera kapalı olduğuna göre yağışlı hava ile bağlantısı nedir?,
3 - fideleri ıslanmış olan torbalara dikerken kökler zedelenmezmi,bunun pratik bir yöntemi varmı
4 - sizin besin eriyiği ve fide satışınız varmı,varsa bana 440 fide lazım olacak bunları sizden alma şansımız nedir?

Şimdiden teşekkürler....

1- Kültürel işlem; bitkinin en iyi şekilde büyümesi, verimli olması ve kaliteli meyveler alınması için, bitkiyi rutin olarak bakımının yapılması diyebiliriz! Basitçe... (İpe asma, koltuk altı alma, yaprak alma, meyve budaması, tepe kırma, ilaçlama vs.)

2- Yağışlı havalarda; sera alanının kapalı olmasına rağmen, nem oranının çok yüksek olmasından dolayı, kültürel işlem sırasında bitkinin yaralanması durumunda, bitkinin hastalanması olasılığının çok yüksek olmasından, bu durumda kültürel işlem yapılmaz. Bitkiyi zedelemeyecek işler yapılabilir, bu da; ip dolama ve ip salma işleridir. Sizin de böyle hava şartlarında, kültürel işlem yapmamaya dikkat etmenizi tavsiye ederim.

3- Hazır fideler viollerde, torf içinde yetiştiriliyor. Viollerin üçgen konik bir şekli var ve fidenin kökü, genellikle bu torfun içerisini örümcek ağı gibi sarar. Kökler derli toplu bir şekilde durur ve torfunda dağılmasını önler.

Elinizi & yumruğunuzu sıkın, orta ve işaret parmağınızı bitişik biçimde açın, sonra domatesin kökünün (Torfun) boyunu, açmış olduğunuz iki parmağınızın ne kadarına geldiğine bakın ve torfun sığacağı kadar, perlitte iki parmağınızla diklemesine bir delik açın, sonra domates fidesinin gövdesinden tutarak, torfu bu deliğe yerleştirin ve torfun üzerinden hafifce sıkılaştırın. Dikkat etmeniz gereken nokta, fideyi deliğe yerleştirince, fidenin torflu kısmının üstü, perlitle aynı seviyede durması, perlitin içerisine gömülmemesi gerekiyor, yani yukardan bakıldığında torfun görülmesi gerekiyor. Bunu neden yapmamız gerek derseniz? Fide perlitin içerisine gömülürse, perlitin gövdeye değdiği yerlerde, perlitin ıslaklığından, fidelerin gövdesinde erime olur ve genellikle fidenin ölümü ile sonuçlanır.
Ayrıca fide dikilirken maxim ve previcur gibi fungusitlerle, köklerini ilaçlı suya daldırmak suretiyle ilaçlanmalıdır.

4- Fide ve besin eriyiği satışım yok malesef, daha önce üyelere bu konuda yardımcı oluyordum, fakat bir iki arkadaş rahatsız oluyorlardı bu konuda, ben yardımcı olmaya çalışdığımı sanarken, o arkadaş ticaret yapdığımı sanıyordu. Ben de artık bu tip malzemelerde kimseye yardımcı olmamaya karar verdim. Yorum bile yazmıyordum ya; hadi insanlık bizde kalsın:(
Besin eriyiği satın alarak bu işi yapamazsınız, 10, 20 bitkiniz yok sizin, kendi gübrenizi kendiniz alıp, kendi besin eriyiğinizi kendiniz yapmalısınız.

Saygılarımla... envor;)

ibrahim doğan
02-03-2011, 10:18
sn.envor bey.
Cevaplarınız çok aydınlatıcı oldu teşekkürler... yalnız besin eriyiğini benim hazırlama öneriniz beni korkuttu inanın hiç bilgim yok nasıl yapacağımı hiç bilmiyorum bu yıl deneme yapmaktaki amacımda bu zaten,bunları bizzat yaşayarak öğrenmek,beni 0 532 525 79 77 telefonumdan ararsanız sizinle yüz yüze konuşmak isterim mümkünse tabii...
Ayrıca bugün bir arkadaşın serasına gittim (.ki zaten oda burdaki ikinci ve son sera)sera tavanından çok su damlıyordu,bu damlayan sular bizim için nasıl bir durum yaratır öğrenmek isterim bunu kesmenin bir yolu olmalı...

tekrar teşekkürler...

saygılarımla....

mydonoz
03-03-2011, 16:08
Sayın Envor ve syn İbrahim Doğan
Çalışmalırınızı ve yorumlarınzı ilgi ile takip ediyorum.Parlaşımlarınızdan çok etkilendim ve denemeye karar verdim.
Perlit'te domates yetiştirmek için Gerekli malzemeleri temin ettim.Ancak şu an domates Fidesi bulamıyorum tek eksiğim fide.
Tohumla uğraştım ama altından kalkamadım.Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekür ederim.

ibrahim doğan
03-03-2011, 16:38
sn.mydonoz;İyi dilekleriniz için teşekkürler bende bu işe yeni başladım fideleri bende ya ankaradan hazır alacam veya antalyadan isteyeceğim istanbul tohumculuk (istanbultarim.com) var rita tohumculuk var sanırım bunlarla irtibat kurarsanız temin edebilirsiniz en azından nerden alacağınız konusunda sizi aydınlatırlar.sanırım Envor bey sizi daha iyi yönlendirir onun çevresi geniştir..

çalışmalarınızda başarılar dilerim...

mydonoz
03-03-2011, 17:40
Öncelikle cevabınız için Teşekür edrim.
İbradim bey benim denemem sizinki kadar büyük bi proje deil şimdilik sadece 3 , 4 kök olacak(Yer sıkıntısından dolayı). Bu denli az miktar fideyi de gönderirlermi bilemiyorum.
Sizin çalışmanız gerçekten çok güzel siz faalite ne zaman başlayacaksınız?...

ibrahim doğan
03-03-2011, 19:53
sn.mydonoz;
şu anda fiyat araştırması yapıyorum bitti sayılır önümüzdeki hafta serayı kapatacağız ve hemen ardından,sera tabanını malç denilen malzeme ile kaplayacağız sonra damlama sulama sistemini kuracağız sanırım bu ayın sonuna yetişecek ve nisanın ilk haftası inşallah ilk fidelerimizi yerlerine dikeceğiz..

Burdan yaptığımız her çalışmayı yayınlayacağım ve bol bol resim yayınlayacağım bu konuya meraklı olanlar için inşallah bir ders kitabı gibi olacak....her ayrıntıyı açıklamaya çalışacağım....

mydonoz
03-03-2011, 22:38
merakla ve ilgi ile bekliyor olacagız.İnşallah herşey isteginiz gibi olur olur hem siz amacınıza ulaşırsınız hemde biz bir isık görür arkasından gideriz.

ocean07 Arkadaşımıza da teşekür ederim verdigi link işe yarar ancak birkaç adet fide satarlarmı bilinmez.Ayrıca çalışmalarınızı görmek isteniz eger bizden esirgemezse.

ibrahim doğan
04-03-2011, 06:09
sn.mydonoz;
çalışmalarımı yerinde görmek isterseniz ****** bizce bi mahsuru yok memnun oluruz,ayrıca burdanda çok sayıda resimle yaptıklarımızı anlatacağım...selamlar

ibrahim doğan
04-03-2011, 15:38
evet şimdi sera içinde yapılacak işleri liste halinde bi görelim...
SERA İŞ PLANI

1 - SERA TABANI 20 CM EĞİMLİ OLARAK DÜZELTİLECEK

2 - 4 SIRA DRENAJ KANALLARI AÇILACAK

3 - YERLER MALÇ İLE KAPLANACAK

4 - DRENAJ KANALLARININ KENARLARINA ÇITALAR SABİTLENECEK

5 - KASALAR BİTİŞİK NİZAM 60 CM OLAN TARAFLARI BİRBİRİNE TEMAS EDECEK ŞEKİLDE YERLEŞTİRİLECEK, YERLERİNE SABİTLENECEK, VE BİRBİRLERİNE PLASTİK KELEPÇE İLE BAĞLANACAK

6 - PERLİTLER TORBALARA 16 LT. OLARAK DOLDURULACAK VE AĞIZLARI ZIMBALANARAK KAPATILACAK

7 - TORBALAR BEYAZ TORBALARA KONULACAK

8 - TORBALARIN ALT TARAFINA 8 ADET DELİK AÇILACAK

9 – TORBALAR, DELİKLER ALTA GELECEK ŞEKİLDE KASALARA YERLEŞTİRİLECEK

10 - İNCE BORULAR KASALARIN İKİ YANLARINA PLASTİK KELEPÇE İLE BAĞLANACAK

11 - BORULARA DRİPLER TAKILACAK

12 - KASALARDAKİ TORBALARA FİDE DİKİM YERLERİ HER KASADA İKİ ADET 30 CM. ARALIKLI OLARAK DELİNECEK

13 - DAMLAMA KAZIKLARI FİDE DELİKLERİNİN 5 CM YANINA SAPLANACAK.

14 - VE SİSTEME SU VERİLEREK İLK DENEMELER YAPILACAK..

15 - SİSTEM DÜZGÜN ÇALIŞTIKTAN SONRA FİDELER YERLERİNE DİKİLECEK...

Volkan Kesici
04-03-2011, 16:50
Şimdiden çok aydınlatıcı bir sohbet oluyor. Benim merak ettiğim sulama sıklığı. Belli bir hızda gün boyu sürekli damlıyor mu yoksa günde birkaç kez perlit doyana kadar sulanıyor mu?

mydonoz
05-03-2011, 01:33
Sizi ve sernızı ziyeret etmekten memnuniyet duyarım. Denemeler sonucunda ilk hasattan sonra *** ziyaretinize gelecegim.
Fotoğraflarınızı hasret ile bekliyoruz.
Allah kolaylıklar versin

eski tohum
05-03-2011, 01:48
çabalarınızda başarılar
Allah kolaylık versin

maybach
05-03-2011, 09:55
İbrahim bey yer neden kaplanıyor amaç yabancı otla mücadelemi? kaplamadan sonra drenaj kanalları işlevsizleşmezmi bu kadar 4 adet drenaj kanallarına neden ihtiyaç var su deponuz kaç lt sulama biçiminden dolayımı bunlar gerekli acaba?

ibrahim doğan
05-03-2011, 11:26
sn.volkan kesici;sulama sıklığı seranın bulunduğu yer ve iklime göre değişmekle birlikte ilk başlarda fideler küçük olduğu için su tüketimide az oluyor bu nedenle biz saat başı 7-8 dakika sulama ile başlayacağız fideler büyüdükçe,havalar ısındıkça su ihtiyacıda artacak dolayısıyla bizde bu süreyi yavaş yavaş artıracağız sanırım saatte 14-15 dakikaya kadar çıkacağız
perlitlerin suya doymasına gelince,zaten fideler dikilmeden önce bir kaç gün deneme sulaması yapacağız (EC katmadan) 1 lt perlit yaklaşık 150 gr.16 lt.perlitin ağırlığı 16x150 gr.=2,400 gr.geliyor ve bu ağırlık doygunluğa ulaşınca 12.500 gr.oluyor buda yaklaşık 10 lt su demektir ve perlitler doygunlaştığında EC ve PH ayarlanacak PH ve EC günlük 3-4 defa kontrol edilerek sulama işlemine devam edilecek,....

ibrahim doğan
05-03-2011, 15:53
sn.maybach,,
sera tabanının malç (siyah naylon)ile kaplanmasındaki amaç yabancı otların yeşermesini önlemek,ayrıca siyah renk güneş ışınlarını daha fazla emerek sera içi sıcaklığına katkı sağlaması
su depomuz 3 m3 olacak sulama sistemimiz kapalı sistem olacak yani sulama yapılınca fide köklerinden sızan,drenaj olan sulama suyu drenaj kanalları ile tekrar depoya dökülecek ve aynı suyu tekrar tekrar kullanacağız bu arada tabi suyu günlük 3-4 defa ph ve ec ölçümü yaparak değerlerdeki bozulmaları düzelteceğiz suyun ph 6-6,5 olacak bu domates için tabii ec ise 2-2,5 olarak sabit tutmaya çalışacağız.

Bu işteki bizi en fazla zorlayacak ve en hassas konu suyun ph (sertlik)derecesi ve ec(besin eriyikleri)değerlerini verilen değerde tutmak olacak....2 sh.35 nolu mesajdaki planı incelerseniz orda suyumuz depodan fide köklerine geliyor,fide köklerinden sızan su her sıra sonunda bulunan yatay kanala dökülüyor ve o kanallardan da tekrar depoya dökülüyor ve bu döngü,su değerleri iyice bozulana kadar yaklaşık iki hafta gibi bir süre devam edecek ...ve bu suyu tahliye ederek yeniden taze suyla doldurup gerekli ayarlamadan sonra tekrar sisteme vereceğiz......

muallimayhan
05-03-2011, 21:03
Sayın Doğan : torbalardaki perlitin havalandırılması gerekecek mi acaba? Yani topraklı tarımda bir müddet sonra çapalamak suretiyle toprak havalandırılılıyor. Perlitte bu nasıl sağlanacak. Tamam Perlit gözenekli yapsıyla havalandırmaya uygun ancak dikim öncesi suya doymuş olarak kullanacağınızı yazmışsınız. Suya doymuş perlitte oksijen alımı oluyor mu? Çalışmalarınız yakından izliyorum. Bir adım gerinizdeyiz. Başarılar...

ibrahim doğan
06-03-2011, 06:15
sn.muallimayhan
perlit hakkında küçük bir alıntıyı buraya yazdım sizde internetten araştırarak gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz benim incelediğim kadarıyla bu iş için en uygunu perlit bu nedenle perliti tercih ettim.....
PERLİT...
Süngerimsi bir yapıya sahip olan perlit, volkanik orijinli bir maddedir. Hafif yapılı ve bol gözeneklidir. Bitki yetiştirme ortamlarındaki karışım harçlarında kullanıldığı zaman, bitkiye uygulanan besin maddelerini bünyesinde tutarak bitki için kullanıma hazır halde bekletir. Kendi bünyesinde besin maddesi yoktur. Perlit kimyasal olarak nötrdür ve steril bir malzemedir. Özellikle iri perlitin drenaj ve havalanması çok iyidir. Uzun yıllar kullanılabilir. Türkiye’de çok geniş perlit yatakları vardır. Bu nedenle temin edilmesi kolay ve ucuzdur. Saf olarak veya torf ve diğer harç karışım malzemeleri ile birlikte özellikle çelik köklendirmede başarıyla kullanılır.

maybach
06-03-2011, 07:38
sn. İbrahim doğan sabrınız ve cevabınız için teşekkür ederim açıklamanız benim içi yeterli çalışmanız cesaret veriyor kolaylıklar dilerim

mydonoz
07-03-2011, 13:52
İbrahim bey bugün istanbul tarımı aradım.Salkım domatesin bir çeşidi bandita cinsi domates tohumunu sordum(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7870)).

1000 adet tohumun fiyatı olarak ortalama 190 Euro + kdv oldugunu söylediler. İçerisinde sayı olarah daha az olan paketleri sordum yok dediler.Siz bu konuda bi araşrırma yaptınızmı.Tohum için düşündüğünüz başka bir tohum firmsı varmı
Saygılar....

ibrahim doğan
07-03-2011, 15:34
sn. mydonoz
ben hazır fide almayı düşünüyorum tohum alıp fide yetiştirmek için zamanım yok,
yaklaşık 3 hafta sonra fideleri dikmeyi düşünüyorum bu arada sera örtüsü kaplanacak,sulama sistemi kurulacak,perlit poşetleri hazırlanacak,,,,
istanbul tarım ile konuştum mart 25 gibi fideleri gönderecekler.....
selamlar...

mydonoz
07-03-2011, 18:20
Fidelerin türü nedir?kaç tane almayı düşünüyosunuz ve bir fide için kaç tl ücret talep ediyolar?

ibrahim doğan
07-03-2011, 18:53
sn.mydonoz
fide fiyatlarını tam bilmiyorum sanırım 50-60 kuruş gibi ben 450 adet alacağım....
istanbul tarım antalyada bir firma...

mydonoz
07-03-2011, 19:15
sn ibrahim doğan..
Benim sorduğum cins sn.envor'un kullandığı bandita cinsi 1000 adet 500 tl yani bir tohum 50 kuruş'a geliyor.
Sizin isteyeceginiz fidenin cinsi nedir hatırlıyormusunuz?

ocean07
07-03-2011, 20:38
Tahminimce yine aynı çeşittir (Bandita dır) . Çünkü İstanbul tarımın çeşidi Bandita

seazone
07-03-2011, 20:48
Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul tarım da fide 80-90 kuruş olması gerekli. İbrahim bey perliti hangi firmadan alacaksınız.

Delimus
07-03-2011, 20:57
1000 adet tohumun fiyatı olarak ortalama 190 Euro + kdv

Bunda hata var mydonoz 1 gr eder 1000 adet öyle bir marul çeşidide yok.
Fide fiyatları 50-90 krş.

Tohum fiyatlarıda 50.000 adet ~= 50 tl ital bombola tohum. 50gr. dır hibrittir %99 çıkım.
Kilosu 20 tl Ye de marul tohumu var.

mydonoz
07-03-2011, 21:15
sn Delimus Aynı tohumdanmı bahsediyoruz bilmiyorum ama benim bahsettigim tohuma
http://www.istanbultarim.com.tr/index.php?goto=sub_cat_det&idx=15&sub_id=9&anakat=297 buradan bakabilirsiniz.
Ayrıca firmayla buğün görüştüm ve fiyat aldım 190 euro+ kdv
istanbul tarımın telefonu.
02423224055 Teyidini alabilirsiniz.

ibrahim doğan
08-03-2011, 07:57
sn.seazone;
Perliti anpersan isminde bir firma var ankarada ordan alacağım anpersan.net burdan inceleyip isterseniz telefonlar var,konuşup sipariş verebilirsiniz

Arkadaşlar ben bu yıl geç kaldım fide yetiştiremem cins te artık ne varsa salkım onu alacağım mecburen hazır fide alacağım belki seneye fide yetiştiririm hele bu yıl işi biraz öğrenelim gerisi kolay.....

seazone
08-03-2011, 08:39
Teşekkürler İbrahim bey bende İstanbul'dan temin ediyorum ama fiyat araştırmak her zaman iyi oluyor. Tekrar teşekkürler başarılar.

ibrahim doğan
08-03-2011, 10:32
değerli forum üyeleri.
sera için kurmayı düşündüğüm sulama sistem şemasını aşağıda görüşlerinize sunuyorum,sistem hakkında herkesin fikirlerini almak isterim eksisi nedir artısı nedir değerli fikirlerinizi beklerim...

herkese selamlar....

güneşş
08-03-2011, 12:55
ibrahim bey bende amatör olarak deneme yapmak istiyorum.Yaptıgınız veya yapacagınız işlemleri buradan paylaşırsanız çok seviniriz.Yeni başlayacaklar için çok güzel bir kaynak olur eminim

ibrahim doğan
08-03-2011, 16:49
evet sulama sistemimiz,,,,,

ibrahim doğan
08-03-2011, 17:16
Sulama sistemi çalışma şekli,,
1 - kuyudan suyumuzu dalgıç pompa ile depomuza basıyoruz
2 - depomuza koyduğumuz şamandra sistem ile,gerek bitkinin tüketmesi ile,gerekse sıcaklıktan dolayı buharlaşma ile eksilen suyumuzu,otomatik olarak tamamlayacağız,
3 - yıkama hattındaki ve tahliye hattındaki vanaları kapatacağız,depo çıkışındaki ve filtre girişindeki vanayı açacağız,depodaki suyun PH ve EC ayarlayıp sisteme suyu vereceğiz.

görüldüğü gibi sistemde iki tali hat var.Bu hatlardan fide yıkama hattını,fidelerimizin kökünü 8-10 günde bir gün,zamanla meydana gelen tuzdan arındırmak için yıkama amaçlı olarak kullanacağız bunun için doğrudan,kuyudan temiz suyu sisteme basacağız bir gün boyunca bu şekilde sulama yapacağız ve tekrardan depodan sulamaya geçeceğiz.Yıkama yapmak için yıkama hattında bulunan vanayı açıyoruz,depo çıkışındaki vanayı kapatıyoruz

4 - Depodaki,değerleri iyice bozulan suyu tahliye etmek için,, filtre girişinde bulunan vanayı kapatıp,tahliye hattındaki vanayı açarak depodaki suyu sistem dışına atıyoruz. ve tekrar depomuzu suyla doldurup tahliye vanasını kapatıp filtre girişindeki vanayı açıyoruz ve gerekli ayarlamaları yaparak sisteme suyu veriyoruz.

değerli arkadaşlar sistem konusunda eleştirilerinizi bekliyorum özellikle,kudret tezel ve envor bey'in fikirlerini rica ediyorum...saygılarımla...

malbman
08-03-2011, 17:36
İbrahim bey kolay gelsin.
Bir sorum olacak: Gün içinde bitkinin kullanması ya da buharlaşmayla eksilen besin eriyiği nedeniyle şamandıra açılacak ve tanka taze su alacak. Bu da besin eriyiği değerlerinin değişmesi anlamına gelir. O şamandıra günde minimum iki defa bile açılsa, besin değerlerinde çok büyük değişiklikler olacaktır.

Aşağıda A ve B tankları var, onlarla takviye edeceğim derseniz; O tanklardan besin takviyesini nasıl yapacaksınız? Doğrudan A ve B tanklarından takviye yaparak ec ayarlamak zor olur gibi görünüyor. Sanki eksik bir şeyler var gibi görünüyor.

güneşş
08-03-2011, 18:02
İbrahim bey Seracılıkla ilgili olarak Teşvik ve krediler var aratırma yaptınızmı_
Sisteniminizi kendi özkaynaklarınızla mı kuruyorsunuz?
İyi çalışmalar

Sarıcan
08-03-2011, 19:41
Sevgili malbman,

Kudret Bey biraz hızlansa bu tereddütler biraz daha azalacak. Kudret Bey in yeni sisteminde şamandralı depoda eksilen veya buharlaşan suyun yerine depoya gelecek her temiz su hacmi kadar A ve B tanklarından EC yi sabit değerde tutabilmek için gerektiği kadar A ve B stoklarından dozajlama yapıyor. Yani EC' yi hep ilk ayarladığınız EC değerinde sabit tutmayı garanti ediyor. Bu sisteme pH kontrolunuda ilave edeyim diye epey uğraş verdi ama bana göre pH ayarlaması manuel kontrolle de yapılabilir. Ama Kudret Bey bakarsınız bir spektrofotometre yapar bu dertlerin hepsinden kurtarır amatörleri.

İbrahim Bey,

Sulama sisteminde bana göre ters olan fitrenin durduğu yer. Filtreyi driplerin tıkanmaması için oraya koyduğunuzu düşünüyorum ama geri dönüş sularınız hiç bir filtrasyona tabi tutulmadan şamandralı depoya alırsanız kısa sürede yabancı partikülle dolup çamurlaşır. Bence asıl olan sizin şamandralı depodaki besin eriyiğinin çok temiz olması lazım. Yoksa kısa süre içinde pompanız arızalanır, eğer basma hattına mutlaka bir filtre koyacağım diyorsanız o yerinde kalsın ama bir adet filtrede dönüş hattına koyun. Bu EC kontrolü içinde gerekli. Kuyudan şamandıralı tanka aldığınız temiz suyu ölçebilecek bir düzenek tasarladınız mı? A ve B tankından bilinçli takviye yapabilmeniz için bu gerekli. Kolay gelsin.

malbman
08-03-2011, 19:59
Sevgili Sarıcan,

Kudret hocamın o çalışmasını bir an önce bitirmesini bekleyenlerden biri de benim. Hatta bu gün yarın bir mesaj atıp son durumu sorayım diyordum. Spektrofotometreye gelince, valla üstüne düşerse Kudret hocamın onu da yapacağından hiç şüphem yok.

Ama Kudret hocam cihazı tamamlayıncaya kadar İbrahim bey ne yapacak? Sanırım A ve B tanklarından sonra bir tane de hazır besin eriyiği tankı koymak gerekiyor. Yani, atıyorum 500 litrelik bir tank konup ec istenen düzeye ayarlanır ve depodaki besin eriyiği eksildikçe şamandıra açılır ve ec seviyesi sabit olan eriyikten gerektiği kadarı tanka eklenir.

Bunları birileri önceden düşünmüş olmalı değil mi sizce de? Amerika'yı yeniden mi keşfediyorum yoksa?

Sarıcan
08-03-2011, 20:27
Sevgili malbman,

Depoya besinli eriyik takviye etmek riskli. İstemediğiniz EC değerleri ile karşılaşmak mümkün olur. Bence temiz su ilavesi ile eksilen su tamamlanmalı, yapılan EC ölçümünden sonra kotrollü olarak A ve B tanklarından manuel dozajlama ile istenilen EC değerine ulaşana kadar ilaveler yapılmalı.

Aslında spektrofotometre olmadan geri dönüş suyunun böyle takviye edilmesi bile bazı riskler içeriyor. Başlangıçta olmasa bile belirli bir süre sonra besin eriyiği istenilen formülün çok dışında değerlere ulaşabilir. Örnek vermek gerekirse EC=2.0 olan bir sürü besin formülü oluşabilir ama bu formül yetişdirdiğimiz bitkinin istediği formülmüdür o tartışılır tabii ki.

Profesyonel sistemlerde spekrofotometre ile analiz yapıp eksilen değerleri ilave etmek gerek ama bununda bir maliyeti var. Bu yüzden Kudret Bey onu da yapsın diye dua etmek gerekecek.

ibrahim doğan
08-03-2011, 20:34
sn.sarıcan;
öncelikle uyarınız için teşekkür ederim,dönüş suyuna filtre koymayı düşünmüştüm ama planı çizerken koymayı unutmuşum..
bildiğiniz gibi dönüş suyu kendi akarı ile depoya dökülecek basınç olmayacağı için oraya filtreyi nasıl koyacağız basınç olmadan filtreden su nasıl süzülecek bir önerisi olan varsa bilmek isterim,,,,

sn.nalbman; şamandra konusunda benimde tereddütlerim var dediğinize katılıyorum belki şöyle bir çözüm olabilir...şamandra koymadan depo besin değerlerini 1-2 gün kontrol edip azalan suyu kendimiz takviye ederek tekrar PH ve EC ayarlayıp sisteme veririz...500 lt.lik bir yedek depo yapsak bile depodaki suyun ayarları ana depoya katılınca ayarlar yine bozulacak.değilmi oda çözüm değil gibi...

A ve B tanklarındaki besinleri ana depoya elle katmayı düşünüyorum şimdilik bir otomasyon yapamayacağım....

ilginize teşekkürler önerilerinizi bekliyorum...

ibrahim doğan
08-03-2011, 20:50
sn.güneşş;
seramız 200 m2 ben serayı yalnızca bu sezon için kiraladım yaklaşık 4.000.tl gibi bir masrafı olacak onunda yarısını mal sahibinden alacağım ve serayı gelecek yıl mal sahibi kullanacak,bu yıl tamamen deneme amaçlı işi öğrenmek için yapılan bir çalışma bu,bu yıl bu çalışma istediğim gibi olursa inşallah seneye 1-2 dönüm sera kurmak istiyorum,,
herşey bu yıl işi iyi öğrenmeme ve alacağımız verime bağlı zamanı gelince kredi işini araştıracağım bakalım kısmet artık

güneşş
08-03-2011, 21:07
peki yanlış anlamazsanız toplam besin eriyigi gibreleme sistemi vb gibi (kira hariç) kaç tl ye mal olacak?

soilless
08-03-2011, 21:34
Sn Sarıcan

Spektrofotometre Sözün bittiği yer olur. Çünkü, binlerce tl maliyetli 1 dönüm sera için konstrüksüyona, iklimlendirmeye, plastik veya cam uv'li örtü, gölgeleme sistemlerine vs uygun maliyetli alternatif çözümler bulunur. Ancak, Hollanda, kanada, İsrail firmalarının bu bol sıfırlı son teknoloji anahtar teslim seralrında en önemli maliyet unsuru sera otomasyon sistemleri. Yani knowhow bedelleri. Yani diyorlar ki domatesmi yetiştireceksin, domatesin her an ne istediğini, suyunu, besinini, ölçüp biçen ve ona ihtiyacının hesaplandığı gerekli besini veren sistemi kuruyorum. kostrüksüyonun, örtünün, fanın, vs değil bu sistemin bedelini vereceksin diyorlar. İşte bu nedenle sözün bittiği yer diyorum. Bu nedenle Sevgili Kudret abimizin Spektrofotometre çalışması gerçekten desteklenmesi gereken çok önemli bir çalışmadır. Başarı dileklerimle.

Kudret Tezel
08-03-2011, 22:27
Birilerinin beni andığını hissettim, kulaklarım çınladı meğer arkadaşlarım benden bahsediyorlarmış.

Sevgili arkadaşlar Besin eriyiğinin EC kontrolünü yapan sistemi kurmuş denemiş çok güzel çalıştığınıda anlatmıştım. Ancak bu sisteme birde PH metre ilave etmenin sistemin çok daha güzel çalışmasına katkısı olacağını düşünerek,ayni sisteme PH metreyide ilave etmek için çalışmalara başladım. Bu çok zor bişey değil ancak PH poblarının pahalı olması vede en önemlisi probların ömürlerinin kısa ve sık sık kalibre edilme mecburiyeti olması işi biraz zorlaştırdı. Vazgeçmiş değilim araştırmalarım imkanlarım nisbetinde devam ediyor. başaracağımı umuyorum. Benim gayem böyle birşeyi harcı-alem her seraya kullanıla bilir hale getirmek.

Mevcut sistem anbean EC kontrolü yaparak, EC nin sabit kalmasını gerçekleştiriyor.
Buda en önemli faktörlerden biri. Eğer besin eriyiğiniz formülü gerçekten mükemmelse suyunuzun dengesi bozulmayacak denemez belki ama geç bozulacak, buda size çok büyük bir avantaj sağlıyacaktır.

Topraksız tarım sistemleri fantazi olsun diye açık sistem kapalı sistem, NFT, durgun su sistemi akar su sistemi olarak sınıflandırılmamıştır. Bitkiye en az su ile besini taşımak tabiiki çok önemlidir. Örneğin 100 tonluk bir akar su sisteminin suyunu değiştirmekle aynı miktar bitkiyi bir kaç mm akan su sistemi NFTiçin ,çok çok daha az bir besin tankının kontrolü önem arz eder. Yüz tonluk bir suyu atmakta, arıtarak tekrar kullanılabilir hale getirmekte problemdir. Ama ayni kapasitedeki bir NFT sisteminin bir kaç tonluk suyunu islah etmek çok daha kolaydır. Tabiiki her güzelin bir kusuru vardır. NFT sisteminde de en küçük bir arıza bütün seranın telef olması demektir. Onun için yeni başlıyan arkadaşlarıma katı ortam sistemini vede çok su tuttuğu için torf+ kum sistemini önermiştim. Zira bu sistemde hiçbir arıza sizi çok fazla madur etmez.

Sistemin EC si her an kontrol edildiğinde, besin tankının seviyesinide heran kontrol etmek, yani azalan suyu yerine koymak çok mantıklı olacaktır.EC ve PH kontrolüde yapılabildiğince sıkça yapılmalıdır. Zaten bu ölçmeler yapılrken seranın harcadığı besin miktarı konusundada pratiklik kazanılacaktır. ve iş kendiliğinden rayına oturacaktır kanısındayım.
Sayın İbrahim Doğan, durum böyle olunca besin tankındaki seviyeyi mutlaka sabit tutmanızı öneririm. Göreceksinizki EC ayarlamak çok daha kolay bir hale gelecektir.
Çalışmalarınızın takipcisiyim kolay gelsin.

ibrahim doğan
09-03-2011, 08:47
sn.kudret tezel bey bizim işin takipçisi olacağınızı bilmek çok güzel,
sanırım sulama şemasını incelediniz bu konudaki fikirlerinizide bilmek isterim su seviyesini şamandra ile sabit tutma önerinizi uygulayacağım şamandra koyacağım sisteme,birde şema da dönüş suyu üzerinde filtre koymamışım onuda koymam gerekiyor.. ilginizi beklerim saygılarımla

Kudret Tezel
09-03-2011, 10:06
İbrahim bey, dönüş suyuna basit bir kum filtresi konula bilir. 180-200 litrelik bir plastik fıçıdan yapacağınız , yarısına kadar altta biraz kalın çakıl ortada daha ince kum ve üsttede yine kalın çakıl şeklinde bir kum filtre iş görür diye düşünüyorum.

Sayın sarıcan ın dediği gibi damlama nozullarının sağlıklı iş görebilmesi için temiz su çok önmeli. Aksi taktirde tıkanan nozullarla büyük problem yaşarsınız.

Birde denediğim ve kesinlikle vaz geçtiğim bir husustan bahsedeyim. Sulama hortumlarınıza ayarlı damlama nozulu takmanızı tavsiye etmem. Onların yerine uygun boyda kesilmiş akvaryum hortumu, veya birazdaha incesi makinalarda kullanılan yağlama hortumu diye bilinen plastik hortum lar takın. tıkanma problemi olmıyacak veya en az seviyeye düşecektir. Tabiiki pompadan gelen suyun süzülerek temizlenmiş olması şartı her zaman geçerli.

hakikitosunpasa
10-03-2011, 14:04
*** sn.thempest..... ankara gölbaşında hacımuratlı köyünde yerimiz..şu an plan aşamasındayız ama mart 20 dedimi fideleri dikmeyi planlıyoruz yardımlara ****** hayır demeyiz ...görüşmek üzere...

herkese namaste,

İbrahim Bey, Google'a "perlit domates" yazınca ilk sayfadaki 10 sonuçtan 3'ü bu konuya yönlendirme yapıyor, vallahi yalan dolan yok, ben de her gün açıp feyzalıyorum, var mı planlanan tarihte bir değişiklik? Ankara'da havalar nasıl? dün Antalya'ya kar yağdı, herkes şaşkın.

bir de ben acayip seviyorum hepinizi, Enver Bey alınmış, gücenmiş, Kudret Bey'in kulağı çınlamış, takipçisi olduğum dizi gibi oldunuz hepiniz.

onun içinküne, sıradaki şarkıyı hepinize armağan ediyorum, Erkan Oğur'dan, Zeynep bu güzellik var mı soyunda, yalnız rakı için erken henüz, lütfen akşamı bekleyiniz.

bunun dışında, fide için firmaları arayıp sipariş verdikten sonra atıyorlar tohumları anladığım kadarıyla, yani domates için tohum vs. temin süresi olarak 10 gün, onun dışında da 40 gün kadar vakit istiyorlar, burada geçen seneki 5 milyonluk domates döneminde voleyi vurmuş seracı bir abiyle konuştum, "24 kuruşa canavar gibi İsrail fidesi aldık, önceden adımızı yazdırdık, sıraya girdik, bekledik, üretip gönderdiler" dedi, Enver Bey'di sanırım fesleğen yetiştirip gelirinden memnun kalmayan, işte kimdiyse onun çok tatlı bir elektrikli battaniyeli çimlendirme odası vardı, cin biber tohumu aldım geçen, tohum alırsanız, ki paketinden 420 tane çıktı, bir paket tohumla çıkabilirsiniz fide işinin içinden aslında, ben yapacağım sanırım kartondan bir kulübe salonun köşesine, fide satmak da iş neticede, ama düşünmüşsünüzdür siz zaten bunları

perlit için de İzmir'de Persa varmış, onunla konuştum, m3'üne 48 TL + KDV dedi, nakliye de 700-750 gibi tutar dedi, burada tarım malzemeleri satan bir yere sordum, 200 lt'sine 13 Tl dedi, sizin durumunuzda 220 poşet * 2 fide * 8 lt / 200 * 13 TL = 228 küsür, 230 TL yapar yanlış değilsem

neyse, dükkandayım şimdi, bilahare istişarenize dahil olmaya çalışacağım

saygı, sevgi

ibrahim doğan
11-03-2011, 08:39
sn.kudret tezel bey;
Uyarınız için teşekkürler filtreyi sizin tarif ettiğiniz gibi yapacağım,
ayrıca damlama nozulları yerine tavsiye ettiğiniz akvaryum hortumu nasıl olacak uçları açıkmı kalacak,doğrudan gelen su perlite akacak öylemi?eğer öyle olursa fazla basınca da gerek kalmayacak sanırım,su biraz fazla gelsede aynı su depoya döküleceği için bir mahsuru olmaz heralde.

Kudret Tezel
11-03-2011, 10:08
Evet İbrahim bey, hortumların ucu açık olduğu için fazla basınca gerek olmadığı gibi tıkanma riski de yok denecek kadar az . Bende terastaki sistemi bu sene böyle yapacağım.
Damlama sisteminde düşük basınçta kontrol çok zor oluyor.

seawindxxx
12-03-2011, 12:00
Daha çok Kudret Tezel,Envor,Sarıcan ve Malbman beylerin dikkatine...
Arkadaşlar zaman zaman ağaçlar netten yararlansamda,aranıza yeni katıldım.Öncelikle hepinize güzel çalışmalarınız ve değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Kısaca paylaşmak istediğim konuya değinmeye çalışayım.
Ben bu yıl hobi amaçlı olarak topraksız tarımla uğraşmaya karar verdim ve en doğru bilgileri alabileceğimi düşünerek 3 gündür ağaçlar nette hemen hemen okumadığım, konuyla ilgili forum sayfası kalmadı.tabi bukadar konu başlığı altındaki paylaşımların hepsini 3 günde okumaya kalkınca bilgi edinmenin yanında bir bilgi karmaşası olmadı da değil.Hatta bukadar detaylı işlenmiş olabileceğini düşünememem dolayısıyla not almama hatası da yapınca herşey birbirine karıştı demek daha doğru olur.
Yani sayın Envor'un Pvc borular içinde akan su kültürüyle yetiştirdiği domates,marul [malbman cinsi :) ]vs yi güzel güzel incelerken,sislemeyle yeşillik denemesi çıktı,oda olur derken,durgun su kültürüyle karşılaştım.Hadi onda sorun yok ben pvc borulu sisteme döneyim diye düşünürken Envordan akan su kültüründe domateslerden yeterli verimi alamadım,"Katı Kültür" daha iyi verim verdi açıklaması geldi.Ne oluyor derken şimdi de üzerinde fide ve boruların olduğu uzun paketlerle (içlerinde ne olduğunu ve adını bilmediğim) bir sistem.Baktım ki hızınıza yetişemeyeceğim,bir mesaj atıp araya gireyim diye düşündüm.Forumlarda okuduğum sayfayı tekrar bulabilme özürlü olduğum için de en son bulduğum sayfadan aranıza katılmaya karar verdim.umarım değerli vakit ve bilginizi paylaşma isteğimi olumlu karşılarsınız saygılar...

jibuti
12-03-2011, 12:09
Sayın seawindxxx öncelikle aramıza hoş geldiniz.

Son olarak okuduğunuz sayfayı bulamamaktan şikayet etmişsiniz buna en kolay çözüm okuduğunuz sayfanın üst kısmında "Konu araçları" sekmesini göreceksiniz oradan konuya abone ol seçeneğini tıklarsanız okuduğunuz foruma abone olmuş olursunuz.abone olduğunuz forumları görmek içinde üyelik sayfam sekmesine tıkladığınızda abone olduğunuz forumlar listelenecektir.

seawindxxx
12-03-2011, 12:15
şimdi izninizle birkaç soru sormak istiyorum

-Besin eriyiği olduğu sonucunu çıkardığım EC nin açılımı nedir?

-Kudret beyin ürettiği EC metrenin kullanımı nasıldır ve edinmem mümkünmü?

-Akan su kültüründe CO2 yi sistememnasıl dahil edeceğiz?

-Eklediğiniz fotoğraflarda sırık domates kullanmışsınız,oturak çeşitler bu sistemde verimli olmuyormu?

-Kullandığınız tohumlar genelde hibrit tohum sanırım,organik-geleneksel tohumlarda verim düşüklüğü mü oluyor?

-Besin eriyiği hazırlarken örnek olarak 50 lt'lik iki bidonda hazırlanan bir formülle karşılaştım.
Bu 100 litre eriyik orantılı olarak birbirine karıştırılarak mı sisteme veriliyor yoksa atıyorum 800-1000 litre bir suya belli bir oranda karıştırılarakmı sistemem veriliyor?

-Besin eriyiklerin de, bu kimyasal karışımlar yerine sıvı solucan gübresi,sıvı kompost gübreler vs gibi organik karışımlar kullanılabilir mi?

malbman
12-03-2011, 12:16
Sayın seawindxxx aramıza hoş geldiniz. Forumdaki tüm arkadaşlarımız, vakti ve bilgisi dahilinde herşeyi paylaşmaya can atar. Yeter ki siz öğrenmek isteyin.

seawindxxx
12-03-2011, 12:28
Sayın Jibuti verdiğiniz bilgiyle beni nasıl bir sıkıntıdan kurtardığınızı bilseniz :)çok teşekkür ederim ilginiz için.
Sayın malbman size de teşekkür ederim

muallimayhan
19-03-2011, 21:41
geçenlerde perlit ile ilgili bir soru sormuştum. Cevabını buldum. Bildiğinize eminim ama ben yinede sizinle paylaşayım diye yazıyorum. Saygılar
'Yetiştirme ortamı su veya besin çözeltisi ile tamamen doymuş olmamalıdır; çünkü böyle bir durumda bitki köklerinin oksijen alımı engellenmiş olunur.

muallimayhan
19-03-2011, 22:08
İbrahim Bey ; Yaptığım teorik araştırmalarda Kanal rezervuar yöntemi denilen sistem perlitte en başarılı , en kolay , en ucuz , en risksiz , en basit bir yetiştiricilik yöntemi olduğunu öğrendim. Bende mayıs ayı itibari ile perlitte deneme üretimine başlayacağım. Bana en mantıklısı Kanal rezervuar yöntemi geldi.

ibrahim doğan
20-03-2011, 07:45
'Yetiştirme ortamı su veya besin çözeltisi ile tamamen doymuş olmamalıdır; çünkü böyle bir durumda bitki köklerinin oksijen alımı engellenmiş olunur.[/QUOTE]

sn.mullimayhan;
köklere verilen su da zaten oksijen var onun için bitkiler bu sudaki oksijeni alıyor perlitin tamamen doymuş olması buna engel değil.depo suyu ne kadar çok havalandırılırsa,dönüş suyu depoya ne kadar yüksekten akarsa perlittede o kadar çok oksijen olacaktır.Hatta ben deponun içine bir tane hava motoru koyarak suya bol oksijen vermeyi deneyeceğim,

diğer konuya gelince...
size katılıyorum... bende yaptığım araştırmada domates için en uygun ortamın perlit olduğuna kanaat getirdim ve perlitte denemeye karar verdim,tabi bunu en iyi deneyerek görüp öğreneceğiz,,önümüzdeki yıl için de çok iyi bir tecrübe olacak

seawindxxx
20-03-2011, 19:44
Sn muallimayhan "Kanal rezervuar yöntemi" hakkında kısa bir bilgi verebilirmisiniz acaba...

muallimayhan
23-03-2011, 21:40
Kanal rezervuar yöntemi: İskoçya’da geliştirilen bir yöntemdir. Yöntemin
esası, perlitin kuvvetli bir kapiler çekim gücüne sahip olmasına dayanır.
Yöntemde perlit torbaları siyah-beyaz plastik örtü üzerine sıra halinde dizilir.
Torbaların alt kısmında besin çözeltisi rezervuarı oluşturmak için 3-4 cm’lik
yarıklar açılır. Daha sonra polietilen örtü ile sarılan torbalar üst taraftan
zımbalanır. Besin çözeltisi rezervuarının seviyesi ile torbalar arasındaki
farklılığa engel olmak gerekir. Ayrıca kanal boyunca rezervuar seviyesinin de
sürekli sabit tutulması lazımdır. Bunun için de torbalar arasına 4cm x 4 cm x 45
cm boyutlarında polisitiren takozlar yerleştirilir.
Bu yöntemde besin çözeltisi kapilarite ile kök bölgesine yükselir. Perlitin sahip
olduğu fiziksel özelikler nedeniyle torba profili boyunca rezervuarın serbest su seviyesinden
itibaren ideal hava su dengesi sağlanır. Rezervuarda torbanın profili boyunca perlitin nem
içeriği değişiminin fazla olmaması ve sürekli korunabilmesi bu yöntemin en avantajlı
tarafıdır.
Kanal rezervuar yöntemi, sulama yönünden üreticilere büyük kolaylık sağlayan bir
yöntemdir. Sulama solar radyasyona bağlı olarak günde 2 veya 3 kez rezervuar seviyesinin
yükseltmek için yapılır. Aşırı sulamaların bitkiler için zararı sistem içinde giderilmektedir.
Kapalı sistem olduğu için su ve gübre kullanımında tasarruf sağlar. Topraksız yetiştiricilik
yöntemleri içinde topraktan bu yönteme geçiş çok daha kolay ve ekonomiktir. Diğer
yöntemlerde olduğu gibi sulama ve gübreleme ünitelerin kullanımına gerek yoktur.

muallimayhan
23-03-2011, 21:42
Bu bilgileri Milli Eğitim bakanlığı MEGEP
(MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN
GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ' çalışma raporlarından alıntıladım.

muallimayhan
23-03-2011, 21:49
Resimi var ama nasıl ekleyeceğiz bulamadım. Bulabilirsem resmide ekleyecem. Çok daha açıklayıcı olacaktır.

seawindxxx
24-03-2011, 15:37
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Sn Ayhan.Forumda yeni olduğum için bende resim ekleme konusunda bilgi sahibi değilim.Bilen arkadaşların yardımcı olması iyi olur.Zira dediğiniz gibi resimleri ekleyebilirseniz çok daha açıklayıcı olacak...

malbman
24-03-2011, 15:49
Arkadaşlar fotoğraf ekleme hakkında şu linkteki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256) başlıktan yardım alabilirsiniz.

muallimayhan
26-03-2011, 22:29
sayın Malbman yardımlar için teşekkürler . sanırım resmi yükledim

muallimayhan
26-03-2011, 22:33
Bugün bu sistemle 2 kg kıska soğan ektim. Perliti Orhangazi'den aldım. 200 desi 12 tl. 200 desi perlite 2000 tane kıska soğan sığdı. bakalım seri üretime geçebilecekmiyiz ?
Besin eriyiklerini Kudret bey'den aldım. Açıklamaya uygun olarak hazırlandığı takdirde EC'de , PH'de tam ayarında... Haydi hayırlısı

muallimayhan
26-03-2011, 22:38
Bu arada bütün kışı bu ve benzeri siteleri okuyarak geçirdim.. Benim gibi amatör arkadaşlara Kanal rezervuar yöntemini acilen öğrenmelerini tavsiye ederim. Aslında sistem çok basit. Perlit ; kağıt havlu gibi en alttan sıvıyı emerek en üste kadar iletiyor. Üst ksımdaki perlite sürekli besin vermeye gerek kalmıyor. Dikim yerinin alt tarafından 5-6 cmlik kısmını besin eriyiği ile dolduruyorsunuz , azaldıkça takviye ediyorsunuz , Perlit aşağıdaki suyu ihtiyacı kadar bitkiye iletiveriyor...

muallimayhan
26-03-2011, 22:40
Perlit çuvalları **** torbaları arasına takoz koyoruz ki besin hızlıca akıp gitmesin...

eski tohum
27-03-2011, 00:26
Merhaba,

Yeni uygulamada (siz de araştırırsanız göreceksiniz) perlit de artık yavaş yavaş topraksız tarımdan çekiliyor.Bitki kökleri direk olarak besinli suya maruz bırakılıyor.
Çabanız güzel,daim olsun.Bu arada perlitsiz bahsi de bir araştırın derim.

Kolay gelsin

muallimayhan
27-03-2011, 21:21
Yeni değil sayın arkadaşım. Topraksız tarım ilk olarak bitki kökleri direkt suya maruz bırakılarak denenmiş olarak biliyorum. 1956'lı yıllarda yapılmış bu denemeler. Ancak bu tür uygulamada sürekli elektirik ihtiyacı ve bi sürü ince detay var. Bugünkü şartlarda açık alanda **** elektrik olmayan seralarda bu uygulama bizler için çok güç gibi görünüyor.Hem tarlada açık alanda **** evin bahçesinde balkonunda , **** serada bu işi başarabi,lmek için , yine topraksız olacak ama toprağın görevini üstlenecek materyal lazım. Bu perlit olur , pomza olur , vermikült olur, köpük (Strafor) **** saman olur , tercih sizin.

ibrahim doğan
02-04-2011, 08:18
Değerli forum üyeleri;
Uzun zamandır sera ile ilgili pek bişey yapamadım,şimdi ise sera işimize tekrar devam edeceğim. Bazı nedenlerden dolayı biraz geciktik ama artık işe başlama zamanı,bu işle ilgili, bu işi bilen ankarada bulmak zor,sonunda bir usta buldum ve bu hafta seramızı kapattık.
Şimdi sera kapatmamız ile ilgili bir kaç resim yayınlamak istiyorum.Sera kapatması ile ilgili resimlerin bu konuyu merak edenlere fikir vereceğini umuyorum,

güneşş
04-04-2011, 11:48
Sabırsızla bekliyoruz........

ibrahim doğan
04-04-2011, 15:04
evet değerli arkadaşlar resimleri yüklüyorum iyi seyirler...

ibrahim doğan
04-04-2011, 15:08
öncelikle seranın etrafı yaklaşı 25 cm kadar kazılıyor naylonun oçlarının gömülmesi için daha sonra tekrar naylon uçlarına aynı toprağı örterek uçların rüzgardan havalanmasını engelliyoruz..

ibrahim doğan
04-04-2011, 15:11
işin en zor kısmı naylonun sera üzerine atılması.öncelikle naylonun değdiği yerlerde naylonu yırtabilecek çıkıntıların konrolü önemli ...bu çıkıntı varsa üzeri bantla kapatılmalı

ibrahim doğan
04-04-2011, 15:13
evet böylece seramızı geçte olsa kaparmış olduk..
şidi sıra sera tabanının tesviyesinde ve sulama sisteminin kurulmasında,sulama sistemi ile ilgili plan ve çalışmalarıda resimleyerek burdan yayınlayacağız..herkese selamlar...az sonra....

malbman
04-04-2011, 15:18
İbrahim bey hayırlı olsun. Devamını da merakla bekliyoruz.

ibrahim doğan
04-04-2011, 15:39
Teşekkürler sn.malbman..
inanın sonucu bende merakla bekliyorum..sulama planını daha önce yayınlamıştım gelen öneriler ile yeniden dizayn ettik son planımız bu olacak...
bu hafta sonu sulamayı bitirmeliyiz 16 nisan gibi fideler gelecek...

ibrahim doğan
04-04-2011, 15:55
evet son planımız....

ibrahim doğan
05-04-2011, 06:51
sulama sisteminde tek hidroforla tüm sulamayı yapmayı düşündük.
1-ilk olarak kuyudan suyu depoya dolduracağız HP ve EC Ayarlandıktan filtreden geçen su ile bitkileri sulayacağız...
2-bitkilerde gelen sulama fazlası su ikinci filtreden geçerek drenaj kuyusuna dökülecek...
3-depodaki su bitinceye kadar sulama yapacağız depodaki su bitince deranaj kuyusunda biriken suyu tekrar depoya dolduracağız,bu sistemle hergün PH ve EC ayarlamak zorunda olmayacağız
4- depodaki suyu bir kaç defa devirdaim ettikten sonra suyu dışara tahliye edeceğiz ve depoya tekrar kuyudan taze su doldurarak gerekli ayarlamalardan sonra tekrar sisteme vereceğiz..
du döngü hasat sonuna kadar devam edecek....

sercan1969
05-04-2011, 08:40
Drenaj kuyusunda sizdırmazlığı ne şekilde sağlıyorsunuz.İçi naylon ile mi kaplı ?

mydonoz
07-04-2011, 00:39
ibrahim bey hayırlı olsun ilk aşama tamam görüntü çok güzel ikinci aşamayıda sabırsızlık bekliyoruz
kolay gelsinn..

mtugrul33
07-04-2011, 11:57
ibrahim Bey,hayırlı uğurlu olsun.Topraksız yetiştiricilik denemelerinizde de başarılı olmanızı diliyorum.Ekm aşamasına kadar"diğer çalışmalarınızın fotoğraflarını da bekliyoruz.Kolay gelsin.

ibrahim doğan
07-04-2011, 15:53
sn;sercan1969,
drenaj kuyusu naylonla kaplanıyor ama ben heralde drenaj kuyusundan vazgeçeceğim bu yıl için doğrudan toprağa vereceğim sulama suyunu..

sn.mydonoz, Sn mtugrul;
fide dikim aşamasından hasat' kadar her aşamayı ayrıntılı olarak resimleyip yayınlayacağım bu konu ile ilgili herkes faydalansın hayırlısı bakalım inanın bende sonucu sizler kadar merak ediyorum....hoşçakalın...

çocukluğumuzda bağların temizlendiği bahar aylarındaki gibi seranın etrafını eşimle temizledik toplanan çalı çırpıyı yakarak imha ettik..

malbman
07-04-2011, 16:19
Sayın İbrahim Doğan, drenaj suyunu toprağa vereceğinizi söylemişsiniz. Bu çevre kirliliği yaratmaz mı? Sonuçta o suyun içinde çokça tuz mevcut.

ibrahim doğan
08-04-2011, 07:59
sn.nalbman;
bu yıl bu şekilde yapmak zorundayım,suyu bi yerde toplasam bile en fazla 10-15 metre ilerden toprağa vereceğim,aslında iyi bir arıtma ile suyu tamamen içilebilir niteliğe getiremedikten sonra fazla değişen bişey yok diye düşünüyorum ne dersiniz? bu yıl böyle idare edeceğiz...

malbman
08-04-2011, 08:34
Sayın ibrahim doğan, en azından suyu topladığınız yere su sümbülü vs. gibi sucul bitkiler dikerseniz, bunlar su içindeki tuzları tamamen olmasa da önemli ölçüde kullanacağı için suyu içme suyu niteliğine getiremeseniz de, doğaya zararı en aza inecektir.

HomeWork
08-04-2011, 08:54
Güzel Fikir

ibrahim doğan
16-04-2011, 14:18
evet serada bu hafta sulama sistemini kurduk.kasaları yerleştirdik askı tellerini gerdirdik,yeni bir kaç resim ekleyelim....bu arada sevgili dürünüm muharrem beye yardımları için teşekkürler...

idris şenol
19-04-2011, 08:07
resim paylaşımın ve emeklerinden dolayı bizde size teşekkür ederiz
seranın kurulumun her aşamasını zahmet olmaz ise paylaşırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim saygılarımla

ibrahim doğan
20-04-2011, 07:54
değerli arkadaşlar bi kaç resim daha yüklüyorum ....serayı hazırlamakta biraz geciktik onun için ailece bitimeye çalışıyoruz....

ibrahim doğan
20-04-2011, 08:03
bu arada elemanların en küçüğüde toprağın tadına bakmaya çalışıyor.....en küçük fidanımız o şimdilik....

malbman
20-04-2011, 08:30
İbrahim bey emeğinize sağlık. Neredeyse sonuna geldiniz. Her şeyin gönlünüzce gitmesini dilerim. Küçük fidan da pek şekermiş. Allah bağışlasın.

Yalnız, drenaj kanalı göremiyorum hiç bir yerde. Suyu nereden drene edeceksiniz. Bir de yerlere taban örtüsü serecektiniz yanlış hatırlamıyorsam. Toprakla devam ederseniz, besin eriyiği taşar, bir şekilde yerlere dökülür ve taşan besin eriyiği topraktaki otları azdırır.

mustafagumrukcu
20-04-2011, 10:52
Gayet güzel görünüyor tebrik ederim

mtugrul33
20-04-2011, 12:56
Sevgili İbrahim Bey,her şey gönlünüzce olsun.Size yardımcı olan tüm aile bireylerinizi de emeklerini sizden esingemedikleri için kutluyorum.Küçük fidanınızı Allah sizlere bağışlasın.Çalışmalarınızı dikkatle takip ediyorum.Resimlerden anladığıma göre yavaş yavaş ekim aşamasına geldiniz.Malbman'ın sizin çalışmalarlya ilgili görüşlerine bende katılıyorum.Kasa içerisine koyduğunuz perlit değil mi?Kaç litrelik onlar?Bol kazanç ve bereketli ürünler dilerim.

seazone
20-04-2011, 17:46
Nerdeyse ekim zamanı geldi artık sanırım bol kazaçlar Allah küçük fidanınızın yolunu hep açık tutsun.

EmreÇiçek
20-04-2011, 21:51
çok güzel bir çalışma inşAllah emeginizin karşılıgını alırsınız .

ibrahim doğan
21-04-2011, 07:37
TÜM ARKADAŞLARA İYİ DİLEKLERİ İÇİN TEŞEKKÜRLER...

sn.nalbman;deranaj suyunu direk toprağa vereceğim bu yıl böyle yapmak zorundayım...ilk başta suyu tekrar kullanmayı düşündüm ama en son böyle karar kıldım...suyu toprağa en fazla 10 metre ilerden vereceğim aslında fazla bişe değişmiyor diye düşündüm...

sn.mtugrul33;
kasalara perlit doldurdum her kasada 16-17 lt perlit var.evet artık dikim aşamasına geldik kısmetse pazar günü fideleri dikeceğiz bir aksilik olmazsa...

iyi günler ......

idris şenol
21-04-2011, 08:50
ibrehim bey perlit i hangi firmadan aldınız birde fiyat bilgileri nedir
torf ve perliti düşündünüzmü?

sercan1969
21-04-2011, 09:29
Öncelikle attığınız bu cesur adımlar için sizi tebrik ediyorum. Topraksız tarımda başarıyı etkileyen pek çok faktör var. Bunun en önemlilerinden biri de doğru çeşitle işe başlamak diye düşünüyorum. Sizin domates çeşidiniz ne olacak ?
Tip olarak nasıl ? ( Salkım,kokteyl,çeri vs. )

HomeWork
21-04-2011, 10:57
Sn. İbrahim bey

Başarılar dilerim.

the_mc
21-04-2011, 14:00
ibrehim bey perlit i hangi firmadan aldınız birde fiyat bilgileri nedir
torf ve perliti düşündünüzmü?

bauhaus da

perlit 10 lt - 3 tl çivarında

torf 10 lt - 5.5 tl çivarında

hobi olarak yapacaklar için uygun fiyatları birde perlitleri çabuk tüketiliyor, hemen bitiyor. 30 adet falan vardı 1 hafta önce dün baktım 1 tane kalmış.

Hakan Öncü
21-04-2011, 15:58
Eğer biraz fazla kullanıcaksanız perliti Internetten taratın. Eminim Ankarada perlit satan firmalar vardır. Ben istanbuldan 100 Lt sini 5 Tl ye aldım.
Elimde 50 - 60 Lt perlit bulunmaktadır. İstanbul çevresinden isteyene verebilirim.

Birde İbrahim bey keşke o kasaların altına kanal yapabilse idiniz. Muhtemelen akan fazla sular ilerleyen zamanda sizi yoracak , uğraştıracak.

ibrahim doğan
22-04-2011, 07:48
sn.idris şenol;
ben bu işi yeni yaptığım için malzeme konusunda bayağı sıkıntı yaşadım örneğin,ankarada perlit bulmak zor bir firma buldum perlitler geldi almaya gittim bi baktım 200 lt olması gereken torbalar orijinal paketinde değil,adam açmış paketleri yarısını boşaltmış sanırım 100 lt filan olan çuvalları bana vermeye kalktı bende kızdım almadan geldim,bu sefer başka bir yere sipariş verdim ordanda 200 lt olan çuvallar geldi onların ölçüsü doğruydu çuvallar fabrikada dikilmişti onları aldım 200 lt.si 20,00,-tl çuval başına 7,50,-tl nakliye verdim yani 200 lt.si bana 27,50,-tl ye maloldu çuvalların üzerindeki telefon numarasından fabrikayı aradım fiyat sordum bana 1 m3 fiyatı 53,00,-tl dediler yani 200,lt si 10,60,-tl ye fabrikadan almak mümkün aslında ama bizim ihtiyacımız az olduğu için mecburen dediğim fiyata almak zorunda kaldım,

ibrahim doğan
22-04-2011, 07:53
sn.nalbman,
sn.hakan öncü.. uyarılarınız için teşekkürler kasa altlarına bişey koymadım drenaj olan suları toprak emer diye ancak sizin uyarılarınızdan sonra korkmaya başladım suları toprak tam emmezse sera da her yer su olabilir eğer yapabilirsem kasaların altlarına boydan boya naylon koymak istiyorum en azından drenaj olan sular kasaların en sonunda toprağa verilir..kasa aralarındada ot sorunu olmaz diye düşünüyorum....deneyeceğim....

mtugrul33
22-04-2011, 08:16
İbrahim Bey,ben de çilek üretimimde perlit kullandım.Perlitleri Tarsus'dan Ultraper adlı bir fabrikadan 200lt.lik çuvalı 7tl.den aldım.1,5 tl de nakliyeye verdim.Yani bana 8,5 tl.ye mal olmuştu.Size biraz pahalıya mal olmuş.Ancak önümüzdeki yıl için ben size telefon numarasını vereyim.TEL:+90(324)6764399. FAX:+90(324)6764398
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Dikim aşamalarını da bizlerle paylaşırsanız ço memnun kalacağız.Bereketli ve bol ürünler dilerim.

şafak
22-04-2011, 11:16
henüz burada perlit bulamadım insaat perlitinede raziydım ama malesef
http://urun.gittigidiyor.com/PERLIT-TARIM-200-LT-TOPRAKSIZ-KOKLENDIRME_W0QQidZZ36744399
internetten alabileceğim daha uygun fiyat bilen varmı?
bazı fiyatlar var 10 lt 8 tl - 65 lt 25 tl- 200 lt 30tl
bu fark neden acaba?

the_mc
22-04-2011, 11:26
henüz burada perlit bulamadım insaat perlitinede raziydım ama malesef
http://urun.gittigidiyor.com/PERLIT-TARIM-200-LT-TOPRAKSIZ-KOKLENDIRME_W0QQidZZ36744399
internetten alabileceğim daha uygun fiyat bilen varmı?
bazı fiyatlar var 10 lt 8 tl - 65 lt 25 tl- 200 lt 30tl
bu fark neden acaba?

hem insaat perliti pahalı satılıyor (gerçi dükkandan dükkana degişiyor fiyat) hemde tarım perliti daha iri olur asıl farkı burda işte yoksa bende inşaat malzemeleri satan yerleri gezdim :)

muallimayhan
22-04-2011, 22:53
Bursa Orhangazi'de Aydın Mozaik adlı işyerinde iki hafta önce 200 desilik çuvallardaki iri taneli tarım perlitini 12 tlye aldım. Perlit arayan yakın civardaki arkadaşlara duyurayım dedim.

sercan1969
23-04-2011, 07:44
Sn Muallimayhan aldığınız perlitin fiziki görünümü homojen değil mi? Yani tozla karışık oldumu kullanımıda çok sıkıntılı oluyor....

korkmaz.hasan
23-04-2011, 12:17
izmir kınık ta 200 lt tarım perliti 10TL + kdv bu gün sordum.

muallimayhan
23-04-2011, 21:55
Tozla karışık filan değil , straforların tanecikleri gibi iri iri taneli. bir tanesini alıp iki parmağınız arasında sıktığınızda parçalanıp içinden bol miktarda su çıkıyor. Tozlu olanlar inşaat perliti sanırım.

ibrahim doğan
26-04-2011, 07:21
değerli forum üyeleri..
24 nisan günü fideleri yerlerine diktik..sulama bayağı bi sorun oldu benim için..damlamaları ayarlamak bayağı zor oluyor tabii bunun belki pratik bi yöntemi vardır bu konuda yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum...
fide dikimi ile ilgili bir kaç resim yayınlamak istiyorum...

ibrahim doğan
26-04-2011, 07:30
VE GÜNÜN SONU EMEĞİ GEÇEN TÜM AİLE ÜYELERİMİZE SONSUZ TEŞEKKÜRLER ONLAR OLMADAN YAPAMAZDIM İNŞALLAH BÖYLE BİR POZDA HASAT SONUNDA VERİRİRİZ...
evet zor ve soğuk günün sonu şimdilik güzel bitti ama sulama ile ilgili endişelerim var bakalım becerebilecekmiyiz...ali bey'de çok yardımcı oldu ona'da ayrıca teşekkürler...
SULAMA İLE İLGİLİ ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM

malbman
26-04-2011, 08:13
İbrahim bey yüzdünüz yüzdünüz kuyruğuna geldiniz. İnşallah sorunsuz bir yetiştirme ve verimli bir hasat dönemi geçirirsiniz.

Sulama konusundaki sıkıntılarınızı daha ayrıntılı yazarsanız, ustalar ona göre bilgi verebilir.

mtugrul33
26-04-2011, 08:27
İbrahim Bey,hayırlı uğurlu olsun.Bol ürünler almanızı diliyorum.Ben de çilek seramda, fazla besin eriyiklerini geri kullanamıyorum.Bunun sonucunda otlanma fazla oluyor.Tahliyeyi gelecek yıl düşünüyorum.Perlit çuvallarının altından delik açtınız mı?Ben perlitin içinde bulundugu oluklarda yarım metre aralıklarla çivi ile delikler açtım.Fazla su o deliklerden dışarı damlayarak tahliye oluyorlar.

Çalışmalarınız çok muhteşem.Hiç moral bozukluğuna girmeyin.yaptıklarınızı her babayiğit yapamaz.Bu bir cesaret işi.Sizi gerçekten kutlar,başarılar dilerim.Selamlar..

mtugrul33
26-04-2011, 08:30
İbrahim Bey,aileniz müthiş.Sizi yanlız bırakmıyorlar.Hele yaşlı ninem bir başka.Ellerinden öpüyorum.İnanın çok şanslısınız,böyle bir aileye sahip olduğunuz için.

ayhan74
26-04-2011, 08:42
İbrahim bey;
Allah verimli bir sezon, bol hasad ve kazanç nasip etsin.
Topraksız tarım ve ağaçlar.net ile tanıştığım günden beri yapmayı düşündüğüm şeyi gerçekleştiriyorsunuz. Sizi ilgiyle ve imrenerek takip ediyorum. Ama nazar etmeden ve maşallah diyerek. İnanıyorum ki siz bu işi yapacaksınız. Çalışmalarınızla ilgili paylaşımlarınızın devamını bekliyorum.
Kolay gelsin.

sercan1969
26-04-2011, 08:54
İbrahim Bey hayırlı uğurlu olsun...Seranızın ebatları nedir acaba? En,boy ve yükseklik...

Sarıcan
26-04-2011, 10:09
İbrahim Bey,

Sulama ile ilgili problem yaşadığınızı yazıyorsunuz ama eklediğiniz resimlerde sulama ile ilgili yorum yapabilecek en küçük bir detay yok. Drenaj sistemini de resimlemediniz. Pompanızın teknik bilgilerini, kasalara giriş yaptığınız boru çaplarını, sayısını ve ucuna bir kısma vanası koyup koymadığınızı detaylandırmadan yardımcı olmak pek mümkün değil. Pompa debiniz mi yetersiz geliyor? Ya da basıncı mı dengeleyemiyorsunuz? Biraz daha detay verirseniz çözüm bulmak daha kolay olur. Küçük plastik boruların ucunu boş gördüm, bunları bir damlatıcı (http://www.dogka.com.tr/index2.php?snsid=e72fee271cbdb981505025d858dd99acb 942fccd&snt=Doğ-Ka Mühendislik Plastik İnş. San. Tic. Ltd. Şti.&sndid=e5629aca856f6c4d7d2051354293685daa6b2b5c&type=12&ad=Mini Spring / Damlatıcı&grup=1) veya akvaryum vanası gibi bir düzenekle kontrol ediyor musunuz? Kasanın üzerine uzattığınız ana boruların bir ucu pompadan gelen basma kollektörüne bağlı, diğer baştaki boru sonlarını nasıl yaptınız? Körtapa mı? Yoksa karşıda da bu dört borunun ucunu birbiri ile irtibatlandıracak bir toplayıcı kollektör yaptınız mı?

Biraz daha detay verebilir misiniz?

Not: Şimdi aile resimlerinize bakarken dikkatimi çekti. Kasaların üzerine serdiğiniz ana dağıtım borularına kollektör yapmamışsınız. Zannederim körtapa ile körlediniz. Bu haliyle dört ana basma borusunda basıncı dengeleyemezsiniz. Pompaya yakın olan tarftan çok su akar, uzak taraftan debi ve basınç yetmediği için belkide hiç su akmayabilir. Bu yüzden bu dört adet boru sonunu yine bir kollektörle birbirine bağlayın. Bu şekilde pompa basıncını seranın her noktasında dengeye getirmiş olursunuz. Bu değişikliği yaptıktan sonra problem hallolmazsa tekrar bakalım.

the_mc
26-04-2011, 11:46
ibrahim doğan, hayırlı olsun başarılarınızın devamını dilerim.

not : düz lateral borulara hat üstü damlatıcı ve benzeri aparatlarlada debiyi ayarlayabilirsin. bulabileceğin adres ulus rüzgarlı veya önceki malzemeleri temin ettiğin yerde olabilir.

nuribulduk
26-04-2011, 16:51
hayırlı olsun başarılarınızın devamını dilerim ibrahim bey

ibrahim doğan
27-04-2011, 07:27
sn.mtuğrul33;
torbaların altında 8 adet delik var (torba altlarının nasıl delindiği 5 sh.da var ordan görebilirsiniz) yalnız ben siyah torbayı beyaz torbanın içine koydum torbaları yerleştirirken kaymış ve bazıları delikleri tıkamış olabilir bu şekilde bazı torbalar çok şişiyor onların yanlarından delik açarak fazla suyu dışarı akıtıyorum.suyu doğrudan toprağa veriyorum drenaj sistemi yapmadım.

sn.sercan69;
seranın boyu 24 metre eni 9 metre yükseklik orta merkezde 4 metre taban alanı 192 m2

ibrahim doğan
27-04-2011, 07:39
sn sarıcan,
Resimdende fark ettiğiniz gibi her sıra sonunda kör tapa var,basınç dengesizliği acaba ondanmı kaynaklanıyor 4 sırayı alt noktadan kollektörlerle birbirine bağlayıp dediğiniz şekilde yaparak basıncı tüm sistem içerisinde dengeli dağıtmak belki istediğimiz sonucu verir...bu şekilde bir deneme yapmayı düşünüyorum öneriniz banada mantıklı geldi,bir ara bu,sistemi söküp kendinden damlamalı borularla yeniden kurmayı düşündüm eğer sizin dediğiniz olmazsa bu sisteme geçecem. Benim burdaki bir sorunda damlama uçlarının torbaların içinde olması nedeniyle damlama uçlarının nasıl damlattığını görememek uçları dışardayken ayarlıyorum sonra torba içinde bakıyorsun farklı damlatıyor daha öncede yazdığım gibi şu an tüm endişem sulama sistemi ile ilgili,başkada bi sorun kalmadı şimdilik.

ilginiz için herkese teşekkürler...

ayhan74
27-04-2011, 08:30
sn.mtuğrul33;
torbaların altında 8 adet delik var (torba altlarının nasıl delindiği 5 sh.da var ordan görebilirsiniz) yalnız ben siyah torbayı beyaz torbanın içine koydum torbaları yerleştirirken kaymış ve bazıları delikleri tıkamış olabilir bu şekilde bazı torbalar çok şişiyor onların yanlarından delik açarak fazla suyu dışarı akıtıyorum.suyu doğrudan toprağa veriyorum drenaj sistemi yapmadım.

Sayın İbrahim Doğan;

Kullandığınız torbaların bir özelliği var mı? Normal poşetler midir? Sanırım kendiniz Beyaz ve Siyah iç içe gelerek şekilde yerleştirdiniz.

Sarıcan
27-04-2011, 08:58
sn.mtuğrul33;

Sn. ibrahim doğan,

Durum benim sandığımdan da ciddi anlaşılan. Bir yığın projeler çizdiniz, resimler eklediniz. Sonrada kasaları altına drenaj kanalı yapmadan dizdim, torbalara yanlarından delik açarak fazla suyu toprağa veriyorum diyorsunuz. O zaman bu kadar zahmete ne gerek vardı ki? Fideleri toprağa ekip damla sulama ile topraklı tarım yapsaydınız. Yine gübreli sulama yapmak istiyorsanız damla sulamayı aynı besin eriyiği ile yapardınız. Toprağa verdiğiniz gübreli su ile yakında seraya ottan giremezseniz şaşırmayın. Allah kolaylık versin. Size örnek olarak agaclar.net' te şans43 isimli arkadaşın 2011 çalışmasını örnek çalışma olarak görmenizi tavsiye ederim. Bu kadar masraf yaptıktan sonra başarılı olmanız en büyük dileğim.

ibrahim doğan
28-04-2011, 11:13
sn ayhan74;
evet poşetlerin extra bir özelliği yok normal poşetçide 43x75 ebatlarında yaptırdım ve perlit doldurduktan sonra beyaz poşetlerin içine koyarak,altlarını deldim ve kasalara yerleştirdim

sn.sarıcan;
dediğiniz gibi projeye uymaya çalıştım yalnızca suyun geri dönüşünü yapmadım,bugün ziraat mühendisi arkadaşla gidip yerinde bi inceleyeceğiz sulama ile ilgili sorunu çözmeye çalışacağız.mühendis arkadaş toprakısız tarımla uğraşıyor bu konuda uzman biri sağolsun bana yardımcı olacak şu ana kadar fide zaiyatımız yok ama ben istiyorumki belli bir otomasyon sağlayalım,gelişmeleri burdan paylaşamay devam edecğim..

Delimus
28-04-2011, 12:49
Suyu direk toprağa verdiğinizde kasaların toprağa deymesi zamanla problem yaşatır , tuzlanan torbanızı verimli yıkayamazsınız ,toprakta göllenme olursa etkilenir , hastalık taşınabilir vs. sorun drenajı toprağa akıtmanız değil, torbaların o toprağa deymesi bilmiyorum ama altında resimde gözükmeyen bir şey varsa başka, ellerinize sağlık bol hasatlar...

Kışın siyah torba kullanmanız güneşten besin eriğinizin kolay ısınması avantaj sağlar, yazın beyaz olması gerekir.

akçay
29-04-2011, 11:49
sayın doğan buraya kadar herşey çok güzel,inşallah devamıda aynı olur.benim acizane söylemek istediğim sulama düzenine çok dikkat edin profosyonel ekipman olmadan çok zor benim 20 kök bile insana kök söktürüyor iki tane digital zaman saati aldım ikiside bozuldu, bir günde diyelimki 10 defa 1 er dakika sulama yapacaksanız mutlaka hergün aynısını yapmalısınız.azar azar da olsa sık sulamayı tavsiye ediyorlar genellikle.drenajı toprağa vermeniz sorun yaratacak ama,şöyle olsa yani çok drenaj çıkmayacak şekilde bir sulama yaparsanız buna dikkat ederseniz.az ama sık sık sizin sorununuzu azaltır diye düşünüyorum.ALLAH kolaylık versin hayırlı cumalar.

mtugrul33
29-04-2011, 12:29
Merhaba İbrahim Bey,
Benim çilek serasında raflardaki fazla su toprağa akıyordu.Yoğun ot çıkışı oluyordu.Otla mücadele ciddi zaman kaybına neden oluyordu.Siz işin başında bu sorunu çözerseniz rahat edersiniz.Yoksa sizi oldukça uğraştıracaktır.Ben tabana siyah naylon serdim.Fazla su bu naylon üzerinden sera dışına eğim aşağı gidiyor.
Çalışmalarınızın başarılı olmasını gönülden dilerim.Selamlar..

ibrahim doğan
29-04-2011, 19:14
değerli arkadaşlar;
sulama problemini bu işi,yani topraksız tarımı ankarada yapan bir ziraat mühendisi ile inceledik kendisi sorunu kökten çözmek üzere yeni malzemeler aldırdı pazar günü kuracağız sanırım bu bizi epey rahatlatacak,ankara mamaktaki çöplük yerine metan gazı üreten bir tesis kurulmuş ve üretilen bu gazla serada topraksız tarım yapıyorlar arkadaş bu işte uzmanlaşmış biri bende heyecanla bekliyorum pazar gününü..inşallah sizlere iyi haberler veririz....ilginize teşekkürler....

the_mc
29-04-2011, 20:33
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1534

burda konuda varmış. bu arkadaşla bende tanışma ihtimalim varmı acaba?

ibrahim doğan
30-04-2011, 06:10
sn the_mc;
sanırım tanıştırabilirim arkadaş herkese yardım eden biri...konuşuruz bi ara bakarız isterseniz...

the_mc
30-04-2011, 12:27
sn the_mc;
sanırım tanıştırabilirim arkadaş herkese yardım eden biri...konuşuruz bi ara bakarız isterseniz...

sağolun İbrahim bey ilerde inşallah konuşma fırsatımız olur ama sizin köy bana ters tarafta kalıyor. kendi aracım yok ondan serayı görmem ilerde gerçekleşebilcek umarım.

idris şenol
30-04-2011, 15:23
sayın ibrahim bey ALLAH kolaylık vresin uğraşlarınızı ilgi ile takip ediyorum
bağzı aksaklıklar olur bunlar tecrübe eksikliğinden kaynaklanıyor
ama zamanla aşılacağandan eminim
bizde ilk bahçe deneyemimizde basınç sorunu ile karşılaşmıştık damlatıcılar her bitkiye eşit damlama yapmıyordu maalesef aldığmız bütün damlatıcıları bir kenenara koyduk normal damlama yapan hortmlarla bu işi çözdük ,bu hortumların mesafe aralıkları 20 cm 60 cm kadar hatta daha farklı ölçü ve damla litreleri var bu konuda araştırma yaptınızmı
birde asıl sorun arakadşalarımın yazdığı gibi drenaj sorunu olduğu kanatindeyim
inşallah tüm sorunları aşıp mutlu sona ulaşmanız temenisiyle saygılarımla..idris şenol:))

ibrahim doğan
04-05-2011, 15:59
evet değerli arkadaşlar.
konu başlığımda da dediğim gibi -perlitte domates denemem- deneyerek buluyoruz birazda.sulama konusunu bu gün hallettim,olmayacak diye bayağı endişelenmiştim eski damlama sistemini tamamen söktüm yeni sistemi monte ettim aynı motorla fevkalede güzel damlama yapıyor anladığım kadarıyla önceki aldığım damlama hortumları ,nozullar ve damlama dripleri bu işe uygun değilmiş,neyseki sorunu ahmet bey in yardımları ile çabuk çözdük,bugün ilk defa deponun PH ve EC'sini ayarlayıp depodan sulamaya başladım.. her 1 saat 20 dakikada bir (80dk.)5 dakika sulama yapacak şekilde saati ayarladım şimdilik iyi gidiyor.
bu arada malzeme alabileceğim yerleride öğrenmiş olduk isteyen arkadaşlara adres telefon verebilirim....
herkese ilgileri için teşekkürler....

yeni hortumlarla ilgili bir kaç resim yayınlayacağım....

the_mc
04-05-2011, 16:35
sorunsuz çalışmalar dileği ile ibrahim doğan bey.

fotoraflarınızı merakla bekliyorum.

idris şenol
04-05-2011, 17:54
evet değerli arkadaşlar.
konu başlığımda da dediğim gibi -perlitte domates denemem- deneyerek buluyoruz birazda.sulama konusunu bu gün hallettim,olmayacak diye bayağı endişelenmiştim eski damlama sistemini tamamen söktüm yeni sistemi monte ettim aynı motorla fevkalede güzel damlama yapıyor anladığım kadarıyla önceki aldığım damlama hortumları ,nozullar ve damlama dripleri bu işe uygun değilmiş,neyseki sorunu ahmet bey in yardımları ile çabuk çözdük,bugün ilk defa deponun PH ve EC'sini ayarlayıp depodan sulamaya başladım.. her 1 saat 20 dakikada bir (80dk.)5 dakika sulama yapacak şekilde saati ayarladım şimdilik iyi gidiyor.
bu arada malzeme alabileceğim yerleride öğrenmiş olduk isteyen arkadaşlara adres telefon verebilirim....
herkese ilgileri için teşekkürler....

yeni hortumlarla ilgili bir kaç resim yayınlayacağım....
ibrahim bey maalesef bu gibi olaylar ilk başlangıçlarda oluyor
önemli olan yılmamak
elinizdeki malzemeleri fidanlar için sanırımı kullanaılabilir
birde banada malzeme temin ettiğiniz firma bilgileri ve kullandığnız malzemeyi rica etsem yazarmısınız

the_mc
04-05-2011, 18:44
alternatif olarak ben kendi kimyasal malzemeler alış veriş yaptıgım yeri vereyim fiyatlar mükemmel uygun. bün gün yeni gittim gördüm orayı.

http://www.emirkimya.com/

güneşş
04-05-2011, 19:10
ibrahin bey merakımı madur görün
80 kakikada 5 dk sulama yetiyormu bi arkadaşım kudret beyle görüşüyor.
ben saatte 15 dk diye ögrendim
denemelere önümüzdeki hafta başlayacagım dogru olan hangisi merak ediyorum.
üstatlar bu işe bi el atarsa sevinirim
iyi çalışmalar teşekürler

EmreÇiçek
04-05-2011, 20:08
sayın güneşş ibrahim bey perlik ortamında yetiştirdigi için bu süreyi uygun görmüş olablir sonuçta perlitinde bir su tutma kapasitesi var ancak akan su kültürü tarzında bir sistemde sizin dediginiz gibi yapılabilir . bunun için kesin bir sürede bence belirlenemez sonuçta havanın ısısıda bitkinin su tüketmesine neden olur bence gözlemleyerek kendi sisteminiz için en uygun olanı bulun iyi çalışmalar.

ibrahim doğan
05-05-2011, 07:56
sn güneş,
Sulama konusunda kesin bir şey yok bitkiyi takip ederek ihtiyacı kadar su vermeye çalışacağım şu an havalar çok sıcak değil ve fideler küçük bu nedenle saatte 3-5 dakika yeter diye düşündüm ama havalar ısındıkça ve fideler büyüdükçe bu süreyi artırmak gerekecek.Benim aldığım zaman saati bir gün içinde 8 defa sulama yapılacak şekilde ayarlı aslında 12-13 defa ayarlamak şansım olsaydı 45 dakikada bir 3 dakika gibi bir süre daha iyi olacaktı ama saate uymak zorundayıM
Aslında sulama süresini uzun tutmak perlitin tutamadığı fazla su ve besinler boşuna toprağa akmaktan başka bişey olmayacak suyu azar azar verip perlitin yeteri kadar su tutması yeterlidir diye düşünüyorum

güneşş
05-05-2011, 18:58
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekür ederim
bende perlite deneme yapmak için fide yetiştiriyorum
almış oldugum zaman saati 15 dk lık dilimler halimde çalışıyor nasıl bi sulama sistemi kullanmalıyım 1 saatte 15 dk mı? yoksa 2 saatte 15 dk
iyi çalışmalar

Hakan Öncü
05-05-2011, 19:42
Merhaba Sayın Güneş,

Ben kendi kurduğum sistemde sizin kullandığınız gibi mekanik zaman saati kullanıyorum.
Saatimi şu anda sabah ve akşam 6 ve 8 de 15 er dakika yani günde 4 defa toplam 1 saat suluyorum.

Ekim yapalı çok az oldu. Takip edip duruma göre artırabilirim. Azaltmayı düşünmüyorum. Fazlasının zararı olacağını düşünmüyorum.

Kolay gelsin.
İyi akşamlar.

güneşş
05-05-2011, 22:59
öncelikle cevap için teşekür ederim ve çalışmalarınızda başarılar dilerim
sorabilirmiyim bitkinin gelişim durumu nasıl?
diğer üstatlardan da sulama sistemi konusunda fikir beyan etmelerini rica ederim.

Hakan Öncü
06-05-2011, 07:01
öncelikle cevap için teşekür ederim ve çalışmalarınızda başarılar dilerim
sorabilirmiyim bitkinin gelişim durumu nasıl?
diğer üstatlardan da sulama sistemi konusunda fikir beyan etmelerini rica ederim.

Günaydın,

Bana sordu iseniz cevap vermeye çalışayım. Fideleri Pazar günü adım ve ektim. Daha çok erken yani. Birde havalar soğuk gidiyor. Öyle gözle hissedilecek bir gelişme göremedim. Ama pazar günü ekimden sonra fotograf çekmiştim. Bu pazarda tekrar çekecem belki farkı o zaman daha iyi görürüm. Bide bir gerçek varki soğuk havalarda bitkininin gelişimi yavaşlıyor.

Kolay gelsin.

güneşş
06-05-2011, 12:03
teşekür eder iyi çalışmalar dilerim

ibrahim doğan
07-05-2011, 14:18
değerli arkadaşlar;
damlama konusunda,ilk olunca sorun mutlaka yaşanıyor ama şimdilik sorun çözüldü.benim fidelerdede belli bir büyüme gözlemleyemedim 13 gün oldu.ama tabi bu güne kadar tam bir düzenli sulama yapamadık sanırım bundan sonraki gelişmeler daha hızlı olacaktır.bende merakla bekliyorum....
yeni kurduğum sistemle ilgili resimleri göstermek istiyorum....

ibrahim doğan
07-05-2011, 14:27
domateslerin uçlarında kurumalar var ustalardan bunun sebebini sormak istiyorum ne olabilir.......

muallimayhan
12-05-2011, 22:24
Sevgideğer Hemşerim ; deneme - yanılma yöntemi ile öğrenilen bilgi en pahalı ama en kalıcı bilgidir. Uzun zamandır yazmıyorsun. Problemmi var seranda . İnş. Herşey umduğun gibi gidiyordur. Saygılarımla

ibrahim doğan
13-05-2011, 07:31
sn.muallimayhan;
ilginize teşekkürler,,, gübre almakta biraz geciktik sulama konusunu düzenli olarak yapamadık henüz ölen bitkimiz yok ancak sanırım gelişmeleri bu yüzden çok iyi değil gibi geliyor bana.Fideleri yerlerine dikeli 3 hafta oldu boyları 20-22 cm ve kökleri kalınlaştı 3 haftada sanırım 10 gün ancak düzenli gübreli sulama yapabildik şu anda daha mı uzun olmalılardı bilmiyorum da,buralar antalya mersin gibi değil istediğini anında bulamıyorsun,gübre sipariş verdim izmirden gelecek gecikti biraz,üç gündür sadece fideleri kurutmamak için sulama yapıyorum gübresiz olarak. fidelerin yarısı çiçek açtı düzenli,gübreli sulamaya geçince sanırım daha iyi olacaklar..
gelişmeleri yazamaya çalışacağım...saygılar....

Sarıcan
13-05-2011, 07:52
Sulamadaki problemleriniz tamamen çözüldü mü? Her bitkiye eşit miktarda damlama yapabiliyor musunuz? Yeni aldığınız damlalıklarda basınç dengelemeye gerek kalmadı mı?

akçay
13-05-2011, 08:03
sayın doğan daha öncede söylemiştim sulama çok önemli,çok dikkat edilmeli,başarının yolu inanın burdan geçiyor,bende edindiğim tecrübeden dolayı ısrarla tekrar ediyorum kusura bakmayın ve sakın yanlış anlamayım amacım sadece bilgi paylaşımı,birde benim şuanda bir sorunum daha var ilerde sizinde başınıza gelebilir belki. işlerim gereği serayla fazla ilgilenemiyorum yani düzenli sulama yapamıyorum onun için domatesler normal büyümeden kızarıyorlar.bunada ilerde dikkat edin ürününüz her daim bol ve bereketli olsun.

mtugrul33
13-05-2011, 09:47
İbrahim Bey,
Perlit biliyorsunuz ki nötr bir ortamdır.Siz ortama ne verirseniz bitki onu alacaktır.Acele etseniz iyi edersiniz bence.Bir an önce besin eriyiği ile düzenli olarak sulamalısınız.Ankara şu günlerde oldukça serinmiş,bu yüzden günde bir veya iki kez sulamanız(gübreli şekilde)yeterlidir diye düşünüyorum.Ben de sizin gibi çileklerimin ilk ayında gübrelemeyi biraz aksatmıştım.O yüzden hasada normal süreden bir ay sonra geçebildim.
Ancak siz tüm bu sorunların üstesinden geleceksiniz.Ben buna gönülden inanıyorum.
Şimdiden bol hasatlar ve iyi çalışmalar dilerim.

seazone
13-05-2011, 12:27
Sn ibrahim bey üç hafta içinde güneş fazla görmemiş bir domatesin 40 cm ulaşması lazımdı. Burada faktör çok önemli bitki besininiz tam olup sıcaklıktan da büyüyemeyebilir. Sizde sıcaklıkta düşük geçmiştir.
İvedilikle besin eriyiğininin düzene girmesi gerekli. Fideler çok gariblerdir eğer siz onları az ışık az besin az sıcaklık gibi ortamlarda bulundurursanız sanki kayıt altına almış gibi. Ortamı yaşanılacak hale getirseniz fidenin büyümeye başlamasını kabul etmesi min 15 gün.

ibrahim doğan
14-05-2011, 07:28
sn.güneş;
öncelikle fide dikimini nereye yaptınız perlitmi toprakmı..topraksa bişey diyemem ancak perlitse eğer saati mutlaka değişip dijital saat al çok kullanışlı,ben şu anda saatte 1 dakika sulama yapıyorum su biraz fazla gelse hemen dışarı taşıyor bu nedenle fazla su vermeye hiç gerek yok hem su zaiyatı hemde besinler (yani paralar)fazladan toprağa akıtılıyor,,,

ibrahim doğan
14-05-2011, 07:42
sn.sarıcan;
Bir işi öğrenmenin en iyi şekli,o işi pratikte yaparak öğrenmekmiş... sulama konusunu epey çözdük ama şu andada küçük bir sorun var o da şu...sulama yapıca motor duruyor ve motor ikinci defa çalışıncaya kadar ki geçen zaman zarfında sistemdeki su depodaki suyun kendi basıncıyla çok azda olsa sisteme akmaya devam ediyor,bunu yeni fark ettim

çünkü herbir damlama ucundan 1 dk.da 50 cc.su geliyor 50x400 fide =20 lt.su yapar günde 8 defa sulama yapıyoruz 20 lt.x8 =160 litre günlük su tüketmesi lazım ancak bir günde 3 tonluk depo yarıya iniyor bunu araştırken fark ettim kasaların kenarından fazla su çıkıyor ,,, şimdi sistemin hemen girişine bir adet selenoid vana koyacağım ve hidrofora bağlayacağım hidrofor çalıştığı anda selenoid vanada açılacak ve hidrofor duruncada selenoid vana kapanacak ve sisteme fazladan kaçan suyu kesecek,,,diye düşünüyorum bakalım sonucu burdan yazarım sizlere... bu konuda fikirlerinizi beklerim...

ibrahim doğan
14-05-2011, 07:50
sn.seazone;
bitki boylarının kısa kaldığı benimde dikkatimi çekti bunu başta kudret bey olmak üzere bir iki arkadaşa sordum onlar bitkinin boya vermekten çok ilk aşamada iyi köklenmesinin daha iyi olduğunu söylediler ve bende rahatladım hatta kudret bey aynen şöyle dedi(biz isteseydik fideler şimdi 50-60 cm de olurdu ama önemli olan şu anda iyi kök gelişimini temin etmek boylanma daha sonraki aşamada başlayacak) ve bizde ustaların dediğine uyacağız...

daha evvelki mesajlarımda da belirttiğim gibi şimdiye kadar çok düzenli sulama yapamadık sanırım bundan sonraki gelişmeler daha hızılı ve iyi olacak bakalım...bende merakla takip ediyorum.....

Sarıcan
14-05-2011, 08:01
Sistemin pompaya en yakın, tam orta ve sisteme en uzak noktadaki damlatıcıların altına birer plastik kap koyarak bu üç noktada damlayan su miktarlarını ölçerek veya resimleyerek koyabilirmisiniz. Bu ölçümü birde pompa durduktan sonra yapabilirseniz daha da iyi olur.

mydonoz
14-05-2011, 12:02
ibrahim bey fazla gelen suyun hemen dışarı taştıgını belirmissiniz.
bende bi iki fide ile perlit ortamına deneme yapmaya çalışıyorum aynı problem benimde başıma geldi.önce drenaj deliklerinde problem var deyip delikleri genişlettik ve çogaltık yine aynı problem baş gösterdi.biraz araştırınca domatesleri dikmeden önce perlitin elenmesi gerektigini ögrendik.bende aynı şekilde perlitin kum gibi ince olan tanelerini eledim ve sistem 10 gündür sorunsuz çalışıyo.
üstelik zaman saatin analoj minimum 15 dk çalısoyo ve 15 kakika boyunca yüksek miktarda su saglıyo.
bendeki fidenin boyu 15 cm gelişimi ise yavas neden olabilir.
iyi çalışmalar

indomie
14-05-2011, 22:26
Düzeltilmiş mesaj İbrahim bey,

Fazla gelen suyun hemen dışarı taştığını belirtmişsiniz.

Ben de bir-iki fide ile perlit ortamında deneme yapmaya çalışıyorum. Aynı problem benim de başıma geldi.

Önce drenaj deliklerinde problem var deyip delikleri genişlettim ve çoğaltım, yine aynı problem başgösterdi. Biraz araştırınca domatesleri dikmeden önce perlitin elenmesi gerektiğini öğrendim. Ben de aynı şekilde perlitin kum gibi ince olan tanelerini eledim ve sistem 10 gündür sorunsuz çalışıyor. Üstelik zaman saatim analog. Minimum 15 dakika çalışıyor ve 15 dakika boyunca yüksek miktarda su sağlıyor.

Bendeki fidenin boyu 15 cm, gelişimi ise yavaş, neden olabilir?

İyi çalışmalar.

ibrahim doğan
17-05-2011, 07:48
değerli arkadaşlar
Daha evvelki mesajlarımda sulamadaki sorundan bahsetmiştim,filtrenin hemen çıkışına selenoid vana koyduk ve sanırım sorunu böylece çözmüş olduk,depodaki suda artık azalma olmuyor ayrıca monometredeki basınçta düşmüyor artık sürekli 3 bar olarak duruyor daha evvel basınç sıfıra iniyordu şimdi yapmam gereken 1 dakikada sisteme basılan suyu ölçmek sanırım vanadan su az geçiyor bu nedenle sulama süresini uzatmak gerekecek

Ayrıca seraya kasaları yerleştirken şu hatamızda oldu,depoyu seradan az yükseğe koydum yaklaşık 50-60 cm kadar eğer depoyu seranın alt noktasına koysaydım depodan su kaçağına sebep olmazdı bu sorunu selenoid vana ile çözmüş olduk.kasaların başlangıç tarafını da yüksek yaptım su rahatça aşağı doğru aksın diye ama şimdide sulama motoru durunca sistemdeki su aşağı doğru akıyor ve seranın aşağı tarafından taşarak o bölgeyi çamur yapıyor aslında sera tabanını tam olarak düz yapıp sadece drenaj kanallarını eğimli yapmak gerekiyordu yani kasalar sıfır eğim olsaydı,sulama durunca da hortumlarda kalan su eşit olarak bitki köklerine sızardı

Kasaların başladığı nokta ile bittiği nokta arasında bayağı eğim farkı var buda suyun alt noktada toplanarak dışarı çıkmasına sebep oluyor..

ama tabi bunlar bana ve bu forumu takip edenlere iyi birer tecrübe oluyor....

idris şenol
20-05-2011, 18:09
sayın ibrahim bey umarım işler yolundadır
bugünlerde havalar ısındı,sebzeler iyi geliştiğini umuyorum
resimlerinizi bekliyorum :))teşekkür ederim

nurguldk
27-05-2011, 13:36
İbrahim Bey, öncelikle cesaretiniz için sizi, resimlerde gördüğüm üzere size desteğini esirgemeyen ailenizi tebrik ediyorum. Çok zor bir işe girişmişsiniz, yolunuz açık olsun.

firarisözler
29-05-2011, 12:26
ibrahim bey ellerinize sağlık.
deneyim ve çıkarımlarınızdan yapacağım denemede faydalanacağım... fotolar gerçekten çok aydınlatıcı oldu benim için... teşekkür ederim...

mtugrul33
01-06-2011, 08:19
İbrahim Bey
Yeni resimlerinizi bekliyoruz.Bitkilerin gelişimi nasıl?Ben de önümüzdeki yıl küçük bir alanda perlit içerisinde çeri domates ekmeyi planlıyorum.Sizi,envor beyin çalışmalarını sıkı sıkıya takip etmeye, onun deneyimlerinden yararlanmaya çağırıyorum.Her şeyi tecrübe ederek daha iyi öğreniyoruz.Elbette hatalarımızı en aza indirmeye çalışacağız.Ancak tecrübeli dostların fikirlerini gerek üretim aşamalarında ve gerekse tüm Ec çalışmalarında forum üstadlarını dikkate alırsak daha iyi sonuç verecektir.İyi çalışmalar ve bol hasatlar dilerim.Saygılarımla..

ibrahim doğan
01-06-2011, 09:13
sn.mtugrul33;
yakında resim yükleyecem,bitkilerin gelişimi fena değil hepsini ipe aldım budamalarını yapıyorum,epeyce tecrübe ediniyorum benim işi öğrenmem açısından çok iyi oldu bu denemem.Envor bey bu aralar hiç internette görünmüyor bu konuda en bilgili kişilerden birisi bu arada kudret beydende iyi haberler var otomatik EC metre bitmiş biraz inceledim güzel bişe olacak heyecanla bekliyoruz bakalım,hoşçakalın....

byjoker
01-06-2011, 09:59
bende evde yetiştirmek istiyorum domates :)

derdiman
02-06-2011, 16:14
envor kardeşim musadenle birşey sormak istiyorum;

1. topraksız tarımı organik olarak yapmak mümkün mü?
2. EC metrem var, Ph metrem var, eğer bir koyun gübresini iyi bir şekilde uygun EC ve Ph değerlerine ulaşacak şekilde eritirsem ve bu karışımla bitkilerimi beslesem nasıl olur? (tavuk gübresinde kalsiyum çok yoğun olduğu için bir miktarda ondan katarak)
Cevaplayabilirsen sevinirim.
derdiman@gmail.com

ibrahim doğan
05-06-2011, 21:26
değerli arkadaşlar ; yeni resimlerimiz

ibrahim doğan
05-06-2011, 21:29
Bu yazıyı yazmam iyi oldu çevreden geçenler merak edip incelemekiçin seraya giriyorlar,topraksız tarım nedir diye bayağı merak uyandırdı çevrede.....domatesler yaklaşık 55-60 cm kadar oldular bazılarında ikinci filizi bıraktım onlarıda ayrıca ipe alacağım....

Delimus
05-06-2011, 23:01
Tabela herşeye yetiyor, resim zaten nasa üstünden gizli çekim olmuş sera okadar şık duruyor.

Bol bol hasatlar ellerinize sağlık...

Sarıcan
05-06-2011, 23:17
Sn. ibrahimdoğan,

Fideler sağlıklı görünüyor, elinize sağlık ama büyüme hızında eğer mevsimsel bir engelleme yoksa biraz problem var gibi. Sizinle aşağı yukarı aynı tarihlerde fidelerini sisteme koyan Sn. sans43' ün fidelerinin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18608&page=2)durumunu görünce sulama ve besleme programınızda bu işin yavaş gitmesini sağlayan bir şeyler var gibi. Bunu eleştirmek için değil size yardımcı olabilmek adına söylüyorum. Moralinizin bozulmasını da hiç istemem. Dileğimiz bütün arkadaşlarımızın yurdun her köşesinden başarı hikayelerini görmektir. Eğer iklim bu kadar fark ettiriyorsa ona bir diyeceğim yoktur. Hasadınız bol olsun.

mtugrul33
06-06-2011, 08:29
Sn. ibrahimdoğan,

Fideler sağlıklı görünüyor, elinize sağlık ama büyüme hızında eğer mevsimsel bir engelleme yoksa biraz problem var gibi. Sizinle aşağı yukarı aynı tarihlerde fidelerini sisteme koyan Sn. sans43' ün fidelerinin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18608&page=2)durumunu görünce sulama ve besleme programınızda bu işin yavaş gitmesini sağlayan bir şeyler var gibi. Bunu eleştirmek için değil size yardımcı olabilmek adına söylüyorum. Moralinizin bozulmasını da hiç istemem. Dileğimiz bütün arkadaşlarımızın yurdun her köşesinden başarı hikayelerini görmektir. Eğer iklim bu kadar fark ettiriyorsa ona bir diyeceğim yoktur. Hasadınız bol olsun.

Sn.Sarıcan,
İbrahim beyin serasının iklim şartları biraz daha farklı.Sn.Sans43'ün fideleri Fethiye şartlarında gelişiyor.İklim şartları Ankara'dan çok daha ılılk ve bitki gelişimi icin daha uygun diye düşünüyorum.Ancak beslenme ile ilgili bir sorun konusunda bir şey diyemeyeceğim(Siz üstadların yanında).Aynı günlerde ben de Anamur da domateslerimi toprağa ektim.Şu anda dalı budağı meyve vermiş durumda.
Saygılarımla..

the_mc
06-06-2011, 13:43
ankaranın havası son bir haftadır iyi gidiyor. devamlı hava kapalı yamur yagıyordu. benim domates içeride oldugundan büyümeye devam etti. benim ki bile yeni çiçek açıyor.

Zairsuzrik
06-06-2011, 13:55
İbrahim Abi ellerine sağlık, son gördüğümden bu yana güzel büyümüş domatesler. yakın zamanda zaten tekrar rahatsız etmeyi planlıyorum seni, görüşmek üzere. Saygılar.

seazone
06-06-2011, 20:21
Sanırım ec yi biraz 2.9 seviyelerine çıkarmanız gerekecek havalar çok ısınırsa biraz düşürürsünüz 2.6 civarına bende nerdeyse aynı iklimdeyim benim domateslerde sanırım aynı zamanda ekilmişti herhalde benimkilerde şuan ikinci katlarında domateslenme var bazıları üçüncü katlarında domates bulunuyor. Eğer havalar soğuk giderse mutlaka ec yi artırmakta yarar var zaten buharlaşma olmuyor yapraklardan o yüzden besin giremiyor. Bol ürünler. Saygılar.

ibrahim doğan
06-06-2011, 21:38
Değerli arkadaşlar;
İlk başlarda da dediğim gibi ben sulama sistemindeki aksaklıklardan dolayı bitkileri,ec ile sulamakta biraz problemler yaşadım fideleri dikeli 36 gün oldu inanın 36 günde sanırım 23-24 gün ancak düzenli ec ile sulama yapabildim diğer günler saf su ile sulandılar sanırım ondan dolayı biraz geri kaldık,şu aralar tam düzenli sulama yapıyorum.havalarda biraz düzeldi,birgün gitmesem ertesi gün büyümeleri fark ediyor,hava sıcaklığı çok fark ediyor.Domatesler çiçeklendi ama henüz domates göremedim.döllenme olmayacakmı diye endişeliyim,döllenme için sallama tekniğini kullanıyorum,

önerisi olan varsa bilmek isterim

Ayrıca aynı ec ile 30 adette biber suluyorum ama biberlerin gelişimi hiç iyi değil sanırım onlar için aynı ec uygun değil herkese duyurulur..

herkese iyi günler..hoşçakalın...

ibrahim doğan
12-06-2011, 20:02
evet değerli arkadaşlar ilk domateslerimiz nihayet göründüler (biraz geç de olsa)

ibrahim doğan
12-06-2011, 20:12
arkadaşlar aynı salkımda iki salkım var bu normalmidir ustalar cevap verirse memnun olurum
selamlar.....

seazone
13-06-2011, 12:11
Tamam artık bu iş tamam döllenmede de problem yok bundan sonrası daha kolay olacak.

mtugrul33
14-06-2011, 08:39
Çok güzel görünüyorlar.Emeğinize ve gönlünüze sağlık.Helal olsun size İbrahim bey.

HuYSuz
14-06-2011, 11:14
İbrahim bey öncelikle başarılar ve bol meyve almanızı dileyerek müsadenizle ne zamandır aklıma takılan bir soyuyu hazır konusu geçmişken sormak istiyorum.

Açık alanlarda dölleme işlemini rüzgar ve arılar yapıyor. Sera gibi kapalı yerlerdede yine arılar kullanılabiliyor ama sizin uygulamanız gibi sallama yoluyla suni döllenme yapıldığında.. Bu işlem her çiçek ya da her salkım için gerekli mi ? Daha açık sormam gerekirse.. suni döllenmede, döllenme işlemi her çiçek için ayrı ayrı mı gerçekleşiyor yoksa domates fidesinde bi kereye mahsus olmak kaydıyla domatesi görmemizle artık döllenmeye ihtiyaç kalmıyor denilebilir mi.

ibrahim doğan
14-06-2011, 20:21
sn huysuz;
inanki bundan sonrası nasıl olacak bende bilmiyorum sanırım aynı şekilde devam edeceğiz,ustalar bu konuda bizi bilgilendirirlerse memnun olurum.....saygılar....

seazone
14-06-2011, 21:08
Ara ara İbrahim bey ağladığınız iplere sopyla vurun yeterli olacaktır mümkün olduğunca ğleden sonra 2-3 gibi.

mtugrul33
15-06-2011, 11:22
sn huysuz;
inanki bundan sonrası nasıl olacak bende bilmiyorum sanırım aynı şekilde devam edeceğiz,ustalar bu konuda bizi bilgilendirirlerse memnun olurum.....saygılar....

Sevgili İbrahim Bey,
Çilekte kışın döllenmeye yardımcı olması açısından ben sırt ilaç (gübre)motoru ile çilek fidelerine hava püskürttüm.İnanan meyve tutumunu çok hızlandırdı.Tüm açan çiçekler meyveye oturdu.İsterseniz siz de bunu yapabilirsiniz.EC ve Ph ölçüleriniz hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim.Domates ile çileğin Ec ve Ph değerlerinin oldukça birbirine yakın olduğunu biliyorum.

Çalışmalarınızı ve gözlemlerinizi lütfen paylaşmaya devam edin.Saygı ve sevgilerimi yolluyorum.Hoşça kalın..

ibrahim doğan
20-06-2011, 14:04
Değerli forum üyeleri seradan yeni resimleri sizlerle paylaşmak istiyorum.....son resimdeki domateslerin tepe uçları geri doğru kıvrılıyor bunun sebebi ne olabilir....
fikirlerinizi ve önerilerinizi bilmek isterim şimdiden ilginize teşekkürler....

the_mc
20-06-2011, 22:14
resimde göremedim. aşagı mı kıvrılıyor yukarı mı? gerçi güneşe dogru haraket ediyordur büyük ihtimal. çift salkım olayı bende de oldu bir tane, topraklı saksıdaki domateste. topraksız olarak yetiştirdiğim domatestedeki domatesler seninkinden küçük daha ama iyi domates yapacagına benziyor.:D

ibrahim doğan
25-06-2011, 21:16
Değerli arkadaşlar yeni resimlerimiz... domates ve biberlerimiz....

ibrahim doğan
26-06-2011, 20:04
Değerli arkadaşlar....
Domateslerin yapraklarında içe doğru kıvrılmalar olmaya başladı yaklaşık olarak
% 75 inde var ilk üç resimdekiler en fazla kıvrılanlar,diğerleride aynı bu konuda değerli arkadaşların fikirlerini acilen almak isterim bu sorunu daha evvel yaşayan arkadaşlardan çözüm önerilerini rica ederim....

ibrahim doğan
26-06-2011, 20:09
alttaki resimdeki yapraklarda çok fazla renk koyuluğu var hatta mor renkli olmaya başladılar ve alta doğru kıvrılıyorlar ...en alttaki resimdeki yapraklar da aynı morluklar yok ve yapraklar düz olarak büyüyorlar

bu konuda özellikle kudret beyin fikirlerini almak istiyorum....

Teşekkürler...

Sarıcan
26-06-2011, 22:49
Sn. ibrahimdoğan,

Yaprakların kıvrılması besin eriyiğinden olabilir. EC ve pH kontrolü hakkında hiç bilgi vermemişsiniz. Besin eriyiği olarak ne kullanıyorsunuz. Sulama probleminizi hallettiniz mi? Drenaj suyunu tekrar kullanıyormusunuz? Yaşadığınız problem biraz Sn. sevilseyyar' ın yaşadığı problemi anımsatıyor. Gübreyi kendiniz hazırlıyorsanız bir yerde yanlış yapıyor olabilirsiniz. Elimizde hiç bir bilgi olmadığı için bir şey söylemekte mümkün değil. Kudret Bey Sn. sevilseyyar' ın serasına el atınca durum düzelmişe benziyor, uç çürüğü domateslerde ayıklandıktan sonra sera kendine gelmiş görünüyor. Sizde aynı problemi yaşıyor olabilirsiniz. Kullandığınız besin eriyiği ve formülünü yeniden gözden geçirin derim. Bu arada da köklerin temiz su ile yıkanması için sistemi boşaltıp temiz su ile çalıştırmanızın faydası olur sanırım.

sevilseyyar
27-06-2011, 08:25
Sayın İbrahim Doğan;
Sera çalışmalarınızı izleyen biri olarak,yaprak kıvrılmalarınızı görünce yazayım dedim.Zira bizim seramızdaki bazı domateslerde de dün az sayıda yukarıya doğru yaprak kıvrılması tespit ettik.İnternetten araştırınca şu linki bulduk.
http://www.bitkisagligi.net/Domates_Physiological_Leaf_Roll.htm
Meyvelerde zararı olmayacağı söyleniyor bu sitede ama mutlaka bir sebebi de vardır diye düşünüyorum. Değerli hocalarımızın vereceği cevabı ben de merakla bekliyorum.
Kolay gelsin.

sevilseyyar
27-06-2011, 08:47
Sayın Sarıcan ;
Bizim daha önce yaşadığımız yaprak uçlarında kurumaydı.Ve besin eksikliğinden kaynaklanmaktaydı.Sayın İbrahim Doğan'ın resimlerine bakınca kurumadan çok kıvrılmalar görüyorum.yapraklar neredeyse rulo gibi kıvrılmış ve mor renkler var diyor.Dün biz de bazı domateslerde (seranın tümü değil de bazı bölümlerinde) yukarı doğru hafif kıvrılma gördük.2-3 fidede oldukça belirgin diğerlerinde de yaprak uçlarının yukarı doğru kalkması şeklinde.Kök yıkamasını artık haftada bir yapıyorum.En son cuma günü şebeke suyu ile tüm kökleri yıkadım.Umarım bu kıvrılma sorunu hem Sayın İbrahim Bey hem de bizim için en kısa zamanda çözülür.
Saygılar

sevilseyyar
27-06-2011, 09:02
Aşağıdaki forum sayfasında meyvelere zarar vermez ve yapılacak bişi yoktur yazıyor.???

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5149

Emre İlhan
27-06-2011, 09:21
Aynı sorun benim bu sene ki biber fidelerimde vardı. Fideleri iyi vasıflı toprağa dikince yeni gelen genç yapraklar düzeldi ve eskileri bir nebze de olsa düzelme gösterdi. Acaba domatesleriniz belirli bir dönemde besin eksikliği yaşamış olabilirler mi? Şu anda besin durumu nasıl? Eksiklik olmadığına eminseniz genç yaprakları bekleyip görmemizden başka çare yok. Fizyolojik etmenler pekte sık rastlanan birşey değil. Özellikle besin konusunda durmamız lazım bence. :)

Selamlar.

tabiat
27-06-2011, 10:17
İbrahim Bey isterseniz domateste stolbur hastalığını bir araştırın. Bitkilerinizin durumu buna uyuyor mu? Umarım uymuyordur.

http://www.tarimziraat.com/hastalik_ve_zararlilar/sebze_hastaliklari/solanaceae_familyasi_kultur_bitkilerinde_stolbur_h astaligi/

HuYSuz
27-06-2011, 10:38
Bu konularda deneyimim olmamakla beraber domates fidelerinin kısa zaman öncesinde ki fotoğraflarına bakınca sanıyorum arada bir kaç gün var. Eğer fotoğrafların çekim tarihleriyle yayınlanma tarihleri aynıysa önceki halleriyle arasında bir gün var hatta.

Virüs ya da hastalık bu kadar kısa zamanda tüm bitkileri etkiler mi ? Dediğim gibi benimki sadece gözlem.. sesli düşünmek belki birazda.

Kudret Tezel
27-06-2011, 11:53
Sevgili arkadaşlar, kötüye giden durumun ki biz buna arıza diyelim, analizini yapabilmek için , yani arızayı bulabilmek için çalıştığından emin olduklarımızla şüphelileri birbirinden ayırmamız lazımdır. Nedir bunlar :
Bitkimizi beslediğimiz besin eriyiğinden eminmiyiz ?
Besin eriyiğinin EC ve PH değerlerinden eminmiyiz?
Sulama sistemimizden eminmiyiz?
Drenajdan eminmiyiz?
Eğer bunların hepsi gözden geçirildi ve hepside mükemmel çalışıyor ise ozaman bu bir hastalık olabilir diye düşüne biliriz. Yani hastalık teşhisini koymadan sistemi çiddi olarak gözden geçirmeliyiz.
Bazı durumlar vardırki düşünmeye gerek bırakmaz. hastalık gözüküyordur. Ama bazı durumlarda teşhisi koyabilmek için ya çok deneyimli olmak lazımdır, veya sistemin dört dörtlük çalıştığından emin olup, sistemden veya diğer şartlardan kaynaklanmadığına göre bu bir hastalıktır demek lazımdır.
Bence sayın İbrahimdoğanın öncelikle bu tahlili yapması sistemi gözden geçirmesi gerekiyor.

sevilseyyar
27-06-2011, 21:51
İyi akşamlar;
Sayın İbrahim Bey'den bugün gelişmeleri anlatan mesajlar bekledim ama göremedim.Sanırım vakti olmadı.Bizim nacizane fikrimiz herhangi bir hastalık değil de sistemden,havalandırmadan kaynaklanan bir sorun olabilir.Malum bizler yaz aylarında serada ürün almaya çalışıyoruz.Sayın İbrahim Bey de öyle.Bizim seramızda en ortada kalan 3-4 fidede son 1-2 gündür yaprak kıvrılmaları var.Besin aynı besin(son 15 gündür Sayın Kudret Bey'in besinini kullanıyoruz) ,drenaj 16 mayısta fideleri diktiğimizden beri değişmedi(hatasıyla sevabıyla).İbrahim Bey'in sera havalandırma koşullarını bilemediğimiz için bişey diyemiyorum ama biz kendi adımıza seranın tam ortasında kalan 3-4 fidede bunu gördüğümüz için havalandırma sorunu olabileceğini düşündük.
iyi akşamlar.

ibrahim doğan
28-06-2011, 07:15
sn.sevilseyyar;
benim sera uzak olduğu için hergün gidemiyorum,köydeki arkadaşlar havalandırmaları açıyorlar bu nedenle bitkilerde havalandırma sorunu olabilir diye de düşünüyorum,bugün mühendis arkadaşla gidip bir inceleme yapacağız,kendisi topraksız tarım yapıyor bu konuyu iyi bilen birisi belki azot fazlalığı olabilir dedi ama gidip yerinde göreceğiz,,,,
bakalım size bilgi veririm ....hoşçakalın.....