PDA

View Full Version : 15 m2 topraksız tarım serası

Sayfalar : [1] 2

akçay
17-01-2011, 10:08
Aslında topraksız tarım gerçekte bir sebze fabrikasıdır diye düşünüyorum,çünkü imalat yapan bir fabrika neler yapıyorsa burda o var teknoloji,bilgi,tecrübe,sermaye,cesaret burda üretime dönüşüyor bir fabrika gibi süreklilik var.özellikle yanlış sulama,gereksiz gübre kullanımı,erezyon vs gibi sebeplerle tarım topraklarımız giderek azalıyor ya da verimsizleşiyor.

aralık ayında gittiğim Antalya tarım fuarında edindiğim izlenim birçok firma toprak düzenleyici,katkı maddeleri satıyor,bu demekki topraklarımız giderek bozuluyor,verimsizleşiyor,tarla bitkilerinin ihracatıda zorlaşıyor.işte topraksız tarım burda can simidi olarak devreye giriyor.önemide giderek artıyor.

işte bütün bu sebepler beni bu konuda birşeyler yapmaya yönetti bende acizane işletmemin bahcesine 15m2 kadar bir sera yaptım,bu arada geçen yaz evimin terasında bir denemem daha olmuştu bu ikinci,bitkilerin isteği beni şaşırttı,ve adeta kamçıladı diyebiliriz.

bakalım bundan sonra ne olacak beraber göreceğiz.eleştiri ve önerilerinize sonuna kadar açığım.bu arada sayın Kudret TEZEL e ve bilgilerini esirgemeden sunan bütün herkese teşekkür ederim.bitkiniz her daim yeşil ve bereketli olsun

kasap.94
17-01-2011, 11:44
Sayın akçay. Yaptığınız seranın, kurulan sistemin, yetiştirilen bitkileri. resimli olarak eklerseniz bizlerde görsel olarak daha net bilgilenmiş oluruz. başarılar dilerim

akçay
20-01-2011, 08:23
189486

189487

189488

189489

selim_50
20-01-2011, 09:02
o serada çilekte olmalı
kolay gelsin
birde iki sıraya birbirine yaklaştırıp her iki sıra için bir gezinti aralığı bırakırsanız, size yeni ürünler için yer açılmış olur.

the_mc
20-01-2011, 19:53
güzel bir çalışma olmuş maşallah

Delimus
20-01-2011, 20:49
Drenajı nasıl halletiniz resimlerden anlayamadım.

Ellerinize sağlık ....

Cumhur Tonba
20-01-2011, 21:28
Sayın Akçay,
Kolay gelsin. Çalışmalarınızın ve fotoğraflarınızın devamını bekleriz. Bu kış gününde o fotoğrafları görmek bile insanın içini açıyor.

müfit
20-01-2011, 22:15
kudret bey mrh herkes sizden bahsediyor verdiğiniz bilgiler için ****** bende balkonda sizin sistemle iligli bir çalışma yaptım mineral ve sebze fidanlarına ihtiyacım var sizde temin edebilirmiyim **** size nasıl ulaşacam müfit akarsu

akçay
21-01-2011, 08:09
önce sayın delimus un sorusunu cavaplıyayım. drenaj için kasaların altına hafif betondan egimli kanallar yaptım kasalar onların üstünde. ama şu an drenaj kullanmıyorum buna herhalde açık sistem diyorlar sebebi az ısı düşük ışınım koşullarında az fakat EC si yüksek
sulama günde 8 defa 3-5 dakika arası sulama yapıyorum burada gece havalar sıfır dereceye kadar düşüyor sera içerisine ufo taktım oda zaman ayarlı çalışıyor bütün gece her bir saatte 15 dk çalışıyor şu ana kadar iyi gidiyor ****** sıcak oldukça büyüme artıyor

akçay
21-01-2011, 08:19
topraksız tarım genellikle kışın ve ısıtmalı olduğudan, bende ısıtma sistemi yeterli değil ama yinede bitkilerim canlı ve iştahlı olduğunu görebiliyorum.birde şunu söylemek gerekirse bitki kök sıcaklığını sürekli kontrol ediyorum hiç 10 C altına düşmüyor buda bitkinin kökü üşümüyor ise sorun yok demektir. perlitin ısıyı geçirmemesinden iyi bir yaıtım malzemesi olduğundandır.

akçay
21-01-2011, 08:23
burada edineceğim tecrübe ve sizlerinde yardımıyla inşallah bu yaz niyetim gerçek bir sera yapmak nasip olusa

akçay
21-01-2011, 08:40
hedefim bu189619

189620

189621 resim

tugrulbaba
21-01-2011, 09:07
Peki seranın içini değilde ec sıvısını ısıtsanız mesela 10 C değilde, 30 C yapsanız o sıvıyı ufoya gerek kalmasa ?

Olur mu?
Kök sıcak olduğu için sanki toprak sıcakmış hava ısınmış gibi algılamazmı bitki?

akçay
21-01-2011, 10:23
Peki seranın içini değilde ec sıvısını ısıtsanız mesela 10 C değilde, 30 C yapsanız o sıvıyı ufoya gerek kalmasa ?

Olur mu?
Kök sıcak olduğu için sanki toprak sıcakmış hava ısınmış gibi algılamazmı bitki?

sayın tugrulbaba zaten besin sıvısını bir miktar ısıtıyorum,sera iç sıcaklıgı bitkiler üşümesin diye ufo kullanıyorum. birde şu var serada geceyle gündüz arasındaki ısı farkı 8C den fazla olunca bitkiler sitrese giriyormuş, şuan bunu ayarlayamıyorum ama idare ediyoruz nede olsa biraz amatörce olduğundan

akçay
21-01-2011, 15:54
birşeydaha var bende akan su sistemimde hazır 4 katlı yakında onuda faliyete geçireceğim inşallahbiraz havalar ısınsın eğer bulabilirsem çilek koymak istiyorum hayırlısıyla.

Delimus
21-01-2011, 22:00
Manisayı biliyorum bornovadan 15 dk. sonra çiçekli köyünde piknik yapardık orada kar olurdu kışları hemde epey, manisa 1 saat uzakta epey soğuk oluyordur, hey gidi üni. yıllarım....

Kök ısısı ile sera ısısındaki fark stres yaratır gibime geliyor kök 30 derece çok.
Gece gündüz sera ortam ısı farkıda 10 derece olması ideal ve avantaj bu yüzden ısıtma yapmak daha mantıklı sadece suyu ısıtmaktan.

tugrulbaba
22-01-2011, 08:29
Benimki sadece fikir. Aslında rakamları da farazi vermiştim.

Neticede olmuyor. Bunu denemem lazım..

akçay
25-01-2011, 13:37
bugün yeni birşey öğrendim paylaşmak isterim ec ie ilgili kaynak ege üniversitesinden bir prof. kitabından diyorki düşük ışınım kış şartlarında ilk çiçeklenmede ec yi 9,5 yapın 10 gün devam edin daha sonra 7.5 düşürün ve her ay 2 puan düşürerek en son 2.5 kalın öyle devam edin fikri olan söylesin

seazone
25-01-2011, 15:48
Düşük ışınımda ec yi yüksek tutmak gerçekten iyidir. Ama kitapta yazan gibi 9,5 10 çok yanlış bir değer olduğunun kanısındayım. Ben düşük ışınımlarda ec yi 2,8-2,9 çıkarıyordum. 3,0-3,2 ye çıktığımda yapraklarda problemler başlıyordu. Tekrar 2,8 -2,9 a çekiyordum.

supermen666
25-01-2011, 15:55
bende orta ölçekli bir çalışmam olucak akçay bey akansu modelini terçih etmeyi düşünüyorum. bazı konularda size sorularım olucak cevaplarsanız sevinirim yazılarınızı okudum öncelikle bende konuyla alakalı biraz araştırma yatım sizin kullandıgınız açık sistem bu peyaz poşetlerin içinde sadece ısı yalıtımı için perlitmi kullandınız kusura bakmayın kullandıgınız sistemi biraz daha açık anlatırsanız sevinirim seranız hangi şehirde kuruldugunu merak ettim. birde ürün verimi nekadar 15metrakarelik seranızda ışıklandırma olarak florasanmı kullandınızmı

the_mc
27-01-2011, 21:25
bende orta ölçekli bir çalışmam olucak akçay bey akansu modelini terçih etmeyi düşünüyorum. bazı konularda size sorularım olucak cevaplarsanız sevinirim yazılarınızı okudum öncelikle bende konuyla alakalı biraz araştırma yatım sizin kullandıgınız açık sistem bu peyaz poşetlerin içinde sadece ısı yalıtımı için perlitmi kullandınız kusura bakmayın kullandıgınız sistemi biraz daha açık anlatırsanız sevinirim seranız hangi şehirde kuruldugunu merak ettim. birde ürün verimi nekadar 15metrakarelik seranızda ışıklandırma olarak florasanmı kullandınızmı

topraksız tarım materyalı için perliti seçmiş.

akçay
29-01-2011, 10:17
aslında düşük ışınım koşullarındaki yüksek ec nin 9.5 gibi olması benim içinde biraz yüksekmiş gibi geliyor ama bir prof. bunu yazmış kitabında. ege ünüv.den prof. Ayşe Gül topraksız tarım diye kitabında.ben şu ara ec yi 3.5 çıkardım amaç deneyip görmek, niyetim dahada yükseltmek ne olacağını bekleyp göreceğiz.

akçay
29-01-2011, 10:23
yakında yeni fotolarda yükleyeceğim inşallah,domatesler çiçeklendi biraz daha bekleyip öyle çekeyim dedim. bu arada yazın inşallah 1 dönüm kadar bir sera yapmak niyetim ısıtmalı olacak,yüksekliği ne kadar yapsam karar veremiyorum,fikirlerinizi bekliyorum.önce hıyar yapıp biraz daha tecrübelenip daha sonra domates diyorum.ne dersiniz.

amatör hobici
29-01-2011, 11:05
Sn.akçay
Çalışmalarınızı başından beri ilgi ile izliyorum.Çok güzel amatörce bir çalışma, işinizin arasında bunlarla uğraşmak sizi dinlendiriyor olmalı. Tebrikler, kolaygelsin.

Sarıcan
29-01-2011, 11:41
Sn. akçay,

Okuduğunuz EC değerinin birimi nedir. Belki yazımı ondan fark eder. Tekrar kontrol eder misiniz? Mikrosiemens, milisiemens veya ohm cinsinden başka bir birim. Rakamları ona göre değerlendirmek lazım.

seazone
29-01-2011, 12:15
Sanırım 3,5 metreden küçük olmaması gerekli eğer domates yetiştirecekseniz 4 metre 4,5 metre arası çok uygun olurdu diye düşünüyorum. İnşallah sonunuda görürüz.

akçay
29-01-2011, 12:24
inşallah sayın seazone inşallah.temenniniz için çok teşekkürler.yapım aşamasına gelince zaten daha çok görüşeceğiz umarım.beraberce elbirliğiyle yaparız inşallah.

akçay
29-01-2011, 12:27
sayın sarıcan ec değeri ile ilgili döneceğim bir bakalım neymiş. şu an kitap yanımda değil evde akşam bakacağım iyice.

akçay
31-01-2011, 16:10
191062

191063

191064

Mete Dundar
31-01-2011, 18:14
Forumdaki herkese merhaba,sayın Akçay bende sizin gibi deneme yapmak istiyorum,katkı maddelerini nereden elde ediyorsunuz?Yardımınız için teşekkür ederim.

akçay
01-02-2011, 08:18
sayın mete öncelikle hoşgeldiniz,katkı maddeleri derken ne demek istediniz.daha açıklayıcı yazarsanız cevaplayabilirim.

akçay
05-02-2011, 09:06
Sayın Dündar katkı maggeleri derken neyi kastediyorsunuz,besin sıvısımı,yoksa perlit mi

akçay
05-02-2011, 09:07
şu aralar forumdada kimse yok. ALOOOOOOOOOO KİMSE YOKMU

Kudret Tezel
05-02-2011, 10:07
Var, var sayın akçay varda tahminim benim gibi paylaşacak bir şeyler biriktiriyorlar herhalde. Kışı atlattık sayılır diyeceğim ama yinede belli olmaz. Amerika , Avrupa bırakın onları Anadolu soğuktan kara kıştan kırılırken yarının ne olacağı biraz şüpheli.
1986 senesi idi yanlış hatırlamıyorsam havalar yine böyleydi . Okullar yarıyıl tatiline girdi 15 gün geçti derslerin başladığı gün kar yağmaya başladı. çocuklar az sonra eve geldiler okulların tatil edildiğini söylediler, ve tam 15 gün daha tatil devam etti. Merter keresteciler sitesinde 120 cm kar vardı. O günleri hatırlayınca yaza hazırlığın biraz erken olduğunu düşünüyorum. Tabii bu arad birşeyler yapan fakat her nedense paylaşmaktan imtina eden arkadaşlarımızında olduğunu düşünüyorum. Eldeki imkanlar profösyonelce çalışmaya imkan vermediği için amatörce mevsime ayak uydurmaya çalışıyorum.
Bu sene yapmak istediklerim ve tabiiki sizlerle paylaşacaklarım tohumdan fide yetiştirmek, besin eriyiğinin ozon la dezenfeksiyonu, otomatik düzende domates ve bir kaç bitki daha yetiştirmek. Gecen sene 2-2,5 kg kadar yetiştire bildiğim altın çileği biraz daha fazlalaştıra bilmek. Şimdiye kadar her tatile gidişte bitkilerimi bir komşuma emanet etmek zorunda kaldım ama bu sene on onbeş günlük tatil sürecinde bitkilerimi otomatik düzene emanet etmenin heyecanını yaşamak istiyorum. Herhese çalışmalarında başarılar dilerim.

akçay
07-02-2011, 12:25
Sn. akçay,

Okuduğunuz EC değerinin birimi nedir. Belki yazımı ondan fark eder. Tekrar kontrol eder misiniz? Mikrosiemens, milisiemens veya ohm cinsinden başka bir birim. Rakamları ona göre değerlendirmek lazım.

evet sayın sarıcan ec değerinin birimi mS/cm imiş,ama banada pek mantıklı gelmedi. çünkü ben zaten şe anda deneme seramda söylemiştim ec yi yükselttim demiştim,ec nin de yüksekliği bir yere kadar mış,büyümenin durduğunu gözlemledim ve ec yi 2.5 çektim bakalım nasıl olacak.

Mete Dundar
11-02-2011, 00:23
Merhaba sayın Akçay,lütfen kusuruma bakmayın,besin eriyiğinden bahsetmiştim,sağolsun sayın Tezel den çok yardım aldım.Bir tane 15cm boyunda domatesim var durgun su yöntemini kullanıyorum,gözle görülür köklenmeler var,bazen karşısına oturup onu izliyorum.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

akçay
11-02-2011, 08:09
sağolun sayın Mete teşekkür ederim,bende size başarılar diliyorum. bitkiniz her daim yeşil olsun.

akçay
11-02-2011, 08:15
Birde ben burdan özellikle sayın envor,a sormak istediğim bir şeyler var. inşallah bu yazımı okur. mevzu bitkinin stresiyle ilgili,Bitkiler ne zaman strese girerler bu stresin ne gibi etkileri ve zararları olur ve ne şekilde atlatırlar,bitkilerin stres yapmasını önleyecek bir meteryal varmıdır. şimdiden teşekkürler.

maybach
11-02-2011, 09:26
stresi sürekli düzen ile yenebilirsiniz ısı ışık nem beslenme gibi dış faktörleri sürekli ve stabil tutarsanız bitkide stresi yenersiniz

seazone
11-02-2011, 11:03
Kargaşalık ne olursa olsun bitkiyi strese sokar ister ışık ister sıcaklık ister besleme miktarındaki oynama isterse gürültü bunların hepsi bitkiyi strese sokar nemde geçerli.

Bunlanın düzensiz olması strese sokar ve hemen düzeni normala çekerseniz bitki düzelmeye başlar.

Doğayla Barış
11-02-2011, 11:30
Çok ilginç,umarım başarıya ulaşırsınız biz de sizi takip ederiz.Kolay gelsin.

maybach
11-02-2011, 12:05
Kargaşalık ne olursa olsun bitkiyi strese sokar ister ışık ister sıcaklık ister besleme miktarındaki oynama isterse gürültü bunların hepsi bitkiyi strese sokar nemde geçerli.

Bunlanın düzensiz olması strese sokar ve hemen düzeni normala çekerseniz bitki düzelmeye başlar.

ses ile ilgili çalışmalar vardı bir ara moda bitkilere klasik müzik dinletme vs gibi fakat boş çıktı malesef bitkiler sese tepki vermiyor

seazone
11-02-2011, 13:07
Bitkilerle ilgili yapılan denemelerde sürekli bir gürültü değil ani ve patlama tarzı seslerin bitkide strese girildiği ölçülmüştür. Bunu ara ara sience kanalında çıkıyor orada seyredebilirsen sevinirim.

akçay
11-02-2011, 14:06
şu an benim böyle bir sorunum var stresle ilgili,****** stres yaratan durumu ortadan kaldırınca sorun çözülüyor ama biraz zaman kaybı var. mesela gece ile gündüz arasındaki ısı farkı 8 derecenin üstünde olursa bitki strese giriyor.haliyle hergün bu aralığı sürekli tutmak zor oluyor bizim için.eğer bir iklimlendirme sistemi varsa ki bende henüz yok bunu aşmak lazım.daha pratik bir yöntem varmıdır diyorum?

envor
11-02-2011, 14:47
Birde ben burdan özellikle sayın envor,a sormak istediğim bir şeyler var. inşallah bu yazımı okur. mevzu bitkinin stresiyle ilgili,Bitkiler ne zaman strese girerler bu stresin ne gibi etkileri ve zararları olur ve ne şekilde atlatırlar,bitkilerin stres yapmasını önleyecek bir meteryal varmıdır. şimdiden teşekkürler.

Sayın akçay; domates bitkisinini bir çok durum strese girmesine sebep olabilir.
- Az veya çok sulama,
- Aşırı veya yetersiz sıcaklık,
- Gece ve gündüz sıcaklık farkları,
- Sert rüzgar veya don,
- hava kirliliği,
- Bitki besin elementleri,
- Pestisitler, toksinler,
- Mikroorganizmalar,
- Hastalıklar, vs.
gibi bir çok etmen yazılabilir. Ama genellikle iklimlendirmede yapılan hatalar, bitkiyi strese sokar.

Sizin seranızda; büyük bir ihtimalle iklimlendirme hatasından dolayı strese girer gibi geliyor bana. Seranız güzel, sevimli olmuş, fakat ben hiç bir havalandırma penceresi göremedim. En az % 30 -40 havalandırma gerekir. İki tarafında seranın boyunca 1 metre eninde açılıp kapanabilen bir havalandırma sistemi yapmanızı öneririm. bu havalandırma sistemi bitkilerinizi hastalıklardan ve stresten koruyacaktır. Yoksa öyle stres önleyecek diye her hangi bir ilaç veya gübre varsa atayım diye düşünmeyin. Piyasada bir çok merdiven altı gübre imal eden kuruluşlar var, ürünlerini satmak için bin bir takla atanlar var. Dikkatli olun.

Sizin sadece yapacağınız, sulama rejiminize dikkat edin, aşırı gübrelemeden kaçının, o kitapta okuduğunuz gibi sakın yapmayın :), içeride ki nem'i % 70 lerde tutmaya bakın, ufo ile ısıtıyorsanız, içerde düşük nem olsbilir, buna engel olmalısınız, her hangi bir tarım ilacı atacaksanız, firmanın beyanını göz önünde bulundurarak eksik ve ya fazla doz aşımı yapmayın, Kültürel işlemleri yağışlı havalarda yapmayın, seram küçük, daha çok bitki sığdırayım diye düşünüp, çok sık bitki dikmeyin, buda ışık stresine sebep olabilir. Daha bir çok şey yazabilirim buraya, ama siz yukarıda ki dediklerimi yapsanız, maçı alırsınız :D

Başarılar diliyorum...

akçay
12-02-2011, 14:33
sayın Envor verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, ben ufoyu sadece gece sera içi sıcaklığı çok düşmesin diye kullanıyorum, her 1saatte 15 dakika çalışıyor. gündüz hiç açmıyorum.ama gündüz sıcaklık arttıkça sera içi nem cok düşüyor 25 , 30 lara kadar düşüyor sıcaklık düştükce nem yükseliyor.resimde görmediğiniz birde tepeden kelebek denilen bir havalandırmamız var manuel, lazım olunca açıyoruz içerde küçük birde fanımız var. sizin yazılarınızdan okumuştum ısıfarkı 8 derecenin üstüne çıktığında stres yapar diye bizim sera da fark 20 dereceyi bile bazen aşıyor. nasip olursa bu yaz gerçek bir sera yapmak niyetim tabi isıtmalı olacağı için fark bu kadar olmaz ama siz manisa yı biliyosuz gece ile gündüz ısı farkı genelde Antalya bölgesine göre çok.birde kültürel işlemler derken sulamayımı diyorsunuz. sizi biraz yoracağım için şimdiden kusura bakmayın,yardımlarınıza şiddetle ihtiyacım olacak.

akçay
12-02-2011, 14:37
ha bu arada unutmadan, 10 gün kadar uyguladığm yüksek EC den olduğunu sandığım bir sorun daha var.şu an normale döndüm ama üst yapraklarda kıvrılmalar var.

seazone
12-02-2011, 15:01
Kesinlikle saygıdeğer hocamdan öğrendiğim (envor) böyle bir olay benimde başıma geldi. Yüksek Ec ve ya ... vb kısımlarıda var önce Ec normal değerlere getir. Düzelmezse tekrar fikir verebiliriz. Saygılar.

KRTL
16-02-2011, 09:09
Sayın akçay,

Acaba serada, örneğin kovaların içerisinde su bulundursanız nemi olumlu yönde etkiler mi? Bebeklerin odalarına geceleri yatmadan önce ıslatılmış bez koyarlar nem oluştursun diye. Büyük seralarda da sisleme yapılıyor ama fazla nem de bakteri oluşumuna sebep oluyor bildiğim kadarıyla...

muallimayhan
17-02-2011, 21:56
sayın akçay ;
kış günü bu güzel domates fidelerini nerden buldunda ektin. Bende tohumdan ektim ama bir aydır 5 cm bile olmadılar. Fotoğraflar arşivdenmi yoksa...

akçay
18-02-2011, 07:39
sayın muallmayhan fideleri aralık ayında Antalya tarım fuarına gitmiştim ordan aldım.hediye alarak verdiler.hepsi şuanda gerçek,nasip olursa bu yaz gerçek bir topraksız tarım seramız olacak bu son denemelerim inşallah.

akçay
26-02-2011, 12:13
herkese merhaba, sayın envor sesimi duyar inşallah bizim domateslerin çiçekten meyveye dönmesi acaba kaç gün alır.bazıları dördüncü çiçek demetini açmaya başladı,birde sekiz adet çiçek açanları altıya düşürdüm iyimi yaptım,çiçekler gayet güzel ama ne zaman domates olacaklar merak ediyorum.

akçay
26-02-2011, 12:14
domatesler görünür görünmez resimleri buraya koyacağım inşallah.

aydın
26-02-2011, 16:07
Bende ilgiyle, merakla bu güzel hobinizi takip etmekteyim sn. akçay. Çalışmalarınızda başarılar dilerim....

filfaik
26-02-2011, 17:06
Ufo ile ısı kontrolu sağlamanız zor olacak ufo ışıgını gören yerleri ısıtır.Diğer yerler aynı ısıda olmaz.
Çok iyi ısı kontrolu sağlamanız için klima kullanımınız daha uygun olur.Klıma direk havayı ısıttığından konveksiyonla ısı yayılımı daha düzgün olur.

Yıllar önce bi dostum Kanadada salatalık fabrikası olduğunu söylemişti inanmamıştım.Ama o besin sıvısı içinde direk salatalık elde ediliyor demişti.
Palavra sıkıyor diye gülüp geçmiştim şimdi acaba diyorum.
Çok güzel bir çalışma başarılı olacağınıza inanıyorum.
Kolay gelsin

akçay
26-02-2011, 22:21
sayın Aydın ve sayın Filfaik'in güzel mesajları için çok teşekkür ederim.insana moral veriyorlar gerçekten.aslında bu işte ekim yapma zamanı Ağustos ayı olmasına rağmen biz ters bir zamanda başladık öyle denk geldi diyelim,ama başlangıçta zor olanın sonu kolay gelir inşallah büyüdüklerini ve sağlıklı olduklarını görmek çok güzel.belki onlar bazı sebeplerden dolayı strese giriyorlar ama o güzel çiçekleriyle sanki benim stresimi alıyor ve beni şimdiden ödüllendiriyorlar. onlarada huzurlarınızda teşekkür ederim.

ibrahim doğan
27-02-2011, 08:42
sn.akçay...Bende sizin kullandığınız gibi aynı kasaları kullanacağım ve perliti siyah poşetlere koyacağım sizin kullandığınız kasa ölçüsü kaç cm Ben 40x60 cm.lik kasaları kullanacağım ve her kasaya 30 cm aralıklı olarak 2 fide dikeceğim sizin poşetler beyaz ama sanırım içi siyahtır bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.Ben içi siyah dışı beyaz poşet bulamadım dışının mutlaka beyaz olması gerekmiyor herhalde,sanırım dışının beyaz olması sadece estetik görüntü olarak güzel duruyor fide için değişen bişe olmuyor diye düşünüyorum...eğer mutlaka dışının beyaz olması gerekiyorsa siyah poşetlerimi tekrar beyaz poşete koymak gerekecek siz poşetleri nerden temin ettiniz bilgi verirseniz memnun olurum.... selamlar...

Sarıcan
27-02-2011, 12:17
Sn. ibrahim doğan,

Dışı beyaz içi siyah poşetler torbanın güneş ışığını geçirmeyip geri yansıtması içindir. Yaz mevsiminde torba içinin fazla ısınmasını engellemek için. Işık geçirmemeside yosun yapmayı engellemek içindir. Bunu araba alırken neden beyaz arabanın yaz için daha makbul olduğuyla açıklayabiliriz. Siyah arabanın içi çok ısındığı malum.

Bazı uygulamalarda ışığın yansıtılması ve besinin ısınmaması için folyo kaplanmış örnekler bile var.

akçay
27-02-2011, 14:56
sayın Doğan benim kasalar 35x 50 civarında ben her kasaya bir adet fidan koydum,****** benim şuandaki yaptığım ticari değil deneme,ama nasip olurda yazın ticari yerimi yaparsam kasa kullanmayacağım direk torba içine kasasız ve her torbaya 4 fidan gibi düşünüyorum içerindeki torbalar içi dışı beyaz lamineli torba.kömür torbaları gibi yani,sadece fidanın olduğu kısım da yosun oluşumu var.başka bir sorun yok.şimdilik.

envor
28-02-2011, 13:45
herkese merhaba, sayın envor sesimi duyar inşallah bizim domateslerin çiçekten meyveye dönmesi acaba kaç gün alır.bazıları dördüncü çiçek demetini açmaya başladı,birde sekiz adet çiçek açanları altıya düşürdüm iyimi yaptım,çiçekler gayet güzel ama ne zaman domates olacaklar merak ediyorum.

Sayın Akçay; çiçekteyken budama yapmayın, ilk altı çiçekte ufak ufak domatesler görüldüğünde diğer çiçekleri kesersiniz. Çiçekteyken keserseniz, belki bırakdığınız çiçeklerde döllenmeyen olabilir, sonra salkımda eksiklik oluşur. Salkım domatesin görüntüsü, pazarlamayı çok etkiliyor.

Temir
28-02-2011, 14:46
Sayın Akçay; çiçekteyken budama yapmayın, ilk altı çiçekte ufak ufak domatesler görüldüğünde diğer çiçekleri kesersiniz. Çiçekteyken keserseniz, belki bırakdığınız çiçeklerde döllenmeyen olabilir, sonra salkımda eksiklik oluşur. Salkım domatesin görüntüsü, pazarlamayı çok etkiliyor.

Yani demek istediğiniz kesilecekse çiçeklenmeden önce kesilmeli, sanırım?

akçay
28-02-2011, 15:45
teşekkürler sayın envor verdiğiniz her bilgi bizim için inanın çok değerli.bu arada bizim ufaklıklar kendilerini göstermeye başladılar.birkaçgüne kadar fotolarını çekeceğim inşallah.

envor
01-03-2011, 20:36
Yani demek istediğiniz kesilecekse çiçeklenmeden önce kesilmeli, sanırım?

İlk altı çiçek kurumaya başlayıp, çiçeklerin yerlerinde saçma büyüklüğünde domates meyveleri görüldüğünde, salkımda ki diğer çiçekler kesilir.

akçay
20-03-2011, 22:17
197756

197757

197758

197759

197760herkese merhaba. biraz ara verdim çünkü domateslerin resimlerini çekip öyle döneyim dedim.ama bu arada nur topu gibi bir sorunumuz var,ustalara duyurulur ne olduğu ve çaresi nedir?reimlerde görünen lekeler nedir?doktor acil!!!!!!!!!!!!

malbman
21-03-2011, 08:22
Sayın akçay geçmiş olsun. Ustalar fikirlerini söyleyinceye kadar, isterseniz şu linkteki (http://www.bitkisagligi.net/Domates_Hastaliklari.htm) domates hastalıklarına bir göz atın. Belki teşhis koyabilirsiniz.

akçay
21-03-2011, 09:29
evet sayın malbman teşekkürler sanıyorum mildiyö gibi görünüyor,bakalım ustalar ne der.

akçay
08-04-2011, 15:10
evet uzun bir aradan sonra seramızın durumu ve yeni resimler

akçay
08-04-2011, 17:09
201756

201757

akçay
08-04-2011, 17:17
201758

201759

201760

akçay
08-04-2011, 17:18
son resimde 2 adet marul ama şahane oldular

seazone
09-04-2011, 08:19
Sn Akçay Ec değerlerini çok yüksek tutmuş olma ihtimaliniz var mı? acaba.

ibrahim doğan
09-04-2011, 17:31
sn. akçay fidelerin durumundan memnunmusunuz domateslerin yaprakları sağlıklı gibi gelmedi bana....bi tedbir düşünüyormusunuz.....ne dersiniz...

ibrahim doğan
09-04-2011, 17:34
İlk altı çiçek kurumaya başlayıp, çiçeklerin yerlerinde saçma büyüklüğünde domates meyveleri görüldüğünde, salkımda ki diğer çiçekler kesilir.
sn envor hocam...
yazdığınız mesajdan anladığım kadarıyla her fidede altı salkımdan sonra başka salkım oluşumuna izin verilmez...doğrumu ...
açıklarsanız memnun olurum ..
saygılarımla...

sercan1969
09-04-2011, 20:36
İbrahim bey yanlış anlamışsınız.Domateslerin homojen ve kalitelerinin iyi olması için her salkımda 6 domates meyvesinin bırakılması yeterlidir.Sırık domatesler ortalama olarak her 25 cm de bir çiçek salkımı oluşturur. Diyelim ki salkımda 11 çiçek var...Bütün çiçekler döllenirse o salkım 11 dölü besleyemez...1 salkımda 6 meyve idealdir sizin anlıyacağınız....

ibrahim doğan
10-04-2011, 07:32
sn.sercan1969;
açıklamanız için teşekkürler.ben her kök domateste 6 salkım diye anladım şimdi tamam,fide uzadıkça salkım sayısıda artacaktır,her salkımda da 6 meyve ideali...teşekkürler....

akçay
11-04-2011, 14:58
Evet sayın doğan daha önceden mildiyö denen bir hastalık geçirdiler sonra düzeldiler şimdide yapraklarda kıvrılmalar var. ec 2.25 civarı belkide heniz kendilerine gelemediler.meyve tutumu güzel,yaklaşık bir metre boylandılar,bazılarında 4 bazılarında 5 döl var.kışın çok soğuklarda 1 dereceyi gördü sera içi birazda onun için henüz kendilerine gelemediler diyorum,inşallah düzelirler,önerisi olan varsa bekliyorum.

akçay
29-04-2011, 11:32
207153

207154

207155

207156işyerimin camekanında ki görseller

akçay
29-04-2011, 11:35
domatesin yanındaki sırık fasulye torf,perlit karışımı sulama elle yapıyorum.çilek ağacım ilk çilek kızardı görünüyor.

akçay
29-04-2011, 11:38
207160 fasulyeyi yeni ekledim bakalım beğenirmisiniz

malbman
29-04-2011, 11:59
Emeğinize sağlık sayın akçay, çok güzel görünüyor bitkileriniz. Yoldan gelip geçenler kovada çilek yetiştirdiğinizi görünce şaşırıyordur.

Sarıcan
29-04-2011, 12:51
Sevgili malbman,

Ben Sn. akçay' ın üçüncü resimdeki çilek adamını beğendim.:p Çok pratik bir çözüm. Yaka cebine bir fide, ikide pantolon cebine. Elinizde fide arttı ise ayakkabılara da fide dikebilirsiniz. Kızaranı koparıp yersiniz. Eğer daha fide yapmak isterseniz yoldan geçip cama bakanları yakalayıp onunda ceplerine fideleri koyup orada beklemesini sağlarsınız. Masrafsız çözüm. Sn. akçay bir tane yakalayıp ceplerini doldurmuş.

akçay
30-04-2011, 11:59
evet sayın malbman,işyerinin camekanında görünce insanlar hemen soruyorlar nasıl olmuş diye birde topraksız olduğunu öğrenince,dahada şaşırıp olumu öyle şey diyorlar bende önce domatesi çıkarıyorum sudan kökleri görünce tam şok.

akçay
30-04-2011, 12:02
207345

akçay
30-04-2011, 12:06
207346

akçay
30-04-2011, 12:10
pazartesi seramdaki kapya biberleri ve salatalıkları ve domateslerin son halini fotoğraflıyacağım inşallah beğenirsiniz.yanlız bu arada şunu söylemek istiyorum özellikle mutlaka herşey çok hassas olmasada bitki kendide bazı şeyleri telöre ediyorve asli görevini bazı aksilikler olsada yerine getiriyorgelecek gerçekten topraksız tarımda.

seazone
30-04-2011, 12:42
Ellerine sağlık gerçekten sağlıklı görünüyor. Kolay gelsin.

akçay
06-06-2011, 17:14
Bu zamana kadar öğrendiğim şu kısaca 1-sulama sistemi kusursuz olacak.2-kaliteli fidan olacak.3-besin eriyiği tam olacak.

akçay
06-06-2011, 17:18
Ayrıca 1000 m2 bir sera yapımı için görüşüyoruz büyük bir ihtimalle ağustos başında fidanları ekeriz inşallah.

mehmetrifat
07-06-2011, 19:49
hocam tebrikler ellerinize sağlıkçok güzel bir sera yapmışsınız aallah biz de nasipeder inşallah

akçay
05-11-2011, 13:33
merhaba sayın forum üyeleri,hepinizin mübarek kurban bayramını tebrik eder,hayırlara vesile olmasını dilerim.yakında inşallah yeni bir proje ile karşınızdayım.

zülkarneyn
07-11-2011, 06:04
hepinizin kurban bayramı mübarek olsun. aranıza yeni katıldım. ve cok meraklıyım. ilk denememi yapmak istiyorum ama besin erigi temini yapmam gerekiyor. yardımlarınızı bekliyorum simdiden tesekkurler

akçay
10-11-2011, 08:50
Hoşgeldiniz,besin sıvısı elinizin altında yani İstanbulda.sayın Kudret Tezel,den temin edebilirsiniz.şimdiden kolay gelsin.

akçay
21-12-2011, 10:57
evet sayın forum üyeleri uzun bir aradan sonra hepinize yeniden merhaba.hani derler ya yüzdük yüzdük küyruğuna geldik,evet inşallah ocak ayı içerisinde 2000m2 lik seramızı yapmaya karar verdik,ekonomiyide ona göre ayarladık.fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.son çalışmalarımızı yapıyoruz.serayı kendimiz yapacağız,mesleğimiz icabıyerimizde müsait.inşallah başarırız.seralmız hakkında biraz bilgi vereyim,blok sera olarak planladık 9mx56m ebatında 4 adet tünel sera olaraktoplam 2010 m2olacakyükseklik oluk altı 3m olacak

akçay
21-12-2011, 11:15
seramıza ısıtmada yapmak istiyoruz.kaloriferli olacak şubat sonu gibi ekim yapmayı düşünüyoruz hayırlısıyla.ilk önce hıyar,la başlayıp kenara birkaç sırada denemek için domat ve kapya biber koyacağız.üretimi bir dönümde perlitle bir dönümde normal toprakla üretim yapmayı düşünüyoruz.

mrduran
22-12-2011, 09:46
Sayın Akçay;

Çok güzel teşebbüs, kutlarım efendim. Hele 2010 m2 'de bile deneme amaçlı farklı sistemleriniz, ne kadar cesaret ile saldırdığınız anlamında.

Kotaracağınıza inanarak kolay gelsin, sizin gibi atak kişilere yurdumun ihtiyacı var. Maşallah.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

baba.monk
22-12-2011, 21:52
Tüm agaclar.net üyelerine selamlarımla. Ben de kendi küçük bahçemde küçücük bir sera yaptım. Maliyeti 2011 Aralık fiyatlarına göre 50 TL'yi geçmedi. Meraklısına adım adım şurada anlattım.
KüçükBahçem'den...: KüçükBahçem'in Küçük Serası (http://www.kucukbahcem.net/2011/12/kucukbahcemin-kucuk-seras.html#axzz1hIVzRnSx)

Bu da serayı denetlemekte olan bir bahçevan adayı
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/260922d1324586219-01_kucukbahcem_kucuk_minik_pratik_portatif_diy_hob i_sera.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/260923d1324586219-18_kucukbahcem_kucuk_minik_pratik_portatif_diy_hob i_sera_yapimi_pvc_pprc.jpg

akçay
02-01-2012, 08:08
seramızla ilgili proje çalışmaları devam ediyor bu arada derin kuyumuzdaki suyun ec sini ölçtüm 0,90 çıktı bir sorun çıkarmı veya besin sıvısı hazırlarken ne yapmalıyım?fikri olanlardan bir cevap.

nicea
02-01-2012, 09:22
reverse osmosis yöntemi ile arıtma yapabilirsiniz.saf'a yakın bir suyunuz olur.ya da suyunuzu tahlil ettirip ona göre formülasyonunuzu düzenleyebilirsiniz.

akçay
02-01-2012, 09:59
evet suyu işe başlamadan evvel tahlil yaptıracağım. fakat ters osmos yöntemi bize pahalı gelir gibi.

artıkabat
26-01-2012, 20:43
Sn Akçay;
Çalışmalarınıza fiziki olarak başladınız mı?Hedeflerinizde bir değişiklik var mı?Manisa'nın hangi bölgesinde planladınız?

akçay
27-01-2012, 15:14
evet sayın artıkabat önce kendimiz yapalım dedik seramızı fakat 10 gün önce izmir mendereste bir firmayla tanıştım yaptıkları seralar hoşuma gitti tamamen galvanizli,vidalı,yanlardan ve üstten havalandırmalı 2 dönüm üzerine siparişimizi verdik15 şubatta teslim alacağız inşallah.bu arada manisa akhisardayım.başlayınca kurulum aşamalarını fotolarla buradan vereceğim.

alone35
27-01-2012, 15:55
hayırlısı olsun ne kadar anlaştınız 2 dönüm fiyatı?

farukmagat
27-01-2012, 16:32
Sayın akçay lütfen fiyat ve bilmemizde fayda gördüğünüz ayrıntıları verir misiniz.

artıkabat
28-01-2012, 09:47
Sn Akçay;
Menderes'te sera üreticisi olarak Tartes ve Metaş firmaları bulunuyor.Her ikisi ile görüştünüz mü?

zekkayseri
28-01-2012, 10:23
çok güzel olmuş tebrikler

akçay
31-01-2012, 09:45
evet yaklaşık 2 dönümün bize maliyeti 45000 tl civarı malolacak gibi.kesin belli değil henüz.birde sorunumuz var yetiştirme torbası bulamıyoruz içi siyah dışı beyaz 150 kg kadar ihtiyacımız var fakat 500 kg aşağı yapmıyorlarmış.bilgisi olan varsa bekliyorum.

akçay
31-01-2012, 09:50
**** yetiştirme torbası yerine kanal,veya yatak gibi birşey yapmam gerekecek,tahminen 1500 metre tül.uzunluğunda.

artıkabat
31-01-2012, 11:06
Sn Akçay;
torbalı yazıbaşı'nda sizin ihtiyacınız olan özellikte Beşyol plastik'e üretim yaptırmıştık. Görüşürseniz olumlu sonuç alacağınızı sanıyorum.Telefonuzu gönderirseniz yer tarifi, vesaire yardımcı olabilirim.

akçay
31-01-2012, 12:01
***. sayın artıkabat tel.no 0532 5091051

seazone
31-01-2012, 12:56
Sayın akçay sadece sera rakamı bu değilmi 2 dönüm için 45000 tl.

akçay
31-01-2012, 16:01
syn seazone sera,naylon,sineklik,nakliye,kurulum vs gibi

akçay
01-02-2012, 11:32
bugün iyi haber sulama suyumuzun ec sini ölçtüm 0.47çıktı ayrıca suyu tahlilede verdim sanıyorum yarın alacağım. ve ne olduğunu göreceğiz inşallah.

akçay
02-02-2012, 16:11
Bugün suyun tahlil sonucu çıktı. Benim dün ölçtüğüm değerin yanlış olduğu anlaşılıyor.daha doğrusu ec metreye kalibrasyon yapmak gerekiyormuş. Doğrusu önceki gibi 0,90 gibiymiş.

akçay
13-02-2012, 10:32
evet sayın forum üyeleri. ALLAH ın izniyle seramızı yapmaya başladık fotoları ekliyorum.dua edin

farukmagat
13-02-2012, 10:35
Allah yardımcınız olsun ve sizi utandırmasın Sayın akçay.

Sizi adım adım izliyorum haberiniz olsun :)

seazone
14-02-2012, 13:21
Dualarımız sizlerle Allah sonunu mutlu göstersin.

ergun tulay
14-02-2012, 13:54
Sayın Akçay yaptıgınız calışmadan ötürü tebrik ederim. Bu konuda epey yol katetmişsiniz. Saygılar..

gokhan_5102
15-02-2012, 10:30
Sayın Akçay,

Yaptığınız girişimden dolayı sizi tebrik ederim Allah utandırmasın bir sakıncası yoksa sera kurulumunda yapmış olduğunuz fizibiliteyi bizlerlede paylaşırmısınız mesela yıl içinde hangi kaleme ne kadar masraf yazdınız ve ilk yıl için kaç ton domates hedefınız var Saygılar...

akçay
15-02-2012, 11:08
iyi niyet dilekleriniz için teşekkür ederim. malüm hava şartlarından dolayı aksama var fırsat buldukça devam ediyoruz devamlı fotolarla ve yazarak bilgi vereceğim.

akçay
15-02-2012, 11:17
sayın gökhan yaptığımız hesaplar. önce hıyar ekerek işe başlayacağız 5000 adet fide siparişi verdik.martın ilk haftasında gelecek 9 veya 10 u gibi bu arada sulama sistemi,gübre tedariki,vs vs gibi birçok detay var onlarlada uğraşıyoruz.bakalım hayırlısı inşallah altından kalkarız,ha bu arada fidelerimiz altın tohumculuk şampiyon menderes cinsi. sabırlı olmak lazım. değişik şeyler yapmak istiyoruz bakalım.

akçay
23-02-2012, 10:38
evet havalar düzeldi ve bizde seramızın montajına başladık hayırlısıyla.bu arada birde ev yaptık önüne.

sunnet_ci
23-02-2012, 12:54
Allah yardım etsin sn Akçay
Bol kazançlı ve bereketli olması dileğiyle.
Bize de nasip olur inşallah .

farukmagat
23-02-2012, 12:56
Fotoğrafları dört gözle bekliyorum doğrusu.

Herşey umduğunuz gibi olsun.

akçay
25-02-2012, 17:01
işte resimler başladı hadi hayırlısı

akçay
25-02-2012, 17:03
birde seramıza isim lazım varmı fikri olan.

seazone
25-02-2012, 17:04
Çok güzel sayın Akçay Allah sonunuda göstersin. Çok iyi olacak. Zorluklar karşında direnme gücü bulman dileğiyle.

seazone
25-02-2012, 17:07
Akçay çok güzel bir isim Akçay Tarım kulağa hoş geliyor.

akçay
26-02-2012, 09:10
teşekkürler seazone dua edin.

silmarillion
29-02-2012, 19:13
arkadaşlar, diyelim ki domates tohumlarını viyollerde çimlendirdik. ve bunları hidroponik bir sitemde, büyüteceğiz. tohumlar çimlendikten sonra, şaşırtma yapmamıza gerek var mı? yoksa viyolde biraz daha büyütüp fide olarak direkt hidroponik bir sisteme almamız uygun olur mu?

akçay
08-03-2012, 09:56
hava muhalefeti nedeniyle biraz yavaş ilerliyoruz ama sağlık olsun işte yeni resimler sona yaklaşıyoruz.su depolarımızda hazır yerlerine konacaklar,5 er tonluk iki depo

ismail 55
08-03-2012, 16:37
sayın akçay harika gözüküyor cesaretine hayran kalmamak elde degil allah bol hasatversin

yesavas
08-03-2012, 17:04
Sn Akçay, Allah bereketli etsin merakla ve hayretle izliyoruz. Maşallah diyelim Allah nazarlardan saklasın...

akçay
14-03-2012, 14:39
arkadaşlar malum hava şartları nedeniyle durduk. birkaçgüne kadar tekrar başlarız inşallah.zaten sonuna gelmiştik 3-4 günlük bir işimiz kalmıştı.sonra naylonunu çekeceğiz,taban örtüsü,kanallar,vs vs derken

dispaser
15-03-2012, 13:34
hayırlısı olsun inşallah..

dispaser
16-03-2012, 08:01
bu arada ben de manisada okudum. akhisarın yeri ben de ayrıdır. arada bir manısadan avukat Ahmet Abimle beraber gelirdik akhisara. çok güzel insanları vardır Akhisar'ın. yine gelmek istiyorum kısmetse. hem serayı da görmüş olurum izin verirseniz.

akçay
16-03-2012, 08:30
her zaman beklerim.ne demek.

seazone
17-03-2012, 12:50
Çok güzel önümüzde güzel havalar olacak işler daha güzel olur.

akçay
19-03-2012, 08:13
evet sayın seazone nasipse yarın naylonlar çekilecek,yeni sondaj vurduk dün 48 mt bakalım suyumuz istediğimiz gibi çıkar İNŞALLAH.

akçay
21-03-2012, 17:29
Arkadaşlar bugün size başımıza gelen çok ilginç bir olayı anlatacağım.ismini şu anda söylemeyeceğim bir fide firmasından gelen fidelerimizin hepsinin kök bölgesinde özellikle konulduğunu düşündüğüm nematod var. bizim burdaki seralarda geçen hafta seracı arkadaşlarla görüşmemizde bana biz nematod yüzünden çok çekiyoruz. bunun ilaçlarıda fayda etmiyor diye dertlendiler.soru 1 nematod toptaksızda ne kadar zararlıdır. soru 2- fide firması bunu özelliklemi koymuştur? (inşallah değildir)eğer bir kasıt varsa bu Türkiyede tarımın tehlikede olduğunumu gösterir? lütfen bu konuyu sizde araştırın.

YeniOva
22-03-2012, 12:20
Sn Akçay,nematod olduğundan eminmisiniz.Görsel olarak paylaşabilirmisiniz.Bence çok ciddi bir konu.Konuya hakim arkadaşlar belki daha net cevap verebilirler.

akçay
24-03-2012, 14:01
evet sayın Yeniova dün tarım müd. gittim fidan olarak götürdüm kendileri açıp buldular ve nematod olduğunu söylediler.pazartesi tutanak tutup bakacaklar ne yapılır diye.demekki her yerden fide alınmazmış,en iyisi fideyi kendin yetiştir,resimleride çekik yükleyeceğim arkadaşlar bu konuya mutlaka dikkat etsinler.

yalandünya59
26-03-2012, 22:22
Sevgili Akçay,
Naylonu koyabildinizmi, havalar nasıl orada?
Birde ağbi bişeyler sorucam?

Bu kadar büyük bir alanda zemindeki toprağa yani otlara ne düşünüyorsun,
yazın senin seranın içi orman olur zemini mutlaka kapatmalısın abi,başedilmez.
Ayrıca seran çok profi olmuş, elektriğinde varmış olmasa bu kardeşin sana 1 tane güneş paneli gönderirdi.
Yeni fotolarını bekliyoruz, Allah gönlüne göre versin abi, yolun açık olsun.

akçay
27-03-2012, 09:22
sağol yalandünya iyi dileklerin için. naylonu kapattık,biraz eksiklerimiz var onları bitirmeye çalışıyoruz.sera içerisinde şu an hiç ot yok zemini düzelttik taban örtümüz var onu sereceğiz sonra kanallar.perlit vs vs fotoüraf makinam bozulduğu için foto yükleyemedim halledince hemen resimleri yükleyeceğim merak etme,ALLAH razı olsun sendende.

Mehmet Kemer
27-03-2012, 14:49
Allah kolaylık versin, bol bol ürün nasip etsin inşallah. Bakalım bizde bu sene sera düşünüyoruz yapabilirsek güzel olacak.

akçay
27-03-2012, 18:29
hoşgeldiniz Memet bey,inşallah sizede nasip olur yapmak.yarın fofolarıda yükleyeceğim.bu arada en son hesaplarını yapıp maliyeti yazacağım ona göre bakarsınız.

kgursan
27-03-2012, 18:51
Arkadaşlar bugün size başımıza gelen çok ilginç bir olayı anlatacağım.ismini şu anda söylemeyeceğim bir fide firmasından gelen fidelerimizin hepsinin kök bölgesinde özellikle konulduğunu düşündüğüm nematod var. bizim burdaki seralarda geçen hafta seracı arkadaşlarla görüşmemizde bana biz nematod yüzünden çok çekiyoruz. bunun ilaçlarıda fayda etmiyor diye dertlendiler.soru 1 nematod toptaksızda ne kadar zararlıdır. soru 2- fide firması bunu özelliklemi koymuştur? (inşallah değildir)eğer bir kasıt varsa bu Türkiyede tarımın tehlikede olduğunumu gösterir? lütfen bu konuyu sizde araştırın.

Sn akçay, Nematod nematod dur. Topraklı veya topraksız tarımda baş belası birşey dir. İkinci sorunuza gelince, Fide firması nematodu neden koysun ki? Mantıksız. Eğer nematod var ise istemeden Torf vb. maddelerle bulaşmış olabilir diye düşünüyorum.

Bu arada bir konuyu açıklamak istiyorum: Kesme çiçekçilikte Frezya bitkisi (soğanlı bir bitki) devamlı olarak yeni soğan verir ve siz her yıl aynı soğanın yavrularını kullanırsınız.
Ama, duydum ki: Frezya soğan firması laboratuvarda soğanlara bazı virüs benzeri şeyler bulaştırıyormuş, ve soğan 2-3 yıl sonra bozuluyor. Bu durumda yeni soğan almak zorunda kalıyorsunuz. Burada o çeşidi ıslah eden (bulan) ıslahçıyı koruma güdüsü söz konusu. Ama sebze fidesinde böyle bir durum yok.

Bu nedenle fide firmasının nematod eklemesinin kendisine bir menfaati olduğunu sanmıyorum.

Mehmet Kemer
28-03-2012, 09:28
hoşgeldiniz Memet bey,inşallah sizede nasip olur yapmak.yarın fofolarıda yükleyeceğim.bu arada en son hesaplarını yapıp maliyeti yazacağım ona göre bakarsınız.

Hoşbuldum sayın Akçay, maliyeti yazmanız benim için çok iyi olacak çünkü bu haftasonu biryerlerden başlamayı düşünüyorum.

akçay
28-03-2012, 09:36
merhaba sayın kgursan,****** düz mantıkla düşününce nornal gelir insana,ben size işin basit bir tarafını anlatayım, her seracı normalde 1 dönüme mesela 2500 adet fide ekiyorsa nematod yüzünden 3500adet ekiyor.neden diye sorduğumda nemato tam aktif olmadan ne alırsak kardır!!!!! mantığı.bu miktarı binlerce dönümle çarpın.asıl beni endişelendiren şey başka biliyorsunuz ülkemizin baş belası bir terör var ve bu terör ü besleyen dış güçler var,düşününkü vatan toprakları hastalıktan ürün veremez duruma gelmiş,ayrıca bunun için gereken tarım ilacıda bu tür firmalar tarafından üretiliyor!!! hadi bakalım alın size başka bir sorun. birde böyle düşünün.şavaşlar cephede değil artık malesef mert düşman bulamassınız,aselsanda öldürülen mühendisler neden öldürüldü?vs vs

akçay
28-03-2012, 10:49
işte nematodlar resim biraz silik çıktı daha sonra tekrar yüklerim

akçay
28-03-2012, 11:22
bunlarıda yeni çektim

akçay
28-03-2012, 14:03
evet işte resimler geldi

akçay
28-03-2012, 14:07
devamı

nicea
28-03-2012, 14:47
Sayın akçay gerçekten çok güzel.Şuan rüyalarımı seyrediyor gibiyim.

dispaser
28-03-2012, 15:12
güzel gerçekten. fotoğrafların devamını ve fiyatları bekliyoruz artık. kolay gelsin.

akçay
28-03-2012, 15:54
evet sayın Nicea,pahalı bir rüya gibi inşallah sizede nasip olur.içinide bir halladersek dahada iyi olacak.ama inanın çok uğraştık hayırlısı artık.

*değirmenci
28-03-2012, 16:21
umarım iyi ürün alırsınız ya çok özenli görünüyor

yalandünya59
28-03-2012, 16:39
Sevgili Akçay,

Kudret hocam görsün bunları, hocam duy bizi bak akçay döktürmüş.
Abi yüreğine emeğine sağlık ne diyeyim, Allah utandırmasın bol kazançlar versin.
Eğer işler tersine gitmezse bu seralara ne eksen 1 senede amorti edersin zaten. (tabi ısıtmalı sera değilse)

2 sorum var sana;

1- Perlitleri hangi firmadan aldın ve lt veya çuvalı kaça geldi?

2- Raflı sistemde yetiştiricilik yapacaksın herhalde pvc kanalları gördüm fotoda, bunların 1 boyu 6 metre ve tanesi 20 tl'diyorlar.
Klasik seralarda yani 8x40 = 320 m2'ye ben hesap yaptım raflı sistemde,

900 metre ediyor, vede
6 metre 20 tl ise
900 metre XX
orantılarsak,
3000 tl'sadece bu oluk gibi görünen şeyler tutuyor, kaldıki 320 m2 sera için hesap bu yanlışmıyım abi. Yazarmısın bize bu maliyetlerini.
Saygılarım sunarım, takipçinim.

akçay
29-03-2012, 09:35
perlit izmirden aldım m3 hesabı 50tl gibi,çuvalı 10 tl katlı sistem değil yere dizilecek,önce bu yaz antraman yapacağız.seramız 2000 m2,ısıtma kışın gerekirse yapılacak.

garlangufa
30-03-2012, 16:27
Sayın Akçay hayırlı olsun,
Bir hayalinizi büyük bir keyifle gerçekleştiriyorsunuz. Darısı bizlerin başına. İnşallah günün birinde oralardan geçerken uğrayabilirim de iki çift laf edebiliriz.

Kolay gelsin, başarılar

wubıh07
31-03-2012, 12:33
Sayıın Akçay,

]Seranızın size hayırlı ve bol kazançlar getirmesini dilerim!
Bende takipcilriniz gibi kurulumunuzu ve deneyimlerinizi heyecan ve merakla takip ve taktir ediyorum.Benimde gelecek sene için antalya/ gebiz de 1 dönüme katlı topraksız sera planım var. Bu sebep le herkesin merak ettiği maaliyet ve çalışılan malzeme konusunda bilgilendirmeleri yapmya devam ederseniz çok mutlu olurum.Mesela almış olduğunuz oluklar özel yaptırım mı yoksa saygın plastik üretimimidir? Sera nın yanına yapmış olduğunuz prefabrik yapı ve su tankalrınızın maliyetleri gibi...
Tekrar kolay gelsin

akçay
31-03-2012, 13:51
yakında maliyetle ilgili bilgi vereceğim.oluklar saygın plastik ürünü.tabi bütün bunları yaparken epeyce tecrübede edindik.

akçay
31-03-2012, 13:55
inşallah güzel sonuç alabilrsek bütün çektiğimiz sıkıntıları unuturuz,şu bir gerçek kimsenin moralini bozmak istemem ama hem pahalı,hemde uğraştıcı bir iş,ama anahtar teslim yaptırabiliseniz güzel olur.

farukmagat
31-03-2012, 14:10
Sayın akçay,

İnsan çok uğraşlar vererek elde ettiğinin kıymetini daha iyi bilir, ona gözü gibi bakar ve umarım sizin için neticesi de öyle olur.

Şu anda üzerinizdeki gözleri ve sizin için dualar eden agaclar.net üyelerini hissedebiliyorsunuzdur sanırım.

aydın
31-03-2012, 15:10
Sayın akçay, umarım emeklerinizin semeresini sonuna kadar alırsınız. Her ne kadar yazmasam da bende sizin sayfanızın sıkı takipçilerindenim.

Bizim imkanımız yok böyle seralara, belki bigün kısmet. Lakin hayallarimizin sizin gibi kıymetli kişilerin elleriyle gerçekleştirilmeye çalışılması bizleri de en az sizin kadar heyecanlandırmakta.

Tüm temennilerimiz sizinle... Başarılar, kolay gelsin....:o

akçay
31-03-2012, 17:53
evet sayın Farukmagat,sayın Aydın iyi dileklerinize çok teşekkür ederim,sağolun,varolun.biz bu işi bu siteden özellikle sayın Kudret hocamdan,ve Sayın envor, dan ve değerli bilgilerini kıskanmadan sunan diğer üyelerden öğrendik .hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.bizde öğrendiklerimizi şimdi ticari hayata geçirmek isteğiyle böyle bir girişim başlattık.asıl iş şimdi başlıyor.umarım bundan sonrasıda başarılı olursak inşallah daha iyi olur dua edin.Allah yardımcımız olsun

idris şenol
31-03-2012, 19:53
Sevgili Akçay,

Kudret hocam görsün bunları, hocam duy bizi bak akçay döktürmüş.
Abi yüreğine emeğine sağlık ne diyeyim, Allah utandırmasın bol kazançlar versin.
Eğer işler tersine gitmezse bu seralara ne eksen 1 senede amorti edersin zaten. (tabi ısıtmalı sera değilse)

2 sorum var sana;

1- Perlitleri hangi firmadan aldın ve lt veya çuvalı kaça geldi?

2- Raflı sistemde yetiştiricilik yapacaksın herhalde pvc kanalları gördüm fotoda, bunların 1 boyu 6 metre ve tanesi 20 tl'diyorlar.
Klasik seralarda yani 8x40 = 320 m2'ye ben hesap yaptım raflı sistemde,

900 metre ediyor, vede
6 metre 20 tl ise
900 metre XX
orantılarsak,
3000 tl'sadece bu oluk gibi görünen şeyler tutuyor, kaldıki 320 m2 sera için hesap bu yanlışmıyım abi. Yazarmısın bize bu maliyetlerini.
Saygılarım sunarım, takipçinim.
sayın akçay sizin mutluluğnuz benim mutluluğum bilesiniz
umarım herşey güzel olur
tekirdağdan yazan hemşerim
istanbul kemerburgazdaperlit fabrikası var

http://www.genper.com.tr/sayfalar.asp?LanguageID=2&cid=49

yalandünya59
31-03-2012, 21:50
Sağolasın İdris Şenol hemşehrim, buradan perlit aldınmı? m3 veya çuval fiyatı nedir? Bu konu hakkında bilgin varmı?

Bu arada sevgili akçay sayfanı incelerken bir kelime dikkatimi çekti;
'Bu yaz antreman yapıcaz' abi kusura bakma ama bu kurduğun sistem senin antremanınsa bunda sonra yapacaklarını hayal bile edemiyorum.
Allah yardımcın olsun, ancak hiç merak etme yaradan emeği asla karşılıksız bırakmaz.
Saygılarımı sunarım.

temelfusion
31-03-2012, 22:40
degerli Akçay SİZİ 0.9 EC KONUSUNDA TELEFONDA uyarmıştım merak ediyorum neredesinsesiniz 0.9 ec ile topraksız tarımın..............

akçay
17-04-2012, 13:07
sayın temelfusion burdayım ve 0.9 ec ile işe başladım,bugün fidelerimizi ektik hayırlısıyla,bakalım nasıl olacak.

dispaser
17-04-2012, 13:29
hayırlısı olsun, Allah gönlünüze göre versin..

akçay
18-04-2012, 11:54
işte birkaç resim

dispaser
18-04-2012, 12:06
bol hasatlar temenni ederim..

efe446
18-04-2012, 13:08
Merhaba akçay ben ziraat müh. 4. sınıf öğrencisiyim bu sene seçmeli ders olarak topraksız tarım seçtim.Tesadüfen araştırırken sizin seranızı gördüm çok hoşuma gitti çalışmalarınız umarım bol hasadınız olur.Lakin fotoğraflar mı beni yanılttı yoksa sıra üzeri mesafeniz çok mu kısa? Bunu sormak istedim.Tekrar bol hasatlar.Allah yardımcınız olsun.

yesavas
18-04-2012, 13:11
Allah bereketli etsin...

akçay
18-04-2012, 14:30
sayın efe446 sıra araları tek sıra dikiminde zaten kısa oluyor,20-25cm gibi ve sağlı sollu yatırılıyor.

nicea
18-04-2012, 19:44
sayın akçay , seranızda bugünkü rüzgarlardan dolayı zaiyat var mı?

akçay
19-04-2012, 08:20
evet sayın nicea malesef seramızda zarar var,zarar tespiti yapıyoruz,aniden bastırdı ve yanlızca 5 dakika bile sürmedi,ağaçları köklerinden söktü,çatılar uçtu seralardada zarar çok, evraklarımızı almıştık fidelerin ekimini yapıp öyle sigortamızı yaptıralım diye düşünmüştük.malesef olmadı yetişemedik.Cenabı ALLAH daha beterinden korusun inşallah.

dispaser
19-04-2012, 08:24
amin sn akçay. çok geçmiş olsun.

rasev
19-04-2012, 08:50
gecmiş olsun sn akçay sessiz ve derin den sizi takip ediyorum.foroğraflarınız çok yararlı oluyor.daha çok fotoğraflama imkanınız varsa sevinirim. Allah yardımcınız olsun çalışmalarınızda başarılar dilerim.

my1981
19-04-2012, 09:16
Her zaman riskin buyugunu alip birseyler uretmeye calisan herkesin Allah yardimcisi olsun.

nicea
19-04-2012, 09:24
dün kaç tane serası olan arkadaşla konuştuysam hepsinde az - çok zarar var.Benim küçücük seramda bile bütün camlarımın kilitleri kırıldı , hemen telle bağladım da naylonlar uçmadan kurtarabildim.Geçmiş olsun sn akçay , umarım hasarınız minimum düzeydedir.Allah beterinden korusun.

yssahin
19-04-2012, 09:34
İnşallah bir an evvel her şey yoluna girer sayın Akçay, geçmiş olsun.

yesavas
19-04-2012, 13:04
Çok geçmiş olsun, Allah böyle acılar yaşatmasın daha, beterinden korusun...

akçay
19-04-2012, 13:26
çok sağolun arkadaşlar teşekkür ederim,ALLAH razı olsun daha beterinden korusun inşallah.

Ekrem Uslu
19-04-2012, 13:45
evet sayın nicea malesef seramızda zarar var,zarar tespiti yapıyoruz,aniden bastırdı ve yanlızca 5 dakika bile sürmedi,ağaçları köklerinden söktü,çatılar uçtu seralardada zarar çok, evraklarımızı almıştık fidelerin ekimini yapıp öyle sigortamızı yaptıralım diye düşünmüştük.malesef olmadı yetişemedik.Cenabı ALLAH daha beterinden korusun inşallah.

Sn akçay,geçmiş olsun,canınız sağ olsun.

Muşambanızda yeni.Fırtına muşambayı patlatamayıp kontrüksiyona zarar verdiyse o kötü.
Bundada bir hayır var diyelim.İnşallah tamiri mümkündür.Şayet öyleyse ve son görüntüleri paylaşırsanız, hakim rüzgarlara karşı seranızı daha dirençli hale getirecek(damdan düşen biri olarak) önerilerimiz olabilir.

akçay
30-04-2012, 12:07
evet sayın arkadaşlar,hasar tamir işlerinden fırsat buldukça resim ve bilgileri paylaşalım dedim.fideleri 16-04-2012 tarihinde ektik dün yani 29-04-2012 resimleri gelişmeleri güzel görünüyor şimdilik inşallah devam eder

akçay
30-04-2012, 12:08
maliyet hesabı hazırlıyorum bitince vereceğim.

nicea
30-04-2012, 13:55
Çok güzeller sayın akçay , aynı günlerde ekmemize rağmen sizinkiler meyve göstermiş bile.benimkiler daha çiçek açmaya çalışıyor.
Rica etsem günün en sıcak ve en soğuk saatlerinde , sera içi ve sera dışı ısı değerlerini söyleyebilirmisiniz.

chopin07
30-04-2012, 15:59
Sn Akçay takipçinizim Allah yolunuzu açık etsin... Acaba besin eriği işini nasıl yapıyorsunuz nereden temin ediyorsunuz ve ölçümleriniz manuel mi yapıyorsunuz diye merak ettim... Bir de kanalların altında drenaj göremedim su nasıl dönüşüyor?

akçay
01-05-2012, 08:17
sayın nicea bizim sera fırtınadan dolayı bir kenarı açık olduğundan,bugün naylonumuz geliyor inşallah.içerde sıcaklık değerı 30 derecelerde hafif rüzgarlı olduğundan pek fazla etkilenmiyorlar,bu günlerde sislemeyide bitirip serinletme ve nem olayınıda oturtmaya çalışacağız.gelişmeler güzel belki bugün akşam ilaçlamada yapabiliriz,çünkü biraz açık olduğumuzdan sinek,böcek sardı.

akçay
01-05-2012, 08:24
sayın chapin07 ALLAH razı olsun,teşekkürler,besin sıvısını kendim ayarlıyorum,aradığım herşeyi burda buldum,ölçümleri EC ve PH metre ile yapıyorum. drenaja gelince siz görmüyorsunuz ama şahane bir drenaj sistemim var,gizli drenaj gibi ve çok güzel çalışıyor,drenaj iyi olazsa,fideler kaliteli olmazsa,besin sıvısı iyi olmazsa olmazlardan.bizim içintabiki bu bizim için inşallah iyi bir antraman olurda bundan sonrası daha kolay olur.

Kudret Tezel
01-05-2012, 08:47
Sayın akçay seranız gerçekten çok güzel oldu. Ellerinize sağlık. Dileğim bu emeğin ve masrafın karşılığını misli misli almanızdır. Allah makcup etmesin. Ürününüz bol, satışınız kolay olsun. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

akçay
01-05-2012, 16:48
hocam çok sağolun,teşekkür ederim,biz eğer burda birşey yapmaya kalkıştıysak bunda sizin katkınız çok fazla.(bu arada zarar edersek sizden bilirim) ****** şaka. inşallah karşılığını alırız nasipse.buradan butün emeği geçen herkese teşekkür ederim.birde hocam şu sizin sera bekçisinden edinebilirmiyiz.gerçek bir serada kullanmış oluruz,daha çok eksiğimiz vardır mutlaka,sorunlarla karşılaştıkça buradan çözüm ararız hep birlikte.sizede kolay gelsin

akçay
02-05-2012, 16:42
sayın hocam birde sizden 2 adet PH metre istiyorum mümkünse,ücreti ne kadardır ve banka veya ptt hesap no verebilirseniz havale yaparım.

soilless
07-05-2012, 22:12
Sn Akçay, seranız çok güzel görünüyor. Emeğinizin karşılığı bol hasatlı, verimli ve karlı bir üretim dilerim. Hayırlı olsun.

idris şenol
08-05-2012, 07:35
sayın akçay seranız her geçegün maşallah biraz daha güzelleşiyor
dometesler ne ara oldu

akçay
08-05-2012, 18:41
evet sayın forum üyeleri,seramızın düzeni oturdu artık,şimdi sıra size vermek istediğim bilgilerde.öncelikle manevi desteğini esirgemeyen bütün arkadaşlara ve bütün üyelere teşekkür ederim,hepiniz sağolun,varolun. iki yıllık bir hobi çalışmasının ardından gerçek bir topraksız tarım serası kurmaya karar verdik.öncelikle yaptığımız fzibilite çalışması bu işin bize biraz masraflı olacağı idi,aslında te demirinden normal tünel serada yapabiliriz ve ucuza gelir diye düşündük,önce işi öğreniriz daha sonra şu an yaptığımız gibi bir sera yaparız diye düşündük,sonra yapmışken iyi birşey olsun dedik,rizikoyuda göze aldık ve çalışmaya başladık.tecrübenin sonu yok unutmayalım!mart ayında ekim planlayarak işe başladık fakat havaların böyle soğuk ve yağışlı geçeçeği hesapta olmayınca ekim işini ancak 16 nisan da yapabildik.olsun bunada şükür.bu arada şunu öğrendik kışın sera yapılmaz.neyse herşey iyi olsun bir defa yola çıktık ya dedik mümkün olan her şeyi düşünerek yapmaya çalıştık.çoğunuzun bildiği gibi seramız 2000m2 galvanizli profilden tamamı civatalı,oluk altı 3 m.yanlardan ve üstten havalandırmalı, devamı yarın inşallah.

akçay
10-05-2012, 15:26
devam seramızdaki hasarları telafi ettik ve çok güzel bir şekilde seramızı sağlamladık,güçlendirdik resimlerde görebilirsinizsera içinden 24 sera dışından 16 noktadan çelik halatlarla yere bağladık inşallah birşey olmaz bir daha.seramıza yaklaşık olarak 3000 adet domates 1800 adet kapya biber ektik,ayrıca domatesleride 4 çeşit olarak ektik maksat deneme yapmak.ne olduğunu görmek hangi cins daha güzel diye.günlük ortalama 4 ila 5 ton civarı besin sıvısı kullanıyoruz EC 2.5 PH 6.2,6.5 arası çok sıcak olursa sislemeyi çalıştırıyoruz hem ısıyı düşürüyor hem nemi yükseltiyor,arımızda geldi çiçekler yoğun bir şekilde açtılar.sabırla bekliyoruz hayırlısı. maliyete gelince biliyorumki bir çok arkadaş bunu bekliyor detay vermek isterdim ama pek zamanım yok onun için biraz kısa ve öz olarak söylemek istiyorum.yapılacak pek çok şeyi yaptık elimizden geldiğince ve ne gerekiyorsa,****** tek eksiğimiz otomasyon kaldı oda ilerde inşallah.yaptım hesaba göre 2 dönüm seranın şu ana kadarki bize maliyeti 95,000 tl civarı.

akçay
10-05-2012, 15:31
ve birkaç resim

Hakan Öncü
10-05-2012, 15:37
Allah utandırmasın. Bol hasatalar bol kazançlar.
Maşallah çok güzel görünüyor.

dispaser
10-05-2012, 15:38
maaşallah..

yalandünya59
10-05-2012, 15:56
Yürübe akçay ağabey, kim tutar seni, Allah utandırmasın inşallah,harikasın...
Temennim: O kadar çok kazanki parayı koyacak yer bulamazsın inşallah.
Benim hayalimi gördüm sanki, ama daha çok fırın ekmek yememiz lazım, hatta
yemeyip biriktirmemiz lazım...=))

melissa77
10-05-2012, 16:12
masallah cok guzel seraniz var sayin akcay
insallah emeginizin karsiligini kat kat alirsiniz

yunusbyemre
10-05-2012, 16:19
arkadaşlar uzun zaman dır araştırıyorum forum a yeni katıldım ben topraksız tarımı istanbul a düşünüyorum bunun için yer seçimi olarak nereleri tavsiye edersiniz kuracagım sera 5dekar olacak

ibo3535
10-05-2012, 18:02
sayın akçay bende uzun zamandır bu konuyu araştırdım hatta yağmur suyu olukları içersinde denemeler yaptım ama sizin serada gördüğüm kadarıyla sizin oluklar daha derin drenaj nasıl sağlandı birde olukların yükseklik ve genişliklerini yazarsanız sevinirim profilde manisa yazıyor bende manisa dayım siz hangi ilçedesiniz

akçay
11-05-2012, 09:43
sayım ibo3535 ben Akhisar dayım,kanallar saygın plastik ürünü genişlik 20cm yükseklik 15cm.

efe446
11-05-2012, 10:26
Kolay gelsin Sayın akçay,
Benim bir sorum daha olacak sulama programınızı sormak istiyorum.Günde kaç sefer ve hangi saatlerde sulama yapıyorsunuz?Hep besinli su mu veriyorsunuz yoksa sadece su verdiğiniz zamanlada var mı?Birde boş bir vaktinizde besin eriyiğini nasıl ve hangi malzemelerden hazırladığınızı yazarsanız bu işe girişeceklerin önünü açmış olursunuz?Bende haftaya cuma Yozgat'taki topraksız tarım seralarını gezeceğim fotoğraflarını yayınlarım burada.
Sağlıcakla kalın.

gürcan_keskin
11-05-2012, 11:08
Maşallah.Çok güzel ve başarılı gözüküyor.
Sağlıklı ve bol hasatlar.

akçay
12-05-2012, 13:00
birkaç yeni resim 12-05-2012 tarihli

akçay
12-05-2012, 13:05
biraz mola.

yalandünya59
12-05-2012, 14:02
Yakışır ağabeyime şuanda yanında olmak vardı, karşılık içseydik daha keyifli olurdu...
Saygılarımı sunarım....

akçay
14-05-2012, 08:02
beklerim bir gün karşılıklı içeriz kahvelerimizi inşallah. çok memnun olurum.bu arada sera bekçin ne durumda,iyidir umarım.resimlerin devamını bekliyoruz.kolay gelsin.

akçay
14-05-2012, 08:07
sayın ibo3535 alındığımdan değil biraz aceleci davranmışsın o kadar.bu sitede ne arasan bulabilirsin gerçekten herşey var,sadece iyice okuyup anlamak lazım,ben birçok yeri defalarca okumuşumdur.elimden gelen birşey olursa burdayım.iyi günler.

nicea
14-05-2012, 09:47
Ellerinize sağlık sayın akçay , sizin küçükler çok güzel yetişiyorlar , daha 1 ay olmadan kocaman olmuşlar.nazar değmesin , maşallah diyelim.

KAPTANzst
14-05-2012, 10:44
Selam
Bu sayfayı ilk gördüm ve baştan beri okuyarak takip etmeye çalıştım.
Çalıştım diyorum çünkü gözlerim fazla okumama dayanamayıp yaş akmaya başladı.belki 1 saati geçti. Bazılarını atlamaya çalıştım.
Bu nedenle soru soramayacağım. Sorduğum sorunun cevabı olabilir sayfalar arasında.
Sizi tebrik ediyorum.
İmkanların yanında cesaretinizinde olması çok güzel.
Benimde bir hobi seram var 28.5 M2. Evin çatısı 170 M2 ama cesaretim yok sera yapmaya.Çatı yapmaya karar verdiğim an çelikten yapıp örtüsünü naylon ile yapmayı düşünmeye başladım. Başarabilirsem devam. Başaramazsam zaten çatı örtüsüyle sonrada kapatabilirim.
Tek eksik ara bağlantıları ilk anda atmamak olur. Işık açısından
Sizin çalışmanızı takibe devam ediyorum .
Bu arada topraksız tarımada ilgim artmış oldu.
Sizlere kolay gelsin .
Bereketli hasatlar diliyorum.

idris şenol
14-05-2012, 23:01
sayın akçay durum nedir nasıl gidiyor
sisteme gübreyi nasıl veriyorsunuz otomosyon sis varmı
gübre hazırlama ünitenizide resimlermisiniz
birde son dometesleri:))lütfen

akçay
15-05-2012, 08:46
sayın idris şenol şu an gayet güzel gidiyoruz inşallah devamıda gelir,tam otomasyon yok ama zaman saatim var her saat başı 1 dk bazen öğlen sıcaklarında yarım satte birer dakika sulama yapıyoruz,yani o günün hava durumuna göre günlük prğram yapıyoruz.sisleme sistemimiz var gayet güzel çalışıyor nem durumunu ve fazla sıcak oldumu çalıştırıyoruz çok işe yaradığını söyleyebilirim,olmazsa olmazlardan.son resimleri bügün çekebilirsem yüklerim,serada iş hiç bitmiyor sürekli koltuk alma işi,ipe sarma,yani devamlı kontrol varhızlı büyüyorlar bakalım hayırlısı.

idris şenol
15-05-2012, 08:50
abi sana yardıma geleyim ,ücret filen istemem karın tokluğna hatta seradan yemek yeter bana
besin malzemelerini hangi firmadan etemin ediyorsunuz ,kendinizmi tartıp hesap ediyorsunuz,sisleme cihazı hangi marka ve fiyat nedir ,,,,çokmu oldum:))

akçay
15-05-2012, 09:24
yok çok olmadın gel seranın tapusunu vereyim olmazmı,gelelim sorulara besin malzemeleri yani gübreleri burda gübre satıcılarından alıyorum,kendimiz formülüne göre hazırlayıp kullanıyoruz.sisleme netafim marka,fiyatı 3.20 tl adet aldım.bu arada altın çilek tohumu arıyorum var olan arkadaşlara duyrulur.

akçay
16-05-2012, 14:10
bugünkü birkaç resim

gokhan_5102
22-05-2012, 14:05
yenı resımler beklıyoruz.

ismail 55
22-05-2012, 17:36
hayırlı olsun allah bol hasat versin

nicea
22-05-2012, 20:04
sayın akçay maşallah çok güzeller.gizli topraksız üretim.

akçay
23-05-2012, 08:16
sayın arkadaşlar teşekkürler,sağolun,sayın nıcea gizli topraksız üretim ne demek?

yalandünya59
23-05-2012, 09:04
Sevgili akçay ağabey,

En son 16/05 tarihinde foto göndermişsin, bu arada geçen 1 haftalık süreçte gelişmeler nasıl, yeni fotolarını heyecanla bekliyoruz... (Tosunlar yani domatesler bayağı gelişmiştir)
Bu vesileyle bazı sorular sormak istiyorum sana:
Bu arada EC değerin nedir?.
Saykaplarda drenajdan geleni besinli sulama tankınamı gönderiyorsun(kapalı sistem) yoksa akan besinli suyu atıyormusun (açık sistem) senin sistem hangisi acaba...

Eğer kapalı sistem kurduysan geri gelende besin azalıyordur, tamamlama işini manuel olarak her seferinde ölçerekmi yapıyorsun?
Seranda herhangi bir otomasyon sistemin varmı?

Kolaylıklar dilerim,Allah gönlüne göre versin bol hasatlar...
Saygılar...

akçay
23-05-2012, 15:20
sayın yalandünya59 önce 59 u soralım,doğum tarihinizmi?evet tosunlar iyi gelişiyor şimdilik.ec miz 2.50 idi.bugün ec yi 2.80 e çıkardıkçunkü tosunlar büyüyor daha çok enerjiye ihtiyaçları var.sistemaçık sistem ama çok yakında açık,kapalı beraber kullanacağız.otomasyon sadece sulama saatlerinde var,başka yok.Kudret hocamdantalep etmiştim sera bekçisi kullanalım diye sağolsun ilgilendi sanıyorum sera bekçisini gerçek bir serada kullanabileceğiz.yeni ve detaylı resimleri birkaç güne kadar yüklerim,

yalandünya59
23-05-2012, 23:58
Sevgili akçay ağabey,

Yok abi yaş 35.. 59 bizim tekirdağın plaka nosu alışlanlık olmuş.

Benim sera bekçisinin su hacmi 125 lt sanırım seninki daha büyük birşey olur herhalde çünkü sen bukadar suyu 10 saniyede basarsın, sonra beklersin dolmasını ve besin karışmasını, bence tank kısmı büyük olmalı.
Sen şu sera bekçisini bu seraya koy gör bak o zaman kahve nasıl içilir, abi geçiyorum benim sistemin karşısına sadece seyrediyorum, sistem tıkır tıkır mükemmel çalışıyor, merak ediyorsanız 2 gün sonra atacam fotoları.
Saygılar....

nicea
24-05-2012, 08:23
Sayın akçay , domatesleriniz o kadar büyümüş ve serpilmişlerki oluklarınızın üstünü tamamen kapatmışlar.seranızda yer örtüsüde kullanmadığınız için resimlere bakınca sanki toprağa ekiliymiş gibi görünüyor.bu yüzden gizli topraksız üretim dedim.

akçay
24-05-2012, 08:48
sayın yalandünya59 inşallah Kudret hocamı bekliyoruz,bakalım hazır olunca arar herhalde.****** bizim su depoları 2 adet 5 er tonluk şu an günde 5 ton su kullanıyoruz havalar malüm,havalar ısınınca günlük 10ton kullanacağız gibi,bakalım hayırlısı bugün yeni fotolar çekeceğim bakarsınız.sayın nıcea aslında yer örtüsü aldık fakat bir türlü seremedik bazı sebeplerden dolayı sonrada karar verdik bu sene böyle gitsin dedik.domates işinde işçilik çok.birde acemilik var,hani nasıl derler tırnaklarımızla kazarak ilerliyoruz gibi.kültürel işlemler ayrı bir iş zamanında ve doğru yapılmalı,bugün fırsat bulabilirsem yaprak tahlili yaptıracağım.besin sıvımızda bir eksiklik varmı diye.

dispaser
24-05-2012, 10:30
sn akçay
yolum sizin o taraflara düştü, mahsuru yoksa sizi ziyaret etmek istiyorum?

akçay
24-05-2012, 13:06
****** beklerim sayın dispaser

dispaser
24-05-2012, 13:09
teşekkürler.. iletişim için cep telefonunuzu verebilirseniz geldiğimde sizi bulmam kolay olacaktır?

KRTL
24-05-2012, 14:57
Sayın akçay,

Umarım herşey yolunda gider. Başarılarınızın devamını dilerim. Birkaç sorum olacak, yoğunluğunuz arasında cevaplarsanız sevinirim;

- Kullandığınız suyu analiz ettirdiniz mi? ph ı hangi seviyelerde? Asit kullanıyor musunuz? Hangi asidi kullanıyorsunuz?
- Sera içi sıcaklık hangi değerlerde? Gölge tülü kullanıyor musunuz?
- Besin hazırladıktan sonra hergün tanklara boşaltıp mı sulamayı yapıyorsunuz? Tankların içerisinde çözeltiyi karıştırmak zor olmuyor mu?
- İlaçlama yapıyor musunuz, yapmayı düşünüyor musunuz? Yapıyorsanız, hangi ilaçları kullanıyorsunuz, nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz? (elle, sislemeye katarak vs.).
- Pazar araştırması yaptınız mı? Anlaşma sağladığınız alıcı var mı?
- İyi tarım belgesi alacak mısınız?

Sorular biraz fazla oldu : ) iyi çalışmalar dilerim...

akçay
24-05-2012, 15:53
resimleri vereyim bakalım beğenecekmisiniz? birde süpriz kapya biberlerimiz.

akçay
24-05-2012, 15:58
tosuncuklar nasıl sayın yalandünya59,umarım beğenirsiniz.son resme dikkat.üç kök var böyle sıkıntılı gözüküyor,acaba nedir.

kimyager147
24-05-2012, 16:00
maşallah maşallah

ibo1978
24-05-2012, 16:13
maşallah nazar değmez işallah bol kazançlar hayırlı hasatlar

yalandünya59
24-05-2012, 16:17
Sevgili akçay ağabey,

Süper süper maşallah tosunlar almış başını gitmiş, abi domatesler (meyveleri) çok sağlıklı görünüyor, allah nazardan korusun. Bu kapya biberde moda oldu banada ektirecen şimdi ne oya deve gibi olmuşlar maşallah.

Son kökteki resime gelince; bilirsin sizlerin yanımda haddim değil ama, kahretsin gece gündüz bu konuyu araştırıyorum, araştırmacı bir karaktere sahibim, dolayısıyla kendime göre yorum yapacam ama genede üstadlarada sormak lazım derim,

Bakır sülfat nekadar koydun ağabey, bildiğim kadarıyla (yapraklarda renk açılması) bakır eksikliğinden kaynaklanıyor, formülü bi kontrol et istersen..
Saygılar, bol hasatlar...Allah yar ve yardımcın olsun...

akçay
24-05-2012, 16:50
sayın yalandünya59 o son resim 3000 kök içerisinde 2 tane çok değil onun için formülle oynayamam,normalde bugün yaprakları test için labaratuvara verdim haftaya sonuçlar çıkacak,ne eksik ne fazla göreceğiz ve formülü ona göre değiştiririz.senin kuzular ne yapıyor.

akçay
24-05-2012, 16:52
sayın dispaser cep no 0 532 509 10 51

akçay
24-05-2012, 17:03
sayın krtl sorular tam uzman sorusu oldu hemen cevaplıyayım1-suyun tahlili yaptırmıştım ve buradan yazmıştım.2-nitrik asit kullanıyorum 3-gölge tülü siparişi verdim salı günü gelecek.şu ana kadar gerekmedi,bundan sonra gerekir diye düşünüyoruz.4-ilaçlama tarım müd.reçete aldım onu kullanıyoruz gerektikçe ve benzinli ilaç pompamız var.5-sislemeyi sadece men ve ısı düşürmek için kullanıyoruz.6-alıcı sorunum yok beni beklyenler var.iyi tarım belgesi için daha erken diye düşünüyorum.bütün iyi dileklerini gönderen arkadaşlarada çok teşekkür ederim.darısı hepsinin başına.

kgursan
24-05-2012, 23:16
tosuncuklar nasıl sayın yalandünya59,umarım beğenirsiniz.son resme dikkat.üç kök var böyle sıkıntılı gözüküyor,acaba nedir.

Sn akçay., Çalışmanızı tebrik ederim. Resimlerden göremiyorum, belki vardır. Domateslerin askı yükünü iyi hesaplayın ve sağlam tutun. Serada domatesler irileştikçe, ağırlıkları artar ve tonlarca yük serayı yamultabilir, hatta....,.

Seranız sağlam görünüyor ama domateslerin askı yükünü hafife almayın. Kolay gelsin.

akçay
25-05-2012, 08:15
teşekkürler sayın Kgursan uyarınız için.seramızın normal iskelet yapısı bu yüklere göre yapılmış,hesaplanmış,inşallah öyledir,

KRTL
25-05-2012, 08:17
Sayın akçay,

Besin hazırlama ve bitkilere verme ile ilgili yönteminizi merak ediyorum. Besinleri dışarıda hazırlayıp mı tanklara koyuyorsunuz? Karıştırması nasıl oluyor? Hergün bunu yapmak zor değil mi hiç başından ayrılmadan?

Taban örtüsü kullanmamışsınız sanırım. Yabancı otlar sorun olacak mı?

Nitrik asidin azot değerleri besin çözeltinizi etkiliyor mu? Hesaba katıyor musunuz?

Yanlış bilmiyorsam, iyi tarım için danışmanlık şirketleri bitki dikiminden itibaren takip etmek istiyorlar.

Bitkileriniz çok sağlıklı görünüyor. Herşey gönlünüzce olsun, kolay gelsin...

Saygılar

dispaser
25-05-2012, 08:52
maaşallah, allah nazarlardan saklasın.

muratege
25-05-2012, 09:11
Öncelikle cesaretiniz ve bu işe yüreğiniğzi koyduğunuzdan dolayı sizi tebrik etmek istiyorum.1 saat içinde bütün sayfaları okudum ve hayran hayran baktım. Allah bol ve bereketli ürün ve ağız tadıyla yemek nasip eylesin.Sizin gibi girişimci ve üretime dönük insanlar olduğu sürece hem ülkemiz kalkınacak hemde işsizlerimize iş imkanı doğacak.Ben bu topraksız tarım işinden anlamam. Evimin önündeki 35-40 metrekare bahçemde domates, biber ve salatalık yetiştiriyorum.Ama sizin serayı görünce inanın sanki kendiminmiş gibi gurur ve hayranlık duydum.Allah emeğinizin karşısını fazlasıyla verecektir bundan şüpheniz olmasın.Eğer birgün Akhisara yolum düşerse mutlaka gelip seranızı görmek isterim.Tekrar bol ve hayırlı kazançlar.

akçay
25-05-2012, 10:31
sayın KRTL besin hazırlayıp bitkilere verme işini günlük olarak yapıyoruz,bekleyen suyun ec ve ph değerleri sıcak havalarda hızla değişir ve kontrolu zor,yarım saatte bu işi yapabiliyoruz,bu hafta stok besin çözeltisi hazırlayıp,tah.20 kg lık A ve B tankı olarak işi 10 dakikaya indireceğiz inşallah,ve hatta sera bekçisi iş başına gelince onada gerek kalmayacak.taban örtümüz var vakat bu sene açamadık,bir dahaki sefere inşallah,nitrik asitin azot miktarı ****** hesaba dahil ediliyor.iyi tarıma bir dahaki sefere inşallah.

konar81
28-05-2012, 14:48
Akçay bey; tek kelime ile mükemmel, söylenecek laf bulamıyorum. Rabbim gönlünüze göre versin. 15 m2'lik seradan 2 dönüme oradan da inşallah daha büyüklerine doğru yol alırsınız inşallah. Başarılarınızın devamını diliyorum...

Ekrem Uslu
28-05-2012, 14:58
http://f1205.hizliresim.com/x/w/6zj8n.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Sn. Akçay bereketli olsun.Yaprak budamasını biraz erkenmi yapmışsınız?

akçay
28-05-2012, 16:23
sayın adanalı erkenmi yapmışız acaba?tam zamanı nedir?bilgi verirseniz sevinirim.