Bağlan

View Full Version : pembe yasemin (Jasminum polyanthum)

yasmine
09-01-2011, 21:50
merhaba
migrostan, dün saksıda "yasmin polyanthum" aldım.
çiçekleri tam açmamış ama bir sürü tomurcuk var. bir tele sarılmış durumda. açınca çok hoş olacak diye düşünüyorum.

saksı üzerindeki bilgiler, "bol ışık ama direk güneşten kaçının" yazıyordu.

iç mekanda mı, dış mekanda mı yetiştirmeliyim?

beyaz yasemin izmirde dışarıda yetişir. ancak bu bitki, alıştığımız beyaz yaseminden biraz farklı göründü bana bir de çiçeklenmesi çok eken...

yardımcı olur musunuz?

teşekkürler

Hhatice
09-01-2011, 21:53
Resmini koyarmısınız?

Eser İlhan
09-01-2011, 22:09
Bitkiniz Jasminum polyanthum ise türkçede tomurcukken renginin pembe olmasından ötürü "pembe yasemin" diye isimlendiriliyor. Sarılıcılar başlığında yasemin alt başlığına bakarsanız bu konuda bilgi bulabilirsiniz. J. ployanthum dış mekan bitkisi olmakla beraber saksıda da yetiştirebilirsiniz. Siz İzmir'de olduğunuza göre, İstanbul'dan daha rahat diş mekanda bakarsınız diye düşünüyorum.
Çiçeklenmesi erken değil. Benim bahçemde de var, şu anda tomurcuklu ve kar gelmezse eğer sanırım 2-3 hafta içinde açacak.

yasmine
16-01-2011, 17:03
fotoğrafı yükledim.
saksıda "yasmin polyanthum" yazıyor.
tomurcuklar beyaz idi, şimdi de beyaz çiçek açtı. (bahçede bıraktım, fotoğraf bugüne ait)

Sarılıcılar başlığında yasemin alt başlığına bakarsanız bu konuda bilgi bulamadım:(
bilgiler hep, pembe yasemin için...

artemisia10
16-01-2011, 17:36
Çiçekleri pembe veya beyaz olabilir yani aynı çeşit çok hızlı büyüyen bir sarmaşık bahçede büyütebilirsiniz en az 4 saat direk güneş ışığı almalı kışın soğuktan korumalısınız ve yine kış aylarında toprağı kurudukça sulayın. Bizim Migrosta neden hiç çeşit yok acaba fiyatları nasıl?

yasmine
16-01-2011, 17:49
mavişehir migrostan almıştım.
15-16 tl civarı fiyatı.
soğuktan koruyundan anladığım, hava 0 derceye yaklaşır ise naylonla örteyim.
doğru mudur?

Eser İlhan
16-01-2011, 18:01
fotoğrafı yükledim.
saksıda "yasmin polyanthum" yazıyor.
tomurcuklar beyaz idi, şimdi de beyaz çiçek açtı. (bahçede bıraktım, fotoğraf bugüne ait)

Sarılıcılar başlığında yasemin alt başlığına bakarsanız bu konuda bilgi bulamadım:(
bilgiler hep, pembe yasemin için...

Pembe yasemin ismi çiçekleri pembe olduğu için değil, tomurcukları henüz küçükken pembe tonda olduğu için verilmiş. Çiçek açınca beyaz oluyor. (Bildiğim kadarıyla pembe çiçekleri olan bir yasemin türü zaten yok). Aşağıdaki link yasemin başlığında da var,ama ben bilgi için tekrar buraya aldım. Resim de var, bir göz atın isterseniz.

http://www.paghat.com/jasmine.html

Mine Pakkaner
16-01-2011, 18:06
Çok sevdiğim bir bitki. Urla' da, Çeşme' de harika oluyor. Güney cepheli ve çok güneşli bir yerde bir yılda 1 m boy attı. Çiğli AOSB de de fabrika bahçelerinde var. Nefis oldular. Kokusu çok keskin. Kısa süre açıyor ama herşeye değiyor. Susuzluğa dayanıklı değil.

Eser İlhan
16-01-2011, 18:22
Çok sevdiğim bir bitki. Urla' da, Çeşme' de harika oluyor. Güney cepheli ve çok güneşli bir yerde bir yılda 1 m boy attı.

Merhaba Mine Hanım, benim bahçemdeki J. polyanthumlar , batı cephesinde ve oldukça korunaklı bir yerde dikili olmalarına rağmen geçen yıl Istanbul'daki keskin kışta tamamen dondular. Toprak üstünde hiç bir şey kalmadı . Tamamen öldüler derken bu bahar tekrar sürdüler, son derece sağlıklı olarak nerdeyse sıfırdan yaklaşık 2.5 m boya ulaştılar ;)
Harika bir bitki ama korkum, bu yıl yine donmaları. Diplerini iyice malçladım, kar haberlerini kalbim pır pır ederek izliyorum şimdi.

artemisia10
16-01-2011, 18:47
mavişehir migrostan almıştım.
15-16 tl civarı fiyatı.
soğuktan koruyundan anladığım, hava 0 derceye yaklaşır ise naylonla örteyim.
doğru mudur?

Fiyatları uygunmuş . Sanırım İzmirin iklimi daha uygun. Çam ibrelerinden toprağına malç yapabilirsiniz. Çiçeklenmesi için 1 ay gece soğuklanmasına ihtiyaç duyuyor.(15 c nin altında) 0 derecede yaprak dökebilir belki en fazla 5 c ye dayanır . Kökünü korursanız yaprakları zarar görse bile seneye yeniden sürgün verir benimkiler de öyle olmuştu...

yasmine
16-01-2011, 20:32
yorumlarınız için çok teşekkürler:)

ben; karşıyaka izmirliyim. çocukluğumda; karşıyaka da yaz akşamları sokakta yürüdüğümde yasemin ve hanımeli kokuları birbirine karışırdı. şimdi, ne yazık ki pek rastlamıyorum.

çocukluğumdaki yaseminle, mart başında budanırdı. nisan ortalarında beyaz tomurcuklar belirir ve mayıs başı civarı bembeyaz mis kokulu çiçekler açardı. ekime dek sürerdi. (anımsadıklarım)

migros'ta saksıdaki yasemini gördüğümde; yazdıklarım aklımdan hızla geçmişti.

önerileriniz doğrultusunda; pembe yasemini inceledim.
benim anılarımdaki yasemin, güneşli güney cepheli konumda yetişirdi.

şimdi, sizlerle saksıyı ve ilk aldığım görüntüyü paylaşmak istiyorum.

yarın veya önümüzdeki günlerde, eski yaseminlerimi arayacağım ve fotoğraflayp sizlerle paylaşacağım.

paylaşımlarınız için teşekkürler.

nevsune
29-03-2012, 16:45
Geçen hafta minyatürlüğüne kapılıp cinsini bilmeden aldığım Jasminum polyanthum'un aslında mini olmadığını ve çiçeklenme süresinin kısalığını öğrendiğimde biraz bozulmuştum. Derken bir kaç gündür bulunmadığım evime döndüğümde beni çok güzel bir sürpriz bekliyordu. Camı açık olmasına karşın kapalı balkonda hoş bir kokunun kaynağı, açmış tek bir yasemin çiçeğiydi. Çocukluğumun İzmir kokusu balkonuma gelmişti:)
278253

Ne kadar zaman koruyabileceğimi bilmiyorum ama iyi ki bu yasemini almışım. Kokuya meraklı olanların bu bitkiyi edinmesi gerek.
278252

dünyam1
29-03-2012, 18:42
Çok güzelmiş çiçeğin nevsune, nereden almıştınız? saksıda yetiştirmek istiyorum bende.:)

nevsune
05-04-2012, 22:18
Çok güzelmiş çiçeğin nevsune, nereden almıştınız? saksıda yetiştirmek istiyorum bende.:)

Bauhaustan almıştım. Bir kere geldi daha sonra görmedim.

280189

Tomurcuklar açtıkça koku da artıyor. Keşke çiçeklenme süresi daha uzun olsaymış. Her güzelin bir kusuru olurmuş:rolleyes:

Ben açık pembe tomurcuklu yasemini alırken, Feriha bordo rengi tomurcuklusunu seçmişti. Biz o renklerde çiçek açacağını düşünmüştük. Nasıl olacaklarını birbirimizden görürüz diye düşündük. Meğer çiçekleri beyaza dönüşüyormuş. Benimki de güzel ama bordo tomurcuk ve beyaz çiçek daha hoş bir görüntü oluşturuyordur. Bir fotoğraf da Feriha'dan bekliyorum:)

feriha
06-04-2012, 13:00
Bordo tomurcuklu pembe yasemin açınca çiçekleri tam beyaz değil biraz pembemsi oldu Nevsuncum..:)

Misler gibi kokuyor, iyi ki almışız. Balkondan odaya aldığım ilk gün bütün tomurcuklarını açmaya kalkınca hemen geri götürüldüler.. :o

İki de bir yerini değiştirdiğime kızmazsa uzun süre koklamak için elimden geleni yapıyorum.. Serin yerde tutmaya çalışıyorum, suyuna vitaminini koyuyorum..

280243

Jezebel
17-04-2012, 15:38
Kış yasemini, Pembe yasemin olarak bilinen bu bitki ;)
Benimki böyle oldu. Pazardan 3 yıl önce 1.5 lira sayıp almıştım.:p

283954

Hiç yaprak dökmüyor, ve şu anda tüm komşuları kendine hayran bırakıyor:rolleyes:

nevsune
17-04-2012, 17:02
Sevgili Jezebel, çok para saymışsınız çoook:p. Nasıl kıydınız:D

Eh bu görüntü bizi de hayran bıraktı. Yalnız birşey diyeyim mi benimki de parmak kadar boyuyla üzeri çiçekten geçilmiyor, yaprağı görünmüyordu. Şimdi şimdi bitirdi çiçeklerini derken, alttan az az yeni tomurcuklar veriyor. Herşeyden önce kokusu dünyalara bedel. Merak ettim siz bu yaseminden çelik alıp yetiştirmeyi denediniz mi hiç?

Yalnız kendime çok güldüm. Biz yaseminlerimizi alırken minyatür diye düşünmüştük, çünkü saksı boyu 4 parmacık birşeydi. Büyüyünce ben bunu balkonumun neresine sığdıracağım bakalım:)

Jezebel
17-04-2012, 18:20
Sevgili nevsune, çelik denemedim, dipten bolca sürgün veriyor zaten.
Bir tane ayırıp işyerinin bahçesine diktim, gelişmeye başladı bile.
Balkonun kapalıysa bilemem de, değilse sarkıtın millet güzellik ve koku görsün ;)
Hiç bakım istememesi de ayrı bir hoşluk, damlalıkla gübre verdiğim bitkilerden değil, bir avuç atıyorum ;)

Eser İlhan
17-04-2012, 18:57
Benim bahçemde de vardı, dört yılda iki defa donunca söktüm :( Artık yok..
Bir arkadaşım için çelikten yetiştirdim. Aralık - Ocak ayı civarıydı sanırım, suda köklendirdim ve diktik.. Şimdi söylediğine göre bayağı büyümüş...

Jezebel
17-04-2012, 20:03
Bir ara yaseminlere takmıştım, ancak bu işin sonu yok, koleksyon bahçeye sığmaz ;)

selis
17-04-2012, 20:25
Nevsune sizinki çok güzelmiş.. Balkondan metrelerce aşağı sarkması ayrı bir hoşluk olurdu herhalde..

nevsune
17-04-2012, 21:42
Benim bahçemde de vardı, dört yılda iki defa donunca söktüm :( Artık yok..
Bir arkadaşım için çelikten yetiştirdim. Aralık - Ocak ayı civarıydı sanırım, suda köklendirdim ve diktik.. Şimdi söylediğine göre bayağı büyümüş...

Teşekkür ederim, iyi haber. Demek suda kökleniyor, memnun oldum. Yedeklemek gerek. Çiçekleri geçince bir deneyeyim.

Nevsune sizinki çok güzelmiş.. Balkondan metrelerce aşağı sarkması ayrı bir hoşluk olurdu herhalde..

Keşke sarkıtabilsem, ne güzel olurdu gerçekten. Yalnız bu kez ben göremezdim çiçeklerini:)

nevsune
20-01-2013, 09:41
Geçen kış minik saksıdaki yasemin yazın beklemediğim kadar hızlı bir şekilde gelişti. Çiçeklenme zamanı yaklaştı ve tomurcuklar görünmeye başladı. Tomurcuklar yakında pembeleşirler diye umut ediyorum.
362952362953

362954
Balkonda yer olmadığı için sonbaharda budamak zorunda kalmıştım. Budamasaymışım milyon çiçek olacakmış herhalde ama yapacak bir şey yok:(

kılıç
06-02-2013, 16:19
Bahar geldi zanneden yaseminim.

nevsune
11-02-2013, 13:08
Tomurcuklar pembeleşmeye başladı.
369039

Bunlar da geçen yazdan kalma tohumlar. Sertleşsinler diye bekliyorum ama hala tam sertleşemediler. Bir de tohumdan denemek iyi olacak.
369040

Toprakhasreti
13-02-2013, 00:52
İyi akşamlar.
Gecen sene Haziran'da yıpranmış halde satın aldığım Yaseminimi, Kasım/Aralık'tan beri (dışarısı 3-4 °C altında kaldıkça) misafir WC'sinde muhafaza ediyorum. Optimal şekilde güneş ışığı görmesede, kışın bitki için gereken serinliğe sahip tek yerim (~5-10°C).
Çiçeklenmeye başladı. Sorum:
1. Oturma odasına (~22-24°C) alabilirmiyim?
2. İki haftadan beri taze yapraklarında, yeni sürgünlerin ucunda ve tomurcuk salkımlarında kuruma var. Bu neyden kaynaklana bilir?
Toprağı kurudukça,ılık yağmur suyuyla suluyorum. Kısa bir zamandan beri -az'da olsa- siyah, küçük sinekler (Sciaridae) toprakta bulunuyor. Bunların larvaları acaba Yaseminin köküne zarar vermiş olabilirlermi? Böyle ise, ne yapmam gerek?
Sorun ve sorularımla ilgilenen tüm "merakdaşlarıma" şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

nevsune
13-02-2013, 08:21
Yasemininiz çok güzel tomurcuklanmış ama sürgün uçları ve tomurcukların bozulmasında sizin de yazdığınız gibi zararlı etkisi var. En yakın zamanda bir ilaçlama yapsanız iyi olacak. Şu aşamada ilk yapılması gereken bu olmalı.

Kapalı bir balkonunuz varsa veya koyacağınız yeri sıkça havalandırırırsanız belki olur ama sanırım bitkinizin daha havadar bir yere ihtiyacı var. Sonuç olarak bu bir dış mekan bitkisi.

Not: Havadar derken soğuklara çok dayanıklı olmadığını, ancak -6 civarlarındaki ısılara kadar dayanabildiğini de yazayım. Bizler gibi kışı soğuk iklimlerde bitkiyi korunaklı bir yerde tutup soğuklardan korumak gerekiyor.

Toprakhasreti
13-02-2013, 19:29
Sayın nevsune hanım, teşekkür ederim. Çiçeklenmeye başladığı için, sıcak ve daha aydınlık olan oturma odasına yerleştire bilirmiyim?

Nuri Murvet
13-02-2013, 19:32
İyi akşamlar.
Gecen sene Haziran'da yıpranmış halde satın aldığım Yaseminimi, Kasım/Aralık'tan beri (dışarısı 3-4 °C altında kaldıkça) misafir WC'sinde muhafaza ediyorum. Optimal şekilde güneş ışığı görmesede, kışın bitki için gereken serinliğe sahip tek yerim (~5-10°C).
Çiçeklenmeye başladı. Sorum:
1. Oturma odasına (~22-24°C) alabilirmiyim?
2. İki haftadan beri taze yapraklarında, yeni sürgünlerin ucunda ve tomurcuk salkımlarında kuruma var. Bu neyden kaynaklana bilir?
Toprağı kurudukça,ılık yağmur suyuyla suluyorum. Kısa bir zamandan beri -az'da olsa- siyah, küçük sinekler (Sciaridae) toprakta bulunuyor. Bunların larvaları acaba Yaseminin köküne zarar vermiş olabilirlermi? Böyle ise, ne yapmam gerek?
Sorun ve sorularımla ilgilenen tüm "merakdaşlarıma" şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Merhaba sayın Toprakhasreti

Bitkinizin taze yaprakları, yeni sürgün uçları ve tomurcuk salkımlarının kuruması, bulunduğu ortamdan memnun olmadığının göstergesidir.

Bitkinizin ihtiyacı olan gün ışığı ve temiz havanın yetersizliği, bu zamanlardaki çiçeklenme döngüsü, gelişimi için sürgün uçlarını ve tomurcuk salkımlarını yeterince besleyemediğinden... Bitkiniz hassas olan bu noktaları kuruma olarak tepkisini vermektedir.

Bulunduğu ortamdan ani olarak oturma odasındaki ortam sıcaklığına alırsanız bitkinizdeki olumsuzluklar dahada hızlı olarak artacaktır.

Saksı toprağınızdaki sinekler ve onun larvaları saksı toprağında bulunan çürümekte olan gübre, yaprak gibi artıklarla beslenir.

Bitkinizdeki sorun, bitkinizin gelişimi için uygun ortamda bulunmamasından kaynaklanan sorunlar gibi görünüyor.

Toprakhasreti
13-02-2013, 20:59
Teşekkür ederim, sayın Nuri bey.

Bu kısmı doğrumu anladım?...bu zamanlardaki çiçeklenme döngüsü, gelişimi için sürgün uçlarını ve tomurcuk salkımlarını yeterince besleyemediğinden...
Yani bu zamanda çiçeklenmesinin nedeni, sürgün uçlarını ve tomurcuk salkımlarını yeterince besleyemediğinden, doğru'mu?

Malesef daha uygun bir yerim yok. Don olmadıkça dışarıya, bol güneş yüzü gören balkonuma çıkarıyorum ama son haftalar hep donlu geçti. İnşallah bi 3-4 hafta daha idare edebilir.

Nuri Murvet
13-02-2013, 22:16
Teşekkür ederim, sayın Nuri bey.

Bu kısmı doğrumu anladım?
Yani bu zamanda çiçeklenmesinin nedeni, sürgün uçlarını ve tomurcuk salkımlarını yeterince besleyemediğinden, doğru'mu? .

Bu mevsimlerde çiçeklenmesi doğaldır.

Çiçeklenme dönemine giren bitkinin ışık, nem, ortamın hava sirkülasyonu, besin ihtiyacı doğal olarak artacaktır.

Bitkinin doğal büyüme isteğinde eksiklikler olursa, bitki bu eksikleri sizinde belirtiğiniz (taze yaprakları, yeni sürgün uçları ve tomurcuk salkımlarının kuruması) gibi tepki verecektir.

Bitkinizi, oturma odanızın gün ışığını iyi gören ve kalorifer peteğine fazla yaklaştırmadan bir yer seçin bahara kadar burada misafir kalsın...

Misafir WC'sinde kalmasından daha iyidir.

İlk başlarda biraz adaptasyon sorunu yaşar.

Hemen sonrasında eski güzelliğine kavuşur.

İki hafta sonra, yeni yerinde bitkinin gelişiminin fotoğraflarını paylaşırsanız, süreci takip etmiş oluruz.

Geçmiş olsun...

nevsune
11-03-2013, 09:55
İlk çiçeği açtı. Tek bir çiçek bile çocukluğumun İzmir'inin kokusunu getirdi bana:) Kötü bir budama sonucu bu yıl nispeten az çiçekleniyor. Kimi bitki önce sürgün verip sonra tomurcuklanır, bu ise önce tomurcuklanıp sonra sürgün vermeye başlıyormuş. Gelecek yıl için bir ders oldu bana.
377279

Geçen yazdan kalma tohumu (http://www.agaclar.net/forum/1099824-post25.htm), artık kurumuştur diye hafifçe sıkınca böyle oldu:
377280

Fazla kurcalamadım artık ama galiba içinden ikinci parmağımın ucunda görünen küçük tohumlar varmış. Bitkinin üzerinde bir tohum daha var o kuruyana dek bekleyecek.

FatihBahce
11-03-2013, 14:12
Tomurcukken pembemsi görünüyor da açtığında klasik yasemin gibi bembeyaz mı oluyor?

nevsune
11-03-2013, 14:35
Tomurcuklar pembenin çeşitli tonlarında oluyor. Büyüdükçe pembenin tonu da açılmaya başlıyor. Açtığında ise karşınızda bembeyaz bir çiçek buluyorsunuz.

Bu fotoğraflar bir fikir verebilir.
377352 377353

Daha küçük ve daha koyu pembe renkli tomurcuklar da var ama onlar arada kalmış. Balkon tıkış tıkış olduğundan onları görüntüleyemedim.

fzthalil
12-03-2013, 19:54
Arkadaşlar bu yasemin türünün tutmuş çeliğinden bana gönderebilecek olan var mı? ben de kendim tohumundan ektiğim arap yasemini yeni filizlerinden verebilirim? bursa inegöl ikliminde tuttular..

Ghaldszar
25-03-2013, 14:22
İzmir' de nerden bulunur bu güzel şey?
Aranırken bu resmi gördüm de hasta oldum.
http://www.rjhorton.com.au/Site/Climbers/slides/Jasminum%20polyanthum.JPG

Ben bodrum Turgutreis' te bakacağım. Orası biraz rüzgarlı bir yapısı var ama sıcak bir yer. Sorun olur mu ne tavsiye edersiniz?

esracer
17-04-2013, 12:16
Sayın Mutlu kutlu Beyden aldığım Yasemin. Sanırım tomurcuklar kısa bir süre sonra açmaya başlayacak...

hira
17-04-2013, 12:27
maşallah bu türüde bir harikaymış.. Ne güzel şeyler yaratmış yaradan,hep bizler için

esracer
17-04-2013, 13:20
Evet sayın hira, Güzel şeyler yaratmış; kıymetini bilebilirsek ne ala :)

hira
17-04-2013, 14:32
kendi adıma elimden geleni yapıyorum:)

esracer
17-04-2013, 14:50
Ona ne şüphe efendim :) ben genel söyledim.

esracer
27-04-2013, 15:28
Tomurcuklar açmaya başladı. Muhteşem bir koku...

musk
27-04-2013, 17:27
Tomurcuklar açmaya başladı. Muhteşem bir koku...

Size katılıyorum :rolleyes:

esracer
27-04-2013, 18:28
Sizin yaseminde güzel. Bahçede mi dikili o?

musk
27-04-2013, 18:56
Hayır saksıda duruyor, kışı küçük bir naylon serada geçirdi.

esracer
29-04-2013, 15:51
Pembe Yasemin Devam -

esracer
01-05-2013, 15:23
Pembe tomurcuklu yasemin - son

musk
04-05-2013, 13:44
Bütün ihtişamıyla açıldı...

esracer
05-05-2013, 00:00
Süper... O kokusu dünyalara bedel...

musk
05-05-2013, 09:53
Gerçekten çok güçlü bir kokusu var. Geçen sene aldığımda çiçeklenmesi bitmişti. Bütün yaz tek tük çiçek açmıştı sürekli dal uzatıyordu. Bende saracak yerim olmadığından çatır çatır kesiyordum o dalları.
Sanırım bu iyi geldi. Bu sene bu sekilde çiçeklendi şimdi hem kokusunun hem gösterişinin tadına varıyorum ;)

Yani budamaktan korkmayın...

ayhat
11-11-2013, 13:40
bu sene rüzgar almayan balkonumda oldukça iyi gelişti, içeri almasam mı ne yapsam **** iklimi takip ederek -6 nın altındaki haftalardamı merdiven boşluğuna alsam karar veremedim

ayhat
05-12-2013, 09:32
pembe yasemini sakarya da bakan var mı? üzerinde tomurcuklarda var ne uapacam karar veremedim

musk
05-12-2013, 10:08
pembe yasemini sakarya da bakan var mı? üzerinde tomurcuklarda var ne uapacam karar veremedim

-5, -6 lara kadar dayandığı bilgileri var. Tedbir elden bırakmayın bunun altındaki soğuklarda en azından çuval türü birşeyle sarıp korumaya alın. Birden sıcağa almak da iyi bir etki yapmayacaktır.

ayhat
09-12-2013, 11:22
Teşekkür ederim sayın Musk, ama perşembe gecesi önce eevin en serin yerine oradanda mutfağa aldım, üzeri tomurcuk dolu, resminide paylaşacağım, umarım açar, bende kıyamadım soğukta kalmasına :(

ayhat
31-12-2013, 11:11
eve aldığım yaseminimin tomurcukları açamaya ramak kala gerilemeye başladı, çok üzülüyorum ama bu çiçek içersini ve sıcağı sevmiyor ve evimde ona uygun bir yer yok malesef, inşallah ölmeden atlatırız kışı

musk
31-12-2013, 14:00
eve aldığım yaseminimin tomurcukları açamaya ramak kala gerilemeye başladı, çok üzülüyorum ama bu çiçek içersini ve sıcağı sevmiyor ve evimde ona uygun bir yer yok malesef, inşallah ölmeden atlatırız kışı
Malesef ilk baharda açacağı o güzelim çiçeklerini bütün kış soğukta geçirdiği günlerde hazırlıyor bitki. dolaysıyle kışın sıcaktan memnun olmayacak.

Bence gündüzleri (çok büyük değilse ebat olarak) -4lerin altında üzerine naylon (tercihen hava kabarcıklı olanlar) sarıp dışarı koyun, sadece aksamları alın içeri. Biraz zahmetli olur ama bundan memnun olacaktır.

ayhat
02-01-2014, 21:27
napalım o memnun olacaksa bana da spor olur en iyisi dediğinizi yapmak.

ayhat
07-01-2014, 14:44
yapraklarını kurutmasına daha dayanamadım ve bu sabah dışardaki yerine koydum bu aralar hava pek - derecelere düşmeyecek, idare eder sanırım çok soğuklarda naylon saracağım olmadı budayıp alacağım içeriye :(

atalan
25-02-2016, 01:31
Geçen yaz sonu harap olmuş halde iken aldığım ve üzerindeki tek tük çiçekle bile tüm balkonu kokutan yaseminimi sonbahara doğru asker traşı yapar gibi budadım ve büyük boy saksıya naklettim, İnanılmaz bir hızla kalın kalın sürgünler vererek dev gibi oldu. Ocak ayının başından itibaren de (güneye bakan kapalı cam balkonda) binlerce tomurcuk oluştu. Şu an çoğu açtı fakat kokuları bir tuhaf; hiç geçtiğimiz yaz açan çiçek değil gibi, çok hafif ve adeta çürük veya rutubet gibi kokuyor! Sebebini bilemediğim bir gariplik var?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/14934c18ee37bd7101478b93b7f9990e.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/a9874bd63805599d920a4d479b0b426b.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/60239ebd11b39fc6d6f5435229c1e85a.jpg

yasinmetin
22-04-2020, 11:14
Bu konu çok gerilerde kalmış, pembe yaseminin özel bir budama yöntemi ve zamanı var mı arkadaşlar. tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum. geçen sene aldığım yasemin ısıtmadığım cam balkonda kış boyunca yavaş yavaş sürgün verdi ve şu an duvara sardığım telleri tamamen kapladı ve gerilerden bir sürü ek sürgünler veriyor onları da sardırıyorum. Bu arada en dipten 4-5 tomurcuk çiçek açmak üzere. Yeni sürgünleri budasam mı yoksa sürgünler uzadıkça ipe sarmaya devam mı etsem ne tavsiye edersiniz?

HASAN KÖSE
24-01-2022, 14:02
yorumlarınız için çok teşekkürler:)

ben; karşıyaka izmirliyim. çocukluğumda; karşıyaka da yaz akşamları sokakta yürüdüğümde yasemin ve hanımeli kokuları birbirine karışırdı. şimdi, ne yazık ki pek rastlamıyorum.

çocukluğumdaki yaseminle, mart başında budanırdı. nisan ortalarında beyaz tomurcuklar belirir ve mayıs başı civarı bembeyaz mis kokulu çiçekler açardı. ekime dek sürerdi. (anımsadıklarım)

migros'ta saksıdaki yasemini gördüğümde; yazdıklarım aklımdan hızla geçmişti.

önerileriniz doğrultusunda; pembe yasemini inceledim.
benim anılarımdaki yasemin, güneşli güney cepheli konumda yetişirdi.

şimdi, sizlerle saksıyı ve ilk aldığım görüntüyü paylaşmak istiyorum.

yarın veya önümüzdeki günlerde, eski yaseminlerimi arayacağım ve fotoğraflayp sizlerle paylaşacağım.

paylaşımlarınız için teşekkürler.

merhaba jasminum polyanthum u çok seviyorum yalnız beyaz çiçekli olanını bi türlü bulamadım rica etsem yardımcı olabilirmisiniz bana