Bağlan

View Full Version : Ay Çöreği




Sevgi Durul
09-01-2011, 20:28
Bugün Ay Çöreği yaptım. Ve sizler için görüntüledim. Fotoğraf sıcağı sıcağına çekildi. Zaten bu çörek, sıcak yendiğinde daha güzel oluyor.

188070




dlk
09-01-2011, 20:43
Nefis görünüyor. Elinize sağlık.

Müjgan
09-01-2011, 20:47
Pek güzel görünüyor elinize sağlık, ama sadece son halini fotoğraflamışsınız. Baştan itibaren malzemeleri ile, yapım aşamasını, servis tabağına kadar olan bütün bölümleri yazın, fotoğraflayın ki, biz de görüp, yapalım hemşerim :)

Sevgi Durul
09-01-2011, 20:49
Malzemeleri ve Yapılışı;

1 Su Bardağı Sıvı Yağ,

1 Su Bardağı Ilık Süt,

1 Yumurta Beyazı İçine, Sarısı Üzerine,

1 Tatlı kaşığı Tuz,

2 Tatlı Kaşığı Şeker,

1 Haşlanmış İri Patates (Sıcak Olacak),

1 Paket Kuru Maya,

2 Çorba Kaşığı Yoğurt,

Aldığı kadar Un.

Bütün malzeme bir araya getirilip yoğurulacak. Yarım saat bekletilip, mayalandırılacak. Hamur sekiz eşit parçaya bölünüp, her biri bir servis tabağı büyüklüğünde elle açılacak.

Açılan hamur, dört parça olacak şekilde kesilecek. Önceden hazırlanan peynir, maydanoz karışımı uzun kısma konup, rulo yapılacak. Ay şekli verilip, üzerine yumurta sarısı sürülecek.

Bir yarım saat de tepside bekletilip, tekrar mayalandırılacak. Pişirilecek. Afiyet Olsun.
188074
188075
188076
188077

Sevgi Durul
09-01-2011, 20:51
Devamı,
188078

188079

188080

188081

Hhatice
09-01-2011, 21:01
Bugün Ay Çöreği yaptım. Ve sizler için görüntüledim. Fotoğraf sıcağı sıcağına çekildi. Zaten bu çörek, sıcak yendiğinde daha güzel oluyor.

188070

Elinize sağlık .Bu tarifi uzun yıllardır yaparım .İçine giren patetes hamura farklı bir lezzet veriyor.Yumuşacık oluyor .Tavsiye ederim .

Müjgan
09-01-2011, 21:01
Hehheee... Elinize sağlıkk :)))

Sevgi Durul
09-01-2011, 21:12
Elinize sağlık .Bu tarifi uzun yıllardır yaparım .İçine giren patetes hamura farklı bir lezzet veriyor.Yumuşacık oluyor .Tavsiye ederim .

Teşekkür ederim, sevgili Sedef. Aynen söylediğiniz gibi. Daha önce bu tariften tadmamış olanlar, muhakkak tarifini alıyor.

Müjgan
09-01-2011, 21:34
Bu mayalama işi beni hep bezdiriyor ve mayalı hamurla hazırlananlardan uzak duruyorum. "Bekleyen derviş muradına erermiş"e iyi bir örnek bence :)) finalde beklediğine değen bir şey hazırlamış oluyorsun.
Artık koşturmacaya ara verip, benim de bu sakin ve "bekleyişli" hamurlara geçme zamanım geldi, hissediyorumm.... :)

Sevgi Durul
10-01-2011, 12:21
Bu mayalama işi beni hep bezdiriyor ve mayalı hamurla hazırlananlardan uzak duruyorum. "Bekleyen derviş muradına erermiş"e iyi bir örnek bence :)) finalde beklediğine değen bir şey hazırlamış oluyorsun.
Artık koşturmacaya ara verip, benim de bu sakin ve "bekleyişli" hamurlara geçme zamanım geldi, hissediyorumm.... :)

Müjgan hanım, aslında bekleyiş, zor geçmiyor. Ben yarım saat bekleme süresini belirsizlik olmasın diye yazdım. Doğruyu söylemek gerekirse hiç saat tutmuyorum.
Siz etrafı toplayana kadar, süresi gelmiş oluyor. Denediğinizde sonuç yazarsanız sevinirim :)

Müjgan
10-01-2011, 12:34
Ancak pazar günü deneyebilirim, buraya sonucu yazarım kesinn :))

Sevgi Durul
10-01-2011, 12:50
Ancak pazar günü deneyebilirim, buraya sonucu yazarım kesinn :))

Müjgan hanım, reklam olmasın diye yazmamıştım. Mayayı Dr.Oetker kulllanıyorum. Daha güzel sonuç alınıyor. :)

Müjgan
10-01-2011, 14:00
Bende de o var merak etmeyin, ;) Ekmeği evde yaptığım dönemlere ait, hala süreleri dolmadıysa tabi...

Güler
11-01-2011, 12:43
Ben de çok severim ay çöreğini. Hiç yapmadım, bunu denemek istiyorum.
Ama benim satın aldıklarımın içi kahverengi ve bol cevizli oluyor.

Bahsettiğim iç malzemesini bilen arkadaşımız var mı?

berduray
13-01-2011, 17:17
Benim sevdiğim de, o cins Güler Hanım.
Evde kekten kalan kırık dökük artıklar,tatlı kurupastalar, bisküvi parçaları, badem, fındık, ceviz ve kuruüzüm, kısaca elinizde ne varsa ve birkaç kaşık kakaoyu karıştırıp iç malzeme olarak kullanabilirsiniz.

Hatta elma, ayva rendeleyip tavada bir iki döndürüp, suyunu çektirip az şekerle, bol tarçınla deneyebilirsiniz.

Aslında ayçöreği elde kalan malzemelerin değerlendirilmesidir.

betito
13-01-2011, 17:46
Ay çöreğini katlama-sarma şekliniz değişik. Teşekkürler, anneme yaptırayım böyle. :)

Kiraz
13-01-2011, 18:29
Benim sevdiğim de, o cins Güler Hanım.
Evde kekten kalan kırık dökük artıklar,tatlı kurupastalar, bisküvi parçaları, badem, fındık, ceviz ve kuruüzüm, kısaca elinizde ne varsa ve birkaç kaşık kakaoyu karıştırıp iç malzeme olarak kullanabilirsiniz.

Hatta elma, ayva rendeleyip tavada bir iki döndürüp, suyunu çektirip az şekerle, bol tarçınla deneyebilirsiniz.

Aslında ayçöreği elde kalan malzemelerin değerlendirilmesidir.

Çocukken (35 sene kadar önce :) şimdi de aynı mıdır bilmiyorum), dayısının pastanesi olan bir arkadaşım aynı şeyi söylemişti; kalan malzemenin değerlendirilmesiymiş. Bu nedenle içinde tatlının yanında tuzlu da farkediliyor.

Sevgi Durul
13-01-2011, 19:35
Şimdi sizler söyleyince, ben de çocukluğumda yediğim hazır ay çörekleri aklıma geldi ve netten şöyle bir araştırdım. Görsellerde de çok değişik şekilleri var. Çok değişik iç malzemeleri ile hazırlanan tarifler var. Benim aklıma en yatan, ceviz, pudra şekeri, kakao, süt, tarçın ve kuru üzüm ile hazırlanmış olanı. Hatta kıymalı ve patatesli iç ile hazırlananları da var.

Benim tarifim, daha çok poğaça tadında.