View Full Version : Agacsevdalsi / Bonsai Adaylarım
AgacSevdalisi
09-01-2011, 14:46
Merhaba sayın bonsaiseverler; Bende bonsai denemeleri için bazı fidanlar temin ettim.Kabaca budamalarını yaptım. Bundan sonraki aşamalarda "şekil verme ve budama" konularında yardımlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.Sırasıyla resimleri yüklüyorum.Güzel bonsaili günler sizin olsun.
AgacSevdalisi
09-01-2011, 14:50
Bir arkadaşımın bahçesinin kenarından geçen hafta yamadori yaparak söktüm ve biraz budama yaparak yerine diktim.Çok fazla olmasa da saçak kökleri vardı umarım büyütebilirim.
1 veya 3 numaralı fotoyu ön taraf olarak düşünüyorum.sizinde önerilerinizi bekliyorum.
Delice sanırım bu. Bu sene çok fazla uygulama yapmayın yeni ortamına alışsın. Zeytin toprağa değse zaten köklenir yaşar.
Bence budanması gereken dallar var ama, acele etmeyin,sonra da yaparsınız.
tourkana
09-01-2011, 17:01
Toprağın altında bir cevher yatıyor olabilir, toprağı biraz daha azaltın , genişçe bir kök boğazı kısmı var mı yok mu bir bakın.. Şekle karar verirken onu da gözönünde bulundurmak lazım.
AgacSevdalisi
09-01-2011, 18:50
sanırım toprağın bir miktar altında genişçe kök boğazı var ama ben bu sene köklenmesini ve gelişmesini bekleyeceğim sanırım.Budama konusunda fikirlerinizi bekliyorum.
AgacSevdalisi
09-01-2011, 18:52
Bu da ikinci delice zeytin fidanım.
AgacSevdalisi
09-01-2011, 18:54
İkinci dilice zeytin resimlerine devam
AgacSevdalisi
09-01-2011, 18:56
Arkadaşımın bahçesinden aldığım harnup. kökleri güzel ama umarım tuttururum.
AgacSevdalisi
09-01-2011, 19:00
Bahçeden köklü olarak söktm.Muhtemelen tutmasında bir sorun olmayacak.Ama sanırım ilek denen erkek incir.
AgacSevdalisi
09-01-2011, 19:03
İncirin son hali. Yenidünyayı bir arkadaş bayağa bir kesmiş ve yok etmeye çalşıyormuş.bende kurtarabilirsem dedim ve söktüm umarım kurtarabilirim.Kurtarabilirsem çok güzel gövdesi var.
AgacSevdalisi
09-01-2011, 19:07
Bu da bonsai yapmayı düşündüğüm siyah üzümüm.
Delice de böyle bir budama yapın. Harnupta da bir derin budama gerekli. Kökler zedelendiği için varolan dalları beslemesi güç olacak.
AgacSevdalisi
09-01-2011, 19:35
teşekkür ederim memet bey diğer arkadaşların tavsiyelerini de alıp değerlendirme yapacağım.Sizce delice zeytin-2 deki kuru dalları ne yapmalıyım.Kuru dal üzerinde kalırsa bitkinin gelişimini etkilermi?
tourkana
09-01-2011, 20:12
Şeffaf su kapları kökler için , ışık ve drenaj bakımından sorun olabilir. Geniş kök boğazını görmeden bence bir şey yapmayın. Fikir verebilir diye aşağıdaki linki ekliyorum:
www.oleabonsai.com
msgurkan
09-01-2011, 20:14
İncirden ve zeytinden çelik ile gövde üretme konusunda sayfamda çok sayıda uygulama var. Sizin için faydalı olacağını düşünüyorum.
Her ikisi de kolay köklendikleri için zaman kaybını önlemek açısından gereksiz bütün dal ve gövde parçalarını ta baştan kesip atmak gerekiyor. Ağaç köklenirken çıkacak taze dallardan da tarza uygun olanları seçersiniz.
Aksi halde taze dallar bu gereksiz dal ve gövde parçaları üzerinde oluşacak, hatta belki de çıkmasını istediğiniz bölgelerde ise dal oluşmayacaktır. 1-2 Yıl sonra, tarz seçimine uygun olarak, tekrar derin budama yapmak zorunda kaldığınızda başa dönmüş olacaksınız.
Kısaca özellikle incir ve zeytin için yamadori ve çelik uygulamalarında tarza uymayan ve gereksiz olduğu kesin olan bütün dalların budanmasını ben kendi adıma tavsiye ediyorum.
Ağacın dalları resimden çok iyi görünmüyor ancak örnek olarak bir zeytin ağacınız için şu uygulama olabilir.
188068
AgacSevdalisi
09-01-2011, 20:35
teşekkür ederim sayın tourkana tavsiyenize uyacağım.Geniş kök boğazını görmeden bir işlem yapmayacağım ama diğer arkadaşların tavsiyelerinide alacağım.
Sayın msgurkan ben sizin çalışmalrınızı takip ettim ve kalın incir dalları keserek köklendirmeyi planlıyorum.Resim üzerinde yaptığınız uygulama çok derin bir budama. bu kadar derin dumaya kıyabilirmiyim bilmiyorum.Kıysam sonuçta nasıl bişey olacak onuda bilmiyorum.Derin budamaya kıymasam dalların bir kısmını budayarak şekil vermeye çalışsam nasıl olur acaba? Ben photoshop'ta bir deneme yapacağım.Yine sizlerin tavsiyelerini bekliyorum.
Harun Parlak
09-01-2011, 21:19
Sayın AgacSevdalisi. Aramza hoş geldiniz. Çok güzel adaylarınız var. Bunlar üzerinde güzel deneyimler kazanıp ilerde çok güzel bonsai ler yapacaksınız. Her ağca ayrı ayrı gözler le bakmak insanı geliştiriyor.
Sizler de düşündüklerinizi ve ağaç üzerinde ki hayellerinizi çizim ile yansıtabilirseniz eminim bizlerde değişik açılardan bakma şansı görürüz.
Şimdilik ilk ağcınıza ben de ilk gördüğümü yansıtmaya çalıştım. Ağcınız sizin yanınızda biz tam olaraak göremiyoruz.
Bu ikili gövdeli ağcınızı ortadan ikiye bölerek iki güzel bonsai elde edebilirsiniz.
Önerilere ayrı ayrı bakıp son kararı siz vereceksiniz. Bu kararınız yanlış da olsa üzülmeyin.
Bu size tecrübe de kazandıracaktır. Yeterki ağcınızı öldürmeyin. Başlangıç için dayanıklı tür seçmişsiniz başarılar ve kolaylıklar dilerim.
Sizce delice zeytin-2 deki kuru dalları ne yapmalıyım.Kuru dal üzerinde kalırsa bitkinin gelişimini etkilermi?
Kuru dalın olumsuz bir etkisi olmaz. Kuru dal uygulaması da yapılabilir onlarla, tabi tercih size ait.
Harun Parlak
09-01-2011, 23:30
Başka bir seçenek.
AgacSevdalisi
10-01-2011, 07:30
tekin bey gerçekten çok güzel fikirler verdiniz.Birleşik olarak verdiğiniz de ayrılmış olarak verdiğiniz de çok güzel.Ama ben birleşik olarak yapmayı düşünüyorum şimdilik. çünkü ortadan ikiye bölüp kaybetme riskini göze alamıyorum.Ellerinize sasğlık çok güzel çalışma olmuş.Bende deneye yanıla öğreneceğim bonsai yapmayı galiba
AgacSevdalisi
10-01-2011, 09:39
Öneride bulunan arkadaşlardan esinlenerek bende bir photoshop çalışması yaptım.
Ali H. ALI
10-01-2011, 10:28
AgacSevadlisi, iyi gunler.
Bonsaide budama esastir. Bu dala kiyamam bunu kesemem dusunceleri ile hareket ederseniz istediginiz bonsaileri elde edemezsiniz. Elinizde guzel adaylar var. Agaclariniza bir heykeltiras gibi bakmiya calisiniz. Bu ham meteryallerden nasil bir eser cikarabilirsiniz diye hayal gucunuzu zorlayiniz. Hayalinizdeki agaci gozunuzun onune getirip uygun budamalari yapiniz diger arkadaslarimin da belirtigi gibi kurumus govde ve dal gorunumleri de verebilirsiniz.
Sectiginiz turler yasamayi seven agaclar, derin budamalardan korkmayiniz( yeter ki siz ne yapmak istediginize karar veriniz) derin budamalardan sonra agcalariniz bircok surgun verecek bu surgunleri de siz degerlendirip agaclariniz uzerinde dizeceksiniz.
Iki govdeli zeytin agacinizinortasinda bosluk olusmus( agac govdeleri birbirinden uzaklasmis ve yukarilarda tekrar yakinlasmis.) Govdeleri yaklastirip bu boslugu kapatmaniz imkansiz degil ama zor. Belki Tekin beyin cizdigi agaclari ayirip iki agac elde etme onerisini gozden gecirirsiniz.
Agaclarinizi bilincli olarak budarken, Onlari istediginiz sekle sokmakla birlikte sagliklarinin da daha iyi olmasina yardimci olacaginizi unutmayiniz.
Kolay gelsin.
AgacSevdalisi
10-01-2011, 13:47
tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim sayın Ali H.Ali. Benim amacım hem bonsai tarzında ağaçcıklar oluşturmak hemde onları yaşatarak üzerinden bir iki tane de olsa meyvelerini görebilmek. Budama ve şekil verme konusunda sizin engin tecrübelerinizi de almak isterim. Kolay gelsin.
AgacSevdalisi
12-01-2011, 09:51
arkadaşlar delice zeytinimden bir tanesi eklediğim örnekteki gibi bir tarz düşünüyorum sizce nasıl olur?
Arkadaşımın bahçesinden aldığım harnup. kökleri güzel ama umarım tuttururum.
Hemşerim merhaba ;
Sanırım harnupun yapraklarında bir sorun var ,bunun nedenide sökülmesi ve köklerinin budanması bence dalları olmasını istediğin forma yakın derin budamalasın.Kolay gelsin.
arkadaşlar delice zeytinimden bir tanesi eklediğim örnekteki gibi bir tarz düşünüyorum sizce nasıl olur?
Bence istediğin tarzı zamanla ve sabırla yakalarsın diye düşünüyorum.
AgacSevdalisi
14-01-2011, 12:16
teşekkür ederim sayın hazeyn harnupa derin budama yapacağım haftasonu.inşallah kurtarabilirim.
AgacSevdalisi
18-02-2011, 18:59
Merhabalar; zeytinleri budadım en son halleri resimdeki gibi.
AgacSevdalisi
18-02-2011, 19:04
Bunlarda yeni diktiğim murt fidanlarım.
kalambaklı
19-02-2011, 07:38
Zeytinlerinize mantar ve kurtlara karşı bordobulamacı atmalısınız.
Kolay gelsin.
Budama yaptığınız yerdeki kesikleri aşı macunu ya da balmumuyla kapamanızda yarar var.
Bu işlemi budamayı yaptığınzda uygulayın.
bonsaisan
19-02-2011, 11:07
Adaylarınız çok güzel gelişmeleri buradan takip edeçeğiz umuyorum ki ileri ki yıllarda güzel örnekler oluçak.
AgacSevdalisi
20-02-2011, 16:24
Teşekkür ederim arkadaşlar bende sizlerin tavsiyelerinizi bekliyorum.Acemi bir bonsai sever olarak öğrenecek çok şeyim olduğunu düşünüyorum.Sizlerin yardımlarıyla umarım güzel sonuçlar elde ederim.Saygılar,selamlar.
AgacSevdalisi
03-06-2011, 19:27
bonsai adaylarımdam bir kısmı kurudu bende yeni adaylar elde ettim.umarım bonsai yapma yolunda biraz ilerleyebilirim.
zeytin bonsaisi için önerilerinizi bekliyorum.bir ay önce uç alma yaptım güzel sonuçlar meydana geliyor.uç aldığım yerden yeni sürgünler verdi.resişmleri ekliyorum.
AgacSevdalisi
03-06-2011, 19:29
zeytin resimleri devam...
AgacSevdalisi
03-06-2011, 19:45
3 yaşında frenk üzmü budaması bence biraz kötü oldu ama düzeltmeye çalışacağım.
Zeytini ve çelikleri onar litrelik saksılara alın . Bunu yaparken toprkalarını zedelemeden yapmaya dikkat edin.
Nasıl gübre kullanıyorsunuz?
AgacSevdalisi
04-06-2011, 20:36
Zeytini ve çelikleri onar litrelik saksılara alın . Bunu yaparken toprkalarını zedelemeden yapmaya dikkat edin.
Nasıl gübre kullanıyorsunuz?
swayın memet; zeytin zaten 7 litrelik fidan poşetinde.incirleride bu sene iyice köklendirip seneye saksını değiştireceğim.hepsinin toprağında yanmış koyun gübresi var.ayrıca bir miktar NPK ve MAP uyguladım.Şimdilik bir sorun görünmüyor.sizin tavsiye edeceğiniz herhangi bir şey varsa dinlemeye hazırım.
Spectraks
04-06-2011, 20:39
Gerçektende ağaç sevdalısısın.
Poşetleri görünce boyutunu anlaması zor oluyor. Bu durumda çelikler de kalın gövdeli.
Gelişme süreci boyunca düzenli gübre vermeye devam edin. Hümik asit de etkili bir katkı maddesi.
AgacSevdalisi
04-06-2011, 22:51
Gerçektende ağaç sevdalısısın.
teşekkür ederim ama istediğim şeyleri yeterince yapamıyorum.
AgacSevdalisi
04-06-2011, 22:52
Poşetleri görünce boyutunu anlaması zor oluyor. Bu durumda çelikler de kalın gövdeli.
Gelişme süreci boyunca düzenli gübre vermeye devam edin. Hümik asit de etkili bir katkı maddesi.
evet memet bey çeliklerin çapı 5-6 cm civarında.humik asitte vereceğim.ilginiz için teşekkür ederim.
AgacSevdalisi
21-06-2011, 14:31
zeytin fidanının son durumu...
AgacSevdalisi
09-09-2011, 13:05
zeytin fidanımın son hali.
AgacSevdalisi
09-09-2011, 13:07
Bodur elma fidanından bonsai yapmayı düşündüğüm elma fidanım.
AgacSevdalisi
09-09-2011, 13:08
elma fidanı...resimler devam...
bonsaisan
09-09-2011, 22:45
İncirlerinizin boyutunu algılama için eklediğiniz ölcü birimi olan çakmağı gördüm.
Klasik bir bonsaide bu terimi kullanıyorum çünkü klasik bir bonsai ana bonsai formunun temeli olan süpürge tarzı ve buginjin literati tarzı dışında ağaçın ilk dalı ağaçın boyu ile 1\3 oranında ki kısımda olmadır.
Bu hem dengeli bir kompozisyon hemde orantılı bir ağaç elde etmenizi sağlar.
Ve kuralarda uygun bir ağaçınız olur.
BU gün öenmsiz görülen bu ufak ayrıntı bir gün ülkemizde **** ülkemiz dışında iştirak etmeyi düşündüğünüz bir yarışma ya da organizasyonda size avantaj sağlar.
Ağaçlarınızda demir eksikliği sorunu var gibi. Suyun kirecinden kaynaklanır genellikle. Kara boya kullanın.
İncirle çalışmak çok eğlenceli. Bir o kadar da can sıkıcı geriden yeni sürgünler vermesini sağlamak kolay olmuyor.
bonsaisan
12-09-2011, 08:29
memet arkadaşımızın dediği gibi demir eksikliği problemi yeni sürügnlerde kloroz ile birlikte görülmekte.
Lakin şunu açıklamak gerek.Demir eksikliği görülen bitkilerde karaboya saçıkıbrıs dediğimzi demirsülfat bitkiye verilse bile işe yaramıya bilir.
Yaramamasını sebebi ise....................
Kireçli topraklarda pH yüksek olduğundan demir bileşikleri çözünmez ve dolasıyla da bitkilerce alınamaz. Ancak kireçli topraklardaki demir noksanlığının tek açıklaması bu değildir. Topraktaki kirecin çözülmesiyle ortaya çıkan bikarbonat iyonları, demir noksanlığının en önemli bir diğer sebebidir. Kök bölgesinde bulunan fazla bikarbonat iyonları bitki bünyesinde demirin hareketliliğini azaltarak noksanlık görülmesine neden olmaktadır. Topraktaki kirecin çözünmesinde ortamdaki karbondioksit miktarının çok fazla artırıcı etkisi vardır. Bu nedenle, toprakta karbondioksit miktarını artıran havasızlık hallerinde bitkilerde demir klorozu ortaya çıkmaktadır. Toprağın sıkışması, suyu falz tutması uzun sureli yağışlar veya aşırı sulama gibi olayların demir noksanlığı yarattığı pratikte çok iyi bilinmektedir. Toprakta karbondioksit birikmesine neden olan bir diğer etmen toprak strüktürünün bozuk olmasıdır. Onun için demir klorozu 'ile mücadelede toprak strüktürünü geliştirecek önlemler de önemli bir yer tutar.
Toprakta fazla miktarda bulunan fosfat ve nitrat iyonlan da demir klorozu yaratmaktadır.
YUkarıda ki bahsi geçen oluşumlar bitki bakımı gelişmesi için çok öenmli olup adayların bonsai olması için ya da daha sonra bonsaileriniz içinde geçerlidir.
Saygılar
Toprağın kireçli ve Yüksek PH'li olduğunu nereden anladın.
Fotoğraflarda görülen bazıları mil içinde diğerleri de kireçli toprak gibi durmuyor.
Karaboyayı bitkiye vermeden işe yaramaz demak, hi. mantıklı değil zaten. Alıntı yaptığın metin demir alımı konusunda ekstrem bir örneği anlatmış. Bu saksılarda karaboya uygulaması sorunu çözecektir.
AgacSevdalisi
12-09-2011, 15:13
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Bende yaprakların sararmasından demir eksikliği olabileceğini tahmin etmiştim. Sitede yaptığım araştırmalar beni de demir sülfat'a iletti. ama bulunduğum yerde maalesef vdemir sülfat bulamadım. Çoz az miktarda kükürt uyguladım . Umarım kükürtün bir zararı olmaz bitkilerime.
Baharat satan yerlerde zaçı kıbrıs ya da karaboya arayın. Kükürt zarar vermese de demir eksikliğine faydası da yok.
AgacSevdalisi
12-09-2011, 15:50
Baharat satan yerlerde zaçı kıbrıs ya da karaboya arayın. Kükürt zarar vermese de demir eksikliğine faydası da yok.
tamam mehmet bey karaboya yı bulduktan sonra nasıl kullanacağım konusunda bilgilerinize ihtiyacım olacak.
Karaboya boyacılarda da bulunuyor. Toz boyalar arasında olur.
bonsaisan
24-11-2011, 13:48
Her iki aday için de zaman ve süreç gerekli.
Daha iyi bir gelişim için öncelikle yayvan ama geniş saksılara almanız şart.
Telleme ile form vermek yerine gelişrtirme ve sonra geriye budama ile form verme işlemi daha iyi sonuç verecektir.
Daha sonra gelişen sürgünler dallara dönüştüğünde telleme ile görsel yapısında düzenleme yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
AgacSevdalisi
24-11-2011, 14:13
Her iki aday için de zaman ve süreç gerekli.
Daha iyi bir gelişim için öncelikle yayvan ama geniş saksılara almanız şart.
Telleme ile form vermek yerine gelişrtirme ve sonra geriye budama ile form verme işlemi daha iyi sonuç verecektir.
Daha sonra gelişen sürgünler dallara dönüştüğünde telleme ile görsel yapısında düzenleme yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
evet sayın bonsaisan zaman gerektiğini biliyorum. tellememin sebebi yön vermek istediğin yeri şimdiden belirlemek içindi.Büyümeleri ve gelişmeleri lazım.ikinci incir adayının tepe kısmından budamam gerekiyor sanırım ama neresinden budasam tam karar veremedim. Bu konu hk. dada fikir verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.
Her iki fidanı da on litrelik saksılara alın. Böylece daha uygun bir büyüme ortamı sağlarsınız. Bütün dallardaki sürgün uçlarını kesin. Yoksa incir dal ucundan büyüme eğiliminde oluyor. Uçları alınca geriden dalanmaya biraz daha fazla niyetleniyor.
İkinci fidanda telleyip eğdiğiniz dal var. Onun hemen üstünde bir göz var. Onun üstünden budayabilirsiniz. Gövdeye göre boyu çok uzun olmamalı. budadığınızda oradaki göz zirve dal olarak uzar. Yukarı doğru tellersiniz daha sonra.
AgacSevdalisi
25-11-2011, 09:30
Her iki fidanı da on litrelik saksılara alın. Böylece daha uygun bir büyüme ortamı sağlarsınız. Bütün dallardaki sürgün uçlarını kesin. Yoksa incir dal ucundan büyüme eğiliminde oluyor. Uçları alınca geriden dalanmaya biraz daha fazla niyetleniyor.
İkinci fidanda telleyip eğdiğiniz dal var. Onun hemen üstünde bir göz var. Onun üstünden budayabilirsiniz. Gövdeye göre boyu çok uzun olmamalı. budadığınızda oradaki göz zirve dal olarak uzar. Yukarı doğru tellersiniz daha sonra.
tavsiyeleriniz için teşekkür ederim sayın memet,bahar ayı geldiği zaman sürgün uçlarını alacağım ve dediğiniz yerden budayacağım.teşekkür ederim.
AgacSevdalisi
25-11-2011, 09:38
adaylarımdan zeytin fidanını 2. resimde işaretlediğim yerden havai köklendirme yapacağım.daha sonra photoshopla düzenlediğim örnek 1-2-3 resimlerde ki gibi aşağı yukarı olmasını umduğum şekilde yapmaya çalışacağım. Fidanım henüz çok ince biliyorum ama şimdilik düşüncem bu şekilde.
AgacSevdalisi
16-04-2012, 13:20
Bu adayım da yine geçen sene köklendirdiğim ikinci incir adayım.
AgacSevdalisi
16-04-2012, 13:30
4 yaşında olan kumkuat'ımı şimdilik gelişip serpilmeye bıraktım. saksını büyüteceğim ama geçmi kaldım diye tereddüt içindeyim.
AgacSevdalisi
16-04-2012, 13:37
henüz daha çok küçük ama şimdiden resmini eklemek istedim.
AgacSevdalisi
16-04-2012, 13:49
Geçen sene fidanlıktan aldığım bodur elmayı budayarak bir şekil vermeye çalıştım bu sene hiç dokunmadan sürgünlerin uzamasını bekliyeceğim ve seneye geriye budama yaparak dallandırmaya çalışacağım.
AgacSevdalisi
16-04-2012, 13:54
Yaşını tam olarak bilmediğim kara kekik.Ben geçen sene bazı dallarında budamalr yaptım ama ikiz gövdelimi yapsam yoksa budama resimdeki gibi soldaki dalı kesip tek ana dal üzerinde mi büyütsem.
AgacSevdalisi
16-04-2012, 14:03
Soldaki dalı paintte silerek nasıl olacağına baktım.
Sn AgacSevdalisi
Adaylarınızla başarılar dilerim.
Bodur elma ve inciriniz çok güzel olacak. Elmada aşılı kısım göze batıyor. Bende de 2-3 aşılı ağaç var. İleride onları yok etmek gerekecek.
AgacSevdalisi
16-04-2012, 15:37
Sn AgacSevdalisi
Adaylarınızla başarılar dilerim.
Bodur elma ve inciriniz çok güzel olacak. Elmada aşılı kısım göze batıyor. Bende de 2-3 aşılı ağaç var. İleride onları yok etmek gerekecek.
Teşekkür ederim sayın sakaki; elmanın aşılı yeri benimde kafama takılıyor ama şimdilik yapacak birşey yok gelişmesini bekleyeceğim, ilerde gövde kalınlaştıkça yapılacak bir işlem bulurum heralde.
Aşılı yer dremelle temizlenebilir. Kabuk zamanla orayı önemli ölçüde onarır. Biraz da kuru gövde görüntüsü olur.
AgacSevdalisi
16-04-2012, 16:09
Aşılı yer dremelle temizlenebilir. Kabuk zamanla orayı önemli ölçüde onarır. Biraz da kuru gövde görüntüsü olur.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim memet bey; sonbaharda bende aşılı yerin altını dremel vb aletlerle aşındırmayı düşünüyorum.Sonbahara kadar bekleyelim bakalım nasıl bir görüntü alacak.
AgacSevdalisi
24-04-2012, 14:33
Bodur elmamın sürgünleri çok hızlı geliştiği için uç alımı yapamadım ama geriye doğru budama yaptım. bakalım budamadan sonra dallarda çatallanma olacak mı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.