Bağlan

View Full Version : Sphagnum yosunu hakkında bilgiler




denizakvaryumu
10-11-2006, 09:43
Başka forumlarda da konu olan, hatta tartışmalara yol açan ,Türkiye de olup olmadığı pek bilinmeyen ve nerdeyse etobur bitkiler için altın değerinde olan bu meşhur sphagnum yosununu acaba bir test bitkisi olarak kullanabilirmiyiz?

http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=sphagnum&btnG=Ara&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wi

Hemen hemen her etobur bitki saksısında canlı olarak gördüğümüz bu yosuna özellikle ;

1-utri- cephalatus- heliamfora- saksılarında daha çok görüyorum..Bunun nedeni nedir?

2-Bir etobur bitki saksısında yoğun olarak canlı sphagnum varsa bu herşey yolunda anlamına gelir mi? Veya artık bunu başaran kişi ,bu işin ustasıdır diyebilirmiyiz?

3-Canlı sphagnum ,bol olarak bir saksıda mevcutsa, yine de 2 sene sonra torf değişimine gerek varmıdır?


.




praecox
10-11-2006, 09:53
Başka forumlarda da konu olan, hatta tartışmalara yol açan ,Türkiye de olup olmadığı pek bilinmeyen ve nerdeyse etobur bitkiler için altın değerinde olan bu meşhur sphagnum yosununu acaba bir test bitkisi olarak kullanabilirmiyiz?

Hemen hemen her etobur bitki saksısında canlı olarak gördüğümüz bu yosuna özellikle ;

1-utri- cephalatus- heliamfora- saksılarında daha çok görüyorum..Bunun nedeni nedir?

2-Bir etobur bitki saksısında yoğun olarak canlı sphagnum varsa bu herşey yolunda anlamına gelir mi? Veya artık bunu başaran kişi ,bu işin ustasıdır diyebilirmiyiz?

3-Canlı sphagnum ,bol olarak bir saksıda mevcutsa, yine de 2 sene sonra torf değişimine gerek varmıdır?

Sphagum canlı kalıp hatta gelişiyor ise çevre şartları EBlere uygun olduğunun bir göstergesi, zira bilindiği gibi bu yosun EB lerin evriminde ciddi bir rol oynamış hatta sebep olmuştur dahi diyebiliriz.

1- sorudaki EBler çok daha ıslak ve nemli istediklerinden sphag tam bir indikatördür sphagnum öldü ise gerçi bunu yeni olanlar biraz çok geç anlıyabilirler ancak o 3 EBnin de hiç yaşam şansı yok demek. kaldı ki utriler nerde ise submers dahi gelişebilirler.

2- evet bu doğrudur hatta canlı sphagnum preventif şartlar sağladığından küflenme çürüme de olmıyacak demektir. (veya doğrusu sphagnum mantar ve küf gelişimini bastırır kontrol altına alır asidik özeliği vs...)

3-canlı sphagnum varsa siz yine de en geç 2. sene sonra yine de torfu değiştirin zira diğer faktörlerü şimdilik sağlıyamıyoruz bunları perlit vermiculitle düzeltme yoluna gidiyoruz zira saksılarda ne de olsa küçük bir biotopu simule etmeye çalışıyoruz. bilmem toprak saksıların bazı bitkilere sebep olduğu köklere zaralarını duydunuz mu. bu gibi bir durum darlingtonia için uygun şartlar sağlasa da kaktüslere elim sonuçlar doğurabilir.

ben esasen her yeni vegetasyon yılı başlangıcı tüm saksıların (EBlerin) torfunu değiştiriyorum böylece daha iyi bir gelişim olduğunu gözlemlerdim.

bilgilerinize.

denizakvaryumu
10-11-2006, 10:10
Hımmm şimdi anlaşıldı bu işin ustalarının saksılarında neden bol miktarda sphagnum olduğu....Erkan Hocam teşekkürler...

denizakvaryumu
10-11-2006, 13:28
http://img208.imageshack.us/img208/8959/d7ac890asarrsprossjpgnl6.jpg (http://imageshack.us)

http://img100.imageshack.us/img100/1481/2bc19469sarrspross1jpgdx8.jpg (http://imageshack.us)

Konu sphagnumdan açılmışken üstat Erkan Hoca nın yosunlarını eklememek olmazdı........

Bu sphagnum ormanı için ;Nazar etme ne olur yeter ki iste senin de olur diyorum:D

denizakvaryumu
07-12-2006, 20:47
Sphagnumun tehlikeleri

Son aylarda sphagnum yosununun kullanımının ve elle temasının sakıncaları konusunda internette ve diğer yayın organlarında bir takım uyarılar yayınlandı. Bu kaynakların çoğunluğu Canadian Sphagnum Peat Moss Association'ın bir açıklamasını kaynak alıyordu:
"...Sphagnum yosunu sporotrichosis adı verilen,deriye çizik ve aşınmış yerlerden giren kronik bir mantar hastalığına sebebiyet verebilir. Buradan lenf düğümlerine geçip eklemlerin şişmesine neden olabilir. Girdiği nokta su toplayacaktır. Tedavi edilmezse enfeksiyona uğramış bölgenin kesilmesi gerekebilir; hastalık ölüm nedeni de olabilir..."

Sphagnum yosununun bonsai yetiştiriciliği konusunda çok faydalı yanlarının olduğu ve bonsai tutkunları tarafından yaygın olarak kullanıldığı göz önüne alınırsa yuradaki uyarı ne kadar ciddiye alınmalıdır?

Sporotrichosis sıklıkla deriyi etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Asıl olarak çiftçilerin, bahçıvanların ve bahçe mühendislerinin meslek hastalığıdır.

Sporotrichosis'in taşıyıcısı olan mantar sphagnum yosununda bulunmasına rağmen, şu da göz önüne alınmalıdır ki, toprak, saman, dikenli tel, çam iğnesi, diken(özellikle gül dikenleri) ve diğer bitkilerle ilintili materyaller yoluyla da meydana gelebilir ve insan derisine kesik yoluyla işleyebilir. Topraktaki ölü bitki yığınlarında,ağaç kabuklarında ve çalılarda da yetiştiği görülmüştür(yabani ve kültürlenmiş). Açıkça görülüyor ki Sporotrichosis tehditi sadece sphagnum yosunu ile sınırlı değil.

Ayrıca şunun da anlaşılması gerekir ki bütün sphagnum yosunları Sporotrichosis taşımaz. Wisconsin Division of Health, Bureau of Community Health and Prevention(Wisconsin Sağlık Departmanı,Halk Sağlığı ve Koruması Bürosu,BCHP)'ın raporlarına göre 1981'de Wisconsin'de bir bahçe merkezinde çalışan iki kardeşte sporotrichosis teşhis edilmiş. BCHP tarafından bahçe merkezinde yapılan araştırmada çalışanlar arasında iki Sporotrichosis vakası daha ortaya çıkarılmış. Bahçe merkezinde 1980 kışında 16 işçi tarafından cenaze çelenkleri yapılmış. Kullanılan sphagnum yosunu Wisconsin'in merkez bölgesindeki bataklık alanlardan elde edilmiş ve tek bir toptancıdan satın alınmış.Çelenk yapma işinde düzenli olarak çalışan 7 erkek işçiden 4'ü sporotrichosis enfeksiyonu kapmış. Buna rağmen 12 işçinin her sonbahar aynı toptancıdan alınan sphagnum yosununu kullanarak 2000-3000 çelenk yaptığı yerel bir mezarlıkta yapılan bir araştırmada herhangi bir vakaya ratlanmamış.
Görünen o ki hastalıkta meydana gelen bu patlamanın kaynağı, sayısız miktarda Sporotrichosis taşımayan sphagnum satan bir toptancının sadece bir kez kötü bir parti mal satmasıyla sınırlı.

Anlaşılıyor ki bunun gibi vakaların büyük çoğunluğunda; Sphagnum Sporotrichosis'e neden olan mantar taşımaktadır yargısı bir kural değil bir istisnadır.

Çoğu Sporotrichosis enfeksiyonları sadece deri ile sınırlıdır. Eklem, akciğer ve merkezi sinir sistemi enfeksiyonu vakaları olmuştur ama çok enderdir.

Sporotrichosis'in ilk belirtisi çoğunlukla böcek ısırığı gibi görünen, küçük, acımayan bir şişliktir. Kırmızı, pembe veya mor olabilir. Şişlik genelde parmakta, elde veya kolda, mantarın ilk olarak girdiği derideki açıklıkta ortaya çıkar. Bunu açılan,çıbana benzeyen bir veya daha fazla şişlik izler ve iyileşmesi zaman alır. İlk şişlik mantara maruz kaldıktan sonra 1 ila 12 (genelde 3)hafta içerisinde oluşur.

Yakın zamana kadar sporotrichosis, potassium iodide ile tedavi ediliyordu fakat şimdi Sporanox adlı yeni bir ilaç tedavide kullanılmakta çünkü bu ilacın yan etkileri potassium iodide'e göre daha az. Yaraların tam olarak iyileşmesi için tedavi haftalarca sürebiliyor.

Sporotrichosis riskinin çok düşük olduğu akılda tutulmalıdır. ABD'de enfeksiyon vakaları tam olarak bilinmiyor ama milyonda bir iki olarak tahmin ediliyor. Senede yaklaşık 200-250 vaka görülüyor. İstatistiksel olarak konuşmak gerekirse caddeden karşıdan karşıya geçmek daha tehlikeli.

Ben diğer bonsai tutkunları,fidancılar ve bahçıvanlar gibi düzenli olarak her gün toprakla, ağaçlarla ve sphagnum yosunuyla temas ediyorum ve yıllar geçmesine rağmen herhangi bir olay yaşamadım, yine de cildinize batabilecek teller, gül çalılıkları, saman balyaları, çam fideleri vb. ile çalışırken mümkün olduğunca eldiven ve uzun kollu giysiler giymenizi tavsiye etmek benim görevimdir. Cildinizde dış etkilere açık yerler varsa toprak, sphagnum yosunu vb. ile uzun süreli, direkt temastan kaçının

Minarai arkadaşın çevirisinden
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1502&page=3&highlight=sphagnum

praecox
07-12-2006, 22:23
bunu ben bilerek yazmadım dediğiniz gibi ender bir mantar hastalığı (gereksiz kimseleri ürkütmemek adına, ancak yine de bu tabiattan toplanan sphagnumlar için geçerli.

canlı olmaları kaydı ile bundan evvel diğer forumlarda diğer yosunlarda da olası alerjilerin veya alerjik reaksyonların da önlenmesi çerçevesinde canlı yosun ile çalışmalarda, toplamada hep eldiven takılmasını salık vermiştim.

özelikle de diğer forumdaki politrchium tartışmalarında.
tabii bir dizi yosunda saklı börtü böcek ısırıkları da buna dahil.

son sphagnum maceramda yosun diye el atığımda, bir yılan yavrusunu az daha avuçlarken kendimi yılanla gözgöze gelmiş olmam da eldiven latexden mi çelikden mi olsun diye bir düşünce gelmişdi aklıma...

sonuçda normal saksı toprağı ile çalışanlarda da tetanoz aşısı hep tavsiye edilir. yurtdışında hastahanelere saksılı çiçek sokulması da bundan dolayı yasaktır....

o risk veya bir risk her daim bir yerlerde vardır.

denizakvaryumu
08-12-2006, 07:35
Hımmm
bu durumda ölü sph. en iyisi........gerçi dirisi bir yana, ölüsünü de bulamıyoruz..o da ayrı konu:D



.

praecox
08-12-2006, 12:56
Yaşamak zaten bir risktir. sakınılan göze çöp kaçar derler .

sphagnumun kızılderililerce hatta eskiden avrupada da superabsorberlerin olmadığı zamanlarda çocuk altlarına kadınların menstruasyon dönemlerinde de bağ olarak kullanımının çok yaygın olduğu bildiğimizden bu sorunu bu çerçeveden bakarsak biraz da konu sensasyonel habermiş gibi algılanabilir.

sadece yeni aletler geliştirip ozon tabakasını ölçebilir duruma gelip de ozon delinmiş gibilerden haberler çok....

sera gazlarından CO2 çoğalıyor diye paniklediğimiz bu yıllarda yeni yeni hint okyanusunda bazı planktonların aşırı üremesi ile CO2 geri pompalar olmasına karbondioxid pompaları dendi. panik yaratmak kolay özelikle bilmeden bilinçsizce...

bazı bilim adamları ilk univ yıllarında bu kullanım hızı ile petrol reservleri 30 yıl ancak yeter demişdi sene 1976 bu yıl 2006 matematiğim zayıf mı yoksa ne...?

bir dizi diğer faktörleri bilemeden göremezden extrapolasyon yapmak bazı çevrelerin felaket haberciliği ile prim yapması ki nedense bu haberler de o malum yeni dünyadakilerden kaynaklanıyor ....

cisplatin örneğindeki sonuçları birkaç yıldan domatesin içinde bulduğumuz maddelere de söyler olacağız...

denizakvaryumu
08-12-2006, 14:24
Hayırdır hocam,
domatesin içinde ne var?

avukatkemal
08-12-2006, 18:12
domates de mi sakıncalı :(

praecox
08-12-2006, 19:36
Şimdilik değil,
içinde son yıllarda lucophen veya lucephin gibi prostat kanserine iyi geldiği idaa edilen maddeler bulundu. ancak bu hastalığa iyi gelmesi için günde kaç ton phytohormonsuz domates yenmesi hakkında bir dozajlanma verilmedi...:D

gerçi son yüz yıla kadar patlıcan gibi domates de bir süs bitkisi iken yenilir olması da patatesle güzelavratotu sınıfından olduğu gibi bir de gerçek var.:cool:

ıspanakda aşırı bir demir yok limonda da fazlaca c vitamini yok ascorbic asidi sitrik asitle karıştırmıyalım her ekşilik vit.c değil.

havuçda retinol yok beta caroten var geviş getirmeyen bir insan bunu ne kadarını sindirir bilinir söylenmez. (%15 beta karoten olarak kana onun da takribi yine % 15'i belki retinola)

A vitamini olan retinol ihtiyacını insanlar karaciğerden karşılarsa daha verimli olur. insanoğlu tüm çabalarımıza rağmen bir karnivor canlıdır bu gerçeği selüloz yiyerek saklıyamayız ancak sindiremediğimizden az besin aldığımızdan zayıflarız.

neyse bu konu çok karışık tek yönlü anlaşılabilir....
sapmasın yine
hedef tahtası olmıyayım da...

avukatkemal
09-12-2006, 09:47
zaten her zaman otla beslenmeye karşıyımdır :D

denizakvaryumu
09-12-2006, 11:54
zaten her zaman otla beslenmeye karşıyımdır :D


Etobur bitkilere de merakımız buradan geliyor:D

hocam ne yaptınız tohum konusunu nasıl bir çözüm buldunuz?

praecox
09-12-2006, 13:02
Hangi tohum konusunu?
neyin çözüm ?

denizakvaryumu
09-12-2006, 18:53
Erkan hocam,
avukat kemal için söyledim....elinde vft tohumu var torf bulamıyordu...tüm ikna çabalarımıza rağmen yine de tohumda ısrarlı...:D

denizakvaryumu
09-12-2006, 19:16
zaten her zaman otla beslenmeye karşıyımdır :D

konu açılmışken bir açılım yapayım:

-------------------------------------------------------------------
10 yıl evvel Ankara da milli kütüphanede

kartoteksi karıştırırken tesadüfen bir kitap dikkatimi

çekti..............

Bu kitap ve buna bağlı 5-6 kitapta, istanbul da--100 yaşını aşanlar-- derneği altında bir dernek olduğundan bahsediliyor,

ve temel konu olarak da insanın sağlıklı kalması ve uzun yaşaması için nasıl beslenmesi gerektiği falan uzun uzun anlatılıyordu ..........

Bununla ilgili bazı kitaplar ise kütüphane kayıtlarında çalınmış olarak gözüktüğü için okuyamadım......

Bu kitaplarda bir cihazdan bahsediliyordu........Bahsedilen bu cihaz, iyeceklerin titreşim katsayısını ölçtüğü,buna göre bir yiyeceğin ,insana yararlı olup olmadığının tesbit edildiği belirtiliyordu............

Aklımda kaldığı kadarı ile, her maddenin atomlardan oluştuğu ve bunların da farklı titreşim katsayıları veya aralıkları olduğu,

işte, bu cihazın bunları ölçtüğü vs.vs. anlatılıyordu.......

Buna göre kırmızı et,tavuk eti,balık eti olmak üzere hertürlü ,tereyağı,margarin,şeker, düşük titreşim yayıyor.......meyveler,sebzeler,kuru yemişler,su,zeytinyağı yüksek titreşim yayıyormuş..........

Bu derneğe göre ,insan sağlıklı ve uzun yaşamak isterse yüksek titreşimli besinleri yemeliymiş..........

Kitaba göre ,yemek istediğiniz, herhangi bir besini, bu cihazla önce ölçmeniz gerekiyor,(tabi her defasında elmayı ölçmiyeceksiniz,)....................

Yazayım dedim,anlattıklarım size, geyik gibi gelebilir ama aşşağı yukarı aklımda kalanlar bunlar ve gerçek..........

Eğer böyle bir cihazı duyan veya bilen varsa yazsın derim......Aslan gibi ,kanlı çiğ bir eti yiyemiyoruz,etlerin tümünü (balık-tavuk-vs) bir işlemden geçirdikten sonra yiyebiliyoruz.........

İnek gibi ,samanları veya otları da yiyemiyoruz..........


Ama meyve ve kuruyemişleri hiçbir işlemden geçirmeden

zevkle yiyoruz.............


Yani insan ,ne etobur, ne de otobur, furitisyen yani meyveci ve kuru yemşçi...............

O zaman işlemden geçirerek yediğimiz besinler acaba insan metobolizmasını iyi yöndemi kötü yöndemi etkiler.....?

.........

Kanser de dahil olmak üzere artan bu hastalıklar,aslında

insan doğasına aykırı beslenmekten olamaz mı ?

praecox
09-12-2006, 20:50
Bu konuda Atkins in bir diet önerisi ve kitapları var.
burdan şimdi bunları yazmak tekrar gereksiz tartışma açar.
zaten sphagnum ile de bir ilgileri yok.
bilmem hiç duymadım sphagnum salatası var mı?

noreks
18-05-2007, 13:24
Üstat,
yurdışından 1 lt kadar yarı kuru sphagnum getirttim. tarife göre önce saf suyla iyice yıkayıp ıslattım. iki gün banyoda kaldı. ardından bir gün önceden ıslatılmış iyice saf su çektirilmiş / ılsatılmış sphgnum torfu üzerine yaydım. alt kısım bataklık gibi. üstü şeffaf kapakla kapalı pişmeyecek derecede bol ışık görüyor. yinede sanki bir şeyi eksik yapmışım gibi geliyor.

praecox
18-05-2007, 14:08
Evet herşey doğru gibi. eksik olan sabır mı dersiniz :)
sphagnumun kuruma derecesine göre de canlanma yavaş olabilir.
ektiğiniz sphagnumda ıslatıldığında hala bir yeşilik gözlemliyebildiniz ise o oranda hızlı canlanıcaktır.
umkarım iyice kurutulmuş presslenmiş sphagnum değildi aldığınız.

noreks
18-05-2007, 15:13
üstat,

içimi rahatlattınız. gelen sphagnumda yeşil kısım daha çoktu. hatta yarı yaş geldi diyebilirim. ( yarı kuru / semi dry yanlış anlaşılmalara neden oluyor )
birde içinde bayağı sert , ince sphagnum gövdesine benzeyen ama koyu kahverengi , uzun lifler var bunlar nedir ayıklamak gerekir mi?

praecox
18-05-2007, 16:35
üstat,

içimi rahatlattınız. gelen sphagnumda yeşil kısım daha çoktu. hatta yarı yaş geldi diyebilirim. ( yarı kuru / semi dry yanlış anlaşılmalara neden oluyor )
birde içinde bayağı sert , ince sphagnum gövdesine benzeyen ama koyu kahverengi , uzun lifler var bunlar nedir ayıklamak gerekir mi?

Malum sphagnum da kafadan atmam serbest ise kuru ağırlığının 20 katı ve üzeri su tutma özeliği varken sphagnum alıcam derken su taşımamak adına bunu sphagnumu öldürmeyecek kadar kurutmak en makulu olduğundandır. ki yarı kuru denir. tam kurutmada preslenip hacmi de azlatılırsa, sphagnum canlanmıyabiliyor. gövdenin kalın kahverengi lifleri dediğiniz gibi kalın dolgun lifli türlerde sertleşip odunlaşmış bir gövde oluştursada ayıklamanız gerekmez sonuçta o da torf olur bir zaman sonra veya boğumlarından yeni gözlerde canlanma yapabiliyor.

ach Sphagnum ach çok basit ilkel ve adeta prehistorik yapınla fosillerde bulsak da seni... artık dünyada nerde ise bu özeliklerin olmasa belki de okullarda fosil resimlerinde kalacaktın...

noreks
18-05-2007, 22:15
üstat ,

durum aşağıdaki resimlerde görünüyor sanırım.

noreks
18-05-2007, 22:16
pardon yanlış resim

noreks
18-05-2007, 22:23
eklemek istediğim resim saksılara konulmuş ve tohum ekilmiş saksıların resmiydi. yanlışlıkla asistanımın resmini gönderdim. kendisi manevi olarak bana destek olmakta.
saksılar kendi imalatım olan seranın içinde

noreks
19-05-2007, 19:00
spahgnum ile ilgilenenler için Türkiyenin 122 bitki alanı diye DHKD tarafından yayınlanmış bir kitap var burada 3 bölgede sphagnum bulunduğu belirtiliyor.
bu bilgi gidip sökün diye değildir...:))
yeni baskısı yanılmıyorsam iki cilt halinde yayınlanacaktı.

noreks
28-06-2007, 21:19
Üstat,

Sphagnumu zaman zaman hasat ettiğinizi bir başlıkta yazmıştınız **** yazılmıştı bulamadım. Hasattan kasıt nedir.
Elime tesadüfen geçen tohum ekimi ile ilgili bir prospektüste canlı yeşil sphagnumu ince bir şekilde kıyıp tohum ekilen saksı yüzeyine yayın diyor.
Hasattan kasıt yeşil kısımların zaman zaman alınarak başka saksılara dağıtımı ise ince kıyım yapmanın amacı ne. Böl ve fazlalaştır mı ?

praecox
29-06-2007, 19:55
Üstat,

Sphagnumu zaman zaman hasat ettiğinizi bir başlıkta yazmıştınız **** yazılmıştı bulamadım. Hasattan kasıt nedir.
Elime tesadüfen geçen tohum ekimi ile ilgili bir prospektüste canlı yeşil sphagnumu ince bir şekilde kıyıp tohum ekilen saksı yüzeyine yayın diyor.
Hasattan kasıt yeşil kısımların zaman zaman alınarak başka saksılara dağıtımı ise ince kıyım yapmanın amacı ne. Böl ve fazlalaştır mı ?

Hasattan kasıt yeşil canlı sphagnum eldesi. sphagnumu ekip büyüdükten sonra baş kısmını 2 cm kadar kesip tekrar torfa dikerken alt kısmını kesip sarracenia tohumlarını katlamaya alır veya ince kıyım sphagnum yosun yüzeyine ekim yaparız.
tabii orkideler için sphagnum gerekliliğini de biliyoruz. bu yosunun asidik özeliği bazı küf mantar ve alg oluşumunu bastırdığı için bir de su tutma özeliğinden dolayı kullanıyoruz.

pawney
20-08-2007, 22:26
Selamlar,

Evimde degisik turlerde orkideler var. Saksilarda genel olarak cam kabugu rendesi kullaniyorum, ancak cok memnun degilim. Cocopeat denedim ve cok memnun kalmadim. Mumkunse spagnum moss kullanmak istiyorum, ancak ulkemizde nerede bulabilecegimi bilmiyorum. Vitrinlerdeki bazi orkidelerin saksilarinin ust tabakalarinda goruyorum, ancak hepsi ithal oldugu icin kimse nerede bulabilecegim konusunda bana fikir vermedi. Burada konuya hakim arkadaslar oldugunu gorunce cok sevindim. Mumkunse bilgili arkadaslardan birisi, sphagnum'u nerden bulabilecegimi veya ev sartlarinda nasil uretebilecegimi anlatirsa cok memnun olurum.

Simdiden emegi gecen tum arkadaslara tesekkurler

praecox
21-08-2007, 10:10
Sayın pawney,

Önce sizi yeni gelen arkadaşlar bölümünde tanıyalım.

Esasen sphagnum konusu da çok işlendi. Forumda iyice bir tarama arama yaparsanız sorularınıza cevap bulabileceksiniz. Bu yosunu dükkanlardan satın almak imkansız gibi bir şey. doğada da bulmak çok zorlaştı kaldı ki bulduğunuz spagnumları ellemeniz dahi yasak... değil toplamak... :)

Sphagnum orkideler için ilk bir yıl için uygundur. Köklenmeyi teşfik edici özeliklerinden dolayı. Saksı üzerine konmuş dediğinizse dekor amaçlı ise büyük bir ihtimallede sphagnum değildir.

ephesos
21-08-2007, 12:38
Sayın preacox , benim sphagnumlar hala aynı boyda daha doğrusu yukarı doğru bir büyüme yok nedeni sizce ne olabilir ? sıcaklar mı?

pawney
24-08-2007, 17:17
Sayin Praecox,

Oncelikle ilginiz ve cevabiniz icin tesekkurler. Bilgisayarim iki gundur bozuk oldugundan daha once cevap yazamadim. En kisa zamandada yeni uyeler bolumunde kendimi tanitmak istiyorum.

Forumda keyword ile arama yapip tum postlari okudum. Ancak takip edilebilir formatta yazılmış. Bir elde etme yontemine rastlamadım. Yurtdışı sitelerdede araştırdım. Genel olarak, anladığım şu ki:
Kapalı bir kaba biraz torf, uzerine ölü sphagnum ve onunda üzerine biraz canlı sphagnum konuluyor. Yüzey seviyesini biraz geçecek sekilde dinlenmiş su konuluyor ve direkt güneş almayan parlak bir yere konuluyor.

Oncelikle bu tarifi dogru yorumlayip yorumlamadığımı bilmiyorum, ayrica kabın üstü açık mı kapalı mı kalacak? balkonda mı yoksa içerde mi oluyor? gibi sorularim olsada en büyük sorun, Türkiye'de canlı veya ölü sphagnumu nerden bulacağım.

Yurtdışından istesem gelir mi acaba? nede olsa canlı bitki diye gümrük sorunu olur.

Sphagnum'u çam kabuguyla karistirabilirim diye umuyorum. Hem yetismisler icin icin su tutuculugu biraz yuksek olur, hemde minikler için 1 yıl rahat kök verecekleri bir ortam olur.

Tekrar teşekkürler ilginiz için

noreks
24-08-2007, 17:27
Sayın Pawney,

Ben yurtdışından getirttim hiç bir sorun olmadı zaten 1 havalı zarf dolusu yarı kuru sphagnum 100 gr tutmuyor. bu başlığın önceki mesajlarında bana gelen sphagnumun ilk geldiği zaman çekilmiş resimleri var.

Yapılacak şey kendine geldikten sonra torf karışımına dikmek. baş kısımlarından 2 - 2.5 cm den koparıp dikiyorsunuz. Geri kalanı da torf klasmanında kullanmak üzere CP saksılarına gidiyor.
Substrat için kullanılacak torf içinse sayın Praecox'a müracaat ederseniz size yardımcı olacağından eminim.

pawney
26-08-2007, 19:09
Paylastiginiz bilgi ve tecrubeleriniz icin simdiden tesekkurler. Bende isteyeyim o halde yurtdisindan ve torf karisimina ekeyim. Gelismeleri elimden geldigince buraya post edecegim.

Tekrar tesekkurler

krizenten
18-02-2008, 01:57
Bunlar bize (etobur bitki yetiştiricilerine) gerekli olan sphagnum moss mudur?Cevaplayan olursa sevinirim.

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.reptilesupply.com/images/cf2_mb_terra_moss.jpg&imgrefurl=http://www.reptilesupply.com/product.php%3Fproducts_id%3D768&h=450&w=450&sz=32&hl=tr&start=3&um=1&tbnid=v_V32dZZ5_X4gM:&tbnh=127&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dsphagnum%2Bsale%26um%3D1%26hl%3Dtr%26 lr%3D%26sa%3DN

Eğer öyle ise buradan temin edelim.:(

praecox
18-02-2008, 14:26
Sphagnum yosunu olduğu yazılmış. Ancak anlamadığım bir şey var. Resimdeki yosun preslenmiş kurutulmuş olmasına rağmen yeşil. Sphagnum kuruyunca ağarır, beyazlar. Ya resim yanlış **** ben anlıyamadım.

Bir de bu paketleri, ki 100g kadardır ıslanınca 6 litre kadar şişerler, 3€ a bulmak da mümkün. 14$ bana pahallı gibi geldi.

krizenten
18-02-2008, 16:24
Sphagnum yosunu olduğu yazılmış. Ancak anlamadığım bir şey var. Resimdeki yosun preslenmiş kurutulmuş olmasına rağmen yeşil. Sphagnum kuruyunca ağarır, beyazlar. Ya resim yanlış **** ben anlıyamadım.

Bir de bu paketleri, ki 100g kadardır ıslanınca 6 litre kadar şişerler, 3€ a bulmak da mümkün. 14$ bana pahallı gibi geldi.

Peki bunlar canlı değiller anladığım kadarı ile, kurutulmuş dediğinize göre yeşillenmeleri mümkün değildir zannediyorum.

varbanik
20-04-2008, 15:38
merhaba forumu epeyce aradım ama bi cevap bulamadım bu sphagnum yosununun canlısını bulmak galiba mümkün görünmüyor.ebay de canlısı için kargo ücreti 60 dolar kuru olanlarda preslenmiş onnarda galiba yeşermeyecek kadar kuru olmalı.tam sağlıklı bi cevap nasıl alabiliriz.***

bir sorum daha olacak kuru sphagnumu saf olarak vft ler için kullanabilirmiyiz.yani saksıyı saf sphagnumla doldurup vft yide içine ekersek sorun olurmu torf ve perlit kullanmasak

praecox
20-04-2008, 16:05
kuru olanlarda preslenmiş onlar da galiba yeşermeyecek kadar kuru olmalı.tam sağlıklı bi cevap nasıl alabiliriz.
Esasen yeniden canlanmaları veya yeşermeleri mümkün. Bu büyük olasılıkla sphagnumun kendi içinde karışmış sporlarından çimlenmek yolu ile olacaktır.

kuru sphagnumu saf olarak vft ler için kullanabilirmiyiz. Yani saksıyı saf sphagnumla doldurup vft yide içine ekersek sorun olurmu torf ve perlit kullanmasak.
Bu durum VFT'ler açısından en ideali, lakin bulamadığım bir yosunu neden böyle kullanayım ki... torf ve perlit de gayet iyi sonuçlar verebiliyor iken.
Sphagnum (en azından ülkemizde) elde etmek günümüzde zor ve hatta pahallı gibi bundan dolayıdır ki bu yosunu buluncada ancak olmazsa olmaz denecek yerlerde kullanmakta fayda var. Ben şahsen bu hercai tür EB'lerde sphagnum kullanmıyorum. Ancak bazı zor EB türlerinde veya Orkidelerde kullanımı bu anlamda bana mantıklı gibi geliyor.
Yani iki nokta arasında bir ulaşım söz konusu ise ben olan vesahitleri kullanmayı düşünürdüm olmıyan bir, özel şöförlü mercedesin gelmesini beklemek veya tedarik etmenin hesabını yapmak biraz mantıksız gibi... :D

varbanik
20-04-2008, 17:29
öncelikle gönderdiğiniz vft yeni kapanlar veriyor.galiba çok güzel bir vft olacak teşekkür ederim.
aslında hocam siz haklısınız tabi sizin hesabınızla benim hesabım tutmaya bilir.
bakın benim hesabıma van da torfta perlitte bulunmuyor internet üzeri istesem 2-3 litre 9-10 milyona satılıyor.9-10 da kargo parası etti size 20 ama yurtdışından kurutulmuş sphagnum alsam kargoyla birlikte 15 dolar falan tutuyor forumlarda sizin dediğinize göre 100 gr kurutulmuş sphagnum ıslatıldığında 6 lt filan oluyormuş.daha karlı geldi bana ama tabi hesaplarımda bi yanlış olabilir çünkü hiç sphagnum deneyimim olmadı.

izzeterisen
20-04-2008, 22:27
İyi günler,
http://www.sihirlitablet.com/content.asp?ctID=100
Bu sitede sözü edilen tablet acaba torfa ekilse bu yosunu elde edebilir miyiz.
Yukarıda yazılanlardan tam bir sonuç çıkaramadım.
Cevabınız için teşekkürler.

varbanik
21-04-2008, 09:33
bu tabletler içerisinde gübre ve bazı ilaçlar var sanırsam.bence yeşermesi mümkündeğil.ayrıca çok pahalı

alpiii
30-04-2008, 23:04
Sphagnum yosununun tam olarak bitkiye yararı nedir? Ayrıca yapımarketlerde satılan EB'lerde sphagnum var mı? Ben toprak değişimi esnasında sanki sphagnuma benzer birşeyler gördüm.Tam olarak bilmiyorum bir yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar.Ayrıca bu yosunu bitkinin toprağına nasıl ekliyoruz?

polatuz
09-05-2008, 21:44
Gelecek hafta Estonya'ya bir seyahatim olacak. Gidiş nedenim ise baltık torf ambalajlarının geri dönüşümü projesi. Anladığım kadarıyla Baltık torfun ticari ambalajlanmasının yapıldığı bir yere gideceğim. Baltık torf ve sphagnum moss acaba aynı kaynaktan gelen maddeler midir? Bu durumda gittiğim yerden ne gibi bilgi ve malzemeler sağlayabilirim? Başta Sayın Praecox olmak üzere önerilerinizi bekliyorum.

praecox
10-05-2008, 14:55
Benim burda sormak istediklerim, veya bilmek istediklerim birilerini rahatsız edebilir. Ticari anlamda düşünmediğim için, oranın torf rezervlerini merak ediyorum. Kaç yıl daha bu böyle devam edebilecek? Tahrip etikleri biotopun geri gelmiyeceklerinin farkındalar mı? Burda plastik balyaların geri dönüşümü gibi çevreci görünmek amaçlı bir davranış çok komik. Asıl torfun geri dönüşümü ne olacak. Bu torfun çıkartılmasının diğer avrupa ülkelerindeki gibi yasal bir yasaklama ile durdurulması söz konusu mu? geriye kalan arazilerde ne yapılıyor. Yapılanma var mı veya nasıl bir alan olarak değerlendiriyorlar?
Üzerinde ne tür sphagnumlar var? Yer yer boşaltılan arazilerde sphagnum oluşumları yeniden gözlemleniyor mu? veya bu alanlar spagnum ekmek yolu ile bir sphagnum ticaretine yapıyorlarmı? Yapmıyorlarsa da dönüştürmeleri planda var mı?
Biliyorum bu konu asıl biraz da sigarayı binbir yolla içimini engelmek ama yine de çiftçilerin tütün ekimini dsteklemek gibi bir şey.

polatuz
10-05-2008, 19:05
Sayın Preaecox,
"plastik balyaların geri dönüşümü gibi çevreci görünmek amaçlı bir davranış" demişsiniz. Aslında çevreci görünmek gibi bir dertleri yok. Amaç sadece para kazanmak, kar etmek. Bu günlerde petrol fiyatları malum. Geri dönüşüm karlı bir iş.
Ama size teşekkür ederim. Onlardan hesap sorabileceğim verileri bana verdiniz. Yalnız benim internetten araştırdığım kadarıyla bu küçük ülkeler, demokrasi konusunda harikalar yaratıyorlar.

praecox
10-05-2008, 19:37
Sayın Preaecox,
"plastik balyaların geri dönüşümü gibi çevreci görünmek amaçlı bir davranış" demişsiniz. Aslında çevreci görünmek gibi bir dertleri yok. Amaç sadece para kazanmak, kar etmek. Bu günlerde petrol fiyatları malum. Geri dönüşüm karlı bir iş.
Ama size teşekkür ederim. Onlardan hesap sorabileceğim verileri bana verdiniz. Yalnız benim internetten araştırdığım kadarıyla bu küçük ülkeler, demokrasi konusunda harikalar yaratıyorlar.

Aslında demokrasi konusunda değil de doğa konusunda harikalar yaratmalı, yaratmalıyız.
İşin aslı torf'un çıkartılmasının tamamen yasaklanması öncelikle de benim işim gelmez. Etobur bitkileri torf olmadan yetiştirmek mümkün olmıyan bir konu. Ancak her bitkiyi de torf'a dikmenin gereksiz olduğunu konusunda da artık sanırım çoğu uzman hemfikir oldu.
Olabilir uçsuz bucaksız çok da önemli endemik ve/veya ender bitkilerin bulunmadığı fauna açısından da ciddi tehditler oluşmadığı bir alanda bu oluşum var ise fayda yarar argumentleri tartılıp belki torfun sökümü mümkün olan bir yerdir. Bunu bileme ben oraları göremedim, ancak tahmini şu yönde ki buralarda yani baltık bataklıklarında torf sökmek çok da büyük çevre sorunları yaratmıyacak olduğundan sökülüyordur. Bunu sizin ordaki gözlemleriniz bilgilerinizi aktarmanız müteakibinde göreceğiz.

Evaca
14-05-2008, 02:03
Forumlardaki tüm aramalarıma rağmen ayrıntılı bilgi bulamadım. Sfagnum kullanarak acer palmatum çimlendireceğim.

Ama bu yosun çeşidini nereden bulabileceğimi bilmiyorum. Ve acaba kendimiz yapabilir miyiz, merak ediyorum.

Ya da Sfagnum'a eş değer başka ne kullanabiliriz ? Kullanabileceğimiz malzemeleri de nereden temin edebileceğimizi yazmanızı rica ederim.

Saygılarımla,

Evrim.

praecox
14-05-2008, 10:47
Burda yosun yapmak kelimesi yanlış kullanılmış sanırım. Bakabilir miyiz veya büyütebilirmiyiz olmalı.

Bir de Sphagnum (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=235938#post235938)diye aratırsanız, daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

denizakvaryumu
14-05-2008, 10:52
Ya da soruyu " çoğaltmak için 3-4 adet canlı sphagnum yosununu nereden bulabilirim ve çoğaltmanın püf noktaları nedir?" şeklinde sormak en doğrusu.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2298

denizakvaryumu
14-05-2008, 11:07
Sn.ephesos
sphagnumlarda bir gelişme oldu mu?

Evaca
14-05-2008, 13:29
Sphagnum diye aratmadığım için bilgi bulamadığıma şaşırmadım şimdi. Yönlendirme için teşekkür ederim. Akçaağaç tohum çimlendirmede kullanıldığını okuduğum için çok fazla bilgi sahibi değildim..

Çok teşekkür ederim..

ephesos
14-05-2008, 13:48
İkinci hasatımı yaptım.

pittheus
19-05-2008, 14:41
Sporotrichosis yazısını okudum ve aynı belirtiler ben de oldu 1 hafta önce geçmeye başladı. Çok kaşınıyordu ve vücuduma yer yer yayıldı. Sinek ısırığı gibi şişkenlikler var, kaşınıyordu, ayrıca tam ortasında kırmızı bir nokta vardı sanki bir şey sokmuş gibi. Bu yazıyı da görünce iyice işkillendim. :(
Aynen vikipedi de yazıldığı gibi (Usually, cutaneous sporotrichosis lesions occur in the finger, hand, and arm.) parmak el ve kolumun yanı sıra ayak ve bacaklarımda da oldu. Ama google daki resimlerdeki gibi şişkinlikler büyük değil sinek ısırığı gibiydi.
Biraz fazla mı endişeleniyorum acaba?

ephesos
19-05-2008, 14:53
Sanırım sizinki allerjik bir durum.

pittheus
19-05-2008, 15:03
Ben de öyle düşündüm ama okuyunca yazıyı ister istemez biraz endişelendim. Zaten geçti gibi şu anda kaşıntı yok sadece o sinek ısırığı gibi şeyler var.
İçimi rahatlattınız, teşekkürler.
Artık hep eldiven kullanacağım :))

praecox
19-05-2008, 16:12
Sphagnum özelikle canlı yeşil sphagnum oldukça asidik bir bitkidir. Ellerinizin hasas deri bölgelerine değince, kişiye ve bünyeye bağlı olarak, ısırgan otu gibi hafif yanıklar kaşıntılara neden olabilir. Bu hassas bünyelerde normal bir durum. Genel anlamda alerjik reaksyonlar gösteren bünyeler de bilinmektedir.
Ancak Sphagnumdan kaynaklanan Sporotrichosis vakkası çok yaygın değildir literatürde bir kez bir kontamine sphagnum kaynağından bir vakaa kayıtlara geçmiştir. Cildin hassasiyeti Sporotrichosis kapma olasılığı ile doğru orantılıdır.
Değil sadece sphagnumda, her tür toprakla çalışmalarda da eldiven giymekte fayda vardır. Hatta Tetanoz aşısı olmalı olanların ise öngörülen sıklıkta yenilenmesi gerekmektedir.

avukatkemal
19-05-2008, 16:32
Benzer tehlike sarı torfta da mevcut mu?

pittheus
19-05-2008, 20:10
Sanırım yazıyı okuyunca fazla tepki verdim. Vikipedi de havalı latince terimleri görünce de biraz ürperdim.

pittheus
20-05-2008, 23:46
Bir sorum olacak. Benim EB saksılarımdaki substratın rengi kahverengi / bu sphagnum oluyor sanırım. Anladığım kadarıyla yeşil olmadığı için cansız, beyazlaşmadığı için de canlı. Peki ben bunu nasıl yeşertebilirim? Biraz drosera tohumu bulmuştum, yeşerdiler diye seviniyorum, sakın sphagnum olmasın o? :(

avukatkemal
21-05-2008, 08:50
Büyük ihtimal torftur o.. neden yeşertesinizki? Yosunla küfle yeşil be beyazın tonlarına kavuşabilirsiniz ama tavsiye etmiyorum :D

praecox
21-05-2008, 09:44
Bir sorum olacak. Benim EB saksılarımdaki substratın rengi kahverengi / bu sphagnum oluyor sanırım. Anladığım kadarıyla yeşil olmadığı için cansız, beyazlaşmadığı için de canlı. Peki ben bunu nasıl yeşertebilirim? Biraz drosera tohumu bulmuştum, yeşerdiler diye seviniyorum, sakın sphagnum olmasın o? :(

Şimdu durumu şöyle açıklıyayayım zira ne demek istediğinizi hiç anlamadım.

Sphagnum malum googleda da binbir çeşit resmini bulacağınız canlı bir yeşil yosun. Bu yosun kurursa beyazlaşır (diğer yosunlarda bu tarz bir beyazlaşma olmaz) şayet uzun müddet kuru kalmamış ise su ile tekrardan canlanır yeşerir. Burda sıkıştırılmış uzun süre kuru tutulmuş sphagnumların da yeşereceği anlamı çıkmasın bu mümkün gibi ise de sadece içinde karışan sporlarından yeniden filizlenirler. Sphagnumun çürümüş halina de "torf" diyoruz ki bu normal saksı toprağına benzemektedir. Bizim kullandığımız sphagnum torfun kuru hali diğerlerine nazaran daha açık kahverengidir bundan dolayı sarışın veya beyaz torf da denir.
Sizin bahsetiğiniz tof üzerinde veya ölü sphagnum üzeindeki yeşerme büyük olasılıkla herhangi bir habituz gözlemlenemiyorsa nemden dolayı oluşan alg ve diğer su yosunlarıdır.

Ekdeki resimlerde canlı kuru sphagnumları görüyorsunuz:
3799938000

38001

Bu resimde üste kuru, sol altta doğranmış, ufalanmış kuru sphagnum ve sağ allta de torf u görüyorsunuz.
38002

pittheus
21-05-2008, 13:58
Benim saksımdaki torf imiş hocam. Drosera tohumları vardı üzerinde sanırım onlar yeşeriyor.

hexus
24-07-2008, 16:37
Sphagnum Yosunu Siparişi Vermek isteyen Arkadaşlar Aşagıda Linkini Verecegim Web Sitesinden Alabilirler ... 2-3 gün içinde Geliyor
www.yardiac.com

praecox
25-07-2008, 15:06
Sayın hexus,

orda bahsi geçen "432 cubic inches" yosun paket büyüklüğü nedir? Preslenmiş olmadığı anlaşılıyor. Paket birimi kaç litre veya metreküp e tekabül ediyor?

Saygılar

hexus
25-07-2008, 16:54
Sayın hexus,

orda bahsi geçen "432 cubic inches" yosun paket büyüklüğü nedir? Preslenmiş olmadığı anlaşılıyor. Paket birimi kaç litre veya metreküp e tekabül ediyor?

Saygılar



432 Cubic inches Litreye çevrilince 7.07 Litreye Tekabül Ediyor. Değişik Bir Ölçü Birimi Kullanmışlar ama Bende Bilmiyordum Google Hesap Makinesi ile Çevirmiştim.
Bu arada preslenmiş değil uzun lifli Sphagnum yosunu... Üretimi Yapılabilir Tahminimce
Saygılarımla

Weezer
25-07-2008, 17:27
ebay'de daha ucuz.

Ent
11-08-2008, 14:55
Aynı sitede 2 farklı marka gördüm. Sizlerin bahsettiğinin dışında bir de 100 cubic inch olanı var. Bunun fiyatı miktarına göre daha pahalıya geliyor ama acaba bu preslenmiş midir? Resimde paketin önüne bir tutam örnek konmuş.

http://www2.yardiac.com/long.asp?tgs=20158270:37544068&cart_id=7616403:272523277997&item_id=30871

praecox
12-08-2008, 10:41
Aynı sitede 2 farklı marka gördüm. Sizlerin bahsettiğinin dışında bir de 100 cubic inch olanı var. Bunun fiyatı miktarına göre daha pahalıya geliyor ama acaba bu preslenmiş midir? Resimde paketin önüne bir tutam örnek konmuş.

http://www2.yardiac.com/long.asp?tgs=20158270:37544068&cart_id=7616403:272523277997&item_id=30871

Ben şimdiye kadar iki tür paketlenme şekli gördüm. Biri preslenmiş takribi 2 cm kalınlığında 10 x 20 cm kadar sunta plakasına benzer hali bir de 1 litrelik süt kutları boyutlarında gevşek paketlenmiş hali. Her ikisi de takribi 6 litre su ile şişirilmiş sphagnum yosun hacmi oluşturur.
Bu linkteki preslenmeiş hale benziyor.
Her iki sinin de ortalama fiyatı 3 € veya muadili $

Ent
15-08-2008, 16:56
Posta masrafı ürün bedelinin kat be kat fazlası gibi görünüyor. ABD dışı ülkeler için 35 dolar.

Ebay'deki fiyatlar daha ucuz ama genelde Amerika ve Kanada satıcıları Türkiye'ye gönderiyor görünüyor ve onların da posta bedelleri yüksektir. Bir tanesinde 30 dolar gördüm sanırım; çoğunda listeye yazılmamıştı.

Bunu posta bedeli dahil olarak makul bir şekilde getirtmiş olan var mı, ebay ya da herhangi bir yerden olabilir? Tecrübe etmiş olanımız varsa satıcıya güvenimiz daha fazla olur hem.

Teşekkürler.

Cansunarya
16-09-2008, 00:06
Bir süre önce Ebaydan Sphagnum moss siparişi vermiştim (http://cgi.ebay.com/Live-Sphagnum-Moss-Orchids-Bonsai-Frog-Carnivore-Plants_W0QQitemZ380048253720QQcmdZViewItem?hash=it em380048253720&_trksid=p3286.c0.m234), postaya verilişinden 10 gün sonra elime ulaştı. Kargo ücreti gerçekten çok yüksek fakat dedikleri gibi oldukca canlı ve yeşiller. Almak isteyenlere bu açıdan tavsiye ederim. İçerisinde bir sürü canlı küçük böcek bile var :P. Sanırım öncelikle bir insektisitli suya bastırmam gerekiyor :) sonrasında canlı kısımlarını ekip çoğaltmayı düşünüyorum.

praecox
16-09-2008, 09:59
İçerisinde bir sürü canlı küçük böcek bile var :P. Sanırım öncelikle bir insektisitli suya bastırmam gerekiyor :) sonrasında canlı kısımlarını ekip çoğaltmayı düşünüyorum.

Bu böcekleri gördünüz mü? Var mı? Hal böyle ise iyi değil. Ancak böcek ilacı tatbik etmeniz hiç iyi değil. Özelikle de sadece üretecekiseniz. İnsecticidler sphagnumun yaprakları içinde yaşıyan tek hücrelileri de öldürebilir.
Bence tamamen saf suya gömüp böceklerin boğulmasını veya kaçmasını sağlayın. Bunu 10 gün sonra (malum sebeplerden) tekrarlayın.

Cansunarya
16-09-2008, 12:03
Şimdiye kadar paketin içinde iki farklı türde kırkayak benzeri böcek(sayıları fazla), minik kabuklu salyangoz, kitinli minicik siyah böcekler ve mikroskobik sülüksü yaratıklar gördüm. Bu yüzden paketi açmaya cesaret edemedim, belki başka böceklerde vardır. İnsektisitin bu etkisini öğrenmem iyi oldu sağolun hocam :) Umarım bunlar su ortamında boğulan cinslerdir, zira kırkayaklar en sevmediğim yaratıklardır :P

Ent
02-11-2008, 17:52
İngiltere'den gelen bir arkadaşım sayesinde elime bir miktar taze sphagnum geçti ve mümkün olabilirse sürekli kaynak yaratabilmek için bir miktarını yetiştirme amaçlı kullanmak istiyorum. Burada birkaç ipucu gördüm ancak derli toplu bir bilgiye ulaşamadım. Sn. praecox ve ephesos başta olmak üzere bilgisi olan kişilerden yardım rica ediyorum.

Öncelikle, zemin için sphagnum torfu şart mıdır, yoksa bildiğimiz torfu perlit ile karıştırarak uygun bir zemin yaratabilir miyim, merak ettim. Bazı yerlerde hiçbir şey kullanmadan doğrudan sphagnumun plastik kaplara konulabileceğini okudum. Bunu tecrübe eden oldu mu acaba, mantıklı mıdır?

Ayrıca, 30-40 litrelik bir plastik saklama kutusunu üzerini stretch film ile kapatarak kullanmam uygun mudur? Bu kabın altını delmek gerekir mi, yoksa zaten biraz balçık/bataklık benzeri ortam yaratmak adına deliksiz mi bırakmalı? Stretch filmde hava delikleri olmalı mı?

RO ya da yağmur suyu kullanılması gerektiğini okumuştum. Peki bu bitki arada besin ister mi? Yabancı birkaç sitede çok az miktar sıvı besin tatbikinin gerekeceği belirtilmişti ancak yine tecrübe edenlerin fikrini almak isterim.

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

praecox
02-11-2008, 19:05
Sayın Ent,

plastik deliksiz genişce yayvan bir kabın altına 1 -2cm kadar torf serin. Diğer torfları bilemem ama ben sphagnum torfu seriyorum.

Sphanum'un sadece baş kısımlarını 2-3 cm kadarını kesip yan yana torfa dikin.
Besin istemez zaten doğası gereği besinsiz yerde yetişir. RO veya yağmur suyu tercih edilmelidir. Sadece su ve havadaki CO2 ile gelişme gösterir. güneşli bir yere koyun üzerini strach film ile kaplarsanız da CO2 diffusionu için delikler açın. Torf tamamen su ile kaplı kalsın.

Kolay gelsin :D

Ent
03-11-2008, 09:38
Çok teşekkürler Sn. praecox. Elimde son yağmurlardan kalma yağmur suyu var bir miktar. Onu kullanarak en kısa zamanda dediklerinizi tatbik edeceğim. Yalnız sphagnum torfu yok ve yosunu daha fazla bekletmek istemediğimden elimdeki torfu kullanacağım. Umarım bu bir sorun teşkil etmez.

Aslında bir normal bir de açelya türü bitkiler için olan daha asidik bir torf var. Sphagnum da asidik ortamı sevdiğinden ikincisi daha uygun olur herhalde.

Cansunarya
05-11-2008, 21:11
Sn Ent,
Ben deneme amaçlı sphagnumların bir kısmını normal torfa, bir kısmını sphag. torfu karışık orkide harcına ektim. Bir kısmınıda torfum bittiği için diplerindeki ölü kısımlarla birlikte öylesine bir kaba koyup suladım. Hepsi de gelişimlerini sürdürüyor, yanlız torfsuz direkt diktiklerim biraz daha cılızlar.

Ent
07-11-2008, 13:24
Sn Ent,
Ben deneme amaçlı sphagnumların bir kısmını normal torfa, bir kısmını sphag. torfu karışık orkide harcına ektim. Bir kısmınıda torfum bittiği için diplerindeki ölü kısımlarla birlikte öylesine bir kaba koyup suladım. Hepsi de gelişimlerini sürdürüyor, yanlız torfsuz direkt diktiklerim biraz daha cılızlar.

Ben yaptığım şeyden pek emin değilim henüz. Bana gelen sphagnum klasik Yeni Zelanda yosunu değil. İngiltere'de üretilen bir sphagnum. Gerçekten çok taze idi elime geçtiğinde ama bir poşetin içine sıkıştırıldığı için tane tane dikilebilir saplar şeklinde gibi değildi pek. Yumak gibi içiçe geçmişlerdi. 2 cm gibi ince bir torf tabakasına ayırabildiğim sapları diplerindeki kahverengileşmeye başlamış kısımları koparıp dikmeye başladım. Sonra bundan açıkçası biraz sıkılarak 3'er 5'er birbirine girmiş yosunları yine kahverengi kısımlarını koparıp bu kısımlar alta gelecek şekilde torfun üzerine koymaya başladım. Toprağa temas ediyorlar ancak tam bir gömme yapmadım yani. Plastik kapta bile yetişebildiklerini okuduğumdan bunun yeterli olacağını umdum; belki de zaten ekme diye kastedilen şey budur diye düşündüm bir taraftan da.

Bu işlem için ayırıp öncesinde su dolu bir kaba koyduğum sphagnumun tamamını kullanamayınca, kalan kısmını torfsuz olarak plastik, sığ bir kapta bıraktım sizin yaptığınıza benzer şekilde. Her iki kabı da biraz hava boşluğu bırakarak film ile kapattım ve ışık alacak yerlere koydum. Daha 2 gün geçtiği için henüz bir gözlemim olmadı.

codgervural
06-02-2009, 11:26
***
ben 4 ay önce 6 saksıya vft ve drosera tohumları diktim. yaklaşık 3 ay sonra sadece 2 saksıda kendiliğinden 4 ,5 spagnum yosunu türedi.birde değşik bir yosun var 3 adet .tohumlar dan vftler az çıktı ve gelişimleri yavaş .ben bunu acemiliğime bağlamıştım birde güneş olmadığı için ışıkla aydınlatıyorum şu an yaklaşık 3 cmler ama droseralarda gelişim süper nerdeyse tamamı çıktı ve hızlı büyüyorlar.sormak istediğim mutlaka olmasımı lazım bu yosundan yani kendiliğinden çıkmazsa biz eklemelimiyiz ?

gundam
06-02-2009, 12:12
kendiliğinden sphagnum mu türedi?
eminmisiniz?

codgervural
06-02-2009, 16:36
4yada 5 adet çıktı diğerleri zaten droseraymış:)) ama resimlerle karşılaştırdım eminim diğerleri spagnum yosunu ve dikkatli bakınca hala çıkıyor

bari
15-02-2009, 21:24
Fotoğrafları bir çeşme başında çektim. Bir spagnum yosunu türü olabilirmi?

neslihanak
14-07-2009, 11:07
sayın praecox

önerdiğiniz spganum yosununu nasıl bulacağımı araştırıken ziya soner beyin forumdaki mesajlarını okudum ve kendilerinden spagnum yosunu temin edip edemeyeceğime dair bir mesaj attım. kendisinin önerisi kayayosunu oldu.

ziya beyin cevabını aynen aktarıyorum:

Biz sphagnum yosununu kullandık,teminini bir yana bırakalım,ömrü, besin değerleri açısından bize tatminkar gelmedi.
Bu sebeplerden dolayı kendi ülkemizin ürünü olan İĞNEADA dan özel toplattırdığımız kayayosununa geçtik.
fransada yaptırdığımız tahliller neticesi çok özel orkidenin istediği değerleri bulduk,ve bu yosuna geçtik.
çok uzun yıllardır bu yosunu kullanıyoruz ve çok memnunuz.
Dilerseniz bu yosundan da gönderebilirim,dilerseniz hazır orkide harcı da gönderebilirim.
Hem biz memnunuz hemde orkide de kullanmak üzere alanlar memnun .karar sizin

sizin düşünceleriniz benim için önemli o nedenle durumu size aktarmak istedim. siz ne dersiniz?

saygılarımla

praecox
14-07-2009, 11:29
Bu konuda elbetteki benim deneyimlerim miktar ve türler bazında çok kısıtlı ve sadece sphagnum ile sınırlı. Ziya bey bu işi profesyonel bazda yaptığından yıllardır 10binlerce saksı Orkide ye bakmış biri olarak tabiidir ki deneyimleri çok daha geniş.
Sphagnum temini zor, Ziya bey kendi de kullandığı İğnada yosunuyla uzun yıllar orkide bakmış biri olarak bu konuda benden çok daha deneyimli ve dediklerinin doğruluğunu teyidi haddime değil.
Zaten bende son bir yıldır bu yosunu ondan alıp kullanmaktayım.

Elbetteki, Ziya beyin teklifini kaçırmadan değerlendirmeniz gerektiğini de özelikle belirtmem gerekmiyor umarım :)

Ziya Soner
17-07-2009, 21:18
Saygıdeğer hanımefendiler, yaklaşık 25 yılımı verdiğim bu orkide sevdası yüzünden ,sizlerinde bu özel sevgiye yeni başlangıcında yaptığınız tartışmaları dozajı kaçmadığı sürece zaman zaman dahl olmamaya elimden geldiğince özen göstererek zaman buldukça izliyorum.
Şimdi olduğu gibi dozaj bozulup ,şu yaşam süresi bu kadar kısa olan süreçlere rağmen birbirlerinizi kırma, incitme noktasına gelince ister istemez üzülüyorum.
ve dahl olmak durumunda kalıyorum.
Şimdi edindiğimiz tecrübeler sonucu tartıştığınız SPAGNUM YOSUNuna geliyorum.

Bizde yıllar önce bu yosunu kullandık,iyi neticelerde aldık. Fakat yurtdışından getirtiğimiz yosunların ambalajlarını dikkatle okuyunca araştırdık ,sorduk ,faydası yanında bu canlı mantar yığınının içerisinde bulunan mantarın kesik çizik el aracığıyla insan vucudunda ölümlere kadar yolaçabilecek tehlikelerini öğrendik ve vazgeçmenin ötesinde kapımızdan içeri bile sokmadık.

Zaten, sizler bu materyali ithal eden firmadan veya direk aldığınız firmadan aldığınızda üzerini okursanız size derki ,eldiven kullanın ve daha sonra ellerinizi antiseptik içeren sabunla yıkayın.

Sizce bu uyarı yeterli değilmidir?

Alternatif olarak geçtiğimiz kayayosununun tüm tahlillerini yaptırdık,ve bizim iğneadanın yosununun hiçbir tehlikesi olmamasına karşın faydalarını yıllardır beri izliyor ve kullanıyoruz.

NETİCE;amerikayı yeniden keşfetmeye kalkmayın,buyrun gelin ihtiyacınızı karşılıyalım.
Yanlış anlaşılmasın herhangibir ücret talebimizde YOK.

Lütfen bu tartışmayıda kesin ,sizler bu nadide çiçeği severek zaten yüksek karizmanızı belli ediyorsunuz. birbirinizi kırmayın,hatta incitmeyin.
(ayrıca bu yosun tedariki de öyle abartılacak bir konu da değildir)
SAYGILARIMLA

İlkin
18-07-2009, 14:28
Ziya Bey Merhabalar, SPAGNUM YOSUN'u hakkında yazdıklarınızı okuyunca tabiri caizse dumur olmuş durumdayım. Bundan birkaç ay önce çok güzel bir orkide sahibi oldum, yalnız bitkinin köklerini inceleyince tamamen çürüdüğü için bitkiyi kurtarmak için kabından çıkarttım bu dediğiniz yosunlardan iyice arındırdım, kökleri kestim temizledim. Bir de işim gereği vitray sanatı ile ilgileniyorum. Ellerim devamlı camları kestiğim için kesikler içinde olabiliyor. Yosunları ellerken de hiçbir korunma uygulamadım, direk ellerimle haşır neşir oldum. Hiç bir türlü şeye alerjim olmadığı halde ertesi gün ellerimden itibaren tüm vücudum kabardı alerji oldu. Bunu 3-4 gün korkunç acılar çeke çeke yaşadım. Neden olduğunu da bir türlü bulamadı doktorlar, hergün birkaç kere kortizon tedavisi ile birkaç saatliğine kendime gelebildim. Yazdıklarınızdan sonra bu yosunun bu alerjiye sebep olabileceğini düşünüyorum artık ama bu tür alerji durumlarına sebep oluyorsa bu yosuna kesinlikle kimse dokunmasın derim. Teşekkürler bilgilendirici yazınız için de. Saygı ve selamlarımla...

Ziya Soner
18-07-2009, 19:49
Ziya Bey Merhabalar, SPAGNUM YOSUN'u hakkında yazdıklarınızı okuyunca tabiri caizse dumur olmuş durumdayım. Bundan birkaç ay önce çok güzel bir orkide sahibi oldum, yalnız bitkinin köklerini inceleyince tamamen çürüdüğü için bitkiyi kurtarmak için kabından çıkarttım bu dediğiniz yosunlardan iyice arındırdım, kökleri kestim temizledim. Bir de işim gereği vitray sanatı ile ilgileniyorum. Ellerim devamlı camları kestiğim için kesikler içinde olabiliyor. Yosunları ellerken de hiçbir korunma uygulamadım, direk ellerimle haşır neşir oldum. Hiç bir türlü şeye alerjim olmadığı halde ertesi gün ellerimden itibaren tüm vücudum kabardı alerji oldu. Bunu 3-4 gün korkunç acılar çeke çeke yaşadım. Neden olduğunu da bir türlü bulamadı doktorlar, hergün birkaç kere kortizon tedavisi ile birkaç saatliğine kendime gelebildim. Yazdıklarınızdan sonra bu yosunun bu alerjiye sebep olabileceğini düşünüyorum artık ama bu tür alerji durumlarına sebep oluyorsa bu yosuna kesinlikle kimse dokunmasın derim. Teşekkürler bilgilendirici yazınız için de. Saygı ve selamlarımla...
İŞTE ANLATMAK İSTEDİĞİM BUDUR.

Tarım bakanlığımızın kesin uygulanması gereken bir genelgesi vardır.

Bu genelgede der ki ,her türlü canlı ve bu tip preparatlar,önce önizne sonra da kesin karantina ya tabiidir der.

Şimdi meydan boş ver internetten siparişini ,birde kredi kartı numarası verdinmi siparişin bir kaç gün sonra kapında, sende çok mutlusun.

Şimdi bir iki sorum var.
1) Siz bu posta yoluyla aldığınız spagnumu,ben vazgeçtim diye göndermeye kalkın bakalım geri alacaklarmı? parasından vazgeçtim deyin gene almıyacaklar,imha edin diyeceklerdir.

Geri gönderin gümrük kapısından içeri sokmayacaklardır.
İmha amacıyla tuvalete döktüğünüzü varsayalım,içerisinde bulunan SPOROTRİCHOSİS adlı mantarın en sevdiği ortamla buluştukları için hangi arıtmadan geçerlerse geçsinler denize dökülüp yaşamlarını sürdüreceklerdir.

2) Siz bu aldıgınız SPAGNUMun ambalajını dahi açmayın,ve onu aldığınız ülkeye fransa, hollanda neyse yanınızda götürün.
Hem gümrük kapısından geçiremiyeceksiniz,hem de polise ciddi hesap vereceksiniz.

Niye getirdin ? kimsin ? amacın ne v.s

Bu tür preparatlar ciddi biyolojik savaş silahlarıdır.
Düşünebiliyormusunuz, ÖMERLİ barajına bundan 500 kğ döküldüğünü.

Yıllarboyu boyu hiçkimse birşey anlamadan doktorların kapısında olur.
Bu tür mantarlar, insan öldüğünde bile ,ölmez ve yaşamlarını çoğalarak sürdürürler.Tek yol yakarak imha etmektir.
Burada ki spagnumun faydası bitkiye ,kök e sağladığı rutubettir.içerisindeki gereksiz mantar ilk başta sadece gelişimi motive eder,sonra farkedilmez tehlike sinsice sizinde başınıza geldiği gibi doktorlarında anlıyamayacağı şekilde ciddi ölümcül sonuçlara kadar götürebilir.

(doktorlarımızı suçlamıyorum,siz muhtemelen ,doktorunuza bu masumane iyi niyetli saksı değişimini anlatmamışsınızdır.Ayrıca anlatsanızda doktorunuz size getirinde o saksı harcını analiz ,tahlil edelimmi diyecektir)

Bizim kullandığımız kaya yosununda bu tip mantarlar olmayıp,sadece rutubeti
organize ettikleri için tercih nedenimiz olmuştur.

NETİCE; Bu kadar masumane ,bu kadar güzel bir sevgi için ateşle oynamaya gerek varmı?
Ayrıca ,bizim orkidelerimiz,kızlarımızda bu mantarları sevmezler.


SAYGILARIMLA

COYOTE
18-07-2009, 20:28
:(:(Dehşet verici tabii, ben dahil biz de ne güzel bir sürü siparişler veriyoruz yurt dışından. Elini kolunu sallaya sallaya geliyor.
Biyolog olan birine bahsetiğimde bu alışverişlerden dehşete düşmüştü, sanırım haklıymış...

zeynep örenk
19-07-2009, 16:10
Sağlıkçı olduğum için dün forumda Sphagnum yosunu ile okuduklarım ilgimi çekmişti. Bugün nedense yazışmaların hepsi yok olmuş. Tabii yazan kişilerin adresinide hatırlamayınca bağlantı kurmak imkansızlaşıyor.

Zehirlenme belirtileri gösteren hanım efendi, vitay çalışmaları yapan, merak ettim, yaşadığı belirtiler nelerdi? Ziya Bey acaba bu yosunun salgıladıkları mı bu sonucu doğurabiliyor? Daha detaylı bilgi tecrübeleriniz bizi bilmediğimiz alanlarda çalışırken korunmak amaçlı öğrenmek istedim. Bitkiye değmemek mi gerekli?

Bazı türler havaya spor bırakır ve çevreye yayılır. Bu tür bir canlı ile çalışırsak havadan spor geçer mi? Solunum yolu ile ciğere geçebilir. Özellikle rahatsızlanan hanımefendinin şikayet ve bulgularını merak ettim. Kendi sağlığımız açısından öğretici olacağını düşündüğüm için bizleri bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla...

malina
19-07-2009, 16:28
http://en.wikipedia.org/wiki/Sphagnum

Health dangers

Sphagnum moss can potentially harbour the chronic fungal disease, sporotrichosis (http://en.wikipedia.org/wiki/Sporotrichosis). Sporothrix schenckii (http://en.wikipedia.org/wiki/Sporothrix_schenckii) spores enter the skin via abrasions, scratches, and small puncture wounds as a result of unprotected contact exposure to Sphagnum moss.Çeviri yapan arkadaşlardan, konuyla ilgili araştırma yapmasını rica edelim...

07-12-2006 tarihli Denizakvaryumu'nun yazısı:
Sphagnumun tehlikeleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=57459&postcount=5)

Praecox'un cevabı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=57471&postcount=6)

İlkin
20-07-2009, 10:11
Ziya Bey tekrar çok teşekkürler cevabınız için, bendeki orkide şehir dışındaki çok değerli bir arkadaşımdan hediye gelmişti bana. Paketten çıkarttığım zaman orkideyi, köklerin sarılı olduğu yosunumsu şey hemen dikkatimi çekmişti, köklerin de yeşil renkten ziyade uçuk sarı bir renk olduğunu içlerinin geçmiş olduğunu görünce başladım bitkinin köklerini bu yosundan arındırmaya, sonra kökleri kestim tarçınladım vesaire...

Ertesi gün köklerle ve bu yosunla temastan 24 saat sonra önce bileklerimin içinde kaşıntı başladı, dedim yine bir sivrisinek ısırdı beni farketmedim, korkunç kaşınıyor ama sonra diğer bileğimde başladı. Ben allah allah ne oluyor derken 2-3 saat içinde ellerimin üstü kollarımın iç tarafı, bacaklarım, biraz boynum, sırtım derken kocaman kocaman sivrisinek ısırmış gibi kızarıp kabarmaya başladı. Önce bir noktadan başlıyor orası büyüyor şişiyor, etrafa yayılıyor arkasından başka yere sıçrıyor... Hemen acile gittik oradaki doktor bahar alerjisi olabilir dedi ya da yediğiniz birşey dokunmuş olabilir dedi. Bir de h.sonuna denk geldiği için test yapabilecek doktor da yok, p.tesiyi bekleyin diyorlar. O gece durumumu görünce baya yüklü bir kortizon yaptılar ardından hemen geçti tüm kabartılar, kızarıklıklar. Ama ertesi gün yine akşam üstüne doğru başladı aynı şeyler, bir ertesi gün yine başladı, kortizon yapıyoruz geçmiyor kabartılar, kaşıntılar kabus gibi. P.tesi günü hemen uzman bir doktora gittik. Ona da anlatıyorum başımdan geçenleri bahar alerjisi diyorlar yine. Bir de orkide ile temasımı da anlatmıyor değilim bir farklı yaptığım bu var diyorum. Olabilir herşey mümkün diyorlar... Velhasıl 4 gün boyunca hayatımın en sıkıcı anlarını yaşadım, canımdan bezdim sonra bir daha tekrarlamadı...

Benim yaşadıklarım bunlar işte... Bir daha bu yosuna dokunmak mı?!.. ASLA! :mad:

Orkun Kırcı
08-03-2010, 17:49
Şimdi sayın praecox hocamızında dediğine göre bunun gibi birkaç olumsuz durum her toprakla temas edende olabilecek bir durum. Bence bu kadar büyütmemeliyiz. Sonuçta tehlikenin daha çok doğadan toplanan ürünlerden gelebileceği söyleniyor.

İlkin
09-03-2010, 13:58
Orkun Bey benim yaşadıklarım tam bir kabustu. Bu acıyı çekmemiş birisi olarak bu kadar büyütmeyin demeyin bence. 4 gün ağrılı ve kaşıntılı bir şekilde kabartmış kırmızı lekelerle bir dünya kortizon yiyerek yaşayan bendim çünkü. Yaşamadan hiçbirşey bilinemez! Onun için tedbir almadan eldivensiz dokunmasın kimse bu yosuna.

Orkun Kırcı
09-03-2010, 19:34
Sayın İlkin demek istediğinizi anlıyorum. Uyarınız için teşekkür ederim..

SabriErhan
10-03-2010, 21:35
Fazla mubalağa etmemek gerek bence. Bende Sphagnum Moss yetiştiricisiyim. Çıplak el ile hasat ettiğim zaman en fazla; hafif bir kaşıntı oluyor. Günlerce kaşıntı ve ağrı yaşayan arkadaşımızın durumu bana şaşırtıcı geldi. Kişiden kişiye değişiyor galiba. Ayrıca Sphagnum Moss temin etmek isteyen arkadaşlar benimle iletişime geçebilirler.

praecox
10-03-2010, 21:54
Hangi türler var elinizde?
Sphangnacea lardan yani?

İlkin
11-03-2010, 11:24
Sayın Sabri Bey şunu belirtmekte fayda var zannedersem. Ben vitray sanatçısıyım, doğal olarak cam kestiğim için ellerimde kesikler oluyor. Bence benim abartı şekilde hastalanmamın en büyük sebebi bu mantar türü şeyin derinin altına girmiş olması!..

SabriErhan
11-03-2010, 20:14
Sayın Sabri Bey şunu belirtmekte fayda var zannedersem. Ben vitray sanatçısıyım, doğal olarak cam kestiğim için ellerimde kesikler oluyor. Bence benim abartı şekilde hastalanmamın en büyük sebebi bu mantar türü şeyin derinin altına girmiş olması!..

Sayın İlkin yazdığınızda şuan doğruluk payı olabilir. Çünki ben hasat veya saksı değişiminde ellerimde çizik veya yara olmamasına özen gösteriyorum. Bu açıdan bana olan etkiside minimuma inmiş oluyor. Tekrar geçmiş olsun.

SabriErhan
11-03-2010, 20:15
Hangi türler var elinizde?
Sphangnacea lardan yani?

sayın praecox siz hangi tür aramıştınız ?

praecox
11-03-2010, 20:39
Magellanicum.

Benimki artık tam bir Sphagnum koleksonerliği oldu da...
Hasat mezat değil maksadım sadece türler...

ephesos
14-03-2010, 17:40
Kırmızı sphagnum çok yavaş büyür, sıcağa hiç gelemez, dolayısiyle alge problemi hiç eksik olmaz yetiştirilmesi baya zor, diye öğrendim araştırdığım kadarı ile.

Korkut
19-04-2010, 00:40
Uzun zamandır sphagnum moss yetiştirmeme rağmen; ağrı, ve kaşıntı gibi bir durumla karşılaşmadım. Ki sapla çöple o kadar uğraşmama, ve ellerimde sürekli çizikler yaralar olmasına rağmen yosunun herhangibir etkisi olmadı. Sayın İlkin de de görüldüğü gibi; bazı insanlarda alerjik sorunlar oluşturabiliyor. Bu açıdan teması eldiven ile yapmakta fayda var.

zappie
27-08-2010, 10:06
Arkadaslar,
Dun dogadan bir cuval (tahminimce) sphagnum yosunu topladim. 50 civarinda agirlikli olarak phal. orkidelerim var. Afrika menekselerim de oldukca cok sayida ve uremeye de devam ediyorlar. Yosunu ne sekilde degelendirebilecegim konusunda yorumlarinizi bekliyorum. 10 gun kadar daha evimden uzaktayim. Ne yapayim, gunes altinda birakip kurutayim mi? Yoksa golge bir yerde nemli mi tutayim? Orkide harcinin icine mi karistirayim, saksilarin ustunu mu kaplayayayim?

lunatic
31-08-2010, 10:34
Değerlendirme konusunda yardımcı olabilirim. Mesela bir tutam bana gönderebilirsin. :D . Aslında ciddi ihtiyacım var. VFT'den tohum aldım ekmek için nerden bulsam diye düşünüyordum. Demek ki kısmetim buradaymış. (Nasıl da üstüne yatıyorum ama) :p

praecox
01-09-2010, 09:50
Yapmayın beyler bayanlar...

Sphagnum değil bu yosun. EB lerde kullanamazsınız! orkidelerde ise asırlık deneyimleri ile sayın Ziya Soner bey bunu başarılı bir şekilde kullandığını belirtti.

Tekrar gereksiz bir polemik başlatmayın lütfen.

Sphagnum damgası vurulmadan önce Sphagnum yosunu hakkındaki bilgileri okuyun forumda. Her ormanda her köşe başındaki resimden benzetiğiniz yosunlar sphagnum değildir.
Şimdilik bildiğim tek kaynak kalmış orası da milli park izinsiz girilemez ben de gidip göremedim. Sphagnum ömerli de de kalmamış.

lunatic
02-09-2010, 05:58
D'oh! Bu sanki bir borunun etrafına kurusu sarılan yosunlar gibi. Hani şu 'arrow head' sarmaşığının içine koyup sarılmasını sağladıkları çubuk tipi şeylerdekinden.

Jezebel
17-01-2011, 19:50
Canlı satılan Sphagnum moss ' un Sporothrix schenckii ile kontamine olma riskini düşünerek
Almanyadan Sphagnum sporları satın aldım.
Sporlarda da kontaminasyon riski varmıdır, yoksa bu sadece canlı Sphagnum için mi geçerli?
Saygılar.

Jezebel
25-01-2011, 15:08
Sporlar geldi.
Eldiven, gözlük ve maske ile muamele etmem gerekiyormuş.
Çok riskli olduğu belli oldu;)

rodoslu
26-01-2011, 09:24
Çok enteresan bir tecrübe olacak, süreci paylaşmanızı bekliyorum :)

Jezebel
26-01-2011, 12:13
Ayrı başlık açmayı düşünüyorum;)
İlk dakikadan itibaren resimleyerek

kalambaklı
26-01-2011, 20:24
Değerli hocam, merakla bekliyoruz.

ephesos
28-01-2011, 16:58
Sporlar geldi.
Eldiven, gözlük ve maske ile muamele etmem gerekiyormuş.
Çok riskli olduğu belli oldu;)

Umarım nasıl bir işlem yapılacağını iyice araştırmışsınızdır.

Jezebel
28-01-2011, 18:29
Bu konuda ciddi bir paranoya var;)
Mesleki olarak zaten steril çalışma konusunda aşinalık var.
Ancak konunun bu kadar abartılmasına anlam veremiyorum.

ephesos
28-01-2011, 21:56
O zaman sorun olmayacaktır, sphagnum hakkında değilde sporlar hakkında ciddi paranoyam var. Tekniğini çok merak ediyorum, başarılar.

Weezer
21-02-2011, 09:10
kurutulmuş sphagnum var bende. torfları değiştirdim bitkilerin. fakat perliti fazla koydum. yüzeyde cok perlit var üzerini sphganumla kaplayayım diyorm. lakin kuruma yaptığında hemen ölür mü üst tarafdaki sphagnumlar? sonucta her zmn üstten vermiyorum su.? yardımcı olursanız sevinirim.

ephesos
21-02-2011, 19:46
kurutulmuş sphagnum var bende. torfları değiştirdim bitkilerin. fakat perliti fazla koydum. yüzeyde cok perlit var üzerini sphganumla kaplayayım diyorm. lakin kuruma yaptığında hemen ölür mü üst tarafdaki sphagnumlar? sonucta her zmn üstten vermiyorum su.? yardımcı olursanız sevinirim.

Zaten kurutulmuş sphagnum kaplayacak iseniz sphagnumun nesi ölecek onu anlayamadım. Yüzeyi sphagnumla kaplamanızın bitkinize bir faydası olmaz, yarı yarıya torf-perlit karışımı sorun olmaz. Yok içiniz rahat etmiyor ise, söküp biraz daha torf ekleyin ve yeniden dikin; sorun olmayacaktır.

Weezer
23-02-2011, 19:33
Zaten kurutulmuş sphagnum kaplayacak iseniz sphagnumun nesi ölecek onu anlayamadım. Yüzeyi sphagnumla kaplamanızın bitkinize bir faydası olmaz, yarı yarıya torf-perlit karışımı sorun olmaz. Yok içiniz rahat etmiyor ise, söküp biraz daha torf ekleyin ve yeniden dikin; sorun olmayacaktır.

direk o şekilde koymuyorum tabikide. ıslatıyorum canlanmasını saglıyorum ondan sonra koyuyorm. neyse koydum artık.. bişey olmaz sanırım.

çözbeniarapsaçı
19-04-2011, 22:25
şu linkteki satılan sphagnummudur? http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-sphagnum-moss-yosunu-45773618/detay/

yener.T
29-05-2011, 18:03
Benim bir etobur sitesinden satın alıp Baltık torfu+perlit karışımında saf su ile büyüttüğüm
canlı sphagnum moss yosunu büyüdükçe kesip etobur saksılarına ilave etmekteyim ve bilhassa tohumdan yetiştirdiğim VFT ler büyümeye başladılar.Acaba yanlış bir şey mi yapmaktayım.Bulunmaz denen bu canlı sphağnum yosunu etobur sitesinde yetiştirmekteler ve ürün fazlası satışa sunulmakta.Aşağıda fotoğraflar

saydemir
30-05-2011, 17:58
Niye yanlış yapasınız, vftler sphagnumda iyi gelişir. Sphagnumlar uygun ortamı bulduklarında hızlı çoğalır ama fideler bu kadar hızlı büyüyemez ve sphagnumlar fidelerin boyunu geçerse onların ışık almalarını engeller. Üzerini kapayanları keserseniz daha iyi olur.

cankuru
30-05-2011, 19:25
Arkadaşlar ben de sphagnumlarımı minyatür seramda yetiştirmeye çalışıyorum 40w flo ile aydınlattığım halde renginde sararma, kararma meydana geliyor.Perlit-torf karışımına ekmedim yüzeyine serdim ekiyim mi?Üretmek için ne yapabilirim.

nature57
31-01-2012, 00:43
Arkadaslar,
Dun dogadan bir cuval (tahminimce) sphagnum yosunu topladim. 50 civarinda agirlikli olarak phal. orkidelerim var. Afrika menekselerim de oldukca cok sayida ve uremeye de devam ediyorlar. Yosunu ne sekilde degelendirebilecegim konusunda yorumlarinizi bekliyorum. 10 gun kadar daha evimden uzaktayim. Ne yapayim, gunes altinda birakip kurutayim mi? Yoksa golge bir yerde nemli mi tutayim? Orkide harcinin icine mi karistirayim, saksilarin ustunu mu kaplayayayim?

bu yosun büyük ihtimalle Hypnum cupressiforme

menekşecibaba
28-05-2013, 10:02
Bu da benim 1 senedir özel kapta ürettiğim sphagnum ormanım..:)


http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/409708d1369488509-resim-174.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/409709d1369488509-resim-175.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/409710d1369488509-resim-176.jpg

Emir Özkan
28-05-2014, 18:06
bu yosun hawai köklendirmedede kullanılıyo diye biliyorum

acaba bu yosun arkadaşı nereden temin edebilirim sanmıyorum ama aktarlarda olabilirmi?

lost_raven
29-05-2014, 00:12
bu yosun hawai köklendirmedede kullanılıyo diye biliyorum

acaba bu yosun arkadaşı nereden temin edebilirim sanmıyorum ama aktarlarda olabilirmi?

aktarlarda bulabilmeniz imkansız ne yazık ki. hatta Türkiye'de bulabilmeniz de çok çok zor.

nart 06
02-06-2014, 13:33
merhaba
Bahçede yetişen bir yosunu kapalı ortamda yaşatmaya çalışıyorum. 3-4 ay nemli ve aydınlık ortamda yaşıyor. çok güneşte 1-2 gün içinde beyazlaşıp ölüyor. yardımcı olursanız sevinirim.

nart 06
02-06-2014, 13:38
2. örn

lost_raven
03-06-2014, 12:14
merhaba
Bahçede yetişen bir yosunu kapalı ortamda yaşatmaya çalışıyorum. 3-4 ay nemli ve aydınlık ortamda yaşıyor. çok güneşte 1-2 gün içinde beyazlaşıp ölüyor. yardımcı olursanız sevinirim.

Öncelikle sizdeki yosun sphagnum değil, sphagnum apayrı bir tür; burada ki arkadaşlara uyarı olarak belirtmek isterim ki sphagnum kolay bulunan bir tür değildir hatta dünya genelinde koruma altında diye biliyorum her sphagnuma benzer görünen yosunu sphagnum diyerek etobur bitkilerde ya da sphagnum seven diğer bitkilerde araştırmadan kullanmayın.

Gelelim sizin sorunuza; yosunların bir çoğu için geçerli olan bir husus var o da nemi çok sevmeleri ve direk güneş ışığına gelememeleri. üstü kapalı nemli bir ortam yosununuz için uygun fakat direk güneş ışığının çok geçmeden yosununuzu öldürmesi normaldir. üzerini kapalı tutmaya devam edin ve aydınlık ama direk güneş görmeyen bir yere koyun derim.

lusoari
08-08-2014, 14:36
Resimde görülenin sphagnum yosunu olduğunu tahmin ediyorum, acaba doğru mu?
Ermenistan'ın Erivan ilçesinde yaşıyorum ve dün yaptığımız orman gezisi sırasında ağaçların ve kayaların üzerinde bol miktarda bulunuyordu. Ormanda bulunan akarsuyun sayesinde oldukça nemli ve ağaç yapraklarının arasından süzülen güneş zar zor üzerlerine geliyordu.

lost_raven
10-08-2014, 12:56
Öncelikle sormak istedigim etoburlar için sphagnum yosunun çok uygun oldugundan bahsediliyor her yerde. Ama bulması çok zor. Biraz buyuk bir istek ama elinizde varsa bir bardak ^^ Bir de etoburlar için sphagnum yosunu olmazsa en uygun ortam nedir? Sphagnum olursa da ne sıklıkla sulamak gerekiyor ya da nasıl bir ışıga koymalı? Şimdiden teşekkurler

Sphagnum yosununu Türkiye'de bulmak gerçekten zor. Ancak saf sphagnumda yetiştirmek zorunda değilsiniz. hangi türlerden bahsediyorsunuz bilmiyorum ama genel olarak sphagnum yosunu değil de sphagnum torfu, tarımsal perlit, dere kumu gibi maddeler kullanabilirsiniz. sulamada da aynı şekilde sulamanız gerekir ancak yine türe göre değişebilir. ışık konusunda da eğer saf sphagnum yosunu kullanacaksanız direk güneşe koyamazsınız yosunları yakar bu da vft gibi türlerin pek hoşuna gitmez.

lost_raven
10-08-2014, 12:59
Resimde görülenin sphagnum yosunu olduğunu tahmin ediyorum, acaba doğru mu?
Ermenistan'ın Erivan ilçesinde yaşıyorum ve dün yaptığımız orman gezisi sırasında ağaçların ve kayaların üzerinde bol miktarda bulunuyordu. Ormanda bulunan akarsuyun sayesinde oldukça nemli ve ağaç yapraklarının arasından süzülen güneş zar zor üzerlerine geliyordu.

Bulunduğunuz bölgede sphagnum yosunu bulma ihtimaliniz az da olsa var, fotoğraf pek net değil fakat ben fotoğraftaki yosunu pek sphagnuma benzetemedim. :rolleyes:

lusoari
10-08-2014, 15:18
Bulunduğunuz bölgede sphagnum yosunu bulma ihtimaliniz az da olsa var, fotoğraf pek net değil fakat ben fotoğraftaki yosunu pek sphagnuma benzetemedim. :rolleyes:

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim peki bu sphagnum yosunu değilse bile bunu toprak karışımında kullanmam doğru olur mu?
( Afrika menekşeleri ve orkideler için )

lost_raven
10-08-2014, 19:25
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim peki bu sphagnum yosunu değilse bile bunu toprak karışımında kullanmam doğru olur mu?
( Afrika menekşeleri ve orkideler için )

Sphagnum yosununun özelliği çok su tutabilmesi ve asidik bir özelliği olmasıdır. orkide, afrika menekşesi ve etobur bitkilerin sphagnumu sevmesinin ana nedenleri bunlar, ancak her yosun türü bu özellikleri sağlamayacaktır ve doğal ortamından alınan yosunlarda bitkilerinize zarar verebilecek zararlılar mevcut olabilir dikkat etmek lazım :cool:

şenol dalkıran
18-08-2014, 17:57
Elimdeki sphagnum yosunları,balkonda kaplarda çoğalmaya çalışıyorum,aksilik olmazsa yakında uzayanları biçim yeniden ekeceğim.

sametcan
01-11-2014, 11:29
Rengi nekadar guzelmis sayin senol dalkiran

şenol dalkıran
02-11-2014, 18:37
Sağolun sayın sametcan,gerçekten güzel bir yosun, etobur ve diğer türler için önemimi saymıyorum bile.
İlk budamayı yapıp üzeri kapalı şeffaf plastik kaplarda, güneş gören bir yerde ve arada üzerlerine su fıs fıslayarak çoğaltamaya devam ediyorum.

vinne
02-11-2014, 19:12
Şenol bey sphagnum yosununu nereden temin ettiniz?

şenol dalkıran
03-11-2014, 11:50
Sayın vinne yosun türkiyede bir turba bataklığından kendim bir parça aldım,onu çoğaltmaya çalışıyorum.bu daha önce satıcılardan aldığımdan çok daha kaliteli çıktı.

sametcan
25-01-2015, 01:31
Sayın vinne yosun türkiyede bir turba bataklığından kendim bir parça aldım,onu çoğaltmaya çalışıyorum.bu daha önce satıcılardan aldığımdan çok daha kaliteli çıktı.

Şenol bey bende bu yosundan bulup torfa ektim fakat odam gunes almiyor isiksiz yerde buyumeleri imkansiz mi?

Agora
10-03-2015, 01:44
Fidecilikte yenilenen kanun yönetmeliğine göre kullanılacak torf içeriği Sphagnum yosunundan elde edilmeli diyor.

İlgili yönetmelik linki: ZİRAİ KARANTİNA YÖNETMELİĞİNDE TORFLARA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK YAPILDI (http://www.fidebirlik.org.tr/MEVZUAT/ZİRAİKARANTİNAYÖNETMELİĞİNDETORFLAR/tabid/116/Default.aspx)

şenol dalkıran
19-03-2015, 20:00
Sayın sametrcan ışıksız bir yerde büyümeleri biraz zor büyüse bile forumları epey bozulur,ben balkonda yarı gölge bir yerde bakıyorum,balkon varsa orada tutumanızı öneririm,yoksa odanızda ışığa en yakın yerde pencere önünde bakabilirsiniz.

RaJeV
24-03-2015, 09:17
Yetiştirmesi çok zevkli bir yosun :D

nature57
06-10-2015, 10:39
Arkadaslar,
Dun dogadan bir cuval (tahminimce) sphagnum yosunu topladim. 50 civarinda agirlikli olarak phal. orkidelerim var. Afrika menekselerim de oldukca cok sayida ve uremeye de devam ediyorlar. Yosunu ne sekilde degelendirebilecegim konusunda yorumlarinizi bekliyorum. 10 gun kadar daha evimden uzaktayim. Ne yapayim, gunes altinda birakip kurutayim mi? Yoksa golge bir yerde nemli mi tutayim? Orkide harcinin icine mi karistirayim, saksilarin ustunu mu kaplayayayim?
Bunlar sphagnum değil.

nature57
06-10-2015, 10:43
Resimde görülenin sphagnum yosunu olduğunu tahmin ediyorum, acaba doğru mu?
Ermenistan'ın Erivan ilçesinde yaşıyorum ve dün yaptığımız orman gezisi sırasında ağaçların ve kayaların üzerinde bol miktarda bulunuyordu. Ormanda bulunan akarsuyun sayesinde oldukça nemli ve ağaç yapraklarının arasından süzülen güneş zar zor üzerlerine geliyordu.
Maalesef..

nature57
06-10-2015, 10:45
Elimdeki sphagnum yosunları,balkonda kaplarda çoğalmaya çalışıyorum,aksilik olmazsa yakında uzayanları biçim yeniden ekeceğim.
Tebrikler..

nature57
06-10-2015, 10:55
Sevgili dostlar,

Sphagnumların Türkiye'de ki dağımı üzerine TÜBİTAK destekli bir proje yürütüyorum.

Evet gerçekten de özel habitat gereksinimleri olan bu taksonları bulmak kolay değildir. Özellikle yağışın buharlaşmadan fazla olduğu yerler aranmalıdır ki bu da direkt karadeniz bölgemizi işaret eder.
Asidik ortamları terçih etmelerinin en önemli nedini iyon değişim kapasitelerinin yüksek olmasıdır. Bunun anlamı kireçli ortamlarda yaprak üzerleri kireç tabakası tarafından örtüleceğinden fotosentezin engellenmesine bağlı olarak bitki ölümleridir.
Bu hastalık meselesi doğrudur. Ben henüz böyle bir durumla karşılaşmadım. Çıplak elle çalışmama rağmen. Her sphagnum bu mantarı taşıyacak diye bişey yok.
Evet gerçekten de sphagnumlar ve habitatları koruma altındadır. Mümkünse kullanılmamasını öneriyoruz. Çünkü bu habitatların tahribi aynı zamanda içerisinde binlerce yıllık veriyi saklayan ekolojik kütüphanelerin de yok olması anlamını taşır.
Doğadan sphagnum toplay arkadaşlar ile irtibata geçmeyi çok isterim.

Bu arada hali hazırda 23 tür sphagnuma sahibiz ülke olarak.

Saygılarımla

RaJeV
07-10-2015, 11:59
Sevgili dostlar,

Sphagnumların Türkiye'de ki dağımı üzerine TÜBİTAK destekli bir proje yürütüyorum.

Evet gerçekten de özel habitat gereksinimleri olan bu taksonları bulmak kolay değildir. Özellikle yağışın buharlaşmadan fazla olduğu yerler aranmalıdır ki bu da direkt karadeniz bölgemizi işaret eder.
Asidik ortamları terçih etmelerinin en önemli nedini iyon değişim kapasitelerinin yüksek olmasıdır. Bunun anlamı kireçli ortamlarda yaprak üzerleri kireç tabakası tarafından örtüleceğinden fotosentezin engellenmesine bağlı olarak bitki ölümleridir.
Bu hastalık meselesi doğrudur. Ben henüz böyle bir durumla karşılaşmadım. Çıplak elle çalışmama rağmen. Her sphagnum bu mantarı taşıyacak diye bişey yok.
Evet gerçekten de sphagnumlar ve habitatları koruma altındadır. Mümkünse kullanılmamasını öneriyoruz. Çünkü bu habitatların tahribi aynı zamanda içerisinde binlerce yıllık veriyi saklayan ekolojik kütüphanelerin de yok olması anlamını taşır.
Doğadan sphagnum toplay arkadaşlar ile irtibata geçmeyi çok isterim.

Bu arada hali hazırda 23 tür sphagnuma sahibiz ülke olarak.

Saygılarımla

Sphagnum Mossları ben hep yurt dışından getiriyorum.
Türkiye deki türleri merak ettim. Mümkünse fotoğraf paylaşabilirseniz sevinirim.
Sphagnum Moss ile ben de hep çıplak elle uğraşıyorum. Şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım

Weezer
18-10-2015, 11:06
Kurutulmuş olanlari yurtdışından getiriyordum bende ama 2,3 senedir almıyorum. Lakin bitkiye faydasi oluyordu.

umutdunyasi
27-10-2015, 09:06
Merhaba arkadaşlar bu site sayesinde benimde terrariuma olan ilgim başladı. terrarium yapmak için gerekli malzemeleri bulmaya çalıştım en son bu canlı yosunu doğadan buldum ancak sayfada bazı arkadaşlar zararlı olduğunu yazmış acaba benim yosunun türü hakkında bilgisi olan varmı :confused:

shawshang
09-11-2015, 14:49
Canlı Live Sphagnum Moss Yetiştirme Kiti GittiGidiyor'da 189741233 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/canli-live-sphagnum-moss-yetistirme-kiti-189741233)

10 kök 15 lira alınır mı sizce ?

Forester
17-11-2015, 16:03
Sayin shawshang
Canlisi ulkemizde cok bulunabilen bir sey degil, bu anlamda fiyat cok fazla degil,kok denmis ama kökü olan bir canli degil , canli uc noktalari var kalan kisim karariyor ,az bir miktari ile bile dogru sekilde buyuturseniz kaplara sigmayacaktir,

kutluay-
16-02-2016, 19:32
bir yerde sphagnum yosununun etobur bitkilerin gelişiminde öenmli bir rol oynadığını okudum nem tutma açısından bunu nerden temin edebilirim çiçekçilere gidip sorsam orda satılır mı. saksıya onu nasıl ekmem gerekir direk toprağa ekeyim mi ortama alıştırdıktan sonra cevabınız için teşekürler

lost_raven
16-02-2016, 20:03
Evet etobur bitkiler için faydalıdır ama elzem değildir. Hatta venüs, sarracenia gibi türlerin saksılarında hiç kullanmanıza gerek yok çünkü güneşte kuruyacaktır. Yüksek rakım nepenthesler ve heliamphora türü gibi türler için daha önemlidir. Çiçekçilerde bulmanız sanırım imkansız. Bence çok narin türler yetiştirmiyorsanız boşuna masraf :)

cengizildas
17-02-2016, 12:16
Sn. Kutluay, internete girerseniz o yosun hakkında çok bilgi var. Satıcıları da belirtiyor.

Düzgün
25-03-2016, 00:29
Merhaba ben yeniyim aranızda. Sphagnum arayışım beni buraya getirdi hiç bir yerde bulamıyorum bana yardımcı olurmusunuz?Orkide keikilerim kök vermiyor teşekkürler

RaJeV
25-03-2016, 08:10
Merhaba ben yeniyim aranızda. Sphagnum arayışım beni buraya getirdi hiç bir yerde bulamıyorum bana yardımcı olurmusunuz?Orkide keikilerim kök vermiyor teşekkürler

Buraya bakabilirsiniz:

http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/37665.htm
Ayrıca:

Gittigidiyorda sphagnum moss bulabilirsiniz.

evandevan5
17-10-2019, 16:58
spağnum yosunları oride keiki versin diye de kullanılıyor ama nasıl yapıldığını anlayamadım. bilen varsa anlatabilirmi?

nanemolla
12-04-2020, 22:51
705892

Sn üyeler bu resimdeki sphagnum yosunumu? Satın alacağım ama pek anlamadığım ve şüphede kaldığım için sizede danışmak istedim.

Erdem 01
22-04-2020, 10:02
Çevrenizdeki ormanlık, dere alanlarına gidin. Kayalıkların ağaçların üzerinde yeşil halı gibi yosunların bir kısmını alıp evinizde toprak kaya ağaç dalları üzerinde nemli aydınlık ortamda yetiştirip kullanın. Bu bölümdeki 102 nolu yazıdaki fotoğraf size yardımcı olur. Ne uğraşıyorsunuz sapnumla magnumla.

nanemolla
24-04-2020, 08:57
Cevap beklerken resmini yüklediğim yosunu aldım artık, gerçekten sphagnum yosunu.odun kütüğüne sarılı yarı kaya yosunlu karışımlarımı çıkarıp sadece sphagnum yosununa sardım hepsini ve sonuç istediğim gibi oldu nihayet.sulamaları bir sabah bir akşam yapıyorum.iki sulama arası iç taraflar tam kurumamış oluyor zaten, bu da benim için çok iyi.kaya yosunları çok çabuk kurudukları için benim için çok zahmetliydi.

bitkicicocuk
11-06-2022, 13:19
trednyoldan 2 litre yarı canlı sphagnum aldım dün bazılarını ektim bazılarını kuruttum 2 kapta deniyorum biri ölü sphagnum üstünde diğeri sphagnum torfu ve ölü sphagmum üstüne diktim

sphagnum torfu + ölü sphagnum üstüne ekilenler

https://www.hizliresim.com/n37n6kr
https://www.hizliresim.com/hgycykf
https://www.hizliresim.com/cqtuoin

ölü sphagnum üstüne ekilenler

https://www.hizliresim.com/6582dsl
https://www.hizliresim.com/b8yvmbf
https://www.hizliresim.com/tpk4bee

Kokichi
24-09-2022, 12:12
Teşekkürler..