the_mc
02-01-2011, 23:35
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Apiales
Familya: Apiaceae
Cins: Pimpinella
Tür: P. anisum
Binominal adı: Pimpinella anisum
Anason (Pimpinella anisum), maydanozgiller familyasından 50-60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz'dir.
Botanik Özellikleri :
Gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renklidir.
Anason 30-50 (70) cm yükselebilen tek yıllık otsu bir bitkidir.Kök ince, oldukça kısa iğ şeklindedir. Sap yuvarlağımsı olup, az veya çok tüylüdür.Yapraklar bitkide bulundukları yere göre şekiller gösterirler. Alt yapraklar uzun saplıdır. şekilleri yuvarlağımsı kalp veya böbrek şeklindedir. Kenarları az veya çok derin dişlidir. Orta yapraklar az veya çok belirgin üç parçalı durumda olup temele doğru daralırlar. Üst yapraklar sapsız olup, genellikle dar mızrak şeklinde üç parçalıdır. Bu yapraklar bir yerde dallanma şekline dönüşmüş görünümdedir. Yapraklar halımsı tüylüdürler. Bitki toprak üstünün son üçte birinde dallanmakta ve bu dalların ucunda şemsiye tipinde seyrek tipli çiçek kümeleri bulunmaktadır. Bir çiçek kümesi 8-15 adet ışınımsı dalcıktan oluşmaktadır.
Çiçeklerin muhafaza yaprakları ya yoktur veya tek yapraklıdır. Küçük muhafaza yapraklar ise iplik şeklindedir. Taç yaprakları ise 5 adet olup, beyaz renklidir. Yumurtalık iki tepeciklidir. İkişer torbalı 5 adet etaminleri vardır, yumurtalık iki gözlü dür.
Meyve sık veya kısa tüylü olup, yanlardan hafif basık armut şeklinde iki parçadan oluşur.
Tüketim
Kullanılan Bitki Kısmı : Fructus Anisi
İçerdiği Etken Madde : Anason meyvesi uçucu yağ içermektedir. Bunun oranı % 1.5-3 arasında değişmektedir. En düşük uçucu yağ oranının % 2 olması istenir. Uçucu yağın en önemli maddesi Trans-anethol'dur. Bu uçucu yağın % 80-90'ını oluşturur. Anasonun kendine özgü kokusu ve tatlımsı tadı bu maddeden ileri gelmektedir. Anasona kokusunu veren ancak tadı tatlımsı olmayan diğer bir madde de Menthlychavicol-ısoanethol'dur.
Kullanımı : Anason midevi, karminatif, iştah açıcı ve koku verici etkilere sahiptir. Karminatif etkisi mide ve bağırsaklarda fermantasyona engel olmasından ileri gelmektedir. Ayrıca anason bazı içkilerin hazırlanmasında da kullanılmaktadır.
Bitkini kullanılan kısmı; tohumları yani meyveleri ve yapraklarıdır. Bitkinin meyveleri, 2 mm genişliğinde, 6 mm uzunluğunda, armut şeklinde olup, nişasta, müsilaj ve uçucu yağ barındırır. Uçucu yağ miktarı, bitkinin cinsine ve yetiştiği yerin şartlarına göre değişkenlik gösterir. Uçucu yağın % 80-90’ı anetholdur. Bu maddeden dolayı bitkinin hoş bir kokusu vardır. Anason yağı, meyvelerinin su buharı damıtımı ile elde edilen, renksiz, kendine has kokusu olan bir yağdır. Cilt bakımı ve temizliğinde kullanılır. Ayrıca, kalın bağırsaktaki yaralara da faydalıdır. Yaygın olarak bilinen anason çayı ise, kuru meyvelerin toz haline getirilerek suyla kaynatılmasıyla yapılır. Anason, Türkiye’de Rakı, Yunanistan’da Ouzo, Fransa’da Pernod gibi alkollü içeceklerde çeşni olarak kullanılır. Ayrıca tatlılara baharat olarak eklenir ve kedi köpek mamalarında tat vermek için kullanılır.
Bugün anason dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmış olup, sıcak iklimlerdeki yaygınlığı daha fazladır ve sıcak, orta nemlikte iklimlerden hoşlanır. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir. Kireç ve besin maddelerince zengin, hafif veya orta ağırlıktaki toprakları sever. Kültür anasonunun vatanının Anadolu olduğu tahmin edilmektedir. Ege, Marmara ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri anason yetiştiriciliği açısından uygun yerlerdir.
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Apiales
Familya: Apiaceae
Cins: Pimpinella
Tür: P. anisum
Binominal adı: Pimpinella anisum
Anason (Pimpinella anisum), maydanozgiller familyasından 50-60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki türü. Anavatanı Doğu Akdeniz'dir.
Botanik Özellikleri :
Gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renklidir.
Anason 30-50 (70) cm yükselebilen tek yıllık otsu bir bitkidir.Kök ince, oldukça kısa iğ şeklindedir. Sap yuvarlağımsı olup, az veya çok tüylüdür.Yapraklar bitkide bulundukları yere göre şekiller gösterirler. Alt yapraklar uzun saplıdır. şekilleri yuvarlağımsı kalp veya böbrek şeklindedir. Kenarları az veya çok derin dişlidir. Orta yapraklar az veya çok belirgin üç parçalı durumda olup temele doğru daralırlar. Üst yapraklar sapsız olup, genellikle dar mızrak şeklinde üç parçalıdır. Bu yapraklar bir yerde dallanma şekline dönüşmüş görünümdedir. Yapraklar halımsı tüylüdürler. Bitki toprak üstünün son üçte birinde dallanmakta ve bu dalların ucunda şemsiye tipinde seyrek tipli çiçek kümeleri bulunmaktadır. Bir çiçek kümesi 8-15 adet ışınımsı dalcıktan oluşmaktadır.
Çiçeklerin muhafaza yaprakları ya yoktur veya tek yapraklıdır. Küçük muhafaza yapraklar ise iplik şeklindedir. Taç yaprakları ise 5 adet olup, beyaz renklidir. Yumurtalık iki tepeciklidir. İkişer torbalı 5 adet etaminleri vardır, yumurtalık iki gözlü dür.
Meyve sık veya kısa tüylü olup, yanlardan hafif basık armut şeklinde iki parçadan oluşur.
Tüketim
Kullanılan Bitki Kısmı : Fructus Anisi
İçerdiği Etken Madde : Anason meyvesi uçucu yağ içermektedir. Bunun oranı % 1.5-3 arasında değişmektedir. En düşük uçucu yağ oranının % 2 olması istenir. Uçucu yağın en önemli maddesi Trans-anethol'dur. Bu uçucu yağın % 80-90'ını oluşturur. Anasonun kendine özgü kokusu ve tatlımsı tadı bu maddeden ileri gelmektedir. Anasona kokusunu veren ancak tadı tatlımsı olmayan diğer bir madde de Menthlychavicol-ısoanethol'dur.
Kullanımı : Anason midevi, karminatif, iştah açıcı ve koku verici etkilere sahiptir. Karminatif etkisi mide ve bağırsaklarda fermantasyona engel olmasından ileri gelmektedir. Ayrıca anason bazı içkilerin hazırlanmasında da kullanılmaktadır.
Bitkini kullanılan kısmı; tohumları yani meyveleri ve yapraklarıdır. Bitkinin meyveleri, 2 mm genişliğinde, 6 mm uzunluğunda, armut şeklinde olup, nişasta, müsilaj ve uçucu yağ barındırır. Uçucu yağ miktarı, bitkinin cinsine ve yetiştiği yerin şartlarına göre değişkenlik gösterir. Uçucu yağın % 80-90’ı anetholdur. Bu maddeden dolayı bitkinin hoş bir kokusu vardır. Anason yağı, meyvelerinin su buharı damıtımı ile elde edilen, renksiz, kendine has kokusu olan bir yağdır. Cilt bakımı ve temizliğinde kullanılır. Ayrıca, kalın bağırsaktaki yaralara da faydalıdır. Yaygın olarak bilinen anason çayı ise, kuru meyvelerin toz haline getirilerek suyla kaynatılmasıyla yapılır. Anason, Türkiye’de Rakı, Yunanistan’da Ouzo, Fransa’da Pernod gibi alkollü içeceklerde çeşni olarak kullanılır. Ayrıca tatlılara baharat olarak eklenir ve kedi köpek mamalarında tat vermek için kullanılır.
Bugün anason dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmış olup, sıcak iklimlerdeki yaygınlığı daha fazladır ve sıcak, orta nemlikte iklimlerden hoşlanır. Anavatanı Doğu Akdeniz’dir. Kireç ve besin maddelerince zengin, hafif veya orta ağırlıktaki toprakları sever. Kültür anasonunun vatanının Anadolu olduğu tahmin edilmektedir. Ege, Marmara ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri anason yetiştiriciliği açısından uygun yerlerdir.