PDA

View Full Version : Novazet / Bahçem

novazet
01-01-2011, 13:38
Merhaba, herkesin yeni yılını kutlar, sağlık, mutluluk ve başarı dolu nice yıllar dilerim.

Bahçe yapma çalışmalarım dahilinde internette araştırma yaparken tesadüfen bulduğum bu güzel forumu aslında tam olarak keşfetmem daha sonraları oldu. bir süre sessiz ve uzaktan takip ettiğim foruma “üyelerin bahçeleri” bölümünü keşfettikten sonra üye oldum. Bende oluşturmaya çalıştığım bahçemi sizlerle paylaşarak, bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak istedim. Kütahya’da ikamet etmekteyim ve meydana getirmeye çalıştığım bahçemde Kütahya merkezde bulunmaktadır. Hafta sonları ailece giderek toprakla uğraşacağımız, kendi sebze ve meyvelerimizi yetiştirebileceğimiz, ağaçlarının gölgesine kuracağımız hamakta uzanıp dinlenebileceğimiz bir bahçe hayalini hayata geçirebilmek için 2007 yılında bahçe arayışına girdim. Bu işe başlarken her ne kadar içerisinde meyve ağaçları olan bir bahçe satın almayı düşünsem de sonuçta aradığımı bulamadım. Bende boş bir arsa alıp sıfırdan bahçe oluşturmaya karar verdim. İki ay süren arayışlarım sonunda 2007 Ağustosunda fotoğraftaki 742 m² alana sahip imarlı arsayı aldım.

Bahçecilik ve bitkiler konusunda fazla bir tecrübem yoktu. İki yıldır süren uğraşlarımın sonunda bir şeyler öğrendiysem de daha yolun başında ve acemiyim. Bundan sonraki çalışmalarımda siz değerli forum üyeleri bilgi ve tecrübelerinizi benden esirgemezseniz bundan büyük bir mutluluk duyarım.

novazet
01-01-2011, 13:42
Şuanda mevsim nedeniyle fazla bir bahçe çalışmamız olmuyor. Fakat ben bu iki yıl içerisinde yapabildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Mayıs 2008 de arsa etrafına tel örgü yaptırdım. Meyve fidanı dikmek için geç kaldığımı düşünürken, gittiğim fidanlık sahibinin saksı veya kutularda dikili bulunan kökleri topraklı fidanların her zaman dikilebileceğini söylemesi üzerine 9 adet meyve fidanı (Kiraz, vişne, ceviz, şekerpare, mor dut, beyaz dut, armut ve 2ad. Elma) alarak diktik.
Meyve fidanlarını dikmiştik. Fakat bahçede bir bahçe için olmazsa olmaz olan su yoktu. Yaz ayları boyunca hafta sonları otomobilimin bagajında damacanalarla su taşıyarak fidanları suladım. Bu bile insana büyük bir zevk veriyor.

Selim-i Ahir
01-01-2011, 14:09
Aramıza hoş geldiniz. Başlamak bitirmenin yarısısdır derler. Azimle başlayınca hepsi bence. İnşallah en kısa sürede gönlünüze göre bir bahçeniz olur.
Yeni yılınız kutlu olsun.

fikreteren
01-01-2011, 14:33
Sitemize hoş geldiniz. Bütün arkadaşlarımız size yardımcı olacaklardır.

Orhan Özbilgiç
01-01-2011, 14:43
Sayın novazet;
Şimdi pek birşey görünmesede, önümüzdeki bahardan itibaren renklenecek olan bahçenizle, aramıza yeni bir soluk olarak gireceksiniz.
İlgiyle izleyeceğim. İyi seneler.:)

Zafer İnandıklı
01-01-2011, 17:21
Sayın novazet;
Hayırlı uğurlu olsun, inşaallah meyvaları topladığınız günleri de görürüz. Kolaylıklar diliyorum.

novazet
03-01-2011, 10:08
Sayın Selim-i Ahir, Fifreteren, Orhan Özbilgiç ve Zafer İnandıklı;
Hoşbulduk. Güzel dilekleriniz için teşekkür ediyorum.
Bahçemde şu anda sizlerin bahçeleri gibi resimlerini paylaşacağım güzel ve çeşitli çiçeklerim yok. Geçtiğimiz yaz biraz mevsimlik çiçeklerden dikmiştik. İnşallah bu yıl bitki çeşitliliğini artırmak istiyorum. Bahçe çalışmaları başlayana kadar ben zaman zaman, şimdiye kadar yaptığım çalışmalardan paylaşımlarda bulunmak istiyorum.

2008 sonbaharda bahçem için gerekli olan bir su kuyusu açtırmak için araştırmalara başladım. Araştırmalarım sonunda bahçenin bulunduğu yerin yüksekte olması nedeniyle bir su sondajı maliyetinin tahminlerimin çok üzerinde olduğunu öğrendim. Diğer bir alternatif şehir şebekesinden su almayı düşündüm. Arsa üzerinde ruhsatlı bir inşaat veya bina olmayınca oda mümkün olmadı. Tankerle su taşımak fikride uzun vadede zor ve zahmetli olacaktı. Tam bu sırada tanıştığım komşu bahçe sahibinin, jeneratör çalıştırarak kullandığı çokta randımanı olmayan kuyusundan istersem benimde faydalanabileceğimi söylemesi beni çok sevindirdi. 2008 yılı geçmişti fakat inşallah seneye bahçe çalışmalarıma başlayabilecektim.

novazet
03-01-2011, 10:21
2009 mart ayı geldiğinde evin salonunun koltuk arkaları sebze tohumları ektiğim viyollarla dolmuştu. Tohumlar kısa sürede çimlenselerde fazla büyümediler. Daha sonra birçok tohumu direk olarak toprağa ektik. Daha çabuk ve güzel yetiştiler.
Mayıs ayında komşumun yardımı ve yol göstermesiyle sebze ekim yerlerini hazırladık. Sebze tohumlarını ektik.

novazet
03-01-2011, 10:24
Kızımla birlikte filizlenen tohumların toprağını gevşetip, otlarını temizlerken.

nurcanaybay
03-01-2011, 12:07
Sn.Novazet ;
şekillenmeye hazır bir bahçe ,kimbilir ne hayeller kuruyorsunuzdur....gelişmeleri zevkle
takip edeceğiz.

İşlerinizin rast gitmesini dilerim.

Güler
03-01-2011, 20:15
Sayın novazet, sitemize hoş geldiniz.

İlk mesajınızdan anladığıma göre siz bahçenize hafta sonları gelmeyi düşünüyorsunuz yani burada bir ev inşaatınız olmayacak.
Meyve ağaçlarınız, sebzeleriniz ve çiçekleriniz olacak gibi görünüyor.

Ben bahçemi tanzim ederken arazim gözüme çok büyük göründüğünden hiç düşünmeden gelişigüzel ağaç dikimi yaptım. Bugün bunun sıkıntısını çekiyorum.

Siz siz olun, ağaçların da büyüyeceğini düşünerek dikim yapın.
Sebze alanını, çiçeklerin dikileceği yeri önce plânlarsanız daha kolay olur, bizler gibi yap-boz yapmazsınız.

Bir oturma ünitesi (çay-kahve içme yeri) düşünüyorsanız yakınlarına kokulu çalılardan dikmenizi tavsiye ederim.
Oturma ünitesi bir kameriye havasında olacaksa sarmaşık güllerini sardırmayı düşünür müsünüz?

Burada bulunan arkadaşlar hem bilgileri ile hem de ellerindeki tohum ve fideleri ile size yardımcı olacaklardır. Biz hepimiz gönüllü yardımcılarız, belirtmeniz yeter.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim, bahçeniz hayırlı ve uğurlu olsun. Sevdiklerinizle beraber doya doya tadını çıkartın.

furkan yıldız
03-01-2011, 20:28
Forumumuza hoşgeldiniz novazet, bahçeniz hayırlı olsun. Sizlerle birlikte bahçenizin gelişimini izlemek güzel olacak bizler için.

cemo
03-01-2011, 20:29
Boş arazi almanız iyi olmuş bence. Kendi zevkinize göre şekillendirirsiniz.

Bol ürünlü ve mutluluk dolu bir bahce olmasını dilerim.

ezgili dünyam
03-01-2011, 22:08
Hayırlı uğurlu olsun bahçeniz, eminim kısa sürede cennete dönüşecek.

novazet
03-01-2011, 23:04
Sayın Nurcanaybay ;
Teşekkür ederim. Haklısınız, insan planlarının ve hayallerinin biran önce gerçekleşmesini istiyor. Fakat herşey planladığımız gibi olmuyor.Hesapta olmayan terslikler çıkabiliyor. Fakat birşeyi yapmaya azmedince geçte olsa sonuçta oluyor.
saygılarımı sunarım.

novazet
03-01-2011, 23:07
Sayın Güler ;

Hoşbulduk, teşekkür ederim. Evet, yakın zamanda bir ev inşaatı olmayacak, belki daha ilerde olabilir. Şimdilik küçük bir kulübe yaptım. Ayrıca bir oturma üniteside yaptım. Sizler kadar aktif bir üye olamadığım için paylaşımda biraz yavaş kalıyorum. ileride onlarla ilgili resimleride paylaşırım. Sarmaşık güllerini ve kokulu sarılıcıları çok severim. Bu konuda tavsiye ve yardımlarınıza çok memnun olurum.
Söylediğiniz gibi ağaçları dikerken ileride olabilecek bir inşaatıda planlayarak dikim yaptım. Aslında daha çok ağaç dikmek istiyorum fakat bu yüzden her yere dikim yapamıyorum. Arazi küçük olunca herşey sınırlı oluyor. Şimdiye kadar kulübe ve kameriye yapımı, damlama sulama, çim ekimi ve sulama tesisatı gibi biraz teknik işlerle uğraştığım için fazla bir bitki dikimi yapamadım. Bu yıl inşallah bitki çeşitliliğini artırmak istiyorum. Bu nedenle sizlerin tohum ve fide temini konusunda yardımlarınız, beni çok sevindirecektir.
Selam ve saygılarımı sunarım.

novazet
03-01-2011, 23:08
Sayın Furkan Yıldız ;
Teşekkürler, Sizlerin fikir ve tavsiyelerinize ihtiyacım olacak. Selamlar.

novazet
03-01-2011, 23:09
Sayın Cemo ;
Evet, gelişimi biraz yavaş ve zahmetli olsada bunun verdiği keyif daha güzel oluyor.
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Saygılar sunarım.

novazet
03-01-2011, 23:09
Sayın Ezgili Dünyam ;
Teşekkür ederim. İnşallah haklı çıkarsınız.

novazet
03-01-2011, 23:18
Birgün bahçede çalışırken civar bahçelerin birinde sondaj çalışması yapıldığını gördüm. Bahçe sahibiyle yaptığım görüşmede kendilerinin iki yıldır komşularının su kuyusundan su aldıklarını her ne kadar komşuları hoşgörülü olsa da kendilerinin bu durumdan rahatsız olduklarını anlattı. 120 metrelik sondaj yapılacağını ve maliyetinin 8000-9000 lira olacağını öğrendim. Bana da kendi kuyumu açtırmam tavsiyesinde bulundu.
İki gün sonra sondaj firma sahibiyle benim arsada buluştuk ve anlaştık. Diğer işi bitirince benim arsada sondaj çalışmalarına başlayacaklardı. Sondaj ve kuyu ruhsatı almak için gerekli belgeleri hazırlayıp verdim. Kuyu ruhsatı çıktıktan sonra bununla beraber Tarım İl Müdürlüğü’nden bahçe için sulama belgesi alırsam onunla da bahçeyi sulamak için elektrik alabileceğimi söyledi. Buna çok sevindim. Çünkü jeneratörle falan uğraşmam gerekmeyecekti.

Altı günlük bir çalışma sonunda nihayet 120 m.lik sondaj yapıldı. Borular salınıp, çakıllaması yapıldı. Firmanın dalgıç pompası bağlanıp deneme ve temizleme yapmak için 4 saat kadar çalıştırıldı. 5 t/h su debisi ölçüldü. Bu arada bahçeyi iyice suladık. Daha sonra kullanmak için bütün su tankı ve damacanalarıda doldurduk.

novazet
03-01-2011, 23:21
Sondajın devirdaim suyunu doldurmak için açtığımız 2x2x2 m. ölçülerindeki çukurun, iş bittiğinde 1,2 m.si kuyudan çıkan mille dolmuştu. Geriye kalan çukuru süs havuzu yaparak değerlendirmeyi düşündüğümden doldurmadım.

novazet
04-01-2011, 07:30
Sayın Ayşe Afyonlu ;
Evet artık bahçemizin bol suyu var. O suyun ilk çıktığı çıktığı andaki mutluluğumu anlatamam. Aslında o anı fotoğraflamayı çok isterdim. Fakat sondaj çalışması benim için o kadar zahmetli oldu ki fotoğraf falan çekmek aklıma gelmedi. İşe başlarken birkaç ton su kullanılacağı söylendi. İş bittiğinde 45 ton civarında su kullanılmıştı. Bu kadar suyu temin etmek içinde epeyce koşturdum. Neyseki filmin sonu güzel bitti.
Dilekleriniz için teşekkür ederim. Saygılarımı sunarım.

novazet
04-01-2011, 07:35
2009 yılı bahçe çalışmalarım ;

Bahçemde yetişen ilk çiçek ve meyvelerimiz.

novazet
04-01-2011, 08:04

Su sondajı tamamlanınca bahçe kulübesi yapmak için zemin hazırlıklarına başladım.

Kiraz
04-01-2011, 08:14
Keyifle takip edilecek bir bahçe daha... Kolay gelsin.

Yücel Canpolat
04-01-2011, 08:34
Sayın novazet bahçeniz hayırlı olsun zaman içerisin de çalışmalarınız sayesinde çok güzel olacak toprağınızı hayvan gübresi ile biraz desteklerseniz çok iyi olur sondaj işini hallettiğiniz çok iyi olmuş aksi takdirde sulamada sıkıntı yaşardınız,sondaj kuyunuzu peryodik olarak yaz kış zaman zaman boşaltmanızı tavsiye ediyorum baharla beraber yeni güzelliklerde buluşmak üzere sizlere kolaylıklar diliyorum.

novazet
04-01-2011, 10:41
Sayın Kiraz ve Yücel Canpolat ; Teşekkür ederim.

Yücel Bey tavsiye ettiğiniz gibi bahçe çalışmalarına başladığımda çiftlik gübresi temin ettim. Zaman zaman ağaçların ve sebze fidelerin diplerine ekliyorum. Sondaj kuyusunu boşaltmamı tavsiye etmişsiniz. Fakat nasıl bir boşaltma yapacağımı anlamadım.
Sizlerin çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Yücel Canpolat
04-01-2011, 11:02
Sayın novazet,sondaj sisteminde hafta da, on günde bir veya iki saat suyu boşaltmak gerekir ki su dolum kanalları, motor pompa grubunun vakum yapması sonucu daha da genişleyip bol su akıtmasına vesile olacak:)

ezgili dünyam
05-01-2011, 08:52
Merakla gelişmeleri takip ediyorum.Kolay gelsin.:p

novazet
06-01-2011, 17:52

Beton zemin üzerine profil demir kullanarak yaptığım iskeletin dışını OSB malzemeyle kaplayarak bir bahçe kulübesi yaptım. Çatısını shingle kapladım. İç taraftan araya izocam koyarak alçıpen kaplayacağım. Fakat zamanım müsait olmadığından hala yapamadım.

Kuyu ruhsatını aldıktan sonra hemen elektrik alabilmek girişimde bulundum. Fakat sondaj firmasının söylediği gibi olmadı. Tarım İl Müdürlüğü'nden sulama belgesi alabilmek için tapuda tarla, bağ, bahçe, arazi statüsünde olması gerekiyormuş. bizimki imarlı arsa olduğu için olmuyormuş. Sonuçta başka formülle inşaat elektriği aldım. Biraz zor ve masraflı oldu ama sonunda acil su bekleyen bahçem suya kavuştu.

novazet
06-01-2011, 18:00
2010 yılı bahçe çalışmalarım ;

2010 yılı bahçe çalışmalarım eşimin rahatsızlığı nedeniyle biraz geç başladı. Önce sebze bahçesiyle çim ekmeyi düşündüğüm alanı ayırmak için eski çatı kiremitlerini kullanarak çiçeklik yaptım.

novazet
06-01-2011, 18:06

Sebze bahçesine damlama sulama tesisatı kurdum.

nurcanaybay
06-01-2011, 18:15
Sn.Novazet ;
son fotoğrafta düzen hemen göze çarpıyor ,elinize sağlık.

Çiçeklik olarak ayırdığınız bölgenin ,çim ekeceğiniz tarafını dümdüz değilde biraz hareket kazandırsaydınız daha mı hoş olurdu diye düşündüm ....

novazet
06-01-2011, 22:18
Sayın Nurcanaybay ;

Çiçekliği yaptığım zaman ağaçlar.net takipçisi ve üyesi değildim. O zaman fazla peyzajda düşünmeden aklımdaki işleri yetiştirme çabasındaydım. Şimdi değişik bahçe ve peyzaj örneklerini görünce bende o kısmı düz değilde kıvrımlı bir form versemiydim diye düşünmeye başlamıştım. Sizinde ilk bakışta dikkatinizi çektiğine göre doğru düşünüyorsunuz. Düz olmasının bir faydası çimlerin kolay biçilmesi oluyor. Daha öncelikli işlerimi tamamladıktan sonra orada bir değişiklik yapabilirim.
İlginize teşekkür ederim.

furkan yıldız
07-01-2011, 14:10
Nurcan abla çok haklı çok düzenli çalışıyorsunuz anlaşılan

novazet
09-01-2011, 12:03
Nurcan abla çok haklı çok düzenli çalışıyorsunuz anlaşılan

Düzenli çalışmaya çalışırım ama arka plan pek düzenli sayılmaz.:)

novazet
09-01-2011, 12:10

Çim ekmek istediğim alana önce sprey springler kullanarak sulama tesisatı kurdum.

novazet
09-01-2011, 12:23

Zemin toprağını belleyerek gevşettikten sonra üzerine 10 cm. kadar yeni toprak serip tırmık ve silindirle düzelttik.

novazet
09-01-2011, 12:29
Çim tohumunu ektikten sonra elenmiş gübre ve kum karışımıyla üzerini kapatıp silindirle sıkıştırdık.

novazet
10-01-2011, 12:54
sn. csydn ;
Sağolun, teşekkür ederim.

ezgili dünyam
10-01-2011, 16:19
Kolay gelsin, emeğinize sağlık..

ayazkentli
10-01-2011, 17:15
Sn. novazet hoşgeldiniz. Bahçeniz hayırlı olsun.

Çiftlik gübresi kullandığınızı belirtmişsiniz. Eğer yabancı otlar ile çok uğraşmak istemiyorsanız, çiftlik gübresinin kendisini direkt olarak değil'de, bir kap-kova-leğen içinde sulandırıp, çıkan şerbeti kullanın. Daha fazladan yabancı ot çıkmasının önüne geçebilirsiniz.

Ben kendi ev bahçeme bu sezon başı, bunu bildiğim halde hata yapıp, çiftlik gübresini az miktarda'da olsa bahçemin bazı bölümlerine attım ve şimdiye kadar görmediğim ot çeşitleri ile karşılaştım. Siz siz olun, çiftlik gübresini, mümkün olduğunca şerbet olarak kullanmaya çalışın.

(benim'ki biraz -aleme verir talkımı, kendi yutar salkımı- tarzı oldu'ya, neyse):p

Uzaylı
10-01-2011, 21:32
Sayın novazet; Aramıza hoşgeldiniz. Aslında biz de bu yıl Ağaçlar net. ailesine katıldık. Aramıza hoşgeldiniz cümlesini de ilk kez sizin için kullandım. Biz bahçeyi ilk otuyla, çöpüyle tanıttık. Öyle destek aldık ki, çok hevesle çalışıp her aşamayı paylaşıyoruz. Böylece bizim heyecanımızı daha iyi yansıttığımızı düşünüyorum. Suya da kavuşmuşsunuz; hayırlı olsun. Hatta damlama sulama bile yapmışsınız. Biz daha oralara gelemedik. Ama üyelerle kaynaşınca bahçe sevgisi tutkuya dönüşüyor. Hep orada olmak istiyorsunuz, baştan uyarayım.;)

Baharda çok renkli bir bahçe görmek ümidiyle, kolay gelsin...

Adalet Yağcı
10-01-2011, 22:23
Sayın Novazet;
Bahçe başlığınız hayırlı olsun, hiç bir fedakarlıktan kaçınmadan bir bahçe meydana getiriyorsunuz.

Başlangıç biraz yorucu olsa da, gözlerinizin önünde yavaş yavaş gelişen güzellikleri gördükçe yorgunluğunuzu unutacaksınız.

Sıfırdan başlamanız isabet olmuş, burada dikkat etmeniz gereken tek şey, sevgili Güler'in de yazdığı gibi, bitkilerin ve ağaçların yerlerini doğru seçmek.

Bizler ilk hevesle bu hataya düştük, bu başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21909&highlight=arap+sa%E7%FDna+d%F6nen+bah%E7eler) belki size bir fikir verebilir.

Bunun dışında, bitki ve tohum yardımı, yüreklendirme işleri sitemizin müdavimleri tarafından yapılacaktır, hiç şüpheniz olmasın.

Kolay gelsin.

novazet
11-01-2011, 22:24
Sn. Ezgili Dünyam ; Teşekkür ederim.

novazet
11-01-2011, 22:26
Sn. Ayazkentli ;

Hoşbulduk , sağolun. Maalesef haklısınız çok ot oluyor. Özelliklede ektiğim çim alanda gübreyi kapak olarak kullanınca çok miktarda yabancı otta çıktı.
Sulandırma yapılan şerbeti bir filtreden geçirmek gerekir mi? Yoksa şerbet içerisinde de ot tohumları taşınmaz mı? Evet evet elde ettiğim şerbeti filtreden geçirip, damlama sulama suyuna dozajlarsam daha sağlıklı bir gübreleme yapmış olurum. İyi fikir. Tavsiyeniz için teşekkür ederim. İlk fısatta deneyeceğim.

ayazkentli
11-01-2011, 22:44
Süzmez'seniz tohum kalır sn novazet.

Tülbent ile süzebilirsiniz. Eskiden çiftçilik yaptığımız dönemlerde, babam tülbent ile süzüp kullanıyordu.

novazet
11-01-2011, 23:04
Sn. Uzaylı ; Hoşbulduk.

Ağaçlar.net ailesine bu yıl katılmanıza rağmen maşallahınız var. Mevsime rağmen hem bahçe işlerinde çok aktifsiniz. Hemde sitede paylaşımlarda çok aktifsiniz. Sitenin üstadları bile sol şeridi size bıraktı. Enerjiniz, neşeniz ve heyecanınız hiç bitmesin.

Sizi çok iyi anlıyorum. Bu işe bir başlayınca insan aklındaki planları biran önce hayata geçirmek istiyor. Bunun içinde bahçeyle yatıp bahçeyle kalkıyor. Aynı duyguları sitedeki birçok üye gibi bende yaşadım ve yaşıyorum.
Size ailenizle mutlu bir hayat süreceğiniz gönlünüze göre bir bahçe oluşturmanız dileğiyle kolay gelsin diyorum.

novazet
11-01-2011, 23:23
Sn. Adalet Yağcı ;

Teşekkür ederim. Evet başlangıçta epeyce yorulduk. Fakat bunun yorgunluğu da güzel oluyor.

Ağaçların yerlerini mümkün olduğunca doğru seçmeye uğraşıyorum. Zaten bu nedenle istediğim birçok ağacı dikemiyorum.

Bundan sonrada inşallah sizlerin tecrübelerinden de faydalanarak daha da güzel bir bahçe oluşturmak için çalışacağım.
Size de çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Saygılar.

novazet
16-01-2011, 08:56
Herkese günaydın, 2-3 gündür siteye giremiyordum. Üyelerin bahçelerini bulamayınca şaşırdım, meğer yeni bir başlık altına alınmış.

Ektiğimiz çimler kısa sürede çıkmasına rağmen büyümesi yavaş oldu. Bu esnada yer yer köklerinde çürümeler olduğunu farkettim. Sulama sistemine zaman saati bağlayarak otomatik sulama yapıyorum. Aşırı su verdiğimi düşünerek ilk başta günda 1 saat yaptığım sulamayı birkaç gün durdurdum. Sonra günde 15 dakikaya düşürünce çimler kendini topladı.
Fakat hayvan gübresi kullandığım için çok ot çıktı. Mümkün olduğunca elle temizledik. Çimler şu anda epeyce sıklaştı. Çim biçmeyi benim gibi kızımda çok seviyor.

novazet
16-01-2011, 09:04

Daha önce yapmış olduğum oturma yerine eski tuğlaları kullanarak zemin yaptım.

novazet
16-01-2011, 09:27

Bu oturma yerinin perde tuttuğum arka ve yan tarafını, ilerde çatı brandası eskidiğinde çatısınıda sarmaşıklarla kapatmak istiyorum. Olmasını istediğim sarmaşıklar ;

1. Kırmızı ve beyaz şarmaşık gül
2.Güzel kokulu bir sarmaşık
3.Yaprakları küçük olup her zaman yeşil kalan bir sarmaşık

Bilmem çok şey mi istiyorum ama Kütahya'nın iklim şartlarına da uygun böyle bir kombinasyon için ne tür bitkiler dikebilirim. Yardımlarınızı bekliyorum.

ozbey
16-01-2011, 12:52
Sayın novazet, hoşgeldiniz ve bahçe başlığınız hayırlı olsun.
İlk sayfadan itibaren gelişmeleri zevkle inceledim. Neydi, ne olmuş dedim ve ne olacak diye de merak ediyorum.
Her şey çok güzel, ellerinize ve emeklerinize sağlık.

novazet
16-01-2011, 18:38
Sn. Sonerordo teşekkür ederim. Evet yemek yiyip, çay içeceğimiz bir masa var. Komşumda arka ve yan taraflara asma dikelim dedi ama ben düşünmüyorum. Gül ve kokulu çiçekler olsun istiyorum. Şimdilik arka ve yan tarafı kapatırsa yeterli, çatıyı artık ilerde düşünürüm.

novazet
16-01-2011, 18:39
Sn. Ozbey hoşbulduk, teşekkür ederim.

Orhan Özbilgiç
18-01-2011, 14:12
Sayın novazet;
Bende, bahçenizi ziyarette gecikenlerdenim.
Doğrusu, son derece planlı ve programlı çalışmalarınızla epeyce bir yol katetmişsiniz.
Yaza yeşillikler içinde gireceksiniz. Ne güzel...Artık bizede o güzel görüntüleri fotoğraflarsınız. Sizin bugüne kadar ortaya çıkardığınız işlere bakınca, ben güzel görüntülerden emin olarak yazı bekliyorum.
Sağlık ve mutluluk içinde keffini çıkarmanız dileğiyle, kolay gelsin.:)

cemo
18-01-2011, 14:37
Sn novazet

Sıfırdan başlayarak güzelleştirmisiniz bahcenizi. Henüz yolun başındasınız, eminim daha coookk güzellikler cıkacak ortaya.

Oturma alanınız oldukca geniş, keyifle çay yudumlarsınız baharda inşallah.

İstediğiniz birşey olur ise, seve seve gönderirim. Bu sitede kardeş bahçelerimiz olsun dilerim. Kolay gele size:)

furkan yıldız
18-01-2011, 14:56
Gittikçe güzelleşiyor bahçe. Birkaç sene sonra düşünemiyorum bile :p

novazet
18-01-2011, 21:15
Sayın Orhan Özbilgiç ;

Bende sabırsızlıkla yazın veya baharın diyeyim, gelmesini bekliyorum. Çünkü aklımda olan bahçeye yapmak istediğim ama yetiştiremediğim işler var. Bunlara başlamak içinde biran önce havaların ısınmasını bekliyorum. Sizler bu yönden daha şanslısınız, çünkü İstanbul'a bahar Kütahya'dan önce gelecektir.

Bugün internetten sipariş ettiğim meyve ve çiçek tohumlarını kargodan aldım. Çimlendirme yapmak için biraz daha beklemem gerekecek.

Gojiberry, altınçilek, kudretnarı, ayaş domatesi, lavanta, bilyalı kekik, sivri kekik ve şebboy tohumları sipariş etmiştim. Şebboy tohumu herhalde kalmamış o hariç hepsi geldi. Birde hediye olarak üç renkli papatya ve blood flower adında bir çiçek tohumuyla şişen çimlendirme tableti göndermişler.

Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Bende size sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

novazet
18-01-2011, 22:01
Sayın Cemo ;

Evet haklısınız daha yolun başındayım ve yapabileceğim daha çok şeyler var. Bizde sabırsızlıkla baharın gelmesini bekliyoruz.

Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Şayet gönderebileceğiniz çiçek tohumlarınız var ise çok memnun olurum.

Size de çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Havuzunuz çok güzel oldu. Etrafının bitkilendirmesi tamamlandığında eminim daha da güzel olacak. Saygılar.

novazet
18-01-2011, 22:54

Mevsimlik çiçeklerim.

tugrulbaba
20-01-2011, 11:17
Valla bravo. Elinize sağlık. Kolay gelsin. Herşey çok iyi gidiyor.

osalke
24-01-2011, 17:35
herkes bahçeci ne güzel.

epsody
26-01-2011, 09:13
Sondajın devirdaim suyunu doldurmak için açtığımız 2x2x2 m. ölçülerindeki çukurun, iş bittiğinde 1,2 m.si kuyudan çıkan mille dolmuştu. Geriye kalan çukuru süs havuzu yaparak değerlendirmeyi düşündüğümden doldurmadım.

Arkadaşım novazet, sizinle paylaşımlara girmeden önce bir tanıma ve tanışma faslı yaşamadan size tepeden inme olarak nitelebilinecek bir öneri getirme düşücesinin kaynağını alıntı yaptığım mesajınızın içeriğinde olarak, çalışmalarımın odağını teşkil eden kompost konusu olduğundan, doldurmadığınız devir daim çukuru üzerine sizin süs havuzundan önce yapacağınız bahçenizden çıkacak ot ve diğer organik atıkların toplanıp kompostlanarak bahçenizin üretimleri aşamasında toprağınızdan eksilecek organik yapısına katkı sağlarkende bu atıkların bertarafını sağlıyacak bir çukura öncelikle ihtiyacınızın olur düşüncesi ile önceliğinizin bu şekilde değerlendirilmesini önermekteyim.

Arkadaşım esas giriş ve paylaşımlarda görüşme dileklerimle kolaylıklar diliyorum.

fikreteren
26-01-2011, 09:55
satın novazet son resimdeki çiceği çözemedim. adı nedir.

Ayşe Yıldız
26-01-2011, 10:03
Kabak çiçeği gibi geldi bana Sayın Fikreteren.

novazet
26-01-2011, 11:39
Sayın Csydn ; Teşekkür ediyorum.

Sayın Epsody;
Göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim. Bahçemi sitede sizlerle paylaşmamın nedenlerinden biriside, bundan sonra yapabileceğim işlerde sizlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak istememdir. Her konu hakkında , siz ve diğer üyelerin gördükleri eksik ve yanlışlıkları veya tavsiyeleri paylaşmaları beni çok memnun edecektir.

Sizin çalışmalarınızı ve paylaşımlarınızı takip ediyor ve takdirle karşılıyorum. Ayrıca bloğunuzuda hızlı bir şekilde gözden geçirip daha uygun bir zamanda detaylıca okuyup incelemek için “sık kullanılanlar” menüme ekledim. Sitedeki paylaşımları mümkün olduğu kadar takip etsem de zamanım müsait olmadığından çok fazla katılım gösteremiyorum.

Bahçe çalışmalarıma başladığımda bir dergide gördükten sonra, aklımın bir ucunda hep bir kompost bidonu edinmek vardı ama ihmal ediyordum. Sizin yapmış olduğunuz paylaşımları da okuduktan sonra, bahçede yapacağım öncelikli işlerimin arasına, bir kompost çukuru açmayıda ekledim. Bahsettiğiniz sondaj devir daim çukuru, oturma bölümünün önünde olduğu için, kompost çukuru olarak uygun olmayacağını düşünüyorum. O çukura bir süs havuzu yapmak için sabırsızlıkla baharı bekliyorum. Kompost çukurunu biraz daha arka plan bir yerde açmayı düşünüyorum. Bu düşüncemi uygulamaya geçirdiğimde kompost uygulamaları için sizin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Ayrıca son günlerde solucan gübresi üretimi ilgimi çekiyor. Acaba bende bahçede kendime göre bir üretim yapabilir miyim diye düşünüyorum.

Bahçe oluşumum yeni olduğundan daha çok altyapı çalışmaları ve teknik işlerle uğraştığım için, bitkiler ve toprakla çok fazla ilgilenemedim. Bu işleri tamamladığımda bütün ilgimi bitki çeşitliliği, bitki ve toprak verimliliği, bitki düzenlemesi gibi konulara ayırmak istiyorum. O zaman sizlerin bilgi ve tecrübelerinize daha da çok ihtiyacım olacağını düşünüyorum.

İlgi ve alakanıza tekrar teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

novazet
26-01-2011, 11:46
Sayın Fikreteren, Sayın Ayşe_afyonlu' nun dikkatinden hiçbirşey kaçmıyor.
Ayşe hanımın söylediği gibi kabak çiçeği, aslında kabakların resmini çekmiştim. Resmi bilgisayarda büyütünce çiçeğin görüntüsü daha hoş ve güzel göründü.

h.ışık
21-02-2011, 18:40
sayın novazet ,
Bir solukta okudum yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı. Çok güzel bir çalışma. Çok beğendim. Takdir ettim.
Bir üye arkadaşımız tarafından gönderilen çiçek tohumlarının benim ihtiyacımdan fazla olan kısmını sizinle paylaşabilirim. İsterseniz özelime adresinizi yazarsanız bir iki gün içerisinde göndermeyi planlıyorum.

Elinize sağlık.

novazet
21-02-2011, 22:29
Sayın h.ışık;

Teşekkür ederim. Becerebildiğim kadarıyla birşeyler yapmaya çalışıyorum. Tohumlar içinde ayrıca teşekkür ederim, memnun oldum. Adresimi özelinize yazdım. Selam ve saygılar.

N.Cebeci
23-02-2011, 22:42
Çok güzel paylaşım için teşekkürler. Gene toprak verilen emeği karşılıksız bırakmamış.
Allah nazarda saklasın. Sevdiklerinizle beraber hoşça vakit geçiröenizi dilerim.

Güler
24-02-2011, 00:11
Sayın Novazet, ne güzel bahçeniz renklere kavuşmuş bile.

40 numaralı mesajınızın son iki fotoğrafını seyrederken yüzüme tebessüm yayıldı, sanki sprey springler dan çıkan su zerrelerini yüzümde hissetmiş gibi mutluluk duydum.
Sizin de onları seyrederken neler hissettiğinizi çok iyi anlayabiliyorum. İşi başarmanın zevki de bir ayrı güzel.

Çok daha fazla güzelliklere imza atacaksınız, bu şevkiniz hiç kırılmasın.

Özelime adresinizi yazarzanız elimde olan tohumlardan ve ileride paylaşabileceklerimi de göndermeye gayret ederim.

Kolay gelsin. Sağlıkla, huzurla, sevdiklerinizle beraber doya doya tadını çıkartın inşallah.

novazet
24-02-2011, 22:28
Sayın N.Cebeci;

Bende size çok teşekkür ederim. Haklısınız, toprak çok cömert ve verilen emekleri hiç karşılıksız bırakmıyor.

novazet
24-02-2011, 22:30
Sayın Güler;

Evet, çim ekimini tamamladıktan sonra springlerle sulamaya başladığımız anda aynı mutlu tebessüm bizim yüzümüzde de vardı. O anda tüm yorgunluğumuzu unutmuştuk. Sizler bu tecrübeleri çok daha fazla yaşadığınız için eminim ki daha iyi bilirsiniz.

Sizlerin büyük emekler sarf ederek oluşturduğunuz harika bahçelerinizden fikirler edinerek ve de sizlerden alacağımız şevkle çalışmalarımız devam edecektir.

İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim. Çok naziksiniz. Adresimi özelinize yazacağım. Selam ve saygılar sunarım.

novazet
26-04-2011, 22:53
Bahçe çalışmalarıma bu hafta sonu biraz marangozluk yaparak başladım. Öncelikle havuz yapmayı düşündüğüm çukura bir çerçeve yaptım. Kamyon brandasından yaptıracağım havuzu bu çerçeveye tutturacağım. Çerçeve kare şeklinde olunca havuz biraz doğallıktan uzak gibi gibi görünüyor. Bunu da etrafını kapatacağım taşlarla falan yumuşatmaya çalışacağım. Baş tarafına da bir şelale yapmayı düşünüyorum. Bakalım ne derece başarabileceğim.

206381

Havuz yapmayı düşündüğüm bu çukuru, Sn. Epsody kompost çukuru olarak değerlendirmemi önermişti. Bende arka tarafta yeni bir kompost çukuru açmayı planladığımı yazmıştım. Fakat 1 m³ lük çukur açmayı gözüm kesmedi. Eski tahtalardan 100x110x110 ölçülerinde bir kompost sandığı yaptım. Çuvallarda beklettiğim kuru yapraklar, yeni sökülen yeşil otlar, biçilen çimler, eski ahır gübresi ve biraz da toprak hepsini karıştırıp içine doldurdum. Zamanım yetmediği için kapak yapamadığımdan üzerini geçici bir şeylerle kapattım.

206382

206383

novazet
26-04-2011, 23:00
Çim alanda sanki 2 cm. çapında bir demir çubukla açılmış gibi birçok delik var. Geçen yaz ilk gördüğümde 2-3 adetti ve ben çocukların yaptığını sanmıştım. Şu anda yaklaşık 15 tane olmuş hepside aynı genişlikte (baş parmak girebilecek genişlikte). Birde deliklerin yönü hep kuzeye bakıyor. Acaba bir böcek veya fare mi? Bilgisi olan var mı?

206386

206387

Dudi
26-04-2011, 23:05
Tarla faresi olabilir :)

serhat55
26-04-2011, 23:17
sayın ,novazet hoşgeldiniz, bahçenzi dikattle takibe aldım.Güzel olacağına eminim.

ciceksever70
27-04-2011, 14:16
Çim alanda sanki 2 cm. çapında bir demir çubukla açılmış gibi birçok delik var. Geçen yaz ilk gördüğümde 2-3 adetti ve ben çocukların yaptığını sanmıştım. Şu anda yaklaşık 15 tane olmuş hepside aynı genişlikte (baş parmak girebilecek genişlikte). Birde deliklerin yönü hep kuzeye bakıyor. Acaba bir böcek veya fare mi? Bilgisi olan var mı?

206386

206387

Sayin novazet, tarla faresi, yilan, danaburnu gibi hayvanlar bu tip cukurlar acabiliyor. Fare ya da danaburnu ise önlem almaniz gerekir.

gilan
27-04-2011, 14:19
Bahçenizin çok güzel olacağı belli. Anlaşılan elinizden de bayağı bir iş geliyor. :)
Bahçenin bahçevanlığından marangozluğuna insanın kendisinin ilgilenmesi bana hep çok güzel geliyor.

Havuzun kare şeklinden taşlarla çok kurtulabilir misiniz emin olamadım. Bence tahta çerçeve yerine brandayı taşlarla tutturmayı deneyebilirsiniz. Sitemizde süs havuzu yapımını anlatan başlıklar var, belki fikir verebilir. :)

r.ali
27-04-2011, 19:42
sayın novazet öncelikle çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim gübre için yapmış olduğunuz sandığı gördümde acizane bi fikir sunmak istedim hurdacılardan eski bir buzdolabı bulup alabilirseniz içine doldurduklarınızı istediğiniz kadar sıkıştırır daha dayanıklı ve uzun ömürlü olur paylaşmak istedim tekrar kolaylıklar dilerim

h.ışık
27-04-2011, 22:21
sayın novazet, çalışmalarınızı merak ve ilgiyle takip ediyorum. Allah kolaylık versin.

berrinb
27-04-2011, 22:32
Sayın Novazet bahçe diyerek girdim karşıma büyük bir bağ çıktı.Nekadar büyük bir yeriniz var ,ne mutlu size,Tanrı kolaylık versin.Çardağınıza bayıldım.Gülhatmide çok katlı ve sıhhatli görünüyor.Tohumlarını saklarsanız sevinirim.Size bol ürünlü mevsimler dilerim.

novazet
28-04-2011, 19:58
Sn. Dudi;
Ben fındık faresi olabilir diye tahmin ediyorum. Çünkü bahçede birkaç kez gördüm.

Sn. Serhat55;
Sizde hoş geldiniz. İnşallah sizi yanıltmam, teşekkür ederim.

Sn. Çiçeksever;
Yılan olduğunu sanmıyorum, fare olabilir, danaburnu hakkında bilgim yok bir araştırayım. Ne olduğunu bilsem ona göre bir çaresine bakacağım ama…

Sn. Gilan;
Teşekkür ederim, elimden geldiğince bahçede yapılan ve yapılacak olan işleri kendim yapmaya çalışıyorum. Kendim yaptığımda daha çok keyif alıyorum.
Havuzun kare formunu tamamen yok edemem ama kayrak taşlarıyla falan köşe keskinliklerini yumuşatmayı düşünüyorum. Sitede ki havuzla ilgili bütün başlıkları birçok kez inceledim. Uygulanabilecek çok güzel örneklerde var. Benim zaman olarak fazla vaktim olmadığından en hızlı ve kolay olarak bu yöntemi düşündüm. Etrafını çiçeklendirmeyi düşündüğüm için, tohum ekim ve fide dikim zamanı da geliyor. Bir an önce tamamlamak istiyorum.

Sn. r.ali;
Bende sizin çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Her ne kadar mesaj yazma fırsatım olmadıysa da bahçenizi daha önce gezmiştim. Güzel bir bahçeniz var. Frenk üzümleri ve kivileriniz çok güzel görünüyorlar. Bende frenk üzümü fidesi aldım. Hafta sonu dikmeyi planlıyorum. Ayrıca seranızda güzel olmuş, elinize sağlık. Benim de yapılacaklarımın arasında küçük bir sera var.

Sn.h.ışık;
Teşekkür ediyorum. Size de çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Sn. berrinb;
Bahçem çok büyük sayılmaz. Biraz fotoğraflarda büyük gözüküyor galiba, yeni oluşturmaya başladığımdan fazla bitki çeşidi de yok. Sizin bahçenizi de daha önce gezmiştim ama mesaj yazma fırsatım olmamıştı. Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Sayfanız yeni ama bahçeniz eski olduğundan mutlaka ki bahçe konusunda çok tecrübelisinizdir. Gülhatmiden geçen yıl tohum alıp ayırmamıştım ama hatırladığım kadarıyla kuru dallar üzerinde hala tohumlar vardı. Gittiğimde bakarım şayet duruyorlarsa ve sizde isterseniz gönderebilirim.
Sizin de bahçe çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Fatoş
28-04-2011, 20:25
Sayın Novazet,
bahçenizi gezdim, kendi emeğinizle güzel bir bahçeye imza atıyorsunuz. Size kolaylıklar dilerim.

Periş
29-04-2011, 16:19
Sevgili Novazet ellerinize saglık bahçenizdeki ilerlemeler çok güzel kızınızında size yardım etmesi ne güzel...

Dudi
29-04-2011, 21:49
Sevgili novazet, gezi parkında gördüğüm fındık faresi sanırım. Sizin fotoğrafınızdaki gibi onlarca delik vardı. Yakaladım delikten çıkarken fotoğrafladım. Belki yardımcı olur :)

novazet
01-05-2011, 09:28
Sn. Fatoş;
Teşekkür ederim. Biraz aklımdakileri hayata geçirerek, biraz da sizlerin bahçelerinizden gördüğüm veya öğrendiklerimi uygulayarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Sizin bahçenizde zaman zaman gezdiğim gezdiğim bahçelerden birisi çok güzel bir bahçe ve çiçekleriniz var. Bende size kolaylıklar dilerim.

novazet
01-05-2011, 09:30
Sevgili Burak alkan teşekkür ederim. Kızım birde yanında arkadaşı olursa bahçeyi çok seviyor. En çok sevdiği şeyde çim biçmek. Birde oğlum var onu bahçeye pek yaklaştıramıyoruz bile, hatta geçen yıl kendi aklınca bana “baba ya ne boşu boşuna uğraşıp duruyorsun” gibi laflar ediyordu. Oluşum aşamalarını görmeden bir hafta sonu memleketten gelen misafirlerle birlikte gittiğimizde bahçeyi çimlerle ve çiçeklerle yeşil bir vaziyette görünce hoşuna gitti. Ya ben doğum günümü arkadaşlarla burada mı kutlasam diye söylenmeye başladı. Ben de yooook öyle emeksiz yemek olmaz, hani boşuna uğraşıyorduk. Git nerede kutlarsan kutla dedim. Tabi bu işin esprisi de bahçe güzelleşince çocukların da hoşuna gidiyor.

novazet
01-05-2011, 11:21
Sn. Dudi;

Dün sabah mesajınızı okuyup, paylaştığınız resimlere bakınca benim bahçeyi kalbura çevirenin kesinlikle fareler olduğuna kanaatine varmıştım. Fakat cevap yazma fırsatım olmamıştı.

Öğleden sonra bahçeye gittiğimde delik sayısının arttığını gördüm. Çalışırken deliklerden birinde sanki bir şeyin hareket ettiğini görür gibi oldum. Hemen deliğin içine biraz su döktüm. Suyu dökmemle delikten çıkan aşağıda resmini paylaştığım suçluyu yakaladım. Diğer delikleri de suyla doldurmama rağmen hiçbirinden başka böcek çıkmadı. Bu böceği ben ilk defa görüyorum. Birkaç arkadaşa gösterdim onlarda ne olduğunu bilemediler. Boyu 2 cm. kadar çok büyük birşey değil, danaburnu da değilmiş. Ne olduğunu ve nasıl mücadele edebileceğimi araştırıyorum. Göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim.

207664

207665

novazet
01-05-2011, 11:57
sayın novazet öncelikle çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim gübre için yapmış olduğunuz sandığı gördümde acizane bi fikir sunmak istedim hurdacılardan eski bir buzdolabı bulup alabilirseniz içine doldurduklarınızı istediğiniz kadar sıkıştırır daha dayanıklı ve uzun ömürlü olur paylaşmak istedim tekrar kolaylıklar dilerim

Sn. r.ali;

Mesajınızdaki eski buzdolabı kullanma önerinize cevap yazmadığımı şimdi farkettim. "İçine doldurduklarınız daha uzun ömürlü olur." cümlesiyle anlatmak istediğinizi ben anlayamadım. Kompost sandığı yapmaktaki amacımız zaten buraya doldurduğumuz malzemelerin biran önce çürüme ve yanma meydana gelerek komposta dönüşmesidir.

Sitedeki bu konuyla ilgili başlıklar ve başka kaynaklardan da edindiğim bilgilere göre; Kompost sandığının tabanının olmaması, doldurulan kompost malzemelerinin toprakla temas etmesi gerekiyor.
Sandık tahtaları arasında 1-2 cm.lik hava alma boşlukları bıraktım ki, böylece kompostta ısı yükselmesi ve yanma meydana gelerek daha hızlı bir kompostlaşma sağlıyor. Buda 2-3 ay gibi bir süre oluyor. Buna sıcak kompost deniyor. Şayet kenarlardan hava almayacak bir kap içerisinde veya yere açılan bir çukura doldurulursa hava almadığı için yanma olmuyor. Kompostlaşma 5-6 ay gibi bir süre alıyor. Buna da soğuk kompost deniyor.

Bu izah ettiklerimi bende ilk defa tecrübe ediyorum.

novazet
01-05-2011, 12:05
Akşam havuz yaptırdığım brandacı aradı. Havuzun bittiğini istersem alabileceğimi söyledi. Çok istememe rağmen müsait olmadığımdan gidemedim. Şimdi evde telefon etmesini bekliyorum. dükkanını açınca arayacak. Bende alıp bahçeye gideceğim. Hava biraz kapalı yağmur yağmazsa eğer...

limon_sever
01-05-2011, 13:20
Sn. Dudi;

Dün sabah mesajınızı okuyup, paylaştığınız resimlere bakınca benim bahçeyi kalbura çevirenin kesinlikle fareler olduğuna kanaatine varmıştım. Fakat cevap yazma fırsatım olmamıştı.

Öğleden sonra bahçeye gittiğimde delik sayısının arttığını gördüm. Çalışırken deliklerden birinde sanki bir şeyin hareket ettiğini görür gibi oldum. Hemen deliğin içine biraz su döktüm. Suyu dökmemle delikten çıkan aşağıda resmini paylaştığım suçluyu yakaladım. Diğer delikleri de suyla doldurmama rağmen hiçbirinden başka böcek çıkmadı. Bu böceği ben ilk defa görüyorum. Birkaç arkadaşa gösterdim onlarda ne olduğunu bilemediler. Boyu 2 cm. kadar çok büyük birşey değil, danaburnu da değilmiş. Ne olduğunu ve nasıl mücadele edebileceğimi araştırıyorum. Göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim.

207664

207665

Bu böcek cırcır böceği :) toprağı deler.

Dudi
01-05-2011, 17:37
Suçluyu bulduğunuza sevindim sevgili novazet :))

hüzün
01-05-2011, 18:12
Sn Novazet öncelikle aramıza hoş geldiniz ,
dümdüz bir toprak parçası,için hayal kurmak istediğiniz şekilde süslemek şekil vermek renklendirmek ve seyre dalmak...
çok çok güzel duygular bunlar biliyorum (ben henüz tam anlamıyla yaşamadım ama yeni taşındığım evimin balkonları için kuruyorum hayallerimi) özellikle sevdikleriniz de yanınızdaysa ,
elleri,nize emeklerinize sağlık yeni resimlerini,zi bekliyoruz, takipçinizim..

ceviz59
01-05-2011, 18:26
sn novazet çok güzel bir bahçe ellerinize saglık şimdiden kolay gelsin bende bir bahçe kurma aşamasındayım saygılar.

r.ali
01-05-2011, 21:14
sayın novazet ben yaptığınız sandığa göre buzdolabının daha dayanıklı olduğunu söylemek istedim çok fazla bilgim olmamakla beraber yanlardan delikler açılırsa havayla temesı sağlanır kanısındayım tekrar işlerinizde kolaylıklar dilerim

novazet
01-05-2011, 22:46
Bu böcek cırcır böceği :) toprağı deler.

Teşekkürler sayın limon_sever, böceği kaç kişiye gösterdiysem kimse bilemedi. Bende internetten araştıracaktım. Böceğin adını biliyorduk ama kendisini tanımıyormuşuz. Görünüşü pek sevimli olmasa da zararlı bir böcek değilmiş. Yalnız bizim çim alanı kalbura çevirdiği için birşeyler yapmam lazım.

novazet
01-05-2011, 23:03
Sn Novazet öncelikle aramıza hoş geldiniz ,
dümdüz bir toprak parçası,için hayal kurmak istediğiniz şekilde süslemek şekil vermek renklendirmek ve seyre dalmak...
çok çok güzel duygular bunlar biliyorum (ben henüz tam anlamıyla yaşamadım ama yeni taşındığım evimin balkonları için kuruyorum hayallerimi) özellikle sevdikleriniz de yanınızdaysa ,
elleri,nize emeklerinize sağlık yeni resimlerini,zi bekliyoruz, takipçinizim..

Sayın hüzün; hoşbulduk teşekkür ederim. Siz de yeni evinizde güle güle oturun.
Mesajınızı okuduktan sonra üyelerin bahçelerine bakınca sizinde bahçe sayfanız olduğunu gördüm. Güzel bir bahçeniz ve çiçekleriniz varmış. Fakat uzun zamandır paylaşımda bulunmamışsınız. Bizde sizden yeni balkonunuz ve bahçenizden paylaşımlar bekliyoruz. Selam ve saygılar.

novazet
01-05-2011, 23:09
sn novazet çok güzel bir bahçe ellerinize saglık şimdiden kolay gelsin bende bir bahçe kurma aşamasındayım saygılar.

Teşekkürler sayın ceviz 59, size de kolay gelsin, inşallah burada sizinde bahçenizi görürüz.

novazet
01-05-2011, 23:13
sayın novazet ben yaptığınız sandığa göre buzdolabının daha dayanıklı olduğunu söylemek istedim çok fazla bilgim olmamakla beraber yanlardan delikler açılırsa havayla temesı sağlanır kanısındayım tekrar işlerinizde kolaylıklar dilerim

Anladım sayın r.ali, bu işlerde bende yeni olduğumdan daha değişik bir yol önerdiğinizi zannettim. Sizede kolay gelsin.

novazet
01-05-2011, 23:32
Bahçemden çuha, lale ve nergisler.

207941

207942

207943

207944

novazet
01-05-2011, 23:35
Bugün 2 adet frenk üzümü fidesi diktim. Brandası yapılan havuzun yerini hazırladım.

207945

207946

limon_sever
02-05-2011, 00:00
Teşekkürler sayın limon_sever, böceği kaç kişiye gösterdiysem kimse bilemedi. Bende internetten araştıracaktım. Böceğin adını biliyorduk ama kendisini tanımıyormuşuz. Görünüşü pek sevimli olmasa da zararlı bir böcek değilmiş. Yalnız bizim çim alanı kalbura çevirdiği için birşeyler yapmam lazım.

En çevreci çözüm kurbağa. Bahçenizde 1-2 adet kurbağa olması yeterlidir.

novazet
07-05-2011, 22:16
Bugün bahçedeydik komşumla birlikte dalgıç pompanın kışın çalınan kablosunun yerine yeni kablo bağlayıp çalıştırdık. Brandadan yapılan havuzu yerine yerleştirip bir taraftan su doldurduk. Bir yandanda kenar boşluklarını toprakla doldurduk. Yarın inşallah yağmur falan yağmazsa sebze bahçesini sürdüreceğiz. Havalar ısınırsa önümüzdeki veya ondan sonraki hafta sonu sebze fidelerini dikebiliriz. Komşu bahçeye önceki gün sebze fideleri dikmişler. Dün gece hepsini soğuk vurmuş.

209932

ibrahimcetin
12-10-2012, 16:25
sayfanızı google da sıfırdan bahçe yazıp aratırken buldum ve hemen siteye üye oldum
sizin gibi sıfır bı tarla aldım bahçe yapmak için ama işten pek anlamıyorum bahçenizde yaptıklarınız çok güzel sizi örnek alarak ınsallah güzel bi bahçe sahibi olabilirim ilk iş olarak
etrafını tellettırmekle başlayacagım ama tarla için düsündügümün üzerinde bi ücret ödedigim için biraz zaman alacak kolay gelsin

novazet
15-10-2012, 21:51
Sn. İbrahimçetin;

Siteye ve bahçe sayfama hoşgeldiniz. Şimdiki tarlanız, gelecekteki bahçeniz hayırlı olsun. Gönlünüze göre güzel bir bahçe oluşturmanızı dilerim.

Bahçe sayfam üzerinden siteye yeni bir üyenin kaydolması beni çok memnun etti. Halbuki ben zaman zaman üyelerin bahçeleri ve diğer konu başlıklarını ziyaret etsem de kendi bahçe sayfamı uzun zamandır aktif olarak kullanmıyordum. Aslında işlerden kalan zamanlarda yapabildiğim bahçe çalışmalarımı burada paylaşmak isterim ama bahçeye giderken fotoğraf makinamı unutmasam bile orada çalışırken fotoğraflamak aklıma gelmiyor. Akşam gelince hiç fotoğraf çekmediğimi hatırlıyorum. Bazen eşim veya kızımın çektiği fotoğraflar oluyor.

Bahçe çalışmalarına başladığımdan bu yana geçen üç yıllık zaman içerisinde epey yol katetmeme rağmen aklımdaki yapacağım uygulamaları daha tamamlayamadım. Çalışmalarım devam ediyor. Bu işlere başlarken bahçecilik hakkında benimde hiçbir tecrübem yoktu. Zamanla birçok bilgi ve tecrübe sahibi oluyorsun. Senin de bundan sonra yapacağın çalışmalarda benim edindiğim bu tecrübelerin katkısı olacaksa bundan memnuniyet duyarım. Her zaman yardıma hazırım. Açacağın bir bahçe sayfasıyla tüm üyelerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanabilirsin. Kolay gelsin, başarılar diliyorum.

İnşallah önümüzdeki günlerde fırsatım olursa ve mevcut fotoğraflardan bir şeyler çıkarabilirsem bahçemde yaptığım çalışmalarımı paylaşmak isterim.

novazet
01-02-2014, 20:37
Herkese merhaba;

Uzun zamandır bahçe sayfamı ihmal etmiştim, paylaşımda bulunmuyordum. İzinli bulunduğum bu günlerde bahçemden bir şeyler eklemek istedim. Kış döneminde olduğumuzdan ve bahçede de şu anda pek birşey olmadığından yazdan kalan fotoğraflardan paylaşımda bulunayım dedim.
En son havuzumun fotoğrafını paylaşmışım, en iyisi kaldığım yerden havuzun son haliyle devam edeyim.

novazet
02-02-2014, 09:39
Sebze meyve ektiğimiz bölümün toprağını biraz daha iyileştirmek için geçen yıl döktüğümüz üç kamyon toprak bu alana serildi.

novazet
02-02-2014, 09:59
Bir önceki yıldan biriktirmiş olduğum kuru ot ve bahçe artıklarını yeni biçilmiş çimlerle kat kat ıslatıp karıştırıyorum. Birkaç gün sonra kontrol etmek için elimi yığının içine sokmamla çekmem bir oldu. Elimi yakacak kadar ısınmıştı.

novazet
02-02-2014, 10:01
Bir süre bu şekilde yanan karışımı, evden hafta sonları kovayla giden meyve sebze artıkları, çay posaları, yumurta kabukları gibi mutfak artıklarıyla dolu kovayı döktüğümüz kompost sandığına karıştırıyoruz. İki yıldır bir sandık dolusu kompost toprağımız oluşuyor.

novazet
06-02-2014, 20:44
Geçtiğimiz yaz bahçemden mevsimlik çiçekler.

novazet
06-02-2014, 20:47
Devamı

novazet
06-02-2014, 20:58
Sarmaşık güller bu yıl ilk defa gül verdiler. Görünümü güzel fakat kokusuzlar.

468373

468374

Bahçeden günbatımı

468375

novazet
06-02-2014, 21:12
Bahçe kulübesinin dışını OSB levhalarla kaplamıştık, zamanla yüzeyinde kabarmalar başlayınca üzerine betopan levhayla tekrar kaplama yaptık.

468376

468377

468378

ibrahimcetin
08-02-2014, 13:50
çok güzel olmuş elinize sağlık. mümkünse kulübe hakkında biraz daha bilgi ala bilirsem bide içten resmi varsa ortalama ne kadar maliyeti oldu acaba

Adil
08-02-2014, 17:09
Sayın novazet.Çalışmalarınızı baştan sona keyifle izledim.Ellerinize sağlık.emeklerinizin karşılığında güzel bir ortam oluşmuş.Yeni güzel çalışmalar dileğimle.Bahçeniz bereketli.İşleriniz sağlığınız sıhhatiniz ve mutluluğunuz daim olsun.

ahıskalı
08-02-2014, 17:20
forma yeni başladım

novazet
09-02-2014, 14:59
Adil Bey; Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Bahçeme sizin yaptığınız gibi bir gölet yapmayı çok isterdim. Çalışmalarınızın takipçisi olacağım, inşallah ilerde kısmet olursa sizden kopya çekerim. Selam ve saygılar sunarım.

Sn.Ahıskalı; foruma ve bahçeme hoş geldiniz.

novazet
09-02-2014, 15:11
Sn. İbrahimcetin; Biraz önce senin bahçe sayfanı dolaştım ve benim ilk bahçe çalışmasına başladığım zaman ki kendimi görür gibi oldum. Sana başarılar ve kolaylıklar dilerim.

Yaptığım bahçe kulübesiyle ilgili yapım aşamasında çok fazla bir fotoğraflama yapmamışım. Çalışmaya başlayınca hiç aklıma gelmiyor. Eşim veya bir başkası yanımda olmazsa yemek yemeyi bile unutuyorum. Eşimin çekmiş olduğu fotoğraflardan faydalanarak biraz bilgilendirmeye çalışayım.

Aslında bu kulübeyi kerpiç, taş, tuğla veya gazbeton tuğladan yapmayı istiyordum, fakat arazinin merkezde imarlı bir arsa olması nedeniyle ve belediyenin müsaade etmeyebileceği riskini göz önünde bulundurarak koyteyner almak veya prefabrik yapmak yolunu seçtim. Eğer kaldırmam istenirse bende kaldırıp bulacağım eski bir traktör römorkunun üzerine koyacaktım. Çünkü belediyeye sordum böyle bir yapıya ancak altında teker olup taşınabilir olursa izin verilebilirmiş. Rahmetli Kemal Sunal’ın bir filminde vardı.

Bu tercihi yapmakla iyi etmişim. Birincisi en başta kulübenin duvar ve çatısını oluşturan OSB levhalarını monte ettikten sonra, elektrik almak için tek yol olan belediyeden bahçe duvarı inşaat ruhsatı çıkarttırdım. Bununla inşaat elektriği alabildim. Belediyeden gelen görevli yan duvarları sökmemi sadece sundurma gibi çatının kalabileceğini söyledi. Ben de ruhsatı alana kadar tekrar yan OSB levhaları söktüm, sonra tekrar monte ettim. İkincisi bu yıl büyük ihtimalle kulübeyi kaldırabileceğimizi de düşününce doğru karar vermişim diyorum. Gerçi 2 yılda tam olarak tamamlayabildiğim kulübeyi 4. Yılda sökeceğimi bilseydim kesin hazır bir konteyner alırdım.

Bunlardan biraz detaylı bahsediyorum ki; sende mutlaka arsana bir ev veya kulübe yapmayı düşünüyorsundur. Arsanın ve kendi durumuna göre doğru bir karar vermeni isterim.

Kulübeye gelince elimdeki birkaç fotoğraf üzerinden ve aklımda kaldığı kadarıyla o zamanki fiyatlandırmasını vererek bahsedeyim.
Zemine 10 m³ hazır beton, demir ve kalıp için 1000 tl.
Bina ölçüleri 360 x 550 cm. Yükseklik 230 cm.
İskeleti 1.5 mm. et kalınlığı 40x40 demir profilden yaptım. Kaynak işçiliği ile birlike 1000 Tl.

468616

Yan duvarlar, taban ve çatıya OSB levhalar 750 tl. O zaman OSB mi, betopan levha mı? Diye çok düşündüm doğal görünür diye OSB ye karar verdim. Yanlış bir karar oldu. Zamanla OSB güneş ve yağmur görünce kabuklanma şeklinde kabarıyor.
Çatıya shingle ve altına serdiğim örtü galiba 400 tl.
3 adet pencere 2.el aldım. 100 tl.

468617

Taban, tavan ve yan duvarları cam yünüyle izolasyon yaptım. 250 tl.
İç duvarları ve tavanı alçıpen levhayla kapladım. 250 tl.

468618

Zemin betonundaki demir ve kalıp işçiliği ile profil kaynak işçiliği dışında bütün işçilikleri kendim yaptım. İşçilik ücreti ödemedim. Tabi boya yaparken ve internet üzerinden bir yapı marketten aldığım mutfak tezgahını monte ederken kızımın yardımları gibi zaman zaman yardım edenler oldu.

468619

468620

novazet
09-02-2014, 15:19
Elektrik ve boya için 100 tl. yazalım

468621

468622

Sonradan dışına kapladığım betopan levhalar 450 tl.
Hepsi toplam 4300 tl. ediyor
Arka tarafa tuğladan bir tuvalet ve malzeme odası yaptık. Bunların maliyeti burada yok.
Birde mutfak tezgahını 320 tl. ya aldım. Kargo+evye+batarya=120 tl.
116 nolu mesajdaki fotoğraf kulübenin son hali

ibrahimcetin
12-02-2014, 11:08
sayın novazet bey açıklamalarınız için çok teşekkür ederim çok yararlı oldu sanırım konteyner daha uygun olacak

safako
08-04-2014, 13:22
merhaba sayın novazet aynı zamanda hemşeriyiz bende doğma büyüme tavşanlıda oturdum simavlıyım ancak şuana ankarada ikamet ediyorum
bahçenize hayran kaldım. bende dün bir arsa da anlaştım yarın sanırım tapusunu alacağım. ve yavaş yavaş bende başlıyorum. tüm sayfaları bir çırpıda okudum ancak bu hale gelebilmemiz baya uzun sanırım. inşallah tel örgüyü çektirmeye imkan bulabilirsem yavaş yavaş başlarım.
bol ve bereketli, huzur ve mutluluk dolu günler diliyorum.

resimsel
08-04-2014, 13:28
Sn. novazet,bahçenize oldukça fazla emek verdiğiniz belli,ellerinize sağlık hepsi çok güzel ama bıranda havuzunuz çok harika.

Organic
02-08-2016, 13:20
Merhabalar bu güzel siteyi uzun zamandır takip ediyordum ve bu konuyu görünce üye olmadan duramadım. Ben de bahçemden geçen dere yatağının üstüne bunun gibi bir bahçe kulübesini köprü gibi koymayı planlıyorum. Sonrasında da havuza geçeceğim ;)Projemin fotoğrafını foto eklemeyi çözünce aşağı ekleyeceğim...

Sn. novazet paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Yıllar önce siz benim daha geçmediğim yollardan geçmişsiniz ve tecrübeleriniz çok değerli.

Benim merak ettiğim OSB yi vernik veya benzeri bir koruyucu sürülebilir bir malzemeyle kaplasak yağmur vs. den koruyamaz mıyız? En azından 10 sene için...

Organic
02-08-2016, 13:26
işte projem
Ebat: 300x600 Yükseklik: 244cm(bir osb boyu)

http://i.hizliresim.com/MJOLN1.jpg (http://hizliresim.com/MJOLN1)

İskeleti de buna benzer birşey olacak ve demonte

http://www.asiakonteyner.com/images/title-9.jpg

novazet
04-08-2016, 13:28
Merhaba sayın Organic;

Uzun zamandır siteye ve sayfama uğramıyordum. Bugün ağaçlar nete bir bakayım deyince sizin sayfamdaki paylaşımınızı gördüm. Önce size başarılar ve kolaylıklar dilerim. Ben OSB levhaların dış yüzeylerine pinoteks denilen ahşap koruyucudan sürmüştüm. Fakat pek faydası olduğunu söyleyemem yongaların preslenmesinden imal edildiği için sıcak,soguk, güneş,yağmur etkenlerle 3 yıl gibi bir zamanda yüzeyde kabuklanmalar başlıyor. Vernik yapmanız bu süreyi biraz uzatabilir. Kesin çözüm olmaz, maliyetide artırır. Dışını betopan levhayla kaplamanız daha mantıklı olur. Şimdiki fiyatlarını bilmiyorum ama arada çok fark yoktur. Betopan levhayı ucuz bir boyayla boyayabilirsiniz. OSB ye yapacağınız vernik pahalıdır.

Ben sonradan OSB levhalar kabarmaya başlayınca üzerinden tekrar betopan levhayla kaplamıştım. Kaplamıştım diyorum çünkü kulübe falan kalmadı. Bahçeme ev yaptırdım, kulübeyide söktüm. 2 yıldır ev inşaatıyla uğraşıyordum çok şükür bitirdik. Yaklaşık iki aydır yeni evimizde oturuyoruz. Yani her zaman bahçeyle beraberiz. Bahçedeki ağaçlar hariç her şey bozuldu hepside silbaştan yeniden yapılacak.

Kulübeyi yaparken doğal olsun ahşap olsun gibi düşüncelerle hazır konteynır almadım. Fakat onca emekten sonra tekrar sökünce keşke hazır bir konteynır alsaydım dedim. Konteynır alsaydım aynı şekilde tekrar satabilirdim. Kulübeden çıkan malzemeler boşa gitmedi bir şekilde kullandım, kullanıyorum ama emekler boşa gitti. Tecrübe kazanmış oldum.

Sizde bunları göz önüne alarak bu işlere başlamanız için bahsediyorum. Ben kulübeyi yaparken ev yapmak gibi bir niyetim yoktu. Temiz 2. El bir konteynır da işinizi görebilir bunu da düşünün. Konu hakkında başka sorularınız olursa cevaplayabilirim. Kolay gelsin.

Organic
08-08-2016, 01:00
Cevabınız için çok teşekkürler. O halde OSB den vazgeçtim ama ahşap görüntüsü istediğim için bungalovlarda kullanılan dar lambriyi araştırmaya başladım. Maliyeti çok yüksek değil ama ısı yalıtımı yapmayacağım için sadece tek kat lambiriden yapsam acaba nasıl olur...

Burada yapmak istediğimin ısı yalıtımlısını yapmışlar...
Polat Kereste: 2 katlı batarlı 15 m2 lambri ev m2 750 tl (http://www.polatkereste.com/2013/05/2-katl-batarl-15-m2-lambri-ev.html)