View Full Version : Küre Dağları / Pınarbaşı
Vildan Sönmez
27-12-2010, 22:43
Bu haftasonu komşumuz Necdet Bey'le bahar aylarına hazırlık olarak küçük bir keşif gezisi yaptık . Küre Dağları Milli Parkı'na dahil cennet köşelerimizden Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesine...
Pınarbaşı Tarihi
Pınarbaşı, Azdavay’a bağlı bir köy iken, Ağustos 1987’de ilçe olmuş..zümrüt yeşili ormanları, eşi bulunmaz kanyonları ve mağaraları, ahşap evleri, şirin köyleri ve geleneksel yaşam tarzı ile Anadolu’nun kuzeyinde, Küre Dağlarının güney kesiminde güzel bir yerleşim.
Azdavay, Bartın-Ulus, Cide, Şenpazar, Daday ve Eflani ilçelerinin arasında bulunan Pınarbaşı’nın rakımı 650metre.
Vildan Sönmez
27-12-2010, 22:51
Tarih boyunca bir çok medeniyetin uğrak yeri olduğundan doğal güzellikleri yanında çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındırmakta.
Gasgaslar, Kimmerler, Lidyalılar, İranlılar, Helenler, Pontuslar, Romalılar, Bizanslılar ve Çobarlar hakim olmuş, 1460 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.
Sıcak su kaynağı kurumuş Ayazma Kalıntısı ve geçen yıllarda otel olarak çalıştırılan Paşakonağı:
Vildan Sönmez
27-12-2010, 22:55
Pınarbaşı ilçesinde başta Valla kanyonu olmak üzere, Sümenler Köyü sınırlarında bulunan Ilgarini Mağarası, yine aynı köyün Kayadibi mahallesinde Hacet Kayası, Çalkaya köyünün batısında bulunan Kurtgirmez tepesinde büyük bir mağara, aynı köyün güneyinde Kedikayası, Ilıca köyünde Bizanslılardan kalma hamam, Çamkışla köyü Benle mahallesindeki Kızkayası başlıca doğal güzellikleridir..Ama ne yazıkki buralar define avcıları tarafından harap edilmektedir ,
Vildan Sönmez
27-12-2010, 22:56
Yaşları 500-1000 arasında değişen binlerce çam, meşe, köknar, kayın, gürgen, çınar ve şimşir ağaçları başlıca türler olup yüksek nemden oluşan yosunlar da ilçeye has ayrı güzelliklerdir.
Kaşık,kepçe gibi ağaç işleri yapımında kullanılan şimşir ağaçları, benzerlerinden çok daha kalındır.
Vildan Sönmez
27-12-2010, 23:03
Valla Kanyonu
İlçeye uzaklığı 26’km olan Muratbaşı Köyü sınırları içerisinde olan Valla Mahallesine kadar stabilize yoldan gidiliyor.Pınarbaşı halkı yolumuz kötü dese de Karadeniz yaylalarında gördüğümüz yolların yanında oldukça iyi. Kanyona kadar olan 1.5Km’lik kısmı ise orman içinden, yamaç tarafı ahşap parmaklıklı dar bir patika yoldan yürünüyor. Gidişte yokuş aşağıkolayca iniliyor, çıkışta ise hafif bir meyil var. Parmaklık tarafından aşağıya baktığınızda ise dikliği neredeyse 90 dereceye yaklaşan yerler var. Bu yolun sonunda dar kayalık alanda yapılmış seyir terasından manzarayı seyretmek içinizi ürpertse de muhteşem.. (4 yıl önce bir genç kızın kayalıklardan düşerek ölmesinden sonra yeni yapılmış.)
İnternet bilgileri:
Valla Kanyonu Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği bölgeden başlayıp, Cide ilçesi istikametinde 12 km uzunluğunda, yan duvar kayaların yüksekliği 800-1300 metreye ulaşıyor ve girişi son derece zor . Kanyonun techizatsız geçilmesi mümkün değil. Valla Kanyonu’nun görkemli ve ürkütücü manzarasının oluşumu asırlar boyu sürmüştür. Bu kanyonda sarp kayalıklar ve bu kayalıklarda kartal, akbaba, atmaca, doğan ve diğer tüm yabani av hayvanlarını bünyesinde barındırmaktadır.
Valla Kanyonu 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden gelen 4 öğrencinin burada kaybolup, 14 gün sonra Cide ilçesinden çıkmaları ve burasını Vahşi Cennet olarak tanımlamaları ile basında yer alıp, doğa severlerin ziyaret yeri haline gelmiştir.
Vildan Sönmez
27-12-2010, 23:06
Ilıca Şelalesi
Pınarbaşı ilçesine 12 km uzaklıktaki Ilıca Köyü sınırları içerisindeki şelaleye köy itibaren patika yoldan yürüdük, patikanın yarısına kadar taş döşenmiş, sonrasında ise çamurlara bata çıka indik şelaleye. Patika boyunca yapraklarını dökmüş olan ağaçlar çok yoğun bir şekilde yosunlar ve likenlerle donanmış, siklamenler yaprak sürmüş, eğrelti otları oldukça zengin,çok güzel görüntüler eşliğinde şelaleye ulaşılıyor.
10 metre yüksekten dökülmekte olan şelale aşağıda suyun döküldüğü yerde doğal olarak bir havuz oluşturmuş. Havuzun çevresinde kayalıklar ve çok sayıda ağaç ve bitki örtüsü ile çevrilmiş. Şelalenin üst kısmından gidildiğinde suyun kayaları aşınmasıyla oluşan çukur ve oyuklar da son derece güzel. Suyun bol olduğu dönemlerde döküldüğü yerden ikiye ayrılarak, çift başlı şelale olarak akmaktadır.
Biz gittiğimizde ahşap bir seyir terası yapılıyordu. Ancak bana göre çok geniş yapılan bu teras, manzaranın özellikle havuzun görünüşünü kapatıyor.
Vildan Sönmez
27-12-2010, 23:08
Aralık ayında en yoğun çiçekler çöpleme ve çuha:
Vildan Sönmez
27-12-2010, 23:09
Bir günlük geziden kalanlar bunlar. Buraları ve eksik kalanları baharda tekrar görebilmek dileğimiz...
Vildan Sönmez
27-12-2010, 23:45
Biz Paşakonağında kalmayı hayal etmiştik ancak işletme şu an faal olmadığından,Pınarbaşı'na geçmiş dönemlerde önemli hizmetler vermiş eski belediye başkanı Sn.Halil Sarımeşe'nın işlettiği temiz bir otelde kaldık,(yediğimiz gözlemenin tadı damağımızda kaldı)
www.sarimeseotel.com
Ayrıca yolunuz düşerse çarşıdaki küçük lokantada müthiş lezzetli etli ekmek yemenizi ve yörenin sarımsağından almanızı öneririm..
Vildan Sönmez
27-12-2010, 23:46
Ulaşım:
Ankara üzerinden gelirseniz, Ilgaz dağlarını geçip Kastamonu 'ya ulaştıktan sonra sırası ile Seydiler,Ağlı ve Azdavay ilçelerinden geçerek Pınarbaşı 'ya ulaşırsınız. Takribi alınan mesafe 200 km. civarında olup 4 saat kadar sürmektedir.
İstanbul üzerinden gelmek isterseniz Bolu dağı ve Gerede yolundan sonra Karabük 'e sapmalısınız. Daha sonra sırası ile Safranbolu ve Eflani ilçelerini geçerek Pınarbaşı 'ya ulaşırsınız. Takribi alınan mesafe 500 km. civarında olup 5-6 Saat kadar sürmektedir.
Vildan Sönmez
29-12-2010, 09:38
Yol haritası
ayazkentli
29-12-2010, 13:03
Vildan hanım, bu gezi fotoğrafları için teşekür ederim.
İnternet'te en büyük keyiflerimden biri -sanal trekking- yapmak'tır (o demek diyenler için şöyle açayım: Çok istememe rağmen, sık sık dağ-bayır-orman gezisi yapamadığımdan, internet'te ki gezi sitelerinde sanal olarak dolaşırım).
Arama motoruna en çok yazdığım kelime, Kaz dağları ve Küre dağları gezisi ya'da trekking yazıp arama yapmak oluyor. Buraları gezen kişilerin çektiği fotoğraflar inanılmaz güzel oluyor, tabii gezi anıları'da.
Bir çok bölgemizi böyle sanal olarak gezdim ama, en çok Kaz dağlarının ve Küre dağlarının ormanlarının, o kendine has -yaşlı orman- görüntülerini sevdim. Benim favorim bu iki bölgemiz.
Elbette, Karadeniz ormanları, Kozak ormanları, Toroslar, Trakya ormanları, Uşak kanyonu gibi... çok sayıda güzel bölgemiz var ama özellikle Küre ve Kaz dağlarını, diğer yerlerden ayıran kendilerine has çok farklı bir yapıları var.
Umarım daha uzun bir gezi yaparsanız ve bol bol fotoğraf paylaşırsınız.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.