PDA

View Full Version : Isırganotu çorbası




Kiraz
23-12-2010, 18:29
Bugün, deli gibi işimin arasında komşum "pazar" deyince bütün planım değişti, zaten fırsat yaratıp gidemiyorum.

Pazarın girişinde bir teyze otlar, unlar, kestane, hamur işleri ile güzel bir tezgah hazırlamış. Yabani ot yemekleri pişirmeyi şimdiye kadar pek denemedim ama ısırganotunu görünce tanıdım. Biraz ısırganotu, biraz radika ve Kastamonu'dan fırınlanmış mısırunu aldım.

Öğlene acele ısırganotu çorbası yapmak için internetten azıcık araştırdım ama ne araştırmaya ne de pişirmeye vakit pek olmayınca olduğu kadarıyla yaptım, yine de güzel oldu.

Yaptığım şekli aşağıda yazacağım ama bu sefer koklaya koklaya içine ne katacağımı düşünmeye vakit olmadığından, bir dahaki sefere daha iyi olacağını ümid ediyorum. İçine neler yakıştırısınız?

Bir demet ısırganotu
1 iri soğan
2 diş sarımsak
az tereyağı ve zeytinyağı
3 kaşık kavrulmuş mısır unu
tuz
..... ne yakıştırırsak (burası için fikirler bekliyorum)

Ispanakları eldiven giyip iyice yıkayıp ayıkladım. Çok tazeymiş, eldivene rağmen elimde hâlâ sızlayan yerler var. Bir kısmını çay demlemek için , büyük salata kasesini dolduracak kadarını çorba için, kalan sap ve kötü yaprakları da bitkiler için ilaç yapmak üzere ayırdım.

Bir soğanı doğrayıp tencerede zeytinyağıyla kavurmaya başlarken mısır ununu (mis gibi kokuyordu), tuzunu ilave ettim. Soğanlar biraz kavrulunca ısırganotunu kattım, su ilavesi ile (et suyuyla daha iyi olabilir) kaynamaya bıraktım. 15-20 dakika sonra parçalayıcıdan geçirdim. Sarımsağı soğandan sonra katmayı unutmuşum, az tereyağında çok ince doğranmış sarımsağı kavurdum, nane ilave edip çorbaya karıştırdım.

Tadını beğendik (brokoli çorbasından çok daha güzel geldi) ama bir şeyler gerekiyor yine de.

Sizce?
1- Süt
2- Pul biber
3-....




Benol Hazaroğlu
23-12-2010, 18:40
Elinize sağlık. Pişerken süt, yerken pul biber ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

sebnem&mircan
03-03-2011, 07:00
Sut pek cazip gelmedi kanimca. Isirgan otunun iceriginde olan demir'in etkisini azaltacagindan buna sebeb corbanin vitamin degerini dusurur. Karabiber'inde yakisabilecegini dusunuyorum... Bir ara cok tukettigim ve sevdigim bir lezzettir isirgan otu. Faydalari ciddi anlamda cok olup tedavi amacli kullanildiginda, sonucun % 80,% 90 verimli olduguda ispatlanmistir...Ellerinize, yureginize saglik...;)

Nergis
03-03-2011, 10:15
elinize sağlık...üzerine peynir rendesi (beyaz ya da ezine)konabilir.. otlarda,ıspanakta çok tamamlayıcı oluyor..:)

ligustrum
03-03-2011, 14:23
Kendi yaptığınız " yoğurt " beni unutma diyor!

Tura
04-03-2011, 08:05
Isırgan otunu yıkamaya başlamadan önce tezgah üzerinde yuvarlak

cam şişeyi oklava gibi kullanın. Bastırmadan... Eldiveninize rağmen elinizi

acıtanlar acıtmayacaktır.:)

Kiraz
04-03-2011, 10:14
http://www.xprodoksit.com/yazi/ibrahim-saracoglu-isirgan-otu

Bunlara Dikkat :
Trombozitleri (platelet) yüksek olan hastaların taze ısırgandan kesin olarak uzak durmaları gerekir. Cümlesinden sonra tedirgin oldum, oğlumda zaman zaman bu değerler çok yüksek çıkıyor.

Peynir fikri değişik geldi, belki kaşar peyniri daha çok yakışır.

Yumurta sarısı da çırpılıp, altını söndürmeye yakın eklenebilir.

Kalan ısırganları kurutmuştum. Diğer otlara göre daha kolay kurudu ve kararmadı. Arada çayını içiyorum.

masukim
18-03-2011, 10:20
ısırgan otuyla ilgili hatırama gelen ilk şey beni ısırdığı.Hala acıları içimde.Acım çok büyük dostlar

Gülçiçek Çolak
22-05-2011, 12:44
Isırgan otuna başka yeşillik eklenebilir,nane, kabak yaprağı taze uçlar, patates yaprağı, maydanoz yaprağı, mine yaprağı gibi. Sonuçta bu demiri yüksek bir yemektir. Tek ekmekle yenir. Yanına başka yemek yakışmaz.

junkcan
03-09-2011, 14:58
karabiber nasıl durur acaba içinde. ilginçe benziyor yemek ama şimdiden kaşınmaya başladım. sanırım huylandım :D

ekc
11-10-2011, 18:50
ısırgana sarmısak ,soğan ve mısır unu dışında bişey yakışmıyor! çookk denedim .... zaten çorb şifa çorbası öyle ergün içilecek bir çorba değil bence...

toprak5552
20-01-2012, 20:30
Isırgan böreğide güzel oluyor deneyin.Haşladıktan sonra tabii..

kaknus
24-05-2012, 22:56
Isırgan(bizim burda "sırgan" diyoruz), yöresel olarak en sevdiğimiz yemeklerden.Baharda çıkmaya başlayınca çokça pişirilir.Yaylaya çıkıldığında hemen sırgan topşanıp pişirilir.Yaz aylarında kurutulup kışın hazır çorba gibi tüketilir.
Pişirme şekli şöyle:
Isırganın uç kısımları toplanıp ayıklanır,yıkanır.Su eklenip yumuşayana kadar pişirilir.Yumuşayınca blendırdan geçirilir-eskiden sadece sırgan ezmek için kullanılan tahta kepçeler vardı-,üzerine mısır unu eklenip bir süre pişirilir.Sarımsak ve uz ilave edilip biraz kaynatıldıktan sonra servise hazırdır.Yerken sıcak mısır ekmeği ve soğan yanında iyi gider.
Eğer bu yemekten ertesi güne kalan olursa soğuk halde üzerine kaymak koyup kahvaltıda yiyebilirsiniz.O da güzel olur.

jeozuu
28-01-2013, 20:35
Yayla ısırganı, daha doğrusu sırhanı. Kayalıkların arasından çıkanı makbuldür. Yalnız bu yemeğin olmazsa olmazı içyağıdır. Çiğ haldeki ısırganın kokusuna da bayılırım ayrıca. Halamla topladığımız ısırganlar;

kaknus
14-03-2014, 22:19
Bahar gelip sırganlar topraktan çıktığında hemen toplanıp pişirilir.Yaylaya çıkıldığında ilk sırgan toplanıp pişirilir.Taze sürgünler toplanıp suda haşlanır. Suyunda ezilip mısır unu ve sarımsak katılarak pişirilir. Mısır ekmeği ile beraber müthiş bir lezzettir. Çorba kıvamında olsa da "sırgan çorbası" denmez. O sadece sırgandır.
476176

Lazuti
15-03-2014, 00:24
Olsada yesek yanınada yağdan çıkma ayran beff canım çekti gece gece :)

(bu sırgan ezilen kepçeleri kudal mı diyorsunuz sayın kaknus? hani böyle 4 yanı dallı ağaçtan yapılıyor diye biliyorum.bizde tahta kaşıkla ilistire korlar)

Müjgan Yılmaz
15-03-2014, 10:48
Isırgan Çorbası;
Bölgemizde ki (Doğa Restaurant)lokanta da mutlaka ilk sipariş verdiğim ,yiyecektir ne yaptımsa tam tarifini alamadım,ancak içinde bir miktar kırmızı mercimek ve kesin nane kullanıldığını tad olarak anladım:)
Isırgan ın çorbasını yapanlar mercimek ilavesini deneyebilirler:)))

kaknus
15-03-2014, 20:57
Sayın Lazuti, bizde sırganı şimdilerde blendırla eziyoruz. Eskiden köylere göre iki farklı şekilde ezilirdi. Bazı köylerde bahsettiğiniz, ladin fidanlarının uç kısmından yapılan, dört çatallı fırıldak kullanılırken bazı köylerde özel sırgan kepçeleri ile ezilirdi. Annem tencerede ezdikten sonra suyunu süzer, kepçeyle vura vura ezerdi. Sonra suyunu tekrar ekler, mısır unu ve sarımsak ilave ederek pişirirdi. Bu arada sırgan tenceresinin dibi vurmaktan yuvarlak bir şekil almış olurdu.

Lazuti
15-03-2014, 21:58
Ah ah.Nerde o ''ködi'' yuvarlak alemiyun tencereler.Cenaze yemeğide onda pişer, sırgan çorbasıda..Ladin, yani doruk fidanlarının tepesinde sallanan uşaklar..Yayla keyvanları bağırır evden eve..Ne güzel şeyler! :(

sessiz siyahlar
08-05-2014, 10:42
çorba tarifi için teşekkür ederim

çiğdem42
15-02-2018, 21:16
Yarma çorbasına da koyuluyor.Kaymaklı sütle bir taşım kaynatılıp servis ediliyor.