View Full Version : Sulama sistemi + Çim ekimi + Şelaleli Süs Havuzu
mesutcan
02-12-2010, 21:37
Merhabalar.
Mayıs 2010'dan beri hayalini kurduğum forum konusuna sanırım şimdi başlayabileceğim. Adım Mesut. Isparta'da oturuyorum. Bahçeli bir evim var ve hep hayalim havuzlu ve çimli bir bahçe sahibi olmaktı. Evi henüz bitirdiğim için de dışarıya yaptırma şansım yoktu ekonomik olarak. Zaten bir şeyleri kendim yapmayı çok severim. Sonuçta keyif işleri bu işler.
Bu başlık altında anlatacaklarım kabaca şöyle:
Bahçe altyapısı (Sulama sistemi, ışıklandırma)
Çim ekimi
Şelaleli süs havuzu yapımı (koi yetiştirmeye uygun)
Şu an bahçede sulama sistemi ve çim var. Havuzda da hayli yol katettim. İnşaat sürerken buradan bilgi alışverişi yapabiliyor olacağım.
Öncelikle belirtmek isterim ki bu müthiş forumun üyelerinden o kadar güzel şeyler öğrendim ki anlatamam. Bu nedenledir ki yaptığım ve başıma gelen her şeyi buraya yazıp bilgiklerimi paylaşmak istiyorum.
mesutcan
02-12-2010, 22:42
Öncelikle bahçemin ilk halini göstereyim. Evi satınaldığım zamanki halini. Böylece neydi ne oldu diyebilelim. :)
Bahçemin ve evimin yerleşim planı şöyle. Resmin kuzeyindeki beyaz boşluk yoldan bahçeye iniş merdiveni. Diğer beyaz boşluklar da ev çevresindeki tretuvar (kaldırım).
182878
Ön bahçe:
182879
Yan bahçe:
182880
Arka bahçe, balkon altı:
182881
Arka bahçe, havuz yapacağım köşe sağda ilerde. Komşu duvarının köşesinde:
182882
mesutcan
02-12-2010, 22:56
İnşaat sırasında yan bahçede görünen merdiven altını kapattırıp kazan dairesi yaptım. Ve bahçenin karşı duvarına 2,5 cm çapında kalın elektrik borusu geçirttim ki duvar dibinden bahçeyi dolaşıp bahçe aydınlatması işlerini halledebileyim.
Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi sulama sistemi için su saatinden hemen sonra bir T koydurdum ve direk bahçeye bir vana ile çıkarttım.
182884
182885
Bunun en büyük faydası hem debi kaybı olmadan bahçeye tüm gücünüzle suyu verebiliyorsunuz, hem de ev için bir debi düşürücü takacaksanız sulama sisteminiz bundan etkilenmiyor.
Bunu yaptığım tarih Haziran 2009. Paranın tamamen tükendiği an. :) Sonra bahçede yediğimiz karpuzların çekirdeklerinin büyümesini bekleyerek bir kış geçirdik. :)
mesutcan
02-12-2010, 23:37
2009-2010 kışı geçtikten sonra hemen çalışmalara başladım. Öncelikle sulama sistemi üzerinde çalışmalıydım ki bahçeyi tamamladıktan sonra tekrar güzelim çimleri kaldırıp sulama borularını çekmek için uğraşmayayım.
Çim ekeceğim için sprey sulama yapmam gerekiyor. İki tür sprey sulama var genel olarak kullanılan. Biri damla sulama borularına takılan ve toprağa saplama yöntemiyle kullanılan basit sprey sulama. Uygulaması çok kolay. Bir iki arkadaşınızla bir kaç saatte yapabileceğiniz bir şey. Ama bir yıl geçtikten sonra sorun yaşamaya başlıyorsunuz.
Diğer yöntem de Pop-up spring ediğimiz yerden çıkan fıskiyelerden oluşan sulama sistemi. Ben bu yöntemi kullandım.
Benim bahçe 150 m2 çim alanına sahip. Böyle bir bahçe için popup spring döşetmeye kalkarsanız sağolsunlar 1.000, 1.500 TL yazıyorlar. Ben tümünü 200 TL'ye malettim. Ancak Isparta'daki hiç bir hırdavatçı bu parçalardan anlamıyor. Bir kaç satan yer var. Onlar da tesisatçıların siparişine göre getirmiş, ellerinde fazla kalmış. Isparta ovalarında damla sulama çok meşhur. O yüzden damla sulamaya ait tüm parçaları bulabiliyorsunuz ama bu popup işi pek yok. Ben malzemeleri Antalya'dan aldım. Hoş oralarda da çok anlamıyorlar ne olduğunu. Çok Türkçe kaynak da yok açıkçası.
Ben müthiş bir site buldum. Benim gibi meraklı biri oturmuş araştırmış ve süper bi site derlemiş. Her şey var bu konuda. Ama ingilizce. Linki şu:
http://www.irrigationtutorials.com/sprinkler00.htm
İngilizcesi olan arkadaşlar tüm sayfaları tek tek okusunlar. Çok faydalı oldu benim için.
mesutcan
02-12-2010, 23:48
Sulama için öncelikle bahçenin ölçekli bir planını çizdim. Plan üzerinde çim alanı, havuz alanı ve küçük bostanlık alanı ayrılmış durumda. Ayrıca bahçeye su girişinin olduğu noktayı da belirttim.
182889
Yeşil alanlar çim alanı. Aşağıdaki pembe kutu bostan alanı. Mavi alan tahim edileceği gibi havuz. Diğer pembe alanlar bazı peyzaj çalışması ama sonra vazgeçtim onlardan.
Beyaz alanlar da spreylerin yerleşeceği noktalar. Bu noktaları bahçenin o bölgesinin büyüklüğüne göre seçmek gerekiyor. Dikkat edilecek en önemli şey de bahçenin her noktasına muhakkak ve muhakkak iki spreyin suyu ulaşabilmeli. Demek istediğimi çizerek anlatmaya çalışayım:
182890
Şekilde iki uca konan spreyin aralardaki bardakları nasıl dolduracaklarını görüyorsunuz. Burada spreyleri muhakkak birbirlerini tam kapsayacak şekilde yerleştirmelisiniz. Yani 2 metreye atan bir spreyi takip eden diğer sprey 4 metre değil 2 metre sonra yerleştirilmeli. Bir israf gibi göründüğüne kesinlikle katılıyorum ancak sonradan pişman olmayın. Muhakkak bu şekilde bir hesap yapmalısınız.
mesutcan
02-12-2010, 23:55
Spreyleri birbirlerini tam örtecek şekilde düzgünce bahçeye yerleştirmeye çalıştım. Bunu yaparken kullanacağım sprey markalarına göre sitelerinden faydalandım. Her markanın sitesinde detaylı performans tabloları mevcut. Zaten piyasada iki güzel marka var. Rainbird ve Hunter. İkisi de amerikan markası ve ikisi de çok güzel çalışıyor. Diğer ucuz markalara çok güvenmeyin bence çünkü uçların düzgün şekilde çalışması ve uzun yıllar dayanması için hep bu iki markayı tavsiye ediyorlar.
Ben Rainbird kullandım. Sonra bir ara çimleri biçerken fazla yüksekte kalmış bir kafayı uçurdum. :) Yerine Hunter taktım. Birbirlerini kullanabilirsiniz, sorun olmuyor.
Bende her iki markanın da detaylı performans tabloları var. Ürünlerin Türkçe siteleri de var ve oralarda da faydalı kılavuzlar bulunuyor. Onlara da göz atabilirsiniz.
Sayın mesutcan aramıza hoşgeldiniz. Eviniz ve bahçeniz hayırlı uğurlu olsun. Bahçenizde çalışırken eminim çok eğleniyorsunuzdur. Yakın olsa yardıma gelebilirdim. Kimbilir bittiğinde ne güzel olacak. Fotoğraflarını görmek için sabırsızlanıyorum. Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
Saygılar...
Mesut bey
Öncelikle eviniz hayırlı olsun, emeklerinizin karşılığını en kısa zamanda görürsünüz inşallah.
Biz de, 2 yıldır ev inşaatı ile uğraştık. Bahce düzenlemesi hala bitmedi. Şelaleli süs havuzu yapmak istedik. Firmalar cok büyük paralar istedi ( bize göre tabii:( )
Bir usta, hiç yapmadım ama yapabilirim dedi. İnternetten araştırmalar yaptı, yapacaklarını bize aktardı. Kafamıza yattı, tabii cebimize de:). Pazartesi havuzun yeri kazıldı, demirler döşendi, beton atıldı.
Şu an şehirdışında olduğumdan gelişmeleri göremiyorum. Eve döndüğümde durumu göreceğim. İnşallah umduğumuzu buluruz.
Bu sayfayı ilgi ile takip edeceğim, teşekkürler.
mesutcan
03-12-2010, 11:31
Sayın Sariefe ve Sayın Cemo, çok teşekkürler iyi dilekleriniz için. İnşallah her adımı aktarmaya çalışacağım buradan.
Kolaylıklar diliyorum.
Öncelikle bu sprink nasıl bir şey onu anlatmaya çalışayım. İki çeşit sprink var. Spray ve Rotor. Spray sprink'ler suyu bir şemsiye gibi istediğiniz açıda istediğiniz mesafede sürekli atıyor. 5 metreye kadar atımlarda kullanabilirsiniz. Rotor sprinkler ise ince bir şerit şeklinde suyu atıyor ancak yavaş şekilde de dönmeye devam ediyor. Bunda da istediğiniz mesafeye ve açıya göre atımı sağlayabilirsiniz. Bu sistem daha büyük bahçelerde ve futbol sahalarında kullanılıyor. 20, 30 metreye atanı var.
Bu sprink 10 santimden 20 santime kadar boyu olan 2, 3 santim çaplı bir silindir. Malzemenin toprak üstünde kalan küçük bir kafası var. Bu silindirin içine dolan su, içerdeki daha küçük bir silindire basınç yapıyor ve bu iç silindiri 5, 10 santim yükseltip ucundaki çok iyi ayarlanmış fıskiyeden su çıkışını sağlıyor. Yani en temel gereksinim su basıncı. İp gibi akan bir su hattında bu spreyleri kullanamazsınız. Bu uçtaki suyu atan küçük kısma nozul diyoruz. İç silindirin üzerine vidalanarak takılan küçücük birşey. Sprink gövdeleri ve nozullar ayrı ayrı değerlendiriliyor piyasada. Siz bahçeniz için aynı boy gövde alırsınız ve atım alanlarına göre farklı nozullar kullanırsınız. Ben 4 inch'lik (1 inch = 2,54 cm) sprink gövdeler kullandım. Nozulları da farklı farklı aldım.
Nozulları kabaca üç grupta anlatayım.
Ayarlanabilir daire biçimde atan nozullar.
Önceden ayarlı daire biçimde atan.
Özel şekillerde atan nozullar.
Ayarlanabilir daire nozullar 0 ile 360 derece arasında bir açıyla daire biçiminde atım yapabiliyor. Önceden ayarlı daire olanlar ise 90, 180, 270 ya da 360 derece gibi önceden ayarlanmış ve açıları değiştirilemeyen atımlar yapıyor. Ben aldım ama siz almayın. Yavaş yavaş onları da ayarlanabilir nozullarla değiştiriyorum. Çünkü debileri ayarlananlara göre çok düşük oluyor. Dengesizlik yapıyor. Özel nozullar ise gerçekten özel işler yapıyorlar. :) Örneğin dikdörtgen şeklinde ya da oval şekilde atım yaptırabiliyorsunuz. "Nasıl olur yahu" diyerek aldığım halde 9 metre x 1,5 metre bir dikgörtgen alanı mükemmel şekilde suladığını gördüm bu özel nozulların. Benim bahçemde de var. 5 numaralı mesajdaki planda önde ve yanda bu daire biçimli nozulların sulama alanlarını görebilirsiniz.
Buraya Word belgesi ekleyebilir miyim bilmiyorum ama ben normal bir upload sitesine upload edip linkini vereyim:
http://rapidshare.com/files/434630295/PS_Sprey_Sprink.doc
Yukarıdaki dosyada Hunter marka nozulların detayları var. Bu tür tabloları tüm markalar için bulabilirsiniz. Ben bir katalogdan faydalanmıştım. Elimizde evimizin planı ve nozul performans tabloları olduğuna göre sulama sistemini tasarlamaya başlamak için tek bir işimiz kaldı, suyunuzun debisini ölçmek.
mesutcan
03-12-2010, 11:44
Bahçenin debisini özel debi ölçerlerle ölçebilirsiniz. Birazcık formül araştırmasıyla bunu nozul özellikleri tablosundaki rakamlarla karşılaştırabilirsiniz. Ancak ben debi ölçere sahip olamadığım için su akışının normal olduğu bir günde kendi bulduğum kaba yöntemle ölçmeye çalıştım.
Bahçemde su çıkışının olduğu yerde bir de bahçe musluğum var. Debi ölçmek için bunu kullandım. 5 lt su bidonunu bu muslukla kaç saniyede doldurabildiğimi ölçmeye çalıştım. Tabi bidona giren su bidondaki havayı da hızla çıkardığı için köpürmeler oluyor ve bir anda bidondan su taşıyor. Kapatıp herşeyin sakinleşmesini bekledikten sonra görüyorsunuz ki bidonun yanlızca yarısı dolmuş. :) bu iş için suyun tazyiğini düşük tutmaya çalıştım ve kalın bir boru kullandım. Neredeyse 5 cm çapında. musluktan çıkan su bir metre kadar boyu olan bu borudan sakince akıp bidona doldu. Bu da köpürmeyi engelledi. Bir kaç kez ölçüm yaptım ve ölçümlerin ortalamasını aldım. Merak etmeyin, tüm suyu düzgünce komşumun bahçesindeki çiçekler üzerinde kullandım. :) 5 litre suyu 10 saniyede doldurabildim. Bu da demek oluyor ki saniyede yarım litre su sağlıyor benim şebekem.
Nozul performans tablolarında bir nozulun hangi açıda saatte kaç metreküp çektiğini bulabilirsiniz. Örneğin 10' (10 feet = 3 metre) ayarlanabilir dairesel nozulu 90 derecelik açıyla çalıştırmak isterseniz 0,09 m3/saat suya ihtiyaç duyacaktır. Bu da dakikada 1,5 litre demek. Benim sistemim dakikada bana 30 litre verebiliyor. Demek ki ben aynı anda 20 adet bu nozuldan kullanabilirim. Ama hepsinin 90 derece olması koşuluyla.
Okuyunca bana da karışık gibi geldi. :) Ama hiç karışık değil. Normalde bu hesap için mühendislere bir sürü para veriyorsunuz ama bunu kesinlikle kendiniz yapabilirsiniz. Çok basit. Öncelikle bahçe planınızdaki ölçülerinize göre nozulları yerleştirin plana. Sonra nozulların ihtiyaçlarını toplayın. Ben bu hesabı yaptığımda tüm bahçenin aynı anda sulanabilmesi için dakikada 80, 85 lt gibi bir debiye ihtiyacım olduğunu gördüm. Buradan da anladım ki bahçemi üç kerede sulayabileceğim. Yani üç ayrı sulama bölgesi. Bu işin dilinde buna zone (ingilizce bölge demek zaten) diyorlar. Bir de küçük bostanlığıma damla sulama borusu getireceğimi de düşünürsek toplam 4 zonda sulama işim çözülecek olduğunu gördüm.
mesutcan
03-12-2010, 11:53
182909
Yukarıdaki planda tüm nozullar yerleştirilmiş, borular çekilmiş ve zonlar belirlenmiş olduğunu görüyorsunuz. Ön bahçe, yan bahçe ve arka bahçe şeklinde üç zone oldu. Bir de küçük bostanlığım için damla sulama zonu. Kullandığım nozulların ne olduklarını da yazdım. Mesela 8QMPR şu demek. 8 feet atan, quarter (çeyrek yani 90 derece atan) MPR (sabit dairesel) nozul. 12AP de 12 feet atan Adjustable (açısı ayarlanabilir) dairesel nozul. 9SST ise 9 feet eninde atan dikdörtgen şeklinde özel nozul.
Açılarına ve cinslerine göre gereksinim duydukları toplam debiyi hesapladım. Çizimde gördüğünüz "LPS" ölçütü tamamen benim salladığım bişey. :P Böyle bir birim var mı, varsa adı bu mu bilmiyorum. Saniye başına litreyi kastediyorum burada. Görmüş olduğunuz gibi 0,38 lps, 0,386 lps ve 0,33 lps zon ihtiyaçları var. Benim şebeke debim ise 0,5 lps idi. Biraz hata payı olsun ve düşük debili günlerde de sistem çalışsın diye bu şekilde bölüştürdüm.
mesutcan
03-12-2010, 12:13
Planda her şey doğru görünürken çok büyük bir hata yaptığımı bahçeme çiçekleri dikmeye başlarken farkettim arkadaşlar. Ne olur siz boruları kenarlardan yani çiçekleri dikeceğiniz hatlardan geçirmeyin. Çiçekleri dikerken boruları patlatmamak için resmen arkeolojik kazı yapmak zorunda kalıyorsunuz. :) Bu bahçenizin peyzaj planına göre değişse de sanırım en doğrusu bahçenin ortalarından (yani dokunulmayacak çim ve yürüme alanlarından) geçirerek boruları döşemek. Ama en çok çiçeklendirme yapılacak kenarlardan değil. Benim tecrübem bu oldu.
Plan program tamamlandıktan sonra asıl işe geldik. Bahçenin üzerinden bir inşaat geçtiği için bahçedeki inşaat pisliğini ve işe yaramaz toprağı aldırdım. İki işçi iki günde halleti. 4 traktör toprak çıktı bahçeden. Spreyin boyu 10 cm. Altına takılan diğer borularla birlikte 20 cm kadar bir derinliğe ihtiyaç duyuyor. Çim için de bu kadar lazım olduğunu düşünerek ve tretuvardan da 10 santim aşağıda olsun diye bahçe zeminini tretuvar seviyesinden 25, 30 santim aşağıya inecek kadar kazdırdım. Sizin hazır bahçeniz varsa sadece boru hatlarının geçeceği yerleri bu kadar kazmanız yeterli.
Bu kazı işleri sonucunda bahçenin görüntüsü şöyle oldu:
182910
182911
182912
182913
Boruları yerleştirmek bahçede toprak olmadığı için çok zor oldu. Sık sık küçük tahta parçalarıyla toprağa sabitlemem gerekti boruları. Plandaki gibi güzel görünmedi anlayacağınız. :)
mesutcan
03-12-2010, 12:23
Kullandığım boru 20'lik kangal boru oldu. Bu işlerde standart gibi birşey. 20 mm çapında bir boru. Sonra kaplin dirsekler ve T'ler kullandım. Bunlar damla sulama sistemlerinde de kullanılan ve elle sıkabileceğiniz aparatlar. İlk başta acaba bir sucu mu çağırsam diye korkmuştum ancak sevgili eşim ve ben hepsini kendi ellerimizle hallettik. Hatta ben yerlerini tayin ederken çoğunu eşim halletti diyebilirim.
Bu arada bahçe aydınlatmasını bahçe duvarı tarafından yapacağım için duvar kenarına parantez şeklinde borular yerleştirdim. Hepsinin ucu dışarı bakacak şekilde. Bu borular tüm bahçeyi dolandı. İçerisinden 2, 3 kablo rahat geçecek şekilde. Ah keşke bunu da biraz bahçe ortasından çıkarsaymışım da yine çiçek ekimini zorlaştırmasaymışım. :)
Örnek olarak karşıda duvara dayalı olan boruları görüyorsunuz. Bunların uçları halen dışarıda duruyor böyle. Sanırım en son iş bu olacak.
182914
Aşağıda Spreyin takılacağı yeri ve bir kaç aparatı görüyorsunuz.
182915
Aparatları takarken spreylerin takılacağı uçları streç filmle sarmaya çalıştım ki üzerine tonlarca toprak atılırken içi kirlenmesin, temiz kalsın. Çok faydasını gördüm bu işlemin.
Alper1111
04-12-2010, 21:03
Seneye çok işeme yarayacak bu konu. Takip ediyorum. Elinize sağlık.
mesutcan
04-12-2010, 21:37
Sağolun Alper Bey. Umarım bir çok kişiye faydası olur.
Az önce havuzun son tuğlalarını koydum. Havalar bu sene sıcak gitti. Dışarısı 8, 10 derece ancak yarından itibaren soğuklar geliyor. Havuzun beton ve tuğla işlerini bitirmiş olmam önemliydi. Kışa derli toplu girecek. Baharda ya da havalar ilk izin verdiği anda inşaata devam edeceğim. Artık şelale ve diğer ince işlere başlamak gerekiyor.
Havuzla ilgili fotoğraflar da hazır ancak şimdiden yükleyerek tadını kaçırmak istemiyorum. :) Ben de yüklemek için sabırsızlanıyorum ancak yüklemeyerek bir an evvel henüz yazmadığım konuları da yazıp zaman çizgisini bozmayalım diye düşünüyorum.
Saygılar.
mesutcan
04-12-2010, 23:01
Bir Pazar sabahı 2 kamyon çok güzel toprak aldım. Bir kamyona 8, 9 m3 toprak sığabiliyor.
183121
Toprağı iki işçiye serdirdim. Serdirirken sprey kafalarının ve vanaların olacağı yerleri kapattırmamaya çalıştım. Ancak yine de çoğu kapandı. Srteçlemenin faydasını çok gördüm.
183122
Streç çıktıktan sonra:
183123
Kafalara sprinkleri taktıktan sonra:
183124
183125
mesutcan
04-12-2010, 23:04
Tüm zonların borularının toplandığı ve aynı zamanda bahçeye su girişinin bulunduğu noktayı güzelce temizledim:
183126
Sonra da tam bir bulmaca çözer gibi vanaları takmaya başladım. Hem vanalar düzgün şekilde yan yana olmalı, hem de vana kutusunun içine sığmalı. Gerçekten terletici bir işti. İşlem adımları şöyle:
183127
183128
183129
183130
mesutcan
04-12-2010, 23:07
Kapak da kapanınca derli toplu oldu.
183131
Vana kutusuna bir de boş boru getirdim. Sağda görüyorsunuz. İleride bu vana kutusuna koyacağım selenoid vanalar için elektrik kaynağı olacak. Henüz yok ama ilerde otomatik sulama sistemi kuracağım. İnşallah o konuda bilgili arkadaşlardan bu başlık altında yardım almak istiyorum.
183132
Havuzun durumu:
183133
Bostanlığımda biber ve domateslerim kendini göstermeye başladılar bir yandan.
183134
mesutcan
04-12-2010, 23:16
Bir hafta boyunca her akşam yemekten sonra bahçeye indim ve gece yarısına kadar bahçeyi tırmıkladım. Çim ekiminden önce bahçenin tesfiyesinin mükemmel şekilde yapılması gerekiyor. Aslında çok mükemmel olmadı. Hem tek başıma yapmam, hem de tırmıkladıkça dağ gibi büyüyen taşlar sorun oldu. Olabildiğince tırmıklamaya çalıştım. Keşke zaman dar olmasaydı.
Bu kadar acelemin sebebi de Mayıs başında oluşumuzdu. Çim ekimi için toprağın ısısının +15 derecenin altında olması tavsiye ediliyor. Bu da Eylül, Ekim sonrasında olan başlayan ve Mayıs ortasına kadar devam eden bir süreç. Ben Mayıs ayının başında başladığım için bir an önce çim tohumunu atmak istiyordum.
Haftasonuna kadar bahçe toprağını düzleme işini bitirebildim. Sonrasında ithal çim tohumu aldım. Çim yapmak için çok iyi kalite gübreye ihtiyacınız var. Bu yörede davar diye adlandırılan keçi gübresi özellikle tavsiye ediliyor. Gübrenin kimyasal reaksiyonunu tamamlamış yani üzerinden bir iki yıl geçmiş olması çok çok iyi. Bu duruma da yanmış deniyor. Gübre, hepimizin bildiği gibi nohut nohut formundan daha çok resmen simsiyah bir toprakmış gibi duruyor. Şansıma hem toprağım hem de gübrem çok iyi çıktı. Bir traktör gübre aldım. İşimi gördü.
Aldığım tohumun torbasında nasıl ekeceğim ayrıntılı yazıyordu. Metrekareye 35, 50 gr civarında serpmek gerekiyor. Serptikten sonra üzerini düzgün şekilde 2, 3 cm kadar gübreyle kapatıp silindirliyorsunuz. Eşit serpebilmek için de başka bir kaynakta güzel bir yöntem görmüştüm. Bir metre boyunda 4 adet çıtadan yapabileceğiniz bir şablon işinizi çok kolaylaştırıyor. Yeni inşaattan çıktığım için depomda bolca çıta vardı. Şöyle bir şablon hazırladım:
183135
Aldığım tohum ve sevgili kayınvalidemin mutfak terazisi. :)
183136
Sanırım 40 gr. :) Bir pet bardak 1 m2 için yeterli gibi görünüyor.
183137
Evet ilk tohum atılıyor. Tohumlar sarı sarı görünüyor. Bir pet bardak dolusu tohumu dikkatlice şablonumun içine serpiyorum.
183138
Dikkatli şekilde gübreyi de serpiyorum. Gübreyi serperken kürekle çok hızlı şekilde serpmeyin. Havada uçuşan gübreler tohumları da alıp gidiyor. Ayrıca çim ekimini kesinlikle rüzgarsız bir havada yapın. Çok çok hafif bir malzeme.
Ve ön bahçeye bakan zonun çimlemesi bitince ilk can suyu. Sistemin işini yaptığı ilk an. Çok büyük keyifti, anlatamam. :)
183139
mesutcan
04-12-2010, 23:26
Yan bahçede ekim devam ederken.
183142
Arka bahçeye gelirken şablonum kırıldı. Ama iyi ki kırıldı. Artık iki şablonum var. :P
183143
Yan bahçe tamam.
183144
Havuz ve bostanlığın olduğu kısım. Tohum atılmış ama henüz sulanmamış.
183145
Ve sulandıktan sonra.
183146
Fotoğraflarda farkedeceğiniz üzere sulama yaptıktan sonra bahçe o kadar siyah ve güzel görünüyor ki. Bu andan sonra bahçenin eski haliyle ilgisinin kalmayacağını anladım. Çamursuz sadece kaldırım ve çimden oluşan tertemiz bir bahçe.
mesutcan
04-12-2010, 23:30
Bundan sonra çimlerin ilk kesim zamanına kadar bahçeye ayak basmamak lazım. Günde iki kez suladım bahçemi. İlk zamanlar bolca sulamak gerekiyor. Ne kadar bol sularsanız o kadar çabuk ve sağlıklı çim sahibi oluyorsunuz. Tabi göl haline getirmeden. En güzeli günde üç kere azar azar sulamak. Suyun emilimini arttırmak ve aynı zamanda toprağın da nefes almasını engellememek.
İki hafta sonunda bir akşam işten geldiğimde karşılaştığım müthiş manzaranın fotoğrafları da bunlar işte. Sonunda. :)
183152
183153
183154
183155
mesutcan
04-12-2010, 23:34
Çimler hızla büyümeye devam etti. Araştırmalarıma göre 8-10 cm olduklarında 4-5 cm kadar kısaltmak gerekiyor. Çim biçme makinasının bıçakları tertemiz olmalı. Başka bahçelerden mikrop taşıyabilir ve çok genç ve güçsüz olan çimleriniz hastalanabilir. Bıçaklar çok keskin olmalı ki çimler düzgün şekilde biçilebilsin ve uzamaya devam edebilsin. İlk biçimden sonraki manzaralar:
183156
183157
183158
183159
Sprink kafaları biraz yüksek olduğu için ve benim acemiliğimden :) bir kafayı çim biçme makinasına kaptırdım. Allah'dan çok sorun olmadı. Hala çalışıyor. Biraz yedek nozul bulundurmalısınız. Zaten çok ucuz. Yedekli olursanız sistem bu tür küçük kazalardan etkilenmemiş olur.
183160
mesutcan
04-12-2010, 23:38
En güzeli sprinklerin kafalarını tamı tamına toprak seviyesine getirmek. Ne yazık ki ben bir iki kafa dışında beceremedim bunu. Fotoğraflara devam.
183161
183162
Oğlum (küçük olan) ve yeğenimle yaptığımız küçük bir maç. :)
183163
mesutcan
04-12-2010, 23:55
Bundan sonra çok yoğun bir iş temposuna girdim. Tam da havuza başlayacakken ve yazın en güzel aylarındayken girdiğim bu iş temposu ve iş gezileri beni bahçemden uzak bıraktı. Haftasonları kahvaltıdan akşam yemeğine kadar bahçede vakit geçirdim ancak hiç havuza fırsat bulamadım. Ama sürekli plan yapmaya çalıştım. Bu forumdan ve diğer bulabildiğim kaynaklardan havuz yapımlarını takip ettim. Şelale ve havuz tasarımlarına baktım. Nasıl yapmalıyıma karar vermeye çalıştım. Havuz şiltesi kullanarak yapmaya karar verdim ama bunu düşününce büyük bir hata daha yaptığımın farkına vardım.
Havuzumu bahçe duvarının tam köşesine yapıyordum ve havuz şiltesi kullanacaksanız şilteyi kenara sıkıştıracak kadar bir yere ihtiyacınız var. Benim havuzum duvara sıfırdı. Bu nedenle öncelikle duvar kenarına bir tuğla set yapmam gerektiğini düşündüm. Bu set hem şiltemi tutacak, hem de kalan boşlukta bir kaç güzel çiçek yetiştirebilecektim. Havuz ile ilgili bir kaç çalışmam:
183165
Sonra karşıya küçük bir ada yapayım dedim. Arada küçük bir ahşap köprü olacak. Onu da kendim yapmak istiyorum. Karşıya da belki bir kaç gül dikeceğim. Gül adası olacak. E Isparta'dayız ya. :)
183166
Kasım'daki uzun Kurban Bayramı tatiline kadar böyle bir şeyler çizdim durdum. Bu arada bu 3 boyutlu çizimleri Google Sketchup ile çizdim. Çok kolay kullanımlı çok keyifli bir program. Herkese tavsiye ederim.
mesutcan
05-12-2010, 00:05
Kurban Bayramı'nın 3. gününde işe başlamak için organizasyon yaptım. Bayramdan önce 70 adet 10 cm kalınlığında, 25 cm yüksekliğinde ve 60 cm uzunluğunda gaz beton aldım. Gaz beton alışımın sebebi hem tamamen dolu bir malzeme olduğu için yanal kuvvetlere dayanıklı olması, hem toprak altında korozyondan etkilenmemesi, hem de kolay işlenebilir (testereyle mükemmel şekilde kesebiliyorsunuz) bir malzeme olmasıydı. İyi ki de almışım. Herkese tavsiy ediyorum.
Yapıştırıcı malzeme için serakol alınabilir ancak gaz betonun kendi yapıştırıcısı var. Bir kaç lira daha pahalı ama çok güzel yapıştırıyor gerçekten. Kaya gibi oldular.
Önce şelale yapacağım köşeden başladım. Havuzun içinde kademeli bir derinlik olacak. İki kademe düşündüm. Derin nokta 60 - 75 cm arası olacak. Sığ nokta da 30 cm. Havuz kenarından suyun başladığı yer de 20 cm olacak ki meraklı kedilerden balıklarımı koruyabileyim. Ayrıca en derin yerin 75 cm olması oğlumu ve arkadaşlarını korumak için. İçine düşseler bile hemen ayağa kalabilecekler. Zaten 75 cm olan yere ulaşmaları zor. Kenarları hep 30 cm olacak.
Suyun devinimi konusuna gelince. Havuzun iki bölümü var. Biri komşu duvarına yakın olan şelaleli kısım. Diğeri de bahçe ortasına doğru olan şelalesiz kısım. Ortada da küçük bir derecik ve bir köprü olacak. Her iki kısımın en derin noktasından suyu çekmektense bahçe ortasına doğru olan kısımdan suyu çekip şelaleden temiz suyu tekrar havuza vermeyi planladım. Bu bahçe ortasına doğru sürekli bir akıntı sağlayacaktı ve havuzda sürekli durgun olan bir bölüm kalmayacaktı.
Filitrelemenin de sağlıklı çalışabilmesi ve havuz dibine çöken ufak tefek pisliğin toplanması için havuz dibini bahçe ortasındaki bölüme doğru hafif alçalacak şekilde düşündüm. Ayrıca balıkların kış uykusunda sağlıklı olmaları için minimum 1 metre derinlik olması gerekiyor. Bahçe tarafındaki bölüme küçücük bir çukur daha kazdım. Bu noktadaki derinlik 1 metreye ulaşacak ve bu bölümün üzerini tamamen kaplayan bir set olacak ki çocuklar kesinlikle bu noktaya giremesinler. Balıklar bu noktaya yanlardan girebilecekler ve güvenle kış uykusuna yatabilecekler. Ayrıca yavrulama için de el değmeyen bir ortam olduğu için faydalı olacağını düşündüm.
mesutcan
05-12-2010, 00:10
Şelalenin bulunduğu köşeden tuğlaları yerleştirmeye başladım. Bahçemin zemini kisir ya da pomza diye adlandırılan bir malzemeden oluşuyor. Gözenekli ve çabuk kırılabilen bir malzeme. Kötü tarafı taşlı bir yapı sergiliyor. Bildiğiniz toprak gibi durmuyor. Bu nedenle havuz şiltesini sererken sanırım tesfiye için çok zorlanacağım.
Tuğlaların altına betonla destek yaptım. Her tuğlanın altına bir kaç mala beton attım. Tuğlaları kendi yapıştırıcılarıyla yapıştırdım. Sürekli su terazisiyle yan ve dik terazileri aldım. Bu çok önemli. Havuzun bir tarafı yüksekte olursa iş çok zor olacak.
İnşaatın ilk anlarına ait balkondan bir görüntü:
183167
Akşamları bile çalıştım.
183168
İlk bölmedeki yaptığım kademelendirmeyi görüyorsunuz.
183169
183170
Karşı taraf da oluşmaya başladı.
183171
mesutcan
05-12-2010, 00:17
Bu da bir kaç saat önceki son halinden fotoğraflar. Bu kadar çabuk bu noktaya gelebileceğimi düşünmüyordum. :) Neyse. Durumun güncelliğini yakalamış olduk. Bundan sonra ne yaparsam anında paylaşarak gideceğim.
Tesfiye düzgün görünüyor:
183172
183173
İkinci bölmedeki kademeyi görüyorsunuz. Göremediğiniz orta noktada ise küçük bir derinlik daha var. Tam derenin ağzında. İşte orası balıklarımın kışlık yatak odası olacak.
183174
Balkondan genel bir görüntü. Çevredeki çimleri de mahvettim. Bahara iyi bir tamirata ihtiyaçları olacak.
183175
Bu fotoğraflarla birlikte şimdilik paylaşacaklarım son buluyor. Merak ettiğiniz soruları cevaplamaktan memnun olacağım. Ayrıca havuz inşaatının henüz yarısındayım. Fikirlerinize ve tecrübelerinize ihtiyacım olacak.
Bu noktada havuzun zeminini düzgünce kum ya da betonla tesfiyeledikten sonra üzerine düzgünce şilte sermek kalıyor. Baharın ilk yapacağım şey bu olacak. Sonra havuzun suyunu dolduracağım ve balıkları salacağım. Sonra havuz dışında portatif bir şelale yapmayı düşünüyorum. Hatta yine gaz beton kullanabilirim çünkü çok kolay işleniyor. Biraz yapay görünecek belki ama sonuçta köşeli bir havuz olduğu için yapay olması göze batmayacak sanırım.
Siz ne dersiniz?
Ellerinize sağlık... Bittiğinde, çok güzel bir bahçeniz olacak ;)
mesutcan
05-12-2010, 10:50
Teşekkürler sayın ide. İnşallah keyifli bir bahçe sahibi olacağız. :)
nurcanaybay
05-12-2010, 12:17
Öyle güzel anlatmışsınız ki tüm heyacanınız bize de yansıyor.Bitmiş halini
merakla bekliyor olacağım.
İşlerin yolunda gitmesini diliyorum ,elinize sağlık.
mesutcan
05-12-2010, 19:34
Çok sağolun Nurcan Hanım. Heyecanımı sizlere anlatabiliyor olmak beni mutlu ediyor. İnşallah herkesin büyük mutluluklar yaşayabileceği kendi bahçeleri olur.
İyi dilekleriniz için teşekkürler, saygılar.
Her mesajı heyecanla okumaya devam ediyorum. Nereden nereyeee, teşekkürler paylaşımınız için. Daha pekçok güzellik göreceğiz ve öğreneceğiz bu başlıkta.
Çok sağolun Nurcan Hanım. Heyecanımı sizlere anlatabiliyor olmak beni mutlu ediyor. İnşallah herkesin büyük mutluluklar yaşayabileceği kendi bahçeleri olur.
İyi dilekleriniz için teşekkürler, saygılar.
Heyecanını anlamamak elde değil.Umarım bizimde senin gibi düzenleyebileceğimiz bahçelerimiz olurda ortak fikirler türetiriz.
(Mesut kardeşim burda da karşılaşmak varmış kaderde)
Mehmet
merakli57
05-12-2010, 22:58
mesut bey paylaşımlarınız için çok teşekür ederim oldukça bilgilendik sayenizde sizlere bahçenizde keyifli günler dilerim
saygılarımla kenan
mesutcan
06-12-2010, 22:32
Cemo Bey, Kenan Bey ve Mehmet'cim. Çok sağolun güzel dilekleriniz için. İnşallah sizlerin çok daha güzel bahçeleri olur. Henüz bahara vakit var ama sizden çooook fikirler almam gerekecek. Daha yapılacak o kadar çok şey var ki.
Mehmet seni görmek çok güzel. Kendine çok iyi bak.
Saygılar.
Mesutcum seni burada görmek benim için ayrı bir güzellik oldu.Senden çok ben sevindim.Bu arada bahçe süper oluyor.Yardıma ihtiyacın olursa atlar gelirim.
Peyzaj ve düzenleme konusunda Nuri hocamdan (Nuri MURVET) destek alabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22234
Mehmet
Sayın Mesutcan,ellerinize ve emeğinize sağlık.
mesutcan
09-12-2010, 15:30
Çok teşekkürler sayın adavci. İyi dilekleriniz beni gururlandırıyor.
Mehmet daha peyzaj işi sıfır desem yeri. O konuda çok yardıma ihtiyacım olacak. Bahara inşallah yoğun şekilde konuyla ilgili çalışırız birlikte.
Saygılar.
evin yagmur suyu gideri bostana zarar vermiyecekmi yagmur zamanı
mesutcan
09-12-2010, 16:26
Ercan Bey güzel bi noktaya parmak bastınız. Açıkçası hiç düşünmedim. :)
Bostanım Haziran'dan beri mesaide. Henüz kış yağmurunu görmedi. Yazlık sebzeleri zaten söktüm. Şu an bolca marul var üzerinde. Köşesinde de yazdan kalan ve büyümeye çalışan bir kaç çilek. Marul bildiğim kadarıyla bol suyu seviyor. Yağmurlar sonucu gelen su, oluğun ağzına yakın bölgelerde belki sıkıntı çıkarabilir ama diğer yerler kurtulur gibime geliyor.
Bir çok kişi "olukları şebekeye bağlat gitsin" şeklinde akıl verdi ama ben bu kanun dışı işi yapmak istemedim. Yasak konduysa bi sebebi vardır mutlaka. Bir çok komşum bu yasağı dinlemeden olukları kanalizasyon şebekesine bağladı. Benimkiler açıkta.
Yağmur suyu bostana zarar verdiğinde ne yapmalıyım tam bilemiyorum açıkçası. Sanırım bekleyip görmekten başka çare yok.
İlginize ve dikkatinize teşekkürler.
furkan yıldız
09-12-2010, 17:16
hedefimdeki çim bahçeyi siz gerçekleştirebilmişsiniz
çok güzel duruyor inşallah havuzunuz bittiğinde daha da güzel duracak
k_donmez
09-12-2010, 17:30
Sayın Mesutcan
Ellerinize sağlık. Acemiler için kılavuz gibi bir anlatım yapmışsınız. Kolay gelsin. Bahçenizin keyfini bolca sürmenizi diliyorum.
Havuz filtresi için akıntı ve birikim noktalarını iyi hesaplamalısınız. Balıkların kışı geçirmesi için düşündüğünüz derinlikli alan havuz kalıntılarının, çöplerin, kırıntıların toplandığı bir alana dönüşebilir. Bu konuya dikkat etmelisiniz. Eğer böyle bir durum oluşursa pek küçük olmayacağı anlaşılan bu havuzu sıkça boşaltıp temizlemek gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Kullanacağınız filtre her noktayı temizlemeyebilir. Bu durumda oluşacak tortu ve birikintiler zamanla havuz dibini kirletir. Her konuyu çok kapsamlı araştırmışsınız. Bunu da iyi araştıracağınızdan eminim. Tekrar kolaylıklar diliyorum.
mesutcan
10-12-2010, 06:02
Furkan Bey inşallah sizin bahçeniz çok daha güzel olur. Sağolun.
Sayın K_Donmez. Çok teşekkürler.
Filitre konusunu çok araştırmadım ancak gördüğüm yerlerde hep el yapımı kullanıyorlar. Sanırım kendi filitre sistemimi geliştireceğim. Filitreyi de ya komşu duvarının dibinde uygun bir yere, ya da şelalenin altındaki boşluğa yerleştireceğim. Şelalenin altı devridaim için iyi olacak ama temizlik sırasında şelaleyi sökmem gerekecek. Bakalım ne yaparım, belli değil.
Balıkların kışı geçirecekleri 0,3 m2'lik alan havuzun en derin alanı. Devirdaim noktası da burası olacak. Bununla hem havuzun dibinde biriken toz toprağı filitreye gönderebilmek, hem de tam bir su devinimi sağlamayı amaçlıyorum. Ancak dediğiniz gibi arada sırada mutlaka havuz diplerini temizlemem gerekecek. Belki de devir daim hortumunun bir de hareketlisini yaparım. Bu hareketli hortumu kullanarak elimle havuzun zeminini gezerek tortuların toplanmasını sağlayabilirim.
Aslında işte bu noktalarda çok yardıma ihtiyacım var. :) Nasıl bir filitre kurmalıyım, nasıl bir motor olmalı? Sadece şelale motoru yeter mi yoksa iki ayrı motor mu olmalı gibi soruları henüz cevaplayabilmiş değilim.
Saygılar.
Yiğit Efe
10-12-2010, 22:05
mesut bey bahçeniz ve yapmakta olduğunuz havuz ilgimi çekti benim size bir sorum olacak böyle bir havuzu bende bahçeme yapmak istiyorum fakat liner marka şilteyi internette bulamadım siz nerden aldınız bana yardımcı olurmusunuz .
mesutcan
10-12-2010, 23:34
Yiğit Bey merhaba.
Burada Isparta'da havuz şiltesini buldum. Ancak henüz almadım. Bahara lazım olacak çünkü. Havuz şiltesinin esprisi siyah olması ve uv ışınlarına dayanıklı olması. Siyah olmasının sebebi suyun yeşermemesi için sanırım. Güneş ışığını yansıtmaması için. Eğer bulamazsanız kamyon brandası da iş görüyor diye duyuyorum hep. Bir de en kalınından sera naylonu. O da iş görecektir.
Şilteyi kilo ile satıyorlar. Sanırım kilosu 9 TL idi. Eni 10 metre ve 12 metre oluyor. Boyu ise size kalmış. Kocaman bir rulo. Sanırım bana 50 m2 yetecek. Bu da 6, 7 Kg civarında çekermiş. Yani 50 TL gibi bir rakama malolacak. Tabi bu satın alacağım yere sorduğumda kafasından hesapladığı rakamdı. Aldığım gün net tutarı söylerim size.
Duvarları tuğla ile ördüğüm için bir yandan da beton mu döksem diye şeytan dürtüyor. Eğer öyle olursa su geçirmeyen bazı kaplamalarla (suya dayanıklı kalekim tarzı bir şeyler) belki şilte kullanmadan yapabilirim. En az 1 m3 beton karmam lazım. Gözüm çok korkuyor. :) Bakalım bahara ne olacak?
Merhaba mesut bey eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun, güle güle oturun. İnsanın düşünce ve hayallerini gerçeğe dönüştürmesi çok güzel oluyor. Hele birde bunları kendi eli ve emeğiyle gerçekleştirebiliyorsa onun verdiği haz daha başka oluyor. Elinize sağlık güzel bir bahçe yapmışsınız. Mutlaka daha aklınızda yapacağınız birçok plan vardır. Sizi anlayabiliyorum çünkü bende 2 yıldır bir bahçe oluşturma çabasındayım. İnsan kafasındaki projeleri bir an önce gerçekleştirmek istiyor. Fakat herşey hemen olmuyor, zaman istiyor. Geçen yıl bahçeye kuyu açtırdım ve bir kulübe yaptım. Bu yılda sizinki gibi sprey springlerle otomatik çim sulama ve damlama sulama tesisatı kurdum. Çim ekimi yaptım. Havuz yapma planım benim de bahara kaldı. Sizi de takip ediyorum. Fikir alışverişinde bulunabiliriz. Başarılar diliyorum, kolay gelsin.
Yiğit Efe
11-12-2010, 16:08
mesut bey vermiş olduğunuz bilğilerden dolayı size teşekkür ederim. kamyon bırandası olası bir fikir öncelikle ince ve esnek deyil oyüzden fazla uzun ömürlü olacagını sanmıyorumve yapmışken orjinaline uygun olması daha iyi ben biraz daha araştırıyım olmadı internette bulamazsam tekrar sizden yardımınızı isteyebilirim
mesutcan
13-12-2010, 07:32
Sayın Novazet, iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Bahçede uğraşmak büyük keyif. Bahara ikimizin bahçesinde de büyük inşaat var demek ki. Kolaylıklar diliyorum.
Yiğit Bey havuz şiltesini bulursanız çok iyi olur diye düşünüyorum çünkü güneş ışığı nedeniyle havuzda bakteri oluşumu renkli havuzlarda daha çok oluyor diye biliyorum. Ben de ilk gördüğümde yadırgamıştım neden simsiyah, en azından mavi filan olsa diye. Esprisi oymuş.
Edit: Bu arada iki hafta önce çektiğim bir fotoğrafı atayım dedim. Seneye bu karın altında uyuyan mutlu balıklarım olacak mı acaba. :)
185410
Saygılar.
mesutcan
14-05-2011, 23:39
Merhabalar;
Bir arkadaşımız özel nozullarla ilgili bilgi istemiş. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.
Öncelikle şu linkten Rainbird kataloğunu paylaşmak istiyorum:
http://www.rainbird.com/documents/diy/DIYCatalog2010.pdf
Diğer kataloglar ve detaylı bilgi için şu adrese başvurulabilir:
http://www.rainbird.com/homeowner/support/index.htm
Katalogda 14. sayfada nozul türlerini ve nasıl bir alanı suladığını görebilirsiniz. Burada End Strip, Center Strip, Side Strip ve Square şeklinde adlandırılan nozullar özel nozullardır. Ben bunlardan Side Strip olanlarını kullandım. Çok güzel çalışıyorlar.
17. Sayfada tüm Rainbird nozullarının performans tablolarına ulaşmak mümkün. Örneğin side strip olanlar için (SST) 15SST nozulunun 20 psi basınç altında 4 x 26 feet bir alanı sulayabildiğini ve 9SST'nin aynı basınçta 9 x 16 feet bir alanı sulayabildiğini ve dakikada 1 galon su boşalttığını görebilirsiniz.
Peki bu ingiliz ölçülerini ve bu İngilizce sayfayı kullanmak zorunda mıyız? Hayır. :) Bu kataloğu vermemin sebebi, nozulların nasıl bir alanı suladığını göstermekti. Bu perfomans tablolarının ve diğer bilgilerin bulunduğu Türkçe kataloğun linki şöyle:
http://www.rainbird.fr/catalogue/2009/catalogues/tk/appli.htm
Bu linkte 35. sayfada özel nozulların performans tablolarını görebilirsiniz. Burada örneğin 15SST'nin, 1,2 x 8,5 metre; 9SST'nin 2,7 x 4,9 metre alan suladığını görebiliyoruz.
Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşımızın sulamak istediği alan 2,5 x 9 metre ve 3,5 x 18 mete. İlk alanın uzun kenarlarının tam ortalarına karşılıklı bakacak şekilde 2 adet 15SST konursa bu alan sulanabilir gibi görünse de hatırlarsanız bir alanın sulanması için en az iki fıskiye alanıyla kaplanması gerektiğini söylemiştim. Bu nedenle böyle bir alanda mümkünse tam orta bir noktadan da sulama yapmak uygun olacaktır. Bunun için de tam alanın merkezine konacak bir adet 15CST büyük ölçüde sulama sorununu çözmüş olacaktır.
Daha büyük olan 3,5 x 18 metrelik alana gelince. Bu alan için de uzun kenarlara 9 metre arayla toplam 4 adet 15SST ve ortaya da diktörtgen şekilde dağıtılmış 4 adet 15CST yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Ancak bu büyük alanda özel nozullar yerine dairesel ayarlanabilir nozulları da kullanmak mümkün. Çeyrek ve yarım daireler şeklinde tüm alanın birbiri üzerine kapsanmasıyla güzel bir sulama alanı oluşturulabilir. Özel nozul mu yoksa ayarlanabilir nozul mu diye bana sorarsanız ben ikisinden de memnunum açıkçası. Her ikisi de güzel çalışıyor. Ama mesela şu kendiliğinden açılı Q ve H serilerini hiç beğenmedim. Onları da bir ara Adjustable seriye dönüştürüp açılarını kendim vereceğim. Onları tavsiye etmem.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Takıldığınız noktada yardım etmek beni sevindirecektir.
İyi çalışmalar.
mesutcan
18-05-2011, 16:57
Merhabalar;
Bu haftasonu bir aksilik çıkmazsa havuzun şiltesini sereceğim. Havuzun dış duvarlarının kayrak taşı gibi dekoratif bir taşla kaplı olmasını istiyorum. Bu iş için taşı havuz şiltesine yapıştırmam gerekiyor. Ne yapılabilir diye çok araştırdım ancak bir kaynak bulamadım. Tuhaf kimyasallar veya yapıştırıcılar kullanmak da pek akılcı olmayacak. Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeyecek.
Ben de kendim düşüne düşüne bir çözüm buldum sanırım. Çözüm şöyle:
213545
Havuz kenarlarının üstüne tutturacağım bir sıva filesi yardımıyla taşları kalekimle şilteye tutturacağım. Taşları Havuz filesi taşıyacak. Taşlar ağırlık yapmasın diye önce toprak tarafına dayanıp onun üzerine doğru öreceğim.
Fikirlerinizi bekliyorum. Sizce işe yarar mı bu yöntem?
mesutcan
21-05-2011, 20:28
Merhabalar;
Çimler kıştan çıkınca çok güçsüz kalmış. Büyük boşluklar oluşmuş. Görüntü şöyle:
214777
Havuzun da kıştan çıkmış hali:
214778
mesutcan
21-05-2011, 20:31
Tekzen'den Fidan marka bir gübre aldım. Hızlı etki eden, bahar için hazırlık gübresiymiş. 1,5 Kg kutularda 50 m2 alan için satılıyor. 3 kutu aldım ve uyguladım. Gübre organik olmadığı için bostana 1 metre kala gübre atmadım. 1 hafta sonra ne göreyim. Resmen çimleri yeşile boyamış gübre. :) Çok memnun kaldım.
Bostanın etrafında gübre atılmamış yeri çizgi gibi görebilirsiniz:
214779
Diğer bir bölge:
214780
mesutcan
21-05-2011, 20:34
Bir yandan da havuza devam.
Çevresini temizledim, çuvalları başka yere aldım ve havuzun içini temizledim. Yüzeye düzgün şekilde kum serdim.
214781
214782
mesutcan
21-05-2011, 20:36
Sanırım 3 el arabası kum gitti.
214783
214784
mesutcan
21-05-2011, 20:37
Şilteyi sermeden önce kömür çuvallarından ve kartonlardan bir taban oluşturmaya çalıştım. Biraz uyduruk görünüyor ama sanırım iş görecek. :)
214785
214786
mesutcan
21-05-2011, 20:38
Ve sıra şiltede. Şilteyi sermek gerçekten stresli bir iş. En düzgün şekilde sermeye çalışıyorsunuz ama bir türlü güzel olmuyor.
214787
214788
mesutcan
21-05-2011, 20:39
Şilteye devam:
214789
Çok düzgün görünmedi:
214790
mesutcan
21-05-2011, 20:40
Biraz da su koydum ki şilte otursun.
Sonra da kenarlara biraz toprak attım. Artık daha düzgün görünüyor. Kenarlara kaplayacağım kayrak taşını da aldım. 200 Kg yetecek sanırım.
214791
Alper1111
21-05-2011, 21:36
Güzel gidiyor, takip ediyorum. Ben de şilte kullanmadım, günlerdir yalıtım malzemesi arıyorum. :D
mesutcan
22-05-2011, 00:04
Sağolun Alper Bey. İnşallah bir şeylere benzeteceğiz. :) Havuz şiltesi değil de havuz şiltesinin altına serecek başka şilte bulamadınız sanırım. Doğru mu?
mesutcan
22-05-2011, 18:03
Bugün yan duvarları kaplamaya başladım. Suya dayanıklı güçlü bir bant ile sıva filesini havuz şiltesine tutturdum. Kalekim ile kayrak taşlarını yapıştırmaya başladım.
214992
Üstü de kayrak olacak.
214991
mesutcan
22-05-2011, 18:05
214994
İç tarafında herhangi bir kaplama olmayacak. Bant görünmesin diye kayrakları bir iki santim havuza doğru uzatacağım.
214995
Alper1111
22-05-2011, 19:45
Hayır, ben beton ile yapmayı tercih ettim. Kazdığım yer kayalık olduğu için kayaların etrafını sıvayıp kayaları açık bıraktım. Ama sızıntı var, yalıtım malzemesi bulmaya çalışıyorum. Belki de en uydun fikir sizin de uyguladığınız gibi havuz şiltesi kullanmaktır. Ama girinti-çıkıntı artınca katlanıp uğraştırıyor olmalı değil mi?
mesutcan
22-05-2011, 20:28
Aslında en güzelini yapmışsınız. Beton olunca evladiyelik oluyor. Şilte katlanıp çirkinleşiyor ama suyu görünce yassılaşıyor olabildiğince. Sanki suyu doldurunca o katlanma sorunları kalmayacak gibi.
http://www.kalekim.com/Urunler.asp?ProdGroupID=3&ident=1
Bu sayfadaki ürün su yalıtımı için bir ürün. Solda diğer ürünleri de görebilirsiniz. Belki bunlar işinizi görebilir. Ben hiç denemedim ama.
Alper1111
22-05-2011, 20:50
Geçen sene çimento esaslı bir ürün kullandım. Direk su ile karıştırılıyordu ve etkili olmadı. Bu sene sika topseal107 uyguladım. Toz ve sıvı olmak üzere iki bileşeni var. Her tarafı kapladım. Haliyle kayalarda kapanınca gri hiç hoş olmadı. Şimdi son olarak poolcoat uygulayacağım. Renk ya mavi ya yeşil olacak, artık ne kadar güzel olursa.
Bu arada filtre işini nasıl halledeceksiniz? Ben geçen sene çok uğraştım, hala da tam kurabilmiş değilim.
mesutcan
24-05-2011, 00:08
Forumlarda bolca bulunan "kendin yap filitreler"den yapmayı düşünüyorum. Bir bidonun altından su girecek ve dönerek yukarı yükselecek. Mekanik filitre burada başlayacak. Ardından farklı tabakalar (bio ball, sünger, elyaf gibi) arasından su yukarı yükselecek ve şelalenin üzerinden akacak. Ama çalışacak mı, hiç bir fikrim yok. :)
Siz zaten bu yalıtım ürünleri hakkında baya bir detaylı bilgi sahibisiniz belli ki. İnşallah uygun bir ürün bulabilirsiniz. Aslında varsa havuzun resmini çok merak ettim. Veya bir forum sayfanız varsa görmek isterim.
Alper1111
24-05-2011, 19:35
Bir bitsin, ekleyeceğim. Ben de en son, sizin de anlattığınız filtrede karar kıldım.En mantıklısı bu gibi gözüküyor. Yalıtım malzemesi ise yüksek fiyatlarıyla insanı yoruyor, arayışım sürüyor. Çalışmanızın devamını da görmek için sabırsızlanıyorum.
Sn. mesutcan; kolay gelsin, elinize sağlık, gayet güzel ve başarılı iş çıkartıyorsunuz. Havuzunuzun bitmiş halini merakla bekliyorum. Havuz için ne tür bir pompa aldığınızı ve kayrak taşının fiyatını öğrenebilir miyim? Bende bahçeme yapmaya çalıştığım havuzun etrafını kayrak taşıyla kapatmayı düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=799996&postcount=108
Sn. Alper; size de kolay gelsin. Su yalıtımı ile ilgili daha önce aşağıdaki başlıkta Sn. Güler’in çözüm önerisini okumuştum. Belki sizin probleminizi de halledebilir.
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=356338&postcount=12
Alper1111
25-05-2011, 17:41
Teşekkürler Sn. Novazet, benim de şuanda uyguladığım malzeme buna benzer birşey. İki malzeme karıştırılıp fırçayla uygulandı. Kayrak taşının fiyatını ben de merak ediyorum.
mesutcan
26-05-2011, 10:41
Alper Bey inşallah en kısa zamanda uygun bir yalıtım çözümü bulursunuz. Hiç olmadı şilte çözümü her zaman yedekte duruyor zaten.
Sayın Novazet, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Sizin gibi yardımcı arkadaşların sayesinde inşallah güzel bir şey çıkacak.
Kayrak taşının tonu 300 TL civarındaymış. Ben 200 Kg kadar aldım. Sanırım 8 - 10 m2 kaplayabiliyor. Zaten taş kendi içinde damarlı olduğu için mala ile taşı bir kaç katmana bölebiliyorsunuz. Taş kendiliğinden katmer katmer duruyor. Yani bir parça taş, aynı ölçüde 2 **** 3 parçaya bölünebiliyor.
Pompayı duyunca usta arkadaşlar biraz gülecek ama ben bir akvaryum pompası aldım. :) Güçlü bir pompa, 3000 Litre / saat gücünde ve 2 metreye su çıkarabiliyor. 35 Watt elektrik tüketimi var. Eğer bu dediklerinin 2/3'ünü yapsa bana yeter diye düşündüm ve 40 TL'ye aldım. :) Bakalım bunu çöpe atıp doğru dürüst bir pompa almam gerekir mi? :)
Bu arada sizin havuzunuz da çok güzel görünüyor. Fotoların devamını zevkle bekliyorum.
İyi çalışmalar.
mesutcan
06-06-2011, 08:07
Bu arada çimlerin durumu:
Sağlıklı gibi görünseler de lokal sararmalar var gibi. Ne yapmak lazım acaba?
220887
220888
mesutcan
06-06-2011, 08:09
Bir kaç haftasonu sonra anca vakit buldum ve biraz daha ilerledim. Vakit olmaması ne kötü.
220889
220890
mesutcan
06-06-2011, 08:09
Köprünün olacağı kısma taş yapıştırmadım şimdilik. Yağmur suyu tahliyesi de bu noktada.
220891
220892
devamı nerde mesutcan bey son halı lutfen
legedema07
06-07-2011, 14:22
Gönderileriniz bir dizi film gibi okudum. Güzel bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık. Son halini görmek istiyoruz. Bir sorum olacaktı, arsanın büyüklüğü kaç metrekare acaba. Ne kadarı ev için ayrıldı ne kadarı bahçe kaldı merak ediyorum. Teşekkürler.
mesutcan
10-07-2011, 23:58
Nihal Hanım merhabalar. Devamı henüz olmadı. :) Aynen böyle duruyor havuz. Sadece dibindeki suda durgunluktan bolca sivrisinek larvası büyüdü. Yıllık iznime ayrıldım. Şu an tatildeyim. İnşallah bu hafta sonuna kadar inşaatı tamamlamak istiyorum. Yeni fotoğrafları paylaşmaya can atıyorum.
Sayın Legedema07, güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Arsam 303 m2. Ev 95 m2'ye oturuyor. Tretuvar (kaldırım) alanlarını düşerseniz havuz + bostan + çim alan tam 150 m2.
İnşallah bir haftaya kalmaz, baya bir ilerlemiş fotoğrafları atabilir hale gelirim. :)
İyi çalışmalar.
legedema07
14-07-2011, 20:15
Cevabınız için teşekürler. Ben şuan yurtdışında yaşıyorum, bir seneden beri. Ancak buraya gelmeden önce Antalyada bir arsa almıştım. 524 metre kare. Size bu soruyu ondan sordum. Merak ediyordum acaba benim arsa yetermi diye böyle bir şeye. ama yeter gibi duruyor. tek sorun arsanın etrafında henüz hiç yerleşim yeri yok ve yoluda yok ;))))
xenkebikec
14-07-2011, 21:35
Sn. mesutcan elinize sağlık, eşimle birlikte sayfalarınızı izlerken çok büyük keyif aldık. Asıl güzel olan ve bizi etkileyen herşeyi kendiniz yapmanız ve ilgilenmenizdi. Aşama aşama çok güzel de bir paylaşım olmuş. Gönülden kutluyorum.
mesutcan
14-07-2011, 23:20
Sayın Xenkebikec. Böyle güzel şeyler duydukça inanın bazen sırf burada sizlere bir şeyler paylaşabilmek için kendimi zorluyor ve işe koyuluyorum. :) Yani benim de size teşekkür etmem lazım bir bakıma. :) Güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler. Bir şeyleri insanın kendisinin yapması gerçekten büyük zevk. İnşallah hepimiz aklımızdaki şeyleri yapabilcek fırsat, sağlık ve zaman bulabiliriz.
Sayın Legedema07. 524 metrekareye neler yapılmaz ki. :) Ancak arsanız gerçekten arsa mı acaba? :) Yani tarla statüsünde mi, ya da belediye orada bir imar çalışması yapmış mı? Bunu belediyeden öğrenebilirsiniz. Bu çalışma yapılmamışsa imar çalışması sırasında arsanızın bir bölümü yol ve kaldırım gibi ortak alanlar için blediyeye geçiyor. Herhalde 400 m2 kadar size bir alan kalabilir. Bir de arsanın olduğu yerde m2'nin ne kadarına ne kadar m2 ev yapılabiliyor buna bakmak lazım. Mesela %50 veriliyorsa eğer ve 400 m2 arsanız kaldıysa 200 m2 ev yapabilirsiniz. Tek kat 200 m2 de olur, iki kat 100'er m2 de. Ben çok detaylı bilmiyorum ama bu işler böyle bir sürü ince detayla dolu. İnşallah hayallerinizdeki bahçeli evi en kısa zamanda en kolay şekilde inşa ettirebilirsiniz.
Bu arada yarın sabah (15 Temmuz Cuma) bir aksilik çıkmazsa havuza tekrar kolları sıvayacağım. Bakalım neler olacak. :) Saygılar, sevgiler.
Sevgili Mesut'cum gözlerimiz yollarda seni arar oldu.Senin tatilin uzun sürüyor.Yıllardır söylüyorum, şu tatili senin kadar iyi yapamıyorum diye. :))
Konunun takibindeyim.Bilişim sektöründen inşaat sektörüne geçiş ise zor görülür cinsten ama sendeki istek olduğu sürece şaşırmıyorum.Yardıma ihtiyacın olursa seslen, atlar gelirim.
Mehmet
mesutcan
17-07-2011, 00:31
Çok teşekkürler Mehmet kardeşim. Tatil uzun değil de asıl işler uzun sürdüğü için geçemiyoruz başına. Ama dün ve bugün dediğim gibi çok çalıştım. 23:30'da girdim eve. Korkunç yorgunum. Çıkan iş fena değil. Yarın akşam bir aksilik olmazsa bolca fotoğraf yükleyeceğim.
Çok teşekkürler, sevgiler, saygılar.
mesutcan
17-07-2011, 22:21
Eveeet. :)
Girişten anlayacağınız üzere havuzumun inşaat kısmı bitti. ışıklandırma, filitre, devir daim sistemi ve çevre düzenlemesi işleri kaldı. Bir de havuzumuzun sakinleri eksik tabi.
Önce havuzun işe başlamadan önceki görünüşü:
234591
mesutcan
17-07-2011, 22:24
Havuzun içi çok kirlendi. Yeşil bir tabaka üzerinde hoplayıp zıplayan sinek lavraları, ölmüş örümcek ve arılar, 15 cm derini görünmeyen bulanık bir su. Demek ki neymiş, bakarsan bağ, bakmazsan dağ oluyor. Havuzun bakımına dikkat etmezsem başıma ne geleceğini şimdiden öğrenmiş oldum.
Affınıza sığınarak bu nahoş görüntüleri paylaşıyorum:
234592
Sarı bir torbaya bağlı yeşil hortum dikkatinizi çekmiştir. Bu benim küçük motorum. Ne yazık ki işimi görmeyecek. Debisi çok düşük:
234593
mesutcan
17-07-2011, 22:26
Ve aşırı sıcak bir öğle vakti şelaleye başlıyorum. Daha ne yapacağımdan emin olmadığım için çok gerginim.
Öncelikle en kolay iş, sıva filesini yapıştırmak:
234597
mesutcan
17-07-2011, 22:34
Şelaleyi, kat kat duran büyük kayrak taşlarından yapmayı düşündüm. Bu kayrak taşlarını kenarlarından daha küçük kayrak taşları tutacak. Her katta kayrak taşı gittikçe küçülecek. 3, 4 kat yeterli olacak.
Bunun için önce diğer duvarlarda yaptığım gibi şelalenin önünü kayraklarla kapladım. Sonra bu duvarın arka kısmına büyükçe bir kayrak taşını dik şekilde yerleştirdim. Bu kayrak taşı, şelalenin ilk katındaki kayrak taşını T harfinin dikmesi gibi tutacak. Ancak elimdeki hiç bir kayrak taşı bu dikmenin üzerine konabilecek ve havuza ulaşabilecek kadar büyük değil. Zaten elimde çok kayrak taşı da kalmadı. Bolca sıkıntılı bir sürecin içerisinde buldum kendimi.
Sonra bu dikmenin üzerine makul boyutta bir kayrak taşı yapıştırmayı düşündüm. Sonra bunun üzerine başka bir kayrak taşı yapıştıracak ve havuza doğru şelaleyi uzatmış olacaktım. Tabi sistem dengeli de olsun diye arkaya gaz betondan bir ayak yerleştirdim.
Şöyle bir sonuç elde ettim:
234598
234599
mesutcan
17-07-2011, 22:39
Bu yapının üzerine yapıştırıcı kullanmadan denemeler yapmaya başladım. Kayrak taşlarını farklı olasılıklarda koyup şelaleyi yükseltmeye çalıştım ancak hep hüsran. Bir türlü istediğim gibi olmadı. Gerçekten çok canım sıkıldı. Bir de akrobasi yapmak zorunda olmam cabası. Elimdeki 10, 15 Kg ağırlığındaki taşları o incecik duvarların üzerine basa basa yerleştirmeye çalıştım durdum. Akşam 22:00 oldu ama bir türlü doğru düzgün bir iş çıkmadı.
Çalışmaya kısa bir ara verip geri döndükten sonra "ne yapıyorum ben" diye çok kızdım kendime. Neden T şeklinde yapıyorum? Doğrudan duvarın üzerine şelaleyi kurabilirim. Hem şelalenin kaidesi 10 cm kalınlığında düzgün bir tuğla olur, hem de büyüklük sorun olmaz. Kafamın 10 cm kadar üzerindeki yanan lambayı söndürdükten hemen sonra şelale adına ne yaptıysam söktüm. Bolca kalekim bulaşıklı bir sürü kayrak taşıyla sıfırdan işe koyuldum. Elimdeki büyükçe bir kayrak taşını düzgün şekilde duvarın üzerine yapıştırdım. Ve ortalığı temizleyip çalışmayı o günlük bıraktım.
mesutcan
17-07-2011, 23:13
Ertesi gün işe başlamadan önce her kat için ayak olacak kalın taşları aramaya koyuldum. Kayrak taşı olmayan ama düz kesitleri olan kalın kireç taşları buldum. Çok güzel işimi gördüler. İlk katı bir önceki gece yaptığım için ertesi güne donmuştu ve daha rahat çalışabildim. İkinci katın kayrak taşını belirledim ve altına denkgelecek ayakları ilk kata yapıştırdım.
Üst köşeye koyduğum küçük boru, şelalenin ışıklandırması için her katta olacak:
234613
mesutcan
17-07-2011, 23:16
Bu yöntemle şelale çok daha stabil oldu. Ben yine de arkaya çok iri bir taşla dayanak yaptım. İnşallah başına bir şey gelmeyecek gibi duruyor.
Kavurucu sıcaklıkta akrobasi yapmadan çalışmanın da bir yolunu buldum. Yine kendi yaptığım ahşap merdivenim ve şemsiyem çok yardımcım oldu:
234614
mesutcan
17-07-2011, 23:17
Yine yapıştırıcı kullanmadan farklı kombinasyonları denedikten sonra şöyle bir şekle karar verdim:
234615
mesutcan
17-07-2011, 23:19
Bir şeyleri yapıştırmadıkça ve son şeklini vermedikçe hiç güzel durmuyor. Bu noktada biraz hayal kırıklığı yaşadım ama yine de devam ettim. Hep aklımda "beğenmezsem daha sonra yıkar başka bir şey yaparım" düşüncesi vardı.
Diğer katlar da tek tek çıkıldı:
234616
234617
mesutcan
17-07-2011, 23:21
En son katı koydum ve büyükçe bir hortumun geçebileceği bir yer bırakıp çatı için kullanacağım kayrak taşını da yapıştırdım. Gecenin geç saatlerinde bir tas kadar suyla yaptığım deneme sevindiriciydi. Su her kata uğruyor ve farklı noktalardan dağınık şekilde dökülüyordu.
Islaklıklardan suyun izlediği yolu görebilirsiniz:
234619
mesutcan
17-07-2011, 23:23
Şelaleyi bitirdikten sonra aynı gece, kalan duvarları kaplamaya devam ederken küçük bir kaza yaşadım. Ucu gayet sivri bir kayrak taşını havuza dik şekilde düşürdüm.
Bu fotoğraf ertesi günden. Taş hala düştüğü yerde:
234620
Yine de günün sonunda yapılan iş beni tatmin etti:
234621
mesutcan
17-07-2011, 23:25
Bu sabahki çalışma ortamım:
234622
mesutcan
17-07-2011, 23:28
Sırada en pis iş var. Havuzu temizlemek. Elime bir bulaşık eldiveni, kocaman bir bez ve kovayla giriştim havuza. Aman ne pislik. Size tavsiyem kesinlikle havuzunuzu bakımsız bırakmayın. :)
Solucanlarla sorunum yoktur normalde ama havuzun derin yerinde suyun içinde resmen koloni kurmuşlar. Beni çok uğraştırdılar. :)
Büyük uğraşlar sonucunda temizliği tamamladım.
mesutcan
17-07-2011, 23:29
Dün açtığım deliğin bulunduğu yeri iyice temizledim ve kuruladım:
234623
Sıva filesini yapıştırırken kullandığım güçlü bandın suya dayanımı olduğu için tamir bandı olarak onu kullandım. Sonuç gayet iyi:
234624
mesutcan
17-07-2011, 23:31
Suyu doldurmanın zamanı geldi. Su saatini not etmeyi unutmamak lazım. Litre hesabı açısından. Benim havuz tam 3 Ton olmuş.
Önceki ve sonraki durum:
234625
234626
mesutcan
17-07-2011, 23:32
Ve bir kaç saat önce havuzun suyu yeni dolmuşken:
234627
234628
mesutcan
17-07-2011, 23:36
Şu an keyifli bir yorgunluk var üzerimde. Şelaleye kafamı çok takmıştım. Nasıl yapacağımı kestiremediğim için canımı çok sıkıyordu. İş görecek bir şelalem oldu. Şimdi rahatım. Artık doğru düzgün bir pompa ile filitre malzememi de alırsam balıklarım için yaşam alanı ilk etapta tamam olacak.
234629
Bu 2 saat kadar önce çektiğim son fotoğraf. Gelişmeleri yine bildiriyor olacağım. :)
dogaci59
17-07-2011, 23:42
Mesut Bey, sizi canı gönülden tebrik ediyorum. İlerisi için bana bu havuz yol gösterici olucak. Sizin kadar becerikli değilim ama bir şekilde birşeyler çıkartabilirim sanırım. İleride KOI balıkları beslemek benim dileğim. O zamana kadar sizin havuzunuzun balıklarıyla idare edeceğim :)
mesutcan
17-07-2011, 23:51
Sayın Doğacı59.
Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Ben bu forum öncelikli olmak üzere bu tür kaynaklardan çok büyük yardım aldım. Ben de yardım edebiliyorsam ne mutlu bana. İnşallah en kısa zamanda Koi konusunda da tecrübelerimi paylaşabiliyor olurum. :)
Becerikli değil de meraklı diyelim. :) Becerikli olsam belki çoktan balıklarım yüzüyor olurdu. :) Eminim çok daha güzellerini yapabilirsiniz.
Saygılar sevgiler.
Mesut'cum ellerine sağlık.
Sen şelale derken ben "Düden" falan bekliyordum, hayal kırıklığı yaşadım :)) Şaka bi yana çok hoş oldu.Sonunu merakla bekliyorum.Filtre ve devirdaim işlerini sona bırakmasaydın keşke.Yapım esnasında onları da planlasan sana zaman ve kolaylık kazandırırdı.Geçmiş yıllarda bende bir paladarium çalışması yapmıştım.(paladarium denirse tabii:)-) Bir sitede kaynağım vardı.Araştırayım eğer bulabilirsem buraya linkini yazarım.İnan bana ağzım açık kalarak takip edip gaza gelmiştim.Çok şeyler öğrendim ordan.Belki sana öneriler verebilir.
Mehmet
The 700 gal indoor sunken garden project
http://www.plantedtank.net/forums/tank-journals-photo-album/35477-700-gal-indoor-sunken-garden-project.html
Zor oldu ama buldum.Aslında benzerleri o kadar fazla ama bu delice gelmişti bana o zamanlar.Bence baştan sona hepsini incele.Filtreleme kısmını çok detaylandırmamış ama sana iyi fikir verir düşüncesindeyim.Benzeri bişey bende yapmıştım ama fotoları olmadığı için göremiyeceksin :))
Mehmet
mesutcan
18-07-2011, 07:35
Mehmet çok sağol link için. Bu tür bir filitre yapmayacağım. Büyük bidon içerisinde farklı katmanlardan oluşan bir filitre düşünüyorum. Bu filitre şelalenin arkasında duracak. Dalgıç pompa ile de devirdaim işini çözeceğim.
Bu linkteki paladarium'u daha önce incelemiştim aslında. Hatta bu tür kademeli filitrelerin başka türlerini de gördüm. Böyle bir filitreyi yapmak için havuzun müsait bir yerine bir yer açmalıydım ve orada bu filitre işlerini yapmalıydım. Baştan beri filitre işine bakıyorum bir yandan. Ama açıkçası bu filitreleri hiç gözüm kesmedi. 3, 4 aya bir bidonun içini temizlemek daha kolay geldi bana. :)
Bu arada sabah kalktım, su hala aynı seviyesinde. Bu iyi haber. Havuz şiltesi başka bir yerden sürpriz yapmadı bana.
mesutcan
19-07-2011, 07:04
Su pompası olarak Hailea HX 8830F alayım diyorum, ne dersiniz? 60 Watt güç ile 2,4 Metreye su çıkarabiliyor. Maksimum debi 3100 Litre/Saat. Aşağıdaki forumda yazdığına göre 2 metredeki debisi 1500 Litre/Saat oluyor. Gayet iyi.
http://forum.practicalfishkeeping.co.uk/showthread.php?t=30340
Ürün Hepsiburada.com ve Pet-mart.com'da var. Pet-mart.com biraz daha ucuz. Hiç oradan alışveriş eden oldu mu? Güvenli bir site midir? Eğer öyleyse bio-ball'ları da oradan alıp geçeyim diyorum.
mesutcan
19-07-2011, 07:52
Filtre için çok güzel bir kaynak buldum. Çok güzel açıklamış:
http://kaanguler.blogcu.com/dis-filtreler-ve-biyolojik-dongu/6103470
Ürünleri hepsiburada.com'dan alacağım sanırım. Malzeme listesi şöyle:
http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=24001742&Productid=ptada310hx8830f
http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=24001746&Productid=ptar5034059002680
http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?Categoryid=24001746&Productid=ptm1577
Bunun yanında mobilyacılardan temin edebileceğim sert sünger, normal gözenekli sünger ve 1 cm kesilmiş su hortumlarını da kullanacağım. Filtre için gerekli boru aparatlarını buradaki hırdavatçılardan toplamak daha doğru olacak.
Merhaba Mesut'cum
Yazdıklarını inceledim, motorlar ve elyaf filtre için bişeylerde ben eklemek isterim.Malüm benim işim su ile :)) biraz tecrübe ettik zamanla :))
Pompa ve diğer düzenekleri düşünürken toplam hacmin ve ne kadar sürede devirdaim ettireceğini, suyun bol veya düşük debide olmasını, havuzdaki balıkların cinsi, suyun ne kadar yüksekten döküleceği, vs. iyi hesaplaman lazım ki diğer ekipmanlara yönelesin.
Elyaf filtre konusunda bir markaya bağımlı kalma derim.O alacağın torba veya paket her neyse kısa süreli kullanım olacak ve kirlendikten sonra değiştirmek istediğinde sürekli aynı malzemeden sipariş açıp duracaksın.Önerim : Elyaf yorgan/battaniye imalatı yapan yatakçı firmalar veya satıcılarda bunların rulo şeklinde çok büyük torba ve plaka şeklinde ebatları var ve fiyatları büyük aldığın için çok cüzii oluyor.Ruloyu aç 2mt. x 100mt. istediğin ebatlarda kes kes kullan.Nerdeyse 50 parça kesersin, toplamı senin alacağın markalının paket fiyatına gelir.Ben işte hava filtresi olarak bu elyaf malzemeden sürekli kullanıyorum, evdeki akvaryumlarımda da mevcut.
Pompalara gelince aslına bakarsan pek gözüm tutmadı.Kullanıp tecrüben varmı dersen hayır derim.Genelde Danfoss veya Grunfoss kullandım ve sonuç nedir diye sormazsın bile.Biri BMW diğer Porche.Krom aksam, sızdırmazlık ve dayanım çok iyi,bunun yanında fiyatta tabi kadrana göre artıyor.Fiyat yanında performans önemli dersen incele derim.Sonuçta süs havuzu da olsa sürekli çalışması gerektiğinde senin pompa seni ayrı yolda bırakabilir derim.Ben arıtma tesisinde kullanmak için 2 adet Grundfos Unilift KP 150 aldım, kendinden şamandralı.Birini bağladım, Yeraltı atık su biriktirme tankından (4 ton) 24 saat sürekli su atıyor, yaklaşık 10 mt. yüksekliğe.Çamur ve küçük pislikler cabası.5 yıldır 2. pompa elimde yedek bekliyor.Artık sen düşün gerisini.
Grundfos Unilift KP 150 300 W 8,5 m3/h -5,5 m derinlik
Bu pompa sana büyük gelebilir sen daha küçüğünü düşünebilirsin. Yok ben fazla masraf etmeden düzenek kurayım dersen, 3-5 ayda bir parça değişimine gittiğinde aynı hesaba gelir.Değerlendir derim.Yardıma ihtiyacın olduğunda yakındayım.
Mehmet
mesutcan
20-07-2011, 06:24
Dostum çok teşekkürler. Bu konuda çok tecrübelisin. Ama sorun şu ki, ben dün sipariş etmiş bulundum. :)Çünkü bir kaç gün gelme süresini bekleyinceye kadar havuzun tekrar kirlenmesini ve davetsiz misafirleri engellemek istedim. Bir an evvel devreye sokmak için.
Senin tavsiye ettiğin pompalara baktım. Gerçekten güzel ve profesyonel ürünler. Sanırım havuzun tüm suyunun 3, 4 saatte bir devir daim etmesi yeterli olacak. Şelalenin en üst noktası 1,5 metre. Bu aldığım pompanın 1,5 metredeki debisi 2 Ton/saat civarında olacak. Bir de filitre ile debinin düştüğünü düşünürsek saatte 1 ton kadar basabilir diye düşünüyorum. Ufak tefek havuz yapan çok kişi bu Çin malı malzemeyi tercih etmişler, o yüzden bunu aldım açıkçası. Bir de 95 TL hiç bütçemi üzmeyecek bir rakam. Bakıyorum diğer motorlar 300'den filan başlıyor. Ayrıca 60 Watt elektrik çekmesi de cabası. Malum, elektrik faturasını da düşünmek lazım. :)
Elyaf konusundaki tavsiyene çok teşekkür ederim. Burada sanırım elyaf rulo bulabilirim. Bir de Koi bulmak lazım şimdi tabi. :) Bakalım o işi de araştırıyorum bir yandan.
Çok teşekkürler kardeşim. Görüşürüz.
Dostum çok teşekkürler. Bu konuda çok tecrübelisin. Ama sorun şu ki, ben dün sipariş etmiş bulundum. :)Çünkü bir kaç gün gelme süresini bekleyinceye kadar havuzun tekrar kirlenmesini ve davetsiz misafirleri engellemek istedim. Bir an evvel devreye sokmak için.
Senin tavsiye ettiğin pompalara baktım. Gerçekten güzel ve profesyonel ürünler. Sanırım havuzun tüm suyunun 3, 4 saatte bir devir daim etmesi yeterli olacak. Şelalenin en üst noktası 1,5 metre. Bu aldığım pompanın 1,5 metredeki debisi 2 Ton/saat civarında olacak. Bir de filitre ile debinin düştüğünü düşünürsek saatte 1 ton kadar basabilir diye düşünüyorum. Ufak tefek havuz yapan çok kişi bu Çin malı malzemeyi tercih etmişler, o yüzden bunu aldım açıkçası. Bir de 95 TL hiç bütçemi üzmeyecek bir rakam. Bakıyorum diğer motorlar 300'den filan başlıyor. Ayrıca 60 Watt elektrik çekmesi de cabası. Malum, elektrik faturasını da düşünmek lazım. :)
Elyaf konusundaki tavsiyene çok teşekkür ederim. Burada sanırım elyaf rulo bulabilirim. Bir de Koi bulmak lazım şimdi tabi. :) Bakalım o işi de araştırıyorum bir yandan.
Çok teşekkürler kardeşim. Görüşürüz.
Canın sağolsun senin.
Umarım pompa işini görür.Dünde söylediğim gibi benim önerdiğim biraz prof sen daha küçüğünü seçebilirsin(din) neyse sağlık olsun.Nasıl olsa 1-2 ay sonra tekrar pompa alacan :))
Benim bir dev akvaryum/tank denemem olmuştu zamanında.Yaklaşık 1,7 ton kapasiteli akvaryum.3 cephe cam arka cephe yalıtımlı duvar.Amaç arowana beslemek, yosun üretmekti.Başlangıç güzeldi ama hep pompada sorun yaşıyorduk.Ne denediysek olmadı, istediğimiz debiden çok yüksek oldu.Bir türlü düşüremedik.İş başa düştü kendimiz çakma pompa yaptık.Çamaşır makinası tahliye pompası bulduk hurdacıdan, giriş, çıkışlarına klepe yaptık, enerji beslemesine timer koyduk, istediğimiz nerdeyse 1/10 fiyata hallettik.Sonunda seninde geleceğin yer bizim geldiğimiz yere çok yakın gibi :))
Neyse uzattım.pompa tamam gibi, elyafı hallederim diyorsun, iş kaldı koilere.ne kadar kötü biliyonmu.Benim personellerimden biri Isparta/Yalvaçlı.Geçen cumartesi günü onu 15 günlük yıllık izne gönderdim, Ispartaya geldi.Bilsem balık ihtiyacın olduğunu, onunla gönderirdim 5-10 tane sana.Sağlık olsun diyelim bu sefer. Sen havuzu hazırla, tamamdır dediğinde http://www.akvaryum.com/Forum/ bu siteye gir.Orda takas veya satılık bir sürü balık ve bitki bulabilirsin.Hatta Ispartadan olanlarda çıkabilir, hem ucuz hemde kısa sürede halledersin.
varmı başka sorun ?
Görüşürüz
Mehmet
mesutcan
21-07-2011, 13:06
Teşekkürler Mehmet.
Benim de aklımdan geçmişti çamaşır makinesi pompasını kullanmak. Belki dediğin gibi ilerde böyle bir motora dönmem gerekebilir.
Koi balığı için Antalya'da devlete ait bir üretim ve satış yeri bulmuştum aslında. Ama Eylül'de satışa başlayacaklarmış. Buralarda da bolca koi satan yer var. Sanırım bir kaç tane Isparta içerisinden alacağım. Gerisini de Eylül'de Antalya'dan alacağım. Zaten kitabına uygun yapacak olsam bu havuzda en fazla 10 adet koi besleme hakkım var. Çünkü sağlıklı bir koi için 300 litre su tavsiye ediliyor. Tabi bu kurala uyan kaç kişi vardır o da ayrı konu :)
Görüşürüz.
legedema07
25-07-2011, 11:30
Şelaleyi bitirdikten sonra aynı gece, kalan duvarları kaplamaya devam ederken küçük bir kaza yaşadım. Ucu gayet sivri bir kayrak taşını havuza dik şekilde düşürdüm.
Bu fotoğraf ertesi günden. Taş hala düştüğü yerde:
234620
Yine de günün sonunda yapılan iş beni tatmin etti:
234621
kaza yaşadım diye yazınca enson düşürdüm yazdığınız kelimeyi düştüm diye okudum. Resimde kan varmı diye bakmak istemedim ama baktıktan sonra kayrak taşını havuza düşürdüğünüzü ve kelimeyi yanlış okuduğumu anladım. Neyse önemli bişey yokmuş. Sizin düştüğünüzü sandım. En önemlisi sağlık, cana geleceğine varsın havuza gelsin. Geçmiş olsun.
legedema07
25-07-2011, 11:34
Sayın Xenkebikec. Böyle güzel şeyler duydukça inanın bazen sırf burada sizlere bir şeyler paylaşabilmek için kendimi zorluyor ve işe koyuluyorum. :) Yani benim de size teşekkür etmem lazım bir bakıma. :) Güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler. Bir şeyleri insanın kendisinin yapması gerçekten büyük zevk. İnşallah hepimiz aklımızdaki şeyleri yapabilcek fırsat, sağlık ve zaman bulabiliriz.
Sayın Legedema07. 524 metrekareye neler yapılmaz ki. :) Ancak arsanız gerçekten arsa mı acaba? :) Yani tarla statüsünde mi, ya da belediye orada bir imar çalışması yapmış mı? Bunu belediyeden öğrenebilirsiniz. Bu çalışma yapılmamışsa imar çalışması sırasında arsanızın bir bölümü yol ve kaldırım gibi ortak alanlar için blediyeye geçiyor. Herhalde 400 m2 kadar size bir alan kalabilir. Bir de arsanın olduğu yerde m2'nin ne kadarına ne kadar m2 ev yapılabiliyor buna bakmak lazım. Mesela %50 veriliyorsa eğer ve 400 m2 arsanız kaldıysa 200 m2 ev yapabilirsiniz. Tek kat 200 m2 de olur, iki kat 100'er m2 de. Ben çok detaylı bilmiyorum ama bu işler böyle bir sürü ince detayla dolu. İnşallah hayallerinizdeki bahçeli evi en kısa zamanda en kolay şekilde inşa ettirebilirsiniz.
Bu arada yarın sabah (15 Temmuz Cuma) bir aksilik çıkmazsa havuza tekrar kolları sıvayacağım. Bakalım neler olacak. :) Saygılar, sevgiler. Benim aldığım arsa imarlı. İmarda yolu felan var. Hiç gidip görmedim ama hala birileri tarla olarak kullanıyor. Google eart ten biliyorum yerini. Zaten internetten gördüm, gidip görmüşlüğüm yok anlayacağınız. Aslında yatırım amaçlı bir arsa. daha sonra başka bir yerden arsa almayı düşünüyorum. Neyse sizin çalışmalara başlamanıza sevindim. Kolay gelsin.
mesutcan
25-07-2011, 14:12
Sayın Legedema07;
Çok şükür kendim bir kaza geçirmedim çalışma sırasında. Ama şelaleyi yaparken nasıl akrobasi yaptım bilemezsiniz. :) Hiç iş sağlığı ve güvenliğine uygun bir çalışma olmadı doğrusu. Sağolun iyi dilekleriniz için.
İnşallah Antalya'daki arsanıza en kısa zamanda çok güzel bir ev yaparsınız. Antalya'da bu işler hızlı ilerliyor. Yakında yol da yapılmaya başlandı mı evler mantar gibi türemeye başlar.
Bu arada 6 adet 12, 13er santimlik küçük koi şu an havuzda fink atıyor. :) Fotolar yakında.
İyi çalışmalar.
mesutcan
01-08-2011, 22:53
Tekrar merhabalar;
Yazamadığım 6 gün boyunca filitreyi tamamladım. Öncelikle daha önce bir marketten aldığım turşu bidonunu denedim ancak çok ince bir plastik olduğu için içine su doldukça kapaktan su kaçırmaya başladı. Sonra şu meşhur mavi boya bidonlarından buldum. Onun da henüz kapak kelepçesini bulamadım ama şu an bile çok iyi iş görüyor.
mesutcan
01-08-2011, 22:54
Balıklarımın suya alışma süreci:
238019
Bidon için gerekli malzemeler:
238020
mesutcan
01-08-2011, 22:55
Filtre aşamaları devam:
238021
238022
mesutcan
01-08-2011, 22:55
Devam ediyoruz:
238023
238024
mesutcan
01-08-2011, 22:59
PPLC boruyu ütüsüyle şekillendiriyoruz:
238026
238027
mesutcan
01-08-2011, 22:59
Boru işlemeye devam:
238028
238029
mesutcan
01-08-2011, 23:01
Filtrede dipten pis su girecek. Su süzülerek en üstten şelaleye bağlanacak ve oradan bol oksijenle tekrar havuza dönecek. Dibe kaba pislikleri tutsun diye bir elek ve yine mekanik filtrasyon için kestiğim su hortumu parçalarını koyuyorum.
238030
238031
mesutcan
01-08-2011, 23:03
Eleğin deligi düzgünce çevrelemesi için kenarlarına ve üzerine taş ağırlıklar koyuyorum. Sonra da üzerine plastik bulaşık telleri.
238032
238033
mesutcan
01-08-2011, 23:03
Sonra bir kat elyaf, sonra küp küp kestiğim süngerler, sonra tekrar eylaf.
238034
238035
mesutcan
01-08-2011, 23:06
İşlem tamam gibi. Sonradan tecrübe ettiğimde bu malzemeyi olabildiğince sıkıştırmam gerektiğini farkettim. Çünkü alttan gelen su en kolay neresini bulursa oradan geçiyor. Bu da tam filtrasyonu engelliyor.
238036
Daha önce aldığım ve yeteceğine korktuğum kafa motorum gayet güzel iş çıkarıyor.
238037
Filtre tamam ancak kapak su kaçırdığı için henüz şelalenin arkasında değil. Şimdilik havuzun içinde duruyor.
238038
mesutcan
01-08-2011, 23:07
Balıklarım yaptığım işleri merakla takip ediyorlar ve cesurca filtrenin çevresinde dolaşıyorlar. Beklediğimden çok daha çabuk havuza ve bize alıştılar. Çok hareketliler ve keyifleri yerinde görünüyor.
238039
238040
mesutcan
01-08-2011, 23:12
Sonra bildiğiniz mavi bidonlardan buldum. Ancak kapağının kelepçesi olmadığı için kapağı birbirine eklediğim kablo bağlarıyla sıkıştırdım. Şelale çalışıyor. Şimdilik sonuç gayet iyi. Kafa motoru da çok iyi iş çıkarıyor. Aldığım çamaşır makinesi tahliye motoru kutusunda beklemeye devam edecek anlaşılan. :)
Su 5 günde giderek artan bir temizlenme gösterdi. Bunu filtrenin içerisinde oluşan bakteri ortamına ve biyolojik filtrasyonun sağlıklı işlediğine yoruyorum. Havuzun dibi çok net görülüyor, balıkların keyfi yerinde.
Bugün 4 balık daha aldım. Toplam 10 adet Koi balığım keyifli şekilde dolaşıyorlar. Bu balıkların sinek kadar hızlı olduklarını bilmiyordum. Çok hızlı yüzebiliyorlar. Bu havuzda onları yakalamam neredeyse imkansız olacak. :)
Ramazan ve işler güçler nedeniyle gündüz vakti bir fotoğraf alamadım. İnşallah yarın akşam gündüz gözüyle bir kaç fotoğraf çekeceğim. Belki video da çekip yükleyebilirim. Balıkları ve şelaleyi sizle paylaşmaya can atıyorum.
Herkese iyi ramazanlar.
mesutcan
03-08-2011, 14:14
Genel bir görünüm videosu (http://www.youtube.com/watch?v=pNzJ1LOv-eE)
mesutcan
03-08-2011, 14:15
Bu da balıklarım yemlenirken (http://www.youtube.com/watch?v=-EcMZ7cF36g)
Havuzunuzu temiz tutmak ve şelale akışını sağlamak için kullandığınız sistemde kullandığınız kafa motoru sanırım direk havuzunuzun içinde.Bence bu sistem kısa bir süre sonra iflas eder.Çünkü kafa motoru direk pis suyu çekip yaptığınız filitreye gönderip daha sonra suyun temizlenmesi amaçlanıyor.Kafa motorunuzun önce çektiği pislik yüzünden debisi düşücek daha sonrada tıkanıp yanıcak. Sistem bence tam tersi olmalı pis su önce filitreden geçip sonra temiz su mator yardımıyla önce şelaleye sonra havuza gitmeli.
Örnek olarak alttaki gibi bir çalışma hem havuzunuzun büyüklüğü hemde biyolojik dengesi için güzel bir örnek.
http://www.akvaryum.com/Forum/diy_dis_filtre_(25_lt_-_1500_lth)--camasir_mak_pompasi_4000lt-h_k479669.asp
mesutcan
09-08-2011, 08:55
Sayın M.Türk çok teşekkürler. Söylediklerinizde haklısınız. Linkteki çalışma gerçekten çok güzel görünüyor. Ancak benim filitrem şelalenin arkasında, su seviyesinden yüksek bir yerde. Motor önce tüm sistemin havasını alıp sonra su basmaya başlayabilir bu durumda. Eğer filitre suyun içerisinde olursa ya da daha alçakta olursa o zaman su basabilir sanırım. Bunu nasıl çözebiliriz sizce?
gülenmelek
09-08-2011, 09:18
Konuyu tesadüfen gördüm ve çoğu teknik detayı atlayarak okudum. Sonuç ise gerçekten çok çok güzel. Hele o şelalenin sesi, ve balıklar...Emeklerinize sağlık.
Sayın M.Türk çok teşekkürler. Söylediklerinizde haklısınız. Linkteki çalışma gerçekten çok güzel görünüyor. Ancak benim filitrem şelalenin arkasında, su seviyesinden yüksek bir yerde. Motor önce tüm sistemin havasını alıp sonra su basmaya başlayabilir bu durumda. Eğer filitre suyun içerisinde olursa ya da daha alçakta olursa o zaman su basabilir sanırım. Bunu nasıl çözebiliriz sizce?
Mesutcum kolay gelsin.
Filtre bidonunu yeri kazarak biraz daha zemin seviye altına alabilirsin.Alandaki boşluğuna bağlı.Veya imkanın varsa filtre ile pompa yerini değiştirebilisin.
Mehmet
mesutcan
09-08-2011, 13:49
Sayın Gülenmelek, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Filitreyi de tam performansa ulaştırdığımda inşallah güzel kalmasını da garantilemiş olacağım. :)
Mehmet kardeşim merhabalar. Şelalenin arkasında kazı yapmak sıkıntılı. Dar bir ortam. Ama mutlaka pompanın pis suyla değil temiz suyla çalışmasını sağlamak lazım bir şekilde. Bakalım düşünüyorum bir yandan, ne yapabilirim diye. Belki de ikinci bir motor filitrenin içerisine başlangıç için biraz su basar, sonra devreden çıkar ve filitredeki asıl motor işe devam eder. Şimdilik öyle bir şey geliyor aklıma ama uygulanabilirliği nasıl olacak emin değilim.
Dediğin daha zor ve teferruatlı iş.Eğer hattında sürekli su bulundurabilir ve pompan hiç durmaz ise pompayı havuzda değilde dışarıda başka bir tank içinde tutabilirsin.Sırasıyla havuzdan su ilk filtre tankına girer, ordan temizlenen su başka kapalı tanka girer, o tank içinde pompa vardır, pompada suyu şelaleye basar.Bu sistemin ilk havuzdan başlayan ve pompanın çıkışına kadar giden hatta hiç hava kaçağın olmamalı, pompa sürekli su emebilmeli.Ama unutma filtreden sonra pompa emişi zorlar ve pompa daha önceleri sanada belirtiğim üzere sana değişim rüzgarları estirebilir.Fırsatım olsa sana güzel bi arıtma sistemi çizerim ama şu aralar acayip doluyum, birde havuzuna tam hakim değilim.
Sen bunları bi düşün, sana zaman ayırmaya çalışırım.Kolay gelsin.
Mehmet
Sayın M.Türk çok teşekkürler. Söylediklerinizde haklısınız. Linkteki çalışma gerçekten çok güzel görünüyor. Ancak benim filitrem şelalenin arkasında, su seviyesinden yüksek bir yerde. Motor önce tüm sistemin havasını alıp sonra su basmaya başlayabilir bu durumda. Eğer filitre suyun içerisinde olursa ya da daha alçakta olursa o zaman su basabilir sanırım. Bunu nasıl çözebiliriz sizce?
Sistemin içindeki havayı aldıktan sonra nerde olduğunun önemi olmadığını düşünüyorum.Sadece biraz debisi düşebilir.Önceden 200 lt.lik akvaryumum vardı motrorun temizliğini yaptıktan sonra içindeki havayı ağzımla çekmektense motoru su seviyesinin üzerine çıkararak alıyordum.Bu mantıkla tavsiye ettiğim sistemin çalışacağını tahmin ediyorum.
mesutcan
10-08-2011, 09:46
Sanırım en basiti ön mekanik filtrasyonla motora giren suyu küçük partiküllerden ve kaba pisliklerden arındırmak olacak. En baştaki denemelerimde dah filitre filan yokken motoru süngerimsi bir torba içerisinde çalıştırıyordum. Yine böyle bir torba içerisine alabilirim. En azından kalıcı sağlam bir çözüm bulana kadar temiz kalma süresini uzatmış oluruz.
sn mesutcan konuyu baştan beri okudum, havuzun son halinin resmini ya da geniş açıdan ayrıntılı videosunu ekleyebilir misiniz? :) okuyunca merak uyandırdı son görünüşü,
ek olarak belirtmek isterim, bahçenizi yapmadan önce çizim olarak ayrıntılı olarak planlamanız oldukça profesyonel, bu hazırlık aşamasını yapmamış olsaydınız çok büyük hatalar yapabilirdiniz ama bunu düşünerek hem kendinize hem bize güzel bir çalışma sunmuş oldunuz, güle güle kullanın :)
mesutcan
26-09-2011, 08:39
Sayın Closek.
Kusura bakmayın, çok uzun zaman geçti, foruma hiç yazamadım. Bu süre içerisinde çok bir şey de yapamadım havuza. Fotoğraf aşağıda:
248130
Son durum hakkında bilgi vereyim.
Filitreyi mavi bidonun içine aldığım zaman kapak yalıtımıyla ilgili sorunum vardı. İş yoğunluğundan yalıtımı uzun süre halledemedim. Filitreyi de temizleyemedim. O nedenle su bolca kirlendi. Bir boş vakitte yeni aldığım elyafı filitrenin en üstündeki elyafla değiştirdim ama diğer malzemeleri temizleme vaktim olmadı. Havuz temizlenmedi ama daha fazla kirlenmeye devam etmedi.
Sonra mavi bidonun daha iyisini hurdacıdan aldım. Düzgün bir kapak kilidi olduğu için sızdırma sorunu tamamen bitti. Tüm iç filitre malzemesini temizledim ve elyafları değiştirdim. Temizlikte kullandığım suyun kirinden filitrenin aslında iş yapaya çalıştığını anladım. Daha dün yaptığım için henüz bir şey söylemek erken ancak şu an için performansı iyi görünüyüor.
Fotoğrafta filitre havuzun içinde. Şelalenin arkasında değil. Deneme için orada tutuyordum. Dün onu da yerine koydum.
Balıklarımın keyfi yerinde. Hızlı şekilde büyüyorlar. Sağlıklı görünüyorlar. Ancak hala nilüfer bulamadım. Büyük sıkıntı. Bu bölgede bildiğiniz nilüfer satıcısı varsa her türlü iletişim bilgisine çok teşekkür edeceğim. :)
Havuzun genel şekline bakarsak, dış kaplama güzel oldu. Hoşuma gitti ancak siyah şiltenin görünmesi çok çirkin. Kabul etmek lazım ki göze hoş gelen bir havuz manzarası elde edemedim. Şeytan böyle dürtmeye devam ederse baharda kademeli olarak bu havuzu yıkıp beton bir havuza dönüştürmeyi düşünüyorum. Böylelikle iç yüzeye taş kaplamak ve doğal görünüm elde edebilmek çok rahat olacak.
Bir iki ay sonra balıklarım kış uykusuna yatacaklardır diye düşünüyorum. Bu noktada ne yapmalıyım emin değilim. Seçenekler şöyle;
Aynen böyle bırakıp, filitreyi kapatıp dipte uyumalarını sağlamak. Dezavantajı ise suyun kışın çok kirlenmesi ve çirkin bir görünüm alması olacak.
Üzerine sağlam bir branda çekip bırakmak. Çirkin görüntüyü halletmiş olacağım ancak bu sefer de üzerine bir çocuk düşerse çok tehlikeli olacak branda. Çok sağlam şekilde kenarlardan tutturmam lazım ki bir tramplen kadar sağlam olsun.
Büyük bir varil bulup balıkları varil içind bodrum katına kapatmak. Çok soğuk olmayacaktır ve balıklar +5 civarındaki derecede rahat rahat kış uykusuna yatabileceklerdir. Ben de havuzun suyunu boşaltıp temiz bir kış geçirebilirim.
Büüyk bir akvaryum yapıp balıkları kış uykusuna yatırmamak. Kış için büyük eğlence olacak ama hem çok maliyetli olacak, hem de balıklarım koskoca havuzdan sonra hapsedilmiş hissine kapılsınlar istemiyorum. Sonuçta bu koiler akıllı hayvan.
Siz ne dersiniz arkadaşlar?
mesutcan
20-12-2011, 12:46
Mesaj yazmaylı neredeyse 3 ay geçmiş. :) Sizi son durum hakkında bilgilendireyim. :)
Yaptığım filitre, havuzu çok temiz tutamadı. Sık kirlendi. Sürekli iç malzemeyi temizlemek ya da değiştirmek lazım. Başka bir çözüm aradım ve 17-18 cm boyunda devasa bir tatlı su midyesi aldım. Başka kaynaklarda işe yaradığını okumuştum. Ben de deneme için bir adet temin ettim. Yalnızca bir adet su midyesi, dibini bırakın, yarı derinliğine kadar görünmeyen havuz suyunu 3 haftada kristal berraklığına getirdi. Ve halen öyle. Muhteşem iş yapıyor. Yiyeceği alg ve yosun kalmadığında ölmesinden korkuyorum. :) O derece temizledi.
Yani demem o ki, filitrelerin hepsini çöpe atabilirsiniz, bir kaç midye alın tamamdır. :)
Tabi ki filitre de önemli ancak ufacık hayvan, koskoca filitrenin yapamadığını yaptı. Kendi gözlerimle görmüş oldum.
Isparta bol ayaz ve soğuk geçer. Havuzum bir kaç aydır buzla kaplı. Yalnızca şelalenin altında 1 m2'lik bir bölge açık. Balıklar tasarladığım en derin ve kapalı alana girdiler ve oradan çıkmıyorlar. Ekim ve Kasım aylarında dipte çok hafif hafif hareket ediyorlardı. Şimdi tamamen uykuya daldılar. Havuzun dibinde bir kaç yem görüyorum. Onları da yemeden uykuya dalmışlar. Sanırım bahara kadar görüşemeyeceğiz kendileriyle.
Şilte iyi durumda. Bir aksilik yok, çok şükür. Ancak halen gözüme çirkin görünüyor. Büyük ihtimal baharda yeniden inşaata başlayıp beton kaplayacağım.
Şelaleyi daha yüksek ve görkemli yapmam gerek, çünkü koca havuzun köşesinde ufacık kaldı. Manasız duruyor.
Şimdilik durumlar böyle.
Nuri Murvet
20-12-2011, 14:09
Merhaba sayın mesutcan
Yorum yazmasamda sayfanızı sessizce takip edenlerdenim.
Yapmış olduğunuz filtre ile istediğiniz temizliğe ulaşabilmeniz mümkün değil...
Baharda göletinizi betonla kaplamadan önce haber verin, filtre yapımında yardımcı olayım...
Hatırlatmada fayda var bardaktaki gibi berrak su elde etmenin maliyeti yüksek olur.
Size tavsiye edeceğim filtrede, su yüzeyinde yüzen artık maddeleri(Yaprak, ot, böcek vs.) toplayıp filtre odasına alacak ve iki aşamada suda bulunan tortuları süzen bir sistem önereceğim.
Filtrenin süzme özelliğinden geriye kalan, su yüzeyi berrak, alt kısımlar gölgeli karanlık olur.
Göletinize bıraktığınız tatlı su midyesi gözlemlediğiniz kadar etkili değildir.
Faydası muhakkak vardır, fakat suyunuzun berrak olmasının sebebi midyeden kaynaklanmıyor.
Mevsimsel olarak havaların soğuması ve gün ışığının yatay gelmesi göletinizde alg oluşumunu engelliyor. Bunun neticesinde alg ve yosun oluşumları yaşam alanı bozulduğundan ölüp dibe çöküyor, balıklarda aktiv olmadığından suyunuz berrak görünüyor.
Ah..... keşke dediğiniz kadar kolay olabilseydi...
Üretim tesisinde bulunan 17 adet göletin filtreler çalışmadan şu anki durumu söylüyorum, suyu bardağa koyup içesi geliyor insanın...
Şelale dediğiniz gibi göletinizin ebatlarına göre küçük kalmış, baharda en iyisini ve güzelini yapacağınızdan eminim...
Görüşmek dileği ile...
mesutcan
22-12-2011, 16:20
Sayın Nuri Mürvet merhabalar.
Mesajınızı okumak çok güzel. Çok teşekkür ederim. Bu işin üstadından çok iyi yönlendirmeler almak keyif verici.
Filitre önerinizi merakla bekliyorum. Beton işine başlamadan sizden yardım isterim ve ona göre çalışmayı planlarım ki tekrar boz yap olmasın.
Şu an su tam da sizin göletlerinizdeki gibi bardağa koyup içilmelik görünüyor. :) Ben de çok sevinmiştim temizlik sorununu çözdük diye ama demek ki kış mevsiminin bir cilvesiymiş. :)
Görüşmek üzere Nuri Bey. İyi çalışmalar dilerim.
salihsns
30-12-2011, 22:51
Sayın Mesutcan
Bütün yazılanları heyecan ile teker teker okudum.
Gerçekten yaptığınız çalışmalar büyük özveri isteyen işler.
Sizi tebrik ediyorum.
mesutcan
31-12-2011, 00:36
Çok teşekkürler Sayın Salihsns. Günümüzün çalışma temposunda vakit bulabildikçe bir şeyler yapmaya çalıştım. İnşallah daha çok vakit bulup daha güzel şeyler çıkarabiliriz.
Ben de mesajları teker teker okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Konuyu takip edenlerin olması, en büyük keyiflerimden biri.
arminaevleri
16-01-2012, 10:38
Çok güzel olmuş
arminaevleri
16-01-2012, 10:44
sonuç keyfe değer şiltegörüntüsünüde kamufte edemezmiydiniz?
sn. mesutcan bey;
çalışmanızı,gayretinizi ve başarınızı tebrik ediyorum.Bende sonradan Ispartalı oldum.Oraya geldiğimde havuzunuzu ve bahçenizi yerinde görmek isterim.(bu 15 tatilde geleceğim.)
Aslen gümüşhaneliyim.ancak eşim ıspartalı.kayınpederler merkezde oturuyor.
mesutcan
13-02-2012, 14:50
Sayın Arminaevleri merhaba.
Şilte görüntüsü beni de çok rahatsız ediyor. O nedenle sanırım baharda havuzu baştan yapıp beton zemin üzerine taş kaplama yapacağım sanırım.
Sayın Zeyve merhabalar.
Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Mesajınızı daha yeni görüyorum kusura bakmayın. Ne zaman isterseniz görebilirsiniz.
Dün havuzun sürekli donan yüzeyinde zorla bir delik daha açtım ki balıklar (eğer hala yaşıyorlarsa) nefes alabilsinler. Şu an yüzeydeki buz beni çok rahat taşıyabiliyor.
k_donmez
13-02-2012, 23:01
Sayın Mesutcan,
Başlığınızı takip etmeye devam ediyorum. Sayın Nuri Murvet'in filtre önerisini de merakla bekliyorum. Selamlar.
gokturkseyhan
20-02-2012, 23:13
Merhabalar, filtreleme için çakıl-kum gibi materyalleri de düşünmelisiniz bence. Ve merak ettiğim bir şey var, havuz tamamen donmuyor mu tabanına kadar?
mesutcan
03-03-2012, 10:39
Sayın K_donmez merhabalar.
Takibiniz için çok teşekkür ederim. Ben de Nuri Bey'in tavsiyesini sabırsızlıkla bekliyorum. Havaların iyileşme zamanı yaklaştıkça hevesim artıyor.
Sayın GokturkSeyhan merhabalar.
Filitre için bir tür kum olduğunu duymuştum. O da aklımdan geçiyor aslında. Nuri Bey'in tavsiye edeceği sisteme ek olarak bir kum bölmesi düşünülebilir. Mekanik ve biyolojik olarak büyük filtrasyon sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Ancak ne yazık ki benim asıl sorunum, havuzun konumu nedeniyle olacak sanırım. Çünkü yaz döneminde günün yarısında güneş ışığına maruz kalıyor. Havuzun yer seçimini kışın yapmıştım. Kışın güneş görmeyen bir köşeydi ve yazın güneş görebileceğini hesap edemedim.
Şu an 10 cm kadar bir buz tabakası var. Ciddi soğuk bir kış geçirmemize rağmen 10 cm altı donmadı. Sudaki berraklık devam ediyor. Nefes alsınlar diye açtığım delik bir iki güne tekrar donuyor. Ben de pes ettim. Bir kaç haftadır delik de açmıyorum. Balıklar Allah'a emanet.
Saygılarımı selamlarımı sunarım.
regensulama
10-03-2012, 14:07
Merhaba arkadaşlar sulama sistemleri hakkında sizlere bilgi vermek isterim adım yusuf istanbulda ofisim var sulama sistemleri ve peysaj uyğulamaları yapmaktayım.
mesutcan
23-03-2012, 16:17
Sayın regensulama merhaba.
Arkadaşlar, sonunda balıklar uyandı. Bir buçuk hafta kadar önce havuzun buzu çözüldü. Ben de ara ara kontrol ediyordum ki bir kaç gün önce ne göreyim. Balıklarım keyifli şekilde suyun dibinde geziniyorlar. Çok sevindim. Yanlış saymadıysam kayıp yok.
O kalın buz tabakasının altında aylar geçirdiler. Su devirdaimi olmadı. Filtrasyon olmadı. Özellikle bu kış çok soğuk geçti. Suyun üst kısımları -25'i görmüştür kesin. Ama bu Koi denen mahlukat o kadar dirençliymiş ki atlattılar.
Sanki biraz zayıflamışlar gibi geldi bana. Aylardır bir şey yemedikleri için depodan kullanmışlar sanırım. :) Bolca besliyorum. İnşallah sağlıklı şekilde yaza girerler.
Bahar hızla yaklaşıyor. Ve ben bu havuzu yıkıp yeni havuzu yapma planlarını düşünmeye devam ediyorum.
İyi çalışmalar herkese.
k_donmez
23-03-2012, 23:02
Balıkların yaşamasına çok sevindim. Kolay gelsin.
mesutcan
27-03-2012, 11:05
Çok teşekkürler Sayın K_Donmez. Şimdilik hala dipteler. Su henüz tam ısınmadı. Ama her gün onları görmeyi çok özlemişim. Keyifleri yerinde görünüyorlar.
Heyecanla ve keyifle okudum...
Eskiden radyoda yayınlanan arkası yarın gibi..
BU kadar soğuk bir kışın ardından balıkların yaşıyor olması çok sevindirici ...
Tebrikler...
mesutcan
29-03-2012, 14:06
Sayın avhity çok teşekkürler. :) Benzetmenize katılıyorum. Her gelişmede yazmaya çalışıyorum. Böylelikle o anki heyecanım yazılarıma yansıyor.
Takibiniz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
mesutcan
17-04-2012, 13:21
Arkadaşlar merhaba.
Havuzun yeni düzenini tasarlamaya çalışıyorum. Havuz yüzeyindeki pisliklerden de kurtulabilmek için bir su taşkını bölümü yapmak istiyorum. Tam olarak adı bu mu emin değilim. :) İşte bir düşünce:
283927
Buradaki amaç, motorun olduğu küçük bölmeye havuz yüzeyindeki yaprak, böcek ölüsü, pislik vb istenmeyen materyalin akması. Burada yüzeyde kaba bir filitre olacak. Bildiğiniz file tarzı bir şey. Ara sıra çıkarıp temizleyeceğim. Motor buradan aldığı suyu filitreye oradan da şelaleye gönderecek.
Çizimde herşey yolunda görünüyor ancak bazı çekincelerim var. Buradaki suyun havuz yüzeyinden daha alçakta olması lazım. Havuza fazladan su ekleyerek ya da çıkararak bir şekilde bunu yapabildiğimizi varsayıyorum ama sürekli bu konumda nasıl tutabilirim emin değilim.
Vereceğiniz fikirler ve görüşleriniz için şimdiden çok teşekkürler.
Nuri Murvet
03-05-2012, 21:52
Arkadaşlar merhaba.
Havuzun yeni düzenini tasarlamaya çalışıyorum. Havuz yüzeyindeki pisliklerden de kurtulabilmek için bir su taşkını bölümü yapmak istiyorum. Tam olarak adı bu mu emin değilim. :) İşte bir düşünce:
283927
Buradaki amaç, motorun olduğu küçük bölmeye havuz yüzeyindeki yaprak, böcek ölüsü, pislik vb istenmeyen materyalin akması. Burada yüzeyde kaba bir filitre olacak. Bildiğiniz file tarzı bir şey. Ara sıra çıkarıp temizleyeceğim. Motor buradan aldığı suyu filitreye oradan da şelaleye gönderecek.
Çizimde herşey yolunda görünüyor ancak bazı çekincelerim var. Buradaki suyun havuz yüzeyinden daha alçakta olması lazım. Havuza fazladan su ekleyerek ya da çıkararak bir şekilde bunu yapabildiğimizi varsayıyorum ama sürekli bu konumda nasıl tutabilirim emin değilim.
Vereceğiniz fikirler ve görüşleriniz için şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba sayın mesutcan
Düşünce güzel fakat bu sistem çalışmaz...
Motorun bulunduğu bölümü büyük düşünün, önde file gibi ön pislik tutucu tamam doğru, ikinci bölüm biyolojik süngerle ikinci filtre yapın...
Filtre olan temiz suyu şelaleye verirsiniz.
Motorun bulunduğu bölümü büyükçe yapın bu bölümden şelaleye pompalayacağınız su göletinizde taşma yapacak, taşma noktasından suyu filtre odasına alacaksınız. Bileşik kaplar metodu gibi...
Filtre odanız yedek su rezerviniz olacaktır.
Göletinizde su kotunu sabit tutmak içinde göletinizin filtre su kotununda su tesisatı çekip, mekanik şamadıra ile su kotunu sabit tutabilirsiniz.
Kolay gelsin...
mesutcan
07-05-2012, 10:06
Merhabalar Sayın Nuri Murvet;
Yönlendirmeniz için çok teşekkür ederim. Yanlış anlamadıysam eğer, filitremi motorun olduğu filitre odasına koyuyorum ve bu alan daha büyükçe bir alan oluyor değil mi?
Havuzun şu anki halini fotoğraflardan biliyorsunuz. Bahçe ortasına doğru olan kısmı doldurtmayı ve havuzu biraz küçültmeyi tasarlıyorum. Böylelikle köprüyü yapacağım geçit mükemmel bir filitre ve pompa odası olabilecek.
Bir de havuz su seviyesini filitre odasının su seviyesinden nasıl yüksekte tutabilirim? Akışın o bölgeye doğru olmasını sağlamak için içerideki motorun sürekli filitre odasının suyunu şelaleye basması seviyeyi düşük tutmak için yeterli olur mu?
Değerli bilgilerinizi ve tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
İyi çalışmalar dileklerimle.
mesutcan
13-05-2012, 21:50
Bahar geldiği için yalnız havuz değil her konuda bir hareketlenme içerisindeyiz.
Geçen yıl yapamadığım otomatik sulama işini bu yıl yapmaya karar verdim. Rainbird'ün STP+ 4'lü kontrol ünitesini 100 TL'ye aldım. Çok güzel bir cihaz. Kullanımı alabildiğine kolay ve fiyatı çok uygun. 4 adet Rainbird DV 075 selenoid vana da toplamda 120 TL tuttu.
Vanaları değiştirmek için önce vana kutusunu yerinden çıkardım:
295319
mesutcan
13-05-2012, 21:51
Selenoid vanalar için hazırlıklar devam ediyor:
295320
mesutcan
13-05-2012, 21:55
Vanalara gidecek kabloları, daha önce yerleştirdiğim kablo kanallarından geçirdim. Kırmızı / Kırmızı siyah kablolardan 3 hat gitti. Toplam 6 hat edecek.
Selenoid vanaların her birine bir kablo gitmeli. Tümünün ikinci kabloları da birleştirilip ana nötr olarak tek kablo halinde alınabiliyor. Yani 4 selenoid vana için 8 değil 4+1= 5 hat yeterli oluyor. Benim 1 boşta hattım olacak.
295321
Kabloları bahçeden merdiven arasına kadar çektim. Ayrıca bahçe aydınlatması ve havuz kablolarını da çektim.
295322
mesutcan
13-05-2012, 21:59
Selenoid vanaların montajına devam. Ortam çok dar olduğu ve benim vana kutusunu tasarlarken çok acemiliğime denkgeldiği için selenoid vanaları monte etmek hayli zor oldu. Gece geç vakte kadar uğraştım. Ayrıca malzeme kaynaklı sorunlar da çok başımı ağrıttı.
Fotoğrafta gördüğünüz yeşil renkli kaplin adaptörler sorunsuz. Daha önce kullandığım maviler de öyle. Ancak siyah olanlar o kadar rezil bir malzeme ki. Nasıl bir mühendislik bilgisiyle üretilmiş anlamıyorum.
295325
Zorlu bir geceden sonra sabahki görüntü. Elektrik için hazır.
295326
mesutcan
13-05-2012, 22:03
Zorlu kablo çekimi, kabloların bahçe duvarında küçük klemens kutularına montajı, kablo kılavuzuyla bolca boğuşmadan sonraki sonuç görüntü:
295341
Kutunun içerisindeki dört sigorta, havuz ışığını, havuz motorunu, arka bahçe projektörünü ve ön giriş merdiven ışıklarını yönetiyor. Bahçe duvarlarına yerleştirdiğim aplikleri ise daha önce inşaat zamanında merdiven yanına koydurttuğum ikili elektrik düğmesiyle yönetiyorum.
mesutcan
13-05-2012, 22:08
Tüm kabloların ilk bahçeye çıkış noktası baya kalabalık oldu. Beyaz kutu her an kutudan fırlayan palyaço gibi fırlayacak diye korkuyorum. :)
295342
Selenoid vanalar devrede. Kabloları biraz toparlayıp yalıtma işi kaldı.
295343
mesutcan
13-05-2012, 22:11
Havuzun şiltesini iptal edip beton kaplayacağımı söylemiştim hatırlarsanız. Daha fazla değişikliğe gittim ve havuzun yarısını doldurmaya karar verdim. Hem gereksiz hantallıktan kurtulmuş oldum, hem de daha önce köprü altı olan bölümü filitre odası yapabilmiş oldum.
Şelaleyi de daha önceki doğal görünümlü taşlar yerine daha betonarme görünümlü ytong tuğlalarla yapmaya karar verdim. Genel görünüme daha uyumlu oldu sanki.
295346
mesutcan
13-05-2012, 22:12
Balıkların kışı geçireceği küçük oda bu bölümde de hazır. Solda duvara dayalı mermer kapağı o küçük deliği balıkların geçebileceği kadar kısımla kapatacak.
295347
mesutcan
13-05-2012, 22:13
Bir görüntü daha:
295348
mesutcan
13-05-2012, 22:15
Apliklerin dördü tamam. Kalan dördünü de haftaya yaparım artık. Bir yandan da her bahar büyük zevkle aldığımız petunyalarımızı da diktik.
295349
mesutcan
13-05-2012, 22:21
Havuzda kullandığım malzeme, küçük paketler halinde satılan, beton harcına 1 torba çimento = 1 paket katkı oranında karıştırılan bir toz. Bu malzeme betonun gözeneklerini doldurarak yalıtım sağlıyormuş. Umarım iş görür.
Bu arada balıklara ne olduğunu anlatmayı unuttum. Balıkları evde küvete aldım. Ancak balıklardan biri nedense bir süre sonra öldü. Suyu da alıştırarak aldığım halde nedense kurtaramadım.
Motoru da küvete koyarak küçük bir akıntı yapmıştım. Bu balıklar içgüdüsel olarak akıntıya doğru yüzüyorlar. Doğal ortamlarında derelerin kaynağına doğru yüzmeye çalışıyorlar. Burada da onu yapmaya kalkıyorlar ve sürekli o kaynağa doğru zıplıyorlar. Bu durumda ne yazık ki gece biri dışarı atlamış ve bir bakıma intihar etmiş. Buz gibi kasvetli bir kıştan sağlıklı çıkan balıklarım, bir küvet macerasında ağır zaiyat verdiler. Umarım bununla kalırız.
kazanlik
26-05-2012, 17:17
havuzunuzun beton kapli halini daha cok begendim,, son halini gorebilir miyiz?
Baliklar icin uzuldum,
bende dun golet yapmaya basladim, sanirim 4 m3 luk bir havuz olacak. benim su ve filtre sorunum olmayacak sanirim, cunku zaten yaz kis kesilmeyen bir su akintisi uzerine yapiyorum, akinti hizina gore gunde 2 kez havuz suyu yenilenmis olacak (-;
bugun 1x1 cm aralikli tel orgu aldim, bunu havuz tabanina ve duvarlarina doseyecegim, daha sonrada uzerine yassi taslari dizip aralarini betonla dolduracagim. bakalim ise yarayacak mi?
Ben havuza yavru alabalik koymayi dusunuyorum, bakalim kasim ayinda yemeye cesaret edebilecek miyim(-;
mesutcan
04-06-2012, 12:52
Merhabalar sayın Kazanlık.
İlk fırsatta fotoğrafları yüklemeye çalışacağım. İşler yolunda. Filitre iyi çalışıyor. Şelalede sorun yok. Filitre odasıyla ilgili Nuri Bey başta olmak üzere değerli arkadaşların tecrübelerine ihtiyacım olacak. Bazı takıldığım noktalar var.
Suyunuzun sürekli yenileniyor olması müthiş. Ancak tam tasfir edemedim yapısını. Sanırım bahçesinden bir dere geçen çok çok şanslı ve az kişiden birisiniz. :)
Taşların arasına beton koymak, yalıtım için çok iyi olmuyor diye biliyorum. Hem taşın üzerindeki kılcal kanallardan su kaçma ihtimali var, hem de taşla betonun buluştuğu noktalardan. Ama bu beton çalışmasını yaptıktan sonra üzerine balıklara zarar vermeyecek bir kimyasalla boyama şeklinde yalıtım yapılabilir belki. Eğer öyle bir yalıtım bulursanız ben de öğrenmek isterim. Sanki filitre odam biraz su kaçırıyor gibi çünkü.
Kendi ellerinizle beslediğiniz balıkları çok karışık duygular içerisinde pişirip yiyeceğinize eminim. :) Şimdiden afiyet olsun.
İyi çalışmalar dileklerimle.
mesutcan
04-06-2012, 14:42
Yakaladığım bu küçük fırsatta hemen bir kaç fotoğraf atayım.
Havuz 2 haftalık oldu. Motor güzel çalışıyor. Filitre işini yapıyor gibi. Su hala çok berrak.
304489
Balıklarım hala çekingen. Yaklaştığımda derindeki yuvalarına kaçıyorlar. Orayı sevmeleri aslında hoşuma gidiyor. Bütün bir kışı o bölümde geçirecekler yine.
304490
mesutcan
04-06-2012, 14:43
Midyenin keyfi nasıl bilmiyorum. Ama nilüferim çok iyi durumda değil. Sanırım bir, iki kök daha sipariş etsem iyi olacak.
Havuzun çevresindeki çimler de hızla çıkmaya başladı. Bu fotoğraf 1 hafta öncesinin. Dün çimler kesilecek boydaydı ve ilk kez biçtim yeni çimleri.
304491
mesutcan
04-06-2012, 14:46
Balıklar genel olarak mutlu görünüyorlar. Sanırım tekrar bize alışmaları için biraz daha süreye ihtiyaçları var. Akşamüstü anca bu kadar görüntüleyebildim onları.
304492
Daha önce söylemeyi unutmuşum. Kalan 8 adet balığımı yeni havuza saldıktan kısa bir süre sonra bir tanesi daha öldü. Havuz dibinde yatmış kalmış. Hem balıkların büyüklüğü hakkında fikir sahibi olmanız için, hem de benim hiç anlamadığım mantar ya da başka bir hastalık belirtisi varsa görebilmeniz için rahmetlinin fotoğrafını da ekliyorum.
304493
Kaldı 7. Su biraz daha ısınsın, bir 10 tane daha alacağım inşallah.
sinan m.d
06-06-2012, 12:18
Selamlar. Öncelikle sizi tebrik ederim. Çok güzel bir düzenleme yapmışsınız. Balığınızda kuyruk çürümesi var gibi duruyor. Mikofish ve contra-ichthyo ilaçlarını birlikte kullanmanızı tavsiye ederim. Filtrelemeyi kapamanız gerek. Süngerler ilaçları tuttuğundan ilaçlar etki etmeyecektir. Bu sürede havalandırma yapmanız yeterli olacaktır. Geçmiş olsun
mesutcan
07-06-2012, 12:47
Merhabalar Sayın Sinan m.d. Çok teşekkür ederim güzel düşünceniz için.
Demek kuyruk erimesi. Hemen dediğiniz ilaçları edinmeye çalışayım.
Böyle paylaşım ortamlarında paylaşmayı seven insanlar oldukça hiç kimsenin sırtı yere gelmez evelallah. :)
Saygılar, selamlar.
flagellum
02-08-2012, 23:17
Forumdaki ilk mesajımı konunuza yazıyorum. Havuzunuz da bahçeniz de çok güzeller...sizlerin konularından aldığım cesaretle kayınpederimin bahçesinde bulunan küçük bir havuzu elden geçirmeye karar verdim. Umarım en kısa sürede konu açar sizlere sunabilirim. Siz de bizi havuzunuzun son durumu hakkında bilgilendirebilirseniz şahsen ben çok memnun olurum...
mesutcan
18-09-2012, 16:58
Sayın flagellum merhabalar.
İlginiz ve güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler. İnşallah siz çok daha güzel bir havuz yaparsınız.
Havuzuma bakabilecek ne vaktim oldu, ne de enerjim. İş temposu, aileme bile yeteri kadar vakit ayırmama engel oluyor.
Ürkek balıklarıma her akşam yemlerini atıyorum, o kadar. Havuzun suyu ne yazık ki temiz değil. Belki filitreyi arada değiştirsem, belki daha güçlü bir motor kullansam daha temiz olacak ama dediğim gibi, ilgilenmeyi bırakın, kafamı çevirip bakacak vaktim yok.
Bir de üstüne kanalizasyon arızası meydana geldi. :) Şu an ben işyerindeyim. Ustalar da bahçemde eşeleniyorlar. Artık sulama sisteminin kaç borusu yarıldı, çimlerim ne kadar zarar gördü, akşam eve dönünce anlayacağım.
Çok sevdiğim bir sözü sizinle de paylaşmak istiyorum. Zira bu ara özellikle hiç aklımdan çıkmıyor:
- Üniversitedeyken enerjin vardır, vaktin vardır ama paran yoktur.
- İş hayatında enerjin vardır, paran vardır ama bu sefer vaktin yoktur.
- Emeklilikte ise paran vardır. Vaktin de vardır ama ne yazık ki artık enerjin yoktur.
İlk iki maddenin doğru olduğunu her gün daha iyi anlıyorum. İnşallah Rabbim, üçüncü satırı öğrenecek kadar ömür versin cümlemize. :)
.....Kutunun içerisindeki dört sigorta, havuz ışığını, havuz motorunu, arka bahçe projektörünü ve ön giriş merdiven ışıklarını yönetiyor.......
Merhaba efendim,
Güzel bir şey ortaya çıkarmışsınız. O kadar çetrefilli işler/aksilikler sonrası hevesiniz kaçmamış, maşallah.
''Kaçak akım Rölesi'' mesleğiniz gereği koymuşsunuzdur, maksat okuyanların dikkatini çekmek efendim.
Bahçe için geçmiş olsun. Umarım o bahçeden emekli olmazsınız:))).
Sağlıkla kalın cümleten inşallah.
Saygılarımla lütfen.
kazanlik
18-09-2012, 22:00
kacak akim rolesi cok onemli bir parcadir, ozellikle nemli ortamlarda mutlaka kullanilmalidir. Asla ekonomi yapayim demeyin , mutlaka cok kaliteli bir urun secin, siemens ve ya merlin gerin olabilir. ev,bahce tipi uygulamalarda 30mA secilmelidir.
Carpilma sekline, akima, ve kisiye gore degissede 30mA (miliamper)ve uzeri bir insani oldurmeye ve ya sakat birakmaya yeter. Evlerdeki sigortalar 6Amperden baslar ve bu tehlikeli sinirin 200 katidir.
Unutmayin, Evlerdeki normal sigortalar kisa devreye karsi korumadir. Elektrikli cihazlari ve tesisati korur. Topraklama; Olmemenizi saglar ama genede carpilabilirsiniz,
Kacak akim rolesi hayatinizi kurtarir. Ozellikle eski tesisatlarda bu cihaz yoktur ama sonradan ilave edilebilir. Eski elektrikli cihazlariniz varsa sorun yasarsiniz ama bu sizi yildirmasin.
kisacasi kaliteli bir kacak akim roleniz varsa; adam gibi baglanmissa prize civi soksaniz bile olmezsiniz.
NOT; Elektrik maytapa gelmez, bir bilene degil cok iyi bilene sorun;
masalevi
18-09-2012, 22:35
işyerimizde çok güzel bahçemiz vardı maalesef çimlerim hep gitti,toz toprak oldu sanırım yandı.ne yapmalıyım?lütfen acil yardım
mesutcan
24-09-2012, 14:43
Sayın mrduran, çok naziksiniz. İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Sayın kazanlik, çok faydalı ve çok çok önemli uyarınız için çok teşekkür ederim.
Aslında mesleğim elektrikçilik değil ama merak ve heves resmen dürtüklüyor beni. Elektrikçi çağırıp yaptırmaya kıyamıyorum. Evim yeni yönetmeliklere göre yapıldığı için kaçak akım rölesi bulunuyor. Kaliteli bir ürün takılmasını söylemiştim ustalara. Dediğiniz gibi, bu rölenin hayat kurtardığını çok duymuştum. Sabah akşam nem içerisinde olacak bu tesisatın mutlaka korunması gerekiyor.
Sucu ustam tüm kanalizasyon borularını değiştirmiş, çimleri de perişan etmiş sağolsun. :) Sonbahara giriyoruz. Vakit oldukça toparlayıp asıl tamiratı baharda yapmayı planlıyorum. Hem kazılan yerler tüm kış boyunca iyice oturmuş olur. Sulama sisteminde de patlak çatlak yok neyse ki.
Sayın masalevi merhabalar. İlk mesajınızı başlığıma yazmışsınız. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Çimler sulanmadığında bir süre sonra dediğiniz gibi resmen toz toprak oluyor. Sanki orada hiç çim yokmuş gibi oluyor.
Çimin sağlığı için üç şey gerekli. 1. Besin, 2. Su, 3. Bakım. 1. maddedeki besinden kastım, gübreler. Suni ya da doğal. Doğal kullanılacaksa yanmış davar gübresi mükemmel iş görecektir. Sulama çok önemlidir. Çim, su konusunda nazlı bir bitki. Sürekli ister. Sık aralıklarla ve az az ister.Göl gibi sulamak da iyi değildir. Çürüme ve mantar oluşumuna sebep olur. 3. madde olarak bakım çok önemli. Araya karışmış ayrık otlarının temizliği, düzgün periyotlarla ve keskin bıçaklı makinelerle yapılan kesim ve olası hastalıklara müdahale çok önemlidir. Bu üç maddeden biri yoksa çim keyif vermiyor malesef.
Çimle ilgili geniş bilgi için forumumuzun aşağıda linkini verdiğim sayfasına bakabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4333.htm
Selamlar, saygılar.
Biri elektrikçimi lazım dedi :confused:
Takım çantası hemen hazırda bekliyor :dilli:
Nazlı N92
30-11-2012, 12:18
merhaba sayın mesutcan şu yere gömük fıskiyelerin maliyeti nedir ?
zuhaleyna
28-02-2013, 03:07
Sanırım en basiti ön mekanik filtrasyonla motora giren suyu küçük partiküllerden ve kaba pisliklerden arındırmak olacak. En baştaki denemelerimde dah filitre filan yokken motoru süngerimsi bir torba içerisinde çalıştırıyordum. Yine böyle bir torba içerisine alabilirim. En azından kalıcı sağlam bir çözüm bulana kadar temiz kalma süresini uzatmış oluruz.
bende sizin kafa motorunun gücünde iç filtre aldım. Altında 2 bölme süngeri var. bunu ilerde sizinki gibi bir dış filtreye bağlamayı düşünüyorum.Bu süngerli filtre bölümü motoru koruduğundan probleminizin çözümü olabilir. Değiştirme imkanınız varsa deneyin **** suyu alan bölüme çıkma iç filtre alt süngerli bölümünden ekleyebilirsiniz.
erolemre
26-03-2013, 19:22
Son durumu nedir havuzun aceba ?
bukalemune
27-03-2013, 01:08
İlgiyla baştan sona kadar her mesajı okudum. Emeklerinize sağlık.
Ben de bahçeme havuz yapmayı planlıyorum, henüz yeni aldım ev bitmiş de değil, fakat havuzun yerini, büyüklüğünü, tasarımını baştan belirleyip bahçeyi ona göre tasarlamak istediğimden sürekli araştırıyorum. İşim size göre çok daha zor görünüyor, çünkü ne malmeze tanırım, ne de en ufak bir deneyimim var. Belki araştırmaktan okumaktan pes edip profesyonel yardım alırım diyorum ama çok para tutacağını da biliyorum.
Benim havuzdaki amacım balık değil de, ördekler ve kuğu için. 15m2 lik bir havuz kuğu için yeterli imiş, 50 cm derinliğinde. Tabi en büyük sorun ördekler suyu çok kirlettiği için bu suyu sürekli temizleyip tekrar akışını sağlayacak düzeneği kurabilmek.
Neyse henüz yolun başındayım, okumaya araştırmaya devam.
mesutcan
15-04-2013, 15:37
Herkese merhabalar;
Foruma girmeyeli çok olmuş. Mesaj yazan değerli arkadaşları cevapsız bıraktığım için üzgünüm.
Sayın Nazlı_N92 merhaba;
Bu fıskiyelere Pop-up sprinkler deniyor. Bunlar da kendi aralarında ikiye ayrılıyor. Spreyler; şemsiye misali ayarlanan yöne doğru sürekli spreyleme yapar. Rotorlar ise ayarlandıkları yönü sağa sola tarama yoluyla sularlar.
Sprey sprinkler daha uygun fiyatlı çözümler diye biliyorum. Benim bahçemde de sprey kullandım. Önceki sayfalarda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Bir sprey sprinkler gövdesi 4 TL civarında. Ucunda yönü ve uzaklığı tayin eden nozzle ise 1,50 TL'ye bulunabiliyor. Altındaki dirseğini de işin içine katarsak 8 - 8 TL'ye gelir maliyeti. Ancak bunun hortumu, Te'leri, dirsekleri, otomatik yapılmak isteniyorsa selenoid vanaları, kontrol ünitesiyle komple bakılmalı maliyetine. Benim harcadığımı sorarsanız toplam 500 TL tuttu. Buna tüm spreyler, tüm malzeme, kontrol ünitesi ve selenoid vanalar dahil. Benim işçilik karın tokluğuna, o ayrı. :)
Sayın Zuhaleyna merhabalar;
Kafa motorunun kendi süngeri bu konuda iyi bir yardımcı oldu. Ancak nedense bir süre sonra içindeki plastik pervane eridi ve motor çöpe gitti. Ben de daha iki gün önce bir dalgıç pompa aldım. Kafa motoruyla bu iş olmayacak. 270 kWh enerji çekiyor kendileri. Dev bir televizyondan daha fazla. Bakalım ne kadar katlanırım elektrik faturasına.
Sayın Erolemre merhabalar;
Şu an havuz yemyeşil. :) Dün 4 balık sayabildim. Henüz tam uyanamadılar. Yavaş hareket ediyorlar ve mümkün olduğu kadar yüzeye gelmiyorlar. Havuz da çok kirli olduğu için onları seçemiyorum. Dün filitre düzenini tamamen değiştirdim. Yeni elyaf ve sünger koydum. Dalgıç pompanın gücüyle inşallah kısa zamanda temizlenir diye umuyorum. Balıklar avcumun içi kadar geniş bir gövdeye sahip olmuşlar. Çok hoşuma gitti. 200 - 300 gram kadar olduklarını tahmin ediyorum. İnşallah büyümeye devam ederler.
Sayın Bukalemune merhabalar;
Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler. İnşallah sizin havuzunuz çok daha güzel olur. Benim hala içime sinmiyor. İki büyük problem var. Birincisi, taş izlenimi verememek. Bu nedenle de yapısal güzellik kazandıramamak. Burada lazım olan tek şey para. :) İyi bir usta ile bu çözülebiliyor. İkincisi de temizliğini sağlayamamak. Bunun için zaman dışında diğer gerekli her şeye sahibim ama ne yazık ki çok yoğun iş temposu, havuzumla ilgilenmemi engelliyor. Allah'tan sulama sistemi var da çimlerimi de öldürmüyorum. Ölmüyorlar ama sürünüyorlar. :(
Sonbaharda yaptırdığım kanalizasyon borusu değişikliğiyle çimlerim mahvolmuştu. Hafta sonu yarısını tamir ettim. 1 Kg tamir çimi yetmeyecek gibi. Bu güzel yağmurlu günlerde kalanını da tamir edip tekrar tüm bahçeyi yeşil görmek istiyorum. İnşallah yapabilirim.
Tüm okuyanlara, yazanlara sevgiler, saygılar.
albuyuto
03-08-2013, 17:01
Helal olsun ne diyeyim. Bu gayrete şapka çıkarılır. Hobi, bir insanı diğerlerinden ayıran, onu özgün kılan, karakter gibi bir şeydir. Hele de bu mecrada olduğu gibi hobidaşlarını bulunca ve onlarla yazışınca daha da bir güzel oluyor.
Öncelikle cebinde paran varsa her şeyi tabi ki yaptırabilirisin ama yaptırılan hiçbir şey yapılanın yerini tutmaz, o yüzden profesyonel destek alabilirsin ama kendin yapmak bambaşka bir tat. Mesutcan bunu başarmışa benziyor.
cumhur şengül
07-08-2013, 09:18
Sevgili Mesutcan, sayfanı dikkatle ve keyifle inceledim, ( daha uzun bir zamanda, daha ayrıntılı inceleyeceğim) hevesin ve gayretin büyük bir övgüyü hak ediyor. inanıyorum ki bahçesi olan bir çok kişiye ilhan kaynağı ve yol gösterici olmuşsun ve oluyorsundur.
gayretinin karşılığını alman dileğiyle. kendine inancını kaybetme biz seninleyiz ve takipteyiz :)
Selamlar, Sevgiler
mesutcan
21-03-2014, 09:42
Sayin Albuyoto, Sayin Cumhur Sengul ve değerli ziyaretçiler,
Herkese merhaba.
Malum bahanelerimizden dolayi foruma neredeyse 1 yildir yazmamisim. Takip eden siz değerli üyelerden ozur diliyorum.
Baliklarima ve havuzuma doğru duzgun vakit ayiramadigim için gecen sonbaharda belki ge uzuleceginiz bir karar verdim. Havuzu yikip isi profesyonellere teslim etmeye karar verdim. Sag kalan 7 baliğimi Isparta'da cok güzel bir mesirelik yeri olan Gökçay'daki havuzlara biraktim. Orada ayni türden sazanlarla cok mutlular. Tertemiz suda cesit cesit yiyecek ve bir sürü balikla günlerini gun ediyorlar.
Havuza gelince. Bir hafta sonu balyoz ve kirici deliciyle havuza giriştim. Onca yapilani yerle bir edip üzerini kumla kapattım. Sonuc soyle;
477322
Derinlik yok. Su kapasitesi yarim ton ancadır. Cocuklarin içine düşme tehlikesi yok. Icinde yasayan canli olmadigi için kloru basabilirim. Profesyoneller tarafından fiber glasla yapildigi için gerçekçi ve güzel gorunuyor. Artik isiklandirmasini kendim yapacagim.
Herkese mutlu, saglikli bir bahar diliyorum.
Not: Agaclar.net te bu Turkce karakterleri yazamama sorunu yeni mi oluştu acaba? Eger özellikle yapilmissa ne uzucu...
s.serdar
21-03-2014, 11:38
Not: Agaclar.net te bu Turkce karakterleri yazamama sorunu yeni mi oluştu acaba? Eger özellikle yapilmissa ne uzucu...
Forumda Türkçe karakter sorunu yok. Durum sizden kaynaklanıyor olmalı.
mesutcan
26-03-2014, 09:18
Merhaba sayin s.serdar. Dediginiz gibi forum ile ilgili değil internet Explorer ile ilgili bir sorun. Chrome'da yapmıyor.
Bilgilendirme için teşekkürler.
burakhena
27-04-2014, 23:42
beğenerek okudum tüm konunuzu
bonjour40
21-07-2014, 15:53
bir solukta okudum yazdiklarinizi
cok begendim elinize saglik
Selamlar
ÖzgürSunman
12-04-2020, 20:16
Bazen işi ehline bırakmak gerekir gerçekten.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.