PDA

View Full Version : Solucan gübresi üretimi çalışmalarım

taha99
28-11-2010, 08:37
Solucan çiftliklerinin yaptıkları gibi büyükbaş hayvan gübresi kullanamayacağımızdan,Kompostlaşma sürecini hızlandırmak için evsel atıklarımızı küçülterek çürümeye bıraktık.Katkılarınız beklerim.

taha99
30-11-2010, 10:17
Soğan,sarımsak,turuncgiller hariç ne bulduysak muz kabuğu,trabzon hurması,salatalık,domates ufalttık, çürüttük.Bahçedeki kurumuş yaprakları da ekledik.Karbon,azot dengesi sağlayabilmek adına önce ufalayıp sonra ıslattığımız gazete parçalarını da komposta kattık.

taha99
30-11-2010, 15:27
Kompostlaştıkça aşağıdaki görüntü ortaya çıktı.

fskandemir
01-12-2010, 09:23
Sayın Taha99, sisteme daha solucan eklemediniz heralde demi?

taha99
02-12-2010, 10:41
Hayır sistemde sadece çürümeye terkedilmiş evsel atıklar, çay posası ve gazete parçacıkları var .

fskandemir
02-12-2010, 12:48
Solucanları ne zaman koymayı planlıyorsunuz ?

Savaş
02-12-2010, 20:05
Sayın taha99,

elde ettiğiniz çürüyük bana göre yanlış. Yaklaşık 7 aydır neredeyse 40 kg kadar gübre ürettim. Yanlış olan nokta şu: Gazete kağıtlarını ıstlatarak çürüyüğe eklemeniz içeriği fazlasıyla nemli ve asitli kılacaktır. Şunu yapmanız daha verimli olur.

Ağzı kapaklı bir kap bulun, yiyecek atıklarını bu kaba koyun ve güneşte bekletin. Bu atıklar koyu çorba kıvamında birbirine karışacak ve iyice ayrışacaktır. Bu karışıma ekleyebilirseniz iyice ufalanmış yumurta kabuğu ekleyin. Böylece asidik ortamı elimine etmiş olacaksınız.

Diğer taraftan, kompost kabınıza kuru ağaç yapraklarını ve 1 gün önceden ıslanmış sünger kıvamında nemli olan kağıdı kaba koyun. Aynı kaba bir iki avuç normal bahçe toprağı ve en incesinden dere kumu ekleyin. Topraktaki bakteriler atıkların ayrışmasını sağlayacaktır. Kum ise solucanların taşlığına gidecek ve yiyecekleri öğütecek.

Bu kaba, yiyecek koymadan yaklaşık 3-4 gün önce solucanları koyun. Solucan ortama hemen alışamayabilirler. 3-4 gün içinde kaba ve bu yeni yataklamaya alışınca, artık yavaş yavaş yiyecek koyma zamanı gelmiştir. İlk olarak daha önce kapalı kapta çürüyen ve ayrışan yiyecekten gerekenden az koyun. 1-2 gün içinde solucanların bu yiyecek atıklarına hücum ettiğini göreceksiniz. Bu yiyecek az miktarda olduğu için kısa zamanda tükenecektir. İkinci defa yiyecek koyacağınız zaman artık ne kadar gerekiyorsa o kadar koyabilirsiniz.

Son olarak yiyecek atıklarını kaptaki yataklamanın içine gömerseniz, kokuşma meyve sineği gibi sorunlar oluşmaz.

Kolay gelsin!

taha99
03-12-2010, 09:49
Savaş Bey,
Bilgi paylaşıldıkça büyür sözüne güzel bir örnek oldu yazdıklarınız.Teşekkür ederim.Dediklerinizi uygulayacağım.Yaptığım çalışmada kokuşma sorunu çok yaşamadım ancak meyve sineği çok oldu.

fskandemir,
Çürütme bir ayı bulduğunda solucanları sisteme katıyorum.

fskandemir
04-12-2010, 08:37
Taha99, diyeceklerimin bir kısmını SAVAŞ demiş zaten. Unutmamak gerekirki;
>Solucanlar için mutlaka bir yatak (bahçe toprağı ve ufak dallar vb. olabilir) yapmanız lazım.
>Solucanları yiyeceğin içinde değil, yiyecekleri azar azar(zamanla tam kıvamını siz gözlemleyerek bulacaksınız) solucanların yanına koymanız lazım.
>Seri üretim yapmayı planlıyorsanız, hayvansal gübreleri de kullanabilirsiniz.
>Sadece meyve sebze artıkları, değişik haşeratın yayılmasına yol açabilir.
>Fotoğraflarda gördüğüm ortam çok nemli(ISLAK)Kuru yer olmayacak, ancak toprağı (gübreyi-yatağı) sıktığınızda elinizden de su çıkmayacak.

Katlı bir sistem mi yapmayı planlıyorsunuz, yoksa geniş bir sistem mi?

Başarılar...

taha99
05-12-2010, 10:03
Sn fskandemir,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Katlı sistem kurmadım.Ancak önümüzdeki dönem kurmayı düşünüyorum.

taha99
06-12-2010, 08:01
Kalifornia kaçakları ile tanışma vakti

taha99
06-12-2010, 12:57
Devamı

şehnaz
07-12-2010, 08:52
Bizim kendi bahçemizde olan solucanlar ile bu gübre elde edilebilirmi ?

fskandemir
07-12-2010, 13:42
Sayın Şehnaz, Elde edilebilir ancak üretim kaliforniya solucanlarına göre daha az olabilir (en azından kaynaklar öyle söylüyor). Kaliforniya solucanları yüzeysel solucanlardır, yerli solucanlarımız ise genellikle (2000 i aşkın solucan türü var) orta derinlikte gezen bir solucandır. Bu yüzden yiyeceklerini daha derine gömerseniz çok rahatlıkla yetiştirebilrisiniz.

taha99
10-12-2010, 14:38
Plastikçiden aldığımız 50 litrelik kapaklı kovamıza matkapla altından drenaj için ve yanlarından havalanma için 60 kadar delik açtık.

şehnaz
10-12-2010, 17:20
Evet haklısınız bahçedeki solucanlar genelde 10-15 cm derinlikten sonra görünür .Sanırım bu benim için bu (http://www.youtube.com/watch?v=lIyEQoxgocY) yeterli olacak gibi.

taha99
13-12-2010, 11:24
Hazırladığımız kompost u solucanlarla tanıştırdık.Sevmiş görünüyorlar ne dersiniz?

taha99
16-12-2010, 08:12
yeni fotoğraf.

Savaş
16-12-2010, 14:15
Sayın taha99,

meyve sineği aşırı nemli ve açıkta çürümekte olan evsel atıklardan kaynaklanır. Tdbir olarak şunu yapabilirsiniz. Meyve sineğinin diğer adı sirke sineğidir. Solucan gübresi kabınızın bir kenarına bir bardak koyun. Bardağı yarısına kadar sirke doldurun. Sinekler sirkeye hücum edeceklerdir. Ancak sirkeye düşüp boğulacaklardır. Bu sayede sirke sineklerinin sayısı hızla azlacaktır.

taha99
17-12-2010, 16:20
Sayın Savaş Bey,

Teşekkür ederim.

Yeni yayınlayacağım fotoğraflar bizim çiftliğin fotoğrafları olacak.

fskandemir
17-12-2010, 16:38
Sayın taha99,

meyve sineği aşırı nemli ve açıkta çürümekte olan evsel atıklardan kaynaklanır. Tdbir olarak şunu yapabilirsiniz.

Buradan devam etsem, ayıp olmaz demi Savaş Bey;

Solucanlara yemleri toptan değil de azar azar verirseniz sinek olma ihtimalini ve ortamın asidik olma durumunu da ortadan kaldırırsınız. Yemi (meyve sebze artıklarını) solucanlar yedikçe artırsanız yeterli olacaktır.

taha99
20-12-2010, 07:56
Bizim çiftliğin fotoğrafları.

taha99
20-12-2010, 12:43
Bizim çiftliğin fotoğrafları.

taha99
24-12-2010, 12:01
Devam

taha99
25-12-2010, 05:44
Bizim çiftliğin az büyüğü videosu

http://www.growvideos.com/video/704/The-Advanced-Vermi-Composting-Facility

taha99
30-12-2010, 08:12
Solucan gübresi artk elde edilmiş elimizde:o:o

taha99
03-01-2011, 12:58
Devam.

Savaş
03-01-2011, 20:21
Buradan devam etsem, ayıp olmaz demi Savaş Bey;

Solucanlara yemleri toptan değil de azar azar verirseniz sinek olma ihtimalini ve ortamın asidik olma durumunu da ortadan kaldırırsınız. Yemi (meyve sebze artıklarını) solucanlar yedikçe artırsanız yeterli olacaktır.

Sayın fskandemir yemi ne kadar az da verseniz sinek oluşma ve asidik ortamın var olması az da olsa gerçekleşiyor. Bu nedenle, yiyeceğin tabi ki gereken miktarda olması şartıyla yine de yataklama malzemesinin içine gömülmesi sinek oluşma riskini bir hayli azaltıyor.

Asidik ortama gelince, az yiyecek kullansanız da asidik ortam yine oluşur. Ben asidik ortamı iki farklı şekilde dengeliyorum. Mamaya humik asit ve leonardit katarak, diğeri de un kıvamına gelmiş olan yumurta kabuğu serpiştirerek.

Kolay gelsin!

taha99
11-01-2011, 11:47
BİR HABER
Burdur'da oturan emekli öğretmen 55 yaşındaki Sadettin Başak, Rusya'dan getirdiği 'Kırmızı Kaliforniya Solucanı' ile solucan gübresi üretim tesisi kurdu. Başak, Rusya'da bulunan bir arkadaşının tavsiyesi üzerine getirdiği Kırmızı Kaliforniya Solucanı adıyla bilinen 'Lumbricus rubellis' ile Akme Gıda Ltd. Şti. adıyla bir solucan gübresi üretim tesisi kurdu. Tesiste kum havuzları oluşturan Başak, Rusya'dan getirdiği yaklaşık 1 milyon solucanı topraklara yerleştirdi. Kısa sürede sayıları artan solucanlar 15 milyona ulaştı. Çürüyebilen atıklarla solucanları besleyen Başak, elde ettiği gübreyi Türkiye'de birçok yere satmaya başladı. Daha sonra çeşitli Avrupa ülkelerinden de sipariş almaya başlayan Başak, ihracat için hazırlıklara başladı. Bu solucanın en önemli özelliğinin bitkisel ve hayvansal atıkları organik gübreye çevirebilmesi olduğunu belirten Başak, "Ortalama 1 gram ağırlığı olan solucan kendi ağırlığı kadar atık yiyip yine kendi ağırlığı kadar dışkı çıkartabiliyor. Şu anda elimizde 15 milyon solucanımız var. Amerika bu solucandan 50 yıldır gübre üretiyor" dedi. 15 milyonun üzerindeki

solucanı 'sigortasız işçi' olarak nitelendiren Başak, şu anda aylık 10 ton solucan gübresi üretebildiğini söyledi. (Doğan Haber Ajansı) 21.12.2010 11:05[2427971

nariçi
11-01-2011, 11:56
Bu kapasite çok abartılı ya da vermicompost oranı düşüktür.

taha99
13-01-2011, 23:30
Haberin videosu da var.
http://www.haberler.com/solucan-gubresi-gelir-kapisi-2427971-haberi/

Sayın nariçi abartılı olan nedir?Anlayamadım.

nariçi
14-01-2011, 09:45
O kadar yüksek hasılat!

taha99
18-01-2011, 10:38
Denilen solucan 1 gr gunde 1 gr gübre ürettiği.Çiftlikler 15 milyon solucanlarının olduğunu söylüyor.15000000 adet 15000000 gr üretim olmalı buda günde
15000000\1000=15000 kg\gün olmalı.Hiçbir çiftlik bu kadar üretim yapmıyor aylık belki bu kadar üretebilirler.
Herkes aynı yanlışı tekrarlıyor sanki.

taha99
25-01-2011, 09:52
3 Aylık gübre solucanlarıyla toprağa enjekte ettik.Fotoğrafları aşağıda.

gossip
25-01-2011, 21:44
Denilen solucan 1 gr gunde 1 gr gübre ürettiği.Çiftlikler 15 milyon solucanlarının olduğunu söylüyor.15000000 adet 15000000 gr üretim olmalı buda günde
15000000\1000=15000 kg\gün olmalı.Hiçbir çiftlik bu kadar üretim yapmıyor aylık belki bu kadar üretebilirler.
Herkes aynı yanlışı tekrarlıyor sanki.

Banada sanki biraz abartılı gibi geldi. . 1 gr toprak işleyebilir belki ama 1 gr kompost üretmesi zor sanki.

İsmail Kuzucu
25-01-2011, 21:54
Şöyle bir durum var 1 gr değeri yetişkin kalifornia solucanlarında görülmektedir. Araştırma yaparsanız diğer solucan türlerinde bu oran daha azdır.

Fidan ekimlerinde kullanılmak üzere bende bir alan yaptım sigortasız işçiler durmadan çalışıyor :) Elek ile elenmiş keçi gübreside koydum alanı sıcak tutmaya yarıyor ve solucan sanki bu alanı daha çok sevdi gibi.

Savaş
26-01-2011, 22:30
haberde aylık 10 ton diyor.
"solucanı 'sigortasız işçi' olarak nitelendiren Başak, şu anda aylık 10 ton solucan gübresi üretebildiğini söyledi. (Doğan Haber Ajansı) 21.12.2010 11:05[2427971"

Ben yerinde gördüm, evet aylık 10 ton ve hatta en son aldığım bilgilere göre 10 tondan daha da fazla üretim kapasitesi var. Fotoğraflara baktığınız zaman göreceksiniz.

taha99
15-11-2011, 21:01
Kırmızı California solucanlarını nereden buldum?
Merak edenlere söyliyim.
Solucanlar büyükbaş hayvan gübresinin içierisinde bol miktarda bulunuyor.

idris şenol
16-11-2011, 19:18
Merak edenlere söyliyim.
rastgele büyükbaş hayvan gübresinin içersinde olması İMKANSIZ!!!!!
CALİFORNİYA solcanları çapraz düllenme sonucunda ve uzun uğraşlarla oluşturulmuş
tabiri caisse hollandalıların geliştirmiş olduğu montofon ineklerin oluşumu gibi çapraz döllemeyle oluşturulur,bizim yerli ineklerle süt üretmeye kalksaydık köyden dışarıya süt çıkmazdı
californiya solcanları hem çok yiyor gübre ürteyor hemde çok ürüyor
yaklaşık 1000 tane yerli solcanlarla yaptığım gübre üretimi denemelerim başarısız oldu
yerli solcanlar hem yemesi az hemde üremesi çok zayıf
enkısa zamanda sadece californiya solcanlarla tekrar üretime geçicem:)
idris şenol:))

aydın
16-11-2011, 22:07
İlkbahar-Yaz mevsiminde meyve kasasının içinde yaptığım vermikompost çalışmalarımı; hem kızıl renkli örümceğe benzeyen böcekler hem de aşırı sıcaklar yerli solucanlarımın sonunu getirdi :(

aydın
16-11-2011, 22:09
Merak edenlere söyliyim.

taha kardeşim senin bahsettiğin California değil de at gübrelerinin içinden çıkan küçük kırmızı solucanlar olmasın. :rolleyes:

taha99
20-11-2011, 07:19
Solucanın yerlisi yabancısı yok bence.Çiftlikler de yurtdışından solucan getirtmiş degiller neticede.
Aydın abi at gübresinde bulunan solucanları bilmiyorum ama büyükbaş hayvan gübresinden aldığım formda resimlerini paylaştığım solucanların kırmızı California solucanları olduğunu Ticari çiftlik sahibi söyledi.

Mete
26-01-2012, 09:46
Ülkemizde ticari çiflik sayısı kaçtır? bilen var mı?

zekkayseri
28-01-2012, 10:14
Solucanlar kış şartlarında ölürler mi? ufak bir saksıda balkonda duruyorlar şuan

Mete
29-02-2012, 13:30
Canlıdır ölür.Soğukta donar.Saksı küçük iç ısısı 0 derecenin altına düşerse ölmeleri kaçınılmaz.Toprakta yüzey soğusa da belli derinlikler ısı dış ısıdan bağımsız kalır solucanlar yüzeyden uzaklaşarak hayatiyetlerini devam ettirir.Ancak küçük bir saksıda bu mümkün olmaz dış ısı kolayca içeriye hakim olur.

aydın
29-02-2012, 13:53
Şubat ayının ortalarında kompost kabının altındaki deliklerden içeri sızanları gördüm. Fazla hareketli değillerdi ancak yaşıyorlardı. Popülasyonlarını bi hayli artırmışlardı. :)

adonis-
04-05-2012, 19:27
Solucansız olarak yapılması mümkünmü acaba birde toprağa enjekte edilirken solucanlarla birlikte yapılmış e solucanlar toprağa karışmış olucak?

Mete Tiren
04-05-2012, 21:19
Solucanların yanmamış ve olgunlaşmamış mamalarda ölme riski çoktur solucan toplamak için en güzel şey ya satın alacaksınız ya da toprağa kompost gömüp bekleyeceksiniz ;)

Savaş
14-05-2012, 23:38
Solucanlar kış şartlarında ölürler mi? ufak bir saksıda balkonda duruyorlar şuan

Kış şartlarında ancak iki şekilde ölürler:

1) Vücutlarındaki sudan dolayı donma noktasının altında ölürler ama çoğu zaman bulundujkları ortam sıfırın altına düşmediği için donarak ölmezler.

2) Kış şartlarında atık ayrıştırıcı bakterilerin, yani sıcak ortamda üreyen ve yaşayan bakterilerin uykuya çekilmesi neticesinde devreye soğuk ortamda yaşayan bakteriler girer. Ancak bu tür bakteriler sıcak ortam bakterilerine göre daha yavaş faaliyet görürler. Bu nedenle atıklarda ayrışma yavaş olur. Bu durumda da solucanlar yiyecek yemek bulamadıkları için açlıktan ölürler.

Not: Yapılan bir araştırma, soğuk ortamda yaşayan bakterilerin ayrıştırdığı besinle beslenen solucanlardan elde edilen gübrenin veriminin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çalışma ücretli olduğundan ben sadace giriş bölümündeki özet kısmını okumuştum.
Saygılarımla.

Adalıhalil
13-06-2012, 12:57
arkadaşlar yeniyim forumda. öncelikle herkese iyi günler dilerim. Mesleğim dış ticaret küçük bir bahçem var ve solucan gübresi yetiştirmek istiyorum. forumu okudum biraz bişey anladım gibi ama bilmediğim noktalar var. bu konularda yardımcı olabilecek birileri var mı acaba bana?

taha99
20-06-2012, 22:08
hasat toplam 150 litre

güldeste-
20-06-2012, 22:20
Sayın taha99,

elde ettiğiniz çürüyük bana göre yanlış. Yaklaşık 7 aydır neredeyse 40 kg kadar gübre ürettim. Yanlış olan nokta şu: Gazete kağıtlarını ıstlatarak çürüyüğe eklemeniz içeriği fazlasıyla nemli ve asitli kılacaktır. Şunu yapmanız daha verimli olur.

Ağzı kapaklı bir kap bulun, yiyecek atıklarını bu kaba koyun ve güneşte bekletin. Bu atıklar koyu çorba kıvamında birbirine karışacak ve iyice ayrışacaktır. Bu karışıma ekleyebilirseniz iyice ufalanmış yumurta kabuğu ekleyin. Böylece asidik ortamı elimine etmiş olacaksınız.

Diğer taraftan, kompost kabınıza kuru ağaç yapraklarını ve 1 gün önceden ıslanmış sünger kıvamında nemli olan kağıdı kaba koyun. Aynı kaba bir iki avuç normal bahçe toprağı ve en incesinden dere kumu ekleyin. Topraktaki bakteriler atıkların ayrışmasını sağlayacaktır. Kum ise solucanların taşlığına gidecek ve yiyecekleri öğütecek.

Bu kaba, yiyecek koymadan yaklaşık 3-4 gün önce solucanları koyun. Solucan ortama hemen alışamayabilirler. 3-4 gün içinde kaba ve bu yeni yataklamaya alışınca, artık yavaş yavaş yiyecek koyma zamanı gelmiştir. İlk olarak daha önce kapalı kapta çürüyen ve ayrışan yiyecekten gerekenden az koyun. 1-2 gün içinde solucanların bu yiyecek atıklarına hücum ettiğini göreceksiniz. Bu yiyecek az miktarda olduğu için kısa zamanda tükenecektir. İkinci defa yiyecek koyacağınız zaman artık ne kadar gerekiyorsa o kadar koyabilirsiniz.

Son olarak yiyecek atıklarını kaptaki yataklamanın içine gömerseniz, kokuşma meyve sineği gibi sorunlar oluşmaz.

Kolay gelsin!

Eminim yararlanacağım bu bilgilerinizden... bahçede o kadar çok solucan var ki kaldırdığım her şeyin altından adeta fışkırıyorlar :) yararlarını okudukça kerataları sever oldum ;)

islam_joker
22-06-2012, 15:07
ya ben taze sebze atıklarını bir kovaya koymuştum vede bugun bir karıştırdım gördüm ki beyaz kurçuklar oluşmuş bunların zararı olurmu yoksa çöpe mi atılmalı bunlar acaba ne dersiniz bu sebze atıklarını nasıl yapmalı da solucan dışında böceklenme olmasın sinekler geliyor şikayet etmiyorum ama toprak içinde beyaz kurtçuklar başka rahatsızlık verirmi bilemiyorum

Mete Tiren
23-06-2012, 16:40
Kurtlar iyi havalanmamasından çay çöplerinde de sık sık karşılaşılan bir sorun.

islam_joker
23-06-2012, 18:05
kurtların zararı varmıdır acaba

Mete Tiren
23-06-2012, 22:46
Resimlerini görmeden bir şey diyemeyeceğim ama pekte iyi oldukları söylenemez sanırım malç çok sulu hızlı çürüme başlayınca böyle oldu devamlı alt üst ederseniz sorun çıkmaz. Mutlaka güneş gören bir yerde tutun çünkü o kadar küçük bir kütle kızışmayacaktır sanırım dışarıdan ısı verilmesi iyi sonuç verir. Çok sulu bir malzemeniz varsa saman ve ya ağaç talaşı (sunta mdf değil) bulamazsanız yumurta viyolü ve ya yazısız kağıt ekleyebilirsiniz ortamdaki suyu alacaktır.

erolemre
17-07-2012, 12:17
arkdaşlar ben balıklarımı solucanla beslemek için solucan oluşturmak istiyorum gübresi filan değil bahcede solucan yetiştirmek için ;

1-2 gunde gollendırerek suluyorum bellı bir alanı ve oraya çay atıklarını evden çıkan kabuklu çöpleri karbuz kabuklarını döküyoum kuruyan ekmekleri oraya ıslıyorum eskiden kümes vardı tavukların oldu yere dokulen şeylerın altında çok çok olurdu artık kumes yok ordan aklıma geldi bole birşey uyguladım sizce başka ne yapılabilir evdekiler solucan üretecekmiş die dalga geçiyorlar :D geçen günlerde yaptım yerin uzağından kazdım 1-2 bel topraktan 2 tane solucan çıktı küçüktü baya bunu nasıl hızlandırabilirim balık sayım çok 30 tane kış gelmeden büyüsünler istiyorum yemleme yapıyorum ama solcan daha iy büyütüyo

islam_joker
18-07-2012, 21:07
arkdaşlar ben balıklarımı solucanla beslemek için solucan oluşturmak istiyorum gübresi filan değil bahcede solucan yetiştirmek için ;

1-2 gunde gollendırerek suluyorum bellı bir alanı ve oraya çay atıklarını evden çıkan kabuklu çöpleri karbuz kabuklarını döküyoum kuruyan ekmekleri oraya ıslıyorum eskiden kümes vardı tavukların oldu yere dokulen şeylerın altında çok çok olurdu artık kumes yok ordan aklıma geldi bole birşey uyguladım sizce başka ne yapılabilir evdekiler solucan üretecekmiş die dalga geçiyorlar :D geçen günlerde yaptım yerin uzağından kazdım 1-2 bel topraktan 2 tane solucan çıktı küçüktü baya bunu nasıl hızlandırabilirim balık sayım çok 30 tane kış gelmeden büyüsünler istiyorum yemleme yapıyorum ama solcan daha iy büyütüyo

ustam burada bir yorum gelmişti bbahçenin bir tarafına yarım çuval hayvan gübresi bulup dökersen artık orada solucan oluşumlarını görürsün denmişti bir tavsiyedir

erolemre
20-07-2012, 11:33
bir bölgede var keçi gübresi çim için gelmişti çevresine bakarım birazdan.birde belirledım bolgeyi üzerine naylon çekip nemlenmesini sağlıycam nemli yumuşak toprağı sevdini düşünüyorum.aslında tek olay toprağı yumuşatabilmek sanırım bişeyler döküncede toprak nemleniyor. sizin tavsıyenızdede gubrenin altında kalan toprak yumuşadı için solucanlar oraya geliyor heralde

Muhtefi
04-08-2012, 03:04
benim de bu konuda bir projem var sonra yazacağım

koksalgenc
09-08-2012, 23:52
Merhaba, deneme amaçlı 1000 adet kırmızı kaliforniya solucanı satın almak istiyorum. En uygun nereden alabilirim acaba?

Teşekkürler

koksalgenc
09-08-2012, 23:52
Merhaba, deneme amaçlı 1000 adet kırmızı kaliforniya solucanı satın almak istiyorum. En uygun nereden alabilirim acaba?

Teşekkürler

spartatus
10-08-2012, 18:49
Ekosol'den alabilirsiniz.
shop.ekosol.com.tr satis siteleri...

babakemal
03-11-2012, 08:36
çok güzel

ertist
17-11-2012, 06:07
sevgili arkadaşım.ben 100 adet kasım 2012de chatner ceviz fidanı diktim.benim sıkıntım kimyasal gübre vede ilaç kullanmadan bu fidanları büyütebilirmiyim.solucan gübresini ne şekilde kullanmalıyım bilgilendirirsen cok sevinirim.

kardelen3
29-11-2012, 22:35
sevgili arkadaşım.ben 100 adet kasım 2012de chatner ceviz fidanı diktim.benim sıkıntım kimyasal gübre vede ilaç kullanmadan bu fidanları büyütebilirmiyim.solucan gübresini ne şekilde kullanmalıyım bilgilendirirsen cok sevinirim.

ceviz fidanlarınız hayırlı olsun. fidanlarınızın diplerine hayvan gübresi koyarak maltlama yapabilirsiniz. birde üzerine EM1 dediğimiz yararlı micro organizma karışımından dökerek. hem solucanlar için yatak hazırlamış olursunuz. hemde EM1 faaliyetlerine devam eder. çevrenizde bildiğimiz kiremit veya tuğla tozundan bulabilirsiniz. bunu fidanların diplerine azar azar karıştırın. ceviz vermeyen ağaca bile meyve yaptırıyormuş. bunu uygulayan bir arkadaşım söylemişti...

Tamerlan
03-12-2012, 23:35
Arkadaşlar, forumda ve işlenen konuda yeniyim, ancak çok meraklısıyım. Burada bir arkadaşın belirttiği gibi, okudukça ve daha yeni bilgiler elde edince aşık oluyorsun bu konuya, başarılı olmak için de herhalde ilk önce aşık olmak gerekiyor. Şu anda daha çok araştırmayla meşgulüm. Yine de dayanamadım bir kova içine biraz çuruk sebze meyve koydum içine de 20 tane solucan saldım. Kafama takılan bir kaç soru var, bir acemiyi bilgilendirirseniz memnun olurum.
1. Bazı yerlerde komposto, elde edilen solucan toprağına deniliyor, forumda ise solucanlara hazırlanan yeme komposto diyor bazı arkadaşlar. Hangisi doğrudur?
2. Doğal yaşamında solucanlar 10-16 sm toprak altı derinliğinde yaşıyor. Oradaki yaşamını da tahmin ettiğim köklerle ve ya toprağa karışan yaprak dal gibi cisimlerle besleniyor. Ancak şu ana kadar solucanların canlı köklere zarar verdiğini hiç duymadım, bu da olü kökler ve yapraklar temel besin kaynakları olduğunu düşünüyorum. Sormak istediğim deney ve ya üretim yapan arkadaşlar hiç koklerden besin maddesi yapanlar var mı, varsa alınan sonuçları bizimle paylaşa ve ya kıyaslaya bilirlermi diğer besin maddelerine göre?
3. Bazı kaynaklarda, hazırlanan solucan "maması" özel kaplarda ısıtılırsa daha kısa sürede mama haline geliyor. Sorum bu konuyla lgili, uzun süre bekleyip doğal şartlarda hazırlanması mı daha faydalı mamanın, yoksa ısıtmayla mı daha faydalı? Ekonomik açısından ısıtma daha faydalıysa, mama bazı faydalı özeliklerini kaybetmiyormu, buda üretilen toprağın kalitesini düşürmüyormu?
4. Mamayı sadece bir çeşit atıktan deneyen var mı, mesela bir kapta muz maması, bir kapta elma maması, başka bir kapta patates maması hazırlayıp, karıştırmadan ayrı ayrı solucanlara veren var mı ve neticeleri gözleyen oldu mu hiç? Olduysa hangi tür mamayı daha çok seviyor solucanlar fark eden varsa bizimle paylaşabilirmi?
Umarım fazla sıkmadım sorularımla.

pria
04-12-2012, 00:39
200 milyon solucanım var

200 milyon solucanım var (http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-31454-221-200-milyon-solucanim-var.html)

morfy
23-12-2012, 15:59
selam arkadaşlar.bu siteye üye olmamdaki ilk sebep solucan gübresi ile ilgili habeer okudum ve yaşadığım yer ve evimin konumu bu işe elverişli ve bugün ilk defa bir kutu içinde 100 kadar solucanla başladım ve fikirleriniz için teşekkür ederim.ancak daha yeni olduğum için bahçemdeki yerleri nasıl kullanırım ve elde edilen solucan gübresini bahçeden nasıl alırım.toprağa karışmış olacak sanırım.

Vermicompost
23-12-2012, 18:20
Arkadaşlar, forumda ve işlenen konuda yeniyim, ancak çok meraklısıyım. Burada bir arkadaşın belirttiği gibi, okudukça ve daha yeni bilgiler elde edince aşık oluyorsun bu konuya, başarılı olmak için de herhalde ilk önce aşık olmak gerekiyor. Şu anda daha çok araştırmayla meşgulüm. Yine de dayanamadım bir kova içine biraz çuruk sebze meyve koydum içine de 20 tane solucan saldım. Kafama takılan bir kaç soru var, bir acemiyi bilgilendirirseniz memnun olurum.
1. Bazı yerlerde komposto, elde edilen solucan toprağına deniliyor, forumda ise solucanlara hazırlanan yeme komposto diyor bazı arkadaşlar. Hangisi doğrudur?
2. Doğal yaşamında solucanlar 10-16 sm toprak altı derinliğinde yaşıyor. Oradaki yaşamını da tahmin ettiğim köklerle ve ya toprağa karışan yaprak dal gibi cisimlerle besleniyor. Ancak şu ana kadar solucanların canlı köklere zarar verdiğini hiç duymadım, bu da olü kökler ve yapraklar temel besin kaynakları olduğunu düşünüyorum. Sormak istediğim deney ve ya üretim yapan arkadaşlar hiç koklerden besin maddesi yapanlar var mı, varsa alınan sonuçları bizimle paylaşa ve ya kıyaslaya bilirlermi diğer besin maddelerine göre?
3. Bazı kaynaklarda, hazırlanan solucan "maması" özel kaplarda ısıtılırsa daha kısa sürede mama haline geliyor. Sorum bu konuyla lgili, uzun süre bekleyip doğal şartlarda hazırlanması mı daha faydalı mamanın, yoksa ısıtmayla mı daha faydalı? Ekonomik açısından ısıtma daha faydalıysa, mama bazı faydalı özeliklerini kaybetmiyormu, buda üretilen toprağın kalitesini düşürmüyormu?
4. Mamayı sadece bir çeşit atıktan deneyen var mı, mesela bir kapta muz maması, bir kapta elma maması, başka bir kapta patates maması hazırlayıp, karıştırmadan ayrı ayrı solucanlara veren var mı ve neticeleri gözleyen oldu mu hiç? Olduysa hangi tür mamayı daha çok seviyor solucanlar fark eden varsa bizimle paylaşabilirmi?
Umarım fazla sıkmadım sorularımla.

Merhaba Tamerlan sorularınızı sırası ile cevaplamaya çalışacağım

1. Komposto deyimi kişiden kişiye değişir ama komposto solucana verilen karışıma denilir.Bitmiş yani gübre halindeki çıktıya vermikompost denir.

2.Solucanlar ağız yapısı ve sindirim sistemi gereğim sadece çürümüş,veya akışkan haldeki asidik değeri düşük olan besinleri tüketirler.Sanırım sormak istediğiniz kök bitkilerinin çürüğünü atık olarak kullanan varmı.Eğer sorunz bu ise ben biçok kök bitkisini kullandım diğer çürümüş atıklara oranla extra bir katkı veya fark göremedim

3. Isıl işlem uygulaması yemek pişirmede olduğu gibi pişirilen maddenin daha kısa sürede çürümesini olumlu etkiler ama şart değildir.Çünkü ısıl işlemde amaç maddenin ayrıştırılmasıdır bir çeşit ufalama işlemi diyebilirsiniz.Isıtmak yerine vereceğiniz karışımı olabildiğince ufalamaya özen gösterin.Bunun dışında bu süreci hızlandıracak daha kolay yollarda mevcut tabi bunu zamanla tecrübe ile edinebilirsiniz.

4.Öncelikleyadığınız bütün besinleri kullandım fakat bunları tek tek farklı kutularda kullanılması solucan sağlığı açısından tehlikeli, zaten böyle bir şeyi deneyecek olursanız solucanların atığı terk ettiğini göreceksiniz, ayrıca birçok kişinin yaptığı bi hata var sadece atık ile solucanları besleyemezsiniz bir süre sonra ölürler.Çünkü doğası gereği bir miktar toprak ve bazı hayvanların ( inek,at) gübreleri belirli ölcüde ilave edilmesi gerekir.

Bu işte ticari çapta üretim gerçekleştirmekteyim şuanda ar-ge çalışmaları gerçekleştiriyorum.

Konu ile ilgili kullanma klavuzu niteliği taşıyabilecek bi site var linkte solucan gübresinin küçük çaplı üretimini anlatan bir makale var geriye kalan bilgileri alabilirsiniz.

Solucan Gübresi ve Solucanlı Kompost Kutusu (Vermikompost) (http://www.vermikompost.com/index.php/component/k2/item/368-solucan-g%C3%BCbresi-ve-solucanl%C4%B1-kompost-kutusu-vermikompost.html)

arif01
27-12-2012, 08:25
s.a. arkadaşlar,bu satılan solucanlarla ineklerin gübrelerinin içinden çıkan solucanlar aynı mı yoksa farklı tip solucanlarmı acaba? ben 100 kadar inek gübresinin arasından solucan topladım renkleride kırmızıya yakın ve çok hareketliler kırmızı solucan dedikleri yoksa bu mudur?

taha99
28-12-2012, 13:52
as,Kırmızı kalifornia solucanı tam da sizin bulduğunuz solucanlardır.

arif01
28-12-2012, 20:32
selam arkadaşlar, 40*30 cm2 ve 30 cm derinlikteki alanda 3000 solucan nüfusu kalabalık mı yoksa uygunmudur?

ladikli
29-12-2012, 19:15
ceviz fidanlarınız hayırlı olsun. fidanlarınızın diplerine hayvan gübresi koyarak maltlama yapabilirsiniz. birde üzerine EM1 dediğimiz yararlı micro organizma karışımından dökerek. hem solucanlar için yatak hazırlamış olursunuz. hemde EM1 faaliyetlerine devam eder. çevrenizde bildiğimiz kiremit veya tuğla tozundan bulabilirsiniz. bunu fidanların diplerine azar azar karıştırın. ceviz vermeyen ağaca bile meyve yaptırıyormuş. bunu uygulayan bir arkadaşım söylemişti...

sn.kardelen3, bende ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum bu yazınız ilgimi çekti yalnız; kiremit veya tuğla tozundan bulabilirsiniz.bunu fidanların diplerine azar azar karıştırın..ben bu kısmı pek anlayamadım biraz açarmısınız

bunu uygulayan arkadaşınız acaba rica etsek ceviz sayfasında tecrübelerini bizimle paylaşabilir mi..

teşekkürler..

betül.11
01-01-2013, 12:12
mrblarr..çukurova ve çevresindee gübre üretenn yerler var mı acabaa ?? bi bilginiz var mıı ?? ******..

rise_com
02-01-2013, 21:02
sayın betül.11 yazım kurallarına dikkat etmenizi öneririm

(*** değil merhaba gibi)

sezik
15-01-2013, 21:39
Merhaba;
Öncelikle burada bilgisini hiç çekinmeden paylaşan tüm üyelere teşekkür ederim.
Vermikompost'un anlattıklarını ve verdiği adreste yazanları dikkatle okudum. Solucan gübresi konusu ilgimi çekiyor çünkü; 1200 adet 1 yaşında zeytin ağacım var, hem bu zeytinliği organik olarak sürdürmek için hemde belki (olursa) ticari yetiştiricilik ve üretim yapmak amacını güdüyorum. En başta anlamadığım konu başlıkları;
1- Solucanları dağda bayırda gezerek, toprağı eşeleyerek hemen her yerde buluyoruz ama her tür olmuyor? Vermi kompost Eisenia fetida, Eisenia andrei ve Eisenia hortensis demiş
2- Yiyeceğini ipek böceğinin önüne dut yaprağı koyar gibi vermiyor önce onları uygun koşullarda çürütüp karıştırıyoruz?
3- Sinekten böcekten koruyoruz. Bunun için organik zehirler kullanmıyoruz?
4- Humik asit ve Leonardit kullanıyoruz, ne zaman nasıl anlamadım?
5- Toprak kullanmıyor, solucanları direk yaptığımız kompost üstüne bırakıyoruz?
6- Bu canlı yumurtluyor ama biz bu canlının gübresini aldığımızdan yumurtalar kaybolup gidiyor? Kuş yumurtası kadar büyük değildir yumurtalar herhalde!

Paylaşımlarınızın devamını diler konuya katkısı olan herkese teşekkür ederim.

taha99
18-01-2013, 08:07
Sezik bidiğim kadarı ile sorularına tek tek cevap vermeye çalışacağım.
1-Gübre için tercih ettiğimiz solucan türü toprak solucanları değil gübre solucanları ki büyükbaş hayvan gübresinde dilediğin kadarını bulabilirsin.
2-Solucanların dişleri olmadığından emerek beslendiklerinden çürümüş malzeme gübre tüketmektedirler.
3-Korumak zor iş değil.
4-nem oranı çok olduğunda leonardit ekleyerek nemi ayarlayabilir gübreye katkı vermiş oluruz
5-Amatörler için evsel atıklar kullanılsa da ticari düşünüldüğünde veya yuksek verim için büyükbaş hayvan gübresi yedirmek mantıklı
6-Yumurta o kadar bol olurki gübreye karısıp gidene üzülmessin.

vebs
31-01-2013, 20:24
arkadaşlar ben siteye yenı katıldım hepınıze hayırlı gunler ben solucan gubresı uretmek istiyorum bunu profesyonel olarak yapmak istiyorum bu konuda uzman bır arkadaşın fıkırlerını almak istiyorum siteye her zaman fırsat bulamam bana çağrı atarsa sevınırım 0532 691 11 45

vebs
03-02-2013, 17:56
arkadaşlar ben vedat istanbulda solucan gubresı yapan veya isatanbula yakın bır ilde yapan bır arakadaşımız varsa tesısını gormek isterım bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevınırım cıddı yatırım duşunuyorum *** 0532 691 11 45

pria
03-02-2013, 19:02
SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM SİSTEMLERİ

SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM SİSTEMLERİ | Solucan Gübresi (http://solucangubresi.web.tr/temel-bilgiler/solucan-gubresi-uretim-sistemleri.html)

pria
03-02-2013, 19:22

Teşekkürler

KIRMIZI KALİFORNİYA SOLUCANI SATIŞINA BAŞLADIK!!! (http://www.akmesolidem.com/?Syf=18&Hbr=103479)

reis82
04-02-2013, 01:22
Selamın aleyküm. Oncelikle herkese Merhaba ben bu sitede yeniyim bizim solucanları başka bir kaba aktarmak istedim elimede bir yerden kuru inek gübresi geçti bir yıllık falan bu tezegi su ile ıslattim 500 kadar solucanları kabın içine bıraktım 2 gun sonra bir baktım ki 50 kadar solucan kalmış onlarda can çekişiyor hemen başka bir kaba aldım onlarında yaşayacaklarini zannediyorum Allah tan elimdeki bütün solucanlara tezek vermemişim. Sizler benden daha tecrübelisiniz saygılar

Mete
04-02-2013, 12:14
Tezek dediğiniz kimyasal olarak gübrenin ne hale gelmiş halidir bilemem.Yanlız içerisinde solucan barınan gübreyi plastik kablara aldığımda hızla solucan gübresine dönüştüğüne şahid oldum defalarca.

ezo
06-02-2013, 17:26
Merhaba bu konu cok ilgimi çekiyor fakat çokda karışık geliyor. Ben bahcemde bir cukurun Iiçinde deneme yapmak istiyorum. Çukurun içine ilkõnce dal ve kagit parcalari koyucam bu yatak olucak uzerine ev atklari koyucam sonrasinda toprakla kapaticam ve siksik nemli tutmak amaciyla sulucam. Peki bu cukurune zaman acicam, uzerlerini nekadar kapaticam? **** elimde küçük bir akvaryum var onun içinde denemem benim için daha uygunmu olur? Beni yõnlendirebilirseniz çok sevinirim.

Mete
21-02-2013, 16:40
Bazı cevapları aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
Solucan sepeti (worm bin) ve solucan kuyusu uygulamaları

ssengoren
17-03-2013, 11:56
Sonbaharda başlamıştım.Altı ay sonunda ilk deneme pekte başarısız değil gibi

ssengoren
17-03-2013, 11:59
zeminde küçük bir tepsi olsaymış sıvı akıp gitmezmiş.Yinede bir avuçta olsa elde ettim.Önayak olanlara teşekkürler...Tavukları yanlışlıkla eklemişim:)

Boska
17-03-2013, 16:08
Sn. ssengoren,
Kaç solucanla başlamıştınız üretime?

ssengoren
17-03-2013, 17:34
Sn Boska; bahçeden rastgele topladığım 60-70 tane civarındadır.Halen saksı değiştirir veya toprağı herhangi bir şey için eşelerken bulduğum solucanların büyüklerini alıp diğerlerinin yanına koyuyorum. Ayrıca su kovası büyüklüğündeki büyükçe bir plastik üretim saksısında solucan bakmaktayım.Oradaki sonuç daha olumlu gibi.Haftaya ayrıntılı fotoğraflarını çekip yayınlamayı düşünüyorum...Kolay gelsin.

kuştepe
26-03-2013, 18:47
Doğadaki solucanlarla başlasak ta olur mu?

Savaş
28-03-2013, 17:24
Doğadaki solucanlarla olmuyor ama en iyisi siz bir miktar toplayıp başlayın kendiniz görün, böylece aklınızda soru kalmasın.

Hemen unutmadan belirtelim, "doğaki solucan" demek aslında yanlış, çünkü doğada sadece bir tür solucan yok. Toplamda 4400'den fazla tür vardır. Olur ya, doğadan toplayacağınız solucan bu iş için en iyi olan solucanlardan birisi olabilir veya tam tersi işe yaramayabilir de.

taha99
29-03-2013, 15:42
Doğadaki solucanlarla olmuyor ama en iyisi siz bir miktar toplayıp başlayın kendiniz görün, böylece aklınızda soru kalmasın.

Hemen unutmadan belirtelim, "doğaki solucan" demek aslında yanlış, çünkü doğada sadece bir tür solucan yok. Toplamda 4400'den fazla tür vardır. Olur ya, doğadan toplayacağınız solucan bu iş için en iyi olan solucanlardan birisi olabilir veya tam tersi işe yaramayabilir de.

Savaş Bey,

Doğadaki solucan olmuyor ne demek anlamadım?
Büyükbaş Hayvan gübresindeki solucan son derece verimli solucan.Hem ticari olarak yapan çiftliklerin de kullandığı solucan hem de amatör olarak evsel atıkları değerlendirenler için son derece verimli solucanlar.Ben yıllardır aynı solucanı kullanıyorum

idris şenol
04-04-2013, 06:46
Savaş Bey,

Doğadaki solucan olmuyor ne demek anlamadım?
Büyükbaş Hayvan gübresindeki solucan son derece verimli solucan.Hem ticari olarak yapan çiftliklerin de kullandığı solucan hem de amatör olarak evsel atıkları değerlendirenler için son derece verimli solucanlar.Ben yıllardır aynı solucanı kullanıyorum
doğadaki solcanlar olur ama verimli olmaz
istanbul eyüp te kalan epsody bu işi yerli solcanlarla çözdü

sercan1969
04-04-2013, 08:55
Ticari olarak solucan gübresi üretenlerin solucanlara yem olarak verdikleri nedir? Bilen var mı acaba?

Ben bizim gibi meyve artıkları, sebze artıkları ve yumurta kabukları ile uğraştıklarını düşünmüyorum?

taha99
04-04-2013, 09:57
Sayın idris şenol elbetteki yerli solucanlar büyükbaş hayvan gübresinde bulunan solucanlar kullanılıyor.

Sayın sercan ticari çiflikler sıvıdan arındırılmış büyükbaş hayvan gübresini solucanlara yedirmek suretiyle gübreyi elde ediyorlarki bu hem zamandan tasarruf sağlıyor,hem verimi değeri yüksek gübreye ulaştırıyor.

sercan1969
04-04-2013, 14:20
Sn taha99 bende geçen bir çiftlikte seperatörden geçirilmiş hayvan gübresi gördüm. Seperatörden geçen gübre hem daha kısa sürede olgunlaşıyor hemde torf kıvamında bir görüntüye kavuşuyor.

ekim tarım
10-04-2013, 13:27
vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim bende konyada kendim için üretim yapmak istiyorum solucanları nereden temin edebilirim

kardelen3
10-04-2013, 22:02
Sn. ladikli ben bunu başkasından öğrendim. Yıllardır ceviz bağlamayan ağaca ne yaptıysa başarılı olamamış, arkadaş hıdrellezde balta ile de korkutmuş. Bilmem sizde uygulanırmı yemiş vermeyen ağaçlar hırellez sabahı balta ile yemiş vermezsen seni kesecem diye baltayı ağaca sürterler. Batıl inançtır belki ama ben annanelerimden böyle duyardım. Demem o ki oda birinden duymuş ve inşaat malzemesi satan yerden kiremit ve tuğlaların istiflendiği alandan bir torba tozunu toplayıp. Ağacın dibine bir iki avuç serpip kazarak toprağa karıştırmış. Uygulamadan sonra ağacın ceviz bağlamaya başladığını söyledi. Birde elma ağacının dibine temizlediğiniz balıkların artıklarını gömünce o ağacın meyvasının kurtlanmasının önüne geçiliyormuş bunuda paylaşmak istedim.

kardelen3
10-04-2013, 22:29
evimin arka bahçesinde nerdeyse 10 aydır çöpe kompost için işe yarayan ne öğrendimse belli bir alanda biriktirdim. toprakla temas halinde bir tepe oluştu. istediğim gibi iç içe geçmeyem kasa bulamadığım için bende bir çuvalın altını söküp 3 kazık dikerek çuvalı giydirdim ve tepede oluşan kompostun yarısını içine doldurdum. toprakla temas halinde olduğundan altında solucanlar işlerine devam ediyor. bugün kalan kompostu toprağa karıştırayım dedim her kürekte en az 5 tane besili solucana rastladım. hepsi aynı değil farklı renkte kırmızısından beyaza daha yakınları da vardı. biz önceden bahçeyi bellereken solucanları tavuklara yedirirdik mahsule zarar vermesin diye. solucanların faydalarını öğrenince bu kadar sevineceğimi düşünmezdim. o kazdığım alana ak kabak ekmeyi düşünüyorum. solucanlar kompostun ve toprağın içinde, gördüğüm kadarıyla yoğunluk toprakta yüzeye yakın alanda.

Mete
16-04-2013, 15:43
vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim bende konyada kendim için üretim yapmak istiyorum solucanları nereden temin edebilirim

Büyükbaş hayvan gübresinde yeralan solucanlar işinizi görecektir.

taskın
27-05-2013, 16:48
Sayın idris şenol elbetteki yerli solucanlar büyükbaş hayvan gübresinde bulunan solucanlar kullanılıyor.

Sayın sercan ticari çiflikler sıvıdan arındırılmış büyükbaş hayvan gübresini solucanlara yedirmek suretiyle gübreyi elde ediyorlarki bu hem zamandan tasarruf sağlıyor,hem verimi değeri yüksek gübreye ulaştırıyor.

sayın taha99 sıvıdan arındırılmış gübre yanmış gübremidir yoksa taze gübre nasıl sıvıdan arındırılır

taha99
28-05-2013, 07:50
Seperatorden geçirilmek suretiyle ıdrardan arındırılan henuz yanmamış gubre elde ediliyor.

beyzaçiçek27
03-12-2013, 14:28
selam ben forumun yeni üyesiyim, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum. Solucan çalışmalarınızla ilgili güncel gelişmeleri forumda paylaşırsanız deneyimlerinizden biz de faydalanırız. Saygılar

tarık ayaz
03-12-2013, 15:01
içinde yumurta kalmadığından nasıl emin olabiliriz arkadaşlar

efekentli
22-12-2013, 22:47
Merhabalar;
Yıllardır amatörce ve hiç bir ticari kaygı gütmeksizin, belki de biraz da evde ortaya çıkan organik çöpleri çöp kovalarına göndermek yerine değerlendirebilmek adına kompost ve torf yapmaya çalışıyorum. Kimi zamanlar başarılı oldum kimi zamanlar ise aceleciliğimden ve hazırladığım karışımları anlamsız ve gereksiz yere karıştırmamdan dolayı başarısız olduğum veya çok geciktiğim dönemler oldu. Bir müddettir solucan gübresi yapma çalışmalarım var, yine aynı şekilde ticari bir kaygıdan ziyade doğaya daha az çöp bırakabilir miyim kaygısından kaynaklanıyor. Ancak bu sabah dikkatimi çeken bir husus bütün moralimi bozdu. Hazırlamış olduğum karışımların içerisinde zamanla solucandan çok daha fazla olarak kırk ayak üremiş. Bu karışımları kaynatarak kırkayak problemini çözmeyi düşünüyorum ancak bu sefer de solucanları da katletmiş olacağım. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

photographist
23-12-2013, 13:05
Merhabalar;
Yıllardır amatörce ve hiç bir ticari kaygı gütmeksizin, belki de biraz da evde ortaya çıkan organik çöpleri çöp kovalarına göndermek yerine değerlendirebilmek adına kompost ve torf yapmaya çalışıyorum. Kimi zamanlar başarılı oldum kimi zamanlar ise aceleciliğimden ve hazırladığım karışımları anlamsız ve gereksiz yere karıştırmamdan dolayı başarısız olduğum veya çok geciktiğim dönemler oldu. Bir müddettir solucan gübresi yapma çalışmalarım var, yine aynı şekilde ticari bir kaygıdan ziyade doğaya daha az çöp bırakabilir miyim kaygısından kaynaklanıyor. Ancak bu sabah dikkatimi çeken bir husus bütün moralimi bozdu. Hazırlamış olduğum karışımların içerisinde zamanla solucandan çok daha fazla olarak kırk ayak üremiş. Bu karışımları kaynatarak kırkayak problemini çözmeyi düşünüyorum ancak bu sefer de solucanları da katletmiş olacağım. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

Kırkayakların fotoğrafını koyabilir misiniz?

photographist
23-12-2013, 13:06
içinde yumurta kalmadığından nasıl emin olabiliriz arkadaşlar

Genellikle emin olamazsınız. Ama ekosistemde o kadar çok yumurta oluyor ki bir miktarını kaybetmek genelde sorun olmuyor.

efekentli
23-12-2013, 16:09
Kırkayakların fotoğrafını koyabilir misiniz? Henüz yavru oldukları ve çok hızlı hareket ettikleri için fotoğraflayabilme imkanım olmadı. Ancak elimde fotoğraf makinası ile beklediğim bir anda denk gelirse hemen fotoğrafını çekip koyabilirim. Ancak görmüş olduğum kırk ayaklar yaklaşık olarak 0.7 cm ila 1.0 cm aralığında henüz yavru ve kahverengi renkli olanlardan.

Tek Hayal
14-06-2014, 16:27
Arkadaşlar Elimde 1000 adet üstü + 50 adet kokon bulunmakta ÜCRETSİZ bana adres veren arkadaşa kargolamak istiyorum . Vakit darlığı nedeni ile ilgilenemiyorum Siz Solucanseverler ile paylaşmaktan onur duyarım . Kargo ücretini karşıladığınız takdirde istediğiniz adrese gönderebilirim .

Tek Hayal
17-06-2014, 11:13
Merhaba Arkadaşlar Mersinden Emekli bir amcaya verdim solucanları ve kokonları her şey için teşekkürler...

Levonardo
09-09-2014, 21:22
Spartatus nickli arkadaş, sanırım üçüncü bir mesaj yazarsanız o mesajınızda reklam olacak...

Solucanların faydalarını biliyordum ama bu tür ve yaptıklarını yeni öğrendim. Biraz araştırdım, maaşallah solucan üreticilerimiz doğa, temiz gelecek, çocuklar, böcekler, çiçekler için bu işi yaptığını söylüyor gibi ama solucan fiyatlarına bakınca boğazda yalı fiyatı isteyecekler gibi. 500 adet solucan 300TL civarı :) Hayır genel olarak bakınca fiyatlarda birbirine çok yakın, sanki kartel yapmışlar.

Ayrıca dikkatimi çeken bir konu;
- Üreticilerden biri diyor ki; Devlet ithalat izni vermeyince 30 bavulla rusya'dan getirdik.
Peki bu şahıs kaçakçılık yapmış olmuyor mu?

Aynı zamanda bu şahıs ülkeye katkı sağlayacak bir iş yapmak istiyor ve bunun önünü açmak yerine tıkayan memura ne demek lazım?

Tuhaf durumlar...

Bu arada sizin sattığınız fiyatın 3te 1i fiyatına solucan satılan ülkeler var ve öyle sahte falan filan denilecek türde değil, lütfen fiyat konusunda gerçekçi olun.

deliboran38
10-09-2014, 08:06
*** arkadaşlar....

Solucan gübresi üretim işine amatör olarak başlayacağım ancak; şu yemleme sorunu kafama takılıyor çoğu solucan gübresi üretim sitelerinde ve forumlarda, solucanların günlük beslenmesi gerektiği söyleniyor. ancak; benim günlük beslemeye vaktim olmayacak ortalama 1.000(Bin) solucan aylık yeteri kadar yem verip, bir ay sonra hasat işlemine başlasak uygun olurmu böyle bi yöntem kullanılıyormu...
Birde solucanlara orta boy ahşap havuz yapıp, üsten yemleyip alttan eleklerden yem kendiliğinden dökülürmü acaba.. (bu yöntemi galiba Ekosol firması kullanıyordu)

Bu konuda Tecrübeli arkadaşlardan rica ediyorum iyi günler...

Mete
29-12-2014, 13:26
Kırmızı California solucanları Anadolu büyükbaş hayvan gübresinde oluşan solucanlardır.Hala yurtdışından solucan temin etmeye çalışan arkadaşlardan ricam kurumuş gübrede oluşan solucanlardan çoğaltın.Zaten uygun ortamda hızla çoğalıyorlar.

solucan_sever
28-01-2015, 22:26
İyi çalışmalar Solucanlarıma ince elekle elenmiş koyun gübresi kahve, çay posasi, yumurta kabuğu veriyorum..ağaç tan yuvam kaç gün de gübreye dönüşür..

Selim_014
13-03-2015, 00:19
Arkadaşlar Merhaba, Ben birşey sormak istiyorum internette kompost ve solucan gübresi hakkında birkaç yazı okudum ve araştırmaya devam ediyorum.

Elimde biraz solucan var bu solucanların gübresini elde etmek için solucanları hazırladığım birkaç ay beklettiğim komposta mı koyacam yoksa

Solucanların bulunduğu bir kaba evsel atıkları koyup solucanların bunları yemesini mi bekleyeceğim

laser69
20-03-2015, 12:49
Merhaba benim sorum şöyle, Katı meyve sıkacağından çıkardığım posaları Çiçeklerim ve ağaçlarımın dibindeki toprağa gömüyorum(havuç,salatalık,elma) ( Portakal ve Greyfurt koymuyorum) bahçe ortamında ne tür bir yarar sağlar toprakta kompost bu şekilde oluşurmu? Posadan süzülen sıvılar köklere iyi gelirmi?

Ertanertan
13-05-2015, 15:57
Elimizde kalifprniya solucanı ile hazırlanmış (1000-3000adet) kompost yatakları solucan gübresi ve solucanlar mevcuttur yeni başlayacak organik Dostları için ya mesaj yoluyla **** Facebook aracılığıyla Ertan Tüzün e ulaşılabilir

veyselnet
31-05-2015, 18:41
ben elinizdeki solucanlara talipim

extant958
02-06-2015, 08:34
Sayın veyselnet ,Ertanertan arkadaşımız bu atrihte hemen hemen tüm konulara bu mesajını yapıştırmış ama kendisine face den de burdanda yazdığımız halde cevap vermemektedir . anladığımız kadarı ile satmak istiyor ama fiyatları çıkaramadı galiba :)

omer.kos
31-08-2015, 12:43
Herkese merhaba...
Solucan gübre işini internetten duydum ve yapmak istiyorum. Yapmak için kapalı alanım ve yeterince inek gübresi var. Köyde yaşıyorum.
Bana yardımcı olur musunuz?

Mete
04-09-2015, 10:11
Omer Bey,
Yağ,un,şeker var demek kalan helvayı yapmak.Bu durumda forumu okumak sizi yeterince aydınlatacaktır.

omer.kos
04-09-2015, 11:11
Tarladaki toprakla mı yapacağız??
Okuyunca doğru bilgiler var ama pratiğe gelince sıkıntı oluyor

Mete
14-09-2015, 10:38
Toprakla bir işiniz olmaz.Gübrenizin içinde idrardan arınmış kısmında üreyen solucanları uygun vasat içinde gübrenizi yedirmek suretiyle solucan çoğaltabilir,solucan gübresine ulaşabilirsiniz.

omer.kos
29-09-2015, 10:24
Marsta da su bulunmuş bu işi artık uzayda da yapabiliriz

Mars'ta Akan Su Bulundu (http://www.kamusonhaber.com/marsta-akan-su-bulundu-4899h.htm)

eiseniafetida
04-01-2016, 20:52
Bu işi profesyonel olarak yapmak için uğraşıyorum bu konuda yola çıkan herkese başarılar :)

organikcan
16-01-2016, 23:00
Herkese merhaba;
1 yıldan uzun süredir bu iş ile uğraşıyorum. yapmak isteyenlere tavsiye ederim. her türlü desteği veririm. solucan almak isteyenler de özelden yazabilir.

organikcan
16-01-2016, 23:05
halen bu iş ile ilgileniyor musunuz?

s8472
05-06-2016, 23:48
Herkese merhaba,
Terasımda yetiştirmeye çalıştığım domates, biber ve çiçekler de kullanılmak için kompost üretmek istiyorum. 100-200 kadar kırmızı Kalifornia solucanı (Eisenia fetida) bakıyorum. Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

istanblue34"
15-07-2016, 10:35
arkadaşlar merhaba
bende ufaktan ticari olarak bu işe girmek istiyorum ama başlangıç sormak istediğim birkaç soru var.
öncelikle kapalı alan çatıda üretilebilirmi? yazları sıcak oluyor.
ortalama 100 adet kırmızı califonia sonucanı ile başlayıp ilerletirsem alanı değiştirebilirim. anca bu gübrenin satışı nasıl oluyor kimler alıyor? ne kadardan satılıyor.
bilgi verebilirseniz sevinirim
herkese doğal günler

turanozturk
04-10-2016, 15:16
Kolay gelsin. :)

ertsen
04-10-2016, 17:47
arkadaşlar merhaba
bende ufaktan ticari olarak bu işe girmek istiyorum ama başlangıç sormak istediğim birkaç soru var.
öncelikle kapalı alan çatıda üretilebilirmi? yazları sıcak oluyor.
ortalama 100 adet kırmızı califonia sonucanı ile başlayıp ilerletirsem alanı değiştirebilirim. anca bu gübrenin satışı nasıl oluyor kimler alıyor? ne kadardan satılıyor.
bilgi verebilirseniz sevinirim
herkese doğal günler
Bir videoda izlemiştim. Aşırı sıcakta adamın solucanları ölüyordu. "Bu işi düşünenler manzarayı görsün" diyordu

sevket421903
07-10-2016, 15:09
kaliforniya solucanı ve solucan gübresi temin edilmektedir.

https://www.facebook.com/Kaliforniya-solucan%C4%B1-%C3%BCretimi-576675505836833/

kerkenez
10-10-2016, 08:46
Kimse üzerine alınmasın ama bu iş biraz angora tavşanı çiftliği kurma hikayesine döndü gibi. Hatırlayanlar vardır, millete çok para var diye tavşan çiftliği kurdurdular, sonra büyük bir kısmı ürettiklerini satamadı, ellerinde patladı. Birde hayvanları atsan atamazsın, satsan satamazsın başlarına bela oldu.

Bu solucan gübresi üretim işi önemli ve faydalı bir olay, özellikle kendin için üreteceksen hem organik artıklardan kurtulacaksın hem de elinde güzel bir ürün olacak. Ancak işin ticari boyutu Türkiye şartlarında ne olur o belirsiz. Yeterince talep var mı iyi araştırmak lazım.

aydemiraydın
10-10-2016, 14:04
Kimse üzerine alınmasın ama bu iş biraz angora tavşanı çiftliği kurma hikayesine döndü gibi. Hatırlayanlar vardır, millete çok para var diye tavşan çiftliği kurdurdular, sonra büyük bir kısmı ürettiklerini satamadı, ellerinde patladı. Birde hayvanları atsan atamazsın, satsan satamazsın başlarına bela oldu.

Bu solucan gübresi üretim işi önemli ve faydalı bir olay, özellikle kendin için üreteceksen hem organik artıklardan kurtulacaksın hem de elinde güzel bir ürün olacak. Ancak işin ticari boyutu Türkiye şartlarında ne olur o belirsiz. Yeterince talep var mı iyi araştırmak lazım.

tanıdığım çoğu kişi 3-4 ayda bıraktı.

rozkan
11-10-2016, 14:39
Geçen yıl paylaşım yapan bir siteden on kadar solucan gelmişti, bunlar çoğaldı. Şu anda tarlaya gömdüğüm iki hurda buzdolabına solucanları paylaştırdım. Kasım'a kadar yiyeceklerini verip üzerini örtüp yazı bekleyeceğim. Elde edeceğim gübreyi bahçemdeki ağaçlarıma uygulayacağım.

memduhd
24-04-2017, 14:36
Merhaba,

Manual of On-Farm Vermicomposting and Vermiculture isminde bir kitap buldum internette ancak Türkçe bir kitap duyan varmıdır ?
Ayrıca İstanbul Kurtköy civarlarında bu konu ile ilgili üretim yapan varmıdır ?

Teşekkürler.

Yusufivgen
26-01-2018, 11:41
Samsun’da ziraat mühendisi olarak bu işi yapıyoruz bir yıllık mamasıyla birlikte satış yapıyoruz 5427230369 alıcı olun veya olmayım her türlü sorularınızı sorabilirsiniz

Sûz-i Dilârâ
28-01-2018, 19:46
Solucanları oldum olası çok sevmişimdir. Kemiksiz, kıvrıla kıvrıla toprağın içindeki hareketleri bana hep dans ediyormuş hissi verirdi. :)

Tarsus'a taşınıp da bu kocaman balkonu görünce aklıma zaman zaman gelip sonra dağılan bir düşünce: Kırmızı kaliforniya solucanı besleme işi :D Evden çöpe giden atıklar içime batar durur.

elifaydin
29-01-2018, 07:45
Eşimin işyerinde yapıyoruz, elimizde çokça var hem kendisi hem gübresi. Bir ara küçük bir miktar eve de getirmiştim evdeki atıkları değerlendirelim diye. Ancak kızım her gün git gel solucanları mıncıklamaya başlayınca geri işyerine götürdüm.

pofudukbey
29-10-2018, 08:12
5 ay önce başlamış olduğumuz bir iş 300 bin solucanla başladık şu an 600 bin solucana ulaştık.

800 kilo yaş işlennmiş gübre mevcut solucan yataklarında ise 500 kilo işlenmiş ayıklanmayı bekleyen gübre bulunmaktadır.

Solucanları yerinde bakabilirsiniz

acil ihtiyaçlardan dolayı satmak zorunda kaldık.

0 (546) 612 04 27

MustafaTepe
26-11-2019, 00:02
Yazılı renkli boyalı kağıtları atmayın karton tercih edin hem üremelerine yardımcı olur karton