PDA

View Full Version : Bonsai sergisinde kullanılabilecek dekorlar

bonsaireef
05-11-2006, 21:33
Deniz kenarından hoşuma giden kuru kök parçaları topladım, süs olarak bir köşeye koymuştum. Bugün şunları biraz daha görsel yapayım dedim ve iki dakikada tel üzerine koydum. Sonrasında düşündüm ki bunları bonsai sergisinde kullanabiliriz. Sergide suiseki ve çeşitli ağaç materyaller kullanılıyor.
(Yalnız bir türlü doğru düzgün foto çekemedim. Doğal halleri çok daha iyi.)

Hatta koyu renkli olanın ortasında doğal bir oyuk var. Oraya toprak konup küçük çiçekli bitkiler ekilebilir.

Ne dersiniz kullanılabilirler mi?

http://img211.imageshack.us/img211/510/deneme4hu0.jpg

http://img211.imageshack.us/img211/9839/dene5da0.jpg

http://img120.imageshack.us/img120/9822/dene8zv3.jpg

bonsaireef
06-11-2006, 14:38
Tekrar sorayım üstte sormuştum ama:
Ne dersiniz kullanılabilirler mi?

Size kolaylık olsun diye şıklarda vereyim.
A- Kötü olmuş, sergide kullanılamaz.
B- İyi gibi ama sergide kullanılamaz.
C- İyi ama sergide bu tür şeyler kullanılması güzel olmaz.
D- İyi olmuş sergide kullanılabilir. Toplamaya devam et.

turunç
06-11-2006, 14:48
Merhaba oyum D seçeneğine.. Sergi açılmasını da sabırsızlıkla bekliyoruz. Bonsaileri yakından incelemek, hakkında sorular sormak, tecrübelerinizden faydalanmak, tavsiyeler almak ve tabii ki bonsaileri zevkle seyretmek istiyoruz. Sizin bulduğunuz bu parçalara bakıp kendi bonsaimizde kullanmak amacıyla ben de toplayabilirim dedim. Fikir verdiğiniz için saolun.. Saygılar..

murare
06-11-2006, 15:18
Bunları kayalar gibi standlara mı yerleştireceğiz? Bilmem enteresan şeyler ama... Ama neden olmasın güzel görünümlü kayalar hoş duruyorsa bunlarda sergide durabilir, hatta belkide bonsailerin yanında dekor gibi çok daha güzel durur.
Peki kaya üstüne ağaç yerleştiriyoruz ya kök üstüne yerleştirsek ne olur? Zamanla kaynarmı yoksa kaya gibi dururmu.

memet
06-11-2006, 17:27
A-iyi olmuş.
B-kaide konusunda daha başka şeyler düşünmeli. taş gibi...
C-d şıkkı uygun.
D-anca gelir fikirler birer ikişer..

malina
06-11-2006, 17:39
E - Harika :)

albiza
06-11-2006, 17:44
Koyu renkli olanın için de, mini bonsai yapmaya ne dersin.Alttan bir delik ve içinin çürümesini engellemek için tecrit yapsan ve mini bonsaiyi yerleştirsen.Sarkık veya yarı sarkık ne güzel durur değil mi.Örneğin senin mine,ama dersen ki o zaten bonsai saksısında o zaman onun hemen altındaki yayılıcı taflana ne dersin.Zaten onun bir saksısı bile yok.:(

bonsaisever
06-11-2006, 17:57
İlginç :)
D şıkkı, peşini bırakma ;)

malina
06-11-2006, 18:49
Yanlarına kıyaslayacak bir şey (bozuk para vs) koyup öyle çeksene birini... Tam anlayamadım boyutlarını... Ya da tel kaç mm. onu yaz :)

bonsaireef
06-11-2006, 19:40
Boyutları büyük değil. Hiç bonsai sergisi resimleri incelediniz mi **** videosu seyrettiniz mi? Bende onlarca bonsai sergisi videosu var. Büyük suiseki **** dekor kullanılabildiği gibi daha küçükleri de kullanılıyor. İşte bunlar küçük olanlarından.

Tel kalınlığı 2mm.( bonsai teli :) ) Yerden yükseklikleri 13 cm - 8.5 cm

memet katılıyorum kaide olarak tel olmadı. Tel, sehpada duracak ve ev için dekor olacaksa mükemmel görünüyor. Bunu bende düşündüm. betondan yapılabilirmi bilmiyorum ama ağaçtan kaide yapılabilir. Çok daha uygun olur.

bonsaireef
06-11-2006, 19:43
Koyu renkli olanın için de, mini bonsai yapmaya ne dersin.Alttan bir delik ve içinin çürümesini engellemek için tecrit yapsan ve mini bonsaiyi yerleştirsen.Sarkık veya yarı sarkık ne güzel durur değil mi.Örneğin senin mine,ama dersen ki o zaten bonsai saksısında o zaman onun hemen altındaki yayılıcı taflana ne dersin.Zaten onun bir saksısı bile yok.:(
Mini bonsai değilde mini sarkık bir çiçek düşünmüştüm. Adına ne deniyor unuttum ama bonsaide sergilerken minik saksılarda bitkiler konuyor ya onlardan yapılabilir.

Çiçekli mine de uydurabilirim oraya ama o zaman dekor olmaktan çıkar direk bonsai ve bonsai saksısı olur.

memet
06-11-2006, 21:11
Şimdi, heykel yapıldığında kaidenin hem heykeli bastırmaması hemde tezat olması düşünülür..ağaç heykele taş kaide gibi.. ya da burda ağaç, işlenmiş biçimlendirilmiş bir ağaç kullanılarak bir aykırılık yaratılabilir böylece formun öne çıkması sağlanabilir benzer bir materyal malzemenin izlenmesini zorlaştırabilir..

gallus
06-11-2006, 22:14
Bence gayet güzeller ve kullanılabilirler.

Bir de ilk resimde soldaki kökün içindeki oyuğa dikkatlice bakıldığında bir surat görüyorum sanki. yoksa fotoğraf yanılması mı?

bonsaireef
06-11-2006, 22:31
Gerçektende surata benziyor. Fotoğraf yanılması değil. Gerçeğinde de uygun açıdan bakınca görünüyor.

O zaman memet en kolayı altına işlenmiş cilalanmış bir ağaç kaide yapmak doğru mu?
Aslında gazbeton buldum sahilde ondan yapabilir miyim acaba? Neden olmasın :rolleyes:
Ben her sabah yürüyüşümü yapayım sahilde, bak ne güzel şeyler buluyorum:D

bonsaisever
06-11-2006, 22:35
Bir de ilk resimde soldaki kökün içindeki oyuğa dikkatlice bakıldığında bir surat görüyorum sanki.

Suratı görcem diye falcılara döndüm :D

bonsaireef
06-11-2006, 22:41
:D
4926

Şule
06-11-2006, 23:25
Koyu renkli olanı düşündüğün gibi küçük bir çiçekle renklendirebilirsin. Diğeri için farklı bir fikir belirteceğim. Açık renk olanı canlı bir ağaçla kombine etsen, mesela bu bir sarmaşık olabilir. Gerçi boyut olarak böyle bir çalışmaya uygun mu bilemiyorum ama...

turunç
07-11-2006, 00:31
Şule; benimde aklımdan bu geçmişti. Ne harika olur!..
Fidanlara bak, ara - taşlara bak ,ara - yosun ara - toprak ara - perlit ara - kum ara - fıstık tohumu bulurum diye ağaçların altını ara - ağacına uygun stili bulmak için nette ara, ara, ara... Aklım fikrim bonsai oldu. Ne kadar geniş bir konu. Ayrıca çokta mutluluk veriyor. çiçek bakan herkese tavsiye olmalı.

oktars
07-11-2006, 09:39
Bence sadece bunları sergilemekten ziyade bonsai ile beraber düşünüp o yönde bir çalışma yaparsan daha çok ilgi uyandıracağını düşünüyorum

Ali H. ALI
07-11-2006, 11:16
Herkese selamlar, bir gunde ne kadar cok sey olmus buralarda, Bonsaireef o deniz kenarinda buldugun kurumus kokler, ******* guzel ve bonsai sergilerken bonsailerin aralarinda olmalari, sergiye ayri bir guzellik katacaktir. burda yapilan sergilerde de agaclar arasinda guzel taslar, kurumus odun parcalari, kucuk saksilara ekilmis kucuk cicekli yardimci bitkiler gorulur.

Suya dayanikli sert koklerin uzerine uygun bitkilerde ekilebilir. Ya da uygun bir yerinden acacaginiz delikten sonra onu bir saksiya yerlestirip, kok uzerine actiginiz delikten bir surgun [ornegin sari yasemin]koyup, surgunun saksidaki topraga kadar ulasmasini saglar ve orda kok salarsa, yukaridan cikacak yeni surgunlerle istediginiz gibi calisip guzel bir zumrut u anka tarzi gerceklestirebilirsiniz.

Daha buyuk ve kaya gibi duranlari kesip, bicip uygun bir sekilde guzelce bir saksiya yerlestirip suiseki gibi kullanildigini da bazi kitaplardaki resimlerde gordum.
Bence de bu gibi malzemeleri toplamak guzel bir sey.

memet
07-11-2006, 11:31
Benim de fikrim bunları bonsai malzemesi olarak değil, kendisi olarak değerlendirme..

bonsaireef
07-11-2006, 21:27
Benim de fikrim bunları bonsai malzemesi olarak değil, kendisi olarak değerlendirme..
Kesinlikle katılıyorum. Bu başlığı açma amacımda bu zaten. Bonsai sergilemekte kullanılabilecek alternatif dekorları tartışmak. Yoksa tanuki ve benzeri çalışmalarla ilgili başlıklar var ve orada gerekenler konuşuluyor.

bonsaireef
08-11-2006, 16:49
Bugün bir sürü ağaç parçası topladım. Özellikle bu iş için arayınca bulmak çok zor oluyor. Diğerlerini tesadüfen hoşuma gittiği için almıştım.

Bunlardan bir tanesi iki parçadan oluşuyor. Bir kök parçası yılan gibi görünüyordu. Onuda diğer bir parçaya sanki tırmanıyormuş gibi monte ettim. Diğeride kuru bir ağaç gövdesine benziyor gibi geldi bana. İkisine de gazbetondan kaide yaptım. Yanlarına fotoğraf çekerken para koymayı unutmuşum. En büyüğünün boyu 18 cm.
(Fotoğraf makinesinin LCD ekranı kırık. Aynı zamanda çok kötü fotoğraf çekiyor. Photofiltrede ancak bu kadar düzeltebildim. Emanet makine ne yapalım işte.)

Bunlar fikir ******, ilerde sergi açacağımız zaman gerekli düzeltmeler yapılır, kullanılır **** kullanılmaz. Maksat fikir olsun.
Bunlar için ne diyeceksiniz?

http://img237.imageshack.us/img237/7056/resim001gu8.jpg

oktars
08-11-2006, 16:59
Sağdaki bence yılana değil kafasını çevirip arkaya bakmaya çalışan ördeğe benziyor.
Hafta sonu avdaydım her şeyi tavşan ördek gibi görmeye başladım

bonsaireef
08-11-2006, 17:50
Olayın daha iyi anlaşılması için bir kompozisyon denemesi yaptım. Bu dekorların nerede kullanılacağı daha iyi anlaşılabilir bu sayede.
4982

albiza
08-11-2006, 18:00
Bonsailerle daha güzel durmuşlar,bunların yanına birde kayalar geldimi ekip tamam...

bonsaireef
08-11-2006, 18:15
Bir başka deneme:
4981

bonsaisever
08-11-2006, 19:33
Saksılarınıda çok güzel yapmışsın :)

murare
09-11-2006, 08:42
Bence çok küçük kalmışlar mini bonsailerle kullanılmalı gibi geldi ama gerçekten hoş duruyor. Dediğim gibi mini bonsailerin yanında daha güzel gözükecektir.

bonsaireef
09-11-2006, 14:52
murare zaten benimkiler mini bonsai. Sarkık olan 10 cm, yatık olan 15 cm, diğer büyük olan bile 20 cm.

Anlaşıldı bu konu hakkında biraz araştırma yapmak gerekiyor. Biraz resim yükleyeyim. Sanırım konu anlaşılmadı. Bonsai sergilerini dikkatli incelememişsiniz.
Hazırlanıp dönüyorum...

murare
09-11-2006, 15:20
Yok yok, ben sadece bonsailer daha küçük veya kökler daha büyük olursa daha güzel olur düşüncesinde idim. Ama bu işin kuralı bu diyosan gerek yok doktor. (Sen buraya eklemeden ben gidip bir kaç sergi gezeyim :D)

bonsaireef
09-11-2006, 15:37
Bonsai sergilerinde bonsailerin yanında tamamlayıcı olması amacıyla küçük dekorlar kullanılıyor. Bunlar küçük saksılardaki minik bitkiler, suisekiler, kök **** ağaç objeler, çeşitli el yapımı objeler...
Dekorlar bonsaiyi gölgelemiyor burada asıl amaç bonsai sergilemek.
Şimdi biraz görsel örnek vereyim.

Minik bitkiler:
4990

http://www.evergreengardenworks.com/images.htm

4991

http://www.shohin-europe.com/PHOTOS-dbs2006.html

bonsaireef
09-11-2006, 15:41
Suiseki:

4993
http://www.ginkgobonsai.be/index_nl.htm

4992
http://www.bonsaicarolina.com/Southern%20Spring%20Home&Garden%20Show/2005springshow.htm

bonsaireef
09-11-2006, 15:47
El yapımı dekorlar:

4994
4995
4996
http://www.bonsaicarolina.com/Southern%20Spring%20Home&Garden%20Show/2006springshow.htm

bonsaireef
09-11-2006, 15:56
Bu da uç nokta:

4997
http://www.bonsaicarolina.com/Southern%20Spring%20Home&Garden%20Show/2006springshow.htm

Sergilere genel bakış:

4998

4999
http://www.ginkgobonsai.be/index_nl.htm

Sergilerde de gördüğünüz gibi dekorlar son derece küçük.

Şule
09-11-2006, 23:19
Şimdi biraz sivrilik yapıp; "Bu süsleme malzemelerinin ne işe yaradığını hala anlayabilmiş değilim.", diyeceğim. Mademki konu açıldı, anlaşılsın istiyoruz; öyleyse iyice bir anlayalım.

Eğer bu objeler süsleme maksatlı ise, bence o kadar da güzel durmuyor. Önceden beri bu fotoğraflara baktığımda bu objeler bana fotoğrafta fazlalıkmış gibi gelirdi. Şimdi ustalar bunu yapıyor bize eleştirmek düşmez de; bu kadar güzel eserleri yapan insanlar, neden nazar-ı dikkatimizi bu ufacık nesnelerle dağıtıyorlar? Bunun süslemeden ayrı, daha mantıklı bir açıklaması olsa gerek. İşte ben bunu merak ediyorum.:o Buyrun tartışalım.

(İşte bonsai budur. (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=4995) Tek kelimeyle müthiş bir eser.)

bonsaireef
09-11-2006, 23:37
Bir işe yaramasına gerek yok ki. Yıllardır evimizde bir işe yaramayan bir sürü neydiği belirsiz süs denen malzemeler her yeri dolduruyor. Hiçbir işe de yaramıyorlar. Evimde yok deme Şule. :) (Konu ile alakası olmadı bu paragrafın ama neyse)

Benim yaptıklarım güzel görünmüyor olabilir ama ben el yapımı harici doğal objeleri güzel buluyorum. Özellikle de minik bitkileri ve suisekileri.

Bu objelerin buraya konmasının mutlaka felsefi bir anlamı vardır. Bunu araştırırım. Biz şimdilik sadece gördüklerimizi uyguluyoruz. Başka alternatifimiz olmadığından. Bu sanatı biz de bulmadık, adamların yaptıklarına saygı duymaktan başka çaremiz yok.

Derseniz ki bonsaimiz var da süsleri mi kaldı diye, şimdiden konuşulsun ki bonsai bu hızla ilerlerse insanlar sergiye kadar ancak objelerini toparlarlar.

memet
09-11-2006, 23:39
Sosyal antropolojinin babası sayılır Malinovsky
Polinezya'da araştırmaya gidiyor.. ilk yılında iki kabile karşılaşmasına tanık oluyor.
Biri deniz kabukları veriyor, diğeri karşılık olarak mızrak.. takas usulü alış veriş diye not tutuyor olaya.. aradan dört yıl geçtikten sonra kabuk vermenin savaş ilanı, mızrak vermenin de kabul etme anlamı taşıdığını öğreniyor.
Ben ısrarla bonsailerin yanına eklenen parçaların içsel bir anlamı oalabileceğini düşündüm.
bir çağrışım yaratılmak isteniyor bence.
Ya da konan nesneye bir gönderme var.

memet
09-11-2006, 23:42
Bir süre baktım düzenlemelere bonsaiyi "yanlız" kalmaktan kurtarmak için konduğunu düşünüyorum şimdi..

Şule
09-11-2006, 23:49
Hiçbir işe de yaramıyorlar. Evimde yok deme Şule. :)

Evet yok. Olanı da kaldırmaya çalışıyorum.:D Yalnız burada maksadım seni eleştirmek değil. Senin bulduğun parçalar kendi içinde güzel, onlara bir sözüm yok. Senin de dediğin gibi sergi vaktine kadar bu meseleyi öğrenmiş olalım, maksat bu.:p

Ben, süslemeden başka memet'in de dediği gibi içsel bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Mesela bir çalışmada kuru kafa var. Ağaçta da kurumuş dal uygulanmış. Kuru kafa her yerde ölüm manasına gelir. Acaba burada; "Ömrünün son demlerini yaşıyor bu ağaç" gibi bir izlenim mi verilmek istenmiş?

Şule
09-11-2006, 23:54
Ben de bir kez daha baktım ve gördüm ki; fotoğrafı güzelleştirmek de olabilir maksat. Hiç bir fotoğrafta bonsai ortalanmamış. Ya sağda ya solda duruyor. Diğer tarafta kalan boşluğu da böyle tamamlıyor olabilirler. Ben fotoğraf çekecek olsam bonsaiyi ortaya alırım. (Bunun ne anlama geldiğini profesyonellere sormalı.)

bonsaireef
10-11-2006, 00:01
Beni de eleştirebilirsin Şule :) Önemli olan dediğin gibi öğrenelim. Hepimiz sürekli bir şeyler öğreniyoruz ve bu objelerde kullanılıyor, bunu öğrenmek lazım.

Bende bir anlamı olduğunu sadece süs olmadığını düşünüyorum zaten ama ne anlama geldiğini bilmiyorum. Sanırım bunu en iyi Ali hocamız bilir. Bilmese bile bizim için sorar.

Ali hocam siz ne diyorsunuz bu konuda?

bonsaireef
10-11-2006, 00:10
Dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Benim hep dikkatimi çekmiştir. Yeri gelmişken konuşalım. Hep üçleme yapıyorlar. Bonsai, küçük bir obje ve arka tarafta asılı kağıtttan bir resim **** şekil ne ise.
Bunun mutlaka bir anlamı var. İşte burada bir bonsai felsefesi var.
Bonsai yapıyoruz ama felsefesine de saygı duyup uygulayacakmıyız bilmiyorum ama ben uygulamak taraftarıyım.

Şule
10-11-2006, 00:11
Bonsai sergilerinde kullanılan objeler hakkında bir link (http://www.bonsaiprimer.com/display/display.html). Ne, nasıl ,ne için kullanılır anlatmış ve göstermiş.

Şu anda çevirecek kadar zamanım yok ama şöyle bir okudum, anladıklarımı yazayım.

Mesela suisekiler ağacın arkasında dağ varmış gibi bir izlenim yaratıyorlarmış. Yani derinlik sağlıyorlar. Doğru açıda yerleştirince tabi. Çiçekli bitkiler sergilenen bonsaiye parlak bir görüntü veriyormuş. Ama çiçekli ağaçlarla çiçekli bitkiler yanyana konulmamalıymış.

bonsaireef
10-11-2006, 00:15
Çeviri şart oldu. Neyse bakalım çevirecek birini bulursak daha anlaşılır olacak. Ama bu çok yüzeyel daha detay bilgiler lazım. Ali hocamda bir fikrini söylesin bakalım nereye gidiyoruz. :)

Şule
10-11-2006, 00:38
Bu konu hakkında bir kaynak daha.

http://www.internetbonsaiclub.org/index.php?option=com_content&task=view&id=117&Itemid=134

gallus
10-11-2006, 11:59
Bence bu küçük objeler hemen yan tarafındaki bonsaiyi daha heybetli daha büyük göstermek için koyuluyo olabilir.

bonsaireef
10-11-2006, 22:37
Birisi çeviri yapsa çok iyi olacak. Kimin yakasına yapışsak acaba.:rolleyes:

memet
10-11-2006, 22:44
bölüme ekleyelim çevirecek orada buluruz.

pinkwisteria
11-11-2006, 07:59
İsterseniz çevirilerde ben size yardımcı olabilirim ,elimden geldiğince...:).

memet
11-11-2006, 10:02
http://www.internetbonsaiclub.org/index.php?option=com_content&task=view&id=117&Itemid=134
buradaki metinleri çevirip ingilizceden çeviriler bölümüne ekler misiniz.?

pinkwisteria
11-11-2006, 10:43
Elbette en kısa sürede hazırlamaya çalışırım.

bonsaireef
11-11-2006, 11:37
Teşekkürler pinkwisteria. :)

Minarai
11-11-2006, 20:22
Arkadaşlar anladığım kadarı ile yapılmaya çalışılan bonsai yi doğada olduğu gibi uyumlu öğelerle birleştirip sanatsal bir kompozisyon yaratmak..Böylece görüntüyü monotonluktan kurtarmaya çalışıyorlar sanırım..Ayrıca vermek istedikleri mesajı da bu yolla ulaştırabiliyorlar...Mesela kurukafa ortama çöl havası vermiş...Bunun gibi yazı veya kışı simgeleyen objelerle istedikleri havayı yaratabiliyorlar..Tabi sonuçta olay sadece bonsai sanatı olmaktan çıkıp içinde ana öğe olarak bonsainin de yer aldığı sanatsal,görsel bir kompozisyon haline geliyor..En azından benim fikrim budur...:)

bonsaireef
11-11-2006, 20:52
Bence de bir kompozisyon yaratmaya çalışıyorlar.
Pinkwisteria çeviriyi yapıyor bakalım neler diyorlar bu objeler için.

Şule
12-11-2006, 01:29
Bonsaiprimer sitesindeki metini üç aşağı beş yukarı çevirmeye çalıştım. Çeviremediğim kısımları aynen yazdım. Çeviren olursa değiştiririz. Çevirmede gördüğünüz hataları söylerseniz sevinirim.

BONSAİNİZİ SERGİLEME

Mavi atlas sedir. Manzaralı bir taş ve figürle birlikte.
5047

Bonsailerinizi ödüllendirme sırasında kendi sehpaları üzerinde gösterime sunmak gerçek değerlerinin anlaşılması için ideal bir yol değildir. Geleneksel olarak bonsai diğer ağaçlardan ve görsel karışıklıktan izole edilerek sergilenir.

Japonya’daki bir çok evde yılın belli bir vaktine özgü ya da konuklar için anlamı olan objelerin sergilendiği özel bir bölüm vardır. Bonsailer genellikle bu Tokonomolar içinde sergilenir. Yılın belli bir zamanındaki güzelliği için sergilenen ağaç, ilkbaharda çiçekler içinde bir kiraz ya da sonbahar yapraklarıyla bir akçaağaç olabilir.

Ağacın resminin daha anlaşılır olması için bonsai, diğer ağaçlardan izole edilerek gösterilir. Tokonomoda olsun, bir sergide olsun, biçimsel bir yerleştirmede bonsaiyi tamamlaması ya da manzara içinde ağaca geniş kapsamlı bir izlenim kazandırması için, bonsai başka nesnelerle birlikte sergilenir. Bu nesne bir taş ya da vurgulanan ağaçla ilgili saksıda küçük bir bitki ya da ya da yılın belli bir zamanıyla ilişkili herhangi bir süs eşyası olabilir.

Bonsai genellikle Shoku diye isimlendirilen tahta bir zemin üstünde sergilenir.

5048
Bir bonsai, suiseki ve levhayla birlikte bir tokonoma

Küçük ağaçlar aşağıdaki gibi bir sehpa üzerinde sergilenebilir. Yine fotoğrafta görüldüğü gibi bir suiseki, ilgili bir bitki ya da süs eşyasıyla da sergilenebilir.

5049

SÜS BİTKİLERİ

Bonsaiye olduğundan büyükmüş gibi bir izlenim veren hemen hemen her bitki kullanılabilir. Örneğin; çimler genellikle bir bambu ağaçlığını taklit etmek için kullanılır.

Alpler uygun bitkiler ve gösterimi daha parlak yapacak çiçekli bitkiler için bir kaynaktır. Ancak çiçekli ağaçlar, çiçekli bitkilerle birlikte kullanılmamalıdır.

Vurgulama bitkilerine, özel türlerin ihtiyaçlarını da dikkate alarak, bonsai gibi sulanıp gübrelenen ağaçlarınıza gösterdiğiniz özenin aynıyla muamele etmelisiniz. Bu bitkilere bonsai saksılarının küçük versiyonları içinde bakılabilir.

MANZARALI TAŞLAR YA DA SUİSEKİ

Manzaralı taşlar ya da doğru söylenişiyle suisekiler, kendi içinde bir sanat şeklidir. Bir bonsaiyle sergilendiğinde ağacı olduğundan büyük gösteren uzaktaki bir dağ izlenimi vermek için kullanılır. Biçimsel serginin bir bölümünde taşlar kendi sehpası üzerinde gösterilir.

SÜS EŞYALARI

Seçilen süs eşyaları anımsatmaya çalıştığınız mevsimle ilgili olmalıdır. Ağaç altında dinlenen bir adam figürü ya da belki bir su bufalosu ilkbahar ve yaz için uygundur.

Sonbahar hasat zamanıdır ve uygun bir figür bunu betimleyebilir.

Kuşlar kolay bulabileceğiniz popüler süs eşyalarıdır. Balıkçıl veya ördek gibi kuşlar su görünümü oluşturmak için kullanılabilir.

Bu süs eşyası bir netsuke (cüzdanları tutturmak için Japonların kullandığı bir eşya) ya da kimononun kemerinden sarkan bir şey de olabilir. Netsuke geleneksel olarak tahta ya da fildişinden oyulur.

AĞACINIZI SERGİLEME

İdeali, bonsainin mümkün olduğunca göz hizasına yakın gösterilmesidir. Bir ağaca yukarıdan aşağı bakmanın, ölçülerin geniş kapsamlı izlenimine katacağı bir şey yoktur.

5050

Bonsai masa yüksekliğinde (üzerinde) sergilenir, fakat bu bile ağacı tam olarak değerlendirmek için yeterli bir yükseklik değildir ve eğilmek veya diz çökmek ağacı uygun bir yükseklikten(açıdan) görmek için en iyi yoldur...

Resmi bir gösterimde bonsai, bir sehpa üzerinde de gösterilebilir. Bu özellikle sarkık ve yarı-sarkık ağaçlar için seçtiğiniz saksıda gösterdiğiniz özen kadar önemlidir. Uygun bir sehpa seçmelisiniz. Aşağıda iyi seçilmiş saksı ve sehpaları görüyorsunuz.

5051

Ağaç, saksısı ve ona yükseklik verip, uçurumun kenarındaki ağaç suretini anımsattıran sehpasıyla iyi görünecektir.

Burada sehpalarda sergilenimi görüyorsunuz. Arkadaki iki sarkık ağaç görüş yüksekliğine yakınlaştırmak için yükseltilmiş.

http://img138.imageshack.us/img138/2861/standssgp2.gif

BİR AĞACI SERGİYE HAZIRLAMAK

Eğer bir ağacı evde ya da sergide göstermeye niyetliyseniz, ağacı hazırlamanız gerek. Bu hazırlık şunları içerir;
-Yaralı ya da ölçü dışı yaprakları kaldırmak
-Dallarda ya da gövdede gelişmiş yosunları dikkatlice yıkayıp temizlemek
-Toprak yüzeyinden yıkıntıları ve yabani otları temizlemek
-Saksıyı kirlerden ve kireç kalıntılarından temizlemek üzere yıkamak

Cilasız saksılarda zeytinyağıyla ışık lekesi verebilirsiniz. Bu saksıya parlaklık verecektir. Bunu yapmanın en iyi yolu şudur: Avucunuzun içine birkaç damla yağ döküp iki elinizi kaplayacak şekilde ellerinizi ovun. Sonra saksının etrafını kaplayacak şekilde saksıyı hafifçe ovun.

http://img138.imageshack.us/img138/2323/chanwisleysitecy8.gif

Londra’danın güneyinde Wisley’deki RHS bahçelerinde dış mekan bonsailerin gösterimi. Her ağaç kendi sehpası üzerinde gösterilmiş. Bu da ağaçların gösterimi ve bakımı için uygun bir yol ancak, karşıdan bakıldığında arkadaki karmaşıklığın gözükmesi nedeniyle her bir ağacın unsurlarını değerlendirmek zor olduğu için bir arka plan kullanılmalıydı.

BÜYÜK GÖSTERİMLER

http://img329.imageshack.us/img329/1748/capel2002ni1.gif

Bir sergide gösterim. Bu bir tür sergi klubü, muhtemelen bahçivanlıkla ilgili bir sergide halka bonsaiyi tanıtmak için bonsaileri yerleştirmişler. Gördüğünüz gibi ağaçlar sehpalar üzerinde, bitkiler ve uygun eşyalarla birlikte.

GÖSTERİ HAZIRLAMAK

Özel bir gösterim bonsainin değerinin anlaşılması için idela bir yoldur. Şimdi bu gösterimde nasıl en iyiyi yapabileceğimize bir bakalım.
Sahne boşluk izlenimi vermelidir ve Tokonomo genellikle Tatami ya da Japon uyku hasırı boyutlarındadır(6’ ya 2’6’’). Herkes bu ölçüleri tutturamayabilir, ancak; ne kadar boşluk olursa o kadar iyidir.
Arka plan parlak renkte( ideal olanı beyazdır) olmalıdır.

Bütün unsurların bir araya geldiği bir gösterim. Ağaç sağa doğru uzanıyor, bu yüzden sahnenin soluna suisekiyle üçgen bir form oluşturacak şekilde yerleştirilmeli. Ağacın sehpası yaklaşık olarak doğru yükseltide.

http://img329.imageshack.us/img329/2894/setup1an0.gif

Suiseki kendi tarafında duvara yaklaşık olarak aynı uzaklıkta, diğer taraftan ağacı ortalayacak şekilde ancak biraz daha geriye yerleştirilmeli. Suiseki gösterimde, uzaktaki dağları gösteren bir ikon olarak kullanılır.
Kullanılan bitkiler veya figürler orta çizginin önüne daha yakın bir görünüm sağlayarak, ağacın boyunu vurgulayacak şekilde yerleştirilir.

http://img329.imageshack.us/img329/4212/setup2zu4.gif

Burada amacına ulaşmayan bir gösterim görüyoruz. Ağaç sola resmin dışına doğru uzanmış.

http://img243.imageshack.us/img243/3184/setup3or4.gif

Ağaç sahnenin sağına taşındı. Şimdi oldu.

Bonsai, suiseki ya da bitkiyle bir levha kullanacaksanız eğer, bu levha her zaman sahnenin ortasına yerleştirilmeli. Eğer sadece ağaçla levhayla gösterim düzenleyecekseniz, levhayı ağacın soluna, boşluğun tam ortasına yerleştirmelisiniz.
Levha ya da baskı sade olmalı. Örneğin, Hokusai’nin büyük dalgasının basılı olduğu bir levha çok karmaşık olacaktır.

http://img329.imageshack.us/img329/8457/tokonomawavepq3.gifhttp://img81.imageshack.us/img81/9286/tokonoma1xu1.gif

Kış mevsiminde iyi dallanmış bir ağaç, düzgün dal yapısını göstermek için, yapraksız olarak sergilenebilir. Fakat bir günden fazla iç mekanda tutulmamalı.

http://img85.imageshack.us/img85/1421/tokowintersg0.gif

Böyle bir gösterimden uzak durun. Karmaşık ve boşluk yok.

http://img294.imageshack.us/img294/9100/hownottosay8.jpg

http://www.bonsaiprimer.com/display/display.html

memet
12-11-2006, 03:03
Çevirileri okuduktan sonra aklıma şöyle bir konu takıldı.. soncümlede ... boşluk yok diyor..
oysa bizim sanatsal beğenimizin zemininde boşluktan kaçınmaya çalışırız.. zamanla bu sorunla değişik şekillerde karşılaşacağımızı sanıyorum..

Minarai
12-11-2006, 07:33
sule Hokusai'nin büyük dalgası kısmında..Ben orayı : resim basit olmalı,Hokusai'nin büyük dalgası çok fazla olacaktır diyerek yanındaki resmi uygun gösteriyor olarak anladım..
but ideally they should have a backdrop to view them against, as its difficult appreciate the elements of each tree when viewed against the background clutter
burada da
"karşıdan bakıldığında arkadaki karmaşıklığın gözükmesi nedeniyle her bir ağacın unsurlarını değerlendirmek zor olduğu için bir arka plan kullanılmalıydı" diyor...

bonsaireef
12-11-2006, 08:15
Şule çeviri için teşekkürler. Eline sağlık.

Şule, Minarai ve diğer arkadaşlar. Minarai'nin uyardığı konuda hemfikirseniz gerekli düzeltmeyi yapacağım.
Ben baktım minaraiye katılıyorum. Konunun anlaşılması için diğer resmide metne ekleyeyim.

bonsaireef
12-11-2006, 08:18
Minarai çevirdiğin kısmı ekledim teşekkürler.

Şule
12-11-2006, 11:05
Düzeltme ve eksik kısım çevirileri için teşekkür ederim arkadaşlar.

Minarai, Hokusai'nin büyük dalgasının geçtiği cümleye bir daha baktım da gerçekten de dediğin gibi çevrilmeliymiş. Uzun süre çeviri yapmayıp, gece geç saatlerde çeviri yapmaya kalkışılırsa olacağı budur. :D

Çevirinin sonlarına doğru günün verdiği yorgunluk da eklenince, artık kelimeleri bir araya getirip de cümle kuramaz hale gelmiştim. Kusura bakmayın, arkadaşlar.:o

Ali H. ALI
12-11-2006, 11:07
Herkese selamlar,iki gun icerisinde burada bayagi bir ilerleme olmus.Bu guzel bilgileri umarim yakin bir zamanda yapacaginiz bonsai sergilerinde uygulama firsati bulursunuz.

Bonsaideki ucgen gorunum, daha once de belirtigim gibi, Cindeki bazi inanclara gore, ucgenin zirvesi cenneti ortadaki uc noktasi, insani, en altaki uc noktasida yeryuzunu, topragi simgeliyor.
Taoizim,doga ile ic ice bir inanc. Boyle olunca bonsaideki ucgene yansiyanlar da cok dogal oluyor. Diger yanda Japonyadaki Zen budiziminde ayni seyleri gorebiliriz . Simdi ismini hatirlamadigim bir japon bonsai ustasi soyle der, "Bonsaiyi, bir Japon gibi algilayabilmek icin, zen budizimini bilmek gerekir"
Bu sozden de yola cikarak, cinde oldugu gibi, Japonyada da bonsai ile inanclar arasinda bir baglanti oldugunu saniyorum.
Dogayi gozlerseniz, doganin kendi olusturdugu, ucgen gorunumude bir cok seye raslarsiniz. Bunlarin icerisinde agac da vardir. Bonsai uzak doguda dogup gelistiginden, Uzak dogu dinleri de, doga ile ic ice oldugundan bu ucgen gorunumun bonsaide one cikmasi dogaldir.
Bu ucgen teorisi, bonsai sergilerken de uygulaniyor, ornegin Sulenin yaptigi cevirinin icerisindeki resimli ornek gibi, bonsai, resim ve kucuk saksidaki bitki
kendi iclerinde bir ucgen olusturdulari gibi toplu halde de buyuk bir ucgen olusturuyorlar.[ayni durum orman tarzi yaparken de ortaya cikiyor, ornegin 7 agacli bir orman tarzinda, agaclar iki gurb helinde dikilirse 3agac ve 4 agac kendi hallerinde birer ucgen olusturduklari gibi, toplu halde de buyuk bir ucgeni olusturuyorlar.]

Bonsai sergilerken, bonsai tek basina sergilenecegi gibi, Agacin altina yerlestirilecek uygun insan fugurleri,[bu kucuk fugurler, agacin kucultulen olceginin, anlgilanmasinda yardimci oldugu gibi, agacin insan ve diger canlilarla iliskisini de yansitiyor. Genelde bu insan fugurcukleri geleneksel giyisiler icerisindeki cinli ve ya japonlar oluyor, Turkiyede bu fugurcuklerin deyisip geleneksel turk tipleri olursa, ornegin agac altinda geleneksel renkli giyisileri ile saz calan bir halk ozani ne guzel olur, ya da zeytin hasadi zamani renkli giyisileri ile zeytin agacinin altina oturmus bir iki kadin.

Bonsai, dagi cagristiran kaya parcalari ve kucuk saksilara dikilmis bitkiler ile de sergilenebilir kucuk saksidaki bitki on palanda olur. dogadaki gibi bir agaca bakarken en yakinizdaki ayaklarinizin icerisindeki bir ot veya bir kucucuk cicektir. agac orta planda dururken kaya parcalari da uzakta gorunen daglar gibi en geride olur, dogadaki goruntulerden esinlenerek gerceklerine ters dusmiyen goruntuleri bonsailerinizle sergileyebilirsiniz.

Sulenin ve Memedin sordugu soruya yanit olur diye bunlarida yazma geregini duydum.
Dogrudur bonsailer saksiya dikilirken , saksinin ortasina deyil de az sag veya soluna dikilip saksinin bir tarafinda bir bosluk birakilir.genelde dogadaki hic bir sey, insanlarin yaptigi gibi simetrik deyildir. Bunu dogayi dikatlice gozlerken insan daha iyi farkadiyor.Bonsai de dogadan esinlenerek yapildigi icin, saksinin tam ortasina dikilip simetrik bir gorunumle, dogaya ters dusmemek icin saksinin ortasinin sagina ve ya soluna dikilir.[zamanla bu dikim tarzinin goze ne kadar hos gorundugunu deneyimlerinizle sizler de goreceksiniz.] Bonsaide aranan onemli unsurlardan 3 tanesi de sunlardir DOGALLIK, SADELIK, SUKUNET VE SESSIZLIK ilk ikisi tamam da ucuncusu olan sessizlik ve sukuneti nasil anlatacagiz, bence saksinin bir tarafinda kalan bosluk sessizligi sukuneti
simgeliyor. ne dersiniz?

Not: Sule ceviri icin sagol, bircok arkadasa mutlaka yarari olmustur.
Sayin Minarainin anladigi gibi, hokusakinin buyuk dalgasi ordaki kompozisyona uygun olmadigi diger resmin daha sade ve uygun oldugudur.
Hepiniz saglicakla kaliniz.

Şule
12-11-2006, 11:12
Çevirileri okuduktan sonra aklıma şöyle bir konu takıldı.. soncümlede ... boşluk yok diyor..
oysa bizim sanatsal beğenimizin zemininde boşluktan kaçınmaya çalışırız.. zamanla bu sorunla değişik şekillerde karşılaşacağımızı sanıyorum..

Esasında oradaki boşluk kelimesinden kastettiği şeyi, ben, arkada gökyüzü izlenimi veren boşluk olarak anlamıştım. Sözlükte space kelimesinin Türkçe karşılıklarında gökyüzü yoktu, o yüzden boşluk olarak çevirdim. Ama ben hala o boşluğun doğada bir ağaca baktığımızda arkasından görünen gökyüzünü temsil ettiğini düşünüyorum.

Şule
12-11-2006, 11:31
Bonsai, dagi cagristiran kaya parcalari ve kucuk saksilara dikilmis bitkiler ile de sergilenebilir kucuk saksidaki bitki on palanda olur. dogadaki gibi bir agaca bakarken en yakinizdaki ayaklarinizin icerisindeki bir ot veya bir kucucuk cicektir. agac orta planda dururken kaya parcalari da uzakta gorunen daglar gibi en geride olur, dogadaki goruntulerden esinlenerek gerceklerine ters dusmiyen goruntuleri bonsailerinizle sergileyebilirsiniz.

Aslında bu etkiyi başarılı çekilmiş pek çok fotoğrafta görüyoruz. Bu gösterimde yapılmak istenen de bu. Fotoğrafik bir etki oluşturmak. Çok başarılı bir fotoğraf değil ama önde küçük bir bitki, arkada dumanlı dağlar ile kaya üstü-kaya içi stilde bir ağaç.

http://img224.imageshack.us/img224/2338/fotografikzs21uu8.jpg

Minarai
12-11-2006, 21:08
Arkadaşlar bu kısım kalmış..Burayı da çevirmeye çalıştım..Umarım doğrudur..

Bonsai tend to be displayed at table height, however even this is too low to properly appreciate the tree and bending, or kneeling is the best way to view the tree at the proper height

Bonsai masa yüksekliğinde (üzerinde) sergilenir, fakat bu bile ağacı tam olarak değerlendirmek için yeterli bir yükseklik değildir ve eğilmek veya diz çökmek ağacı uygun bir yükseklikten(açıdan) görmek için en iyi yoldur...

sule'yle beraber nakavt edebildik çeviriyi en sonunda..:))

Şule
13-11-2006, 11:09
Sağol minarai, gerekli düzeltmeyi yaptım. :)

murare
13-11-2006, 13:39
Arkadaşlar emeğinize sağlık, Sergiyi açtığımızda bir kez daha anılacaksınız :D

pinkwisteria
13-11-2006, 23:21
Arkadaşlar çeviriyi geciktirdiğim için özür dilerim ama tamamen elektriklerin azizliğine uğradım.Dün biz de gece yarısına kadar elektrikler gelmedi.
Elimden geldiğince yazıyı çevirmeye çalıştım,eksiklerim, hatalarım olabilir kusura bakmayın....:) .

BONSAİ SERGİSİNİN NASILLARI VE NİÇİNLERİ

Eğer bonsai sergilerini ve sanatsal niteliklerini dikkate almaya yeni başlayanlardansanız, çevrenizdeki geleneksel bonsai sergileri aklınızı karıştırabilir.Bununla yüzleşin, bu tür titiz detaylar bonsaiyi sergilerken çıldırtıcı ve delirtici olabilir. Geleneksel sunumlara aldırmadan kendinize özgü olanlar şeyleri yapmanız daha kolay görünüyor.

Bonsai sergilerine kurallar dizini şeklinde yaklaşmaktan çok, mantıklı bir şekilde doğal bakış açısıyla yaklaşım daha yardımcı olacaktır. Şimdi bonsai serginizde sunacağınız ve üzerinde çalıştığınız objelere bir bakalım. Çayırda büyümüş bir akçaağaç veya karaağaç, çiçekli bir bitki ve dağ hayal edin.

http://img209.imageshack.us/img209/732/1elementscx7.jpg

Önce bu objeleri doğada düşünün ve siz de doğada bir yerde yer alın. Gerçek hayatta bu objelerle nasıl karşılaşırsınız? Eğer doğada bir ağaca hayran bir şekilde duruyorsanız, çoğunlukla çiçeğe daha yakınsınızdır. Sizin ayakucunuzda yer alır. Sonraki yakın olan obje ağaçtır. Bunlardan sonra eğer ağacın sağında köklerine yakın bir yerde duruyorsanız ağacın tamamını gözlemleyemezsiniz. Ama biraz uzağında durduğunuzda tüm görüntüye hakim olursunuz. En son olarak dağ en uzakta yer alır.

Aşağıda bakış açısının en gerçekçi olduğu varsayılan sıralaması.

http://img90.imageshack.us/img90/3289/2orderoq1.jpg

Şimdi size doğal bakış açısını hatırlatalım ve sizin de bunu serginizde nasıl uygulamayı isteyeceğinizi düşünelim. İzleyiciler serginizin önünde, sizin çayırda çiçek, ağaç ve dağa bakışınıza benzer bir şekilde duruyor.

Aşağıdaki görüntü sizin göstermek istediğiniz sahneyi en iyi şekilde temsil ediyor mu?
http://img216.imageshack.us/img216/8228/3badorder1fa9.jpg

Muhtemelen değil.Ağaç merkezde, belki de ilginin merkezinde ama çok geri planda. Dağ ön planda görünüyor. Bu doğru değil.

Aşağıdaki görüntü nasıl? Daha iyi görünmüyor mu?

http://img216.imageshack.us/img216/197/4badorder2lt5.jpg

Gerçekte değil. Bu kez çiçekler, size en yakın olan obje, uzakta hatta dağdan bile daha uzak!

Hayır siz çayırda gördüğünüz görüntüye en yakınını uygulamak istiyorsunuz. Yani, dağ en uzakta, ağaç daha yakın ve çiçek de ön sağ üstte. (Aşağıdaki görüntü gibi..)

http://img209.imageshack.us/img209/3983/5goodordermu0.jpg

Evet bu daha benzer. Şimdi doğal bakış açısını alıp bunu bonsai serginizde kullanalım.

Bonsai sergisi doğaya özgü bir sahneyi birebir resmetmekten çok daha sanatsal bir nitelik taşıdığından, sizin serginizde ağaç, çiçek ve dağ dışında kullanabileceğiniz başka objeler de vardır.Yeni başlayanlar, objeleri yukarıda olduğu gibi doğru sıralamalı.Sonra bakış açısındaki uzaklıkları doğru olarak nakletmeliler. En yakın, yakın ve uzak. Bu objeler arasındaki yükseklikleri de ayarlamalısınız (çiçekler toprakta, ağaç uzun ,dağ uzakta ve daha uzun)

Bu tür bakış açısındaki efektler bazı aletler ve tamamıyla aynı olmasa da anımsatan objeleri gerektirir. Örneğin; ağaç toprakta yetişen çiçekten daha uzun gösterilmelidir, bu nedenle sergide ağaç sehpanın üzerine yerleştirilir.Dağın sergide tamamen aynı şekilde sunumu zordur. Bu nedenle duvara asılmış bir dağ resmi objeyi daha uzakta düşündürür. Çiçek basit bir saksıda ve basit bir platformda olmalıdır, sergide direkt yerde olmamalıdır. Bir bitkiyi stantsız sergilemek hem gayrı resmi hem de gelişigüzel olacaktır.

Sergilerde objelerin yerleştirilmesinde en sık karşılaşılan bakış açısı; çiçek en yakın, ağaç biraz uzak, dağ en uzakta .Bu şekilde üç boyutlu bir sergileme olur. Boyut önden arkaya bakış açısı, izafi yükseklik bakış açısı ve soldan sağa bakış açısı olarak değişkenlik gösterir. Bu üç objeyi sergide alana rahatça yerleştirirsek, doğanın genişliğini bize anımsatır. Bu tür bir düzenleme inandırıcı bir görüntü oluşturur.

Bu mantıklı yol izlendiğinde aşağıdaki görüntü oluşacaktır.

http://img209.imageshack.us/img209/1143/6tokonoma1bg6.jpg

Şimdi bu üç objeyi neden daha farklı bir şekilde yerleştirmeyelim? Neden sadece önden arkaya bakış açısına bağlı kalıp diğerlerine aldırmayalım? Daha farklı olabilir. (Aşağıdaki gibi)

http://img90.imageshack.us/img90/399/7tokonoma2dw1.jpg

Çok da anımsatmıyor, değil mi? Hayır bu önden ve bonsai sergisinde iyi görünmeyecek, manzara resmi gibi ,kendine özgü açısı olan bir görünüm.

O zaman neden objeleri daha değişik düzenlemiyoruz,daha özgün,önden görünüm… Aşağıdaki gibi.

http://img91.imageshack.us/img91/9449/8tokonoma3hs1.jpg

Tekrar,oldukça yapay ve sönük. Doğru, düzenli duruyor ama doğa her zaman düzenli değildir. Doğa nadiren düz çizgiler, yayılım veya mükemmel bir ritim içerir. Bu rast gelelilik ve kargaşa bazı derecelerde serginizde yansıtılmalı (daha fazla veya daha az) aksi takdirde yapay görünür. Doğal bir sahnenin yapay sunumunu uyguladığınız bir gerçek ama her şeyi doğal bakış açısı ve ritminde sunmanız gerekir.

Aşağıdaki sergide doğal bakış açısını anımsatan yapay objelerin kullanımını görmektesiniz.

http://img209.imageshack.us/img209/1143/6tokonoma1bg6.jpg

Bitki platformunun doğal, düzensiz şekline dikkat edin. Ağacın ve yardımcı bitkinin nasıl levha merkezinden eşit uzaklıkta yerleştirilmediğine dikkat edin. Ağacın yapraklarının levhayı bağlantı kurmak istercesine nasıl hafifçe okşadığına dikkat edin. Bu sergi düzenli ve sıralı ama ilgisiz ve antiseptik değil.

Şimdi levha kullanmadan gövdesi işlem görmüş dağ ardıcı ve yardımcı obje olarak mountain stone suiseki yi nasıl düzenleyeceğimize bir bakalım. Tabi ki bu obje grubu daha farklı bir bakış açısı ve düzenlemeye ihtiyaç duyacaktır. Ağaç eğer şelale bonsaisi ve mevsim de ilkbahar değil de kış olsaydı, dağ resmi değil de sadece cırcırböceği resmi olsaydı. Bu resme hangi mevsim daha uygun olurdu?

Bu tür düşünceler bonsai sergisini daha ilginç ve meydan okuyucu bir çalışma yapabilir. Bu, sergilerde sanatsal niteliğin neden önemli olduğunu göstermektedir. Siz bir sanatçı olarak, izleyiciye bir hikaye anlatıyorsunuz; sadece bir masa üzerinde düzenlenmiş güzel objeleri sunmuyorsunuz. Bunda sanatsal bir nitelik yok. Yaratmak ve yeniden canlandırmak ve bu hikayeyi anlatmak, sizin oluşturduğunuz değişik hikayelerinizle bonsai sergileri yeniden izleyicilere aktarılacaktır. Umarım bonsainizde denemeye değer ve zorlayıcı bir hikayeyi uygulama fırsatı bulursunuz. Sanatsal nitelik bunu zorlayıcı yapıyor ama her şey sizin doğadaki yerinize sağduyunuzla başlar.

Şule
13-11-2006, 23:34
Eline sağlık pinkwisteria! Türk bonsai camiası bir metin daha kazandı. ;)

Görüyorum ki bonsai sevenler arasında çeviri yapabilecek kişiler var ama yeterli zaman yok. Bunca zamandır bu forumda bonsai adına bir şeyler öğrenip öğretmeye çalışıyoruz. Her hafta bir makale paylaşıp çevirseydik şimdi elimizde daha çok döküman olurdu.:o

pinkwisteria
13-11-2006, 23:39
Bonsai sergisinde kullanılan dekorlar hakkında kendimce bir yorum getirmek istiyorum, doktor bakış açısıyla, ne derece doğrudur bilmiyorum ama...
Sergide bir objeyi incelerken ona iyice konsantre oluruz, en ince detayına kadar onu iyice yorumlarız. Hafızamıza yerleştiririz. Diğer objeye geçerken aralara konan dekorlar, önceki objeye yoğunlaşmış dikkatin kısa süreli de olsa dağılıp yeni objeye hazırlanması açısından yardımcı olacaktır. Önceki objede takılı kalan dikkat, yeni objeyi yorumlamada bazı görüntülerin farkında olmadan atlanmasına neden olabilir. Dekorlar beyin için bir teneffüs süresi oluşturuyor diyebiliriz bence...:).

pinkwisteria
13-11-2006, 23:41
Teşekkür ederim Şulecim senin de ellerine sağlık.Elden geldiğince çorbada bizim de tuzumuz olabilirse ne mutlu bize :).

Şule
14-11-2006, 00:06
Dekorlar beyin için bir teneffüs süresi oluşturuyor diyebiliriz bence...:).

Bence güzel bir tespit. Dekorların bu faydası, yerleştirenlerin bile aklına gelmemiştir eminim.

Metinlerden de anladığımız kadarıyla, bu dekorların yerleştirilmesindeki tek amaç; doğayı taklit (Tabi bu sanatın japonlardan alınmış olmasının da bu dekorların kullanımında katkısı var). İşte burada yine benim anlamadığım bir nokta devreye giriyor. :D Bonsai sanatı geçmişten günümüze gelişerek bugünlere gelmiş. İlk olarak saksıda ağaç yetiştirmeye başlanmasıyla bonsainin temelleri atılıyor, Çinlilerin estetik kaygısının da eklenmesiyle bonsai sanatına dönüşüyor. Her uğradığı yerde, yeni bir stil, yeni bir teknik kazanarak günümüzdeki halini alıyor. Hal böyleyken niye biz de kendimizden bir şeyler katmıyoruz? Mesela ben; Tokonoma içinde suiseki ya da bitki kullanmak istemiyorum. Mağara önünü kapatmış bir ağacı resmetmek istiyorum. Ya da bir saman yığınını savuran üç beş insan koymak istiyorum. Ya da ağaç altında dinlenen bir koyun sürüsü, zeytine merdiven dayayıp tırmanmış zeytinci kadınlar...Ne olacak şimdi?:D

Bonsaisini yaptın da tokonomanın içi mi kaldı diyeceksiniz şimdi. :rolleyes:

turunç
14-11-2006, 00:14
Pinkwisteria; çok teşekkür ederim. Şule sanada teşekkürler ellerinize ve gözlerinize sağlık. Bizler gibi yeni başlayanların bu otantik ve bize yabancı geleneksel sanatı anlamamıza ve kendimizce yorumlamamıza yardımcı oldunuz. Hakkında çok az şey bildiğimiz bonsaiyi öğrenip felsefesini anlamaya başlayınca hem ona saygı duyuyor hemde daha çok bağlanıyor insan... Katkısı olan herkese en içten saygılarımla...

acerpalmatum
14-11-2006, 02:28
Şule hayal gücüne hayran olmamak elde değil.
Çeviriyi yapan arkadaşlara ayrıca teşekkürler.
Birden çok mu fazla olacak bilmiyorum ama aşağıdaki konuyu yaklaşık bir ay kadar önce ingilizceden çevirilecek metinler kısmına eklemiştim. İlgilenen olmadı. Belki burada sizler yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm. Emeği geçen arkadaşlara tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum.

http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATSphagnum%20Moss.htm

memet
14-11-2006, 08:49
Bence belirli bir süre geçtikçe yerli bir veya bir kaç tarz, düzenleme ya da çeşitleme olması kadar doğal bir şey olmaz..zamanla böyle eğilimler belirecektir..
bence çok ilginç de olacak..

bonsaireef
14-11-2006, 09:06
Pinkwisteria çok teşekkürler. Ellerine sağlık. ;)
Bonsaicilerde ne cevherler varmışta haberimiz yokmuş. Şulenin dediği gibi her hafta bir makale çevrilse bir sürü makalemiz olur. Dönüşümlü yapılınca yük fazla da olmaz. Şimdi bonsai çeviri grubu oluşturalım ve kimler görev almak ister bakalım. Çok yorucu olmayacak makaleler bulup dönüşümlü çeviriler yapılırsın. Bu makalelerin çok faydası oluyor.

Şule kendimizin tarzını oluşturmak konusunda sana katılıyorum. Bu başlık açıldı ve bonsaide dekorlar konulduğu konuşuldu. Konuşuldukça geliştiriyoruz. Şimdi neden bu dekorlar bizim kültürümüze ait olmasını konuşuruz ve kendi stilimizi buluruz. Yıllardır bir değişiklik göstermemiş olması değişmeyecek anlamına gelmez. Bence çok güzel olur kendi kültürümüzden esintiler. Hem sergilerken insanlara bonsai çok yabancı gelmez, kendilerinden bir şeyler bulma fırsatları olur.

murare
14-11-2006, 10:00
Önce çeviriye emek harcayan arkadaşlara tekrar teşekkür edelim. Emeğinize sağlık.
Bonsai de Türk motifleri olsun istiyoruz, bizde birşeyler katalım istiyoruz hepimiz. Sanırım bu sadece dekorlar anlamında olabiliyor değilmi yoksa bize özel bir ağaç stili bulunabileceğini sanmıyorum, Anadoluya has bir ağaç duruşu varsa başka tabi. **** ne gibi bir düzenleme yapılabilir, bunları düşünmeliyiz. Gerçi hepimiz çok yeniyiz , önce bir ustalaşmak gerekir ama aklına "şöyle birşey olabilir" diye bir fikir gelen olursa, paylaşmasından mutluluk duyarız.

turunç
14-11-2006, 10:30
Yeni stil konusunda biraz zorlanırız gibi ama insanların yaratıcılığı sınır tanımaz diyorum. 2000 senedir yapılan bu sanatta çok şey denenmiş ve yerleşmiş bir kültür olabilir. Fakat her bonsai ayrı değerlendirilir ve asla biri ötekine benzemez lafı insanı cesaretlendiriyor. Ne dersiniz?

Şule
14-11-2006, 12:10
Çeviri grubunda yer alabilirim. Ancak çeviremediğim kısımlarda yardımınıza ihtiyacım olur. Yalnız şimdi bu grubta yer almak isteyen 1-2 kişi olursa her hafta bir makale olmazda iki-üç haftada bir makale olur.

bonsaireef
14-11-2006, 12:16
Ayda 1 makale çevrilse bile iyi, hiç çevrilmemesindense.
Sen çeviriyi yap yeterki, mutlaka yardımcı olacak birileri bulunur ;)

Şule
14-11-2006, 12:20
Bonsaide teknikler ve stiller konusunda kendimizden katabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Varsa da bugüne kadar kimsenin daha önce görmediği doğadan bir ağaç stili, bir kaç denenmemiş teknik olur. Ama dekorasyon ve bonsaiyle anlatılmak istenen hikaye konusunda kurallara bağlı olmamak gerektiğini düşünüyorum.

Her insanın doğayı algılayış biçimi farklıdır. Bir japon doğada sadece bir bitki, bir ağaç, arkada dağlar, sonsuz bir dinginlik görebilir. Bir Türk gözüyle baktığımda ben daha fazlasını görüyorum. Ağacın insan yaşamındaki önemini görüyorum mesela... Mesela dallarına emanet edilen kuş yavrularını yılanın ellerine teslim eden bir ağacın çaresizliğini de görebilirim. Ya da adına rüzgar stili denilen şekle sahip bir ağacın, rüzgardan değil de şehrin beton yığınından kaçtığını algılayabilirim. Madem bu bir sanat; her ağaç belli bir stil esas alınarak bonsaiye çevrildiği halde kendi özgünlüğünü katıyorsa bu sanata, biz de kendimizden bir şeyler katmalıyız diye düşünüyorum.

bonsaireef
14-11-2006, 12:39
Şule bonsaide sınırların dışına çıkan düzenlemeler yapan bir site adresi:
http://www.crashbonsai.com/

memet
14-11-2006, 12:43
bonsaiye araba eklemek Anca Amerikalıların aklına gelebilir sanırım.. ama bir mantığı açıklaması bakımından güzel... bir süre sonra kendine özgü detaylar çıkmaya başlayacaktır zaten.. aramızda...
Temel kuralllara hakim oldukça

Şule
14-11-2006, 12:52
İşte bu kendinden bir şeyler katmak konusunda uç bir örnek.

Crashbonsai'yi oluşturan insan olan John Rooney, yaratma ve yok etme dürtüleri arasında kalmış bir sanatçıymış. İlk cümlede öyle tarif ediliyor. Arabaları önce yapıyor sonra parçalıyor. Sonra bonsai yapmaya başlıyor. Bu iki merakını birleştirmeye karar veriyor. Sitede ilgi odağı daha çok çarpılmış arabalar. Dua edelim de yaratma ve yok etme arzusunu bonsailer üzerinde denemesin.:D

murare
14-11-2006, 13:02
Evet ben görmüştüm ilk resmi. Türkiye için doğru bir düzenleme tesbiti çok fazla trafik kazası oluyor. Birde açlıktan ağacın kabuğunu yiyen insanlar yapılabilir :D şaka bir yana bu şekilde düzenlemeler gerçekten hoş olabilir. O zaman ben bir orman stili yapıp piknikte bir aile mangal başında da çizgili pijama giymiş bir adamı sergiye yetiştireyim. Sergi sonuna doğruda bonsaileri yakarım iyi bir konsept olur. (Allah korusun)

bonsaireef
14-11-2006, 13:03
Bu uç örneği (Crashbonsai'yi) konunun açıklığa kavuşması için verdim. Sınırlara bağlı kalmamız gerekmiyor. Şule'nin belirttiği kendi kültür motiflerimizi bonsailerimizde kullanabiliriz. Bunun dışında...Hayal gücümüz nereye kadar izin veriyorsa, John Rooney gibi.

bonsaireef
14-11-2006, 13:04
Çizgili pijama giymiş bir adam :D al sana bir John Rooney daha. :D:D

murare
14-11-2006, 13:07
Benim verdiğim örnek uç sayılmaz aslında hergün yaşanan bir şey ne yazıkki ama sadece hayal gücüyle sınırlı tabi (Ben bir orman stili yapıcamda biride onu yakacak, işte o zaman hayal gücümü kimse tutamaz)

Şule
14-11-2006, 13:11
Vallahi güzel olur, çizgili pijamalı piknik grubu. Pinkwisteria'nın tespitinde olduğu gibi insanların zihnini dinlendirir. Hep ciddi ciddi bonsailere bakıp değerlendirme yapılacak değil ya, arada güldürmek lazım. :) Dikkat edelim de sadece Türkiye'deki sergilere gelsin bu piknik grubu. Sonra bütün dünyaya çizgili pijama modası yayılır da bir de bakarız ki biz de çizgili pijama giyiyoruz.

turunç
14-11-2006, 13:12
Süper fikir murare dostum. Senden esinlenerek bende bonsainin dallarına çaput iplik gibi şeyler asarım. Malum bilmem nerdeki ağaçların tılsımlı olduğuna, çocuk falan doğurtacağına, çaput bağlayıp dilek tutunca kocasının eve bağlanacağına inanan çok bu ülkede :)

bonsaireef
14-11-2006, 13:14
Arkadaşlar süpersiniz ya, biri sizi durdursun :D yoksa yarılacam az sonra.:D

memet
14-11-2006, 13:16
Aslında ağaca çaput bağlama çok hoş göndermesi olan bir çalışma olur bence ciddi ciddi düşünülebilir...Tarihi çok geri giden bir gelenek...
ağaçla kültürün buluşmasına sıra dışı bir örnek bence

turunç
14-11-2006, 13:17
Çaput bağlama işi kolayda nerden bulacam ben şimdi koca kalçalı,kırmızı yanaklı, başı bağlı bir biblo...

bonsaireef
14-11-2006, 13:19
Gelin kaynana stiline bir hamak, ölü dalı kesmeye çalışan bir adam... daha neler olabilir acaba.

memet
14-11-2006, 13:19
bonsailer sergiye çıkacak kadar toparlandığında onunda çaresini bulacağız...
daha saksı konusu da var çözeceğimiz...
Sonra bakıyorum saksı altlarına konan sehpalar konusu var sırasını bekleyen..
altlıklar..

bonsaireef
14-11-2006, 13:21
memet şimdiden konuşalım. Yavaş yavaş bazı bilgiler, görüşler oturuyor. Zamanı geldiğinde bunları konuşursak bazı şeyleri yerine oturtamayız. Bonsai konuşuyorsak her yönünü konuşalım.

bonsaireef
14-11-2006, 13:22
Yoksa biblo sorununu sen mi çözeceksin. Valla güzel olur birde bibloculara dert anlatmak zorunda kalmayız. :)

turunç
14-11-2006, 13:28
Suseiki için acaba şimdiden hazırlıklara başlasak mı? Onlarsız olmaz ya:) o açıdan...

bonsaireef
14-11-2006, 13:34
****** şimdiden doğa gezilerinde etrafınıza bakarak olun. Özellikle dere yataklarında rahatça bulabilirsiniz.

Şule
14-11-2006, 13:37
Piknik grubunun tam önünde yer alacak "Çimlere basmayın" levhasını da ayarlayalım şimdiden.:D

memet
14-11-2006, 13:40
bir yetişmiş bonsaiye istediğiniz gibi sipariş bir biblo...
yanlız tarzlar konusunda seçme yaparım.. baştan söyleyeyim...
şaka biryana çeşitli mazlemelerle denemeler yapılabilir..biblo için..

bonsaireef
14-11-2006, 13:42
memet bu biblo işine profesyonel anlamda nasıl bakarsın? **** bununla ilgilenecek birilerini bulabilirmiyiz?

turunç
14-11-2006, 13:44
Başı bağlı bir kadın lazım bana hemde kesin:)

murare
14-11-2006, 13:44
Ne gibi denemeler memet? Ben söyleyim baştan daha bonsai işini beceremedim, elime kil alıpta mangal ve adam yapacağım diye uğraşamam :D Varmı aranızda böyle yeteneği olan. Bak fırınlamasına ve boyamasına yardım ederim. :)

turunç
14-11-2006, 13:46
Ağacın dalına kuş yuvası yapsak, inciden de kuş yumurtası koysak doğal dururmu acaba?

bonsaireef
14-11-2006, 14:03
Bak kuş yuvası fikri ilginç. Bende bir bonsaime ağaç ev yapmayı planlamıştım ama tembellikten hala yapamadım. Herşeyi hazır koaycağım yer belli ama zor iş bütün gün uğraşmam lazım.

murare
14-11-2006, 14:23
Kuş yuvasını koyarsın güzelde olur ama yumurtayı inciden koyarsan sergi sonuna kadar senin yumurta uçar :D

turunç
14-11-2006, 14:28
Hani bonsaileri ellemek yasaktı :P

turunç
14-11-2006, 14:33
http://www.botanika.com.tr/dekoratifurunler.html

Bonsaireef burdan ağaç ev için kopya çekebilirsin:)

murare
14-11-2006, 15:08
O uçurma eyleminin kendisi yasak normalde ama inci gel beni uçur diyecektir bakanlara. :D

turunç
14-11-2006, 15:10
Giden inci olsun bonsaiye birşey olmasın da. Emeğimize yazık olur.:)

sidarta
14-11-2006, 15:13
Bende bonsailer hakkında bir dergi var, Almanyadaki bir bonsai müzesine ait. Konuyla alakalı olarak çok sayıda irili ufaklı insan, hayvan v.s. figürleri de satılıyor. Bonsai denilince insanların aklına ilk gelen şey uzak doğuya ait motifler, mesela ağacın altına otururup balık tutan bir adam figürü, mandasını çekip giden bir köylü gibi... örnekleri çoğaltabiliriz. Bonsai kültürü bize ait bir kültür olmadığı için bence kendimizden birşeyler katmak yerine, orjinalliği bütünüyle devam ettirmek gerekir kannatindeyim.

murare
14-11-2006, 15:18
O zaman orjinalliği bozulmasın diye hiç bir şey yapmayalım, olurmu öyle şey. Şahsen ben birşeyler katma taraftarıyım. O hesaba göre biz bonsai yapmayalım çünkü Çinli değiliz. Olayın orjinalliği bozuluyor.
Çinlilerden alıp Japonlar birşeyler katmış, onlardan Tayvan lılar birşeyler katmış. Bence sıra Türk lere gelmiş.

Şule
14-11-2006, 15:20
Öyleyse bonsai nasıl günümüze kadar gelmiş bir bakalım:

"Saksıda ağaç yetiştirmek yaklaşık 4000 yıl önce Mısır'da çoğunlukla kullanım kolaylığı, hareketlilik ve elverişlilik gibi sebeplerle başladı.Yunanlılar,Babilliler ve Hintliler de bu tekniği alarak kullandılar. İlk kez Çinliler M.Ö. 200lü yıllarda estetik amaçlarla ağaçları saksıya diktiler. Bonsai sanatı daha sonra 6. ve 7yy.larda Budizmi de getiren keşişlerle Japonya'ya taşındı. Bu bilgi Japon Kamakura döneminin (1192-1333) Heian dönemini(794-1191) dönemini tanıtan belgelere dayanmaktadır.(tarihsel bilgiler 'Bonsai Ustalarının Kitabı' isimli yayından alınmıştır) "

"Çeşitli kültürlerde tarihsel kökleri olmasına rağmen sanat formunu japonlar geliştirdi ve modern bonsainin referans noktasını oluşturdular. Orijinal bonsai genellikle orijinal olarak küçülmüş ilginç şekilli yabani ağaçların saksılara aktarılmasıydı. "

"Yıllar geçtikçe, yetiştiricilerin ağacın yüksekliği ve gelişim gösterdiği yön gibi hususlarda değişikler yapmasını sağlayacak ve yaprakları da bitkiye orantılı şekilde küçültmesine yardım edecek teknikler geliştirildi. Doğada görülen ağaç şekillerinden faydalanılarak hepimizin tanıdığı stiller geliştirildi. Bugün bonsai, zaman geçtikçe değişimine devam edecek canlı heykeller oluşturan bir sanat türüdür. Klasik bonsai, dizayn kalitesini belirleyen çok çeşitli tasarım unsurlarına sahiptir. Bunlar kesin kurallar olmayıp, kılavuzdurlar. Bunların kendi bonsainizi oluştururken size yardım etmede çok kullanışlı olduğunu göreceksiniz. Bununla birlikte, bir çok mükemmel bonsai bu kuralları ihlal eder ve daha iyi görünür. Başkalarının fikri ne olursa olsun, bir bonsai sanatçısı olarak sizin için en önemli tasarım kılavuzu "Bu bonsai beni memnun ediyor mu?" olmalıdır."

http://www.bonsaitr.com/bonsainedir.html

turunç
14-11-2006, 15:20
Neden? Bonsai' de doğayı taklit yok muydu? Doğa sadece japonyada **** Çinde mi var sidarta? Bizden katılan birşeyler olursa insanlarımız bonsaiyi kendilerine daha yakın bulacaktır. Kuralların dışına çıkmadan yapabilirsek tabii... (Diyene bak! dün bir bugün iki.. Kuralları daha öğrenemedim ama çenem maaşallah düşük!..) Yine de bunlar şimdilik fikir tabiii.

memet
14-11-2006, 15:40
başkaları bibloları hangi malzemeden yapmışlar onları anlamaya çalışalım...
seramik mi, fabrikasyon mu, başka malzemeler mi...

sidarta
14-11-2006, 15:45
Arkadaşlar ben yeni üyeyim sakin olun yüklenmeyin bu kadar :( Bonsai elbette doğayı taklittir. Hatta bir bonsai ustası "Gerçek bonsai doğadan daha doğal olmalıdır" demiş. Bizden birşeyler katarken mesela genel bir çerçevede, dağ görüntüsü olarak (olur mu bilmem ama) neden bir ağrı ya da erciyes benzetmesi kullanılmasın. Ama detaylarda fazla oynama yapılamaz sanırım. Kızmayın emi :p

sidarta
14-11-2006, 15:49
başkaları bibloları hangi malzemeden yapmışlar onları anlamaya çalışalım...
seramik mi, fabrikasyon mu, başka malzemeler mi...

İsterseniz yarın dergideki bazı bölümleri tarayıp gönderebilirim. Benim ilgi alanım değil ama, anlayan arkadaşlar bibloların hangi malzemelerden yapıldığının yorumunu yaparlarsa iyi olur .

memet
14-11-2006, 15:51
sevinirim bir iki örnek görmek iyi olur..

turunç
14-11-2006, 16:05
5093

Burda belki vahşi doğa konusu işlenmemiş ama benim hoşuma gitti o yüzden ben hala çaput bağlayan kadın yapmak istiyorum. Üstelik çaput bağlanan ağaçlar gerçektende genelde vahşi doğada kendiliğinden yetişmiş oluyorlar.:D

murare
14-11-2006, 16:08
Hiçte bile o çaput bağlanan ağaçları genelde ak sakallı dedeler diker. :D

turunç
14-11-2006, 16:20
murare yaşlanınca sende bir tepeye çıkıp dikersin bir tane. Bende senin diktiğin ağaca çaput bağlamazsam ne olayım... :)

bonsaireef
14-11-2006, 16:31
Sidarta hoşgeldin. ;)
Arkadaşlar aramıza yeni bir üye katılmış sizin misafirperverliğiniz bu mu? cık cık cık. Hiç yakıştıramadım. :mad:
O misafir şimdilik. Misafirliği bitsin hep beraber yükleniriz. :D

Ben dayanamayacağım misafirliği şu dakikadan itibaren bitmiştir. :D Söyle bakayım sidarta kendi kültürümüzden birşeyler katsak fena olmaz mı? Zaten yeterince kopya çektik bu kopyalara biraz kendi yorumumuzu katsak daha iyi olmaz mı? :rolleyes:

turunç
14-11-2006, 16:47
Haklısın Bonsaireef; sanırım biraz yüklendik sidarta'ya.. Sen bizim kusurumuza bakma sidarta biz öyle kaptırdık ki sorma. Kabalık etmek istemedik. Aramıza hoşgeldin. Umarım harika bonsailerin olur ve bizi çatır çatır çatlatırsın :) Tekrar hoşgeldin.

Bu arada bir kuş yuvası resmi bulamadım deli oldum. Foto montajla bakacaktım bonsaide nasıl duruyor diye.. Bulan olursa benimle paylaşsın lütfen.. Link verseniz bile yeterlidir. Saygılar...

memet
14-11-2006, 16:56
bende orjinal kuş yuvası vardı ama....

memet
14-11-2006, 16:58
link vermekle başa çıkamayacağım nest olarak ara goooglede
grafik seçeneğinde

turunç
14-11-2006, 17:00
Sendekinin boyutları nedir memet? Resmini çekip koyabilir misin?

Minicik birşey yapmak lazım. Çünkü doğada kocaman ağaçlarda kuş yuvaları minicik kalıyor. Belkide başparmağımın tırnağı kadar küçük olacak. Zor ama zor olan güzeldir dimi? Bonsai gibi :)

memet
14-11-2006, 17:03
gerçek kuş yuvası bahçede düştüğü yerde duruyor ..kuşun topladığı bitkilerin tohumları çimlendi üstünde...malesef foto ve tarama sorunları yaşıyorum....
googlede iyi örnekler var nest olarak ararsan...

bonsaireef
14-11-2006, 17:11
İşte bonsai ve kuş yuvası ;)
5095

memet
14-11-2006, 17:16
bu bonsai konusunda tek sözüm hayranlık olabilir...

memet
14-11-2006, 17:18
bir incirim var kaya üstü tarzı denemeyi düşünüyorum..
eski yapılarda da incir çıktığını düşündüm ve bir bina yıkıntısından çıkmış gibi kaya üstü tarz deneyebilirim belki..
bir sürü minik tuğla yapmam gerekecek..

bonsaireef
14-11-2006, 17:20
bu bonsai konusunda tek sözüm hayranlık olabilir...
Ben 6 yıldır bu hayranlığımdan hiçbir şey kaybetmedim.

turunç
14-11-2006, 17:29
5096
Ne kadar güzel duruyor değil mi?

memet
14-11-2006, 17:33
ince otlar toplanacak..biçimlendirilecek sonra on milimden daha büyük olmayan yumurtalar ya da yeni çıkmış yavrular yapılıp yuvaya konulacak...
ooy memet senin işin zor umarım ikiden daha fazla istek olmaz bonsai kuş yuvasına..

bence bu çok hoş bir fikir oldu ...
bir örnek varmı acaba bu türden...

turunç
14-11-2006, 17:36
5097
Bu olur mu?

bonsaireef
14-11-2006, 17:47
Neden olmasın ;)

bonsaireef
14-11-2006, 17:48
bence bu çok hoş bir fikir oldu ...
bir örnek varmı acaba bu türden...
Hiç örneğine rastlamadım, ama harika bir fikir.

Minarai
14-11-2006, 19:27
turunç bence Matruşka kullan..

http://img84.imageshack.us/img84/9568/matpe7.jpg

bonsaireef
14-11-2006, 19:30
Minarai bunlar sanırım Ruslara ait. Doğal motifler kullanmayacaksak kullanacağımız dekorlar, biblolar bize ait olsa daha iyi olmaz mı?

Minarai
14-11-2006, 19:36
O açıdan düşünmemiştim pardon..Ben görüntü olarak değerlendirdim,elinde testiyle bir köylü kızı olarak düşündüm..

bonsaireef
14-11-2006, 19:39
Ben de görüntü olarak dikkat etmemişim. :)

Şule
14-11-2006, 23:47
Arkadaşlar ben yeni üyeyim sakin olun yüklenmeyin bu kadar

Gecikmiş bir hoşgeldin diyerek başlayayım. Kusura bakma birden yeni üye olduğunu farketmemişiz. Ama kızmış falan değiliz. Bu arada yeni olduğunu hep unutturursan seviniriz. ;)

bahcıvan
14-11-2006, 23:59
Bende bonsaime salıncak kurucam, çocuk sallanacak üstünde 2 tane. Biri ayakta biri oturacak :)

murare
15-11-2006, 07:52
Ha ha ha sidarta iyi afallamıştır ama değilmi. Güzel bir hoşgeldin oldu, gerçi ben demiştim.
O kuş yuvaları neden bize doğru, yumurtalar düşmezmi? :D Ayrıca onu o şekilde ören bir kuş vara ayrıca tebrik ediyorum. :)

memet
15-11-2006, 09:56
kuş deyip geçme akla zarar yuvalar yapan kuşlar var.Geçen sene yuvasına muflonla takviye yapmış bir kuş yuvası gördüm ağaçta..

bonsaireef
15-11-2006, 11:44
O kuş yuvaları neden bize doğru, yumurtalar düşmezmi? :D Ayrıca onu o şekilde ören bir kuş vara ayrıca tebrik ediyorum. :)
Daha iyisini senden bekliyoruz murare :)

turunç
15-11-2006, 12:10
Bahcıvan' nın salıncak fikri de güzel olur. Yapması da kolay:)

bonsaireef
15-11-2006, 12:21
Salıncak kısmı kolayda o çocuklar kafamı karıştırıyor. ;)

turunç
15-11-2006, 12:25
Önce bonsaileri yapıp bitirsek:) benim daha 1 tanecik bile bonsaim yok. Ama olursa çaput işini kesin yapacağım. Başı bağlı kadın figürünüde kendim uğraşıp yaparım gerekirse... Murare mutlaka mangal ve piknik konusunu işlesin. Şiddetle istiyoruz:))

turunç
15-11-2006, 12:28
Aklıma şöyle birşey geldi;

Hani mimarlar projesini yaptıkları binaların maketlerine insan, hayvan, eşya gibi objeler yapıyorlar ya; onlardan birini bulsak ta nasıl yapılacağını sorsak, malzeme falan neler gerekiyor diye...

murare
15-11-2006, 12:35
Birden o yuva çok da garip değilmiş gibi geldi bana :D Bakıcam daha güzelini bulursam koyarım.
Mangal işini yaparım ama ağaçları yakmam baştan söyleyeyim.

Ali H. ALI
15-11-2006, 12:51
Herkese selamlar, oncelikle Sidartaya, bonsainin sihirli dunyasina girdigi icin bir hosgeldin diyelim. Sidarta, bonsaide onerecegin her fikre acigiz, bunun yaninda agaclar uzerindeki el becerilernide bizlerle paylasirsan seviniriz. Ben yeniyim, ben acemiyim itirazlari bonsaide gecersizdir, elinde yoksa en erken bir zamanda, bir fidan alip uzerinde yapacagin calismalarla bizlere katilmalisin, Baksana serginin herseyi, dusunuluyor, elini cabuk tutmalisin.

Minerai ve bahcivan, uzaktan bakiyorsunuz gibi, biraz yaklasin, bonsai, tum dertlere devadir, bonsai yapan doktor arkadaslara sorabilirsiniz. sizleri soracaklariniz ve katkilarinizla buralarda daha fazla gormek isteriz.

Arkadaslar hayalleriniz bol ve surekli olsun, gercege ulasmak icin once hayal kurulmali. bu guzel hayallerinizi gerceklestirmek icin, bonsai yapiminda yogunlasmaniz gerekiyor. Isiniz kolay değil, deneyim yok . ogretmen yok, kurs yok, peki nasil olacak bonsai yapimi, bunun tek yolu var, o da ogrendiklerinizi agaclar uzerinde uygulama, surekli deneyim ve bunun sonucu el becerilerini artirip, guzel bonsailere dogru yurumek. Yolunuz acik olsun.

Cinlilerin ve Japonlarin seramikten yapip bonsaide kullandiklari, insan, kus, hayvan, tapinak, ev ve gemi gibi figurleri, folklor ve geleneklerimizden esinlenerek guzelce yapildiktan sonra gerektigi yerde bonsaide kullanmanin bence bir sakincasi yoktur. Ornegin burada yerli agaclardan yapilan bonsailerin altinda kucuk kangurular veya Australia yerlilerinin kucucuk figurlerini gorebilirsiniz. bunun yaninda Cinli ve Japonlarin kullandiklari figurleri de kullanmakta bir sakinca yok.

Her sey dilediginiz gibi olsun.

bonsaireef
15-11-2006, 12:52
Birden o yuva çok da garip değilmiş gibi geldi bana :D Bakıcam daha güzelini bulursam koyarım.

Yaa murare laf söylemesi kolay. İş yapmaya gelince hemen kaytarıyorsun :D

bonsaireef
15-11-2006, 12:59
Ali hocam ne güzelde söylemişsiniz. Ağzınıza sağlık. Ben bir şey daha eklemek istiyorum; murare sende uzak duruyorsun. Çalışmıyorsun. Bu şekilde bonsai öğrenmek zor olur. Karartacaksın gözünü, alacaksın fidanları başlayacaksın çalışmalara. Halk arasında bir laf vardır: "yok öyle üç kuruşa beş köfte". Çalışmadan bonsai sahibi olamazsın. Bak kızacağım kızdırmayın beni.:mad:
:rolleyes: ;) :p :D

turunç
15-11-2006, 13:07
İlk denememdeki ağacın halini görmelisiniz. Buruşturulmuş bir kağıt gibi özensiz, bir çocuğun ile yazısı gibi acemi ve ütülenmiş gömlek kadar ruhsuz olmuştu.. Ama sayenizde vazgeçmedim ve şimdi telleme konusunda ustalarımdan iyi not aldım. Artık budarken daha düzgün bir yüzey kesiyorum ve ağaçlara bakış açım değişti. Tıpkı bisiklete binmek gibi; ilk önce bir iki düşüp yaralanırsınız, sonra kimse sizi tutamaz... Murare sen de çalışmalarını bizimle paylaşmalısın. Acemiliklerinden bizimde çıkaracak dersimiz olacaktır. Öyle ustalaşıp gelmek yok sahneye :))

bonsaireef
15-11-2006, 13:38
Turunc kısa zamanda çok yol aldı bu açıkça görülüyor. Bütün yeni başlayanlara örnek olması gerekiyor.
Gayretinin meyvelerini yiyorsun ve yiyeceksin turunc. Bonsaiye ilk başladığında gözünde ne kadar büyüyordu şimdi ise nasıl hemde kısa sürede. Çok zor değilmiş değil mi turunc? Daha da kolaylaşacak böyle devam et. ;)

gümüş
15-11-2006, 15:04
murare için söylediklerinizi bende üzerime alınıyorum ama bir vukuat yok.bir iki fide alıp bir başlayabilsem gerisi gelecek ama ......işte böyle izlemekle yetinmek zorunda kalıyorum şimdilik...
bonsaide kullanılabilecek küçük objelerin bence Türk kültürünü yansıtması iyi bir fikir.
mesela ağaç altında oturmuş kavalını öttüren bir çoban.....
azıklarını yiyen bir iki köylü.....
takkeli ve bıyıklı ağaça altında kestiren bir amca....

ama en çok şu çaput bağlı ağaç fikrini beğendiğimi itiraf etmeliyim......

bonsaireef
15-11-2006, 15:07
İzlemekle olmaz gümüş sana da kızayım yoksa başlayacağınız yok.:mad:
Hadi bakayım doğru fidancıya.;)

gümüş
15-11-2006, 15:19
doğru izlemekle olmaz ben hemen bi koşu gideyim.....bir kaç fidanı sırtlayıp geleyim yoksa daha çook bakar da iç çekerim....

murare
15-11-2006, 15:42
Bir dakika, bir dakika ben hiç üstüme alınmıyorum bu söylenenleri:dilli: Benim de 100 değil ama 10-15 tane ağacım var ama tellenecek bir durumları yok ben ne yapayım 2 sini telledim öbürleride fidan daha doğru düzgün dalları yok. Biri kayanın üstüne dikili inşallah 5 sene sonra çıkarırım karşınıza. Bu hafta sonuda geçen hafta doktor la konuştuğumuz bir ağaca dal monte etme meselesi vardı onu yapıcam. Kim demiş benim çalışmadığımı. Hiç soruyormusnuz bu garibanın ne derdi var acaba diye :( Fotograf makinam yok benim. Yani vardı da artık yok.:( Yoksa bende kare kare şuralara koyardım. Mesela bu hafta sonu yapacağım bu çalışmayı göstermeyi her aşamayı çekmeyi çok istiyordum ama kısmet değilmiş.:(
Tamam biraz tembellik olabilir:D ama bende kendi çapımda çalışıyorum.
Yav içime dert oldu şimdi bana yeni fotograf makinası aldıracaksınız.:mad:

gümüş
15-11-2006, 15:46
tamam canım kızma bir tek benim bonsai adayım yok o zaman. fotoğraf makinam var ama bonsaim yok oda olacak inşallah...

murare
15-11-2006, 16:00
Yok gümüşcüm kızmadım yahu. Sadece arkadaşlar bende birşeyler yapmaya çalışıyorum ama gösteremiyorum dedim. Yoksa kime niye kızıyım, Ya arkadaş bu siteye yazı yazarken ben niye hep kızıyormuş **** küsüyormuş gibi algılanıyorum. Var bir bozukluk bende ama... servise görünsem iyi olacak.

murare
15-11-2006, 16:13
Bu arada arkadaşlar demin şimdiye kadar siteye yazdıklarıma baktımda, bir kere bir bonsai hakkında yorum yapmışım, bir ikide soru sormuşum, onun dışında kayda değer bir şey yok. Pasif gözüküşümün sebebinin bu olduğunu düşünüyorum çok konuşmuşum ama işe yarar pek bir şey yok. Pek bir mantar hissettim kendimi. Doğru düzgün bir bonsaim olduğunda altına mantar koyayım bari. Güzel gözükür.(Konuyu dağıtmaktada üstüme yok):D

bonsaireef
15-11-2006, 16:23
Arkadaşlar aramızda kızma darılma yok. Birbirimize takılıyoruz o kadar. Oda samimiyetimizden. Ben seviyorum arkadaşlarımızın hepsini.

Benim kızma olayına gelince ben kızarım, bu kızma biraz teşvik amaçlı kızma. Yoksa sizin birşey yapacağınız yok. :D

Murare aşkolsun bu kadar çalışıyorsun ama haberimiz yok. Tamam almayız bonsailerin sana kalsın. Benimde var ne olmuş yani, seninkine ihtiyacım yok. Hıh.:dilli:

:D

bonsaireef
15-11-2006, 16:27
doğru izlemekle olmaz ben hemen bi koşu gideyim.....bir kaç fidanı sırtlayıp geleyim yoksa daha çook bakar da iç çekerim....
Gümüş hala buradasın. Ne duruyorsun bak fidancılar kapandı. Hazır hırslanmışken alsaydın ya fidanları.

Bu şekilde başlayacaksın ,gideceksin alacaksın fidanları yoksa çok bakarsın bizim bonsailere. Bir an önce başla da seninkiler de bir taraftan başlasınlar bonsai olmaya.

Hadi kalk zararın neresinden dönersen kardır.;)

bonsaireef
15-11-2006, 16:34
Murare fotoğraf makinesi konusunda seni çok iyi anlıyorum. Benim de makinem yok. Arada ödünç alıp çekiyorum. İki tanuki yaptım tek kare aşama resmi çekemedim. Makinem olsa sizler için neler yapar yapar çekerim. Her gün bir konu işlerim. Neyse sağlık olsun. :(

bonsaireef
15-11-2006, 16:37
Minarai senin için başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=51162&posted=1#post51162) açtım.

turunç
15-11-2006, 17:22
Arkadaşlar KOSKOCA editörümüzün fotoğraf makinesi olmadığından tüm çalışmalarını diğer bonsaileri ve de komşuları seyrediyordur. Hatta komşuları bu adam ne yapıyor bu ağaçların canını çıkardı diye de dedikodu yapıyorlardır:))
Bir gün bizde göreceğiz inşallah!...

bonsaireef
15-11-2006, 17:40
Komşular zaten bana deli diyordur eminim. Birgün ağaç söküyorum birgün tanuki yapıyorum başka gün saksı yapıyorum **** koca kayayı almışım elime onu yontuyorum. Ben olsam bende herhalde biraz tahtaları eksiltmiş derdim. Ben biliyorum ne dediklerini aslında "bu tıp okudu kafayı yedi" diyorlar. :D
Ne derlerse desinler günün birinde ne yaptığımı anlayacaklar. ;)

memet
15-11-2006, 17:58
tıp okuyanların kafayı yediğini herkes bilir..
komşular normal kabul ediyor, sen devam et..
havalar soğuyunca "ya.. doktor öksürük var bende" diye gelecekler hazır ol

bonsaireef
15-11-2006, 18:14
Arkadaşlar KOSKOCA editörümüzün fotoğraf makinesi olmadığından tüm çalışmalarını diğer bonsaileri ve de komşuları seyrediyordur.
Aslında yanımda birisi olsa beraber yapsak bu çalışmaları çok güzel olacak. Hem ben daha çok zevk alacağım hem yanımdakine bir şeyler göstermiş olacağım. Eskişehirdeyken iyiydi pinkwisteria ile beraber çalışıyorduk. Komşulardan da yok ki şöyle meraklı birisi. Geçen benim kuzenin görümcesi meraklandı. alacam senin bonsailerden birisini dedi. Dur dedim bonsainin bakımı öyle kolay değil ilk önce yaşatmasını öğrenmen lazım. Yakınımda olmadığı için bak sitemiz var dedim oradan her şeyi öğrenebilirsin, bakalım gelecekmi.

Bu arada burasını bonsai gölgesinde sohbetlere çevirdik farkındamısınız. Konu saptı aldı başını gidiyor. :p

Minarai
15-11-2006, 18:45
Konuyu toparlayayım..:D
Zeytin bonsaisinin yanına
Apollon tapınağı sütunu ya da bergama yılanlı sütunu biblosu öneriyorum..
http://img295.imageshack.us/img295/8608/apollontapstuncr9.jpg http://img20.imageshack.us/img20/5123/bergamaylanlstunyt1.jpg

bonsaireef söylediklerini duyar gibiyim ;) ama bunlarda bize özgü sayılır öyle değil mi?:rolleyes:

bonsaireef
15-11-2006, 21:11
Tam bu harabelerle ilgili bir resim vardı benim bilgisayarda ama şimdi yanımda değil resimlerim. Bence olur neden olmasın. :)

memet
15-11-2006, 21:16
İncir var bende..
üç yaşına girecek..
Duvarlarda yıkıntılarda çıkmakta çekinmez..
Aklımda böyle bir kaya üstü çeşitlemesi var.. bina yıkıntısında yetişmiş...

bonsaireef
15-11-2006, 21:29
Memet o resimlerim bir olsa fikir verirdi sizlere ama yok işte. Bence harika olur. Denemenin sonuçlarını bekliyoruz. :)
Bina değilde daha tarihi bir yıkıntıdan çıkmış olsa daha iyi olur bence. Sanki bina yıkıntısından çıkınca kötü görünecek gibi geliyor. Tarihi bir yıkıntıdan çıkınca ise ayrı bir havası olur. Karar senin ******. :)

murare
16-11-2006, 07:40
Artık sadece ağaç yapmıyoruz senaryolar üretiyoruz. Tarihi kalıntılardan fışkırmış incirler, Ak sakallı dedenin diktiği ulu çınar... Şu işleri bitirinde bir de oturup kitap yazalım bonsai hikayeleri diye :D

turunç
16-11-2006, 10:28
Nasılda kafalar çalışıyor arkadaşlar:))
Bence tarihi binadan çıkan incir çok harika çok sanalsal olur memet' e de bu yakışır doğrusu. Birde şu sütun işi var. Çok değişik ve farklı bir çalışma olur. Minerai yapsında bizde seyredelim.

Bonsaireef Ne yazık ki çok uzaktasın. Senden öğrenecek çok şeyimiz var. Bunu şimdilik ancak ağaçlar.netten yapabiliriz. Keşke komşu olsaydık çalışmalarında çıraklık etseydik. Ne güzel olurdu. Ayrıca sergi içinde hep beraberken bir sürü fikir üretebilirdik.

bonsaireef
16-11-2006, 10:56
Yanımda olsaydınız neler yapardık neler. Zaten çoğu zaman çırağa ihtiyacım oluyor.:) Sırf çalışma olsun diye sizlere tanukiler, penjingler yapardık, fidanlar şekillendirirdik. Ben yapamıyorum yerim yurdum belli değil, hem her yer ağaç doldu.

Kendime yaparken çoğu zaman sıkılıyorum(Bir sürü düşünce var kafamda o nedenle. Nereye koyacam şimdi bunu. Şimdi koydum bunları nasıl taşıyacağım vs vs.). Zaten çoğu formu denedim birer örneği var elimde hemen hemen. Ama başkasına yapmayı seviyorum. Hediye etmeyi seviyorum. Benim için çalışma olsun ağacın bende kalması gerekmiyor. (Kalmasa daha iyi zaten.) Fidan alır sizler için şekillendirirdik. Benimde öğrenecek çok şeyim var ve bunun için çalışmam lazım. Sizlerin sayesinde ben de çalışmış olurdum. Ahh ahh, çok uzaktayım. :(

turunç
16-11-2006, 11:30
Meyve ağacı bonsai çalışması olan var mı? Bir merdiven dayamış Meyve toplayan birini yapabilirdik. Bunu neden sorduysam? Kendime bir meyve ağacı bulayım kendim yapayım. :)
Bu durumda hangi meyve ağacını önerirsiniz? Diyerek konuya gireyim...

murare
16-11-2006, 11:42
Elma yap elma ama o ağaçta o meyveler nasıl durur bilmem:D
Böyle bir şey düşünüyorsan küçük meyveli bir ağaç seç. Kiraz veya vişne denersen elma havası olabilir belki. Aklıma gelmiyor başka türlüsü.

turunç
16-11-2006, 11:54
:o Kiraz **** elma iyi fikir. Bakalım fidan bulabilecekmiyim? Şimdi eşini razı et, arabaya bin, Tuzlaya git, fidanı bulacağım diye gezin... Allah sonumuzu hayır etsin. :) Bulaştık bir kere.

aybala
16-11-2006, 12:36
Sahilden Pendik' e giderken, Kumcuların olduğu yerde büyük bir fidanlık var...

turunç
16-11-2006, 12:40
Orası belediyenindi dimi? Ağaç a.ş. galiba. Dur oraya bir bakayım. Bazen meyve fidanı da getiriyorlar. Aybala bonsai işinin ne kadar malzeme gerektirdiği düşünülürse acaba orda fiyatlar nasıl? Bir fikrin varmı?

bonsaisever
16-11-2006, 22:43
Turunç, ben genelde Ağaç A.ş.nin Alibeyköy fidanlığından alıyorum.
Tahmini 100 dönüm arazisi var.
Ufak olan fidanlar diğer fidancılara göre uygun :)

turunç
18-11-2006, 22:44
Aklıma sergi için bir fikir daha geldi; blok şeklinde betondan dev saksı, parke taşı, bahçe seramiği falan satan yerlerde gördüm, değişik şekillerde ve boylarda, değişik türden taş ve kayalar vardı. Onlarıda sergide kullanabilirmiyiz? Penjing çalışmasına da yakışırdı..

bonsaireef
18-11-2006, 22:55
Bir dahaki sefer fotoğraf çekebilirsen daha kolay yorum yapabiliriz. Gözümde canlandıramadım şimdi. :)

turunç
18-11-2006, 23:07
Tamam çekmeye çalışırım. Zira benim büronun hemen 100 mt ilerisinde bir tane var. Peyzajda kaya bahçesi yaparken çok kullanılıyor.