Bağlan

View Full Version : Limon aşılama

Oguzboylu
06-12-2006, 20:32
Merhaba,

Aşılama ile ilgili bir sorum olacaktı izin verirseniz.
Limon fidanım var onu aşı yapmak istiyorum
Hangi ağaca nasıl bir aşı yöntemi yapmam gerekiyor??
Yardımcı olursanız sevinirim

Oguzboylu
10-02-2007, 12:06
Bahçemde 75cm boyunda bir limom fidanım var. Edindiğim bilgilere göre limon ağaçları aşılanmadığı zaman meyve vermiyormuş. Ben de aşılamaya karar verdim ancak ne zaman ve nasıl bir aşı yapmam gerektiğine karar veremedim. Limon aşıları ne zaman hangi mevsimde ve hangi tür aşı ile aşılanıyor bilgiverirseniz sevinirim.

Todor
10-02-2007, 12:08
Bahsettiğiniz fidan eğer limon fidanı ise zaten aşılıdır. Aşısız ise trunç verecektir.:)

caploonba
02-03-2007, 17:02
Ben aşılamaya örnek bir video buldum.
http://www.youtube.com/watch?v=VyO5zPSMhqI

Limon tohumlarımı ektikten 1-2 sene sonra ins. bende aşılama yapıcağım.
Bende öğreneyim diye böyle bir video buldum.

muhammed altan
09-08-2007, 12:05
Mine hanım merhaba .Aşı yerinden itibaren kurumuş limonum var.Yani artık limon değil turunç galiba..Geçen hafta bir kumkuat fidanı aldım dallı budaklı maaşallah çok güzel.Çok eskiden, birinden,şunu duymuştum; aşı yapılacak ağacın gövde kısmından 4-5 mm matkapla delinip aşı yapılacak saksılı fidanı yanına yanaştırıp dalının birini deldiğimiz delikten sıkıca sokarak(dalın girdiği kabuk soyulacak - delik genişliği dalın çapı kadar olacak)ve kenarlarıda hava almayacak şekilde macunlanıyor.Bu aşılamayı biliyomusunuz.?****** 1-2 ay sonra dal kesilip ayrılacakmış.Böylelikle diğer aşılara göre zamandan kazanılmış oluyor.yani aşılı dal ortaya çıkıyor.Bu doğru bir aşılama olurmu ağaca zarar verirmi.?deneyebilirmiyim.

Todor
09-08-2007, 12:15
Mine Hanım'a sormuşsunuz ama bende bilgilerimi paylaşayım.

Bu civarda bahsettiğiniz aşı yöntemi üzümsü meyveler için kullanılıyor. Mesela duta üzüm, incire üzüm aşılamak için. Böylece incir kökünden beslenen üzüm asması elde ediliyor ki, bu da meyve kalitesinde ve miktarında artışa sebep oluyor.

muhammed altan
09-08-2007, 12:34
Öncelikle sorumu cevapladığınız için çok teşekkür ederim.Peki ben bunu denesem .Nasrettin hoca misali ...ya tutarsa..Ne dersiniz?

Todor
09-08-2007, 12:49
Denerken resimler ve bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.:)

muhammed altan
09-08-2007, 13:23
****** resimleyip gönreceğim.1-2 ay sonrasınıda inşallah belgelerim..

deniz-kızı
27-04-2008, 19:28
arkadaşlar ben mesela limon çimlendiriyorum acaba bu limonu daha önce limon vermiş bir ağaçla mı aşılamalıyım :S

sukru56
08-06-2008, 11:47
Merhaba,

Aşılama ile ilgili bir sorum olacaktı izin verirseniz.
Limon fidanım var onu aşı yapmak istiyorum
Hangi ağaca nasıl bir aşı yöntemi yapmam gerekiyor??
Yardımcı olursanız sevinirim

Kısa olarak cevap vermek gerekirse önce meyve veren bir limon veya turunçgil ağacından bir göz alarak temmuz ayının sonuna dogru durgun göz aşısı yapabilirsiniz. Kolay gelsın

Doğa dostu crn
06-12-2008, 00:33
sorumu nereye yazacagımı bilemedim.o yüzden buraya yazıyorum.
benim büyümeyen bir mandalina ağacaım var.sanırım 3 yaşında..şimdi onu limon agacına çevirmek istiyorum.limon çeliğini hangi tarihte almalıyım , nasıl saklamalıyım ve mandalina ağacıma ne zaman ve ne tür bir aşı yapmalıyım. cevaplarsanız çok memnun olurum.
şimdiden teşekkürler - vıolet

orcanöbekçi
06-12-2008, 01:11
Sayın Doğa dostu crn,
Bakınız bir kaç mesaj geride sayın Tekin'in hazırlayıp yüklediği linki bir inceleyin,önceki mesaj
ları bir inceleyin,yapacağınız yarma kalem aşısı için her şey anlatılmış durumda.Buna rağmen
yine sorularınız olursa,Sanırım sayın Tekin ve diğer ustalar size yol göstereceklerdir.
Saygılar.

lilyum
16-08-2009, 12:30
Geçen yıl saksıya ektiğim limon çekirdeği filizlendi, şu anda 60 cm civarında. Sanırım meyve verebilmesi için aşı yapılması gerek. Ancak limonun gövdesi şu anda çok ince baharda aşıya hazır olması için yani gövdenin daha kalınlaşması için eylülde üstten budama yapmam doğru olur mu?

limoncu
11-01-2010, 14:20
Topraktan 10-15 cm kadar yukarıdan aşılanmış bir greyfurt fidanım var. Ben bu fidana aynı anda başka bir turunçgil aşılamak istiyorum. Mayer limon, Mandalina, Portakal olabilir. Yaptığım hatalı mı olur yoksa başarılı olma şansı var mıdır? Bir taraf başka bir taraf başka?

Cevaplarınız için peşinen teşekkür ederim.

A.Şahin
11-01-2010, 17:32
Tek bir ağaca bütün hepsini aşılayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken dal kalınlıkları. Yanı aşının altındaki tür aşı yaptığınız türden az gelişen dal yapısında olmamalı sonra alttaki ince gövde yukardaki kalın gövdeyi besleyemiyor ya da taşıyamayıp kırılıyor.

limoncu
11-01-2010, 19:30
Tek bir ağaca bütün hepsini aşılayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken dal kalınlıkları. Yanı aşının altındaki tür aşı yaptığınız türden az gelişen dal yapısında olmamalı sonra alttaki ince gövde yukardaki kalın gövdeyi besleyemiyor ya da taşıyamayıp kırılıyor.

Sayın A.Şahin cevabınıza teşekkür ederim. Böyle bir deneyim edinmek istedim; bir dal ayrı diğer dal ayrı meyve veren bir fidan görmek büyüleyici doğrusu. Dal kalınlıkları da bilmediğim; ama sizden öğrendiğim önemli bir nokta, buna dikkat edeceğim. Hangi ay aşı yapacağımı tam bilmemekle beraber bir ay kadar sonra yapmayı düşünüyorum.

Saygılar.

Estergon80
23-11-2010, 22:16
Mandalina ağaçlarım var bahçemde ve oldukça fazlalar bende bunlardan 1 tanesini limon 2 tanesini portakal ağacına çevirmek istiyorum mümkünmüdür nasıl olur?

buyukcoban
24-11-2010, 21:46
Mandalina ağaçlarım var bahçemde ve oldukça fazlalar bende bunlardan 1 tanesini limon 2 tanesini portakal ağacına çevirmek istiyorum mümkünmüdür nasıl olur?

Mümkün, bunların tümü birbirine uyar...zamanına göre göz aşısıyla yapılıyor. Ben bu yıl başından sonra aşı makasıyla kalem olarak deneyeceğim. Sonuçları paylaşalım...

Estergon80
25-11-2010, 21:02
Nasıl olacağına dair ayrıntılı bilgi verirmisiniz?

vıolet
06-12-2010, 23:14
nasıl olacağına dair ayrıntılı bilgi verirmisiniz?

bende merak ediyorum.umarım bilgilendiren bir arkadaşımız bulunur

sevyaşa
29-12-2010, 18:11
portakal ağaçlarım donuyor don olayından nasıl koruyabilirim?

buyukcoban
29-12-2010, 20:13
Nasıl olacağına dair ayrıntılı bilgi verirmisiniz?

Göz aşısının ve kalem aşılarının çeşitli yapılış şekilleri aşı başlığında var...Buradan ayrıntılarıyla inceleyebilirsiniz...

Jezebel
29-12-2010, 20:30
Ben de bahçemdeki mandalinaya limequat aşısı yapmayı düşünüyorum.
Ancak hiç tecrubem yok.
Mandalinam daha küçük, ilk bu sene meyve verdi.
Aşı yapılacak ağaçlar için bir yaş veya kalınlık sınırı var mı?

ayseldeniz
22-02-2012, 09:02
Selahattin Bey sorum size.Bahçemizde turunç ve limon ağacı var.Ne zaman ve ne ile aşılanırsa iyi sonuç verir?budaması ne zaman yapılmalı ?Konu ile ilgili bilgiler vardır belki internete sık giremediğim ve bütün sayfaları incelemeye fırsatım olmadığı için sordum kusura bakmayın.Teşekkürler.

Selahattin Yılmaz
29-02-2012, 12:49
Selahattin Bey sorum size.Bahçemizde turunç ve limon ağacı var.Ne zaman ve ne ile aşılanırsa iyi sonuç verir?budaması ne zaman yapılmalı ?Konu ile ilgili bilgiler vardır belki internete sık giremediğim ve bütün sayfaları incelemeye fırsatım olmadığı için sordum kusura bakmayın.Teşekkürler.

Turunçgillerde kalem aşıları radıman vermiyor maalesef, en iyisi yaz sonunda drugun göz aşısıyla aşılamak. Eğer aşı yapacağınız dal kalınsa o zaman anacınızı uygun b,ir yükseklikten kesin ve taze sürgün vermesini sağlayın iyi gelişen sağlıklı bir dal dışındaki sürgünleri budayarak tek veya iki sürgün kalmasını sağlayın ve eylül ayında göz aşınızı yapın.

pesaro
02-03-2012, 11:25
Merhaba, foruma ilk yazışım, umarım doğru yerdir.

Ankara da, çekirdekten yetişen limon ağacıma aşı yaptırmak istiyorum, yıllardır kimseyi bulamadım...
Bu aylar tam zamanı yardımcı olursanız çok sevinirim...
Teşekkürler.

Lunaaa
02-03-2012, 11:54
✔ Çok yerinde bi soru olmuş

Benimde çekirdekten yetiştirdigim narenciye agaçlarım var.
Hepsi geniş saksılarda terasımda duruyor düzenli büyümeleri için kendim budamada yaptım ama aşılama konusunda hiç bi bilgim yok
Yardımcı olursanız memnun olurum ...

Teşekkürler

meh12
02-03-2012, 12:56
Ankara için daha bu aşıyı yapmak çok erken.Havaların biraz daha ısınmasını bekleyin bence.Turunçgiller aşısı en kolay göz aşısı yapılan türlerden olup tutma oranı çok yüksektir.Yeterki zamanını iyi ayarlayın Nisan ve Ağustosta da yapabilirsiniz

Göz Aşıları
göz aşılarını belirli ağaçlara, genellikle tohumdan elde edilen köke, aşılanacak saplardan alınan tomurcukların (göz) aşılanması suretiyle elde ederiz. Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Sadece yongalı göz aşısı metodunda,kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur.

Göz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Bitkinin kabuk verme zamanı kullanılacak göz aşısı metodunu tayin eder. Zamanlara göre göz aşısı; a) Sonbahar göz aşısı (durgun göz aşısı), b) İlkbahar göz aşısı (erken sürgün göz aşısı), c) Haziran (geç sürgün) aşısı.

T Aşısı (Kalkan Aşısı): 6 mm-2,5 cm çapındaki anaçlara büyüme devresinde uygulanır. Topraktan 5-25 cm yükseklikte yapılır. Anaç T şeklinde kesilir. Göz kalkan şeklinde odunlu veya odunsuz olarak kesilir. Anaçta açılan T içerisine yerleştirilir. Hava almayacak şekilde bağlanır. Macunlanmaya gerek yoktur. Aşı bağı 15 gün sonra kesilir. Ters T Aşısı: Yağmurlu bölgelerde yağmur sularının açılan T içerisine girmemesi ve enfeksiyon meydana gelmemesi için ters T aşısı yapılır. Yama Göz Aşısı: Dikdörtgen şeklinde bir kabuk parçasının anaçtan kesilip çıkarılması ve bunun yerine üzerinde bir göz bulunan ve çoğaltılacak çeşitten alınan aynı büyüklük ve şekildeki bir kabuk parçasının anaç üzerine yerleştirilmesidir. Genellikle T göz aşısının başarısız olduğu tür ve çeşitlerde uygulanır. Bu aşıda başarılı olmak için gece ve gündüz ısı farkının az olduğu dönemler seçilmelidir. Aşı çabuk yapılıp, çabuk bağlanmalıdır.

Flüt Göz Aşısı: Bu aşı esas olarak yama göz aşısına benzer. Ondan farkı anaçtan çıkarılan kabuk parçasının gövdeyi hemen tamamen kuşatacak şekilde büyük alınmasıdır. Yongalı Göz Aşısı: Bu aşı metodu ilkbaharda büyüme başlamadan önce veya yaz aylarında su noksanlığı veya başka bir sebeple büyümenin durduğu hallerde kabuğun odundan kolayca ayrılamadığı zamanlarda yapılır. En önemli nokta anaçta açılan T’ye yongalı gözün çok iyi yerleştirilmesi ve çok iyi bağlanmasıdır.

pesaro
02-03-2012, 17:50
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ancak esas sıkıntım Ankara da aşılayacak fidan ve bunu yapabilecek birini bulamamak.

İnternette çok araştırsam da bir adrese ulaşamadım. Bu konuda yardımcı olunursa çok sevinirim...

Teşekkürler

omerr
03-03-2012, 10:59
Aşagıda linkleri incelersen size yardımcı olur

Greffer un cognassier (http://www.greffer.net/?p=361)
Greffer des agrumes en janvier (http://www.greffer.net/?p=526)

Size kolay gelsin

ciftcibası
03-04-2012, 15:55
Merhaba,
Bölgemdeki tecrübeli arkadaşlar, limonve narenciye aşılama zamanı konusunda yardımcı olabilir misiniz?Bir arkadaşımın bahçesinde (uzun araştırmalar sonucu) tahminen lime olduğunu düşündüğüm bir limon cinsi var.Göz aşısı ile 2-3 kez denememe rağmen başarılı olamadım.Sanırım tek kusurum zamanlama.Eğer bu konuda yardımcı olabilirseniz müteşekkir olacağım.Saygılar...

Sakızana
28-03-2013, 17:42
Merhaba arkadaşlar, bahçemde 2 adet mandalin, 2 adet limon ağacı var. Biri çok güzel çekirdeksiz, diğer kalın kabuklu ve çekirdekli. Çekirdeksiz olandan diğerine aşı yapabilir miyim? **** başka bir öneriniz var mı? İyi günler.

djtunc
30-08-2013, 17:05
ben 5 sene evel askere giderken bu küçük limoncuğum toprağın altından bana minicik bi selam vermişti ve 5 sene sonunda bu boyutlara ulaştı. 5 sene içerisinde hep kendi halinde büyüdü herhangi bir aşılama vitamin mineral takviyesi yapılmadı. şu anki boyutları kökü parmak kalınlığında. boyu ise 81 cm ye ulaştı. ben bu ağacıma limon verdirmek istiyorum ama henüz çiçek falan açmadı sadece yeni yapraklar çıkıyor ve dikenleride var. ankarada baya bi araştırdım bu aşılama işini ama kimse bilmiyor. daha evel benim taktiğimle limon yetiştirip aşılama yapan arkadaşlarım varsa sizden acil yardımlarınızı bekliyorum. limon ağacımı çok seviyorum her gün yapraklarını parlatıyorum fısfısla yapraklarını suluyorum. büyük bir de saksıya aldım. bu ağaç limon verene kadar elimden ne gelirse yapacağım :)

tekrar teşekkür edip , en kısa zamanda yardımlarınızı bekliyorum :)

djtunc
06-09-2013, 16:13
arkadaşlar 5 senelik çekirdekten bir limon ağacım var yaklaşık 85 cm boyunda . köküde parmak kalınlığında. ben bunu aşılamak için limon vermiş olan bir ağaçtan 3 tane 20 cm uzunluğanda dal aldım ama aşının nasıl yapılacağını bilmiyorum. bana yardımcı olursanız sevinirim..

djtunc
06-09-2013, 23:27
dostum bana yardımın gerekli. 5 yaşında bir liomn çekirdeğinden çıkma turuncum var. ve ben bunu aşılamak istiyorum . şimdi limon veren bir ağaçtan 3 tane 20-25 cm boylarında aşı için dal aldım ama nasıl yapılacağını bilmiyorum beni aydınlatabiirsen çok sevinicem..

djtunc
07-09-2013, 13:51
ben 5 sene evel askere giderken bu küçük limoncuğum toprağın altından bana minicik bi selam vermişti ve 5 sene sonunda bu boyutlara ulaştı. 5 sene içerisinde hep kendi halinde büyüdü herhangi bir aşılama vitamin mineral takviyesi yapılmadı. şu anki boyutları kökü parmak kalınlığında. boyu ise 81 cm ye ulaştı. ben bu ağacıma limon verdirmek istiyorum ama henüz çiçek falan açmadı sadece yeni yapraklar çıkıyor ve dikenleride var. ankarada baya bi araştırdım bu aşılama işini ama kimse bilmiyor. daha evel benim taktiğimle limon yetiştirip aşılama yapan arkadaşlarım varsa sizden acil yardımlarınızı bekliyorum. limon ağacımı çok seviyorum her gün yapraklarını parlatıyorum fısfısla yapraklarını suluyorum. büyük bir de saksıya aldım. bu ağaç limon verene kadar elimden ne gelirse yapacağım

tekrar teşekkür edip , en kısa zamanda yardımlarınızı bekliyorum

vıolet
21-11-2013, 17:44
ben 5 sene evel askere giderken bu küçük limoncuğum toprağın altından bana minicik bi selam vermişti ve 5 sene sonunda bu boyutlara ulaştı. 5 sene içerisinde hep kendi halinde büyüdü herhangi bir aşılama vitamin mineral takviyesi yapılmadı. şu anki boyutları kökü parmak kalınlığında. boyu ise 81 cm ye ulaştı. ben bu ağacıma limon verdirmek istiyorum ama henüz çiçek falan açmadı sadece yeni yapraklar çıkıyor ve dikenleride var. ankarada baya bi araştırdım bu aşılama işini ama kimse bilmiyor. daha evel benim taktiğimle limon yetiştirip aşılama yapan arkadaşlarım varsa sizden acil yardımlarınızı bekliyorum. limon ağacımı çok seviyorum her gün yapraklarını parlatıyorum fısfısla yapraklarını suluyorum. büyük bir de saksıya aldım. bu ağaç limon verene kadar elimden ne gelirse yapacağım

tekrar teşekkür edip , en kısa zamanda yardımlarınızı bekliyorum
araştırdıklarıma göre söylüyorum..
öncelikle internette durgun göz aşısı nasıl yapılır onu izle. .el becerini geliştirirsen çok kolay. eylül ayında durgun göz aşısı yap. aşıya başlamadan önce anaç üzerindeki diken sürgün gibi fazlalıkları kes. aşılama yüksekliği 25-30 cm den olmalı. aşılanan gözlerin çabuk sürmesi için, 15-20 gün sonra aşı noktasının 5 cm üzerinden tepe kesilir. aşılanan gözden çıkan sürgün 60 cm.boya ulaştığında. bırakılan 5 cm.lik tırnak kesilip atılır. aşı sürgünleri 80-100 cm.ye ulaştığında 75 cm.den tepesi vurulur(kesilir) kesim yapılan bu yere taçlandırma yüksekliği denilir.kesim yerinin altında birçok göz sürer. tepeden itibaren 10 cm.lik kısımdan çıkan sürgünlerden 3 tanesi ana dalları oluşturmak üzere bırakılır ve diğerleri kesilir

limon_sever
12-04-2014, 19:39
Akşama doğru 7-8 yaşındaki tohumdan yetişme turunç fidanına kabuk aşısı yaptım. İnşallah tutar.

482769

482770

En alttaki yaprağın tamamını kestim. Üstteki 2 büyük yaprağında yarısını kestim.

copur 09
13-04-2014, 17:36
Sayın Limon Sever, bence kalem aşısı yapmaya çalışmışsınız. Tutma şansı çok düşük. Yaprakların ortalarından 2/3 bölümünü kesin. Keşke biraz yukardan yapsaydınız. Alt tarafına göz aşısı yapardınız. Eğer kalemin ters köşesinden anaçtan patlama olursa koparmayın. İleride aşı yapma şansınız olur. Veya uygun yükseklik varsa kabukta veriyorsa şimdi de yapabilirsiniz.

Yenisu
13-04-2014, 19:33
Merhaba;1 ay evvel yaptığım kalem limon aşılarım tutmadı,geçen yazdan kalan 2 göz aşım yeşil ama filiz vermedi,ne yapabilirim acaba?

copur 09
13-04-2014, 20:07
Sayın Yenisu; Aşının bir karış yukarısından fidanı kesin. Kesmeden önce patlayacak göz olduğundan iyice emin olun. Veya aşının 1 - 2 cm. üzerinden kabuğu çizip kaldırın.

limon_sever
13-04-2014, 20:31
Sayın Limon Sever, bence kalem aşısı yapmaya çalışmışsınız. Tutma şansı çok düşük. Yaprakların ortalarından 2/3 bölümünü kesin. Keşke biraz yukardan yapsaydınız. Alt tarafına göz aşısı yapardınız. Eğer kalemin ters köşesinden anaçtan patlama olursa koparmayın. İleride aşı yapma şansınız olur. Veya uygun yükseklik varsa kabukta veriyorsa şimdi de yapabilirsiniz.

Şimdilik dal ve yapraklar canlı duruyor. Evet dal ölmeye meyilli olursa dediğiniz gibi bir dal oluşursa büyümesine müsade edeceğim ve göz aşısını deneyeceğim.

hakansqr
28-04-2014, 08:53
herkese merhabalar.çiçek tomurcukları çıkmış mandalinadan limon ağacını aşılayabilirmiyim?

carizma_009
29-04-2014, 09:27
mandalina portakal ve limon aşısı yapmayı düşünüyorum ne zaman uygundur.

limon_sever
29-04-2014, 11:26
39. mesajdaki aşım malesef tutmadı. Gövdeden bir tomurcuk patlamış. Biraz gelişsin, göz aşısı deneyeceğim.

carizma_009
01-05-2014, 09:44
Göz aşısı ne zaman yapılıyor acaba.

limon_sever
01-05-2014, 09:59
Göz aşısı ne zaman yapılıyor acaba.

Bu zamanlarda yapabilirsiniz.

hakansqr
02-05-2014, 09:04
son mesajları okuuduguma göre tomurcuk patlamamış kalemden aşı yapabilirim sanırım.**** yine patlamamış gözlerden göz aşısı yapabilrim.merak ettiğim elimdeki limon ağacı dikenli sanırım yaban yani turunc buna mandalina aşı yapabilirmiyim yardımlarınızı bekliyorum.teşekkürler

serdars
05-09-2015, 09:55
Merhaba, ismim Serdar siz uzman arkadaşlardan yardım almak için bu güzel foruma kaydoldum. İstanbul'da evimde çekirdekten yetişme bir limon fidanım mevcut. 1 ay önce aşı yaptırdım, bandı da aşıdan 15 gün sonra çıkarmam söylenmişti. Bandı çıkardım ve çıkardıktan 10 gün sonra kalem gibi çıplak olan fidan yanlardan çok hızlı bir şekilde dallanmaya ve yapraklanmaya başladı. Ancak aşı yerinden yaprak filan çıkmadı kurumuş gibi görünüyor. Aşağıdaki resimlere göre sizden yardım bekliyorum. Acaba aşı tutmuş mudur? Bir de genel olaran fidan nasıl görünüyor, bir işlem yapmak gerekir mi? Teşekkürler.

Turunçgil
06-09-2015, 13:06
Maalesef aşınız tutmamış Sn serdars,Aşının yapıldığı göz kurumuş yani tutmamış.Şu sıralar durgun göz aşısı olarak tekrar deneyebilirsiniz.

serdars
06-09-2015, 15:45
Maalesef aşınız tutmamış Sn serdars,Aşının yapıldığı göz kurumuş yani tutmamış.Şu sıralar durgun göz aşısı olarak tekrar deneyebilirsiniz.

Sn Turunçgil cevabınız için teşekkürler. Ben de burada bir fidancıya yaptırmıştım. Çelik bulmak için fidancılar yardımcı olur sanırım. Bu sefer kendim yapmayı deneyeceğim forumda bulabilirim sanırım. 30 tl vermiştim o da tutmamış.

Turunçgil
06-09-2015, 16:33
Rica ederim.Tutmadığını söyleyin fidancıya, tekrar denesin ya da ücretinizi geri alın bence. 30 tl çok fazla bir aşı için, göz aşı diye arayın internette bulursunuz. Videolarıda var zaten. Kolay gelsin :)

serdars
06-09-2015, 16:43
Açıkçası bana da çok gelmişti ücreti ama acemi olunca birşey de diyemedik. Sonra internetten bakınca kolay bir işlem olduğunu anladım. Tekrar arayıp söyleyeceğim bakalım. Teşekkürler

sahin
06-09-2015, 21:24
ağacınız oldukça diri duruyor. aşı yapmaya elverişli. bugünlerde aşılarsanız başarılı olabilirsiniz. ancak aşı yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan bence en önemlisi gözü alırken arkasında odunsu dokudan küçük bir parça kalması gerekir. fotoğrafı olsa yüklerdim ama bende yok. denemekten de korkmayın sakın.

serdars
07-09-2015, 12:53
Şahin Bey fidancıyla görüşeceğim tekrar yapmasını isteyeceğim. Videolarda bahsettiğiniz odunsu kısmı gördüm, dikkate alacağım. Aşıladıktan sonra balkonda veya içerde bırakmak arasında fark var mı acaba? Teşekkürler

serdars
09-09-2015, 14:24
Şahin Bey fidancıyla görüşeceğim tekrar yapmasını isteyeceğim. Videolarda bahsettiğiniz odunsu kısmı gördüm, dikkate alacağım. Aşıladıktan sonra balkonda veya içerde bırakmak arasında fark var mı acaba? Teşekkürler

Aşı yapan Ümit Bey'i birkaç gündür arıyordum açmıyordu, bugün eşi cevapladı Ümit Bey kalp krizinden vefat etmiş :( Rabbim rahmet etsin...

mustafa_myb
28-10-2015, 15:51
Aşı yapan Ümit Bey'i birkaç gündür arıyordum açmıyordu, bugün eşi cevapladı Ümit Bey kalp krizinden vefat etmiş :( Rabbim rahmet etsin...

Sn. Serdars, Allah rahmet eylesin ümit beye. son mesajınızdan yaklaşık 2 ay geçmiş ama ben yinede yazmak istedim. Aşılama yaptınızmı merak ettim doğrusu. Ama eğer yapmadı iseniz, ben bu konuda yardımcı olabilirim. aşı alacak çeliği çevrenizden araştırarak bulabilirsiniz. Ayrıca bende de var limon, mandalina, portakal ağaçları hemde balkonumda. Aşılama ise çok kolay. Deneyerek öğrenebilirsiniz.:rolleyes: Haberlerinizi bekliyorum. Siteye çok sık giremiyorum ama ara sıra fırsat buldukça bakmaya çalışıyorum. Kolay gelsin.

mr.muhendis
03-11-2015, 21:40
Buda benden olsun:

https://www.youtube.com/watch?v=2sheCALHxAY

pascalium
31-08-2016, 08:20
Cekirdekten yetiştirdiğim limon portakal ve mandalina fidanlarim var ancak 1 hafta tatile çıktıktan sonra bi çoğu diken çıkardı aşı için erken dendiği için onceden akıl edemedik konuyla ilgili yrdimci olabilecek var mi? Resimleri de yukleyebilirim.

latif.07
07-05-2017, 01:02
Cekirdekten yetiştirdiğim limon portakal ve mandalina fidanlarim var ancak 1 hafta tatile çıktıktan sonra bi çoğu diken çıkardı aşı için erken dendiği için onceden akıl edemedik konuyla ilgili yrdimci olabilecek var mi? Resimleri de yukleyebilirim.

Çelikten dikildikleri için aşılanmalarına gerek yok zamanı geldiğinde meyve verirler ;)

eneskrky
08-05-2017, 20:19
Çekirdekten yetiştirdiğim limona mayer limon aşıladım geçen sene durgun göz olarak.
Bu ilkbaharda üst kısmı kestim bu aydan itibaren süremeye başlayacak inşallah

647289

Sezgin_69
03-11-2017, 20:50
Merhaba
evimde cekirdekten yetisme bir bucuk yasinda limon agacim var meyve vermesi icin meyve veren bir agac satin aldim goz asisi yapmaya calistim ama bir turlu kabugunu soyamadim baska bir asi turu varmi tavsiye edeceginiz tesekkurler

hakanersoz
04-11-2017, 20:51
''Taç Aşı'' metodumuzu okumalısınız. Forumda daha öne paylaştık.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/37649.htm

Sezgin_69
05-11-2017, 01:22
Tesekkur ederim
Ama neden kabugu cikmiyor anlayamadim

Sezgin_69
05-11-2017, 19:23
Acaba hata yaptimmi bilmiyorum bu isi yapan arkadaslarin yorum yapmasini rica ediyorum yapraklari kesmesemiydim ?

mia06
25-01-2018, 12:56
merhaba. limon ve mandalina çekirdeğinden fide aldim. bu fideleri ne zaman aşilama yapmam gerekir. asilama yapmadan cicek acar mi

Sred
18-02-2018, 09:46
Merhaba,

Foruma yeni üye oldum, ancak bir süredir takip ediyordum. Bu forumun görebildiğim en büyük sorun çok kişinin soru sorması, kimsenin cevaplamaması bence. Her konuda insanlar bilgi istiyor ama cevap yazan kişi sayısı bir veya ikiyi geçmiyor. Gerçi her forumda durum aynı. Her neyse...

Dilim döndüğünce aşı konusunu detaylıca cevaplandırmaya çalışacağım.

Antalya'da ikamet etmekteyim. Limon, portakal, mandalina bizde her apartman bahçesinde yetiştirilir. Aşı konusunda oldukça deneyimliyim. Bu işin okulunu okumadım. Ama çocukluğumdan beri büyüklerimizden öğrendiğimiz şekilde eşe dosta limon, portakal, mandalina aşılarım. Çekirdekten turunç fidanı yetiştirip, aşılayıp isteyen eşe dosta dağıtırım. Ücret karşılığında bu işi yapmıyorum. Bu konuda mesaj atmayınız. Kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz. Sormak istediklerinizi buradan sorabilirsiniz.
Hali hazırda şu an terasımda 1 yaşında limon ve portakal aşılanmış 8 yane fidem var. Şubat başında aşılamıştım. Neyse fazla uzatmayalım.

Öncelikle aşı zamanına değineceğim. Aşı zamanı bölgeden bölgeye değişir. Biz Antalya'nın deniz seviyesine yakın kesimlerinde o yılki mevsimin gidişatına göre şubat, mart başı gibi sürgün göz aşısı yaparız. Daha soğuk ama don olmayan kesimlerde mart, nisan gibi sürgün göz yapılabilir. Kışın daha sert geçtiği yerlerde ise sürgün göz olmaz. Ekim, kasım gibi durgun göz yapılabilir.

İkinci olarak göz alımına değineceğim. Gözleri alacağınız ağacı iyi seçmelisiniz. Antalya'da bizim seçeneğimiz bol. Sokağa çıkıp iki sokak yürüsem 20 tane anaç ağaç bulabilirim. Ama diğer kesimlerde iyi ağaç bulma konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Gözleri alacağınız ağaç %100 sağlıklı, dikensiz ve iyi meyve veren bir ağaç olmalı. Gözü, geçen yılki veya o yılki sürgünlerden mutlaka ama mutlaka meyve veren bir daldan almalısınız.

Aşılama işlemini yazarak anlatmayacağım. Çünkü olayı gözlerinizle görmeniz gerek. Bunun için iki video ekleyeceğim. İnternette bu işi en iyi tarif eden videolar bunlar. Bizim uyguladığımız yöntem de bire bir videoda anlatılan yöntem. Sadece dikkat etmeniz gereken bir kaç çok önemli ipucu vereceğim. Bunlara dikkat ederseniz aşınızın tutma ihtimali %90'ın üzerinde olur.

1. Aşı zamanını yaşadığınız bölgeye göre çok iyi ayarlamalısınız. Yukarıda bahsettim. Zamanı iyi ayarlamazsanız aşının tutma ihtimali düşer."
2. En önemli madde: Aşı gözünün içi mutlaka dolu olmalı. Video'da detaylı olarak tarif ediliyor. Bu madde çok önemli. Gözün içi boş olursa aşı tutmaz, emekler boşa gider. 1.video'nun 18:14 dakikası ÇOOOK önemli. Video'da hocam mükemmel anlatmış. Bunu sağlamadan aşıyı tutturamazsınız.
3. İyi ekipman kullanın. Aşı çakınız, budama makasınız ve aşı bandınız iyi ve temiz olsun. Aşıya toprak, çamur...vs sürmeyin.
4. Yapmadan önce aşağıdaki videoları tekrar tekrar izleyip önemli yerleri not alın.

1. Video:https://www.youtube.com/watch?v=Zdo5YDQndC0
2. Video: https://www.youtube.com/watch?v=_IyWJKrBPrw

Sormak istediğiniz diğer her şeyi bu başlık altından sorabilirsiniz.

Kolay gelsin.

kbrcskrl
13-03-2018, 18:12
Selamlar...ben de iki farklı tür çekirdekten büyümüş limon fidanı var. Bunları birbirine aşılasam olur mu.o kadar çok araştirdim ki anlatamam.ama hiç cvp bulamadim.

kbrcskrl
13-03-2018, 18:16
Selamlar...ben de iki farklı tür çekirdekten büyümüş limon fidanı var. Bunları birbirine aşılasam olur mu.o kadar çok araştirdim ki anlatamam.ama hiç cvp bulamadim.

hakanersoz
13-03-2018, 22:49
Sayın kbrcskrl;

Olmasına olur. Lâkin çok mantıksız bir iş olur. Aşılama işlemi genelde kaliteli meyveler elde etmek için yapılır.
Siz ise iki yoz bitkiyi birbirine aşılarsanız yine 2 yoz bitki elde etmiş olursunuz.
İyisi mi siz çevrenizde güzel limon veren ağaçları gözlemleyin ve onlardan çelik alarak bitkilerinizi aşılayın. :)

ahmetshn
27-11-2018, 23:29
https://i.hizliresim.com/MVP6Dg.jpg

2 sene once cekirdekten diktigim limonum bu boya geldi aşi yaptirmadim yaptirmam gerekirmi surekli ustten yaprak aciyor ilk seneki yapraklarini alt yapraklarini dokuyor arada bir bu normal mi surekli dikine yaprak acip duruyor neden yan dal vermiyor hic ne yapmam gerekiyor yardim ederseniz cok sevinirim.

Manifesto
28-11-2018, 08:57
Bitkinizde bir sorun görünmüyor.Sadece fazla boylandırmışsınız.Saksıda büyütecekseniz saksı toprağı seviyesinden itibaren 1 m.yukardan kesin 3-4 adet yan dal çıkarmaya teşvik edin.

ahmetshn
28-11-2018, 11:47
Tesekkur ederik hocam peki o alt yapraklarini arada birakmasinin sebebi nedir ilk sene li yapraklarini birakiyor arada. Ayrica bi kez guvercin gubresi vermistim zamaninda onun disinda gubre veedim hic ne onerirsiniz.

chelik26
28-11-2018, 13:49
Ürün almak istiyorsanız aşılayın veya aşılatın. Uzamasını istemiyorsanız tepesinden budayın.

https://i.hizliresim.com/gr4y9N.jpg[/img][/url]

https://i.hizliresim.com/5ao2yd.jpg[/img][/url]

Manifesto
28-11-2018, 18:14
Tesekkur ederik hocam peki o alt yapraklarini arada birakmasinin sebebi nedir ilk sene li yapraklarini birakiyor arada. Ayrica bi kez guvercin gubresi vermistim zamaninda onun disinda gubre veedim hic ne onerirsiniz.

Alttaki yaprakları dökmesi sorun değil normalde döker zaten.

Şu an gübre istemez.Ocak ayı içerisinde bir tatlı kaşığı kadar18.46 (Diamonyum fosfat) veya 15.15.15 gübresi vermeniz yeterli.

ahmetshn
28-11-2018, 20:50
Alttaki yaprakları dökmesi sorun değil normalde döker zaten.

Şu an gübre istemez.Ocak ayı içerisinde bir tatlı kaşığı kadar18.46 (Diamonyum fosfat) veya 15.15.15 gübresi vermeniz yeterli.
Hocam o son cumleden bisey anlamadim. ☺ Kisacasi genel olarak kullanabilecegimiz onereceginiz bir sivi gubre markasi var mi?

latif.07
29-11-2018, 18:14
Hocam o son cumleden bisey anlamadim. ☺ Kisacasi genel olarak kullanabilecegimiz onereceginiz bir sivi gubre markasi var mi?

yakınlardaki zirai ilaç dükkanına gidin 1 kilo 15-15-15 isteyin 3tl verin. bir şeker kaşıgı gübreyi 1 litre suda eritip limonlarınızı kışın ayda 1 kere yazın ise 2 haftada bir kere bu su ile sulayın. Koçtaştan alacağınız sıvı gübreyeden hem 10 kat daha verimlidir hemde daha ucuza gelir. 1 kilo katı kimyasal gübreyi siz uzun yıllar kullanırsınız yeterki nemden sudan uzakta saklayın. Sıvı gübreler özellikle kostas v.s. gibi yerlerdeki gübrelerin gübre içerikleri çok düşük yani etkisi çok az olduğu için tavsiye etmem. koçtaş v.s. yapı marketlerideki gübrelerin içinde yüzde 4-6 oranında gübre varken 1 kilo 15-15-15 in içinde yüzde 45 oranında gübre var.

ahmetshn
29-11-2018, 19:17
yakınlardaki zirai ilaç dükkanına gidin 1 kilo 15-15-15 isteyin 3tl verin. bir şeker kaşıgı gübreyi 1 litre suda eritip limonlarınızı kışın ayda 1 kere yazın ise 2 haftada bir kere bu su ile sulayın. Koçtaştan alacağınız sıvı gübreyeden hem 10 kat daha verimlidir hemde daha ucuza gelir. 1 kilo katı kimyasal gübreyi siz uzun yıllar kullanırsınız yeterki nemden sudan uzakta saklayın. Sıvı gübreler özellikle kostas v.s. gibi yerlerdeki gübrelerin gübre içerikleri çok düşük yani etkisi çok az olduğu için tavsiye etmem. koçtaş v.s. yapı marketlerideki gübrelerin içinde yüzde 4-6 oranında gübre varken 1 kilo 15-15-15 in içinde yüzde 45 oranında gübre var.

Şimdi arastirdim hocam haklisiniz NPK azot fosfor potasyum bazisinda ayrica çinkoda var iyiymis gercekten icerigi ben genta marka siparis vermistim ama bundanda alirim 1 kilo kullanirim cok cok tesekkur ederim hocam ilginiz icin sagolun.

andronova
01-12-2018, 21:10
Yan dal olayında biraz geç kalmışsınız,zamanında budama yapsaydınız dallar gövdeyle dengeli gelişirdi,https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181201/14d1ff45fb92450015398c5239b13c08.jpg

ahmetshn
01-12-2018, 23:09
Yan dal olayında biraz geç kalmışsınız,zamanında budama yapsaydınız dallar gövdeyle dengeli gelişirdi

Ziraatci arkadas 1 metreden kes dedi o yuzden oyle oldi ayrica govde aman aman bi kalinlikta degil hem cok kisa olsun istemiyorum sonucta kapali balkona alcam.

reformm
13-02-2019, 08:08
Limon fidesini kaç yıl sonra aşılama yapmalıyım

reformm
13-02-2019, 08:12
Çekirdekten yetiştirdiğim limon fidesini kaç yıl sonra aşılamalıyım.

blick
14-02-2019, 07:48
1 yılı geçip gövde odunsulaşmaya başladıktan sonra aşılayabilirsiniz

ahmetshn
24-04-2019, 21:51
Arkadaslar yaklasik 12 gun once limonuma goz asisi yaptim gayette guzel yaptigimi dusunuyorum :) asi uzerinde biraktigim yaprak sapı dustu bu gayet normalmis simdi benim sorum aşı bandını ne zaman cikarmaliyim kac gun daha bekleyeyim?

huso93
24-04-2019, 23:02
Aşı bandını aşılama yaptıktan sonra 15 gün sonra düğümden kesin ondan 1 hafta sonra da tamamen çıkarabilirsiniz.

KeremKlyn
05-05-2019, 17:36
Selamlar , hazır başlık var diye yeni konu açmadım. Bahçemde uzun süredir bulunan dikenli meyve vermeyen limon ağacı var. Meyvesi güzel sağlıklı bir limondan kalem alıp göz aşısı yapmak istiyorum sanırım mayıs ayında da yapılabilir. Bana aşı için kalem gönderebilecek birisi cıkarsa memnun olurum.

yoldaş
09-06-2019, 16:25
Selamlar, benim mayıs ayında yaptığım aşılar tuttu ama filiz vermedi. Sonra da kurudu. yapıldıktan 45 gün sonra kurudu. mevsimi mi geçirdim acaba? Seneye daha erken denicem. Kallus dokusu da oluşmuştu halbuki. Kimini 3 hafta sonra açmıştım kimi açmamıştım bilemedim. T aşısı yapmıştım. Aşı bandı yerine de streç filim kullanmıştım. Olmuyor arkadaşlar olmuyor, soruyorum yapanlara besmele çek ettehiyyatü oku diyorlar ama bence benim ilk olduğu için teknik ya da zamanlamada hata var.

andronova
22-06-2019, 23:00
Selamlar, benim mayıs ayında yaptığım aşılar tuttu ama filiz vermedi. Sonra da kurudu. yapıldıktan 45 gün sonra kurudu. mevsimi mi geçirdim acaba? Seneye daha erken denicem. Kallus dokusu da oluşmuştu halbuki. Kimini 3 hafta sonra açmıştım kimi açmamıştım bilemedim. T aşısı yapmıştım. Aşı bandı yerine de streç filim kullanmıştım. Olmuyor arkadaşlar olmuyor, soruyorum yapanlara besmele çek ettehiyyatü oku diyorlar ama bence benim ilk olduğu için teknik ya da zamanlamada hata var.Göz aşısında dikkat edilecek bir husus varmış yapılan uygulamada gözlerin dolu olmasına dikkat edeceksiniz videoyu izleyin https://youtu.be/md0hV2epTn0

TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

andronova
23-06-2019, 01:09
Benim yaptığım uygulamalarda gözler- noktalar hep gövdede kalıyor kabukta ise boşluk oluşuyor bu noktaların kabukta kalması için bir teknik varmı acaba[emoji849]

TA-1024 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

sefaaydın
15-07-2019, 14:27
merhaba 2018 yılı şubat ayında çekirdekten filizlendirdiğim limon ağacım şuan 60 cm uzunluğa ulaştı fakat kalınlık biraz ince sanırım sorumak istedigim ağacıma ne zaman aşı yapmalıyim bu sekilde aşı yapmam gerekir mi yoksa biraz daha beklemeli miyim.

Nevraa
20-07-2019, 17:26
Merhabalar, sitede yeniyim arkadaşlar. Çekirdekten yetiştirdiğim limonda dikenler mevcut fakat meyve vermesine engel teşkil ediyor mu bilmiyorum ve aynı zamanda 10 aydır büyümesi fotoğraftaki gibi. Boydan uzayıp daldan çoğalmamasının sebebi nedir? Eğer üst bölgede son bir haftadır oluşan dikenleri kırptığım takdirde daldan çoğalma sağlayabilir miyim? Teşekkürler

Kumkuat06
20-07-2019, 18:00
hayır dallanması için henüz çok kısa. minyatür tür olmadığı için uzamasını ve dallanmasını bekleyin Bana sorarsanız kesmeniz halinde bu ağacınızın gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Kumkuat06
20-07-2019, 18:13
merhaba 2018 yılı şubat ayında çekirdekten filizlendirdiğim limon ağacım şuan 60 cm uzunluğa ulaştı fakat kalınlık biraz ince sanırım sorumak istedigim ağacıma ne zaman aşı yapmalıyim bu sekilde aşı yapmam gerekir mi yoksa biraz daha beklemeli miyim.

Limon ağacı için T göz aşısı tercih ediniz,
Zamanları: (Eylül-Kasım) ve (Nisan-Mayıs) ayları arasında uygulanabilir.
Aşı yapacağınız fidenin boyu en az bir (1) metre olması gerekiyor,
Aşılama yapıldıktan sonra 3-4 hafta içinde tutup tutmadığını anlarsınız ve tutmuşsa gelişimi hızlandırmak için aşılarınızın üst kısımlarından fideyi budayınız. İyi bakımlar. :rolleyes:

songüll
04-03-2020, 14:48
Benim de 5 yaşında 2,5 metre boyunda iki yabani limon ağacım var. Onları limon, portakal, kamkat farketmez bir şekilde aşılamak istiyorum. Maalesef bursa da yaşadığım için uygun aşı kalemi bulamıyorum. Bursa da bu konuda bana yardım edebilecek bir arkadaş arıyorum. Aşı kalemini bulur bulmaz uygulamayı yapacağım malûm bahar hızlı giriş yaptı ve ağaçlar erken uyandı.

Ahmet Kağan
14-12-2020, 09:57
Herkese merhabalar;

Uzun süredir forumda yer alan konuları takip etmeme karşın, aranıza yeni katıldım arkadaşlar.

Bir çok yorumda gördüğüm çekirdekten yetişen limon fidanının turunca döneceğine dair bilgilerle, forumun diğer başlıkları altında gördüğüm çekirdekten yetişen bitkilerin ataya dönme eğiliminde olduğu bilgileri dikkatimi çekti. Benimde amcamdan yadigar saksıda baktığım ve kendisinin çekirdekten yetiştirdiği yedi yaşında bir adet limon ve altı yaşında iki adet mandalinam mevcut. Birçok arkadaşın aşı yapılmasına dair söylediğinin aksine ben fidanlarıma aşı yapmayı düşünmüyorum aksine onlardan çıkacak olan meyvelerin nasıl bir karakterde olacağının merakı ve yeni bir tür meydana getirecek olmanın heyecanı beni daha çok cezbediyor. Zira elimdeki limonun çekirdeğinin oluşmadan önce meyveye dönme aşamasında farklı bir narenciye ile tozlanıp tozlanmadığını bilememek, aynı tür içinde tozlansa dahi atalarından hangisinin özelliğinin daha baskın olarak ortaya çıkacağının belirsizliği ve belki de onu dikip 10-15 seneden önce bu soruların cevaplanmasının mümkün olmaması benim için çok ayrı bir heyecan.

Aramızda hiç limon çekirdeği ekip bekleyip de turunç meyvesi alan, buna bizzat şahit olan ya da bu limon / turunç durumunun bilimsel bir kanıtı var mıdır bilemiyorum. Ancak ticari bir kaygınız yoksa ya da bitkiden elde edeceğiniz meyvenin albenisinin düşük olması riski çok umurunuzda değilse, bekleyecek zaman ve sabrınız da varsa limonunuzu aşılamayıp; gelişimini heyecanla gözlemlemeyi de şiddetle tavsiye ederim.

Turunç / limon konusuna bu kadar takılmam ise narenciye taksonomisi ile ilgili gördüğüm bir dizi görselden kaynaklanmaktadır. Olası telif durumları dolayısı ile resmi doğrudan paylaşmıyorum ancak aşağıda narenciyelerin çapraz eşleşmeleri sonucu oluşan meyvelerin gösterildiği "Vikipedi" sitesi bağlantısını bırakıyorum ilgili bağlantı içerisinde "Core species and hybrids" olarak belirtilen başlığın altında "Examples of hybrid Citrus, showing their derivation from the pure founder species" isimli görselden limonun atalarının erkek ağaç kavunu ve dişi turunç bitkisi olduğu, turunç bitkisinin atalarının ise erkek mandalina ve dişi pomelo olduğunu görmekteyim.

Buradan hareketle dikmiş olduğumuz çekirdek kendi türü içerisinde tozlanmış olması durumunda dahi, hem ağaç kavunu, hem mandalina, hem pomelo genleri taşıyacağı aksi durumda ise bunlara ek olarak tozlandığı meyvenin ve onun atalarının özelliklerini de taşıyacağı sonuç itibari ile çıkacak olan meyvenin tahmin edilmesinin zor olduğunu anlamaktayım.

Konuya ilişkin farklı bir bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlar varsa bizleri aydınlatabilirlerse sevinirim. Bu sayede herkes kendi bitkisinden beklentisine göre aşı yapıp yapmamanın kararını verebilir.

Saygılarımla,

https://en.wikipedia.org/wiki/Citrus_taxonomy#:~:text=Citrus%20taxonomy%20refers %20to%20the,species%20found%20in%20the%20wild.